BMI Flight Simulator handleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BMI Flight Simulator handleiding"

Transcriptie

1 BMI Flight Simulator handleiding

2 Table of Contents Inleiding... 3 Installatie van de BMI Simulator... 3 Systeemvereisten... 3 Controller... 3 Game Pilot-6 Digitrim... 3 Een standaard USB joypad of joystick... 3 Een interfacekabel voor uw zender... 4 Download & Installatie... 4 Beginnen met vliegen... 4 Configuratie van de functies... 5 Uw eerste vlucht... 7 Het vliegtuig aircraft... 8 Wijzigen van de vluchtcondities Het 'flight conditions' menu... 9 Flight Conditions Presets Zweefvliegen Thermiek zweven Hellingzweven Veel plezier! Uitdagingen Pylon racing Vogelverschikker D! (zoals in de derde dimensie) Vliegen op de vliegclub Appendix 1: keyboard commando s Appendix 2: verbeteren van de frame rate... 14

3 Inleiding Denkt u er aan om met een uitdagende hobby als modelbouw te beginnen en een van de BMI modellen te vliegen. Wel hier is voor u de kans om de BMI modellen te vliegen zo vaak u wenst. Wij bieden u deze simulator gratis aan, waarbij u de mogelijkheid hebt de modellen uit te proberen alvorens ze te kopen. Installatie van de BMI Simulator Systeemvereisten Volgende systeemvereisten zijn vereist om de BMI simulator vlot te laten functioneren. Microsoft Windows XP/Vista/7, 32- of 64-bit Een 1.6 GHz CPU of hoger. Een DirectX 9 compatibele videokaart met 128 Mb RAM Microsoft DirectX 9.0c en.net Framework 2.0 (deze zijn bij de installatie inbegrepen) Controller Om van de BMI Simulator op een realistische manier te kunnen genieten, heeft u een controller nodig. Er zijn verschillende optie mogelijk, afhankelijk van uw voorkeur en de uitrusting waarover u reeds beschikt. Game Pilot-6 Digitrim Indien u overweegt veel met de simulator te gaan vliegen, raden wij u van harte de BMI Game Pilot-6 Digitrim aan. Deze heeft het uitzicht van een echte zender en wordt via een USB kabel aan uw computer aangesloten en vereisen geen extra batterijen want de controller krijgt stroom via de PC. De 6 kanalen volstaan ruimschoots om remkleppen, een intrekbaar landingsgestel, richtingsroer, rolroeren, hoogteroer en motor te bedienen. Bovendien hebt u het gevoel van met een echte zender te vliegen. Een standaard USB joypad of joystick Indien u over een USB joypad of joystick beschikt, kunnen deze ook gebruikt worden als controller. Joypads met twee stuurknuppels zijn vergelijkbaar met de game Pilot-6. Hou er wel rekening mee dat de gevoeligheid meestal minder is dan bij de Game Pilot-6.

4 Een interfacekabel voor uw zender Indien u reeds een RC zender bezit en u wil deze gebruiken om de BMI FS te vliegen, hebt u een interface kabel nodig. Deze kabel heeft langs één zijde een standaard USB aansluiting, die in de PC past en aan de andere kant van de kabel een stekker die past in simulator aansluiting van uw zender. Let op want elk merk van zender gebruikt zijn eigen aansluiting en vereist dus een aparte kabel. Controleer zeker of de kabel die u koopt compatibel is met uw zender. Het grote voordeel is dat u kan oefenen met uw eigen zender, dit geeft een veel realistischer vliegbeeld en u went ook veel sneller aan uw eigen zender. Als u met uw eigen zender op de simulator vliegt, wordt wel stroom verbruikt uit de zenderbatterij. Download & Installatie Ga naar om de laatste versie te downloaden. Open na het downloaden op bijbehorende map en dubbelklik op het BMIflightsimulator_020.exe icoon. Het installatieprogramma start en toont de standaard installatie wizard. Deze zal voorstellen DirectX en.net automatisch te downloaden en te installeren. Wij raden u aan deze automatische installatie te volgen, omdat de simulator specifiek deze versie van DirectX en.net vereist voor een goede werking. Beginnen met vliegen Eens u de BMI Flight simulator geïnstalleerd hebt, kan u het programma icoon terugvinden in het start menu van Windows. Om de simulator te starten, klik op het icoon. Na het opstarten verschijnt de landingsbaan van het vliegveld en het welkomstscherm. De tekst die verschijnt, wordt gedownload van de BMI website en bevat informatie over eventuele updates. Lees deze tekst regelmatig. Klik op de startknop om verder te gaan.

5 Tip: Druk gelijktijdig de Alt en de Enter toets in om de simulator in volledige scherm modus te gebruiken. Configuratie van de functies Alvorens op te stijgen, dient u aan te geven hoe u het model wenst te besturen. Dit zijn de functies die ingesteld dienen te worden. Het instellen van de functies dient slechts een keer te gebeuren. Merk op dat het menu automatisch links boven verschijnt, wanneer u er met de muis over beweegt. Klik op de menuknop en vervolgens op de controls-knop. Het eerste wat u nu dient te doen, is het kalibreren van de controller. Tijdens het kalibreren wordt het middenpunt en beweging van de sticks en trims geijkt, zodat de computer uw stickbewegingen herkent. Klik op de calibrate -knop en het standaard Windows dialoogvenster zal verschijnen met aanduiding van

6 alle herkende aangesloten controllers. Selecteer een controller naar uw keuze en klik vervolgens op de eigenschappen knop. In het Windows dialoogvenster dient u vervolgens het settings tabblad te selecteren. Klik op de Calibrate knop om de kalibratie wizard te starten. De wizard zal vragen om de sticks verschillende keren te bewegen. Volg de instructies en keer daarna terug naar de simulator. Na het kalibreren zouden de schuifbalken, rechts van het menu, moeten meebewegen met de sticks. Beslis eerst welke functies u gaat toewijzen aan welke stick. Er bestaan vele opties maar de meest gebruikte zijn mode 1 of mode2. Hieronder vindt u een schema dat het verschil tussen beide modes weergeeft. Raadpleeg uw lokale modelbouwvereniging of het internet om meer informatie hieromtrent. Merk op dat de gasstick geen middenpunt heeft. Om een stick aan een functie (vb. rolroeren) toe te wijzen, beweeg de stick heen en weer, en kijk welke balk over en weer beweegt in het controller output menu en onthoudt het kanaalnummer dat voor de bewegende balk wordt aangeduid. Vervolgens links in de lijst met channel assignment bij de rolroerfunctie (ailerons) het kanaalnummer selecteren. Per functie kan expo worden aangevinkt. Hiermee wordt de functie minder gevoelig rond het middelpunt van de stick. Dit is vooral nuttig bij modellen die zeer snel reageren op kleine stickbewegingen. Door invert aan te vinken zal de functie omkeren. Eens alle functies ingesteld zijn, kan u het menu verlaten door op de knop back to sim te klikken.

7 Uw eerste vlucht Hieronder volgt een basisbeschrijving hoe een model bestuurd en gevlogen dient te worden. Indien u problemen ondervindt tijdens het vliegen, vraag dan advies of hulp van een ervaren modelpiloot. Begin met het model Allegro. Dit toestel is een hoogdekker (en daardoor stabieler) voor beginners, voorzien van een electroaandrijving en ailerons. Zoom in op het toestel en zie de verschillende roeren bewegen samen met de sticks van de zender. De rolroeren controleren het rollen van het model, met het hoogteroer wordt het stijgen en dalen van het toestel gecontroleerd, met het richtingsroer wordt het gieren naar links en rechts gecontroleerd. l Opstijgen dient steeds tegen de wind in te gebeuren. Standaard staat er geen wind geprogrammeerd in de simulator. Duw de gasstick zachtjes omhoog tot vol gas. Indien het model op de grond afwijkt, dient dit te worden bijgestuurd met de roerstick, deze controleert ook het neuswiel. Terwijl de snelheid van het model verhoogt, trek langzaam aan de hoogteroerstick om het toestel los te krijgen van de grond en een stijgvlucht in te zetten. Eens in de lucht, houdt de vleugels vlak, door bij te sturen met de rolroeren. U zal merken, dat als u te ver wegvliegt, het toestel moeilijk zichtbaar wordt. Tijd om een eerste bocht te maken dus. Bij een modelvliegtuig dat voorzien is van rolroeren, verloopt het bochten niet door middel van het richtingsroer, maar met rolroeren en hoogteroer. Maak gebruik van de rolroeren om het toestel in een rol van 30 te brengen. Met het hoogteroer het toestel na boven corrigeren (hoogteroerstick naar onder trekken) zodat het model geen hoogte verliest. Het model zal automatisch beginnen te bochten. Gebruik de rolroeren in de tegenovergestelde richting om het toestel terug vlak te leggen. Het landen van een vliegtuig is het moeilijkste gedeelte. Vertraag het model en houdt het met de neus in de wind. Onthoudt dat niet enkel het hoogteroer de hoogte van het vliegtuig bepaalt, maar eveneens zijn snelheid en tegenwind. U dient hiermee dus rekening te houden tijdens het landen en zeker niet te langzaam vliegen. Indien u te veel hoogte geeft bij een te lage snelheid, zal het model stilvallen in de lucht en naar beneden vallen. (stall). Houdt aldus een aanvaardbare snelheid aan, met de motor bijna op stationair toerental en breng het model in een langzame daalvlucht, totdat het model de bodem raakt. Herhaal deze operatie meermaals op de simulator, teneinde gewoon te worden met de verschillende fases tijdens de landing. De oefening zal u veel helpen wanneer u met een echt modeltoestel vliegt.

8 Het vliegtuig aircraft De BMI flight simulator wordt geleverd met een aantal vooraf geïnstalleerde modellen. Deze kunnen via het aircraft menu opgeroepen worden. De Allegro 1500 met brushless motor is een ideaal beginnermodel om mee te leren vliegen in de meest optimale omstandigheden. De Arrow is een elektrische motorzwever is een ander model, ideaal geschikt om meet e leren vliegen. Het is een zeer stabiel model en beschikt over aparte servos voor elke rolroer. De Haviland Canada DHC-2 Beaver is een eenmotorig toestel, met STOL (Short take off and landing) eigenschappen, dat zowel voor militaire als voor civiele doeleinden ingezet wordt. Dit gedetailleerde schaalmodelschaal wordt 90% voorgemonteerd en bespannen geleverd. De Beaver bestaat in twee kleurenschema s. Net zoals het echte model, kan de BMI Beaver worden uitgerust met vlotters. De Carat is een brushless aangedreven zwever, special ontwikkeld voor de beginnende en gevorderde piloot. Dankzij zijn zelfstabiliserende paraboolvormige vleugels met grote rolroeren en bijzondere V-staart, heeft de Carat zeer stabiele vliegeigenschappen en kan excellente vliegprestaties leveren. De icon A5 is een amfibie vliegtuig, gemaakt uit EPO-FLEX, voorzien van een carbon vleugelverbinder en een metalen intrekbaar landingsgestel. Dankzij het zeer sterke en schokabsorberende EPO-FLEX materiaal is het model sterk en licht. Dankzij het meegeleverde intrekbare landingsgestel kan het model zowel op het water als op de grond landen. De ATR-72 is een regionale airliner, gebouwd door de Frans-Italiaanse vliegtuigbouwer ATR. Het model uit balsahout wordt aangedreven door twee BL motoren en is uitgerust met 4 flaps. Dit gedetailleerde model bestaat in twee kleurvarianten. De Flycat X-75 is een echte uitdaging voor de gemiddelde en gevorderde piloot en combineert stabiele vliegeigenschappen met snelle manoeuvres. Deze jet kan zowel aan hoge snelheid als langzaam gevlogen worden om te landen. Met de FlyJet bieden we u het beste van twee werelden. Het aerodynamische design in Epo-Flex geeft sterkte, excellente vliegeigenschappen en minimale luchtweerstand. BMI biedt dit model aan met een 64mm impeller of met een duwschroef.

9 Wijzigen van de vluchtcondities. Zonder twijfel de meest geavanceerde eigenschap van de BMI flight simulator is de mogelijkheid een veelvoud van vluchtcondities te simuleren, meerbepaald de wind en thermiek. Dit maakt de simulator in het bijzonder interessant voor piloten van zweeftoestellen, maar ook voor piloten van andere toestellen zijn deze realistische vluchtcondities een echte uitdaging. Het 'flight conditions' menu Hiermee stelt u de wind en de weercondities in. Volgende variabelen kunnen worden ingesteld: Control Presets selection submenu Customize Button Wind speed ( Wind direction Gust strength Gust variability Gust frequency Turbulence Thermal size Thermal strength Downdrafts Sky Condition submenu Description Vooraf ingestelde weersomstandigheden, volgens tijdstip en drie verschillende klassen winden. Zie hieronder Gebruik deze knop om uw persoonlijke instellingen op te slaan. Windsnelheid : 0 tot 43 km/h Windrichting : 0 to 360. Eens ingesteld, zal de windrichting toegepast worden op alle andere instellingen, zelfs bij een herstart. Windvlagen van 0 tot 43 km/h Dit is de maximale snelheid van de windvlagen. Windvlagen bovenop de normale wind toegevoegd. Hiermee stelt u de voorspelbaarheid van windvlagen in. Hiermee stelt u het voorkomen van de windvlagen in: Low tot high Laag tot zwaar: Turbulentie doet zich voor tussen 0m en 50 meter hoogte. Small to large.: hiermee stelt u de grote van de thermiek in tussen klein en groot. Niet actief indien de Thermal Strength uitgeschakeld is. Off to strong. : indien uitgeschakeld, is de schuifknop waarmee u de grootte van de thermiek instelt niet actief. Merk op dat in het Scenery menu van de simulator, de zichtbaarheid van thermiek kan instellen. Valwinden : Instelbaar tussen uit en realistisch. Niet actief als ThermalStrength uitgeschakeld is. 5 Luchtgesteldheid zijn instelbaar: zonsopgang, late ochtend, namiddag, zonsondergang en maanlicht. Deze instellingen zullen de andere instellingen teniet doen in deze sessie.

10 Flight Conditions Presets Voor de eenvoud, er zijn 15 realistische meteorologische instellingen die wind, windvlagen, turbulentie en thermiek simuleren voor zonsopgang, ochtend, namiddag, zonsondergang en maanlicht. Hier zijn telkens 3 typische windsnelheden uit te kiezen: lichte wind, een briesje of winderig. Deze instellingen simuleren een typische zomerdag met thermiekvorming in de namiddag. De instellingen kunnen gewijzigd worden, maat nog niet opgeslagen. Bij het opstarten zal de BMI simulator, u herinneren aan de laatst gekozen instelling. Als u kiest voor No Weather, zullen alle winden op nul ingesteld worden. Als beginner, wilt u misschien vliegen op een bijna windstille ochtend. Wilt u meer uitdaging, probeer dan op te stijgen, vliegen en landen bij cross wind of een winderige namiddag. Probeer te hellingzweven bij zachte constante wind. U zal snel uw ideale voorkeursinstelling ontdekken. Zweefvliegen Thermiek zweven Dit hoofdstuk beschrijft de verschillende mogelijkheden om een realistische manier het hellingzweven te simuleren. Begin met de BMI Carat te selecteren in het vliegtuig menu. Ondanks het feit dat deze zwever uitgerust is met een elektromotor, kan deze ook gesleept worden door een sleepvliegtuig. U kan het slepen starten door op de T knop van uw toetsenbord te drukken. Na het bereiken van de goede hoogte, zal het model automatisch losgekoppeld worden. Indien u sneller wenst te lossen, druk dan nogmaals op de T toets. Nadat het model ophoog gesleept werd, is het tijd om thermiek op te zoeken. De hoeveelheid, grootte en kracht van thermiek hangt natuurlijk in sterk af van de ingestelde atmosferische condities. Kies dus in het flight conditions menu een instelling met thermiek. Thermiek komt het meest voor in de namiddag wanneer er niet te veel wind is. Natuurlijk moet de opstijgende lucht ergens vandaan komen, daarom zal rond een thermiek kolom zich ook valwind of dalende lucht voordoen. Deze zullen het toestel sneller hoogte doen verliezen. Zorg ervoor dat de zwever rustig zweeft en let op de vleugels. Er zijn een aantal manieren om Thermiekkolommen te vinden. Indien de zwever ermee uitgerust is, kan u gebruik maken van een variometer. Een variometer zal een geluid maken, waaruit u kan afleiden of de zwever stijgt of daalt. De variometer kan in- of uitgeschakeld worden in het sound menu. Een tweede maner om thermiek te identificeren is visueel. Op hert Scenery menu en vink het selectievak enable visual representation of thermals aan. Er zullen nu luchtbubbels verschijnen op het scherm op de plaatsen waar er zich thermiek voordoet.

11 Hellingzweven. Een andere manier om een zwever in de lucht te houden zonder motor is door middel van opstijgende wind. Deze BMI Flight Simulator berekent deze opstijgende wind vectorieel, gebaseerd op windsnelheid, windrichting en terrein. De wind die tegen een helling op blaast, zal stijgen en aan de andere kant, achter de helling terug zakken. Dit effect zorgt ervoor dat de zwever boven blijft. De Carat is een uitstekend model voor hellingzweven. Selecteer dit model in het aircraft menu en schakel dan over naar het flight conditions menu en selecteer een instelling met veel wind. De windrichting is hier kritisch met betrekking tot de hoeveelheid lift die er gegenereerd wordt op een hellend terrein. Zet de windrichting op west omdat de westelijke helling de meest geschikt is om aan hellingzweven te doen. Nadat de flight conditions ingesteld werden, ga terug naar het scenery menu. Er verschijnt een dropdown menu waarmee je de positie van de piloot kan kiezen. Selecteer hieruit Top of the Hill (slope) en ga terug naar de simulator. U kan nu het model bedienen bovenaan op de helling. Herstart de vlucht (reset) om het model opnieuw te lanceren. Bochten dienen steeds in de wind gemaakt te worden, anders zal het model met hoge snelheid over de heuvel vliegen in dalende lucht (valwind). Eens u hierin geoefend bent, probeer dan andere plaatsen te zoeken waar lift gegenereerd wordt. Let op voor de windmolens.

12 Veel plezier! In de BMI flight simulator bevinden zich een aantal bijkomende uitdagingen. Uitdagingen Eens u geleerd hebt hoe een vliegtuig in de lucht te houden, kan u andere doelstellingen beogen. Deze simulator bevat 2 plezierige uitdagingen Pylon racing De eerste uitdaging is Pylon racen: Vlieg zo snel als u kan doorheen 7 poorten, die met pylonen afgebakend worden. De moeilijkheid hier is om het model zo laag mogelijk te houden, zonder de grond te raken. De klok begint te lopen, van zodra u de eerste poort gepasseerd bent. Indien u een poort gemist hebt, kan u de klok herstarten door opnieuw door deze eerste poort te vliegen. Probeer deze uitdaging met verschillende camerastandpunten uit. U kan om het even welk vliegtuig selecteren, maar bedenk dat snelle vliegtuigen de neiging hebben om langzamer te draaien. Vogelverschikker Als u al langere tijd met modelvliegtuigen vliegt, hebt u er zeker al plezier gehad van overvliegende vogels. U kan deze opjagen, thermiek zweven met hen, maar vogels kunnen uw model evengoed u de lucht pikken. In de simulator bestaat de vogelverschrikker- uitdaging eruit om 3 maïsvelden te beschermen tegen een zwerm van 100 vogels, die nog niet gegeten hebben. U kan de vogels wegjagen door doorheen de zwerm te vliegen en hen bang te maken. Spijtig genoeg is deze soort een agressieve soort en zullen ze niet lang bang blijven. Eens kijken hoe lang u de maïsvelden kan vrijwaren.

13 3D! (zoals in de derde dimensie) Voor de BMI flight simulator hebt u geen speciale 3D monitor of videokaart nodig om 3D te beleven. (ondanks de compatibiliteit met de Nvidia3D drivers) Een simpele set rood/cyaan zoals afgebeeld is voldoende. Deze kan eventueel eenvoudig zelf gemaakt worden uit een stuk karton. Open het menu open selecteer graphic settings. Vink het selectievakje enable anaglyph 3D aan. Het programma zal voor elke pixel op de voorgrond, twee pixels op de achtergrond aanmaken (een voor elk oog). Hierdoor zal de frame rate verminderen. Vliegen op de vliegclub. Om het gevoel van een echte RC vliegclub te simuleren, waar verschillende modellen gelijktijdig in de lucht zijn, kan u een aantal door de computer bestuurde modellen toevoegen. Open het menu en ga naar simulation options. Voeg het aantal gewenste piloten toe en ga terug naar de simulator. U ziet nu de andere modellen rondvliegen. Appendix 1: keyboard commando s While in flight: + : inzoomen - : uitzoomen Enter : Herstarten in de startpositie s : rook inschakelen v : verwisselen van camerastandpunt. b : autozoom hiermee wordt het model steeds even groot weergegeven op het scherm. Onafhankelijk van de afstand. i : geeft extra informatie weer : (frame rate, snelheid, hoogte) F12 : zichtbaarheid van windvectoren inschakelen - Esc : De simulator verlaten. f : Flaps (indien aanwezig) g : Landingsgestel (indien aanwezig) t : sleepvliegtuig (voor zwevers) Aircraft control (when no controller is attached): Numeric keypad 1 : roer naar links Numeric keypad 3 : roer naar rechts Numeric keypad 2 : hoogteroer naar onder Numeric keypad 8 : hoogteroer naar boven Numeric keypad 4 : aileron links Numeric keypad 6 : aileron rechts Numeric keypad 7 : gasstick minimum Numeric keypad 9 : gasstick maximum

14 Appendix 2: verbeteren van de frame rate Omdat deze vluchtsimulator gebruik maakt van een 3D omgeving en shaders voor bepaalde grafische effecten, kan u problemen ervaren wanneer u deze simulator op oudere computersystemen draait. Hier zijn enkele tips om de frame rate (beeldverversing) te verhogen. Since BMI Flight Simulator uses full 3D environments and shaders for some graphical effects, you might experience performance problems when running the sim on older systems. Here are some tips to improve the frame rate: 1. Draai het programma in Full screen. Indien de simulator draait op een volledig scherm,zal deze beter presteren, vooral op systemen met slechts een processor. U kan dit instellen in het graphics menu of door de alt en de enter toets gelijktijdig in te drukken. 2. Verminder de schermresolutie Indien u nog steeds een trage beeldverversing hebt, kan u de schermresolutie verminderen in het menu. 3. Dynamische scenario s uitschakelen. Hierdoor zal zich een verbetering in prestaties voordoen. Deze functie is verantwoordelijk voor de vogels, tractors en wapperende vlaggen. 4. Grafische kwaliteit verminderen. Naast het uitschakelen van de dynamic sceneries kan u ook in het grafische menu de smoke detail uitschakelen om de beeldverversing te verbeteren. Als laatste middel kan u de scenery detail verlagen. Dit zal u prestaties verbeteren, maar de beelden zullen er niet fraai uitzien. U kan ook de windvectoren uitschakelen met de F12 knop.

Hardware / Joysticks instellingen

Hardware / Joysticks instellingen Hardware / Joysticks instellingen Met alleen het kopen en installeren van het programma Microsoft Flightsimulator ben je er nog niet. Na installatie van het programma kun je het vliegtuig besturen met

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737 vliegen. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 vliegen. Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport 085-210 60 66 pitch- up.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast bij het uitvoeren

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

Korte handleiding Windows 8.1

Korte handleiding Windows 8.1 Korte handleiding Windows 8.1 Inhoud Voordat u een upgrade uitvoert naar Windows 8.1... 3 Online handleiding... 3 Windows 8.1 opstarten... 3 Windows 8.1 vergrendelingsscherm... 3 Windows-UI... 4 Startscherm...

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Tool Gebruikershandleiding E46 Mods

Tool Gebruikershandleiding E46 Mods Tool Gebruikershandleiding E46 Mods Versie 1.0 Inhoudsopgave 1 Algemene informatie... 3 2 Aansluiten... 4 2.1 Opstarten en Updaten... 4 2.2 Verbinden... 8 2.2.1 Verbindingsproblemen... 9 3 Basis Informatie...

Nadere informatie

Handleiding installatie Rental Dynamics

Handleiding installatie Rental Dynamics Handleiding installatie Rental Dynamics Versie: 1.1 Datum: 9 januari 2015 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Rental Dynamics en de benodigde software. In hoofdstuk

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL

Innovative Growing Solutions. Datalogger DL-1. software-versie: 1.xx. Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL Innovative Growing Solutions Datalogger DL-1 software-versie: 1.xx Uitgifte datum: 01-09-2015 HANDLEIDING WWW.TECHGROW.NL DL-1 Datalogger gebruikershandleiding Bedankt voor het aanschaffen van de TechGrow

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13 (xfce)

Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Als u eenmaal bent opgestart via een cd/dvd of een USB stick, dan heeft u het volgende scherm voor u. U kunt nu op uw gemak Linux Mint verkennen en start gerust een

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding

Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Ladibug Document Camera Image Software Gebruikershandleiding Inhoud 1. Introductie...2 2. Systeemvereisten...2 3. Ladibug installeren...3 4. Beginnen met de Ladibug te gebruiken...5 5. Bediening...6 5.1

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

MATHBUILDER-SOFTWARE. MathBuilder-software. MoreToMath-software in de klas. Systeemvereisten

MATHBUILDER-SOFTWARE. MathBuilder-software. MoreToMath-software in de klas. Systeemvereisten MathBuilder-software MoreToMath-software in de klas Als MathBuilder gebruikt wordt in een onderwijssituatie, kan de software ervoor zorgen dat de leerprestaties van de leerlingen erop vooruitgaan. Het

Nadere informatie

Programmeren van drones

Programmeren van drones Programmeren van drones I think everybody in this country should learn how to program a computer because it teaches you how to think. STEVE JOBS, THE LOST INTERVIEW Inhoud Inleiding... 2 Parrot Mini drones...

Nadere informatie

Het aansluiten van uw Victron op een computer; met VE Bus Quick Configure

Het aansluiten van uw Victron op een computer; met VE Bus Quick Configure Het aansluiten van uw Victron op een computer; met VE Bus Quick Configure Voor het aansluiten van uw Victron op een computer is het volgende belangrijk: - Alleen identieke modellen met VE Bus software

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. DVB-T/A TV Tuner Stick

Gebruikershandleiding. DVB-T/A TV Tuner Stick Gebruikershandleiding DVB-T/A TV Tuner Stick De gesprekskosten bedragen 0,18 /minuut. 2 INHOUD 1. Beginnen... 4 1.1 Inleiding... 4 1.2 Eigenschappen... 4 1.3 Inhoud van de Verpakking... 4 1.4 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01

Hand- out Boeing 737. hand- out- PU.01 Hand- out Boeing 737 Pitch- Up Arendweg 37- B Lelystad Airport hand- out- PU.01 085-210 60 66 leervandeluchtvaart.nl 1 Deze hand- out is samengesteld door Simcenter Lelystad, Pitch- Up en wordt toegepast

Nadere informatie

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma

Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Een schone installatie van Windows 10 uitvoeren met een hulpprogramma Let op: Voor het installeren van Windows 10 pro is enige computerkennis nodig. Wij zijn niet aansprakelijk voor het verkeerd installeren,

Nadere informatie

Geavanceerde aanwezigheidssimulatie instellen. Inhoudsopgave. 1.0 Inloggen op uw e-centre. 1.1 Back-up maken van de huidige configuratie

Geavanceerde aanwezigheidssimulatie instellen. Inhoudsopgave. 1.0 Inloggen op uw e-centre. 1.1 Back-up maken van de huidige configuratie Geavanceerde aanwezigheidssimulatie instellen Een aanwezigheidssimulatie werkt preventief tegen inbraak en kunt u met e-domotica realiseren in elk type woning. Deze geavanceerde aanwezigheidssimulatie

Nadere informatie

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Predator Pro 3D USB Gebruikershandleiding Versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren

Nadere informatie

Handleiding installatie Visual Rental Dynamics

Handleiding installatie Visual Rental Dynamics Handleiding installatie Visual Rental Dynamics Versie: 1.4 Datum: 10 oktober 2017 1. Inleiding Deze handleiding beschrijft de procedure voor de installatie van Visual Rental Dynamics en de benodigde software.

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Zeg gewoon JA. Lees verder.

Zeg gewoon JA. Lees verder. Zeg gewoon JA PartSmart Internet Updating Service is Sneller dan Ooit We zijn verheugd bekend te kunnen maken, dat de PartSmart Internet Updating Service vanaf nu beschikbaar is. Het PartSmart-team heeft

Nadere informatie

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737

Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Opencockpits FMC V3 Handleiding Prosim737 Stap 1. Voorbereidingen Als eerste sluit de CDU aan op de computer waar ook de ProsimCDU module is geïnstalleerd. De volgende aansluitingen dienen gemaakt te worden:

Nadere informatie

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8

TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES. Pagina 1 van 8 TAB07-210 XENTA 7c TAB07-211 XENTA 7c TAB07-212 XENTA 7c FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 8 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Toekennen Axis Controls aan Joystick in FSX en Prepar 3D

Toekennen Axis Controls aan Joystick in FSX en Prepar 3D Toekennen Axis Controls aan Joystick in FSX en Prepar 3D Harm Meertens LaMaMa 29 mei 2017 harm.meertens@home.nl Indeling presentatie inleiding welke axis controls (acties) en controllers zijn er aansluiten

Nadere informatie

TRUST AMI MOUSE 250S OPTICAL

TRUST AMI MOUSE 250S OPTICAL 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor de gebruikers van de TRUST AMI MOUSE 250S OPTICAL E-MAIL. Hij werkt op zo goed als ieder oppervlak. Wanneer u nieuwe e- mail binnen krijgt geeft de muis een

Nadere informatie

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen.

Instructieboekje. Modelvliegclub Cumulus Kampen. Instructieboekje Modelvliegclub Cumulus Kampen www.mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Voorzitter: J.J.Grootjen Voorzitter@mvc-cumulus.nl Modelvliegclub Cumulus Start opleiding Einde opleiding Elke vlucht

Nadere informatie

Raspberry pi snel start handleiding

Raspberry pi snel start handleiding Raspberry pi snel start handleiding G.L.J. Quellhorst V _NL_2.0 Maart 2 0 15 Raspberry pi, snel start handleiding Deze informatie is onder ander verkrijgbaar via: http://www.raspberrypi.org http://www.zoekutuit.nl

Nadere informatie

Milight 3.0 App installeren en configureren

Milight 3.0 App installeren en configureren Milight 3.0 App installeren en configureren Milight App instellen voor Wifi lampen Wanneer u Wifi lampen, spots of led strips heeft aangeschaft met een Wifi module is het zaak de ledverlichting in te stellen

Nadere informatie

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn:

Controleer voor aanvang van de installatie of alle benodigde onderdelen aanwezig zijn. In de doos dienen de volgende onderdelen aanwezig te zijn: BT100 - Sweex Bluetooth Class II Adapter USB BT110 - Sweex Bluetooth Class I Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows Vista 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter

Nadere informatie

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start

ASI. BeAnywhere. Remote Access. Quick Start ASI BeAnywhere Remote Access Quick Start Inhoud Registratie van BeAnywhere 3 Installatie van BeAnywhere-server 6 Aanmelden bij BeAnywhere & remote toegang 10 Opmerking: BeAnywhere Drive controleert automatisch

Nadere informatie

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2

MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 SNELSTARTGIDS MAAK DE BITT GAMETABLET QW TB-G100 GEREED VOOR GEBRUIK IN EEN PAAR SIMPELE STAPPEN INHOUD 1. ONDERDELEN 2 2. DE BASIS OPZET VAN ANDROID 2 3. TERUG GAAN NAAR HET VORIGE SCHERM 3 4. DIREKT

Nadere informatie

OTOsuite. Installatiehandleiding. Nederlands

OTOsuite. Installatiehandleiding. Nederlands OTOsuite Installatiehandleiding Nederlands In dit document wordt beschreven hoe u de OTOsuite-software kunt installeren vanaf een dvd, een geheugenstick of een zipbestand. Systeemvereisten Processor van

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Installatiehulp. Handleiding voor het installeren van uw nieuwe personal computer

Installatiehulp. Handleiding voor het installeren van uw nieuwe personal computer Installatiehulp Handleiding voor het installeren van uw nieuwe personal computer Gefeliciteerd U heeft een nieuwe personal computer (pc) aangeschaft bij wehkamp.nl of u bent dit binnenkort van plan. In

Nadere informatie

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER

INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER INSTALLATIE VAN DE BelD KAARTLEZER 1. Inleiding Om toegang te krijgen tot het systeem van de Orde van Architecten Vlaamse Raad waarmee u uw digitaal visum kan verkrijgen, dient u te beschikken over een

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Specificaties. Aanvullende specificaties. BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB BT200 - Sweex Bluetooth 2.0 Class II Adapter USB Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex Bluetooth 2.0 Adapter. Met deze adapter kun je probleemloos verbinding maken met een ander

Nadere informatie

Snelgids DVR : DIXE Serie

Snelgids DVR : DIXE Serie Snelgids DVR : DIXE Serie Inhoud Taalkeuze :... 2 Opname configuratie... 3 Netwerk configuratie :... 6 Configuratie van het paswoord en klantgegevens... 9 Alvorens te beginnen : Deze gids is bedoeld om

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014

HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 HANDLEIDING INFOGRAPHIC SOFTWARE Versie 2.3 / jan 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Systeemvereisten... 3 3. Installeren van de software... 4 4. Programma instellingen... 5 5. Importeren van een

Nadere informatie

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content

MEDIA NAV. Handleiding voor het online downloaden van content MEDIA NAV Handleiding voor het online downloaden van content In deze handleiding leest u hoe u software- en contentupdates voor het navigatiesysteem kunt uitvoeren. Hoewel de schermafbeeldingen nog niet

Nadere informatie

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids

Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen. Snelstartgids Schermvergrotings- en schermverbeteringssoftware vermindert de vermoeidheid van de ogen Snelstartgids Welkom bij ZoomText Express ZoomText Express is een betaalbaar en eenvoudig te gebruiken schermvergrotings

Nadere informatie

Aanvullende handleiding Bosch KBD-UXF

Aanvullende handleiding Bosch KBD-UXF Handleiding Aanvullende handleiding Bosch KBD-UXF Correctie op originele Bosch Handleiding Aanvullende informatie Artikelnummer: Bosch KBD-UXF Versie: 1 ARAS Security B.V. Postbus 218 5150 AE Drunen NL

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN. 1. Hoe start de FixMeStick voor Mac? 2. Hoe start de FixMeStick voor Windows? 3. Hoe start de FixMeStick vanuit BIOS?

VEELGESTELDE VRAGEN. 1. Hoe start de FixMeStick voor Mac? 2. Hoe start de FixMeStick voor Windows? 3. Hoe start de FixMeStick vanuit BIOS? SUPPORT HANDLEIDINGEN VEELGESTELDE VRAGEN 1. Hoe start de FixMeStick voor Mac? 2. Hoe start de FixMeStick voor Windows? 3. Hoe start de FixMeStick vanuit BIOS? 4. Hoe kan je de FixMeStick voor Mac een

Nadere informatie

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC.

Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0. Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Drenthe College Desktop. VMware View 6.1.0 Toegang met je Windows Laptop, of -PC. Patrick Lubbers d.d. 8-6-2015 1. Inloggen in de DrentheCollege Desktop (VMware View) Ga met je internetbrowser (Internet

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide

ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide ZoomText 10.1 Bijlage bij de Quick Reference Guide Deze bijlage bij de ZoomText 10 Quick Reference Guide beschrijft nieuwe functies en andere veranderingen die specifiek zijn aan ZoomText 10.1. Voor instructies

Nadere informatie

Handleiding schermen VAC. Principe:

Handleiding schermen VAC. Principe: Handleiding schermen VAC Principe: Het scherm speelt elke powerpoint presentatie af die op een pendrive (USB stick) staat. De enige voorwaarde is dat de presentatie presentatie.ppt is genoemd. De pendrive

Nadere informatie

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner.

Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner. Deze verkorte handleiding helpt u om aan de slag te gaan met de IRIScan Book 3 scanner. Deze scanner wordt geleverd met de softwaretoepassingen Readiris Pro 12 en IRIScan Direct (enkel Windows). De bijbehorende

Nadere informatie

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding

Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Syma X8HC en X8HW quickstart handleiding Deze quickstart handleiding is gemaakt voor de Syma X8HC en de X8HW. Naast deze quickstart handleiding raden wij aan om ook de Engelse handleiding te lezen voor

Nadere informatie

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik)

Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player. (voor intern gebruik) Installatie handleiding TiC Narrow Casting Player (voor intern gebruik) Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 BIOS instellen... 4 Windows 7 installatie... 5 Windows 7 configureren... 11 Tweak

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding

Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Palmtop - Aqua-Max Servicehandleiding Inleiding Deze handleiding geeft een beschrijving van de Aqua-Max Palmtop en de Terminal software die nodig is om software op de Aqua-Max en de Palmtop te installeren.

Nadere informatie

Installatie-instructies

Installatie-instructies Installatie-instructies Inhoud Software installeren 2 Hoe installeer ik Coach Junior voor het VMBO? Software instellen 4 Wat moet ik instellen zodat de software goed werkt? Hardware aansluiten 6 Mogelijke

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Predator Digital 3D. Predator Digital 3D. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Predator Digital 3D. Predator Digital 3D. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Predator Digital 3D Gebruikershandleiding Versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren

Nadere informatie

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING

LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY GEBRUIKSAANWIJZING LCD MONITOR SHARP INFORMATION DISPLAY DOWNLOADER Versie 1.1 GEBRUIKSAANWIJZING Inleiding Deze software Kan controleren of er nieuwe versies zijn van de gebruikte software. Indien er een nieuwe versie is,

Nadere informatie

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 2 INLEIDING Di-Control kan gebruikt worden met diverse apparatuur om een muisaanwijzer (mode: Mouse-control) te besturen of toets-commando s (mode: Key-control)

Nadere informatie

Nederlands. Inhoud verpakking. Uw Camera. G-Shot D610. Voorzijde. Achterzijde -1-

Nederlands. Inhoud verpakking. Uw Camera. G-Shot D610. Voorzijde. Achterzijde -1- Nederlands G-Shot D610 Inhoud verpakking Controleer de verpakking op de volgende inhoud: CD-ROM (incl. Camera Driver) Camera hoes Pols band 2 x AA Alkaline Batterijen USB kabel TV OUT kabel Handleiding

Nadere informatie

Head Pilot v Gebruikershandleiding

Head Pilot v Gebruikershandleiding Head Pilot v1.1.3 Gebruikershandleiding Inhoud 1 Installatie... 4 2 Head Pilot Gebruiken... 7 2.2 Werkbalk presentatie... 7 2.3 Profielen beheren... 13 2.3.1 Maak een profiel... 13 2.3.2 Verwijder een

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows XP 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter op

Nadere informatie

Starten met Kodu Gamelab

Starten met Kodu Gamelab Starten met Kodu Gamelab Kodu Curriculum: Starten met toetsenbord en muis PC Requirements Kodu heeft een windows system nodig DirectX9 graphics Shader Model 2.0 of hoger Hoe je directx versie te checken

Nadere informatie

Boutronic Dongle driver installeren

Boutronic Dongle driver installeren Boutronic Dongle driver installeren Wanneer u de Boutronic USB Dongle aansluit op uw computer, zal de computer proberen deze automatisch te herkennen. Wanneer uw computer de Boutronic USB Dongle herkent,

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden

Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Hoofdstuk 7 Configuratie Bestanden Alle ZoomText instellingen kunnen opgeslagen en weer hersteld worden met gebruik van de configuratie bestanden. Configuratie bestanden controleren alle ZoomText functies;

Nadere informatie

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open

TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS. Klik nu in de Menu balk op het menu item ELEMENT. Onder het woord Element gaat er nu vervolgens nu een sub menu open ........................................ TIPS EN HINTS VOOR BEGINNERS.................................................... Nadat u WinRail 8 heeft geïnstalleerd krijgt u automatisch een leeg werkblad waarop

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding ICY1801TP Thermostat Programmer Installatiehandleiding en gebruiksaanwijzing I.C.Y. B.V. Introductie De Thermostat Programmer vergemakkelijkt het programmeren van de Timer-Thermostaat, doordat u één keer

Nadere informatie

Spirometry PC Software. Gebruikshandleiding

Spirometry PC Software. Gebruikshandleiding Spirometry PC Software Gebruikshandleiding Inhoud Welkom... 5 Systeemvereisten... 5 1. PC vereisten... 5 2. Vereisten besturingssysteem... 6 Installatie Spirometry PC Software... 6 Instellingen Spirometry

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding 1.1 Inhoud van de verpakking Controleer bij ontvangst van uw TVGo A03 of de volgende items werden meegeleverd met uw USB TV Super Mini-pakket. TVGo A03 Cd met stuurprogramma Afstandsbediening

Nadere informatie

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC

Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Windows 10 W020 Windows 10 melding verwijderen uit een Windows 7 PC Dit document beschrijft hoe U het Windows 10 notificatie-pictogram, rechts onderaan op de taakbalk van een Windows 7 computer kunt verwijderen

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding WBelectronics Infinity USB Phoenix - Handleiding Introductie Dank u voor de aanschaf van de Infinity USB Phoenix van WB Electronics! Het installeren van de Infinity USB Phoenix geschiedt in 3 eenvoudige

Nadere informatie

Thunder Wheel 3D. Thunder Wheel 3D. Gebruikershandleiding. versie 1.0

Thunder Wheel 3D. Thunder Wheel 3D. Gebruikershandleiding. versie 1.0 Thunder Wheel 3D Gebruikershandleiding versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren of

Nadere informatie

System Updates Gebruikersbijlage

System Updates Gebruikersbijlage System Updates Gebruikersbijlage System Updates is een hulpprogramma van de afdrukserver dat de systeemsoftware van uw afdrukserver met de recentste beveiligingsupdates van Microsoft bijwerkt. Het is op

Nadere informatie

Dutch / Nederlands. Versie 1.2

Dutch / Nederlands. Versie 1.2 Dutch / Nederlands Versie 1.2 SX OS Kenmerken Werkt met elk type Switch SX OS werkt met elke Nintendo Switch en met elke Software versie (firmware). Speel elk Spel Met SX OS Speel je al je favoriete spellen

Nadere informatie

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding

Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding Hanwell temperatuur / vocht logger handleiding De Hanwell temperatuur / vochtigheid datalogger Hanwell Hanlog32USB software (W200) USB set up communicatie kabel Y055 Verschillende mogelijkheden: -starten

Nadere informatie

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista

BEKNOPTE HANDLEIDING INHOUD. voor Windows Vista BEKNOPTE HANDLEIDING voor Windows Vista INHOUD Hoofdstuk 1: SYSTEEMVEREISTEN...1 Hoofdstuk 2: PRINTERSOFTWARE INSTALLEREN ONDER WINDOWS...2 Software installeren om af te drukken op een lokale printer...

Nadere informatie

1. Algemene informatie Eerste gebruik Streambox koppelen met Wifi Streambox verbinden met internetkabel De afstandsbediening 5

1. Algemene informatie Eerste gebruik Streambox koppelen met Wifi Streambox verbinden met internetkabel De afstandsbediening 5 HANDLEIDING Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 3 2. Eerste gebruik 3 2.1 Streambox koppelen met Wifi 3 2.2 Streambox verbinden met internetkabel 4 3. De afstandsbediening 5 4. Apps installeren 6 5. De

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726

Uw gebruiksaanwijzing. NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 http://nl.yourpdfguides.com/dref/1220726 U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de NAVMAN F-SERIES DESKTOP F20 in de gebruikershandleiding

Nadere informatie

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D

Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Instructies Wi-Fi instellen Samil 3400-6000TL-D Uw omvormer van Samil Power is uitgerust met een Wi-Fi module, waarmee u uw omvormer op afstand uit kunt lezen. Samil power biedt het programma V-IPlant

Nadere informatie

Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding TVGo A31 TVGo A31 1.1 Inhoud van de verpakking

Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding TVGo A31 TVGo A31 1.1 Inhoud van de verpakking 81 Nederlands Hoofdstuk 1: Inleiding Deze nieuwe Genius TVGo A31 is het ideale medium om tv of video of naar uw TFT/LCD/CRT te kijken in tot 1280 x 1024 pixels. Met deze TV/Video-box kunt u om het even

Nadere informatie

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD

INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD INRICHTEN VAN DAXIS CLOUD Dit is een handleiding over het inrichten van de Daxis Cloud, waarin enkele onderdelen voor het personaliseren worden behandeld. Inhoud 1. Inleiding... 2 2. De metro-omgeving...

Nadere informatie

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11

DMX LIGHTPLAYER. Inleiding...2. DMX bibliotheek...3. Kanalen programmeren...7. Sequentie creëren...11 DMX LIGHTPLAYER Inleiding...2 DMX bibliotheek...3 Kanalen programmeren...7 Sequentie creëren...11 Inleiding De DMX LightPlayer is zeer gebruikersvriendelijk. Importeer een bestaand toestel of creëer een

Nadere informatie

53451 LokProgrammer. Beknopt overzicht.

53451 LokProgrammer. Beknopt overzicht. 53451 LokProgrammer Beknopt overzicht. Tweede editie, februari 2012 Hardware versie V3.0 Software versie 2.x.x Software versie 4.x.x Houd er rekening mee dat dit overzicht slechts inleidende informatie

Nadere informatie

HANDLEIDING WINDOWS INTUNE

HANDLEIDING WINDOWS INTUNE HANDLEIDING WINDOWS INTUNE In deze handleiding beschrijven we de stappen die nodig zijn om Windows-apparaten op te nemen in de Windows Intune-omgeving van de school en deze lokaal te beheren. INHOUD 1.

Nadere informatie

Bluetooth Software Update Handleiding voor Windows 7. Geschikt voor 2012 producten CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi

Bluetooth Software Update Handleiding voor Windows 7. Geschikt voor 2012 producten CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi Bluetooth Software Update Handleiding voor Windows 7 Geschikt voor 2012 producten CDE-13xBT & CDE-W235BT & CDA-137BTi 1 Introductie Deze handleiding beschrijft de benodigde stappen om de Bluetooth firmware

Nadere informatie

Proware Cloud. Documentatie. Proware Cloud. Kiosk Documentatie. versie Versie 2.30

Proware Cloud. Documentatie. Proware Cloud. Kiosk Documentatie. versie Versie 2.30 Proware Cloud Proware Cloud Kiosk Documentatie Documentatie Versie 2.30 versie 2.30 Inhoudsopgave Instellen van de printers... 2 Instellingen van de seriële interface TSP700 en TSP700II... 3 Instellingen

Nadere informatie

Dit apparaat is een programmeerbare magnetische fiets. Het apparaat bestaat uit drie delen: de motor & controller en het magnetische remsysteem.

Dit apparaat is een programmeerbare magnetische fiets. Het apparaat bestaat uit drie delen: de motor & controller en het magnetische remsysteem. Computerhandleiding Proteus PEC 4250/4255/4350/4355 Dit apparaat is een programmeerbare magnetische fiets. Het apparaat bestaat uit drie delen: de motor & controller en het magnetische remsysteem. Opstarten

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2693a6d2-a94f-47d5-97a3-10f68e5aee64&displaylang=nl

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2693a6d2-a94f-47d5-97a3-10f68e5aee64&displaylang=nl Handleiding Radio software update MDA Vario Deze handleiding helpt u om de radio software te updaten voor de MDA Vario naar versie 02.71.11. Voorwaarde daarbij is dat uw MDA Vario momenteel beschikt over

Nadere informatie

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur

HANDLEIDING CAMERASYSTEEM. Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur HANDLEIDING CAMERASYSTEEM Korte inhoud: 1. Java Installeren 2. Software Installeren. 3. Software gebruik 1. Java Installeren: Open eerst een webbrowser naar keuze: bij voorkeur firefox of internet explorer

Nadere informatie

USB 2.0 DRAADLOZE WEBCAM

USB 2.0 DRAADLOZE WEBCAM USB 2.0 DRAADLOZE WEBCAM Gebruikershandleiding DA-71814 Inleiding Dank u voor het gebruiken van de nieuwe generatie draadloze camera. Het kan worden gebruikt worden, zodra deze is geplaatst. Het is het

Nadere informatie