gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.; 25 mei 2010

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.; 25 mei 2010"

Transcriptie

1 Agendapunt:12 Nr.:24B De raad van de gemeente Slochteren; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.; 25 mei 2010 gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen d.d.; 10 juni 2010 gelet op artikel 147, eerste lid en artikel 108, tweede lid Gemeentewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel b en artikel 20, tweede lid Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), alsmede artikel 35, eerste lid, onderdeel b en artikel 20, eerste lid Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ); b e s l u i t : vast te stellen de volgende: MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ GEMEENTE SLOCHTEREN 2010 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepaling 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. IOAW: Wet Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers. b. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. c. IOAW/IOAZ: de IOAW alsmede de IOAZ, beiden voor zover zij op belanghebbende van toepassing zijn. d. Uitkering: de uitkering, bedoeld in artikel 5, eerste lid IOAW/IOAZ. e. Uitkeringsnorm: de op belanghebbende van toepassing zijnde netto grondslag, bedoeld in artikel 5, vierde lid IOAW/IOAZ.

2 f. Maatregel: het verlagen van de uitkeringsnorm op grond van artikel 20, tweede lid IOAW en artikel 20, eerste lid IOAZ alsmede het blijvend of tijdelijk (gedeeltelijk) weigeren van een uitkering op grond van artikel 20, eerste lid IOAW en artikel 20 tweede lid IOAZ. g. Inkomen: inkomen als bedoeld in artikel 8 IOAW/IOAZ. h. Benadelingsbedrag: bruto bedrag dat als gevolg van het niet of niet behoorlijk nakomen van een inlichtingenverplichting ten onrechte is verleend als uitkering op grond van de IOAW/IOAZ. i. Belanghebbende: hij die recht heeft op een uitkering op grond van de IOAW, voor zover hij is aangewezen op arbeid in dienstbetrekking, alsmede hij die recht heeft op een uitkering op grond van de IOAZ. j. College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Slochteren. 2. Voor zover in deze verordening niet anders gedefinieerd, hebben de begrippen dezelfde betekenis als in de IOAW, de IOAZ en de Algemene wet bestuursrecht. Artikel 2. Verlaging van de bijstand 1. Als belanghebbende naar het oordeel van het college een verplichting als bedoeld in artikel 13 IOAW/IOAZ of een op grond van hoofdstuk III IOAW/IOAZ aan een uitkering verbonden verplichting anders dan de verplichting bedoeld in artikel 37, eerste lid, onderdeel c IOAZ schendt, wordt overeenkomstig deze verordening een maatregel opgelegd. Daarnaast wordt tevens een maatregel opgelegd indien belanghebbende onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met de uitvoering van de IOAW/IOAZ zich jegens het college ernstig misdraagt. 2. Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op de belanghebbende die een uitkering ontvangt op grond van de IOAW, wanneer hij de op basis van artikel 30c, tweede en derde lid van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen op hem rustende verplichting schendt. Artikel 3. Berekeningsgrondslag De maatregel wordt toegepast op de uitkeringsnorm. Artikel 4. Afstemming van de maatregel Het college stemt de maatregel af op de ernst van het feit, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden waarin belanghebbende verkeert. Artikel 5. Duur van de maatregel Tenzij anders bepaald in de verordening bedraagt de duur van de maatregel één maand. Dit laat onverlet dat het college op grond van artikel 4 van deze verordening tot een langere duur kan besluiten.

3 Artikel 6. Recidive 1. Indien binnen een periode van twaalf maanden na verzending van het besluit tot oplegging van een maatregel opnieuw een verwijtbare gedraging plaatsvindt, waarvoor in deze verordening minimaal dezelfde standaardverlaging geldt, verdubbelt het college de duur van de maatregel. 2. Voor de toepassing van het bepaalde in het eerste lid tellen de beschikkingen tot het afzien van een maatregel en oplegging van een waarschuwing mee. 3. Bij een beschikking als bedoeld in dit artikel wordt aandacht besteed aan de ernst van het feit, de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden van persoon en gezin. Dit kan leiden tot een kortere of langere duur van de in artikel 1 genoemde duur van de maatregel. Artikel 7. Besluit In het besluit tot het opleggen van een maatregel worden in ieder geval vermeld: de reden van de maatregel, de duur van de maatregel, het percentage waarmee de uitkeringsnorm wordt verlaagd of geweigerd, dan wel het bedrag waarmee dit gebeurt en, indien van toepassing, waarom is afgeweken van de standaard maatregel. Artikel 8. Afzien van het opleggen van een maatregel 1. Indien het college de gedraging niet verwijtbaar acht, ziet het af van het opleggen van een maatregel. 2. Verder ziet het college af van het opleggen van een maatregel als tussen een verwijtbare geachte gedraging en de constatering hiervan meer dan twaalf maanden zijn verstreken, tenzij het betreft de verstrekking van onjuiste of onvolledige inlichtingen en hierdoor ten onrechte IOAW/IOAZ is verleend. In het laatste geval geldt een termijn van 60 maanden. 3. Het college kan afzien van het opleggen van een maatregel indien het daarvoor dringende redenen aanwezig acht. Indien het college afziet van een maatregel op grond van dringende redenen, wordt de belanghebbende hiervan schriftelijk mededeling gedaan. Artikel 9. Ingangsdatum van de verlaging 1. De maatregel wordt opgelegd met ingang van de kalendermaand volgende op de datum waarop het besluit tot het opleggen van een maatregel bekend is gemaakt. 2. Voor zover de IOAW/IOAZ nog niet is betaald, kan de maatregel in afwijking van het bepaalde in het voorgaande lid toegepast worden op een nog uit te betalen periode uit het verleden. 3. Indien de maatregel helemaal niet meer kan worden toegepast op een nog uit te betalen periode, kan deze worden opgelegd over de periode waarin de gedraging plaatsvond of aanving.

4 4. Indien de uitkering is beëindigd, kan de maatregel worden toegepast dan wel gecontinueerd over een toekomstige periode, mits binnen drie maanden na de beëindiging een nieuwe uitkering op grond van de IOAW/IOAZ aanvangt. 5. De verlaging wordt toegepast op de uitkeringsnorm geldend in de maand van effectuering van de verlaging. Artikel 10. Cumulatie van gedragingen Indien er sprake is van meerdere verwijtbare gedragingen, die voortvloeien uit hetzelfde handelen of nalaten, wordt in beginsel de maatregel toegepast geldend voor de zwaarste verwijtbare gedraging. Artikel 11. Waarschuwing 1. Het college kan volstaan met een waarschuwing in plaats van een verlaging in de situaties, bedoeld in: - artikel 12, eerste lid, onderdeel a van deze verordening; - artikel 15, eerste lid van deze verordening; - artikel 15, vierde lid van deze verordening. 2. Indien binnen een periode van 24 maanden voorafgaande aan de verzending van het besluit houdende een waarschuwing al eerder een verlaging is opgelegd, dan wel een waarschuwing is gegeven, dan wel een beschikking inhoudende het afzien van een maatregel is verzonden, kan in beginsel niet volstaan worden met een waarschuwing. Hoofdstuk 2. De verwijtbare gedragingen Artikel 12. Tekortschieten in het naleven van de arbeidsverplichtingen 1. De maatregel bedraagt 5% van de uitkeringsnorm, indien: a. de belanghebbende zich niet tijdig laat registreren als werkzoekende bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen of deze registratie niet tijd verlengt; b. de belanghebbende het trajectplan (inclusief bijlagen) niet ondertekent of (tijdig) retourneert. 2. De maatregel bedraagt 10% van de uitkeringsnorm, indien de belanghebbende niet of onvoldoende meewerkt aan een onderzoek naar de mogelijkheden tot scholing, arbeidsinschakeling of medisch onderzoek. 3. De maatregel bedraagt 20% van de uitkeringsnorm, indien: a. de belanghebbende niet naar vermogen tracht algemeen geaccepteerde arbeid te verkrijgen of te aanvaarden of anderszins de inschakeling in de arbeid belemmert; b. de belanghebbende niet of onvoldoende gebruik maakt van een aangeboden voorziening gericht op arbeidsinschakeling, waaronder tevens begrepen sociale activering.

5 4. In afwijking van voorgaande leden legt het college, indien belanghebbende een uitkering ontvangt op grond van de IOAW en de belemmerende gedragingen dusdanige vormen aannemen dat gesproken moet worden van het door eigen toedoen niet verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid, blijvend een maatregel op ter hoogte van het door eigen toedoen niet verkregen inkomen uit deze arbeid. Artikel 13. Het door eigen toedoen verliezen van algemeen geaccepteerde arbeid, alsmede het nalaten algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden 1. Onverminderd artikel 4, legt het college, met inachtneming van artikel 20, vierde lid IOAW/IOAZ, blijvend een maatregel op indien de belanghebbende door eigen toedoen een inkomen uit of in verband met arbeid is verloren en: a. aan de beëindiging van zijn dienstbetrekking een dringende reden ten grondslag ligt in de zin van artikel 678 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek; dan wel: b. de dienstbetrekking is beëindigd door of op verzoek van belanghebbende zonder dat aan de voortzetting ervan zodanige bezwaren waren verbonden, dat deze voortzetting redelijkerwijs niet van hem zou kunnen worden gevergd. 2. De hoogte van de maatregel is gelijk aan het door dit gedrag verloren netto inkomen. Artikel 14. Niet aanvaarden van algemeen geaccepteerde arbeid 1. Onverminderd artikel 4 legt het college blijvend een maatregel op indien de belanghebbende een uitkering ontvangt op basis van de IOAW en hij weigert de hem aangeboden algemeen geaccepteerde arbeid te aanvaarden. 2. De hoogte van de maatregel is gelijk aan het door eigen toedoen niet verkregen netto inkomen uit deze arbeid. Artikel 15. Niet of niet tijdig nakomen van de inlichtingenplicht 1. Indien naar het oordeel van het college de belanghebbende niet tijdig de verplichting als bedoeld in artikel 13 van de IOAW/IOAZ is nagekomen, verlaagt het college de norm met 5% gedurende een maand, voor zover de belanghebbende volhardt in het niet tijdig nakomen van de verplichting. 2. Indien het niet of niet behoorlijk nakomen van de verplichting als bedoeld in artikel 13 van de IOAW/IOAZ heeft geleid tot het ten onrechte verstrekken of teveel verstrekken van een inkomensvoorziening wordt de maatregel toegepast op de uitkeringsnorm afgestemd op de hoogte van het benadelingsbedrag: a. bij een benadelingsbedrag tot 1.000,--, 10% van de norm gedurende een maand; b. bij een benadelingsbedrag van 1.000,-- tot 2.000,--, 25% van de norm gedurende een maand; c. bij een benadelingsbedrag van 2.000,-- tot 4.000,--, 50% van de norm gedurende een maand; d. bij een benadelingsbedrag vanaf 4.000,--, 100% van de norm gedurende een maand.

6 3. Indien aangifte wordt gedaan bij het Openbaar Ministerie en dit tot vervolging overgaat, wordt geen maatregel opgelegd. 4. Voor zover er geen sprake is van een benadelingsbedrag is de maatregel 5% van de uitkeringsnorm als het college van oordeel is dat het niet nakomen van de inlichtingenplicht een verlaging noodzakelijk maakt. Artikel 16. Zeer ernstige misdragingen Indien de belanghebbende zich naar de mening van het college zeer ernstig misdraagt jegens medewerkers werkzaam bij de gemeente Slochteren of schade toebrengt aan eigendommen van de gemeente Slochteren, onder omstandigheden die rechtstreeks verband houden met de uitvoering van de IOAW/IOAZ, verlaagt het college de norm met een door het college vast te stellen percentage gedurende een door het college vast te stellen periode, met een maximum van 30% gedurende drie maanden. Hoofdstuk 3. Slotbepalingen Artikel 17. Onvoorziene gevallen Het college beslist in gevallen waarin deze verordening niet voorziet. Artikel 18. Citeertitel en inwerkingtreding 1. Deze verordening kan worden aangehaald als Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Deze verordening treedt in werking met ingang van 8 juli Vastgesteld in de openbare vergadering van 1 juli 2010 De raad voornoemd,, voorzitter., griffier.

7 Algemene toelichting Op 15 december 2009 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (Wet buig). Met de inwerkingtreding van de Wet buig per 1 januari 2010 krijgt de gemeente een grote beleidsmatige rol en financiële verantwoordelijkheid rond de uitvoering van de IOAW, IOAZ, WWIK en Bbz De IOAW, IOAZ en het Bbz 2004 kenden tot 1 januari 2010 een financieringssystematiek waarbij 75% bij het Rijk gedeclareerd kon worden en 25% voor rekening van het gemeentelijk budget kwam. Per 1 januari 2010 is er een systeem van volledige budgetfinanciering ingevoerd. De rijksmiddelen zijn ondergebracht in het volledig gebudgetteerde I-deel. De gemeente krijgt een grotere verantwoordelijkheid en loopt meer financieel risico. Door de Wet buig wordt het aantal landelijke regels terug gedrongen. Daarom wordt van de gemeenten gevorderd om op een aantal punten zelf beleid te ontwikkelen. Op grond van de IOAW is de gemeenteraad opgedragen om een Maatregelenverordening vast te stellen. Deze maatregelenverordening voorziet in het afstemmingsbeleid voor de IOAW en IOAZ. Dit beleid was geregeld in een op 1 januari 2010 vervallen algemene maatregel van bestuur. In deze verordening is zoveel mogelijk aangesloten op de Afstemmingsverordening WWB. Op grond van de wettelijke mogelijkheden kunnen de maatregelen op grond van de IOAW en IOAZ verder gaan dan bij de WWB. De WWB is het sluitstuk van de sociale voorzieningen. Om die reden geldt voor de WWB altijd dat een maatregel tijdelijk is. In de IOAW en in de IOAZ kan er voor gekozen worden om de inkomensvoorziening (geheel of gedeeltelijk) blijvend te weigeren. De gemeente Slochteren hecht er veel waarde aan dat iedereen in samenleving participeert. Dit kan het beste door middel van werk. Werk is de beste bestrijding van armoede. Armoede betekent vaak een verhoogde kans op sociale uitsluiting. Om die reden mag van belanghebbenden gevergd worden dat zij zorgvuldig omgaan met het behouden van werk en er (binnen hun mogelijkheden) alles aan doen om aan het werk te komen. De groep uitkeringsgerechtigden (imago en solidariteit) én de gemeente (budget) kunnen het zich niet permitteren om uitkeringen te verstrekken als die niet (langer) nodig zijn. Het recht op een uitkering heeft een keerzijde, namelijk de plicht om zo snel mogelijk zelf in het onderhoud te voorzien. Natuurlijk is sprake van maatwerk en wordt er geen maatregel opgelegd als geen sprake is van een verwijtbare gedraging. Het opzeggen van werk kan natuurlijk een geldige reden hebben. Maar als dit niet het geval is past een zware sanctie in de vorm van blijvende weigering van IOAW of IOAZ ter hoogte van het gemiste arbeidsinkomen. Dit draagt ook bij aan de handhaving van deze regel (generale preventie). Of beter gezegd wat we met deze regel willen bereiken (iedereen doet mee). Als het inkomen en het vermogen door de weigering van de IOAW of IOAZ onder de bijstandsnormen komen, kan een beroep op de WWB gedaan worden. Verschillen WWB en IOAW/IOAZ Voor de IOAW/IOAZ speelt de omvang van het vermogen geen rol voor het vaststellen van het recht op een uitkering. Voor de WWB wel. Er geldt een algemene vermogensvrijlating voor de WWB van 5.480,00 voor alleenstaanden en ,00 gezinnen en alleenstaande ouders. Voor vermogen in de woning geldt een separate vrijlating van ,00. Is de overwaarde in de woning hoger, dan verleent het college bijstand in de vorm van een krediethypotheek voor het meerdere boven genoemde vrijlating in verband met de overwaarde van de woning. Een aantal IOAW-ers ontvangen periodieke uitkeringen in verband met een afvloeiingsregeling. Als voldaan wordt aan de voorwaarden, laat de IOAW dit bedrag vrij. Dit in tegenstelling tot de WWB. De genoemde bedragen zijn de normen per 1 januari 2010.

8 Artikelsgewijze toelichting artikel 1 Dit artikel bevat de verschillende begripsomschrijvingen. Een aantal van deze omschrijvingen verdient enige extra aandacht. Eerste lid, onderdeel c: de IOAW/IOAZ Gekozen is voor een definitie die gelijktijdig naar beide wetten verwijst nu een groot deel van de bepalingen in beide wetten identiek is qua nummering en inhoud en aldus voorkomen wordt dat steeds specifiek naar elke afzonderlijke wet verwezen moet worden. Eerste lid, onderdeel e: de uitkeringsnorm De WWB is een netto uitkering en werkt met verlagingen op de netto bijstand. Om een identiek systeem in de IOAW en IOAZ te creëren is hierin een begrip geïntroduceerd dat verwijst naar een netto norm van de IOAW/IOAZ. Eerste lid, onderdeel f: maatregel In afwijking van de WWB wordt ook het blijvend weigeren van de uitkering binnen deze verordening als maatregel aangemerkt. Dit houdt verband met de extra mogelijkheden binnen de IOAW en IOAZ op dit vlak. Eerste lid, onderdeel g: inkomen Qua inkomensbegrip wordt aangesloten bij het inkomensbegrip binnen de IOAW en IOAZ. Dit wijkt af van het binnen de WWB gehanteerde inkomensbegrip. Eerste lid, onderdeel i: belanghebbende Daar de in artikel 20, tweede lid IOAW opgenomen bevoegdheid tot het opleggen van een maatregel, blijkens dat artikel, daar enkel gelden voor de persoon die is aangewezen op arbeid in dienstbetrekking, is ook het begrip belanghebbende in die zin ingeperkt. Artikel 8 De verwijtbaarheid van een gedraging, zoals genoemd in het eerste lid, wordt per geval beoordeeld. Artikel 9 Het college verlaagt de uitkering zo snel mogelijk. Als de uitkering nog niet is betaald, verlaagt het college de uitkering vanaf het eerste moment waarover nog een uitkering betaalbaar gesteld wordt, tenzij de verwijtbare gedraging nog niet plaatsvond. In dat geval vindt de verlaging plaats vanaf het moment waarop de verwijtbare gedraging plaatsvond. Als het voorgaande niet kan, vindt de verlaging plaats in de kalendermaand volgend op de maand waarin de verwijtbare gedraging plaatsvond. Lukt dit ook niet (meer) dan vanaf de eerstvolgende kalendermaand, waarin dit (administratief) mogelijk is. Als er sprake is van een verwijtbare gedraging in de vorm van het niet nakomen van de inlichtingenplicht wordt, als het voorgaande niet (meer) kan, de bijstand met terugwerkende kracht verlaagd vanaf het moment waarop de verwijtbare gedraging plaatsvond. Artikel 11 Bij samenloop van verwijtbare gedragingen volstaat een waarschuwing niet en volgt een verlaging van de bijstand. Er wordt niet volstaan met een waarschuwing als naar het oordeel van het college de verwijtbare gedraging opzettelijk (willens en wetens) plaatsvond.

9 Artikel 14 Wat voor belanghebbende algemeen geaccepteerde arbeid is, wordt per geval beoordeeld. Hierbij worden in ieder geval de volgende punten, welke volgen uit de IOAW en IOAZ en de bijbehorende jurisprudentie, in acht genomen: - betrokkene is verplicht zo snel mogelijk werk te accepteren; - zowel (al dan niet tijdelijk) regulier betaald werk als gesubsidieerd werk (uitgezonderd Wsw) vallen onder het begrip algemeen geaccepteerde arbeid; - de beloning is niet lager dan het minimumloon en minimumvakantietoeslag; - niet als algemeen geaccepteerde arbeid worden beschouwd illegaal werk, werkzaamheden in of verband houdend met prostitutie en coffeeshops; - als er sprake is van zwaarwegende gewetensbezwaren waardoor een belanghebbende in ernstig conflict komt met zichzelf en zijn omgeving weegt dit mee in de beoordeling of er sprake is van algemeen geaccepteerde arbeid; - voor reistijd inzake woon-werkverkeer wordt drie uur per dag acceptabel geacht; - een verhuisplicht wordt opgelegd bij een werkloosheid van langer dan drie jaar, voor zover elders een (anders dan tijdelijke) baan kan worden verkregen; - opleidingsniveau of beroepsverleden spelen geen rol bij de beantwoording van de vraag of bepaalde arbeid als algemeen geaccepteerde arbeid moet worden aangemerkt. Indien toepassing van dit artikel naar de verwachting van het college zou kunnen leiden tot grote moeilijkheden aan de zijde van de belanghebbende, hieronder mede verstaan vanwege de zorg voor eventuele kinderen, kan het college besluiten een verlaging toe te passen van 30% gedurende drie maanden. Artikel 15 Voor het vaststellen van het recht op IOAW/IOAZ of de voortzetting hiervan zijn inlichtingen benodigd. Aanvragers en zij die bijstand ontvangen zijn verplicht deze tijdig te verstrekken. Voor zover deze inlichtingen door belanghebbende verwijtbaar niet (tijdig) worden verstrekt, geeft het college de belanghebbende een hersteltermijn. De betaalbaarstelling van de bijstand wordt opgeschort zodra een hersteltermijn gegeven moet worden. Als het college de benodigde gegevens van de belanghebbende ontvangt binnen de hersteltermijn, wordt dit beschouwd als het tijdig nakomen van de inlichtingenplicht en wordt de opschorting opgeheven. Als de belanghebbende verwijtbaar volhardt en herhaaldelijk binnen een hersteltermijn gegevens verstrekt, komt hij zijn inlichtingenplicht niet tijdig na. Hiervan is sprake als aan de belanghebbende voor de derde keer binnen een periode van zes maanden een hersteltermijn gegeven moet worden en dit de belanghebbende te verwijten is. Bepalend voor deze datum is de afloop van de termijn waarop de gegevens in eerste instantie verstrekt hadden moeten worden. Bij nulfraude wordt een waarschuwing opgelegd in plaats van een verlaging. Dit is anders als binnen een periode van 24 maanden te rekenen vanaf de dag na het verzenden van een eerdere beschikking: - inhoudende een waarschuwing; - inhoudende het afzien van een verlaging; - inhoudende het opleggen van een verlaging; opnieuw verwijtbaar de inlichtingenplicht niet (tijdig) is nagekomen. In dat geval kan niet worden volstaan met een waarschuwing en volgt een verlaging van de bijstand. Als de onjuiste of onvolledige inlichtingen op zich aanleiding gegeven zouden hebben tot het teveel verstrekken van bijstand en dit door toedoen van het college is vermeden, wordt de norm verlaagd met 5% gedurende een maand. In dat geval volstaat een waarschuwing niet. Als door middel van verrekening het benadelingsbedrag op nihil uitkomt, is er wel sprake van benadeling en wordt de verrekening gezien als aflossing. De omvang van het benadelingsbedrag zonder verrekening is bepalend voor de hoogte en duur van de verlaging.

10 Artikel 16 Er moet sprake zijn van een zeer ernstige misdraging. Bovendien moet deze gedraging de belanghebbende verweten kunnen worden. Verder moet het gaan om gedrag dat in het normale menselijke verkeer niet getolereerd kan worden. Het begrip medewerkers wordt ruim geïnterpreteerd. Er kan overigens alleen sprake zijn van het verlagen van de bijstand als de ernstige misdraging verband houdt met het uitvoeren van de IOAW/IOAZ. Houdt de ernstige misdraging verband met het stimuleringsfonds of bijvoorbeeld de GKB, dan kan de bijstand niet verlaagd worden. Waar de misdraging plaatsvond, is niet van belang (tijdens huisbezoek of bijvoorbeeld in het gemeentehuis). Het vaststellen van hoogte en duur van de verlaging is in dit geval maatwerk. Er zijn immers nogal wat ernstige misdragingen te bedenken, die bovendien in elkaar kunnen overlopen (zeker in een escalerende situatie). Bij de soorten geweld valt te denken aan: a. verbaal geweld; b. zaakgericht geweld; c. discriminatie; d. dragen van wapens of gevaarlijke voorwerpen; e. stalken; f. intimidatie; g. mensgericht geweld; h. gijzeling; i. combinatie van bovenstaande. Er zit een zekere gradatie in deze opsomming. Deze weegt mee in het vaststellen van de verlaging. Uit een oogpunt van kenbaarheid, rechtszekerheid en voorkomen van willekeur gelden enkele vuistregels. Vanaf d geldt dat in principe de maximale verlaging opgelegd wordt (ofwel 30%). Voor c geldt in principe 50 % van de maximale verlaging (ofwel 15 %) en voor a en b 25 % van de maximale verlaging (ofwel 7,5 %). Bij het bepalen van de omvang en duur van de verlaging mag het doel van de verlaging niet uit het oog worden verloren. Het beoogde doel is gedragsverandering, niet het toevoegen van leed. Hiervoor geldt dat aangifte gedaan kan worden bij het Openbaar Ministerie. Dit staat overigens los van de verlaging en beide kunnen naast elkaar bestaan. Ook kan naast de verlaging een gebouw- of balieverbod gegeven worden. De verlaging is een aanvulling op bestaande instrumenten (gebouw-/balieverbod, strafrechtelijke sanctie en door de werkgever te bieden veiligheid). Het geheel aan maatregelen heeft als doel verdere escalatie te voorkomen en de verhoudingen te normaliseren. Evenals bij overige verlagingen spelen bij de vaststelling van de verlaging naast de beoordeling van de ernst van het feit tevens de mate van verwijtbaarheid en de omstandigheden van persoon en gezin een rol. Voor de beoordeling van de mate van verwijtbaarheid is onder meer relevant of er sprake is van instrumenteel geweld (geweld met het doel iets te bereiken) of frustratiegeweld (geweld uit onmacht). Staat naar het oordeel van het college vast dat er sprake is van frustratiegeweld, dan geldt vanwege verminderde verwijtbaarheid een lagere verlaging dan bij instrumenteel geweld. Als vuistregel geldt dat bij frustratiegeweld de verlaging verminderd wordt met 5% behoudens bij gedragingen vanaf e, gezien de ernst van die gedragingen. De individuele medewerker, tegen wie het geweld was gericht, wordt gehoord over de eventueel op te leggen verlaging. Vervolgens worden alle belangen gewogen.

RAADSBESLUIT. Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten februari

RAADSBESLUIT. Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten februari RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: nummer: Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten 2010 1 februari 2011.. De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 12-10-2010;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 12-10-2010; GEMEENTERAAD Onderwerp: Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Registratienummer: 10.17785 De raad van de gemeente Borger-Odoorn; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 12-10-2010;

Nadere informatie

MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ 2010

MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ 2010 Pag.1/5 HOOFDSTUK 1ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. IOAW: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

Nadere informatie

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde.

vast te stellen: de volgende Maatregelenverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012-A gemeente Heerde. Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 14 augustus 2012; gelet op artikel 8, lid 1 onderdelen b en h, artikel 9a, lid 12 en artikel 18, lid 1, 2 en 3 van

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RAIO.0107 A 5 10/1004. Onderwerp: Maatregelenverordening IOAW en IOAZ

Raadsvoorstel. Jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RAIO.0107 A 5 10/1004. Onderwerp: Maatregelenverordening IOAW en IOAZ une" Raadsvoorstel Jaar stuknr. categorie/agendanr. stuknr. Raad B. en W. 2010 RAIO.0107 A 5 10/1004 Onderwerp: Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Portefeuillehouder: H.G. Jumelet Dienst Publiek Algemene

Nadere informatie

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018

Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne 2018 CVDR Officiële uitgave van Deurne. Nr. CVDR612889_1 28 september 2018 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Deurne houdende regels omtrent afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Deurne

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Maatregelenverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Oldebroek Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1. Begrippen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2008, voorstelnummer 180;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2008, voorstelnummer 180; CVDR Officiële uitgave van Leek. Nr. CVDR57328_2 1 juni 2016 Maatregelenverordening Wet werk en bijstand De raad van de gemeente Leek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november

Nadere informatie

Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015

Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Arnhem. Nr. 19431 22 februari 2016 Afstemmingsverordening gemeente Arnhem 2015 Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad de 'Afstemmingsverordening gemeente

Nadere informatie

Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Renkum 2012

Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Renkum 2012 CVDR Officiële uitgave van Renkum. Nr. CVDR131167_2 5 december 2017 Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Renkum 2012 De raad van de gemeente Renkum, Gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR352018_2 8 november 2016 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 De raad van de gemeente Losser, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen 12, eerste lid, onderdeel b en 41, eerste lid, van de Wet investeren in jongeren;

gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen 12, eerste lid, onderdeel b en 41, eerste lid, van de Wet investeren in jongeren; De Raad van de gemeente Tiel; gezien het advies van de Commissie Samenleving; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Tiel d.d....; gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet, en de artikelen

Nadere informatie

*Z002AA38484* No. 10. Maatregelverordening IOAW en IOAZ. De raad van de gemeente Vlagtwedde;

*Z002AA38484* No. 10. Maatregelverordening IOAW en IOAZ. De raad van de gemeente Vlagtwedde; *Z002AA38484* No. 10. Maatregelverordening IOAW en IOAZ De raad van de gemeente Vlagtwedde; gelet op artikel 147, eerste lid en artikel 108, tweede lid Gemeentewet, artikel 35, eerste lid, onderdeel b

Nadere informatie

Maatregelenverordening Wet Investeren in Jongeren gemeente Aa en Hunze

Maatregelenverordening Wet Investeren in Jongeren gemeente Aa en Hunze No.: 03 De raad der gemeente Aa en Hunze; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Aa en Hunze, d.d. 11 januari 2010, nummer 2010/03; gelet op artikel 147, eerste lid Gemeentewet,

Nadere informatie

Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016

Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bedum. Nr. 123039 18 december 2015 Verordening afstemming Participatiewet, IOAW en IOAZ BMWE 2016 De raad van de gemeente Bedum; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Afstemmingsverordening WWB

Afstemmingsverordening WWB Afstemmingsverordening WWB Midden-Delfland, juli 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004, nr 2004-10-11;

Nadere informatie

Maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Doesburg 2015.

Maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Doesburg 2015. CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR346217_1 13 maart 2018 Maatregelverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Doesburg 2015 9 De raad van de gemeente Doesburg gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013;

Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 maart 2013; CVDR Officiële uitgave van Gemert-Bakel. Nr. CVDR309242_1 1 mei 2018 Afstemmingsverordening WWB, IOAW, IOAZ en Bbz 2013 De raad van de gemeente Gemert-Bakel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen d.d. 14 november 2012;

gezien het advies van het Platform Werk en Inkomen d.d. 14 november 2012; MINUT.C Agendapunt: 8 Nr.: 2012/5658A De raad van de gemeente Slochteren; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 20 november 2012; gezien het advies van het Platform Werk

Nadere informatie

Maatregelenverordening WWB Dantumadiel 2009 e.v (*)

Maatregelenverordening WWB Dantumadiel 2009 e.v (*) CVDR Officiële uitgave van Dantumadiel. Nr. CVDR75602_1 12 juni 2018 Maatregelenverordening WWB Dantumadiel 2009 e.v (*) HOOFDSTUK 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijving 1. In deze verordening

Nadere informatie

MAATREGELENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010

MAATREGELENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010 MAATREGELENVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2010 Pag.i/5 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet: de Wet werk en bijstand (WWB); b. belanghebbende:

Nadere informatie

Maatregelenverordening Wet werk en bijstand.

Maatregelenverordening Wet werk en bijstand. Nr. XIII / 6 De raad van de gemeente DE WOLDEN; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 mei 2004, nr. 4B, inzake vaststelling van de Reïntegratieverordening en de Maatregelenverordening;

Nadere informatie

besluit: vast te stellen de Maatregelenverordening Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2015 gemeente Heerde.

besluit: vast te stellen de Maatregelenverordening Participatiewet, Ioaw en Ioaz 2015 gemeente Heerde. Raadsbesluit De raad van de gemeente Heerde; gelezen het voorstel van het college d.d. 11 november 2014; gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel a van de Participatiewet, artikel 35 van de

Nadere informatie

Zaaknummer. Documentnummer

Zaaknummer. Documentnummer Raadsvergadering 4 december 2014 Zaaknummer 368186 Agendapunt 12 Documentnummer *368195* De raad der gemeente Putten; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 november 2014, nr. 368189;

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen- Duiveland 2015

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen- Duiveland 2015 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Schouwen- Duiveland 2015 De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014;

Nadere informatie

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ gemeente Mook en Middelaar 2010 pagina 1 van 9

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ gemeente Mook en Middelaar 2010 pagina 1 van 9 Maatregelenverordening IOAW en IOAZ gemeente Mook en Middelaar 2010 pagina 1 van 9 Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Mook en Middelaar Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op reoeigeving@overheid.nl!

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen AFSTEMMINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE HEERENVEEN 2017 De raad van de gemeente Heerenveen; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van. 2017; gelet op

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2017 Opmerking [SJ1]: Jaartal aangepast Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 augustus 2013;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 augustus 2013; DE RAAD VAN DE GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 26 augustus 2013; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdelen b en h, en artikel 18 eerste, tweede en derde lid van

Nadere informatie

Verordening maatregelen Wet Werk en Bijstand 2005

Verordening maatregelen Wet Werk en Bijstand 2005 Verordening maatregelen Wet Werk en Bijstand 2005 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling Verordening maatregelen Wet Werk en Bijstand

Nadere informatie

Raadsvoorstel 17 maart 2011 AB11.00086 RV2011.003

Raadsvoorstel 17 maart 2011 AB11.00086 RV2011.003 Raadsvergadering d.d. Casenummer Raadsvoorstelnummer Raadsvoorstel 17 maart 2011 AB11.00086 RV2011.003 Gemeente Bussum Vaststellen Maatregelverordening IOAW/IOAZ 2011 en Fraudeverordening 2011. Brinklaan

Nadere informatie

Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013

Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 CVDR Officiële uitgave van Gennep. Nr. CVDR305167_1 21 maart 2017 Maatregelverordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 Maatregelen verordening Wet werk en bijstand gemeente Gennep 2013 De Raad

Nadere informatie

NOTITIE. Aan : Dagelijks bestuur. Van : Dick Witteman. Onderwerp : Maatregelenverordening Ioaw, Ioaz 2010. Datum : 29 april 2010

NOTITIE. Aan : Dagelijks bestuur. Van : Dick Witteman. Onderwerp : Maatregelenverordening Ioaw, Ioaz 2010. Datum : 29 april 2010 NOTITIE Aan : Dagelijks bestuur Van : Dick Witteman Onderwerp : Maatregelenverordening Ioaw, Ioaz 2010 Datum : 29 april 2010 Ter : Kennisname en besluitvorming Samenvatting De wet Buig brengt een groter

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 december 2014, nr. 12A;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 december 2014, nr. 12A; Gemeenteblad van de gemeente Tubbergen Jaargang: 2014 Nummer: 85 Uitgifte: 29 december 2014 Bekendmaking van het besluit de gemeenteraad d.d. 15 december 2014, nr. 12C, tot vaststelling van Verordening

Nadere informatie

Afstemmingverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013

Afstemmingverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 T De raad van de gemeente Noordenveld gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 mei 2013; gelet op artikel 8 eerste lid onder b en h, artikel 9a lid 12 en artikel 18 van de Wet werk en

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Werk en Inkomen Nieuwegein 2018

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Werk en Inkomen Nieuwegein 2018 CVDR Officiële uitgave van Nieuwegein. Nr. CVDR486442_1 22 mei 2018 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Werk en Inkomen Nieuwegein 2018 De gemeenteraad van Nieuwegein heeft op 22 februari

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand

Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 1 Alle begrippen die in deze verordening worden gebruikt en die niet nader worden omschreven hebben dezelfde

Nadere informatie

DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT

DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE BESLUIT Gemeenteblad nr. 170, 11 december 2014 Nr..a DE RAAD DER GEMEENTE DEURNE gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 28 oktober 2014, nr. ; gehoord de commissie Samenleving d.d. 26 november

Nadere informatie

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 9 22 december 2014 Verordening Participatiewet 2015 De raad der gemeente Bergeijk; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

MAATREGELENVERORDENING inkomensvoorzieningen Lelystad 2012

MAATREGELENVERORDENING inkomensvoorzieningen Lelystad 2012 MAATREGELENVERORDENING inkomensvoorzieningen Lelystad 2012 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Lelystad Officiële naam regeling MAATREGELENVERORDENING inkomensvoorzieningen

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ

Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Gemeenteblad 543 Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ Gemeente Voorst November 2014-1 - Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ De raad van de gemeente Voorst; gelezen het

Nadere informatie

Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2004

Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2004 CVDR Officiële uitgave van Hendrik-Ido-Ambacht. Nr. CVDR114026_1 14 november 2017 Maatregelenverordening Wet werk en bijstand 2004 De raad der gemeente Hendrik-Ido-Ambacht; gezien het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren

Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren CVDR Officiële uitgave van Nijkerk. Nr. CVDR31752_3 22 mei 2018 Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren De raad van de gemeente Nijkerk; gelezen het collegevoorstel van

Nadere informatie

gevestigde, oudere en beëindigende zelfstandigen en van bedrijfskapitaal vanuit het Bbz Hiervoor blijft aparte financiering bestaan.

gevestigde, oudere en beëindigende zelfstandigen en van bedrijfskapitaal vanuit het Bbz Hiervoor blijft aparte financiering bestaan. ALGEMENE TOELICHTING Met ingang van 1 januari 2010 is het Wetsvoorstel bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (Wet BUIG) in werking getreden. Met de inwerkingtreding van de Wet BUIG

Nadere informatie

Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek gemeente Groesbeek 2015

Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek gemeente Groesbeek 2015 Handhavingsverordening PARTICIPATIEWET, IOAW, IOAZ en Bbz gemeente Groesbeek 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door

Nadere informatie

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2013 gemeente Velsen

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2013 gemeente Velsen Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2013 gemeente Velsen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begrippen 1.In deze verordening wordt verstaan onder: a. IOAW: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 14 mei 2013; V E R G A D E R I N G G E M E E N T E R A A D 2013 B E S L U I T Registratienummer: 216/3 D E R A A D V A N D E G E M E E N T E B E E M S T E R ; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Artikel 3. Berekeningsgrondslag De maatregel wordt toegepast op de voor de belanghebbende van toepassing zijnde grondslag.

Artikel 3. Berekeningsgrondslag De maatregel wordt toegepast op de voor de belanghebbende van toepassing zijnde grondslag. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nijmegen. Nr. 57596 29 juni 2015 Maatregelenverordening IOAW en IOAZ 2015 De Raad van de gemeente Nijmegen bijeen in zijn openbare vergadering van 24 juni 2015

Nadere informatie

De Raad van de gemeente Cranendonck, Heeze-Leende, Waalre en Valkenswaard,

De Raad van de gemeente Cranendonck, Heeze-Leende, Waalre en Valkenswaard, De Raad van de gemeente Cranendonck, Heeze-Leende, Waalre en Valkenswaard, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [NAAM] d.d. [DATUM], gelet op artikel 147, eerste lid, en artikel 108,

Nadere informatie

Afstemmmingsverordening 2015

Afstemmmingsverordening 2015 Afstemmmingsverordening 2015 De raad van de gemeente Borne, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel a, van de Participatiewet, artikel

Nadere informatie

Maatregelenverordening IAOW en IAOZ

Maatregelenverordening IAOW en IAOZ Maatregelenverordening IAOW en IAOZ Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Besloten door Deze versie is geldig tot (als de vervaldatum

Nadere informatie

BOETEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ

BOETEVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ No: 6 /1 De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Menterwolde d.d. 19 december 2012; gelet op artikel 8 Wet werk en bijstand (WWB) alsmede

Nadere informatie

Toelichting Maatregelenverordening IOAW / IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2013

Toelichting Maatregelenverordening IOAW / IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2013 Toelichting Maatregelenverordening IOAW / IOAZ gemeente Rijssen-Holten 2013 Algemene toelichting De verordening voorziet in het afstemmingsbeleid voor de IOAW en IOAZ. In deze verordening is er voor gekozen

Nadere informatie

BBM gemeente Steenbergen

BBM gemeente Steenbergen De raad van de gemeente Steenbergen; BBM1400783 gemeente Steenbergen overwegende dat de Handhavings- en maatregelenverordening inkomensvoorzieningen 2013 aanpassing behoeft; gezien het voorstel van het

Nadere informatie

131 Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 14 Datum :

131 Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 14 Datum : 131 Raadsvoorstel Reg. nr : 0610023 Ag. nr : 14 Onderwerp Vaststelling van de nieuwe Afstemmingsverordening 2006 in het kader van de Wet werk en bijstand. Samenvatting De wijzigingen zijn nodig in verband

Nadere informatie

Maatregelenverordening WWB, Bbz, Ioaw, Ioaz 2013

Maatregelenverordening WWB, Bbz, Ioaw, Ioaz 2013 Maatregelenverordening WWB, Bbz, Ioaw, Ioaz 2013 Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen De begrippen die in deze verordening worden gebruikt en niet nader worden omschreven hebben

Nadere informatie

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen

Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen Beleidsregel bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW, IOAZ 2015 Gemeente Gilze en Rijen 24 maart 2015 INHOUD 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen 2. Bestuurlijke Boete 3 Artikel 2

Nadere informatie

Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 8882 VERORDENING. vaststelling Afstemmingsverordening IOAW en IOAZ. De raad van de gemeente Terneuzen;

Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 8882 VERORDENING. vaststelling Afstemmingsverordening IOAW en IOAZ. De raad van de gemeente Terneuzen; Lijst agendapunten nummer: Kenmerk: 8882 Afdeling: Samenleving VERORDENING 5b Datum: 3 juni 2010 Onderwerp: vaststelling Afstemmingsverordening IOAW en IOAZ De raad van de gemeente Terneuzen; gelezen het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1:Algemene bepalingen.

Hoofdstuk 1:Algemene bepalingen. Raadsbesluit De raad van de gemeente Noord-Beveland; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel b, en artikel 18 van de Wet werk en bijstand (WWB);

Nadere informatie

Toelichting. Algemeen

Toelichting. Algemeen Toelichting Algemeen Op 1 januari 2013 zijn de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving en de Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd in werking getreden. Hierdoor wijzigt o.a. de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 De raad van de gemeente Ooststellingwerf; nr. 15 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 4 november 2014; gelet op artikel 147, eerste lid, van de Gemeentewet, artikel 8b, van de Participatiewet

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : StadThuis

RAADSVOORSTEL. Onderwerp. : StadThuis RAADSVOORSTEL Onderwerp : Wijziging Afstemmingsverordening WWB in verband met de Wet tot bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten (BUIG) Raadsvergadering : 7 juli 2010 Politieke markt

Nadere informatie

Jaar: 2010 Nummer: 76 Besluit: Gemeenteraad 7 september 2010 Gemeenteblad MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ HELMOND 2010

Jaar: 2010 Nummer: 76 Besluit: Gemeenteraad 7 september 2010 Gemeenteblad MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ HELMOND 2010 Jaar: 2010 Nummer: 76 Besluit: Gemeenteraad 7 september 2010 Gemeenteblad MAATREGELENVERORDENING IOAW EN IOAZ HELMOND 2010 De raad van de gemeente Helmond; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Maatregelenverordening WWB, IOAW, IOAZ 2012 gemeente Montfoort

Maatregelenverordening WWB, IOAW, IOAZ 2012 gemeente Montfoort De raad van de gemeente Montfoort, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 oktober 2012, gelet op: artikel 147, eerste lid en artikel 108, tweede lid Gemeentewet, artikel 8, lid 1, onderdeel

Nadere informatie

Toelichting op de Maatregelenverordening WWB, BBZ 2004, IOAW, IOAZ 2013

Toelichting op de Maatregelenverordening WWB, BBZ 2004, IOAW, IOAZ 2013 Toelichting op de Maatregelenverordening WWB, BBZ 2004, IOAW, IOAZ 2013 Paragraaf 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijvingen Hierbij wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de begripsbepalingen

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 mei 2005;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 mei 2005; De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 10 mei 2005; gelet op de Wet werk en bijstand, Staatsblad 2003, nummer 375; gelet op

Nadere informatie

BIJLAGE 2. Overzicht wijzigingen Afstemmingsverordening 2015 GR Ferm Werk (niet gewijzigde onderdelen zijn grijs gedrukt) Gedragingen Participatiewet

BIJLAGE 2. Overzicht wijzigingen Afstemmingsverordening 2015 GR Ferm Werk (niet gewijzigde onderdelen zijn grijs gedrukt) Gedragingen Participatiewet Overzicht wijzigingen Afstemmingsverordening 2015 GR Ferm Werk (niet gewijzigde onderdelen zijn grijs gedrukt) Artikel 7 Gedragingen Participatiewet Gedragingen van een belanghebbende waardoor een verplichting

Nadere informatie

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d.

Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ gemeente Lemsterland. De raad van de gemeente Lemsterland; gezien het voorstel van Burgemeester en Wethouders d.d. 6 december 2010; gelet op de artikelen 7, 8,

Nadere informatie

Maatregelenverordening IOAW / IOAZ

Maatregelenverordening IOAW / IOAZ Maatregelenverordening IOAW / IOAZ Het Algemeen Bestuur van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Werk en Inkomen (ISWI); gelezen het voorstel van het Dagelijks Bestuur van 30 september 2010, inzake

Nadere informatie

Gemeente Nissewaard - Verordening handhaving, maatregelen en boeten Nissewaard 2016

Gemeente Nissewaard - Verordening handhaving, maatregelen en boeten Nissewaard 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nissewaard. Nr. 160462 17 november 2016 Gemeente Nissewaard - Verordening handhaving, maatregelen en boeten Nissewaard 2016 De raad van de gemeente Nissewaard;

Nadere informatie

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN

VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN VERORDENING HANDHAVING WWB, Bbz, IOAW, IOAZ GEMEENTE BUREN De raad van de gemeente Buren, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 mei 2012, gelet op artikel 8a van de

Nadere informatie

VERORDENING MAATREGELEN IOAW EN IOAZ 2012 Pag. 1/11

VERORDENING MAATREGELEN IOAW EN IOAZ 2012 Pag. 1/11 VERORDENING MAATREGELEN IOAW EN IOAZ 2012 Pag. 1/11 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 1. In deze verordening wordt verstaan onder: a. IOAW: de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ GEMEENTE LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2015 1 Het college van de gemeente Leidschendam-Voorburg; gezien het collegevoorstel Beleidsregels, nadere regels en bijbehorende besluiten WMO, Jeugdwet en Participatie Wet d.d. 9 december 2014; gelet op artikel

Nadere informatie

B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN

B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN Jaar: 2010 Nummer: 118 Besluit: B&W 21 december 2010 Gemeenteblad GEWIJZIGDE INVULLING VAN RICHTLIJN NR B044 OVERZICHT HOOGTE VERLAGINGEN Het college van burgemeester en wethouders, Gelet op artikel 8,

Nadere informatie

Artikel 2 Het opleggen van een maatregel De IOAW en de IOAZ verbinden aan het recht op een uitkering de volgende verplichtingen:

Artikel 2 Het opleggen van een maatregel De IOAW en de IOAZ verbinden aan het recht op een uitkering de volgende verplichtingen: Artikelsgewijze Toelichting Paragraaf 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen De begrippen die in de verordening worden gebruikt, hebben een gelijkluidende betekenis als de omschrijving in de

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD 2010 nr. 27

GEMEENTEBLAD 2010 nr. 27 GEMEENTEBLAD 2010 nr. 27 De raad van de gemeente Maassluis; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet; gelet op de artikelen 8, eerste lid,

Nadere informatie

Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Doesburg

Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Doesburg CVDR Officiële uitgave van Doesburg. Nr. CVDR296918_1 13 maart 2018 Maatregelverordening WWB, IOAW en IOAZ 2013 gemeente Doesburg De raad van de gemeente Doesburg; gehoord de commissie Maatschappelijke

Nadere informatie

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013

Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Beleidsregels Boete WWB/Bbz, IOAW & IOAZ gemeente Twenterand 2013 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Twenterand Officiële naam regeling Beleidsregels WWB/Bbz,

Nadere informatie

Geerdine Krayenbosch 0252-783 538 email: g.krayenbosch@teylingen.nl

Geerdine Krayenbosch 0252-783 538 email: g.krayenbosch@teylingen.nl RAADSVOORSTEL Doel: besluitvormend voorstelnummer vergadering 2010/42 Ijuli 2010 registratienummer portefeuillehouder 159757 K. Lambrechts behandelend ambtenaar doorkiesnummer Geerdine Krayenbosch 0252-783

Nadere informatie

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Maassluis 2013

Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Maassluis 2013 CVDR Officiële uitgave van Maassluis. Nr. CVDR122962_4 17 april 2018 2013-14 Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Maassluis 2013 De raad van de gemeente Maassluis; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Toelichting Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten 2010

Toelichting Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten 2010 Toelichting Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Asten 2010 Op 1 januari 2010 is van kracht geworden de Wet BUIG (Wet bundeling van uitkeringen inkomensvoorziening aan gemeenten). Door deze Wet BUIG wordt

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregels Bestuurlijke boete Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Betreffende de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en gedeeltelijk

Nadere informatie

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015

Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015 Beleidsregels bestuurlijke boete Participatiewet Rotterdam 2015 De directeur van het cluster Werk en Inkomen, Gelezen het voorstel van 23 januari 2015; gelet op artikel 18a van de Participatiewet; besluit:

Nadere informatie

Toelichting op de Afstemmingsverordening 2015

Toelichting op de Afstemmingsverordening 2015 Toelichting op de Afstemmingsverordening 2015 Algemeen Op basis van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Artikelgewijze toelichting - maatregelenverordening Wet investeren in jongeren 2009

Artikelgewijze toelichting - maatregelenverordening Wet investeren in jongeren 2009 Artikelgewijze toelichting - maatregelenverordening Wet investeren in jongeren 2009 Artikel 1. Begripsomschrijving De begrippen die in de verordening worden gebruikt hebben een gelijkluidende betekenis

Nadere informatie

Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013

Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013 Beleidsregels Bestuurlijke boete WWB, IOAW, IOAZ en Bbz-2004 Versie 2013 HOOFDSTUK I ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen In deze beleidsregels wordt verstaan onder: a. WWB: de Wet werk en bijstand; b. IOAW:

Nadere informatie

AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013

AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013 AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het advies van de sociale raad; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 27 februari

Nadere informatie

AFSTEMMINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012

AFSTEMMINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 CVDR Officiële uitgave van Losser. Nr. CVDR212568_2 8 november 2016 AFSTEMMINGSVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND 2012 De raad van de gemeente Losser; - gelezen het voorstel van het college van burgemeester

Nadere informatie

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013

Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke. verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Beleidsregels WWB/IOAW/IOAZschriftelijke waarschuwing en verminderde verwijtbaarheid gemeente Tholen 2013 Burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen; Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Verordening tegenprestatie Participatiewet 2015 Kenmerk: 183277 De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 oktober 2014; gelet op artikel 8a, eerste lid,

Nadere informatie

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG

BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG BELEIDSREGELS BESTUURLIJKE BOETE WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE ZEEVANG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeevang, Gelet op artikel 18a van de Wet werk en bijstand, artikel 20a van

Nadere informatie

Wij stellen u voor om de Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010 vast te stellen.

Wij stellen u voor om de Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010 vast te stellen. Raadsvoorstel 95 Vergadering 7 september 2010 Gemeenteraad Onderwerp : Maatregelenverordening IOAW en IOAZ Helmond 2010 B&W vergadering : 29 juni 2010 Dienst / afdeling : SE/WI/JZ&SR Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT

Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT Handhavingsverordening Participatiewet 2015 Documentnummer INT-14-13315 HANDHAVINGSVERORDENING PARTICIPATIEWET, IOAW EN IOAZ 2015 GEMEENTE BEVERWIJK De raad van de gemeente Beverwijk ; Gelet op artikel

Nadere informatie

De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland;

De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland; De raad van de gemeente Schouwen-Duiveland; in behandeling genomen het voorstel van burgemeester en wethouders dd 14 september 2004 gelet op de artikelen 8a en 18 van de Wet werk en bijstand (Stb.2003,

Nadere informatie

AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013

AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013 CVDR Officiële uitgave van Doetinchem. Nr. CVDR263478_1 17 oktober 2017 AFSTEMMINGSVERORDENING WWB, IOAW EN IOAZ GEMEENTE DOETINCHEM 2013 De raad van de gemeente Doetinchem; gezien het advies van de sociale

Nadere informatie

Beleidsregels maatwerk bestuurlijke boete

Beleidsregels maatwerk bestuurlijke boete Beleidsregels maatwerk bestuurlijke boete 2015 Inhoud Beleidsregels maatwerk bestuurlijke boete 2015... 1 Algemene bepalingen... 2 1. Begripsbepalingen... 2 2. Het bepalen van de mate van verwijtbaarheid...

Nadere informatie

ARTIKEL I: WIJZIGINGEN

ARTIKEL I: WIJZIGINGEN De raad van de gemeente Renkum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 januari 2015; Gezien het advies van de Commissie Inwoners van 9 februari 2015; Gelet op artikel 8, eerste lid,

Nadere informatie

RAADSBESLUIT 13R. 00044

RAADSBESLUIT 13R. 00044 RAADSBESLUIT 13R. 00044 Gemeente Woerden 13R.00044 ^ 359 3 gemeente WOERDEN Agendapunt: 6. H-1 Onderwerp: vaststellen Maatregelenverordening WWB, IOAW, IOAZ 2013 gemeente Woerden De raad van de gemeente

Nadere informatie

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 51 Datum: nr. 31

Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 51 Datum: nr. 31 Gemeenteblad Officiële uitgave van de gemeente Huizen Week: 51 Datum: 18-12-2014 nr. 31 Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad van Huizen in zijn vergadering van 11 december 2014 besloten

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) (gewijzigd n.a.v. de raadsvergadering van 16-12-2014) De raad van de gemeente Houten, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014; gelet op artikel 35 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie