VRAAG EN ANTWOORD. Probeer de vragen eerst zelf te beantwoorden en vergelijk ze daarna met de antwoorden die zijn bijgevoegd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VRAAG EN ANTWOORD. Probeer de vragen eerst zelf te beantwoorden en vergelijk ze daarna met de antwoorden die zijn bijgevoegd."

Transcriptie

1 De vragen van HET HERSTEL.nl. VRAAG EN ANTWOORD Probeer de vragen eerst zelf te beantwoorden en vergelijk ze daarna met de antwoorden die zijn bijgevoegd. 1. Wat is een huwelijk? 2. Waar ligt de oorsprong van het huwelijk? 3. Voor wie geldt deze basis van het huwelijksverbond? 4. Hoe lang geldt dit huwelijksverbond? 5. Wat is het verschil tussen de woorden overspel (SV/HSV) en echtbreuk (NBG) in de Bijbel? 6. Is er in de Bijbel een verschil tussen overspel/echtbreuk en hoererij? 7. Wat betekent de zogenaamde uitzonderingsclausule? 8. Geldt de uitkomst van de vorige vraag alleen voor vrouwen? 9. Onder welke voorwaarden mag men hertrouwen? 10. Wat verandert er m.b.t. hertrouwen, na de bekering, wanneer iemand ervoor gescheiden is? 11. Wat zegt de Bijbel over wat wij moeten doen na een (echt)scheiding? 12. Wat zegt de Bijbel over een huwelijk met een ongelovige? 13. Is er een overeenkomst in een huwelijk tussen man en vrouw en Jezus en de gemeente? 14. Is samenwonen een huwelijk in Gods ogen? 15. Is Gods genade niet groot genoeg?

2 VRAAG EN ANTWOORD De antwoorden op de vragen 1. Wat is een huwelijk? Antwoord bij vraag 1 Jezus leerde, dat sinds het begin van de schepping, de volgende vereisten de ingrediënten van het huwelijk zijn: * Eén man en één vrouw * Een man moet zijn vader en moeder verlaten * Een samenkleven * Eén vlees worden Mattheüs 19:4 En Hij (Jezus) antwoordde en zei tegen hen (de farizeeën): Hebt u niet gelezen dat Hij Die de mens gemaakt heeft, hen van het begin af mannelijk en vrouwelijk gemaakt heeft, en gezegd heeft: Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn, zodat zij niet meer twee zijn, maar één vlees? Gezien in de context van de schepping in Genesis en geciteerd door Jezus, is deze wonderbaarlijke eenheid van de twee worden één, iets dat op bovennatuurlijke wijze door God tot stand is gebracht. God is bij het huwelijk tegenwoordig en het is God, die deze eenheid maakt. De eerste twee gedeelten over het huwelijk die door Jezus geciteerd worden, duiden op een actieve handeling: verlaten en hechten of aankleven. In dit laatste gedeelte en in het gedeelte waar Jezus de meeste aandacht aan lijkt te geven, wordt gesproken als over een voldongen feit en die twee zullen tot één vlees zijn. Met andere woorden, de werkelijkheid van het één vlees worden is niet maar een gedachte van het getrouwde paar, het is iets geestelijks en bovennatuurlijks dat God bij het huwelijk tot stand brengt. Dit is iets dat het gewone menselijke begrip te boven gaat. In dit licht is het inderdaad een verborgenheid of geheimenis zoals Paulus schreef aan de Efeziërs:5:31-32 (Het woord sacrament komt van het Latijnse woord sacramentum, is in het Grieks mus terion, wat mysterie of geheimenis betekent) Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente.

3 1. Waar ligt de oorsprong van het huwelijk? Antwoord bij vraag 2 Het Schriftgedeelte waar Jezus de Farizeeën mee naar toe nam, ging terug naar het allereerste huwelijk tussen Adam en Eva, te vinden in Gen.2:20-25: Zo gaf Adam namen aan al het vee en aan de vogels in de lucht en aan alle dieren van het veld; maar voor de mens vond hij geen hulp als iemand tegenover hem. Toen liet de HEERE God een diepe slaap op Adam vallen, zodat hij in slaap viel; en Hij nam een van zijn ribben en sloot de plaats ervan toe met vlees. En de HEERE God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar bij Adam. Toen zei Adam: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees! Deze zal mannin genoemd worden, want uit de man is zij genomen. Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn. En zij waren beiden naakt, Adam en zijn vrouw, maar zij schaamden zich niet. In Mattheüs 19: 4-6a nam de Here Jezus de Farizeeën mee terug naar het oorspronkelijke huwelijk in de Hof van Eden wat de grondbeginselen van het huwelijk zijn. En Hij antwoordde en zei tegen hen: Hebt u niet gelezen dat Hij Die de mens gemaakt heeft, hen van het begin af mannelijk en vrouwelijk gemaakt heeft, en gezegd heeft: Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn, zodat zij niet meer twee zijn, maar één vlees? 3. Voor wie geldt deze basis van het huwelijksverbond? Antwoord bij vraag 3 Omdat God het huwelijk heeft ingesteld voor elk ander verbond (al bij Adam en Eva) geldt het huwelijksverbond voor iedereen als een door God gesloten verbond of men dit beseft of niet dat maakt geen verschil. De gebeurtenis in Markus 6:17-18 laat ons ook zien dat het huwelijk en de voorwaarden niet iets is dat alleen geldt voor joden en christenen maar voor iedereen van toepassing is. Want Herodes had zelf enigen erop uitgestuurd en Johannes gevangengenomen en hem geboeid in de gevangenis gezet, vanwege Herodias, de vrouw van zijn broer Filippus, omdat hij haar getrouwd had; want Johannes had tegen Herodes gezegd: Het is u niet geoorloofd de vrouw van uw broer te hebben. Dus de vraag: waarom zou Johannes de Doper dit tegen Herodes gezegd hebben wanneer het huwelijksverbond alleen voor joden en christenen gold en geldt?

4 4. Hoe lang geldt dit huwelijksverbond? Antwoord bij vraag 4 Mattheüs 19 vers 6 eindigt met Jezus woorden: zodat zij niet meer twee zijn, maar één vlees? Dus, wat God samengevoegd heeft, laat de mens dat niet scheiden. Het Griekse woord wat hier voor scheiden gebruikt wordt is cho rizo, en betekent letterlijk echtgenoot of echtgenote verlaten!! Dit woord komt slechts vier keer voor in het Nieuwe Testament en heeft dezelfde diepe betekenis als in Romeinen 8:35 Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus? Wat drie maal voorkomt. Deze uitdrukking veronderstelt het bestaan van een verbond een verbond waarin God een actieve getuige in het huwelijksproces was. Dit is een belangrijk punt omdat het de vraag over de rechtsgeldigheid van een huwelijk boven de talrijke menselijke scenario s en mogelijkheden uitneemt en het geheel plaatst in de hand van God. Hij zegt dat mensen allerlei soorten regels en wetconstructies uit kunnen denken en deze allerlei namen kunnen geven, maar het belangrijkste punt is dat het huwelijk een verbondsvereniging is tussen man en vrouw die de Heere God Zelf heeft voltrokken. Het doet er niet toe hoe bewust het echtpaar van deze verborgenheid van de geestelijke waarheid van de eenheid is, het is God, Die hen tot één vlees heeft gemaakt. Omdat het huwelijksverbond een verbond is tussen man vrouw- en God en God dit verbond niet zal verbreken kan alleen de dood van man of vrouw het huwelijk voor God ontbinden. In Romeinen 7:2-3 staat: Want de gehuwde vrouw is door de wet gebonden aan de man zolang hij leeft. Als de man echter gestorven is, is zij ontslagen van de wet die haar aan de man bond. Daarom dan, als zij de vrouw van een andere man wordt terwijl haar man leeft, zal zij een overspelige genoemd worden. Als haar man echter gestorven is, is zij vrij van de wet, zodat zij geen overspelige is als zij de vrouw van een andere man wordt. Dit geldt uiteraard ook omgekeerd : de gehuwde man is aan de vrouw gebonden zolang zij leeft.enz. (eigen bewerking) Wat is het verschil tussen de woorden overspel (SV/HSV) en echtbreuk (NBG) in de Bijbel? 5. Antwoord bij vraag 5 Hoewel het gebruik van deze twee woorden overspel en echtbreuk een verschillende betekenis lijken te hebben, is de betekenis vanuit de Griekse grondtekst (moichao) hetzelfde, namelijk: onwettige gemeenschap hebben met de vrouw (of man) van een ander. Het woord echtbreuk in de NBG

5 vertaling wordt wel eens aangezien voor echtscheiding wat echter een ander woord is zoals wij zagen in antwoord Is er in de Bijbel een verschil tussen overspel/echtbreuk en hoererij? Antwoord bij vraag 6 Ja er is een duidelijk verschil. Zoals uit het antwoord op de vorige vraag blijkt is: Overspel (Grieks moi chao ) betekent: een seksuele omgang hebben met de man of vrouw van iemand anders. Hoererij (Grieks porneia ) betekent: allerhande seksuele omgang buiten de huwelijkse relatie. Velen zien het grote verschil niet in betekenis van de woorden hoererij en overspel in het onderwijs van de Heere Jezus en Paulus. Het is echter erg belangrijk om deze significante verschillen te weten om dit onderwijs over de woorden van de Heere Jezus goed te kunnen begrijpen. Wat wordt er in de betreffende teksten: Mattheüs 5 en 32 bedoeld met hoererij? In beide tekstgedeeltes gaat het om het Griekse woord πορνεια por neia, Hiervoor zijn vertalingen naar het Nederlands zoals: 1) onwettige seksuele omgang 1a) ontucht, overspel, homoseksualiteit, gemeenschap met dieren, enz. 1b) seksuele omgang met naaste verwanten; {#Le 18 } 1c) seksuele omgang met een gescheiden man of vrouw; {#Mr 10:11,12 } 2) metaf. de aanbidding van afgoden 2a) voor de verontreiniging met afgodendienst, zoals opgelopen door het eten van offers gebracht aan afgoden Wij zien bij punt 1c staat: seksuele omgang met een gescheiden man of vrouw. Nu plaatsen wij dat naast het woord overspel, in het Grieks μοιχαω moi chao met de betekenis: 1) onwettige gemeenschap hebben met de vrouw van een ander, overspel plegen met. Tevens de uitleg: overspel bedrijven, absolute, #Mt 5:32 19:9 Mr 10:12; επι γυναικα, jegens of tegen een (tw. zijn wettige) vrouw, #Mr 10:11 Hier zien wij staan: onwettige gemeenschap hebben met de vrouw van een ander. Onder punt 1a, bij hoererij zien wij dat er sommige omstandigheden zijn waarbij overspel binnen de omschrijving hoererij valt, maar daar waar over overspel gesproken wordt het ook daadwerkelijk gaat over een seksuele relatie binnen het huwelijk, met een andere gehuwde persoon buiten dit huwelijk.

6 Wanneer bijvoorbeeld een man ongetrouwd is en met een getrouwde vrouw naar gemeenschap heeft dan pleegt de man geen overspel maar hoererij. Wanneer de man gescheiden is en iemand, die ongetrouwd is, heeft met hem naar gemeenschap dan pleegt zij hoererij (seksuele omgang met een gescheiden man), de pleegt overspel tegen de (verbonds)vrouw waar hij van gescheiden is en hoererij tegen de nieuwe vrouw (onwettige seksuele omgang). Is de man gescheiden en met een ander getrouwd, dan is hij een overspeler, is hij verantwoordelijk voor het overspel zijn gescheiden (verbonds)vrouw en is zijn nieuwe partner een overspeelster door onwettige gemeenschap met de man van een ander (verbondsvrouw). Omdat de verbondsvrouw van de man (wat God samengevoegd heeft) nog leeft, leeft hij in overspel zolang mijn verbondsvrouw leeft en/of de nieuwe relatie duurt. Waarom? Omdat het woord overspeler of pleegt overspel een voortdurend gebeuren is zo lang de situatie als hiervoor omschreven in stand gehouden wordt. 7. Wat betekent de zogenaamde uitzonderingsclausule? Antwoord bij vraag 7 Het antwoord op deze vraag is eigenlijk een vervolg op het vorige antwoord. De Heere Jezus hield, in Mattheüs 5:32, de man schuldig voor overspel, enkel vanwege het scheiden van zijn vrouw, zelfs zonder te hertrouwen. Waarom was dat? Jezus zei dat de man die van zijn vrouw scheidt feitelijk deelt in de schuld van het veroorzaken van het overspel van zijn weggezonden vrouw! Laten wij dit gedeelte nog een keer lezen: Maar Ik zeg u, dat zo wie zijn vrouw verlaten zal, anders dan uit oorzake van hoererij, die maakt, dat zij overspel doet;... (Matth. 5:32 STV). Verwijzend naar de schuld of oorzaak van het overspel van zijn vrouw, door haar weg te zenden, gaf Jezus alleen één uitzondering: anders dan uit oorzaak van hoererij (let op de komma s voor en achter dit zinsdeel). Waarom gaf Jezus deze uitzondering? Dat is heel helder; De man kon uiteraard niet schuldig gehouden worden aan het veroorzaken dat zijn vrouw een overspeelster zou worden, als zij al een hoereerster of overspeelster was. Neem alstublieft dit feit in acht omdat dat alles is wat de uitzonderingsclausule zegt. De enige uitzondering die hier in Matth. 5:32 werd gegeven is van de schuld van het veroorzaken van een vrouw om overspel te bedrijven. Laten wij bij dit alles niet vergeten dat de Joodse wet steniging eiste bij overspel (Johannes 8:7). Uiteraard kunnen wij vandaag de dag niet iemand meer ter dood brengen of dood verklaren die overspel heeft gepleegd, dus blijft de goddelijke huwelijksband in stand ook na een (echt)scheiding. wat God samengevoegd heeft, laat de mens dat niet scheiden

7 De tijdsbepaling van het Griekse werkwoord μοιχαω moi chao, vertaald met pleegt overspel is in alle genoemde teksten de tegenwoordige tijd, bedrijvende vorm en aantonende wijs, wat een voortgaande handeling veronderstelt en niet iets uit verleden of een eenmalige daad. 8. Geldt de uitkomst van de vorige vraag alleen voor vrouwen? Antwoord bij vraag 8 Nee dit geldt voor zowel de vrouw naar de man als de man naar de vrouw. In Markus 10:10-11 spreekt Jezus de volgende woorden: En Hij zei tegen hen: Wie zijn vrouw verstoot en met een andere trouwt, pleegt overspel tegen haar. En als een vrouw haar man verstoot en met een andere trouwt, pleegt zij ook overspel. 9. Onder welke voorwaarden mag men hertrouwen? Antwoord bij vraag 9 Jezus is hierover zeer duidelijk. Markus 10:11-12 En Hij zei tegen hen: Wie zijn vrouw verstoot en met een andere trouwt, pleegt overspel tegen haar. En als een vrouw haar man verstoot en met een andere trouwt, pleegt zij ook overspel. Lukas 16:18 Ieder die zijn vrouw verstoot en met een andere trouwt, pleegt overspel en ieder die met een vrouw trouwt die door haar man verstoten is, pleegt ook overspel. Matheus 19:9-10 Maar Ik zeg u: Wie zijn vrouw verstoot anders dan om hoererij en met een ander trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel. Zijn discipelen zeiden tegen Hem: Als de zaak van de man met de vrouw er zo voor staat, is het beter niet te trouwen. Mattheüs 5:32 Maar Ik zeg u dat wie zijn vrouw verstoot om een andere reden dan hoererij, maakt dat zij overspel pleegt; en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel. Deze teksten uit drie verschillende evangeliën benadrukken de ernst en juistheid van de verklaringen van de Here Jezus. 1 Corinthiërs 7:10-11 Maar de gehuwden beveel -niet ik, maar de Heere- dat een vrouw niet zal scheiden van haar man,-en als zij toch gaat scheiden, moet zij ongehuwd blijven of zich met haar man verzoenen -en dat een man zijn vrouw niet zal verlaten.

8 Paulus laat zien dat God in aanvulling op de woorden van Jezus het terrein van hertrouwen niet heeft verlaten. Heel eenvoudig gezegd, het is overspel (of een overspelige relatie) wanneer een man of vrouw zichzelf toevoegt aan een andere man of vrouw zonder dat de partner is gestorven. Alle bovengenoemde Bijbelteksten spreken niet alleen over een daad van overspel, maar over een overspelige relatie: een tweede "huwelijk" (verlaten en aanhangen) nadat één of beide partners eerder getrouwd zijn geweest en hun eerste partner nog leeft. 10. Wat verandert er m.b.t. hertrouwen, na de bekering, wanneer iemand ervoor gescheiden is? Antwoord bij vraag 10 Een veel gebruikte uitleg die echtscheiding en hertrouwen zogenaamd rechtvaardigen is de uitleg van Paulus met betrekking tot: dat alle dingen nieuw worden in Christus. " Zo is dan wie in Christus is een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie, het nieuwe is gekomen." (2 Korintiërs 5: 17 NBG). Dit wordt door sommigen geïnterpreteerd als zou dit betekenen dat wanneer een persoon of paar in een overspelige relatie (een tweede "huwelijk") tot de Here Jezus komen, zich bekeren "alle dingen nieuw zijn" en dat diegene met wie zij op dat moment een relatie/paar vormen hun legitieme vrouw of man is vanaf het moment van hun bekering. Wanneer het huwelijk uitsluitend een christelijke instelling zou zijn, dan kon dit argument misschien geldigheid hebben. Echter, in de passages met betrekking tot huwelijk, wordt er geen enkele melding gemaakt van het geloof in God of dat volgeling van de Here Jezus zijn een rol speelt. Wanneer een man en vrouw 'verlaten en aankleven,' beschouwt God hen één of zij nu christen zijn of niet. Om wat meer licht te brengen in de betekenis van een "nieuwe schepping zijn" gaat het over het binnenste van een mens, niets verwijst zijn externe omstandigheden, zoals zijn echtelijke situatie. Een volgeling van Jezus Christus worden schept niet de mogelijkheid om een nieuwe vrouw of man te nemen, noch geeft het een paar de mogelijkheid om opnieuw te trouwen, omdat geen of een van beiden geen christenen was op tijdens hun eerste huwelijks ceremonie. 11. Wat zegt de Bijbel over wat wij moeten doen na een (echt)scheiding? Antwoord bij vraag 11

9 Na het behandelen van de vraag over het niet trouwen en Paulus voorkeur om ongetrouwd te leven, leidt Paulus het onderwijs van Jezus in over echtscheiding en hertrouwen, terwijl hij het belang daarvan onderstreept, door hen te vermanen dat dit niet louter een voorstel is, maar veeleer een gebod 1 Korintiërs 7:10 Maar de gehuwden beveel ik -niet ik, maar de Heere- dat een vrouw niet zal scheiden van haar man, Dit gedeelte is belangrijk omdat hij hier zegt dat dit het onderwijs van Jezus is. Met andere woorden is Paulus begrip van Jezus onderwijs, eenvoudig gesteld: dat een persoon niet zou moeten echtbreken. In overeenstemming met de Evangelie verslagen, verzacht Paulus de boodschap voor de heidenen niet, noch probeert hij die weg te redeneren. Dit is ongeveer zo eenvoudig als het maar kan. De vraag blijft echter over: Wat doe je als de echtscheiding buiten jouw macht gebeurt? Of zelfs de lijn van het onderwijs van Jezus volgend, wat doe je als een scheiding gebeurt vanwege hoererij? Paulus leerde dat Jezus ons niet met vragen achterliet. Hij eindigde dit gebod van Christus, zeggende: 1 Korintiërs 7:11 en als zij toch gaat scheiden, moet zij ongehuwd blijven of zich met haar man verzoenenen dat een man zijn vrouw niet zal verlaten. Heel eenvoudig gesteld, vertelt Paulus de gemeente van Korinthe dat Jezus leerde: Echtscheiding is niet toegestaan Als een echtbreuk of scheiding plaatsvindt, staan er maar twee mogelijkheden voor ons open: verzoenen of alleen blijven met de mogelijkheid tot verzoening op termijn. Wanneer wij de Here Jezus navolgen dan is Hij in staat om veel meer te doen dan wij beseffen. 12. Wat zegt de Bijbel over een huwelijk met een ongelovige? Antwoord bij vraag 12 In dit geval vertelt Paulus hen dat zij niet moesten piekeren of er met hen over moesten strijden om ze thuis te houden. Hij geeft hen vrijheid om hun ongelovige echtgenoot/echtgenote te laten gaan. Maar wat doe je, als zij nie tevreden zijn om bij je te willen wonen en ze vragen om te scheiden of om je te verlaten? Wat betreft huwelijken die onder een z.g. ongelijk juk waren, zei Paulus: Maar den anderen zeg ik, niet de Heere: Indien enige broeder een ongelovige vrouw heeft en dezelve tevreden is bij hem te wonen, dat hij haar niet verlate; En een vrouw die een ongelovigen man heeft en hij tevreden is bij haar te wonen, dat zij hem niet verlate. Want de ongelovige man is geheiligd door de vrouw, en de ongelovige vrouw is geheiligd door den man; want anders waren uw kinderen onrein, maar nu zijn zij heilig.

10 Paulus laat hen weten dat hun relatie met God hen feitelijk beschermt van geestelijke bevuiling. Verder zegt Paulus dat als hun echtgenoot/echtgenote gewillig is bij hen te blijven, dan zouden zij hen niet moeten verlaten of wegzenden. Sommigen, hebben Paulus woorden niet dienstbaar gemaakt gebruikt om te impliceren dat, omdat de echtgenoot/echtgenote het huis heeft verlaten of liever in de steek gelaten heeft, de huwelijksband nu gebroken is en de persoon vrij is om opnieuw te trouwen. Als we letten op wat Paulus een paar verzen hiervoor zei en ook een paar verzen na deze woorden, waar Paulus in het bijzonder de duurzaamheid van de huwelijksband aanspreekt, is de visie dat de gescheidene vrij is om te hertrouwen bijzonder misleidend. Het zou in uiterste tegenstelling lijken met datgene wat in vers 11 staat. maar indien zij ook scheidt, dat zij ongetrouwd blijve of met den man verzoene. De heldere taal, van wat te doen na echtscheiding, was al duidelijk bevestigd: ongetrouwd blijven of verzoenen. Waarom dit gedeelte uitrekken om iets te veronderstellen dat er eenvoudig niet staat? 13. Is er een overeenkomst in een huwelijk tussen man en vrouw en Jezus en de gemeente? Antwoord bij vraag 13 Wat is belangrijker; de huwelijksdag of de huwelijkse relatie die daar op volgt? Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat het huwelijkdag erg belangrijk is. Dit is een dag waarin de relatie formeel wordt gemaakt en een man en een vrouw één worden in de ogen van God en de mens. Maar de huwelijksdag is slechts één dag, en nu ligt er een heel leven voor het echtpaar. Elke dag moet er een toewijding zijn aan datgene dat werd verkondigd bij de huwelijkssluiting. Om het huwelijk in stand te houden, moet de concentratie nu liggen op het bouwen aan de relatie. Deze relatie, die werd afgekondigd op de trouwdag, moet nu een echte en voortdurende belevenis worden. Geld voor onze relatie met Jezus niet hetzelfde? Het moet ergens een beginpunt hebben, maar de realiteit ligt in de verbondenheid van een leven met de Here Jezus, van dag tot dag. In Efeziërs 5:31-32 spreekt Paulus over het huwelijks verbond en het verbond van Christus met de gemeente in precies dezelfde woorden die gebruikt worden in Genesis. Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten, en die twee zullen tot één vlees zijn. Dit geheimenis is groot; maar ik spreek met het oog op Christus en de gemeente. Paulus zegt dat wij leden zijn van Christus, van Zijn vlees en van Zijn beenderen. De relatie is vergelijkbaar, en beiden kunnen worden omschreven als een mysterie.

11 Het belang hiervan is op het eerste gezicht niet zo duidelijk, maar dat zal komen wanneer wij doorgaan. In de huwelijkrelatie houdt Jezus ons altijd een beeld voor van de relatie die bestaat tussen Zijn bruid (de gemeente) en Hem zelf. Het voorbeeld geld eerst voor de man en vrouw, dan voor de kinderen, maar ook voor ieder mens wanneer zij om zich heen kijken. De hemelse relatie stijgt uit boven de aardse relatie, maar beide werken samen om Gods werk aan ons te laten zien. Zijn denken is in beide gevallen één door eenwording. Wanneer wij een mindere kijk op één van deze relaties accepteren, dan zal onze opvatting van de andere relatie daar ook onder lijden. 14. Is samenwonen een huwelijk in Gods ogen? Antwoord bij vraag 14 Er zijn nogal wat aannames dat samenwonen of geregistreerd partnerschap ook geld als huwelijk zoals God dat bedoeld heeft. Eén van de redenen die aangevoerd word is dat er in de Bijbel nergens iets staat dat verwijst naar een burgerlijke of kerkelijke bevestiging van een huwelijk. Vanaf het begin van de mensheid heeft God het concept van de eenwording, in de relatie tussen één man en één vrouw, verkondigt. " Toen zei Adam: Deze is ditmaal been van mijn beenderen, en vlees van mijn vlees! Deze zal mannin genoemd worden, want uit de man is zij genomen. Daarom zal een man zijn vader en zijn moeder verlaten en zich aan zijn vrouw hechten; en zij zullen tot één vlees zijn." (Genesis 2: 23-24). In dit eerste huwelijk wordt niets gezegd over een verbond of ceremonie of geloften, maar vinden wij een verbazingwekkende uitleg over eenwording. De vrouw komt voort uit de man en de twee (man en vrouw) worden één in Gods ogen. Deze verklaring van God moet eigenlijk de basis vormen voor hoe wij over het huwelijk denken. Wat zegt de passage; maakt twee één? Is het een verbond? Een ceremonie? De geloften van een openbare instelling? De Heere Jezus zegt dit niet met zulke bewoordingen maar spreekt over "verlaten" en "hechten" Daarna zegt Jezus: Hetgeen dan God samengevoegd heeft, scheide de mens niet. In de grondtekst staat dit omschreven als: χωριζω cho rizo, waarbij sprake is van een (echt)scheiding. Deze samenvoeging is door God gedaan, gebaseerd op de acties van het paar en kan door een mens niet worden verbroken. De mens kan de keus maken om een contract te verbreken, maar alleen dood kan een samenvoeging of verbond, die door God gedaan is, verbreken. Dit is de enige definitie van het huwelijk die in de Bijbel gevonden kan worden. Met de huidige vrijheid binnen relaties kunnen wij de vraag stellen; wanneer is een huwelijk "authentiek" in Gods ogen? De mens heeft door de eeuwen heen geworsteld met deze vraag en geprobeerd om voor elke situaties regels te bedenken en te maken. Het valt te betwijfelen of we met een antwoord kunnen komen op alle vragen, maar enkele uitgangspunten kunnen wel uitgelicht worden.

12 Voor een normaal huwelijk, waar de aankondiging is gedaan op een publieke ceremonie en het huwelijk geconsumeerd wordt door middel van fysieke band is het antwoord duidelijk. Maar als een paar zonder een officiële daad een huishouden/gezin uit zich zelf start (ongehuwd samenwonen), kan dit vragen oproepen. Bij elke vorm van samenwonen, anders dan het huwelijk, wordt voor zover is vast te stellen, geen belofte van trouw afgelegd ten overstaan van getuigen. Er wordt niet uitgegaan van het feit dat de relatie duurt totdat de dood scheiding brengt hetgeen juist bij het sluiten van een huwelijk wel de hoofdzaak is. Kinderen die uit een dergelijke relatie voortkomen staan niet op beide ouders hun naam maar alleen op de naam van de moeder. Een dergelijke relatie kan zonder scheidingsbrief beëindigd worden. Er is geen enkele rechtvaardiging te vinden waaruit blijkt dat samenwonen in Gods ogen hetzelfde is als een huwelijk. Nogmaals, Bijbels gezien is het huwelijk een verbond waar God, bewust of onbewust, bij betrokken is. Een voorbeeld waaruit blijkt dat samenwonen geen huwelijk is vinden wij in Johannes 4:16-18 Jezus zei tegen haar: Ga heen, roep uw man en kom hier. De vrouw antwoordde en zei tegen Hem: Ik heb geen man. Jezus zei tegen haar: U hebt terecht gezegd: Ik heb geen man, want vijf mannen hebt u gehad en die u nu hebt, is uw man niet; dat hebt u naar waarheid gezegd. In de OT tijd was echtscheiding een veel voorkomend en getolereerd gebeuren, ondanks dat God de echtscheiding haatte en haat. Er staat niet of de vrouw vijf keer weduwe of vijf keer gescheiden was maar wat de Heere Jezus hier zegt is dat zij nu samenwoonde met een man zonder officieel getrouwd te zijn. Men kan stellen dat in de Bijbel niets staat over de burgerlijk wettelijke voorschriften maar wij hebben ons aan deze wetten te houden mits zij niet in strijd zijn met Gods regelgeving. In Mattheüs 22:21 reageert de Heere Jezus op de vraag van de farizeeën of zij belasting moeten betalen aan de Romeinse overheerser waarop Jezus antwoord: Geef dan aan de keizer wat van de keizer is, en aan God wat van God is. En Paulus gaat in Romeinen 13:1-7 in op onderwerping aan de overheden: Ieder mens moet zich onderwerpen aan de gezagsdragers die over hem gesteld zijn, want er is geen gezag dan van God, en de gezagsdragers die er zijn, zijn door God ingesteld, 2 zodat hij die zich verzet tegen het gezag, tegen de instelling van God ingaat, en wie daartegen ingaan, zullen over zichzelf een oordeel halen. 3 Want voor de overheid hoeft men niet te vrezen, wanneer men goede werken doet, maar wel als men kwade werken doet. Wilt u nu van het gezag niets te vrezen hebben, doe het goede en u zult er lof van ontvangen. 4 Zij is immers Gods dienares, u ten goede. Als u echter kwaad doet, vrees dan, want zij draagt het zwaard niet zonder reden. Zij is namelijk Gods dienares, een wreekster tot straf voor hem die het kwade doet. 5 Daarom is het nodig onderworpen te zijn, niet alleen omwille van de straf, maar ook omwille van het geweten. 6 Om die reden immers betaalt u ook belastingen. Het zijn namelijk dienaars van God, die juist daarmee voortdurend bezig zijn.7 Geef dus aan allen wat u verschuldigd bent: belasting aan wie belasting, tol aan wie tol, ontzag aan wie ontzag, eer aan wie eer toekomt. Hoe kunnen wij in het openbaar God de eer, de toewijding en de beloftes geven m.b.t. onze relatie met man of vrouw wanneer wij niet de weg van de keizer (overheid) volgen door ons

13 te houden aan de regels van het wettelijk huwelijk. In Nederland kan dat niet omdat het bij de wet verboden is een kerkelijke (gemeente van de Heer) inzegening te houden wanneer de wettelijke huwelijksvoltrekking niet heeft plaats gevonden. In bijna alle gevallen zal de sociale en maatschappelijke wetgeving van een land bepalen of een paar getrouwd is of niet. Door dit concept, zelfs als twee openlijk als een paar samen leven, en zij niet de regels van de wetgever van het land ten aanzien van het huwelijk volgen en uitvoeren, zij voor deze wet niet gehuwd zijn en ook niet in Gods ogen. Degenen die vanuit Bijbelse visie dit standpunt beamen zullen zeggen dat het paar bij elkaar woont en in ontucht leeft. 15. Is Gods genade niet groot genoeg? Antwoord bij vraag 15 Het woord genade komt 133 keer (HSV) voor in het NT. Wij moeten genade niet verwarren met barmhartigheid: ελεος eleos: Van ελεφος; Wat o.a. betekent; a. Medelijden: vriendelijkheid of goedheid jegens de ongelukkige en bedroefde, met een verlangen hem te helpen b. Van God jegens de mensen: in Zijn algemene voorzienigheid; de barmhartigheid en goedertierenheid van God doordat Hij de mensen in Christus het behoud verschaft en aanbiedt c. De barmhartigheid van Christus, waarmee Hij, bij Zijn terugkeer ten oordeel, de ware gelovigen met eeuwig leven zal zegenen Alhoewel het nergens voorkomt en zo vertaald of toegepast word heeft het voor velen alleen de betekenis van onverdiende gunst, maar het Griekse woord voor genade charis staat volgens Strong voor : Van het genadig welgevallen waardoor God, door het uitoefenen van Zijn heilige invloed op de zielen, hen tot Christus wendt, behoudt, versterkt en hen in geloof, kennis en liefde doet groeien en hen prikkelt tot het uitoefenen van christelijke deugden Of de geestelijke toestand van iemand die door de macht van de goddelijke genade geregeerd wordt Genade is inderdaad een onverdiende gunst, die afkomstig is van God, maar wel om ons te doen zijn wat Hij van ons vraagt. Zijn perfectie wordt alleen door genade gerealiseerd en die genade komt tot ons door geloof als we in vertrouwen op God, geloven in Zijn Woord en naar Zijn wil wandelen. Gods genade beëindigt bijvoorbeeld een overspelige relatie niet, rechtvaardigt deze niet en maakt zo n relatie niet heilig. Onze Heer en Heiland vergeeft door Zijn genade ook overspel en een overspelige relatie, wanneer wij deze zonde belijden en nalaten. Nalaten kan alleen wanneer men de overspelige relatie beëindigt. In 1 Johannes 17 staat: Want de wet is door Mozes gegeven, de genade en de waarheid zijn er door Jezus Christus gekomen.

14 Is genade een excuus om in overspel te mogen leven? Is genade het excuus dat alles wat voor onze bekering gebeurde, simpelweg vergeven is en wij gewoon door kunnen gaan met ons nieuwe leven, of is genade de kracht om te willen en te kunnen leven door en in de waarheid die Christus verkondigde? Wanneer wij beseffen dat in Gods Woord nergens staat dat genade onverdiende gunst is, maar dat genade omschreven wordt als: Van het genadig welgevallen waardoor God, door het uitoefenen van Zijn heilige invloed op de zielen, hen tot Christus wendt, behoudt, versterkt en hen in geloof, kennis en liefde doet groeien en hen prikkelt tot het uitoefenen van christelijke deugden, dan zien wij wat er in Johannes 1:17 bedoeld wordt, namelijk niet meer de wet als middel van buitenaf maar genade als middel van Christus in ons en leven naar Zijn voorbeeld en verkondiging. Gal. 1:6-7 Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus willen verdraaien. Hebreeën 12:28 Laten wij daarom, omdat wij een onwankelbaar Koninkrijk ontvangen, aan de genade vasthouden en daardoor God dienen op een Hem welgevallige wijze, met ontzag en eerbied. Wij kunnen ons voorstellen dat deze vragen en antwoorden nogal confronterend zij, wilt u daarom meer weten of heeft u vragen? Stuur een met uw vraag naar: info@hetherstel.nl

trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel.

trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel. Mattheüs 5 vers 32 en 19 vers 9 Over hoererij en overspel Waarom leest men in de Bijbel dingen die er niet staan? Waarom spreekt de Westminster Confession over overspel, terwijl Gods Woord spreekt over

Nadere informatie

Hertrouwen, een zondig verbond ja of nee?

Hertrouwen, een zondig verbond ja of nee? Hertrouwen, een zondig verbond ja of nee? Jezus is hierover zeer duidelijk en laat er geen twijfel over bestaan dat hertrouwen na een echtscheiding overspel en daardoor een zondig verbond is. Markus 10:11-12:

Nadere informatie

Uit: Niet meer twee, maar een vlees hoofdstuk 11

Uit: Niet meer twee, maar een vlees hoofdstuk 11 Uit: Niet meer twee, maar een vlees hoofdstuk 11 Hoererij of overspel Velen zien niet het grote verschil in betekenis van de woorden hoererij en overspel in het onderwijs van de Here Jezus en van Paulus.

Nadere informatie

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding

Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Welkom op de gemeentevergadering! Het onderwerp voor vanavond is: Huwelijk en Echtscheiding Zingen: Psalm 51: 4 en 5 Afsluiten met gebed Programma: Opening Zingen: Psalm 51: 1 en 3 Gebed Inleiding door

Nadere informatie

Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties

Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties Huwelijk en samenwonen, echtscheiding en hertrouwen, gemengde relaties Een beleidsplan van de kerkenraad van de Vrije Evangelische Gemeente te Oldebroek Inleiding Het huwelijk staat in onze tijd onder

Nadere informatie

Echtscheiding en Hertrouw uit het oogpunt van de bijbel

Echtscheiding en Hertrouw uit het oogpunt van de bijbel Echtscheiding en Hertrouw uit het oogpunt van de bijbel Waarover gaat het in dit artikel? Wij willen ons in deze tekst bezighouden met de uitspraken in de Bijbel over het vraagstuk Echtscheiding en Hertrouw.

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Jezus, het licht van de wereld

Jezus, het licht van de wereld Jezus, het licht van de wereld Het evangelie naar Johannes 8: 1-30 1 Overzicht 1. De overspelige vrouw 2. Jezus als het Licht der wereld 3. Twistgesprekken met de Farizeeën 2 De overspelige vrouw Bijbeltekst

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Bijbelstudie 1 Korintiërs Diversiteit in de kerk is van alle tijden. En nu onze cultuur en de kerk minder goed op elkaar aansluiten dan wel eens gedacht, worden we vaker bepaald bij de verschillen tussen

Nadere informatie

Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk?

Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk? De gevolgen van de keuzes die koning David maakte. Wat staat overduidelijk in de Bijbel over de positie van man en vrouw in het huwelijk? Genesis 2:23-24 23 Toen zei Adam: "Dit is eindelijk iemand die

Nadere informatie

Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch]

Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch] Romeinen 3:1-31 1 Wat is dan het voorrecht van de Jood, of wat is het nut van de besnijdenis? 2 Velerlei in elk opzicht. In de eerste plaats [toch] dit, dat hun de woorden Gods zijn toevertrouwd. 3 Wat

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Vijf redenen waarom dit waar is

Vijf redenen waarom dit waar is Les 14 Eeuwige zekerheid Vijf redenen waarom dit waar is In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Is de echte (ware) gelovige voor eeuwig veilig en geborgen in Christus? Voor

Nadere informatie

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld.

07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. 07.2014 Deze studie bouwt voort op de studies God schiep de mens - Adam 1 en God schiep de vrouw - Eva 2 uit de studie Het ontstaan van de wereld. God schiep de vrouw, Eva, omdat Hij het niet goed vond

Nadere informatie

Het is duidelijk, dat in dit papier de vraag behandeld moet worden, of die teksten spreken over echte christenen die dan weer afvallen.

Het is duidelijk, dat in dit papier de vraag behandeld moet worden, of die teksten spreken over echte christenen die dan weer afvallen. Afval van heiligen door Dr. A. Dirkzwager Inleiding De kwestie waarover onder christenen verschillend gedacht wordt, betreft de vraag, of mensen die eenmaal wedergeboren zijn, nog van het geloof kunnen

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

BIJBELSE INTRODUCTIELES

BIJBELSE INTRODUCTIELES BIJBELSE INTRODUCTIELES DEEL 1 - REDDING Dit deel geeft, middels de presentatie van het reddingsplan, de basisprincipes van het Evangelie (goede nieuws) van de Genade van God. 1. (Romeinen 3:10-11) Noem

Nadere informatie

Formulier om het huwelijk voor de gemeente van Christus te bevestigen

Formulier om het huwelijk voor de gemeente van Christus te bevestigen Formulier om het huwelijk voor de gemeente van Christus te bevestigen N. en N., u die uw huwelijk hier in de kerk in het openbaar in Gods Naam wilt laten bevestigen, hoor uit het Woord van God hoe eervol

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Heeft God het Kwaad geschapen?

Heeft God het Kwaad geschapen? Heeft God het Kwaad geschapen? Zondagavond 22 september 2013 (Genade & Waarheid Preek) Inleiding A. Genade & Waarheid Preken (Soms) Ingewikkelde of wettisch toegepaste onderwerpen bekeken vanuit Genade

Nadere informatie

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus

Studie 2 16-10-2013. Altijd Alleen Jezus 1. Wij geloven samen met Paulus dat ieder Schriftwoord nuttig is om te leren, te weerleggen, te verbeteren en te onderwijzing met als doel de rechtvaardigheid. (2 Timotheüs 3:16). Zoals jullie misschien

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID

DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID DE HEILIGE GEEST OVERTUIGD VAN RECHTVAARDIGHEID Romeinen 8: 13 Want indien gij naar het vlees leeft, zult gij sterven; maar indien gij door de Geest de werkingen des lichaams doodt, zult gij leven. 14

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal

Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld:

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 1 t/m 4 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 1 t/m 4 Werkboek 7 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 1 t/m 4 Hoofdstuk 3 en 4 gaat over de bekering. Hoofdstuk 3 en 4 heeft 17 artikelen. In dit werkboek

Nadere informatie

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008

Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 Ps.103:1,2, 17 en 18 Houten 23 november 2008 We vieren vanmorgen een prachtig feest. Kees van Leeuwen heeft belijdenis van zijn geloof afgelegd en hield samen met Mirjam hun drie kinderen ten doop. Johannes

Nadere informatie

5,7. Werkstuk door een scholier 1595 woorden 2 juli keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Voorwoord.

5,7. Werkstuk door een scholier 1595 woorden 2 juli keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Voorwoord. Werkstuk door een scholier 1595 woorden 2 juli 2001 5,7 109 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Voorwoord. Echtscheiding is een nare zaak, en brengt vele gevolgen met zich mee. Waar het in dit werkstuk

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord)

Wat is op deze vragen jullie antwoord? (antwoord) Inleiding De kerkenraad heeft u tot twee keer toe bekend gemaakt dat een aantal broers benoemd is tot ouderling en diaken van onze gemeente. Het zijn (namen). Daarmee is ook ruimte gegeven om eventueel

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2)

Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Zondag 29 Zondag 29 gaat over het Heilig Avondmaal (2) Lees de tekst van Zondag 29 Vraag 78 : Wordt dan uit brood en wijn het wezenlijk lichaam en bloed van Christus? Antw : Nee; maar gelijk het water

Nadere informatie

"HUWELIJK" Het bijbelse huwelijk

HUWELIJK Het bijbelse huwelijk "HUWELIJK" Het bijbelse huwelijk - En God schiep de mens naar zijn beeld; naar Gods beeld schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij hen. (Gen.1:27) De almachtige God schiep de verborgenheid van man en vrouw,

Nadere informatie

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN

GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN GERECHTVAARDIGD DOOR HET GELOOF ALLEEN Les 4 voor 22 juli 2017 Het begrip rechtvaardiging. 1. Wat is rechtvaardiging? Middelen van rechtvaardigmaking. 2. De werken van de wet. 3. Het geloof van Jezus Christus.

Nadere informatie

hem maken, als iemand tegenover hem. Het eerste huwelijk

hem maken, als iemand tegenover hem. Het eerste huwelijk - 1 - Het eerste huwelijk We gaan het hebben over het eerste huwelijk, daarna over andere relatievormen en vervolgens over het laatste huwelijk, dat in de Bijbel genoemd wordt. Het eerste huwelijk kwam

Nadere informatie

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden

Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden 27-10-2013 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. 27-10-2013 2 Zal Hij me doden? Zal Hij op me mopperen? Zal Hij me knarsetandend toelaten?

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow

Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Niveau 3 - Les 8: Het juiste gebruik van Gods wet Don Krow Op een dag spraken Joe en ik met Bill en Steve bij het meer. De vraag werd gesteld: Hoe kunnen mensen bij God ter verantwoording worden geroepen

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Opdat zij één zijn. Huwelijk, echtscheiding en hertrouwen. Door: F. Mulder Uitgave en copyright: Het Herstel.nl

Opdat zij één zijn. Huwelijk, echtscheiding en hertrouwen. Door: F. Mulder Uitgave en copyright: Het Herstel.nl 1 2 Opdat zij één zijn Huwelijk, echtscheiding en hertrouwen Door: F. Mulder Uitgave en copyright: Het Herstel.nl Opdat zij één zijn is in zijn geheel opgenomen in het recent verschenen pdf E-boek Niet

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = Orde van dienst voor zondag 23 februari 2014, zevende zondag na Epifanie Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 10.00 uur Organist: Ton Timmerman Voorganger: ds. C.Th. Benard = = = = = =

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten In de Bijbel In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen met een vraag over het huwelijk (Mt. 19, 1-6; Mc. 10, 1-12): staat het een man vrij zijn

Nadere informatie

Seks. Onderwijsdienst 1 april 2012 Pagina 1. De mens: meer dan een lichaam. Hoe is seks bedoeld en wat is Wat is de zegen ervan?

Seks. Onderwijsdienst 1 april 2012 Pagina 1. De mens: meer dan een lichaam. Hoe is seks bedoeld en wat is Wat is de zegen ervan? De mens: meer dan een lichaam Hoe is seks bedoeld en wat is Wat is de zegen ervan? Wat zijn de gevolgen van seksuele zonden? De mens is gemaakt met een, een ziel en een lichaam. (1 Th 5:23) Lichaam (s0ma)

Nadere informatie

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?,

mag een mens niet scheiden. trouw tot in eeuwigheid? Wat God heeft verbonden mag een mens niet scheiden, trouw tot in eeuwigheid?, Dienstnummer: 1288 zondag: 3 e zondag van de herfst datum: 07-10-2018 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Marcus 10: 1-16 liederen: ps 8a:1,2,3,6; Lb 782; Lb 792; ps 130;

Nadere informatie

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD

DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD DE HEMEL & HET KONINKRIJK VAN GOD Wat is het evangelie? Jezus stierf voor onze zonden en stond op uit de dood. Wij zijn met Hem gestorven aan ons oude leven en met Hem opgestaan in een nieuw leven. God

Nadere informatie

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie.

Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Een leven dicht bij God kan niet zonder gebed. Daarover gaat deze Bijbelstudie. Wat is bidden? Bidden is: In contact komen met de levende God, de Schepper van Hemel en Aarde In het Oude Testament bad de

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods

6. Uitverkiezing. 6.1 Uitverkiezing is naar de voorkennis Gods 6. Uitverkiezing In dit hoofdstuk zullen we nagaan wat de Bijbel over uitverkiezing en voorbestemming leert. In het volgende hoofdstuk wordt Romeinen 9 besproken. En in hoofdstuk 8 wordt de calvinistische

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

TOEN GOD ALLES MAAKTE

TOEN GOD ALLES MAAKTE Bijbel voor Kinderen presenteert TOEN GOD ALLES MAAKTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: Bob Davies en Tammy S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK

DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK DISCIPELSCHAP BIJBELSTUDIE VGSU BLOK 4 2010-2011 INHOUD Inleiding... 5 Avond 1... 6 Avond 2... 8 Avond 3... 10 Avond 4... 12 3 4 INLEIDING Een ieder die niet zijn kruis draagt en achter Mij aankomt, die

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 10 mei 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Gods Geest en het echte

Nadere informatie

Sexualiteit en de Bijbel

Sexualiteit en de Bijbel Sexualiteit en de Bijbel Ma#eüs 1:25 En hij had geen gemeenschap met haar, voordat zij een zoon gebaard had. En hij gaf Hem de naam Jezus. 1 KorinCërs 7:12-13 12 Maar tot de overigen zeg ik, niet de Here:

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Structuur van de brief. Boodschap hoofdstuk 7. Structuur hoofdstuk 7 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte

Structuur van de brief. Boodschap hoofdstuk 7. Structuur hoofdstuk 7 BIJBELSTUDIE. De eerste Brief van Paulus aan Korinte BIJBELSTUDIE De eerste Brief van Paulus aan Korinte Structuur van de brief 1:1-9 Inleiding 1:10-6:20 Antwoord op verslagen 7:1-16:12 Antwoord op de brief van de Korintiërs 7:1-40 Huwelijk en aanverwante

Nadere informatie

Tweede gebod: geen gesneden beeld

Tweede gebod: geen gesneden beeld B2 1 25 Tweede gebod: geen gesneden beeld Lezen en bespreken Markus 7:1-13 Welke kritiek hadden de farizeeërs op de discipelen? (vers 1-3) Waarom bestrafte de Heere Jezus de farizeeërs? (vers 6-9) De eerste

Nadere informatie

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16

EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES WAT HEBBEN WE VERLOREN DOOR DE ZONDEVAL? 2/16 EEN GROOT VERLIES De schepping De zondeval 3/16 De schepping (1) Genesis 1:27 En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Voor 16 jaar en ouder! Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28, vraag en antwoord 75,76 en 77. Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack

Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Niveau 3 - Les 14: Een oproep tot Discipelschap Andrew Wommack Vandaag gaan we spreken over een discipel zijn, en over hoe een discipel te maken. Ik wil je eraan herinneren dat de Heer ons het bevel gaf,

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

HET HUWELIJK. een VERBOND

HET HUWELIJK. een VERBOND HET HUWELIJK een VERBOND "HUWELIJK" Het bijbelse huwelijk - En God schiep de mens naar zijn beeld; naar Gods beeld schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij hen. (Gen.1:27) De almachtige God schiep de verborgenheid

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagendagboek. Discipelen van Jezus. Leren leven in de kracht van Jezus. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagendagboek Discipelen van Jezus Leren leven in de kracht van Jezus Kees de Vlieger Een Kerygma studie Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail:

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG

Kingdom Faith Cursus ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Kingdom Faith Cursus KF09 ------------------------------------------------------------------------------------------------ HEILIG, HEILIG, HEILIG Colin Urquhart ------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12?

Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Wat zegt Paulus in Romeinen 7:7-12? Romeinen 7:7. Paulus stelt weer een vraag, die het voorafgaande mogelijk oproept bij mensen. Hij zei immers, dat de wet (vroeger) zondige hartstochten in ons opriep

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Als God trouw is (Preek over Maleachi 2 vs. 10-16)

Als God trouw is (Preek over Maleachi 2 vs. 10-16) Als God trouw is (Preek over Maleachi 2 vs. 10-16) De vorige keer ging het over Gods liefde. Gods liefde is gebaseerd op Gods vrije, soevereine en verkiezende wil. Anders gezegd, niemand hier kan zeggen:

Nadere informatie

Het huwelijk bekijk het van de goede kant! Preek over zondag 41

Het huwelijk bekijk het van de goede kant! Preek over zondag 41 Het huwelijk bekijk het van de goede kant! Preek over zondag 41 Inleiding Waar stáát het dan, dat het niet mag? roept Marieke uit. En als haar vader en moeder even aarzelen, gaat ze snel verder: Zie je

Nadere informatie

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered?

MAAR uit genade door het geloof. Hoe wordt iemand gered? BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 6 Les 6 - Redding Niet door te proberen de wet te volbrengen Niet door goede werken te doen Niet door onze eigen inspanningen Niet door het doopwater MAAR uit genade

Nadere informatie

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven!

Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Bethel Tempel Nijmegen spreker voorganger Timothy Then 10 maart 2013 ----- Thema Ruil een Zondig leven in voor een Zinvol leven! Inleiding Het begon allemaal zo mooi God schiep de mens naar Zijn beeld;

Nadere informatie

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks

afzonderlijk onder tranen terecht te wijzen. Vermaant elkander dagelijks - 1 - Vermaant elkander dagelijks U heeft wel eens van het bijbelse woord "vermanen" gehoord. Vermanen is een wat oud Nederlands woord en betekent: aansporen. Het betekent ook: vertroosten. In de Bijbel

Nadere informatie

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade.

Want: In Hem (Jezus) hebben wij de verlossing door zijn bloed, de vergeving van de overtredingen, naar de rijkdom van zijn genade. Er zijn uitgebreide studies te schrijven over bekering en wat bekering in een mensenleven betekent. Deze studie beperkt zich echter tot de meest fundamentele betekenis van bekering. Toen de Zoon van God,

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier

Huwelijksformulier. Huwelijksformulier Huwelijksformulier De kerkenraad maakt aan de gemeente bekend dat N.N. en N.N. van plan zijn te trouwen. Zij willen hun huwelijk in de naam van God beginnen en samen met de gemeente om zijn zegen vragen.

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

Echtscheiding en. hertrouwen

Echtscheiding en. hertrouwen Echtscheiding en hertrouwen Inhoud Inleiding 3 1. Geloven in het huwelijk 4 2. De Bijbel over echtscheiding 6 3. De Bijbel over hertrouwen 9 Tot slot 11 In deze brochure worden tenzij anders aangegeven

Nadere informatie