Color profile: Disabled Composite Default screen NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Pallas 12/25. victron energie gebruiksaanwijzing 35

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Color profile: Disabled Composite Default screen NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Pallas 12/25. victron energie gebruiksaanwijzing 35"

Transcriptie

1 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Pallas 12/25 gebruiksaanwijzing 35 Fri Jan 26 14:06:

2 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. Wijzigingen onder voorbehoud PA03001N / gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:06:

3 INLEIDING Victron Energie heeft op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van elektrische energievoorzieningssystemen internationale bekendheid verworven. Dit is voornamelijk te danken aan de ontwikkelafdeling die voortdurend zoekt naar mogelijkheden om nieuwe technologieën in de produkten te implementeren. Elke verbetering resulteert in een toegevoegde waarde op het gebied van technische en economische mogelijkheden. Deze filosofie heeft geleid tot een complete lijn energieverzorgende apparatuur waarin de laatste technische ontwikkelingen zijn verwerkt. Alle apparatuur voldoet aan de strengste eisen. Systemen van Victron Energie maken een kwalitatief hoogwaardige energievoorziening mogelijk op plaatsen waar geen netvoeding aanwezig is. Een configuratie bestaande uit een Victron Energie-omvormer, een Victron Energie acculader, eventueel een Victron Energie Mains Manager, en - last but not least - accu s met voldoende capaciteit, levert een geheel automatisch werkend stand alone systeem voor de elektriciteitsvoorziening. De mogelijkheden en toepassingen in het veld, op schepen of andere plaatsen waar een mobiele 230 Volt-wisselstroombron nodig is, zijn legio. Victron Energie-apparatuur is inzetbaar in alle soorten elektrische apparaten voor huishoudelijke, technische en administratieve toepassingen. De apparatuur is tevens geschikt voor gebruik bij storingsgevoelige instrumenten. Al deze toepassingen vereisen een kwalitatief hoogwaardige stroomvoorziening om goed te kunnen functioneren. Victron Pallas acculaders, model 12/25. Deze handleiding bevat alle relevante gegevens over de Pallas acculader model 12/25: de installatievoorschriften, een beschrijving van de functionaliteit en instructies over het gebruik. Hierbij komen ook de beveiligingen en andere technische aspecten aan de orde. gebruiksaanwijzing 37 Fri Jan 26 14:07:

4 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. 38 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:07:

5 Inhoudsopgave 1. BESCHRIJVING Algemeen Pallas acculader 1.3 Beschrijving BEDRIJFSZEKERHEID Kortsluitingsbeveiliging Temperatuurbeveiliging Ingangsbeveiliging GECOMPENSEERD LADEN Aansluiting van de temperatuursensor Accutemperaturen tot +10 C 3.3 Accutemperaturen tussen +10 en +50 C Hoge accutemperatuur INSTALLATIE Plaats Installatiebenodigdheden Aansluitingen Aarding Accu uitgangsspanning Temperatuursensor Startaccu Afstandsbediening INBEDRIJFSTELLING Bediening 5.2 boost-float -cyclus De boost -periode De equalize -periode De float -periode CALIBRATIE Afregelen van de laadspanning Instellen van de laadspanning Instellen van de equalize -spanning Instellen van de float -spanning Afregelen van de laadspanning voor gebruik met een diodesplitter Afregelen van de laadspanning voor gebruik met een tractie accu Afregelen van de maximu laadstroom 55 gebruiksaanwijzing 39 Fri Jan 26 14:07:

6 6.2 Onderhoud Fabrieksinstellingen Jumpers 6.5 Potentiometers FOUTOPSPORING Foutopsporing SPECIFICATIES Ingang Uitgang 8.3 Algemeen Omgeving Mechanisch Aansluitingen TEKENINGEN 65 Victron Pallas acculader afmetingen 66 Victron Pallas acculader control board gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:07:

7 1. BESCHRIJVING 1.1 Algemeen Alle Victron Pallas acculaders worden uitgebreid getest voordat ze de fabriek verlaten. Ten behoeve van het transport worden de acculaders stevig verpakt. IP20= bescherming tegen vaste stoffen groter dan 12 mm (bv. vinger) De Pallas acculader is in een robuuste aluminium behuizing voor vloer- of wandmontage ondergebracht. De beschermingsklasse van deze behuizing is IP20. De netvoedingsaansluiting en de uitgangen voor de accu en het alarm (indien dit wordt gebruikt) bevinden zich aan de onderzijde van de behuizing. 1.2 Pallas acculader Ah = Ampere uur De Pallas acculader is ontworpen voor een 12V lood/zuur accusysteem. De maximale laadstroom is 25 A en de aanbevolen accucapaciteit is Ah. De standaard Pallas acculader is geschikt voor tractie accu s. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging van Victron Energie. De Pallas acculader werkt volledig automatisch. Het apparaat wordt gevoed door een nominale netvoeding van 230 V, 50/60 Hz. De Pallas acculader is ontworpen voor permanente aansluiting op de lood/zuur-accu s. Ontkoppelen van de lader tijdens langdurige opslag, bijvoorbeeld s winters, is niet meer nodig. gebruiksaanwijzing 41 Fri Jan 26 14:08:

8 1.3 Beschrijving Zodra de Pallas acculader is ingeschakeld, wordt de accu opgeladen, mits netvoeding aanwezig is. Als de automatische laadmodus geselecteerd is (zie het aansluitdiagram), wordt de accu geladen volgens de IUoUo-karakteristiek. De float -spanning is van fabriekswege ingesteld op 13,5 V. De equalize -spanning is van fabriekswege ingesteld op 14,25 V. Beide spanningen kunnen door de gebruiker worden bijgesteld (zie hoofdstuk 6). WAARSCHUWING: Aangezien in de Pallas acculaders voortdurend zeer hoge spanningen aanwezig zijn, dienen alle aansluitingen en afstellingen binnen de acculader uitsluitend door gekwalificeerde elektricins te worden uitgevoerd. Zorg dat de Pallas acculader uitgeschakeld is voordat met het aansluiten wordt begonnen. Gebruik een geïsoleerde spanningzoeker voor het aansluiten en het afregelen van de spanning en de stroomsterkte. 42 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:08:

9 2. BEDRIJFSZEKERHEID De Pallas acculader is door het robuuste ontwerp en de vele ingebouwde beveiligingen uitermate bedrijfszeker. 2.1 Kortsluitingsbeveiliging kortsluitstroom = stroom die ontstaat wanneererkortsluiting ontstaat aan het Victron produkt De uitgangsstroom is volledig tegen kortsluiting beveiligd en onder alle omstandigheden intern begrensd (zie de specificaties). De accukabels zijn dan ook beveiligd tegen de gevolgen van een eventueel optredende kortsluiting. 2.2 Temperatuurbeveiliging Als de interne temperatuur van de Pallas acculader stijgt, daalt de uitgangsstroom dienovereenkomstig. Onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld wanneer de ventilatie openingen zijn geblokkeerd, kan de interne temperatuur te hoog worden. In dat geval schakelt het apparaat zichzelf uit. Zodra de interne temperatuur weer beneden de aangegeven grens daalt, zal de Pallas acculader opnieuw beginnen te werken. 2.3 Ingangsbeveiliging De ingang van de Pallas acculader is beveiligd door een 10AT zekering. gebruiksaanwijzing 43 Fri Jan 26 14:08:

10 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. 44 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:09:

11 3. GECOMPENSEERD LADEN De Pallas heeft een temperatuurcompensatievoorziening. Dit houdt in dat de laadspanning wordt aangepast aan de accutemperatuur. V.T.S. = Victron Temperatuur Sensor Om deze faciliteit te kunnen gebruiken, dient een temperatuursensor (V.T.S) op de accu te worden aangebracht. Een koude accu mag namelijk met een hogere laadspanning worden geladen dan een warme accu. De referentielaadspanning bedraagt 14,25 V bij een accutemperatuur van 20 C (zie afbeelding 1). 3.1 Aansluiting van de temperatuursensor Voor aansluiting van de temperatuursensor moet jumper S1 op pennen 1 en 2 geplaatst worden (zie hoofdstuk Tekeningen op tekeningnummer PA03004N, pagina 67). De gele LED van de sensor brandt wanneer de temperatuursensor is aangesloten (voor informatie over jumper: zie paragraaf 6.4, Jumpers ). 3.2 Accutemperaturen tot +10 C Bij temperaturen tot +10 C laadt de lader met een maximale laadspanning van 14,75 V. Deze uitgangsspanning is begrensd omdat bij hogere spanningen problemen met de aangesloten apparaten kunnen optreden (zie afbeelding 1, sectie A ). 3.3 Accutemperaturen tussen +10 en +50 C In dit temperatuurbereik wordt de waarde van de uitgangsspanning bepaald door de accutemperatuur zoals die door de sensor accutemperatuur wordt gemeten. De uitgangsspanning van de lader daalt met 30 mv/ C naarmate de accutemperatuur stijgt (5 mv/ C per cel). (Zie afbeelding 1, sectie B ). gebruiksaanwijzing 45 Fri Jan 26 14:09:

12 3.4 Hoge accutemperatuur Bij accutemperaturen van +25 C en hoger neemt de laadspanning snel af. Vanaf 55 C werkt de lader als gelijkrichter met een uitgangsspanning van 12 V. (Zie afbeelding 1, sectie C en D ). In tekening PA03004D (pagina 67) staat aangegeven waar de temperatuursensor aangesloten dient te worden. Bovendien moet op de print jumper S1 op pennen 1 en 2 gezet worden. (Zie het hoofdstuk Tekeningen, tekening nr. PA03004N, pagina 67). A B C D Volt (V) afbeelding 1. o temp. ( C) 46 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:09:

13 4. INSTALLATIE 4.1 Plaats Monteer de Pallas acculader aan de wand of op de vloer in een droge en goed geventileerde ruimte. Een extreem hoge omgevingstemperatuur kan een negatieve invloed hebben op de uitgangsstroom en kan de levensduur van de Pallas acculader bekorten. Onder dergelijke omstandigheden worden de beste resultaten bereikt als de Pallas acculader aan de wand is bevestigd. Aan de onder- en achterzijde van de behuizing zijn gaten voor vloer- en wandmontage aangebracht (zie tekening PA03005N op pagina 66). 4.2 Installatiebenodigdheden De Victron Pallas acculader moet worden geïnstalleerd met behulp van de volgende benodigdheden: Twee accukabels (maximaal 6 meter lang) met accuklemmen. Een schroevendraaier (nr. 2) om de aarde aan te sluiten. 4.3 Aansluitingen De Pallas 12/25 is uitgevoerd met een drie aderige netkabel. De aansluitingen voor de accu bevinden zich op het front van de lader. Victron acculaders zijn ontworpen om batterijen te laden; de lader verwacht bij gebruik de belasting van een batterij en is niet geschikt als voeding. Sluit de batterij aan voordat de lader in werking wordt gesteld en schakel deze uit voordat de batterij ontkoppeld wordt. gebruiksaanwijzing 47 Fri Jan 26 14:09:

14 afbeelding 2. Plaats van de aardschroef op de Pallas 12/ Aarding De Pallas acculader is niet dubbel geïsoleerd. De PE-aansluitklem moet onder alle omstandigheden verbonden zijn met aarde. Bij gebruik op een boot moet de aardklem aan de onderkant van de behuizing worden verbonden met de aardplaat of de scheepshuid. De oeververbinding moet worden geaard aan de PE-klem op het klemmenblok voor de netvoeding. In mobiele toepassingen (auto s, caravans enz.) moet de aardklem worden verbonden met het metalen chassis Accu uitgangsspanning Het is belangrijk dat de verbinding tussen de Pallas acculader en de accu tot stand komt met zo weinig mogelijk verlies van vermogen. De kabels moeten zo kort en dik mogelijk zijn om de weerstand te verminderen. Gebruik van de meegeleverde kabelschoenen wordt aanbevolen. In de volgende tabel is aangegeven wat de minimumaderdoorsnede van de accukabels is: Pallas-type lengte doorsnede 12/ meter 6 mm meter 10 mm 2 Kabellengten van meer dan 6 meter zijn niet aan te raden. 48 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:10:

15 4.3.3 Temperatuursensor De Pallas acculaders kunnen worden uitgerust met een temperatuursensor (V.T.S.) die met de accu is verbonden. Deze sensor meet onophoudelijk de accutemperatuur, zodat de laadspanning daaraan kan worden aangepast. Voor correcte aansluiting van de V.T.S. is het noodzakelijk dat de jumper S1 op pennen 1 en 2 wordt geplaatst (zie afbeelding PA03004N, pagina 67). Zie voor meer informatie over het plaatsen van jumpers paragraaf 4.7. Als de positieve en negatieve aansluitpool verwisseld zijn, licht de gele LED niet op. 4.4 Startaccu De startaccu wordt aangesloten op pennen 1 en 2 van het remote aansluitblok. Hierbij geldt dat klem 1 voor de negatieve ( - ) accupool en klem 2 voor de positieve ( + ) accupool is. Een draaddikte van 1,5 mm 2 is voldoende om deze accu aan te sluiten. 4.5 Afstandsbediening De Pallas acculader kan worden uitgerust met een afstandsbediening, de Pallas Charger Mode, hieronder afgebeeld). Op de voorkant bevinden zich LED s die de meldingen boost, equalize, float en failure weergeven. CHARGER MODE boost equalized float failure afbeelding 3. Pallas Charger Mode eenheid. gebruiksaanwijzing 49 Fri Jan 26 14:10:

16 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. 50 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:10:

17 5. INBEDRIJFSTELLING 5.1 Bediening Op het front van de Pallas acculader bevinden zich een aan/uit-schakelaar en de volgende indicatie LED s: LED = Light Emitting Diode: licht gevende lampjes LED on boost equalize float failure beschrijving geeft aan of de Pallas acculader ingeschakeld is geeft aan of de Pallas acculader in boost -modus is geschakeld geeft aan of de Pallas acculader in equalize -modus is geschakeld geeft aan of de Pallas acculader in float -modus is geschakeld licht op als jumper S1 staat ingesteld op temp. gecomp. laden (pennen 1 en 2) zonder dat een temp. sensor is aangesloten of als de accu temp. te hoog is. Automatisch laden begint ongeveer 10 seconden nadat de netspanning is aangesloten en de schakelaar in de on stand is gezet. De on -LED licht nu op. afbeelding 4. Voorzijde van de Victron Pallas 12/25 gebruiksaanwijzing 51 Fri Jan 26 14:10:

18 5.2 boost-float -cyclus De boost -periode Gedurende de boost -periode, de boost -LED brandt, worden de accu s geladen met de maximumlaadstroom. De uitgangsspanning stijgt tot 14,25 V, waarna de LED boost dooft. Vervolgens begint de equalize -periode, die 4 uur duurt De equalize -periode Gedurende deze periode neemt de laadstroom af. Na 4 uur zijn de afbeelding 5. Laadtijd accu s volledig geladen. Na karakteristiek beëindiging van de equalize -periode dooft de equalize"-led en licht de float -LED op ten teken dat de float -periode start De float -periode Gedurende de float -periode licht de float -LED op en bedraagt de uitgangsspanning 13,5 VDC. Daalt de uitgangsspanning tot beneden 12,5 V DC, dan licht de LED boost op en start de equalize -periode. Deze situatie kan zich voordoen als de belasting te hoog is of als de lader tijdelijk wordt uitgeschakeld. 52 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:11:

19 6. CALIBRATIE 6.1 Afregelen van de laadspanning De float -spanning is van fabriekswege ingesteld op 13,5 V. De equalize -spanning is ingesteld op 14,25 V. Beide spanningsniveaus kunnen door de gebruiker worden bijgeregeld. De vooringestelde waarden worden aanbevolen door vrijwel alle fabrikanten van lood/zuur accu s. De instellingen voor stroom en spanning hoeven niet periodiek te worden gecontroleerd. WAARSCHUWING: Aangezien in de Pallas acculaders voortdurend zeer hoge spanningen aanwezig zijn, dienen alle aansluitingen en afstellingen binnen de acculader uitsluitend door gekwalificeerde elektriciens te worden uitgevoerd. Zorg dat de Pallas acculader uitgeschakeld is voordat met het aansluiten wordt begonnen. Gebruik een geïsoleerde spanningzoeker voor het aansluiten en het afregelen van de spanning en de stroomsterkte. afbeelding 6. Openen van de kast. Als u de laadspanning wilt afregelen, moet u eerst het frontpaneel van de Pallas acculader afnemen. Draai daartoe de vier schroeven voorop de Pallas los met behulp van een kruiskop schroevedraaier en neem het paneel weg Instellen van de laadspanning De Pallas acculader gebruikt twee verschillende laadspanningen, de equalize -laadspanning en de float -laadspanning. Deze spanningsniveaus kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingesteld respectievelijk met behulp van potentiometer R83 of R84. gebruiksaanwijzing 53 Fri Jan 26 14:12:

20 6.1.2 Instellen van de equalize -spanning Tijdens het afregelen van de laadspanningen moeten de accu s goed geladen zijn en mag de laadstroom niet boven 5 Ampère uitkomen. Tijdens het afstellen van de equalize -spanning moet de lader zich in de equalize -modus bevinden (waarbij de equalize -LED oplicht). Sluit een digitale voltmeter met een resolutie van 0,1 V aan op de uitgang. Regel R84 bij totdat de vereiste uitgangsspanning is bereikt. afbeelding 7. Afregelen van de Instellen van de float -spanning equalize (R84) en float (R83) Het is mogelijk, voor testdoeleinden, de lader in permanente float -modus te laten werken, door jumper S6 te plaatsen. Na het afregelen van de float -spanning met R83, moet de jumper weer verwijderd worden Afregelen van de laadspanning voor gebruik met een diodesplitter Op de Pallas acculader kan een diodesplitter worden aangesloten. De uitgangsspanning moet worden verhoogd om de spanningsval over deze diodesplitter te compenseren. Tevens moet tussen de uitgangsaansluitigen van de Pallas acculader een condensator van µf worden aangesloten. De float spanning en de equalize spanning kunnen afzonderlijk worden ingesteld door R83 en R84 bij te - + regelen. De uitgangsspanning + moet vervolgens - worden gemeten na door de diodesplitter gevoerd te zijn. De boost -spanning moet 14,25 V bedragen en de float -spanning ,5V. - + afbeelding 8. Bij gebruik van een diodesplitter, moet tussen de uitgangsaansluitingen van de Pallas lader een condensator worden aangesloten 54 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:12:

21 6.1.5 Afregelen van de laadspanning voor gebruik met een tractie accu Bij gebruik van tractie accu s moeten jumpers S3 en S4 worden verwijderd. Hierdoor wordt de uitgangsspanning met een vaste waarde verhoogd. De specificaties van de accu geven de juiste spanningsverhoging. De juiste spanning kan met R83 en R84 worden ingesteld. WAARSCHUWING: Aangezien in de Pallas acculaders voortdurend zeer hoge spanningen aanwezig zijn, dienen alle aansluitingen en afstellingen binnen de acculader uitsluitend door gekwalificeerde elektriciens te worden uitgevoerd. Zorg dat de Pallas acculader uitgeschakeld is voordat met het aansluiten wordt begonnen. Gebruik een geïsoleerde spanningzoeker voor het aansluiten en het afregelen van de spanning en de stroomsterkte Afregelen van de maximumlaadstroom De maximumlaadstroom wordt van fabriekswege ingesteld op 25A. De maximumlaadstroom kan worden ingesteld door R82 bij te regelen (zie afbeelding 8). Tijdens het instellen van de maximumlaadstroom moet de uitgangsspanning steeds 12 V bedragen. De maximumlaadstroom mag nooit hoger zijn dan de van fabriekswege ingestelde waarde voor het desbetreffende lader type. 6.2 Onderhoud De Pallas acculader vereist geen speciaal onderhoud. Wel is het raadzaam de elektrische aansluitingen tweemaal per jaar te controleren. De acculader moet droog, schoon en stofvrij worden opgeborgen. Mochten er problemen optreden, probeer dan met behulp van de foutopsporingsprocedures in deze handleiding na te gaan waardoor deze worden veroorzaakt. gebruiksaanwijzing 55 Fri Jan 26 14:12:

22 6.3 Fabrieksinstellingen De Pallas acculader heeft van fabriekswege de volgende instellingen: jumper of potentiometer instelling beschrijving S1 pennen 2 & 3 normaal (geen temp. sensor) S3 aanwezig normaal (geen tractie accu) S4 aanwezig normaal (geen tractie accu) S5 verwijderd 50 Hz S6 verwijderd niet in permanente float modus R82 25 afregeling laadstroombegrenzing R83 13,5 V afregeling float -spanning R84 14,25 V afregeling boost -spanning 6.4 Jumpers Jumpers zijn kleine, afneembare connectors die op de printplaat zijn geplaatst. Door het, met de hand, positioneren van de jumpers kunnen verschillende functies worden in- of uitgeschakeld. Afbeelding 9 laat zien hoe jumpers worden ingesteld. 6.5 Potentiometers afbeelding 9. Jumpers Potentiometers zijn regelbare weerstanden waarvan de waarde wordt verhoogd of verlaagd door de instelschroef te verdraaien. Deze waarden kunnen betrekking hebben op bijvoorbeeld spanning, frequentie of inschakelgevoeligheid. De schroef van de potentiometer dient te worden verdraaid met behulp van een schroevedraaier nr. 0 (zie ook afbeelding 10). afbeelding 10. Potentiometers. 56 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:12:

23 7. FOUTOPSPORING & grr 48?!! >v %/J s!!?" f% 7.1 Foutopsporing De volgende drie schema s zijn opgenomen om het opsporen van fouten te vergemakkelijken. De ervaring heeft uitgewezen dat de meeste problemen kunnen worden opgelost met behulp van de beschreven procedure. Alvorens u de Pallas acculader onderzoekt, moeten alle verbruikers die op de lader zijn aangesloten worden losgekoppeld en vervolgens moet de eenheid op het lichtnet worden aangesloten. In de schema s komen de volgende problemen aan de orde: acculader werkt niet. accu s worden overladen. accu s worden niet volledig geladen. gebruiksaanwijzing 57 Fri Jan 26 14:13:

24 b.v. 58 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:13:

25 b.v. gebruiksaanwijzing 59 Fri Jan 26 14:14:

26 b.v. 60 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:14:

27 b.v. gebruiksaanwijzing 61 Fri Jan 26 14:15:

28 b.v. 62 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:15:

29 8. SPECIFICATIES 8.1 Ingang Ingangsspanning: Frequentiebereik: Ingangszekering (230 V): Vermogensfactor: Ingangsstroom: 230 V Hz 1 x 10 A traag 6,3 x 32 mm 0,71 bij vollast 0,58 bij halflast 3,23 A bij 230V ingang bij vollast 8.2 Uitgang + - Nominale laadspanning: 12 V Hoge laadspanning ( boost ): 14,25 V Bereik hoge laadspanning: 13,45-14,75 V Lage laadspanning ( float ) 13,5 V Bereik lage laadspanning: 8-14,75 V Laadkarakteristiek: IUoUo conform DIN Spanningsstabiliteit: 1% Spanningscompensatie tractie accu +0,6 V via jumper Uitgangsstroom: 25 A Uitgangsstroomrimpel: 70% rms bij vollast Uitgangsstroomstabiliteit: +/- 5% Kortsluitingsbeveiliging: doorlopende controle op kortsluiting Wijzigingen onder voorbehoud gebruiksaanwijzing 63 Fri Jan 26 14:16:

30 8.3 Algemeen EMC: Elektro-magnetische compatibiliteit overeenkomstig Council Directive 89/336 EEG Emissie EN (1993) EN (1986) Immuniteit EN (1991) 8.4 Omgeving Temperatuurbereik: Koeling: -10 tot 25 C. De laadstroom neemt af als de temperatuur stijgt tot boven 40 C convectie lucht koeling 8.5 Mechanisch Geluidsniveau: Behuizing: Kleur: Afmetingen (h x b x d): Gewicht: < 40 db(a) Aluminium IP20 Blauw (RAL2512) epoxy 320 x 200 x 180 mm 10 kg 8.6 Aansluitingen Uitgang 12 V DC: Ingang 230 V AC plus aarde: M8-boutjes Driepolig kabel met aardklem op de behuizing 64 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:16:

31 9. TEKENINGEN Victron Pallas acculader afmetingen 66 Victron Pallas acculader control board 67 gebruiksaanwijzing 65 Fri Jan 26 14:16:

32 b.v. 66 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:17:

33 b.v. gebruiksaanwijzing 67 Fri Jan 26 14:17:

34 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. 68 gebruiksaanwijzing Fri Jan 26 14:17:

GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS. Victron Skylla 24/25 Victron Skylla 24/50 Victron Skylla 24/75 Victron Skylla 24/100

GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS. Victron Skylla 24/25 Victron Skylla 24/50 Victron Skylla 24/75 Victron Skylla 24/100 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Skylla 24/25 Victron Skylla 24/50 Victron Skylla 24/75 Victron Skylla 24/100 gebruiksaanwijzing pagina 41 Fri Jan 26 12:09:46 1996 Deze pagina is opzettelijk leeg

Nadere informatie

USER MANUAL GEBRUIKSAANWIJZING GEBRAUCHSANWEISUNG SKYLLA 24/100 3-PHASE CE

USER MANUAL GEBRUIKSAANWIJZING GEBRAUCHSANWEISUNG SKYLLA 24/100 3-PHASE CE USER MANUAL GEBRUIKSAANWIJZING GEBRAUCHSANWEISUNG SKYLLA 24/100 3-PHASE CE SECTIONS: ENGLISH 2 NEDERLANDS 17 DEUTSCH 37 Victron Energy BV De Paal 35 1351 JG Almere-Haven The Netherlands Article number

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Skylla 24/15. gebruiksaanwijzing pagina 29

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Skylla 24/15. gebruiksaanwijzing pagina 29 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Skylla 24/15 gebruiksaanwijzing pagina 29 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. wijzigingen onder voorbehoud SK01001N070494 / 070494 / RV - pagina 30 gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten.

Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. 50 gebruiksaanwijzing INLEIDING Victron Energie heeft op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van elektrische energievoorzienings-systemen internationale

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/800. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 45

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/800. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 45 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas Combi 12/800 gebruiksaanwijzing pagina 45 INLEIDING Victron Energie heeft op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van elektrische energievoorzienings-systemen

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/450. victron energie. gebruiksaanwijzing 39

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/450. victron energie. gebruiksaanwijzing 39 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas Combi 12/450 gebruiksaanwijzing 39 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. Wijzigingen onder voorbehoud 40 gebruiksaanwijzing AC09001N / 021095 / RV D IINLEIDING

Nadere informatie

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden.

INSTALLATIE INSTRUCTIES Alleen geschikt als permanente installatie, onderdelen genoemd in de handleiding kunnen niet buiten gemonteerd worden. NETVOEDINGEN AC-1200 1200.190813 1201EL, 1202EL, 1203EXL, 1205EXL ALGEMENE INFORMATIE Deze netvoedingen zijn alleen bedoeld voor installatie door gekwalificeerde installateurs. Er zijn geen door de gebruiker

Nadere informatie

PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER

PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER PACO VOLAUTOMATISCHE 7-STAPPEN ACCULADER 1. KENMERKEN 7-STAPPEN AUTOMATISCH OPLADER Gebruiksaanwijzing Dit is een volledig automatische acculader met zeven fasen. Zodra de eindspanning de ondergrens bereikt,

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix 12/300 Phoenix 12/500 Phoenix 24/500 Phoenix 24/900

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix 12/300 Phoenix 12/500 Phoenix 24/500 Phoenix 24/900 GEBRUIKSAANWIJZING Phoenix 12/300 Phoenix 12/500 Phoenix 24/500 Phoenix 24/900 36 gebruiksaanwijzing INLEIDING Victron Energy heeft op het gebied van het ontwikkelen en produceren van elektrische energievoorzieningssystemen

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. SKYLLA-TG 24/80 SKYLLA-TG 24/100 SKYLLA-TG 24/100 3-Phase TITAN 48/50. Gebruiksaanwijzing Titan 31

GEBRUIKSAANWIJZING. SKYLLA-TG 24/80 SKYLLA-TG 24/100 SKYLLA-TG 24/100 3-Phase TITAN 48/50. Gebruiksaanwijzing Titan 31 GEBRUIKSAANWIJZING SKYLLA-TG 24/80 SKYLLA-TG 24/100 SKYLLA-TG 24/100 3-Phase TITAN 48/50 Gebruiksaanwijzing Titan 31 GEBRUIKSAANWIJZING TITAN GENERATIE LADERS 1. INTRODUCTIE 33 1.1 Victron Energy 33 1.2

Nadere informatie

ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING

ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING ALCT 6/24-2 GEBRUIKSAANWIJZING [1] b c g d f e a [2] 0,5 1 2 NL Gebruiksaanwijzing ALCT 6/24-2 VOORWOORD Geachte klant, Dank u voor de aanschaf van de ANSM ANN lader ALC T 6-24/2. Deze gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix Combi 12/1000/50 Phoenix Combi 12/1600/75 Phoenix Combi 24/1200/30 Phoenix Combi 24/2000/50. Gebruiksaanwijzing 47

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix Combi 12/1000/50 Phoenix Combi 12/1600/75 Phoenix Combi 24/1200/30 Phoenix Combi 24/2000/50. Gebruiksaanwijzing 47 GEBRUIKSAANWIJZING Phoenix Combi 12/1000/50 Phoenix Combi 12/1600/75 Phoenix Combi 24/1200/30 Phoenix Combi 24/2000/50 Gebruiksaanwijzing 47 48 Gebruiksaanwijzing INLEIDING Victron Energie heeft op het

Nadere informatie

Multi Purpose Converter 20A

Multi Purpose Converter 20A MPC20 Multi Purpose Converter 20A Gebruiksaanwijzing Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door voordat u uw omvormer gaat gebruiken GEBRUIKSAANWIJZING Index SECTIE 1 Eigenschappen...17 SECTIE 2 Aansluitschema...17

Nadere informatie

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II)

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II) 28-05-2018 MultiPlus-II 48/3000/35-32 230V (voorheen MultiGrid-II) Vergelijking met de MultiGrid 48/3000/35-50 230V en installatie suggesties 1. Specificaties MultiPlus-II 48/3000/35 230V MultiGrid 48/3000/35-50

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25. Gebruiksaanwijzing Titan 29

GEBRUIKSAANWIJZING PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25. Gebruiksaanwijzing Titan 29 GEBRUIKSAANWIJZING PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25 Gebruiksaanwijzing Titan 29 GEBRUIKSAANWIJZING TITAN GENERATIE LADERS 1. INTRODUCTIE 31 1.1 Victron Energy

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA- TG 24/50 3- Fasen SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25

GEBRUIKSAANWIJZING. PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA- TG 24/50 3- Fasen SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25 GEBRUIKSAANWIJZING PALLAS-TG 12/50 SKYLLA-TG 24/30 SKYLLA-TG 24/50 SKYLLA- TG 24/50 3- Fasen SKYLLA-TG 24/30 110V TITAN 48/25 Gebruiksaanwijzing Titan 29 30 Gebruiksaanwijzing Titan GEBRUIKSAANWIJZING

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/450. victron energie. gebruiksaanwijzing 39

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/450. victron energie. gebruiksaanwijzing 39 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas Combi 12/450 gebruiksaanwijzing 39 IINLEIDING Victron Energie heeft op het gebied van het ontwerpen en fabriceren van elektrische energie voorzienings-systemen

Nadere informatie

Gebruikers Handleiding

Gebruikers Handleiding SWITCH MODE ACCULADER Switch Mode Acculader Model No. SEC - 1245E SEC - 1260E SEC - 1280E SEC - 2425E SEC - 2440E Gebruikers Handleiding Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u uw acculader gaat

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING spanningsindicator. voedingsschakelaar. AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen. ventilator 2. VERBINDINGEN

1. BESCHRIJVING spanningsindicator. voedingsschakelaar. AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen. ventilator 2. VERBINDINGEN 1. BESCHRIJVING spanningsindicator voedingsschakelaar AC uitgangs stopcontact krokodilleklemmen ventilator 2. VERBINDINGEN Verbind het rode snoer met de "+" van de batterij (rode aansluiting) en met het

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. PM-24 serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers PM-24 serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas 12/850. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 27

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas 12/850. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 27 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas 12/850 gebruiksaanwijzing pagina 27 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. Wijzigingen onder voorbehoud AT04001N / 280295 / RV D pagina 28 gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit STAKA Handleiding elektrische bediening Algemeen Deze handleiding geeft u de juiste instructies voor een correcte aansluiting en een goede bediening van de elektrische bedieningsset van Staka. De installatie

Nadere informatie

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding

Hoogfrequent batterijladers. KOP serie. Handleiding Hoogfrequent batterijladers KOP serie Handleiding Inhoud. 1. Belangrijke veiligheidsinstructies 1.1 Algemeen 1.2 Voorzorgsmaatregelen bij het werken met batterijen 2. Eigenschappen 2.1 Algemene specificatie

Nadere informatie

Bedieningshandleiding. Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS Oproepsysteem 834

Bedieningshandleiding. Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS Oproepsysteem 834 Bedieningshandleiding Netgelijkrichter 24 V, 5 A met UPS 2973 00 Oproepsysteem 834 Veiligheidsaanwijzingen Inbouw en montage van elektrische apparaten mogen uitsluitend worden uitgevoerd door een elektrotechnicus.

Nadere informatie

Installatie handleiding Emergency Battery System.

Installatie handleiding Emergency Battery System. Installatie handleiding Emergency Battery System. 391796 EBS Compact 1000/3 (3 phase) 1 391800.00 Dit is een beknopte installatiehandleiding, voor een complete handleiding zie www.famostar.nl INSTALLATIE

Nadere informatie

AX-3010H. Multifunctionele schakelende voeding. Gebruiksaanwijzing

AX-3010H. Multifunctionele schakelende voeding. Gebruiksaanwijzing AX-3010H Multifunctionele schakelende voeding Gebruiksaanwijzing Bewaar deze gebruiksaanwijzing op een veilige plaats, zodat u hem later nog eens in kunt kijken. De gebruiksaanwijzing bevat belangrijke

Nadere informatie

Montage- en gebruiksaanwijzing

Montage- en gebruiksaanwijzing Montage en gebruiksaanwijzing Cooper Safety BV Postbus 3397 4800 DJ Breda Nederland Tel. +31 (0)76 750 53 00 Fax +31 (0)76 587 14 22 www.coopersafety.nl Pagina 1 1. Algemene opmerkingen 1.1 Korte beschrijving

Nadere informatie

Installatie handleiding Emergency Battery System.

Installatie handleiding Emergency Battery System. Installatie handleiding Emergency Battery System. 391795 EBS Compact 480/3 (3 phase) 1 391799.03 Dit is een beknopte installatiehandleiding, voor een complete handleiding zie www.famostar.nl INSTALLATIE

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas 24/2500. victron energie gebruiksaanwijzing pagina 21

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas 24/2500. victron energie gebruiksaanwijzing pagina 21 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas 24/2500 gebruiksaanwijzing pagina 21 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. Wijzigingen onder voorbehoud AT22500N / 161195/ pagina 22 gebruiksaanwijzing INLEIDING

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix 12/150 Phoenix 24/150 Phoenix 12/301 Phoenix 24/301. Gebruiksaanwijzing 15. victron energy

GEBRUIKSAANWIJZING. Phoenix 12/150 Phoenix 24/150 Phoenix 12/301 Phoenix 24/301. Gebruiksaanwijzing 15. victron energy GEBRUIKSAANWIJZING Phoenix 12/150 Phoenix 24/150 Phoenix 12/301 Phoenix 24/301 Gebruiksaanwijzing 15 INLEIDING Victron Energy heeft op het gebied van het ontwikkelen en produceren van elektrische energievoorzieningsystemen

Nadere informatie

SPECIFICATIES Parameter Nominale ingangsspanning Ingangsstroom Bij 230 VAC ingangsspanning Uitgangsspanning, VDC Absorptie / Boost, uo" Druppelspanning/ Onderhoud, "U"* Maximale bulklaadstroom, 1 Normale

Nadere informatie

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/800. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 45

NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING. Victron Atlas Combi 12/800. victron energie. gebruiksaanwijzing pagina 45 NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING Victron Atlas Combi 12/800 gebruiksaanwijzing pagina 45 Deze pagina is opzettelijk leeg gelaten. wijzigingen onder voorbehoud AC04001N / 271095 pagina 46 gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

Draai de schroeven goed aan zodat u een optimale verbinding bekomt.

Draai de schroeven goed aan zodat u een optimale verbinding bekomt. 1. BESCHRIJVING spanningsindicator voedingsschakelaar AC uitgangsstopcontact krokodilleklemmen 2. VERBINDINGEN Verbind het rode snoer van het "+" stopcontact (rode aansluiting) van de batterij met het

Nadere informatie

Lader van 5A. Loodzuuracculader Gebruiksaanwijzing

Lader van 5A. Loodzuuracculader Gebruiksaanwijzing Lader van 5A nl Loodzuuracculader Gebruiksaanwijzing Deze handleiding dient te worden overhandigd aan de gebruiker van het product. Lees deze handleiding VÓÓR u het product gebruikt en bewaar hem voor

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. "-" aansluiting. power LED. ventilator "+" aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2.

1. BESCHRIJVING. - aansluiting. power LED. ventilator + aansluiting zekering. ON/OFF schakelaar. AC uitgangsstopcontact 2. 1. BESCHRIJVING power LED "-" aansluiting ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact ventilator "+" aansluiting zekering 2. AANSLUITINGEN Verbind de inverter met de batterij (krokodillenklemmen meegeleverd)

Nadere informatie

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig

Handleiding. 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Handleiding 24 Volt Type 24TC25-B25 Aanvangspanning 25 Volt Géén scheidingsrelais nodig Enkelvoudige, vast ingesteld 25A max: Semi-Tractie/ AGM/ Odyssey 29,4V Dubbele uitvoering, vast ingesteld 50A max:

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN

1. BESCHRIJVING. power LED. sigarettenplug. ON/OFF schakelaar. ventilator. AC uitgangsstopcontact. zekering 2. AANSLUITINGEN 1. BESCHRIJVING power LED sigarettenplug ON/OFF schakelaar AC uitgangsstopcontact zekering ventilator 2. AANSLUITINGEN Sluit de sigarettenplug aan op de sigarettenplughouder van uw wagen en verbind de

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter PCE-CM 4

GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter PCE-CM 4 PCE Brookhuis B.V. Institutenweg 15 7521 PH Enschede The Netherlands Telefoon: +31 (0)900 1200 003 Fax: +31 53 430 36 46 info@pcebenelux.nl www.pce-instruments.com/dutch GEBRUIKSAANWIJZING Ampèremeter

Nadere informatie

BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING

BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING BREEZE PLUS LX40 HANDLEIDING Wij danken u voor de aankoop van dit Fusion laadapparaat. Wij raden u aan deze handleiding grondig door te lezen alvorens dit product te gebruiken. #FS-LX40E v.290708fv Technische

Nadere informatie

Mass Combi. Altijd zorgeloos 230 V stroom aan boord

Mass Combi. Altijd zorgeloos 230 V stroom aan boord Mass Combi Altijd zorgeloos 230 V stroom aan boord Acculader en omvormer in één compact apparaat 12, 24 en 48 Volt versie MasterBus technologie Bijlever -functie T H E P O W E R T O B E I N D E P E N D

Nadere informatie

Mobility. Energy. Anytime. Anywhere.

Mobility. Energy. Anytime. Anywhere. Mobility Energy. Anytime. Anywhere. Inhoudsopgave Introductie 3 De Impulse II lader 4 Impulse II laders - technische informatie 6 Over Victron Energy 7 2 Energy. Anytime. Anywhere. Introductie Mobiliteit

Nadere informatie

HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATT DC NAAR AC ZUIVERE SINUSGOLF INVERTER

HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATT DC NAAR AC ZUIVERE SINUSGOLF INVERTER NEDERLANDSE GEBRUIKSAANWIJZING HQ-PURE150/12 (F) HQ-PURE150/24 (F) 150 WATT DC NAAR AC ZUIVERE SINUSGOLF INVERTER LEES VÓÓR GEBRUIK DE INSTRUCTIES! Nuttige toepassingen Geschikt voor notebookcomputers,

Nadere informatie

1. BESCHRIJVING 2. VERBINDINGEN

1. BESCHRIJVING 2. VERBINDINGEN 1. BESCHRIJVING spanningsindicator AC uitgangsstopcontact krokodilleklemmen voedingsschakelaar 2. VERBINDINGEN Verbind de inverter met de sigarettenplug voor apparaten van 0-150W of rechtstreeks met de

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING. PowerMan 230/40-1 230/80-1 230/40-2 230/80-2

INSTALLATIEHANDLEIDING. PowerMan 230/40-1 230/80-1 230/40-2 230/80-2 INSTALLATIEHANDLEIDING PowerMan 230/40-1 230/80-1 230/40-2 230/80-2 Victron Energy B.V. / De Paal 35 / 1351 JG ALMERE / The Netherlands Phone: (+31) (0)36 535 97 00 / Fax: (+31) (0)36 535 97 40 / www.victronenergy.com

Nadere informatie

Technische handleiding Versie 01/11 SERVER-CONTROL

Technische handleiding Versie 01/11 SERVER-CONTROL Technische handleiding Versie 01/11 SERVER-CONTROL Deze handleiding voor het installeren en bedienen van de server-control zorgvuldig doorlezen en navolgen. Deze handleiding binnen handbereik van de airconditioner

Nadere informatie

Pulsar EXtreme CLA 2000/3000 VA

Pulsar EXtreme CLA 2000/3000 VA www.mgeups.com MGE UPS SYSTEMS Pulsar EXtreme CLA 000/000 VA Installatiehandleiding S T O P Y O U N O W L L W I N G I T H N O 50775NL/AA - Pagina Pagina - 50775NL/AA Pulsar EXtreme CLA 000/000 VA. Uitpakken...

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 85Ah NL HARTELIJK GEFELICITEERD MET DE AANKOOP VAN DEZE EXIDE TECHNOLOGIES ACCULADER Deze acculader stelt u in staat om uw accu steeds in een optimale

Nadere informatie

VOEDING aps-612_nl 03/17

VOEDING aps-612_nl 03/17 APS-612 VOEDING aps-612_nl 03/17 De APS-612 geschakelde voeding is ontworpen voor gebruik met 12 V DC elektrische apparaten. De voeding is voorzien van een speciale aansluiting voor integratie met apparaten

Nadere informatie

URN 2. Gebruiksaanwijzing 810537-00 Netvoedingsapparaat URN 2

URN 2. Gebruiksaanwijzing 810537-00 Netvoedingsapparaat URN 2 URN 2 Gebruiksaanwijzing 810537-00 Netvoedingsapparaat URN 2 Afmetingen / functionele elementen 128,5 169 30,01 (6TE) Fig. 1 A C B MAX 70 C MAX 95 % Fig. 2 2 Legenda A B C 32-polige klemmenstrook LED bedrijf

Nadere informatie

HANDLEIDING. Scheidingstransformatoren. Scheidingstransformator 7000 W 230V/32A Artikel nummer: ITR000702000

HANDLEIDING. Scheidingstransformatoren. Scheidingstransformator 7000 W 230V/32A Artikel nummer: ITR000702000 HANDLEIDING Scheidingstransformatoren Scheidingstransformator 7000 W 230V/32A Artikel nummer: ITR000702000 Victron Energy B.V. The Netherlands General phone: +31 (0)36 535 97 00 Customer support desk:

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock Spanningdriver waarbij de uitgangen door de Real Time Clock worden ingesteld (zonder user interface print) De gebruiker kan door middel van een pc/laptop met

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 150Ah

GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 150Ah GEBRUIKSAANWIJZING voor 12V lood-zuur accu s van 1 tot 150Ah NL HARTELIJK GEFELICITEERD MET DE AANKOOP VAN DEZE EXIDE TECHNOLOGIES ACCULADER Deze acculader stelt u in staat om uw accu steeds in een optimale

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. ES-serie

Gebruiksaanwijzing. ES-serie Gebruiksaanwijzing ES-serie Lees deze gebruiksaanwijzing geheel door voordat u het apparaat gaat gebruiken. In de bijlagen vindt u de technische specificaties van dit apparaat. Deze DC-AC inverter vormt

Nadere informatie

Universele netvoeding EA-4000 B-3 EA-4000 B-4.5

Universele netvoeding EA-4000 B-3 EA-4000 B-4.5 Bestnr. 51 04 34 51 04 35 Universele netvoeding EA-4000 B-3 EA-4000 B-4.5 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

MOBILITY POWER PACK. Installatie instructies en gebruiksaanwijzing. Version 1.00

MOBILITY POWER PACK. Installatie instructies en gebruiksaanwijzing. Version 1.00 MOBILITY POWER PACK NL Installatie instructies en gebruiksaanwijzing Version 1.00 Index 1. Productbeschrijving... 2 2. Veiligheidsvoorschriften... 2 3. Installatie... 3 4. Bediening... 4 5. LED indicaties...

Nadere informatie

Comet EXtreme CLA 12 kva

Comet EXtreme CLA 12 kva www.mgeups.com MGE UPS SYSTEMS Comet EXtreme CLA kva Installatiehandleiding S T O P Y O U N O W L L W I N G I T H N O 50777NL/AB - Pagina Pagina - 50777NL/AB Comet EXtreme CLA kva. Uitpakken... en inhoud

Nadere informatie

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud

Keystone OM13 - EPI-2 driedraads module Handleiding voor installatie en onderhoud Voor installatie moeten deze instructies volledig zijn gelezen en begrepen Inhoud 1 Optionele module 13: driedraads module.. 1 2 Installatie... 2 3 OM13-module instellen en configureren... 8 4 OM13-pakketten...

Nadere informatie

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden.

De ET31F (die alleen de vloertemperatuur meet) kan in een andere ruimte geplaatst worden. De EasyTemp thermostaat ET31A/AF/F Deze handleiding geldt voor de onderstaande types: Op de doos Model ET31A, ET31AF en ET31F Model ET31A. Thermostaat regelt de ruimte temperatuur. (Niet geschikt voor

Nadere informatie

Serie 78 - Schakelende voedingen

Serie 78 - Schakelende voedingen Serie 78 - Schakelende voedingen SERIE 78 Schakelende voedingen voor DIN-rail Uitgang: 12 V DC; 12 of 50 24 V DC; 12, 36 of 60 Ingang: (110...240) V AC 50/60 Hz of 220 V DC Laag verbruik in stand-by (lager

Nadere informatie

Uitleg omvormers & accu s:

Uitleg omvormers & accu s: Uitleg omvormers & accu s: Om er voor te zorgen dat de technische installatie goed werkt en blijft werken moet je op de hoogte zijn van hoe het allemaal werkt en wat je moet weten voordat u overgaat tot

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mobile Power System

Gebruiksaanwijzing Mobile Power System Gebruiksaanwijzing Mobile Power System Versie 1.0 2010 Jansen Medicars Jansen Medicars Postbus 49 3600 AA Maarssen Netherlands Tel. +31 30 2613500 Fax. +31 30 2616714 URL www.medicars.com 2010 Jansen Medicars

Nadere informatie

FP400-serie. Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen. Gebruikershandleiding

FP400-serie. Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen. Gebruikershandleiding FP400-serie Klassieke microprocessorgestuurde brandmeld- en detectiepanelen Gebruikershandleiding Versie 2.3 / Juni 2004 Aritech is een merknaam van GE Interlogix. http://www.geindustrial.com/ge-interlogix/emea

Nadere informatie

Bedieningshandleiding. Vloerverwarmingsthermostaat

Bedieningshandleiding. Vloerverwarmingsthermostaat Bedieningshandleiding 1. Toepassingsgebied Voor het reguleren van de temperatuur van elektrische vloerverwarmingsinstallaties. 2. Functie De vloerthermostaat bestaat uit twee delen: Controleunit voor het

Nadere informatie

em4 Toebehoren Analoge uitbreidingen

em4 Toebehoren Analoge uitbreidingen em4 Toebehoren en Uitbreidingen voor analoge ingangen en statische uitgangen om een groter aantal sensoren en schakelaars te verbinden aan uw PLC Er kunnen tot twee dezelfde of verschillende uitbreidingen

Nadere informatie

Laad regulator SCR 24 Marine. Handleiding

Laad regulator SCR 24 Marine. Handleiding Laad regulator SCR 24 Marine Handleiding Hartelijk dank voor de aankoop van een superwind product. De SCR 24 Marine is een regelaar van de hoogste kwaliteit en zal perfect en betrouwbaar voor vele jaren

Nadere informatie

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt.

Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING. Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. Lithium Jumpstarter en DC power source GEBRUIKSAANWIJZING Lees goed de gebruiksaanwijzing voordat u het product gebruikt. WAARSCHUWING Laad de Jump Starter niet op op gevaarlijke plaatsen, zoals in de

Nadere informatie

MGC OpenTherm regelaar

MGC OpenTherm regelaar MOS NL-780-2 MGC 061100 MGC OpenTherm regelaar Montage- en gebruikshandleiding Gebruikte symbolen In dit document worden de volgende symbolen gebruikt: Gevaar voor elektrische spanning! Let op! Gebruikte

Nadere informatie

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002

OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 OPTISCHE-AKOESTISCHE BUITEN SIRENE/FLITSER SP-4002 sp4002_nl 12/09 De SP-4002 sirene voorziet in informatie bij alarm situaties door optische en akoestische signalering (rood is de SP-4002 R, blauw is

Nadere informatie

Openbaar. Uitkleurset. Technische specificaties: Datum: zender (230 Volt) en ontvanger (batterij) Voeding

Openbaar. Uitkleurset. Technische specificaties: Datum: zender (230 Volt) en ontvanger (batterij) Voeding Uitkleurset Technische specificaties: Datum: 01-01-2017 Fabricaat Type Model Toepassing Gebruiksduur Voeding Behuizing Kalibratie Muco FPN-50-(12)-C FPN-50-(12)-C uitkleuren van kabels Onbeperkt zender

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Monty Alarmzender

Gebruikershandleiding Monty Alarmzender Gebruikershandleiding Monty Alarmzender Voorwoord Hartelijk dank voor het gebruik van de Monty alarmzender. Wij hebben met de grootste zorg deze applicatie en het device ontwikkeld, om u in staat te stellen

Nadere informatie

TechGrow PB-600 POWERBOX noodstroomvoorziening tot 24 uur en binnen enkele minuten geïnstalleerd HANDLEIDING

TechGrow PB-600 POWERBOX noodstroomvoorziening tot 24 uur en binnen enkele minuten geïnstalleerd HANDLEIDING TechGrow PB-600 POWERBOX noodstroomvoorziening tot 24 uur en binnen enkele minuten geïnstalleerd HANDLEIDING TechGrow PB-600 gebruikers-handleiding Gefeliciteerd! U heeft de TechGrow PB-600 POWERBOX aangeschaft.

Nadere informatie

Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan

Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan Elektrische installatie 12 Volt Auto/caravan Auto-aansluiting Door een stekkerverbinding naast de trekhaak wordt de spanning en de signalisatie overgebracht naar de caravan. Kip past het 13-polige systeem

Nadere informatie

HYDROMAX 150. De BRANDSTOFCEL acculader.

HYDROMAX 150. De BRANDSTOFCEL acculader. HYDROMAX 150 De BRANDSTOFCEL acculader. Gebruikershandleiding VOORWOORD Hartelijk dank dat u heeft gekozen voor de Hydromax 150-brandstofcel van Dynad International BV. Wij wensen u veel gemak van uw portable

Nadere informatie

-Sensor Handleiding voor de installateur CO 2. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering. Handleiding voor de gebruiker z.o.z.

-Sensor Handleiding voor de installateur CO 2. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering. Handleiding voor de gebruiker z.o.z. - Handleiding voor de installateur Handleiding voor de gebruiker z.o.z. Verwarming Koeling Ventilatie Filtering Zehnder Group Nederland B.V. Lingenstraat 2 8028 PM Postbus 621 8000 AP Zwolle T 0900 555

Nadere informatie

Binnenontvanger verlichting RTS - opbouw. Installatiehandleiding

Binnenontvanger verlichting RTS - opbouw. Installatiehandleiding Binnenontvanger verlichting RTS - opbouw Installatiehandleiding - 2 - Binnenontvanger verlichting RTS - opbouw Inhoudsopgave Pagina Samenstelling 4 Veiligheid 5 Montage 5 Benodigd gereedschap 5 Aanbevolen

Nadere informatie

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN

Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Heteluchtkanon HP18 / HP 30 / HP 45 RVS BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN 1G:\002 Leverancier\030 Producten\005 Onderhoudsinstructies\TECHNISCHE GEGEVENS EN ONDERDELEN BOEKJES\BEDRIJFSVOORSCHRIFTEN Belangrijk Alvorens

Nadere informatie

EENVOUDIG OVERAL ELEKTRICITEIT

EENVOUDIG OVERAL ELEKTRICITEIT EENVOUDIG OVERAL ELEKTRICITEIT Met een LPS hebt u altijd toegang tot 230V en 12V zonder de kosten en vervuiling van een draaiende motor. Clayton Power LITHIUM BATTERY ADAPTABLE POWER SYSTEMS TECHNOLOGY

Nadere informatie

Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen.

Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL. 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Gebruikershandleiding AT-300T/R UHF-PLL 40 kanaals rondleidingsysteem & draadloze microfoon systemen. Introductie: Bedankt voor het aanschaffen van deze UHF- PLL 40 kanaals rondleidingsysteem en draadloze

Nadere informatie

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud VOLT POT 1K 110 0V E+ E- OPEN FOR 60 Hz STAB Deze handleiding is van toepassing op de regelaar van de alternator die u aangekocht hebt. We wensen uw aandacht te vestigen op de inhoud van deze onderhoudshandleiding.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER

Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER Gebruikershandleiding BT TRANSPONDER Voorwoord Hartelijk dank voor het gebruik van de MOPAS BT Transponder. Wij hebben met de grootste zorg deze applicatie en het device ontwikkeld om personen in staat

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing PCE-123

Gebruiksaanwijzing PCE-123 PCE Brookhuis Institutenweg 15 7521 PH Enschede Nederland Tel.: +31 (0)900 1200 003 Fax: +31 430 36 46 info@pcebenelux.nl PCE-123 Eigenschappen: 1. 4-20mA (belasting 1KΩ, voeding 24V) 2. 0-100.00mV, 0-1.000V,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen:

Veel gestelde vragen: Veel gestelde vragen: Welke functies heeft het apparaat? 5 functies in 1: te gebruiken als auto starthulp, LED lamp, oplader voor diverse apparaten zoals mobiele telefoons, laptops, PSP, MP3/MP4. Hoe kan

Nadere informatie

PRS 9. Gebruiksaanwijzing Programmaschakelaar PRS 9

PRS 9. Gebruiksaanwijzing Programmaschakelaar PRS 9 PRS 9 Gebruiksaanwijzing 810534-00 Programmaschakelaar PRS 9 Afmetingen / Overzicht PRS 9 Test 128,5 169 30,48 (6TE) Fig. 1 A B C D E PRS 9 I H G F Test J Fig. 2 MAX 95 % IP 10 MAX 70 C 2 Legenda A B C

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver waarbij de uitgangen door de Real Time Clock worden ingesteld door middel van user interface print met LCD display De vijf kanalen

Nadere informatie

ChargeMaster. Accu s snel en veilig laden

ChargeMaster. Accu s snel en veilig laden ChargeMaster Accu s snel en veilig laden MasterBus netwerk functionaliteit Tot drie accu s tegelijk laden Leverbaar met touchscreen bediening Snel te installeren Snel en volledig uw accu s laden! Mastervolt

Nadere informatie

Meer laadstroom aan boord

Meer laadstroom aan boord Meer laadstroom aan boord Balmar hoge opbrengst dynamo s Het Amerikaanse Balmar staat bekend als producent van uitermate professionele dynamo s die ook bij een laag motortoerental veel stroom kunnen leveren.

Nadere informatie

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op   Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 GPRS-A Universele monitoringsmodule Quick start De volledige handleiding is verkrijgbaar op www.osec.nl Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND

Nadere informatie

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER Gebruikshandleiding 31889 Lees deze handleiding a.u.b. voordat u dit product in gebruik neemt. Anders kunt u ernstig letsel oplopen. Hartelijk bedankt voor het aanschaffen

Nadere informatie

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken.

Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. Experiment 5 5 Onderdelen van een autonome PV-installatie Onderzoeken welke onderdelen noodzakelijk zijn om een PV-installatie autonoom te laten werken. grondplaat 1 zonnemodule 1 halogeenlamp 1 motor

Nadere informatie

Wij beschermen mensen

Wij beschermen mensen Wij beschermen mensen SafetyTracer handleiding Mopas Lite 1. Functies en eigenschappen 2 2. Veiligheidsinstructies 2 3. Gebruik 3 4. Alarmeren 4 5. Oproep 4 6. Statusoverzicht van de Mopas Lite 4 7. Technische

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V9 DALI interface met LCD display

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V9 DALI interface met LCD display Spanningdriver LEDVD5CH20A-V9 DALI interface met LCD display Spanningdriver met DALI interface en display Dit is een Spanningdriver met DALI interface voor home automation. Het bevat onder meer een LCD

Nadere informatie

Voedingsbank 10000 mah

Voedingsbank 10000 mah Voedingsbank 10000 mah Handleiding 31883 I. Inleiding Dit product is een lichtgewicht, stijlvolle en milieuvriendelijke mobiele voedingsbak met een hoge capaciteit voor de meeste draagbare apparaten en

Nadere informatie

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves

KEYSTONE. OM8 - EPI 2 AS-Interface module Handleiding voor installatie en onderhoud. www.pentair.com/valves KEYSTONE Inhoud 1 Optionele module 8: AS-Interface module 1 2 Installatie 1 3 Communicatiekenmerken 1 4 Beschrijving van de OM8 AS-Interface module 2 5 AS-Interface protocol 3 6 Communicatie-interface

Nadere informatie

Stroom om op te vertrouwen

Stroom om op te vertrouwen Master serie Stroom om op te vertrouwen Kwalitatieve acculaders, omvormers en converters Lichtgewicht Hoge effi ciency Makkelijk te installeren Kies Mastervolt tussen de wielen Mastervolt wijst u graag

Nadere informatie

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden

MYSON. Kickspace 500, 600 & 800. Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften. Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden MYSON Kickspace 500, 600 & 800 Installatie-, bedienings- en onderhoudsvoorschriften Deze instructies dienen bij het toestel bewaard te worden 1 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE INFORMATIE 3 2. ONTWERP CV INSTALLATIE

Nadere informatie

KNX/EIB Voedingseenheid. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Voedingseenheid 640 ma. Best.nr. : Best.nr.

KNX/EIB Voedingseenheid. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Voedingseenheid 640 ma. Best.nr. : Best.nr. 320 ma Best.nr. : 1086 00 640 ma Best.nr. : 1087 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Als

Nadere informatie

Installatie-instructie

Installatie-instructie Document vertaald uit het Engels -NL 2013-06-25 A003 Inhoudsopgave 1 Conformiteitsverklaring... 1 2 Waarschuwingen... 2 3 Inleiding product... 3 3.1 Algemeen... 3 3.1.1 Beschrijving van de ruimteregeling...

Nadere informatie

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BLACKBOXX HANDLEIDING BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW INHOUDSOPGAVE Handleiding BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW. 1 Veiligheids voorschriften 04 2

Nadere informatie

KNX/EIB Voedingseenheid 640 ma onderbrekingsvrij. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Best.nr. : 1079 00. Bedieningshandleiding

KNX/EIB Voedingseenheid 640 ma onderbrekingsvrij. 1 Veiligheidsinstructies. 2 Constructie apparaat. Best.nr. : 1079 00. Bedieningshandleiding Best.nr. : 1079 00 Bedieningshandleiding 1 Veiligheidsinstructies De inbouw en montage van elektrische apparaten mag alleen door een elektromonteur worden uitgevoerd. Als de handleiding niet wordt opgevolgd,

Nadere informatie

AC-239-2 ZONE ALARMCONTROLLER MET DEURBEL HANDLEIDING

AC-239-2 ZONE ALARMCONTROLLER MET DEURBEL HANDLEIDING AC-239-2 ZONE ALARMCONTROLLER MET DEURBEL HANDLEIDING Handleiding AC-239 1. Beschrijving Uw AC-239 is een economische en veelzijdige alarmcontroller uitgerust met twee beveiligingszones en ingebouwde deurbel.

Nadere informatie