PREEK DOOR DE WEEK. Er staat geschreven. (Matteüs 4:1-11)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PREEK DOOR DE WEEK. Er staat geschreven. (Matteüs 4:1-11)"

Transcriptie

1 PREEK DOOR DE WEEK Er staat geschreven (Matteüs 4:1-11) 11de jaargang, nr. 8 week 9 29 februari 5 maart 2016

2 maandag 29 februari 2016 In zwakte kwetsbaar Nadat hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, had Hij grote honger. Nu kwam de beproever naar Hem toe (Matteüs 4:2) Je hebt alles gegeven wat je in je hebt. Je was goed voorbereid, geconcentreerd, opgeladen, klaar voor de strijd. En juist op het moment dat je bijkomt van de klim, hapt naar adem, zoekt naar steun slaat de vijand genadeloos toe. Nu ben je kwetsbaar, nu is er een kans om je aan te vallen. Zo gaat het in mijn leven en zo gaat het waarschijnlijk ook bij jou. En lees dat vierde hoofdstuk van Matteüs om te ontdekken dat het ook onze Heer overkwam. Als Zoon van God staat Hij ver boven ons, gewone mensenkinderen. Tegelijkertijd was Hij 100% mens van vlees en bloed. Hij werd moe. Hij kreeg honger en dorst. Hij was kwetsbaar. En de vijand, die al zolang op de loer lag, die wist dat en had geduldig dit moment afgewacht en aangegrepen. Het is niet nieuw. Als je langer op de weg van Jezus bent, dan kun je het zelfs zien aankomen. Zet je met volle energie in voor het werk van de Heer en vroeg of laat krijg je te maken met tegenstand. Venijnige tegenstand, moedwillig kwaad, pijnlijke woorden en gemene streken. Veertig dagen en veertig nachten had Jezus niet gegeten. Een bovenmenselijke prestatie! En dat deed Hij niet in een comfortabele omgeving, niet in een luxe resort of retraiteoord hij verbleef al die tijd in de woestijn waar de Geest van God Hem naartoe geleid had. (4:1). Hij moest daar zijn. Het was Gods plan, een test, een voorbereiding, een beproeving. Er is niets mis met een beproeving. Jacobus schrijft dat je beproeving moet verwelkomen, omdat je er standvastig in je geloof door zult worden (Jacobus 1:2-4). Beproeving kan van God komen als test, als middel om aan je geloof en karakter te werken maar verleiding kan nooit van God komen. Verleiden is kwaadaardig verzoeken, en dat doet God nooit! (Jakobus 1:13) Beproeven is testen om te louteren het heeft een goed doel, het brengt je verder op de weg van God. Leef dichtbij God, eet het Woord, drink zijn Geest, zodat je niet bezwijkt wanneer je in zwakte kwetsbaar bent. Vader, bewaar ons voor het kwaad. We zijn niet zo sterk, we zijn kwetsbaar. Vooral als we lichamelijk vermoeid en geestelijk uitgeput zijn. Geef ons kracht!

3 dinsdag 1 maart 2016 Sterk in Gods kracht Daarop zei Jezus tegen hem: Ga weg, Satan! Want er staat geschreven: Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen Hem. (Matteüs 4:10) Weerwoord. Het lukt je niet altijd om op het juiste moment met een gepast antwoord te komen hoe welbespraakt je ook bent. Iemand maakt een kwetsende opmerking, een grap ten koste van jou, stelt vragen bij jouw integriteit of motivatie. Dat doet zeer en vaak ben je dan diep geraakt, met stomheid geslagen. Misschien wil je in woede of onmacht wel van je afslaan, wraak nemen, vergelding zoeken. Wat is de Weg van Jezus? De Meester heeft het ons in zeer zware omstandigheden voorgedaan. Veertig dagen en veertig nachten bracht hij door in de woestijn zonder eten, zonder comfort. Hoe houdt een mens dat vol? En waarom zou zo n test afgelegd moeten worden? Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat Hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat Hij niet vervallen is tot zonde. (Hebreeën 4 vers 15) Onze Heer is beproefd en zijn vertrouwen op de Vader en zijn Woord hield stand onder zware druk. Jezus werd ook verleid (een kwaadaardige verzoeking om Hem van Vaders Weg af te brengen). Maar Jezus bezweek niet onder die omstandigheden. En: Hij had weerwoord we hebben dat net gelezen in de tekst boven deze overdenking. Als je moe, zwak en uitgeput bent dan ben je kwetsbaar. Daarom is het zaak dat je je hart en je hoofd vult met het Woord van God zodat je als het er werkelijk op aankomt terug kunt grijpen op die diepe wijsheid. Jezus wist gelijk wat Hij moest zeggen: Ga weg! Voor Hem stond het onwrikbaar vast dat niemand de wil van zijn Vader kon doorkruisen of dwarsbomen. En daarom had Hij een antwoord paraat, daarom kwam Hij als Overwinnaar uit deze strijd. Een voorproef van wat nog moest komen: de strijd in absolute Godverlatenheid aan het kruis. Heer Jezus, wat zijn we U dankbaar. We zijn helemaal niet zo sterk als we soms denken. We zijn kwetsbaar en slecht bestand tegen verleidingen. U kunt met onze zwakheden meevoelen. Neem het voor ons op, trouwe Heer spreek ons vrij, maak ons los uit de valstrikken van de vijand. Wij volgen U gelovig na, in gehoorzame aanbidding aan de Heer, onze God.

4 woensdag 2 maart 2016 Heerlijk duurt het langst Maar Jezus gaf hem ten antwoord: Er staat geschreven: De mens leeft niet van brood alleen, maar van ieder woord dat klinkt uit de mond van God. (Matteüs 4: 4) In bovenstaand antwoord op een van de verzoekingen zie ik dat Jezus in dat ene woord 'leeft' spreekt over het lichamelijk leven (dat brood nodig heeft) en t geestelijk leven (dat het Woord van God nodig heeft). Ze zijn met elkaar verbonden, maar Jezus zegt dat het geestelijke leven belangrijker is. Is niet zo vreemd, het gaat ook veel langer mee. Het een houdt op, het ander gaat door. Iedere christen zal daarvan overtuigd zijn. En toch, en toch... toch kan het lichamelijke zo trekken dat het geestelijke onder grote druk kan komen te staan. Satan probeerde de mens Jezus te verleiden (Matteüs 4: 1-11). Hoe? Net als nu: door de mens op z'n zwakke plekken te pakken: 1. het willen van een lichamelijk luxueus leven (ik geef je brood) 2. de wens om meer te zijn dan een ander, bewondering opwekken (jou zullen de engelen opvangen) 3. het willen van - wat meer - macht, heersen (alles zal ik je geven...) Henri Nouwen noemde ze de verleidingen van het 1) relevant, 2) populair/spectaculair en 3) machtig/powerful willen zijn. Hoe herkenbaar en menselijk. Het is van alle tijden, we zijn 2000 jaar christendom verder, maar het zit nog steeds in de mens. Misschien ging Jezus ook daarom in de woestijn de strijd aan, om voorbeeld voor de mens van alle tijden te zijn. Om te laten zien dat je met Gods Woord in de hand en vooral in je hart hèt antwoord hebt op de aanvallen die er zijn of zullen komen. Voorbeeld om te laten zien dat de kwade invloeden alleen overwonnen kunnen worden door je aan Hem te verbinden. Onlangs zei iemand mij dat wij niet op aarde zijn om ons lichaam te verzorgen maar om onze ziel te vervolmaken tot kind van God. Dat ga ik onthouden. Om over na te denken Als ik het vorenstaande teruglees, klinkt het wel heftig. Misschien hunker je helemaal niet zo naar de drie genoemde verleidingen, vind je het wat overdreven. Dan ben ik blij voor je. Maar misschien heb je andere valkuilen? Voor mezelf weet ik dat je erin kunt groeien maar dat het altijd oppassen blijft hoe ermee om te gaan. Hoeveel heb ik Gods woord paraat paraat als dagelijks kompas paraat in verleidingen? Na de derde verzoeking zei Jezus: Ga weg, Satan! Want er staat geschreven: Aanbid de Heer, uw God, vereer alleen Hem. Jezus eert God èn stuurt de verleider weg. Is Jezus ook daarin jouw voorbeeld? Aan welke situaties denk je hierbij? Heer, dank U voor uw woord voor ons onderweg. Dank dat U op alles wat ons van U af wil brengen het antwoord hebt en bent. Amen. (voor wie verder wil kijken naar de antwoorden van Jezus: Matteüs 4:-11, 1 Koningen 19:8, Deuteronomium 8:3, 6:13 en 10:20, 1 Samuël 7:3, Psalm 91:11, Deuteronomium 6:16)

5 donderdag 3 maart 2016 Mag het wat kosten? In de woestijn probeerde de duivel om Jezus te laten zondigen. (Lucas 4:1a) Op al die manieren probeerde de duivel om Jezus te laten zondigen. Maar het lukte hem niet. Daarna liet hij Jezus een tijd met rust. (Lucas 4:13) Ik heb recentelijk twee gesprekken gevoerd met twee heel verschillende leerlingen. Ze hadden eigenlijk hetzelfde probleem maar een compleet andere reactie op dat probleem. De ene leerling had geen zin meer in hard werken. Er zijn maar weinig collega s die hem overigens hebben kunnen betrappen op dat harde werken, maar dat terzijde. Het kost hem gewoon teveel leuke dingen om voor school te blijven werken. De andere leerling werkt zo hard dat ze compleet vastgelopen is, ze is overspannen. Beide hadden als probleem dat er zo veel mogelijk is, dat er zo veel te kiezen is en dat er zo veel leuk is De ene wil alles, de ander kiest wellicht voor het verkeerde Jezus heeft op het moment van Lucas 4 veertig dagen niet gegeten. Dat lijkt mij een moment van zwakte. Wat je dan voor alles wilt, is eten! Juist op dat moment probeert de duivel Jezus te verleiden met eten, macht en erkenning. Maar Jezus houdt vol, Hij doet wat God van Hem vraagt en niets anders. Ongelofelijk als je de omstandigheden ziet. Ik kan me niet voorstellen dat dat mij zou lukken. Dat verleiden doet de duivel natuurlijk ook bij ons. Wat is onze zwakte? Ik denk dat dit van persoon tot persoon verschilt, maar volgens mij is er in onze maatschappij in ieder geval één ding waar we allemaal mee om moeten leren gaan: de enorme keuze aan leuke dingen om te doen. Dit kan ons afhouden van God. Kiezen voor God is soms kiezen tegen iets anders. Je kunt je tijd maar één keer uitgeven. Als je iets wilt bereiken kost dat wat. Soms moet je dingen laten, soms moet je uit de goede dingen kiezen wat je wel en wat je niet doet. Als we voor God willen kiezen zullen we andere zaken moeten laten, het is niet anders. Gelukkig mogen we door de kracht van de Heilige Geest overwinnen. Door voor God te kiezen kun je ook meer rust krijgen in je leven. Vraag Wat is jouw zwakte? En probeert de duivel je daar op te pakken? Here Jezus, dank U dat U volhield en ons wilt helpen om vol te houden.

6 vrijdag 4 maart 2016 In Uw handen leg ik mijn geest Ons leven wordt immers niet langer beheerst door onze eigen natuur, maar door de Geest. (Romeinen 8:4b) Onlangs lazen we dat Jezus werd gedoopt. Er waren veel mensen afgekomen op de boodschap van Johannes de Doper over de komende Messias en plotseling is Hij daar zelf! In eigen Persoon! Het moet heel veel vreugde en opwinding hebben gegeven. Na de doop kan het nieuwe leven beginnen. Klaar om de wereld ervan te vertellen. Jezus gaat meteen de woestijn in... Ik vroeg me af waarom? Waarom niet direct verder met het verkondigen van de redding voor de wereld? Dat is toch van het grootste belang en wie kan het beter dan Hijzelf? Maar ik hoef het me niet af te vragen. Want er staat geschreven... (in (Matteüs 4:1) Jezus werd door de Geest meegevoerd naar de woestijn. In Lukas 4 staat over de zelfde gebeurtenis dat Jezus vervuld was, ja vol was van de heilige Geest. Is dat niet het antwoord: als je vol bent van de heilige Geest, volg je zijn roep. Hoe voller je bent van Hem, hoe meer je het aankunt om te doen wat Hij wil dat je doet. Ook als dat zeer onverwachts komt en onplezierig verrassend is, misschien wel je leven op z'n kop zet. Hoe zeer hebben we dan de volheid van Gods Geest nodig! Gelukkig vraagt Hij niet meer dan wij met Hem kunnen. Jezus werd naar de woestijn geleid om door de duivel op de proef gesteld te worden. De link naar de voorbereidingstijd op Pasen, ook wel de lijdenstijd of vastentijd genoemd, is snel gemaakt. Want Jezus vastte. Veertig dagen. Vol van de heilige Geest. Vol is 100 procent. Dat was nodig om het te kunnen doen en te kunnen volhouden. Onlangs was op TV Eva Jinek in gesprek met een aantal 'refojongeren'. Een van hen zei iets wat mij met het oog op de moeilijkheden die Jezus niet uit de weg ging zeer aansprak: "Het is niet mijn leven plus God, maar God plus mijn leven." Wat sterk! Na de woestijntijd en drie jaar van onderwijs geven en toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen, eindigde Jezus aan het kruis. Waarop Hij zei: Vader, in uw handen leg Ik mijn geest. Toen Hij dat gezegd had, blies hij de laatste adem uit. (Lukas 23:46) Toen ik dat vorige week las besefte ik opeens dat dat niet een woord is voor alleen aan het einde van je leven, maar zeker ook voor tijdens je leven. Vragen Jezus leefde vol van de heilige Geest. (Hoe) probeer jij vol te worden van Gods Geest? Helpt de tijd naar Pasen je daarbij? Zie je je geest leggen in Gods hand' als prachtige slottekst voor je leven of is het ook deel van je voor het hier en nu? Durf en wil je met Hem stappen zetten? Zo ja, denk je aan bepaalde dingen of kijk je uit naar en bereid je je voor op wat Hij zeggen zal? Hoe? Heer, onze God en Vader, Jezus was en is in alles ons voorbeeld. Help ons uw Geest toe te laten tot de volheid aan toe.

7 zaterdag 5 maart 2016 Aan Zijn voeten Dit seizoen willen we de zaterdagbijdrage van Preek door de Week benutten om - heel persoonlijk en in stilte - terug te blikken op de afgelopen week en alvast vooruit te kijken naar de zondagse dienst van morgen in De Meerkerk. TERUGBLIK De titel van de preek zondag luidde: ''. Wigle Tamboer las en besprak Matteüs 4: 1-11, waarin Jezus in de woestijn op de proef werd gesteld en de aanvallen afweerde met verwijzingen naar de Bijbel: Wat heeft jou geraakt? Hoe heeft God daarin tot je gesproken? Is 'Er staat geschreven...' onderdeel van hoe je je leven inricht en leidt? Zie je mogelijkheden/kansen dat nog te versterken? VOORUITBLIK Morgen spreekt Peter Kos in De Meerkerk over Lukas 10:38-42 (NBV), thema: Aan Zijn voeten 38 Toen ze verder trokken ging Hij een dorp in, waar Hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39 Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van de Heer zitten en luisterde naar zijn woorden. 40 Maar Marta werd helemaal in beslag genomen door de zorg voor haar gasten. Ze ging naar Jezus toe en zei: Heer, kan het U niet schelen dat mijn zuster mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen. 41 De Heer zei tegen haar: Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je veel te druk. 42 Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen. Misschien vind je vandaag tijd om in je eigen Bijbel te lezen en deze tekst te overdenken als voorbereiding op morgen. Schrijf gerust op wat in je overdenking naar boven komt, ook je vragen. En neem je aantekeningen mee naar je volgende kringbijeenkomst.

8 Meerkerk Als baptistengemeente neemt De Meerkerk de Bijbel als grondslag voor het leven. Zij gelooft dat het mooiste cadeau dat de mens ooit ontving, is dat God zélf in Jezus Christus naar de aarde kwam. Door Zijn lijden, sterven en opstanding kunnen wij leven als bevrijde mensen in een open relatie met God en met elkaar. Missie Midden in de samenleving bewust getuige zijn van de liefde van Jezus Christus om mensen te helpen Hem te vinden en Hem samen steeds meer te volgen. Activiteiten Daarvoor zijn tal van activiteiten ontwikkeld voor alle leeftijden, waaronder de wekelijkse samenkomsten op zondagochtend om en uur. Nieuwkomers in de kerk kunnen zich opgeven voor de Introductie Cursus, maar wilt u eerst meer weten over het christelijk geloof, dan kunt u ook eerst vrijblijvend de Alpha Cursus volgen. Correspondentie: Postbus AR Hoofddorp IBAN NL07 ABNA Kerkelijk centrum: Bennebroekerweg MD Hoofddorp Tel: (023) Kantoor: IJweg MH Hoofddorp Tel: (023) U kunt ook corresponderen via info@meerkerk.nl webadres: De diensten zijn regelmatig te beluisteren via Groot Nieuws Radio (op zondag om 10:00 uur, 1008 AM) en Seaport Radio (zondags 18:00 uur, 107,8 FM en 89,0 MHz op de kabel) Preek door de week en PddW + dagelijks per ontvangen? Via onze website kun je je eenvoudig aanmelden voor deze service. In deze digitale versie kun je ook direct doorklikken naar de behandelde bijbelgedeeltes, om deze (uitgebreider) in de Bijbel door te lezen.

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS

EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Bijbel voor Kinderen presenteert EEN VRESELIJKE TIJD VOOR JEZUS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Redder van de wereld. (Johannes 4: 39-42 - NBV)

PREEK DOOR DE WEEK. Redder van de wereld. (Johannes 4: 39-42 - NBV) PREEK DOOR DE WEEK (Johannes 4: 39-42 - NBV) 10de jaargang, nr. 40 week 51 14 december 19 december 2015 maandag 14 december 2015 Blijf wat langer Ze gingen naar Hem toe en vroegen Hem bij hen te blijven.

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Laat ons één zijn. ( Johannes 17: )

PREEK DOOR DE WEEK. Laat ons één zijn. ( Johannes 17: ) PREEK DOOR DE WEEK ( Johannes 17: 20-23 ) 11de jaargang, nr. 7 week 8 22 februari 27 februari 2016 maandag 22 februari 2016 Eenheid in verscheidenheid Omdat Israël al oud was toen Jozef werd geboren, hield

Nadere informatie

Welkom in de dienst. Psalm 92: 1, 2 Mattheüs 3: 13 4: 11 Gezang 144 Liedboek 442 Gezang 179a Gezang

Welkom in de dienst. Psalm 92: 1, 2 Mattheüs 3: 13 4: 11 Gezang 144 Liedboek 442 Gezang 179a Gezang Welkom in de dienst 14-04-2019 Vanavond: What about (y)our generation?! mag het ook eens om ons gaan? LEEF! Vanavond 19.30 Het Kompas Piet Heinplein 13 Zoetermeer spreker Mark van Heukelum What about (y)our

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.

Johannes 20:21 (NBG51): Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u. Preek door de week+ Zondag 21 mei 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Kom naar Hem toe... Bijbellezing: 1 Petrus 2:1-5, 9,10 (HSV) 1 Leg dan af alle slechtheid, alle bedrog, huichelarij, afgunst en alle

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed?

Vraag: Wat kun jij leren voor jouw gebed uit de structuur van het volmaakte gebed? ONZE VADER - dinsdag Aanhef en slot Lezen: Mattheüs 6:5-15 Deze week denk jij na over het gebed des Heeren. Jij kent dit gebed waarschijnlijk als het Onze Vader. De Heere Jezus geeft dit gebed aan Zijn

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Kom tot Mij!

PREEK DOOR DE WEEK. Kom tot Mij! PREEK DOOR DE WEEK Kom tot Mij! 9de jaargang, nr. 38 week 49 1 december 6 december 2014 maandag 1 december 2014 Vliegen en vluchten O, had ik maar vleugels, net als een duif! Dan zou ik wegvliegen, op

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV)

1. Door Jezus gezocht. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) Jaarreeks 2: Jaarreeks 2: 1. Door Jezus gezocht Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is. Lukas 19:10 (HSV) 1. Door Jezus gezocht De Mensenzoon is gekomen om te

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Weten jullie nog...? (Lukas 24: 1-8)

PREEK DOOR DE WEEK. Weten jullie nog...? (Lukas 24: 1-8) PREEK DOOR DE WEEK (Lukas 24: 1-8) 11de jaargang, nr. 12 week 13 28 maart 2 april 2016 maandag 28 maart 2016 Schuldig maar vrijgesproken U was dood door uw zonden en door uw onbesneden staat, maar God

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier elkaar!

PREEK DOOR DE WEEK. Vier elkaar! PREEK DOOR DE WEEK Vier elkaar! 9de jaargang, nr. 30 week 41 6 oktober 11 oktober 2014 maandag 6 oktober 2014 Vrijspraak Laat daarom iedereen die denkt dat hij stevig overeind staat oppassen dat hij niet

Nadere informatie

Zondag 29 Oktober Zondag. Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok

Zondag 29 Oktober Zondag. Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok Zondag 29 Oktober Zondag Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok OM TE BEGINNEN Welkom Stil worden Zingen: Samen in de

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je doop!

PREEK DOOR DE WEEK. Vier je doop! PREEK DOOR DE WEEK Vier je doop! 9de jaargang, nr. 34 week 45 3 november 8 november 2014 maandag 3 november 2014 Lijk jij op Jezus? Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Wat maakt jou sterk? Kun je dat oefenen?

Wat maakt jou sterk? Kun je dat oefenen? Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, (Ze verschijnen ook op de Oase website.) Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Vastentijd Wat maakt jou sterk? Kun je

Nadere informatie

En zo is Jezus, een veelbelovend nieuw begin, maar houdt Hij stand als de duivel Hem op de proef stelt?

En zo is Jezus, een veelbelovend nieuw begin, maar houdt Hij stand als de duivel Hem op de proef stelt? Zondag 10 maart 2019 1 e zondag 40 dagen tijd Lezng: Lucas 4 : 1-13 Een nieuw begin? Aan de verzoeking in de woestijn gaat de doop van Jezus vooraf. De doop als teken van een nieuw begin van leven, verbonden

Nadere informatie

Lucas 22,39-46 Jezus bidt

Lucas 22,39-46 Jezus bidt Lucas 22,39-46 Jezus bidt Tweede zondag van de Lijdenstijd Gezinsdienst Liturgie Lied: opwekking 489 Lied: opwekking 430 Votum / groet Lied: psalm 22:1,5 Gebed Wet Lied: E&R bundel 245: 1,2,3 Lezing: Lucas

Nadere informatie

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst

14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt. Zingen: Opwekking 542. Zingen voor de dienst 14 februari 2016; Glazen Kerk jongerendienst; Immanuëlkerk; ds. Martijn van Leerdam; Gerard de Waardt Zingen: Opwekking 542 Zingen voor de dienst 1 God van trouw, U verandert nooit, Eeuwige, U mijn vredevorst.

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg

ORDE VAN DIENST. voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem. Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg ORDE VAN DIENST voor dienst voor jong en oud op 5 maart 2017 in de Nieuwe Kerk te Haarlem Wandtegel Huis Bergh, s Heerenberg Bij de symbolische bloemschikking: De beproeving van Jezus in de woestijn is

Nadere informatie

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016

Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Preek door de week+ Zondag 20 november 2016 Prediker: Wigle Tamboer Titel: Bekeert je en laat je dopen Bijbelgedeelte: Handelingen 2: 38A (NBG'51) van Jezus Christus, tot vergeving van uw zonden, Context:

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede

Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Spreek jouw rechtvaardigheid uit en ontvang het goede Mattheus 20:28 zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot een losprijs voor velen.

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Vier de overwinning

PREEK DOOR DE WEEK. Vier de overwinning PREEK DOOR DE WEEK Vier de overwinning 10de jaargang, nr. 7 week 9 23 februari 28 februari 2015 maandag 23 februari 2015 Houd moed Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij Mij. Jullie zullen het

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, 1 e zondag van de 40-dagen tijd Zin op Zondag 5 maart 2017 Kleur Paars Matteus 4: 1-11 Ds A.J. Wouda Thema: Zoek de stilte Geliefden van God, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zoek de Stilte.wat kunnen

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat!

PREEK DOOR DE WEEK. Wat Hij u ook zegt, doet dat! PREEK DOOR DE WEEK Wat Hij u ook zegt, doet dat! 8e jaargang, nr. 10, week 11 11 maart 16 maart 2013 maandag 11 maart 2013 Wat Hij u ook zegt, doet dat! Maar wat zegt Hij? Daarop sprak zijn moeder de bedienden

Nadere informatie

Maartenskerk zondag 14 februari 2016 Eerste zondag van de 40-dagen tijd. orde van dienst. Stap voor stap

Maartenskerk zondag 14 februari 2016 Eerste zondag van de 40-dagen tijd. orde van dienst. Stap voor stap Maartenskerk zondag 14 februari 2016 Eerste zondag van de 40-dagen tijd orde van dienst Stap voor stap Orgelspel - tijdens de 40 dagen tijd bereiden wij ons in stilte voor op de dienst en luisteren naar

Nadere informatie

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018

***************************************************************************** ZONDAG 13 MEI 2018 PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49.

Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Voor 16 jaar en ouder! Over de hemelvaart van Christus. Zondag 18, vraag en antwoord 46,47,48 en 49. Vraag 46 : Wat verstaat gij daarmee : opgevaren ten hemel? Antw : Dat Christus voor de ogen van Zijn

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1)

Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Zondag 28 Zondag 28 gaat over het Heilig Avondmaal (1) Lees de tekst van Zondag 28 Vraag 75 : Hoe wordt gij in het Heilig Avondmaal vermaand en verzekerd, dat gij aan de enige offerande van Christus, aan

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Onderscheiden waarop het aankomt

Onderscheiden waarop het aankomt PREEK DOOR DE WEEK Onderscheiden waarop het aankomt Filippenzen 1:3-6 en 9-11 (NBG51) 12de jaargang, nr. 28 week 39 2 oktober 7 oktober 2017 maandag 2 oktober 2017 Als het er op aan komt Leef in overeenstemming

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal ouderling, sectie 4 Psalm 101 vers 1 Stil gebed, votum en groet Lied 314 vers 1, 2, 3, 4, 5 en 6 (Op Toonhoogte)

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer

INTRO. God spreekt, dagelijks, kies jij ervoor je op zijn stem te focussen en gehoorzaam te zijn? Pr. Rob & Joël de Boer INTRO We leven in een tijd waar afleiding één van de grootste obstakels is in het verstaan van Gods stem. Een obstakel dat deel is van de strategie van de satan om ons uit Gods bestemming te halen en ons

Nadere informatie

Overdenking zondag 11 december e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda

Overdenking zondag 11 december e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda Overdenking zondag 11 december 2016 in de Terskflier 3 e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda PG Sexbierum-Pietersbierum OT lezing Jesaja 35: 1-10 Antwoordpsalm 146: 1, 2, 3, 4 Epistellezing Jacobus

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is..

Ik heb het niet zo op mist. Het maakt ons wereldje klein. Het is gevaarlijk omdat je geen zicht hebt, niet verder dan wat voor ogen is.. Themadienst: Waar zijn onze doden? Laatste zondag kerkelijk jaar 27 november 2011 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 12-19 Zingen: gezang 300: 1,2 Schriftlezing: 1 Korintiërs 15: 20-28 Zingen: gezang 300:

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Ben je gevierd?

PREEK DOOR DE WEEK. Ben je gevierd? PREEK DOOR DE WEEK Ben je gevierd? 10de jaargang, nr. 3 week 5 26 januari 31 januari 2015 maandag 26 januari 2015 Je geld of je liefde Is Efraïm niet mijn geliefde zoon, is hij niet mijn oogappel? Telkens

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. PREEK DOOR DE WEEK+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Mocht je de preek en het getuigenis in de dienst gemist hebben, bekijk deze dan eerst op onze

Nadere informatie

21. PAS OP MET ALCOHOL! LIEVER S NACHTS NEE, DANK U! GEEN BESTE KEUS DE BESTE KEUS VERGISSING BIJNA

21. PAS OP MET ALCOHOL! LIEVER S NACHTS NEE, DANK U! GEEN BESTE KEUS DE BESTE KEUS VERGISSING BIJNA INHOUD 1. ZAL IK WEL, ZAL IK NIET? 8 2. WEG SATAN! 10 3. MORGEN 12 4. LEVEN IS EVEN 14 5. VOLGEN 16 6. VRIJHEID BLIJHEID 18 7. EEN SLECHTE KEUS 20 8. KEUS OF KUS 22 9. IK HEB ER NIET VOOR GEKOZEN 24 10.

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. (On) Zichtbaar

PREEK DOOR DE WEEK. (On) Zichtbaar PREEK DOOR DE WEEK (On) Zichtbaar 9de jaargang, nr. 26 week 37 8 september 13 september 2014 maandag 8 september 2014 Geniet! Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet

Nadere informatie

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is.

INTRO. Houd van je Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat in je is. INTRO Tijd voor week 3 van de Focus 21 days Challenge. De afgelopen twee weken hebben we ons gefocust op God en gefocust op (acties van) geloof, deze week gaan we ons focussen op liefde. In de tijd waarin

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek

Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voor de eredienst op de 1 e Zondag in de 40-dagentijd Zondag 10 Maart 2019 Zondag INVOCABIT om 10.00 uur in de Dorpskerk te Schoonebeek Voorganger : ds. Jan Hermes Ouderling van dienst: de heer Leo Pekelsma

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden?

BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 2. Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? Les 2 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Als je de volgende lessen maakt, neem dan de tijd om elk bijbelvers

Nadere informatie

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen:

Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: Preek door de week+ Zondag 6 november 2016 Thema: Verbonden Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: 1 Johannes 1:3-4; we lezen de teksten in twee vertalingen: NBV: Wat wij gezien en gehoord hebben, verkondigen

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265

1. Gods eigendom. Op Toonhoogte 265 Jaarreeks 1: Jaarreeks 1: 1. Gods eigendom Abba, Vader, U alleen U behoor ik toe. U alleen doorgrondt mijn hart. U behoort het toe. Laat mijn hart steeds vurig zijn, U laat nooit alleen U behoor ik toe.

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17)

JEZUS. Hij zoekt en redt de verlorene (Lukas 19:10) Hij neemt de zonde weg (Johannes 1:29) Hij redt van zonden. Hij pleit voor ons (Hebreeën 2:17) Les 6 voor 6 februari 2016 JEZUS Wat betekenen de namen van de Heiland in Mattheüs 1:20-23? De namen JEZUS ( De Heer redt ) en IMMANUEL ( God met ons ) vertegenwoordigen de twee doelen van de missie van

Nadere informatie

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV)

Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Preek door de week+ Zondag 28 mei 2017 Prediker: Orlando Bottenbley Titel: We zijn een gemeenschap Bijbellezing: Efeze 2 : 18, 19 (HSV) en 1 Petrus 2 : 9, 10a (NBV) Efeze 2 : 18, 19 (HSV) 18 Want door

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 27 januari 2019 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1 en 3 Heer onze Heer, hoe heerlijk en verheven 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd!

PREEK DOOR DE WEEK. Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! PREEK DOOR DE WEEK Gedeelde vreugd is dubbele vreugd! 9de jaargang, nr. 5, week 7 10 februari 15 februari 2014 maandag 10 februari 2014 Ontvangen om uit te delen In die gezindheid, vol liefde voor u, waren

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 - Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus

Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Romeinen 6,11 Zie je wie je bent? Je leeft in Christus Voorbereiding Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 158 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Ps 16,1.3.5 Gebed Lezen uit de Bijbel: Romeinen 6,1-14

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5)

INTRO. Laat je door de Heer helpen om van Hem te houden en om net zo vast te houden aan het geloof als Christus. (2 Tessalonicenzen 3:5) WEEK 2 INTRO Welkom bij week 2 van de Focus 21 days Challenge. We deelden het vorige week al, maar we zeggen het nogmaals: we leven in een tijd waarin afleiding één van de grootste obstakels is in het

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

Gemeente van de levende,

Gemeente van de levende, 10 maart 2019 1 e van de Veertigdagen Lucas 4, 1 13 Als jij Gods zoon bent kan je eens te meer mens zijn Gemeente van de levende, We kennen ze vast uit de krant Twee tekeningetjes die op het eerste gezicht

Nadere informatie

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst.

Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Preek door de Week+ Een handreiking voor het gemeenschapsleven als huiskring, gebaseerd op de zondagse dienst. Behalve in de huiskringen is de PddW+ ook geschikt voor momenten waarop je je geloof wilt

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Ouderling van dienst : mw. A. Bouma. Naam van de zondag: Exultat gaudio: hij verblijd zich zeer

Welkom in de Menorah. Ouderling van dienst : mw. A. Bouma. Naam van de zondag: Exultat gaudio: hij verblijd zich zeer Welkom in de Menorah Voorganger : ds. J. Hiemstra Ouderling van dienst : mw. A. Bouma Organist : dhr. H. Dorsman Lectrice : mw. N. Feenstra Naam van de zondag: Exultat gaudio: hij verblijd zich zeer Kleur:

Nadere informatie

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek

3 Ten aanzien van Zijn Zoon, Die wat het vlees betreft geboren is uit het geslacht van David. De boekenlegger in het Boek - 1 - De boekenlegger in het Boek We vergelijken in deze uitleg de Heere Jezus met het Boek en de mens (onszelf) als de boekenlegger. Onze bevrijding van de zonde is niet gebaseerd op wat wij kunnen doen

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016

PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 9 OKTOBER 2016 Thema: Opdat... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 3: 14-17 (NBG'51) 30 Jezus heeft nog wel vele andere tekenen voor de ogen van Zijn discipelen gedaan,

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie