Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen"

Transcriptie

1 Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen

2 Voorstellen Frank van Vonderen audit, informatiebeveiliging & privacy Management Consultant Adviseur én in de modder 20 jaar in 5 stappen: 1. Trainee 2. Big4 3. ZZP / Ondernemer 4. Global company 5. VKA 2

3 Waarschuwing vooraf! Het privacy vakgebied is onvolwassen 3

4 Agenda Waarom is privacy een relevant onderwerp, ook al weet Google toch al alles van je? Hoe het zit met al die wetgeving, datalekken en boetes? Wat organisaties morgen kunnen/moeten doen

5 Zo gebruikt u Mentimeter Stap 2 - Vul de code in Stap 1 - Ga naar: menti.com op je mobiele telefoon of tablet 5

6 Waarom is het een relevant onderwerp ook al weten Google en Facebook toch al alles van je

7 3 perspectieven Als individu Als medewerker Als burger/consument

8 = Juridische relevantie Privacy is een grondrecht Communicatie via telefoon en andere communicatiemiddelen Het recht om niet te worden bespied of afgeluisterd Het recht op zorgvuldige behandeling van persoonlijke gegevens Artikel 10 Grondwet Persoonlijke levenssfeer Beperkt door: Opsporing van misdaden Regels voor het gebruik van privacygevoelige gegevens

9 Als individu Wie weet wat van u? Weet u wie welke gegevens van u heeft? Weet u wat zij er mee doen? 9

10 Ghostery & Disconnect Meer informatie: https://www.ghostery.com/ Meer informatie: https://disconnect.me/ 10

11 Wat laat de demo zien? Privacy is een vertrouwensvraagstuk: wil ik wel dat die organisatie over mijn gegevens beschikt? Anonimiteit bestaat niet en je gedrag is bekend Adverteerders bepalen wat jij ziet Risico = selectief beeld van de wereld Eens gegeven, blijft gegeven Ohja en directe schade: identiteitsfraude, phishing, naming en shaming, boetes Perspectief uitdaging: in de ogen van uw medewerker / uw klant bent U degene die bepaalt wat er met zijn gegevens gebeurt

12 Complicerende factor It s the context De consument bepaalt of deze zijn gegevens wil delen, maar De vraag of je je gegevens wilt delen hangt af van de context 12

13 Conclusie Privacy is niet zwart wit! Of we gegevens willen delen hangt af van; Gevoeligheid Context Persoonlijk & situatieafhankelijk (en daarom een grondrecht) 13

14 14 Hoe zit het met die wetgeving, datalekken en boetes? GDPR, WBP, AVG, AP

15 Persoonsgegevens Direct, indirect en bijzondere Direct herleidbaar Naam, ( -)adres, geslacht, leeftijd, geboorteplaats, IQ Functie (CEO van bedrijf X) weliswaar openbare informatie, maar wel persoonsgegeven! Persoonsgegeven Indirect herleidbaar Bijzondere persoonsgegevens Locatie, IP-adres, gegevens over vervoer, gegevens over transacties Combinatie van niet herleidbare attributen, dat alsnog herleidbaar wordt (Big data!) Godsdienst of levensovertuiging Ras Politieke gezindheid Gezondheid Seksuele leven Lidmaatschap van een vakvereniging Burger Service Nummer

16 Bijzondere persoonsgegevens Ook op het oog normale persoonsgegevens kunnen bijzondere persoonsgegevens zijn Een busabonnement voor speciaal vervoer is gezondheidsgegeven

17 Privacy wetgeving Van Wbp naar AVG (GDPR) Sinds 2001 Wet bescherming persoonsgegevens Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Vooruitlopend al ingevoerd 17

18 Toezichthouder Interpretaties Beleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens College Bescherming Persoonsgegevens Wetgeving Open normen Jurisprudentie Rapporten 18

19 Hoofdlijnen privacy wetgeving Alleen maar gegevens verzamelen die je nodig hebt & alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verzameld Dat wat je nodig hebt adequaat beschermen Gedrag toeleveranciers Transparant en helder zijn over de gegevens die je gebruikt Burgers / consumenten het recht aanbieden om over hun eigen gegevens te beschikken En als er wat fout gaat: melden! 19

20 Datalekmelding - Wat en hoe melden? Aan de AP de geconstateerde en de vermoedelijke gevolgen van de inbreuk voor de verwerking van persoonsgegevens getroffen en/of voorgestelde maatregelen om deze gevolgen te verhelpen Let op! Administratieplicht van alle meldingsplichtige datalekken! Aan betrokkene(n) per brief, krant, website, , telefoon e.d. en mogelijkheden tot correctie/reactie Afwegen kosten vs zorgvuldige informatievoorziening toegestaan Aan de AP & de betrokkene(n) de aard van de inbreuk; de instanties waar meer informatie over de inbreuk kan worden verkregen de aanbevolen maatregelen om de negatieve gevolgen van de inbreuk te beperken Indien u beslist de betrokkene niet in te lichten, kan de AP verlangen dat u de betrokkene alsnog inlicht 20

21 Hoeveel bedraagt de boete? Tot mei 2018 Kun je zomaar een boete krijgen? Nee: aanwijzing (last onder dwangsom) -> niet voldoen aan de aanwijzing kan hogere boete tot gevolg hebben Let op! Na mei 2018 mogelijk niet meer Hoe hoog is de maximale boete? of 10% jaaromzet (welke het hoogst is) Let op! na mei of 4% jaaromzet Kan AP alleen boetes geven voor niet-nakoming meldplicht datalekken? Nee, ook voor export persoonsgegevens buiten Europa, medewerking aan AP bij uitoefening toezicht, onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens (BSN), niet voldoen aan informatieplicht aan betrokkene en meer 21

22 22 Wat organisaties morgen moeten doen Activiteiten en valkuilen

23 Voorbereiden op de AVG Algemene checklist 23

24 Wat zijn risico verhogende factoren? Sociaal zwakkeren Consumenten Profiling Medische gegevens BSN Hoge werkdruk Gegevensoverdracht buiten EU < 16 jaar Veel bijzondere persoonsgegevens Biometrische gegevens 24

25 Hoe efficiënt inrichten? Ga met de business na waar de privacy risico s zitten (eigen medewerkers, klanten, burgers, ) Vertaal de open normen naar concrete eisen Zoek bestaande contouren voor risico-beheersing, planning & control en kwaliteitsmanagement Maak vrienden met bedrijfsfuncties (HR, inkoop, legal, IT, security, safety, kwaliteit) Wijs een board sponsor aan (COO, CFO, CEO) Bespreek het juiste ambitieniveau (risk based) voortrekker, minimal requirements 25

26 Faalfactoren Er is geen rekening mee gehouden in het jaarplan. Kunnen we dit verplaatsen naar volgend jaar? Benaderen als project zonder borging in de lijn Geen multidisciplinaire benadering (legal, ICT, organisatie) We doen het alleen maar omdat het moet (bestuursaansprakelijkheid, boetes) Ik ga er van uit dat mijn leverancier dit wel oplost 26

27 Meer weten

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) E: info@koornetwerk.nl I: www.koornetwerk.nl 1 januari 2018 A: Bartókstraat 4 6661 AT Elst The Netherlands Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening

Nadere informatie

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Wet Bescherming Persoonsgegevens 2. Wat is een datalek? 3. Wanneer moet

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken De Wbp is al sinds 1 september 2001 van kracht en bevat bepalingen omtrent het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Op 1 januari

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Help een datalek! Wat nu?

Help een datalek! Wat nu? Help een datalek! Wat nu? Een aantal ervaringen uit de praktijk Tonny Plas Adviseur informatie- en ibp-beleid voor schoolbesturen in het po en vo Aanleiding Op 1 januari 2016 is er een meldplicht datalekken

Nadere informatie

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs?

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Erik van Roekel Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Job Vos (adviseur privacy) 7 december 2017, Eindhoven Er is al langere tijd voor privacy in het onderwijs Aandacht voor privacy niet

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016

Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016 Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016 Voorstellen Frank van Vonderen audit, informatiebeveiliging & privacy frank.vanvonderen@vka.nl 06-12557358 15+ jaar in 6 woorden:

Nadere informatie

Privacy dit moet je weten over de wet

Privacy dit moet je weten over de wet Privacy dit moet je weten over de wet Om de privacy van leerlingen en medewerkers optimaal te beschermen, is het belangrijk om te weten wat er precies in de wet staat. In Nederland is de privacybescherming

Nadere informatie

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u?

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u? De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u? Meldplicht datalekken Whitepaper Datalekken Augustus 2016 1 Begin 2016 is de Meldplicht Datalekken ingegaan. Het doel van de meldplicht

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken

Meldplicht Datalekken Meldplicht Datalekken Wolter Karssenberg RE, CIPP/E, CIPM drs. Erik König EMITA 10 december 2015 Agenda Datalekken Meldplicht Beleidsregels Beheersen So what! We ll just pay the fine! 2 Agenda Datalekken

Nadere informatie

Meldplicht datalekken

Meldplicht datalekken Meldplicht datalekken Peter Westerveld Directeur en principal security consultant Sincerus consultancy Sincerus Cybermonitor Opgericht in 2004 20 medewerkers Informatiebeveiliging Zwolle en Enschede 15-02-16

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Transparantie over de genomen maatregelen om het V E R T R O U W E N te borgen

Nadere informatie

Beleid en procedures meldpunt datalekken

Beleid en procedures meldpunt datalekken Beleid en procedures meldpunt datalekken Versie juli 2016 Inhoud: Wetgeving en kaders 3 Stichting Baasis beleid en uitgangspunten 4 Procedure/proces meldpunt datalekken 5 2 Wetgeving en kaders Meldplicht

Nadere informatie

Wet Meldplicht Datalekken. Jeroen Terstegge

Wet Meldplicht Datalekken. Jeroen Terstegge Wet Meldplicht Datalekken Jeroen Terstegge Introduction Jeroen Terstegge, CIPP E/US Partner, Privacy Management Partners Voorzitter Privacy Commissie, VNO-NCW / MKB Nederland Bestuurslid, Vereniging Privacy

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens?

Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens? Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens? De laatste tijd besteden de media steeds vaker aandacht aan privacywetgeving. Maar voor veel organisaties voelt dit onderwerp nog als een

Nadere informatie

Regeling datalekken StOVOG

Regeling datalekken StOVOG Regeling datalekken StOVOG Algemeen Deze regeling voorziet in een gestructureerde wijze voor het melden van datalekken in het kader van de Wbp. Daarnaast is er een schema opgenomen om te beoordelen of

Nadere informatie

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius Arbeidsprivacyrecht Samenstelling: Peter Keuchenius Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) -> AVG Tot 25 mei 2018 van kracht Daarna: Europese verordening: Algemene verordening inzake gegevensbescherming

Nadere informatie

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud Silvia van Schaik - bureau Brandeis 1 Dataprotectie Wbp AVG/GDPR Autoriteit Persoonsgegevens 2 Dataprotectie als fundamenteel recht Bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken

Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken Wet Meldplicht Datalekken Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden)

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden

Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden 1 Programma 1. Waarom privacy er toe doet 2. Waar gaat privacy over 3. Bewust 6x Zorgvuldiger 4. Waar zitten de risico s 5. Vragen

Nadere informatie

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen Uw tandartspraktijk Een goudmijn voor internetcriminelen Wat gaan we doen? De digitale data-explosie Nieuwe privacywetgeving (a giant leap for mankind) Wat wilt u onze hacker vragen? Help! Uw praktijk

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Marieke Thijssen en Monique Hennekens Seminar Privacy in de afvalbranche 1 december 2016 Privacyregelgeving Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens Bijzondere

Nadere informatie

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken 04-11-2013 Bieneke Braat Alle rechten voorbehouden, niet openbaar maken zonder toestemming. 1 Legaltree: Advocatenkantoor

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken: bent u er klaar voor?

Meldplicht Datalekken: bent u er klaar voor? Meldplicht Datalekken: bent u er klaar voor? Meldplicht Datalekken: bent u er klaar voor? AANLEIDING Per 1 januari 2016 is de Meldplicht Datalekken in werking getreden. Over deze meldplicht, welke is opgenomen

Nadere informatie

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation Ronald Paans Noordbeek 16 november 2017 File: AVG Presentatie Intergrip scholen 2017, Version: 1.00 ronald.paans@noordbeek.com

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Wat je altijd al moest weten over privacy

Wat je altijd al moest weten over privacy Wat je altijd al moest weten over privacy Kenniscarrousel Sociaal Domein Maartje Vinke en Paul Post 1 Regio Gooi en Vechtstreek Wat is privacy? 2 Regio Gooi en Vechtstreek Wat is privacy? Voor het gemeentelijk

Nadere informatie

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen:

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen: RI&E Privacy Introductie Vanaf 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) gehandhaafd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Er is onder andere een meldplicht voor datalekken

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken juni 2016 1 Nieuwsberichten Dieven stelen gegevens kankerpatiënten Antoni van Leeuwenhoek (DMCC, 3 maart 2016) Dieven hebben een onbeveiligde harde

Nadere informatie

Juridische blik op: hacking en bescherming van persoonsgevens. Nieuwe wetgeving op komst!

Juridische blik op: hacking en bescherming van persoonsgevens. Nieuwe wetgeving op komst! Juridische blik op: hacking en bescherming van persoonsgevens Nieuwe wetgeving op komst! Het kan de beste overkomen In het nieuws: database piloten EASA wil database gegevens gezondheid van piloten 20

Nadere informatie

Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy. Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016

Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy. Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016 Iets te melden? PON-seminar- Actualiteiten Privacy Friederike van der Jagt Senior Legal Counsel Privacy 13 oktober 2016 2 3 Waarom moet er gemeld worden? Transparantie en schadebeperking Bewustzijn Verhogen

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling

De impact van nieuwe privacyregels op payrolling @zwnne NATIONAAL PAYROLL CONGRES 2015 14 DECEMBER 2015 MEDIA PLAZA UTRECHT De impact van nieuwe privacyregels op payrolling prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne de impact van de nieuwe privacywet meer beter erger

Nadere informatie

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances?

De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? De invoering van de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018: checks & balances? Hans van Impelen Privacyfunctionaris/ Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) De start in Utrecht

Nadere informatie

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016

Meldplicht datalekken Thomas van Essen. 31 maart 2016 Meldplicht datalekken Thomas van Essen 31 maart 2016 Agenda Kort juridisch kader Bespreking aandachtspunten en mogelijke valkuilen Oplossingen Datalekken (I) Antoni van Leeuwenhoek 780 patiëntgegevens

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510

Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO / NEN 7510 Patiënten dossier & dataveiligheid Europese Privacy Verordening + ISO 27001 / NEN 7510 dataveiligheid Waveland.nu Doel van deze bijeenkomst: Inzicht in drie onderwerpen: 1. beveiligen van patiëntengegevens

Nadere informatie

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017

NVIA Data Modellen Privacy. PIM POPPE September 2017 NVIA Data Modellen Privacy PIM POPPE September 2017 Wat aan de orde komt 1. Introductie 2. Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) 3. Belangrijkste Implicaties 4. Lessen van andere veranderingen

Nadere informatie

Datalekken. Presenta(e Datalekken 9 juni 2016

Datalekken. Presenta(e Datalekken 9 juni 2016 Datalekken Voorgeschiedenis 1988: Wet persoonsregistraties (Wpr) 1995: Richtlijn 95/46EG beoogt: - bescherming van persoonsgegevens en garantie van vrij verkeer van persoonsgegevens tussen lidstaten 2001:

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken

Meldplicht Datalekken Meldplicht Datalekken O IT-Auditor, let op uw saeck! Wolter Karssenberg RE, CIPP/E, CIPM drs. Erik König EMITA 10 december 2015 Agenda Datalekken Meldplicht Beleidsregels Beheersen So what! We ll just

Nadere informatie

Actualiteiten Privacy. NGB Extra

Actualiteiten Privacy. NGB Extra Actualiteiten Privacy NGB Extra April 2015 Wat heeft het wetsvoorstel meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid CBP voor implicaties voor de praktijk? Wat is er recent veranderd

Nadere informatie

Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING

Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING Een nieuwe identiteit, voor je het weet heb je hem nodig! Anita van Nieuwenborg Kwartiermaker Privacydienstverlening KING https://www.youtube.com/watch?v=z-we6vcoxbk Wat is privacy? Google: Privacy is

Nadere informatie

privacy voor 16.8 miljoen Nederlanders in één verjaardagskalender? Utrecht, maart 2014 Voor setup.nl / @SETUPutrecht

privacy voor 16.8 miljoen Nederlanders in één verjaardagskalender? Utrecht, maart 2014 Voor setup.nl / @SETUPutrecht privacy voor 16.8 miljoen Nederlanders in één verjaardagskalender? Utrecht, maart 2014 Voor setup.nl / @SETUPutrecht privacy recht privacy = breed privacy gaat over meer dan alleen je data persoonsgegevens

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecommunicatiewet in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking van maatregelen voor de beveiliging van persoonsgegevens (meldplicht

Nadere informatie

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015

De Meldplicht Datalekken. mr. N. Falot 8 oktober 2015 De Meldplicht Datalekken mr. N. Falot 8 oktober 2015 Over Considerati Wij zijn het leidend juridisch adviesbureau gespecialiseerd in Privacy, ICT recht en Beleidsvraagstukken Uitgebreide ervaring met privacy

Nadere informatie

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid

Bescherming Persoonsgegevens. Presentatie LAC Zuid Bescherming Persoonsgegevens Presentatie LAC Zuid 26-09-2017 AVG - mei 2018 Inleiding en inhoud presentatie Algemene verordening gegevensbescherming EU regelgeving AVG vervangt Wet bescherming persoonsgegevens/wet

Nadere informatie

Advocaten en notarissen

Advocaten en notarissen Advocaten en notarissen In control zijn over privacy SURF Security- en Privacyconferentie 4 en 5 februari 2016 Agenda In control zijn over de Wet bescherming persoonsgegevens Uitgangspunten wet Introductie

Nadere informatie

Procedure melden beveiligingsincidenten en datalekken

Procedure melden beveiligingsincidenten en datalekken Procedure melden beveiligingsincidenten en datalekken Panta Rhei, stichting voor r.k., openbaar en algemeen bijzonder primair onderwijs Bestuursbureau Panta Rhei Bezoekadres: Overgoo 13, 2266 JZ Leidschendam

Nadere informatie

Protocol meldplicht datalekken Voor financiële ondernemingen

Protocol meldplicht datalekken Voor financiële ondernemingen Protocol meldplicht datalekken Voor financiële ondernemingen Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Deze meldplicht is ook van toepassing op de financiële sector. Maar wanneer spreekt men

Nadere informatie

NEEM DE REGIE OVER INFORMATIEBEVEILIGING. ICT Waarborg Gecertificeerd

NEEM DE REGIE OVER INFORMATIEBEVEILIGING. ICT Waarborg Gecertificeerd NEEM DE REGIE OVER INFORMATIEBEVEILIGING ICT Waarborg Gecertificeerd AGENDA 10 MEI 2016 Introductie informatiebeveiliging Juridische Vereisten Informatiebeveiliging: Autoriteit persoonsgegevens = College

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 33 662 Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en enige andere wetten in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking

Nadere informatie

Ondersteunende processen Organisatie Informatiebeveiliging Melding Datalek

Ondersteunende processen Organisatie Informatiebeveiliging Melding Datalek 1 Toepassingsgebied De procedure is van toepassing wanneer er een incident plaatsvindt waardoor de exclusiviteit van de informatievoorziening wordt aangetast. 2 Doel Wanneer met betrekking tot informatiebeveiliging

Nadere informatie

Databeheer in de kerk

Databeheer in de kerk 1 Databeheer in de kerk Het principe Per 1 januari 2016 is de Wet Datalekken ( ) van kracht. Organisaties die persoonsgegevens verwerken zijn verplicht om inbreuken op de beveiliging te melden. Het gaat

Nadere informatie

DPO Opleiding Considerati

DPO Opleiding Considerati DPO Opleiding Considerati De DPO opleiding richt zich op de twee volgende kennisgebieden en biedt de cursist de mogelijkheid hierin blijvende inzichten te verkrijgen. Kennisgebied De Algemene Verordening

Nadere informatie

Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Femke Salverda Juridisch adviseur

Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Femke Salverda Juridisch adviseur Privacy en de Algemene Verordening Gegevensbescherming Femke Salverda Juridisch adviseur S7ch7ng kenniscentrum Europa decentraal Wie zijn wij? Website Staatssteun Aanbesteden Privacy Juridische helpdesk

Nadere informatie

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE

HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE HANDREIKING: PRIVACYVERKLARING VOOR DE GEMEENTELIJKE WEBSITE Versie 1.00 3 juli 2017 Wanneer burgers op zoek zijn naar informatie over hoe de gemeente met privacy omgaat gaan ze meestal naar de privacyverklaring

Nadere informatie

Nieuwe Europese privacywetgeving 2018 ben jij er klaar voor?

Nieuwe Europese privacywetgeving 2018 ben jij er klaar voor? Erik van Roekel Nieuwe Europese privacywetgeving 2018 ben jij er klaar voor? Job Vos (adviseur privacy) 5 oktober 2017, Lunteren Er was eens Hullie at Dutch Wikipedia 2 4 Facebook hield bij dat Roodkapje

Nadere informatie

Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens. Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl

Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens. Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl Learning Analytics en de Wet bescherming persoonsgegevens Mr.ir. A.P. Engelfriet, Partner bij ICTRecht.nl a.engelfriet@ictrecht.nl / 020-663 1941 Privacy en persoonsgegevens Beeld: Sunside, Flickr, CC-BY

Nadere informatie

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving?

WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? WHITEPAPER GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? 2 GDPR 2018: Bent u voorbereid op de nieuwe Europese privacywetgeving? De nieuwe Europese privacywet vereist grondige voorbereiding

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017

Algemene verordening gegevensbescherming. Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Algemene verordening gegevensbescherming Udo Oelen LWV, VNO-NCW in Limburg, Geleen 5 oktober 2017 Waarom en wanneer Kern van de AVG Guidance Functionaris gegevensbescherming Leidende autoriteit Dataportabiliteit

Nadere informatie

Privacy proof organisatie? Okkerse & Schop Advocaten biedt u een juridische Privacy QuickScan

Privacy proof organisatie? Okkerse & Schop Advocaten biedt u een juridische Privacy QuickScan Privacy proof organisatie? Okkerse & Schop Advocaten biedt u een juridische Privacy QuickScan TOEPASSELIJKHEID Wet Bescherming Persoonsgegevens Vraag 1 Vraag 2 Verwerkt 1) u persoonsgegevens 2) voor uitsluitend

Nadere informatie

Wet meldplicht datalekken

Wet meldplicht datalekken Wet meldplicht datalekken MKB Rotterdam Olaf van Haperen + 31 6 17 45 62 99 oh@kneppelhout.nl Introductie IE-IT specialisme Grootste afdeling van Rotterdam e.o. Technische ontwikkelingen = juridische ontwikkelingen

Nadere informatie

WET MELDPLICHT DATALEKKEN

WET MELDPLICHT DATALEKKEN WET MELDPLICHT DATALEKKEN Stand van zaken en vooruitblik: De WBP en de komende Europese verordening Ad Schaafsma Security Consultant bij Axians 1 EVEN VOORSTELLEN JURIST & IT ER INFRASTRUCTUREN IT SECURITY

Nadere informatie

De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG)

De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG) CONGRES PRIVACY OP SCHOOL 28 SEPTEMBER 2017 De wettelijke kaders (van Wbp naar AVG & UAVG) prof mr Gerrit-Jan Zwenne wetsvoorstel pseudonimisering leerlinggegevens BSN wordt omgezet naar pseudoniem dit

Nadere informatie

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl

Privacyverordening gemeente Utrecht. Utrecht.nl Privacyverordening gemeente Utrecht Naar een nieuwe Privacyverordening Gemeentelijke Privacyverordening 2003 verouderd. Nieuw: Gemeentelijke privacyfunctionaris sinds 2015 Functionaris Gegevensbescherming

Nadere informatie

Is uw onderneming privacy proof?

Is uw onderneming privacy proof? Is uw onderneming privacy proof? Seminar Privacy 6 november 2014 Floor de Roos Advocaat handelsrecht 1 De Wet bescherming persoonsgegevens in vogelvlucht 2 1. Is sprake van persoonsgegevens? Ruim begrip:

Nadere informatie

Gemeente Delft. Bijgaand sturen wij U ter kennisneming de nota lmplementatie Wet Meldplicht Datalekken.

Gemeente Delft. Bijgaand sturen wij U ter kennisneming de nota lmplementatie Wet Meldplicht Datalekken. Gemeente Delft Retouradres : Aan de raadscommissie voor Rekening en Audit VERZONDEN 17 DEC. 2015 Datum 15-12-2015 Ons kenmerk 2668829 Uw brief van Onderwerp nota Implementatie Meldplicht Datalekken Uw

Nadere informatie

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne ! SEMINAR PRIVACY IN DE PRAKTIJK! NIEUWE PRIVACYWETGEVING VERTAALD NAAR UW ORGANISATIE! 26 NOVEMBER 2015 VEENENDAAL! Wat betekent de nieuwe privacywet voor uw organisatie?!! prof mr. Gerrit-Jan Zwenne

Nadere informatie

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079

ECIB/U201501573 Lbr. 15/079 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 uw kenmerk bijlage(n) betreft Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

Nadere informatie

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling

Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Werkwijze DGSenB voor rechtmatige en gestructureerde gegevensuitwisseling Versie 1.0-1 juni 2017 Ten geleide Voorliggend document betreft een werkwijze voor rechtmatige en gestructureerde gegevensdeling;

Nadere informatie

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) WHITE PAPER Verwerkersovereenkomsten en de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) In business for people. Contents 3 Wat is de AVG? 4 Verwerkersovereenkomst 6 Roadmap naar de nieuwe verwerkersovereenkomst

Nadere informatie

Aon Risk Solutions HEAD Jaarcongres 2016

Aon Risk Solutions HEAD Jaarcongres 2016 Aon Risk Solutions Risico s en verzekeringen Aon Nederland Aon Risk Solutions Aon Hewitt Aon Benfield Adviseur op het gebied van risicomanagement. Toonaangevende makelaar in verzekeringen en alternatieve

Nadere informatie

Het Europese privacyrecht in beweging

Het Europese privacyrecht in beweging Presentatie van de NOREA-publicatie Het Europese privacyrecht in beweging Opsteller: Mr. dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler NOREA, Duthler Associates Amsterdam, 13 december 2012 Agenda Inhoud Europese privacyverordening

Nadere informatie

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016

Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Presentatie Digitaal Zakendoen en EID Overview Privacyrecht André Kamps & Jan-Willem Oordt De IT-Jurist bv 16 juni 2016 Privacyrecht Wetgeving: Wet bescherming persoonsgegevens (Eur. Richtlijn 95/46/EG)

Nadere informatie

Samenvatting van de richtsnoeren van het College bescherming persoonsgegevens voor de Wet meldplicht datalekken

Samenvatting van de richtsnoeren van het College bescherming persoonsgegevens voor de Wet meldplicht datalekken Samenvatting van de richtsnoeren van het College bescherming persoonsgegevens voor de Wet meldplicht datalekken Op 1 januari 2016 treedt de Wet Meldplicht Datalekken in werking. Het CBP heeft op 21 september

Nadere informatie

PRIVACY & DATALEKKEN

PRIVACY & DATALEKKEN PRIVACY & DATALEKKEN Die boetes zitten er aan te komen Aleid Wolfsen, Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens (9 oktober 2016) Impact datalekken AshleyMadison.com Life is short have an affair NAW 37 miljoen

Nadere informatie

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u?

Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Nieuwe Privacywetgeving per 1-1-2016. Wat betekent dit voor u? Inleiding De Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) is de Nederlandse wetgeving die sinds 2001 van kracht is voor het beschermen van de privacy

Nadere informatie

Datalekken (en privacy!)

Datalekken (en privacy!) Datalekken (en privacy!) Anita van Nieuwenborg Strategisch adviseur Privacy Gerard Heimans Adviseur Informatiebeveiliging 2 En wat is privacy? - Persoonlijke vrijheid - Recht op een persoonlijke levenssfeer

Nadere informatie

Regeling meldplicht datalekken 2016

Regeling meldplicht datalekken 2016 Het dagelijks bestuur van Ferm Werk, Gelet op artikel 34a van de Wet bescherming persoonsgegevens, Besluit vast te stellen de hierna volgende Regeling meldplicht datalekken 2016 Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Nadere informatie

Melden van datalekken

Melden van datalekken Melden van datalekken Deze procedure voorziet in een gestructureerde wijze voor het melden van datalekken in het kader van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Definities 1. Het kan gebeuren dat

Nadere informatie

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland

Samenvatting Meldplicht Datalekken. Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland Samenvatting Meldplicht Datalekken & Michael van der Vaart Head of Technology ESET Nederland DISCLAIMER LET OP: Het gaat hier om een interpretatie van de omtrent de meldplicht datalekken. Deze interpretatie

Nadere informatie

Wet meldplicht datalekken Wat betekent het voor u?

Wet meldplicht datalekken Wat betekent het voor u? Wet meldplicht datalekken Wat betekent het voor u? Verwerkt uw organisatie persoonsgegevens? Dan krijgt u te maken met de nieuwe Wet meldplicht datalekken. Deze aanvulling op de Wet bescherming persoonsgegevens

Nadere informatie

Europese privacy ver van mijn bed?

Europese privacy ver van mijn bed? Europese privacy ver van mijn bed? NVVK Studiedag 7 november 2016 mr. Jeroen Moolhuizen Projectleider NVVK Juridisch Beleidsadviseur Volkskredietbank Waar gaan we het over hebben? 1. Belang privacy 2.

Nadere informatie

Kwaliteit boek 1 - Beleid : 101 Privacyreglement Proceseigenaar : Bestuurder/Directeur Datum : 01-08-2013 Pagina 1 van 6 PRIVACYREGLEMENT

Kwaliteit boek 1 - Beleid : 101 Privacyreglement Proceseigenaar : Bestuurder/Directeur Datum : 01-08-2013 Pagina 1 van 6 PRIVACYREGLEMENT Pagina 1 van 6 PRIVACYREGLEMENT Persoonsgegevens Persoonsgegevens geven, direct of indirect, informatie over een persoon, bijvoorbeeld een geboortedatum, adres of geslacht zegt iets over een persoon. Deze

Nadere informatie

Googlende verzekeraars en privacybescherming. Hester de Vries PIV jaarcongres 28 maart 2014

Googlende verzekeraars en privacybescherming. Hester de Vries PIV jaarcongres 28 maart 2014 Googlende verzekeraars en privacybescherming Hester de Vries PIV jaarcongres 28 maart 2014 1 Googlen: inbreuk op privacy? Gegevens zijn openbaar gemaakt? Op eigen initiatief. of door anderen. Slide met

Nadere informatie

Datalekken: preventie & privacy

Datalekken: preventie & privacy Datalekken: preventie & privacy Platform voor Informatiebeveiliging 25 april 2013 Mirjam Elferink Onderwerpen 1. Inleiding 2. Casus datalek 3. Huidige en toekomstige wetgeving datalek meldplichten 4. Casus

Nadere informatie

Seminar: Big Data en privacy

Seminar: Big Data en privacy Seminar: Big Data en privacy Sprekers: - mr. Marten van Hasselt Big Data in de praktijk: lust of last? - mr. Vincent Rutgers Big Data en privacy: bescherming persoonsgegevens in kort bestek mr. Marten

Nadere informatie

UPDATE DATAPRIVACY EN MELDPLICHT

UPDATE DATAPRIVACY EN MELDPLICHT UPDATE DATAPRIVACY EN MELDPLICHT De vernieuwingen in de dataprivacywetgeving zijn ruim een half jaar van kracht. Wat is de stand van zaken? Over de auteur Elsie Hijstek is kwaliteitscoördinator bij Zig

Nadere informatie