Veilig Fietsen. het hele jaar door. Tips voor uw veiligheid, het onderhoud van uw fiets en het voorkomen van diefstal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veilig Fietsen. het hele jaar door. Tips voor uw veiligheid, het onderhoud van uw fiets en het voorkomen van diefstal."

Transcriptie

1 Fietsboekje:Layout 6 10/24/13 2:43 PM Pagina 1 Veilig Fietsen het hele jaar door Inclusief: ie F tspaspoort Tips voor uw veiligheid, het onderhoud van uw fiets en het voorkomen van diefstal.

2 Veilig fietsen, het hele jaar door! Het fietsen wint aan populariteit. En dat is echte winst, want fietsen is gezond, groen en het spaart ook nog eens uw portemonnee. Maar als fietser heeft u meer met de elementen te maken en bent u een stuk kwetsbaarder in het verkeer. Het is dus goed om af en toe na te gaan hoe u hier mee om kan gaan. Met goed onderhoud beperkt u de risico s aanzienlijk. Daarom is het altijd aan te raden regelmatig uw fiets te controleren, of beter nog te laten controleren door een erkende tweewielerspecialist. Dat geldt zeker voor de elektrische fiets waarvan wij als Sparta in Nederland de grondlegger zijn geweest. De tweewielerspecialist beoordeelt onder meer de conditie en spanning van uw banden en ketting, de werking van uw verlichting en kan de kwetsbare delen van uw fiets extra beschermen. Het onderhoud van een elektrische fiets gaat een stuk verder. Naast de benoemde fietsdelen is de conditie van het aandrijfsysteem, de connectoren en de energievoorziening (de accu) van belang. De tweewielerspecialist beschikt over de juiste instrumenten om de conditie van de elektronische delen vast te stellen en eventuele

3 werkzaamheden uit te voeren. Net als alle motorisch aangedreven voertuigen is jaarlijks onderhoud bij iedere elektrische fiets van belang. In alle gevallen is een goed onderhouden fiets ook een veiligere fiets! Ik wens u veel fietsplezier! Marco Kalden Marketing Manager, Sparta B.V.

4 Zorg voor een goede voorbereiding Een goede voorbereiding helpt om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Als fietser bent u kwetsbaar in het verkeer. Zorg voor een veilige fiets en ga goed voorbereid op pad, dan voorkomt u ongevallen. Draag tijdens het fietsen schoenen met een goed profiel (geen gladde zolen), zodat u niet van de trappers afglijdt. Draag bij voorkeur een fietshelm en beschermende kleding op de fiets. Handschoenen beschermen uw handen bij vallen en zorgen ook voor meer grip op het stuur. Door reflecterende kleding of refelecterende band bent u altijd goed zichtbaar. Indien u de aanschaf van een elektrische fiets overweegt, laat u dan goed voorlichten en probeer diverse systemen. Heeft u een nieuwe (elektrische) fiets? Maak dan eerst een proefrit op een rustige plek om vertrouwd te raken met de nieuwe eigenschappen van de fiets. Het is aan te raden uw accu, elke keer als u een stukje hebt gefietst, weer volledig op te laden. Dit is beter voor de levensduur van uw accu. Bovendien voorkomt u dat u met een lege accu komt te staan tijdens uw fietstocht.

5 Om veilig aan het verkeer deel te nemen is het belangrijk om uw ogen en oren regelmatig te laten controleren. Een vari-focusbril is niet altijd geschikt voor op de fiets. Uw opticiën weet de beste oplossing voor u. Als u moeite heeft met achterom kijken, is een fietsspiegel handig om bijvoorbeeld snelle scooters op tijd te zien. Zorg dat uw zadel zo is afgesteld dat u met uw tenen bij de grond kunt als u op het zadel zit. Een fiets met lage instap, zoals een damesfiets, zorgt ervoor dat u makkelijk op en af kunt stappen. Dit kan ook een prima oplossing zijn voor heren die wat stram zijn. Er zijn speciale fietsen, gericht op mensen die minder stabiel zijn, zoals een lage instapfiets, driewielfiets of een elektrische fiets. Kies voor remmen die u gewend bent (handrem of terugtraprem). Test de remmen regelmatig. LED-koplampen geven veel meer licht dan de traditionele, en verbeteren zo het zicht in het donker. Veel moderne fietsverlichting wordt gevoed door batterijen. Controleer de werking daarom regelmatig.

6 Let bij de verlichting niet alleen op wat u zelf ziet, maar ook op wat anderen zien. Met verlichting die niet alleen naar voren schijnt, maar ook een uitstraling naar de zijkant heeft, bent u een stuk beter zichtbaar. Laat uw fiets jaarlijks door een fietsenmaker even op alle belangrijke punten controleren. Gebruik stevige fietstassen of een fietsmand om boodschappen in te vervoeren. Vermijd tassen aan het stuur. Tips voor elektrische fietsen Het fietsen op een elektrische fiets vergt een heel andere techniek. Neem daarom de tijd om u goed voor te bereiden als u overstapt op een elektrische fiets en probeer diverse systemen uit. Kies een fiets die bij uw fietsgedrag past en realiseer u dat u veel sneller gaat in het verkeer. 1. Weet wat u koopt. Uw leeftijd, lengte en uw rijgedrag zijn belangrijk voor de keuze welke fiets bij u past. Zoek een fiets die bij uw behoefte past en geschikt is voor uw gebruiksdoel. Laat u hierin goed adviseren door uw tweewielerspecialist en maak testritten.

7 2. Aandrijving. Het meest veilig is een elektrische fiets met een trapkrachtsensor en geavanceerde software omdat met deze combinatie de ondersteuning heel natuurlijk aanvoelt. De ondersteuning bouwt geleidelijk op waardoor u maximale controle over de fiets heeft. 3. De accu. Bij het bepalen van het vermogen van uw accu moet u vooral kijken naar het aantal kilometers wat u fietst en welke accu daarbij past. Het is niet zo dat accu s met meer capaciteit een langere levensduur hebben. 4. Wegrijden. Start bij voorkeur in een lichtere versnelling, dan spaart u de capaciteit van de accu. 5. Snelheid. Houdt er rekening mee dat u snel fietst met ondersteuning en uw elektrische aandrijving geen geluid maakt. Gewone fietsers horen u daarom vaak niet aankomen en kunnen schrikken als ze worden ingehaald. Minder daarom vaart bij het inhalen en ook bij scherpe bochten. Pas uw snelheid aan, aan de drukte op het fietspad en bel bijvoorbeeld eerst even voordat u inhaalt op gevaarlijke of smalle wegen. 6. Fabrieksgarantie verlengen? Soms kunt u de fabrieksgarantie van uw elektrische fiets voor een klein bedrag aanzienlijk verlengen. Let daarbij op dat de dure elektronische componenten ook onder die verlengde garantie vallen.

8 FietsTips voor de lente en de zomer In de lente en de zomer is het bij mooi weer prettig fietsen. Maar daardoor ook drukker op het fietspad, warmer en soms lastig zicht met de zon in de ogen. Maar het voorjaar kan ook nog onstuimig zijn. Wees daarop goed voorbereid! 1. Zet een klep of zonnebril op. Zorg dat u deze altijd bij u hebt in uw fietstas(je) bijvoorbeeld. 2. Drink voldoende water op warme dagen. Zorg dat u altijd een flesje water bij u hebt. En neem meer pauze (in de schaduw), zodat u niet bevangen wordt door de hitte. 3. Fiets niet met een paraplu. Gebruik bij een zomerse bui of guur herfstweer bij voorkeur geen paraplu. Een paraplu op de fiets geeft slecht zicht en kan levensgevaarlijk zijn bij windvlagen. Een goed regenpak werkt veel beter. 4. Zorg voor voldoende bandenspanning. In de zomer kunt u uw banden harder oppompen voor sneller en gemakkelijk fietsen. Maar uw banden kunnen ook sneller uitdrogen door de zon, let hier op en vervang tijdig uw buitenband.

9 FietsTips voor de herfst en de winter In de herfst en de winter is de kans op vallen groter. Door regen, sneeuw en bij donkere dagen bent u ook minder zichtbaar voor automobilisten. Met een paar simpele aanpassingen verhoogt u uw fietsveiligheid. 1. Zet het zadel lager. Zo kunt u makkelijker steun zoeken met uw voeten wanneer u dreigt te gaan vallen. 2. Laat wat lucht uit de banden lopen. Zachte banden zijn breder en geven wat meer grip. 3. 'Lees' het wegdek. Let extra goed op. Glinsteren de klinkers of het asfalt, dan is de kans groot dat daar een laagje ijs ligt. 4. Houd afstand van de rand van de weg. Juist aan de rand van de weg hoopt sneeuw en ijs zich vaak op. 5. Vermijd fietsen door natte bladeren. Hopen natte bladeren op het fietspad zijn erg glad en glibberig. Rij er dan ook zo min mogelijk doorheen of minder vaart. Probeer zo recht mogelijk te rijden en korte stuurbewegingen te vermijden. 6. Elektrische fiets bij vorst. Bij koud weer is het beter de accu van uw elektrische fiets te bewaren bij kamertemperatuur.

10 Gehoord en gelezen Tips Reactievermogen, evenwicht, gezichtsvermogen en gehoor worden bij veel mensen minder goed naarmate ze ouder worden. Dat is helaas een natuurlijk proces. Om toch veilig te kunnen blijven fietsen hebben we hier wat tips. Koplampen Vooral bij slecht weer of schemering is het zicht op de weg minder goed. Minstens net zo belangrijk als 'zelf zien' is 'gezien worden'. Verlichting met uitstraling naar de zijkant en goede reflectie helpen hierbij. Tegenwoordig zijn er koplampen op de markt die extra veel licht geven. Brede banden Bredere banden zijn veiliger en comfortabeler en hoeven maar een bandenspanning van 2 bar (bij een toerfiets is dit gemiddeld 4 bar) te hebben. Met deze bandenspanning rollen ze nog vrij licht en geven ze u meer grip en comfort ten opzichte van hard opgepompte smalle banden. Bagage meenemen Met het vervoeren van tassen op de fiets (of aan het stuur) gebeuren veel ongelukken. De oplossing is een boodschappenbuggy, een fietsmand of fietstassen aan beide kanten om het gewicht te verdelen.

11 Elektrische ondersteuning Veel ongevallen gebeuren bij het wegrijden. De kans daarop is kleiner als de elektrische ondersteuning start als u begint te trappen. En ook weer direct stopt als u de pedalen stil houdt. Brillen Ogen met een (kleine) afwijking hebben het zwaar op de fiets. Met een snelheid van twintig kilometer per uur heeft men continu windkracht 4 in de ogen. Een (zonne)bril beschermt tegen wind, kou, vuil en uv-licht. Hoortoestellen Veel mensen met hoortoestellen hebben op de fiets klachten. De ruis door rijwind blijkt namelijk snel oorverdovend hard. In dat geval kunt u het toestel op de fiets beter uit zetten. Spiegels Op scooters en scootmobielen is een spiegel heel gewoon. Op fietsen zie je ze nauwelijks. Toch kan een goede spiegel ook handig zijn voor fietsers.

12 Onderhoudstips Goed onderhoud van uw fiets is belangrijk voor uw veiligheid en de levensduur van uw fiets. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Controleer daarom regelmatig uw fiets op essentiële onderdelen en onderhoudt hem goed. U kunt zelf misschien het een en ander doen en andere dingen overlaten aan de vakman. Reinigen Het schoonhouden van uw fiets is belangrijk. U kunt uw fiets schoonhouden door hem met een emmer sop en een afwasborstel of doekje af te nemen. Vergeet niet het profiel van de pedalen goed schoon te maken. U kunt uw fiets afspoelen met een emmer water of tuinslang. Gebruik geen hogedrukreiniger. Ketting smeren Smeer twee keer per jaar uw ketting met speciale olie. Bij gesloten kettingkasten is dit wat lastiger. Als u het kettingsmeermiddel koopt bij uw fietsenmaker vraag dan gelijk even of hij voor wil doen hoe de kettingkast open gaat. Remmen testen Test regelmatig uw remmen door tijdens het fietsen te kijken of u nog snel genoeg tot stilstand komt. Laat uw remmen nakijken als u denkt dat het remvermogen achteruit gaat.

13 Banden oppompen Als uw fiets langer stil staat, lopen de banden sneller leeg. Pomp de banden daarom altijd op als u de fiets even niet hebt gebruikt. Als u uw fiets veelvuldig gebruikt hoeft u minder vaak uw banden op te pompen. Op de zijkant van uw banden staat hoeveel bar erin mag. Tegenwoordig hebben bijna alle fietsbanden een kevlar anti-lekrijlaag op de bovenkant. Voel daarom altijd aan de zijkant of u uw band hard genoeg hebt opgepompt. De zijkant moet u eigenlijk niet meer in kunnen drukken, dan is uw band goed opgepompt. Profiel banden controleren Door de zon en het rijgedrag slijten uw buitenbanden. Wat krakelee en scheurtjes zijn niet erg. Maar het profiel van uw banden is wel belangrijk voor de grip op de weg. De voorband van uw fiets slijt drie keer zo snel als de achterband. Vergelijk daarom het profiel van uw voorband met dat van uw achterband. Als die vergelijkbaar is, hoeft u uw voorband nog niet te vervangen. Bij fietsbanden met een anti-lekrijlaag ziet u op een gegeven moment de lekrijlaag door de band heenkomen (deze heeft een andere kleur). Dan is het hoog tijd om uw band te vervangen.

14 Wanneer naar de fietsenmaker? Veel onderhoud kunt u zelf doen om uw fiets in goede conditie te houden. Maar als dat ingewikkelder wordt, is het raadzaam uw fiets bij de tweewielerspecialist langs te brengen. Hoe vaak? Als u uw fiets dagelijks gebruikt door weer en wind, voor uw werk, boodschappen of kinderen naar school brengen, dan slijten onderdelen natuurlijk sneller. U moet uw fiets dan vaker laten controleren. Bij veelvuldig gebruik is het aan te bevelen één keer per half jaar uw fiets voor onderhoud naar uw tweewielerspecialist te brengen. Dit is ter voorkoming van problemen en grotere reparaties. Gebruikt u uw fiets minder vaak, dan volstaat het om eens per 1,5 jaar uw fiets te laten controleren. Voor wat? De ene persoon draait er z n hand niet voor om en kan zelf een band verwisselen, de andere persoon ziet dit absoluut niet zitten of heeft het technisch inzicht niet om reparaties zelf uit te voeren. Dat wat u zelf niet kunt doen, kunt u het beste overlaten aan de vakspecialist. Voor alles geldt: goed gereedschap is belangrijk en volg de instructies van de fabrikant. Het sleutelen aan elektrische componenten is niet aan te raden. Deze worden door

15 de tweewielerspecialist meestal niet gerepareerd, maar vervangen door nieuwe onderdelen. Fiets APK Net als bij een auto, is het verstandig uw fiets één keer per jaar te laten controleren op alle belangrijke punten. Sommige fietsspeciaalzaken bieden een gratis fiets APK. Informeer hierover bij uw tweewielerspecialist. Elektrische fiets Voor elektrische fietsen geldt hetzelfde als voor gewone fietsen; goed onderhoud is belangrijk voor de levensduur en veiligheid. Elektrische onderdelen hebben ook hun houdbaarheid en kunnen slijten of stuk gaan. Een fietsaccu kan bijvoorbeeld gemiddeld 600 keer volledig worden opgeladen. Uw tweewielerspecialist weet wanneer bepaalde onderdelen vervangen moeten worden.

16 Anti- diefstal tips Ieder jaar worden er in Nederland fietsen gestolen. Oftewel: 1,3 fietsen per minuut. Dit is daarom zeker een punt van aandacht. 1. Zet uw fiets goed op slot. Ook als u maar even weg bent. Gebruik hiervoor het liefst twee sloten. Het slot dat op de fiets zit en een extra los slot dat u kunt vastmaken aan een object in de omgeving van de fiets. Dit is vaak bepalend of uw fiets gestolen kan worden of niet. 2. Gebruik goedgekeurde ART sloten. Let daarbij op sloten die zo veel mogelijk kwaliteitssterren hebben en voldoen aan de zwaarste veiligheidseisen. 3. Maak uw extra slot altijd vast aan een vast element in het landschap. Bijvoorbeeld aan een fietsenrek of brugleuning. Op die manier kan uw fiets niet gemakkelijk worden meegenomen. Men kan dan wel niet met uw fiets rijden, maar hij kan gemakkelijk in een busje worden geladen, of verderop in een steegje worden gezet. 4. Bevestig het extra slot nooit aan het voorwiel. Nadat de dief het voorwiel heeft losgedraaid, maakt hij met een ander voorwiel gemakkelijk weer een complete fiets. Bevestig het extra

17 slot aan het achterwiel of het frame, zo hoog mogelijk. Voor een dief is het dan heel moeilijk knippen met een betonschaar. 5. Parkeer uw fiets zo veel mogelijk in het zicht en tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld een bushalte. Zet uw fiets s avonds bij voorkeur in het licht van een lantaarnpaal. 7. Controleer of uw garage of schuur voldoende is beveiligd tegen inbraak. Ruim 25 procent van de fietsdiefstallen vindt bij de mensen thuis plaats. Zet uw fiets daarom altijd binnen en niet in de tuin of voor de deur. 8. Verzeker uw fiets. het is mogelijk om uw fiets all risk te verzekeren. Bij diefstal beschikt u dan snel weer over een nieuwe fiets. Informeer hierover bij uw tweewielerspecialist. 9. Laat uw fiets graveren. Als uw fiets geen uniek framenummer heeft, kunt u uw fiets gratis laten graveren bij veel gemeenten of politie. Informeer hiernaar bij uw gemeente of regionale politie en neem uw legitimatie-bewijs mee. Uw fiets krijgt dan een uniek nummer en u ontvangt een eigendomsbewijs. Zo'n uniek nummer maakt het makkelijker om uw fiets terug te vinden als deze is gestolen.

18 Fietssleutel kwijt? Zorg dat u altijd een reservesleutel van uw fietsslot hebt, die u op een andere plaats bewaart. Als u een fietssleutel kwijt bent geraakt kunt u bij de slotenmerken een nieuwe originele sleutel bestellen. Let op! Wanneer u verzekerd bent moet dit gemeld worden bij de verzekeringsmaatschappij. Bij diefstal van uw fiets moet u twee originele fietssleutels aan de verzekeringsmaatschappij kunnen overleggen. Axa Op de website kunt u via de tab Fietscomponenten en sleutelservice de extra sleutel bestellen. Abus Op de website staat een beschrijving hoe u een extra sleutel kunt bestellen. Trelock Voor Trelock sleutels kunt u terecht op de website Via Fietssleutels komt u bij de slotenmerken terecht.

19 FietsPaspoort Zorg dat u een goede omschrijving hebt van uw fiets met alle unieke kenmerken. Dit maakt het voor de verzekering en voor de politie makkelijker, wanneer uw fiets gestolen is. Soort Fiets: Herenfiets Kinderfiets Damesfiets Racefiets Sportfiets Vouwfiets Mountainbike Elektrische fiets Toerfiets Merk: Model: Kleur: Versnelling: Ja Nee Remmen: Trommel Velg Terugtrap Sloten: (Merk, type en eventueel slotnummer) Inscriptie: (Ingegraveerd uniek nummer of postcode-huisnummer) Framenummer: (Dit staat meestal onder de trapas aan de onderkant van het frame of op het frame onder het zadel) Bijzondere kenmerken:

20 Postbus AD Den Haag Dit boekje is een uitgave van het Fonds Slachtofferhulp in samenwerking met Sparta, de specialist in Nederland op het gebied van veilige en kwalitatieve fietsen.

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

3.0. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 3.0 Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over

Nadere informatie

Babboe BV Saljoet MD Amersfoort tel:

Babboe BV Saljoet MD Amersfoort tel: Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over de

Nadere informatie

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Kunt of durft u niet meer op een gewone fiets te fietsen? Bent u al eens (bijna) gevallen met de fiets en maakt dat u onzeker? Heeft u moeite

Nadere informatie

Producent van de gemaksfiets

Producent van de gemaksfiets Fietsen op maat van Lintech Inhoudsopgave Fietsen met lage instap 04 Classic 04 Suelo 04 Elektrische fietsen 05 Classic E Drive 05 Suelo E Drive 05 LINbike driewielers 06 De speciale fietsen van Lintech

Nadere informatie

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel

Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Een driewielfiets, iets voor u? Blijf langer veilig mobiel Kunt of durft u niet meer op een gewone fiets te fietsen? Bent u al eens (bijna) gevallen met de fiets en maakt dat u onzeker? Heeft u moeite

Nadere informatie

Stadsfietsen trappen te zwaar

Stadsfietsen trappen te zwaar Stadsfietsen trappen te zwaar Veel fietsers in de stad komen nauwelijks vooruit. Ze ploeteren voort op een slecht rijdende fiets. En ook gloednieuwe fietsen trappen direct uit de winkel trappen soms al

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 7 2.3 Gashendel (Optioneel)... 9 3 atterijpakket en lader...

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel... 11 3 Batterijpakket en lader... 12 3.1 Batterijpakket

Nadere informatie

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf

Motor Accu Sensor Display. Waar moet je op letten bij aanschaf Motor Accu Sensor Display Waar moet je op letten bij aanschaf 1 Wat maakt een fiets een e-bike? E-Bike Fiets met elektrische trapondersteuning Dus: een fiets met een motor (maar spierkracht is noodzakelijk)

Nadere informatie

Memory. Evaluatieles. groep

Memory. Evaluatieles. groep Memory Evaluatieles 3+4 groep 1 Memory groep 3 4 Beste leerkracht, We gebruiken het spel memory als kapstok om fiets, techniek en veiligheid nog eens onder de aandacht te brengen en om op een luchtige

Nadere informatie

Altijd fietsen met de wind in de rug!

Altijd fietsen met de wind in de rug! Auteur: Lieve Herremans Foto's: Carl Vandervoort Altijd fietsen met de wind in de rug! Het is je vast ook al overkomen: iemand fietst je vlotjes voorbij terwijl jij zit te zwoegen om vooruit te komen.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big

Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Gebruikershandleiding Elektrische Babboe Big Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Big. Deze handleiding geeft u meer informatie over de accu, het gebruik van de accu en het

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

Alles over reizen met een caravan

Alles over reizen met een caravan 1. Alles over reizen met een caravan Nederland telt heel wat caravanliefhebbers. Voor iedereen die meer wil weten over alles wat er bij komt kijken en voor diegenen die voor het eerst met een caravan gaan

Nadere informatie

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740

Curve. Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Curve Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe Curve. Deze handleiding geeft u meer informatie

Nadere informatie

HANDLEIDING. CONCORDIA Comfort C. by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden

HANDLEIDING. CONCORDIA Comfort C. by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden HANDLEIDING CONCORDIA Comfort C by - E-BIKE-NEDERLAND B.V - all rights reserved - Brochure - Fouten voorbehouden 1 Geachte klant Gefeliciteerd met de aanschaf van de CONCORDIA Comfort C E-Bike met het

Nadere informatie

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets

Handleiding. Breeze. Elektrische fiets Handleiding Breeze Elektrische fiets Indeling handleiding: - Technische specificaties Pag. 3 - Functies Pag. 4 - Onderhoud Pag. 7 - Storingen Pag. 8 Technische specificaties: Framemaat Wiel- en bandenmaat

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie middelbare school Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit,

Nadere informatie

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd.

Verkeerscommissie. Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Verkeerscommissie Fietscontrole 9-11, 75% van de fietsen is goedgekeurd. Handleiding Fietscontrole Algemeen: 1. Het stuur zit goed vast 2. De bel is goed te horen 3. De handvatten zitten goed vast aan

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS

Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gebruikershandleiding Puch Radius, State of the Art, Boogy BMS Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektrische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u door zijn elektrische ondersteuning

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden Je naam Je klas De datum Vraag 1: Waarom moet je regelmatig banden oppompen? In vraag 1 is één antwoord goed. Een fiets met harde banden fietst lichter. Je hoeft, als je regelmatig de banden oppompt, niet

Nadere informatie

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto

De Vakantiefietser. Santos algemeen - uitgave zomer 2013. S nto Santos algemeen - uitgave zomer 2013 S nto Wat passies al niet veroorzaken Santos en Robbert Je bent fietsliefhebber - een échte - met een eigen fietswinkel, een passie en een grenzeloze ambitie. Je wilt

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van

Saxonette Comfort S 2099,- Saxonette collectie zomer 2012. Marktleider Zelfstandig Elektrisch. Jaar garantie op uw accu!* Kies voor de zekerheid van Saxonette collectie zomer 2012 Marktleider Zelfstandig Elektrisch 2011 Saxonette Comfort S 11 AH Li-ion 36v (396 Wh) 24 kg 3 kg Tot 60 km (zelfstandig rijdend) Tot 120 km (trapondersteunend) 2099,- Bij

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 8 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=144) 7 68% 6 5 4 24% 8% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS

EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS ALD WINTERTIPS EEN VEILIGE WINTER(VAKANTIE) MET DE ALD WINTERTIPS WINTERTIPS TIJD OM DE VOORBEREIDING TE STARTEN Hieronder vindt u de meest praktische tips waarmee u de winter zonder problemen doorkomt.

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school.

Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school. ANWB Lichtbrigade Wat gaan we doen? Waarom is goede fietsverlichting belangrijk? De Lichtbrigade quiz De ANWB Lichtbrigade bij jou op school 40 minuten Na deze les weet jij: Waarom goede fietsverlichting

Nadere informatie

Fold-E Gebruikshandleiding

Fold-E Gebruikshandleiding Gebruikshandleiding Fold-E Gebruiksaanwijzing In deze gebruikershandleiding vindt u alle informatie over de juiste omgang met uw E-bike. Wij raden u daarom aan om deze handleiding zorgvuldig door te lezen.

Nadere informatie

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN HANDLEIDING Espacio Nexus 3 en Nexus 8 De elektrische fiets met lage instap hoge actieradius voor een minimumprijs! INHOUDSOPGAVE 1. GEBRUIK TRAPONDERSTEUNING...

Nadere informatie

HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST

HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST HANDLEIDING TEMPO / TEMPO+ TRANZX PST INTRODUKTIE Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor de Puch Tempo / Tempo+, een fiets met trapondersteuning. Een nieuwe wereld zal voor u opengaan en u zult van het gemak

Nadere informatie

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot Hyundai Bandenservice Een betrouwbare bandgenoot Banden zijn een belangrijk onderdeel van uw Hyundai. Ze vormen het enige contact met de weg en leveren een grote bijdrage aan grip en comfort. Het is dus

Nadere informatie

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer

Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Wat iedere ouder moet weten over verkeersveiligheid Je kind in het verkeer Samen op pad Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer. Logisch dus, dat ouders hun kinderen graag zo snel mogelijk veilig verkeersgedrag

Nadere informatie

KEUZEWIJZER E-BIKE PASSIE VOOR FIETSEN

KEUZEWIJZER E-BIKE PASSIE VOOR FIETSEN KEUZEWIJZER E-BIKE Waar moet je op letten als u een elektrische fiets wilt kopen? Ga goed voorbereid te werk, het aanbod aan e-bikes is groot en gevarieerd. Om u bij de vele aspecten te helpen hebben we

Nadere informatie

Wat doet het waterschap voor de wegen?

Wat doet het waterschap voor de wegen? Lesbrief wegen Wat doet het waterschap voor de wegen? Veilige wegen www.wshd.nl/lerenoverwater Afdeling Communicatie waterschap Hollandse Delta 1 Veilige wegen Sommige waterschappen zoals waterschap Hollandse

Nadere informatie

Keuzewijzer elektrische fiets

Keuzewijzer elektrische fiets Keuzewijzer elektrische fiets Wie is TestKees? TestKees (Kees Bakker), auteur van deze keuzewijzer, is de onafhankelijke deskundige van de Fietsersbond. Hij test alles: van vouwfietsen en dynamo-laders

Nadere informatie

Veloretti Montage Manual

Veloretti Montage Manual Veloretti Montage Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111

Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gebruikershandleiding Peugeot CE22, CE33, CE141, CE132, CE122, CE151, CE101, CE111 Gefeliciteerd! U heeft gekozen voor een fiets met elektische ondersteuning, de E-bike. Uw E-bike zal u meer mogelijkheden

Nadere informatie

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven

Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Praktische tips om gezond en fit te blijven Een goede conditie helpt vallen voorkomen Praktische tips om gezond en fit te blijven Met een goede conditie voelt u zich zowel lichamelijk als geestelijk fit. Dat is een voorwaarde om lekker te doen en

Nadere informatie

Praktijk Vragen over auto

Praktijk Vragen over auto Praktijk Vragen over auto 1 BANDEN: Wat moet je controleren op Auto banden 1- spannig: Meters/Lampjes Juiste banden spanning hangt af: Auto (merk, Type, gewicht) maat Gewicht lading (of aantal personen).

Nadere informatie

7-8. Fietsband. Fietsband

7-8. Fietsband. Fietsband 7-8 De fietsband bestaat uit twee delen, de binnen- en buitenband. De binnenband is het deel waar de lucht in zit en waaraan het ventiel vast zit, zodat deze opgepompt kan worden. Deze binnenband zorgt

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw nieuwe Brinckers fiets!

Gefeliciteerd met uw nieuwe Brinckers fiets! Gefeliciteerd met uw nieuwe Brinckers fiets! We zijn blij dat u voor ons mooie merk heeft gekozen: met deze nieuwe fiets heeft u vele onbezorgde en plezierige fietskilometers in huis gehaald. Brinckers

Nadere informatie

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS

Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Van Raam maakt mensen mobiel TANDEMS Tandem Twinny Samen genieten van een dagje erop uit kan met de Twinny. Deze fiets is een Nederlands kwaliteitsprodukt. Makkelijk op- en afstappen door de ruime, lage

Nadere informatie

Veloretti Assembly Manual

Veloretti Assembly Manual Veloretti Assembly Manual So, You got a brand new Veloretti? TIMELESS DESIGN SINCE 2013 Inhoud Happy Cycling! Gefeliciteerd met de aankoop van jouw Veloretti! HAPPY CYCLING! Gefeliciteerd met de aankoop

Nadere informatie

ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen

ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen ik sluit mijn fiets Zo stuur je fietsdieven wandelen Limburg is een echte fietsprovincie, zowel op toeristisch en sportief vlak als op het vlak van dagdagelijkse verplaatsingen. Niet verwonderlijk, want

Nadere informatie

HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike

HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike HANDBOEK E-BIKE Handboek e-bike 1. Inleiding Gefeliciteerd met jouw nieuwe e-bike! Hiermee ben je verzekerd van vele kilometers fietsgenot. Jouw fiets is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid ontwikkeld

Nadere informatie

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen

Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Auditieve oefeningen: ik kan fietsen Boek van de week: 1; de fiets 2; Nijntje op de fiets 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten

Nadere informatie

zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief

zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief zijn Santos Santos Bike Patrol efficiënt & effectief Hebben wij ons al voorgesteld? Santos en Bike Patrol Aangenaam kennis te maken. Wij zijn Santos en bouwen fietsen. Wellicht kent u ons wel van de Politie

Nadere informatie

Babboe BV Saljoet MD Amersfoort tel:

Babboe BV Saljoet MD Amersfoort tel: Babboe BV Saljoet 3 3824 MD Amersfoort info@babboe.nl tel: 033-7410740 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van de Elektrische Babboe City. Deze handleiding geeft u meer informatie over de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Inhoud

Gebruikershandleiding Inhoud Gebruikershandleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...4 2 Display en bediening... 6 2.1 Functies stuurbediening... 6 2.2 Functies display... 8 2.3 Gashendel (Optioneel)... 10 3 Batterijpakket en lader...

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd?

Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd? Is mijn fiets geschikt om te worden omgebouwd? Ja, onze ombouwset van kan in iedere fiets worden ingebouwd. Aan de hand van uw bestaande fiets zorgen wij ervoor dat u een ombouwset ontvangt die is afgestemd

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening

1 Overzicht onderdelen 1.1 Stuurbediening Handleiding Inhoud 1 Overzicht onderdelen...2 1.1 Stuurbediening... 2 1.2 Batterijpakket en lader... 3 2 Stuurbedieningsunit...4 2.1 Functies van de stuurbedieningsunit... 4 2.2 Parkeerhulp en boostfunctie...

Nadere informatie

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh

Elmo@work. Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh Elmo@work Veiligheid elektrische fiets Brussel, 5 mei 2014 Philip Vaneerdewegh OVERZICHT 1. Wat is een elektrische fiets 2. Algemene veiligheidsproblemen fiets 3. Veiligheidsproblemen elektrische fiets

Nadere informatie

Hoe Plak je een band?

Hoe Plak je een band? 14-06-06 Hoe Plak je een band? Door: Janneke Jansen & Michelle Gelderman, B2D Inhoudsopgave Bladzijde 1 - Voorkant Bladzijde 2 - Inhoudsopgave Bladzijde 3 - Inleiding Bladzijde 4 - Hoe ontstaat een lekke

Nadere informatie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie

De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie De ANWB Lichtbrigade Fietsverlichtingsactie Leerkracht instructie basisschool Algemeen Achtergrond De ANWB is een vereniging die nauw betrokken is bij de maatschappij en zet zich in voor mobiliteit, vakantie

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Highlander fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan

Nadere informatie

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers

GRIP OP DE WINTER. met Mengelers GRIP OP DE WINTER met Mengelers Overwin de winter Het weer is niet altijd te voorspellen. Maar ook bij onverwachts winters weer kunt u goed voorbereid op pad. Met onze wintertips maakt u uw auto zélf winterklaar.

Nadere informatie

Een goed begin is het halve werk

Een goed begin is het halve werk Een goed begin is het halve werk De eerste stap in het enthousiast nastreven van je doel is de voorbereiding. Deze start natuurlijk met de aanschaf, of het onderhoud van je racefiets of mountainbike. De

Nadere informatie

Reinigen en conserveren 11 Inspecteren 12

Reinigen en conserveren 11 Inspecteren 12 Inhoud Geachte klant 3 Snelstart 4 A. De aflevering 4 B. Uw E-Bike bedienen 4 C. Opstappen en wegrijden 5 1. Zadelhoogte en stuurhoogte instellen 5 2. Ondersteuning kiezen 7 D. Accu opladen en accugebruik

Nadere informatie

tips voor een veilige fiets onder redactie van

tips voor een veilige fiets onder redactie van 10 tips voor een veilige fiets onder redactie van Wie is TestKees? Voorkom valpartijen Het afgelopen jaar heeft TestKees van de Fietsersbond, samen met 55plussers een groot aantal producten getest die

Nadere informatie

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN.

Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN. Lesfiche 1 FIETSCONTROLE EN INDIVIDUELE VAARDIGHEDEN www.fietsometer.be 1. FIETSCONTROLE Voor je met leerlingen in het verkeer gaat, controleer je of de fietsen veilig zijn. Je hebt de wettelijk verplichte

Nadere informatie

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen!

1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! 1. Nooit in orde! Wat moeten wij met u nu aanvangen? Wat moeten wij met u nu doen? Gade gij nu nooit eens luisteren? Ge zijt echt niet te doen! Ge zijt nooit in orde! Ge zijt altijd te laat! Ge zijt nooit

Nadere informatie

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O.

Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. 0 Veilige fietsroutes naar Rozenberg S.O. Er zijn natuurlijk verschillende wegen om de school te bereiken. Leerlingen die van Dessel of Retie komen, nemen een andere

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=78) 6 59% 5 4 3 27% 2 14% 1 Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Geef fietsdieven geen kans!

Geef fietsdieven geen kans! Geef fietsdieven geen kans! 700062_binnenwerk_NL.indd 1 06-04-2007 16:03:42 Jaarlijks worden er in ons land meer dan 30.000 fietsdiefstallen geregistreerd. Het feitelijke aantal ligt stukken hoger. De

Nadere informatie

Verzekerd fietsplezier

Verzekerd fietsplezier Verzekerd fietsplezier 5% leden voordeel Fietsverzekering ANWB Fietsverzekering Met uw fiets kunt u letterlijk alle kanten op. Naar het werk, naar school, boodschappen doen of lekker de natuur in... Natuurlijk

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan contact

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT!

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! De fiets is het snelste en gemakkelijkste vervoermiddel in de stad. Maar je raakt hem soms sneller kwijt dan je lief is. Hoewel er geen waterdichte

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Valpreventie kwetsbare ouderen

Valpreventie kwetsbare ouderen Valpreventie kwetsbare ouderen 2 Vallen komt veel voor. Eén op de drie thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder valt minstens één keer per jaar. Een dergelijke val kan nare gevolgen hebben. Het is dan

Nadere informatie

ENRA. de nationale. fiets verzekering. verzekeringen bv ALS DE FIETS IS VOORZIEN. Een kwaliteitsproduct van

ENRA. de nationale. fiets verzekering. verzekeringen bv ALS DE FIETS IS VOORZIEN. Een kwaliteitsproduct van de nationale fiets verzekering BLIJF FIETSEN, BLIJF GENIETEN DRIE, VIER OF VIJF JAAR VERZEKERD VOOR EEN EENMALIGE PREMIE BIJ DE CASCOVERZEKERING (INCL. DIEFSTAL): VERHAALSRECHTSBIJSTAND EN ONGEVALLEN-OPZITTENDENVERZEKERING

Nadere informatie

Verkorte gebruiksaanwijzing

Verkorte gebruiksaanwijzing Verkorte gebruiksaanwijzing Fun2Go Contactgegevens fabrikant: Tel. +31 (0)315 257370 E-mail: info@vanraam.com Website: www.vanraam.com Van Raam Aaltenseweg 56 7051 CM Varsseveld Nederland Versie 18.06

Nadere informatie

8. Onderhoud 8. ONDERHOUD. 8.1 Winteropslag. Robotmaaier

8. Onderhoud 8. ONDERHOUD. 8.1 Winteropslag. Robotmaaier 8. Onderhoud Controleer en maak de Husqvarna-robotmaaier regelmatig schoon en vervang eventuele versleten onderdelen voor een betere betrouwbaarheid en een langere levensduur. Zie voor meer informatie

Nadere informatie

Ervaar de Pro s van Profile

Ervaar de Pro s van Profile Ervaar de Pro s van Profile Ervaar de Pro s van Profile Profile is al jaren hét adres voor scherp geprijsde, kwalitatief hoogwaardige autobanden en velgen. Maar wist je dat je bij steeds meer van onze

Nadere informatie

ONDERHOUD & GEBRUIK VAN DE BATTERIJ

ONDERHOUD & GEBRUIK VAN DE BATTERIJ De levensduur van de batterij hang van veel factoren af. Volg in alle gevallen altijd de gebruiksaanwijzing die bij de fiets zit. Om de batterij in optimale conditie te houden, kan je onderstaande onderhoudstips

Nadere informatie

Bak je fiets. De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld

Bak je fiets. De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld Bak je fiets De nieuwe bakfietsen aan u voorgesteld Tweewielers 1. Cargobike lang van Bakfiets.nl 2. Gazelle Caby van Gazelle 3. 995 van de Fietsfabriek 4. Onderwaterfiets Driewielers 5. Triobike Mono

Nadere informatie

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN

VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN VANLIMPURG HANDGEMAAKTE KWALITEITSFIETSEN HANDLEIDING Espacio Derailleur 7 versnellingen De elektrische fiets met lage instap hoge actieradius voor een minimumprijs! INHOUDSOPGAVE 1. GEBRUIK TRAPONDERSTEUNING...

Nadere informatie

bij SLiMME rijders gaat Er geen LaMPjE branden

bij SLiMME rijders gaat Er geen LaMPjE branden bij SLiMME rijders gaat Er geen LaMPjE branden de MEErwaardE niet alle meerwaarde die een Mitsubishi biedt, is zichtbaar. deze onzichtbare meerwaarde noemen wij Mobiel+. onderhoud vaste onderhoudstarieven

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1

FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 17:18:31 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 1 13/06/2014 17:18:21 FIETS OP SLOT, DIEF BEDOT! 20140606Fietsfolder_A5_kapvorm_versie2.indd 2 13/06/2014 17:18:22 20140606F

Nadere informatie

SHINGA XX-3 VERSIE CE 1.0 NL

SHINGA XX-3 VERSIE CE 1.0 NL 1 SHINGA XX-3 VEILIGHEID EN SHINGA UW VEILIGHEID GAAT BOVEN ALLES, LEES DE VOLGENDE VEILIGHEIDSADVIEZEN AANDACHTIG. LATER WORDEN IN DEZE HANDLEIDING MEER VEILIGHEIDSTIPS AANGEREIKT: 1. HET IS VAN GROOT

Nadere informatie

Mijn gloednieuwe elektrische schoonheid www.prestigefietsen.be

Mijn gloednieuwe elektrische schoonheid www.prestigefietsen.be PERLHEOKI TARZIVSNC MHCEYRUM FBILELTHSP Voorwoord Mijn gloednieuwe elektrische schoonheid U bent de trotse bezitter van een Prestige elektrische fiets. De fiets is uitgerust met elektronische trapbekrachtiging

Nadere informatie

VEILIGHEID THEMA 2015

VEILIGHEID THEMA 2015 VEILIGHEID THEMA 2015 1. Vooraf Controleer je fiets vooraf op gebreken. Draag handschoenen / sportbril / helm voor veiligheid en comfort. Waarschuw tijdig als je gaat passeren. Houd zoveel mogelijk rechts,

Nadere informatie

Veiligheidsymbolen... 4. Basissituaties... 5. Opvouwen in 3 stappen... 6. Fietsonderdelen... 7. Waarschuwing en aandacht... 8

Veiligheidsymbolen... 4. Basissituaties... 5. Opvouwen in 3 stappen... 6. Fietsonderdelen... 7. Waarschuwing en aandacht... 8 Inhoud Veiligheidsymbolen... 4 Basissituaties... 5 Opvouwen in 3 stappen... 6 Fietsonderdelen... 7 Waarschuwing en aandacht... 8 Elektrische fiets opstarten... 9 Opladen van de accu... 10 Instructies voor

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Balanceren op twee wielen Afdrukken pagina 2-21 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software http://www.foxitsoftware.com For evaluation only. BMX race fiets BMX race fiets Koop een fiets die zo goed mogelijk bij jouw lichaam past. Dat wil zeggen dat hij niet te klein maar ook niet te groot moet zijn. Hij moet aangepast zijn voor jouw lichaamslengte en kracht.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Edenta. Pointer E-Bikes

Edenta. Pointer E-Bikes Edenta De Edenta is de basic uitvoering van onze rijwielen met elektrische trap ondersteuning. Uitgevoerd met het gemakkelijk te bedienen LED display, 3 of 7 versnellingen en terugtrap-rem. 3 versn. Shimano

Nadere informatie

School Lesbrief 2015

School Lesbrief 2015 School Lesbrief 2015 Weer naar School Na zes weken vrij weer naar school! Weer vroeg opstaan, ontbijten en aankleden En dan naar school: wel op een veilige manier! Hoe zorg je ervoor dat je in het verkeer

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Trike versie 10-2011

Gebruikshandleiding Trike versie 10-2011 Gebruikshandleiding Trike versie 10-2011 Inleiding Blz. 1 Productbeschrijving Blz. 2 5 Ingebruikname Blz. 6 8 Gebruik Blz. 9 11 Onderhoud blz. 12-13 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Productbeschrijving

Nadere informatie

Ouderbrief 1. Kopieerblad 1. Beste ouder/verzorger, Wijzer door het verkeer groep 4

Ouderbrief 1. Kopieerblad 1. Beste ouder/verzorger, Wijzer door het verkeer groep 4 O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen op school hebben we met de kinderen gesproken over de fiets. Wanneer kinderen met hun fiets meedoen aan het verkeer, moet die

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Werkomgeving en Cultuur

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Werkomgeving en Cultuur Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Tweewielers; Werkomgeving en Cultuur Naam: Klas: 2 Beroepstaak Werkomgeving en Cultuur De fietsenwinkel Fietsenwinkel, rijwielspeciaalzaak, fietswereld, Bike+, Bike-totaal.

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen

Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Fietsdiefstal, beter voorkomen dan genezen Enkele tips Fietsen staan het veiligst in de voorziene fietsenstallingen. Rondslingerende fietsen zijn kwetsbaarder voor diefstal, zorgen voor een slordig straatbeeld

Nadere informatie

HULPMIDDELENINFO MEEFIETSEN AANHANGFIETS MET ÉÉN WIEL MET TWEE WIELEN

HULPMIDDELENINFO MEEFIETSEN AANHANGFIETS MET ÉÉN WIEL MET TWEE WIELEN HULPMIDDELENINFO MEEFIETSEN Personen die niet zelfstandig kunnen fietsen of die zich niet zelfstandig in het verkeer kunnen begeven, kunnen nood hebben aan een hulpmiddel om mee te fietsen. Deze personen

Nadere informatie