Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen

Save this PDF as:
Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen"

Transcriptie

1 Waarom privacy een relevant thema is En wat u morgen kunt doen

2 Voorstellen Frank van Vonderen audit, informatiebeveiliging & privacy Management Consultant Adviseur én in de modder 20 jaar in 5 stappen: 1. Trainee 2. Big4 3. ZZP / Ondernemer 4. Global company 5. VKA 2

3 Waarschuwing vooraf! Het privacy vakgebied is onvolwassen 3

4 Agenda Waarom is privacy een relevant onderwerp, ook al weet Google toch al alles van je? Hoe het zit met al die wetgeving, datalekken en boetes? Wat organisaties morgen kunnen/moeten doen

5 Zo gebruikt u Mentimeter Stap 2 - Vul de code in Stap 1 - Ga naar: menti.com op je mobiele telefoon of tablet 5

6 Waarom is het een relevant onderwerp ook al weten Google en Facebook toch al alles van je

7 3 perspectieven Als individu Als medewerker Als burger/consument

8 = Juridische relevantie Privacy is een grondrecht Communicatie via telefoon en andere communicatiemiddelen Het recht om niet te worden bespied of afgeluisterd Het recht op zorgvuldige behandeling van persoonlijke gegevens Artikel 10 Grondwet Persoonlijke levenssfeer Beperkt door: Opsporing van misdaden Regels voor het gebruik van privacygevoelige gegevens

9 Als individu Wie weet wat van u? Weet u wie welke gegevens van u heeft? Weet u wat zij er mee doen? 9

10 Ghostery & Disconnect Meer informatie: Meer informatie: 10

11 Wat laat de demo zien? Privacy is een vertrouwensvraagstuk: wil ik wel dat die organisatie over mijn gegevens beschikt? Anonimiteit bestaat niet en je gedrag is bekend Adverteerders bepalen wat jij ziet Risico = selectief beeld van de wereld Eens gegeven, blijft gegeven Ohja en directe schade: identiteitsfraude, phishing, naming en shaming, boetes Perspectief uitdaging: in de ogen van uw medewerker / uw klant bent U degene die bepaalt wat er met zijn gegevens gebeurt

12 Complicerende factor It s the context De consument bepaalt of deze zijn gegevens wil delen, maar De vraag of je je gegevens wilt delen hangt af van de context 12

13 Conclusie Privacy is niet zwart wit! Of we gegevens willen delen hangt af van; Gevoeligheid Context Persoonlijk & situatieafhankelijk (en daarom een grondrecht) 13

14 14 Hoe zit het met die wetgeving, datalekken en boetes? GDPR, WBP, AVG, AP

15 Persoonsgegevens Direct, indirect en bijzondere Direct herleidbaar Naam, ( -)adres, geslacht, leeftijd, geboorteplaats, IQ Functie (CEO van bedrijf X) weliswaar openbare informatie, maar wel persoonsgegeven! Persoonsgegeven Indirect herleidbaar Bijzondere persoonsgegevens Locatie, IP-adres, gegevens over vervoer, gegevens over transacties Combinatie van niet herleidbare attributen, dat alsnog herleidbaar wordt (Big data!) Godsdienst of levensovertuiging Ras Politieke gezindheid Gezondheid Seksuele leven Lidmaatschap van een vakvereniging Burger Service Nummer

16 Bijzondere persoonsgegevens Ook op het oog normale persoonsgegevens kunnen bijzondere persoonsgegevens zijn Een busabonnement voor speciaal vervoer is gezondheidsgegeven

17 Privacy wetgeving Van Wbp naar AVG (GDPR) Sinds 2001 Wet bescherming persoonsgegevens Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Vooruitlopend al ingevoerd 17

18 Toezichthouder Interpretaties Beleidsregels Autoriteit Persoonsgegevens College Bescherming Persoonsgegevens Wetgeving Open normen Jurisprudentie Rapporten 18

19 Hoofdlijnen privacy wetgeving Alleen maar gegevens verzamelen die je nodig hebt & alleen voor het doel waarvoor je ze hebt verzameld Dat wat je nodig hebt adequaat beschermen Gedrag toeleveranciers Transparant en helder zijn over de gegevens die je gebruikt Burgers / consumenten het recht aanbieden om over hun eigen gegevens te beschikken En als er wat fout gaat: melden! 19

20 Datalekmelding - Wat en hoe melden? Aan de AP de geconstateerde en de vermoedelijke gevolgen van de inbreuk voor de verwerking van persoonsgegevens getroffen en/of voorgestelde maatregelen om deze gevolgen te verhelpen Let op! Administratieplicht van alle meldingsplichtige datalekken! Aan betrokkene(n) per brief, krant, website, , telefoon e.d. en mogelijkheden tot correctie/reactie Afwegen kosten vs zorgvuldige informatievoorziening toegestaan Aan de AP & de betrokkene(n) de aard van de inbreuk; de instanties waar meer informatie over de inbreuk kan worden verkregen de aanbevolen maatregelen om de negatieve gevolgen van de inbreuk te beperken Indien u beslist de betrokkene niet in te lichten, kan de AP verlangen dat u de betrokkene alsnog inlicht 20

21 Hoeveel bedraagt de boete? Tot mei 2018 Kun je zomaar een boete krijgen? Nee: aanwijzing (last onder dwangsom) -> niet voldoen aan de aanwijzing kan hogere boete tot gevolg hebben Let op! Na mei 2018 mogelijk niet meer Hoe hoog is de maximale boete? of 10% jaaromzet (welke het hoogst is) Let op! na mei of 4% jaaromzet Kan AP alleen boetes geven voor niet-nakoming meldplicht datalekken? Nee, ook voor export persoonsgegevens buiten Europa, medewerking aan AP bij uitoefening toezicht, onrechtmatig verwerken van persoonsgegevens (BSN), niet voldoen aan informatieplicht aan betrokkene en meer 21

22 22 Wat organisaties morgen moeten doen Activiteiten en valkuilen

23 Voorbereiden op de AVG Algemene checklist 23

24 Wat zijn risico verhogende factoren? Sociaal zwakkeren Consumenten Profiling Medische gegevens BSN Hoge werkdruk Gegevensoverdracht buiten EU < 16 jaar Veel bijzondere persoonsgegevens Biometrische gegevens 24

25 Hoe efficiënt inrichten? Ga met de business na waar de privacy risico s zitten (eigen medewerkers, klanten, burgers, ) Vertaal de open normen naar concrete eisen Zoek bestaande contouren voor risico-beheersing, planning & control en kwaliteitsmanagement Maak vrienden met bedrijfsfuncties (HR, inkoop, legal, IT, security, safety, kwaliteit) Wijs een board sponsor aan (COO, CFO, CEO) Bespreek het juiste ambitieniveau (risk based) voortrekker, minimal requirements 25

26 Faalfactoren Er is geen rekening mee gehouden in het jaarplan. Kunnen we dit verplaatsen naar volgend jaar? Benaderen als project zonder borging in de lijn Geen multidisciplinaire benadering (legal, ICT, organisatie) We doen het alleen maar omdat het moet (bestuursaansprakelijkheid, boetes) Ik ga er van uit dat mijn leverancier dit wel oplost 26

27 Meer weten

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) E: info@koornetwerk.nl I: www.koornetwerk.nl 1 januari 2018 A: Bartókstraat 4 6661 AT Elst The Netherlands Stappenplan Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening

Nadere informatie

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet meldplicht datalekken De Wbp is al sinds 1 september 2001 van kracht en bevat bepalingen omtrent het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens. Op 1 januari

Nadere informatie

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016

Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Meldplicht datalekken en het nieuwe boetebeleid: hoe goed is uw onderneming voorbereid? HR Seminar 26 mei 2016 Inhoudsopgave 1. Wet Bescherming Persoonsgegevens 2. Wat is een datalek? 3. Wanneer moet

Nadere informatie

Algemene verordening gegevensbescherming

Algemene verordening gegevensbescherming Algemene verordening gegevensbescherming 1 Programma Inleiding Waarom AVG? Wat is de AVG? Globale verschillen met Wbp Handhaving De AVG op hoofdlijnen Wat kunt u van BNL verwachten? Vragen 2 Waarom AVG?

Nadere informatie

Vita Zwaan, 16 november 2017

Vita Zwaan, 16 november 2017 Vita Zwaan, 16 november 2017 1 Het bb-privacy team Christiaan Alberdingk Thijm Vita Zwaan Caroline de Vries Lex Keukens Silvia van Schaik Marieke Berghuis Oskar Mulder Esther Janssen 2 Inleiding privacyrecht

Nadere informatie

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018

Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Wat betekent de AVG voor mij als ondernemer? Juni 2018 Intro Deze presentatie is geschreven met de kennis van nu (juni 2018) en is bedoeld als handleiding voor iedereen die meer wil weten over het voldoen

Nadere informatie

Vraag 1: Is er sprake van verwerking van persoonsgegevens?

Vraag 1: Is er sprake van verwerking van persoonsgegevens? Protocol datalekken Version: Versie 1.1, vastgesteld op 2 maart 2016 Status: Dwingende interne instructie Goede naleving door Holla van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) is cruciaal. Dit

Nadere informatie

Protocol meldplicht datalekken

Protocol meldplicht datalekken Protocol meldplicht datalekken Dehlia Kracht B.V. Protocol meldplicht datalekken aan de Functionaris voor de Gegevensbescherming G r o e n e s t r a a t 2 9 4, 6 5 3 1 J C N i j m e g e n Inhoudsopgave

Nadere informatie

Help een datalek! Wat nu?

Help een datalek! Wat nu? Help een datalek! Wat nu? Een aantal ervaringen uit de praktijk Tonny Plas Adviseur informatie- en ibp-beleid voor schoolbesturen in het po en vo Aanleiding Op 1 januari 2016 is er een meldplicht datalekken

Nadere informatie

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving

Checklist basisprincipes privacyregelgeving. Checklist basisprincipes privacyregelgeving Checklist basisprincipes privacyregelgeving 1. Inleiding Hieronder volgt een overzicht met de basisprincipes van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp), de belangrijkste privacywet in Nederland. Dit

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Stelling De Algemene Verordening Gegevensbescherming wijkt niet sterk af van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Toestemming Toestemming van betrokkene moet uitdrukkelijk

Nadere informatie

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017

Privacy Officer. De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 0 Privacy Officer De toezichthouder en datalekken Nederlands Compliance Instituut 29 november 2017 Net2Legal Consultants (www.n2l.nl) schreuders@n2l.nl Net2legal Consultants 2016 Casus Vragen: Welke taken,

Nadere informatie

Procedure Melden beveiligingsincidenten

Procedure Melden beveiligingsincidenten Procedure Melden beveiligingsincidenten 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Begrippen... 4 Persoonsgegeven... 4 Verantwoordelijke... 4 Bewerker... 4 Verwerking... 4 Bijzondere persoonsgegevens:... 4 MIBP...

Nadere informatie

Protocol Datalekken en beveiligingsincidenten LUCAS ONDERWIJS

Protocol Datalekken en beveiligingsincidenten LUCAS ONDERWIJS Protocol Datalekken en beveiligingsincidenten LUCAS ONDERWIJS Datum: 14-5-2018 Geactualiseerd en met instemming van de GMR (datum) door het CvB vastgesteld (datum) Inhoud Aanleiding... 3 Kader... 3 Afwegingen...

Nadere informatie

Agenda. De AVG: wat nu?

Agenda. De AVG: wat nu? De AVG: wat nu? 1 Agenda 1. Welke wetgeving kennen we? 2. Soorten gegevens 3. Uitgangspunten van de Wbp 4. Uitgangspunten AVG/GDPR 5. Verwerkersovereenkomsten 6. Uitwisselen van gegevens 7. Datalekken

Nadere informatie

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016

PRIVACY SIDN fonds. Menno Weij. 3 februari 2016 PRIVACY SIDN fonds Menno Weij 3 februari 2016 AGENDA Privacy Privacywetgeving van toepassing Plichten voor bedrijven Rechten betrokkenen Toezichthouder Ruimte voor vragen en discussie TERMINOLOGIE Belangrijkste

Nadere informatie

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs?

Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Erik van Roekel Wat moet je weten over... privacy en passend onderwijs? Job Vos (adviseur privacy) 7 december 2017, Eindhoven Er is al langere tijd voor privacy in het onderwijs Aandacht voor privacy niet

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken

Meldplicht Datalekken Meldplicht Datalekken Wolter Karssenberg RE, CIPP/E, CIPM drs. Erik König EMITA 10 december 2015 Agenda Datalekken Meldplicht Beleidsregels Beheersen So what! We ll just pay the fine! 2 Agenda Datalekken

Nadere informatie

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u?

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u? De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) En wat betekent dit voor u? Meldplicht datalekken Whitepaper Datalekken Augustus 2016 1 Begin 2016 is de Meldplicht Datalekken ingegaan. Het doel van de meldplicht

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Algemene Verordening Gegevensbescherming Algemene Verordening Gegevensbescherming Inwerkingtreding 25 mei 2018 en is van toepassing De veranderingen Ruimere rechten voor individuen met grotere verplichtingen voor de organisatie Verantwoordingsplicht

Nadere informatie

Privacy & Cloud. een juridisch perspectief

Privacy & Cloud. een juridisch perspectief Privacy & Cloud een juridisch perspectief mr Dirk Wisman CIPP/E Consultant Privacy & Cybersecurity Onyx Cybersecurity Privacy & Procesmanagement Advies, PIA s & contracten Privacy Audits Veiligheidsbeleid

Nadere informatie

Hengelsport Federatie Midden Nederland Frank Bosman

Hengelsport Federatie Midden Nederland Frank Bosman Hengelsport Federatie Midden Nederland Frank Bosman 07-11-2018 Wat betekend dit voor verenigingen Op 25 mei 2018 is de AVG in werking getreden. AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is een Nederlandse

Nadere informatie

Protocol datalekken Samenwerkingsverband ROOS VO

Protocol datalekken Samenwerkingsverband ROOS VO 1 Protocol datalekken Samenwerkingsverband ROOS VO. 3.02 Protocol datalekken is onderdeel van Handboek Informatie Beveiliging en Privacy SWV ROOS VO 2 Inhoud Inleiding... 3 Begrippenlijst... 4 1. Is de

Nadere informatie

Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016

Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016 Privacy by Design Maar dan concret(er) Frank van Vonderen I Oktober2016 Voorstellen Frank van Vonderen audit, informatiebeveiliging & privacy frank.vanvonderen@vka.nl 06-12557358 15+ jaar in 6 woorden:

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy

Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016. Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Help, een datalek, en nu? IKT-College 16 februari 2016 Mirjam Elferink Advocaat IE, ICT en privacy Inleiding Voorbeelden recente datalekken - Medische gegevens online door fout scanbedrijf (Bron: R. van

Nadere informatie

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht!

Medische gegevens zijn geclassificeerd als bijzondere persoonsgegevens en vragen extra aandacht! Privacy is het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Privacy van informatie is de afwezigheid van informatie over onszelf bij anderen en bovendien het verbod aan anderen om zonder onze

Nadere informatie

Protocol Meldplicht Data-lekken

Protocol Meldplicht Data-lekken Protocol Meldplicht Data-lekken 1. Doel van het protocol De procedure meldplicht datelekken is opgesteld vanuit het document `De meldplicht data-lekken in de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WbP). Het

Nadere informatie

Procedure meldplicht datalekken

Procedure meldplicht datalekken Procedure meldplicht datalekken Gemeente Bunnik Versie : 2.0 Datum : april 2018 1 Inleiding Dit document omschrijft de procedure van de meldplicht datalekken Bij deze procedure horen twee bijlagen: IBD

Nadere informatie

Privacy dit moet je weten over de wet

Privacy dit moet je weten over de wet Privacy dit moet je weten over de wet Om de privacy van leerlingen en medewerkers optimaal te beschermen, is het belangrijk om te weten wat er precies in de wet staat. In Nederland is de privacybescherming

Nadere informatie

GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn. GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn

GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn. GDPR-wetgeving & IT-bewustzijn Even voorstellen Maarten de Rooij IT Business Professional, ACA IT-Solutions IT Consultant rol Analyse & advies Proces begeleiding Data privacy specialisme Tijdslijn Wet bescherming persoonsgegevens 1

Nadere informatie

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer

LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016. Rens Jan Kramer LWV Masterclass 2 Cybercrime Roermond 2 februari 2016 Rens Jan Kramer 1 Wet bescherming persoonsgegevens Wet meldplicht datalekken 2 Centrale begrippen in privacyrecht a. Persoonsgegevens b. Betrokkene

Nadere informatie

Meldplicht datalekken

Meldplicht datalekken Meldplicht datalekken Peter Westerveld Directeur en principal security consultant Sincerus consultancy Sincerus Cybermonitor Opgericht in 2004 20 medewerkers Informatiebeveiliging Zwolle en Enschede 15-02-16

Nadere informatie

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene

Belangrijke begrippen. Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Belangrijke begrippen Persoonsgegevens Verwerking Verwerkingsverantwoordelijke Verwerker Betrokkene Grondslagen voor gegevensverwerking 1. Toestemming 2. Noodzakelijk voor uitvoering overeenkomst 3. Noodzakelijk

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de wetgeving met betrekking tot de privacy van

Nadere informatie

Privacywetgeving: AVG /GDPR. Wat betekent dat voor u?

Privacywetgeving: AVG /GDPR. Wat betekent dat voor u? Privacywetgeving: AVG /GDPR Wat betekent dat voor u? Introductie: Geachte TSD-Relatie, Op dinsdag 16 januari jl. hebben wij tijdens een door TSD IT b.v. georganiseerde bijeenkomst een tweetal presentaties

Nadere informatie

PROTOCOL MELDING DATALEKKEN

PROTOCOL MELDING DATALEKKEN PROTOCOL MELDING DATALEKKEN Versie 0.1 Inhoudsopgave: 1. Vooraf... 4 2. Protocol melding datalekken algemeen... 5 2.1. Inleiding... 5 2.2. Contactpersoon Privacy... 5 2.3. Toelichting op de gebruikte begrippen...

Nadere informatie

De basis van AVG/GDPR

De basis van AVG/GDPR De basis van AVG/GDPR GRATIS WHITEPAPER Inleiding Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Ook in Nederland heeft de Tweede Kamer deze wet aangenomen. Daarmee vervangt

Nadere informatie

Persoonsgegevens van een overleden persoon vallen niet onder de AVG

Persoonsgegevens van een overleden persoon vallen niet onder de AVG View this email in your browser Persoonsgegevens van een overleden persoon vallen niet onder de AVG Praktijkervaring leert ons dat er veel verwarring is over wat wel of niet onder persoonsgegevens wordt

Nadere informatie

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E

GDPR voor providers. Woensdag 28 maart uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E GDPR voor providers Woensdag 28 maart 2018 14.15-15.00 uur mr. Michelle Wijnant ICTRecht CIPP/E PROGRAMMA: GDPR MASTERCLASS Ontwikkeling privacywetgeving begrippen Rolverdeling beginselen AVG: 10 belangrijkste

Nadere informatie

Privacy en de meldplicht datalekken

Privacy en de meldplicht datalekken Privacy en de meldplicht datalekken Regelgeving en praktische toepassingen Monique Hennekens november 2017 Privacyregelgeving EVRM en Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) Bijzondere wetten Algemene

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Voorstellen Zaankanters voor Elkaar i.o.v. gemeente Zaanstad - Grootste aanbod vrijwilligers - Vacatures vrijwilligerswerk - Particuliere vraag en aanbod

Nadere informatie

E. Procedure datalekken

E. Procedure datalekken E. Procedure datalekken Inleiding Deze procedure maakt integraal onderdeel uit van het privacybeleid van de ons bestuur en is vastgesteld door het college van bestuur. De procedure bestaat uit verschillende

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche

Privacy in de afvalbranche Privacy in de afvalbranche Regelgeving en risico s Monique Hennekens 14 februari 2017 Inhoud Privacy in de afvalbranche Privacyregelgeving Persoonsgegeven en verwerking Algemene Verordening Gegevensbescherming

Nadere informatie

GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM?

GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM? GAAT U NETJES MET PERSOONSGEGEVENS OM? Mr. Vivienne Verlinden Mr. Martin Schiphorst PlasBossinade Legal Updates Hoe integer bent u? 6 oktober 2016 OPZET: 10 VRAGEN DIE IN VRIJWEL ELK BEDRIJF SPELEN VRAAG

Nadere informatie

Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens?

Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens? Wat zijn de spelregels rondom het gebruik van persoonsgegevens? De laatste tijd besteden de media steeds vaker aandacht aan privacywetgeving. Maar voor veel organisaties voelt dit onderwerp nog als een

Nadere informatie

Actualiteiten loonheffingen

Actualiteiten loonheffingen Actualiteiten loonheffingen Dik van Leeuwerden Actualiteiten loonheffingen Private aanvulling WW en WGA (PAWW) Reparatie 3 e WW-jaar Privacy voor de salarisadministratie Basisbegrippen GDPR/AVG 1 Private

Nadere informatie

Wet Meldplicht Datalekken. Jeroen Terstegge

Wet Meldplicht Datalekken. Jeroen Terstegge Wet Meldplicht Datalekken Jeroen Terstegge Introduction Jeroen Terstegge, CIPP E/US Partner, Privacy Management Partners Voorzitter Privacy Commissie, VNO-NCW / MKB Nederland Bestuurslid, Vereniging Privacy

Nadere informatie

Beleid en procedures meldpunt datalekken

Beleid en procedures meldpunt datalekken Beleid en procedures meldpunt datalekken Versie juli 2016 Inhoud: Wetgeving en kaders 3 Stichting Baasis beleid en uitgangspunten 4 Procedure/proces meldpunt datalekken 5 2 Wetgeving en kaders Meldplicht

Nadere informatie

Regeling datalekken StOVOG

Regeling datalekken StOVOG Regeling datalekken StOVOG Algemeen Deze regeling voorziet in een gestructureerde wijze voor het melden van datalekken in het kader van de Wbp. Daarnaast is er een schema opgenomen om te beoordelen of

Nadere informatie

Presentatie ten behoeve van stichtingen en verenigingen. mogelijk gemaakt door Stichting De Slinger en Servicepunt Vrijwilligerswerk

Presentatie ten behoeve van stichtingen en verenigingen. mogelijk gemaakt door Stichting De Slinger en Servicepunt Vrijwilligerswerk AVG / GDPR Presentatie ten behoeve van stichtingen en verenigingen mogelijk gemaakt door Stichting De Slinger en Servicepunt Vrijwilligerswerk AVG voor stichtingen en verenigingen / Servicepunt Vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) = General Data Protection Regulation (GDPR) = Europese Privacy Verordening Transparantie over de genomen maatregelen om het V E R T R O U W E N te borgen

Nadere informatie

Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken

Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken Sta eens stil bij de Wet Meldplicht Datalekken Wet Meldplicht Datalekken Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingegaan. Deze meldplicht houdt in dat organisaties (zowel bedrijven als overheden)

Nadere informatie

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht

Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht (AVG) Introductie Peter van der Zwan Agenda 10:00 Korte terugblik afgelopen half jaar - Presentatie 22 juni 2017 en diverse workshops - Nieuwe wet- en regelgeving van kracht 10:15 AVG, hoe nu verder -

Nadere informatie

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink

25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening. Privacyrecht & de AVG mei Rob Tijdink Privacyrecht & de AVG 2 mei 2018 Rob Tijdink Koningstraat 27-2 T + 31 88 322 6000 info@daanlegal.nl 6811 DG Arnhem F + 31 88 322 6001 www.daanlegal.nl 25 mei a.s. een nieuwe privacyverordening Bron: Financieele

Nadere informatie

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL

1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL AVG HANDBOEK Handleiding voor salons en praktijken 1AFSPRAAK.NL 1KAPPER.NL 1BEAUTYAFSPRAAK.NL INHOUD Wat is de AVG? 1. Waarom deze nieuwe wet? 1. Waarom is deze nieuwe wet van toepassing op jouw salon/praktijk?

Nadere informatie

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma

Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Meldplicht Datalekken Boetebevoegdheid toezichthouder Sebyde Privacy Impact Programma Samenvatting Er zijn een aantal belangrijke wijzigingen aangekondigd in de wetgeving met betrekking tot de privacy

Nadere informatie

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis

Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud. Silvia van Schaik - bureau Brandeis Juridische aspecten van Specialisatie in de Cloud Silvia van Schaik - bureau Brandeis 1 Dataprotectie Wbp AVG/GDPR Autoriteit Persoonsgegevens 2 Dataprotectie als fundamenteel recht Bescherming van persoonsgegevens

Nadere informatie

DATALEK PROTOCOL. Versie 1.0. / I.D. Wagenaar

DATALEK PROTOCOL. Versie 1.0. / I.D. Wagenaar DATALEK PROTOCOL Versie 1.0. /08.2017. I.D. Wagenaar Op 1 januari 2016 is de meldplicht datalekken ingevoerd. Dit houdt in dat organisaties die een ernstig datalek hebben, dit direct moeten melden bij

Nadere informatie

Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken

Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken Protocol Beveiligingsincidenten en datalekken Petrus Canisius College Vastgesteld juli 2018 (18 6227b) CDO: 4 juni 2018 MR: 2 juli 2018 CDO: 4 juni 2018 MR: 2 juli 2018 Protocol beveiligingsincidenten

Nadere informatie

Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST

Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST Wat betekent de GDPR voor mijn bedrijf? TOM VAN NUNEN ONLINQ BEST Onderwerpen Doel van GDPR Welke bedrijven hebben te maken met de GDPR? Basiselementen van de GDPR Wat zijn de gevolgen van het niet naleven

Nadere informatie

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016

Meldplicht datalekken. ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Meldplicht datalekken ehealth Best Practice Day Juliette Citteur 18 mei 2016 Onderwerpen I. Inleiding II. Cijfers datalekken III. Recente voorbeelden datalekken in de zorg IV. Beveiliging en meldplicht

Nadere informatie

Protocol meldplicht datalekken

Protocol meldplicht datalekken 160235/1180 Protocol meldplicht datalekken Sinds 1 januari 2016 geldt de meldplicht datalekken. Deze meldplicht houdt in dat organisaties die een ernstig datalek hebben, dit direct moeten melden bij de

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken VSNON vastgesteld d.d. 9 november 08 De Wet Meldplicht Datalekken verplicht scholen om ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Nadere informatie

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18

Historische Vliegtuigen Volkel. Privacy reglement. ~ bezoekers. Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Privacy reglement ~ bezoekers Opgemaakt door: Theo Rombout Versiedatum: 20/11/18 Inhoudsopgave Definities belangrijkste begrippen..2 Inleiding privacy reglement.3 Privacy reglement.5 Welke persoonsgegevens

Nadere informatie

Privacy Ad Boumans

Privacy Ad Boumans Privacy Ad Boumans 06 20 65 69 20 De prijs van privacy https://www.youtube.com/watch?v=ayxm56yjwso Vraag Hoeveel % van alle data in de wereld is minder dan 2 jaar oud? Antw. 90% Bron: IBM Even een korte

Nadere informatie

Laatst aangepast 1 oktober 2018

Laatst aangepast 1 oktober 2018 Laatst aangepast 1 oktober 2018 Egyptedeals hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. In deze Privacy policy willen we heldere en transparante informatie geven over hoe wij omgaan

Nadere informatie

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader

Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Privacy in de afvalbranche Juridisch kader Marieke Thijssen en Monique Hennekens Seminar Privacy in de afvalbranche 1 december 2016 Privacyregelgeving Grondwet Wet bescherming persoonsgegevens Bijzondere

Nadere informatie

Privacy reglement. Pagina 1 van 9

Privacy reglement. Pagina 1 van 9 Privacy reglement Pagina 1 van 9 Inhoud Privacy reglement... 3 Wetgeving en definities... 3 Reikwijdte... 4 Verantwoordelijke... 4 Verwerkingen (Artikel 4, AVG)... 4 Doeleinden (Artikel 5, AVG)... 4 Rechtmatige

Nadere informatie

Protocol Meldplicht datalekken

Protocol Meldplicht datalekken Protocol Meldplicht datalekken Datum: 05-03-2018 Versie: 2 Documentinformatie Procesnaam: Proceseigenaar: Documenteigenaar: Verantwoordelijk voor revisie: Melden datalekken Raad van bestuur LG I&ZA Adviseur

Nadere informatie

Privacyverklaring Therapeuten VVET

Privacyverklaring Therapeuten VVET Privacyverklaring Therapeuten VVET Versie 25-05-2018 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Wetgeving... 3 3. Definities... 3 4. Reikwijdte... 4 5. Verantwoordelijke... 4 6. Verwerkingen (Artikel 4, AVG)...

Nadere informatie

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius

Arbeidsprivacyrecht. Samenstelling: Peter Keuchenius Arbeidsprivacyrecht Samenstelling: Peter Keuchenius Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) -> AVG Tot 25 mei 2018 van kracht Daarna: Europese verordening: Algemene verordening inzake gegevensbescherming

Nadere informatie

Privacy & online. 9iC9I

Privacy & online.   9iC9I Privacy & online https://www.youtube.com/watch?v=f7pyhn 9iC9I AVG en de gemeente Wat komt er op ons af? Daniël Bloemers 23 november 2017 Informatieveiligheid en de gemeente Privacy en het werk Waarom ibewust:

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017

Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Algemene Verordening Gegevensbescherming Alex Commandeur Den Haag 6 juni 2017 Vanaf 25 mei 2018 Algemene Verordening Gegevensbescherming Kern van de AVG Sterkere en uitgebreidere privacyrechten Meer verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) Waar gaan we het over hebben? Waarom de AVG? Wanneer is de AVG van toepassing? Wat betekent de AVG voor uw onderneming? Enkele tips! Waarom de AVG? Richtlijn

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD: TRAINING PERSOONSGEGEVENS

ANTWOORDBLAD: TRAINING PERSOONSGEGEVENS ANTWOORDBLAD: TRAINING PERSOONSGEGEVENS ANTWOORDBLAD: TRAINING PERSOONSGEGEVENS Hieronder vind je de antwoorden op de veertien opdrachten van de training Persoonsgegevens. Controleer of je de goede antwoorden

Nadere informatie

Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden

Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden Informatiebeveiliging en privacy. In kleine stapjes zonder grote woorden 1 Programma 1. Waarom privacy er toe doet 2. Waar gaat privacy over 3. Bewust 6x Zorgvuldiger 4. Waar zitten de risico s 5. Vragen

Nadere informatie

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken

Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken Privacy: de huidige en toekomstige regels belicht, met bijzondere aandacht voor datalekken 04-11-2013 Bieneke Braat Alle rechten voorbehouden, niet openbaar maken zonder toestemming. 1 Legaltree: Advocatenkantoor

Nadere informatie

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk

De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk De AVG en de gevolgen voor de uitvoeringspraktijk mr. J.K. (Jennifer) Lanser Van den Bosch & Partners 9 oktober 2018 Per 25 mei 2018 de AVG Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection

Nadere informatie

Als u ervoor kiest om ons vrijwillig informatie te verschaffen, zullen wij deze informatie gebruiken in overeenstemming met ons Privacy beleid.

Als u ervoor kiest om ons vrijwillig informatie te verschaffen, zullen wij deze informatie gebruiken in overeenstemming met ons Privacy beleid. Privacy statement Your Professional Coach Als u ervoor kiest om ons vrijwillig informatie te verschaffen, zullen wij deze informatie gebruiken in overeenstemming met ons Privacy beleid. Your Professional

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan voor compliance met de Algemene Verordening Gegevensbescherming Het Europees Parlement heeft op 14 april 2016 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Nadere informatie

Stappenplan naar GDPR compliance

Stappenplan naar GDPR compliance Stappenplan naar GDPR compliance In samenwerking met ESET heeft Mazars een whitepaper geschreven met als doel om meer inzicht te geven in het ontstaan en de gevolgen van de General Data Protection Regulation

Nadere informatie

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO

DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO DE ALGEMENE VERORDENING GEGEVENSBESCHERMING DPO De Algemene verordening gegevensbescherming Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 54/2016 Datum : 22 maart 2016 B&W datum : 22 maart 2016 Beh. ambtenaar : Annelies te Booij Portefeuillehouder : G. Berghoef Onderwerp : Meldplicht datalekken Aanleiding

Nadere informatie

Privacy statement ROM3D

Privacy statement ROM3D Privacy statement ROM3D Dit is het Privacy Statement van Rom3D. Om je goed van dienst te zijn en om ons werk zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren, verwerkt Rom3D jouw persoonsgegevens. Rom3D

Nadere informatie

1. Begripsbepaling AVG Algemene verordening gegevensbescherming, of te wel de privacywetgeving. Persoonsgegevens Alle gegevens betreffende een

1. Begripsbepaling AVG Algemene verordening gegevensbescherming, of te wel de privacywetgeving. Persoonsgegevens Alle gegevens betreffende een Privacyreglement De Medisch Adviseur verwerkt in het kader van haar bedrijfsvoering bijzondere persoonsgegevens en wij vinden het belangrijk dat met deze persoonsgegevens zorgvuldig wordt omgegaan en vertrouwelijk

Nadere informatie

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese

Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Cloud computing Helena Verhagen & Gert-Jan Kroese Privacy Better business through better privacy Juridisch kader cloud computing Meldplicht datalekken Tips & Tricks Vragen? 2 Privacy https://www.youtube.com/watch?v=xyzthipktqg

Nadere informatie

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen:

RI&E Privacy Om organisaties te helpen heeft Sebyde een RI&E-Privacy ontwikkeld. Het is een modulair programma bestaande uit 5 duidelijke stappen: RI&E Privacy Introductie Vanaf 25 mei 2018 wordt de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) gehandhaafd. Dit heeft belangrijke gevolgen voor het bedrijfsleven. Er is onder andere een meldplicht voor datalekken

Nadere informatie

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR)

Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Algemene Verordering Gevensbescherming (AVG ) General Data Protection Regulation (GDPR) Uit HR trends 2 3 De elf basisprincipes van privacy wetgeving 4 5 10 persoonsgegevens Art 4 letter (1) AVG/GDPR alle

Nadere informatie

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen

Uw tandartspraktijk. Een goudmijn voor internetcriminelen Uw tandartspraktijk Een goudmijn voor internetcriminelen Wat gaan we doen? De digitale data-explosie Nieuwe privacywetgeving (a giant leap for mankind) Wat wilt u onze hacker vragen? Help! Uw praktijk

Nadere informatie

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken

Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken Wet Bescherming Persoonsgegevens Meldplicht Datalekken juni 2016 1 Nieuwsberichten Dieven stelen gegevens kankerpatiënten Antoni van Leeuwenhoek (DMCC, 3 maart 2016) Dieven hebben een onbeveiligde harde

Nadere informatie

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken

Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken Protocol informatiebeveiligingsincidenten en datalekken 1 Inhoud Inleiding... 2 Wet- en regelgeving datalekken... 2 Afspraken met leveranciers... 2 Werkwijze... 3 Uitgangssituatie... 3 De vier rollen...

Nadere informatie

1. Bedrijfsnaam:... Gevestigd te:... Straatnaam, huisnummer:... Vertegenwoordigd door dhr. / mevr... Functie:... adres:...

1. Bedrijfsnaam:... Gevestigd te:... Straatnaam, huisnummer:... Vertegenwoordigd door dhr. / mevr... Functie:...  adres:... Verwerkersovereenkomst Partijen 1. Bedrijfsnaam:....... Gevestigd te:........ Straatnaam, huisnummer:...... Vertegenwoordigd door dhr. / mevr...... Functie:......... Emailadres:....... hierna Verwerkingsverantwoordelijke

Nadere informatie

Nieuwe privacywetgeving

Nieuwe privacywetgeving Nieuwe privacywetgeving Wat betekent de invoering van de AVG voor kerkelijke gemeenten? Mirjam de Vries Indeling o Aanleiding en achtergrond o Wat houdt de AVG in? o Aandachtspunten voor de kerkelijke

Nadere informatie

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin

Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin www.pwc.nl Privacy in de Audit IIA PAS conferentie 2016 November 2016 Maurice Steffin Even voorstellen Maurice Steffin Maurice is Manager Privacy binnen het Privacy team. Hij combineert zijn privacy kennis

Nadere informatie

Betrokkene: de persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt.

Betrokkene: de persoon op wie de persoonsgegevens betrekking hebben. De betrokkene is degene van wie de gegevens worden verwerkt. Privacyreglement In dit privacyreglement laat de gemeente zien op welke manier wij dagelijks omgaan met persoonsgegevens en privacy en wat er wettelijk wel en niet verantwoord is. Dit reglement vormt een

Nadere informatie

24 mei Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie

24 mei Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie Veranderingen privacywetgeving: de gevolgen voor ledenadministratie Europese privacywetgeving - Directe werking - Geen aparte implementatie in nationale wetgeving - enkele regels ter uitvoering staan in

Nadere informatie

Privacyreglement. Voorwoord Privacybepalingen Begripsbepalingen Toepassingsgebied... 3

Privacyreglement. Voorwoord Privacybepalingen Begripsbepalingen Toepassingsgebied... 3 PRIVACYREGLEMENT Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Privacybepalingen... 3 1. Begripsbepalingen... 3 2. Toepassingsgebied... 3 3. Doel van de verwerking van persoonsgegevens... 4 4. Verwerking van Persoonsgegevens...

Nadere informatie

De gevolgen van de AVG

De gevolgen van de AVG VeReFi Congres I Denken in mogelijkheden I 11 april 2017 De gevolgen van de AVG Rosalie Heijna rosalie.heijna@kvdl.com 1 AVG: een paar feiten AVG is van toepassing vanaf 25 mei 2018. - Wet bescherming

Nadere informatie

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation

AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation AVG / GDPR en Onderwijs Algemene verordening gegevensbescherming General Data Protection Regulation Ronald Paans Noordbeek 16 november 2017 File: AVG Presentatie Intergrip scholen 2017, Version: 1.00 ronald.paans@noordbeek.com

Nadere informatie