Parlementaire dimensie Nederlands EU-voorzitterschap

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Parlementaire dimensie Nederlands EU-voorzitterschap"

Transcriptie

1 Parliamentary dimension Parlementaire dimensie Nederlands EU-voorzitterschap Interparlementaire conferenties

2 Van januari tot en met juni 2016 bekleedt Nederland het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Naast de regering spelen ook de Staten-Generaal een grote rol tijdens het EU-voorzitterschap. De parlementaire dimensie van het voorzitterschap houdt onder meer in dat en samen een aantal interparlementaire conferenties organiseren. Inzet daarbij is om samen met andere nationale parlementen en het Europees Parlement te bouwen aan parlementaire controle op en betrokkenheid bij Europese besluitvorming. Interparlementaire conferenties In het kader van de parlementaire dimensie van het voorzitterschap organiseren de Staten-Generaal in 2016 zes interparlementaire conferenties, waarvan vijf in Den Haag en één in Brussel. Vier van deze conferenties vinden ieder halfjaar plaats. De thema s van de andere twee conferenties zijn door de Staten-Generaal gekozen; actualiteit en relevantie waren daarbij belangrijke criteria. De vergadering van de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken (COSAC-voorzittersbijeenkomst) 7 en 8 februari 2016, Ridderzaal De COSAC is een samenwerkingsvorm tussen de verschillende commissies voor Europese Zaken van de nationale parlementen van de EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement. Deelnemers aan de Voorzitters COSAC zijn dan ook de Voorzitters van de commissies voor Europese Zaken van de 41 Kamers binnen de nationale parlementen van de EU en enkele leden van het Europees Parlement. Op de agenda van de Voorzitters-COSAC staan vaste onderwerpen, zoals het vaststellen van de agenda van de plenaire COSAC die plaatsvindt op 12,13 en 14 juni, de opzet van het Bi-Annual report, en een inventarisatie van werkwijzen op EU-terrein onder alle nationale parlementen. Daarnaast zijn er twee inhoudelijke sessies. - De eerste sessie, Samen bouwen aan parlementaire controle, gaat in op de rol en de positie van de commissies voor Europese Zaken in de verschillende Kamers/ parlementen. Het gaat om een feitelijke informatie-uitwisseling over de inrichting van de organisatie van de commissies Europese Zaken. - Voor de tweede sessie, Parlementaire controle op de lopende raadsagenda s en het nieuwe Commissiewerkprogramma, worden de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, en de huidige voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, uitgenodigd.

3 De interparlementaire conferentie over stabiliteit, economische coördinatie en bestuur in de Europese Unie 17 februari 2016, georganiseerd in samenwerking met het Europees Parlement, Brussel Deze conferentie gaat over het begrotingsbeleid, en vindt twee keer per jaar plaats; in het voorjaar in Brussel en in het najaar in het land dat op dat moment voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. De Artikel-13 conferentie in de eerste helft van ieder jaar wordt voorbereid en voorgezeten door het nationale parlement in samenwerking met het Europees Parlement. Ook de agenda van de bijeenkomst wordt met het Europees Parlement vastgesteld. Het doel van de conferentie is om democratische controle uit te oefenen op het economisch bestuur en het begrotingsbeleid in de EU. Voor de conferentie in februari zetten de Staten-Generaal in op uitwisseling van best practices over begrotingsbeleid en investeringen en concurrentiekracht. Daarnaast bereiden zij een beleidsdiscussie voor aan de hand van economische lange termijnscenario s. De interparlementaire themaconferentie over mensenhandel in het digitale tijdperk 13 en 14 maart 2016, Ridderzaal Eén van de thema s die de Staten-Generaal zelf heeft geselecteerd, is mensenhandel in het digitale tijdperk. De bedoeling is om dit onderwerp te belichten vanuit verschillende invalshoeken. Bij de voorbereiding van de conferentie laten de Staten-Generaal zich adviseren door de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. In de openingssessie wordt ingegaan op de Europese beleidsagenda op het gebied van mensenhandel en internet. Aansluitend worden drie aspecten van dit thema, in plenaire panels, verder uitgediept: - Panel I: Mensenhandel en het internet: hoe internet de werkwijze van mensenhandelaars verandert. Dit panel verkent hoe mensenhandelaren gebruik maken van internet, technologie, sociale media en mobile messaging om slachtoffers te ontmoeten en te werven, advertenties te plaatsen en contact te leggen met klanten. - Panel II: Cyberspace ter bescherming en voorkoming van mensenhandel. In dit panel gaat het om de kracht van internet bij het voorkomen van mensenhandel en het beschermen van slachtoffers. Internet en sociale media zijn onderdeel

4 van het dagelijks leven. Dat vraagt om een benadering die deze technologieën omarmt, en de versterkende kanten daarvan benut. Het gaat daarbij vooral om voorkomen, beschermen en samenwerking. - Panel III: De opsporing van digitale voetstappen: het internet als onderzoeksinstrument. In dit panel gaan leden met elkaar in gesprek over online opsporen, over digital forensics en digital footsteps, met daarbij ook aandacht voor digitale geldstromen. De interparlementaire themaconferentie over energie, inclusief enige aspecten van innovatie met daarbij bijzondere aandacht voor circulaire economie 3 en 4 april 2016, Ridderzaal De centrale vraag tijdens deze conferentie is hoe we een kostenefficiënte overgang naar een schone, concurrerende en veilige energietoekomst (kunnen) versnellen. In het plenaire ochtendprogramma spreken de minister van Economische Zaken, Henk Kamp, de vicepresident van de Europese Commissie, Maroš Šefčovič, en Eurocommissaris Karmenu Vella. Daarna volgt een plenaire paneldiscussie met enkele internationale gasten. In de middag zijn er vier deelsessies: - Energie-infrastructuur en leveringszekerheid; - Energiebesparing energiebesparende steden; - Duurzame energiebronnen; - Circulaire economie. De interparlementaire conferentie over het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid van de EU (GBVB/GVDB) 6, 7 en 8 april 2016, Ridderzaal De interparlementaire conferentie voor het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid en het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid is ieder half jaar in het land dat voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. De conceptagenda van de conferentie in Den Haag heeft twee prioriteiten: een crisisoefening over de inzet van EU-strijdgroepen en de herziening van het strategisch concept, oftewel de nieuwe internationale veiligheidsstrategie van de EU. Deze prioriteiten bouwen voort op de werkzaamheden van eerdere interparlementaire bijeenkomsten, en op de inzet van de Nederlandse delegatie tijdens deze conferenties. Bij de totstandkoming van de agenda vindt ook afstemming plaats met het Europees Parlement.

5 De crisisoefening die wordt voorbereid, heeft betrekking op politieke besluitvorming rond de inzet van snelle reactiemachten binnen het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, en in het bijzonder de parlementaire betrokkenheid daarbij. Een crisisoefening, gebaseerd op een fictief crisisbeheersingsscenario, richt zich op obstakels in de parlementaire besluitvorming. Het ministerie van Defensie is nauw betrokken bij de inhoudelijke voorbereiding; de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, zal een inleiding houden bij het scenario. Daarnaast staat er een discussie op het programma over de herziening van het strategisch concept van de EU, waar momenteel aan wordt gewerkt door de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, Federica Mogherini. Zij heeft al toegezegd aanwezig te zullen zijn bij de conferentie. Daarnaast is ook een uitnodiging uitgegaan aan de Secretaris-Generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Centraal in deze discussie staat de samenwerking tussen de EU en de NAVO. Daarvoor worden beide vertegenwoordigers uitgenodigd. In de middag van diezelfde dag zijn parallelle workshops voorzien over actuele kwesties op het gebied van buitenlands beleid. De reguliere vergadering van de commissies voor Europese Zaken van nationale parlementen (plenaire COSAC-bijeenkomst) 12, 13 en 14 juni 2016, Ridderzaal De plenaire COSAC begint met een toespraak van minister-president Mark Rutte, waarin hij terugblikt op het Nederlandse EU-Voorzitterschap. Daarnaast staan er drie inhoudelijke sessies op de agenda. In de eerste sessie staat uitwisseling van best practices van nationale parlementen in EU-behandeling centraal; ook de discussie over de gele en groene kaart wordt daarbij betrokken. EU-commissaris en eerste vicepresident Frans Timmermans is voor deze sessie uitgenodigd. In de laatste twee sessies wordt ingegaan op de interne EU-rechtsstatelijkheid respectievelijk parlementaire diplomatie in nabuurschapsbeleid. Voor deze twee sessies is, naast de heer Timmermans, ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders uitgenodigd. Op dinsdag 14 juni spreekt Alex Brenninkmeijer namens de Europese Rekenkamer over de wijze waarop parlementen in de Europese Unie rapporten van diezelfde Rekenkamer behandelen. Daarnaast is er ruimte ingeruimd voor een actueel onderwerp. De Voorzittersconferentie eindigt zoals gebruikelijk met het aannemen van de contributies en conclusies.

6 Stuurgroep en politieke voorbereidingsgroepen De organisatie van de parlementaire dimensie van het EU-voorzitterschap valt onder de eindverantwoordelijkheid van een stuurgroep. Deze bestaat uit de Voorzitters van de en de, de voorzitters van de commissies voor Europese Zaken en de Griffiers van beide Kamers. Voor elk van de zes interparlementaire conferenties is er een politieke voorbereidingsgroep (pvg), die bestaat uit een gelijk aantal leden en leden. Deze pvg s bereiden het programma voor hun conferentie voor en spreken hierover met andere nationale parlementen en het Europees Parlement. Samenstelling politieke voorbereidingsgroepen De politieke voorbereidingsgroepen zijn als volgt samengesteld: Energie Voorzitter Van Veen, ondervoorzitter Verheijen Atsma (EK, IMRO, CDA) Van Veldhoven (TK, I&M, D66) Jorritsma (EK, EZ, VVD) Mulder (TK, EZ, CDA) Vos (EK, EZ, GL) Van Veen (TK, EZ, VVD) Verheijen (EK, IMRO, PvdA) Cegerek (TK, I&M, PvdA) Mensenhandel Roulerend voorzitterschap: Volp, Gerkens. Duthler (EK,V&J/I&A, VVD) Gerkens (EK, I&A, SP) Strik (EK, V&J/I&A, GL) Segers (TK, V&J, CU) Taverne (TK, V&J, VVD) Volp (TK, V&J, PvdA)

7 GBVB/GVDB Voorzitter Eijsink, ondervoorzitter vacature De Grave (EK, BDO, VVD) Eijsink (TK, BUZA, PvdA) Schrijver (EK, BDO, PvdA) Van Bommel (TK, BUZA, SP) Lintmeijer (EK, BDO, GL) Ten Broeke (TK, DEF, VVD) Knapen (EK, BDO, CDA) Hachchi (TK, DEF, D66) Artikel 13 Voorzitter Harbers, ondervoorzitter Postema Elzinga (EK, FIN, SP) Harbers (TK, FIN/RU, VVD) Postema, (EK, FIN, PvdA) Koolmees (TK, FIN/RU, D66) COSAC (plenair en voorzitters) Roulerend voorzitterschap: Azmani, Elzinga Elzinga (EK, EUZA, SP) Schrijver (EK, EUZA, PvdA) Backer (EK, EUZA, D66) Strik (EK, EUZA, GL) Azmani (TK, EUZA, VVD) Van t Wout (TK, EUZA, VVD) Maij (TK, EUZA, PvdA) Rog (TK, EUZA, CDA)

8 Contactgegevens projectleiding Stephan de Vos (organisatie en logistiek) Arjen Westerhoff (inhoud) E: E: T: T: Algemeen adres:

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 15 december Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 7, 9, 10, 11, 13 DEF i.v.m. agendapunt 13 EZ i.v.m. agendapunt 13 FIN i.v.m. agendapunt 13 I&M i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 27 juni Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken DEF i.v.m. agendapunt 4, 10, 16 EU i.v.m. agendapunt 12, 13 EZ i.v.m. agendapunt 9 I&M i.v.m. agendapunt 7, 9 V&J i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 5 juli Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 6, 8 FIN i.v.m. agendapunt 13 V&J i.v.m. agendapunt 15 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 6 juli 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 8, 10 FIN i.v.m. agendapunt 15 V&J i.v.m. agendapunt 17 Document: Besluitenlijst van

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen Den Haag, 10 juni Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 7, 8 BuZa i.v.m. agendapunt 4, 7, 8 EU i.v.m. agendapunt 1, 10 EZ i.v.m. agendapunt 8, 9 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 29 juni 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken DEF i.v.m. agendapunt 4, 10, 16, 18 EU i.v.m. agendapunt 12, 13 EZ i.v.m. agendapunt 9 I&M i.v.m. agendapunt 7, 9 KR i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 23 maart Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 12, 20 BuZa i.v.m. agendapunt 10, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20 DEF i.v.m. agendapunt 20 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 27 Herziene agenda ivm toevoeging zaak en agendapunt * Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 3, 5, 8 EU i.v.m. agendapunt 4 EZ i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 19 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 7 BuZa i.v.m. agendapunt 3, 4, 5, 6, 9, 10, 11 DEF i.v.m. agendapunt 11 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 20 juni 2019 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 17 BuZa i.v.m. agendapunt 3, 4, 5, 6, 8, 12, 17 DEF i.v.m. agendapunt 17 EU i.v.m. agendapunt 17

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 23 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 8, 9, 10 CGVK i.v.m. agendapunt 11 FIN i.v.m. agendapunt 13, 14 Activiteit: Procedurevergadering Datum: donderdag

Nadere informatie

LIJST VAN COMMISSIES C.A. I. College van Senioren:

LIJST VAN COMMISSIES C.A. I. College van Senioren: LIJST VAN COMMISSIES C.A. I. College van Senioren: De fractievoorzitters c.q. de plv. fractievoorzitters. De Voorzitter van der Kamer zit het College voor, de Ondervoorzitters van de Kamer kunnen vergaderingen

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 7 september 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 5, 6, 8 EZ i.v.m. agendapunt 5 FIN i.v.m. agendapunt 5, 7, 9 I&M i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Herziene agenda i.v.m.: - toevoeging volgcommissie(s) aan agendapunten en - toevoeging agendapunt* en - wijziging volgorde agendapunten.

Herziene agenda i.v.m.: - toevoeging volgcommissie(s) aan agendapunten en - toevoeging agendapunt* en - wijziging volgorde agendapunten. Den Haag, 18 januari 2012 Voortouwcommissie: Herziene agenda i.v.m.: - toevoeging volgcommissie(s) aan agendapunten 8 + 9 en - toevoeging agendapunt* en - wijziging volgorde agendapunten. vaste commissie

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen Den Haag, 3 juli 2015 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 21 BuHa-OS i.v.m. agendapunt 21 BuZa i.v.m. agendapunt 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 13, 14, 21 DEF i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 502 EU-voorstel: Gezamenlijke mededeling voor een gezamenlijk kader voor de bestrijding van hybride bedreigingen: een reactie van de Europese

Nadere informatie

Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU

Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU Brussel via het Binnenhof De Tweede Kamer en de EU Sandor Loeffen Adjunct-griffier/EU-adviseur migratie- en asielbeleid s.loeffen@tweedekamer.nl Onderwerpen 1. Nationale parlementen in de EU: - rol, taken

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 26 april Herziene convocatie ivm toevoeging agendapunten * Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 5, 10 BuZa i.v.m. agendapunt 6, 7, 9, 10 V&J i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 1 september Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 5, 6, 8 EZ i.v.m. agendapunt 5 FIN i.v.m. agendapunt 5, 7, 9 I&M i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 20 april 2018 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuZa i.v.m. agendapunt 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 2, 3, 4 EZK i.v.m. agendapunt 7, 8 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Parlementaire dimensie Nederlands EU-Voorzitterschap

Parlementaire dimensie Nederlands EU-Voorzitterschap Parlementaire dimensie Nederlands EU-Voorzitterschap 1 januari - 1 juli 2016 Inhoudsopgave COSAC-Voorzitters- 3 bijeenkomst Stabiliteit, economische 5 coördinatie en bestuur Innoverend & Inspirerend 7

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 26 september Voortouwcommissie: Herziene agenda i.v.m. wijziging volgorde agendapunten en toevoeging nieuw agendapunt* vaste commissie voor Europese Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 18 BuZa i.v.m.

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 24 november Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 5, 6, 7, 8, 10, 13, 14, 16, 17 EZ i.v.m. agendapunt 9, 14, 16 FIN i.v.m. agendapunt 14 I&M i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen Den Haag, 19 januari 2012 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 20 BuZa i.v.m. agendapunt 5, 6, 7, 17 ELI i.v.m. agendapunt 7, 8, 9, 15 FIN i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 29 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 6, 8, 9 EZ i.v.m. agendapunt 12 FIN i.v.m. agendapunt 12 RU i.v.m. agendapunt 11, 12 SZW i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 14 november Herziene agenda ivm gewijzigd tijdstip en toevoeging agendapunten * Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 12, 21 BuHa-OS

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 11 mei 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 10, 11, 13, 14, 17 DEF i.v.m. agendapunt 17 EZ i.v.m. agendapunt 8, 9, 17 FIN i.v.m. agendapunt 8,

Nadere informatie

(Mededelingen) EUROPEES PARLEMENT

(Mededelingen) EUROPEES PARLEMENT 4.8.2011 Publicatieblad van de Europese Unie C 229/1 II (Mededelingen) MEDEDELINGEN VAN DE INSTELLINGEN, ORGANEN EN INSTANTIES VAN DE EUROPESE UNIE EUROPEES PARLEMENT Reglement van de Conferentie van de

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 3 april Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 26 i.v.m. agendapunt 3, 4, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 22, 23, 24, 26 DEF i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 22 juni 2018 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 9 EU i.v.m. agendapunt 1 FIN i.v.m. agendapunt 10 Document: Besluitenlijst van de procedurevergadering

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 9 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 4, 7, 8, 9 EU i.v.m. agendapunt 5, 8 Activiteit: Procedurevergadering Datum: donderdag

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 877 Staat van de Europese Unie 2014 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie H 1 VERSLAG VAN

Nadere informatie

vaste commissie voor Defensie

vaste commissie voor Defensie Den Haag, 15 september Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 11 BuZa i.v.m. agendapunt 2, 4, 10, 12, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 10, 16 EZ i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 15 april 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 9 DEF i.v.m. agendapunt 7, 9, 15 EU i.v.m. agendapunt 6, 13 EZ i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 14 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 10 BuHa-OS i.v.m. agendapunt 7, 8, 12, 14, 21 DEF i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 12, 14, 18 EU i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 11 januari 2019 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 9, 11, 12, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 3 EZK i.v.m. agendapunt 14 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

HERZIENE AGENDA (brieven met * toegevoegd) vaste commissie voor Europese Zaken

HERZIENE AGENDA (brieven met * toegevoegd) vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 3 juli 2019 Voortouwcommissie: HERZIENE AGENDA (brieven met * toegevoegd) vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 7 BuZa i.v.m. agendapunt 4, 5, 7, 9 EZK

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 26 april 2018 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken BuZa i.v.m. agendapunt 9, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 2, 3, 4 EZK i.v.m. agendapunt 7, 8 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

De brief betreft de gestanddoening van een tijdens het algemeen overleg van 13 juni 2017 gedane toezegging. Volgcommissie(s): BuZa

De brief betreft de gestanddoening van een tijdens het algemeen overleg van 13 juni 2017 gedane toezegging. Volgcommissie(s): BuZa Den Haag, 7 september Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 11 BuZa i.v.m. agendapunt 2, 4, 10, 12, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 10, 16 EZ i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering Den Haag, 10 april Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken i.v.m. agendapunt 12, 13, 19, 22, 26 EU i.v.m. agendapunt 4, 18, 25, 26 FIN i.v.m. agendapunt 11 I&M i.v.m. agendapunt 24 Activiteit:

Nadere informatie

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Den Haag, 6 november 2017 Voortouwcommissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking BuZa i.v.m. agendapunt 5, 6, 12 DEF i.v.m. agendapunt 5 EU i.v.m. agendapunt 11, 12,

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen

vaste commissie voor Europese Zaken Behandelvoorbehouden en subsidiariteitstoetsen Den Haag, 30 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 8, 9, 10, 11, 12, 13 EZ i.v.m. agendapunt 1, 14 FIN i.v.m. agendapunt 13, 14 RU i.v.m. agendapunt 13, 14 SZW i.v.m.

Nadere informatie

2. Agendapunt: Reactie op verzoek commissie over het rapport van de Commissie van Onderzoek van Defensie naar het mortierongeval in Mali

2. Agendapunt: Reactie op verzoek commissie over het rapport van de Commissie van Onderzoek van Defensie naar het mortierongeval in Mali Den Haag, 10 Voortouwcommissie: Herziene agenda i.v.m. wijziging tijdstip (vanwege plenaire agenda) en toevoeging agendapunt 11 vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): FIN i.v.m. agendapunt 10

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 963 EU-voorstel: verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake het ontwikkelen van een raamwerk voor het screenen van buitenlandse

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 18 december Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken DEF i.v.m. agendapunt 5, 13, 24 EU i.v.m. agendapunt 5, 9, 24 J&V i.v.m. agendapunt 10 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering Den Haag, 12 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 3, 13, 15, 21, 22 DEF i.v.m. agendapunt 4, 13, 15 EU i.v.m. agendapunt 4, 6, 21, 22 EZ

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 14 december Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 4, 6, 7, 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 28 DEF i.v.m. agendapunt 10 EZK i.v.m. agendapunt 4, 10 FIN i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 1 juli 2014 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 15 BuHa-OS i.v.m. agendapunt 12, 13, 15, 18 DEF i.v.m. agendapunt 8, 15 EU i.v.m. agendapunt 16,

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 10 februari Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17 EU i.v.m. agendapunt 14 EZ i.v.m. agendapunt 9, 14, 15 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 31 mei Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 6, 10, 14, 15 FIN i.v.m. agendapunt 11 Activiteit: Procedurevergadering Datum: donderdag 1 juni Tijd: 11.30-12.30

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 29 maart 2019 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 6 BuZa i.v.m. agendapunt 5, 7, 8, 10, 11, 12, 13, 15, 17, 18, 19, 20 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 12 september Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 4, 5, 6, 8, 11, 14 BZK i.v.m. agendapunt 14 DEF i.v.m. agendapunt 14 EZ i.v.m. agendapunt 14 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Den Haag, 4 mei vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 11 mei 2017 Tijd:

Den Haag, 4 mei vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 11 mei 2017 Tijd: Den Haag, 4 mei Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie BuHa-OS i.v.m. agendapunt 3 BuZa i.v.m. agendapunt 3 EU i.v.m. agendapunt 8 V&J i.v.m. agendapunt 3 WR i.v.m. agendapunt 2 Activiteit: Procedurevergadering

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 34 970 EU-voorstel: mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 34 844 Witboek over de toekomst van Europa 1 B VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 1 februari 2018 De leden van de vaste commissies

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 29 mei Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 11 DEF i.v.m. agendapunt 9, 12 EU i.v.m. agendapunt 15, 17 FIN i.v.m. agendapunt 8 KR i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

hier wordt de agenda bij gehouden voor de vaste commissie Defensie.

hier wordt de agenda bij gehouden voor de vaste commissie Defensie. Waar halen we de informatie: http://www.tweedekamer.nl/kamerleden/commissies/def: hier wordt de agenda bij gehouden voor de vaste commissie Defensie. http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen: hier wordt

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE DE RAAD SPEELT EEN ESSENTIËLE ROL IN DE EU-BESLUITVORMING De Raad van de Europese Unie informeel ook wel EU-Raad genoemd, of gewoon Raad speelt een essentiële rol in de EUbesluitvorming.

Nadere informatie

Den Haag, 16 maart vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 17 maart 2016 Tijd:

Den Haag, 16 maart vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 17 maart 2016 Tijd: Den Haag, 16 maart 2016 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 2, 4, 10, 11 DEF i.v.m. agendapunt 10 EU i.v.m. agendapunt 11 EZ i.v.m. agendapunt 6 V&J

Nadere informatie

Ter bespreking is de behandeling van voortgangsrapportage Vastgoed Defensie. Noot:

Ter bespreking is de behandeling van voortgangsrapportage Vastgoed Defensie. Noot: Den Haag, 6 juli 2016 Herziene agenda i.v.m. toevoeging agendapunten 11, 12, 13, 14 en 18) Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 5, 7, 8, 11, 12 EU i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies

vaste commissie voor Europese Zaken Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 19 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 6, 7, 8, 10, 11 EZK i.v.m. agendapunt 18 FIN i.v.m. agendapunt 10, 16, 18 Document: Besluitenlijst

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2006 2007 23 490 Ontwerpbesluiten Unie-Verdrag BO VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 17 maart 2007 In de vergadering van 5 september 2006 heeft

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 5 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 10, 16 BuHa-OS i.v.m. agendapunt 15 DEF i.v.m. agendapunt 3, 4, 16 EU i.v.m. agendapunt 16, 17 J&V

Nadere informatie

Herziene convocatie i.v.m. gewijzigd tijdstip. vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

Herziene convocatie i.v.m. gewijzigd tijdstip. vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 21 februari Voortouwcommissie: Herziene convocatie i.v.m. gewijzigd tijdstip vaste commissie voor Buitenlandse Zaken DEF i.v.m. agendapunt 5, 8, 24 EU i.v.m. agendapunt 18, 19, 24 J&V i.v.m.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 10 maart 2017 Betreft Effectieve

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar Vastgesteld 9 februari 2016

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar Vastgesteld 9 februari 2016 Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2015 2016 22 660 Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden uit de parlementen van de lidstaten van de EU en van een delegatie uit het Europees Parlement

Nadere informatie

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Den Haag, 3 februari 2012 Noot: Herziene besluitenlijst i.v.m. agendapunten 23 en 24 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken BiZa i.v.m. agendapunt 17 BuZa i.v.m. agendapunt 17 DEF i.v.m.

Nadere informatie

Herziene agenda in verband met: - wijziging aanvangstijd - toevoeging nieuwe agendapunten* en - wijziging nummering agendapunten.

Herziene agenda in verband met: - wijziging aanvangstijd - toevoeging nieuwe agendapunten* en - wijziging nummering agendapunten. Den Haag, 20 Voortouwcommissie: Herziene agenda in verband met: - wijziging aanvangstijd - toevoeging nieuwe agendapunten* en - wijziging nummering agendapunten. vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s):

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 20 november Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 5, 12, 20 DEF i.v.m. agendapunt 6, 12, 21, 22, 24 EU i.v.m. agendapunt 2, 5, 15, 19, 20, 21 J&V

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD. De strategische instelling van de EU

Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD. De strategische instelling van de EU Raad van de Europese Unie DE EUROPESE RAAD De strategische instelling van de EU DE EUROPESE RAAD EEN STRATEGISCHE INSTELLING De Europese Raad is het kloppend hart van de Europese Unie. Hij bepaalt de richting

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 16 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 11 DEF i.v.m. agendapunt 11, 14, 15, 18, 19, 22 EU i.v.m. agendapunt 17, 18 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken Procedurevergadering

vaste commissie voor Europese Zaken Procedurevergadering Den Haag, 24 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 8, 12 BuZa i.v.m. agendapunt 5, 7, 8, 9, 10 ELI i.v.m. agendapunt 5, 12 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Europa in de Tweede Kamer

Europa in de Tweede Kamer Europa in de Tweede Kamer Veel nationale wetgeving heeft zijn oorsprong in Europese afspraken. Daarom is het voor elke commissie van belang om de Europese dimensie van haar eigen werkterrein te kennen.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 3 maart 2011 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BiZa i.v.m. agendapunt 8, 12 BuZa i.v.m. agendapunt 5, 7, 8, 9, 10 ELI i.v.m. agendapunt 5, 12 EU i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 1 juni 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 11 DEF i.v.m. agendapunt 9, 12 EU i.v.m. agendapunt 15, 17 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 19 januari Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken BuHa-OS i.v.m. agendapunt 9, 10, 17 DEF i.v.m. agendapunt 9, 10, 11, 14, 26 EU i.v.m. agendapunt 4, 14, 23, 24, 27 EZ i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 13 juni Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): BuHa-OS i.v.m. agendapunt 6, 10, 12, 16, 20 DEF i.v.m. agendapunt 6, 20 EU i.v.m. agendapunt 6, 10, 17, 18,

Nadere informatie

Den Haag, 27 juni vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 29 juni 2017 Tijd:

Den Haag, 27 juni vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 29 juni 2017 Tijd: Den Haag, 27 juni Herziene agenda i.v.m. toevoeging agendapunt 20 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 2, 5, 6, 12 EU i.v.m. agendapunt 6, 12 FIN i.v.m.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2018 2019 35 038 EU-voorstel: Commissiemededeling inzake de uitbreiding van de bevoegdheden van het Europees Openbaar Ministerie COM (2018) 641 1 B VERSLAG

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 750 V Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2014 Nr. 36 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE

Nadere informatie

Actuele EU-procedures in de commissies

Actuele EU-procedures in de commissies Den Haag, 1 juni 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken Volgcommissie(s): BuZa i.v.m. agendapunt 8, 12, 16, 17 FIN i.v.m. agendapunt 13 Document: Besluitenlijst van de procedurevergadering

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 400 VII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) en van de begrotingsstaten

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 34 000 XIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en de Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2015

Nadere informatie

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Den Haag, 12 mei 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken BuZa i.v.m. agendapunt 15 DEF i.v.m. agendapunt 6, 9, 13, 15 EU i.v.m. agendapunt 12, 14 FIN i.v.m. agendapunt 14 SZW i.v.m.

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XV Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2016 F VERSLAG VAN EEN

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Den Haag, 7 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Volgcommissie(s): DEF i.v.m. agendapunt 9, 12, 13, 18 EU i.v.m. agendapunt 5, 18, 19 EZ i.v.m. agendapunt 19 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Speech ter gelegenheid van de ontvangst van Nederlandse ambassadeurs door de Staten-Generaal, d.d. donderdag 29 januari 2015 Anouchka van Miltenburg, Voorzitter Tweede Kamer Het gesproken woord geldt Geachte

Nadere informatie

vaste commissie voor Defensie

vaste commissie voor Defensie Den Haag, 16 oktober Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie BuHa-OS i.v.m. agendapunt 9, 14, 15 BuZa i.v.m. agendapunt 9, 12, 14, 15, 20 EU i.v.m. agendapunt 2, 22, 23 EZ i.v.m. agendapunt 10

Nadere informatie

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Den Haag, 9 Voortouwcommissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking BuZa i.v.m. agendapunt 5, 6, 12 DEF i.v.m. agendapunt 5 i.v.m. agendapunt 11, 12, 13, 14 EZ i.v.m.

Nadere informatie

vaste commissie voor Europese Zaken

vaste commissie voor Europese Zaken Den Haag, 1 april Voortouwcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken i.v.m. agendapunt 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13 EZ i.v.m. agendapunt 13, 18 FIN i.v.m. agendapunt 6, 18 Document: Besluitenlijst van

Nadere informatie

Introductiedossier. Commissie: Europese Zaken. afdeling Inhoudelijke Ondersteuning. plv. griffier F. Bergman. telefoon

Introductiedossier. Commissie: Europese Zaken. afdeling Inhoudelijke Ondersteuning. plv. griffier F. Bergman. telefoon afdeling Inhoudelijke Ondersteuning plv. griffier F. Bergman telefoon 070-312 9338 e-mail fred.bergman@eerstekamer.nl Introductiedossier Commissie: Europese Zaken Datum 12-06-2015 Inhoudsopgave 1. Ondersteuning

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2017 2018 28 165 Deelnemingenbeleid rijksoverheid I VERSLAG VAN EEN NADER SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 26 oktober 2017 De leden van de vaste commissie

Nadere informatie

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer

Europese besluitvorming in de Tweede Kamer Europese besluitvorming in de Tweede Kamer De Europese Unie speelt op bijna elk beleidsterrein een rol. Nationale en Europese zaken zijn vaak met elkaar verweven en hebben invloed op elkaar. Daarom is

Nadere informatie

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar Vastgesteld 21 september 2016

1/2. Staten-Generaal. Vergaderjaar Vastgesteld 21 september 2016 Staten-Generaal 1/2 Vergaderjaar 2016 2017 22 660 Conferentie van commissies voor Europese aangelegenheden uit de parlementen van de lidstaten van de EU en van een delegatie uit het Europees Parlement

Nadere informatie

Krachtenveld Europese Unie

Krachtenveld Europese Unie Krachtenveld Europese Unie Korte omschrijving De leerlingen plaatsen de begrippen op de juiste plek in de puzzel, waardoor ze een overzicht krijgen van de belangrijkste instellingen binnen de Europese

Nadere informatie

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering

vaste commissie voor Buitenlandse Zaken Procedurevergadering Den Haag, 22 mei 2012 Voortouwcommissie: Voor deze (reguliere) procedurevergadering zijn niet de recent ontvangen beleidsbrieven van de minister en staatssecretaris van Buitenlandse Zaken geagendeerd.

Nadere informatie

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken

vaste commissie voor Binnenlandse Zaken Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken Den Haag, 7 oktober Noot: Herziene agenda i.v.m. toevoeging agendapunt *) Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken BuZa i.v.m. agendapunt 27 DEF i.v.m. agendapunt 6, 26 EU i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

Den Haag, 12 januari vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 15 januari 2015 Tijd:

Den Haag, 12 januari vaste commissie voor Defensie. Procedurevergadering Datum: donderdag 15 januari 2015 Tijd: Den Haag, 12 januari Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie BiZa i.v.m. agendapunt 6 BuZa i.v.m. agendapunt 17, 21 EU i.v.m. agendapunt 3, 4 EZ i.v.m. agendapunt 4, 12 FIN i.v.m. agendapunt 12

Nadere informatie

Aanmelden voor plenaire behandeling.

Aanmelden voor plenaire behandeling. Den Haag, 18 mei 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid BuHa-OS i.v.m. agendapunt 8 BuZa i.v.m. agendapunt 16 EU i.v.m. agendapunt 15, 17, 26 EZ i.v.m. agendapunt

Nadere informatie

uur Openbaar/besloten: openbaar

uur Openbaar/besloten: openbaar Den Haag, 17 februari 2017 Voortouwcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid BuZa i.v.m. agendapunt 8 EU i.v.m. agendapunt 7, 8, 9 EZ i.v.m. agendapunt 4, 8 FIN i.v.m. agendapunt

Nadere informatie