Reglement: Veilig roeien bij HRV De Compagnie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement: Veilig roeien bij HRV De Compagnie"

Transcriptie

1 Reglement: Veilig roeien bij HRV De Compagnie Ondanks het feit dat roeien een veilige sport is zijn er wel degelijk risico's. Het belangrijkste risico is verdrinking ten gevolge van onderkoeling bij kou en letsel ten gevolge van een aanvaring met medegebruikers van het vaarwater. Ter beperking van de risico's is dit reglement van toepassing en geldt voor alle leden van de vereniging. Veilig roeien wordt gezien als een verantwoordelijkheid van iedere roeier. Als zodanig acht de vereniging zich niet verantwoordelijk voor de gevolgen van het niet in acht nemen van de richtlijnen. Wel verwachten we dat de leden zich hieraan houden en elkaar wijzen op het nakomen van de afspraken. We wensen iedere roeier een veilige en behouden vaart. Bedenk dat niemand het water opgaat om een ongeluk te krijgen Voor alle leden geldt: Iedere roeier moet kunnen zwemmen Je weet wat je moet doen als je omslaat met de boot Ga bij twijfel niet roeien en overschat je eigen kunnen niet Je bent op de hoogte van de weersverwachtingen Het Binnenvaart Politie Reglement (BPR) is het wettelijk kader voor de regels die gelden op het water. Controleer de boot voordat je het water opgaat (dolkleppen dicht, voetenboord goed vast, boegbal aanwezig, luchtkamers goed afgesloten) Beginnende roeier alleen het water op onder begeleiding van ervaren roeier of coach. Stuur / boegroeier bij ongestuurde boot dient te beschikken over een goed gezichtsvermogen. Minimaal 50 % gecertificeerde roeiers en stuurlieden in de boot. Roeien in een boot waarvoor je niet gekwalificeerd bent vergroot de kans op omslaan. In het afschrijfboek wordt de temperatuur van het water geregistreerd. Niet varen: Bij (dreigend) onweer Bij grotere golven en opwaaiend schuim Bij dichte mist (zicht minder dan 500 m) Voor zonsopgang na zonsondergang Als er sprake is van ijsvorming in de Hoogeveense Vaart Niet alleen ijsgang is slecht voor de boten, ook als het vriest kunnen boten in de loods kapot vriezen. Water zet uit als het bevriest, dit kan de boten beschadigen, zelfs als ze in de loods liggen. Er geldt een algemeen roeiverbod als de temperatuur overdag en 's nachts onder 0 C blijft. Als de temperatuur overdag boven 0 C komt dan geldt er geen roeiverbod, tenzij de temperatuur naar verwachting de komende nacht onder de -5 C graden zakt. Dit in verband met het voorkomen van schade aan de boten. Deze regels zijn ingesteld voor de veiligheid van roeiers en ter bescherming van het materiaal. Ondanks alle regels geldt altijd: blijf goed nadenken over de risico s die je neemt.

2 10 gouden tips voor veilig roeien (bron: Rijkswaterstaat) 1. Kijk voldoende achterom Het grootste gevaar komt uit de richting waar u naartoe vaart. Kijk dus voldoende achterom 2. Draag fel gekleurde, fluorescerende (oranje of gele) kleding 3. Vaar zo dicht mogelijk langs de oever 4. Denk aan de dode hoek De dode hoek van de beroepsvaart kan oplopen tot maar liefst 350 meter. Binnen die dode hoek kunnen schippers u niet zien. Als u de stuurhut kunt zien, kan de schipper u ook zien! 5. Vaar een duidelijk koers Laat tijdig zien wat u van plan bent, vaar geen zig-zag koers. Geef de beroepsvaart de ruimte. Vooral in de buurt van bochten en in- en uitvaarten van havens hebben beroepsvaarders extra ruimte nodig. 6. Werk mee bij het op- en voorbijvaren Als schepen u naderen of u voorbij willen varen, werk dan mee. Maak voldoende ruimte en minder uw snelheid. Maar niet plotseling. Roei alleen naast elkaar als er geen andere schepen in de buurt zijn 7. Blijf extra alert bij het invaren van vaarwegen 8. Roei alleen bij goed zicht Roeiboten zijn slecht zichtbaar op de radar. Roei daarom alleen bij een zicht van minimaal 500 meter en bent u bewust van het gevaar dat schippers u niet goed kunnen zien. 9. Aandachtsein Schippers kunnen bij dreigend gevaar met de luchthoorn een aandachtsein geven. Dat is een lange stoot van ongeveer 4 seconden. dat signaal kan zelfs voor jou bestemd zijn. Reageer dan alert en geef andere vaarweggebruikers de ruimte. Beter nog: probeer deze aandachtseinen te voorkomen. 10. Leer de regels van het Binnenvaartpolitiereglement De vaarregels voor kleine vaartuigen moet u als roeier goed kennen. Zo kunt u beter inspelen op de omstandigheden. BPR: Zo veel mogelijk stuurboordwal houden Beroepsvaart heeft te allen tijde voorrang Klein wijkt voor groot Zeilend schip heeft voorrang op een roeiboot. Bij beroepsvaart ver van te voren uitwijken naar stuurboord en zorg ervoor dat je de schipper in de stuurhut kunt zien (als jij hem niet ziet, ziet hij jou niet) Wie heeft voorrang? Op het water gelden andere regels dan op de weg. De basisregel luidt: handel altijd zo, dat een aanvaring wordt voorkomen. Als roeier bent u een kwetsbare gebruiker van de Rijksvaarwegen. Geef de overige vaart voldoende ruimte, ook in het belang van uw eigen veiligheid

3 Wat te doen bij omslaan Klim zo snel mogelijk in de boot en als je dat niet kunt, ga dan zo snel mogelijk naar de kant en klim uit het water. Laat de boot liggen in het water, die kan later door een ander worden opgehaald. Zorg dat je in beweging blijft en zo snel mogelijk naar de loods gaat om onder de warme douche te gaan staan. Lukt het niet om binnen drie tot vijf minuten uit het water te komen, bijvoorbeeld omdat de kant te ver weg is, klim dan boven op de omgeslagen boot. Zo voorkom je snellere afkoeling door het water. Voor roeien op open water gelden deze principes ook, maar overleg voor zo n tocht eerst over het nemen van verdere veiligheidsmaatregelen (zwemvesten mee) met ervaren mensen. Er is geen enkele wetmatigheid wat betreft de overlevingskansen in water. Onderstaande tabel is een zeer ruwe schatting. De werkelijke tijd hangt af van veel factoren zoals lichaamsbouw, hoeveelheid onderhuids vet, gebruik van alcohol of medicijnen, kleding, geslacht, windsnelheid, lichamelijke en geestelijke conditie. Watertemperatuur Wetsuit Gekleed Zwemkleding 0 C 15 minuten 9 minuten 2 minuten 5 C 3 uur 1 uur 0,5 uur 10 C 9 uur 3 uur 1 uur 15 C 12 uur 5 uur 2 uur 20 C 15 uur 8 uur 4 uur Onderkoeling Om onderkoeling bij tochten te voorkomen moet je tenminste een stel extra droge kleren meenemen. Goede bescherming tegen regen, wind en opspattend water, dus een goed jack, is onmisbaar. Neem ook een thermoskan warm drinken, zoals thee of chocolademelk (geen alcohol) mee. Herkennen van onderkoeling Tijdens tochten en natuurlijk bij omslaan loop je risico op onderkoeling je lichaamstemperatuur komt dan onder de 35,5 C. In het water koel je namelijk 20 tot 30 keer sneller af dan onder droge omstandigheden. Bij onderkoeling worden een aantal fases onderscheiden. Allereerst de fase met bleekheid, rillen en uitputting. Later treedt coördinatieverlies, verwardheid, sufheid of agressiviteit op. In geval van ernstige onderkoeling verliest het slachtoffer het bewustzijn en is er een groot risico op hartritmestoornissen en hartstilstand. Wat te doen bij onderkoeling Bij onderkoeling moet de natte kleding zo snel mogelijk vervangen worden door droge kleding. Het slachtoffer dient beschermd te worden tegen bijvoorbeeld de wind om verdere afkoeling te voorkomen. Geef hem warme, niet alcoholische drank te drinken en laat hem een lauwwarme douche nemen. Als het slachtoffer niet of nauwelijks meer bij bewustzijn is, waak dan voor verdere afkoeling. Breng hem, zo mogelijk, in liggende houding, in veiligheid, en beweeg hem niet meer dan noodzakelijk is. Bel zo snel mogelijk 112, omdat het hier een levensbedreigende situatie betreft. Zonverbranding en oververhitting: Bij felle zon wordt geadviseerd om het hoofd te bedekken in verband met het risico van zonnesteek Algemeen bekend is dat bij felle zon er risico is van verbranding en mede daardoor de vergroting van de kans op kanker. Neem passende maatregelen. Neem bij hoge temperaturen voldoende water mee aan boord.

4 Skiffen. Zonder certificaat mag er niet worden geskifft zonder instructeur Bij luchttemperatuur lager dan 10 C dicht bij het vlot blijven, vooral als je een minder ervaren roeier bent. Het wordt afgeraden om te skiffen in de maanden november t/m maart (gevaar van onderkoeling bij omslaan) als je niet in staat bent om snel weer in de boot te klimmen nadat je omgeslagen bent. Het wordt dringend aanbevolen om als skiffeur deel te nemen aan de instructie omslaan en inklimmen in de boot die jaarlijks wordt verzorgd. Als je in de wintermaanden gaat skiffen, ga dan bij voorkeur niet alleen het water op. Zomer Jeugd < 15 jr. Junior jr. Senior >18 jr. Skiff 1 Niet zonder begeleiding Niet alleen Zelfstandig Skiff 2 Niet zonder begeleiding Niet alleen Zelfstandig Winter Jeugd < 15 jr. Junior jr. Senior >18 jr. Skiff 1 Niet skiffen Niet zonder begeleiding Niet alleen Skiff 2 Niet skiffen Niet alleen Zelfstandig Voor Stuurlieden: Stuurlieden dragen bij koud weer dikke kleding en lopen bij het omslaan meer risico dan de roeiers. In verband hiermee wordt aangeraden om bij een watertemperatuur onder de 15 C gebruik te maken van een reddingsvest. Voor de instructeurs: 1 e skiff instructie alleen voor steiger. Bij jeugdroeiers maximaal 2 skiffs per instructeur. Tot 18 jaar altijd onder begeleiding van instructeur: binnen gehoorafstand Bij onervaren roeiers bij sterke wind bredere boot kiezen. Mobiele telefoon meenemen. Bij skiff-instructie zorgen voor een reddingslijn, die in geval van nood naar de roeier geworpen kan worden Gebruik de megafoon: instructie komt duidelijker over Bij jeugdroeien zijn telefoonnummers van ouders beschikbaar In de maande november t/m maart start de jeugd in een C1 i.p.v. een gladde skiff. Beginnende jeugdroeiers dragen een reddingsvest. Dit is verplicht als het water kouder is dan 15 C. Begeleider: Als een begeleider de rol van een instructeur overneemt gelden de beschreven afspraken.

5 Materiaal: Beschikbare middelen: Opblaasbare reddingsvesten reddingslijnen EHBO-doos Thermodekens Posters met de belangrijkste aanwijzingen De materiaalcommissie draagt zorg voor het onderhoud van de boten conform de eisen die daarvoor aangereikt worden door de KNRB Tekortkomingen aan het materiaal kunnen door de roeiers gemeld worden in het daarvoor bestemde afschrijfboek. Medische risico's: Indien een lid om medische redenen het risico raak om het bewustzijn te verliezen of immobiel te raken dan wordt een automatisch opblaasbaar reddingsvest gedragen tijdens het roeien. Indoorroeien wordt gekenmerkt door een hoge mate van fysieke inspanning. Iedereen die gebruik maakt van deze roeimachines dient zich bewust te zin van de risico's. Zie ook Reglement Medische keuringen Melden (bijna) indidenten: Een incident is een gebeurtenis op het water, in de loods of tijdens het coachen, waarbij iemand gewond raakt of waarbij een risico daartoe gesignaleerd wordt. Via de website van de vereniging kunnen (bijna) incidenten gemeld worden, die vervolgens in behandeling worden genomen door de veiligheidscoördinator van de vereniging. De veiligheidscoördinator beoordeelt het risico en geeft advies geeft aan het bestuur ter verbetering.

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen 10 gouden tips voor roeiers Veilig varen doen we samen Roeien op de Geldersche IJssel, Neder-Rijn, Lek, Pannerdensch Kanaal, Twentekanalen, Zwarte Water, Zwolle-IJsselkanaal en Meppelerdiep Veilig roeien

Nadere informatie

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep

Het betreft hier de volgende wateren: Geldersche IJssel Neder-Rijn Lek Twentekanalen Zwartewater Zwolle-IJsselkanaal Meppelerdiep CONVENANT Samen veiilliig varen Roeiivereniigiingen en Riijjkswaterstaat Oost-Nederlland Doel Ter verbetering van de veiligheid van de beroepsschippers en de roeiers is het wenselijk om tussen Rijkswaterstaat

Nadere informatie

Theorieavond. URV Viking - 1 -

Theorieavond. URV Viking - 1 - Theorieavond URV Viking - 1 - Opzet instructie Viking Fase 1 Fase 2 Fase 3 Fase 4-2 - Instructie Fase 1 st1 (wherry) sc1 (wherry/c4x+) centraal geregeld/data bekend afsluiting: pannenkoekentocht en ploegvorming

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid

ARC Roei-instructeur/Coach Workshop. Veiligheid ARC Roei-instructeur/Coach Workshop Veiligheid VEILIG ROEIEN: WAT IEDEREEN MOET WETEN Saurus-acht verdwijnt bij storm in de golven Eigenlijk gold er een vaarverbod. Maar een Saurus-acht besloot toch de

Nadere informatie

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in.

De overlevingstijd in roeikleding ligt waarschijnlijk tussen die van Gekleed en Zwemkleding in. Bijlage G: Koudwaterprotocol 1. De noodzaak Dit protocol is opgesteld om de kans dat roeiers in de risicoperiode (15 november tot 1 mei) te water raken te minimaliseren en om hun overlevingskansen bij

Nadere informatie

Inhoud. Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten. 6 mei mei 2008

Inhoud. Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten. 6 mei mei 2008 Inhoud Het belang van goed sturen Vaarregels en vaartekens Roeireglement Viking, Orca en Triton Algemene aandachtspunten Belang van goed sturen Klik om het opmaakprofiel van de modelondertitel te bewerken

Nadere informatie

Vraag 1 Wat voor diploma s of testen moet ik doen om deel te nemen aan de sport?

Vraag 1 Wat voor diploma s of testen moet ik doen om deel te nemen aan de sport? Veiligheid Roeien is een buitensport. Er maken veel mensen gebruik van het water en op vele manieren. Veiligheid is daarom zeer belangrijk. Inleiding Wat mag wel of juist niet. Waar moet je rekening mee

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies uit de risicotabel op bladzijde 3 en 4 van dit document

Samenvatting en conclusies uit de risicotabel op bladzijde 3 en 4 van dit document Risico s op de Lek Samenvatting en conclusies uit de risicotabel op bladzijde 3 en 4 van dit document De belangrijkste gevaren van de rivier: Aanvaring: Risico op aanvaring met boot/krib/boei is het grootst

Nadere informatie

Theorievragen mei 2015

Theorievragen mei 2015 Theorievragen mei 2015 DEZE VRAGEN WORDEN REGELMATIG HERZIEN. DE WEBSITE BEVAT DE MEEST RECENTE VERSIE HEBT. EVENTUEEL ROULERENDE VERSIES VAN ANTWOORDEN OP DEZE EXAMENVRAGEN ZIJN NIET DOOR DE EXAMENCOMMISSIE

Nadere informatie

Het ROEIEN en de vaarregels

Het ROEIEN en de vaarregels Het ROEIEN en de vaarregels Net als op de openbare weg gelden op het openbare water verkeersregels. En dus ook varend met de roeiboten van de K.W.V.L. moeten we ons daar aan houden. Veel van de regelgeving

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN RV De Kogge 2017

VEILIGHEIDSPLAN RV De Kogge 2017 VEILIGHEIDSPLAN RV De Kogge 2017 Aangepast concept januari 2017 Vastgesteld door het bestuur d.d. 2 februari 2017 Veiligheidsplan RV De Kogge 2017 Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Doelgroep...

Nadere informatie

KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak Koude. Voorzorgsmaatregelen om de kans op onderkoeling te verminderen. Koud water.

KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak Koude. Voorzorgsmaatregelen om de kans op onderkoeling te verminderen. Koud water. KGR De Hunze: Koud water Protocol Noodzaak In de koude periode van het jaar (15 november tot 1 mei) zijn er twee risico s waarmee een roeier rekening moet houden. Dit zijn koude buitenlucht en koud water.

Nadere informatie

Oktober 2017 VEILIGHEIDSPLAN 2017

Oktober 2017 VEILIGHEIDSPLAN 2017 Oktober 2017 VEILIGHEIDSPLAN 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Verantwoordelijkheden... 3 Verenigingsbestuur... 3 Organisatoren van evenementen... 4 Instructeurs... 4 Coaches... 4 Roeiers... 4 3.

Nadere informatie

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien

Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Basis gedragsregels & veiligheid sloeproeien Indeling presentatie Basis verkeersregels (herhaling voor mensen met eerdere opleiding) Suggesties tav gedrag en veiligheid - Varen doe je samen Tips van de

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

Examen CWO kielboot II

Examen CWO kielboot II Examen CWO kielboot II Werkgroep CWO-examenvragen Nautische commissie waterwerk Scouting Nederland Legenda afbeeldingen Wind Wit licht Stroom Geel licht Koers Blauw licht Klein zeilschip Groen licht Klein

Nadere informatie

Veiligheidsplan PRV de Where

Veiligheidsplan PRV de Where Veiligheidsplan PRV de Where Het bestuur van De Where heeft dit veiligheidsplan opgesteld in navolging van het overgrote deel van de roeiverenigingen in Nederland en daarbuiten. Het is belangrijk met het

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Ten geleide De modulaire methode is een methodische aanpak waarmee roeiers roeien en sturen

Nadere informatie

Theorie Skiff 1 & Skiff 2

Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Theorie Skiff 1 & Skiff 2 Editie: 01.2 Juni 2007 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 1. De exameneisen 3 Stuurexamen 3 Skiff 1-examen 4 Skiff 2-examen 5 2 Veiligheid en botengebruik 6 Veiligheid en botengebruik.

Nadere informatie

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics

Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Veiligheidsreader 27 e studenteneditie van de Race of the Classics Zondag 29 maart tot en met zondag 5 april 2014 Inhoud Inleiding Veiligheid aan boord en in de havens s Avonds en s nachts Tips voor veiligheid

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 6 juni 2009 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

Checklist veiligheid voor verenigingen

Checklist veiligheid voor verenigingen Checklist veiligheid voor verenigingen KNRB, versie: januari 2010 Onderwerp Aanbevolen veiligheidseisen voor verenigingen Veiligheidsborden a. een bord met veiligheidsregels op een prominente positie opgehangen?

Nadere informatie

NRV De Doorslag Nieuwegein Januari 2019 HUISREGELS

NRV De Doorslag Nieuwegein Januari 2019 HUISREGELS NRV De Doorslag Nieuwegein Januari 2019 HUISREGELS Inleiding Roeien is leuk! Bij De Doorslag is iedereen welkom om te genieten van deze sport. Sportief of meer relaxed, fanatiek of vooral voor de gezelligheid.

Nadere informatie

De modulaire methode Theorievragen

De modulaire methode Theorievragen De modulaire methode Theorievragen Roeivereniging Naarden Jeroen Brinkman De modulaire methode Theorievragen 1 Inhoud Ten geleide... 3 De modulaire methode... 4 1. Theorievragen voor de roeier... 5 2.

Nadere informatie

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden

Als we het hebben over onderkoeling worden twee typen onderscheiden Onderkoeling Inleiding De normale lichaamstemperatuur van de mens is 36,9º Celsius Om zeker te zijn van lichamelijke en geestelijke fitheid moet de temperatuur op dit peil worden gehandhaafd, met een marge

Nadere informatie

Informatieavond Eerste Hulp

Informatieavond Eerste Hulp Informatieavond Eerste Hulp 2012 Het Nederlandse Rode Kruis Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Presentatie door: Jeannette Heerschop Informatieavond Eerste Hulp 2012 Het Nederlandse Rode Kruis Richtlijnen

Nadere informatie

WERKEN OP OF AAN HET WATER

WERKEN OP OF AAN HET WATER WERKEN OP OF AAN HET WATER Worden de werkzaamheden vanaf de wal of slootkant uitgevoerd, dan heb je te maken met een talud en natte of zachte bodems. Het gevaar van uitglijden is groot. Ook als je werkt

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN RRV 2014

VEILIGHEIDSPLAN RRV 2014 b VEILIGHEIDSPLAN RRV 2014 Definitieve versie april 2014 Vastgesteld door het bestuur d.d. 24 april 2014 1. Inleiding Doelstelling Het belangrijkste doel is van het Veiligheidsplan RRV 2014 is te zorgen

Nadere informatie

Examenvragen Theorie-1

Examenvragen Theorie-1 (bestemd voor publicatie op de website) Versie: 1.2 2016 Examenvragen Theorie-1 Het theorie 1 examen (T1) wordt éénmalig afgenomen voorafgaand aan de praktijkexamens roeiniveau 1. Als je het T1 examen

Nadere informatie

Nieuwe vaarregels voor

Nieuwe vaarregels voor Nieuwe vaarregels voor Isala Veiliger roeien op koud stromend water 1 Uitgangspunten Het bestuur en de vereniging zijn samen verantwoordelijk voor het realiseren van een veilige sportomgeving, in ons geval

Nadere informatie

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt.

Het lichaam maakt teveel warmte aan of raakt te weinig warmte kwijt. Leerbladen EHBO Hoofdstuk 1 + 7 + 8 Herhaling Hoofdstuk 1: 5 belangrijke punten: 1) Let op gevaar! van jezelf, omstanders en slachtoffer(s). Als het niet veilig is, kan je niet helpen. 2) Ga na wat er

Nadere informatie

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR)

BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) BINNENVAART POLITIE REGELEMENT (BPR) Theorie eisen reglementen (BPR) voor CWOIII Kennis van de volgende artikelen en de uitwijkbepalingen in de betreffende situaties kunnen toepassen: Art. 1.01 i Definitie

Nadere informatie

Theorie vragen Roeien BWV De Eem herziene versie maart 2015 1

Theorie vragen Roeien BWV De Eem herziene versie maart 2015 1 Theorie vragen Roeien BWV De Eem herziene versie maart 2015 1 Deze oefen-vragen zijn gebaseerd op de lesstof in Aan de boorden. Het bestuderen van de lesstof en het goed beantwoorden van de volgende vragen

Nadere informatie

Roeireglement Roeivereniging Jason

Roeireglement Roeivereniging Jason Dit Roeireglement is vastgesteld in de Algemene Vergaderingen van 14 november 2008 en 17 april 2009, gewijzigd in de Algemene Vergadering van 10 november 201, gewijzigd in de Algemene Vergadering van 26

Nadere informatie

Samenvatting ongeval Jason, 11 maart Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting. Jason Arnhem, juni

Samenvatting ongeval Jason, 11 maart Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting. Jason Arnhem, juni Ongeval Jason Looveer 11 Maart 2017 Samenvatting Jason Arnhem, juni 2017 1 Inleiding In de ochtend van 11 maart 2017 vond een ongeval plaats op de Rijn waarbij drie leden van roeivereniging Jason het leven

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

Roeivaardigheidseisen Skiff

Roeivaardigheidseisen Skiff U.S.R. Triton 1 Roeiexamens Roeivaardigheidseisen Skiff Opgesteld door de Examencommissie der U.S.R. Triton Juni 2018 Skiff 0 Het examen wordt afgelegd in de Tot de Derde Macht. Alle volgende vaardigheden

Nadere informatie

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen.

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen. Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid tijdig

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 4,5 KM Geen Stuurliedenvergadering 2 Let op: er is geen stuurliedenvergadering. De stuurman/-vrouw en tenminste één van de roeiers voor ongestuurde nummers worden

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN RRV. Vastgesteld door het bestuur d.d. xxxxxx

VEILIGHEIDSPLAN RRV. Vastgesteld door het bestuur d.d. xxxxxx b VEILIGHEIDSPLAN RRV Definitieve versie april 2014, bijgesteld in april 2017 Vastgesteld door het bestuur d.d. xxxxxx 1. Inleiding Doelstelling Het belangrijkste doel is van het Veiligheidsplan RRV is

Nadere informatie

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt?

Wat is onderkoeling? Wat gebeurt er eigenlijk als je onderkoeld raakt? Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een verschijnsel dat iedereen kan overkomen. Te water raken is een duidelijke aanleiding voor onderkoeling, maar ook op het droge kan onderkoeling optreden. Het kan

Nadere informatie

Vaarreglement RV de Waal

Vaarreglement RV de Waal Versie: 1.2 (CONCEPT) Datum: 24-09-2016 Algemeen Ploegen op het water dienen zoveel mogelijk stuurboordwal te houden. Ook wanneer zij stilliggen (om bijvoorbeeld instructies van de kant te krijgen) dienen

Nadere informatie

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet

2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet 2012 examen 3 Beperkt Stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 17 november 2012. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. U bent

Nadere informatie

Examen Beperkt stuurbrevet

Examen Beperkt stuurbrevet Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 Maart 2011. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10 vragen) geeft u

Nadere informatie

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van:

CWO 1. Optimist WSV De Ank. Dit boek is van: CWO 1 Optimist WSV De Ank Dit boek is van: 1 Inhoud Wat moet je eigenlijk leren?... 3 Theorie:... 3 Praktijk... 3 Deel 1 Theorie Schiemanswerk... 5 Zeiltermen... 9 Onderdelen... 11 Veiligheid... 12 Reglementen...

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Veilig roeien op koud water

Veilig roeien op koud water Veilig roeien op koud water (2019) W.M. van Poelje, januari 2019 ZRZV-Isala, tel 0575-572189 1. Inleiding roeien en veiligheid 2. Roeien op koud water 3. Redden van onderkoelingsslachtoffers 4. Aanbevelingen

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen Veilig varen doen we samen Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid

Nadere informatie

Examen CWO kielboot I

Examen CWO kielboot I Examen CWO kielboot I Werkgroep CWO-examenvragen Nautische commissie waterwerk Scouting Nederland Legenda afbeeldingen Wind Wit licht Stroom Geel licht Koers Blauw licht Klein zeilschip Groen licht Klein

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 21 november 2009 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Prinsemolenpad XM, Rotterdam 29 mei Risico inventarisatie en inhoudsopgave:

VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Prinsemolenpad XM, Rotterdam 29 mei Risico inventarisatie en inhoudsopgave: VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Prinsemolenpad 93 3054XM, Rotterdam 29 mei 2013 Risico inventarisatie en inhoudsopgave: Inleiding... 2 Aan de wal... 2 Bootbehandeling:... 2 Te water raken:... 3 Gebruik

Nadere informatie

Samen varen. Beroeps- en pleziervaart in harmonie

Samen varen. Beroeps- en pleziervaart in harmonie Samen varen Beroeps- en pleziervaart in harmonie Door vlotte en veilige wateren Als schipper vaar je in Vlaanderen door vlotte en veilige wateren. Dat geldt zowel voor professionals als voor hobbyisten.

Nadere informatie

Veiligheidsreader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Final

Veiligheidsreader. 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014. Versie: 26-9-2014 Final 9 e editie 14 oktober tot en met 19 oktober 2014 Versie: 26-9-2014 Final Inhoudsopgave 1. Inleiding p. 3 2. Veiligheid aan boord en in de havens p. 4 3. Veiligheid s avonds en s nachts p. 5 4. Tips voor

Nadere informatie

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI):

Examen Maart De vrije zijde van een beperkt manoeuvreerbaar schip wordt overdag aangeduid met (CEVNI): Examen Maart 2005 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 5 maart 2005. Het gedeelte Beperkt (20 vragen) staat op 60 punten, dit wil zeggen 3 punten per vraag. Het gedeelte Algemeen (10

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 22 november 2008 Opmerking: De vermelding CEVNI heeft betrekking op de Europese reglementering en correspondeert

Nadere informatie

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet.

De examinator houdt een voorgesprek met de kandidaten. De examinator maakt duidelijk wat wordt verwacht van de kandidaten en waarop wordt gelet. Roei- en stuur examens U.R.V. Viking Eisen en uitvoering van de examens URV Viking kent de volgende examens waarvoor exameneisen zijn opgesteld: Sturen 1 (St1)...2 Sturen 2 (St2)...2 Sturen 3 (St3)...3

Nadere informatie

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1

Van de redactie. Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Orionzin Jaargang 2018 Voorjaar Pagina 1 Van de redactie December 2018, het jaar is weer voorbij gevlogen. Voor je ligt de laatste Orionzin van 2018. Helaas is dit ook de allerlaatste keer dat de Orionzin

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPROTOCOL R.V. Aengwirden. Inhoudsopgave

VEILIGHEIDSPROTOCOL R.V. Aengwirden. Inhoudsopgave VEILIGHEIDSPROTOCOL R.V. Aengwirden Inhoudsopgave 1. Algemeen...2 2. Onderkoeling...2 3. Te water raken...6 3.1 Wat te doen bij te water raken...6 3.2 Voorzorgsmaatregelen voor vermindering risico s bij

Nadere informatie

De agenda van 9 april

De agenda van 9 april De agenda van 9 april 1. Piet Vendel opent de avond en stelt zich voor 2. Inventarisatie doelgroepen (bestuurders, coaches, opleiders, roeiers) om een beeld te hebben van het publiek. 3. Presentatie :

Nadere informatie

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden

Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Waterrecreatie? je kan hooguit nat worden Nou en??? Richtlijnen van de vereniging, preventie, zie de website Eerste Hulp, onderkoeling en oververhitting, in deze presentatie. Presentatie door: Jeannette

Nadere informatie

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017

lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 lichten en bruggen/sluizen 28 februari 2017 vraag 1) Zeilend met een vlet zie je recht vooruit een schip dat aan stuurboord twee boven elkaar gehesen groene ruiten voert en aan bakboord een rode bal. Je

Nadere informatie

Informatie examen Havengestuurd zomer Theorie avond 2017: examendagen 2017: Het examen bestaat uit 2 delen:

Informatie examen Havengestuurd zomer Theorie avond 2017: examendagen 2017: Het examen bestaat uit 2 delen: Informatie examen Havengestuurd zomer 2017 Theorie avond 2017: vr 1 sept 19:30-21:00 Theorie avond Botenhuis Isala examendagen 2017: Za zo 23 sept 24 sept Examen havengestuurd Botenhuis Isala Het examen

Nadere informatie

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt

R W B Gl Gr. Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 40 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 28 van de 40 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Roei veilig Rapport bevordering veiligheid in de roeisport Tineke Bos Oktober 2001

Roei veilig Rapport bevordering veiligheid in de roeisport Tineke Bos Oktober 2001 Roei veilig Rapport bevordering veiligheid in de roeisport Tineke Bos Oktober 2001 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Inventarisatie... 4 2.1 Materiaal... 4 2.2 Kennis en vaardigheden... 5 2.3 Organisatie... 7

Nadere informatie

Reglement van Orde. voor het gebruik van. roeiboten der KNZ&RV

Reglement van Orde. voor het gebruik van. roeiboten der KNZ&RV Reglement van Orde voor het gebruik van roeiboten der KNZ&RV Versie: D1.0 20150819 art.1 Reservering van het materiaal. 1. Iedere boot dient voor het uitbrengen in het reserveringssysteem Myfleet te worden

Nadere informatie

Gids Voor nieuwe leden Algemene info en vervolgopleidingen

Gids Voor nieuwe leden Algemene info en vervolgopleidingen Gids Voor nieuwe leden Algemene info en vervolgopleidingen DEEL 1 oktober 2018 versie 1.0 R.C.. 1 Inhoudsopgave 0. INLEIDING 3 DEEL 1 ALGEMEEN 1.1. Veiligheid.. 4 1.2. Bootgebruik.... 7 1.2.1. Dolbeschermers

Nadere informatie

Reglement van Orde DDS

Reglement van Orde DDS Reglement van Orde DDS INHOUDSOPGAVE ROEIREGELS... 2 MATERIAAL... 4 WEDSTRIJDREGELS... 4 LOODSREGELS... 6 Reglement van Orde De Delftsche Sport 13 mei 2017 pagina 1 van 6 ROEIREGELS Artikel 1. Reserveren

Nadere informatie

Veiligheidsplan Roeivereniging Weert

Veiligheidsplan Roeivereniging Weert Veiligheidsplan Roeivereniging Weert Versie I Vastgesteld door het bestuur d.d. 18 maart 2015 Inhoud veiligheidsplan: Pagina I. Inleiding, doelstelling en doelgroep 03 II. Communicatie, uitvoeringsverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport

Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Voorkomen en bestrijden van onderkoeling in de watersport Gelukkig kan ik het nog navertellen Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij 1 Zeevast onderkoeling Wat is onderkoeling? Onderkoeling is een

Nadere informatie

VEILIGHEIDSREADER. 28 e Studenteneditie

VEILIGHEIDSREADER. 28 e Studenteneditie VEILIGHEIDSREADER 28 e Studenteneditie Zondag 3 april tot en met zondag 10 april 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding p. 3 2. Veiligheid aan boord en in de havens p. 4 3. Veiligheid s avonds en s nachts p.

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 13 maart 2010 Opmerking: De vermelding APSB heeft betrekking op het Algemeen Politiereglement voor de Scheepvaart

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Oude Plantage, Plantagelaan 3 3063 NG, Rotterdam 10 juli 2013. Risico inventarisatie en inhoudsopgave:

VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Oude Plantage, Plantagelaan 3 3063 NG, Rotterdam 10 juli 2013. Risico inventarisatie en inhoudsopgave: VEILIGHEIDSPLAN KR&ZV DE MAAS Locatie Oude Plantage, Plantagelaan 3 3063 NG, Rotterdam 10 juli 2013 Risico inventarisatie en inhoudsopgave: Inleiding... 2 De maatregelen.... 2 Aan de wal... 2 Bootbehandeling:...

Nadere informatie

Houd plezier in de vaart!

Houd plezier in de vaart! Houd plezier in de vaart! Regels en tips voor veilige recreatievaart 1 2 Trossen los, lekker varen Net als op de weg gelden ook op de vaarweg verkeersregels. Rijkswaterstaat zet in deze brochure de belangrijkste

Nadere informatie

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN

STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN STUURLIEDENINSTRUCTIE SPAARNE LENTERACE 2 KM VOOR JUNIOREN Geen Stuurliedenvergadering 2 Let op: er is geen stuurliedenvergadering. De stuurman/-vrouw wordt geacht deze stuurliedeninstructie doorgenomen

Nadere informatie

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt

Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit examen bestaat uit 35 multiple choice vragen. Je bent geslaagd als je: 25 van de 35 vragen goed hebt Dit oefenexamen lijkt erg op het echte examen. Als je wilt weten of je alles goed hebt begrepen

Nadere informatie

Protocol Oververhitting

Protocol Oververhitting Inleiding Oververhitting (hyperthermie, hitteletsel) ontstaat wanneer het lichaam meer warmte produceert dan dat het kan afgeven. Hierdoor kan de lichaamstemperatuur oplopen tot boven de normale waarden.

Nadere informatie

borden en diversen 13 maart 2017

borden en diversen 13 maart 2017 borden en diversen 13 maart 2017 vraag 1) Zeilend met een lelievlet, ziet je het hierboven getekende bord staan. Het bord is vierkant en blauw met daarop tegen elkaar indraaiende witte pijlen. Dit is voor

Nadere informatie

Algemene voorwaarden; huur van vaartuigen van ikapitein V.O.F.

Algemene voorwaarden; huur van vaartuigen van ikapitein V.O.F. Algemene voorwaarden; huur van vaartuigen van ikapitein V.O.F. Deze algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Rotterdam. Indien huurder een uit het Nederlands vertaalde versie

Nadere informatie

Spelregels voor een veilige snelle vaart

Spelregels voor een veilige snelle vaart Spelregels voor een veilige snelle vaart Voor het verkeer op het water gelden regels. Elke schipper moet ze kennen, zodat hij zelf goed vaart en weet wat andere schippers doen. Regels zijn nodig om het

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 november 2012

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 17 november 2012 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 russel LGEMEEN EN EPERKT STUURREVET 17 november 2012 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het PS. Vragen 1-5 In de tabel

Nadere informatie

RAPPORT VAN EXPERTISE

RAPPORT VAN EXPERTISE Gemeente Heemstede Sneek, 21 mei 2013 afdeling juridische zaken Postbus 352, 2100 AJ Heemstede RAPPORT VAN EXPERTISE Opdrachtgever : Gemeente Heemstede Opdrachtdatum : 12-04-2013 Onze referentie : P13030

Nadere informatie

Veilig roeien op koud water (2017 &2018) W.M. van Poelje, januari 2018 ZRZV-Isala, tel

Veilig roeien op koud water (2017 &2018) W.M. van Poelje, januari 2018 ZRZV-Isala, tel Veilig roeien op koud water (2017 &2018) W.M. van Poelje, januari 2018 ZRZV-Isala, tel 0575-572189 1. Isala veiligheidsplan 2. Roeien op koud water 3. Redden van onderkoelingsslachtoffers 4. Aanbevelingen

Nadere informatie

DEEL 1 - VRAGEN 1-20

DEEL 1 - VRAGEN 1-20 Scheepvaartcontrole City atrium Vooruitgangstraat 56 1210 Brussel DEEL 1 - VRAGEN 1-20 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 4 mei 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB.

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement ISALA

Huishoudelijk Reglement ISALA Huishoudelijk Reglement ISALA ALGEMEEN: De algemene leden vergadering van ISALA heeft in haar vergadering van 1 juni 2018 een aangepast huishoudelijk reglement vastgesteld. Dit reglement is verdeeld in

Nadere informatie

Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip dat geen motorschip is

Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip dat geen motorschip is Theorie sturen Bijlage Handboek sturen Verbodsborden In- uit- of doorvaren verboden: of of Buiten gebruik gestelde gedeelten van de vaarweg; vaarverbod, niet geldend voor een klein schip dat geen motorschip

Nadere informatie

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval

Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Achtergronden bij Simulaties van optreden bij een waterongeval Bewerking van een Engelse tekst gemaakt door Janet Castro (RLSS en lid internationale ILS Sportcommissie) over trainingsmodules voor SERC.

Nadere informatie

Welk reddingsvest voor roeiers

Welk reddingsvest voor roeiers Info sheet 1 Welk reddingsvest voor roeiers 1. Doel reddingsvest bij het roeien Een reddingsvest houdt de luchtwegen van een drenkeling boven water. Iemand die voorover in het water ligt, wordt door het

Nadere informatie

Uitleg en regelingen omtrent het digitale vaarverbod

Uitleg en regelingen omtrent het digitale vaarverbod Uitleg en regelingen omtrent het digitale vaarverbod 24102013/AS 1. Inleiding Het systeem waarmee tot op heden wordt aangegeven of een vaarverbod geldt is het welbekende bordje in de loods. In de afgelopen

Nadere informatie

VAARREGELS DE BELANGRIJKSTE

VAARREGELS   DE BELANGRIJKSTE DE BELANGRIJKSTE VAARREGELS Dit overzicht omvat een vereenvoudigde voorstelling van vaarregels op het water. Een totaaloverzicht vind je op www.visuris.be/scheepvaartreglementering. Verder moeten schippers

Nadere informatie

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten:

Roeiboek Bijlage D. de C4* beoordeling door 2 examinatoren (instructeur of coach op stuur-niveau) Aandachtspunten: Examenspecificaties De leden van afroeicommissie beoordelen de vaardigheid waarmee iemand roeit en/of stuurt. Het afroeien voor een brevet wordt door twee leden van de afroeicommissie afgenomen. Bij MWC

Nadere informatie

Calamiteitenplan. Voorbeelddocument t.b.v. verenigingen

Calamiteitenplan. Voorbeelddocument t.b.v. verenigingen Calamiteitenplan Voorbeelddocument t.b.v. verenigingen Inhoud Algemene gegevens 3 Gegevens evenement 3 Gegevens aanwezigen 4 Telefoonlijsten 4 Overige belangrijke nummers 4 Problematische situaties 5 Extreme

Nadere informatie

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR

BPR. Dagtekens. Instructie ZI BPR BPR Dagtekens Instructie ZI BPR Dagtekens Zwarte Kegel: Als een zeilschip op zijn zeilen en motor vaart, moet deze getoond worden Zwarte Bol: Als een schip voor anker ligt, moet deze getoond worden Cilinder:

Nadere informatie