Handleiding Blackboard

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding Blackboard"

Transcriptie

1 Handleiding Blackboard Studentenhandleiding 7/15/2016 Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0. Page 1 of 16.

2 Inhoudsopgave 1 Blackboard: de kern binnen de elektronische leeromgeving In- en uitloggen Blackboard startpagina, tabs en module Het top-frame Navigeren in Blackboard Courses en de Courses tab Rollen in een Course Aanmelden voor een Course (Enroll) Course inrichting Cursusmenu Mededelingen (Announcements) Afmelden voor Courses Communicatiemogelijkheden in een Course Groepen in een Course In- en uitschrijven bij een groep Assignments (opdrachten), Toetsen en Enquêtes in Blackboard Assignments Plagiaatcontrole via SafeAssign of Ephorus Toetsen en enquêtes Blackboard Content System Inleiding Content System Overzicht functies in het Content System My Content en bestanden uploaden Bestanden uploaden in My Content Bestand permissies (machtigingen) Kaltura Vragen stellen over Blackboard en Helpdesk Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 2 of 16.

3 1 Blackboard: de kern binnen de elektronische leeromgeving Het softwarepakket Blackboard Learn wordt gebruikt voor de ondersteuning van het onderwijs via het internet. Het gebruik van Blackboard kan sterk verschillen per opleiding. Blackboard ondersteunt het onderwijs (studieonderdeel, onderwijseenheid, module). Je vindt in Blackboard Courses met daarin informatie horend bij een studieonderdeel. We gebruiken de term Course omdat Blackboard een dergelijke eenheid zo noemt. Je kunt in een Course bijvoorbeeld lesmateriaal, de weekplanning en opdrachten vinden. Je kunt samenwerken met medestudenten, uitwerkingen van opdrachten naar docenten sturen, discussies voeren, enzovoort. Het is de docent die bepaalt wat er wel en wat er niet in een Blackboard Course wordt aangeboden. Binnen de HG is afgesproken zoveel mogelijk uniformiteit m.b.t. de inrichting van Courses na te streven zodat het geheel voor jou als student overzichtelijk blijft. 1.1 In- en uitloggen Als je Blackboard opent kom je in het inlogscherm met drie kolommen. In de linker kolom bevinden zich systeemberichten. In de middelste de login knop met daar onder informatie over de inloggegevens. Tot slot vind je in de rechter kolom de contactgegevens van het Blackboard Support Center. Om in te loggen klik je op de login knop en voer je je inloggegevens in (niet nodig als je Blackboard vanuit de HG werkplek benadert). Bij de eerste keer inloggen krijg je dit scherm te zien: Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 3 of 16.

4 In deze pagina laat Blackboard Learn je het Global Navigation Menu zien. Nadat je dit hebt doorgelezen kun je het afsluiten door op Close te klikken. Let op: deze pagina komt niet weer terug nadat hij gesloten is. Om weer uit te loggen klik je op het uit knopje rechts bovenin. Blackboard Learn op mobiele devices Met de toepassingen Blackboard Mobile Learn en/of Blackboard Student kun je vanaf allerlei mobiele apparaten toegang krijgen tot Blackboard. Beide zijn goed te gebruiken, Blackboard Student wordt expliciet ontwikkeld voor studenten, de verschillen vindt je hier. De toepassingen worden ondersteund op Android, BlackBerry en iphone OS. 1.2 Blackboard startpagina, tabs en module Na het inloggen in Blackboard kom je op de pagina Home, de startpagina van Blackboard. Op elke pagina zit bovenin een top frame (de blauwe balk met het Hanze-logo). Met name My Blackboard (hier staat je eigen naam) is in het top-frame van belang. Hier zie je ook een aantal tabbladen. Onder een tab kunnen zoals bij Home nog sub-tabs aanwezig zijn. Op een tabblad staan meestal modules. Een aantal modules kan niet verwijderd worden. Daarnaast zijn er extra modules die wel toegevoegd en verwijderd kunnen worden, zoals het BBC News in het bovenstaande voorbeeld. Modules kun je toevoegen via de knop Add module. Afhankelijk van de instelling door de Blackboard beheerder, kun je een module personaliseren, aanpassen of verwijderen. Als voorbeeld zie je hieronder de balk van de module My Courses. (hover over de balk) Verplaats de module Klap het modulevenster in of uit Open de module in een nieuw venster Personaliseer de module Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 4 of 16.

5 Wordt een in de modulebalk weergegeven, dan kun je de module hiermee van de pagina verwijderen. Modules zijn op een pagina via drag-and-drop te verplaatsen. Een tabblad kun je meestal via Personalize Page enigszins aan je eigen smaak aanpassen Tabs en sub-tabs Tabs Sub-tabs Uitleg Tab Home Jouw Blackboard homepage. Hierop staan modules en links naar Blackboard functies en andere websites. Sub-tab Home De pagina waar je op terecht komt nadat je bent ingelogd op Blackboard, hier is algemene informatie te vinden. Sub-tab Help for Students Een tabblad met hulp en nuttige links voor het gebruik van Blackboard Learn. Sub-tab My Tab Een pagina die je zelf kunt inrichten. Tab Courses Courses hebben tot doel het onderwijs te ondersteunen d.m.v. informatie, discussies, oefentoetsen etc. Ze zijn meestal ondergebracht in de Course Catalog. Courses waarvan je deelnemer bent, staan onder Courses in which you are enrolled opgesomd. Hoe je deelnemer kunt worden van een Course, bepaalt de docent. Hoe je je kunt un-enrollen van een course wordt later in deze handleiding uitgelegd (2.2.3). Tab Organizations Organizations werden in het verleden gebruikt voor intranet, maar zullen op termijn verdwijnen. Tab Content System Via deze Tab ga je naar het Content System van Blackboard met o.a. een persoonlijk gebied My Content. Gebruik je bookmarks in het Content System, dan worden de bookmarks op deze pagina weergegeven. Verderop wordt hierover meer uitgelegd. Tab Notification Op deze pagina vind je modules die je attenderen op bv. deadlines. Een docent kan bijvoorbeeld een einddatum aangeven bij een in te leveren opdracht (Due Date). Deze data worden in de module To-Do weergegeven. De eerste keer kan het lang duren voordat de pagina verschijnt. Tab Help Hier vind je handleidingen en antwoorden op veel gestelde vragen. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 5 of 16.

6 1.3 Het top-frame In het top-frame (blauwe balk bovenaan met Hanze logo) vind je ook My Blackboard en logout My Blackboard My Blackboard (rechtsboven in het top-frame, hier wordt je naam weergegeven) is een verzamelpunt dat je kunt gebruiken om snel bij je gegevens, resultaten en updates te komen. Via Settings > Personal Information kun je persoonlijke instellingen aanpassen. 1 Blackboard Home Een tweede startpagina. Hier zie je je Courses, Links en kun je je persoonlijke instellingen veranderen onder Settings. 2 Posts Deze pagina geeft de laatste posts in jouw courses weer. Je kunt bijvoorbeeld zien wanneer een klasgenoot reageert op een blog in een course. 3 Updates Updates stellen je op de hoogte van belangrijke gebeurtenissen en informatie. Soms zijn dit dingen die om jouw interactie vragen. 4 My Grades Hier kun je je behaalde resultaten bekijken. Je kunt kiezen of je ze op datum of op course wilt weergeven. 5 Calendar In je kalender kun je gebeurtenissen zien die voor jou gepland zijn, en kun je zelf gebeurtenissen plannen. 6 People Met people kun je connecties maken met mensen van zowel binnen als buiten de courses waar jij voor ingeschreven staat. 7 Messages Hier kun je berichten sturen naar andere Blackboard gebruikers. 8 Spaces Spaces zijn ruimtes waarin je gemakkelijk kunt samenwerken met andere Blackboard gebruikers. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 6 of 16.

7 1.4 Navigeren in Blackboard In Blackboard kom je verschillende navigatiemiddelen tegen. De (sub-)tabs zijn in aan de orde gekomen. In het navigatiepad boven het cursusmenu kan naar bovenliggende mappen of de startpagina van de cursus gesprongen worden. Je zult het cursusmenu het meest gebruiken om te navigeren, maar het navigatiepad kan handig zijn als je al diep in een cursusmenu structuur verzeild bent en je bv. een map hoger moet zitten. Boven het cursusmenu (naast 2 in de figuur) zie je een aantal iconen. Ze geven je de mogelijkheid om: Menu als mappenstructuur weergeven De pagina verversen Tenslotte gebruikt Blackboard op verschillende plaatsen een keuzelijst (drop down menu) via de knop direct achter een item. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 7 of 16.

8 2 Courses en de Courses tab 2.1 Rollen in een Course Blackboard kent verschillende rollen waaronder die van Instructor en Teacher (Assistant). Blackboard gebruikt Teacher en Teacher Assistant door elkaar. Het zijn docentrollen en vanuit het perspectief van een student is er geen verschil tussen een Instructor en een Teacher (of Teaching Assistant). De Instructor is degene die eindverantwoordelijk is voor de Course en o.a. de lay-out van ervan bepaalt. Degene die een Course volgt, deelnemer is, heeft de rol van Student. 2.2 Aanmelden voor een Course (Enroll) Vaak moet je je als student zelf enrollen in een Course om zo toegang te krijgen tot alle relevante informatie. De docent bepaalt of en hoe jij je kunt aanmelden. Zoek op het tabblad Courses met Course Search naar de titel van de Course waarin je je wilt inschrijven. Ga met je muis op de course staan, klik achter de titel van de Course op het knopje en kies voor Enrol. Je kunt je niet inschrijven voor elke willekeurige cursus. In dat geval ontbreekt het knopje achter de titel van de Course. Aanmelden heeft tot gevolg dat je daarna alle mededelingen en andere meldingen vanuit de Course zult ontvangen. 2.3 Course inrichting Cursusmenu Binnen de HG is afgesproken om zoveel mogelijk dezelfde inrichting van Courses te hanteren waarbij de naamgeving van de menu items een duidelijke relatie heeft met de inhoud. Mocht je vinden dat een Course onoverzichtelijk is, meld dit dan aan de instructor of docent van het vak. Je kunt in het algemeen kiezen uit twee weergaven van het cursusmenu, als mappenstructuur of als tekst. Het menu kun je in- of uitklappen Mededelingen (Announcements) De Course opent vaak met het item Mededelingen (Announcements). Standaard zijn de mededelingen van de Course geselecteerd. Institution mededelingen zijn geplaatst door de HG (functioneel) beheerder van Blackboard Afmelden voor Courses Links in het menu is er de mogelijkheid om je te Un-enrollen voor een course. Heb je je eenmaal afgemeld dan kun je jezelf niet meer enrollen. Neem dan contact op met de instructor van de course of je docent. 2.4 Communicatiemogelijkheden in een Course Binnen Blackboard zijn verschillende communicatiemiddelen beschikbaar. De docent bepaalt óf en hóe een tool wordt aangeboden. Alle onderstaande communicatiemiddelen kunnen ook binnen een groep in een Course ingezet worden. de docent kan dit beperken tot b.v. alleen en naar docenten van de Course. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 8 of 16.

9 Discussion Board: een docent kan een forum plaatsen en dit voor verschillende doeleinden gebruiken. De docent kan kiezen tussen een aantal opties voor een forum: - Mogen er anonieme bijdragen geplaatst worden? - Mogen er nieuwe discussielijnen (new threads) gemaakt worden? - Mag een bijdrage na plaatsing gewijzigd worden (editen)? - Mag een bijdrage door degene die het geplaatst heeft, verwijderd worden? - Mag een bestand als bijlage (attachment) gekoppeld worden aan een bijdrage? - Rating: bijdragen kunnen gewaardeerd worden met max. vijf sterren. - Moderating: bijdragen worden eerst naar een moderator gezonden en deze beslist of de bijdrage geplaatst wordt. Een student kan ook een moderator zijn. De instructor bepaalt wie moderator is. - Grading van forum (bijdragen): acties in het forum (kunnen) leiden tot beoordelingen in het Grade Center. - Subscribe: deelnemers kunnen zich abonneren op een heel forum of op afzonderlijke discussielijnen. Virtual Classroom en Chat: real-time met andere deelnemers van de Course communiceren. Blackboard hanteert het begrip Collaboration voor beide functies. Blog: deel ervaringen met medestudenten in de Course via een web log. Journal: idem als blog maar dan tussen jou en de docent. Wiki: werk samen aan een document in een Course. 2.5 Groepen in een Course Bij het samenwerken in (project)groepen kan gebruik worden gemaakt van Groepen. Een Groep is een afgescheiden ruimte in de Course, alleen toegankelijk voor groepsleden. In de linkerkolom van het cursusmenu vind je onder Groups de groepen waar je lid van bent. De docent maakt de groepen aan en bepaalt welke groepsfuncties ter beschikking staan aan de groep. Zodra je lid van de groep bent, kun je de groepsfuncties gebruiken: naast de communicatiemiddelen (zie 2.4) kun je bestanden plaatsen en delen met groepsleden. Een docent kan ook een groepsopdracht formuleren die je als groep inlevert. De werkwijze is analoog aan die van het inleveren van een individuele opdracht (zie 3.1). Je krijgt dan uiteindelijk een beoordeling die een docent individueel kan maken op grond van bijvoorbeeld je bijdrage. Let op 1: Let op 2: Bestanden zijn gezamenlijk eigendom in een groep en kunnen door alle groepsleden gewist worden. Als een groepslid zich uitschrijft bij de cursus of een groep, worden de bijdragen van dit voormalige groepslid anoniem: zonder vermelding van de naam In- en uitschrijven bij een groep Wanneer een docent je de mogelijkheid geeft je in te schrijven bij een groep, vind je in het menu een item Group Enroll. De docent kan verschillende kenmerken aan een groep geven: In- en uitschrijven door de deelnemers van de Course is toegestaan. Inschrijven in meer dan 1 groep is toegestaan. Je mag zien wie al is ingeschreven bij een groep. Het maximale aantal groepsleden. Welke functies beschikbaar zijn binnen de groep. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 9 of 16.

10 3 Assignments (opdrachten), Toetsen en Enquêtes in Blackboard 3.1 Assignments Een assignment in Blackboard bestaat uit een opdracht, al dan niet met bijlagen. Je kunt je opdracht inleveren via Assignment Submission. Je kunt ter plekke een opdracht schrijven bij Text Submission (1), of je uploadt een of meer bestanden vanaf je PC (2) of vanuit je Content Collection (3). Je kunt nog aanvullend commentaar bijsluiten via het tekstvak Comments (4). De uitwerking kun je opslaan als een Draft (5). Je kunt het dan nog aanpassen. Pas nadat je op Submit hebt geklikt, wordt het echt verzonden naar de docent. Heb je voor Save as Draft gekozen dan kun je in het vervolgscherm alsnog direct inleveren of via de OK knop terugkeren naar het begin. Afhankelijk van de instelling van de docent mag je een assignment meer dan 1x inzenden, bv. nadat op de eerste inzending commentaar door de docent is geleverd. Via Review Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 10 of 16.

11 Submission History van de assignment kun je zien welk commentaar je docent gegeven heeft. Dit kan ook via My Grades in het Global Navigation Menu. 3.2 Plagiaatcontrole via SafeAssign of Ephorus Een docent kan een opdracht plaatsen waarbij het ingeleverde werk gescand wordt door een plagiaatscanner (SafeAssign of Ephorus). Naast het scannen verschilt een Safe Assignment met een normale Assignment zoals beschreven in 3.1 in: er is geen inlever tekstvak; je kunt maar 1 bestand per Safe Assignment inleveren; bestanden die je in My Content hebt staan, kun je niet selecteren. SafeAssign accepteert alleen bestanden van het type.doc,.docx,.odt,.txt,.rtf,.pdf, en.html. De maximale bestands-grootte is 10MB. Vooral plaatjes kunnen een bestand groot maken. Door deze te comprimeren kan het bestand kleiner worden. Comprimeren van afbeeldingen is in Microsoft Word te vinden onder Picture tools / Hulpmiddelen voor afbeeldingen. Is je bestand toch te groot, overleg dan met de docent. Een oplossing is (een aantal) figuren te wissen en alleen tekst te scannen. De docent kan bij de opdracht aangeven of: De opdracht als draft mag worden ingeleverd (wordt niet opgenomen in de database). Je controleert je document voordat je het definitief inlevert. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 11 of 16.

12 Jij het resultaat van de plagiaatscan mag zien (SA Report, voorbeeld zie volgende figuur). 3.3 Toetsen en enquêtes Een docent kan in Blackboard (oefen)toetsen en enquêtes voor je klaarzetten. Je antwoorden worden opgeslagen in de Course. Docenten kunnen deze bekijken en eventueel open antwoorden beoordelen. Je kunt via My Grades alleen je eigen resultaten zien. Realiseer je dat alleen de resultaten die je ziet in Osiris officieel zijn geregistreerd. Let op: Aan beoordelingen in Blackboard kun je geen rechten ontlenen. Wanneer je een enquête invult, worden je antwoorden anoniem opgeslagen. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 12 of 16.

13 4 Blackboard Content System 4.1 Inleiding Content System Op de Content System tab vind je een aantal modules die je toegang geven tot (delen van) het Content System. In het Content System van Blackboard heb je een persoonlijke map My Content. Hierin kun je bestanden plaatsen, geordend in mappen. Op de HG werkplek kun je je bestanden online bewerken door de map te openen met de knop Open in Web Folder. In het Content System kun je via zoeken bestanden lokaliseren die je mag lezen. 4.2 Overzicht functies in het Content System My Content: Hier kun je je eigen bestanden uploaden en mappenstructuren inrichten. Course Content: Hier zie je de bestanden en mappen uit jouw courses. Institution Content: Dit is een overblijfsel van het oude intranet en wordt niet meer gebruikt. Bookmarks: Hierin kun je snelkoppelingen maken naar mappen en bestanden die je veel gebruikt. Jump to: Jump to wordt gebruikt om snel naar Collaborations en Tools te kunnen navigeren. Collaboration: Hier kun je planningen en stappenplannen maken voor het uitvoeren van bepaalde processen met Content uit het Content System, in samenwerking met andere personen. Tools: Onder Tools kun je direct navigeren naar je Bookmarks, Personal Settings, en Locaties in het Content System. Ook staat hierin een link naar de helppagina van Blackboard. Search Content: Hier kun je zoeken naar jouw content of die uit Courses op simpele of geavanceerde wijze. Ook kun je zoeken naar opgeslagen zoekopdrachten terughalen. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 13 of 16.

14 4.3 My Content en bestanden uploaden Bestanden uploaden in My Content Ga naar My Content. Ga met je muis op Upload staan en klik op Upload Files Selecteer het te uploaden bestand van je computer en vink bij stap twee de gewenste opties aan. Als je klaar bent klik je op submit Bestand permissies (machtigingen) Elke map en elk bestand kent toegangsrechten. Standaard is elke map en bestand in My Content alleen in te zien door jezelf: icoon hand omhoog. In het algemeen geldt: wijzig de permissies binnen My Content niet. Bij het delen van een portfolio (zie handleiding Portfolio) met een docent wordt het document automatisch gedeeld met de docent, ook al staan de machtigingen op niet gedeeld. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 14 of 16.

15 5 Kaltura Met Kaltura kun je je eigen video s op Blackboard plaatsen. Je kunt bestanden vanaf je computer uploaden of ter plaatse een opname maken met een webcam en microfoon. Je vindt Kaltura onder de Tools-module op de startpagina van Blackboard Learn (My Media (Kaltura). Voor meer informatie over Kaltura kun je onder de Help for Students-tab de module Kaltura Help raadplegen. Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 15 of 16.

16 6 Vragen stellen over Blackboard en Helpdesk Voor technische storingen en eenvoudige (niet inhoudelijke) vragen kun je het ICT Supportcenter bellen ( ). Een naar kan ook. Een aantal locaties van de HG heeft een eigen ICT helpdesk waar je vragen kunt stellen. Wanneer je problemen hebt met over de werking van Blackboard, is er een aantal mogelijkheden om antwoord te krijgen op je vraag. Blackboard zelf kent een Help functie waar je kunt zoeken naar het antwoord op je vraag. Je komt er via de Help tab in Blackboard. Ook is er een FAQ. Heb je een inhoudelijke vraag over het cursusmateriaal dan kun je de vraag stellen aan je docent. Er is een t.b.v. Blackboard support. Hier worden eventuele storingen of nieuws rondom Blackboard gemeld. Let op: Docenten mogen niet belast worden met technische vragen over Blackboard. Groetjes van Sven, veel werkplezier! Windows 7, Google Chrome 45.0, Blackboard 9.1, Taal: Engels op 15 juli Versie 2.0 Page 16 of 16.

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten

Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn Quick Start Guide voor studenten Blackboard Learn, de digitale leeromgeving De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor studenten voor belangrijke informatie zoals

Nadere informatie

De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten

De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten De Studentenportal en Blackboard in een nieuw jasje De Studentenportal is de gepersonaliseerde en centrale toegang voor

Nadere informatie

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus

Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus Quick Start Blackboard Eerste opzet Blackboard cursus (TiU) gebruikt Blackboard Learn als digitale leeromgeving. In dit document staan de meest essentiële onderdelen van Blackboard kort uitgelegd. Neem

Nadere informatie

Blackboard 9.0 Docentenhandleiding

Blackboard 9.0 Docentenhandleiding Blackboard 9.0 Docentenhandleiding Faculteit der Rechtsgeleerdheid - Afdeling ICT en Onderwijs 1. HET GEBRUIK VAN BLACKBOARD OP DE FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2 2. INLOGGEN, MY INSTITUTION, EDIT MODE

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Docenten handleiding Versie 21 september 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding versie 1 juni 2016 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

Blackboard en MyMedia

Blackboard en MyMedia My Media De module My Media geeft via de My Media link toegang tot de bestanden waarover je via het media platform de beschikking hebt om in Blackboard te gebruiken. Bijvoorbeeld: Module toevoegen Als

Nadere informatie

CANVAS INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN

CANVAS INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN CES Versie 1.0, Juli 2018 WAT IS CANVAS? Canvas is de nieuwe digitale leeromgeving van de UT; de vervanger van Blackboard. Met ingang van academisch jaar 2018-19 worden alle

Nadere informatie

Handleiding Blackboard 9.1 voor studenten 2

Handleiding Blackboard 9.1 voor studenten 2 Handleiding Blackboard 9.1 voor studenten 2 Handleiding Blackboard voor studenten 1 Wat is Blackboard?... 3 2 Wat heb ik nodig om met Blackboard te werken?... 3 3 Hoe krijg ik toegang tot Blackboard?...

Nadere informatie

CANVAS INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN

CANVAS INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN INTRODUCTIE VOOR STUDENTEN CES Versie 1.1, Juli 2019 WAT IS? Canvas is ons Learning Management System. Canvas gebruik je om: Cursusmateriaal te bekijken (bijvoorbeeld college sheets) Aankondigingen en

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Course content in eigen archief plaatsen (voor docenten)

Course content in eigen archief plaatsen (voor docenten) Inleiding De tot juli 2016 gebruikte Blackboard omgeving zal m.i.v. 1 augustus 2017 niet meer beschikbaar zijn. Tot augustus kun je nog content van een of meerdere courses veilig stellen, door de bestanden

Nadere informatie

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar

Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Snel op weg met Blackboard in het nieuwe studiejaar Hoe moest dat ook alweer met Blackboard, denkt menig docent in de week voorafgaand aan het nieuwe studiejaar. Om uw geheugen op te frissen en u snel

Nadere informatie

Handleiding Grade Center

Handleiding Grade Center Handleiding Grade Center Opgesteld 29 augustus 2008 door Studion Support Wat is de Grade Center? In de Grade Center vind je alle studenten die ingeschreven staan in de cursus. Je kunt per student cijfers

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online. Erasmus School of History, Culture and Communication

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online. Erasmus School of History, Culture and Communication Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Versie augustus 2012 pg. 1 Inhoudsopgave 1. MyEUR p. 3 2. Osiris p. 6 A. Inschrijven voor cursussen

Nadere informatie

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen

Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011. 1. Introductie. 2. Inloggen Workshop Centrale ELO naar Blackboard 9.1 31 maart 2011 1. Introductie Momenteel gebruikt de Open Universiteit binnen Studienet versie 7.2 van Blackboard. Het project Upgrade Blackboard is onlangs gestart,

Nadere informatie

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ).

U bent nu aangemeld op het Chamilo leerplatform en hebt toegang tot de tabs in de blauwe balk (Home pagina, Cursussen, enz ). Pagina 1 van 17 Surf naar http://chamilo.avondschool.be (vanaf september 2012) Tik bij Gebruikersnaam (Username) uw ecard gebruikersnaam. Tik bij Wachtwoord (Password) uw bijhorend ecard wachtwoord. Klik

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Studenten handleiding Versie 1, mei 2017 Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard... 2 My Media... 2 Introductie My Media... 2 My Media: Add New... 5 Add New: Media Upload...

Nadere informatie

Studienet in een nieuw jasje. Quick Start Guide voor studenten

Studienet in een nieuw jasje. Quick Start Guide voor studenten Studienet in een nieuw jasje Quick Start Guide voor studenten Projectteam Centrale ELO van de Open Universiteit Instellingsbreed Platform Onderwijs (IPO) 7 juli 2011 Algemeen Blackboard (de 'motor' van

Nadere informatie

Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Docenten

Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Docenten Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Docenten Versie 4 Deze snelstarthandleiding is een verkorte versie van de Handleiding Blackboard 6 voor docenten. In de snelstarthandleiding wordt achter de Engelstalige

Nadere informatie

Versie augustus 10. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online

Versie augustus 10. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Versie augustus 10 Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Inhoudsopgave I. MyEUR p. 2 II. Osiris p. 4 A. Inschrijven voor cursussen en tentamens p. 5 B. Bekijken van studieresultaten/-voortgang

Nadere informatie

Snelstart Handleiding Blackboard 9.1 Studenten

Snelstart Handleiding Blackboard 9.1 Studenten Snelstart Handleiding Blackboard 9.1 Studenten Deze snelstarthandleiding is een verkorte versie van de Handleiding Blackboard 9.1.5 voor cursisten In de snelstarthandleiding wordt achter de Engelstalige

Nadere informatie

Blackboard Assignment tool

Blackboard Assignment tool Blackboard Assignment tool Voor het geven van opdrachten binnen de Blackboard (Bb) leeromgeving heeft Bb een tool ontwikkeld met de naam Assignment. Deze naam kan tot enige verwarring leiden omdat er ook

Nadere informatie

Studenthandleiding Portfolio in Blackboard Learn

Studenthandleiding Portfolio in Blackboard Learn Studenthandleiding Stafbureau onderwijs & onderzoek Functioneel beheer Blackboard Learn. T.b.v. October 2014 release. Versie: 02-12-2014. Handleiding portfolio studenten In deze handleiding wordt het aanmaken

Nadere informatie

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication

Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Erasmus School of History, Culture and Communication Versie augustus 11 Inhoudsopgave I. MyEUR p. 2 II. Osiris p. 4 A. Inschrijven voor cursussen en

Nadere informatie

Quickstart Nestor. Blackboard versie 9. educational technology and innovation. universitair onderwijscentrum groningen

Quickstart Nestor. Blackboard versie 9. educational technology and innovation. universitair onderwijscentrum groningen universitair onderwijscentrum groningen educational technology and innovation Quickstart Nestor Blackboard versie 9 Universitair Onderwijscentrum Groningen 16 juni 2009 universitair onderwijscentrum groningen

Nadere informatie

ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE

ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE VOOR MASTERSTUDENTEN CES Versie 5.0, Juli 2015 ONDERWIJSSYSTEMEN WAARVOOR WORDEN ZE GEBRUIKT? Inschrijven voor cursussen Cursusinformatie en -materialen Persoonlijke

Nadere informatie

Toetsen in Blackboard

Toetsen in Blackboard Toetsen in Blackboard Met de tool Test kun je toetsvragen maken en afnemen. In dit document wordt uitgelegd 1. Hoe een toets gemaakt kan worden. 2. Hoe een toets bewerkt kan worden. 3. Hoe een toets beschikbaar

Nadere informatie

Handleiding Kaltura via Blackboard

Handleiding Kaltura via Blackboard Handleiding Kaltura via Blackboard Docenten handleiding Versie 1.6, Mei 2017 Functioneel Beheer Blackboard, Studenten- en Onderwijszaken (SEA), Universiteit Leiden Inhoudsopgave Inloggen in Blackboard...

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen CURSISTEN HANDLEIDING November 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of

Nadere informatie

QUICKSTART NESTOR 9.1 SP11 DOCENT

QUICKSTART NESTOR 9.1 SP11 DOCENT QUICKSTART NESTOR 9.1 SP11 DOCENT Versie april 2013 INHOUDSOPGAVE Inleiding... 3 Startpagina verkennen... 4 Eerste keer inloggen in SP11... 4 Global navigation (nieuw)... 4 Task-based Navigation/Cursus

Nadere informatie

Webonderdelen (Web Parts)

Webonderdelen (Web Parts) Webonderdelen (Web Parts) Een SharePoint pagina is opgedeeld in een aantal zones op het scherm. In elke zone kunnen Webonderdelen, veelal Web Parts genoemd, geplaatst worden. Deze Web Parts zijn kleine

Nadere informatie

Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Cursisten

Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Cursisten Snelstarthandleiding Blackboard 6 voor Cursisten Versie 4 Deze snelstarthandleiding is een verkorte versie van de Handleiding Blackboard 6 voor cursisten In de snelstarthandleiding wordt achter de Engelstalige

Nadere informatie

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software

Handleiding Zarafa Webapp. The Best Open Source Email & Collaboration Software Handleiding Zarafa Webapp The Best Open Source Email & Collaboration Software Door: Campai BV Tel. : 079-3637050 Tel. Support: 079-3637051 Gemaakt op: 22-03- 2013 Inhoud 1. Inloggen... 3 2. Settings (instellingen)...

Nadere informatie

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen

Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen Learning Management Systeem (LMS) Bedrijfsopleidingen DOCENTEN HANDLEIDING Oktober 2009 E-mail: bedrijfsopleidingen@lumc.nl 2009 Alle rechten voorbehouden LUMC-Bedrijfsopleidingen Behoudens de in of krachtens

Nadere informatie

HANDLEIDING. Studion/ Blackboard voor studenten. Kenmerk: 01.09.2010 STUDION & OSZ Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht, augustus 2010

HANDLEIDING. Studion/ Blackboard voor studenten. Kenmerk: 01.09.2010 STUDION & OSZ Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht, augustus 2010 HANDLEIDING Studion/ Blackboard voor studenten 2010 2011 Kenmerk: 01.09.2010 STUDION & OSZ Faculteit Sociale Wetenschappen Universiteit Utrecht, augustus 2010 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. STUDION/Blackboard...

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Startscherm trainer

SportCTM 2.0 Startscherm trainer SportCTM 2.0 Startscherm trainer Inloggen Webapplicatie Via inlog.dotcomsport.com kun je in inloggen op de webapplicatie van het SportCTM. Wij adviseren onderstaande browsers Windows: Internet Explorer,

Nadere informatie

Aanwijzingen voor Blackboard gebruik in TOM

Aanwijzingen voor Blackboard gebruik in TOM Aanwijzingen voor Blackboard gebruik in TOM Versie 26-2-2014 M.J. Verkroost (CES-OD, Coördinator onderwijskundige Blackboard ondersteuning) Ellen Peters (CES-FAB, Functioneel beheerder Blackboard) Waarom

Nadere informatie

Outlook Web App 2010 XS2office

Outlook Web App 2010 XS2office Handleiding Outlook Web App 2010 XS2office Toegang tot uw contacten, adressen en e-mail berichten via internet XS2office Versie: 22 juli 2014 Helpdesk: 079-363 47 47 Handleiding OWA Helpdesk: 079-363 47

Nadere informatie

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Handleiding. Outlook Web App 2010 - CLOUD. Versie: 22 oktober 2012. Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Outlook Web App 2010 - CLOUD Versie: 22 oktober 2012 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web App 2010 - CLOUD Voorblad Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Inloggen...4

Nadere informatie

Handleiding itslearning deeltijdonderwijs

Handleiding itslearning deeltijdonderwijs Handleiding itslearning deeltijdonderwijs versie augustus 2018 Inhoud 1. Inloggen in itslearning... 3 Eenmalig: Toestemming verlenen en voorkeuren instellen... 4 2. Startpagina itslearning... 5 3. Vakken

Nadere informatie

Basis handleiding CMS

Basis handleiding CMS Basis handleiding CMS Inhoud Basis handleiding CMS... 1 Inloggen... 3 Pagina beheren... 4 Pagina toevoegen/wijzigen... 6 WYSIWYG editor... 8 externe / interne link toevoegen... 9 Plaatjes toevoegen...

Nadere informatie

Saxion Research Cloud Drive (SRCD)

Saxion Research Cloud Drive (SRCD) 1 Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Handleiding Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Welke (groepen) gebruikers kun jij rechten geven? Hoe meld je je aan bij SURFconext? Een mappenstructuur maken in SRCD

Nadere informatie

Handleiding Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Handleiding Saxion Research Cloud als Netwerkschijf

Handleiding Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Handleiding Saxion Research Cloud als Netwerkschijf 1 Handleiding Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Klik op één van de onderstaande onderwerpen om direct naar de juiste uitleg in de handleiding te gaan. Welke (groepen) gebruikers kun jij rechten geven?

Nadere informatie

SportCTM 2.0 Sporter

SportCTM 2.0 Sporter SportCTM 2.0 Sporter APP Inloggen Dotcomsport heeft ter ondersteuning van de dagelijkse praktijk ook een APP ontwikkeld, om data invoer te vereenvoudigen. Deze APP ondersteunt de onderdelen; Agenda (invoer

Nadere informatie

Toegang tot uw e-mailberichten via internet

Toegang tot uw e-mailberichten via internet Basishandleiding Multrix Outlook Web App 2010 Versie: 24 februari 2011 Toegang tot uw e-mailberichten via internet Handleiding Multrix Outlook Web Access 2010 Voorblad Inhoudsopgave 1 Inloggen...3 2 Veelgebruikte

Nadere informatie

Blackboard Learn 9.1 Wat is er veranderd in Blackboard voor mij als Docent?

Blackboard Learn 9.1 Wat is er veranderd in Blackboard voor mij als Docent? Blackboard Learn 9.1 Wat is er veranderd in Blackboard voor mij als Docent? Blackboard Learn 9.1 de digitale leeromgeving in een nieuw jasje Blackboard is de digitale leeromgeving van de Universiteit van

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

via Cijfers kan je zien welke resultaten je hebt behaald. via Aanwezigheid kan je je aanwezigheid en absentie bekijken.

via Cijfers kan je zien welke resultaten je hebt behaald. via Aanwezigheid kan je je aanwezigheid en absentie bekijken. Handleiding voor leerlingen Magister Op het Erasmus College gebruiken we sinds dit schooljaar het programma Magister als ELO in plaats van Fronter. Daarmee kunnen zowel jij, als leerling, als jouw ouders

Nadere informatie

Saxion Research Cloud Drive (SRCD)

Saxion Research Cloud Drive (SRCD) 1 Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Handleiding Saxion Research Cloud Drive (SRCD) Welke (groepen) gebruikers kun jij rechten geven? Hoe meld je je aan bij SURFconext? Een mappenstructuur maken in SRCD

Nadere informatie

Handleiding Onderwijssystemen

Handleiding Onderwijssystemen Handleiding Onderwijssystemen Osiris Osiris is het studenten informatiesysteem van de Universiteit Twente. Hier kun je onder andere je persoonlijke gegevens zien, inschrijven voor modules en je cijfers

Nadere informatie

Blackboard 6. Handleiding voor studenten. Bewerkt door: Wessel Kieft In samenwerking met: Wies Verschoor

Blackboard 6. Handleiding voor studenten. Bewerkt door: Wessel Kieft In samenwerking met: Wies Verschoor Blackboard 6 Handleiding voor studenten Bewerkt door: Wessel Kieft In samenwerking met: Wies Verschoor Wat is Blackboard? Blackboard is een digitale leeromgeving, die wordt gebruikt ter ondersteuning van

Nadere informatie

ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE

ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE ONDERWIJSSYSTEMEN UNIVERSITEIT TWENTE BINNEN HET TWENTS ONDERWIJS MODEL (TOM) CES Versie 5.0, Juli 2015 ONDERWIJSSYSTEMEN WAARVOOR WORDEN ZE GEBRUIKT? Inschrijven voor modules Module-informatie en -materialen

Nadere informatie

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN 1.a Hoe meld ik mij aan? U kunt zich aanmelden door uw domeinnaam gevolgd door /wp-admin te openen in uw browser. Ga naar internet en type (bijvoorbeeld) URL: http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin

Nadere informatie

Teams voor medewerkers

Teams voor medewerkers Teams voor medewerkers FCLive Versie 7 maandag 3 september 2018 Na het volgen van deze module kun je: uitleggen wat je met Teams kunt doen een nieuw team starten personen toevoegen en verwijderen communiceren

Nadere informatie

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011

Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Instructie Roosterwebsite (ical/ics-bestand) Last updated: 07 Februari 2011 Deze instructie is bedoeld voor studenten en docenten die hun rooster op willen nemen in HvA Webcalendar,Outlook 2007/2010, Windows

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Werken met de Elektronische Leeromgeving Moodle

Werken met de Elektronische Leeromgeving Moodle Werken met de Elektronische Leeromgeving Moodle In dit eerste hoofdstuk overlopen we de belangrijkste functies van onze Elektronische Leeromgeving, ELO Moodle, kortom Moodle. Dit digitaal platform is onontbeerlijk

Nadere informatie

HANDLEIDING CURSUS PLANNER

HANDLEIDING CURSUS PLANNER HANDLEIDING CURSUS PLANNER 26-04-2013 SP11 Contents Handleiding Cursus Planner... 3 Activeren Cursus Planner... 3 Het opzetten van de cursusplanner... 4 Het invullen van de cursus planner... 6 2 HANDLEIDING

Nadere informatie

Course content uit bbold.avans.nl (voor studenten)

Course content uit bbold.avans.nl (voor studenten) Als je voor augustus 2016 bent begonnen met jouw studie bij Avans Hogeschool is het goed om even tijd te nemen om deze tekst te lezen. Alle Blackboard courses die tot en met juli 2016 in gebruik waren,

Nadere informatie

Handleiding Office 365 Specifiek voor gebruikers van De Nassau

Handleiding Office 365 Specifiek voor gebruikers van De Nassau Handleiding Office 365 Specifiek voor gebruikers van De Nassau Versie: 1.0 Gemaakt door: ICT Helpdesk De Nassau Datum: 5-3-2015 Inhoud Inloggen Office 365...2 Navigatie....5 E-mail...6 Eerste gebruik...6

Nadere informatie

Korte handleiding. Klik vervolgens op de blauwe letters No account yet? Register here.

Korte handleiding. Klik vervolgens op de blauwe letters No account yet? Register here. Korte handleiding Dankjewel voor je interesse in onze internationale weblog en voor het feit dat je een account wilt aanmaken. Met deze handleiding gaat dat eenvoudig; je zult het zien! Een account aanmaken

Nadere informatie

Handleiding Sportlink Club

Handleiding Sportlink Club Handleiding Sportlink Club Dit document is automatisch gegenereerd. We raden u aan de handleiding online te raadplegen via www.sportlinkclub.nl/support. 1. Installatiehandleiding.........................................................................................

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Inwerken onderwijssystemen

Inwerken onderwijssystemen Als je op de Universiteit Twente gaat studeren zijn er een aantal onderwijssystemen (lees websites) die je zal gaan gebruiken: - Canvas: Hier kan je je opdrachten, vakinformatie, deelcijfers en berichten

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Drenthe College Portal. Office 365 OneDrive

Drenthe College Portal. Office 365 OneDrive Drenthe College Portal Office 365 OneDrive Stijn Visscher 16-2-2017 1. Navigeren naar je persoonlijke OneDrive Ga met je internetbrowser (Internet Explorer, Firefox, Chrome etc.) voorkeur Internet Explorer

Nadere informatie

Blackboard Toetsvragen maken in Word

Blackboard Toetsvragen maken in Word Blackboard Toetsvragen maken in Word Inleiding We gaan vragen maken in een Word en deze vragen via kopiëren en plakken vertalen naar een tekstbestand (.txt) wat Blackboard begrijpt. Opmerking: Dit is iets

Nadere informatie

Toledo - gids. Yperman Patrick Beerten Xenia

Toledo - gids. Yperman Patrick Beerten Xenia Toledo - gids Yperman Patrick Beerten Xenia Katholieke Hogeschool Limburg vzw Campus Diepenbeek, Agoralaan gebouw B bus 1, 3590 Diepenbeek Tel. 011/ 230 770 Fax 011/ 230 789 info@khlim.be Inhoudsopgave

Nadere informatie

Handleiding Basecamp

Handleiding Basecamp Handleiding Basecamp PlusPort b.v. PlusPort 2013 Pagina 1 van 24 1 Inhoudsopgave. 1 Inhoudsopgave.... 2 2 Wat is Basecamp?... 3 3 Aan de slag met Basecamp... 4 3.1 Inloggen... 4 4 Projects... 6 4.1 Projectoverzicht...

Nadere informatie

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord

Snelstart. Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord Snelstart Hoe werkt het Basis Menu? 1 Log in met E-mail adres en Wachtwoord 1 2 Selecteer een client (bijvoorbeeld Fabian met als afbeelding een -1-) waar voor u aan de slag wil. 2 3 Ga rechts boven naar

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM)

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) ONDERNEMERSWEBSITES.NL Inhoud Inloggen... 2 Paginaoverzicht... 3 Is een pagina wel of niet gepubliceerd en wel of niet zichtbaar in menu?... 3 Subpagina...

Nadere informatie

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm:

Om in te loggen in het CMS (Content Management Systeem) gaat u naar http://domeinnaam.nl/admin Hier ziet u het inlogscherm: CMS Handleiding Inhoudsopgave Inloggen in het CMS... 3 Pagina s toevoegen... 4 Pagina s bewerken... 7 Een link toevoegen... 8 Een afbeelding toevoegen... 10 Foto s plaatsen op de fotopagina... 12 Media...

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)

IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50) IMPACTXRM CRM GENERAL GEBRUIKERSHANDLEIDING IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Herzien 12.09.2016 Inhoud Inhoud... 1 IMPACTXRM General Algemene informatie...

Nadere informatie

Handleiding Weken met een Chromebook

Handleiding Weken met een Chromebook Handleiding Weken met een Chromebook Inhoud 1. Inloggen op een Chromebook... 3 2. Muis of Touchpad... 4 3. Opdrachten vanuit de ELO... 5 4. Office 365... 6 4.1 OneDrive... 6 4.2 Email... 8 4.3 Word...

Nadere informatie

Handleiding Module Security (Log in)

Handleiding Module Security (Log in) Handleiding Module Security (Log in) WebGenerator ProSite CMS Versie 1.0 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Hoe werkt de beveiliging?... 3 Wat kan worden beveiligd?... 3 Hoe beveiligt u een webpagina?...

Nadere informatie

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?

2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen? Appendix B. Beeldmateriaal en Blackboard 1. Inleiding...1 2. Wanneer moet ik een afbeelding verkleinen?...1 3. Het formaat van een afbeelding wijzigen...2 4. Een afbeelding comprimeren...4 5. Een uitsnede

Nadere informatie

HANDLEIDING Ouderportaal

HANDLEIDING Ouderportaal HANDLEIDING Ouderportaal Inhoudsopgave 1. Gebruik van het ouderportaal... 3 1.1 Inloggen... 3 1.2 Het portaal... 4 2. Het fotoboek... 4 3. Het schriftje... 5 4. Berichten... 5 5. Mijn gegevens... 7 5.1

Nadere informatie

Dit document geeft een korte gebruiksaanwijzing waarmee u zelf aan de slag kunt gaan.

Dit document geeft een korte gebruiksaanwijzing waarmee u zelf aan de slag kunt gaan. Plagiaatcontrole met behulp van Blackboard Inleveren en op plagiaat laten controleren van documenten Het is mogelijk om documenten automatisch te laten controleren op plagiaat. Hiervoor zijn twee opties

Nadere informatie

Versie augustus 09. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online

Versie augustus 09. Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Versie augustus 09 Studentenhandleiding Osiris, Blackboard en SIN-Online Inhoudsopgave I. MyEUR p. 2 II. Osiris p. 4 A. Inschrijven voor cursussen en tentamens p. 5 B. Bekijken van studieresultaten/-voortgang

Nadere informatie

Plagiaatcontrole met Blackboard november 08

Plagiaatcontrole met Blackboard november 08 Plagiaatcontrole met behulp van Blackboard Inleveren en op plagiaat laten controleren van documenten Het is mogelijk om documenten automatisch te laten controleren op plagiaat. Hiervoor zijn twee opties

Nadere informatie

Handleiding RotsRadio Airtime

Handleiding RotsRadio Airtime Handleiding RotsRadio Airtime RotsRadio maakt gebruik van Airtime, een systeem waarmee een groep gebruikers een radiostation kan onderhouden. Met je eigen inloggegevens kan je inhoud toevoegen aan RotsRadio.

Nadere informatie

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken

Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Korte handleiding O365=Office 365 Let op: er worden hier en daar nog wijzigingen doorgevoerd, dus de afbeeldingen en teksten kunnen afwijken Inhoud 1. Inloggen... 2 2. Openingscherm... 3 3. Outlook...

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Introductie Werken met Office 365

Introductie Werken met Office 365 Introductie Werken met Office 365 Een introductie voor gebruikers Inhoud Inleiding... 4 Aanmelden bij Office 365... 4 Werken met Office 365 Outlook... 5 Werken met Outlook 2007/2010... 5 Werken met de

Nadere informatie

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER

GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER GEEF UW INVESTERINGEN EEN BOOST MET LIVE TRADER Klaar om LIVE TRADER te gebruiken? Ontdek de belangrijkste functies van deze tool. Het hoofdscherm gebruiken De modules organiseren Effecten zoeken Het overzicht

Nadere informatie

Wat is itslearning..?

Wat is itslearning..? Wat is itslearning..? Met itslearning heb je via internet altijd toegang tot bijvoorbeeld je huiswerk, interessante informatie en studiewijzers. Ook kun je via itslearning communiceren, samenwerken met

Nadere informatie

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren

Inleiding. - Teksten aanpassen - Afbeeldingen toevoegen en verwijderen - Pagina s toevoegen en verwijderen - Pagina s publiceren Inleiding Voor u ziet u de handleiding van TYPO3 van Wijngaarden AutomatiseringsGroep. De handleiding geeft u antwoord geeft op de meest voorkomende vragen. U krijgt inzicht in het toevoegen van pagina

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 'Welkom bij de handleiding van de CrisisConnect app' 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1 Dossiers

Nadere informatie

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ

'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ 'RNHRV6WXGHQWHQKDQGOHLGLQJ '2.(26678'(17(1+$1'/(,',1*,QOHLGLQJ,QORJJHQ 'RNHRVPHQXEDON Mijn Profiel 4 Mijn Agenda 4 &XUVXVRYHU]LFKW &XUVXVVWDUWSDJLQD Agenda 8 Ad valvas 8 Documenten 8 Links 9 Forums 9 Oefeningen

Nadere informatie

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde.

Het werken met het nieuwe netwerk zal even wennen zijn, het grootste deel van de programma s waarmee je werkt blijven echter hetzelfde. Introductie De Gemiva-SVG Groep krijgt een nieuw netwerk. Het doel van het nieuwe netwerk is een hogere beschikbaarheid te behalen en mee te kunnen groeien met nieuwe ontwikkelingen. Over dat laatste informeren

Nadere informatie

Handleiding Scorion voor studenten CRU

Handleiding Scorion voor studenten CRU scorion@umcutrecht.nl Handleiding Scorion voor studenten CRU Inhoudsopgave Inloggen 3 Startscherm en basisfuncties 4 Formulieren 5 Formulierenset invoegen 6 Formulieren invoegen 9 Eigen formulieren invullen

Nadere informatie