abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/WV/U Geachte voorzitter,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/WV/U Geachte voorzitter,"

Transcriptie

1 abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 28 november 2002 Ons kenmerk DGP/WV/U Onderwerp Discussienota rijbewijzen Bijlage(n) 1 Uw kenmerk Geachte voorzitter, Hierbij zend ik u ter informatie een discussienota over de toekomst van het rijbewijsbeleid. Deze nota zal ik de komende tijd met de maatschappelijke partners bespreken. Het is de bedoeling dat deze consultatie inbreng oplevert voor een beleidsplan. Vanzelfsprekend ben ik bereid om, indien gewenst, de ideeën uit de nota nader toe te lichten aan uw Kamer. Hoogachtend, DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT, Roelf H. de Boer Postbus EX Den Haag Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Telefoon Fax Bereikbaar met tramlijn 1 en 9 en buslijn 22 vanaf Station CS of met tramlijn 9 vanaf HS

2 Ministerie van Ver- Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap. De Rijbewijsrevolutie Een discussienota over de toekomst van het rijbewijsbeleid 28 november 2002

3 Inhoudsopgave Inleiding 1. Rijbewijs halen. 2. Rijbewijs hebben en houden. 3. Het rijbewijsdocument 4. Overzicht discussiepunten 3 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

4 0. Inleiding Nederland behoort op het gebied van verkeersveiligheid tot de beste landen van Europa. Alleen Zweden en het Verenigd Koninkrijk doen het beter. Daar mogen we best trots op zijn. Maar het is geen reden tot zelfgenoegzaamheid. Want er valt nog veel te verbeteren. Jaarlijks zijn er zo n 1000 verkeersdoden te betreuren en een veelvoud aan verkeersgewonden. Dit aantal moet omlaag. De ideeën in deze discussienota voor een nieuw rijbewijsbeleid zouden daar een forse bijdrage aan kunnen leveren. Het vergroten van de verkeersveiligheid staat in deze nota voorop. Hierbij ligt de nadruk op een betere begeleiding van beginnende bestuurders, voornamelijk jongeren, omdat in deze groep relatief de meeste slachtoffers vallen. Maar verkeersveiligheid is niet de enige doelstelling. Het gaat ook om een betere dienstverlening aan de negen miljoen Nederlandse rijbewijsbezitters. Het streven is om beide doelstellingen te verwezenlijken tegen zo laag mogelijke kosten voor de burger. Dit discussiestuk is als volgt ingedeeld: 1. Rijbewijs halen. Voorstellen om het aantal ongevallen onder beginnende bestuurders te verminderen. 2. Rijbewijs hebben en houden. Voorstellen om de veiligheid van en de dienstverlening aan rijbewijsbezitters te verbeteren. 3. Het rijbewijsdocument. Voorstellen voor de vormgeving van de volgende generatie rijbewijzen. 4. Overzicht discussiepunten. De genoemde voorstellen staan niet los van elkaar. Het is nadrukkelijk de bedoeling om ze in onderlinge samenhang te beschouwen en te bespreken. Daartoe zal het aan de betrokken overlegfora en maatschappelijke organisaties worden aangeboden. De resultaten van de discussie zullen dienen als inbreng voor een omvattend kabinetsplan voor het rijbewijsbeleid voor de komende jaren. 1. Rijbewijs halen 1.1. Plan 17 Beginnende bestuurders lopen het grootste risico om in het verkeer te verongelukken. In verhouding vallen de meeste verkeersslachtoffers in de leeftijdsgroep van 16 tot 24 jaar. Voornaamste oorzaken zijn een gebrek aan ervaring en een gering besef van gevaar. Deze oorzaken zijn deels leeftijdsgebonden en dus nooit helemaal weg te nemen. Maar het is wel degelijk mogelijk om het ongevalsrisico voor beginnende bestuurders omlaag te brengen, vooral door een betere begeleiding. De rijopleiding biedt hiertoe de sleutel. Wetenschappelijk onderzoek en buitenlandse ervaringen wijzen uit dat een gefaseerde rijopleiding, gericht op verkeersinzicht en verkeersgedrag, kan leiden tot een forse daling in het aantal ongevallen. 1 1 Zie o.a. Bartl, G. ed., DAN-report (Wenen 2000); DTLR, Introducing a more structured approach to learning to drive. A consultation document (Londen 2002); Insurance Institute for Highway Safety, Graduated licensing: a blueprint for America (Arlington 2002); Swed- 1 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

5 Plan 17 is de verzamelnaam voor vijf initiatieven om het aantal ongelukken onder beginnende bestuurders te verminderen. Dit zijn: à à à à à Introductie van een ervaringsmodule in de rijopleiding B: autorijden onder begeleiding, vanaf 17 jaar. Invoering van nascholing: een verplichte opleidingsmodule ná het behalen van het rijbewijs B. Uitbreiding van de theorie-examens met een gevaarherkenningstoets. Verhoging van de minimumleeftijd voor brom- en snorfiets naar 17, gekoppeld aan kentekening van brom- en snorfiets en een verhoging van de maximum snelheid van de bromfiets op de rijbaan. Invoering van een trekkerrijbewijs Auto Op dit moment kent de Nederlandse rijopleiding B één fase, namelijk van de eerste rijles tot het examen. Deze fase neemt soms slechts een week in beslag. In een dergelijke korte opleidingsperiode ligt de nadruk noodgedwongen meer op vaardigheid dan op veiligheid. Dat kan beter. De onlangs geïntroduceerde Rijopleiding In Stappen (RIS) is een forse stap in de goede richting. 2 Op basis van dit systeem kan de fasering van de rijopleiding verder worden vormgegeven. In deze visie krijgt de aspirant-automobilist straks de keus uit twee varianten: 1. Ervaringsvariant, inclusief nascholing, toegankelijk vanaf 17 jaar. 2. Traditionele variant, inclusief nascholing, toegankelijk vanaf 18 jaar. In beide varianten strekt de rijopleiding zich uit over een langere periode dan nu. In deze periode zitten verschillende toetsmomenten, zodat de kandidaat herhaaldelijke feedback krijgt en het geleerde beter beklijft. De eerste variant zal de kandidaat naar schatting niet meer kosten dan de huidige rijopleiding. Ervaringsmodule Oefening baart kunst. Deze oude wijsheid ligt ten grondslag aan het idee van de ervaringsmodule. In het huidige Nederlandse systeem legt de beginnende bestuurder gemiddeld zo n 1000 kilometer af voor het behalen van het rijbewijs. Pas daarna doet hij daadwerkelijk rijervaring op, veelal zonder begeleiding. Uit de statistieken blijkt dat in de eerste periode van zelfstandig rijden relatief de meeste ish National Road Administration, Graduated driver education. A way to better safety for novice drivers (Vägvarket 2000;77-E, Borlänge 2000); Twisk, D.A.M., Kansrijke maatregelen voor beginnende bestuurders (SWOV 98-63, Leidschendam 1999); Wegman, F.C.M., Veilig, wat heet veilig? (SWOV , Leidschendam 2001); Willmes-Lenz, G, Internationale Erfahrungen mit neuen Ansätzen zur Absenkung des Unfallrisikos junger Fahrer und Fahranfänger (BASt, Bergisch Gladbach 2002). 2 Vissers, J.A.M.M. en J. Rietman, Rijopleiding In Stappen [RIS]. Evaluatie van een proef in de provincie Gelderland (ROVG, Arnhem 2001). 2 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

6 ongevallen gebeuren. Bij de ervaringsvariant doet de beginnende bestuurder vóór het behalen van het rijbewijs rijervaring op, onder begeleiding van een ervaren bestuurder. De aspirant rijdt enkele duizenden kilometers onder supervisie alvorens, na het behalen van het rijbewijs, zelfstandig de weg op te mogen. De ervaringen met dit systeem zijn zeer positief. Zweden boekte een ongevalsdaling van 35% onder de beginnende bestuurders die in de opleiding voor begeleid rijden hadden gekozen. Ongeveer 50% van de Zweedse rijbewijskandidaten opteert voor begeleid rijden. Het aantal ongevallen tijdens het begeleid rijden is niet hoger dan normaal. 3 Ook landen als de VS, Australië, Canada, Oostenrijk en Frankrijk boeken goede resultaten met vormen van begeleid rijden. Duitsland begint waarschijnlijk volgend jaar met een grootschalige proef. Bij invoering in Nederland zou integratie van de ervaringsmodule in de modulaire Rijopleiding In Stappen (RIS) voor de hand liggen. Na het volgen van bijvoorbeeld de eerste drie modules van de RIS en het succesvol afleggen van een tussentijdse toets zou de kandidaat aan de ervaringsmodule kunnen beginnen. Om de aantrekkelijkheid van deze verbeterde opleiding ten opzichte van de traditionele variant te vergroten zou de toegangsleeftijd verlaagd kunnen worden naar 17. Let wel: de minimumleeftijd voor het rij-examen, en dus het rijbewijs, blijft 18. Het voorstel is om in eerste instantie een uitgebreide regionale proef met de ervaringsmodule te verrichten, volgens de bovengenoemde opzet. Bij gunstig resultaat zou landelijke invoering kunnen worden overwogen. Nascholing In het huidige systeem wordt de beginnende bestuurder na het behalen van het rijbewijs in het diepe gegooid. Dat blijkt gevaarlijk. Cijfers wijzen uit dat het ongevalsrisico in de beginjaren relatief hoog is. Een betere begeleiding van de beginnende bestuurder in deze periode kan het risico verminderen. Verschillende Europese landen hebben ervaring opgedaan met een systeem van nascholing. In Finland is nascholing al langere tijd wettelijk verplicht. Daar daalde het aantal ongevallen onder beginnende bestuurders na invoering van deze maatregel aanzienlijk. 4 Oostenrijk volgt 1 januari 2003 in de Finse voetsporen. Nederland zal deelnemen aan een Europees onderzoeksproject naar het toevoegen van een dergelijke module aan de rijopleiding. Bij gunstig resultaat zou landelijke invoering kunnen worden overwogen Gevaarherkenningstoets Gebleken is dat met name beginnende bestuurders grote moeite hebben met het inschatten van gevaren op de weg. Een gerichte gevaarherkenningstoets met bijbehorende opleiding kan helpen hun risicoperceptie te verbeteren. In Australië zijn goede ervaringen opgedaan met een gecomputeriseerde hazard perception test. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste Europese land dat een dergelijke toets heeft geïntroduceerd, als uitbreiding van het theorie-examen. 5 Het ministerie van Verkeer en 3 Gregersen, N.P. e.a., Sixteen years age limit for learner drivers in Sweden. An evaluation of safety effects in: Accident analysis and prevention 32 (2000). 4 Keskinen e.a., Long-term effects of the Finnish driver training renewal of 1990 in: G. Bartl ed., DAN-report (Wenen 2000) TLR, Monitoring and evaluation of safety measures for new drivers (TLR 525, Wokingham 1993). 3 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

7 Waterstaat volgt deze internationale ontwikkelingen op de voet. Het voorstel is om in eigen land een onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden van de introductie van een gevaarherkenningstoets in het theorie-examen, inclusief dat voor het bromfietscertificaat Brom- en snorfiets De bromfiets (waaronder ook de snorfiets) is het meest risicovolle vervoersmiddel van Nederland. Jaarlijks komen zo n 100 bromfietsers om in het verkeer en belanden er meer dan 3000 in het ziekenhuis 6. De meeste slachtoffers vallen onder jongeren. Sinds 1996 is voor het besturen van de bromfiets een theoriecertificaat vereist. Dit zorgt ervoor dat bromfietsers in ieder geval over de benodigde kennis beschikken om op een verantwoorde manier aan het verkeer deel te nemen. Echter, invoering van het bromfietscertificaat heeft niet geleid tot een daling van het aantal ongevallen. Daarom zijn aanvullende maatregelen vereist. Het vorige kabinet overwoog de invoering van een bromfietsrijbewijs, bestaande uit zowel een theorie- als een praktijkexamen. Bij de uitwerking van dit plan kwamen wat het praktijkdeel betreft echter grote bezwaren aan het licht. Om enig effect te sorteren zou het bromfietsexamen van vergelijkbaar niveau moeten zijn als het motorexamen. Dit zou de bromfietser op onaanvaardbaar hoge kosten jagen, zeker gezien de beperkte periode waarin het gros van de bestuurders de bromfiets gebruikt. Door deze hoge kostendrempel dreigde de maatregel neer te komen op het afschaffen van de bromfiets via de achterdeur. Omdat ze ook nog eens een forse bureaucratische inspanning zou vergen is deze maatregel ongewenst. Het Overlegorgaan Verkeersveiligheid heeft het ministerie van V&W gevraagd om met een omvattend plan voor de aanpak van het veiligheidsprobleem met brom- en snorfiets te komen. 7 Dit plan zou er als volgt uit kunnen zien: 1. Verhoging van de minimumleeftijd voor de brom- en snorfiets naar 17 jaar. Het aantal bromfietsers in de meest risicovolle leeftijdscategorie zal hiermee drastisch worden beperkt. Daarnaast zal deze leeftijdsverhoging voor veel jongeren een reden zijn om de bromfiets over te slaan en van de fiets direct over te stappen op de auto of motor, voertuigen waarvoor een gedegen opleiding is vereist. Een belangrijk voordeel van deze maatregel is dat sociaal zwakkeren, zoals ouderen en minder validen, worden ontzien. 2. Kentekening van brom- en snorfietsen. Deze zal de handhaving van de verkeersregels vergemakkelijken, en met name het opvoeren ernstig bemoeilijken. Hier is naast de verkeersveiligheid ook het milieu bij gebaat. Opgevoerde brommers produceren immers meer uitlaatgassen en lawaai dan brommers die aan de voorschriften voldoen. Daarnaast zal ken- 6 Zie Kerncijfers verkeersonveiligheid 2001 (AVV 2002) doden, doden, doden in de categorie brom- en snorfiets. Aandeel leeftijdsgroep jaar: + 25%. 7 OVV-rapport 2002/52, praktijkexamen bromfiets. 4 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

8 tekening bijdragen aan de bestrijding van de zogenaamde kleine criminaliteit, omdat ze de pakkans voor zowel het stelen ván als het stelen mét een brom- of snorfiets verhoogt. 3. Het meer gelijktrekken van de rijsnelheden van de bromfiets en het snelverkeer op 50 kmwegen in de bebouwde kom. De huidige maximumsnelheid van de bromfiets op de rijbaan bedraagt 30 km/h. Het snelheidsverschil met de auto wordt door zowel bromfietsers als automobilisten als gevaarlijk en irritant beschouwd. Het verhogen van de maximum snelheid van de bromfiets tot de constructiesnelheid, oftewel 45 km/h, zou een oplossing kunnen bieden. 4. Uitbreiding van het theorie-examen voor de bromfiets met een gevaarherkenningstoets. Het theorie-examen zou hiermee op een aanzienlijk hoger niveau komen te staan. Niet alleen regelkennis, maar ook verkeersinzicht en verkeersgedrag worden dan getoetst. Met name jonge bestuurders zullen hiervan profiteren, omdat zij de meeste moeite hebben met het inschatten van risico s. 5. Het verbeteren van de opvoerbestendigheid van de bromfiets. Sinds 17 juni 1999 moeten nieuwe typen bromfietsen voldoen aan Europese bepalingen voor opvoerbestendigheid. Vanaf 17 juni 2003 mogen geen bromfietsen meer worden verkocht (ook niet van voor 17 juni 1999 goedgekeurde typen) die niet aan de Europese bepalingen voldoen. De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar de effectiviteit van de betreffende richtlijn. Indien nodig zal Nederland in Brussel pleiten voor een aanscherping Landbouwtrekker Op dit moment stelt de overheid geen eisen aan bestuurders van een landbouw trekkers, met één uitzondering: zij tussen de 16 en 18 jaar moeten beschikken over een zogenaamd trekkercertificaat. Dit is historisch goed verklaarbaar. Trekkers waren langzame voertuigen die voornamelijk op privéterrein en in rustige gebieden werden gebruikt. Dat is echter veranderd. Moderne trekkers zijn krachtig en snel, en het plattelandsverkeer is in de loop der jaren geïntensiveerd. Daarom is het van belang dat ook trekkerbestuurders een gedegen rijopleiding volgen, zodat ze de kennis en vaardigheden bezitten om op een veilige manier aan het verkeer deel te nemen. Het voorstel is om een trekkerrijbewijs invoeren dat voor alle aankomende trekkerrijders verplicht is. Dit zou onderdeel kunnen vormen van een breder pakket, waar ook kentekening van trekkers en mogelijk een aanpassing van de toegestane maximumsnelheid deel van uitmaken Effecten Plan 17 zou zeer effectief zijn. Bij volledige uitvoering worden naar schatting 30 verkeersdoden en meer dan 1300 ziekenhuisgewonden per jaar bespaard. 8 De voorstellen zullen voor sommige be- 8 AVV Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

9 stuurders leiden tot een beperkte kostenverhoging. Deze wordt gerechtvaardigd door het grote verkeersveiligheidseffect. De maatschappelijke baten van Plan 17 zijn fors, meer dan 1,8 miljard euro Rijbewijs hebben en houden 2.1. Oproep tot vernieuwing Het Nederlandse rijbewijs kent een maximale geldigheidsduur van 10 jaar. De meeste rijbewijsbezitters moeten dus om de tien jaar hun rijbewijs vernieuwen. Het is hun eigen verantwoordelijkheid om hiervoor zorg te dragen. Dit zal niet veranderen. Wel zou de dienstverlening rondom de vernieuwing kunnen worden verbeterd. Zo zouden de gemeenten, in samenwerking met de RDW, burgers wier rijbewijs gaat verlopen een oproep tot vernieuwing kunnen sturen. Deze brief zou tevens informatie kunnen bevatten over de kosten van vernieuwing, de te volgen procedure en een eventuele medische keuring Vernieuw je rijbewijs, vernieuw je kennis De vernieuwing van het rijbewijs is in het huidige systeem een louter administratieve handeling. Er gaan herhaaldelijk stemmen op om dit te veranderen en voorwaarden aan de verlenging te verbinden, bijvoorbeeld het afleggen van een theorie-examen of een rijtest. Het ministerie van V&W is hier geen voorstander van, omdat een dergelijke tien-jaarlijkse verplichting een onevenredige last zou betekenen voor de rijbewijsbezitter, terwijl de veiligheidsbaten ongewis zijn. Wel zou de rijbewijsbezitter in staat gesteld kunnen worden om zijn kennis en vaardigheid te actualiseren. Op dit moment werkt 3VO hiertoe samen met het CBR een plan uit Gezond achter het stuur Achteruitgang van het gezichtsvermogen gaat vaak ongemerkt. Een vroege diagnose van deze wijdverbreide kwaal zou de verkeersveiligheid dienen. Daarom het idee voor een verplichte ogentest voor rijbewijsbezitters vanaf 45 jaar. Bij vernieuwing van het rijbewijs zouden mensen vanaf 45 jaar een bewijs van goed zicht moeten kunnen overleggen. Hoe deze ogentest in de praktijk vormgegeven kan worden moet nog nader worden bekeken. Vast staat wel dat de extra lasten voor de rijbewijsbezitter zo gering mogelijk zouden moeten zijn. Het minimaliseren van de lasten voor de burger is ook het uitgangspunt van de evaluatie van het systeem van de medische keuring voor het rijbewijs, die het ministerie van V&W op dit moment in samenwerking met CBR laat uitvoeren. Oudere rijbewijsbezitters klagen veelvuldig over de hoge prijzen van de keuringen en de lange bureaucratische procedure. De evaluatie moet aangeven of het mogelijk is om het proces van medische keuring effectiever en efficiënter vorm te geven, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Het advies van de Gezondheidsraad tot het instellen van een meldingsplicht voor rijbewijsbezitters met aandoeningen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden zal ook in dit onderzoek worden betrokken SWOV Gezondheidsraad, Rijgeschiktheid van mensen met tumoren of doorbloedingsstoornissen van de hersenen (Den Haag 2001, publicatie nr. 2001/18). 6 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

10 2.4. Puntenrijbewijs Het puntenrijbewijs is een systeem waarbij aan verkeersovertredingen strafpunten worden toegekend. Bij het bereiken van een bepaald aantal strafpunten volgt een sanctie, bijvoorbeeld het intrekken van het rijbewijs. Onder meer Duitsland, Engeland en Frankrijk hebben een puntenrijbewijs. Het puntensysteem maakt het mogelijk om de echte boosdoeners in het verkeer, dat wil zeggen bestuurders die vaak en/of zwaar in de fout gaan, gericht aan te pakken. Daarnaast is het een eerlijk en begrijpelijk systeem. Invoering in Nederland is daarom het overwegen waard. Het is echter bekend dat aan het puntenrijbewijs enkele grote juridische vragen kleven, met name over de verenigbaarheid met de Wet Mulder. Het idee is dan ook om eerst een diepgaand onderzoek te verrichten naar de juridische mogelijkheden voor een puntensysteem. 3. Het rijbewijsdocument Het roze papiertje heeft zijn langste tijd gehad. Het huidige Nederlandse rijbewijsdocument, ingevoerd op 1 juni 2002, zal waarschijnlijk het laatste van papier zijn. De toekomst is aan het plastic rijbewijs op creditcard- formaat. De voordelen van een dergelijke roze kaart zijn vooral meer gebruiksgemak, een hogere slijtvastheid en een lagere kostprijs. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor integratie van (delen van) het afgifteproces met dat van het paspoort. Het idee is daarom om bij het volgende rijbewijsdocument, voorzien voor 2006, te kiezen voor plastic in plaats van papier. Het is technisch mogelijk om een plastic rijbewijs te voorzien van een chip voor de opslag van informatie en het verrichten van transacties. Echter, recent onderzoek door de RDW wijst uit dat een dergelijk intelligent rijbewijs slechts een geringe meerwaarde zou hebben, terwijl de kosten voor met name afleesapparatuur en beveiliging hoog zijn. Daarnaast staan Europese regels een rijbewijs met chip (nog) niet toe. Deze optie heeft dan ook niet de voorkeur. Wel zou een nieuw plastic document geschikt gemaakt kunnen worden voor een eventuele latere inpassing van een chip Discussiepunten Tot slot een samenvatting van de discussiepunten in deze nota. Plan 17: à Introductie van een ervaringsmodule in de rijopleiding B: autorijden onder begeleiding, vanaf 17 jaar. à Invoering van nascholing: een verplichte opleidingsmodule ná het behalen van het rijbewijs. à Uitbreiding van de theorie-examens met een gevaarherkenningstoets. à Verhoging van de minimumleeftijd voor brom- en snorfiets naar 17, gekoppeld aan kentekening van brom- en snorfiets, een verhoging van de maximum snelheid van de bromfiets op de rijbaan en een verbetering van de opvoerbestendigheid. à Invoering van een trekkerrijbewijs. Voorts: 11 RDW Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

11 à Verbeterde dienstverlening rond rijbewijsvernieuwing. à Verplichte ogentest vanaf 45 jaar. à Herziening van het systeem van medische keuringen. à Onderzoek naar de mogelijkheden voor een puntenrijbewijs. à Nieuw rijbewijsdocument van plastic op creditcard-formaat. 8 Fout! Onbekende naam voor documenteigenschap.

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004

Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 abcdefgh Actieplan Jonge Bromfietsers 3 september 2004 1 Inhoudsopgave........................................................................................ 1. Doelstelling Actieplan Jonge bromfietsers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 Onderwerp Verkeersveiligheid landbouwverkeer

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 Onderwerp Verkeersveiligheid landbouwverkeer a > Retouradres: Postbus 2090, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 253 AA DEN HAAG Plesmanweg -6 2597 JG Den Haag Postbus 2090 2500 EX Den Haag T 070 35 6

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

onder meer op het gebied van communicatie, rijbewijzen en voertuigbeleid.

onder meer op het gebied van communicatie, rijbewijzen en voertuigbeleid. abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum Bijlage(n) 16 april 2003 - Ons kenmerk Uw kenmerk Onderwerp Stand van

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van rijbewijs voor de brommobiel een theorie- en een praktijkexamen afleggen.

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 21 augustus 2006 Ons kenmerk DGP/WV/U.060267 Doorkiesnummer Bijlage(n) 1 Uw kenmerk Onderwerp

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het kamerlid De Rouwe (CDA) over herkeuring voor een nieuw rijbewijs voor 70-plussers.

Hierbij doe ik u toekomen de antwoorden op de vragen van het kamerlid De Rouwe (CDA) over herkeuring voor een nieuw rijbewijs voor 70-plussers. abcdefgh de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 16 mei 2008 Ons kenmerk VENW/DGP2008/4495 Onderwerp kamervragen herkeuring rijbewijs 70plussers

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

Eerste resultaten invoering bromfietspraktijkexamen

Eerste resultaten invoering bromfietspraktijkexamen (Bijdragenr. 27) Eerste resultaten invoering bromfietspraktijkexamen Willem Vermeulen (werkzaam bij Dienst Verkeer en Scheepvaart, DVS) Samenvatting De bromfiets is de gevaarlijkste vervoerwijze. Het praktijkexamen

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Vanaf 1 maart 2010 moet u voor het halen van het rijbewijs voor de brommobiel een theorie- en een praktijkexamen afleggen.

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Informatie over het theorie- en het praktijkexamen

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs. Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het bromfietsrijbewijs moet u theorie-examen en praktijkexamen doen. test of u beschikt over voldoende verkeersinzicht

Nadere informatie

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan'

Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Ministerie van Verkeer en Waterstaat jklmnopq Adviesdienst Verkeer en Vervoer Evaluatie verkeersveiligheidseffecten 'Bromfiets op de rijbaan' Een onderzoek naar letselongevallen met bromfietsers een jaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 781 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en de Wet rijonderricht motorrijtuigen 1993 in verband met de invoering van de rijbewijsplicht voor

Nadere informatie

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Cramer (Christen Unie) heeft gesteld

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Cramer (Christen Unie) heeft gesteld TP PT Nederlands PT uit abcdefgh de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 11 februari 2008 Ons kenmerk VENW/DGTL2008/516 Onderwerp Kamervragen

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen www.cbr.nl Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010

Nadere informatie

Hallo mogen wij ons even voorstellen

Hallo mogen wij ons even voorstellen Hallo mogen wij ons even voorstellen Wij zijn Verkeersschool Janssen en bedanken je voor het benaderen van informatie over jou rijopleiding. Denk je nog steeds dat het behalen van je rijbewijs duur en

Nadere informatie

2toDrive. Proef begeleid rijden. Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Autorijschool PVE Schönbergweg 57 1323 GT Almere

2toDrive. Proef begeleid rijden. Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Autorijschool PVE Schönbergweg 57 1323 GT Almere 2toDrive Proef begeleid rijden Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Disclaimer De informatie in deze presentatie over de proef Begeleid Rijden is grotendeels afkomstig van de presentatie,

Nadere informatie

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs

Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Examen doen voor het bromfietsrijbewijs Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het verkrijgen van het bromfietsrijbewijs officieel het rijbewijs AM moet je vanaf 1 maart 2010 zowel een

Nadere informatie

De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs

De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs De geschiedenis van het Nederlandse rijbewijs 1906 Nederland kent sinds 1 januari 1906 een officieel landelijk geldend rijbewijs. Voor die tijd gaf het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid vergunningen

Nadere informatie

Hierbij ontvangt u het antwoord op de vragen van het lid Gerkens over de rijvaardigheidstoetsen en het CBR.

Hierbij ontvangt u het antwoord op de vragen van het lid Gerkens over de rijvaardigheidstoetsen en het CBR. abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 6 mei 2005 Ons kenmerk DGP/WV/U.05.01211 Onderwerp Kamervragen Doorkiesnummer Bijlage(n)

Nadere informatie

Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan

Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg op de maatregel Bromfiets op de rijbaan Ing. C.C. Schoon D-2002-7 Advies over (verhoging van) rijsnelheden van bromfietsers als gevolg

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs C. Voor bestuurders van een vrachtauto Nieuwe regels voor het rijbewijs C Voor bestuurders van een vrachtauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs gaan halen voor het besturen van een vrachtauto? Of beschikt u al over een rijbewijs C? Dan moet u

Nadere informatie

Effecten van "Plan 17"

Effecten van Plan 17 Effecten van "Plan 17" januari 2003 Drs. W.P. Vlakveld Inhoudsopgave Samenvatting 4 Summary 5 1 Inleiding 6 1.1 Aanleiding 6 1.2 De maatregelen 7 1.2.1 Beginnende automobilisten 7 1.2.2 Bromfietsen en

Nadere informatie

abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 30 november 2006 Ons kenmerk DGP/MDV/U.06.03210 Onderwerp Leerwerktraject voor het contractvervoer

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Nieuwe regels voor het rijbewijs Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor een of meerdere categorieën? Of beschikt u al over een

Nadere informatie

Openbare internetconsultatie van 2 juni 2016 tot en met 3 juli 2016

Openbare internetconsultatie van 2 juni 2016 tot en met 3 juli 2016 Reactie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu op de internetconsultatie Wijzigingen van de WvW1994 in verband met de invoering van 2toDrive (begeleid rijden) Openbare internetconsultatie van

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/WV/U Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/WV/U Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 25 oktober 2004 Ons kenmerk DGP/WV/U.04.03868 Onderwerp Verkeersveiligheid Doorkiesnummer

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden Veelgestelde vragen en antwoorden 2toDrive (begeleid rijden) Algemeen Wat is 2toDrive? 2toDrive is een experiment waarbij een 17-jarige onder begeleiding van een coach rijervaring opdoet. Jongeren en beginnende

Nadere informatie

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei keer beoordeeld

7.1. Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei keer beoordeeld Praktische-opdracht door een scholier 1763 woorden 6 mei 2004 7.1 120 keer beoordeeld Vak Wiskunde GWA wiskunde brommer en fiets Zie ook Blz. 202 t/m 207 in Moderne Wiskunde deel 3a Vraag 1 A. Hoeveel

Nadere informatie

Verkeerslessen voor scooterrijders Proef voor 200 jongeren

Verkeerslessen voor scooterrijders Proef voor 200 jongeren Verkeerslessen voor scooterrijders Proef voor 200 jongeren 1. Inleiding Bij een bewonersbijeenkomst in mei 2003 in de Tarwewijk hield buurtagent Ron van der Wel een presentatie over de overlast van scooters.

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Nieuwe regels voor het rijbewijs. Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Nieuwe regels voor het rijbewijs Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor een of meerdere categorieën? Of beschikt u al over een

Nadere informatie

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012

Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 Ouderen in het verkeer anno 2012 29-10-2012 ouderen in het verkeer anno 2012 Kerncijfers 2010. Verkeersdoden per jaar: doelstelling 2010-750 (1973 3200 verkeersdoden) 2020-580 Jaar 2002 2003 2004 2005

Nadere informatie

Met een handicap veilig achter het stuur

Met een handicap veilig achter het stuur Met een handicap veilig achter het stuur Een rijbewijs betekent mobiliteit en vooral zelfstandigheid. Maar wat als u afhankelijk bent van een rolstoel? Of een arm of been niet goed kunt gebruiken? Kunt

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 844 Wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met verlaging van de wettelijke alcohollimiet voor beginnende bestuurders Nr. 5 ADVIES

Nadere informatie

GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W. Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering

GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W. Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering GROEPERING VAN ERKENDE ONDERNEMINGEN VOOR AUTOKEURING EN RIJBEWIJS V.Z.W Theoretisch en praktisch examen en coherentie van opleiding en examinering Rijexamens: theorie en praktijk Klassiek Focus op theoretische

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 342 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs D. Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen

Nieuwe regels voor het rijbewijs D. Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen Nieuwe regels voor het rijbewijs D Voor bestuurders van een bus voor meer dan 8 personen Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een bus voor meer dan 8 personen? Of beschikt u al over

Nadere informatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Gratis proefles Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Mercedes-Benz DrivingAcademy: goed voorbereid op weg Autobestuurders staan tegenwoordig bloot aan meer afleiding dan

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs B. Voor bestuurders van een personenauto

Nieuwe regels voor het rijbewijs B. Voor bestuurders van een personenauto Nieuwe regels voor het rijbewijs B Voor bestuurders van een personenauto Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een personenauto? Dan moet u rekening houden met nieuwe regels. Deze

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/MDV/U Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG DGP/MDV/U Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 18 maart 2005 Ons kenmerk DGP/MDV/U.05.00513 Onderwerp Stand van zaken

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs BE

Nieuwe regels voor het rijbewijs BE Nieuwe regels voor het rijbewijs BE Voor bestuurders van een personenauto met een oplegger of middenasaanhangwagen met een gewicht van meer dan 3500 kg Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Vraag en antwoord T-rijwijs

Vraag en antwoord T-rijwijs Vraag en antwoord T-rijwijs Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

het rijbewijs en de rij-examens. De meeste veranderingen

het rijbewijs en de rij-examens. De meeste veranderingen c Met ingang van 1 juni 1996 veranderen er regels rondom het rijbewijs en de rij-examens. De meeste veranderingen hebben te maken met het halen van een rijbewijs. Nieuw is bijvoorbeeld dat per voertuigcategorie

Nadere informatie

Vraag en antwoord. Algemeen

Vraag en antwoord. Algemeen T-rijbewijs Rijd je wel eens op een trekker of motorrijtuig met beperkte snelheid? Let dan op: in Nederland is per 1 juli 2015 het trekkerrijbewijs ingevoerd. Vanaf dan moet iedere bestuurder van een landbouwof

Nadere informatie

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers

Centraal Bureau voor de Statistiek. Persbericht. Meer doden onder fietsers, minder onder motorrijders. Meeste verkeersdoden onder twintigers Centraal Bureau voor de Statistiek Persbericht PB07-031 23 april 2007 10.00 uur Sterke stijging verkeersdoden onder fietsers In 2006 kwamen 811 mensen in het Nederlandse verkeer om. Dit zijn er 6 minder

Nadere informatie

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Het doel van het verhuizen van de bromfiets naar de rijbaan, is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze bijlage geeft uitgebreide toelichting en onderbouwing

Nadere informatie

Juli 2015. Vraag en antwoord

Juli 2015. Vraag en antwoord Juli 2015 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor motorrijtuig

Nadere informatie

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs BE

Nieuwe regels voor het rijbewijs BE Nieuwe regels voor het rijbewijs BE Voor bestuurders van een personenauto met een aanhangwagen met een toegestane maximum massa van maximaal 3500 kg of met een oplegger of middenasaanhangwagen met een

Nadere informatie

2009D61275. Lijst van vragen totaal

2009D61275. Lijst van vragen totaal 2009D61275 Lijst van vragen totaal 1 Kunt u aangeven waarom u niet voor invoering van het kenteken voor landbouwvoertuigen bent, terwijl alle door Land- en Tuinbouw Nederland en Veilig Verkeer Nederland

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Inhoud Aanleiding en doel van de derde rijbewijsrichtlijn Regelgeving Veranderingen in de rijbewijscategorieën Bijzonderheden Aanleiding

Nadere informatie

Het rijbewijs voor motor en motorscooter. Het rijbewijs voor motor en motorscooter maart 2011 1

Het rijbewijs voor motor en motorscooter. Het rijbewijs voor motor en motorscooter maart 2011 1 Het rijbewijs voor motor en motorscooter Motorrijden is populair bij jong en oud. Als motorrijder bent u wel kwetsbaar. Daarom heeft Europa een strenge wetgeving voor het motorrijbewijs. Wat u moet doen

Nadere informatie

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn

Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Het rijbewijs na implementatie van de derde Europese rijbewijsrichtlijn Inhoud Aanleiding en doel van de derde rijbewijsrichtlijn Regelgeving Veranderingen in de rijbewijscategorieën Bijzonderheden Aanleiding

Nadere informatie

Achtergrond invoering vakbekwaamheidseis taxichauffeurs

Achtergrond invoering vakbekwaamheidseis taxichauffeurs abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 1 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum Bijlage(n) 10 november 00 Ons kenmerk Uw kenmerk 0/7/VW Onderwerp Effecten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 398 Maatregelen verkeersveiligheid Nr. 10 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Vier keer gezakt... dan een onderzoek rijvaardigheid

Vier keer gezakt... dan een onderzoek rijvaardigheid Vier keer gezakt... dan een onderzoek rijvaardigheid Niet iedereen slaagt in één keer voor het rijexamen. Sterker nog, ruim de helft van de kandidaten heeft één of meer herkansingen nodig om het examen

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/WV/U.04.02106 Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG DGP/WV/U.04.02106 Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 29 juni 2004 Ons kenmerk DGP/WV/U.04.02106 Onderwerp Voorstellen herziening WRM1993

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2006 381 Besluit van 7 augustus 2006, houdende wijziging van het Reglement rijbewijzen en het Besluit rijonderricht motorrijtuigen in verband met

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs A. Voor bestuurders van een motor of motorscooter

Nieuwe regels voor het rijbewijs A. Voor bestuurders van een motor of motorscooter Nieuwe regels voor het rijbewijs A Voor bestuurders van een motor of motorscooter Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een motor of motorscooter? Dan moet u rekening houden met nieuwe

Nadere informatie

Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theoriecursus

Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theoriecursus Bromfiets opleidingen Bromfiets opleidingen Prijzen Theorie Lesmateriaal (boeken) 22,50 Theorie examen CBR 40,- Online theorie cursus 35,- Praktijk Rijles (per uur) 44,- Rijles (per 1½ uur) 66,- Praktijk

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 392 Besluit van 14 oktober 2015 tot wijziging van het Reglement rijbewijzen in verband met enkele wijzigingen van technische aard betreffende

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Verkeersveiligheid: aantal verkeersdoden in de EU nog nooit zo laag - Europa maakt nu ook werk van een strategie voor gewonden in het verkeer

Verkeersveiligheid: aantal verkeersdoden in de EU nog nooit zo laag - Europa maakt nu ook werk van een strategie voor gewonden in het verkeer EUROPESE COMMISSIE PERSBERICHT Brussel, 19 maart 2013 Verkeersveiligheid: aantal verkeersdoden in de EU nog nooit zo laag - Europa maakt nu ook werk van een strategie voor gewonden in het verkeer Het aantal

Nadere informatie

proef Het vernieuwde theorie-examen voor de auto Per 1 maart 2009 bevat het theorie-examen voor de auto naast de onderdelen verkeersregels en

proef Het vernieuwde theorie-examen voor de auto Per 1 maart 2009 bevat het theorie-examen voor de auto naast de onderdelen verkeersregels en proef Het vernieuwde theorie-examen voor de auto Per 1 maart 2009 bevat het theorie-examen voor de auto naast de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht ook een onderdeel gevaarherkenning. CBR - Het

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de veiligheid van snorfiets ers

Recente ontwikkelingen in de veiligheid van snorfiets ers Recente ontwikkelingen in de veiligheid van snorfiets ers D-95-14 Drs. P.C. Noordzij Leidschendam, 1995 Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV Documentbeschrijving Rapportnummer:

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG a 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 16 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070

Nadere informatie

Op weg met Rijbewijzer

Op weg met Rijbewijzer Op weg met Rijbewijzer Doelgroep Leerlingen van de derde graad. VOET en Gemeenschappelijke stam: 18, 20 Context 1: 13,14 Lesthema Veilig verkeersgedrag steunt op een goede kennis van de verkeersregels

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk Bijlage(n) Vervolg

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk Bijlage(n) Vervolg > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen?

2) Ik heb geen rijbewijs en ik wil graag met de tractor rijden. Wat moet ik doen? December, 2014 Vraag en antwoord Deze vragen en antwoorden geven de nodige uitleg over de invoering van het T-rijbewijs. De afkorting LBT staat voor land- en bosbouwtrekker en MMBS is een afkorting voor

Nadere informatie

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1 Verkeersslachtoffers onder jongeren Dia 1 Inhoud 1. Problematiek 2. Oorzaken 3. Kenmerken pubers 4. Aandachtspunten maatregelen 5. Maatregelen Dia 2 Problematiek (1) Omvang: in Oost-Nederland vallen jaarlijks

Nadere informatie

Op de vragen van het lid Slob over de procedures en kosten bij verlenging van rijbewijzen, kan ik u als volgt antwoorden.

Op de vragen van het lid Slob over de procedures en kosten bij verlenging van rijbewijzen, kan ik u als volgt antwoorden. > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20)

Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20) Pagina 92 van 126 Pijler 3: Alternatieve leermaatregelen (Driver Improvement) (Fiche 20) Geldboetes leiden niet altijd tot gedragsverandering. We maken bij de handhaving ook gebruik van alternatieve gerechtelijke

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie

Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer. Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand van zaken op basis van de politieregistratie September 2017 Verkeersveiligheidsonderzoek naar jongeren in het verkeer Actuele stand

Nadere informatie

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers

Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Via nieuwe normmens naar inclusiviteit Van nul verkeersslachtoffers een punt maken voor alle verkeersdeelnemers Ragnhild Davidse Den Haag donderdag 1 maart 2018 De Nieuwe Normmens Er is te lang ontworpen

Nadere informatie

Het rijbewijs voor motor en motorscooter

Het rijbewijs voor motor en motorscooter Het rijbewijs voor motor en motorscooter Motorrijden is populair bij jong en oud. Als motorrijder ben je wel relatief kwetsbaar. Daarom is er in Europa een strenge wetgeving voor het motorrijbewijs van

Nadere informatie

Achtergrond, inhoud en consequenties

Achtergrond, inhoud en consequenties abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Datum 30 juni 2008 Ons kenmerk VENW/DGTL2008/2597 Onderwerp Vakbekwaamheid beroepschauffeurs

Nadere informatie

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016

Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 2015 Gemeente Eindhoven, november 2016 Bijlage 1: Verkeersongevallenmonitor 15 Gemeente Eindhoven, november 1 Inleiding Met dit document wordt inzicht gegeven in de actuele stand van zaken van de objectieve verkeersveiligheid in Eindhoven.

Nadere informatie

HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A)

HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A) HET bromfiets- en motorrijbewijs * (rijbewijs A) * vanaf 1 mei 2013 Ervaring en vertrouwen Een ontspannen tochtje op zondag. Een weekendje weg. Elke dag vlot door de files. Er zijn redenen te over waarom

Nadere informatie

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen..

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen.. Even vooraf.. Als je 18 jaar of ouder bent, dan mag je motorrijlessen nemen. Kies je ervoor om op je 18e, 19e of 20e jaar examen te doen, dan zul je een rijbewijs ontvangen voor de lichte categorie motor.

Nadere informatie

Rijgeschiktheid. Domus Medica 27 mei 2013 Ruud Bredewoud

Rijgeschiktheid. Domus Medica 27 mei 2013 Ruud Bredewoud Rijgeschiktheid Domus Medica 27 mei 2013 Ruud Bredewoud Wettelijk kader WVW94 Reglement rijbewijzen REG2000 Driehoek verkeersveiligheid Rijgeschiktheid Rijvaardigheid Verkeersveiligheid Rijgedrag Rijgeschiktheid

Nadere informatie

EuroRAP Road Protection Score

EuroRAP Road Protection Score EuroRAP Road Protection Score Samenvatting Verkeersveiligheid staat hoog op de Europese en de Nederlandse agenda. Het European Road Assessment Programme (EuroRAP) wil eraan bijdragen om de verkeersveiligheid

Nadere informatie

Praktijkexamens bromfiets en brommobiel

Praktijkexamens bromfiets en brommobiel Praktijkexamens bromfiets en brommobiel Resultaten van het evaluatieonderzoek Eindrapport Ministerie van Infrastructuur en Milieu 28 februari 2011 DHV B.V. Niets uit dit bestek/drukwerk mag worden verveelvoudigd

Nadere informatie

Reguleringsimpactanalyse voor

Reguleringsimpactanalyse voor Reguleringsimpactanalyse voor Voorontwerp van decreet houdende het terugkommoment in het kader van de rijopleiding categorie B Gebruik de RIA-leidraad en de RIA-checklist om deze RIA in te vullen. 1 Gegevens

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk

Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

24. Ja, het is mij bekend dat dit bij ongeveer de helft van de psychiatrische onderzoeken het geval is.

24. Ja, het is mij bekend dat dit bij ongeveer de helft van de psychiatrische onderzoeken het geval is. abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 20 mei 2008 Ons kenmerk VenW/DGP-2008/4203 Onderwerp Kamervragen CBR Doorkiesnummer

Nadere informatie

Nieuwe regels voor het rijbewijs A. Voor bestuurders van een motor of motorscooter

Nieuwe regels voor het rijbewijs A. Voor bestuurders van een motor of motorscooter Nieuwe regels voor het rijbewijs A Voor bestuurders van een motor of motorscooter Wilt u binnenkort uw rijbewijs halen voor het besturen van een motor of motorscooter? Dan moet u rekening houden met nieuwe

Nadere informatie

Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer

Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer Vakbekwaamheid van beroepsbestuurders voor personenvervoer Betreft: Koninklijk besluit van 4 mei 2007 betreffende het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

Autorijden na een CVA of een TIA

Autorijden na een CVA of een TIA Autorijden na een CVA of een TIA AUTORIJDEN NA EEN CVA OF TIA Het rijbewijs is voor de meeste mensen een groot goed, want het staat voor mobiliteit en vooral voor zelfstandigheid. Bij het behalen van

Nadere informatie

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van

Concept ten behoeve van internetconsultatie februari Besluit van Concept ten behoeve van internetconsultatie februari 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit voertuigen ter implementatie van richtlijn nr. 2014/45/EU van het Europees Parlement en de Raad van 3

Nadere informatie

INFOMOMENT RIJBEWIJS OP SCHOOL

INFOMOMENT RIJBEWIJS OP SCHOOL INFOMOMENT RIJBEWIJS OP SCHOOL HANDBOEK VOOR DE PRAKTIJKLESGEVER KANDIDAAT RIJLESGEVER BEGELEIDER EXAMINATOR RIJLESGEVER OPLEIDINGEN NAJAAR Vernieuwde rijopleiding: leerdoelen in de praktijk

Nadere informatie

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Geachte voorzitter,

abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Geachte voorzitter, abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 4 februari 2008 Ons kenmerk VENW/DGP-2008/312 Onderwerp Kamervragen over Segway en

Nadere informatie

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I

Besluit van. Hebben goedgevonden en verstaan: ARTIKEL I Besluit van tot wijziging van enkele besluiten in verband met het gebruik van door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen bijzondere bromfietsen in het verkeer en tot wijziging van het RVV 1990

Nadere informatie