Duizend en één KANSENGIDS ROTTERDAM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Duizend en één KANSENGIDS ROTTERDAM"

Transcriptie

1 ROTTERDAM Duizend en één KANSENGIDS ROTTERDAM Activiteitenaanbod voor allochtone vrouwen

2 DUIZEND EN ÉÉN KANSENGIDS Inhoudsopgave Voorwoord 1 Inleiding 2 Inburgeren = meedoen! 3 Inburgeren; een ander woord voor meedoen! 4 De Nederlandse taal oefenen 7 Taalontmoeting 8 Ontdekken wat u wilt en wat u kunt in speciale trainingen 9 Empowermenttraining 10 SCALA Vrijwilligerswerktraining 11 Cursusaanbod STAP Scholing en Training 12 Cursusaanbod Albeda College 14 Cursusaanbod Zadkine 17 Cursusaanbod Rotterdamse Volksuniversiteit 18 Cursus 45 Fatima s 19 Overig Cursusaanbod 20 Actief in de buurt 23 Meedoen aan activiteiten dicht bij huis 24 Workshop POWERPLAY van het RO Theater 26 Lokale Cultuur Centra 27 Mix mee bij WELKOM IN ROTTERDAM!!! 28 Rotterdampas 29 Sporten in Rotterdam Noord bij Life Line Fitness! 30 Sporten in Rotterdam Zuid bij The Fitnessclub! 31 Aan de slag als vrijwilliger 33 Vrijwilligerswerk zoeken 34 Vrijwilligster Shaima aan het woord 35 Door Gilde geholpen worden bij het vinden van vrijwilligerswerk 36 Meebeslissen, aansturen, leiding geven in een organisatie? 38 LOV Rotterdam: 1001 Kracht op maat! 39 Vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis 40 Een stap verder op weg naar erkenning van uw vrijwilligerswerk 41 Erkenning van Verworven Competenties 42

3 VOORWOORD 1 Als nieuwe Nederlandse kun je mensen ook leren over jouw cultuur, waardoor er wederzijds begrip ontstaat. Men heeft het idee dat allochtone vrouwen geen zin hebben om vrijwilligerswerk te doen. En dat stuit mij tegen de borst. De meesten van ons zijn hier vrijwillig naartoe gekomen. Alleen al het aanpassen is een heel werk. Je moet een nieuwe taal leren, nieuwe vrienden maken en een nieuwe omgeving leren kennen. Dat allemaal bij elkaar is een fulltime job! Bovendien kan een nieuw begin ook heel eng zijn. Je moet eerst jezelf en je gezin zien te redden. Je hoofd staat niet direct naar het helpen van anderen. Laten we eerlijk zijn, je hebt zelf hulp nodig. Die hulp kan je soms verkrijgen via een vrijwilligersorganisatie. Zo kan je in contact komen met een organisatie, die je helpt om bijvoorbeeld de taal te leren. Maar je hebt ook organisaties die ouderen helpen met huishoudelijk werk. Deze oudjes zijn altijd blij als ze geholpen worden, dus je kan je daar veilig voelen. Bovendien kan je van die bejaarden veel leren over het land, de normen en waarden, zoals Zijne Excellentie, Minister President Jan-Peter Balkenende, het noemt. En die oudjes weten ook altijd de beste koopjes te vinden. Als nieuwe Nederlandse kun je mensen ook leren over jouw cultuur, waardoor er wederzijds begrip ontstaat. Want die oudjes vertellen bijvoorbeeld aan hun kinderen dat jij als Surinaamse, Marokkaanse, Antilliaanse, Turkse, Poolse, Moslima of wat je ook mag zijn, een geweldig mens bent. Die kinderen krijgen daardoor een positief beeld van allochtonen. Op die manier werkt vrijwilligerswerk aan twee kanten. Trouwens, het maakt niet uit waar je vandaan komt of welk geloof je aanhangt, in elke cultuur en in elke taal hebben we één ding geleerd van onze ouders: Wie goed doet, wie goed ontmoet. Neem nu het heft in eigen handen, stap op zo n organisatie af en maak een verschil in deze maatschappij waarvoor we met z n allen vrijwillig gekozen hebben. Esselien van Doornengat (Tante Es)

4 2 INLEIDING Duizend en één kansen voor ú! Bent u een vrouw én komt u zelf of komen uw ouders oorspronkelijk niet uit Nederland? Dan is Duizend en één Kracht bedoeld voor u! In Nederland leven betekent meedoen aan de samenleving. Maar hoe doet u dat als u de taal niet goed spreekt? Of als u niet weet hoe alles hier werkt? Om u op weg te helpen, werkt de gemeente Rotterdam met verschillende organisaties samen in Duizend en één Kracht. Die naam is niet toevallig gekozen. Want Duizend en één Kracht gaat uit van de eigen kracht van allochtone vrouwen. Die kracht willen we versterken door Duizend en één Kansen te bieden om op een leuke manier mee te doen aan de Nederlandse samenleving. Omdat het goed is voor anderen én goed voor uzelf. Binnen Duizend en één Kracht in Rotterdam kunt u: een inburgeringscursus volgen; de Nederlandse taal oefenen; ontdekken wat u wilt en kunt in speciale trainingen; meedoen aan activiteiten in uw buurt; vrijwilligerswerk vinden; uw talenten ontdekken en gebruiken; een volgende stap zetten naar opleiding, vrijwilligerswerk of een baan; een theaterworkshop volgen; ander soort cursussen en trainingen volgen. U kunt zelf kiezen uit de mogelijkheden. U kunt uw interesses en/of mogelijkheden bespreken bij CVD Stap VrijwilligersVacatureBank Contactpersoon Lilag Bos CVD Stap VrijwilligersVacatureBank Glashaven XK Rotterdam (010) lbos@cvd.nl Openingstijden: Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen en uur.

5 3 Inburgeren = meedoen! Nog geen inburgeringscursus gevolgd? Hoeft u geen inburgeringscursus te volgen, maar zou u dat wel graag willen? Kijk dan even in dit hoofdstuk voor meer informatie!

6 4 INBURGEREN Inburgeren; een ander woord voor meedoen! Inburgeren in Rotterdam betekent meedoen. Dus Nederlands kunnen lezen, schrijven, en verstaan. Weten hoe we in Nederland (en dan in het bijzonder in Rotterdam) met elkaar samen leven. In Nederland geldt vanaf januari 2007 de Wet Inburgering. Deze wet verplicht mensen die in Nederland wonen om Nederlands te kunnen spreken en te weten hoe men in Nederland met elkaar omgaat. Dit heet inburgeren. Hiervoor moet u een inburgeringsexamen doen. Waarin wordt gekeken of u voldoende Nederlands spreekt, leest, schrijft en wat u weet van de Nederlandse samenleving. Als u slaagt voor het examen, bent u ingeburgerd. Wilt u vrijwillig inburgeren, vraag bij het Centraal Inburgeringsloket het inburgeringstraject aan. U kunt vrijwillig inburgeren wanneer: u volgens de Wet inburgering niet hoeft in te burgeren; de gemeente u een inburgeringstraject aanbiedt. U mag dan van de gemeente kosteloos een inburgeringscursus en inburgeringsexamen doen. De gemeente beslist of zij u een inburgeringstraject aanbiedt. De gemeente Rotterdam wil dat iedere burger in Rotterdam prettig kan leven, wonen en werken. Daarbij dat burgers goed met elkaar om kunnen gaan. U kunt dan ook vrijwillig inburgeren. Wanneer u niet hoeft, maar wel wilt inburgeren, helpt de gemeente Rotterdam u graag. Met een betere beheersing van de Nederlandse taal en kennis van de Nederlandse samenleving heeft u natuurlijk meer kans op een goede baan.

7 INBURGEREN 5 Alle Rotterdamse inburgeringsinstanties op een rijtje Centraal Inburgeringsloket (CIL) Schiekade 830 (010) cil@sozawe.rotterdam.nl Albeda College Contactpersoon: Inge Rosenthal Mathenesserlaan 321, 3021 HL ROTTERDAM (010) inburgeren@albeda.nl Nieuwland Opleidingen Contactpersoon Wendy de Boer Mathenesserweg 128, 3026 HK ROTTERDAM (010) Taalactiefrotterdam@nieuwland.nl Capabel Onderwijs Groep Contactpersoon: Saäd Rziki Zomerhofstraat 80/86, 3032 CM ROTTERDAM (06) inburgering@capabeltaal.nl Zadkine Educatie Contactpersoon: Jeanette Schouten Hofplein 19, 3032 AB ROTTERDAM (010) j.schouten@zadkine.nl Ooverbruggen Contactpersoon: Jennifer Zaandam Boterdiep 6, 3077 AW ROTTERDAM (010) jennifer@ooverbruggen.nl

8

9 De Nederlandse taal oefenen Samen leven begint met samen spreken. Maar Nederlands leren is niet gemakkelijk. Bent u Nederlands aan het leren en wilt u de taal in de praktijk oefenen? Wilt u meer contact met Nederlandse mensen en meer weten over de Nederlandse cultuur? Dan is de taalontmoeting iets voor u!

10 8 DE NEDERLANDSE TAAL OEFENEN Beter Nederlands leren spreken bij Gilde Bij Gilde werken vrijwilligers die het leuk vinden om u te helpen beter Nederlands te spreken. Met hen kunt u oefenen wat u op school geleerd heeft. Voor wie? Voor iedereen die beter Nederlands wil leren spreken. Wat houdt het in? Elke week 1 tot 1,5 uur praten over iets dat u leuk vindt. Waardoor u de Nederlandse taal oefent. U doet dit samen met een vrijwilliger, die de Nederlandse taal goed spreekt, uw vaste taalmaatje. Jullie spreken af in de bibliotheek, in een buurthuis of thuis. Het kan individueel (u alleen met een vrijwilliger) als u NT2-niveau 1 of hoger heeft. Het kan ook in een groepje. Daarvoor is wel minstens NT2-niveau 2 nodig. Hoe lang duurt het? Zolang als het nodig is. En zolang als u en de vrijwilliger het leuk vinden om te doen. Gemiddeld duren de contacten via Gilde 1 jaar. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Bel of kom langs bij Gilde voor het maken van een afspraak om u in te schrijven. Vraag naar Sandro Toma. De openingstijden van de Gildebalie zijn: Maandag van tot uur. Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot uur. CVD Gilde Rotterdam Bezoekadres: Glashaven XJ Rotterdam Postadres: Postbus AE Rotterdam (010) gilderotterdam@cvd.nl Wat kost het? Inschrijving is 4,50. Deelname is gratis, maar u moet wel rekening houden met eventuele onkosten. Als de vrijwilliger bijvoorbeeld moet reizen om naar u toe te komen, dan is het de bedoeling dat u de reiskosten betaalt. We proberen altijd iemand te vinden die bij u in de buurt woont, om de onkosten zo laag mogelijk te houden.

11 Ontdekken wat u wilt en kunt Voor anderen zorgen is belangrijk voor de meeste vrouwen. Daardoor vergeten we soms wat we zelf willen en kunnen. Wilt u uw eigen kwaliteiten en mogelijkheden (her)ontdekken en uw zelfvertrouwen verbeteren? Doe dan mee met de Empowermenttraining van het LOM! U kunt uw kennis vergroten met een computercursus of één van de andere cursussen, die u in het kader van Duizend en één Kracht kunt volgen. In dit hoofdstuk vindt u het aanbod van cursussen en trainingen.

12 10 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Empowermenttraining Voor wie? Voor allochtone vrouwen, die een beetje of al goed Nederlands spreken en nieuwe stappen willen zetten in de (buiten)wereld. Voor vrouwen die hun kansen op de arbeidsmarkt willen vergroten door vrijwilligerswerk te doen. Wat houdt het in? U neemt deel aan een training in een groep van tien tot vijftien andere vrouwen. Waarin u het volgende leert: U krijgt zicht op uw eigen kwaliteiten en vaardigheden. U ontdekt uw mogelijkheden maar ook uw eigen grenzen. U leert problemen oplossen en omgaan met weerstanden. U maakt kennis met vrijwilligerwerk in Nederland. U bereidt u voor op het organiseren van activiteiten in uw omgeving of in vrijwilligerswerk. U maakt een persoonlijk actieplan. Wat kost het? De trainingen zijn gratis. Het enige wat van u gevraagd is uw tijd en inzet. Wie biedt het aan? Landelijk Overleg Minderheden (LOM). Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Vluchtelingenorganisaties Nederland - onderdeel van Landelijk Overleg Minderheden, contactpersoon: Aïcha Madih Sumatrakade RD Amsterdam (020) a.madih@vluchtelingenorganisaties.nl Hoe lang duurt het? De training duurt 3 tot 5 aaneengesloten dagdelen (een lang weekend). Wat levert het op U kent uw eigen kwaliteiten beter en heeft meer zelfvertrouwen. U heeft een persoonlijk stappenplan voor uw toekomst. U maakt een e-paspoort (een digitale beschrijving) waarin uw persoonlijke kwaliteiten staan. Bemiddelaars van de Vrijwilligerscentrale of mogelijke werkgevers kunnen hierdoor makkelijker een passende vacature of vervolgcursus voor u vinden.

13 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 11 SCALA Vrijwilligerswerktraining Allochtone vrouwen op weg naar. Voor wie? Deze training is voor allochtone vrouwen die Nederlands spreken en het leuk vinden vrijwilligerswerk te gaan doen. Ook voor allochtone vrouwen die hun kansen op werk willen vergroten door vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat houdt het in? U neemt deel aan de training met tien à vijftien vrouwen. U leert en ontdekt de volgende dingen: waar u goed in bent; hoe u voor uzelf kunt opkomen; wat u leuk en/of interessant vindt; wat uw mogelijkheden en grenzen zijn; wat voor vrijwilligerswerk er is; waar u terecht kunt voor vrijwilligerswerk. Hoe lang duurt het? De training bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur. Wie biedt het aan? Scala, Expertisecentrum voor Emancipatie en Participatie. Scala geeft cursussen en trainingen aan (groepen) vrouwen in Rotterdam. Het doel van de training is de kracht van vrouwen te ontwikkelen en vrouwen kansen geven in de maatschappij. In de training leren vrouwen voor zichzelf opkomen, waardoor zij meer zelfvertrouwen krijgen. Deelneemsters leren van elkaar door over hun eigen ervaringen te vertellen. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Scala, expertisecentrum voor emancipatie en participatie Provenierssingel EN Rotterdam (010) info@scalarotterdam.nl Wat levert het op Deelnemers: krijgen meer zelfvertrouwen; kunnen beter voor zichzelf opkomen, waardoor spanningen verminderen; weten wat hun eigen kwaliteiten zijn; kennen de verschillende soorten vrijwilligerswerk; weten waar hun eigen interesse naar uitgaat. Wat kost het? De training is gratis. We vragen u wel om alle bijeenkomsten aanwezig te zijn.

14 12 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Cursusaanbod STAP Scholing en Training Voor wie? CVD STAP Scholing en Training organiseert cursussen speciaal voor mensen die vrijwilligerswerk (willen gaan) doen. Met onze cursussen vergroot u uw sociale en communicatieve vaardigheden die bij het doen van vrijwilligerswerk goed van pas komen. Wat houdt het in? Vrijwilligerswerk. Iets voor jou? Voor mensen die erover denken vrijwilligerswerk te gaan doen maar nog niet weten wat precies. U wilt graag iets voor anderen doen en tegelijkertijd uw talenten inzetten of juist nieuwe dingen leren. Vrijwilligerswerk heeft meer te bieden dan u denkt! Tijdens deze workshop kunt u kennis maken met verschillende soorten vrijwilligerswerk (met bezoek aan de VrijwilligersVacatureBank) en leert u over de rol van een vrijwilliger (rechten/plichten). Duur: 1 dagdeel. Actief Luisteren Voor vrijwilligers die huisbezoeken afleggen of contact hebben met bewoners van zorginstellingen. Tijdens deze cursus leert u hoe u uw gesprekspartner de ruimte geeft om zijn of haar verhaal te vertellen, maar leert u ook naar uzelf te luisteren. Er wordt onder andere geoefend met het stellen van open vragen en het voeren van een moeilijk gesprek. Er wordt gewerkt met praktijkvoorbeelden die de cursisten zelf aandragen. Duur: 6 dagdelen. Gastvrouw/heer Voor vrijwilligers die werken als gastvrouw in zorg- en opvanginstellingen. Tijdens deze cursus leert u zo goed mogelijk in te springen op de wensen van cliënten/bewoners/ bezoekers zonder daarbij uw eigen grenzen uit het oog te verliezen. Er wordt aandacht besteed aan het omgaan met familie en kennissen van bewoners, maar ook aan de taakverdeling tussen de gastvrouw/heer en het verzorgend/ betaald personeel. Duur: 8 dagdelen. Samenwerken en Mondig op de werkvloer Voor vrijwilligers die samenwerken met anderen en willen opkomen voor zichzelf zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Tijdens deze cursus leert u op een goede manier voor uzelf op te komen zonder anderen te kwetsen. Deze sociale vaardigheden worden samengevat onder de term assertiviteit. U leert duidelijk te zijn naar anderen, oefent met vaardigheden als onderhandelen, confronteren, grenzen stellen en uw mening geven. Duur: 6 dagdelen.

15 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 13 Hoe lang duurt het? De duur verschilt per cursus. Wat levert het op? Een certificaat. Wat kost het? De kosten voor vrijwilligers zijn 10, - per bijeenkomst. Het aantal bijeenkomsten verschilt per cursus. De cursussen worden uitgevoerd bij voldoende interesse/aanmeldingen. STAP organiseert tevens maatwerkcursussen op locatie. Bovengenoemde cursussen komen daarvoor in aanmerking, maar ons maatwerk is nog veel uitgebreider op het gebied van vrijwilligerswerk. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Voor meer informatie en aanmeldingen kunt u terecht bij Desirée Buskens. CVD Stap Scholing en Training Glashaven XK Rotterdam (010) stapscholingentraining@cvd.nl rotterdam

16 14 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Cursusaanbod Albeda College Vervolgtraject Inburgeren Voor wie? Voor als u het inburgeringsdiploma heeft, maar verder wilt met Nederlands om betaald werk of vrijwilligerswerk te vinden. Wat houdt het in? Natuurlijk is het oefenen met de Nederlandse taal in deze vervolgcursus belangrijk, maar daarnaast leert u veel over leven en werken in Nederland. U loopt een stage om echt kennis te maken met een bedrijf of organisatie. U krijgt een sollicitatietraining en computerles. We bekijken welke baan het beste bij u past. Hoe lang duurt het? Tot juli Er is een dagcursus van 5 dagdelen per week en een avondcursus van 2 avonden per week. Wat levert het op Meer kans om een passende baan te vinden, betaald of vrijwillig. Wat kost het? De hele cursus gratis. U betaalt alleen uw lesmateriaal. Wie biedt het aan? Het Albeda College. In zowel Rotterdam Noord als in Rotterdam Zuid. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Bij ons intakebureau: Mathenesserlaan 321 Rotterdam (010)

17 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 15 Cursusaanbod Albeda College Laaggeletterdheid Voor wie? Voor vrouwen die goed Nederlands spreken en verstaan, maar nog moeite hebben met lezen en schrijven. Op aanvraag organiseren we cursussen voor aparte groepen, zoals Antilliaanse vrouwen. Wat houdt het in? U bepaalt met de docent wat belangrijk voor u is, zoals spelling en grammatica, brieven schrijven of kinderen helpen bij hun huiswerk. Hoe lang duurt het? U werkt in uw eigen tempo. Wat levert het op Lezen en schrijven in het Nederlands is voor u geen probleem meer. Wat kost het? Deze cursussen zijn gratis. Wie biedt het aan? Het Albeda College. Op eigen locaties, of bij derden. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Bij ons intakebureau: Mathenesserlaan 321 Rotterdam (010) Of op telefoonnummer Instanties kunnen terecht bij Ria Kramp: (010) / (06)

18 16 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Cursusaanbod Albeda College Meedoen - cursussen actief burgerschap Voor wie? Voor iedereen die de Nederlandse taal redelijk tot goed beheerst en zich verder wil ontwikkelen in de Nederlandse maatschappij. Wat houdt het in? Deze cursussen helpen u om beter te participeren in de Nederlandse samenleving: Digiklas: de pc voor beginners en gevorderden. Engels voor beginners Met succes solliciteren Meer doen met je poen Praktisch rekenen Hoe lang duurt het? De cursussen duren 10 weken, 1 dagdeel per week. Wat levert het op Een betere kans om actief deel te nemen aan de samenleving. Wat kost het? Al deze cursussen zijn gratis! Wie biedt het aan? Het Albeda College. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Bij ons intakebureau: Mathenesserlaan 321 Rotterdam (010)

19 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 17 Cursusaanbod Zadkine Voor wie? Voor iedereen. Wat houdt het in? Cursus Thuis in Rotterdam. In deze cursus maakt u, door middel van excursies, kennis met Rotterdamse instellingen op het gebied van kunst en cultuur, welzijn en milieu. U legt contact met Nederlandse mensen waarmee u gezamenlijk activiteiten gaat ondernemen. Deze korte cursus duurt 6 weken, er is 1 bijeenkomst per week. Trajecten participatie allochtone vrouwen. In dit traject gaat het vooral om bewustwording van de eigen positie en het ontdekken van mogelijkheden. Het betreft een maatwerkprogramma en wordt op verschillende locaties aangeboden. Er wordt vraaggericht gewerkt en er worden thema s gekozen die actueel zijn. Het gaat om thema s als activiteiten voor vrouwen in de buurt, oriëntatie op scholing en werk, opvoeden in twee culturen, omgaan met problemen, omgaan met stress, huiselijk geweld, verkiezingen, projecten/ activiteiten op school, enz. Het traject duurt een jaar, er zijn 2 bijeenkomsten per week. Daarnaast biedt Zadkine Educatie veel andere cursussen en trajecten aan voor iedereen zoals: Vervolgtrajecten na inburgering Vervolgtrajecten gericht op het behalen van het staatsexamen Nt2 programma I of II. Werkervaringsplaatsen (Werkstage met begeleiding) Arbeidsmarktkwalificerende assistent-opleiding (niveau 1 beroepsonderwijs) Praktisch Rekenen Meer doen met je poen Met succes solliciteren Basis Engels Omgaan met digitale informatie Digitale vaardigheden Beroepenoriëntatie Wegwijs op de basisschool Actief op de basisschool Hoe lang duurt het? De duur is verschillend per onderdeel. Wat levert het op Een betere kans om actief deel te nemen aan de samenleving. Wat kost het? Sommige trajecten en cursussen zij gratis en voor sommigen betaalt u een kleine vergoeding. Wie biedt het aan? Zadkine Educatie Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Zadkine Educatie Mathenesserlaan 321 Rotterdam (010) Of op telefoonnummer Instanties kunnen terecht bij Ria Kramp: (010) / (06)

20 18 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Cursusaanbod Rotterdamse Volksuniversiteit Voor wie? De Volksuniversiteit biedt iedereen, ongeacht achtergrond of inkomen, de mogelijkheid zich te ontwikkelen en om te blijven leren. Wat houdt het in? Een vooropleiding is meestal niet nodig. Het gaat om het plezier van het leren. Er wordt serieus gewerkt en daar hoort het maken van huiswerk natuurlijk bij. Er worden verschillende cursussen aangeboden zoals; Nederlands Vele anderen talen Creatieve cursussen Kookcursussen Computercursussen Hoe lang duurt het? De duur verschilt per cursus. Wat levert het op? Nieuwe kennis! Wat kost het? De prijzen verschillen per cursus. Op de website kunt u hier meer informatie over vinden. Wie biedt het aan? Rotterdamse Volksuniversiteit Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Volksuniversiteit Rotterdam Heemraadssingel BE, Rotterdam (010) rotterdam@volksuniversiteit.nl

21 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 19 Cursus 45 Fatima s Wordt er naar uw zin te veel over en te weinig met vrouwen gepraat? De politiek, de media en mensen op straat denken vaak precies te weten wat goed is voor vrouwen. Beeldvorming bepaalt de discussie over de (allochtone) vrouw. De beste manier om hier iets aan te doen is om van u te laten horen! Voor wie? Rotterdamse (allochtone) vrouwen die willen weten hoe de (lokale) politiek en belangenbehartiging werkt en in de nabije toekomst hierin actief willen worden. Wie biedt het aan? Stichting LOKAAL Rotterdam Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Voor meer informatie over de cursus en/of voor inschrijven kunt u bellen met Stichting LOKAAL Rotterdam. Stichting LOKAAL Rotterdam Ungerplein 2, flat BR Rotterdam (010) info@lokaal.org Wat houdt het in? 45 Fatima s is een trainingstraject voor Rotterdamse (allochtone) vrouwen die kennis willen opdoen over de Rotterdamse (deel)gemeentepolitiek of belangenbehartiging. Gedurende een training van vijf bijeenkomsten leren zij zich actief te mengen in de publieke discussie: in hun buurt of in de politiek. Ontdek wat u motiveert en presenteer uzelf. Wat levert het op? U leert discussiëren, uw ideeën en meningen uiten en uzelf presenteren,. De cursus wordt afgesloten met een, door de burgermeester ondertekend, certificaat. Hoe lang duurt het? De training bestaat uit 5 wekelijkse bijeenkomsten. Wat kost het? Deelname aan deze cursus is gratis!

22 20 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT Overig cursusaanbod Sommige vrouwen willen meer kennis hebben van bepaalde zaken. Zoals het leren omgaan met een computer, werking van internet etc.. Hieronder vindt u een overzicht van diverse handige cursussen met daarbij het telefoonnummer en adres van de betreffende organisatie. Op staat alle informatie per cursus nog eens duidelijk vermeld. CVD STAP Scholing en Training Actief in eigen wijk/ bewonersorganisaties Actief luisteren Balietraining Gastvrouw / heer Mondig op de werkvloer Penningmeesterschap (gratis workshop) Notuleren Opkomen voor jezelf Omgaan met agressie Je doet al vrijwilligerswerk... hoe nu verder? Samen Werken Telefoontraining Rolstoelrijden CVD Stap Scholing en Training Glashaven XK Rotterdam (010) stapscholingentraining@cvd.nl rotterdam De Heuvel Basisvaardigheden kinderwerk Schoonheid, lichaamsbeeld en zelfvertrouwen De Heuvel Grotekerkplein GC Rotterdam (010) info@deheuvel.nl BSW EHBO-basis (voor eenheidsdiploma) EHBO-herhalingslessen Sociale Hygiëne Kinderen schminken voor beginners Foto s op de computer (digitaal) bewerken BSW: Buurt- en Speeltuinwerk Rotterdam Sportlaan WR Rotterdam (010) info@bswrotterdam.nl SVR Sociale Hygiëne SVR: Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam Sportlaan WR Rotterdam (010) info@svr-rotterdam.nl

23 ONTDEKKEN WAT U WILT EN KUNT 21 Knooppunt Kralingen Engelse taal Kennismaking met de computer Internet Explorer Basis Excel Basis Windows Vista Basis Word Knooppunt Kralingen Waterloostraat TX Rotterdam (010) cursusbureau@knooppuntkralingen.nl LOKAAL Maatschappelijk actief als wijkbewoner LOKAAL Heemraadssingel DC Rotterdam (010) info@lokaalrotterdam.nl SCALA Begrijpen en begrepen worden Omgaan met spanningen Schrijfvaardigheid voor baliemedewerkers / telefonisten Sociale vaardigheden op de werkvloer SCALA Provenierssingel EN Rotterdam (010) info@scalarotterdam.nl Train/MCP Cursus besturen op maat. Doelgroepen zijn senioren, vrouwen en allochtone vrijwilligers. Financieel management Zelforganisatie in de WMO sfeer Beslissingen en besluiten nemen voor de besturen Reeks van vaardighedencursussen, zoals notuleren, communicatie etc. Actief participeren in de buurt Schriftelijke communicatie: basisvaardigheden Assertiviteit voor vrouwen en moslima Financiën (basiscursus) Debatteren Participatie in de politiek Telefonische communicatie Werken in teamverband Solliciteren Train / MCP ontwikkelt maatwerkcursussen op aanvraag. Train/MCP Hang GG Rotterdam (010) info@train-mcp.nl

24 22

25 Actief in de buurt Wilt u iets nieuws leren? Omdat u het leuk vindt, om uw kansen op betaald werk te vergroten of om samen met andere mensen iets actiefs te doen? U kunt in Rotterdam meedoen aan heel veel verschillende activiteiten, die bijvoorbeeld buurthuizen organiseren.

26 24 ACTIEF IN DE BUURT Meedoen aan activiteiten dicht bij huis Voor wie? Voor vrouwen die iets nieuws willen leren of samen met andere mensen iets actiefs willen doen. Wat houdt het in? Bewegen en sporten Bewegen is gezond. Daarom organiseren alle buurthuizen activiteiten zodat bewoners kunnen sporten. Sommige activiteiten zijn speciaal voor (allochtone) vrouwen en anderen voor alle volwassenen. Net wat u zelf liever wilt. Zo kunt u deelnemen aan verschillende vormen van yoga. Yoga bestaat uit oefeningen om beheersing over de geest en vooral het lichaam te krijgen. Als u liever gewoon wilt sporten, kunt u deelnemen aan gym, fitness, aerobics of zwemmen. Bent u meer geïnteresseerd in zelfverdediging of weerbaarheid? Sommige buurthuizen organiseren zelfverdedigingcursussen. Ook dansen staat bij veel buurthuizen op het programma. Taal en educatie Om uw kansen op betaald werk te vergroten, bieden buurthuizen verschillende cursussen aan. Zo zijn er computercursussen waarin u leert werken met de computer, typen, internetten of en. Wilt u Nederlands leren dan kunt u Nederlandse les volgen of u kunt uw Nederlands oefenen bij de conversatielessen. Natuurlijk kunt u ook een andere taal leren, zoals Turks, Marokkaans of Spaans. veel mogelijk! U kunt bijvoorbeeld kleding leren naaien, leren tekenen, fietsen, fotograferen of haar leren knippen. Als u met andere mensen ervaringen wilt uitwisselen over uw hobby, dan kunt u deelnemen aan één van de hobbyclubs, zoals de naaiclub, wandelclub of kookclub. Of misschien vindt u het wel leuk om te zingen in een koor? Ontmoeting en recreatie Wilt u met een groep vrouwen bij elkaar komen om gezellig koffie te drinken en te praten? Dan kan dat bij de meeste buurthuizen tijdens de koffie-inloop. Meestal is er bij de buurthuizen ook een aparte inloop voor Turkse of Marokkaanse vrouwen. Vaak organiseren buurthuizen ook uitstapjes. Hoe lang duurt het? De meeste activiteiten zijn elke week en duren ongeveer 1,5 uur. Wat levert het op? U leert nieuwe dingen. Contacten met anderen. Extra oefenen van de taal. Wat kost het? oor de meeste activiteiten vragen buurthuizen een kleine bijdrage. Creativiteit en hobby Wilt u iets creatief doen of zoekt u een nieuwe hobby? Dan is er heel

27 ACTIEF IN DE BUURT 25 Wie bieden het aan? U kunt bellen met de onderstaande organisaties. De organisaties hebben ieder een aantal wijken waar ze actief zijn. Uw woonwijk bepaalt welke organisatie u moet bellen. Hieronder de wijkverdeling en contactgegevens. Centrum Stichting Wenk Kogelvangerstraat 10/ ZP Rotterdam (010) Noord Centraal Bureau Stichting Welzijn Noord Schommelstraat CG Rotterdam (010) Noord Sonor Bergsingel GW Rotterdam (010) Hillegersberg/Schiebroek Thermiek Wijkcentrum Schiebroek Teldersweg TL Rotterdam (010) Overschie Thermiek Adriaen Brouwerstraat AA Rotterdam (010) / (010) Kralingen Knooppunt Kralingen Waterloostraat TX Rotterdam (010) Delfshaven Disckgroep Voorhaven HD Rotterdam (010) Feijenoord Stichting Welzijn Feijenoord Putselaan JD Rotterdam (010) Charlois Centraal Bureau Metroplein AA Rotterdam (010) Hoogvliet Boomgaardshoek Akkerwinde RA Hoogvliet (010) Pernis Buurtcentrum Pernis Ring XB Pernis (010) Prins Alexander Stichting Buurtwerk Alexander (SBA) Kobehof MC Rotterdam (010) IJsselmonde Perspect Groene Tuin KG Rotterdam (010)

28 26 ACTIEF IN DE BUURT Workshop POWERPLAY van het RO Theater Voor wie? Een workshop bestemd voor de vrouwen van Duizend en één Kracht Theaterervaring is absoluut niet nodig, wel enthousiasme en zin om mee te doen. Doe mee aan de workshop POWERPLAY van het RO Theater! Wat houdt het in? Nooit gedurfd en toch op het toneel? Hoe is het om een rol te spelen? Even iemand anders zijn en in die rol laten zien hoe sterk je kunt zijn? Om voor of in een groep te staan en je krachten te meten met andere vrouwen? Hoe leuk is het om in korte tijd een scène in elkaar te zetten, te spelen? Het RO Theater organiseert samen met CVD Stap een speciale workshop POWERPLAY in het kader van de empowermenttraining voor de vrouwen van Duizend en één Kracht. Wat kost het? 5,- p.p. Wie biedt het aan? Het RO theater Waar en hoe kunt u zich aanmelden? U kunt zich opgeven bij Lilag Bos: lbos@cvd.nl (010) Datum 3 maart :00-17:00 uur. (Na deze datum kunt u zich wel aanmelden voor een nieuwe datum) Locatie De workshop vindt plaats in het RO Theater William Boothlaan 8 Rotterdam (zijstraat Witte de Withstraat) Hoe lang duurt het? Eén middag à 3 uur. Wat levert het op? Onder begeleiding van ervaren theaterdocenten leert u tijdens de workshop op een vrolijke manier uw optreden in het openbaar te verbeteren en te versterken. Tegelijk maakt u op een actieve manier kennis met de basiselementen van theater. Door zelf te spelen, decor, kostuums, licht en muziek te ontwerpen ontdekt u hoe een voorstelling tot stand komt en wat theater maken inhoudt.

29 ACTIEF IN DE BUURT 27 Lokale Cultuur Centra De Lokale Cultuur Centra (LCC s) brengen cultuur naar de wijken met diverse leuke en mooie voorstellingen. Talent uit de wijk krijgt op deze manier de kans om zich te ontwikkelen. Bijeenkomsten en lezingen, workshops, modeshows, tentoonstellingen, verhalen uit andere werelden: de activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Lokale Cultuur is een belevenis! Lokaal Cultuur Centrum Charlois De Larenkamp Slinge 303 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Prins Alexander Zevenkamp Ambachtsplein 141 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Feijenoord t Klooster Afrikaanderplein 7 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Hillegersberg-Schiebroek Castagnet Larikslaan 200 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum IJsselmonde Lombardijen Menanderstraat 89 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Kralingen-Crooswijk De Tamboer Pijperstraat 37 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Noord t Kapelletje v.d. Sluijsstraat 176 Rotterdam (010) Lokaal Cultuur Centrum Hoogvliet De Zevensprong Mosoelstraat 20 Rotterdam (010)

30 28 ACTIEF IN DE BUURT Mix mee bij WELKOM IN ROTTERDAM!!! Welkom in Rotterdam! Welkom in Rotterdam organiseert ontmoetingen tussen oude en nieuwe Rotterdammers. Oude Rotterdammers (jong én oud) zijn mensen die zich thuis voelen in Rotterdam en de taal goed spreken. Nieuwe Rotterdammers zijn mensen die zich minder thuis voelen in Rotterdam en de taal nog niet zo goed spreken. Onder nieuwe Rotterdammers vallen ook oudkomers. Inwoners die al jaren in de stad wonen maar hun draai nog niet hebben gevonden. Hoe ontmoeten oude en nieuwe Rotterdammers elkaar Maandelijks houdt Welkom in Rotterdam startbijeenkomsten voor oude en nieuwe Rotterdammers. Tijdens deze mixbijeenkomsten maken de deelnemers kennis met elkaar en kiezen met wie zij nog drie keer in drie maanden tijd op pad gaan in de stad. Om elkaar én de stad beter te leren kennen. Voor de nieuwe Rotterdammers is het een leuke manier om ook de taal te oefenen. Deelnemers doen mee uit de persoonlijke overtuiging dat het zinvol, van belang en leuk is om op deze manier een bijdrage te leveren aan een stad, waarin mensen elkaar willen (er)kennen. Vergoeding voor deelnemers Elke deelnemer krijgt voor alle uitjes tezamen die hij of zij met een andere Rotterdammer onderneemt, 12,50 tegemoetkoming. En elke deelnemer van Welkom in Rotterdam krijgt 20,- korting op de Rotterdampas (normaal 55,-). Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Via de website of telefonisch. Wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.00 tot uur! Welkom in Rotterdam Hang GG Rotterdam (010) info@welkominrotterdam.nl Leuke dingen doen in Rotterdam Koppels bepalen zelf wat ze gaan doen. Bijvoorbeeld naar de Euromast, de markt, een moskee of samen een kopje koffie drinken in Hotel New York. Er is genoeg te doen in Rotterdam. We geven Doe Tips en op de site staan ook allerlei tips.

31 ACTIEF IN DE BUURT 29 TIP: De Rotterdampas! Met de Rotterdampas krijgt u hoge kortingen op talloze attracties, culturele activiteiten en andere vrijetijdsbestedingen in Rotterdam. Sommige activiteiten zijn zelfs gratis! Iedereen kan de Rotterdampas kopen. Waar u ook woont, hoe jong of oud u ook bent. Rotterdammers en inwoners van de deelnemende gemeenten met een minimum inkomen krijgen dit jaar de pas gratis. Inwonende kinderen van 3 t/m 17 jaar krijgen een gratis pas als deze tegelijk wordt aangeschaft. Voor meer informatie kunt u terecht bij de Rotterdampaswinkel. Hoogstraat 110 Rotterdam (Centrale Bibliotheek) (010) info@rotterdampas.nl

32 30 ACTIEF IN DE BUURT Sporten in Rotterdam Noord bij Life Line Fitness! Life Line Fitness is een gezellige sportschool, met veel verschillende trainingsmogelijkheden en is 7 dagen per week geopend. Bij Life Line Fitness kunt u via verschillende trainingsmogelijkheden werken aan uw conditie. Er zijn twee aerobiczalen waar groepslessen, zoals Aerobics en Spinning, gevolgd kunnen worden. Zo kunt u uw lichaam en geest verwennen met een uurtje Yoga, of lekker losgaan tijdens de Kick & Fun les en na afloop ontspannend genieten in de sauna! Life Line Fitness tarieven Daluren 14,95 per maand * Onbeperkt 25,00 per maand * Zomerhofstraat CL Rotterdam (010) receptie@fitnesslifeline.nl LIFE LINE FITNESS

33 ACTIEF IN DE BUURT 31 Sporten in Rotterdam Zuid bij The Fitnessclub! The Fitnessclub is een splinternieuwe sportschool in Rotterdam Zuid, naast Pathé de Kuip en is 7 dagen per week geopend. The Fitnessclub stelt u in staat om tegen een klein bedrag uw conditie te verbeteren of de overtollige kilo s weg te werken. De moderne fitnessruimte, met nieuwe professionele fitnessapparatuur en de groepslessen bieden een uitstekende omgeving om met uw conditie bezig te zijn! The Fitnessclub tarieven Daluren 14,95 per maand * Onbeperkt 25,00 per maand * Cor Kieboomplein MK Rotterdam (010) info@thefitnessclub.nl GRATIS Speciaal voor de vrouwen van Duizend en één Kracht! Wilt u meer bewegen? Als u zich inschrijft bij The Fitnessclub óf bij Life Line Fitness kunt u bij inlevering van deze bon één jaar lang gratis gebruik maken van het aanvullende resultaatabonnement! (Normaal 10,- per maand) Vul uw gegevens in op de achterzijde van dit kaartje en lever het in als u zich inschrijft.

34 Wat is een resultaatabonnement? Een resultaatabonnement is een extra, aanvullend jaarabonnement dat u erbij kunt kiezen bij uw inschrijving. Met een resultaatabonnement wordt u professioneel begeleid door een gediplomeerde instructeur om de gewenste resultaten te behalen. Op deze manier wordt er voor gezorgd, dat u op gezonde wijze aan uw conditie werkt. Natuurlijk is plezier in het bewegen wel het belangrijkst! Vul uw gegevens hieronder in en lever het in als u zich inschrijft: Voornaam Achternaam Telefoonnummer

35 Vrijwilligerswerk vinden Wilt u wat betekenen voor anderen? Nieuwe dingen leren? Andere mensen ontmoeten? Vrijwilligerswerk is er in alle soorten en maten. CVD STAP VrijwilligersVacatureBank helpt u bij het vinden van vrijwilligerswerk. Wij hebben vacatures bij UNICEF, in ziekenhuizen, in musea, op scholen, etc. Er is van alles mogelijk!

36 34 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN Vrijwilligerswerk zoeken Assisteren bij technieklessen voor jonge meisjes. Koken voor eenzame ouderen. Een handje helpen in de kleuterklas. De (financiële) administratie doen van een vereniging. Werken in een buurthuis. Koffie schenken in een verzorgingstehuis. Dit en nog véél meer leuk vrijwilligerswerk in én rond Rotterdam kunt u vinden bij CVD Stap Vrijwilligers- VacatureBank! Wij hebben meer dan duizend en één vacatures en er zal vast wel iets voor u bij zitten! Voor wie Voor vrouwen, die beter Nederlands willen leren en/of geïnteresseerd zijn in vrijwilligersactiviteiten in Rotterdam. Die het leuk vinden om een organisatie in hun wijk of in de stad beter te leren kennen. Die meer sociale contacten willen hebben, of graag iets willen doen, of betekenen voor anderen, of graag hun vrije tijd eens anders willen invullen! Wat houdt het in? De medewerker van de Vrijwilligers- VacatureBank bespreekt met u wat u graag wilt en kunt. Samen zoekt u naar een vrijwilligersplek die bij u past. De medewerker kan, als u dat wilt, met u meegaan naar een eerste kennismakingsgesprek bij de organisatie. Als u vrijwilligerswerk hebt gevonden, houdt de medewerkster de eerste tijd contact met u om te horen of alles goed verloopt. net begonnen bent met het vrijwilligerswerk of als u vragen heeft. Wat levert het op? U leert nieuwe dingen, doet ervaring op en leert nieuwe mensen kennen door vrijwilligerswerk te doen dat bij u past. U leert hierdoor de Nederlandse taal nog beter te spreken en u vergroot de kans op betaald werk. Wat kost het? Gratis! Wie biedt het aan? CVD Stap VrijwilligersVacatureBank Rotterdam Waar en hoe kunt u zich aanmelden? U kunt bellen met mevrouw Lilag Bos en een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. CVD Stap Glashaven XK Rotterdam (010) lbos@cvd.nl Hoe lang duurt het? U heeft een paar gesprekken met de medewerker van de Vrijwilligers- VacatureBank. Tussentijds heeft u contact met haar. Bijvoorbeeld als u

37 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN 35 Vrijwilligster Shaima aan het woord De Afghaanse Shaima heeft in 2008 meegedaan met het EVC-project. Ze werkte eerder als overblijfmoeder en ze bij de kinderopvang heeft ze haar steentje bijgedragen. Nadat ze de EVC-training heeft gedaan is ze terecht gekomen bij CVD Stap VrijwilligersVacatureBank, die haar heeft bemiddeld naar vrijwilligerswerk bij Technika-10. Eens kijken hoe het met haar gaat en wat ze allemaal doet. Wat voor vrijwilligerswerk doe je nu? Ik werk één dag in de week bij Technika-10 als assistente tijdens de technieklessen voor jonge meisjes. Daarnaast werk ik ook als vrijwilliger bij Vluchtelingen Ommoord-Zevenkamp als tolk voor Afghaanse vluchtelingen en ik help vluchtelingen met het invullen van formulieren. Vind je het leuk? Ja, ik vind het allebei echt ontzettend leuk. Wat is/zijn de reden(en) dat je vrijwilligerswerk doet? Ik vind het prettig om actief te zijn. Ik wil niet alleen maar thuiszitten en niets doen. Ik heb geen vaste baan. Ik vind het leuk om vrijwilligerswerk te doen en zo contact te hebben met andere mensen en wil graag mijn Nederlands verbeteren. Wat voor gevoel krijg je door het doen van (zoveel) vrijwilligerswerk? Vooral het werken met kinderen voelt heel goed. Na elke werkdag ga ik met een blij gevoel naar huis en denk vaak bij mezelf: ik heb vandaag iets nuttigs gedaan!. Wat zou je in de toekomst nog graag willen bereiken? Ik zou graag in de toekomst wel een vaste, betaalde baan willen hebben. Het lijkt me leuk om iets met kinderen te doen of iets anders. Het maakt me eigenlijk niet zoveel uit. Ik hoop wel dat ik dan nog tijd genoeg heb om vrijwilligerswerk te blijven doen!.

38 36 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN Door Gilde geholpen worden bij het vinden van vrijwilligerswerk Voor wie? Voor vrouwen die minstens NT2- niveau 1 hebben en die geholpen willen worden met het vinden van vrijwilligerswerk. Wat houdt het in? Vaak heeft u, zonder dat u het weet, in uw leven allerlei dingen geleerd. Thuis, op school, door een hobby, bij het helpen van anderen of door betaald werk. De vrijwilligers van Gilde die taalhulp geven, kunnen u ook helpen bij ontdekken wat u weet, kunt en leuk vindt. Zij hebben daar een speciale training voor gevolgd. Samen stellen jullie een persoonlijk profiel op. Zodra jullie dat hebben gedaan, gaan jullie samen op zoek naar vrijwilligerswerk dat bij u past. Op welke manier? Jullie komen één keer in de week bij elkaar. Die ontmoetingen duren 1 tot 1,5 uur. De vrijwilligers van Gilde helpen u, als dat nodig is, eerst met het verbeteren van uw Nederlands. Als u na een aantal maanden beter Nederlands spreekt, wordt u geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Dat gebeurt op de volgende manier: Jullie gaan praten over wat vrijwilligerswerk precies is. U wordt vervolgens geholpen met te ontdekken wat u goed kunt (wat uw talenten zijn) en welk vrijwilligerswerk het beste bij u past. Samen gaan jullie naar de vrijwilligersvacaturebank om vrijwilligerswerk te zoeken. Als u gaat solliciteren naar vrijwilligerswerk, helpt de vrijwilliger u met de voorbereidingen. Als het nodig is gaat hij of zij met u mee naar het sollicitatiegesprek. Als u eenmaal aan het werk bent, houdt de vrijwilliger contact met u, totdat u gewend bent en geen begeleiding meer nodig heeft. Hoe lang duurt het? De vrijwilliger van Gilde helpt u, als dat nodig is, eerst met het beter leren spreken van het Nederlands. Dat kan enkele maanden tot een jaar duren. Als uw Nederlands voldoende is verbeterd, gaan jullie je bezighouden met het onderwerp vrijwilligerswerk. Als u na ongeveer 3 maanden vrijwilligerswerk heeft gevonden en aan het werk bent, zal de vrijwilliger u nog zo n 3 maanden begeleiden. Waar? U kunt afspreken in de bibliotheek, in een buurthuis, bij u of bij de vrijwilliger thuis. Een aantal keren gaan jullie samen op pad, bijvoorbeeld om de VrijwilligersVacatureBank te bezoeken. Wat kost het? Inschrijving kost 4,50. Deelname is gratis, maar u moet wel rekening houden met eventuele onkosten. Als de vrijwilliger bijvoorbeeld moet reizen om naar u toe te komen, dan is het de bedoeling dat u de reiskosten betaalt.! Maar; Als u in het kader van Duizend en één Kracht met uw vrijwilliger de VrijwilligersVacatureBank bezoekt of wanneer u naar een sollicitatiegesprek gaat, dan kunnen die reiskosten worden vergoed. (Vraag wel eerst bij Gilde naar de voorwaarden om voor de reiskostenvergoeding in aanmerking te komen!)

39 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN 37 Waar en hoe kunt u zich aanmelden? Bel of kom langs bij Gilde voor het maken van een afspraak om u in te schrijven. Vraag naar Sandro Toma. De openingstijden van de Gildebalie zijn: Maandag van tot uur. Dinsdag tot en met vrijdag van 9.30 tot uur. Bezoekadres: CVD Gilde Rotterdam Glashaven XK Rotterdam (010) Postadres: Postbus AE Rotterdam gilderotterdam@cvd.nl

40 38 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN Meebeslissen, aansturen, leiding geven in een organisatie? Voor wie Voor iedereen die op zoek is naar een functie in een bestuur van een vrijwilligersorganisatie. Wat houdt het in? Individuele bestuursbemiddeling voor iedereen die op zoek is naar een functie in een bestuur van een vrijwilligersorganisatie. Deze bemiddeling houdt in dat door middel van een intake gesprek wordt gekeken naar de capaciteit, wensen en kunnen van de kandidaat. Na de intake en eventuele deelname aan een cursus en/of training wordt gezocht naar een geschikte plek bij een vrijwilligersorganisatie. Bij het zoeken naar een geschikte plek wordt o.a. gebruik gemaakt van de VrijwilligersVacatureBank. Vanaf oktober 2008 organiseren wij netwerkbijeenkomsten. Tijdens deze netwerkbijeenkomsten kunnen de kandidaten kennismaken met organisaties die op zoek zijn naar bestuursleden. Hoe lang duurt het? De intensieve bemiddeling duurt zolang het nodig is om een geschikte plek te vinden. Na de bemiddeling houden we nog regelmatig contact om er zeker van te zijn dat deze geslaagd is. Wat levert het op? Tijdens de bemiddeling worden verschillende middelen aangeboden: kennismaking met verschillende organisaties, netwerkbijeenkomsten, opleidingsmogelijkheden en ondersteuning op het gebied van ontwikkeling. Uiteindelijke doel is natuurlijk het plaatsen van de kandidaat in het bestuur van een vrijwilligersorganisatie. Wat kost het? Deelname aan het bemiddelingstraject is gratis. Wie biedt het aan? Deze bemiddeling wordt u aangeboden door CVD Stap, als extra service van de vrijwilligersvacaturebank. CVD Stap is een advies en ondersteuningspunt voor iedereen die iets wil weten over vrijwilligerswerk. Wij geven antwoord op vragen als: Hoe vind ik een vrijwilligersvacature die bij mij past? Heeft vrijwilligerswerk gevolgen voor mijn uitkering? Worden eventuele onkosten vergoed? Hoe zit het met verzekeringen? Waarop moet ik letten als ik vrijwilligerswerk ga doen? Wij beschikken over een actueel bestand van vacatures bij honderden organisaties in Rotterdam Waar en hoe kunt u zich aanmelden? U kunt bellen met mevrouw Aysel Kaya en een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. CVD Stap Glashaven XK Rotterdam (010) akaya@cvd.nl

41 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN 39 LOV Rotterdam: 1001 Kracht op maat! Voor wie? Voor allochtone vrouwen uit Rotterdam die een beetje Nederlands spreken en het leuk vinden om kennis te maken met vrijwilligerswerk; meer sociale contacten willen en willen meedoen in de samenleving; meer inzicht willen krijgen in hun eigen kwaliteiten en wensen voor de toekomst; graag persoonlijk worden begeleid door een coach die met hen taal en vaardigheden oefent. Wat houdt het in? U wordt persoonlijk begeleid door een vrijwillige coach. U heeft wekelijks contact met haar. De coach (v) helpt u stapje voor stapje, op uw tempo, om inzicht te krijgen in wat u al goed kan, wat u graag doet en wat u in de toekomst zou willen. Samen gaan jullie in de loop van het traject ook de deur uit, om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor vrijwilligerswerk. Er wordt rekening gehouden met uw wensen en beschikbaarheid. U gaat in ieder geval drie keer een vrijwilligerstaak uitvoeren die u zelf kiest. Uw coach helpt hierbij. U bouwt een vertrouwensband op met de coach en oefent samen de praktische (taal) vaardigheden die nodig zijn om uw kwaliteiten ten volle te benutten. Hoe lang duurt het? U wordt ongeveer een jaar lang begeleid door de vrijwillige coach. Jullie komen ongeveer eens in de week 1,5 uur samen bij u thuis, of op andere locaties. Later in het jaar zullen jullie ook uitstapjes maken naar relevante organisaties. Wat levert het op? De deelnemers: Weten wat de eigen kwaliteiten zijn; Kunnen deze kwaliteiten goed presenteren, mondeling of in een portfolio; Hebben vaardigheden opgedaan die nodig zijn voor het vinden en uitvoeren van vrijwilligerswerk; Hebben ervaring in de vrijwilligerssector van hun interesse; Weten wat ze graag willen in de toekomst en hoe ze daar komen. Wat kost het? Voor de training geldt eenmalig inschrijfgeld van 20,-. Wie biedt het aan? Leer- en Ontmoetingsproject voor Vrouwen Rotterdam Het LOV Rotterdam geeft taallessen aan huis aan migrantenvrouwen die niet makkelijk naar buiten kunnen, mogen of durven. Door taallessen, groepslessen en 1001 Kracht wilt het LOV Rotterdam deze vrouwen helpen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid. Hiernaast is ontmoeting erg belangrijk: vrijwilligsters en deelneemsters genieten van het persoonlijke contact en de begeleiding op maat. Waar en hoe kunt u zich aanmelden? LOV Rotterdam Ungerplein 2, flat BR Rotterdam (010)

42 40 VRIJWILLIGERSWERK VINDEN Vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis Misschien kent u het Rode Kruis al vanuit uw land van herkomst als Rode Halve Maan. Beide organisaties zijn onderdeel van dezelfde neutrale internationale organisatie die wereldwijd hulp geeft aan mensen in nood. In Nederland, bij u in de buurt, zijn er ook mensen die hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat ze eenzaam of ziek zijn. Meer informatie? Neem contact op met Latifa Cherabi Rode Kruis Rotterdam Leeuwenstraat AL Rotterdam (010) Wat kunt u doen bij het Rode Kruis? Wilt u ervaring opdoen als vrijwilliger in uw eigen wijk? Wilt u op excursie naar Rode Kruisactiviteiten? Andere mensen ontmoeten? Helpen bij activiteiten, zoals wandelen met een oudere in een rolstoel? Of op bezoek gaan bij een eenzame buurvrouw? Er zijn bij het Rode Kruis veel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. U kunt bijvoorbeeld uw eerstehulpdiploma halen of meehelpen bij concerten. Ook kunt u werken in onze kledingwinkel of vrijwillig bestuurslid worden. Kom kennismaken! Om het u gemakkelijk te maken organiseert het Rode Kruis informatiebijeenkomsten voor vrijwilligers. Hier hoort u wat het Rode Kruis voor u kan betekenen en wat voor soort vrijwilligerswerk u bij ons kunt doen. U kunt direct vrijwilliger worden door bijvoorbeeld mee te doen aan ons nieuwe project Burenrecht. Dit project geeft u de mogelijkheid om hulp te bieden aan iemand uit uw buurt die bijvoorbeeld niet zelf boodschappen kan doen.

Utrecht 2007. Duizend en één. Kansengids. Activiteitenaanbod voor allochtone vrouwen

Utrecht 2007. Duizend en één. Kansengids. Activiteitenaanbod voor allochtone vrouwen Utrecht 2007 Duizend en één Kansengids Activiteitenaanbod voor allochtone vrouwen duizend en één Kansengids Inhoudsopgave Voorwoord 2 Inleiding 3 De Nederlandse taal oefenen 5 Taalontmoeting 6 Ontdekken

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

Voorwoord 2. Inleiding 3. De Nederlandse taal oefenen 5 Taalontmoeting 6

Voorwoord 2. Inleiding 3. De Nederlandse taal oefenen 5 Taalontmoeting 6 duizend en één kansengids Inhoudsopgave Voorwoord 2 Inleiding 3 De Nederlandse taal oefenen 5 Taalontmoeting 6 Ontdekken wat u wilt en wat u kunt in speciale trainingen 9 Empowermenttraining 10 Talententraining

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Nieuwsflits: Augustus 2014

Nieuwsflits: Augustus 2014 Nieuwsflits: Augustus 2014 MEER! met elkaar is een plek waar vrouwen van alle nationaliteiten en leeftijden elkaar kunnen ontmoeten. Waar veel vrijwilligers actief zijn. Waar je elkaar kunt steunen, jezelf

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga

taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga taal in veenendaal verbeter je nederlands Hollandaca ögrenmek istiyorsaniz Wanaaji Holandeeskaaga Verbeter je Nederlands! Wil jij ook beter Nederlands leren? Ga dan naar de bibliotheek in De Cultuurfabriek.

Nadere informatie

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl

Zorg voor je carrière. Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Neem gerust contact op of maak een afspraak. Telefoon: (030) 602 94 25 of e-mail: zorg@matchcare.nl Hoe presenteer ik mijzelf? Wat wil ik? Zorg voor je carrière Door het dagelijkse contact met mijn coach

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO ROTTERDAM www.antesgroep.nl/rotterdam INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap

De Winckelsteegh. voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap De Winckelsteegh voor mensen met een ernstig verstandelijke handicap Maak kennis met De Winckelsteegh Wil je deze brochure lezen in eenvoudige taal? Zoek de plaatjes van het vergrootglas. Daaronder staan

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gesolliciteerd naar een baan? Hoe deed je dat? Heb je een curriculum vitae? Hoofditem Fragment 1 Korte inhoud: Milouska en Bayu kijken hoe je kunt

Nadere informatie

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010

KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 KWALITEITSHANDVEST EDUCATIE 2009-1010 Het Albeda College wil goed onderwijs geven. Om dit te kunnen doen hebben we regels. In dit kwaliteitshandvest lees je wat die regels zijn. Je leest wat de school

Nadere informatie

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid

Weerbaarheidstraining voor iedereen. Weerbaar met Accres. Accres.nl/weerbaarheid Weerbaarheidstraining voor iedereen Weerbaar met Accres Accres.nl/weerbaarheid Stevig in je schoenen leren staan Weerbaarheidstraining voor iedereen! Overtuigend nee durven zeggen Weerbaar zijn betekent:

Nadere informatie

CVD Aanbod Dagbesteding

CVD Aanbod Dagbesteding CVD Aanbod Dagbesteding Waar kunnen we u mee van dienst zijn? Centrum Voor Dienstverlening / www.cvd.nl Voor veel mensen is werk een belangrijk onderdeel in het leven. Wie zich prettig voelt in zijn werk

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion

Vorming Training Scholing. Voor alle cliënten van Odion Vorming Training Scholing Voor alle cliënten van Odion 2014 VTS gids 2014 1 Inleiding Voor wie is Vorming, Training, Scholing mogelijk en wat is het? VTS is voor alle cliënten van Odion van zowel dagbesteding

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Advies en steun voor uw kind en uzelf

Advies en steun voor uw kind en uzelf Advies en steun voor uw kind en uzelf Voor advies en steun aan ouders en hun kinderen Informatie advies cursussen Als u of uw kind psychische klachten heeft of problemen ervaart met alcohol of drugs, heeft

Nadere informatie

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend!

Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Meedoen Werkt! Geen werk, geen uitkering, wél ambitie? Ontwikkel je talent in Purmerend! Heb je geen werk, geen uitkering maar wél ambitie? Wil je bijvoorbeeld graag werkervaring opdoen, in contact komen

Nadere informatie

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil een baan! Solliciteren kunt u leren Sollicitatietips voor als u een WW-uitkering heeft VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Waarom deze brochure? Een baan vinden: dat is niet altijd even makkelijk.

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO

GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO GEMENGDE LEERWEG (GL) MAVO (TL) MAVO/HAVO Wat is jouw kracht? Waar wil jij goed in zijn? Wat wil jij leren, ervaren en doen? Dat gaan we samen ontdekken op het Amsfort. Positief en uitdagend Vakken op

Nadere informatie

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang

Thema Kinderen en school. Demet TV. Lesbrief 9. De kinderopvang Thema Kinderen en school. Demet TV Lesbrief 9. De kinderopvang zoekt opvang voor haar kind. belt naar een kinderdagverblijf. Is er plaats? Is de peuterspeelzaal misschien een oplossing? Gaat inschrijven

Nadere informatie

Aan de slag met de Werk Ster!

Aan de slag met de Werk Ster! Aan de slag met de Werk Ster! Werk Ster Copyright EgberinkDeWinter 2013-2014 Werk Ster Stappen naar werk De Werk Ster helpt je duidelijk te krijgen waar jij op dit moment staat op weg naar werk. Je krijgt

Nadere informatie

Berghuizen Breed. Doe mee met leuke activiteiten in Zuid-Berghuizen!

Berghuizen Breed. Doe mee met leuke activiteiten in Zuid-Berghuizen! Tot woensdag 9 maart aanmelden Berghuizen Breed De eerste testuitgave in Zuid-Berghuizen, gemaakt en bezorgd door vrijwilligers. Lees en laat ons weten wat u ervan vindt! Mail uw ervaring, tips en vragen

Nadere informatie

Mona geeft naailes in buurthuis De Meeuw.

Mona geeft naailes in buurthuis De Meeuw. Mona geeft naailes in buurthuis De Meeuw. Ik ben Mona, ben geboren in Egypte. Ik heb daar basisschool gedaan. Daarna een opleiding voor zuster. Ik woon 6 jaar in Nederland. Mijn man is overleden. Ik zorg

Nadere informatie

Dagbesteding Bijzonder

Dagbesteding Bijzonder Dagbesteding Bijzonder Bijzonder biedt dagbesteding met een kleinschalig karakter. Hierdoor is er veel tijd voor persoonlijke aandacht, en sta je als mens centraal. De cliënt moet zich hier thuis en beschermd

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden

Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Grammaticaoefeningen 4 Sociale contacten Signaalwoorden en verschillende vormen van woorden Oefening 1 Bespreek de vragen. 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 100 naar Signaalwoorden. Begrijp je al

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Informatie MEERWAARDE

Informatie MEERWAARDE Informatie MEERWAARDE Van stichting Meerwaarde hebben wij toestemming gekregen om de activiteiten t.b.v. ouderen en volwassenen uit het programmaboekje najaar 2005 te publiceren. De activiteiten vinden

Nadere informatie

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud 2 Wet inburgering 3 Wat is inburgeren? 4 Waarom inburgeren? 5 Wie moeten inburgeren? 6 Wanneer hoeft u niet in te burgeren? 9 Hoe

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 25 2012-2013 Cursussen voor volwassenen U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland, met een breed

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Rotterdam.nl telefoon 14 010. Wie doet wat. VraagWijzer Vrijwilligers Nibud. Maatschappelijk. werk. Ik pak mijn schulden aan

Rotterdam.nl telefoon 14 010. Wie doet wat. VraagWijzer Vrijwilligers Nibud. Maatschappelijk. werk. Ik pak mijn schulden aan Rotterdam.nl telefoon 14 010 Wie doet wat Maatschappelijk werk VraagWijzer Vrijwilligers Nibud Ik pak mijn schulden aan 2 Kredietbank Rotterdam Ik pak mijn schulden aan De Kredietbank Rotterdam (KBR) is

Nadere informatie

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering

hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering hoe moet ik inburgeren? informatiebrochure over de wet inburgering Inhoud Wet inburgering Wet inburgering Wat is inburgeren? Waarom inburgeren? Wie moeten inburgeren? Wanneer hoeft u niet in te burgeren?

Nadere informatie

Ich bön d r väör dich!

Ich bön d r väör dich! Ich bön d r väör dich! Wie zijn wij? NaoberzorgPunt is een vereniging van betrokken inwoners en ondernemers in Roggel. Wij zijn een netwerkorganisatie en werken samen met de huisartsenzorg, ondernemersvereniging,

Nadere informatie

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst!

Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal verbindt mensen Wij verbinden mensen met taal Want Taal doet meer dan schrijven, spreken en lezen Het is de sleutel naar een nieuwe toekomst! Taal doet meer In Utrecht wonen meer dan 15.000 volwassenen

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u?

Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Vrijwilligerswerk in een hospice. Iets voor u? Hospice De Vier Vogels is een sfeervol en kleinschalig bijna-thuis huis aan de Mathenesserlaan in Rotterdam Delfshaven waar terminaal zieken hun laatste levensfase

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 5. Werk vragen in een winkel Inleiding Deze les gaat over het zoeken naar werk. Over hoe je een baan kunt vinden. In deze les gaat een vrouw, Maria, naar een winkel om

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Stuw Platform Overbetuwe

Nieuwsbrief. Stuw Platform Overbetuwe Nieuwsbrief Editie 4 Januari 2014 INHOUD: * Een nieuw jaar, een nieuwe nieuwsbrief * Verhalenvertelgroep: een winter vol verhalen * Computercursussen 2014 * Goed voornemen 2014: BEWEGEN!!!! * GelrePas:

Nadere informatie

Young People Coaching Experience

Young People Coaching Experience Hét loopbaanprogramma voor Young Professionals Young People Coaching Experience In 5 stappen naar je ideale baan! Ga jij met tegenzin naar je werk? Heb je er genoeg van om werk te doen dat niet bij je

Nadere informatie

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT

ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING ORIËNTATIE OP DE NEDERLANDSE ARBEIDSMARKT TOELICHTING OP HET PORTFOLIO EN EXAMEN Het examen Oriëntatie op de Nederlandse arbeidsmarkt gaat over werk vinden en werk houden in Nederland. Als

Nadere informatie

Praktijkonderwijs werkt!

Praktijkonderwijs werkt! DE VENEN Praktijkonderwijs werkt! Ontdek hoe het werkt op 20 januari! Waar wil jij een pro in worden? Bij ons op school leer je vooral door te doen! Op school én in de praktijk, via stages. Je kunt bij

Nadere informatie

Handleiding maatschappelijke stage

Handleiding maatschappelijke stage Handleiding maatschappelijke stage Christiaan Huygens College Broodberglaan Voorwoord Het 3e jaar ga je een maatschappelijke stage lopen. Dat is een andere stage dan de arbeidsoriëntatie stage, waar je

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Aflevering 2: Solliciteren

Aflevering 2: Solliciteren Aflevering 2: Solliciteren Vragen vooraf: Heb je wel eens gewerkt in je land van herkomst? Hoe heb je die baan gevonden? Heb je wel eens in Nederland naar werk gezocht? Hoe heb je dat gedaan? Hoofditem

Nadere informatie

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010

LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 LEIDERSCHAPSTRAINING 2010 Voorwoord Politiek heeft veel te maken met goed leiderschap: mensen volgen dan het voorbeeld van hun leider. Martin Luther King, Majoor Bosshardt en Koning David zijn voor mij

Nadere informatie

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties.

Inleiding. Dit aanbod is tot stand gekomen naar aanleiding van landelijke ontwikkelingen, vragen en signalen vanuit vrijwilligers en organisaties. INHOUD Inleiding... 4 Basistraining: Nieuwe vrijwilligers... 5 Workshop: Vergaderen... 6 Workshop: Werving bestuursleden... 7 Informatiebijeenkomst: Vrijwilligerswerk... 8 Workshop: Groepsactiviteiten

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN

Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN Cursus VRIENDEN MAKEN.KUN JE LEREN PRAKTISCHE INFORMATIE Wat voor cursus? Het is een cursus voor mensen die, om wat voor reden dan ook, geen stevige vriendenkring (meer) hebben en die actief willen onderzoeken

Nadere informatie

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding

Ik wil graag. specialistische. behandeling en begeleiding Ik wil graag specialistische behandeling en begeleiding Specialistische behandeling en begeleiding Geen mens is hetzelfde. Dat vinden we heel normaal. Iedereen heeft daarom ook andere hulp nodig. Bij ORO

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

WIJ-Wet Investeren in Jongeren

WIJ-Wet Investeren in Jongeren WIJ-Wet Investeren in Jongeren Afdeling Samenleving Bezoekadres: 1 e bezoek: Publiekscentrum Raadhuisplein 2 Krimpen aan den IJssel Openingstijden: Maandag; 08.30 12.30 uur Dinsdag; 08.30 12.30 uur Woensdag;

Nadere informatie

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL

werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL werkbladen thema 7 DE BASISSCHOOL 7.0 vragen bij de film alleen Kijk naar de film. Geef antwoord op de vragen. eerste ronde filmkijken 1 2 3 Badria vindt Nederlands moeilijk. De juf komt op huisbezoek.

Nadere informatie

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling

Ontwikkeling. Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Opleiding Persoonlijke Ontwikkeling Waarom? Ik heb het idee dat ik wel eens tekortschiet als het erom gaat anderen duidelijk te maken wat ik bedoel. Ik

Nadere informatie

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege

Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege Verbondenheid, Inspiratie, Verantwoordelijkheid, Ambitie: dit zijn waardevolle woorden voor het Sint-Laurenscollege. We kunnen veel bereiken als school,

Nadere informatie

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016

Workshops en trainingen. september 2015 t/m mei 2016 Workshops en trainingen september 2015 t/m mei 2016 3 INHOUD Inleiding... 4 Vrijwilligerscentrale Roermond Informatieavond... 5 Informatieavond: afspraken/regels rondom vrijwilligerswerk als tegenprestatie...

Nadere informatie

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017

novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 novacollege.nl/zorg Assistenten gezondheidszorg Verpleging en verzorging Zorg 2016/2017 Ik ben altijd met kleding bezig. Een creatieve opleiding lag dus voor de hand. Maar tijdens het zoeken, merkte ik

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk

Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Werkloos? Weener XL helpt u op weg naar werk Hulp op weg naar inkomen Soms gebeuren er dingen in het leven die u liever anders had gezien. U wordt werkloos of mag minder uren werken, uw relatie strandt.

Nadere informatie

tieve En Ect Educa traj

tieve En Ect Educa traj Educatieve trajecten Educatieve trajecten In opdracht van gemeentes verzorgt het ROC Kop van Noord- Holland opleidingen voor volwassenen om participatie in de samenleving of op het werk te vergroten: de

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008

Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Nieuwsbrief 4 nazomer 2008 Van de redactie Hierbij ontvangt u de nazomer nieuwsbrief van Haagse Ontmoetingen Wij houden graag iedereen op de hoogte van de gebeurtenissen in en rond dit bijzondere project.

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010

Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 Enquête onder de vrijwilligers van de Gemiva-SVG Groep 2010 De Gemiva-SVG Groep heeft ruim 900 vrijwilligers die op zeer uiteenlopende momenten hun diensten verlenen bij activiteiten voor mensen met een

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje

Thema Op zoek naar werk. Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk?

Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Wat doet NIM Maatschappelijk Werk? Hulp, informatie en advies voor iedereen die het nodig heeft Bij NIM Maatschappelijk Werk kan iedereen die het nodig heeft (in Nijmegen en de regio) aankloppen voor gratis

Nadere informatie

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers

Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Ontmoetingscentrum Houtstroom Voor mensen met geheugenproblemen en/of dementie en hun mantelzorgers Soms merk ik dat ik dingen die ik graag deed, zoals fietsen en koken, niet meer kan doen. Daardoor heb

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Gewoon meedoen! www.estinea.nl

Gewoon meedoen! www.estinea.nl Gewoon meedoen! Hoe wil jij meedoen? Dat vragen we aan iedereen die bij Estinea komt voor ondersteuning bij wonen, werken of leren. Meedoen in de samenleving - op je eigen niveau en je eigen manier - levert

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie