1. WAT IS MIDAZOLAM 1 MG/ML EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. WAT IS MIDAZOLAM 1 MG/ML EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT"

Transcriptie

1 and Package Leaflet page 1/9 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER, oplossing voor injectie midazolam Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter. Het kan nodig zijn om deze nog eens door te lezen. Heeft u nog vragen, raadpleeg dan uw arts of apotheker. Dit geneesmiddel is aan u persoonlijk voorgeschreven. Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen. Dit geneesmiddel kan schadelijk voor hen zijn, zelfs als de verschijnselen dezelfde zijn als waarvoor u het geneesmiddel heeft gekregen. Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij u een bijwerking optreedt die niet in deze bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan uw arts of apotheker. In deze bijsluiter: 1. Wat is en waarvoor wordt het gebruikt 2. Wat u moet weten voordat u gebruikt 3. Hoe wordt gebruikt 4. Mogelijke bijwerkingen 5. Hoe bewaart u 6. Aanvullende informatie 1. WAT IS MIDAZOLAM 1 MG/ML EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT Midazolam behoort tot een groep geneesmiddelen bekend onder de naam benzodiazepinen. Het is een kortwerkend, slaapinducerend geneesmiddel om anesthesie in te leiden. Midazolam heeft een kalmerende, angstverminderende en spierontspannende werking. Dit middel wordt gebruikt: Voor bewustzijnsverlaging (een toestand van kalmte, slaperigheid of slaap terwijl u wakker blijft) bij kinderen en volwassenen.

2 and Package Leaflet page 2/9 Om een gevoel van kalmte en slaperigheid te geven aan kinderen en volwassenen op de intensive care. Dit wordt ook wel sedatie genoemd. Voor algemene verdoving bij volwassenen (premedicatie voor inleiding op narcose, inleiding op narcose, als kalmerende medicatie naast andere narcosemiddelen). Premedicatie voor inleiding op narcose bij kinderen. 2. WAT U MOET WETEN VOORDAT U MIDAZOLAM 1 MG/ML GEBRUIKT Gebruik niet als u allergisch (overgevoelig) bent voor midazolam of voor één van de andere bestanddelen van. als u ernstige ademhalingsproblemen hebt. Dit geldt alleen als midazolam wordt gebruikt om het bewustzijn te verlagen vóór en tijdens diagnostische ingrepen of bij operaties die al dan niet onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd. Wees extra voorzichtig met als u problemen hebt of hebt gehad met het gebruik van alcohol en/of drugs. Midazolam moet dan met de grootste voorzichtigheid worden toegediend. als u ouder dan 60 jaar bent. als u lijdt aan een bepaalde vorm van spierzwakte (myasthenia gravis). als u vrijwel altijd kortademig bent. als u een nier-, lever- of hartaandoening hebt. als uw algehele lichamelijke toestand slecht is. als midazolam wordt gebruik voor baby s en kinderen. Raadpleeg uw dokter als uw kind een hartaandoening heeft. Wanneer een van de bovengenoemde situaties op u van toepassing is, bespreek dit dan met uw arts voordat midazolam aan u gegeven wordt. In al deze bovengenoemde gevallen moet uw arts de dosering en/of de toedieningssnelheid verlagen. Wanneer bij u tijdens het gebruik van midazolam verschijnselen als opwinding, onwillekeurige bewegingen, overmatige activiteit, vijandigheid, woede-uitbarstingen, agressie, periodieke opwinding en geweldgebruik optreden, raadpleeg dan uw dokter. Deze verschijnselen komen vaker voor bij kinderen en bejaarden.

3 and Package Leaflet page 3/9 Verder is het van belang om het volgende te weten Bij intraveneuze toediening kan midazolam een dempende werking op de ademhaling hebben en de werking van het hart beïnvloeden. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot het stoppen van de ademhaling of het hart. Om dit te voorkomen worden doses langzaam gegeven en zijn ze zo laag mogelijk. In elk geval moeten reanimatiemogelijkheden aanwezig zijn. Na langer gebruik op de intensive care kan midazolam bij u minder goed gaan werken. Langdurig gebruik van midazolam voor sedatie op de intensive care kan leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid waardoor bij u het verlangen naar meer midazolam ontstaat. De kans dat dit gebeurt, is groter als u midazolam langere tijd hebt gebruikt of als u hoge doseringen gebruikt. (Zie ook rubriek 3, Als u stopt met het gebruik van.) Nadat bij u midazolam is toegediend, kan geheugenverlies optreden. Dit is wenselijk in situaties zoals voor en tijdens operatieve of diagnostische ingrepen. Langdurig geheugenverlies kan tot problemen leiden als u direct na de ingreep het ziekenhuis mag verlaten. In dat geval moet u ervoor zorgen dat er iemand aanwezig is die u kan vergezellen. Extra voorzichtigheid is geboden als midazolam wordt gebruikt bij te vroeg geboren kinderen en kinderen tot een leeftijd van 6 maanden. Gebruik met andere geneesmiddelen Midazolam kan invloed hebben op de wijze waarop andere geneesmiddelen werken. Tevens kunnen andere geneesmiddelen het effect van midazolam beïnvloeden. Midazolam vertoont interactie met: ketoconazol, fluconazol, itraconazol, voriconazol en posocanazol (middelen tegen schimmels), diltiazem (voor behandeling van hart- en vaatziekten), erytromycine, telitromycine en claritromycine (antibiotica), hivgeneesmiddelen (saquinavir en andere hiv-proteaseremmers), een medicijn om misselijkheid en braken te voorkomen na chemotherapie of een operatie (aprepitant). De werking van midazolam kan versterkt worden door deze geneesmiddelen. alcohol, kalmeringsmiddelen, hypnotica (om u te helpen slapen), opiaten (zeer sterke pijnstillers), geneesmiddelen tegen psychische aandoeningen, zoals middelen (neuroleptica) tegen psychose (ernstige geestesziekte), geneesmiddelen tegen depressie, fenobarbital (een middel bij epilepsie), andere benzodiazepinen, bepaalde middelen tegen hoge bloeddruk en middelen tegen overgevoeligheidsreacties (antihistaminica). De werking van midazolam kan versterkt worden door deze geneesmiddelen. Sommige van deze middelen kunnen ook de remming op de ademhaling versterken.

4 and Package Leaflet page 4/9 rifampicine (antibioticum) en het gebruik van St. Janskruid kunnen een verminderde werking van midazolam veroorzaken. Vertel uw arts als u (één van) bovengenoemde geneesmiddelen of andere geneesmiddelen gebruikt of kort geleden heeft gebruikt. Dit geldt ook voor geneesmiddelen die u zonder voorschrift kunt krijgen. Gebruik van met voedsel en drank Het gebruik van alcohol moet ten sterkste worden vermeden bij gebruik van midazolam. Alcohol kan de werking van midazolam versterken of verminderen. Het gebruik van alcohol kan problemen met de ademhaling veroorzaken. Wees daarom erg voorzichtig met het gelijktijdig gebruik van alcohol en midazolam. Zwangerschap Vraag uw arts om advies voordat u een geneesmiddel inneemt. Als u denkt dat u zwanger bent of als u van plan bent zwanger te worden, moet u dat uw arts vertellen. Hij/zij kan dan beslissen of dit geneesmiddel geschikt voor u is. Over het gebruik van midazolam tijdens de zwangerschap zijn onvoldoende gegevens om te kunnen beoordelen of midazolam schadelijk is voor de ongeboren vrucht. Midazolam dient niet tijdens de zwangerschap te worden gebruikt tenzij het duidelijk noodzakelijk is. Het moet bij voorkeur niet bij een keizersnede gebruikt worden. Er is gemeld dat hoge doses midazolam tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap en tijdens de bevalling of wanneer het werd toegepast als inleiding bij een keizersnede nadelig kan zijn voor de moeder (problemen met verslikken), voor het ongeboren kind (onregelmatige hartslag) of na de geboorte voor uw baby [bijv. verlaging van de lichaamstemperatuur (hypothermie), verminderde spierspanning (hypotonie), slecht zuigen en verminderde ademhaling]. Bovendien bestaat het risico dat uw baby voor de geboorte afhankelijk is geworden van midazolam en dat er dan na de geboorte onthoudingsverschijnselen optreden. Midazolam mag daarom tijdens het laatste deel van de zwangerschap alleen gebruikt worden als het niet anders kan. Borstvoeding Vraag uw dokter of apotheker om advies voordat u een geneesmiddel inneemt. Omdat midazolam in de moedermelk terecht kan komen, mag u gedurende 24 uur na toediening van midazolam geen borstvoeding geven. Rijvaardigheid en het gebruik van machines

5 and Package Leaflet page 5/9 Dit geneesmiddel kan u slaperig en/of vergeetachtig maken, of uw concentratie en/of coördinatie aantasten. Dit kan uw rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen aantasten. Daarom moet u aan uw dokter vragen wanneer u na toediening van midazolam een voertuig mag besturen of machines mag bedienen. Na uw behandeling moet u op weg naar huis altijd worden vergezeld door een verantwoordelijke volwassene. Belangrijke informatie over enkele bestanddelen van Dit product bevat minder dan 1 mmol natrium (23 mg) per ampul, dat wil zeggen dat het feitelijk natriumvrij is. 3. HOE WORDT MIDAZOLAM 1 MG/ML GEBRUIKT Midazolam wordt door een arts toegediend. Midazolam wordt intramusculair (injectie in de spier) of intraveneus (injectie in de ader) toegediend. Ook toediening via een infuus is mogelijk. Bij kinderen kan midazolam ook rectaal (via de anus) worden toegediend. Dosering De dosis wordt door uw arts individueel bepaald. De hoogte van de dosering, de wijze van toedienen, hoe vaak midazolam moet worden toegediend en hoelang de behandeling moet duren, is afhankelijk van uw leeftijd, lichaamsgewicht, algemene gezondheidstoestand, respons van uw lichaam op midazolam, mate van sedatie die nodig is en of andere medicijnen tegelijkertijd moeten worden toegediend. Als u merkt dat midazolam te sterk of juist te weinig werkt, raadpleeg dan uw arts. Wat u moet doen als u meer van heeft gebruikt dan u zou mogen Dit geneesmiddel wordt u door een arts toegediend. Wanneer u denkt dat meer midazolam is toegediend dan is voorgeschreven, neem dan onmiddellijk contact op met uw dokter. Als u per ongeluk een overdosis krijgt, kunnen de volgende verschijnselen optreden: slaperigheid, incoördinatie van willekeurige spieractiviteit (ataxie), problemen met spreken (dysartrie), onwillekeurige oogbewegingen (nystagmus), afwezigheid van reflexen, onderdrukking van de ademhaling (apnoe), lage bloeddruk (hypotensie), verlies van long- en hartfuncties (cardio-respiratoire depressie) en coma.

6 and Package Leaflet page 6/9 Na een overdosis kan een intensieve controle van vitale lichaamsfuncties en behandeling van hart- en ademhalingsproblemen nodig zijn. Als u stopt met het gebruik van Alleen uw arts kan beoordelen hoelang de behandeling moet duren. In het algemeen dient de behandeling zo kort mogelijk te zijn. Tijdens langdurige behandeling op de intensive care kan lichamelijke afhankelijkheid ontstaan. Daarom dient de toediening van midazolam niet plotseling gestopt te worden omdat bij het plotseling stoppen onthoudingsverschijnselen optreden. Deze onthoudingsverschijnselen kunnen zich uiten als angst, spanning, hoofdpijn, spierpijn, rusteloosheid, verwardheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid, stemmingsveranderingen, waarnemingen van dingen die er niet zijn (hallucinaties) en stuipen (convulsies). Omdat het risico op onthoudingsverschijnselen groter is wanneer de behandeling plotseling wordt gestopt, wordt aanbevolen de dosis geleidelijk te verminderen. Als u nog vragen heeft over het gebruik van dit geneesmiddel, vraag dan uw arts of apotheker. 4. MOGELIJKE BIJWERKINGEN Zoals alle geneesmiddelen kan bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De volgende bijwerkingen kunnen optreden bij dit geneesmiddel (de frequentie is niet bekend en kan op basis van de beschikbare gegevens niet geschat worden). Afweersysteem Algemene allergische reacties (reacties van de huid, het hart en bloedvatenstelsel, piepende ademhaling) Anafylactische shock (een levensbedreigende allergische reactie). Huid Huiduitslag Allergische reactie Jeuk. Zenuwstelsel Sufheid en verlengde sedatie Afgenomen waakzaamheid Slaperigheid Hoofdpijn Duizeligheid Spiercoördinatieproblemen (ataxie) De kalmerende (sedatieve) werking kan tot enige tijd na toediening voortduren Stuiptrekkingen (convulsies) zijn waargenomen bij te vroeg en pasgeboren baby's.

7 and Package Leaflet page 7/9 Geheugenverlies Tijdelijk geheugenverlies is gemeld. De duur hiervan is afhankelijk van de hoeveelheid midazolam die u gekregen heeft en geheugenverlies kan ook na uw behandeling optreden. In zeer zeldzame gevallen hield dit langdurig aan. Geestelijke reacties Verwardheid Overdreven gevoel van welbehagen (euforie) Waarnemingen van dingen die er niet zijn (hallucinaties) Zeer snelle achteruitgang van besef en algemeen functioneren van de geest (delirium) Opwinding Spierspasmen en trillende spieren Rusteloosheid Vijandigheid Woedeuitbarstingen Agressie Opwinding Geweldpleging. Deze bijwerkingen zijn meer waarschijnlijk wanneer een hoge dosis gegeven wordt of wanneer de injectie te snel gegeven wordt. Deze bijwerkingen zijn waarschijnlijker bij kinderen en ouderen. Afhankelijkheid Langdurig gebruik (zelfs van normale doses) kan leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Na langdurig gebruik is het belangrijk de dosis geleidelijk af te bouwen om onthoudingsverschijnselen te voorkomen. Plotselinge stopzetting van de therapie kan leiden tot onthoudingsverschijnselen, incl. onthoudingsstuipen. Hartaandoeningen Ernstige bijwerkingen: Hartaanval Verlaagde bloeddruk Langzame hartslag Vaatverwijding met bijvoorbeeld roodheid van gezicht en nek (opvliegers), flauwvallen en hoofdpijn tot gevolg. Ademhalingsstelselaandoeningen Ernstige bijwerkingen: Problemen met ademhalen (met soms het stoppen van de ademhaling tot gevolg) Kortademigheid Verstopping van de luchtwegen De hik. Levensbedreigende situaties komen waarschijnlijk meer voor bij patiënten ouder dan 60 jaar en bij patiënten met een onvoldoende werkend ademhalingssysteem of met een verminderde hartwerking. Maagdarmstelselaandoeningen Misselijkheid Braken Verstopping Droge mond Algemene aandoeningen en toedieningsplaatsstoornissen

8 and Package Leaflet page 8/9 Vermoeidheid Pijn op de plaats van de injectie Zwelling en roodheid van de huid (erytheem, ontsteking van de vaatwand met vorming van bloedproppen) Vorming van bloedstolsels (trombose). Ongelukken Ouderen die dit geneesmiddel gebruiken, hebben een hoger risico op vallen en botbreuken. Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij u een bijwerking optreedt die niet in deze bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan uw arts of apotheker. 5. HOE BEWAART U MIDAZOLAM 1 MG/ML Buiten het bereik en zicht van kinderen houden. Bewaren in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht. Gebruik niet meer na de vervaldatum die staat vermeld op de verpakking na EXP.. De eerste twee getallen van de vervaldatum geven de maand weer en de laatste vier getallen het jaar. De vervaldatum verwijst naar de laatste dag van die maand. Geneesmiddelen dienen niet weggegooid te worden via het afvalwater of met huishoudelijk afval. Vraag uw apotheker wat u met medicijnen moet doen die niet meer nodig zijn. Deze maatregelen zullen helpen bij de bescherming van het milieu. 6. AANVULLENDE INFORMATIE Wat bevat Het werkzame bestanddeel is midazolam. De andere bestanddelen zijn natriumchloride, zoutzuur en/of natriumhydroxide, water voor injecties en stikstof. Hoe ziet eruit en wat is de inhoud van de verpakking is verkrijgbaar in kleurloze glazen ampullen bevattende 5 ml, oplossing voor injectie. De ampullen zijn per 10 stuks, in een houder van karton of polypropyleen, verpakt in een bedrukt kartonnen doosje.

9 and Package Leaflet page 9/9 Het kan voorkomen dat niet alle verpakkingsgrootten in de handel worden gebracht. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant Houder van de vergunning voor het in de handel brengen Synthon BV Microweg CM Nijmegen Nederland Fabrikanten Synthon BV Microweg 22, 6545 CM Nijmegen Nederland Synthon Hispania S.L. C/ Castello, 1, Polígono Industrial Las Salinas, Sant Boi de Llobregat Spanje Takeda Austria GmbH (Linz) St. Peterstrasse 25, A-4020 Linz Oostenrijk Dit geneesmiddel is geregistreerd in de lidstaten van de EEA onder de volgende namen: Oostenrijk Midazolam Erwo 1 mg/ml Injektionslösung Spanje Midazolam Hospira 1 mg/ml solución inyectable EFG Nederland, oplossing voor injectie Deze bijsluiter is voor de laatste keer goedgekeurd in april 2015

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie. Midazolam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie. Midazolam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie Midazolam Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat dit geneesmiddel aan u gegeven wordt. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Dormicum 5 mg/5 ml oplossing voor injectie Dormicum 15 mg/3 ml oplossing voor injectie Dormicum 50 mg/10 ml oplossing voor injectie

Dormicum 5 mg/5 ml oplossing voor injectie Dormicum 15 mg/3 ml oplossing voor injectie Dormicum 50 mg/10 ml oplossing voor injectie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dormicum 5 mg/5 ml oplossing voor injectie Dormicum 15 mg/3 ml oplossing voor injectie Dormicum 50 mg/10 ml oplossing voor injectie Midazolam Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie. Midazolam

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie. Midazolam Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Dormicum, 5 mg/ml oplossing voor injectie Midazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat dit geneesmiddel aan u gegeven wordt want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Lexotanil 3 Lexotanil 6

Lexotanil 3 Lexotanil 6 Roche Nederland B.V. Patiëntenbijsluiter Lexotanil 3 Lexotanil 6 Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levocetirizine-ratio 5 mg filmomhulde tabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levocetirizine-ratio 5 mg filmomhulde tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine-ratio 5 mg filmomhulde tabletten Levocetirizine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Midazolam Mylan 1 mg/ml oplossing voor injectie Midazolam Mylan 5 mg/ml oplossing voor injectie midazolam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Midazolam Mylan 1 mg/ml oplossing voor injectie Midazolam Mylan 5 mg/ml oplossing voor injectie midazolam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Midazolam Mylan 1 mg/ml oplossing voor injectie Midazolam Mylan 5 mg/ml oplossing voor injectie midazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl)

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihcl Mylan 5 mg tabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihcl Mylan 5 mg tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihcl Mylan 5 mg tabletten Levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Novaban 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Novaban 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER 2 mg/2 ml, oplossing voor injectie en infusie Tropisetron Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt

Informatie voor de patiënt J-C 2001 Ned. Informatie voor de patiënt Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u Dipidolor al eerder toegediend heeft gekregen. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan.

Nadere informatie

Package Leaflet / 1 van 5

Package Leaflet / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Hydroxocobalamine HCl CF 0,5 mg/ml, oplossing voor injectie hydroxocobalamine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Nummer: D04-6 Datum: Oktober 2013 Versie: 1.0

Nummer: D04-6 Datum: Oktober 2013 Versie: 1.0 Midazolam rectiole Werking en toepassingen Wat doet dit medicijn en waarbij wordt het gebruikt? De werkzame stof in midazolam rectiole is midazolam. Midazolam vermindert angst en spanning en werkt rustgevend.

Nadere informatie

XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING

XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING Samenwerkende Apothekers Nederland bv Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING Lees deze bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

als u duidelijke tekens van de ziekte van Parkinson of andere bewegingsstoornissen vertoont.

als u duidelijke tekens van de ziekte van Parkinson of andere bewegingsstoornissen vertoont. BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER SIBELIUM 10 mg tabletten flunarizine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 0,5/1,0. 1313-V6 mg/ml 1.3.1.3 Package Leaflet januari 2009

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 0,5/1,0. 1313-V6 mg/ml 1.3.1.3 Package Leaflet januari 2009 Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XYLOMETAZOLINE HCl SANDOZ NEUSDRUPPELS 0,5/1,0 MG/ML, OPLOSSING Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil

Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Rapifen oplossing voor injectie 0,5 mg/ml alfentanil Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Sandoz B.V. Page 1/5 1313-v2. 1.3.1.3 Package leaflet november 2009

Sandoz B.V. Page 1/5 1313-v2. 1.3.1.3 Package leaflet november 2009 Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1502 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Aurobindo 10 mg, capsules Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl)

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine Sandoz 5 mg filmomhulde tabletten levocetirizine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Dipidolor oplossing voor injectie 10 mg/ml. piritramide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Dipidolor oplossing voor injectie 10 mg/ml. piritramide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Dipidolor oplossing voor injectie 10 mg/ml piritramide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine 2HCl Aurobindo 5 mg, filmomhulde tabletten

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine 2HCl Aurobindo 5 mg, filmomhulde tabletten 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1509 Pag. 1 van 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine 2HCl Aurobindo 5 mg, filmomhulde tabletten levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormonoct 1 mg tabletten. Loprazolam Mesilaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Dormonoct 1 mg tabletten. Loprazolam Mesilaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Dormonoct 1 mg tabletten Loprazolam Mesilaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit geneesmiddel. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt

Informatie voor de patiënt J-C 2005 Ned. Informatie voor de patiënt Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u Sufenta al eerder toegediend heeft gekregen. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan.

Nadere informatie

Package Leaflet juli 2014

Package Leaflet juli 2014 Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER xylometazoline HCl 0,5 / 1,0 mg/ml oplossing xylometazoline HCl Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er. BRONCHOSEDAL Dextromethorphan HBr 1,5 mg/ml siroop. Dextromethorfanhydrobromide

Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er. BRONCHOSEDAL Dextromethorphan HBr 1,5 mg/ml siroop. Dextromethorfanhydrobromide Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er BRONCHOSEDAL Dextromethorphan HBr 1,5 mg/ml siroop Dextromethorfanhydrobromide Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet

BIJSLUITER. OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet BIJSLUITER OXAZEPAM 5 mg en 25 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Naloxon HCl-hameln 0,4 mg/ml, oplossing voor injectie/infusie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Naloxon HCl-hameln 0,4 mg/ml, oplossing voor injectie/infusie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Naloxon HCl-hameln 0,4 mg/ml, oplossing voor injectie/infusie Lees de hele bijsluiter goed, voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray

BIJSLUITER. MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray BIJSLUITER MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml

BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml BIJSLUITER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Atosiban Devrimed 6,75 mg/0,9 ml oplossing voor injectie Atosiban Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie. colistimethaatnatrium

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie. colistimethaatnatrium BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Tadim 1 miljoen internationale eenheden (IE), poeder voor oplossing voor infusie colistimethaatnatrium Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Claritine, tabletten 10 mg Claritine, stroop 1 mg/ml Loratadine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Claritine, tabletten 10 mg Claritine, stroop 1 mg/ml Loratadine - PIL 1/6 - BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Claritine, tabletten 10 mg Claritine, stroop 1 mg/ml Loratadine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie. nicardipinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie. nicardipinehydrochloride BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de patiënt Cardene IV, 1 mg/ml oplossing voor infusie nicardipinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

RVG 23268/ Version 2012_12 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

RVG 23268/ Version 2012_12 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2012_12 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ALPRAZOLAM APOTEX 0,25 mg, tabletten ALPRAZOLAM APOTEX 0,5 mg, tabletten alprazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

1. Wat is Fexofenadine HCl ratiopharm en waarvoor wordt het gebruikt. 2. Wat u moet weten voordat u Fexofenadine HCl ratiopharm gebruikt

1. Wat is Fexofenadine HCl ratiopharm en waarvoor wordt het gebruikt. 2. Wat u moet weten voordat u Fexofenadine HCl ratiopharm gebruikt BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Fexofenadine HCl ratiopharm 120 mg, filmomhulde tabletten Fexofenadine HCl ratiopharm 180 mg, filmomhulde tabletten Fexofenadinehydrochloride Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt

Informatie voor de patiënt Informatie voor de patiënt Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u Impromen decanoas al eerder toegediend heeft gekregen. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan. Vraag

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Temazepam Aurobindo 10 en 20 mg, capsules. Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1806 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Aurobindo 10 mg, capsules Temazepam Aurobindo 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt Version 2012_06 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg, tabletten paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dormicum 7,5 mg, filmomhulde tabletten Dormicum 15 mg, filmomhulde tabletten. midazolam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dormicum 7,5 mg, filmomhulde tabletten Dormicum 15 mg, filmomhulde tabletten. midazolam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dormicum 7,5 mg, filmomhulde tabletten Dormicum 15 mg, filmomhulde tabletten midazolam Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat innemen, want

Nadere informatie

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusspray 1,0 mg/ml 1313-V Package Leaflet juli 2012

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusspray 1,0 mg/ml 1313-V Package Leaflet juli 2012 Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Xylometazoline HCl Sandoz neusspray 1,0 mg/ml, neusspray, oplossing Xylometazoline HCl Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Etos Hooikoortstabletten Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te lezen. Heeft

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Cyress 10, 10 mg capsules met gereguleerde afgifte Cyress 20, 20 mg capsules met gereguleerde afgifte Barnidipine hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

RVG / Version 2017_06 Page 1 of 5. ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide

RVG / Version 2017_06 Page 1 of 5. ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide Version 2017_06 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ETHYMAL 125 mg, capsules, zacht ETHYMAL 250 mg, capsules, zacht Ethosuximide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Leidapharm Neusspray Xylometazoline HCl 1,0 mg/ml, neusspray, oplossing

Leidapharm Neusspray Xylometazoline HCl 1,0 mg/ml, neusspray, oplossing Version 2012_08 marked versie Sandoz Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Leidapharm Neusspray Xylometazoline HCl 1,0 mg/ml,, oplossing Xylometazoline HCl Lees deze bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

Morfine HCl 10 mg/ml PCH, oplossing voor injectie morfinehydrochloride

Morfine HCl 10 mg/ml PCH, oplossing voor injectie morfinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Morfine HCl 10 mg/ml PCH, morfinehydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt Version 2008_11 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL COMP. APOTEX, TABLETTEN paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

BIJSLUITER. CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten

BIJSLUITER. CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten BIJSLUITER CLONAZEPAM 0,25 mg tabletten Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Flunitrazepam 1 mg Teva, tabletten Flunitrazepam 2 mg Teva, tabletten Flunitrazepam

Flunitrazepam 1 mg Teva, tabletten Flunitrazepam 2 mg Teva, tabletten Flunitrazepam 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Flunitrazepam 1 mg Teva, Flunitrazepam 2 mg Teva, Flunitrazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Midazolam B. Braun 5 mg/ml oplossing voor injectie/infusie of rectale oplossing.

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Midazolam B. Braun 5 mg/ml oplossing voor injectie/infusie of rectale oplossing. Midazolam B. Braun 5 mg/ml oplossing voor injectie/infusie of rectale oplossing Midazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Bijsluiter. Naam product. Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling

Bijsluiter. Naam product. Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter Naam product Lormetazepam Mylan 1 mg en 2 mg, tabletten. Samenstelling De werkzame stof in de tabletten is lormetazepam. De tabletten bevatten respectievelijk

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Nitrazepam 5 mg, tablets RVG 50283

Nitrazepam 5 mg, tablets RVG 50283 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Nitrazepam Apotex 5 mg, tabletten Nitrazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Nadere informatie

1. Wat is Sandomigran en waarvoor wordt het gebruikt

1. Wat is Sandomigran en waarvoor wordt het gebruikt Novartis Pharma Arnhem BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Sandomigran 0,5 mg, omhulde tabletten 0,5 mg Sandomigran 1,5 mg, omhulde tabletten 1,5 mg pizotifeenwaterstofmalaat Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. ANGIN-SAN keelspray ANGIN-SAN zuigtabletten. Dequalinium chloride Lidocaïne hydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. ANGIN-SAN keelspray ANGIN-SAN zuigtabletten. Dequalinium chloride Lidocaïne hydrochloride BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER ANGIN-SAN keelspray ANGIN-SAN zuigtabletten Dequalinium chloride Lidocaïne hydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine 10 PCH, Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levocetirizine Teva 5 mg filmomhulde tabletten Levocetirizine dihydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levocetirizine Teva 5 mg filmomhulde tabletten Levocetirizine dihydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine Teva 5 mg filmomhulde tabletten Levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen van dit

Nadere informatie

ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide

ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide Version 2014_02 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ETHYMAL 250 mg / 4 ml, siroop Ethosuximide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray

BIJSLUITER. MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray BIJSLUITER MIDAZOLAM (als HCl) 0,5 mg/dosis en 2,5 mg/dosis neusspray Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Apotex 10 mg, tabletten Oxazepam Apotex 50 mg, tabletten. Oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Apotex 10 mg, tabletten Oxazepam Apotex 50 mg, tabletten. Oxazepam Apotex Group 1313 Patient Information Leaflet Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Oxazepam Apotex 10 mg, tabletten Oxazepam Apotex 50 mg, tabletten Oxazepam Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine

INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine INALPIN, 9,48 mg/15 ml; 94,8 mg/15 ml, siroop Codeïnefosfaat hemihydraat - Guaifenesine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten. oxazepam

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten. oxazepam BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Oxazepam Mylan 10 mg, tabletten Oxazepam Mylan 50 mg, tabletten oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. MUCOANGIN, zuigtabletten 20mg ambroxolhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. MUCOANGIN, zuigtabletten 20mg ambroxolhydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER MUCOANGIN, zuigtabletten 20mg ambroxolhydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie piritramide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Temazepam 10 / 20 mg, tablets RVG 14354 / 14355 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten

Temazepam 10 / 20 mg, tablets RVG 14354 / 14355 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Temazepam Apotex 10 /20 mg, tabletten Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Neoclarityn 5 mg filmomhulde tabletten desloratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dextromethorphan Teva 1,5 mg/ml drank dextromethorphan hydrobromide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke

Nadere informatie

Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen

Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen Lees deze bijsluiter zorgvuldig vóór u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Doe dat ook als u Fentanyl-Janssen al vaker hebt gebruikt; er kan immers belangrijke nieuwe informatie

Nadere informatie

BOOTS PHARMACEUTICALS NEUSSPRAY xylometazoline HCl 1.0 mg/ml oplossing

BOOTS PHARMACEUTICALS NEUSSPRAY xylometazoline HCl 1.0 mg/ml oplossing Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BOOTS PHARMACEUTICALS xylometazoline HCl Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel kan

Nadere informatie

BIJSLUITER. GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank

BIJSLUITER. GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank BIJSLUITER GLYCOPYRRONIUM BROMIDE 0,2 mg/ml drank Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch)

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Calcitonine-Sandoz 100 IE/ml, oplossing voor injectie en infusie Calcitonine (zalm, synthetisch) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Etos Hooikoortstabletten Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN?

2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Nefrocarnit 1000 mg/5 ml injectievloeistof 1000 mg/5 ml injectievloeistof Werkzame stof: 200 mg/ml levocarnitine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Isosorbidedinitraat 5 PCH, tabletten 5 mg Isosorbidedinitraat

Isosorbidedinitraat 5 PCH, tabletten 5 mg Isosorbidedinitraat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Isosorbidedinitraat 5 PCH, 5 mg Isosorbidedinitraat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie. piritramide Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Dipidolor 10 mg/ml, oplossing voor injectie piritramide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Lormetazepam 1 mg / 2 mg, tablets RVG / 24658

Lormetazepam 1 mg / 2 mg, tablets RVG / 24658 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Lormetazepam Apotex 1 mg, tabletten Lormetazepam Apotex 2 mg, tabletten Lormetazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

RVG 23268/ Version 2018_07 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

RVG 23268/ Version 2018_07 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2018_07 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ALPRAZOLAM APOTEX 0,25 mg, tabletten ALPRAZOLAM APOTEX 0,5 mg, tabletten alprazolam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Temazepam 10 PCH, 10 mg, tabletten Temazepam 20 PCH, 20 mg, tabletten temazepam

Temazepam 10 PCH, 10 mg, tabletten Temazepam 20 PCH, 20 mg, tabletten temazepam 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Temazepam 10 PCH, 10 mg, Temazepam 20 PCH, 20 mg, temazepam Lees deze informatie goed door, ook als u dit middel al eerder heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levobupivacaine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Levobupivacaine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Chirocaine 2,5 mg/ml, oplossing voor injectie/concentraat voor oplossing voor infusie Levobupivacaine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor gebruiker. Anexate 0,5 mg/5 ml oplossing voor injectie

Bijsluiter: informatie voor gebruiker. Anexate 0,5 mg/5 ml oplossing voor injectie ANEXATE Bijsluiter: informatie voor gebruiker Anexate 0,5 mg/5 ml oplossing voor injectie Flumazenil Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

CODEINOFORM QUALIPHAR, 10 mg / 15 ml, siroop Codeïne

CODEINOFORM QUALIPHAR, 10 mg / 15 ml, siroop Codeïne CODEINOFORM QUALIPHAR, 10 mg / 15 ml, siroop Codeïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. - Heeft u nog

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Rapifen 0,5 mg/ml oplossing voor injectie Alfentanil hydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Rapifen 0,5 mg/ml oplossing voor injectie Alfentanil hydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rapifen 0,5 mg/ml oplossing voor injectie Alfentanil hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 PACKAGE LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER KINDERNEUSDRUPPELS XYLOMETAZOLINE HTP HCL 0,5 MG/ML, NEUSDRUPPELS, OPLOSSING Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5

1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Hooikoortstabletten HTP Loratadine 10 mg, tabletten loratadine Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Package Leaflet / 1 van 7

Package Leaflet / 1 van 7 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oxazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil BIJSLUITER PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TRANXÈNE 5, capsules 5 mg en TRANXÈNE 10, capsules 10 mg. dikaliumclorazepaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TRANXÈNE 5, capsules 5 mg en TRANXÈNE 10, capsules 10 mg. dikaliumclorazepaat Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TRANXÈNE 5, capsules 5 mg en TRANXÈNE 10, capsules 10 mg dikaliumclorazepaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Novaban 2 mg/2 ml oplossing voor injectie en infusie Tropisetron

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Novaban 2 mg/2 ml oplossing voor injectie en infusie Tropisetron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Novaban 2 mg/2 ml oplossing voor injectie en infusie Tropisetron Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u dit geneesmiddel toegediend krijgt. - Bewaar deze

Nadere informatie

BOOTS PHARMACEUTICALS NEUSSPRAY xylometazoline HCl 0,5 MG/ML oplossing

BOOTS PHARMACEUTICALS NEUSSPRAY xylometazoline HCl 0,5 MG/ML oplossing Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BOOTS PHARMACEUTICALS mg/ml oplossing xylometazoline HCl neusspray, oplossing Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Loratadine Mylan 10 mg filmomhulde tabletten Loratadine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Loratadine Mylan 10 mg filmomhulde tabletten Loratadine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Loratadine Mylan 10 mg filmomhulde tabletten Loratadine Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER. BIbv pagina 1 van 6 Mucoangin zuigtabletten PIL 1101

BIJSLUITER. BIbv pagina 1 van 6 Mucoangin zuigtabletten PIL 1101 BIJSLUITER BIbv pagina 1 van 6 Mucoangin zuigtabletten PIL 1101 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER MUCOANGIN, zuigtabletten 20mg ambroxolhydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door,

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Temazepam CF 10 mg, capsules Temazepam CF 20 mg, capsules temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Urapidil Nordic 50 mg/10 ml, oplossing voor injectie. Urapidil

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Urapidil Nordic 50 mg/10 ml, oplossing voor injectie. Urapidil BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Urapidil Nordic 50 mg/10 ml, oplossing voor injectie Urapidil Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules temazepam

Temazepam Teva 10 mg, capsules Temazepam Teva 20 mg, capsules temazepam 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Temazepam Teva 10 mg, Temazepam Teva 20 mg, temazepam Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want

Nadere informatie

Levocetirizine dihcl 5 PCH, filmomhulde tabletten 5mg Levocetirizine dihydrochloride

Levocetirizine dihcl 5 PCH, filmomhulde tabletten 5mg Levocetirizine dihydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Levocetirizine dihcl 5 PCH, 5mg Levocetirizine dihydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met

Nadere informatie

Protaminehydrochloride MPH 1000 IE/ml, oplossing voor injectie Protaminehydrochloride MPH 5000 IE/ml, oplossing voor injectie. Patiëntenbijsluiter

Protaminehydrochloride MPH 1000 IE/ml, oplossing voor injectie Protaminehydrochloride MPH 5000 IE/ml, oplossing voor injectie. Patiëntenbijsluiter Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor u. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. Heeft u nog vragen?

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dipidolor 10 mg/ml oplossing voor injectie. piritramide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Dipidolor 10 mg/ml oplossing voor injectie. piritramide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Dipidolor 10 mg/ml oplossing voor injectie piritramide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie