Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV. : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation Wieringermeer (A-403)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV. : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation Wieringermeer (A-403)"

Transcriptie

1 Notitie : Aan : N.V. Nederlandse Gasunie Datum : 4 maart 2016 Van : R. ten Cate / F. Ramakers KEMA Nederland BV Betreft : Wijzigingen aan de leidingen van het H-gas manifold compressorstation Wieringermeer (A-403) Inhoud: 1. Inleiding 2. Voorgenomen activiteit 2.1 Zuig-manifold 2.2 Pers-manifold 2.3 Recycle-manifold 2.4 Brandstofgas 2.5 Afsluiters 2.6 Overzicht wijzigingen 3. Leidingisolatie 3.1 Huidige situatie 3.2 Toekomstige situatie 4. Maatregelen 5. Overig 5.1 Trillingen 5.2 Tonaal geluid 6. Conclusie

2 -2-1. Inleiding Op gascompressorstation Wieringermeer (A-403) staan in hal 2300 een 3-tal Solar Centaur machines opgesteld. De Solar Centaur machines drijven elk een C-307 gascompressor aan. Elk van de 3 compressoren is aan de zuigzijde met een 16 leiding ondergronds verbonden aan de eveneens ondergronds gelegen header van het zuig-manifold. Aan de perszijde is elke compressor bovengronds met een 16 leiding verbonden aan de header van het pers-manifold. De 2 headers van het pers-manifold liggen in een open greppel. De huidige 10 recycle leiding van elke machine is bovengronds verbonden aan de header van het ondergrondse recylemanifold van 12. Gasunie gaat de headers en het leidingwerk van en naar de gascompressoren vernieuwen en optimaliseren zodat de gassnelheden in de leidingen worden verlaagd. Omdat het geluid van het manifold een belangrijke geluidbron kan zijn, is nagegaan hoe de geluidsituatie verbeterd kan worden. In dit rapport zijn de bevindingen opgenomen. 2. Voorgenomen activiteit In de huidige situatie ligt een deel van de leidingen ondergronds en een deel bovengronds. Dit zal ook in de toekomstige situatie het geval zijn. De voorgenomen activiteit betreft het verlagen van de gassnelheden in de leidingen en het optimaliseren van het leidingsysteem. 2.1 Zuig-manifold Huidige situatie De drie gascompressoren staan binnen het gebouw (hal 2300) opgesteld. De 16 zuigleiding van elke compressor gaat vanuit de hal ondergronds naar de ondergronds gelegen header van het zuig-manifold. De diameter van de header van het zuig-manifold is deels 30 en deels 36. De header van het zuig-manifold ligt pal ten zuiden van hal De header van het zuigmanifold en de zuigleidingen tussen compressor en de header van het zuig-manifold zijn niet zichtbaar (alle leidingen ondergronds). Toekomstige situatie De diameter van de zuigleiding wordt per compressor vergroot van 16 naar 24. In de toekomstige situatie komt de 24 zuigleiding tussen compressor en de header van het zuigmanifold op circa 1.6 meter hoogte uit de omkasting en gaat daarna bovengronds naar buiten.

3 -3- Buiten het gebouw is er een 12.4 meter lange horizontale leiding die vervolgens verticaal de grond induikt om daarna aangesloten te worden op een nieuw 36 ondergronds gelegen header van het zuig-manifold. Per compressor ligt circa 14 meter (= ) leiding buiten bovengronds. Totaal circa 42 meter voor 3 compressoren. De bovengrondse leidingen tussen compressor en de de header van het zuig-manifold worden voorzien van dubbele isolatie, zie paragraaf Pers-manifold Huidige situatie De header van het huidige pers-manifold bestaat uit 2 delen die in een open greppel liggen (zonder dekking). Beide delen zijn gekoppeld met een 20 meter lange 16 koppelleiding. De meest noordelijke greppel heeft een lengte van circa 33 meter. De header van het persmanifold in deze greppel heeft een diameter van 30. De zuidelijke greppel heeft een lengte van circa 48 meter. De header van het pers-manifold in deze greppel heeft over een lengte van 46 meter een diameter van 30 en een klein deel (2 meter) heeft een diameter van 36. De headers van het pers-manifold in beide greppels, alsmede de koppelleiding tussen beide headers zijn enkelvoudig geïsoleerd, zie paragraaf 3. De persleiding van elke compressor naar de header van het pers-manifold heeft een diameter van 16 en zijn bovengronds. Deze bovengrondse leidingen hebben een lengte van L = circa 16 meter voor machine 3.1, L = circa 12 meter voor machine 3.2 en L = circa 12 meter voor machine 3.3. Totaal circa 40 meter bovengronds geïsoleerde persleiding (enkelvoudige isolatie). Toekomstige situatie In de toekomstige situatie wordt de diameter van de header van het pers-manifold vergroot van 30 (huidige situatie) naar 36. De totale lengte van de header van het pers-manifold wordt verkleind van L = 81 meter (= ) naar L = 48 meter. De gehele header van het persmanifold alsmede de koppelleiding aan de westzijde van het pers-manifold met een lengte van L = circa 14 meter en een diameter van 24 komt onder de grond. De 3 leidingen van compressor naar de header van het pers-manifold hebben elk een diameter van 24 en zijn bovengronds. Deze bovengrondse leidingen hebben een lengte van L = circa 19 meter voor machine 3.1, L = circa 19 meter voor machine 3.2 en L = circa 17 meter voor machine 3.3. Totaal circa 55 meter bovengronds geïsoleerde persleiding (dubbele isolatie).

4 Recycle-manifold Huidige situatie De header van het recycle-manifold heeft een diameter van 12 en is volledig ondergronds. De huidige 10 recycle leidingen tussen compressor en de header van het recycle-manifold zijn bovengronds. Deze bovengrondse leidingen hebben een lengte van L = circa 24 meter voor machine 3.1, L = circa 23 meter voor machine 3.2 en L = circa 19 meter voor machine 3.3. Totaal circa 66 meter bovengronds geïsoleerde leiding (enkel geïsoleerd). Toekomstige situatie In de toekomstige situatie wordt de diameter van de header van het recycle-manifold vergroot van 12 naar 24. Met uitzondering van een traject van L = circa 15 meter komt de header van het gehele recycle-manifold ondergronds. Het traject van 15 meter ligt iets hoger omdat de header van het recycle-manifold bestaande leidingen moet kruisen. Dit stuk leiding krijgt een talud dekking van 600 mm. De recycle leidingen tussen compressor en de header van het recycle-manifold worden vergroot naar 12 (nu 10 ) en blijven bovengronds. Deze bovengrondse recycle leidingen hebben elk een lengte van L = circa 24 meter. Totaal circa 72 meter bovengronds geïsoleerde leiding (dubbele isolatie wordt toegepast). 2.4 Brandstofgas In de huidige situatie wordt de brandstofgasleiding ondergronds in de hal uitgevoerd. In de toekomstige situatie wordt de brandstofgasleiding gedeeltelijk bovengronds aangelegd en wordt op een hoogte van circa 4 meter ingevoerd in de compressorhal. Deze 3 brandstofleiding wordt geïsoleerd. Geluidtechnisch is de brandstofleiding niet relevant. 2.5 Afsluiters De huidige niet geïsoleerde afsluiter in de header van het pers-manifold (EV-106) verdwijnt. In de toekomstige situatie, na realisatie van de voorgenomen activiteit, worden de 3 zuigafsluiters tussen compressor en de header van het pers-manifold ondergronds geplaatst. De stem en de actuator van deze afsluiters steken boven de grond uit. De persafsluiters tussen compressor en de header van het pers-manifold blijven binnen de hal.

5 Overzicht wijzigingen deelbron huidige situatie toekomstige situatie externe geluidemissie verbetering Ja / Nee? diameter deels 30 en deels 36 diameter 36 geen geluidwijziging header zuig-manifold ondergronds ondergronds diameter 16 diameter 24 mogelijk lichte zuig ondergronds 42 meter (= 3 x 14) geluidtoename als leidingen tussen header zuig-manifold en compressoren S = 120 m 2 bovengronds, dubbel geïsoleerd gevolg van bovengrondse leidingen (leidingen dubbel geïsoleerd), stromingsgeluid neemt af totaal 79 meter diameter 30 (S = 238 m 2 ) en 2 meter met diameter 36 (S = 7 m 2 ) totaal 48 meter diameter 36 (S = 182 m 2 ) 14 meter 24 koppelleiding header pers-manifold (S = 40 m 2 ) forse geluidafname pers enkel geïsoleerd in open greppel, koppelleiding. L = 20 meter bovengronds, enkel geïsoleerd manifold geheel ondergronds. Koppelleiding voorzien van 600 mm zanddekking leidingen tussen compressoren en header pers-manifold totaal 40 meter diameter 16 (S = 77 m 2 ) enkel geïsoleerd bovengronds totaal 55 meter diameter 24 (S = 157 m 2 ) dubbel geïsoleerd bovengronds geluidverbetering (oppervlak S in toekomst circa 2 x groter, maar sterk verbeterde isolatie en stromingsgeluid neemt af header recycle- manifold diameter 12 diameter 24 geen geluidwijziging ondergronds ondergronds leidingen tussen compressoren totaal 66 meter totaal 72 meter geluidverbetering recycle en header van recycle-manifold diameter 10 (S = 93 m 2 ) enkel geïsoleerd diameter 12 (S = 136 m 2 ) dubbel geïsoleerd bovengronds bovengronds brandstofleiding n.v.t. ondergronds deels bovengronds geïsoleerd niet geluidrelevant zuigzijde -- afsluiters (3 x in zuigleiding) ondergronds mogelijk fractionele geluidtoename als gevolg van de stemmen die bovengronds zijn afsluiters perszijde EV-106 in header pers-manifold nu ongeïsoleerd in greppel (S = 9 m 2 ) persafsluiters in toevoerleiding naar header (3 x) inpandig afsluiters (3 x) inpandig geen afsluiter in header persafsluiters in toevoerleiding naar header ) 3 x) inpandig forse geluidverbetering geen ongeïsoleerde afsluiters buiten het gebouw na wijziging recycle geen geluidwijzigingen NB 1: Bestaande leidingisolatie heeft dikte d =0.10 meter, zie paragraaf 3. NB 2: Toekomstige leidingisolatie heeft dikte d =0.15 meter, zie paragraaf 3. NB 3: S = het oppervlakte van de geïsoleerde leiding. Tabel 1: Samenvatting van de wijzigingen en de betekenis voor wat betreft de geluidemissie

6 -6-3. Leidingisolatie In paragraaf 3.1 en 3.2 wordt de opbouw van het geluidisolatiepakket beschreven voor zowel de huidige als de toekomstige situatie. Door een beduidend zwaarder isolatiepakket toe te passen, wordt de toekomstige geluidemissie van het gehele manifold (zowel alle bovengrondse leidingen als ondergrondse leidingen tezamen) met 9 à 12 db gereduceerd. 3.1 Huidige situatie In de huidige situatie zijn de leidingen van: de 2 delen van de header van het pers-manifold, S = 245 m 2 (= 238 m 2 van de 30 leiding + 7 m 2 van de 36 leiding); de 3 persleidingen tussen de compressoren en de header van het pers-manifold, S = 77 m 2 ; de 3 recycle leidingen tussen de compressor en de header van het recycle manifold, S = 93 m 2 geïsoleerd met de volgende isolatieopbouw: o 100 mm minerale wol; o 1 mm beplating alu + ontdreuning (circa 8 kg/m 2 ). 3.2 Toekomstige situatie In de toekomstige situatie worden de leidingen van: de 3 bovengrondse leidingen tussen de header van het zuig-manifold en compressor, S = 120 m 2 ; de 3 bovengrondse leidingen tussen de compressor en de header van het pers-manifold, S = 157 m 2 ; de 3 bovengrondse leidingen tussen de compressor en de header van het recycle manifold, S = 136 m 2 geïsoleerd met de volgende isolatieopbouw: o 25 mm PIR isolatie afgedekt met een Mylar -folie; o 60 mm steenwolschalen met een oppervlaktemassa van kg/m 3 ; o 1 mm Aluzinc staalplaat; o een extra ontdreuningslaag van 4.4 mm dik (circa 8 kg/m 2 ) aan de buitenzijde van de Aluzinc staalplaat; o 60 mm steenwolschalen met een oppervlaktemassa van kg/m 3 ; o 1 mm Aluzinc staalplaat die tevens aan de binnenzijde is voorzien van een extra ontdreuningslaag van 2.5 mm dik (circa 5 kg/m 2 ).

7 -7-4. Maatregelen In het ontwerp van de voorgenomen wijzigingen is rekening gehouden met de volgende geluidmaatregelen: alle gasleidingen worden voor zo ver mogelijk ondergronds gesitueerd; de bovengrondse leidingen worden voorzien van dubbele isolatie; de afsluiter in de zuigleiding van elke compressor is ondergronds geplaatst. Alleen de stem en de actuator van deze afsluiters steken boven de grond uit; de afsluiter in de persleiding van elke compressor blijft binnen het gebouw; er is geen ongeïsoleerde afsluiter meer in de header van het pers-manifold. Door deze maatregelen is de toekomstige geluidemissie minder dan in de huidige situatie. De voorgenomen activiteit wordt verder gebouwd conform de huidige stand der techniek en zal na realisatie ruim voldoen aan de BBT-richtlijnen (beste beschikbare technieken). De verbetering zit in het feit dat de header van het gehele pers-manifold en de koppelleiding wordt verkleind en bovendien ondergronds wordt aangebracht. Tevens wordt een verbeterde geluidisolatie op alle bovengrondse leidingen toegepast. Door de diametervergroting worden de gassnelheden verlaagd (minder stromingsgeluid). 5. Overig 5.1 Trillingen De voorgenomen activiteit betreft geen roterend equipement. Buiten de bedrijfsgebouwen en zeker buiten de terreingrens zijn geen trillingen te verwachten. 5.2 Tonaal geluid Het geluid van de voorgenomen activiteit betreft net als in de huidige situatie een ruisachtig karakter. Het naar de omgeving uitgestraalde geluidniveau betreft geen tonaal geluid.

8 -8-6. Conclusie De geluidemissie van de voorgenomen activiteit wordt minder omdat: stromingsgeluid sterk wordt gereduceerd als gevolg van de lagere gassnelheden in de leidingen; in de header van het pers-manifold geen afsluiter is opgenomen; de header van het pers-manifold geheel ondergronds wordt aangebracht; de lengte van de header van het pers-manifold wordt verkleind; alle bovengrondse leidingen tussen compressoren en de header van het zuig-manifold voorzien worden van dubbele geluidisolatie; alle bovengrondse leidingen tussen compressoren en de header van het pers-manifold voorzien worden van dubbele geluidisolatie; alle bovengrondse leidingen tussen compressoren en de header van het recycle-manifold voorzien worden van dubbele geluidisolatie; De machine-inzet alsmede de capaciteit van het compressorstation wijzigt als gevolg van de voorgenomen activiteit niet. Groningen, 4 maart 2016 DNV-GL K.J.R. ten Cate F.J.M. Ramakers /FR/w

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw.

Notitie 4111199.N02. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw. Akoestisch advies voor de verbouw van het fabrieks- annex kerkgebouw aan de Oudeweg te Ter Apel tot woongebouw Inleiding In opdracht van B.B.A.W. Bouwmanagement te Norg is ten behoeve van de verdere planuitwerking

Nadere informatie

Bekleding. Railsysteem. 45 0 val railsysteem uitgevoerd in gegalvaniseerde staalplaat van. Bediening. Gewicht. Circa 75 kg/m 2.

Bekleding. Railsysteem. 45 0 val railsysteem uitgevoerd in gegalvaniseerde staalplaat van. Bediening. Gewicht. Circa 75 kg/m 2. ... Datasheet Horizontaal schuivende deuren AL-D/H44 Afmetingen Zeer veel afmetingen (gecertificeerd) mogelijk. Standaard gelden de afmetingen als onderstaand: AL-D/H44: B = max. 8.000 mm H = max. 12.000

Nadere informatie

Toepassingen: Bouw van akoestisch isolerende en absorberende schermen, omkastingen, binnen- en buitenwanden, cabines,

Toepassingen: Bouw van akoestisch isolerende en absorberende schermen, omkastingen, binnen- en buitenwanden, cabines, Omschrijving: Zelfdragend, brandveilig sandwichpaneel voor wandconstructie met steenwolisolatie en een geperforeerde zijde voor akoestische absorptie. Geschikt voor verticale en horizontale plaatsing.

Nadere informatie

Geluidisolatie met gipsblokken

Geluidisolatie met gipsblokken www.multigips.nl Geluidisolatie met gipsblokken De wensen op het gebied van wooncomfort stijgen voordurend, zoals de behoefte aan maximale privacy en minimale geluidoverlast van buren. Tegelijkertijd zijn

Nadere informatie

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen

Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Handleiding aansluiten en in gebruik nemen zelfaanzuigende SHE pompen Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Uitvoering 3 Installatie 3 Vullen 5 Starten ( eerste keer) 5 Starten ( normaal gebruik) 5

Nadere informatie

De standaard dikte van het coulisse is 200 mm (andere maten bv 100, 150 en 300 mm op aanvraag).

De standaard dikte van het coulisse is 200 mm (andere maten bv 100, 150 en 300 mm op aanvraag). Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Geluiddemper op maat Technische Fiche Clima Construct maakt voor u in eigen atelier geluiddempers op maat. De omkasting is standaard vervaardigd uit

Nadere informatie

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de mogelijkheden? Dan de vraag: Gaat verduurzamen samen met behoud van detail van het monument? Welke vorm van verduurzamen is mogelijk voor uw monument? In deze presentatie laten we u zien hoe

Nadere informatie

Onderzoek QRA verplichting uitbreiding UGS Zuidwending met waterstofinstallatie

Onderzoek QRA verplichting uitbreiding UGS Zuidwending met waterstofinstallatie Notitie / Memo Aan: EnergyStock B.V. Postbus 364 9700 AJ Groningen T.a.v. A.P. (Bert) Stouwie Van: Peter Winkelman & Rik Beuling Datum: 6 februari 2018 Kopie: M.T. (Marc) Dröge (Gasunie) Ons kenmerk: I&BBF6260-123-100N001F01

Nadere informatie

SST-CD-CDK Rev. 1.04

SST-CD-CDK Rev. 1.04 SST-CD-CDK Rev. 1.04 RECHTHOEKIGE GELUIDDEMPERS SST Begrip : De omkasting wordt standaard vervaardigd uit gegalvaniseerde staalplaat en uitgevoerd met kaderflenzen 30mm. De coulissen bestaan uit een gegalvaniseerd

Nadere informatie

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag

Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Bijlage Oplossingenkaart onderbladzaag Detailbeschrijving geïntegreerde oplossing geluid/houtstof: Uitwerking oplossing: aanbrengen aanbrengen geluidabsorberend uitgevoerde beschermkap met geluidgedempte

Nadere informatie

ISOLERENDE DAKPANELEN

ISOLERENDE DAKPANELEN ISOLERENDE DAKPANELEN - Type FEBOROOF - Zelfdragend dakpaneel geproduceerd op continu-basis waarbij de isolatiekern tussen 2 gegalvaniseerde gelakte staalplaten wordt aangebracht. - Toepasbaar voor industriële

Nadere informatie

De standaard dikte van het coulisse is 200 mm (andere maten bv 100, 150 en 300 mm op aanvraag).

De standaard dikte van het coulisse is 200 mm (andere maten bv 100, 150 en 300 mm op aanvraag). Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Geluiddempers op maat Technische Fiche Clima Construct maakt voor u in eigen atelier geluiddempers op maat. De omkasting is standaard vervaardigd uit

Nadere informatie

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen

Postbus 58 4200 AB GORINCHEM. Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 BC RIJSWIJK. Notified Body Nr.: 1234. Niet-dragende wand met Attema hollewanddozen CLASSIFICATIE VAN DE BRANDWERENDHEID VOLGENS EN 13501-2:2007+A1:2009 VAN EEN NIET-DRAGENDE WANDCONSTRUCTIE VOORZIEN VAN HOLLEWANDDOZEN MET VERSCHILLENDE TYPEN BEDRADING Opdrachtgever: Attema B.V. Postbus

Nadere informatie

Notitie Situatie Geluidnorm

Notitie Situatie Geluidnorm Notitie Datum: 31 januari 2014 Project: Herontwikkeling Kruyderlaan 27 en 29 Uw kenmerk: - Locatie: Nieuwegein Ons kenmerk: V074131aa.00005.md Betreft: Beoordeling bedrijfslawaai Versie: 01_001 In opdracht

Nadere informatie

Technische Fiche. Geïsoleerde kanalen. Clima Construct. Rechthoekige geïsoleerde kanalen. luchttechniek groothandel - fabrikant

Technische Fiche. Geïsoleerde kanalen. Clima Construct. Rechthoekige geïsoleerde kanalen. luchttechniek groothandel - fabrikant Clima Construct luchttechniek groothandel - fabrikant Geïsoleerde kanalen Technische Fiche Met onze voorgeïsoleerde luchtkanalen in schuimplaat bieden wij oplossingen voor al uw koelings en verwarmingstoepassingen.

Nadere informatie

Slimline & Geluidisolatie

Slimline & Geluidisolatie Slimline & Geluidisolatie Samenvatting van diverse onderzoeken naar de geluidisolatie van het Slimline vloersysteem. dhr. G. van der Zanden en dhr. G. Wesdorp 2009 Slimline Buildings BV, Westplein 6, 3016

Nadere informatie

L/MIN 0 5 10 15 20 25 30 35. WATT 1 Ph 3 Ph M³/H 0 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 50 Hz 50 Hz H = OPVOERHOOGTE IN METERS

L/MIN 0 5 10 15 20 25 30 35. WATT 1 Ph 3 Ph M³/H 0 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 50 Hz 50 Hz H = OPVOERHOOGTE IN METERS Bouwgroep 1 Capaciteit van 5-37 l/min. Opvoerhoogte tot 5 meter. L/MIN 0 5 10 15 20 25 30 35 WATT 1 3 M³/H 0 0,3 0,6 0,9 1,2 1,5 1,8 2,1 5/35 5/35 60 0,65 0,35 4,9 4,7 4,4 3,7 2,8 1,7 0,3 0 1,70 Aansluitingen:

Nadere informatie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie

Geluidwering gevel. 1 Regelgeving. 1.1 Bestaande bouw. 1.2 Verbouw. 1.3 Nieuwbouw. 1.4 Ambitie 17 juli 2014 EGM adviseurs B14119.00 004 MR Italiëlaan Zoetermeer Geluidwering gevel 1 Regelgeving 1.1 Bestaande bouw Het Bouwbesluit 2012 kent geen voorschriften voor bescherming tegen geluid van buiten

Nadere informatie

Introductie. Qbiss One biedt twee ontwerpmogelijkheden: Ontwerp met schaduwvoeg (Qbiss One B) Ontwerp zonder schaduwvoeg Vlak (Qbiss One F)

Introductie. Qbiss One biedt twee ontwerpmogelijkheden: Ontwerp met schaduwvoeg (Qbiss One B) Ontwerp zonder schaduwvoeg Vlak (Qbiss One F) Introductie Qbiss One 1, is een kosteneffectieve oplossing voor uw gevel en een ideaal alternatief voor samengestelde gevels. Door een combinatie van volledige functionaliteit en esthetiek is het de natuurlijke

Nadere informatie

Wandmodel. airconditioners. Creators of air JAPANSE TOPKWALITEIT AIRCONDITIONERS

Wandmodel. airconditioners. Creators of air JAPANSE TOPKWALITEIT AIRCONDITIONERS Creators of air Wandmodel airconditioners JAPANSE TOPKWALITEIT AIRCONDITIONERS De nieuwe LU-serie van Fuji Electric: dun & stijlvol design Het dunne en stijlvolle design is mogelijk gemaakt door een Ø5mm

Nadere informatie

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel.

In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken bij de waterhuishouding van het project Ceres te Bemmel. NOTITIE NUMMER : P11-0455 : ONDERWERP : advies waterhuishouding : DATUM : 17 december 2012 PLAATS : ELST OPGESTELD DOOR : H.W. Boom 1 Algemeen In opdracht van Jansen Bouwontwikkeling BV is ons bureau betrokken

Nadere informatie

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp

Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp 15-11-2016 Versie 2.0 Handleiding Zelfaanzuigende e-she pomp Pagina 1 van 9 blz.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Uitvoeringen... 3 3. Installatie... 3 4. Inbedrijfstelling... 5 4.1.

Nadere informatie

Begane grond transformatieontwerp 1:200 Noord gevel Slinge 1:200 Langsdoorsnede 1:200

Begane grond transformatieontwerp 1:200 Noord gevel Slinge 1:200 Langsdoorsnede 1:200 Situatie Zuidwijk 1:500 Huidige voorgevel Zuiderparkweg 1:200 Voorgevel transformatieontwerp Zuiderparkweg 1:200 Begane grond transformatieontwerp 1:200 Noord gevel Slinge 1:200 Langsdoorsnede 1:200 1e

Nadere informatie

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock

Brandwerendheid van stalen ventilatiekanalen zonder brandkleppen voorzien van een steenwol bekleding type Conlit Ductrock Efectis Nederland BV nederland The European experts in fire safety Samenvatting van onderzoek Producteigenschappen Lange Kleiweg 5 Postbus 1090 2280 CB Rijswijk www.efectis.nl T 015 276 3480 F 015 276

Nadere informatie

MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES

MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES MEMORANDUM 70 ONDERWATERPOMPEN IN SPRINKLERINSTALLATIES 1 Inleiding Het (VdS) CEA 4001-sprinklervoorschrift en de NEN-EN 12845 kennen, naast de bekende pomptypen als end-suction en split-case pompen, de

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Werknummer : 861D. : Twee-onder-een-kapwoning - Lombardier. Woningtype

Koperskeuzelijst. Werknummer : 861D. : Twee-onder-een-kapwoning - Lombardier. Woningtype 10 Bouwkundige wijzigingen 10.7320 10.7321 10.7322 10.7333 10.7334 Zolder indeling: overloop + 2 onbenoemde ruimte Het wijzigen van de indeling op de zolder door middel van het verdelen van de onbenoemde

Nadere informatie

Reinigen van Rioolpersleidingen. Redenen om te reinigen

Reinigen van Rioolpersleidingen. Redenen om te reinigen Reinigen van Rioolpersleidingen Redenen om te reinigen Waarom reinigen van persleidingen: - Vervuiling hecht aan de leiding - Verbeteren van de doorstroming - Agrarische en industriële vervuiling hecht

Nadere informatie

RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf

RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf DIVISION INSULATION www.unilininsulation.com HELLEND DAK Renovatieplaten, na-isolatie van buitenaf Vurenhouten tengels 15 x 40 PIR hardschuim

Nadere informatie

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer.

Isolatie van hellend dak van buitenaf. Na-isolatie van de zolderruimte. houten draagvloer. Platdakisolatie. betonnen draagvloer. voor het hele gebouw Na-isolatie van de zolderruimte van hellend dak van buitenaf houten draagvloer Platdakisolatie betonnen draagvloer Spouwmuurisolatie Begane grondvloer i s o l a t i e p l a t e n SPOUWISOLATIE

Nadere informatie

24-3-2013. Reflecterende Isolatie Werkingsprincipe. Reflecterende Isolatie Werkingsprincipe: luchtspouw dak, warmtestroom naar boven

24-3-2013. Reflecterende Isolatie Werkingsprincipe. Reflecterende Isolatie Werkingsprincipe: luchtspouw dak, warmtestroom naar boven Aanwijzingen voor ontwerp en uitvoering Werkingsprincipe Albert van den Hout BDA Groep B.V., Gorinchem 1 2 Werkingsprincipe Werkingsprincipe: luchtspouw dak, warmtestroom naar boven Warmteoverdracht door

Nadere informatie

Bedrag Puntnr Omschrijving Meer Minder

Bedrag Puntnr Omschrijving Meer Minder 1 GAARNE UW GEGEVENS IN BLOKLETTERS INVULLEN A.U.B. Naam: Bouwnummer: Telefoon prive: Adres: Postcode: Woonplaats Telefoon zaak: Telefoon mobiel: Email adres: Extra opmerkingen: 2 1100 (GROTE-) RUWBOUWOPTIES

Nadere informatie

DOORVOERINGEN 7. Compartimentering en doorvoeringen van technische installaties

DOORVOERINGEN 7. Compartimentering en doorvoeringen van technische installaties Doorvoeringen 7 Compartimentering en doorvoeringen van technische installaties Om brand beheersbaar te houden stelt het Bouwbesluit eisen aan de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag (wbdbo) tussen

Nadere informatie

Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw

Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw Akoestische optimalisatie van houtskeletbouw Lieven De Geetere, WTCB, afdeling akoestiek Slim Bouwen - dag 2 - Houtskeletbouw VDAB Hamme 17 november 2016 Lieven De Geetere 17/11/2016 Slim Bouwen Akoestische

Nadere informatie

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot

Beoordelingsrapport. Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot Lid NLingenieurs ISO-9001:2000 gecertificeerd Beoordelingsrapport Betreft: Rapportnummer: Woningscheidende wanden met een Bohebiflex Inbouw wandgoot A 2057-2-RA-001 Datum: 11 november 2010 (herzien d.d.

Nadere informatie

Deze omzendbrief is bestemd voor de overheden die over een brandweerkorps beschikken.

Deze omzendbrief is bestemd voor de overheden die over een brandweerkorps beschikken. MINISTERIËLE OMZENDBRIEF VAN 8 APRIL 2008 BETREFFENDE DE STANDAARDISERING VAN DE CONTAINERSLEDES DIE BESTEMD ZIJN VOOR DE OPENBARE BRANDWEER EN DE CIVIELE BESCHERMING. (B.S. 11.06.2008) Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Rapportnummer april Opdrachtgever N.V. Nederlandse Gasunie

Rapportnummer april Opdrachtgever N.V. Nederlandse Gasunie Rapportnummer Datum 54.101-154 15 april 2009 Opdrachtgever N.V. Nederlandse Gasunie Onderwerp Prognose van de geluidemissie van het nieuwe mengstation Botlek (A462) Situatie MS Botlek A + MS Botlek B Inhoud

Nadere informatie

Risicoanalyse biogasinstallatie rwzi Harderwijk

Risicoanalyse biogasinstallatie rwzi Harderwijk Adviesgroep AVIV BV Langestraat 11 7511 HA Enschede Risicoanalyse biogasinstallatie rwzi Harderwijk Project : 163158 Datum : 23 november 2016 Auteur : ir. G.A.M. Golbach Opdrachtgever: IMD BV t.a.v. W.

Nadere informatie

Luchtgekoelde Aggregaten

Luchtgekoelde Aggregaten Luchtgekoelde Aggregaten Versie 5/2005 Restyled aggregaten van De koel- en vriesaggregaten van Embraco Aspera zijn compleet vernieuwd. Bij deze 'restyling' stonden een aantal punten centraal. Te weten:

Nadere informatie

klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken

klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken klusadvies mineral wool (mw) 34 alu plus revolutionair relaxte isolatie voor de na-isolatie van hellende daken INHOUDSOPGAVE METHODE 1: ISOLATIE TUSSEN GORDINGEN, GORDINGEN BLIJVEN ZICHTBAAR METHODE 2:

Nadere informatie

Bouwakoestiek in een notendop

Bouwakoestiek in een notendop Dr. Ir. Filip J.R. Verbandt Dr. Ir. Filip J.R. Verbandt 1 Wat is geluid? Basisprincipes in de bouwakoestiek? Akoestische normen in de bouwakoestiek. De praktijk. Knelpunten. Geluidsaspecten in restaurants.

Nadere informatie

LBP SIGHT. Project Herontwikkeling Kruyderlaan 27 en 29 Locatie Nieuwegein Betreft: Beoordeling bedrijfslawaai

LBP SIGHT. Project Herontwikkeling Kruyderlaan 27 en 29 Locatie Nieuwegein Betreft: Beoordeling bedrijfslawaai 45 LBP SIGHT Notitie Datum 3 maart 2014 Uw kenmerk: - Ons kenmerk: V074131aa.00005.md Versie: Ol_OOl Project Herontwikkeling Kruyderlaan 27 en 29 Locatie Nieuwegein Betreft: Beoordeling bedrijfslawaai

Nadere informatie

Bouwcentrum Advies cv Postbus 299 3000 AG ROTTERDAM telefoon: 010 2430176 telefax: 010 2430917 ING bank: 4209573 KvK: 24481815 RAPPORT: 2285-01

Bouwcentrum Advies cv Postbus 299 3000 AG ROTTERDAM telefoon: 010 2430176 telefax: 010 2430917 ING bank: 4209573 KvK: 24481815 RAPPORT: 2285-01 cv Postbus 299 3000 AG ROTTERDAM telefoon: 010 2430176 telefax: 010 2430917 ING bank: 4209573 KvK: 24481815 E-mail: info@bouwcentrum-advies.nl RAPPORT: 2285-01 BEREKENEN VAN DE BRANDWERENDHEID VAN DE BOHEBIFLEX

Nadere informatie

Vloer- en bodemisolatie

Vloer- en bodemisolatie Vloer- en bodemisolatie Wij bieden meerdere producten aan voor het isoleren van uw kruipruimte zodat u de best passende oplossing voor uw woning kunt kiezen. De aangeboden producten onderscheiden zich

Nadere informatie

GELUIDISOLATIE VAN VERPLAATSBARE WANDEN

GELUIDISOLATIE VAN VERPLAATSBARE WANDEN Plafond Wand Theo Scheers AkoeSSSTisch GELUIDISOLATIE VAN VERPLAATSBARE WANDEN Door de juiste materialen en constructies te kiezen, kan een belangrijke bijdrage worden geleverd aan een goede akoestiek

Nadere informatie

Omschrijving : Voorbeeld Luchtkanalenberekening Leever B.V.

Omschrijving : Voorbeeld Luchtkanalenberekening Leever B.V. Datum : 10 maart 2015 Betreft : utiliteitsgebouw Projectnummer: Voorbeeld +-------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------+

Nadere informatie

Voorwoord. Over Tubex BV

Voorwoord. Over Tubex BV TTD50 Als de fundatie sterk moet zijn en er is sprake van een beperking in de ruimte waarbinnen funderingsmachines moeten opereren, dan is Tubex uw partij. Daar waar de bewegingsruimte schaars is en de

Nadere informatie

Aluminium Deurnaalden (geanodiseerd of gemoffeld)

Aluminium Deurnaalden (geanodiseerd of gemoffeld) Aluminium (geanodiseerd of gemoffeld) Voor deuren van ± 55 mm dikte. M374 Art.nr. 1803740 Voor deuren van ± 65 mm dikte. M375 Art.nr. 1803750 Voor deuren van ± 75 mm dikte. M376 Art.nr. 1803760 TN 1 Art.nr.

Nadere informatie

01. RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF HELLEND DAK

01. RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF HELLEND DAK RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF VURENHOUTEN TENGELS 16 X 43 PIR HARDSCHUIM OMSCHRIJVING Isolerende, renovatie elementen met PIR-hardschuim isolatie, al dan niet voorzien van minerale wol, voor

Nadere informatie

Notitie beoordeling koudebruggen

Notitie beoordeling koudebruggen Notitie beoordeling koudebruggen Betreft Blok 5 AB Houthaven te Amsterdam Opdrachtgever Vorm Ontwikkeling Contactpersoon De heer J. Verhaar Werknummer 813.307.00 Versie Datum editie 1 15 oktober 2015 Inleiding

Nadere informatie

Geluidisolatieproject Herinrichting Europalaan Brakenstraat 10 te Valkenswaard

Geluidisolatieproject Herinrichting Europalaan Brakenstraat 10 te Valkenswaard Geluidisolatieproject Herinrichting Europalaan Brakenstraat 10 te Valkenswaard geluidisolatieplan Project : Geluidisolatieproject Europalaan Opdrachtgever : Gemeente Valkenswaard Projectnr : M11 012 Kenmerk

Nadere informatie

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016)

Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Tracébesluit Zuidasdok (wijziging 2016) Besluit tot wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok Deel II Toelichting Inhoud 1 Aanleiding voor de wijziging van het Tracébesluit Zuidasdok 4 2 Beschrijving van

Nadere informatie

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0

BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING WOONSTUDIOS HELFTHEUVEL 3840-R-V1.0 BEOORDELING GELUIDWERING volgens Bouwbesluit 2012 Omzetting kantoor helftheuvel naar woonstudio s Kenmerk: 3840-R-V1.0 Datum rapport : s-hertogenbosch

Nadere informatie

Montage voorschriften STB-DW

Montage voorschriften STB-DW Montage voorschriften STB-DW Het STB-DW is TNO gekeurd volgens NEN 6062 en mag worden toegepast voor gas-, olie- en houtgestookte toestellen. Het STB-DW is een hoogwaardig product, vervaardigd uit een

Nadere informatie

P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com

P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com P.O. Box 554 2665 ZN Bleiswijk Brandpuntlaan Zuid 16 2665 NZ Bleiswijk The Netherlands +31 88 3473 723 nederland@efectis.com Verzamelrapport - brandwerendheid in de zin van NEN 6069:2011 en NEN-EN 1366-3

Nadere informatie

Textiele wervelroosters SquAireTex

Textiele wervelroosters SquAireTex Tailor-made Textiele Luchtverdeling Textiele wervelroosters SquAireTex Dutch version SquAireTex Textiele wervelroosters zijn een prima oplossing om de lucht inducerend te verdelen in de ruimte. De constructie.

Nadere informatie

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines

Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines Algemeen Oplossingenkaart: overige houtbewerkingsmachines In de houtverwerkende industrie wordt gewerkt met een grote variëteit aan houtbewerkingsmachines en diverse uitvoeringen daarvan. De meetkoffer

Nadere informatie

Pyroguard. Productoverzicht en testrapporten

Pyroguard. Productoverzicht en testrapporten Pyroguard Productoverzicht en testrapporten 1 Classificatie brandwerend glas De klassering van brandwerend glas is gebaseerd op de volgende criteria (EN 13501-2 en NEN 6069): E: de glasconstructie blijft

Nadere informatie

GELUIDSISOLATIE ATIS GELUIDSWERENDE OMKASTINGEN EN CABINES. Productomschrijving. Eigenschappen. Ontwerp

GELUIDSISOLATIE ATIS GELUIDSWERENDE OMKASTINGEN EN CABINES. Productomschrijving. Eigenschappen. Ontwerp GELUIDSISOLATIE ATIS GELUIDSWERENDE OMKASTINGEN EN CABINES Productomschrijving Dit is een op maat vervaardigde geluidsisolerende en absorberende omkasting die wordt opgebouwd uit standaardcomponenten;

Nadere informatie

Hogedrukaardgasleiding A-515

Hogedrukaardgasleiding A-515 Hogedrukaardgasleiding A-515 Kennistafel buisleidingen 30 juni 2015 Rees Hennekam Inleiding 1. Beschrijving leiding 2. Wat ging vooraf Wat ging vooraf 3. Problematiek 4. Gevolgen bevoegd gezag 5. Herberekening

Nadere informatie

Tekst voor lastenboek producten industrie

Tekst voor lastenboek producten industrie Tekst voor lastenboek producten industrie INFO : op basis van dit document kan men gemakkelijk tekst knippen en plakken. Is de tekst in het geel gemarkeerd? Dit betekent dat men tussen verschillende mogelijkheden

Nadere informatie

RENO PIR & RENO PIR FLEX Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf

RENO PIR & RENO PIR FLEX Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf RENO PIR & RENO PIR FLEX Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf DIVISION INSULATION www.unilininsulation.com/nl HELLEND DAK Renovatieplaten, na-isolatie van buitenaf Vurenhouten tengels 15 x 40 PIR hardschuim

Nadere informatie

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w

Onder de dekvloer Demtec ES Onder dekvloeren, hout en beton. Onder dekvloeren, hout en beton. . Soms wordt ook de (oude) ΔL w GRANISOVLOERen Vilton Granisovloeren zijn dunne geluidisolerende vloersystemen voor zwevende dekvloeren. De akoestische vloeren zijn vervaardigd uit gerecycled rubbergranulaat. Er zijn verschillende soorten

Nadere informatie

LABORATORIUM VOOR AKOESTIEK

LABORATORIUM VOOR AKOESTIEK LUCHTGELUIDISOLATIE VAN EEN SCHEIDINGSCONSTRUCTIE CONFORM ISO 101-2:10 onderzochte constructie: variant 1, dikte ca. 45 mm Opbouw: massamat acoustiblok 2,5 mm dik massa proefwand: 18 kg/m 2 Insulat versie

Nadere informatie

De in deze notitie genoemde meetwaarden zijn in LAeq uitgedrukt, waarvoor het A filter is toegepast.

De in deze notitie genoemde meetwaarden zijn in LAeq uitgedrukt, waarvoor het A filter is toegepast. NOTITIE Project Wko-systeem De Sniep Diemen, Eneco Datum 16 februari 18 Onderwerp Geluidmetingen warmtepompen Sniep Status Definitief Auteur Ing. S. Daoudi Co-lezer Peter Heijboer 16147 14735 ing. S. Daoudi

Nadere informatie

NOTUS-R. Constant debietregelaar voor ronde kanalen. Bestelcode. Beschrijving. CAV constant debietregelaar 1 / 15 NOTUS-R-

NOTUS-R. Constant debietregelaar voor ronde kanalen. Bestelcode. Beschrijving. CAV constant debietregelaar 1 / 15 NOTUS-R- CAV constant debietregelaar 1 / 15 NOTUS-R Constant debietregelaar voor ronde kanalen Bestelcode Nominale size afmeting Soort Type of aansturing flow adjustment Nominale size afmeting Soort Type of aansturing

Nadere informatie

01. RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF HELLEND DAK

01. RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF HELLEND DAK RENOVATIEPLATEN. NA-ISOLATIE VAN BUITENAF VURENHOUTEN TENGELS 16 X 43 PIR HARDSCHUIM OMSCHRIJVING Isolerende, renovatie elementen met PIR-hardschuim isolatie, al dan niet voorzien van minerale wol, voor

Nadere informatie

geluidno titie Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat XC Amsterdam

geluidno titie Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat XC Amsterdam Adviesbureau Houtappels T.a.v. de heer Jarl Houtappels Rietwijkerstraat 76 1059 XC Amsterdam jarl@adviesbureauhoutappels.nl datum: 14 oktober 2013 adviseur: Gislaine Schrijnemaekers betreft: Geluidwering

Nadere informatie

Notitie. : M. Bekker. Kopie aan : Datum : 29 november 2018 : Akoestische situatie en geluidonderzoek traject Hoek van Holland Haven-Strand

Notitie. : M. Bekker. Kopie aan : Datum : 29 november 2018 : Akoestische situatie en geluidonderzoek traject Hoek van Holland Haven-Strand Notitie Ingenieursbureau Bezoekadres: Wilhelminakade 179 Postadres: Postbus 3072 AP Rotterdam Website: www.rotterdam.nl Aan Kopie aan : : M. Bekker Datum : 29 november 2018 Betreft : Akoestische situatie

Nadere informatie

RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf

RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf RENO PIR & RENO PIR WOL Renovatieplaten Na-isolatie van buitenaf DIVISION INSULATION www.unilininsulation.nl Renovatieplaten, na-isolatie van buitenaf Vurenhouten stoftengels 15 x 40 PIR hardschuim Wat?

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-01 i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie Groningen, 16 oktober 2013 74102436- GCS 13.R.53962 Kwantitatieve

Nadere informatie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie

Rapport. First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie 1 Rapport Lid NLingenieurs ISO-9001 gecertificeerd First te Rotterdam: (karakteristieke) geluidwering van de uitwendige scheidingsconstructie Rapportnummer G 16598-22-RA d.d. 30 november 2011 Peutz bv

Nadere informatie

GF 100/ A. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

GF 100/ A. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 50 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 43 db Brandwerendheid: 60 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 4000 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m. brand:

Nadere informatie

GF 205/2.75*75.2.AA. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

GF 205/2.75*75.2.AA. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : 63 db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : 55 db Brandwerendheid: 60 minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 6000 mm Wandhoogte toepassingsgebied I i.c.m. brand:

Nadere informatie

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs

Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Woongeluiden: eisen we genoeg? Presentatie NSG - Gertjan Verbaan @DGMR Adviseurs Voorbeeld van geluid 2 Wat blijft er over? 3 Percentage gehinderden 4 Relatie met geluidisolatie Onderzoek RIGO 1997 sociale

Nadere informatie

Binnenwand. Algemeen. Productvoordelen. Samenstelling:

Binnenwand. Algemeen. Productvoordelen. Samenstelling: Binnenwand Algemeen Steelframe Concrete Floor wandelementen worden opgebouwd uit een skelet van C-profielen, geïsoleerd met minerale wol en beplaat met slagkrachtige cementgebonden gipsvezelplaten. Hierdoor

Nadere informatie

Binnenwand. Algemeen. Productvoordelen. Samenstelling:

Binnenwand. Algemeen. Productvoordelen. Samenstelling: Binnenwand Algemeen Ultralight Floor wandelementen worden opgebouwd uit een skelet van C-profielen, geïsoleerd met minerale wol en beplaat met slagkrachtige cementgebonden gipsvezelplaten. Hierdoor blijft

Nadere informatie

Fotoreportage aanleg van de stortplaats.

Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Fotoreportage aanleg van de stortplaats. Hierna wordt stap per stap een overzicht gegeven van de aanleg van de stortplaats en wordt van deze aanleg een beeld geschetst door middel van fotomateriaal, waarbij

Nadere informatie

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions

... Geluiddempers. Experts in Noise Control Solutions ... Geluiddempers Experts in Noise Control Solutions Alara-Lukagro Geluiddempers Realiseer een prettige en veilige werk- en leefomgeving door toepassing van Alara-Lukagro geluiddempers, die het geluid

Nadere informatie

Notitie SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging. 1 Inleiding

Notitie SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging. 1 Inleiding Notitie 20150710-01 SMG aan de Schaarweg 11 te Elspeet akoestische beoordeling voorgenomen wijziging Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100 F +31 (0)40-3031101

Nadere informatie

Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer

Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer Gevoeligheidsanalyse hotel NH Schiphol Airport nabij gastransportleidingen A-803, A-553 en A-554 gemeente Haarlemmermeer Groningen, 2 augustus 2011 74100564-GCS 11-R.52204 Gevoeligheidsanalyse Hotel NH

Nadere informatie

TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS

TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS TRACÉAFWEGING 150 KV-VERBINDING GEERVLIET-MIDDELHARNIS TENNET 15 november 2012 076712539:B - Definitief B02047.000008.0200 Inhoud 1 Inleiding...3 1.1 Doelstelling...3 1.2 Leeswijzer...3 2 Uitgangspunten...5

Nadere informatie

GF 80 RF V/50.2. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w :

GF 80 RF V/50.2. Overzicht. Luchtgeluidisolatie R w : Overzicht Systeemcode: Luchtgeluidisolatie R w : -- db Luchtgeluidisolatie D nt,a,k : -- db Brandwerendheid: 60 (vanaf beide zijden) minuten 1 Wandhoogte toepassingsgebied I: 2600 mm Wandhoogte toepassingsgebied

Nadere informatie

Technische gegegens Thermo Duct STD8080 Indoor 20mm Aluminium, glad 80 µm/pur/ Aluminium, glad 80 µm

Technische gegegens Thermo Duct STD8080 Indoor 20mm Aluminium, glad 80 µm/pur/ Aluminium, glad 80 µm Technische gegegens Thermo Duct STD8080 Indoor 20mm Aluminium, glad 80 µm/pur/ Aluminium, glad 80 µm Sandwich panelen gemaakt van star polyurethaanschuim en bekleed met een 80 micron aluminium folie beplating

Nadere informatie

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen

Plaatsingsaanwijzingen voor infiltratievoorzieningen 1. Transport en opslag. De Rigofill blokken worden per 4 stuks (de halfblokken per 8 stuks) verpakt. De pakketten worden met een heftruck, kraan of een ander hefwerktuig opgepakt. Daarbij zijn de onderste

Nadere informatie

Comfortunit Zehnder Artic

Comfortunit Zehnder Artic Belangrijke kenmerken Geschikt voor toepassing in combinatie met de WHR 93 en 95 Luxe versies Koeling mogelijk van 15 tot 45m3/h Geringe geluidsproductie Constante inblaastemperatuur Comfortunit voor topkoeling

Nadere informatie

TECHNISCHE BEPALINGEN EN WERKBESCHRIJVING

TECHNISCHE BEPALINGEN EN WERKBESCHRIJVING TECHNISCHE BEPALINGEN EN WERKBESCHRIJVING 24 RUWBOUWTIMMERWERK 24.52 VLOER-, WAND- EN DAKELEMENTEN 24.52.20-a RUWBOUW STELWERK HOUTEN ELEMENTEN, HOUTEN WANDELEMENT Bevestiging... 1. HOUTEN WANDELEMENT

Nadere informatie

Omschrijving : Voorbeeld koelleidingberekening Leever

Omschrijving : Voorbeeld koelleidingberekening Leever Datum : 10 maart 2015 Betreft : utiliteitsgebouw Projectnummer: voorbeeld +-------------------------------------------------------------+ +-------------------------------------------------------------+

Nadere informatie

BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen.

BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen. BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen. Gasleidingen (W-500-01 en W-500-23) De beperkte verantwoording voor beide gasleidingen (W-500-01 en W-500-23) betreft de volgende

Nadere informatie

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag

Voor afmetingen waarvoor geen bewerkingsprijs staat vermeld gelden de prijzen op aanvraag 19 x 13 x 19 x 1,5 mm 0,57 314,00 324,00 344,00 364,00 20 x 15 x 20 x 1,5 mm 0,61 314,00 324,00 344,00 364,00 25 x 15 x 25x 2 mm 0,96 227,00 237,00 257,00 277,00 10 x 20 x 10 x 2 mm 0,56 227,00 237,00

Nadere informatie

Bij montage dient men rekening te houden met 3 belangrijke randvoorwaarden:

Bij montage dient men rekening te houden met 3 belangrijke randvoorwaarden: Opslag en transport Om beschadiging, vervorming en vervuiling van de gevelbekleding te voorkomen dient men bij transport en de opslag zorgvuldig te werk te gaan. De delen dienen schoon, droog en vlak getransporteerd

Nadere informatie

2 fermacell Montagewanden

2 fermacell Montagewanden 6 2 fermacell Montagewand 2.1 met stal onderconstructie met isolatiemateriaal [mm] [UW - CW] [mm] [mm]/ [kg/m 3 ] 1 S 11 70 50 10 GV 40/20 75 50 12,5 GV 40/30 75 40/20 KOMO 75 60/20 KOMO 60/20 /40 (ISOVERsandw.)

Nadere informatie

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland

Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland code: V0891 Silo s Zeeburgereiland te Amsterdam Onderzoek betonkwaliteit silo s Zeeburgereiland 11 december 2008 datum:

Nadere informatie

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond

Algemeen: maatvoering in het werk te controleren. Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond Algemeen: maatvoering in het werk te controleren Peil = 0 = bovenzijde nieuwe cementdekvloer begane grond hoogte, breedte en peil maten bij de kozijn details zijn gebaseerd op aanzichttekeningen in het

Nadere informatie

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN WALL LB VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN PRINCIPE WALL LB 1. SAFE-R WALL LB 2. Binnenspouwblad 3. Isolatieplug 4. Draagstructuur van gevelbekleding 5. Geventileerde spouw 6. Gevelbekleding DE GEISOLEERDE GEVENTILEERDE

Nadere informatie

Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:... Naam eigenaar/contactpersoon:...

Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:... Naam eigenaar/contactpersoon:... Quickscan vragenlijst: Woningdelen-in-Amsterdam : Naam medewerker (nummer):. Datum:.. Adres (aanvraag):... Huisnummer (aanvraag): Toevoeging:..... Naam eigenaar/contactpersoon:..... E-mailadres contactpersoon:....

Nadere informatie

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier

Koperskeuzelijst. Werknummer : Projectomschrijving : Woningtype. : Woningtype Lombardier 10 Bouwkundige wijzigingen 10.7320 Zolderindeling met 2 onbenoemde ruimten + overloop F 7300 OH Het wijzigen van de indeling op de tweede verdieping door middel van het creëren van twee onbenoemde ruimten

Nadere informatie

ORYX Grafite FR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Grafite FR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Grafite FR PASSIVE FIRE PROTECTION Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise

Nadere informatie

Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus

Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus Mineral Wool (MW) 34 Alu Plus Revolutionair Relaxte Isolatie voor de na-isolatie van hellende daken SYSTEEMADVIES Verhoging wooncomfort, verlaging energierekening Bij woningen met een ongeïsoleerd pannendak

Nadere informatie

4 PlaGyp-plafonds. Afgehangen plafonds. Toepassing en voordelen

4 PlaGyp-plafonds. Afgehangen plafonds. Toepassing en voordelen 4 -plafonds Afgehangen plafonds Toepassing en voordelen -plafonds worden specifiek toegepast: - binnen een gebouw. - voor grote plafondoppervlakken. - als verlaagd plafond met kleine en grote verlagingen,

Nadere informatie

ZD COMPACT SILENT - DIESEL

ZD COMPACT SILENT - DIESEL Pompspecificaties Type ZD 900 ZD 600 Ontwerp met tandwielkast met tandwielkast Max. Capaciteit 95 m³/uur 65 m³/uur Max. Opvoerhoogte 20 mwk 20 mwk Max. Aanzuighoogte 9,6 mwk 9,6 mwk Geluidsniveau 47 db(a)

Nadere informatie