CURSUS SCHAPENVERLOSSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CURSUS SCHAPENVERLOSSEN"

Transcriptie

1 CURSUS SCHAPENVERLOSSEN WEESP FEBRUARI 2007

2 Cursus Schapenverlossen Inhoudsopgave: Voorwoord Dracht Voorbereiding op de lammertijd Lammertijd Ziekten rond het aflammeren Moeilijkheden tijdens de geboorte De verlossing zelf Moeilijkheden na de geboorte Ziekten na het aflammeren Tenslotte

3 Voorwoord Al vele malen is mij gevraagd een cursus schapenverlossen te organiseren. Alle keren dat dit gebeurde was juist na of tijdens een verlossing van een schaap en dus midden in de lammertijd. Te laat dus om daar nog snel even gehoor aan te geven. Tegen het einde van het jaar dacht ik er zelf niet meer aan en/of was ik te druk om zoiets te organiseren. Vorig jaar echter heb ik een aantal schapenhouders beloofd deze cursus te geven, als daar tenminste belangstelling genoeg voor zou zijn. Belofte maakt schuld. Vandaar dat ik u vanavond het nodige probeer bij te brengen om zodoende de aflammerperiode zelfverzekerd tegemoet te treden. Ik wil deze avond de meest voorkomende problemen behandelen die vóór, tijdens en ná het lammeren voorkomen. Ze zullen ook allemaal in deze cursusmap besproken worden. De nadruk zal vanavond echter komen te liggen op het geven van praktische tips en het aanleren van vaardigheden voor het schapenverlossen zelf. De theoretische achtergrond van een en ander kunt u altijd terugvinden in deze map. Ik heb absoluut niet geprobeerd volledig te zijn. Wat in deze cursus aan bod komt, zijn die problemen en ziekten die ikzelf tijdens mijn werk in de lammertijd regelmatig ben tegengekomen. Ik hoop dat iedereen een interessante avond heeft waarbij elk van u naar huis gaat met het idee dat er heel wat kennis opgedaan is. Hans Gorter

4 Dracht De lengte van de dracht verschilt van ras tot ras en varieert van 138 tot 150 dagen. Voor het gemak spreken we over een drachtlengte van 5 maanden min een week. Tijdens deze periode kan op verschillende manieren worden geconstateerd of een dier wel of niet drachtig is. Weinig gebruikte methoden (want duur en omslachtig) zijn de progesterontest en het röntgenonderzoek. Wel handig en betaalbaar is het echografisch onderzoek vanaf dagen na dekking. Aan het einde van de dracht kun je het meestal zelf wel onderzoeken door het aftasten van de buik en inspectie van de uier. Voor het begrijpen van een aantal ziekten van het schaap aan het einde van de dracht is het goed te weten dat 80 % van het geboortegewicht ná de 90 ste dag van de dracht wordt gevormd. Het eerste probleem dat tijdens de dracht op kan treden is het afgebroken worden van de dracht. Dit kan al in de eerste 6 weken gebeuren. We spreken dan van vroeg-embryonale sterfte. Meestal wordt dit niet eens opgemerkt en zien we alleen dat het schaap opnieuw gedekt wordt. Als de dracht later wordt afgebroken, spreken we van abortus. Als de vrucht is gestorven wordt deze meteen of zelfs pas veel later afgestoten. Dit kent verschillende verschijningsvormen. Mummificatie. Hierbij is de vrucht gestorven zonder dat de baarmoeder geïnfecteerd is. Deze is dan steriel en ingedroogd. We spreken van een steenvrucht. Deze wordt op het normale moment of later geboren. Soms tegelijk met een of meerdere andere normaal levende lammeren. Maceratie. Hierbij is de vrucht verweekt. We zien slechts losse botjes en bruin-geel dradentrekkend slijm. Vaak stinkt het niet en komt het pas naar buiten na de normale drachtigheidsduur. Emfyseem. Hierbij is de vrucht in de baarmoeder gestorven en gaan rotten. Door gasvorming is de hele vrucht opgezet en stinkt deze. De hierbij betrokken bacteriën komen meestal via de baarmoederhals in de baarmoeder. We zien dit bij een te lang durende geboorte, waarbij soms ondeskundig en niet schoon gewerkt wordt. Als gevolg hiervan ontstaat een (chronische) baarmoederontsteking die ook op andere organen over kan gaan. Altijd moet er dus een antibioticabehandeling volgen.

5 De oorzaken van deze vormen van vroeg-embryonale sterfte zijn velerlei. We verdelen ze in wel- en niet-infectieuze oorzaken. De belangrijkste niet-infectieuze oorzaken zijn: afwijkende vrucht, acetonaemie, stress (hond tussen koppel), ziekte van de ooi (met koorts), bedorven voer, giftige stoffen/planten. De belangrijkste infectieuze oorzaken zijn: Toxoplasma gondii, Chlamydia psittaci, Listeria monocytogenes, Campylobacter spp., Salmonella spp., Border disease-virus, Yersinia spp., Brucella spp. en tenslotte gisten en schimmels. Veel van deze veroorzakers zijn ook besmettelijk voor de mens en met name voor zwangere vrouwen. Aangezien we bij verwerpers niet weten met welk agens we te maken hebben, moet u altijd de nodige hygiënische maatregelen treffen. In het kader van deze cursus voert het te ver elke vorm apart te behandelen. Wel kan ik in het kort samenvatten: Meestal valt de diagnose maar moeilijk te stellen op grond van de verschijnselen. Dus zeker bij meerdere abortussen de vrucht met nageboorte laten onderzoeken. Verwijder de verwerpende ooi uit de koppel en ontsmet de plaats waar dit heeft plaatsgevonden. Leg ook geen lammeren over naar deze ooi. Houd runderen en schapen vanaf enkele weken voor de dekperiode tot enkele weken na de aflammerperiode van elkaar gescheiden (Border disease) Pas op met het voeren van veel (slechtere) kuilproducten (Listeriose). Vaccineren tegen deze veroorzakers is niet mogelijk en maar weinigen zijn te behandelen.

6 Voorbereiding op de lammertijd In de maanden voordat de eerste ooien gaan lammeren kunnen we al een aantal zaken voor elkaar maken. Uiteraard hebben we al plannen gemaakt over de huisvesting. Wat is er nodig en hebben we alles op tijd voor elkaar? Ook moeten we nu beslissen of we de ooien al voorbehoedend willen vaccineren tegen bepaalde ziekten, die vooral de kwetsbare lammeren kunnen treffen. We denken hierbij voornamelijk aan 1. het bloed 2. de zomerlongontsteking 3. zere bekjes Tegen alle aandoeningen kan er gevaccineerd worden. Dit moet wel op tijd gebeuren zodat de ooien genoeg tijd hebben om voldoende antistoffen op te bouwen. Deze worden met de biest afgegeven en bieden zodoende de lammeren een bepaalde tijd bescherming. Als we de ooien dan toch bij elkaar hebben, zie je vaak ook wel of ze al dan niet drachtig zijn. Ook kunnen we, indien nodig, tegelijk de poten nog eens onderhanden nemen.

7 Lammertijd Houd er rekening mee dat al na 140 dagen draagtijd de eerste lammeren geboren gaan worden. De aflamruimte met de hokjes moet dan klaar zijn. De volgende zaken moeten aanwezig zijn: - zeep - schone handdoeken - jodium (5%) - glijmiddel (antiseptisch) - boorzalf - citopogeen - verloskoordje (nylon) - verlosbroek - ademhalingsstimulans - baarmoederpillen - antibiotica - warmtelamp - speenfles - kunstbiest - maagsonde - oornummers + tang - ontwormingsmiddel Geboorteverloop We onderscheiden vier fasen: - de voorbereiding - de ontsluiting - de uitdrijving - de nageboorte De voorbereidingsfase Gedurende deze fase verslappen de bekkenbanden, wordt de kling gezwollen en roder en schiet de uier vol. De ontsluitingsfase Tijdens deze fase vinden de weeën plaats die ervoor zorgen dat de baarmoedermond en de schede verwijden. De ooi is onrustig, zondert zich af van de koppel en gaat vaak liggen en weer staan. Af en toe zien we wat buikpers. Ze verliest dan kleine beetjes urine. Ook laat ze soms al wat melk schieten. Doordat de vruchtblazen en de vrucht in het geboortekanaal komen, worden persweeën opgewekt en wordt zodoende de baarmoedermond geheel opgerekt.

8 De uitdrijvingsfase Met de weeën wordt ook de buikpers nu gebruikt. De vruchtblazen en de vrucht worden nu in de schede geperst. De ooi ligt hierbij vaak op haar zij. Doordat de vruchtblazen nu knappen, wordt de geboorteweg nog gladder en kan het lammetje nog gemakkelijker geboren worden. Direct hieropvolgend breekt ook de navelstreng en is het lammetje op zijn eigen ademhaling aangewezen. Deze fase duurt ½ tot 2 uur. De nageboortefase De nageboorte wordt in de regel één of enkele uren later uitgedreven. Hulp bieden bij de geboorte We moeten hulp bieden als een uur na het zichtbaar worden van de vruchtvliezen de geboorte niet meer vordert.

9 Ziekten rond het aflammeren Acetonaemie Dit is een stofwikkelingsziekte, ook wel slepende melkziekte genoemd, die we bij schapen aan het einde van de dracht zien optreden. De ooien zijn vaak drachtig van een meerling, zijn vaak te vet of juist erg mager. De ziekte verloopt als volgt: In de laatste twee maanden van de dracht wordt 75 % van het gewicht van het lam gevormd. Hier is veel energie voor nodig. Juist bij meerlingdracht komt het pensvolume in het gedrang omdat de ruimte in de buik door de groeiende lammeren minder wordt. De ooi kan dus minder voer opnemen, terwijl ze juist meer nodig heeft. Als de ooi in het haar aangeboden voer te weinig energie vindt, moet zij haar vetreserves aanspreken. Deze reserves kunnen worden omgezet in glucose (=energie). Als er een te grote aanspraak op de vetreserves wordt gedaan, komen er zoveel vetzuren in de lever dat deze het niet meer aankan. Deze vetzuren worden dan in de lever niet volledig verbrand, maar omgezet in giftige ketonlichamen. Het gevolg is dat het bloedsuikergehalte daalt, het gehalte ketonlichamen stijgt en het bloed verzuurt. We kunnen de ziekteverschijnselen geleidelijk tot acuut zien optreden. De dieren zonderen zich af, eten en herkauwen minder (versterkt de ziekte dus), worden traag, slap en wankelen. Uiteindelijk blijven ze liggen. We kunnen een duidelijke aceton-uitademingslucht ruiken. Ze kunnen blind worden, stuiptrekkingen krijgen, in coma raken en sterven. De behandeling heeft alleen in het begin succes. Veel dieren zullen ondanks behandeling sterven. De behandeling is er op gericht de vetafbraak te verminderen, de energiebehoefte te verlagen en de energieopname te verhogen. Eén mogelijkheid is het verrichten van een keizersnede. De energiebehoefte ligt direct lager, de ruimte voor de pens wordt groter. De lammeren overleven dit meestal niet. Een medicamenteuze behandeling kan de volgende zijn: 5 ml Voreen, 2 x daags 60 ml propyleenglycol, evt. 50 ml Calcitad-25 (ter voorkoming van melkziekte) en elke 4-8 uur een geconcentreerde electrolytenoplossing met glucose. Verder moet er smakelijk en gemakkelijk verteerbaar voedsel (krachtvoer, aardappelen, pulp en hooi) aangeboden worden. Preventie is nog belangrijker. Probeer dus te voorkomen dat aan het begin van de dracht vervetting ontstaat. Ook kunnen de ooien geschoren worden. Hierdoor nemen ze meer voer op en kunnen ze hun warmte beter kwijt. Een bijkomend voordeel is dat de dieren rond het lammeren gemakkelijker geobserveerd kunnen worden.

10 Melkziekte Dit komt bij schapen van enkele weken vóór tot enkele weken na het aflammeren voor. De oorzaak is een te laag calciumgehalte in het bloed. Dit ontstaat doordat aan het einde van de dracht veel nodig is voor de botontwikkeling van de lammeren en doordat er te weinig calcium aangeboden of opgenomen wordt. Dit kan liggen aan het te calciumarme rantsoen of doordat de dieren gewoon te weinig eten (stress, verplaatsingen, ziekte). Bij een bepaalde ondergrens zien we ziekteverschijnselen als traagheid, achterblijven, wankele gang, spiertrillingen. Er wordt minder gegeten en de pens werkt trager. Later gaan de dieren liggen en kunnen niet meer overeind en sterven uiteindelijk. De behandeling bestaat uit het (in de ader) toedienen van Calcitad-25. Potlijven Hieronder wordt verstaan het geheel of gedeeltelijk naar buiten komen van de schedewand. Soms komt zelfs de baarmoedermond naar buiten. Het treedt met name op gedurende de laatste weken van de dracht. Er worden veel oorzaken voor genoemd. Verlapte ophangbanden na voorgaande zware geboorten, druk in het bekken door het gewicht van de baarmoeder en erfelijkheid. Als er niet ingegrepen wordt, gaat de ooi alleen maar meer persen en komt er nog meer naar buiten toe wat daarop verontreinigd en beschadigd raakt. Ook krijgen we te maken met een bemoeilijkte urineafvoer en zelfs met blaasontsteking. Bij de geboorte vindt de ontsluiting nogal eens onvolledig plaats. Bij het constateren van een potlijver dient er dan ook ingegrepen te worden. Dit kan door het aanbrengen van een lepel in de vagina die aan de wol wordt vastgezet. Dit werkt alleen bij lichte vormen. Bij de geboorte hoeft deze niet eerst verwijderd te worden, omdat deze door het lam uit de schede wordt gedrukt. Ook kan een bühnerse hechting worden aangelegd. Zeker bij ernstige vormen is dit de enige mogelijkheid. Bij een naderende geboorte moet deze wel losgeknoopt worden om het lam te kunnen laten passeren. Let wel: niet uithalen, maar in een grote lus vastknopen, zodat de geboorte kan plaatsvinden zonder dat het bandje er uit gaat. Dit kan dan na de geboorte weer strak worden vastgeknoopt. Na het aanleggen van een bühnerbandje willen de dieren nog wel eens ernstig op de teruggeduwde massa blijven persen. Om dit te voorkomen kan het schaap van achteren hoog gezet worden, zodat de massa uit het bekken richting buikholte zakt. De aandrang tot persen wordt dan minder. Omdat we met een erfelijk gebrek te maken hebben, moet de ooi van de fokkerij worden uitgesloten.

11 Moeilijkheden tijdens de geboorte Wie schapen houdt, krijgt altijd te maken met moeilijk geboorten. Het ene ras heeft hier meer last van dan het andere. Vooral de Texelaar kampt met geboorteproblemen. Dit is uiteraard het gevolg van het jarenlang selecteren op de bespiering. We kunnen te maken hebben met een meerlingdracht waarbij de lammeren niet netjes één voor één naar buiten komen. Ook afwijkende liggingen waarbij het lam niet juist gestrekt ligt, geven aanleiding tot geboorteproblemen. Tenslotte kan de schapenhouder zelf de oorzaak zijn van de problemen. Door te veel voeren aan het einde van de dracht kunnen de lammeren zo zwaar worden dat ze niet vanzelf geboren kunnen worden. Als we besluiten met de geboorte te gaan helpen, moeten we er vooral zorg voor dragen dat we zo schoon mogelijk werken. We moeten voorkomen dat door ons handelen een in principe steriele baarmoederinhoud bezoedeld raakt. Het gevolg daarvan is namelijk een ziek schaap met een acute of chronische baarmoederontsteking. Deze kan bij schapen zo ernstig verlopen dat zij er, ondanks een eventuele antibioticabehandeling, aan kunnen sterven. We maken daarom de achterhand van de ooi eerst schoon met water met een ontsmettingsmiddel. Daarna doe we hetzelfde met onze eigen handen en tenslotte gebruiken we voldoende antiseptisch glijmiddel. Nu kunnen we de ooi inwendig onderzoeken naar het hoe en waarom van een niet vlottende geboorte. We voelen naar de baarmoedermond: is deze al (volledig) ontsloten? Voelen we één lam, meerdere lammeren? Is het lam groot, hoe ligt het, leeft het? Met het invoelen krijgen we voortdurend informatie die direct van invloed is op ons verdere handelen. Als we merken dat de schede en baarmoeder te droog zijn, betekent dit dat we meteen overgaan op boorzalf. Vaak is deze droogte het gevolg van het feit dat het vruchtwater al veel eerder is afgekomen en de geboorte dus te lang heeft geduurd. De lammeren zijn meestal dood. Ook in geval van vies stinkend vruchtwater gebruiken we liever boorzalf. Gewoon glijmiddel is in deze gevallen niet bruikbaar omdat het direct van je armen afstroopt. Voordat je boorzalf kunt gebruiken, moet je eerst je handen en armen goed droogmaken omdat anders de zalf niet aan je huid hecht. Als blijkt dat de baarmoedermond onvoldoende ontsloten is, en de ooi al lang genoeg bezig is, kunnen we deze langzaam op gaan rekken. Neem hier vooral de tijd voor. Maak eerst met twee, dan met drie en vier vingers langzaam draaiende bewegingen in de baarmoedermond. Je zult merken dat deze al snel ruimer wordt en dat al gauw je hele hand er door kan. Forceer echter nooit! De kans op verscheuring van de baarmoedermond is

12 groot en bovendien kunnen er enorme bloedingen bij ontstaan waaraan de ooi al snel sterft. In de baarmoeder oriënteren we ons op de aanwezige lammeren. Als het er één is, en we gaan deze helpen geboren te worden, weten we dan zeker dat het er maar één is? Bij twijfel kun je dit altijd controleren door het ene pootje af te tasten richting lichaam en vervolgens, zonder het lijfje van het lam los te laten, op zoek te gaan naar het andere pootje. Als er twee lammeren zijn die tegelijk geboren willen worden, maken we de keuze welke eerst aan de beurt is. Meestal ligt er wel één beter voor dan de ander en die verlossen we dan eerst. Bij twee lammeren waarbij één in kopligging en de andere in stuitligging verlossen we bij voorkeur eerst het lam in kopligging. Door het ene lam wat naar achteren te duwen voorkomen we dat beiden tegelijk in het bekken komen. Bij afwijkende liggingen proberen we hier eerst een normale ligging van te maken, voordat we met verlossen beginnen.(zie hierna) Bij een kopligging trekken we met niet te veel kracht tegelijk aan de twee pootjes richting uier. Liefst trekken we ook tegelijk aan de kop. Bij een stuitligging trekken we uiteraard aan beide achterbenen en moet de geboorte, als we eenmaal begonnen zijn, snel afgerond worden. Zogauw namelijk de navelstreng afgeklemd wordt, zal het lam trachten te gaan ademen. Is het lam nog niet geboren, dan zal er vruchtwater ingeademd worden, en daarin zal het lam verdrinken. Afwijkende liggingen De kopligging, waarbij de kop van het lam op de gestrekte voorpoten ligt is de ligging waarbij het lam het gemakkelijkste geboren kan worden. Afwijkende liggingen zien we vaker bij meerlingdrachten. Bij het corrigeren van afwijkende liggingen moeten we zorgen dat we hier ruimte voor hebben. Vaak moet het lam daarom eerst teruggeduwd worden in de baarmoeder. Als dit niet heel voorzichtig gebeurt, en zeker wanneer de baarmoeder strak om het lam heen ligt, kan er gemakkelijk een baarmoederbeschadiging optreden. Als de baarmoeder hierbij scheurt en er een open verbinding met de buikholte ontstaat, zal de ooi dit in haast alle gevallen niet overleven.

13 Schouder-elleboogligging Hierbij zijn de voorbeentjes niet volledig gestrekt, maar gebogen in het schouder- en ellebooggewricht. Soms wordt het lam gewoon zo geboren, soms ook moeten we eerst de beentjes strekken. Bij te weinig ruimte kunnen we eerst het kopje een eindje terugduwen. Carpaalligging Nu ligt er een voorbeentje niet gestrekt, maar gebogen in de voorknie. Hierdoor zijn ook de schouder en elleboog gebogen. Het lam wordt eerst teruggeduwd in de baarmoeder om ruimte te creëren. Dan wordt de voorknie langs de hals van het lam omhooggebracht. Twee vingers worden vervolgens onder het gebogen klauwtje gelegd en dit wordt naar voren getrokken. Het beentje ligt nu weer gestrekt. Schouderligging Een voorbeentje is helemaal gebogen in de schouder en ligt langs de romp van het lam naar achteren teruggeslagen. Ook hier moeten we eerst weer voor ruimte zorgen door het lam terug te duwen in de baarmoeder. Daarna pakken we het voorpootje beet bij de voorknie en trekken deze naar voren. Zodoende ontstaat er een carpaalligging die we corrigeren zoals hierboven beschreven is. Het teruggeslagen hoofd Deze afwijkende ligging wordt vaak veroorzaakt doordat men denkt met een stuitligging te maken te hebben, en vervolgens aan de beide voorbeentjes trekt terwijl het hoofd niet meekomt. Het lam moet ver in de baarmoeder teruggeduwd worden. Er is dan ruimte om goed te onderzoeken hoe het hoofd terugge-

14 slagen ligt. Het hoofd wordt nu heel voorzichtig naar voren gedraaid. De tarsaalligging Dit is een stuitligging waarbij het achterbeentje in het spronggewricht is gebogen. Voor deze correctie is erg veel ruimte nodig. Het lam wordt eerst erg ver teruggeduwd, waarna de sprong helemaal omhoog richting staartbasis wordt gedraaid. Daarna pakken we het onderbeentje zo vast dat duim en wijsvinger de uitstekende hak omsluiten en met de ringvinger en pink beschermen we het klauwtje. De sprong, die nu bovenin ligt, duwen we nu naar voren en tegelijkertijd halen we het gebogen klauwtje naar achteren gestrekt. We hebben nu weer een normale stuitligging. De heupligging Hierbij ligt het gehele achterbeen langs het lichaam naar voren gestrekt. Vaak is dit bij beide achterbenen het geval. Ook hierbij zorgen we eerst voor veel ruimte. Vervolgens maken we van deze ligging eerst een tarsaalligging door aan het spronggewricht te trekken. Verder gaan we te werk zoals hierboven beschreven staat. Nadat de afwijkende liggingen gecorrigeerd zijn, kunnen we overgaan tot het verlossen van het lam. In een enkel geval zal het niet mogelijk zijn een afwijkende ligging te verhelpen. Dit kan veroorzaakt worden door te grote vruchten en/of te weinig ruimte in de baarmoeder. De enige oplossing is dan nog het uitvoeren van een keizersnede (doe dit niet zelf!). Andere redenen voor het uitvoeren van een keizersnede zijn o.a.: misvormde vruchten, gedraaide baarmoeder, onvoldoende ontsluiting en een te nauw bekken. Legenda bij de afbeeldingen. A: lam eerst terugduwen in de baarmoeder. 1,2,3: de volgorde van handelen na het terugduwen van het lam. K: voorknie S: schouder E: elleboog H: hak O: draaipunt

15 De verlossing zelf Nu het lam in een normale kop- of stuitligging is gelegd, kunnen we proberen of het ook daadwerkelijk verlost kan worden. In de meeste gevallen zullen we met lichte tractie aan de voorpoten, samen met de kop, of aan de achterpoten het lammetje kunnen verlossen. Soms gaat dit niet zo makkelijk en moeten we extra hulpmiddelen gebruiken. Bij een kopligging Het is altijd handig om een verlostouwtje om de kop te leggen. Het touwtje leggen we eerst achter het ene oor, daarna achter het andere oor en vervolgens onder de onderkaak of in het bekje. Het lusje halen we hierna aan zodat het klein genoeg is dat het onder het kaakje of in het bekje blijft. Als touwtje gebruiken we het liefst een nylonkoordje wat in een gesloten lus van voldoende lengte wordt gelegd. Dit heeft als voordeel dat je met een been in de lus kunt stappen als deze is aangelegd. Je hebt nu twee handen vrij om de pootjes aan te pakken. Ook om de pootjes kunnen we een touwtje doen om zodoende meer grip te hebben bij het aantrekken. Een knoopje is beter dan een lus omdat deze laatste wel los wil gaan. Leg de lus/knoop altijd in de kootholte. Bij het aanleggen om het onderbeen loop je het risico van een beenbreuk. Als het kopje zo nog niet wil in treden, wil het volgende nog wel eens helpen. Eerst een knoop (géén lus) om elk pootje leggen. Vervolgens de pootjes terugduwen en op de bekkenrand leggen. Daarna het kopje aantrekken en laten intreden. Lukt dat, dan proberen de pootjes weer naar buiten te trekken. Bij een stuitligging Hierbij kunnen we alleen een touwtje aan de achterbeentjes knopen. Ook weer in de kootholte. Als het bekken van het lam met het aantrekken van de achterbeentjes niet in het bekken van de ooi wil intreden, kun je nog proberen eerst het ene beentje aan te trekken en vervolgens het andere. Lukt dat, dan kun je ook de rest van het lam verlossen. Veelgemaakte fouten Vaak is een verlossing, na een repositie tot een normale ligging, wel mogelijk, maar lukt toch niet omdat de schapenhouder zelf een beoordelingsfout maakt. De volgende fouten worden vaak gemaakt: Een stuitligging verwarren met een kopligging omdat we te maken hebben met een teruggeslagen hoofd. Voel dus altijd naar het staartje. Aan twee poten trekken die van verschillende lammeren zijn. Wel aan de juiste poten trekken, maar er treedt ook een poot of kop van een ander lam in het bekken van de ooi.

16 Moeilijkheden na de geboorte De problemen die we na de geboorte tegen komen, kunnen we eenvoudig verdelen in: Problemen bij de ooi Nadat de ooi bevallen is, zijn er allerlei veranderingen gaande die de kans op ziekte vergroten. Door de veranderde hormoonhuishouding bij de ooi is ook de weerstand sterk afgenomen rond het aflammeren. Na de geboorte staat de baarmoedermond nog open en is de baarmoeder zelf nog gevuld met inhoud (nageboorte en vruchtwater) die een prima voedingsbodem vormt voor ziektekiemen. Doordat ook de melkgift op gang komt, loopt ook de uier kans om ontstoken te raken. De ooi staat op stal met meestal veel andere dieren, waardoor de infectiedruk enorm toeneemt. De volgende problemen worden vaak gezien: Baarmoederprolaps. Hierbij is de wand van één of beide baarmoederhoorns zo ingestulpt, dat ze via de schede naar buiten komen. De oorzaak kan heel divers zijn. Een baarmoeder die na de geboorte onvoldoende samentrekt. Een zwaar geboren lam dat met het verlossen een soort van vacuüm achter zich trekt, waardoor de baarmoederhoorn vanzelf al instulpt. Ook bij een beschadiging aan vagina of baarmoedermond kunnen deze gaan ontsteken, waar de ooi dan weer op gaat persen. Ook een lichte vorm van instulping kan dan al naar buiten worden geperst. Als we de ooi met zo n prolaps aantreffen, moet er direct hulp verleend worden. De prolaps wordt dan teruggebracht en, om recidive te voorkomen, wordt er een bühnerbandje aangelegd. Aan de nageboorte staan. Hiervan spreken we als de nageboorte na 12 uur nog niet is afgekomen. Een etterige baarmoederontsteking kan het gevolg zijn. Daarom moet zo n dier altijd behandeld worden. Soms is het mogelijk de nageboorte met de hand te verwijderen. Nabehandelen met antibiotica is wel noodzakelijk. Baarmoederontsteking. De oorzaak is altijd het binnendringen van ziektekiemen in de baarmoeder waar rond de geboorte het perfecte milieu heerst om te groeien. Vaak zijn deze ook binnengebracht door de schapenhouder zelf tijdens het verlenen van geboortehulp. Het is dan ook een goede gewoonte na elke vorm van geboortehulp een nageboortepil op te doen, eventueel gecombineerd met antibiotica in de nek. De meeste infecties genezen vanzelf. Wanneer de afweer van de ooi hiervoor echter tekort schiet, krijgen we een (ernstig) ziek dier. Koorts, niet eten en een vieze stinkende uitvloeiing zijn de uitwendige verschijnselen. Altijd moet er een antibioticumbehandeling plaatsvinden. Beschadigingen aan vulva, schede en baarmoedermond. Deze zijn meestal het gevolg van een te zware geboorte. Afhankelijk van de ernst resulteert

17 dit in een ontsteking met een meer of minder ziek schaap. Een geval moet apart genoemd worden. Dit is wanneer de schede zo beschadigd is geraakt tijdens de geboorte dat er een verbinding met de buikholte is ontstaan. Soms worden door deze opening de darmen via de schede naar buiten geperst. Dit leidt in haast alle gevallen tot de dood van het schaap. Beter is het in zo n geval de ooi direct te laten euthanaseren. Problemen bij het lam. Nadat het lam geboren is, zijn de eerst 24 uur het belangrijkst. Het lam is de eerste dagen bijzonder ziektegevoelig. Als we hier een optimale verzorging aanbieden, kunnen we de kansen van het lam aanzienlijk verhogen. Hygiëne bij de geboortehulp, naveldesinfectie, voldoende biest- en melkverstrekking, een juiste omgevingstemperatuur en een goede moeder-lambinding zijn de eerste dagen erg belangrijk. De volgende problemen worden vaak gezien: Dode of zwak geboren lammeren. Onvoldoende voeding van de ooi tijdens de dracht kan leiden tot onvoldoende ontwikkeling van de vrucht en dus tot zwakke lammeren. Ook de vorming van uierweefsel komt hierdoor in het gedrang. Gevolg zijn een onvoldoende biest- en melkproductie. Al deze factoren dragen bij tot de ontwikkeling van zwakke lammeren. Deze kunnen hun temperatuur niet op peil houden en kunnen niet zonder hulp staan en drinken. De enige remedie is ze zo snel mogelijk (kunst-) biest geven en zorgen dat ze zo snel mogelijk hun normale lichaamstemperatuur bereiken. Het liefst geven we gewone schapenbiest. Hierin zitten naast de energie, ook vitaminen, mineralen, antistoffen en stoffen die het darmpek afdrijven. Na 36 uur worden de antistoffen in de biest niet meer opgenomen door de darm van het lam. Dus zo snel mogelijk biestverstrekking is essentieel. Als er geen schapen- of kunstbiest aanwezig is, dan is runderbiest het beste alternatief. Ademzwakte. Na de geboorte komt de ademhaling gewoonlijk vanzelf op gang. Soms gebeurt dit niet of onvoldoende. Dit kan komen omdat het lam zelf te zwak is, of omdat er te veel slijm en/of vruchtwater in de mond- en neusholte zit. We kunnen dit laatste proberen te verhelpen door dit met de hand weg te masseren, of door het lam even op de kop te houden en licht heen en weer te slingeren. Verder kan de ademhaling gestimuleerd worden door het lam droog te wrijven en het door de ooi te laten likken. Als we de kop van het lam met koud water nat maken, gaat het ook vaak ademen door de zo ontstane koudeshock. Er zijn ademhalingsstimulantia op de markt die kunnen helpen. Als geen van deze methoden werkt, kunnen we altijd nog over gaan op kunstmatige ademhaling. Ikzelf heb voorkeur voor de volgende manier: Ga op de knieën over het lam heen staan en pak het lam bij de borstholte vast met beide handen. Zorg er voor dat het kopje helemaal vrij ligt, met

18 het neusje vooruit in de vrije lucht. De duimen liggen bovenaan tegen de ruggengraat aan en de vingertoppen raken elkaar onder het lam tegen het borstbeen. Til nu het lam iets in de hoogte terwijl het op de vingertoppen rust. De ribbetjes gaan nu naar buiten en er vindt hierdoor een passieve inademing plaats. Daarna laten we het lam weer zakken naar de bodem en tegelijkertijd drukken we de beide ribbogen wat naar binnen. Hierdoor forceren we een uitademing. Dit houd je een paar minuten vol. Doordat je het lam zo vasthoudt, voel je automatisch de frequentie van de hartslag. Je voelt al gauw of de hartslag beter of slechter wordt. Af en toe geef je het lam de kans zelf te ademen voordat je het weer optilt. Duurt het te lang voordat het lam zelf ademt, dan ga je weer even door met het op deze wijze beademen. In de loop der tijd merk je gauw genoeg of je een lam aan het redden bent, of dat je een lam verliest. Navelontsteking. De navelstreng breekt meestal vanzelf af. Omdat er via deze open verbinding gemakkelijk kiemen naar binnen kunnen, is het noodzakelijk deze zo min mogelijk te bezoedelen en snel te ontsmetten met jodiumtinctuur. Eventueel de volgende dag nogmaals als de navel nog niet geheel is opgedroogd. Een droge ondergrond voor de lammeren verlaagt de infectiedruk en dus de kans op een navelontsteking. Als we toch een navelontsteking krijgen, kunnen we de volgende symptomen waarnemen: zwakte, een zichtbaar ontstoken navel tot aan zieke lammeren met koorts en sterfte. Als het lam de eerste dagen overleeft kunnen we, t.g.v. het spreiden van de ziektekiemen door het lichaam, allerlei vormen van ontsteking zien optreden. Dit kan variëren van gewrichts- tot hersen- en hersenvliesontstekingen. Altijd moeten deze lammeren gedurende langere tijd met antibiotica behandeld worden. Entropion. Deze afwijking zien we vaak bij lammeren vanaf een paar dagen oud. Hierbij is de ooglidrand zo naar binnen gekruld dat de haren van het ooglid op de oogbol komen te liggen en zodoende een ontsteking hiervan veroorzaken. De oorzaak is gelegen in het feit dat de huid op de kop eigenlijk te ruim aanwezig is. Bovendien ligt het oog nog te diep doordat het vetkussen achter het oog nog onvoldoende ontwikkeld is. Als we hier niets aan doen gaat het in de milde gevallen vanzelf over. In alle andere gevallen moeten we ingrijpen. Dit kan door het toepassen van een oogzalf die 2 x daags wordt toegepast. Hierdoor wordt de oogbol beschermd en door de groei van het lam verdwijnt de afwijking vanzelf. Ook kan het onderooglid tussen twee nagels gekneusd worden, waardoor de huid bij en tegen elkaar aan komt te liggen en de entropion ook verdwijnt. Eenzelfde effect bereiken we met het zetten van één of meerdere agraves op het onderooglid.

19 Tenslotte In vogelvlucht heb ik in deze cursus de zaken die rond het aflammeren van belang zijn de revue laten passeren. Niet alle zaken zijn aan bod gekomen. Wel bent u nu goed voorbereid op het aflammerseizoen. Met de kennis die u nu heeft opgedaan bent u in staat de meeste zaken het hoofd te bieden. Echter, nog belangrijker dan het bezitten van kennis is het onderkennen van uw beperkingen. Bent u niet zeker van uw zaak, schroom dan niet (professionele) hulp in te schakelen. Ik wens u het komende aflammerseizoen veel succes toe. Hans Gorter

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde

Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Bedrijfsbehandelplan en Verloskunde Algemeen: Het bedrijfsbehandelplan Waarom Hoe werkt het? Inhoud In 2 groepen Verlossen De praktijk Theorie rondom lammeren Antibiotica-regels voor sectoren die buiten

Nadere informatie

De geboorte van een veulen

De geboorte van een veulen De geboorte van een veulen Voor de fokkers onder ons is het voorjaar altijd een spannende tijd. Meestal verloopt de geboorte bij de merrie zonder problemen. De drachtige merrie Een goede voedingstoestand

Nadere informatie

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk

the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk the total feed business Lammerenopfok ForFarmers Hans Kolk Agenda Voorstellen Geboorte en belang van biest Lammeren opfok en management Belang van goede voeding Ziektes; diagnose en preventie Rondvraag

Nadere informatie

Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte

Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte Beslismomenten tijdens de geboorte: keizersnede of natuurlijke geboorte Dr. F. Herman Jonker Dept. Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren, fac. Diergeneeskunde Inhoud presentatie Herkennen opgang komen geboorte

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor een zwangere en

Nadere informatie

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene

Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene Zorgprotocol GBS bij de pasgeborene 1. Inleiding 1 Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt ernstig ziek door een

Nadere informatie

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot.

Het maken van een keuze Wanneer is een vaginale bevalling bij een stuitligging mogelijk. Heeft u de keuze? Het maken van een keuze. Tot slot. Een stuitligging Inhoud Algemeen Wat is een stuitligging? Hoe vaak komt een stuitligging voor? Waarom ligt de baby in stuitligging? Als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging ligt Het draaien

Nadere informatie

Zwangerschap en groep-bstreptokokken

Zwangerschap en groep-bstreptokokken Zwangerschap en groep-bstreptokokken Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Wat zijn Groep-B-streptokokken? 3 Hoe vaak komen Groep-B-streptokokken voor bij zwangeren? 3 De gevolgen van GBS voor

Nadere informatie

De geboorte bij de teef Voorbereidingen

De geboorte bij de teef Voorbereidingen De geboorte bij de teef Voorbereidingen - Werpkist opzetten 2 weken voor de verwachtte geboorte o van hout of kunststof gemaakt o isolatie onder de kist tegen opkruipende kou o hoogte is 20-40cm afhankelijk

Nadere informatie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie

Zorgprotocol. Groep B-streptokokken bij de pasgeborene. 1. Introductie Groep B-streptokokken bij de pasgeborene 1. Introductie Een klein aantal pasgeborenen wordt ernstig ziek door een infectie met de Groep B- streptokokkenbacterie (GBS-ziekte). Deze ziekte kan goed worden

Nadere informatie

De geboorte van een veulen Door B.S. van der Heijden

De geboorte van een veulen Door B.S. van der Heijden De van een veulen Door B.S. van der Heijden De gemiddelde drachtigheidsduur van het paard is 335 dagen, hierin is echter een grote variatie zichtbaar. Paarden die laat in het seizoen veulenen dragen korter

Nadere informatie

EHBO Schaap en geit.

EHBO Schaap en geit. bronnen EHBO Schaap en geit. Enkele spoedsituaties: Wat te doen? SPAR S Slijmvliezen Kleur, vochtig, crt P Pols Frequentie en kracht A Ademhaling Frequentie en type R Reflexen Dreigreflex, pupil reflex,

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap

Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap 1 Groep-B-streptokokken (GBS) en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Dat kan meestal geen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?...

Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... STUITLIGGING 250 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Wat is een stuitligging?... 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 5 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... 5 Onderzoek bij een stuitligging... 5

Nadere informatie

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst

Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst Ik wil de eerste dagen 8 tot 12 keer aan de borst omdat mijn maagje niet groter dan een knikker is; omdat ik vaak kleine beetjes voedsel beter kan verteren; hoe meer en hoe vaker ik drink, hoe meer melk

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap. Poli Gynaecologie 00 Groep-B-streptokokken en zwangerschap Poli Gynaecologie De inhoud van deze voorlichtingsfolder is samengesteld door de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG). Deze folder is zeer

Nadere informatie

de drachtige hond Hoe lang duurt de zwangerschap? De zwangerschap van een hond duurt 57-72 dagen. Gemiddeld worden de pups na 62 dagen geboren.

de drachtige hond Hoe lang duurt de zwangerschap? De zwangerschap van een hond duurt 57-72 dagen. Gemiddeld worden de pups na 62 dagen geboren. de drachtige hond Hoe lang duurt de zwangerschap? De zwangerschap van een hond duurt 57-72 dagen. Gemiddeld worden de pups na 62 dagen geboren. Hoe weet ik dat ze zwanger is en hoeveel pups krijgt ze?

Nadere informatie

Groep B-streptokokken en zwangerschap

Groep B-streptokokken en zwangerschap Groep B-streptokokken en zwangerschap GROEP B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP De groep B-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie

Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Groep B Streptokokken en Zwangerschap Gynaecologie Locatie Hoorn/Enkhuizen GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?

Nadere informatie

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het

Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de. hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het SUIKERZIEKTE Overmatig drinken en plassen is een vaak voorkomend symptoom bij de hond. Het kan veroorzaakt worden door verschillende ziekten in het lichaam. U kunt hierbij denken aan slecht functionerende

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en 1 Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Groep-B-streptokokken en zwangerschap Groep-B-streptokokken en zwangerschap Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel vrouwen in de vagina (schede) aanwezig

Nadere informatie

Groep-B streptokokken en zwangerschap

Groep-B streptokokken en zwangerschap Groep-B streptokokken en zwangerschap De groep B streptokok is een bacterie. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar een klein aantal baby s wordt

Nadere informatie

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP

NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP NVOG Voorlichtingsbrochure GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP GROEP B STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren? 4.

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een stuitligging?... 1. 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 3. 4 Waarom ligt een kind in een stuitligging?...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is een stuitligging?... 1. 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 3. 4 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... Stuitligging Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een stuitligging?... 1 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor?... 3 4 Waarom ligt een kind in een stuitligging?... 3 5 Onderzoek bij een stuitligging...

Nadere informatie

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap Inleiding Gynaecologie / obstetrie Groep-B-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Patiënteninformatie Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie over een infectie met groep B streptokokken bij zwangerschap Inhoudsopgave Pagina Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 4 Hoe vaak

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Groep-B-streptokokken en zwangerschap. rkz.nl Patiënteninformatie Groep-B-streptokokken en zwangerschap rkz.nl Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie

Nadere informatie

De geboorte van een veulen

De geboorte van een veulen Fokkerij tekst : Nicole Rietman-Reijn foto s : JACOB MELISSEN & ryvana schreuder De geboorte van een veulen Voor veel merriehouders is er weer een spannende tijd aangebroken. Die van de geboorte van hun

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap 1/5 Verloskunde Groep B streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangere vrouwen? 4. Hoeveel kans heeft een pasgeboren

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

groep-b-streptokokken en zwangerschap

groep-b-streptokokken en zwangerschap patiënteninformatie groep-b-streptokokken en zwangerschap De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen kwaad voor

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Groep-B-streptokokken en zwangerschap Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Groep-B-streptokokken en zwangerschap GROEP-B-STREPTOKOKKEN EN ZWANGERSCHAP INLEIDING De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede)

Nadere informatie

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen

groep-bstreptokokken en zwangerschap patiënteninformatie Inleiding Wat zijn Groep-B-streptokokken Hoe vaak komt GBS voor bij zwangere vrouwen patiënteninformatie groep-bstreptokokken en zwangerschap Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze bacterie geen

Nadere informatie

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen!

Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! INFORMATIE Vaccineren van honden Voorkomen is beter dan genezen! Vaccineren Als eigenaar verzorgt u uw hond natuurlijk zo goed mogelijk. Immers, een goede voeding en de juiste verzorging houden uw dier

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Het verzorgen van de baby

Het verzorgen van de baby Het verzorgen van de baby Inleiding Binnenkort mag u met uw baby naar huis. Waarschijnlijk voelt u zich in het begin nog een beetje onwennig bij het verzorgen van uw baby. In deze folder geven wij u daarom

Nadere informatie

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree

Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Auteur: Vanessa Meganck Inleiding Resultaten van een veldproef met betrekking tot neonatale kalverdiarree Voor het vermijden van diarree bij de jongste kalfjes dient er een evenwicht gevonden te worden

Nadere informatie

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Een badbevalling. Centrum voor Geboortezorg. Locatie Hoorn/Enkhuizen Een badbevalling Centrum voor Geboortezorg Locatie Hoorn/Enkhuizen Ga je binnenkort bevallen en overweeg je gebruik te maken van één van onze bevalbaden? Wees welkom! Deze folder geeft informatie over

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK

DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK KENNISDOCUMENT DE BASIS VOOR EEN GEZONDE BIGGENOPFOK Wat beïnvloedt de afweer van biggen tijdens de biggenopfokperiode? Waarom is biestmanagement zo belangrijk? Voor een gezonde biggenopfok is een goede

Nadere informatie

Een stuitligging wat nu?

Een stuitligging wat nu? Een stuitligging wat nu? Als een kind tegen het einde van de zwangerschap met de billen in plaats van het hoofd omlaag ligt, wordt dit een stuitligging genoemd. Meestal is het niet duidelijk waarom een

Nadere informatie

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding

Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen bij zwangerschap en borstvoeding Geneesmiddelen en zwangerschap Enige tientallen jaren geleden dacht men nog dat ongeboren kinderen in de baarmoeder goed beschermd waren tegen schadelijke

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Gynaecologie. Een stuitligging

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Gynaecologie. Een stuitligging Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gynaecologie Een stuitligging 1 Wat is een stuitligging? Als een kind met het hoofdje bovenin de baarmoeder ligt en met de billetjes

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid

Kinderdagverblijf. Duckie. Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie Ziektebeleid Ziektebeleid Kinderdagverblijf Duckie is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een nogal rekbaar begrip. Er ontstaat daardoor voor de ouders

Nadere informatie

Adviezen en oefeningen in het kraambed

Adviezen en oefeningen in het kraambed Hoofdkantoor Enschede Oldenzaalsestraat 141 7514 DR Enschede Locatie ClubFit Parkweg 159-161 7545 MV Enschede Locatie Trifora Locatie Vondersweijde Kotkampweg 65 Ada Kokstraat 20 7531 AS Enschede 7572

Nadere informatie

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Pijnbestrijding tijdens de bevalling Pijnbestrijding tijdens de bevalling Inhoud 1. Inleiding 2. Hoe ontstaat pijn tijdens de bevalling? 3. Hoe kan de pijn worden bestreden? 4. Pijnbehandelingen met medicijnen 5. Wat is een goede medicamenteuze

Nadere informatie

Fokken van een nestje puppy s

Fokken van een nestje puppy s Fokken van een nestje puppy s Voordat 't zover is komt er voor een gezond nest met pups heel wat kijken en kan er helaas wel eens iets mis gaan. Daarom is het verstandig om goed geïnformeerd te zijn over

Nadere informatie

Voortplanting. Hoofdstuk 6

Voortplanting. Hoofdstuk 6 Voortplanting Hoofdstuk 6 Leerdoelen Je kunt de delen van een baarmoeder met embryo kunnen noemen met hun functies en kenmerken Je kunt beschrijven hoe de geboorte van een kind plaatsvindt Bevruchting

Nadere informatie

Uitwendige versie en stuitligging

Uitwendige versie en stuitligging Uitwendige versie en stuitligging De meeste kinderen liggen rond de achtste maand met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Dat is voor een kind de meest natuurlijke ligging om geboren

Nadere informatie

De platte borstkast, het zwemmersyndroom en ingedeukte borstkast bij de hond.

De platte borstkast, het zwemmersyndroom en ingedeukte borstkast bij de hond. De platte borstkast, het zwemmersyndroom en ingedeukte borstkast bij de hond. Over dit syndroom wordt weinig gesproken en misschien ook wel omdat weinig mensen deze groep van aandoeningen herkennen. Zeker

Nadere informatie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie

Eileiderontsteking. Afdeling Gynaecologie Eileiderontsteking Afdeling Gynaecologie Inleiding Een eileiderontsteking is een ontsteking van de eileiders. Deze ontstekingen kunnen heel sluimerend verlopen met weinig klachten. Meestal heeft u acute

Nadere informatie

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen

Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Informatie voor zwangeren die in het ziekenhuis gaan bevallen Inhoudsopgave Inleiding... 1 De aankondiging van de bevalling... 1 Het optreden van weeën... 1 Het verlies van vruchtwater... 4 Het 'tekenen'...

Nadere informatie

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012

DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 DierenArtsenCentrum Noordwolde Voorjaar 2012 Beste paardeneigenaar, Op het moment is het rhinopneumonievirus volop in het nieuws. Het virus is vastgesteld op verschillende plaatsen in Nederland. Aangezien

Nadere informatie

Stuitligging. Wat is een stuitligging?

Stuitligging. Wat is een stuitligging? Stuitligging Sommige kinderen liggen tegen het einde van de zwangerschap in stuitligging: met de billen naar beneden en het hoofd omhoog. Vroeg in de zwangerschap is een stuitligging heel gewoon, maar

Nadere informatie

Stuitligging. Wat is een stuitligging?

Stuitligging. Wat is een stuitligging? Stuitligging Sommige kinderen liggen tegen het einde van de zwangerschap in stuitligging: met de billen naar beneden en het hoofd omhoog. Vroeg in de zwangerschap is een stuitligging heel gewoon, maar

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Examen VMBO-KB 2015 gedurende 200 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging productiedieren CSPE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSPE KB bestaat uit twee deelexamens

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Wat is een stuitligging 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor 4. Onderzoek bij een stuitligging 4

Inhoudsopgave. Inleiding 3. Wat is een stuitligging 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor 4. Onderzoek bij een stuitligging 4 Stuitligging Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Wat is een stuitligging 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor 4 Onderzoek bij een stuitligging 4 Wat gebeurt er als de baby bij ongeveer 36 weken nog in stuitligging

Nadere informatie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Groep-Bstreptokokken. zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Groep-Bstreptokokken en zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding De groep-b-streptokok is een bacterie die bij veel zwangere vrouwen in de vagina (schede) aanwezig is. Meestal kan deze

Nadere informatie

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte

Kraamafdeling. Vroegtijdige weeën. gebroken vliezen en vroeggeboorte Kraamafdeling Vroegtijdige weeën gebroken vliezen en vroeggeboorte In deze folder leest u over de oorzaak, gevolgen en behandeling van vroegtijdige weeën. Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, maar

Nadere informatie

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES

ÉÉN OP DE DRIE VROUWEN DIE EEN KIND HEBBEN GEKREGEN LIJDT AAN URINEVERLIES 08 ÉÉN op de drie vrouwen Zelfs vrouwen die nog maar één kind gekregen hebben, lopen drie keer zoveel de kans om urine te verliezen als vrouwen die nog geen kind gekregen hebben. Hoe meer kinderen u krijgt,

Nadere informatie

Domino-effect. Gevolgen van diabetes

Domino-effect. Gevolgen van diabetes Domino-effect Het gevaar van complicaties is dat ze pas na jaren optreden. Bovendien heeft diabetes een domino-effect. Vanaf dat je één aandoening hebt, zijn deze een trigger voor meerdere aandoeningen.

Nadere informatie

Urineweginfecties en antibiotica

Urineweginfecties en antibiotica Urologie Urineweginfecties en antibiotica www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Algemene oorzaken urineweginfecties... 3 Blaasontsteking... 4 Verschijnselen kunnen zijn:... 4 Diagnose... 4 Behandeling... 5

Nadere informatie

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer

Voeding. Bevroren voedsel Pas op met wortelen en bieten. Bewaar ze vorstvrij want. Jonge paarden en krachtvoer Voeding 1. Schimmelvrij hooi Strooi bij het opslaan van het hooi telkens wat keukenzout tussen de balen, de paarden vinden dit lekker, het beschermt tegen schimmels en het haalt nog wat vocht uit het hooi.

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur

Maatschap Gynaecologie. (sub)totaalruptuur Maatschap Gynaecologie (sub)totaalruptuur Algemeen Tijdens de bevalling is er een totaalruptuur of een subtotaal ruptuur ontstaan. Deze folder geeft u informatie over wat een (sub)totaalruptuur is en wat

Nadere informatie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie

7 Epilepsie. 1 Inleiding. In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie. 4 Epilepsie-aanvallen. SAW DC 7 Epilepsie DC 7 Epilepsie 1 Inleiding In dit thema komen aan de orde: 2 Wat is epilepsie? 3 Leven met epilepsie 4 Epilepsie-aanvallen 1 1 2 Wat is epilepsie? Een epileptische aanval is een plotselinge kortsluiting

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap Informatie voor patiënten F0538-3415 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Een stuitligging. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Gynaecologie februari 2009 pavo 0408

Een stuitligging. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Gynaecologie februari 2009 pavo 0408 Een stuitligging Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Gynaecologie februari 2009 pavo 0408 INHOUDSOPGAVE In het kort 2 Wat is een stuitligging? 2 Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4 Waarom ligt een

Nadere informatie

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer

Aflamperiode. goed voor dieren Schapenvoer Aflamperiode De aflamperiode kost voor zowel de schapenhouder als het schaap veel energie, het is belangrijk dat de schapen genoeg mineralen, vitamines en energierijke stoffen binnen krijgen in deze tijd.

Nadere informatie

Mijn hond is drachtig, wat nu?

Mijn hond is drachtig, wat nu? De loopsheid Mijn hond is drachtig, wat nu? De loopsheid is de periode dat de teef gedekt kan worden en zwanger kan geraken. Buiten de periodes van loopsheid is het niet mogelijk om het teefje te dekken;

Nadere informatie

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Koortsstuipen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Koortsstuipen Jonge kinderen zijn bij koorts gevoelig voor stuipen. Ongeveer 5 procent van de kinderen tussen de drie maanden en zes jaar heeft weleens een koortsstuip. In deze folder leest u over de achtergrond

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Stuitligging Radboud universitair medisch centrum

Stuitligging Radboud universitair medisch centrum Stuitligging Inhoud Inleiding 3 Wat is een stuitligging? 4 Hoe vaak komt een stuitligging voor? 5 Waardoor ligt een kind in stuitligging? 5 Een stuitligging, wat nu? 5 Echoscopisch onderzoek 5 Wat er

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap Groep B streptokokken en zwangerschap In deze folder leest u meer over de bacterie groep B streptokok. Zwangere vrouwen hebben deze bacterie soms in de vagina (schede). Dat kan meestal geen kwaad, maar

Nadere informatie

Stuitligging. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar

Stuitligging. Moeder en Kind Centrum. Beter voor elkaar Stuitligging Moeder en Kind Centrum Beter voor elkaar 1 2 Inhoudsopgave In het kort 2 Wat is een stuitligging? 3 Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4 Waarom ligt een kind in stuitligging? 5 Onderzoek

Nadere informatie

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling

Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Oefeningen en houdingsadviezen voor na de bevalling Inleiding Zwangerschap en bevalling zijn beide een natuurlijke gebeurtenis. Door de zwangerschap en bevalling verandert echter uw houding en verzwakken

Nadere informatie

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit

1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Naam: Klas:.. Datum: Ruimte voor schoolstempel en paraaf docent 1D Hanteren / fixeren / seksen schaap en geit Als je deze lessen hebt geoefend ben je in staat om de dieren beschreven in deze lessencyclus

Nadere informatie

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059

RS-virus. Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 RS-virus Albert Schweitzer ziekenhuis Kinderafdeling januari 2015 pavo 0059 Inleiding Uw kind is mogelijk besmet met het RS-virus. In deze folder leest u wat voor ziekte dit is en welke behandeling uw

Nadere informatie

C. Management kraamstal

C. Management kraamstal A. Partusinductie B. Partushulp C. Management kraamstal 1 A. Partusinductie 1. Inleiding 2. Mechanisme 3. Voordelen 4. Methodes 5. Nadelen/gevaren 2 1. Inleiding Vlaanderen: 30% bedrijven doet partusinductie

Nadere informatie

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder)

Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) Uitwendige versie (draaien van je baby in de baarmoeder) De meeste kinderen liggen rond de achtste maand in de zwangerschap met het hoofd naar beneden. Dat noemen we de hoofdligging. Een bevalling in hoofdligging

Nadere informatie

Wat zijn de verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen Lichen sclerosus Wat is lichen sclerosus Lichen sclerosus is een (goedaardige) huidaandoening, waarbij de huid langzaam zijn elasticiteit verliest. Hierdoor voelt deze vast en strak aan en wordt wit van

Nadere informatie

Obstetrie. Groep B streptokokken en zwangerschap

Obstetrie. Groep B streptokokken en zwangerschap Obstetrie Groep B streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding...4 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)?...4 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangeren?...4 4. Hoeveel kans heeft een pasgeboren

Nadere informatie

Voorbereiding van de geboorte

Voorbereiding van de geboorte Handboek afkalven Inhoud 1 Een goede start 2 Voorbereiding van de geboorte 5 Het normale afkalfproces 7 Lichamelijk onderzoek tijdens afkalven 9 Basisregels voor hulp bij verlossingen 12 Beslisboom 14

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Stappenplan voor een gezond veulen

Stappenplan voor een gezond veulen Stappenplan voor een gezond veulen Inleiding Er zijn in deze periode weer vele merries drachtig, klaar om het leven te schenken aan een vitaal, krachtig veulentje. Dit is de droom van iedere fokker. De

Nadere informatie

EEN STUITLIGGING, WAT NU? FRANCISCUS VLIETLAND

EEN STUITLIGGING, WAT NU? FRANCISCUS VLIETLAND EEN STUITLIGGING, WAT NU? FRANCISCUS VLIETLAND In het kort Een kind dat tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofd, omlaag ligt, wordt een kind in stuitligging genoemd.

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

ZEen nestje fokken - deel 2

ZEen nestje fokken - deel 2 ZEen nestje fokken - deel 2 Zwanger en bevallen... Door Nettie Bosch De vorige keer hebben we vooral een blik geworpen op de administratieve zaken die nodig zijn als we een nestje gaan fokken. Deze keer

Nadere informatie

Stuitligging. 1. In het kort 2. Wat is een stuitligging? 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4. Waarom ligt een kind in een stuitligging?

Stuitligging. 1. In het kort 2. Wat is een stuitligging? 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4. Waarom ligt een kind in een stuitligging? Stuitligging 1. In het kort 2. Wat is een stuitligging? 3. Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4. Waarom ligt een kind in een stuitligging? 5. Onderzoek bij een stuitligging 6. Wat gebeurt er als de baby

Nadere informatie

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM

Informatieblad. Veilig en gezond werken. Lyme-ziekte. bron: website RIVM Informatieblad Lyme-ziekte Veilig en gezond werken bron: website RIVM Wat u moet weten van tekenbeten en Lyme- ziekte Iedereen die op de één of andere manier met de natuur in aanraking komt, moet rekening

Nadere informatie

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage?

cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte Wat is een cervixcerclage? cervixcerclage Voorkomen van een vroeggeboorte In overleg met uw gynaecoloog krijgt u een cervixcerclage. U wordt hiervoor opgenomen in het ziekenhuis. Een cerclage is een draad die door de baarmoederhals

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING DIERHOUDERIJ EN VERZORGING CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen

Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen Waarom vaccinatie zo belangrijk is voor konijnen en Viraal Haemorrhagisch Syndroom (VHS) zijn twee ernstige (maar te voorkomen) besmettelijke ziekten bij konijnen. VHS wordt ook wel rabbit haemorrhagic

Nadere informatie

Stuitligging vanaf de 36 e week van de zwangerschap. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis

Stuitligging vanaf de 36 e week van de zwangerschap. Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Stuitligging vanaf de 36 e week van de zwangerschap Maatschap Gynaecologie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave Inleiding 2 Wat is een stuitligging? 2 Hoe vaak komt een stuitligging voor? 4 Waarom ligt

Nadere informatie

Een stuitligging, wat nu?

Een stuitligging, wat nu? Een stuitligging, wat nu? EEN STUITLIGGING, WAT NU? Een kind dat tegen het einde van de zwangerschap met de billen, in plaats van het hoofd, omlaag ligt, wordt een kind in stuitligging genoemd. Meestal

Nadere informatie

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring

van Dechra Ketose / Slepende melkziekte Hypocalciëmie/ Melkziekte Acidose / Pensverzuring Het van Dechra De afkalfperiode is een cruciale periode waarin belangrijke metabole veranderingen optreden die aanleiding kunnen geven tot ernstige metabole aandoeningen bij melkkoeien. Ketose / Slepende

Nadere informatie

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie.

Mocht u vragen hebben dan kunt u terecht bij de leidinggevende van uw locatie. Informatie aan ouders over zieke kinderen Voorwoord Uitgaande van de richtlijnen van de GGD heeft onze organisatie een beleid ontwikkeld dat handvatten geeft bij eventuele ziekte van uw kind(eren). Dit

Nadere informatie