BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride"

Transcriptie

1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem later weer nodig. - Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. - Geef dit geneesmiddel niet door aan anderen, want het is alleen aan u voorgeschreven. Het kan schadelijk zijn voor anderen, ook al hebben zij dezelfde klachten als u. - Krijgt u veel last van een van de bijwerkingen die in rubriek 4 staan? Of krijgt u een bijwerking die niet in deze bijsluiter staat? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige. Inhoud van deze bijsluiter 1. Wat is Betagan en waarvoor wordt dit middel gebruikt? 2. Wanneer mag u Betagan niet gebruiken of moet u er extra voorzichtig mee zijn? 3. Hoe gebruikt u Betagan? 4. Mogelijke bijwerkingen 5. Hoe bewaart u Betagan? 6. Inhoud van de verpakking en overige informatie 1. WAT IS BETAGAN EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BETAGAN is een oogdruppel. Het wordt gebruikt om glaucoom te behandelen door de druk in het oog te verlagen. Uw oogbol bevat een waterige vloeistof, die constant uit het oog wordt afgevoerd en dan door nieuwe vloeistof wordt vervangen. Glaucoom kan optreden als de vloeistof niet snel genoeg wegstroomt. Dat leidt tot een verhoogde druk in de oogbol, wat uiteindelijk uw zicht kan aantasten. Betagan werkt door de vochtproductie te verminderen. Dat verlaagt de druk in het oog. Betagan behoort tot een groep geneesmiddelen die bètablokkers worden genoemd. 2. WANNEER MAG U BETAGAN NIET GEBRUIKEN OF MOET U EXTRA VOORZICHTIG ZIJN? Wanneer mag u Betagan niet gebruiken? - U bent allergisch voor: levobunolol benzalkoniumchloride een van de andere stoffen in het product (zie rubriek 6 Overige informatie ). - U heeft astma (of heeft astma gehad) of een andere longziekte met ademhalingsmoeilijkheden, of u heeft piepende ademhaling of een chronische hoest. - U heeft hartproblemen of u heeft hartproblemen gehad, zoals onregelmatige hartslag, hartfalen of hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag).

2 Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met Betagan? Spreek met uw arts voor u Betagan gebruikt als u momenteel lijdt aan of in het verleden heeft geleden aan: - kransslagaderziekte (symptomen zijn onder meer pijn of beklemming op de borst, ademnood of verstikking), hartfalen, lage bloeddruk; - hartritmestoornissen, zoals trage hartslag; - astma, ademhalingsproblemen of chronisch obstructieve longziekte; - aandoening van slechte bloedomloop (zoals ziekte van Raynaud of fenomeen van Raynaud); - diabetes, aangezien levobunolol verschijnselen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel kan maskeren; - problemen met het oogoppervlak; - oogoperatie voor drukverlaging in de ogen. Als u een voorgeschiedenis heeft van ademhalingsproblemen of hartziekte, zal uw arts u misschien van dichtbij volgen omdat in zeldzame gevallen overlijden is gerapporteerd na inname van levobunolol. Als u lijdt aan allergie of als u een ernstige allergische reactie vertoont, moet u weten dat de gebruikelijke dosis van adrenaline misschien moet worden verhoogd. Als u een algemene anesthesie moet ondergaan, moet u uw arts of tandarts melden dat u Betagan gebruikt. Betagan bevat levobunolol en dat kan een positieve uitkomst geven bij dopingtests. Kinderen Betagan wordt niet aanbevolen voor gebruik bij kinderen. Gebruikt u nog andere geneesmiddelen? Gebruikt u naast Betagan nog andere geneesmiddelen, of heeft u dat kort geleden gedaan of bestaat de mogelijkheid dat u in de nabije toekomst andere geneesmiddelen gaat gebruiken? Vertel dat dan uw arts of apotheker. Waarschuw uw arts vóór gebruik van Betagan als u orale bètablokkers inneemt om de bloeddruk te verlagen. Betagan is ook een bètablokker. Daarom moet uw arts weten of er waarschijnlijk een risico is op een te hoge hoeveelheid bètablokkers in uw systeem. Dit risico kan de volgende symptomen geven: - lage bloeddruk (bijvoorbeeld bij het opstaan); - trage hartslag; - duizeligheid, bewustzijnsverlies; - lage druk in de oogbol. Het is belangrijk dat u uw arts vertelt voor u Betagan gebruikt, of u gebruikmaakt van de volgende medicatie: - bloeddrukverlagende geneesmiddelen; - middelen die de hartslag regelen, zoals bètablokkers, amiodaron of digoxine; - andere oogdruppels om de druk in de ogen te verlagen (voor behandeling van glaucoom); - geneesmiddelen om de pupil te verwijden, bijvoorbeeld adrenaline; - andere orale bètablokkers of bètablokkers in oogdruppels.

3 Als de dosis van een van uw huidige geneesmiddelen wordt veranderd, moet u dat uw arts melden.

4 Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid Waarschuw uw arts als u zwanger bent, denkt dat u zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Betagan mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap of de periode van borstvoeding, tenzij uw arts dat toch aanraadt na evaluatie van alle risico s. Vraag uw arts of apotheker om advies voor u een geneesmiddel gebruikt. Rijvaardigheid en het gebruik van machines Betagan kan bij sommige patiënten vermoeidheid, duizeligheid of wazig zicht veroorzaken. Rij niet en gebruik geen machines tot die symptomen zijn verdwenen. Betagan bevat - benzalkoniumchloride: kan irritatie van de ogen veroorzaken en ook verkleuring van zachte contactlenzen. Gebruik de druppels dus niet terwijl u contactlenzen draagt. Verwijder de contactlenzen voor het toedienen en wacht minstens 15 minuten na gebruik van de oogdruppels voor u de lenzen weer in uw ogen doet. - natriummetabisulfiet: kan in zeldzame gevallen ernstige overgevoeligheidsreacties en bronchospasme veroorzaken. 3. HOE GEBRUIKT U BETAGAN? Gebruik Betagan altijd precies zoals uw arts of apotheker u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. De gebruikelijke dosis Betagan is 1 druppel in het aangetaste oog/de aangetaste ogen, 1- of 2-maal per dag. Als de oogdruk opnieuw normaal is, kan de arts het gebruik van één druppel daags overwegen. Uw arts zal gewoonlijk uw oogdruk controleren 4 weken na de start van de behandeling. Het kan nodig zijn om een ander geneesmiddel te gebruiken met Betagan om uw aandoening onder controle te brengen. Gebruiksaanwijzing voor Betagan U mag het flesje niet gebruiken als de beveiliging op de hals van de fles verbroken is voordat u het flesje voor de eerste keer gebruikt. Breng uw oogdruppels als volgt in: 1. Was uw handen grondig. Buig uw hoofd naar achteren en kijk naar het plafond. 2. Trek het onderste ooglid voorzichtig naar beneden tot er een zakje is. 3. Draai het flesje ondersteboven en duw erop om één druppel in elk oog dat moet worden behandeld, te doen. 4. Hou het behandelde oog dicht en druk twee minuten lang met uw vinger tegen de ooghoek (waar het oog tegen de neus komt). Als de druppel naast uw oog terechtkomt, probeert u het opnieuw.

5 Om besmetting te voorkomen moet u ervoor zorgen dat u uw oog of iets anders niet aanraakt met de punt van het flesje. Draai de dop meteen na gebruik weer vast. Veeg het teveel aan oogdruppels van uw gezicht met een proper doekje. Het is heel belangrijk om de oogdruppels correct aan te brengen. Als u vragen heeft, kunt u die stellen aan uw arts of apotheker. Heeft u te veel Betagan gebruikt? Te veel druppels Betagan in uw oog/ogen doen zal waarschijnlijk geen bijwerkingen veroorzaken. Als u echter te veel druppels in uw oog/ogen heeft gedaan, spoelt u uw oog met schoon water. Druppel uw volgende dosis in op het gebruikelijke uur. Wanneer u te veel van Betagan heeft gebruikt of ingenomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts, apotheker of het Antigifcentrum (070/ ). Bent u vergeten Betagan te gebruiken? Als u een dosis vergeet, druppelt u die in zodra u het zich herinnert, tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosis. In dat geval slaat u de vergeten dosis over. Breng dan uw volgende dosis aan zoals gebruikelijk volgens het gewone schema. Gebruik geen dubbele dosis om een vergeten dosis in te halen. Als u stopt met het gebruik van Betagan Zet het gebruik van Betagan niet stop of verlaag de hoeveelheid die u gebruikt niet tenzij u dit eerst hebt besproken met uw arts, omdat uw symptomen zouden kunnen verergeren. Betagan moet worden gebruikt zoals uw arts u heeft opgedragen. Heeft u nog andere vragen over het gebruik van dit product? Neem dan contact op met uw arts of apotheker. 4. MOGELIJKE BIJWERKINGEN Zoals elk geneesmiddel kan ook Betagan bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. De waarschijnlijkheid om een bijwerking te krijgen, wordt beschreven door de volgende categorieën: Zeer vaak: Vaak: Soms: Zelden: Zeer zelden: Niet bekend: treedt op bij meer dan 1 op de 10 patiënten treedt op bij minder dan 1 op de 10 patiënten treedt op bij minder dan 1 op de 100 patiënten treedt op bij minder dan 1 op de patiënten treedt op bij minder dan 1 op de patiënten de kans dat iemand de bijwerking krijgt, kan met de beschikbare gegevens niet worden ingeschat. U moet contact opnemen met uw arts of onmiddellijk naar een ziekenhuis gaan als u een van de volgende bijwerkingen krijgt: - huiduitslag, slik- of ademhalingsmoeilijkheden, oedematische zwelling van uw lippen, gezicht, keel of tong (dat kunnen tekenen zijn van een ernstige allergische reactie) - ademhalingsmoeilijkheden (met astma)

6 - bewustzijnsverlies (of een vergelijkbaar gevoel) - ongewone of trage hartslag - lage bloeddruk De bovenvermelde bijwerkingen zijn ernstig en kunnen in bepaalde gevallen levensbedreigend zijn. De volgende bijwerkingen kunnen voorkomen met Betagan: Bijwerkingen die zeer vaak optreden: oogirritatie, pijn in de ogen Bijwerkingen die vaak optreden: ontsteking van de oogleden en de buitenste laag van het oog Bijwerkingen waarvan de frequentie niet bekend is: roodheid van de ogen, allergische reactie in de ogen, minder knipperen, ontsteking van het regenboogvlies en de binnenkant of het oppervlak (hoornvlies) van het oog, wazig zicht, scheurtjes in het oogoppervlak met ontsteking, jeukende ogen of oogleden, gezwollen of opgezette ogen of oogleden, afscheiding uit het oog of tranende ogen, droge ogen, roodheid en eczeem van de oogleden ongewone, onregelmatige, trage of snelle hartslag, flauwvallen astma, ademhalingsmoeilijkheden, irritatie in de keel, ongemak in de neus lage bloeddruk, verkoudheid, gevoelloosheid in of verkleuring van de handen of voeten verwardheid, duizeligheid, slaperigheid, minder energie, hoofdpijn, slaapproblemen depressie, zenuwachtigheid gezwollen gezicht, vermoeidheid misselijkheid huiduitslag, netelroos, afschilferende en jeukende huid, ruwe plekken op de huid Zoals andere in de ogen aangebrachte geneesmiddelen wordt levobunolol opgenomen in het bloed. Hierdoor kunnen bijwerkingen worden veroorzaakt die vergelijkbaar zijn met die van intraveneuze en/of orale bètablokkers. Het voorkomen van bijwerkingen na plaatselijke toediening in de ogen is lager dan bij geneesmiddelen die oraal of met een injectie worden toegediend. De onderstaande bijwerkingen bevatten ook bijkomende reacties waargenomen met de klasse van bètablokkers bij gebruik voor behandeling van oogaandoeningen: Algemene allergische reacties, waaronder zwelling onder de huid, die bijvoorbeeld kan optreden in het gezicht en de ledematen en de luchtwegen kan blokkeren, met moeilijk slikken of ademhalen of een ernstige, plotse en levensbedreigende allergische reactie tot gevolg Beroerte, minder bloedtoevoer naar de hersenen, meer verschijnselen en symptomen van myasthenia gravis (spieraandoening) en ongewone gewaarwordingen zoals een slapend gevoel (paresthesie) Lage bloedsuikerspiegel Nachtmerries en geheugenverlies

7 Loskomen van de laag onder het netvlies die bloedvaten bevat, na een filtratieoperatie, met mogelijk gezichtsstoornissen, hoornvlieserosie (beschadiging van de voorste laag van de oogbol), hangend bovenste ooglid (waardoor het oog half gesloten is), dubbel zien Hartaanval, hartfalen, pijn op de borst, congestief hartfalen (hartziekte met kortademigheid en zwelling van voeten en benen door vochtophoping), vochtophoping in de ledematen Koude handen en voeten Vernauwing van de luchtwegen (hoofdzakelijk bij patiënten met bestaande ziekten, zoals astma), hoesten Smaakproblemen, indigestie, diarree, droge mond, buikpijn, braken Haaruitval, huiduitslag met wit of zilverkleurig voorkomen (psoriasisachtige huiduitslag) of erger worden van psoriasis Spierpijn niet veroorzaakt door lichaamsoefening Seksuele disfunctie, verminderde geslachtsdrift Andere bijwerkingen met fosfaathoudende oogdruppels: Bij sommige patiënten met ernstige schade aan de heldere laag aan de voorzijde van het oog (het hoornvlies) werden er in zeer zeldzame gevallen wolkachtige vlekken op het hoornvlies ontwikkeld wegens kalkafzetting tijdens de behandeling. Het melden van bijwerkingen Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Dit geldt ook voor mogelijke bijwerkingen die niet in deze bijsluiter staan. U kunt bijwerkingen ook rechtstreeks melden via het Federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten - Afdeling Vigilantie - Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40 - B-1060 Brussel; website: of patientinfo@fagg-afmps.be. Door bijwerkingen te melden, kunt u ons helpen meer informatie te verkrijgen over de veiligheid van dit geneesmiddel. 5. HOE BEWAART U BETAGAN? Buiten het zicht en bereik van kinderen houden. Bewaren bij kamertemperatuur (15-25 C), ter bescherming tegen licht. Gebruik dit geneesmiddel niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum (ongeopende fles). Die is te vinden op het etiket op de fles en op de doos na EXP. Daar staan een maand en een jaar. De laatste dag van die maand is de uiterste houdbaarheidsdatum. Gebruik Betagan niet als u vaststelt dat de beveiliging verbroken is. Als het flesje is geopend, kan de oplossing besmet raken, wat een ooginfectie kan veroorzaken. Daarom moet u het flesje weggooien 4 weken nadat u het voor het eerst heeft geopend, ook als er nog oplossing over is. Als geheugensteuntje kunt u de datum waarop u het flesje geopend heeft, in de ruimte op de doos schrijven.

8 Spoel geneesmiddelen niet door de gootsteen of de wc en gooi ze niet in de vuilnisbak. Vraag uw apotheker wat u met geneesmiddelen moet doen die u niet meer gebruikt. Ze worden dan op een verantwoorde manier vernietigd en komen niet in het milieu terecht. 6. INHOUD VAN DE VERPAKKING EN OVERIGE INFORMATIE Welke stoffen zitten er in dit middel? - De werkzame stof is levobunololhydrochloride 0,5% w/v. - De andere stoffen zijn polyvinylalcohol, benzalkoniumchloride, natriummetabisulfiet (E223), natriumchloride, dinatriumedetaat, natriumfosfaat dibasisch heptahydraat, kaliumdiwaterstoffosfaat, natriumhydroxide (om de ph aan te passen) of zoutzuur (om de ph aan te passen) en gezuiverd water. Betagan bevat benzalkoniumchloride en natriummetabisulfiet: zie rubriek 2 voor meer informatie. Hoe ziet Betagan eruit en hoeveel zit er in een verpakking? Betagan is een kleurloze tot lichtgele oplossing in een plastic flesje. Elke verpakking bevat 1 plastic flesje, elk met een druppelpipet en schroefdop. Elk flesje bevat 5 milliliter oplossing en zal ongeveer halfvol zijn. Houder van de vergunning voor het in de handel brengen en fabrikant Allergan Pharmaceuticals Ireland Castlebar Road Westport County Mayo Ierland Nummer van de vergunning voor het in de handel brengen: BE Afleveringswijze: geneesmiddel op medisch voorschrift. Deze bijsluiter is voor het laatst herzien in 01/2016. Deze bijsluiter is voor het laatst goedgekeurd in 02/2016.

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Levobunololhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Levobunololhydrochloride Product BETAGAN 0,50 % oogdruppels, oplossing Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN 0,5% oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing. Povidone K25 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SICCAGENT 20 mg/ml oogdruppels, oplossing Povidone K25 Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost LUMIGAN Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BETAGAN Liquifilm 0,5%, oogdruppels, oplossing Levobunololhydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL

1.       WAT IS THILO-TEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL THILOTEARS Bijsluiter: informatie voor de gebruiker THILOTEARS 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose TEARS NATURALE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Bimatoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Bimatoprost Product LUMIGAN 0,1 mg/ml oogdruppels, oplossing Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALCON EYE GEL 3 mg/g ooggel Carbomeer Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Dextran 70 / Hypromellose Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TEARS NATURALE 1 mg/ml + 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Dextran 70 / Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing. Proxymetacaïnehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing. Proxymetacaïnehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ALCAINE 0,5% oogdruppels, oplossing Proxymetacaïnehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS DURATEARS EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik LUMIGAN Bijsluiter: informatie voor de gebruiker LUMIGAN 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing, in verpakking voor eenmalig gebruik Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Pred Forte 1,0 % oogdruppels, suspensie Prednisolone-21-acetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

1. WAT IS ACULARE EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

1. WAT IS ACULARE EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT? BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ACULARE 0,5% oogdruppels, oplossing Ketorolac trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing. Ketorolac trometamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing. Ketorolac trometamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Acular 0.5%, oogdruppels, oplossing Ketorolac trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon FML BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Pred Forte 1,0 % oogdruppels, suspensie. Prednisolone-21-acetaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Pred Forte 1,0 % oogdruppels, suspensie. Prednisolone-21-acetaat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Pred Forte 1,0 % oogdruppels, suspensie Prednisolone-21-acetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML, 1 mg/ml, oogdruppels, suspensie Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER PROTAGENS 2% oogdruppels, oplossing Povidon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ISOPTO TEARS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Hypromellose Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie. Dit geneesmiddel kunt u zonder voorschrift krijgen.

Nadere informatie

Product Information Version: Patient information leaflet Replaces : BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

Product Information Version: Patient information leaflet Replaces : BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT .1.3 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Bimatoprost Apotex 0,1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing. pranoprofen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing. pranoprofen Bijsluiter: informatie voor de gebruiker PRANOX 0,1 % - oogdruppels, oplossing pranoprofen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Relestat, 0,5 mg/ml, oogdruppels, oplossing epinastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ISOPTO CARPINE 1% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 2% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 3% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 4% oogdruppels, oplossing

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing. Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON FORTE 1 mg/ml oogdruppels, oplossing Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing. Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing. Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NAPHCON-A 3 mg/ml + 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing Feniraminemaleaat / Naphazolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Lecrolyn 40 mg/ml oogdruppels, oplossing Natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER FML Liquifilm, 0,1%, oogdruppels Fluormetholon Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine OPATANOL Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. VISINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tetryzolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. VISINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tetryzolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS VISINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Tetryzolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

6. Aanvullende informatie

6. Aanvullende informatie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing Lodoxamide trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS Z, oogzalf BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS Z, oogzalf Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Ganfort Bijsluiter: informatie voor de gebruiker GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Visine 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Tetryzolinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Visine 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Tetryzolinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Visine 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing Tetryzolinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER VIGAMOX 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Moxifloxacine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Apraclonidine (als hydrochloride)

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing. Apraclonidine (als hydrochloride) IOPIDINE Bijsluiter: informatie voor de gebruiker IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml dinatriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de patiënt Ofloxacine Stulln 3 mg/ml oogdruppels, oplossing Ofloxacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. MYDRIACYL 0,5% Oogdruppels, oplossing MYDRIACYL 1% Oogdruppels, oplossing. Tropicamide

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. MYDRIACYL 0,5% Oogdruppels, oplossing MYDRIACYL 1% Oogdruppels, oplossing. Tropicamide BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER MYDRIACYL 0,5% Oogdruppels, oplossing MYDRIACYL 1% Oogdruppels, oplossing Tropicamide Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Indocollyre Unidose 1 mg/ml, oogdruppels, oplossing Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Thilo-Tears 3 mg/g ooggel. Carbomeer 974P BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Thilo-Tears 3 mg/g ooggel Carbomeer 974P Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Product GANFORT 3ML DRUPPELS Farmaceutisch bedrijf (ALLERGAN) Bijsluiter: informatie voor de gebruiker GANFORT 0,3 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Bimatoprost/timolol Lees goed de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ISOPTO CARPINE 1% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 2% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 3% oogdruppels, oplossing ISOPTO CARPINE 4% oogdruppels, oplossing

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS IOPIDINE 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Apraclonidine (als hydrochloride) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opticrom 2% oogdruppels, oplossing. Natriumcromoglicaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opticrom 2% oogdruppels, oplossing. Natriumcromoglicaat Pagina 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Travoprost Farmaprojects 40 micrograms/ml, oogdruppels, oplossing Travoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CHLOORAMFENICOL 0,5% oogdruppels, oplossing. Chlooramfenicol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CHLOORAMFENICOL 0,5% oogdruppels, oplossing. Chlooramfenicol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CHLOORAMFENICOL 0,5% oogdruppels, oplossing Chlooramfenicol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Allergodil oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml. azelastinehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS oogdruppels, oogdruppels, oplossing 0,5 mg/ml azelastinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution

Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution Bimatoprost 0.3 mg/ml eye drops, solution Product Information Version: 2014-04-08.1 Package Leaflet Replaces : N/A BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Bimatoprost Apotex 0,3 mg/ml, oogdruppels, oplossing

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Opatanol 1 mg/ml oogdruppels, oplossing olopatadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. TOBREX 3 mg/g oogzalf. Tobramycine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER TOBREX 3 mg/g oogzalf Tobramycine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Bewaar

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ALPHAGAN 0,2% w/v (2 mg/ml) oogdruppels, oplossing. Brimonidinetartraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. ALPHAGAN 0,2% w/v (2 mg/ml) oogdruppels, oplossing. Brimonidinetartraat ALPHAGAN BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALPHAGAN 0,2% w/v (2 mg/ml) oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) BIJSLUITER 1 van 55 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS, oogdruppels (Dextraan 70, Hypromellose) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat en timolol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen BIJSLUITER 1 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Ketotifen Stulln Unit Dose 0,25 mg/ml oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik Ketotifen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER SPASMINE, 60 MG, CAPSULES, HARD ALVERINE CITRAAT Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ISOPTO CARPINE BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS PILOCARPINE-ISOPTO 1% oogdruppels, oplossing PILOCARPINE-ISOPTO 2% oogdruppels, oplossing PILOCARPINE-ISOPTO 3% oogdruppels, oplossing PILOCARPINE-ISOPTO

Nadere informatie

DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie

DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik. Povidon 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DURATEARS FREE oogdruppels voor éénmalig gebruik Povidon 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Sandoz B.V. Page 1/8 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bimatoprost Sandoz 0,1 mg/ml oogdruppels, oplossing bimatoprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5

BIJSLUITER. pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER pl-market-nl-rhini-san-mar16-apprmar16.docx 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Rhini-San 2 mg/20 mg tabletten Difenylpyralinehydrochloride Fenylefrinehydrochloride Lees goed de hele

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Bijsluiter: informatie voor de patiënt EMADINE 0,5 mg/ml oogdruppels, oplossing emedastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Brimonidinetartraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Brimonidinetartraat BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS ALPHAGAN 0,2% w/v (2 mg/ml) oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livocab oogdruppels 0,5 mg/ml oogdruppels levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. fexofenadinehydrochloride Sandoz B.V. Page 1/5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Fexofenadine Sandoz 120 mg, filmomhulde tabletten fexofenadinehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ECHINACIN LIQUIDUM drank Echinacea purpurea (L) Moench

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ECHINACIN LIQUIDUM drank Echinacea purpurea (L) Moench BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ECHINACIN LIQUIDUM drank Echinacea purpurea (L) Moench Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost

TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Bijsluiter: informatie voor de patiënt TAFLUPROST 15 microgram/ml, oogdruppels, oplossing, verpakking voor eenmalig gebruik tafluprost Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Opticrom, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Opticrom Unit Dose, oogdruppels, oplossing 20 mg/ml Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml, oogdruppels, oplossing. Brimonidinetartraat en timolol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml, oogdruppels, oplossing. Brimonidinetartraat en timolol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER COMBIGAN 2 mg/ml + 5 mg/ml, oogdruppels, oplossing Brimonidinetartraat en timolol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

BALSOCLASE MUCOLYTICUM 5%, DRANK ZONDER SUIKER carbocisteïne

BALSOCLASE MUCOLYTICUM 5%, DRANK ZONDER SUIKER carbocisteïne Bijsluiter: informatie voor de gebruiker BALSOCLASE MUCOLYTICUM 5%, DRANK ZONDER SUIKER carbocisteïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine

Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livocab 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Donnafyta Premens, filmomhulde tabletten. Agni casti extractum siccum

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Donnafyta Premens, filmomhulde tabletten. Agni casti extractum siccum BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Donnafyta Premens, filmomhulde tabletten Agni casti extractum siccum Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2017_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patient. Alleophta unidosis 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik. natriumcromoglicaat

Bijsluiter: informatie voor de patient. Alleophta unidosis 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik. natriumcromoglicaat Bijsluiter: informatie voor de patient Alleophta unidosis 20 mg/ml, oogdruppels, oplossing in verpakking voor éénmalig gebruik natriumcromoglicaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Toularynx bromhexine, 5mg/5ml, siroop Broomhexine Hydrochloride

Toularynx bromhexine, 5mg/5ml, siroop Broomhexine Hydrochloride Toularynx bromhexine, 5mg/5ml, siroop Broomhexine Hydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER INDOCOLLYRE 1mg/ml OOGDRUPPELS, OPLOSSING Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PRED FORTE 10 mg/ml oogdruppels, suspensie Prednisolonacetaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel.

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module 1.3.1.3 RVG 25632. Version 2014_04 Page 1 of 5. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Version 2014_04 Page 1 of 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker loratadine hooikoortstabletten Apotex 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NIZORAL 20 mg/g shampoo. ketoconazol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. NIZORAL 20 mg/g shampoo. ketoconazol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER NIZORAL 20 mg/g shampoo ketoconazol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit middel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik dit

Nadere informatie

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

LORATADINE HOOIKOORTSTABLETTEN APOTEX 10 mg Module RVG Version Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Version 2016-04 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER loratadine Apotex hooikoortstabletten 10 mg, tabletten Loratadine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nystatine Labaz 100 000 IE/ml, suspensie voor oraal gebruik (Nystatine) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet

BIJSLUITER. NEBIVOLOL 2,5 mg tablet BIJSLUITER NEBIVOLOL 2,5 mg tablet Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft u hem

Nadere informatie

BIJSLUITER. PROPRANOLOL 1 mg/ml drank

BIJSLUITER. PROPRANOLOL 1 mg/ml drank APOTHEEK LOGO BIJSLUITER PROPRANOLOL 1 mg/ml drank Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

Soframycine I.E./ml neusdruppels, oplossing Soframycine I.E./ml neusspray, oplossing

Soframycine I.E./ml neusdruppels, oplossing Soframycine I.E./ml neusspray, oplossing Pagina 1 van 5 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Soframycine 7.800 I.E./ml neusdruppels, oplossing Soframycine 7.800 I.E./ml neusspray, oplossing Framycetinesulfaat Lees goed de hele bijsluiter,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing. Lodoxamide trometamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing. Lodoxamide trometamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER ALOMIDE 1,78 mg/ml oogdruppels, oplossing Lodoxamide trometamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

trianal 0,50 mg / 50 mg zetpillen

trianal 0,50 mg / 50 mg zetpillen TRIANAL BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER trianal 0,50 mg / 50 mg zetpillen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre 1mg/ml Oogdruppels, oplossing Indometacine

Bijsluiter: informatie voor de patiënt. Indocollyre 1mg/ml Oogdruppels, oplossing Indometacine Bijsluiter: informatie voor de patiënt Indocollyre 1mg/ml Oogdruppels, oplossing Indometacine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie