SJALOMSCHOOL - PROTOCOL tegen pesten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SJALOMSCHOOL - PROTOCOL tegen pesten."

Transcriptie

1 PESTPROTOCOL

2 Pestprotocol Inleiding Op school streven wij naar een optimale leef/werksfeer. Pedagogisch klimaat en de leefregels waarborgen die sfeer. Toch komt pesten in het onderwijs veelvuldig voor, hetgeen niet past binnen de sfeer op onze school. Uitgangspunten; Het onderstaande Pestprotocol is geschreven vanuit de waarden en normen, zoals die voortkomen uit een Protestants-Christelijke levensovertuiging. Ter onderbouwing hiervan onderscheiden we een aantal leefregels. We zijn een school, waarin: mensen werken vanuit een christelijke levensovertuiging we ons bewust zijn van onze voorbeeldfunctie in de omgang met anderen we ook in de les op een natuurlijke wijze, christelijke normen en waarden aan de orde proberen te stellen we respect hebben voor en interesse in leerlingen we als goede collega s met elkaar samenwerken we het niet accepteren als leerlingen pesten of gepest worden discriminatie op het gebied van ras, geslacht, geloof, seksuele geaardheid niet getolereerd worden we eerlijk en rechtvaardig zijn en dat ook van onze leerlingen verwachten we samen met de leerlingen een goede werk- en leefsfeer tot stand brengen we sluiten niemand buiten Pesten Ons standpunt is, dat wij pesten actief bestrijden, aangezien het een schending is van onze leefregels en ernstige gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van kinderen. Bij pestgedrag denken wij aan structureel schelden, elkaar uitlachen, chanteren, slaan, schoppen, maar ook aan het buitensluiten en negeren van iemand. Een kind kan bij pesten onder druk komen te staan en er geestelijk en/of lichamelijk langdurig, zelfs levenslang, onder gaan lijden. Leerkrachten, leerlingen en ouders zien pesten als een probleem. Bij de leerlingen gaat het niet alleen om de pester en het gepeste kind, maar ook om de zwijgende meerderheid. Preventief willen wij pesten, in welke vorm dan ook, voorkomen. Bij bestrijding van pesten vormt het volgende protocol een leidraad. SJALOMSCHOOL - PROTOCOL tegen pesten. Het protocol heeft als doel om, via samenwerking tussen ouders, leerkrachten en leerlingen, het probleem van het pestgedrag bij kinderen te voorkomen en aan te pakken en daarmee het welzijn van kinderen nu en voor de toekomst te verbeteren. Wat we weten en wat we willen: 1. Pesten is een wezenlijk en groot probleem. Uit onderzoeken blijkt dat zo'n á leerlingen onder de 18 jaar in Nederland het slachtoffer zijn van pestgedrag. Pestgedrag is schadelijk tot zeer schadelijk voor kinderen, zowel voor de slachtoffers als voor de pesters. De omvang en zwaarte van het probleem leiden tot de noodzaak van een aanpak door alle opvoeders van jongeren, in het bijzonder door de ouders en door de leerkrachten. 2. Om het probleem "pesten"zo goed mogelijk aan te kunnen pakken, is een goede samenwerking tussen ouders, leerkrachten en leerlingen noodzakelijk.

3 3. Onze school wil zich daadwerkelijk inzetten voor de samenwerking, genoemd onder punt Om het pesten aan te pakken, willen wij het volgende beleid volgen: Bij de aanpak van het pesten wordt de vijfsporenaanpak gevolgd. Dat wil zeggen aandacht voor: het slachtoffer, de pester, de meeloper, de leerkracht en de ouders. Het bewust maken en bewust houden van de leerlingen van het bestaan en van de zwaarte van het probleem. Het jaarlijks behandelen van de afgesproken regels hoe om te gaan met pesten door de leerlingen van de groepen 1 tot en met 8. Deze afspraken worden op een duidelijk zichtbare plek in ieder lokaal opgehangen. De kinderen, ouders en de leerkrachten weten wie de contactpersonen zijn op school. Deze namen staan vermeld in de schoolgids. Wij hanteren acht universele schoolregels: 1. Op de gang is het altijd rustig. 2. Wij zorgen dat wij op tijd zijn. 3. Wij houden de school en het plein netjes. 4. Wij gaan goed met elkaar om. 5. Wij zijn tegen een volwassene altijd beleefd. 6. Wij houden ons aan de regels van de klas. 7. Wij zijn zuinig op de spullen van de school. 8. Wij vragen altijd toestemming of wij spullen van een ander of van school mogen gebruiken. Deze regels zorgen er mede voor dat er duidelijkheid is in wat we van kinderen verwachten en tevens zorgen zij voor orde en rust in de school. Maatregelen t.a.v. het pesten. 1. Pestprotocol Aan het begin van ieder schooljaar wordt het protocol in alle groepen besproken en eventueel ondertekend. Bij een eerste keer dat pesten wordt geconstateerd, krijgt de pester een waarschuwing van de leerkracht. Bij de tweede overtreding worden ouders / verzorgers (telefonisch) ingelicht. Er volgt een waarschuwingsbrief voor de pester (tenzij de pesterij zo ernstig is, dan volgt er direct een strafbrief). Vermeld in het LVS wanneer een kind gepest is/wordt of pester is. Zeker wanneer er berichtgeving naar ouders is geweest, moet er verslag van in het LVS. Elke leerkracht handelt indien nodig volgens het stappenplan hoe te handelen als er toch gepest wordt (bijlage II) 2. Gym Kleedkamers: toezicht hier is van groot belang. Indien de leerkracht zelf gym geeft of geen vervangende taken heeft tijdens het lesgeven van de vakleerkracht, is deze aanwezig in de kleedkamer. Bij de lessen van de vakleerkracht zorgt de leerkracht die zijn of haar groep komt ophalen er voor 5 minuten voor afloop van de gymles aanwezig te zijn, zodat er twee leerkrachten aanwezig zijn voor toezicht in de beide kleedkamers. Tijdens het omkleden bij de eerste en laatste les van de vakleerkracht, houdt de vakleerkracht toezicht. NB. Wanneer er een mannelijke vakleerkracht de gymlessen verzorgd dan is het zeer wenselijk dat de eigen leerkracht de les bijwoont.

4 Tijdens de gymles worden de groepen altijd samengesteld door de leerkracht, zodat er sprake is van wisselende teams en niet altijd dezelfde leerlingen als laatste worden gekozen. 3. Garderobe Bij het binnenkomen (vanaf 8.20 uur en uur) ontvangen de leerkrachten de kinderen bij de klassendeur of is de leerkracht in de klas aanwezig. De directie en IB ers houden toezicht bij de 3 ingangen van de school, waarbij er altijd iemand in de garderobe van de hoofdingang staat. De leerkracht van het laatste lokaal (nu gr. 8 en gr. 1/2a) houdt tevens toezicht op het kleine halletje (als er geen directielid of IB er beschikbaar is) bij de buitendeur en sluit deze deur om 8.30 uur en om uur. Bij het uitgaan letten de leerkrachten op hun eigen groep. Zij letten op de hal waar hun klaslokaal aan grenst en / of lopen mee naar de garderobe. 4. Plein Alle kinderen gaan verplicht naar buiten. Alleen om medische redenen kan het voorkomen dat kinderen binnen blijven. Dit ter beoordeling aan de leerkracht. Elke leerkracht loopt met de groep mee om in de pauze op tijd buiten te kunnen zijn. Op klachten tijdens de pauze wordt direct ingegaan door de leerkracht: zelf uitzoeken en zo nodig direct straffen. Bij overtredingen wordt gewerkt met een time-out-plek: afzonderen van daders. (bij de voordeur van de school) Bij ernstige gevallen doorgeven aan eigen leerkracht: die straft. Bij heftige gevallen kan ook de directie een ruzie uitzoeken als de situatie daar om vraagt. 5. Evaluatie Twee keer per jaar (november / april) worden de gemaakt afspraken in alle groepen geëvalueerd. Terugkoppeling vindt plaats tijdens de teamvergadering (twee keer per jaar). Vervolgens wordt schriftelijk gerapporteerd aan de directie. De volgende agendapunten komen in ieder geval aan de orde: (Potentiële) slachtoffers (Potentiële) daders Noodzaak tot bijstellen van regels? Was er in een groep noodzaak een regel centraal te stellen? Evaluatie van de taken van de leerkrachten van de onder 3 en 4 genoemde punten. Evaluatie gebruik posters Kids tegen geweld Protocol grensoverschrijdend gedrag 6. Planning Aan het begin van ieder schooljaar wordt het pestprotocol in de groep besproken en de afspraken in de klas herhaald en het protocol in de groep opgehangen Rond de herfstvakantie en in februari wordt een sociogram gemaakt van de groep, zodat de leerkracht te weten komt hoe de verhoudingen liggen binnen de groep. Elke maand bespreking van een poster uit de serie Kids tegen geweld. 7. Onderbouw In de eerste twee leerjaren is de leerkracht bewust bezig met: Samenstelling van de kring: wie zet ik naast wie. Zoveel mogelijk structuur en rust in de groep brengen. Veel aandacht bij de jongsten voor de regel: niet aan elkaar zitten. Hyperactieve kinderen in het begin vaak een boodschapje laten doen. Storend gedrag bij buitenspel tegengaan; daartoe begeeft de lkr. zich in het spel: stimuleren, aangeven van nieuwe ideeën, belonen als er goed gespeeld wordt. De tijd nemen om uit te leggen waarom iets niet mag.

5 8. Contactpersonen en vertrouwenspersoon Allereerst benadrukken we bij de kinderen dat ze te allen tijde bij de eigen lkr. of welke juf of meester dan ook terecht kunnen voor vertrouwelijke zaken. Daarnaast kunnen ze altijd terecht bij de contactpersoon van school. De ouders kunnen zich tevens wenden tot de contactpersoon of tot de vertrouwenspersoon van de stichting. (zie schoolgids voor gegevens). 9. Aanpak probleemsituaties Zie hiervoor de bijlage I. Deze afspraken dienen om te komen tot een eensluidende aanpak door alle leerkrachten bij de beschreven situaties. 10. Bevorderen van sociaal-wenselijk gedrag 1. positief rondje Iedere dag wordt op minimaal één geschikt moment aandacht gegeven aan positief gedrag. Vaak kan dat door het belonen / benoemen van zaken / gedrag die goed gaan in de groep. 2. gesprek Kids tegen geweld Eén keer per maand wordt in alle groepen een kringgesprek gehouden aan de hand van de posters Kids tegen geweld. Gedurende de maand wordt hier op teruggekomen bijvoorbeeld in combinatie met een opdracht uit de suggesties voor lessen pesten in de klas. 3. belonen We maken er een gewoonte van dat we kinderen die niet hebben meegedaan of partij hebben gekozen voor het slachtoffer belonen. Het streven is hier méér aandacht aan te geven dan alle (noodzakelijke) corrigerende maatregelen. 4. Gericht inzetten van lessen uit de schoolgebonden methode Kinderen en hun sociale talenten In een groep waar de sfeer niet goed is kan gekozen worden om met een sociale vaardigheidstraining aan de slag te gaan. Het SMW kan hier een rol in spelen. 5. Inzet van specifieke lessuggesties zoals hieronder genoemd: Voorlezen. o Af en toe voorlezen rondom dit thema Dit richt de aandacht op het onderwerp en geeft mogelijkheden om aan de hand van de gebeurtenissen in het verhaal een klassegesprek te houden. o Aansluiting zoeken bij het thema van Kind op maandag. Dramatische expressie. o Door de kinderen uit laten spelen van een oplossing van een pestsituatie. De klas kan verdeeld worden in groepjes en per groepje wordt een oplossing bedacht. Hierna kan dan een nagesprek volgen.belangrijk is ook dat de klas na afloop mag reageren. Positief kringrondje. o In de kring zeg je iets positiefs over de leerling die naast je zit. Doe dit onverwachts en herhaal dit van tijd tot tijd, want de kinderen moeten dit ook leren. Tekenen. o Het uiten van gevoelens.

6 o o Laat in een tekening zien hoe je je voelt als je gepest wordt, of laat zien hoe je je voelt als je zelf pest. Teken een pestsituatie die je zelf ooit hebt meegemaakt bijv. allen tegen één. Gedichten maken. o Maak korte 4 regelige gedichten over pesten en laat die in de klas voorlezen. Plak ze op een kleurige achtergrond voordat ze worden opgehangen. o Van een of enkele gedichtjes kan een lied worden gemaakt in de groep. Opstel schrijven. o Titels als: Als ik gepest wordt dan... Als ik zie dat iemand gepest wordt dan... Waarom pesten zo gemeen is. Ik houd niet van pesten want... o Of gewoon een algemeen verhaal over pesten laten schrijven. o Schrijf alleen op de voorkant van een blaadje, zodat ze kunnen worden opgeplakt op een kleurige ondergrond.

7 Bijlage I AANPAK PROBLEEM SITUATIES Gebeurtenis Hoe handelt de leerkracht Eventuele straf 1.Uitzoeken van een ruzie tussen kinderen Waarschuwing van de leerkracht. 2.Pestgedrag wordt bij de leerkracht gemeld of door de leerkracht opgemerkt (hoe handel je naar de ouders) De leerkracht stelt open vragen en oordeelt niet. Beide kemphanen mogen hun verhaal doen, eerst los van elkaar (zodat ze elkaar niet horen). Hiervan wordt een korte aantekening gemaakt. Vervolgens worden beide leerlingen bij elkaar gezet en vat de leerkracht hun verhaal samen. Als de verhalen niet op elkaar aansluiten (wat vaak het geval is) wordt er doorgevraagd en probeert de leerkracht er achter te komen wat er precies gebeurd is. Elke melding wordt serieus ontvangen en onderzocht.(zie 1.) Na onderzoek meld je de ouder terug over je bevindingen en de afspraken die gemaakt zijn. (zie hiervoor punt 3) Wanneer er sprake is van doelgericht het gevecht opzoeken dan een waarschuwingsbrief. afspraken maken dat het pestgedrag stopt. (zo gaan wij niet met elkaar om) Waarschuwing van de leerkracht. Wanneer er sprake is van doelgericht het gevecht opzoeken dan een waarschuwingsbrief. 3.Pestgedrag wordt bij de leerkracht gemeld of door de leerkracht opgemerkt (hoe handel je naar de kinderen) De leerkracht heeft een gesprek met het slachtoffer en vraagt wat er aan de hand is. (open vragen stellen) Vervolgens een gesprek met de dader. Dan volgt het gesprek met dader en slachtoffer samen. Er worden duidelijke afspraken gemaakt die tot doel hebben dat het pestgedrag stopt. De dader belooft dit aan het slachtoffer door dit te verwoorden en het slachtoffer een hand te geven. Vervolgens wordt met het slachtoffer afgesproken dat zodra er weer sprake is van pestgedrag hij/zij dit direct bij de leerkracht meldt. De leerkracht vraagt na ongeveer drie dagen, vervolgens een week later en na een dag of 14 aan het slachtoffer hoe het gaat. (houd zo het lijntje met het slachtoffer open) Is de aard van de pesterij ernstig dan direct een strafbrief. 1 e keer: afspraken maken dat het pestgedrag stopt. (zo gaan wij niet met elkaar om) 2 e keer: Waarschuwingsbrief mee naar huis. Is de aard van de pesterij ernstig dan direct een strafbrief. 3 e keer: Strafbrief mee naar huis Indien het gedrag van de pester niet te corrigeren is gaat de school over tot: schorsing van de leerling. Zie hiervoor het protocol schorsing en verwijdering. of Verwijdering van school met inachtneming van de daarvoor geldende wettelijke regels.

8 Bijlage II Stappenplan hoe te handelen als er toch gepest wordt De gepeste leerling: maakt de pester duidelijk dat hij/zij daar last van heeft en zegt tegen de pester dat hij/zij ermee moet ophouden. vertelt de leerkracht wanneer de pester toch doorgaat met pesten. zegt het ook tegen zijn/haar ouders/verzorgers. De pester: moet met de leerkracht praten. Er wordt duidelijk gemaakt dat er op school niet gepest wordt. praat met de gepeste en de leerkracht om uit te leggen waarom hij/zij dit doet. vertelt zijn / haar ouders dat hij/zij op school gepest heeft. krijgt van de leerkracht een waarschuwing krijgt een waarschuwingsbrief mee naar huis, want de eerste mondelinge waarschuwing heeft het pestgedrag niet gestopt. krijgt een aantekening t.a.v. gedrag in zijn / haar dossier van het leerlingvolgsysteem. De opmerkzame medeleerling: die ziet dat een andere leerling gepest wordt, mag de pester aanspreken op zijn gedrag en zegt het daarna tegen de leerkracht. De leerkracht: bespreekt regelmatig met zijn klas de gemaakte afspraken. heeft een gesprek met de leerling die gepest wordt. heeft een gesprek met de pester, waarbij de leerkracht duidelijk maakt dat het pesten moet stoppen. brengt de ouders/verzorgers van de pester en de gepeste op de hoogte van wijze waarop het probleem zal worden aangepakt. De ouders / verzorgers: die van hun kind horen dat hij/zij gepest wordt, melden dit aan de leerkracht. nemen de melding vanuit school over het pestgedrag van hun kind serieus. van de pester / gepeste leerling ondersteunen de aanpak van het probleem. en de leerkracht houden contact tot het probleem is opgelost. Wat wordt er vanuit school gedaan als er wordt gepest (zie veiligheidsplan H. 2.2): De leerkracht praat met de pester en de gepeste. Een gesprek is vaak de oplossing van het probleem. De pester kan een straf krijgen. Afhankelijk van wat er gebeurd is kan dit variëren van een waarschuwing, waarschuwingsbrief of een strafbrief. In ernstige gevallen kan overgegaan worden tot schorsing of zelfs verwijdering van school. Het kan ook zijn dat zowel de gepeste leerling als pester extra hulp nodig hebben. Dit kan o.a. bij de schoolmaatschappelijk werker. Preventief wordt er aandacht aan pesten besteed tijdens de lessen sociale vaardigheden m.b.v de methode kinderen en hun sociale talenten. De leerkracht kan een groepsplan maken voor de gehele groep of een aantal kinderen van de groep. Dit plan kan preventief bedoeld zijn t.a.v. de sfeer in de groep, maar ook om in te grijpen op ongewenst gedrag dat een of meer kinderen vertonen. Deze acties worden altijd vermeld in het LVS.

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10

Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Gedrags- en pestprotocol ODS Windkracht 10 Dit gedrags- en pestprotocol hebben wij opgesteld met als doel dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen. Zo zorgen wij dat

Nadere informatie

Juni Inhoudsopgave

Juni Inhoudsopgave Pestprotocol 1 Juni 2010 Inhoudsopgave A. Pestprotocol B. Waarom een pestprotocol? C. Uitgangspunten D. Preventieve maatregelen E. Repressieve maatregelen F. De concrete pedagogische invulling Omwille

Nadere informatie

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om?

Pestprotocol. Plagen en pesten. Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten op school, hoe gaan we er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen willen zien en op onze school serieus willen aanpakken. Plagen en

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN

GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN GEDRAGSPROTOCOL PCB MEESTER LALLEMAN Hoe zien wij het graag ALGEMENE AFSPRAKEN 1.1 De school is een veilige school... We willen een school zijn waar kinderen, ouders/verzorgers en leerkrachten zich op

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Het doel van het pestprotocol is: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T

Protocol Pesten. Herenoord JJ Rotterdam - T Protocol Pesten Inhoudsopgave Inleiding... Doel van het pestprotocol... Pesten op school... Wat is pesten?... Hoe gaan wij op de CBS Beatrix met pesten om?... Belangrijke regels bij het hanteren van het

Nadere informatie

Pestprotocol Rietslenke.

Pestprotocol Rietslenke. Pestprotocol Rietslenke. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden

Pestprotocol ICBS de Tweemaster, Naarden Inleiding: Hoe gaan we om met pesten en agressief gedrag? Wij beseffen dat het klimaat van de school grote invloed heeft op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat

Nadere informatie

Pestprotocol. De Triangel

Pestprotocol. De Triangel Pestprotocol De Triangel 1 Inleiding Pesten is een groot probleem, dat op alle scholen voorkomt. Ook op de Triangel krijgen we te maken met pestsituaties. In dit protocol staat beschreven wat wij doen

Nadere informatie

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten

INLEIDING voorwaarden Definitie Vormen van pesten PESTPROTOCOL INLEIDING Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

Nadere informatie

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5

ANTI-PESTPROTOCOL. Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum Pagina 0 van 5 ANTI-PESTPROTOCOL Onderwerp Anti-pestprotocol Aan Alle medewerkers Van Directie Datum 01-03-2017 0 van 5 INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD... 2 2. ANTI-PESTPROTOCOL... 3 2.1. Pesten op school... 3 2.2. Algemene

Nadere informatie

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels

OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest. PESTPROTOCOL De Vogels OBS De Vogels Jac.P. Thijsselaan 69 2341 PM Oegstgeest PESTPROTOCOL De Vogels We willen graag dat alle kinderen op De Vogels zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol de Esdoorn

Pestprotocol de Esdoorn Pestprotocol de Esdoorn Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen November 2009 Door regels en

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen.

Anti-pestprotocol. Vormen van pesten: Dit zijn voorbeelden van pesten. Er zijn natuurlijk ook nog andere voorbeelden te noemen. Inleiding: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aanpakken. Daar zijn wel enkele voorwaarden aan

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol

Gedragsprotocol. Sint Gerardusschool. Splitting 145. Gedragsprotocol 2018-2019 Sint Gerardusschool Splitting 145 Sint Gerardusschool, de veilige school Afspraken m.b.t. omgaan met elkaar op de Sint Gerardusschool Goede leerprestaties kunnen bereikt worden als leerlingen

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol op de

Anti-pestprotocol op de Anti-pestprotocol op de Ons doel is dat alle kinderen zich veilig voelen bij ons op school, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door elkaar te steunen en wederzijds respect te tonen, stellen we

Nadere informatie

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer.

Als je iets toestaat, gebeurt het nog een keer. Gedragsprotocol en Antipestprotocol 2017-2018 De vijf basisregels van de Kanjertraining worden op onze school gebruikt. We vertrouwen elkaar We helpen elkaar Niemand speelt de baas We lachen elkaar niet

Nadere informatie

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje

Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Pestprotocol PCBS Willem van Oranje Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

Anti-pestbeleid KW-school

Anti-pestbeleid KW-school Anti-pestbeleid KW-school Uitgangspunt: Wij willen een school zijn, waar kinderen samen spelen, samen leren, samenwerken en waar ieder kind zich veilig voelt. Dat betekent dat pestgedrag bij ons op school

Nadere informatie

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I

Pestprotocol. Laatste update: december Vijverlaan VH Krimpen aan den IJssel. T E I Pestprotocol Laatste update: december 2015 Vijverlaan 513 2925 VH Krimpen aan den IJssel T 0180-520560 E info@jk.sggkrimpen.nl I www.sggkrimpen.nl Pestprotocol Jacobus Koelmanschool Doelstelling: Alle

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol Floris Radewijnszschool. Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en

Nadere informatie

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol)

4. Wanneer pesten ondanks alle inspanningen toch weer de kop opsteekt, beschikt de school over een directe aanpak. (Zie verderop in dit protocol) ANTI PEST PROTOCOL Er gelden drie uitgangspunten: n 1. Wij gaan met respect met elkaar om. 2. Wij pesten niet. 3. Wij accepteren niet dat er gepest wordt. Pesten op school. Hoe gaan we hier mee om? Pesten

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant

Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Het pestprotocol van de PCBO De Diamant Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol is een verklaring van de vertegenwoordigers van de school, de ouders en de kinderen waarin is vastgelegd

Nadere informatie

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni

Pestprotocol. Definitieve versie 29 juni Pestprotocol Algemeen Het klimaat en de sfeer van de school zijn van grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Wij stellen daarom een vriendelijk en veilig klimaat met orde en regelmaat op prijs.

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Pestprotocol SKOALFINNE

Pestprotocol SKOALFINNE Pestprotocol SKOALFINNE Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Pauwenburg 2, 8226 TA Lelystad tel: 0320 258025 www.3sprong.net - school@3sprong.net Pestprotocol Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig te laten voelen, zodat

Nadere informatie

Gedrags en pestprotocol

Gedrags en pestprotocol Gedrags en pestprotocol Waarom een protocol Een gedrags- en pestprotocol geeft richtlijnen over de aanpak van het pesten en het gedrag van het kind binnen de vso, tso en nso. Er is door SKN gekeken naar

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE SCHELP

PESTPROTOCOL DE SCHELP PESTPROTOCOL DE SCHELP Pestprotocol De Schelp Dit pestprotocol heeft als doel voor de De Schelp: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door

Nadere informatie

Pestprotocol. Antoniusschool

Pestprotocol. Antoniusschool Pestprotocol Antoniusschool 1 Inhoudsopgave Voorwoord Pestprotocol Antoniusschool... 2 Hoofdstuk 1 Pesten op school... 3 Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:... 3 De regels van het gedragsprotocol

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen

Inhoud: Inleiding. Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen. Algemene gedragsregels. Regels voor de leerlingen Gedragsprotocol Inhoud: Inleiding Algemene omgangsregels: aandacht, respect, samen Algemene gedragsregels Regels voor de leerlingen Regels voor leerkrachten en ondersteunend personeel Stappen bij storend

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Pestprotocol PCOH De Veenbrug Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Splitting

PESTPROTOCOL Splitting PESTPROTOCOL Splitting Een pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en volgens een vooraf bepaalde

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool de Bolderik

Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pestprotocol van basisschool de Bolderik Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze

Nadere informatie

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol.

Pesten komt op iedere school voor; ook bij ons! Het is een probleem dat wij onder ogen zien en serieus willen aanpakken. Vandaar dit protocol. Protocol Pestprotocol Datum Oktober 2015 Doel protocol Om duidelijkheid te scheppen voor leerling, leerkracht en ouders over welke stappen worden ondernomen bij pestgedrag. Pestcoördinator Monique Meulenberg

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn:

Anti-pestprotocol. Signalen van pesterijen kunnen o.a. zijn: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan van het St.

PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan van het St. PESTPROTOCOL Onderstaande tekst is ontleend aan paragraaf 4.1 van het Schoolveiligheidsplan 2012-2013 van het St. Bonifatiuscollege HET PESTPROTOCOL Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordiging

Nadere informatie

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders.

Bij pesten zijn er altijd 5 partijen: de pester, het slachtoffer, de grote zwijgende groep, de leerkrachten en de ouders. Versie nov. 2012 Pestprotocol. Inclusief regels en afspraken binnen de school. Wat is pesten? Pesten betekent iemand op een gemene manier lastig vallen: bewust iemand kwetsen of kleineren. Het gebeurt

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol

Anti-pestprotocol Team Bijgesteld met gedragsprotocol Anti-pestprotocol Team 2004-2005 Bijgesteld met gedragsprotocol 2008-2009 Inleiding: Op de Josephschool besteden we aandacht aan het probleem pesten. We vinden het als school belangrijk dat alle leerlingen

Nadere informatie

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig!

Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Anti pest protocol Vertrouwd Veilig Verrassend Veelzijdig! Proostdijschool, Mijdrecht Anti pest protocol Visie: De visie ten aanzien van pedagogisch klimaat van de school is: Vertrouwd Veilig, Verrassend

Nadere informatie

Anti-pestprotocol mei 2018

Anti-pestprotocol mei 2018 Anti-pestprotocol mei 2018 Inhoudsopgave 1. Waarom een pestprotocol? 2. Uitgangspunten 3. Preventieve maatregelen 4. Repressieve maatregelen 5. Concrete pedagogische invulling 6. Preventie en aanpak van

Nadere informatie

Pestprotocol OBS Prinses Marijke

Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pestprotocol OBS Prinses Marijke Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen

Nadere informatie

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS

CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS CONCEPT PESTPROTOCOL SBO DE BALANS Reina Bos en Henk Versteeg 0 Inhoudsopgave: 1. Pesten op school: Hoe gaan wij er mee om? 2. Algemene voorwaarden 3. Hoe willen wij daar op De Balans mee omgaan? 4. Uitgangspunten

Nadere informatie

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten.

1. Voorwaarden voor het aanpakken van pesten. Protocol pesten 1 Voorwoord Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd

PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD. Pestprotocol obs de Bongerd PESTPROTOCOL OBS DE BONGERD Pestprotocol obs de Bongerd Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem

Nadere informatie

Anti-pest protocol. van. Daltonschool de Fladderiep

Anti-pest protocol. van. Daltonschool de Fladderiep Anti-pest protocol van Daltonschool de Fladderiep Anti-pest protocol van de Fladderiep. Op de Fladderiep zijn we alert op plaag/pestgedrag. Tijdens de pauze zijn er twee pleinwachten op het plein. Er zijn

Nadere informatie

BURG. DE RUITERSCHOOL

BURG. DE RUITERSCHOOL BURG. DE RUITERSCHOOL Pestprotocol Een samenvatting van dit protocol hangt zichtbaar in de school. Dit protocol is vastgesteld op 14 maart 2013 Vastgesteld door team Burg. De Ruiterschool: 4 maart 2013

Nadere informatie

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom

Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Dit pestprotocol heeft als doel: Pestprotocol Basisschool De Zuidstroom Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het team van

Nadere informatie

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen

Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen Pestprotocol Theo Thijssenschool Waddinxveen 1. Plagen en pesten Het verschil tussen plagen en pesten is duidelijk aan te geven. Bij plagen is sprake van incidenten. Pesten gebeurt systematisch. Een definitie

Nadere informatie

Protocol pesten en gepest worden. Basisschool De Peppel Beuningen

Protocol pesten en gepest worden. Basisschool De Peppel Beuningen Protocol pesten en gepest worden Basisschool De Peppel Beuningen Sept 2014 Inleiding De Peppel vindt het heel belangrijk dat kinderen op een prettige wijze de schooljaren doorlopen. Zowel het team als

Nadere informatie

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten)

Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pestprotocol (uit ons document; gedragscode 4.2; uitwerking pesten) Pesten is een ingewikkeld probleem, dat vaak diepe sporen trekt in iemands leven. Wij onderschatten de impact niet, beschouwen pesten

Nadere informatie

Kwaliteitskaart Pesten

Kwaliteitskaart Pesten Kwaliteitskaart Pesten Kaart 7.01 Verantwoordelijke Geëvalueerd Passend onderwijs Intern begeleider 05-09- 2018 Doel Alle kinderen op de Alan Turingschool moeten zich in hun schoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol:

Anti-pestprotocol. Doel van het pestprotocol: Anti-pestprotocol Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Wij vinden dit ontzettend vervelend, want ieder kind dat gepest wordt is er één teveel. Het is een probleem dat wij onder ogen zien

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi

Anti-pestprotocol. We werken samen aan een goede sfeer op school. Catharinaschool Wellerlooi Anti-pestprotocol We werken samen aan een goede sfeer op school Catharinaschool Wellerlooi Inleiding De Catharinaschool wil haar kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden. Wij streven ernaar dat de

Nadere informatie

Januari Pestprotocol

Januari Pestprotocol Januari 2018 Pestprotocol Dit pestprotocol vormt de verklaring van alle geledingen van het Linde College en de ouder(s)/verzorger(s) waarin is vastgelegd dat we pestgedrag op school niet accepteren en

Nadere informatie

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl

PESTPROTOCOL DE BOOG. Koudenhovenseweg Zuid 202 5641 AC Eindhoven T: 040-2811760 E: deboog@skpo.nl PESTPROTOCOL DE BOOG Pestprotocol De Boog Dit pestprotocol heeft als doel voor De Boog: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol Maria Bernadette

Pestprotocol Maria Bernadette Afspraken 1. Doe alleen iets bij een ander kind, wat jezelf ook prettig zou vinden. 2. Kom alleen aan een ander als de ander dat ook goed vindt. 3. We gebruiken geen scheldwoorden of andere rare namen.

Nadere informatie

Anti-pestprotocol. Juni 2017 Praktijkschool De Noordhoek

Anti-pestprotocol. Juni 2017 Praktijkschool De Noordhoek Anti-pestprotocol Juni 2017 Praktijkschool De Noordhoek Stroomschema anti-pestprotocol Preventieve maatregelen De school probeert proactief om pestproblemen te voorkomen. Los van het feit of pesten wel

Nadere informatie

Pestprotocol obs De Kring

Pestprotocol obs De Kring Pestprotocol obs De Kring Dit pestprotocol heeft uitgangspunt: Alle kinderen moeten zich op OBS De Kring veilig kunnen voelen, Door regels en afspraken over omgang met elkaar duidelijk en voor iedereen

Nadere informatie

Pestprotocol van "De Bussel"

Pestprotocol van De Bussel Pestprotocol van "De Bussel" Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren

Pestprotocol. Basisschool St. Maarten. Halsteren Pestprotocol Basisschool St. Maarten Halsteren Versie december 2011 1 Pesten is een probleem dat in alle geledingen van de maatschappij voorkomt. Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons.

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Fellenoord

PESTPROTOCOL. Fellenoord PESTPROTOCOL Fellenoord Pestprotocol Fellenoord Verantwoording: Alle kinderen moeten zich op school veilig kunnen voelen, waardoor zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

Protocol. Pestprotocol

Protocol. Pestprotocol Pestprotocol Algemeen Dit pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels en afspraken zichtbaar

Nadere informatie

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum

PESTPROTOCOL. Zaanlands Lyceum PESTPROTOCOL Zaanlands Lyceum Zaandam, 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Pesten 2.1 Wat is pesten? 2.2 Hoe wordt er gepest? 2.3 De gepeste leerling 2.4 De pester 2.5 De meelopers en andere leerlingen 2.6 Het

Nadere informatie

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek

Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek Gedrag- en pestprotocol Pater Eymardschool Stevensbeek 1 Inhoudsopgave: Doelstelling van het gedrag- en pestprotocol. Pesten op school Signalen van pesterijen Hoe gaan wij op de Pater Eymardschool met

Nadere informatie

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel

Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Anti-pestprotocol Angelaschool Boxtel Juni 2018 Waarom dit protocol? Pesten komt helaas overal voor. Ook op school worden kinderen gepest om uiteenlopende redenen. Binnen de Angelaschool wordt pesten niet

Nadere informatie

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF

AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF AANPAK PESTEN OP CBS HET OCTAAF INLEIDING Een belangrijk uitgangspunt van onze school is, dat ieder kind zich op school veilig en plezierig moet kunnen voelen. Dit betekent dat: op school niet gepest mag

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren

GEDRAGSPROTOCOL. (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren GEDRAGSPROTOCOL (anti pestgedrag) Basisschool De Boomgaard Dieren Mei 2010 1 Gedragsprotocol de Boomgaard Pesten in school, hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het

Nadere informatie

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011

Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Pestprotocol Jansenius de Vriesschool Juni 2011 Doelstelling Alle leerlingen moeten zich in hun basisschoolperiode vrij en veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Door regels

Nadere informatie

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld

Pestprotocol De Triangel. Pestprotocol. Versiedatum: oktober Status: versie 1 vastgesteld Pestprotocol Versiedatum: oktober 2014 Status: versie 1 vastgesteld 1 Missie/visie van de Triangel: Missie Samen bereiken we meer. Visie Op de Triangel werken leerkrachten, kinderen en ouders samen om

Nadere informatie

Pestprotocol. 4. Alle kinderen hebben met pesten te maken De kinderen die gepest worden De kinderen die pesten De meelopers en de toeschouwers.

Pestprotocol. 4. Alle kinderen hebben met pesten te maken De kinderen die gepest worden De kinderen die pesten De meelopers en de toeschouwers. Pestprotocol 1. Wat is pesten? Iemand wordt getreiterd of is het mikpunt van pesterijen als hij of zij herhaaldelijk en langdurig blootstaat aan negatieve handelingen verricht door één of meerdere personen.

Nadere informatie

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank

(niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank (niet) - Pestprotocol cbs De Weerklank Inleiding Pesten komt helaas op elke school voor en ook op onze school. Het is een probleem dat wij serieus aanpakken. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Nadere informatie

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen Pest protocol Albert Schweitzerschool Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus

Nadere informatie

Pestprotocol. Montessori Lyceum Groningen

Pestprotocol. Montessori Lyceum Groningen Pestprotocol Montessori Lyceum Groningen Inhoudsopgave Algemeen... 3 De vijfsporenaanpak... 3 Visie van de school over pesten en verantwoordelijkheid... 4 Preventieve (les)activiteiten... 4 Stappenplan...

Nadere informatie

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort.

Op De Schuthoek weten we hoe het hoort, daar doet niemand iets wat een ander stoort. Pestprotocol Pestprotocol o.b.s. De Schuthoek Ieder kind heeft liefde en begrip nodig voor de volledige en harmonische ontplooiing van zijn persoonlijkheid. Beginsel 6 van de Universele Verklaring van

Nadere informatie

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden

Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden Omdat wij veiligheid en respect voor elkaar zo belangrijk vinden 1. Wij gaan heel zorgvuldig met elkaar om Alle geledingen binnen de school worden geacht respectvol met elkaar om te gaan. Als team hebben

Nadere informatie

Pestprotocol van "Het Wilgerijs"

Pestprotocol van Het Wilgerijs Pestprotocol van "Het Wilgerijs" Pesten en agressie op school: hoe gaan wij er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school

Nadere informatie

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen.

Als pesten optreedt, moeten leerkrachten (in samenwerking met de ouders) dat kunnen signaleren en duidelijk stelling nemen. Pestprotocol o.b.s. Piet de Springer 2017/2018 Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken. Daar zijn

Nadere informatie

Incidentenprotocol Informatie voor ouders

Incidentenprotocol Informatie voor ouders Incidentenprotocol Informatie voor ouders Uitgangspunten bij dit protocol Op OBS Beukenlaan wordt blijvend aandacht geschonken aan een veilig klimaat in de school en op het schoolplein. De Gouden weken,

Nadere informatie

Pest protocol basisschool Petrus Canisius Puth

Pest protocol basisschool Petrus Canisius Puth Pest protocol basisschool Petrus Canisius Puth Dit pestprotocol heeft als doel: Als school willen we dat alle kinderen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Nadere informatie

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht

Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Pestprotocol Ds. J. Polyanderschool en Ds. J. Bogermanschool te Dordrecht Inleiding Op onze school willen we de kinderen een veilig pedagogisch klimaat bieden, waarin zij zich op een prettige en positieve

Nadere informatie

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019

GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 GEDRAGSPROTOCOL JANUARI 2019 INHOUDSPOPGAVE 1. Inleiding Blz. 3 2. Schoolregels Blz. 3 3. Methode sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 4. Extra ondersteuning sociaal-emotionele ontwikkeling Blz. 4 5.

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool CNS

Pestprotocol basisschool CNS Pestprotocol basisschool CNS Doelstelling Het pestprotocol van de CNS is gericht op het realiseren van de volgende doelstelling: alle kinderen mogen zich op de CNS in hun basisschoolperiode veilig voelen,

Nadere informatie

Pestprotocol Prakticon

Pestprotocol Prakticon Pestprotocol Prakticon Pesten op school Hoe ga je er mee om? Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Het is een probleem dat wij onder ogen zien en op onze school serieus aan willen pakken.

Nadere informatie

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag.

bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. bs Den Krommen Hoek Pestprotocol Protocol gewenst gedrag. Ontwikkeling. Met dit protocol geven wij aan, hoe wij aankijken tegen pestgedrag en hoe wij er op een positieve manier om gaan. Vanaf augustus

Nadere informatie

Pestprotocol Kanjermethode

Pestprotocol Kanjermethode Pestprotocol Kanjermethode Inhoudsopgave: 1. Waarom een pestprotocol? Blz. 2 2. Uitleg van de petten van de Kanjertraining Blz. 2 3. Pestprotocol voor alle kinderen Blz. 2 4. Pestprotocol voor het gepeste

Nadere informatie

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen.

Waar het in het tegengaan van pesten uiteindelijk allemaal omdraait, is het veranderen van de houding van de leerlingen. Bijlage 9 Pestprotocol Pesten is niet een probleem dat zich gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt zich vaak in het verborgene af en dat alleen al maakt het moeilijk om er greep op te krijgen. Als school

Nadere informatie

Ondersteuning - Klas PESTEN. Management Team Intern Begeleider

Ondersteuning - Klas PESTEN. Management Team Intern Begeleider Ondersteuning - Klas 7.01 1 PESTEN Verantwoordelijke: Management Team Intern Begeleider Laatste keer geëvalueerd d.d.: 02-01-2017 Dit protocol heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun schoolperiode

Nadere informatie

Pestprotocol Bs. St. Jozef

Pestprotocol Bs. St. Jozef Pestprotocol Bs. St. Jozef Doel van het protocol: Alle kinderen dienen zich in hun basisschoolperiode veilig te voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te

Nadere informatie

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach

Pestprotocol van basisschool. De Wjukslach Pestprotocol van basisschool De Wjukslach Wat is de inhoud van het pestprotocol? Het pestprotocol vormt de verklaring van de vertegenwoordigers van de school en de ouders waarin is vastgelegd dat men pestgedrag

Nadere informatie

Gedragscode Basisschool de Otterkolken

Gedragscode Basisschool de Otterkolken Gedragscode Basisschool de Otterkolken Inhoudsopgave Blz. Gedragscode basisschool de Otterkolken 2 Hoe ondersteunen wij onze vier kernwaarden 3 Protocol tegen pesten 4 Bijlage 1 Stappenplan schorsing en

Nadere informatie

Anti -pestprotocol. In dit protocol beschrijven we hoe te handelen als er melding wordt gemaakt of geconstateerd wordt dat er sprake is van pesten.

Anti -pestprotocol. In dit protocol beschrijven we hoe te handelen als er melding wordt gemaakt of geconstateerd wordt dat er sprake is van pesten. Anti -pestprotocol Anti- Pestprotocol van de Groen van Prinstererschool Dit Pestprotocol heeft als doel: Alle kinderen mogen zich in hun basisschoolperiode veilig voelen, zodat zij zich optimaal kunnen

Nadere informatie

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren!

Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Protocol Pesten Goed gedrag kun je leren! Pesten is een veel voorkomend en een niet makkelijk op te lossen probleem. CSBO Bergkristal heeft een plan van aanpak voor het voorkomen van pesten. Wij geven

Nadere informatie