OYPO Postbus 193 Fuutlaan 12 KvK AD Asten 5613 AB Eindhoven BTW NL B01

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OYPO Postbus 193 Fuutlaan 12 KvK 17242255 www.oypo.nl 5720 AD Asten 5613 AB Eindhoven BTW NL820315989B01 info@oypo.nl"

Transcriptie

1 Fotomarathon 3FM Serious Request 2010 KL Eindhoven, 17 december 2010 Beste Fotograaf, Hartelijk dank voor je aanmelding voor de Fotomarathon voor Serious Request. Top! Met elkaar gaan we een steentje bijdragen aan de landelijke actie van 3FM en Het Rode Kruis voor de stille slachtoffers van HIV en AIDS! Van 18 t/m 24 december staat het Glazen Huis van 3FM op de Markt in Eindhoven. Ook in de rest van het centrum van Eindhoven zijn in deze week veel evenementen. Volop gelegenheid om het publiek, al dan niet samen met BN ers op de kiek te zetten. Met als doel zoveel mogelijk foto s te verkopen. Alle opbrengsten gaan naar het goede doel. Marathonfoto, Webportret en Oypo hebben de handen ineen geslagen om de logistiek rondom de Fotomarathon in goede banen te leiden. In dit document hebben we de belangrijkste informatie en praktische zaken op een rij gezet. Aarzel niet om contact op te nemen als je verder nog vragen hebt. We hebben hiervoor een speciaal mailadres en telefoonnummer: sr10@oypo.nl Telefoon Tijdens de actie vind je de meeste actuele informatie op de volgende pagina: We gaan er wat moois van maken! Tot snel in Eindhoven. Hartelijke groeten, Koen Lindner (Oypo) Eugene Gies (Marathonfoto) Arnoud Kunst (Webportret.nl) OYPO Postbus 193 Fuutlaan 12 KvK AD Asten 5613 AB Eindhoven BTW NL B01 info@oypo.nl

2 Fotomarathon We streven ernaar iedere dag van 8 uur s ochtends tot 2 uur s nachts met ten minste twee fotografen bij het Glazen Huis of in het centrum van Eindhoven actief te zijn. Iedere fotograaf kan zich aanmelden met een minimale inzet van twee uur. Natuurlijk kun je iemand meenemen ter ondersteuning. Dat is erg handig. De assistent kan flyers uitdelen aan gefotografeerden en tegoedbonnen verkopen. Je bent als fotograaf herkenbaar door het dragen van een oranje fotohesje. Coördinatie De coördinator is je aanspreekpunt voor alle praktische zaken voor, tijdens en na het fotograferen. We hebben een team van zes coördinatoren: Eugene, Arnoud, Jaqueline, Winand, Nic en Koen. Elke zes uur wisselen we elkaar af. De coördinator is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op en rond de Markt en geeft je praktische tips en informatie. De coördinator is meestal op de Markt of op de Raiffeisenstraat (meeting point) aanwezig. Je herkent ons aan een geel fotohesje (zie foto). We zijn bereikbaar via het nummer Planning SR2010 start op zaterdag 18 december om 18:00 en eindigt op vrijdag 24 december Het is de bedoeling dat we dagelijks vanaf acht uur s ochtends tot twee uur s nachts op locatie fotograferen. Geef aub via sr10@oypo.nl je mogelijkheden/voorkeuren door zodat we deze aan de planning kunnen toevoegen. De planning is online te bekijken via: Let op: het schema zal deze week verder ingevuld worden en daarna ongetwijfeld nog regelmatig wijzigen. Verhinderd? Graag afmelden! We gaan er uiteraard vanuit dat je daadwerkelijk op de aangegeven tijden komt. Mocht er onverhoopt iets tussen komen, laat het ons dan snel weten. Dan kunnen we daarop inspelen en voorkomen we dat we onnodig op je staan te wachten. Laat om die reden ook even weten als je onderweg vertraging hebt waardoor je later op locatie aankomt dan gepland.

3 Locaties Markt Glazen Huis Het Glazen Huis staat op de Markt in Eindhoven (1). Dit is uiteraard een plek waar veel publiek op af zal komen. Maar ook op de andere pleinen en in de rest van het centrum zijn interessante activiteiten om te fotograferen. Denk hierbij aan schaatsbaan, duiktank, etc. Je ontvangt in Eindhoven van ons een overzicht. De Markt ligt op een steenworp afstand van het station en is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Kom je met de auto, dan kun je het beste in de parkeergarage onder de Heuvelgalerie parkeren (ligt aan de Markt, 24 uur per dag geopend), of gratis op het terrein voor Fuutlaan nummer 12 (3). Niet door de slagbomen van Q-Park rijden, want dan is het toch betaald. Vanaf de Fuutlaan is het wat verder lopen (ruim 500 meter) Raiffeisenstraat 3 - Meeting point Raiffeisenstraat nummer 3 (2) gebruiken we als verzamelplaats en thuisbasis. We hebben een gedeelte van de woonkamer tot onze beschikking. Je kunt hier eventueel tassen en dergelijke neerzetten. De thuisbasis is een paar minuten lopen vanaf de Markt. Neem i.v.m. toegang tijdig, circa 20 minuten van te voren, contact op met de coördinator als je naar binnen wilt (we zijn er niet continu aanwezig). Dat voorkomt dat je moet wachten als de coördinator van ver moet komen. De Raiffeisenstraat heeft géén deurbel, alleen de coördinator heeft de sleutel van de voordeur. Op de plattegrond Markt: Fuutlaan 12: Raiffeisenstraat 3: (Er staat een grote witte 5 of S boven de voordeur)

4 Bij aankomst We hopen dat je tijdig in Eindhoven aanwezig bent. Om de overdracht soepel te laten verlopen is het ideaal als je je een half uur voor aanvang van de fotografie bij de coördinator meldt. Doe dit bij voorkeur telefonisch, zodat je kunt afspreken op welke locatie jullie elkaar treffen (Markt of Raiffeisenstraat 3). Bij aankomst ontvang je een fotohesje (bruikleen), flyers, tegoedbonnen, geheugenkaart (bruikleen) en wisselgeld. Werkwijze op locatie 1. Je fotografeert mensen op en rond de Markt. Leg bij voorkeur gedenkwaardige momenten vast. Deze foto s worden immers makkelijker verkocht. 2. Jij of je assistent geeft de gefotografeerde een flyer. Hierop staat wat de bedoeling is en waar de foto te bestellen is. 3. Probeer ter plaatse een tegoedbon te verkopen. Deze kost 4 euro, maar is 5 euro waard. Voor de gefotografeerde is het dus voordelig dat te doen! Tijdens het bestellen van de foto kan de klant de tegoedbon als betaalmiddel inwisselen. Elke verkochte tegoedbon betekent een zekere opbrengst voor SR Na ongeveer twee uur wissel je het geheugenkaartje van je camera. Terwijl je verder fotografeert met een tweede kaartje (evt van ons in bruikleen) kunnen wij de gemaakte foto s alvast uitzoeken, corrigeren en online zetten. Bij vertrek Laat de coördinator tijdig weten wanneer je wilt vertrekken. Je spreekt samen een locatie af om spullen weer over te dragen. In de meeste gevallen zal dit op de Raiffeisenstraat zijn. De geleende spullen lever je weer in en de resterende tegoedbonnen en het geld worden geteld. De door jou gemaakte foto s worden zo spoedig mogelijk online geplaatst.

5 Wat wordt er door ons geregeld? Fotohesjes voor fotograaf en eventuele assistent (bruikleen) Flyers om uit te delen aan gefotografeerden Tegoedbonnen om te verkopen aan gefotografeerden Extra geheugenkaartjes SD en CF (bruikleen) Plattegrond centrum, met belangrijkste locaties Overzicht van interessante evenementen Wisselgeld Wat moet je zelf regelen? Je fotografeert met je eigen camera en draagt zelf de verantwoording voor je apparatuur en de door ons verstrekte middelen. Zorg dat je je uitrusting thuis 100% in orde hebt gemaakt. Er zijn op locatie geen reserve camera, flitsers of batterijen beschikbaar. Denk er aan: het kan koud zijn. Batterijen en accu s hebben dan een lagere capaciteit. Fotocamera (digitaal spiegel reflex) Kort zoomobjectief (bijvoorbeeld 18-55mm of mm) Volle accu s (zo mogelijk extra i.v.m. de kou) Opsteek flitser (incl. extra batterijen vanwege de kou) Geheugenkaartje(s) Evt. bescherming tegen regen (geprepareerde plastic zak, sleeve, droge doekjes) Kleding Bekijk voordat je vertrekt de weersvoorspelling. Je fotografeert buiten. Trek daarom voldoende warme kleding en schoenen aan (kou kan optrekken). Muts, handschoenen en/of regenkleding zijn misschien geen overbodige luxe. Test vooraf of je je camera met handschoenen kunt bedienen ;-) Camera instellingen Stel je camera bij voorkeur thuis al in. Dat voorkomt dat je op locatie naar je instellingen moet doorzoeken: Voor de verwerking van de beelden is het van groot belang dat je camera op de juiste datum en tijd is ingesteld. Dubbelcheck bij aankomst voor de zekerheid je cameratijd met de coördinator. Stel de camera in op maximaal 8 Megapixels. Fotografeer in JPEG (.jpg) met normale compressie (dus niet fijn of large kiezen). Een bestand van ongeveer 2 tot 4MB is groot genoeg voor dit fotoproject. Schiet dus niet in RAW. Er is geen tijd voor de bewerking. Kleurruimte srgb. ISO zo laag mogelijk, afhankelijk van de lichtomstandigheden. Sluitertijd circa 1/125 e of hoger i.v.m. bewegingsonscherpte. Autofocus aan. Bij ontvangst van een geheugen kaartje, deze eerst met je eigen camera formatteren. De nummering van de fotobestanden is niet van belang.

6 Fotograferen We hoeven je ongetwijfeld niet te vertellen hoe je camera werkt of hoe je een mooie foto maakt. Voor de volledigheid geven we toch een paar handreikingen waarvan we denken dat ze leiden tot een betere verkoop. Probeer kleine series verschillende foto s van mensen te maken. Staand, liggend, full body, portret, et cetera. Met een beetje oefening kan dat redelijk snel. De gefotografeerde heeft dan de mogelijkheid zelf de beste uit te kiezen, of meerdere afdrukken te bestellen Het heeft weinig zin een serie precies dezelfde foto s achter elkaar te schieten. Probeer meerdere mensen op een foto te zetten. Vriendengroepen, stellen en ook familieportretten doen het goed (ze kunnen deze beelden immers lastig zelf maken). Wacht niet tot men poseert, neem direct een foto en neem eventueel de geposeerde foto daarna. De spontane foto s zijn vaak het leukst! Fotografeer bij voorkeur met een relatief korte brandpuntsafstand (bijv. rond 40mm). Doe liever een extra stap naar voren dan de zoomring te gebruiken. Maak contact met de mensen. Zorg dat de geportretteerde herkenbaar is. Foto s van grote afstand, te donker of met veel anderen of een drukke achtergrond verkopen nauwelijks. Let op de scherpte (-diepte). Vooral als het donker is heb je relatief weinig scherptediepte tot je beschikking en is het lastiger om goed scherp te stellen. Controleer voordat je de sluiter indruk de randen van het beeld of dat er geen halve mensen op staan, ledematen afgesneden worden of andere storende elementen in beeld verschijnen. Zet je vrolijke, spraakzame persoonlijkheid in. Na elke foto leg je (of je assistent) kort uit wat de actie inhoudt en geef je een flyer. Probeer daarna een tegoedbon te verkopen. Dat is voor de klant voordeliger (hij kost 4 maar heeft een waarde van 5). Een verkochte tegoedbon betekent een zekere opbrengst voor SR2010. Als het erg slecht weer is kun je eventueel in de Heuvelgalerie foto s maken, of in de horeca rondom de Markt. Houd je ogen open voor actuele programmering en spontane acties. Legio activiteiten zullen ad hoc ontstaan. Contactgegevens OYPO Marathonfoto.nl Postbus 193 Dukaatstraat AD Asten 5237 NA s-hertogenbosch sr10@oypo.nl Telefoon Actuele info

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN

FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN FOTOGRAFEREN TIJDENS GLOW IN EINDHOVEN GLOW in Eindhoven GLOW is een jaarlijks, terugkerend lichtspektakel in het centrum van Eindhoven. Er zijn inmiddels ruim 10 edities georganiseerd en jaarlijks komen

Nadere informatie

thema sport Sportfotografie Hoe doe

thema sport Sportfotografie Hoe doe thema sport Sportfotografie Hoe doe 1 Sportfotografie is een vorm van fotografie die niet door zo heel veel amateurfotografen wordt beoefend. En dat is jammer, want het is erg leuk om te doen. Heeft u

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

10 tips voor straatfotografie

10 tips voor straatfotografie 10 tips voor straatfotografie maandag 21 december 2015, 20:20 door Iris van Liempt 5992x gelezen 19 reacties Straatfotografie is een mooie sport. Op straat vind je namelijk van alles en het beweegt constant.

Nadere informatie

Kwaliteitscontrole Iedere foto wordt individueel bekeken en waar nodig wordt deze bewerkt voor het meest optimale resultaat bij de afdruk.

Kwaliteitscontrole Iedere foto wordt individueel bekeken en waar nodig wordt deze bewerkt voor het meest optimale resultaat bij de afdruk. PrintOne Fotografie Nude 54F 6702 DN Wageningen Betreft Informatiepakket PrintOne Onze referentie GJvD/525/2014 Bijlage(n) 6 Geachte heer, mevrouw, PrintOne is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald.

Belichting. Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de diafragma en sluitertijd hebt bepaald. Belichting Sluitertijd 1/4 1/8 1/15 1/30 1/60 1/125 1/250 1/500 Diafragma 2.8 4 5.6 8 11 16 22 32 ISO ruis geen ruis 3200 1600 800 400 200 100 lichter donkerder Bepaal je ISO-waarde altijd nadat je de

Nadere informatie

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto

FOTO- OPDRACHT 7. NatGeoFoto NatGeoFoto LANDSCHAPSFOTOGRAFIE FOTO- OPDRACHT 7 LANDSCHAPSFOTOGRAFIE is een van de populairste genres van de fotografie. Het lijkt makkelijk: er ontrolt zich een mooi landschap voor je ogen en je maakt

Nadere informatie

16 Tips voor betere vakantiefoto's

16 Tips voor betere vakantiefoto's 16 Tips voor betere vakantiefoto's Het lukt je niet om dat ene moment goed vast te leggen, je krijgt de sfeer niet te pakken. De foto's zijn niet scherp of flets, je kind staat steeds met de ogen dicht

Nadere informatie

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso)

De meeste van onze camera s beschikken over de instelmogelijkheid: AUTO de camera past zelf de gevoeligheid aan 50-100 - 200 300 400 (iso) Bij de analoge fotografie hadden we de gevoeligheid van de film die we dan aanpasten naargelang datgene dat we gingen fotograferen: veel licht versus weinig licht, binnenopnames zonder flits, zelfs het

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg

Reader 37. Workshop Fotografie. September 2007 Mediatheek Moller Tilburg Reader 37 Workshop Fotografie September 2007 Mediatheek Moller Tilburg 2 Inhoudsopgave 1 Theorie van fotografie.. 4 1.1 Diafragma en sluitertijd. 4 1.2 Pixels. 8 1.3 Bestandgrootte.. 9 1.4 Scherpte/diepte.

Nadere informatie

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE

Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE Willem-Jan Hoeffnagel WORKFLOW IN NATUURFOTOGRAFIE IS ER EIGENLIJK EEN PROBLEEM? Eigenlijk niet als Je alleen maar vakantie kiekjes maakt Hooguit 100 foto s per jaar maakt Je ze groepeert per gebeurtenis

Nadere informatie

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING

FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING FOTOGRAFIE IN DE MAKELAARDIJ INCOMPANY TRAINING VOORWOORD In het huidige digitale tijdperk wordt het steeds belangrijker om in de makelaardij optimaal te presenteren. Potentiële kopers beslissen steeds

Nadere informatie

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies

Opdrachten. Druk dit document af en maak hierop aantekeningen tijdens uw fotosessies 1 Opdrachten In Hoofdstuk 1 De digitale camera en Hoofdstuk 2 Digitaal fotograferen van het Handboek Digitale fotografie en fotobewerking staan opdrachten die u zelf kunt uitvoeren. Als u alle opdrachten

Nadere informatie

Alles over concertfotografie

Alles over concertfotografie Handige gidsjes Deel 2 In het half duister zoek ik mijn weg backstage. Mijn foto tas hangt over mijn schouder en ik voel me licht gespannen. Dit is niet het eerste concert dat ik fotografeer, maar wel

Nadere informatie

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen

F.A.Q. BRUILOFT. Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen F.A.Q. BRUILOFT Je hebt misschien heel veel vragen over de fotografie voor jullie bruiloft. In deze F.A.Q. behandel ik de meest gestelde vragen WERKWIJZE IN HET KORT AANVRAAG VRIJBLIJVEND GESPREK OFFERTE

Nadere informatie

Consequent scherpe foto's in 3 stappen

Consequent scherpe foto's in 3 stappen Consequent scherpe foto's in 3 stappen Veel fotografen worstelen ermee: hoe maak je consequent scherpe foto's bij elke fotoshoot? Ikzelf ook. Soms kreeg ik een haarscherpe, perfecte foto en soms waren

Nadere informatie

Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252

Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252 December 2011 Informatieblad van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252 Voorzitter: Elise Potgieter 0523 857015/06 30377808 elisepotgieter@hotmail.com Secretaris: Nely

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

Fotoclub VPR de Klinker. Nieuwsbrief Februari. Programma: Like ons ook op Facebook. Beste,

Fotoclub VPR de Klinker. Nieuwsbrief Februari. Programma: Like ons ook op Facebook. Beste, Fotoclub VPR de Klinker Nieuwsbrief Februari Beste, de selectie van de jaarfoto 2018 was een succes, jammer dat er zo weinig partners van de leden meekomen om deze verkiezing tot een succes te kunnen maken.

Nadere informatie

Fotografen voor de Roparun met een avontuurlijke insteek.

Fotografen voor de Roparun met een avontuurlijke insteek. Fotografen voor de Roparun met een avontuurlijke insteek. Citaat De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Straatfotografie. Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen.

Straatfotografie.  Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. Straatfotografie www.welmanstudio.nl Op jacht naar alledaagse maar bijzondere taferelen en mensen. welmanstudio cursussen en workshops fotografie, photoshop en fotoreizen www.welmanstudio.nl Thema kiezen!2

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER

FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER FABULEUZE FOTO S TIJDENS DE FEESTDAGEN ELSE KRAMER HET IS WEER DE TIJDE VAN FEESTEN. Leuk! Genieten met fijne mensen. Lekker eten en drinken. Heerlijk. Maar foto s maken tijdens feesten is jammer genoeg

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12

Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2. Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Inhoud Hoofdstuk 1: Trucs om mooie foto s te maken 2 Macrostand 3 Licht 7 Compositie 8 Foto liggend of staand 9 Lensopening zelf bepalen 12 Hoofdstuk 2: Leren kijken 14 Alles in één kleur 15 Letters fotograferen

Nadere informatie

De maansverduistering fotograferen

De maansverduistering fotograferen Geplaatst op 22 september 2015 126 De maansverduistering fotograferen Op 28 september 2015 is het zover. Om 4:47 uur in de ochtend is er een volledige maansverduistering te zien. Onder voorwaarde dat het

Nadere informatie

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen

Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Jongeren Hoe Yulius jongeren met autisme kan helpen Vragen? Voor wie is deze brochure? Je hebt deze brochure gekregen omdat je autisme hebt of nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans

Digitale fotografie. 7 juni 2010. Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Digitale fotografie 7 juni 2010 Gezinsbond Kieldrecht en Luc Bosmans Zoek het niet te ver! Digitale fotografie Je moet niets noteren (maar je mag het wel). Stuur een mail naar: bosmans.luc@skynet.be en

Nadere informatie

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto.

oplossen. Door meerdere belichtingen te maken en ze samen te voegen in Photoshop vergroot je de dynamiek in je foto. Een DRI maken: Hoofdstuk 1: Wat is een DRI DRI staat voor dynamic range increase en is een techniek om meer dynamiek in je foto aan te brengen. Een normale foto rechtstreek uit je (digitale of analoge)

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Digitale camera Voorwoord Ik doe mijn werkstuk over de digitale camera, omdat mij dat wel interessant lijkt. Verder leek het mij een onderwerp wat niemand zou kiezen en waar de meeste kinderen niet veel

Nadere informatie

Handleiding Ltl Acorn Scouting Camera

Handleiding Ltl Acorn Scouting Camera Handleiding Ltl Acorn Scouting Camera Inhoudsopgave Introductie pagina 2 Snel starten pagina 2 t/m 4 Camera-menu pagina 4 en 5 Technische specificaties pagina 5 Introductie Snel starten Wat heeft u nodig

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE

AVOND OF NACHTFOTOGRAFIE Tip 1 Fotografeer zonder uitzondering op een statief en gebruik de zelfontspanner functie van de camera of een afstandsbediening of externe trigger. Het statief moet zwaar genoeg zijn om bij eventuele

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera.

Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Overwegingen bij het kopen van een digitale foto camera. Prijs, vorm, kleur en koopmoment. Digitale fotocamera's met verwisselbare lens t.o.v. camera's met vaste lens. Minimum aantal pixels. Lengte breedte

Nadere informatie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie

Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie Beeldtaal Basisrichtlijnen voor fotografie De fotografie is een essentieel element in de huisstijl van de UvA. Beeld is namelijk zeer bepalend in het vertellen van je verhaal. De toepassing van de basisrichtlijnen

Nadere informatie

De Glamourshoot. Een shoot boeken.

De Glamourshoot. Een shoot boeken. De Glamourshoot Mooie glamourfoto's voorbij zien komen en nu ook interesse voor zo'n shoot voor jezelf? Hartsikke leuk! We maken er een gezellige ochtend of middag van en we maken een prachtige serie portretten.

Nadere informatie

Handleiding Invullen Bardiensten 2016

Handleiding Invullen Bardiensten 2016 Inleiding Deze handleiding dient als hulp voor de leden van de Nijkerkse Tennis Club (NTC) bij het zelf invoeren van de bardiensten voor het jaar 2016. Het invoeren wordt online via internet op de website

Nadere informatie

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen.

PSO. Bekijk het VeVa-introductiefilmpje. Houd dit werkblad erbij en beantwoord na het kijken de vragen. PSO Weet jij al welke richting je op wilt na het VMBO? Nu je een sector gaat kiezen, is het best slim om alvast rond te kijken welke opleidingen er zijn. En natuurlijk welke bij je past! Deze les maak

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5 T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Nummer jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken op de website www.zevensprong.nl pag. 1 t/m 5 Directiepraatje: Beste ouders, verzorgers, Oudergesprekken: Het

Nadere informatie

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd

Demonstratie objectfotografie. Charles Strijd Demonstratie objectfotografie Fotomateriaal Uitleendienst Erfgoed Vereisten erfgoedinventaris - minstens 1 goede foto per object, meestal frontale overzichtsfoto - maak ook foto s van details, merken,

Nadere informatie

Waarom een huwelijksreportage?

Waarom een huwelijksreportage? Waarom een huwelijksreportage? Welkom op mijn website! Tijdens de voorbereidingen van jullie huwelijk vraag je jezelf misschien af, of een professionele fotograaf nodig is om jullie dag compleet te maken.

Nadere informatie

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl)

Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Tips; betere foto's maken (bron: hema.nl) Gulden snede als gouden basisregel Het werkt zo Verdeel het beeld dat je wilt fotograferen in gedachte in negen gelijke vlakken, door er twee horizontale en twee

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Tip. Het begin. Bedenk dat dit JULLIE feest is en dat jullie je goed moeten voelen over alle beslissingen die je samen gaat nemen.

Tip. Het begin. Bedenk dat dit JULLIE feest is en dat jullie je goed moeten voelen over alle beslissingen die je samen gaat nemen. Tip Het begin Begin bij het begin: Bedenk dat dit JULLIE feest is en dat jullie je goed moeten voelen over alle beslissingen die je samen gaat nemen. Voor je planning is het handig de volgende volgorde

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip

Macrofotografie Wanneer is Macro Macro? Hulpmiddelen: Opdracht: Onderwerp Tip Wanneer is Macro Macro? Een macrofoto heeft een vergrotingsfactor van 1:1. In de praktijk betekent dit dat het gefotografeerde object ongeveer even groot is als de sensor. In de andere gevallen wordt het

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk

7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk Elja Trum Als je foto's moet maken in een donkere kerk (bijvoorbeeld tijdens een huwelijk, doop of communie) is dat een uitdaging. Indirect flitsen kan

Nadere informatie

Prijslijst en algemene voorwaarden 2012

Prijslijst en algemene voorwaarden 2012 Prijslijst en algemene voorwaarden 2012 Bruidsfotografie Pakket A: 4 uur fotografie 500,00 Pakket B: 5 uur fotografie 625,00 Pakket C: 6 uur fotografie 750,00 Elk extra uur 100,00 Reiskosten vanaf 35 km

Nadere informatie

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren.

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren. 1 Extra vrije geheugenruimte in de Nuvï 1490T. Algemeen: Het totale interne werkgeheugen is ongeveer 2GB. Als u het navigatieapparaat ontvangt is het geschikt voor heel veel landen en zit hij behoorlijk

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk VERVOER van deur tot deur OV taxi Makkelijk VERVOER van deur tot deur GELDIG vanaf 1 maart 2014 VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruikmaken van deze vorm van openbaar vervoer. De OV-taxi is met name geschikt als u moeilijk

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen.

TIPS. voor een succesvolle. beurs. Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. TIPS voor een succesvolle Kom naar de beurs om iets te brengen en te halen. Ondernemers doen graag mee aan een beurs omdat ze verwachten er nieuwe klanten te vinden. Ze komen er iets halen. Maar wees je

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas,

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas, Naam: AANMELDINGSBLAD top trajecten klas: Beste leerlingen van de 1 e en de 2 e klas, top trajecten Graag wil ik deelnemen aan één van de volgende top trajecten: Op 25 november begint de 1 e ronde top

Nadere informatie

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur

OV taxi. Makkelijk van deur tot deur OV taxi Makkelijk van deur tot deur VOOr wie is de OV-Taxi? Iedereen kan gebruik maken van deze vorm van openbaar vervoer, van deur tot deur. De OV-Taxi is met name zeer geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

10 fotografietips voor jouw vakantie

10 fotografietips voor jouw vakantie 10 fotografietips voor jouw vakantie Ga je op vakantie? Daarbij ook al nagedacht over welke foto s je gaat nemen? Het is handig dat alvast te doen! Zo krijg je foto s waar je straks het meest mee kunt.

Nadere informatie

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel

Foto s bewaren. Met steun van de Vlaamse minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel Digitale foto s worden net zoals andere digitale data op een digitale drager bewaard. Enkele tips. Je kan je digitale foto s best bewaren op volgende dragers: Harde Schijf CD DVD Veiligheidskopieën zijn

Nadere informatie

Beurstraining Starting Smart Together

Beurstraining Starting Smart Together Beurstraining Starting Smart Together Essent ia l Toget her Ivar van Asten Ondernemerscoach Organisator en inspirator Spreker en dagvoorzitter Teamontwikkelaar Ervaringsgerichte trainer Legger van verbindingen

Nadere informatie

KERST-LADIES NIGHT bij Holland Fotostudio

KERST-LADIES NIGHT bij Holland Fotostudio KERST-LADIES NIGHT bij Holland Fotostudio Datum: vrijdag, 12 december 2014 Tijden: 19-22 uur Beste standhouder, Wat leuk dat je mee wilt doen met onze KERST Ladies Night! Wij gaan er van uit dat het weer

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij

NIEUWSBRIEF. April 2014. Agenda. Maandthema algemene clubavond maart: Thema: scherpte/onscherpte Onderwerp: vrij NIEUWSBRIEF April 2014 Agenda Zaterdag 5 april 2014 9.45 uur carpoolen vanaf de Rabobank in Geldermalsen 11.00 uur bij de ingang van het Nederlandse Fotomuseum (als je op eigen gelegenheid gaat. Viering

Nadere informatie

Jeroen Horlings, april 2013 (update januari 2016)

Jeroen Horlings, april 2013 (update januari 2016) Jeroen Horlings Voorwoord Gefeliciteerd met uw Canon EOS 700D! Net als de 600D, 650D en de 60D kenmerkt de 700D zich door zijn uitklap- en kantelbare lcd-scherm. Als unicum is het scherm van de 700D aanraakgevoelig,

Nadere informatie

KieKeboe en Kids & Go de leukste kinderopvang van Aalsmeer!

KieKeboe en Kids & Go de leukste kinderopvang van Aalsmeer! KieKeboe en Kids & Go de leukste kinderopvang van Aalsmeer! Veel leesplezier Het KieKeBoe en Kids & Go team! 2014 K IEK E B O E E N K I D S & G O D E L E U K S T E K I N D E R O P V A N G V A N A A L S

Nadere informatie

Lofoten: noorderlicht fotoreis

Lofoten: noorderlicht fotoreis 7-daagse fotoreis met Jolanda / 24-30 november 2016 Lofoten: noorderlicht fotoreis Vesterålsfjorden Op deze reis neem ik je mee naar fantastische plekjes op het Lofoten-eiland Austvågøya waar je zowel

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Augustus 2012. Beste leden, Bedankt! Secretariaat: Jantien Bussink, Larenseweg 38, 7475 PW Markelo, 0613594963

Nieuwsbrief. Augustus 2012. Beste leden, Bedankt! Secretariaat: Jantien Bussink, Larenseweg 38, 7475 PW Markelo, 0613594963 Augustus 2012 Beste leden, Bijgaand een nieuwe nieuwsbrief! We hebben een drukke agenda deze maand, met allerlei hippische activiteiten! Zo is er de dressuuroefenavond aanstaande woensdag, worden zaterdag

Nadere informatie

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 3 e klas,

trajecten De aanmelding sluit op Maandag 17 november! AANMELDINGSBLAD top trajecten top Beste leerlingen van de 3 e klas, AANMELDINGSBLAD top trajecten Naam: klas: Graag wil ik deelnemen aan één van de volgende top trajecten: Beste leerlingen van de 3 e klas, top trajecten Op 2 december begint de 1 e ronde top trajecten.

Nadere informatie

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe)

COACHFRIEND. Werkboek. (voeg hier je profielfoto toe) COACHFRIEND Werkboek (voeg hier je profielfoto toe) Van : Email : Mobiel : Skype/Lync : Leeftijd : Beroep : Opleiding: (Kruis je keuze aan) Universitair/ HBO/ MBO Dit document is vertrouwelijk en mag niet

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Gebruikershandleiding digitaal afhangen

Gebruikershandleiding digitaal afhangen Gebruikershandleiding digitaal afhangen Onderstaand wordt zo beknopt en bondig mogelijk uitgelegd hoe je af kunt hangen op het Digitale Afhangbord van de KNLTB. Inhoud 1. Afhangen met behulp van touchscreen

Nadere informatie

10 tips voor sportfotografie

10 tips voor sportfotografie 10 tips voor sportfotografie door Iris van Liempt De laatste tijd ben ik steeds meer bezig met sportfotografie, met name het fotograferen van voetbalwedstrijden. Omdat dat me zo bevalt ben ik erover gaan

Nadere informatie

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken!

Maak nu de opdrachten in deze lesbrief en kom erachter of jij je keuze al kunt maken! Beste leerling, Kiezen is best lastig, zeker als het om een vervolgopleiding gaat. Om je hierbij te helpen is er LOB, Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Iedere vo-school geeft hier op zijn eigen manier

Nadere informatie

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat?

ERN. Klantgericht handelen. Taak. Doelen. Werk jij ook zo klantgericht dat elke klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat? VERKOPER Klantgericht handelen Joop heeft zojuist een wasmachine aan een klant verkocht. En hij heeft met de klant afgesproken op welke dag en hoe laat de wasmachine wordt afgeleverd. Een monteur zal het

Nadere informatie

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek.

Voorwoord. Ik wens je weer veel plezier met dit boek. Voorwoord Veel mensen hebben tegenwoordig een camera om foto s en video s te maken. Misschien heb je er zelf ook een of mag je die van je ouders gebruiken. Het is heel leuk om foto s en video s te maken.

Nadere informatie

Texel 24 september t/m 28 september

Texel 24 september t/m 28 september Texel 24 september t/m 28 september Groepsaccommodatie De Stolp Stolpweg 35 1797 AW Den Hoorn, Texel www.destolp-texel.nl Telefoon: Wij zijn altijd bereikbaar onder het nummer: 06-29006504 (Niké) en 06-24566674

Nadere informatie

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E

N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E 2 0 1 8 N I C O L E L A N G E N F O T O G R A F I E g e z i n g e z i n s s h o o t. Ik maak een mooie serie lifestyle foto's van jullie als gezin, of bij jullie thuis of op een locatie die jullie dierbaar

Nadere informatie