BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride"

Transcriptie

1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. - Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. - Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan u voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als u. - Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die in rubriek 4 staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. Inhoud van deze bijsluiter 1. Waarvoor wordt dit middel gebruikt? 2. Wanneer mag u dit middel niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn? 3. Hoe gebruikt u dit middel? 4. Mogelijke bijwerkingen 5. Hoe bewaart u dit middel? 6. Inhoud van de verpakking en overige informatie 1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BETAGAN Liquifilm is een oogdruppel. Het wordt gebruikt om een verhoogde oogboldruk (glaucoom) te behandelen door de druk in het oog te verlagen. Uw oogbol bevat een waterige vloeistof, die voortdurend uit het oog wordt afgevoerd en waarbij nieuwe vloeistof ter vervanging wordt aangemaakt. Glaucoom kan ontstaan wanneer de vloeistof niet snel genoeg uit het oog wordt afgevoerd. Dit kan leiden tot een verhoogde druk in de oogbol, wat uiteindelijk kan leiden tot aantasting van uw gezichtsvermogen. BETAGAN Liquifilm werkt door vermindering van de aanmaak van vloeistof. Dit verlaagt de druk in het oog. BETAGAN Liquifilm, behoort tot de groep van geneesmiddelen bètablokkers genoemd. 2. WANNEER MAG U DIT MIDDEL NIET GEBRUIKEN OF MOET U ER EXTRA VOORZICHTIG MEE ZIJN Wanneer mag u dit middel niet gebruiken? u bent allergisch voor één van de stoffen die in dit geneesmiddel zitten. Deze stoffen kunt u vinden onder rubriek 6; u heeft astma of andere longaandoeningen (bijvoorbeeld chronisch obstructieve longziekte (COPD)) die de ademhaling bemoeilijken, piepende ademhaling of chronische hoest geven of u heeft één van deze aandoeningen gehad; u heeft hartproblemen, zoals een trage hartslag, hartfalen of een hartslagaandoening (onregelmatige hartslag). BETAGAN Liquifilm wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen. Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? Neem contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige voordat u dit middel gebruikt; als u last heeft of in het verleden last heeft gehad van: coronaire hartziekte (symptomen zijn onder andere pijn of een beklemd gevoel op de borst, buiten adem zijn of naar adem snakken), hartfalen, lage bloeddruk;

2 hartslagstoornissen zoals een trage hartslag; astma, problemen met de ademhaling of chronisch obstructieve longziekte; ziekte met een slechte bloedsomloop (zoals de ziekte of het syndroom van Raynaud); diabetes omdat levobunolol de tekenen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel kan maskeren; overactiviteit van de schildklier omdat levobunolol de tekenen en symptomen van deze aandoening kan maskeren; een allergie, welke dan ook (in het bijzonder als deze ernstig zijn); problemen met het oppervlak van het oog; oogoperatie om de druk in uw oog te verlagen; Als u in het verleden ademhalingsproblemen of een hartziekte heeft gehad, kan uw arts u nauwer volgen, omdat in zeldzame gevallen sterfgevallen zijn gemeld na gebruik van levobunolol. Als u lijdt aan allergieën of een ernstige allergische reactie heeft, moet u zich ervan bewust zijn dat het nodig kan zijn dat de gebruikelijke dosis adrenaline moet worden verhoogd. Als u onder algehele narcose moet, moet u uw arts of tandarts vertellen dat u BETAGAN Liquifilm gebruikt. Gebruikt u nog andere geneesmiddelen? Gebruikt u naast BETAGAN Liquifilm nog andere geneesmiddelen of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Als u orale bètablokkers gebruikt voor verlaging van uw bloeddruk, vertel dit dan aan uw arts voordat u BETAGAN Liquifilm gebruikt. BETAGAN Liquifilm is ook een bètablokker. Daarom moet uw arts weten of er een risico is dat u teveel bètablokker in uw lichaam krijgt. De volgende symptomen zouden dan kunnen voorkomen: lage bloeddruk (bijvoorbeeld bij het opstaan); trage hartslag; duizeligheid/tijdelijk bewustzijnsverlies; lage druk in het oog. Het is belangrijk dat u uw arts voordat u BETAGAN Liquifilm gebruikt vertelt indien u een van de volgende geneesmiddelen gebruikt: geneesmiddelen om de spieractiviteit te reguleren, bijvoorbeeld baclofen; geneesmiddelen voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie); geneesmiddelen voor hartaandoeningen (bijvoorbeeld onregelmatige hartslag), zoals bètablokkers, amiodaron of digoxine; een andere oogdruppel om de druk in het oog te verlagen (glaucoom); geneesmiddelen om uw pupil te verwijden, bijvoorbeeld adrenaline; andere bètablokkers via de mond of als een oogdruppel. Als de dosering van uw huidige geneesmiddelen wijzigt moet u dit aan uw arts vertellen. Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn, wilt u zwanger worden of geeft u borstvoeding? Neem dan contact op met uw arts of apotheker voordat u dit geneesmiddel gebruikt. BETAGAN Liquifilm dient niet gebruikt te worden tijdens de zwangerschap of het geven van borstvoeding, tenzij dit door uw arts, na afweging van alle risico s toch wordt voorgeschreven.

3 Rijvaardigheid en het gebruik van machines BETAGAN Liquifilm kan moeheid, duizeligheid of een wazig of abnormaal zicht veroorzaken. Rijd niet of bedien geen machines totdat de symptomen verdwenen zijn. Belangrijke informatie over enkele bestanddelen van BETAGAN Liquifilm Een conserveermiddel in BETAGAN Liquifilm (benzalkoniumchloride) kan oogirritatie veroorzaken en hiervan is ook bekend dat het zachte contactlenzen verkleurt. Vermijd daarom contact met zachte lenzen. Als u zachte lenzen draagt, doe deze dan uit voordat u deze oogdruppels toedient en wacht dan 15 minuten na gebruik van BETAGAN Liquifilm voordat u uw lenzen in doet. BETAGAN Liquifilm bevat natriummetabisulfiet welke in zeldzame gevallen ernstige overgevoeligheidsreacties en gevallen van bronchospasmen (problemen met de ademhaling en een piepende ademhaling kan veroorzaken). 3. HOE GEBRUIKT U DIT MIDDEL? Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De gebruikelijke dosering is aan het begin van de therapie tweemaal daags 1 druppel in het aangetaste oog (of ogen). Zodra de oogboldruk gecorrigeerd is, kan in overleg met uw arts overgegaan worden op een éénmaal daagse dosering. Uw arts zal doorgaans 4 weken na start van de behandeling uw oogdruk controleren. Het kan nodig zijn om een ander geneesmiddel te gebruiken naast BETAGAN Liquifilm om uw situatie onder controle te brengen. Instructies voor gebruik U moet de flacon niet gebruiken wanneer de verzegeling om de hals van de flacon al verbroken is voordat u het voor het eerst gebruikt. Dien de oogdruppels op de volgende manier toe: Was uw handen. Houd uw hoofd achterover en kijk naar het plafond; 2. Trek het onderste ooglid voorzichtig omlaag tot er een zakje ontstaat; 3. Keer de flacon om, knijp erin en laat één druppel in elk te behandelen oog vallen; 4. Houd het oog gesloten en druk met uw vinger tegen de ooghoek (aan de zijde van de neus) gedurende twee minuten. Wanneer een druppel uw oog mist, probeer het dan opnieuw. Om besmetting te voorkomen dient de punt van de flacon niet in contact te komen met het oog of iets anders. Plaats de dop terug op de flacon en sluit de flacon direct na gebruik goed af. Veeg de vloeistof die op uw wang terecht is gekomen met een schoon (zak)doekje weg. Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Als u te veel druppels in uw oog heeft gedaan, zal dit waarschijnlijk niet tot ongewenste bijwerkingen leiden. Als u teveel druppels in uw oog heeft gedaan, was dan uw ogen met schoon water. Gebruik uw volgende dosis op het gebruikelijke tijdstip.

4 Wanneer BETAGAN Liquifilm per ongeluk is ingeslikt, dan moet u onmiddellijk uw arts raadplegen. Bent u vergeten dit middel te gebruiken? Als u vergeten bent een dosis te gebruiken, breng deze dan aan zodra u eraan denkt. Indien het echter bijna tijd is voor uw volgende dosis, dient u de vergeten dosis in zijn geheel achterwege te laten en verder te gaan met uw gebruikelijke schema. Neem geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Als u stopt met het gebruik van dit middel Stop niet met het gebruik van BETAGAN Liquifilm en ga niet minder gebruiken, totdat uw arts u dit vertelt, aangezien uw symptomen kunnen verslechteren. BETAGAN Liquifilm moet volgens voorschrift van uw arts gebruikt worden. Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit geneesmiddel? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. 4. MOGELIJKE BIJWERKINGEN Zoals elk geneesmiddel kan ook dit geneesmiddel bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De kans op het krijgen van een bijwerking is beschreven in de volgende categorieën: Zeer vaak: Vaak: Soms: Zelden: Zeer zelden: Niet bekend: Komt voor bij meer dan 1 op de 10 patiënten Komt voor bij meer dan 1 op de 100 en bij minder dan 1 op de 10 patiënten Komt voor bij meer dan 1 op de en bij minder dan 1 op de 100 patiënten Komt voor bij meer dan 1 op de en bij minder dan 1 op de patiënten Komt voor bij minder dan 1 op de patiënten Kan met de beschikbare gegevens niet worden bepaald Contacteer uw arts of ga onmiddellijk naar het ziekenhuis als u het volgende ervaart: uitslag, problemen met slikken of ademhalen, zwellen van de lippen, het gezicht, de keel of tong (dit kunnen tekenen zijn van een ernstige allergische reactie) ademhalingsproblemen (waaronder astma) het bewustzijn verliezen (of dat gevoel hebben) ongewone of trage hartslag lage bloeddruk De bovenstaande bijwerkingen zijn ernstig en kunnen in zeldzame gevallen levensbedreigend zijn. De volgende bijwerkingen zijn mogelijk met BETAGAN Liquifilm: Zeer vaak voorkomende bijwerkingen: oogirritatie, oogpijn Vaak voorkomende bijwerkingen: ontsteking van de oogleden en de buitenste laag van het oog (bindvlies) Bijwerkingen met niet bekende frequentie: rode ogen, allergische reactie van het oog, minder knipperen met de ogen, ontsteking van de iris en de binnenkant of het oppervlak van het oog (hoornvlies), onscherp gezichtsvermogen, scheurtjes in

5 het oogoppervlak door ontsteking, jeuk aan het oog/de oogleden, gezwollen/opgeblazen oog en/of oogleden, afscheiding uit het oog of tranen, droge ogen, rode ogen en eczeem van de oogleden; ongewone, onregelmatige, trage of snelle hartslag, flauwvallen; astma, ademhalingsproblemen, keelirritatie, neusverstoppingen; lage bloeddruk, koude, gevoelloze of verkleurde handen of voeten; verwarring, duizeligheid, slaperigheid, minder energie, hoofdpijn, slaapproblemen; depressie, nervositeit; zwelling in het gezicht, vermoeidheid; misselijkheid; huiduitslag, netelroos, huidschilfering, jeuk en ruwe plekken op de huid Zoals bij andere medicijnen die in de ogen worden aangebracht, wordt levobunolol geabsorbeerd door het bloed. Dit kan gelijke bijwerkingen veroorzaken als bij intraveneuze en/of orale bètablokkers. Er treden minder bijwerkingen op na lokale toediening in het oog dan bij inname van de geneesmiddelen via de mond of door injectie. De onderstaande bijwerkingen omvatten bijkomende reacties die vermeld werden binnen de groep bètablokkers die gebruikt worden om oogaandoeningen te behandelen: Algemene allergische reacties, waaronder onderhuidse zwellingen die zich kunnen voordoen in het gezicht en de ledematen, en de luchtwegen kunnen blokkeren, wat kan leiden tot problemen met slikken of ademhalen, plotse ernstige levensbedreigende allergische reactie; Beroerte, verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, verhoging van tekenen en symptomen van myasthenia gravis (spieraandoening) en ongewone gewaarwordingen (zoals slapende ledematen); Lage bloedsuikerspiegel; Nachtmerries en geheugenverlies; Het losraken van de laag onder het netvlies dat de bloedvaten bevat na een filtratieoperatie, wat gezichtsstoornissen, hoornvlieserosie (schade aan de voorste laag van de oogbal), verzakking van het bovenste ooglid (waardoor het oog half dicht blijft), of dubbel zicht kan veroorzaken; Hartaanval, hartfalen, pijn op de borst, congestief hartfalen (hartziekte met kortademigheid en zwelling van de voeten en benen wegens ophoping van vloeistof), ophoping van vloeistof in uw ledematen; Koude handen en voeten; Vernauwing van de luchtwegen in de longen (voornamelijk bij patiënten met vooraf bestaande ziektes zoals astma), hoesten; Verstoorde smaak, maag- en darmstoornissen, diarree, droge mond, pijn in de onderbuik, overgeven; Haaruitval, huiduitslag met wit zilverachtig uitzicht (psoriasis-achtige uitslag) of verergering van psoriasis; Spierpijn die niet veroorzaakt werd door lichaamsoefening; Seksuele disfunctie, verminderd libido. Andere bijwerkingen met fosfaathoudende oogdruppels:

6 Bij sommige patiënten met ernstige schade aan de heldere laag aan de voorzijde van het oog (het hoornvlies) werden er in zeer zeldzame gevallen wolkachtige vlekken op het hoornvlies ontwikkeld wegens kalkafzetting tijdens de behandeling. Het melden van bijwerkingen Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb; website: Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel. 5. HOE BEWAART U DIT MIDDEL? Buiten het zicht en bereik van kinderen houden. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum. Die is te vinden op de flacon na EXP. Daar staat een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum. Bewaren in de oorspronkelijke verpakking ter bescherming tegen licht. Bewaren beneden 25C. Gebruik BETAGAN Liquifilm niet als u merkt dat de verzegeling van de flacon verbroken is. Aangebroken flacons zijn ten hoogste 4 weken te gebruiken. Schrijf, om u hieraan te helpen herinneren, de datum waarop u de flacon heeft geopend, in de ruimte op het doosje. Geneesmiddelen dienen niet weggegooid te worden via het afvalwater of het huishoudelijk afval. Vraag uw apotheker wat u met medicijnen moet doen die niet meer nodig zijn. Deze maatregelen zullen helpen bij de bescherming van het milieu. 6. INHOUD VAN DE VERPAKKING EN OVERIGE INFORMATIE Welke stoffen zitten er in dit middel? De werkzame stof in dit middel is levobunololhydrochloride. BETAGAN Liquifilm 0,5% bevat 5 mg levobunololhydrochloride per ml. De andere stoffen in dit middel zijn polyvinylalcohol, natriumchloride, dinatriumfosfaat (E339), kaliumdiwaterstoffosfaat (E340), natriummetabisulfiet (E223), gezuiverd water en als conserveringsmiddelen zijn benzalkoniumchloride en dinatriumedetaat toegevoegd. Tevens zijn kleine hoeveelheden zoutzuur en natronloog gebruikt om de zuurgraad in te stellen. Hoe ziet BETAGAN Liquifilm eruit en hoeveel zit er in een verpakking? BETAGAN Liquifilm is een heldere, kleurloze tot lichtgele oogdruppel oplossing in een kunststof flacon. Elke flacon bevat 5 ml oplossing en is ongeveer half vol. BETAGAN Liquifilm is beschikbaar in verpakkingen van 1 of 3 flacons. Niet alle genoemde verpakkingsgrootten worden in de handel gebracht. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant Allergan Pharmaceuticals Ireland, Castlebar Road, Westport, Co. Mayo, Ierland BETAGAN Liquifilm 0,5% is in het register ingeschreven onder: RVG Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in maart 2016.

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Levobunololhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Levobunololhydrochloride Product BETAGAN 0,50 % oogdruppels, oplossing Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BETAGAN Liquifilm 0,25%, oogdruppels BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels

BETAGAN Liquifilm 0,25%, oogdruppels BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels Informatie voor de gebruiker Lees deze bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel! Bewaar deze bijsluiter, het kan nodig zijn om deze nogmaals door te lezen Heeft u

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat en timolol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost LUMIGAN Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Bimatoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Bimatoprost Product LUMIGAN 0,1 mg/ml oogdruppels, oplossing Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing Povidone K25 Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Product Information Version: Patient information leaflet Replaces : BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

Product Information Version: Patient information leaflet Replaces : BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT .1.3 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Bimatoprost Apotex 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik LUMIGAN Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik Povidon 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL THILOTEARS Bijsluiter: informatie voor de gebruiker THILOTEARS 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat

Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, oogdruppels Dinatriumcromoglicaat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Natriumcromoglicaat Teva 20 mg/ml, Dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Bijsluiter: informatie voor de patiënt TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Z, oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/8 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bimatoprost Sandoz 0,1 mg/ml oogdruppels, oplossing bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Fexofenadine Sandoz 120 mg, filmomhulde tabletten fexofenadinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Pred Forte 1,0 % oogdruppels, suspensie Prednisolone-21-acetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Bijsluiter: informatie voor de patiënt EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Thilo-Tears 3 mg/g ooggel Carbomeer 974P Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Product GANFORT 3ML DRUPPELS Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Artelac EDO 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat en timolol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose TEARS NATURALE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/g oogzalf Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Bewaar

Nadere informatie

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine

Loratadine 10 PCH, tabletten Loratadine 1.3.3 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine 10 PCH, Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution

Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution Product Information Version: 2014-04-08.1 Package Leaflet Replaces : N/A BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Bimatoprost Apotex 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing. Ketorolac trometamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing. Ketorolac trometamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing Ketorolac trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Artelac 3,2 mg/ml Oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

6. Aanvullende informatie

6. Aanvullende informatie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing Lodoxamide trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETOPTIC S SINGLE DOSE, oogdruppels 2,5 mg/ml Betaxolol 2.5 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETOPTIC S SINGLE DOSE, oogdruppels 2,5 mg/ml Betaxolol 2.5 mg/ml B. BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETOPTIC S SINGLE DOSE, oogdruppels 2,5 mg/ml Betaxolol 2.5 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine OPATANOL Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing. Proxymetacaïnehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing. Proxymetacaïnehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing Proxymetacaïnehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels

BIJSLUITER. PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels BIJSLUITER PILOCARPINE 0,125%, 1% en 4% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Beclometason nevel Teva 50 microgram/dosis, neusspray beclometasondipropionaatmonohydraat

Beclometason nevel Teva 50 microgram/dosis, neusspray beclometasondipropionaatmonohydraat 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Beclometason nevel Teva 50 microgram/dosis, beclometasondipropionaatmonohydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betoptic oogdruppels 5 mg/ml betaxolol 5 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betoptic oogdruppels 5 mg/ml betaxolol 5 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betoptic oogdruppels 5 mg/ml betaxolol 5 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Rhinix 120 mg, filmomhulde tabletten 120 mg Rhinix 180 mg, filmomhulde tabletten 180 mg Fexofenadinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING

XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING Samenwerkende Apothekers Nederland bv Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XYLOMETAZOLINEHYDROCHLORIDE 1 MG/ML NEUSDRUPPELS SAMENWERKENDE APOTHEKERS, OPLOSSING Lees deze bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) BIJSLUITER 1 van 55 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Package Leaflet juli 2014

Package Leaflet juli 2014 Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER xylometazoline HCl 0,5 / 1,0 mg/ml oplossing xylometazoline HCl Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet BIJSLUITER NEBIVOLOL 2,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem

Nadere informatie

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. PROPRANOLOL 1 mg/ml drank

BIJSLUITER. PROPRANOLOL 1 mg/ml drank APOTHEEK LOGO BIJSLUITER PROPRANOLOL 1 mg/ml drank Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Brimonidinetartraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Brimonidinetartraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALPHAGAN 0,2% w/v (2 mg/ml) oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 0,5/1,0. 1313-V6 mg/ml 1.3.1.3 Package Leaflet januari 2009

Sandoz B.V. Page 1/5 Xylometazoline HCl Sandoz neusdruppels 0,5/1,0. 1313-V6 mg/ml 1.3.1.3 Package Leaflet januari 2009 Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER XYLOMETAZOLINE HCl SANDOZ NEUSDRUPPELS 0,5/1,0 MG/ML, OPLOSSING Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, neusspray Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, neusspray xylometazolinehydrochloride

Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, neusspray Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, neusspray xylometazolinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, xylometazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

Package Leaflet

Package Leaflet 1.3.1.3 Package Leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, oogdruppels pilocarpinehydrochloride

Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, oogdruppels pilocarpinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pilocarpinehydrochloride Teva 20 mg/ml, pilocarpinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, neusdruppels Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, neusdruppels xylometazolinehydrochloride

Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, neusdruppels Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, neusdruppels xylometazolinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde: 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Xylometazoline HCl 0,5 mg/ml Teva, Xylometazoline HCl 1 mg/ml Teva, xylometazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter want

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing. Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing. Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing. Gentamicinesulfaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Gentamicine-POS 3mg/ml, oogdruppels, oplossing Gentamicinesulfaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Carteabak 1%, oogdruppels, oplossing Carteabak 2%, oogdruppels, oplossing. Carteolol hydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Carteabak 1%, oogdruppels, oplossing Carteabak 2%, oogdruppels, oplossing. Carteolol hydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Carteabak 1%, oogdruppels, oplossing Carteabak 2%, oogdruppels, oplossing Carteolol hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX oogzalf 3 mg/g. Tobramycine BIJSLUITER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX oogzalf 3 mg/g Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Timolol Mylan 0,25%, oogdruppels 2,5 mg/ml Timolol Mylan 0,5%, oogdruppels 5 mg/ml timololmaleaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Timolol Mylan 0,25%, oogdruppels 2,5 mg/ml Timolol Mylan 0,5%, oogdruppels 5 mg/ml timololmaleaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Timolol Mylan 0,25%, oogdruppels 2,5 mg/ml Timolol Mylan 0,5%, oogdruppels 5 mg/ml timololmaleaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Betaserc, tabletten 8 of 16 mg. Betahistine dihydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Betaserc, tabletten 8 of 16 mg Betahistine dihydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon FML BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER suspensie 50 microgram/dosis beclometasondipropionaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels

BIJSLUITER. SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels BIJSLUITER SCOPOLAMINE HBr 0,25% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie voor

Nadere informatie

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels

BIJSLUITER. NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels BIJSLUITER NAFAZOLINENITRAAT 0,025% en 0,05% oogdruppels Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Noscapine HCl Teva 1 mg/ml, stroop noscapine

Noscapine HCl Teva 1 mg/ml, stroop noscapine 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Noscapine HCl Teva 1 mg/ml, noscapine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxymetazoline HCl 0,5 mg/ml Focus, neusspray, oplossing oxymetazoline hydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Oxymetazoline HCl 0,5 mg/ml Focus, neusspray, oplossing oxymetazoline hydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Oxymetazoline HCl 0,5 mg/ml Focus, neusspray, oplossing oxymetazoline hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want

Nadere informatie