Driesje Dribbel bij de dwergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Driesje Dribbel bij de dwergen"

Transcriptie

1 Driesje Dribbel bij de dwergen Alfred Listal bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar ca (tweede druk) Zie voor verantwoording: dbnl / erven Alfred Listal i.s.m.

2 3 [Driesje Dribbel bij de dwergen] DRIESJE Dribbel was een rakkertje! Liefst wou-i altijd wat anders doen dan-i moest; hij begreep niet waarom-i niet altijd zijn eigen zin mocht volgen, en waarom hij altijd moest gehoorzamen, en vader en moeder en z'n broer, die al groot was, mochten bevelen. 't Was: Driesje, niet zoo'n leven maken! - Driesje laat dat glas staan!... en dan wou-i juist zoo graag met de pook op 'n pan-deksel muziek maken of het glas op z'n oor zetten om er den wind in te hooren. En eens, op een schemeravond, toen moeder in de keuken was, trok Driesje broer z'n jas en Zondagsche schoenen aan en vader's oudste broek; en vader z'n pet zette Driesje ook op, om er als een man uit te zien, en toen ging-i voor den spiegel staan en zei: Nu is Driesje groot en nu wil ik zelf de baas spelen...

3 4 ZOO dribbelde Driesje naar buiten, de wijde wereld in, en zijn houten paardje Bles ging mee. Niemand zag het en daarom kon Driesje dezen keer wezenlijk zijn eigen zin doen en leek het heusch of-i heelemaal z'n eigen baasje was. Dicht bij het huisje waarin Driesje Dribbel woonde was een vijver met boschjes er om heen en bloemen aan den oever. Overdag was het er heel vroolijk, vooral als de zon scheen, maar nu was het alles erg stil en donker en zoo vreemd. Het was of Driesje nog nooit den wind zóó in de boomen had hooren ruischen; het leek wel of er stemmen uit de takken kwamen die praatten. Zuuje-zuuje... hoor! was daar niet een stemmetje dat zijn naam riep?... Driesje, wat doe je, - waar ga je heen? - ben je niet bang zeg, zoo alleen? Word je niet bang van het windgesuis, zoo laat bij het water, zoo laat van huis?... En kijk, toen zag Driesje uit de struiken aan den vijver een meisje komen met vleugeltjes aan de schouders en vlammetjes op haar hoofd. En ze liet ook een vlammetje op haar hand dansen voor Driesje en zei: Ik ben een Elfje... Driesje was niet gauw bang en hij wou het vlammetje van haar hand uitblazen. Toen lachte het Elfje en sprong weg. Driesje er achter aan! Maar telkens sprong het Elfje verder en zong er een aardig liedje bij; Driesje had er o zoo'n pret in en dacht niet meer aan huis. Driesje, kleine Dribbelaar, Wou je niet naar vader hooren? En je niet aan moeder storen? Vond je klein-zijn al zóó naar? Dribbelaartje, kibbelaartje, Hierheen, kom maar met je paardje Nog een pasje langs dit plasje, In je broer z'n groote jasje... Golfjes klatert! Windje blaas! Driesje wordt zijn eigen baas. En de golfjes van den vijver klaterden en het windje blies door de boomen: Zuuje-zuuje-zuuje-zoe, waar gaat Dribbeldries naartoe? En het Elfje antwoordde:

4 5

5 6 WAAR hij fijn de baas kan spelen, over o, ontelbaar velen, over iederiedereen! daar gaat Dribbel-driesje heen. En juist gonsde er een kevertje door de lucht, daar zat een dwergje boven op als een ruitertje te paard. Vlak-bij stapte hij af en nu zag Driesje ook een groote trap voor zich en een ander dwergje kwam daar van af met een brandend fakkeltje. Heer Fakkeldrager, zei het ruitertje tot den anderen dwerg, hier brengen de Elfjes u een grooten man uit het menschenland, zij hebben mij gezegd dat hij de vorst kan wezen dien wij verlangen. Dries is zijn naam. Een Koning voor het Dwergenland, In zijn hoofd een wijs verstand, In zijn hart een lief gevoel; Goed te zijn, zoo is zijn doel, Ieder helpen, niemand deren; - Dankbaar zullen wij hem eeren, Vroolijk dansen om zijn stoel! De Fakkeldrager kwam de trappen af, boog diep voor Driesje en zei: Onze Koning is reeds lang geleden gestorven, wij hebben al dien tijd naar een nieuwen Koning verlangd. Gij hebt maar te bevelen, wij gehoorzamen. Leve Koning Dries! Toen kwamen er wel honderd en nog eens honderd en nog meer dwergjes naar buiten en riepen om 't hardst: Leve Koning Dries. Zoo werd Driesje Dribbel Koning van de Dwergen. Zij maakten een stoel voor hem om op te zitten, want de dwergestoeltjes waren véél te klein voor hem. Wel drie dagen moesten zij timmeren aan zóó'n gróóten stoel! En zij bouwden eerepoorten en zetten Driesje een kroon op van goudpapier met een pauweveer. En zijn pet droegen zij overal rond om iedereen te laten zien hoe groot wel het hoofd was van hun nieuwen koning uit het menschenland. Want ze waren heel trotsch op hem, vooral omdat hij zoo groot was! Nu was Driesje de grootste van allemaal. Dat was nu eens een leventje; dat was wat anders dan gehoorzaam wezen tegen z'n zin!

6 7

7 8 NIEMAND zei meer: Driesje doe dit, - Driesje, laat dat... Vader bromde hier niet en moeder verbood hem niet en de groote broer had hier niemendal te vertellen. Hier was 't Driesje die zei: dit doen, dat doen, en gauw wat! En het was zóó prettig dat hij niet wist wat-i allemaal bedenken zou dat dadelijk voor hem gedaan moest worden. En ieder die niet vloog voor 'm, kreeg van Koning Dries geducht knorren, net als hij vroeger van vader. Rakker! zei-i tegen den Fakkeldrager, die altijd zijn pet dragen moest, en: haast je kleine schobbejak! tegen de voornaamste dwergen aan het hof. En hij liet een heerlijken maaltijd klaar maken: van tien bordjes at hij tegelijk, omdat ze zoo klein waren, en de grootste pudding die de kokjes maken konden waren maar een hapje of twee voor Driesje. Den heelen dag en nacht bakten, en braadden, en stoofden ze en de Koning riep nog altijd om meer: Haast je kokje: Nog een slokje! Hei daar, nog zoo'n fijne soep! Appelmoesje, Room in 't soesje - 't Moet er zijn zoodra ik roep! Niet zoo treuzlen, Laat me peuzlen, 'k Heb nog nooit zoo'n trek gehad; Nog zoo'n wafel Op de tafel! Nog zoo'n glaasje, haast je wat! En de dwergjes deden het allemaal met veel ijver, want ze waren trotsch op hun grooten Koning, en altijd hield de Fakkeldrager Driesje's pet hoog op een stok, want heel het dwergenland had nog nooit zoo'n reuzepet gezien, en wat moest een koning wel wijs zijn die zóó'n groot hoofd had, dachten ze. Driesje vond dat best; hij geloofde zelf ook dat-i héél wijs was en liet den Fakkeldrager met zijn pet op een mooi voetstuk zitten, naast hem. En 's nachts droomde hij van een reuze-roomsoes daar geen room in zat, maar duizend dwergjes, en van zijn grooten broer dien hij op een voetstuk liet zitten net als het Fakkeldragertje.

8 9

9 10 MAAR toen-i den tweeden dag weer net zoo'n feestmaal wou hebben, en den derden dag nog veel grooter en lekkerder, toen wisten de dwergjes niet meer waar ze zóóveel meel en krenten en vla en limonade en suikergoed vandaan moesten halen. De Koning riep, dat iedereen alles brengen moest wat-i had, - en dat deden ze, zoodat het dwergvolkje in hun huisjes honger kreeg, want de Koning at alles op wat er was, en had nog niet eens genoeg!... Maar Koning Dries vroeg er niet naar of de dwergjes zelf wel wat overhielden, o neen, daar gaf-i niet om, in 't geheel niet; want dat kwam voor een Koning niet te pas, vond-i, zich te bekommeren om zulke kleinigheden. En toen de Fakkeldrager, die een van de voornaamste dwergen was en daarom 't meest durfde zeggen, op den vierden morgen begon te klagen dat er geen eten meer in het land zou zijn voor het dwergjes-volk als zijne majesteit doorging met zooveel koeken en puddingen te laten maken voor zijne majesteit alléén, toen trok Driesje het arme mannetje boos aan zijn oortje en zei: Pas op brutale deugniet, weet je niet dat ik de koning ben en dat ik mag doen wat ik wil? Kijk zoo zuur niet, kleine dwaas Of de Koning zal je leeren! Ik alleen zal commandeeren, Daarvoor ben ik nu de baas! Roep de dwergjes uit hun woning, Laat ze werken voor hun Koning! 'k Heb voor elk een nieuw bevel: 'k Wil een wagen om te rijen, 'k Wil een slee om in te glijen, 'n Pluim voor bles en ook een bel; Een viool met echte snaren, En een schip om in te varen... Roep ze allen bij elkaar - In een wip moet alles klaar! Toen werden alle dwergjes uit hun huisjes geroepen en met leege maagjes moesten de stakkers aan den gang. Een rieten wagen maakten ze, en alleen aan één wiel hadden wel tien dwergjes meer dan een dag werk. En dan moest er een bankje in om op te zitten en een kap moest er aan die op en neer kon, voor als het regenen ging.

10 11

11 12 WAT 'n werk! Ze hijgden en zwoegden om er medelijden mee te krijgen! Alles was voor hen ook zoo heel, heel groot! Voor Bles werd een mooi tuig gemaakt met bellen, en een viool moest er zijn al kon Driesje er niet op spelen. 't Moest en 't zou gebeuren, hij was de baas! Honderd dwergjes trokken aan de snaren om ze te spannen, tot ze niet meer konden van de pijn in hun kleine handjes. En aan een schip werd ook getimmerd en gehamerd zooals 't nog nooit in het Dwergenland was gezien of gehoord. En Koning Driesje liet zich in zijn nieuwe wagen langs 't strand trekken, en als het niet hard genoeg ging zwaaide hij een lang riet in de lucht om de zwoegende, hijgende dwergjes bang te maken. Ze vielen er haast bij neer, zoo hard moest het! 's Avonds als ze moegewerkt waren van een heelen dag timmeren en sleepen en hijschen en trekken, gingen de dwergjes stil naar hun huisjes waar ze niet eens genoeg vonden om hun hongerige maagjes te vullen, - want hun groote Koning at immers alles op. Dan waren ze doodmoe en niet blij meer, want ze hadden zich het leventje onder Koning Dries heel anders en véél prettiger voorgesteld. En er waren er hoe langer hoe meer die niet trotsch meer op hem waren, neen, ze hielden hoe langer hoe minder van hem, en stilletjes zeiden ze tot elkander: Hij is toch lang niet zoo wijs als we meenden. En sommigen dachten: Wij moeten niet meer: leve de Koning! roepen, want hij is een dwingeland die heelemaal geen medelijden met ons heeft. Was-i maar bij de menschen gebleven; wij wilden een Koning die lief en goed zou zijn en voor ons zorgen zou. Wie de Elfjes gelooft komt bedrogen uit, zij hebben ons leelijk gefopt! Zoo dachten ze, - en eerst waren ze toch zoo blij met hem geweest. Eindelijk begon Driesje toch te merken dat de dwergjes nooit vroolijk meer waren. en als hij nog beter had opgelet en eens stilletjes was gaan kijken wanneer zij alleen in hun huisjes waren, dan zou hij nog wel veel meer gezien hebben van hun verdriet.

12 13

13 14 OCH, ze zaten zoo vaak bij elkander op bankjes en muurtjes, in hun kamertjes en in hun tuintjes, en dan huilden ze samen en zuchtten: O, o, hoe zouden we dien Koning ooit kwijt raken. Ongeluk heeft hij over de dwergjes gebracht! Eindelijk was er niet één meer die nog iets om hem gaf. En het Fakkeldragertje gooide van boosheid de groote pet, de reuze-pet van den Koning op den grond, want hij had er in 't geheel geen eerbied meer voor... Ze huilden, ze pruilden, En lachten niet meer, Hun handjes die deden Van 't werken zeer! Hun oogjes zoo droef, hun oogjes zoo rood... Ach Koning, wat breng je je volkje in nood! Ze morden, ze knorden, En dachten tezaâm: Wat is voor zoo'n dwingland De beste naam? Ze waren zoo moe, ze waren zoo boos; Zij noemden hun Koning: Dries Harteloos. Toen het schip klaar was zou Koning Driesje uit varen gaan. Honderd dwergjes moesten mee aan boord en ieder had daar zijn vaste werkje; tien stonden er aan het roer en twintig heschen de zeilen op. Driesje had groote pret in zoo'n zeereisje langs de kust en hield niet op bevelen te geven: Hijsch de zeilen, Wend het roer, Knoop die touwen! Teer die vloer! Nu naar 't Oosten, Nu naar 't West, Doe eerst dit En straks de rest; Nu weer dat, En 't and're later... 'k Ben de Koning op het water! Wat was 't toch fijn als je de baas was en net kon doen wat je wilt. En 's avonds liet hij het schip vastleggen aan den oever en viel vermoeid van 't plezier in slaap. Hij dacht alleen aan zich zelf; dat de dwergjes zoo zwaar hadden moeten zwoegen en werken op het schip dat zoo reusachtig groot voor ze was, dat ze de touwen haast niet vast konden maken met hun kleine handjes, daar bekommerde hij zich niet om. -

14 15

15 16 MAAR terwijl hij sliep zei het Fakkeldragertje, dat nu eigenlijk het Petdragertje was geworden, tot zijn mededwergjes op het schip: Hoort eens, ik weet wat. Wij willen allemaal den Koning kwijt, want er is niemand van ons die meer van hem houdt. Laat ons daarom een list gebruiken. Hij slaapt vast, hij zal ons niet hooren. Gaat dus allemaal met mij mee van het schip af zoodra de zon opgaat, dan snijen we het touw door en laten den Koning alleen de zee opvaren. De wind staat juist in den goeden hoek. En zoo deden ze. Eerst wachtten ze den geheelen nacht; rustig sliep Driesje Dribbel door en vermoedde niets van het plan, dat de dwergjes hadden gemaakt. Heel, heel stilletjes heschen ze de zeilen op toen het morgen werd, gingen aan wal en sneden het touw waaraan het schip vast lag, door. En daar ging het, zee in! Juist werd Driesje wakker en keek over boord. Schelmen riep-i, wat heb-jullie gedaan? Maar de dwergjes dansten van pret en riepen: Goede reis, majesteit, en kom vooral nooit weerom! We zijn nog nooit zoo blij geweest. Als je goed voor ons geweest was, hadden we je nooit alleen gelaten! Ach, nu begreep Driesje pas wat-i gedaan had. Liefdeloos had-i de baas gespeeld; hij was niet wijs geweest maar een domoor, die alles voor zich zelf en niets voor 'n ander wilde. Ze waren zoo blij met 'm geweest, maar hij had zich om hen niet bekommerd; en nu hielden ze niet meer van 'm en ze hadden gelijk ook. Maar nu was 't te laat. Het schip dreef weg, en - Driesje was heelemaal geen baas meer. O, wat was-i nu bang, alleen op de groote zee. Toen het dwergenland geheel uit 't gezicht was begon Driesje, de baas-speler, te huilen en riep: O, o, was er nu maar iemand die mij hielp, ik ben zoo bang... En opeens hoorde hij een stem die hem antwoordde: Ik zal je helpen Driesje, als je nu maar wijzer zult zijn in 't vervolg...

16 17

17 18 WIE was dat?... Driesje keek op,.. en zag het Elfje aan het roer zitten, maar nu had ze geen vlammetjes meer, want het was klaarlichte dag. Windje, drijf ons scheepje recht Naar den veil'gen oever, Nu is 't kroontje afgelegd Van den Koning-snoever Die te vroeg de baas wou zijn... O wat doet zoo'n domheid pijn! Windje, leg ons scheepje stil Nu is niets te vreezen; Wie met recht bevelen wil Moet geen dwingland wezen: Dries-de-baas werd Dries-verdriet, Want hij dacht aan andren niet. Maar nu zal 't wel beter gaan! Wie niet weet, moet leeren; Driesje heeft zijn zin gedaan In te groote kleeren, - Driesje leg dat pak nu af, Draag maar wat je moeder gaf. Wees weer Dries de kleine vent, Die naar oud'ren wel wil hooren, Doe niet grooter dan je bent, Zeg, dit spel heb je verloren! Leeren moet die weten wil, - Windje leg ons scheepje stil. Zoo zong zij aan het roer. Kijk, daar was de vijver alweer en de boschjes aan den oever, en het dak van Driesjes huis kwam ook gauw te zien. Wat was hij gelukkig toen-i weer op den vasten grond stond met Bles naast hem... Hij zag nog eens om... maar weg was het schip, en weg de stem die zoo lief gezongen had. Alleen het windje suisde nog in de boomen... Vader en moeder keken juist door het raam toen Driesje thuis vader's pet en broer's jas aan den kapstok hing en ze hoorden hem heel wijs bij zich zelf zeggen: Daar, hang daar maar tot ik groot ben; ik wil liever de baas niet meer wezen...

18 19

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording:

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording: Hansje en Fransje F.A. Haak-Ochsendorf bron. J. Philip Kruseman, Den Haag 1947 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haak018hans01_01/colofon.php 2012 dbnl / F.A. Haak-Ochsendorf i.s.m. binnenkant

Nadere informatie

Het boek met verrassingen

Het boek met verrassingen Het boek met verrassingen Thérèse Hoven bron. L.J. Veen, Amsterdam 1897 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hove006boek01_01/colofon.php 2010 dbnl 3 Hoe piet verdween. Piet, Henk en kleine

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905.

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905. Roodkapje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001rood01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 [Roodkapje] Er was eens

Nadere informatie

\C-o. Hansje en Fransje wonen boven op een berg Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is het niet erg.

\C-o. Hansje en Fransje wonen boven op een berg Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is het niet erg. iom Ocksinóoxf Hansje en Fransje wonen bovenop een berg, Naar boven is het sjouwen, maar naar beneden is 't niet erg. Hun pappie is kabouter en hakt hout in het bos, Hun mammie maakt de kleren uit spinrag

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM

WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM WOUTER KLOOTWIJK ANNE, HET PAARD EN DE RIVIER MET ILLUSTRATIES VAN ENZO PÉRÈS-LABOURDETTE LEOPOLD / AMSTERDAM Eerste druk 2017 2017 tekst Wouter Klootwijk 2017 illustraties Enzo Pérès-Labourdette Boekverzorging

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen Moeders bloemen Agatha Snellen bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/snel011moed02_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Agatha Snellen 1 2 Moeders bloemen. Het

Nadere informatie

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording:

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording: Pannekoeken bakken Anna Sutorius bron. Met illustraties van B. Midderigh-Bokhorst. Uitg. Venn. v/h erven Martin G. Cohen, Den Haag 1929 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/suto002pann01_01/colofon.php

Nadere informatie

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dri007drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl *1 [] 1 Een zeer

Nadere informatie

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl

Makkers en rakkers. Nel Ooievaar. bron Nel Ooievaar, Makkers en rakkers. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940. 2010 dbnl Makkers en rakkers Nel Ooievaar bron. 'De Vliegende Hollander', Utrecht ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/ooie002makk01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Makkers en rakkers] 3 Een mus

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac

Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag Engels The skeleton man door Joseph Bruchac Boekverslag door een scholier 2262 woorden 3 november 2003 6,2 114 keer beoordeeld Auteur Joseph Bruchac Eerste uitgave 2001 Vak Engels H 1 Op 2

Nadere informatie

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording:

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording: De kleine wildebras Th. Storm Magda Stomps bron (vert. Magda Stomps). De Pelgrim, Eindhoven 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/stor047klei01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Else Wenz-Viëtor

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen.

God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6. De berg op Genesis 22:1-8. God heeft me heel gelukkig gemaakt! Ze noemden hun zoon Izak. Dat betekent: lachen. 35 God houdt zijn belofte Genesis 21:1-6 Abraham wist dat God zich met Sodom en Gomorra aan Zijn woord gehouden had. Hij vertrouwde erop dat God Zijn belofte aan hem en Sara ook zou houden. Ze zouden een

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Asschepoester. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Asschepoester. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam dbnl

Asschepoester. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Asschepoester. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam dbnl Asschepoester Charles Perrault bron. Van Holkema en Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041assc02_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Asschepoester] 3 De vrouw van

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan

De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan De geschiedenis van Keutje die niet wilde school gaan Fredericus Hendrikus van Leent bron. P. Kluitman, Alkmaar 1887 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leen016gesc01_01/colofon.php 2010

Nadere informatie

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij

Jezus hield veel van Marta en haar zuster, en van Lazarus. Maar toen hij gehoord had dat Lazarus ziek was, bleef hij toch nog twee dagen waar hij Johannes 11:1-45 Er was iemand ziek, een zekere Lazarus uit Betanië, het dorp waar Maria en haar zuster Marta woonden dat was de Maria die Jezus met olie gezalfd heeft en zijn voeten met haar haar heeft

Nadere informatie

Een lied van mij voor jou - kinderen

Een lied van mij voor jou - kinderen LIEDTEKSTEN - 1 Berend Botje Berend botje ging uit varen Met z n scheepje naar Zuid-Laren De weg was recht, De weg was krom Nooit kwam Berend Botje weerom 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Waar is Berend Botje gebleven?

Nadere informatie

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl

Roodkapje. Charles Perrault. bron Charles Perrault, Roodkapje. K.H. Schadd, Amsterdam dbnl Roodkapje Charles Perrault bron. K.H. Schadd, Amsterdam 1868 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041rood02_01/colofon.php 2010 dbnl t.o. 1 Roodkapje. 1 Er leefde eens op een dorp een

Nadere informatie

Hansje en Grietje LANG, LANG GELEDEN woonden er aan de rand van een groot bos een houthakker en zijn twee kinderen, Hans en Grietje, en hun stiefmoeder. Ze waren zo arm dat ze altijd honger hadden. Op

Nadere informatie

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67

Liedbijlage. Groepen 1-3. Cd Pyramide 2008-I, track 66. Groepen 3-4. Cd Pyramide 2008-I, track 67 Liedbijlage Deze liedbijlage is samengesteld door het Prins Claus Conservatorium Groningen. De liedjes zijn geschreven door 1e jaars studenten van de opleiding Docent Muziek. Het schrijven van kinderliederen

Nadere informatie

We bespieden de Watergeest

We bespieden de Watergeest Voorwoord Dit verhaal speelt lang geleden. De meeste mensen gingen nog met paard-en-wagen en bijna niemand had een telefoon. Er waren geen supermarkten, en sneeuw schuiven ging met paard-ensneeuwploeg.

Nadere informatie

De oneerlijke vriend dat eerlijkheid het langst duurt.

De oneerlijke vriend dat eerlijkheid het langst duurt. Inhoud De oneerlijke vriend...3 De geluksteen...5 Het gevonden geld van een geheim...13 Waarom de zee zout is zee...17 Het zingende botje...21 7 euro...25 Wat is jou pak melk?...29 Het zal je overkomen....35

Nadere informatie

Flipje Fluiter en zijn vrind

Flipje Fluiter en zijn vrind Flipje Fluiter en zijn vrind Alfred Listal bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1913 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/list002flip01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Flipje Fluiter en zijn vrind Fluiter-Flipje

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Schipperskind vertelt De avonturen van Wolletje en Pluisje

Schipperskind vertelt De avonturen van Wolletje en Pluisje Schipperskind vertelt De avonturen van Wolletje en Pluisje Auteur: Schipperskind Anja van Doorn Illustraties: Schipperskind Coverontwerp: Schipperskind ISBN:9789402151862 Schipperskind 1.EEN HUIS VOOR

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Ruth 1. Ruth en Noömi

Ruth 1. Ruth en Noömi Ruth 1 Ruth en Noömi Elimelech en zijn familie 1 Toen de rechters het land bestuurden, was er eens hongersnood in Juda. Daarom besloot een man uit Betlehem naar het land Moab te gaan. Zijn vrouw en zijn

Nadere informatie

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017

Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Kinderdienst 2 e 40 dagen tijd Kruispunt 12 maart 2017 Mededelingen Aanvangslied NLB.288 Goedemorgen, welkom allemaal - Orgel Goedemorgen, welkom allemaal ik met mijn en jij met jouw verhaal. Lachen, huilen,

Nadere informatie

Het apenboekje. drie stoute aapjes. C.A. Leembruggen. bron C.A. Leembruggen, Het apenboekje. W. van Hoeve, Deventer 1944.

Het apenboekje. drie stoute aapjes. C.A. Leembruggen. bron C.A. Leembruggen, Het apenboekje. W. van Hoeve, Deventer 1944. Het apenboekje drie stoute aapjes C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1944 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026apen01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 Het apenboekje. Drie stoute

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

Zoo is 't in 't blije Vlinderland

Zoo is 't in 't blije Vlinderland Zoo is 't in 't blije Vlinderland Alfred Listal bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/list002zooi01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Zoo is 't in 't blije

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

Naar de bovenste verdieping

Naar de bovenste verdieping Naar de bovenste verdieping De lift zoeft omhoog. Het is een snelle lift. Veel sneller dan die op school. En vééél sneller dan de lift in de flat van oma. Dat is echt een lift voor oude mensen. Aïsha gaat

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt!

Zie ginds komt de stoomboot. Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt! Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint. Mijn beste vriend, jouw beste vriend, De vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, Mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt hij jou, wat brengt

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland. Kinderbijbel

Simone Foekens. met illustraties van Melanie Broekhoven SpecialBooX, Zuid-Beijerland.  Kinderbijbel Kinderbijbel 2017 SpecialBooX, Zuid-Beijerland www.specialboox.nl Kinderbijbel Tekst: Simone Foekens Illustraties: Melanie Broekhoven Ontwerp en vormgeving: SpecialBooX Simone Foekens met illustraties

Nadere informatie

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel

In de ene hand draagt hij een koffer, in de andere een kistje. Bok is de nieuwe buurman van Kip. Hij is een professor, zegt Kat. Iemand die heel veel Inhoud Nieuwe buurman 7 Kip schrikt 13 Ekster heeft pech 17 Kattenkruid 22 Ruzie 27 Een reuze idee 32 Bloemen voor kip 37 Waar was het nu? 40 Dom geweest 46 Goed zo, Kat! 51 Feest 55 5 Nieuwe buurman Het

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

Ankie. het meisje uit de bossen van Karoetsja. Antoon Kersten ooit geschreven voor zijn kleindochter Karin. blad 1

Ankie. het meisje uit de bossen van Karoetsja. Antoon Kersten ooit geschreven voor zijn kleindochter Karin. blad 1 Ankie het meisje uit de bossen van Karoetsja Antoon Kersten ooit geschreven voor zijn kleindochter Karin blad 1 In een ver land, wel duizend kilometer hier vandaan, woonde Angelina. Haar moeder noemde

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late

Toen ze opkeek, zag ze dat ze niet meer alleen was. Bij de koeien stond een jongen met een stok. Hij had blond haar, dat rood leek in het late De oude jongen Iedere zaterdag ging Bryanna naar Kael met een mand wol. Ze keek toe hoe hij sokken breide. Genoeg voor alle voeten in het dorp en alle voeten in de stad. Eens per week vertrok er een kar

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen. Zie voor verantwoording:

Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen. Zie voor verantwoording: Naar bed, naar bed! Rik van Spronsen bron Z.n., z.p. ca. 1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spro009naar01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Rik van Spronsen en Freddie Langeler 1 Wie

Nadere informatie

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon. De gelaarsde kat Charles Perrault Vertaald door: Simon Abramsz. bron (vert. Simon Abramsz.). S.L. van Looy, Amsterdam 1915 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.php

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Bart Moeyaert. Blote handen

Bart Moeyaert. Blote handen Bart Moeyaert Blote handen Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2015 We holden door drie weitjes waar we nooit eerder geweest waren. Het ging bergaf. We holden harder dan we konden.

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Gezamenlijke overstapdienst van Solid Kids Zondag 9 juli 2016 Thema: Gebruik wat je hebt Afscheid van Lotte, Margriet en Chris Welkom en mededelingen Openingslied psalm 84a: 1, 3, 5 Wat hou ik van uw huis

Nadere informatie

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013

De verloren zoon. Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 De verloren zoon Scholendienst in de Hoflaankerk met de Nieuwe Park Rozenburgschool 17 februari 2013 Ik zou je nóg een gelijkenis van Jezus vertellen, zei Lucas tegen Matteüs. De hoge heren van het land,

Nadere informatie

December, wintermaand

December, wintermaand December, wintermaand Rie Cramer bron. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1938 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006dece01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 2 3 December - Wintermaand

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik

Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Het Drakenfeestje Tekst Mathias Dellaert Illustraties Siri Austvik Voor Rune s vijfde verjaardag. Voor hem, zijn vriendjes en zijn klasgenootjes

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Deze lesbrief is geschreven voor de groepen 2, 3 en 4 Beste leerkracht, wat ontzettend leuk dat u binnenkort met uw klas naar een voorstelling van Sprietsels Improvisatietheater

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Van Alphen's ABC Boekje

Van Alphen's ABC Boekje Van Alphen's ABC Boekje Hieronymus van Alphen bron. J.G. van Terveen & Zoon, Utrecht 1872 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/alph002vana01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 [Van Alphen's ABC boekje]

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij?

Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Preek over Hebreeën 11,23-29 (Themadienst Kerk&School): Mozes kiest! Wat kies jij? Voorzang: Opwekking voor kinderen 146 ( k Ben zo gelukkig) Opwekking voor kinderen 158 (Sta eens op, zegt Jezus) Votum

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

(Naam kind) (datum) +

(Naam kind) (datum) + (Naam kind) (datum) + Jouw naam, met liefde gekozen, zullen we blijven noemen. Je telt nog altijd mee als we vertellen Je bent wel uit ons zicht nooit uit ons hart Je bent niet meer weg te denken op onze

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Het lam. Arna van Deelen

Het lam. Arna van Deelen Het lam Arna van Deelen Hij leunde vermoeid op zijn staf, starend over de eindeloze velden. De kudde lag verspreid onder de bomen, die op deze tijd van de dag voor wat schaduw zorgden. Hij legde zijn hand

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Liturgie 28 juli 2019

Liturgie 28 juli 2019 Liturgie 28 juli 2019 Welkom en mededelingen Votum en groet Opw 727 Ik val niet uit Uw hand Mijn God, ik kom naar U, dan ben ik veilig. Ik heb het U gezegd, en blijf het zeggen: Ik heb U nodig, Heer, de

Nadere informatie

Sneeuwwitje. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Sneeuwwitje W. de Haan, Utrecht z.j. [1925]

Sneeuwwitje. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Sneeuwwitje W. de Haan, Utrecht z.j. [1925] Sneeuwwitje Rie Cramer bron W. de Haan, Utrecht z.j. [1925] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006snee01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Rie Cramer schutblad voor 1 Sneeuwwitje. De

Nadere informatie

Dwergje Grapjas. G.L. Kroes. bron G.L. Kroes, Dwergje Grapjas. C. Misset, Doetinchem dbnl

Dwergje Grapjas. G.L. Kroes. bron G.L. Kroes, Dwergje Grapjas. C. Misset, Doetinchem dbnl Dwergje Grapjas G.L. Kroes bron. C. Misset, Doetinchem 1945 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kroe021dwer01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 [Dwergje Grapjas] Grapjas was een geestig ventje,

Nadere informatie