De Moordclub Ellen de Ruiter Michelle deel 16

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Moordclub Ellen de Ruiter Michelle deel 16"

Transcriptie

1 Drie dagen lang zat ik in de separeer. Dat vond ik helemaal niet erg, want het was er lekker rustig en schoon. Ik kon bijslapen en ik hoefde met niemand te praten over trauma s. Af en toe kwam er iemand bij me langs om eten en drinken te brengen. Soms moest ik ervan giechelen want het was net alsof ik in de gevangenis zat. Alsof ik iets heel ergs had gedaan. Iemand had doodgemaakt of een overval had gepleegd. Ik vroeg me af hoe het met Fyona ging. Ondanks haar gekte en smerigheid, vond ik het toch een beetje zielig voor haar. Fyona kon er immers niets aan doen. Oké, ze had mijn tijger vernield, maar dat vond ik juist goed. Want dat was precies een goede reden om haar aan te vallen en in de separeer terecht te komen. Maar het was natuurlijk zielig dat ik haar had geslagen en dat ik stukjes vel van haar gezicht had gekrabd. In de separeer dacht ik na over alles. Nou ja, niet over precies alles maar over heel veel dingen in ieder geval. Het belangrijkste waar ik over nadacht was de club. De moordclub. Maar aan dat laatste woord mocht ik van mezelf in mijn hoofd halen. Bang dat de mensen die me observeerden aan me konden zien dat ik over moord nadacht, over gruwelijke dingen. Dan kwam ik misschien wel nooit meer vrij. De club. Ik kon daar niet aan meedoen. Want ik kon niemand doodmaken. Dat wilde ik ook helemaal niet. Vanaf het begin al niet. Ik ben verpleegster, ik maak mensen beter. Soms zorg ik er zelfs voor dat mensen niet doodgaan. Dan kun je toch niet zomaar iemand gaan vermoorden? Al die tijd had ik geweten dat ik nooit zou doen wat Abigail had gedaan. Eerst dacht ik dat alles gewoon een grapje was, één hele grote grap. Dat we samen een leuk verhaaltje aan het verzinnen waren, net zoals ik s avonds bij mijn meisjes doe. Ik deed er gewoon aan mee, ik gaf zelfs tips over hoe je iemand kunt vermoorden. Met insuline. Want ik dacht dat we het toch nooit in het echt zouden doen. Ook toen we naar Frankrijk gingen dacht ik dat het een spelletje was. We hadden gewoon een goeie smoes bedacht om gezellig een weekendje weg te gaan. Maar het was helemaal niet gezellig geworden, want Abigail deed het echt. Ze vermoordde iemand. Toen dat gebeurde raakte ik in paniek. Want het was mijn schuld. Het was mijn schuld dat Abigail iemand moest vermoorden. Ik dacht dat ze het nooit zou doen. Toen we moesten dobbelen, dacht ik nog dat Abigail een goed mens was, een goed mens die geen kwade dingen deed. En dus had ik met de dobbelsteen van Lisa geknoeid. Hij was op de grond gevallen toen Lisa moest gooien. Abby had een één en een twee gegooid. Lisa gooide een één, haar tweede dobbelsteen kwam op de grond terecht. Ik vond hem en zag dat ze nog een één had gegooid.

2 In een reflex had ik de dobbelsteen omgedraaid naar een drie. Omdat ik zeker wist dat het dan niet zou gebeuren. Abigail zou nooit iemand vermoorden. Lisa wel, want Lisa heeft denk ik geen gevoel. Ik had het mis. Ik had het vreselijk mis. En nu was alles mijn schuld. Dat er iemand dood was. Dat er kinderen in Frankrijk woonden die geen vader meer hadden. Dat een vrouw zomaar weduwe werd. Dat de wereld een stukje minder mooi was. Allemaal door mij. Ik begon pilletjes te slikken om mezelf wat kalmer te maken. Om niet meer zo overstuur te raken als we weer bij Lisa moesten komen om over de club te praten. En ik probeerde er alles aan te doen om de club te stoppen. Toen we lootjes moesten schrijven, schreef ik alleen maar domme namen op, van mensen die toch nooit bij Lisa door de keuring zouden komen. Zo kon het niet nog een keer mijn schuld zijn dat er iemand werd vermoord. Ik schreef zelfs Lisa s naam op een lootje zodat ze zou stoppen met de club. Omdat ze boos werd, of bang. Of gek. Maar dat gebeurde niet. Ja, Lisa werd boos, heel erg boos, maar ze wilde gewoon doorgaan met alles, met het doodmaken van mensen. Toen moesten we opnieuw dobbelen en gooide ik twee enen. Het was alsof ik zelf een beetje doodging die dag. Maar dat gebeurde niet, ik bleef leven en moest Laetitia Gonfroe ombrengen, een moeder van een jongetje. Ik raakte in paniek. Ik wilde het niet. Nooit. De club moest stoppen. Voor altijd. En dus bedacht ik een plan. Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om in een psychiatrische inrichting terecht te komen. Je moet gewoon gek doen. Zo gek als een deur. En je moet er ook gek bij gaan denken, om jezelf een beetje op weg te helpen. Voordat ik naar Jelgersstate ben gebracht, dacht ik de hele tijd aan bakstenen en aan hoe bakstenen ooit bakstenen worden. En ik dacht aan vliegende rubberboten en aan fietsbellen waarop je een dansje kunt doen. Heel gemakkelijk. Het kostte maar weinig tijd en gekdoen om Stefan ervan te overtuigen dat er iets heel erg mis met me was. Normaal gesproken is er niks mis met me. Oké, soms ben ik een beetje zenuwachtig en word ik misselijk, maar ik zit nooit s nachts naakt in de tuin kinderliedjes te zingen met een kaasschaaf in mijn hand. En ik zit ook niet de hele dag piemels uit te knippen die eruit zien als de piemel van Stefan. Nu deed ik dat wel. Ik had ze in alle kleuren: dikke piemels van eenentwintig centimeter, die ik met plakbandjes aan elkaar plakte en ze als slingers door het hele huis hing. Ook een paar voor de ramen. En ik verstuurde ze in mooie grote enveloppen naar alle mensen in de buurt met een briefje erbij. De piemel van Stefan Pijpers, van de Papaverstraat 14, wenst u heel fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

3 Ik had het met gouden letters opgeschreven. Heel sierlijk. Zoiets doet een normaal mens niet. En het was trouwens helemaal geen kerst en nieuwjaar, maar zomer. Daarom liet Stefan me opnemen. Meer hoefde ik er niet voor te doen. Ik had verwacht dat het lastiger zou zijn, want ik had nog een heleboel andere dingen bedacht. In Jelgersstate was ik veilig, buiten bereik van de club. Om mezelf nog veiliger te maken, besloot ik om niet te praten. Helemaal niet. Tegen niemand. Zo kon ik geen dingen zeggen die mezelf en de club zouden verraden. Zo kon ik niet praten over Laetitia Gonfroe en over de moord die ik moest plegen en over hoe bang ik was. Want ook al dacht iedereen dat ik gek was, stel je voor dat iemand ontdekte dat de moordclub echt was. Wat zou er dan gebeuren? Dan gingen we misschien alle vier de politiecel in. Stil zijn was de beste manier. En ik was er goed in. Heel goed. Het lukte me zelfs om stil te blijven tegen Lisa, niet te reageren op haar dreigementen toen ze bij me op bezoek was. Zo lang ik in Jelgersstate was en bleef zwijgen, was de club dood en waren Laetitia Gonfroe en alle andere mensen op de lootjes levend. Want ik dacht dat Lisa niet verder durfde met de club voordat ze zeker wist dat ik mijn mond had gehouden. Het lukte me om iedereen uit mijn buurt te houden. Stefan, Lisa, Abigail en Faiza. Door niet te praten, door ze te negeren, door te gaan gillen of door ze vanachter glas aan te vallen. Ik moest gewoon doen wat iedere gek zou doen: gek doen. Alles ging goed. Totdat Gijs over trauma s en dingen begon die ik vroeger had meegemaakt. Over posttraumatische stressstoornis en dissociaties. Over het blootleggen van alles wat ik diep had weggestopt. Ik wilde het niet. Ik wilde er niet meer aan denken. Alles van toen moest blijven waar het was, in het verste en donkerste plekje van mijn geheugen. Maar hoe ik ook probeerde het tegen te houden, steeds kwamen er fragmenten van beelden, geluiden en geuren vrij. s Nachts in mijn bed rook ik de geur van alcohol en zweet, als ik mijn tanden stond te poetsen zag ik in de spiegel mijn huilende baby-zusje. Aan het ontbijt hoorde ik geschreeuw en het geluid van brekend servies. Alles was smeriger, rauwer en gruwelijker dan ooit. En het moest weg. Uit mijn leven en uit mijn hoofd. Ik mocht Gijs niet nog eens de kans geven om alles wat ik al die tijd had verborgen naar boven te halen. Ik vond hem stom, haatte hem zelfs. Ook al was hij lang en had hij grote voeten in mooie schoenen, en ook al hield ik daar zo van. Gijs met zijn traumagedoe was veel erger dan mijn eigen leven met Lisa en de moordclub. Alles was beter dan Gijs, zelfs moord. Dus moest ik weg uit Jelgersstate. Zo snel mogelijk. En er was maar één manier om dat te doen.

4 Op de dag dat ik uit de separeer kwam, stal ik Trudy s mobiele telefoon en stuurde ik Lisa een sms-je. Haal me hier weg. Ik sloot af met de letter M. Ongezien legde ik de mobiel terug op het bureau van Trudy. Daarna waste ik mijn handen twintig keer en maakte ik mijn kamer schoon. Anderhalf uur later stond Lisa in de tuin van Jelgersstate. Ze tikte zachtjes met haar ring tegen mijn raam. Ik lag op mijn bed bij te komen van het schoonmaken. Van Trudy hoefde ik niet mee naar creatieve therapie omdat het de laatste keer zo uit de hand was gelopen. Ze vond het beter dat ik die week nog even niet ging. Ik vond het best. Ik ging toch niet meer, nooit meer. Ik had Fyona bij het ontbijt gezien. Haar lip en linkeroog waren nog een beetje gezwollen en op haar wangen en kin zaten korsten in de vorm van dunne strepen. Fyona was apathisch, ze bewoog amper en maakte geen geluid. Ze keek de hele tijd alleen maar naar haar bord, waar Trudy twee broodjes met kaas op had gelegd. Maar ze at helemaal niets. Vlug kwam ik overeind en zette het raam op een kiertje. Verder kreeg ik het niet open. De ramen in Jelgersstate hebben allemaal een beveiliging, zodat de bewoners niet stiekem kunnen ontsnappen of zelfmoord kunnen plegen door op de tweede of derde verdieping uit het raam te springen. David had me verteld dat het vroeger wel eens was gebeurd. Toen Jelgersstate net Jelgersstate was en de eerste gekken arriveerden. Ze sprongen bij bosjes naar beneden, zei David. Dat had hij gelezen in een boekje over de geschiedenis van het huis. David geloofde dat er geesten in Jelgersstate rondspookten. Soms kon hij ze horen en voelen. Dan bliezen ze in zijn gezicht en fluisterden vreemde onverstaanbare woorden. Het waren volgens David dolende geesten die nog altijd geen rust hadden gevonden na de zelfmoord van hun baasje. Zo zei hij dat. Maar maak je niet druk hoor, zei hij. Ik zweer het: als ik ooit het hoekje om ga, laat ik jou met rust. En dan deed hij alsof hij tussen zijn wijs- en middelvinger door spuugde. Lisa keek me afwachtend aan. Ze glimlachte zelfs een beetje. Ik wist niet of ik alweer wilde praten. Hai, zei Lisa. Ga je met me mee? Ze bewoog haar hoofd met een kort knikje richting de tuin. Nee, besloot ik. Stil zijn was voorlopig beter. Lisa keek ongemakkelijk om zich heen. Kom je? Als je het raam opendoet, kan ik je helpen. Ze knikte en glimlachte opnieuw. Wat deed ze gek. Anders. Lief. Te lief.

5 Ik duwde tegen het raam om haar te laten zien dat het niet verder open wilde. Maar Michelle, hoe wil je het dan doen?, vroeg ze terwijl ze haar hoofd schuin hield. Wil je soms gewoon de voordeur uitlopen? Ik knikte. Dat was precies wat ik ging doen. Vlug pakte ik mijn schoenen en trok mijn veters onder mijn kussen vandaan. Zonder veters in mijn schoenen kon ik niet vertrekken. Zo snel ik kon reeg ik mijn veters door de gaatjes in mijn schoenen. Ondertussen dacht ik na over wat ik nog meer mee moest nemen. De pillen. Die sowieso. Ik keek naar het bord aan de muur met daarop de laatste kleurplaat van David en mij. De kleurplaat met de gouden randen. Kon ik die meenemen? Ik keek naar Lisa. Ze glimlachte, de spieren in haar kaken spanden zich. Lukt het, Michelle?, vroeg ze door de kier van het raam. Ik knikte. Mijn veters zaten op hun plek. Het vest met de slaappillen pakte ik uit mijn kast en trok hem aan. Met mijn vingers voelde ik aan de pillen. Ze waren er nog, en ze voelden heel glad aan. Ik keek naar de kleurplaat van David en mij. Langzaam ging ik met mijn vingertop langs de gouden randen. Als ik de kleurplaat zou laten hangen, zou ik hem nooit weer zien. Nee. Snel trok ik het papier onder de magneten vandaan en vouwde de kleurplaat zo klein mogelijk op. Het werd een pakketje ter grootte van een halve envelop. Ik plette het tussen mijn handen om het nog platter te maken, daarna stopte ik het in mijn achterzak. Tevreden keek ik om me heen. Dit was het wel, meer had ik niet nodig. Ik wacht op je bij de parkeerplaats, zei Lisa met haar mond door de kier. Zie ik je zo? Zonder te antwoorden liep ik mijn kamer uit. Dag kamer, zei ik in mezelf. Dag gang, dag deuren. Dag plafonds. Dag lampen. Dag kozijnen. Dag drempels. Dag gekke mensen. Dag Gijs, doe je de groeten aan Maria met de dikke lippen? Daag. Tot nooit meer ziens. De gangen, de woonkamer en de algemene ruimtes waren leeg omdat iedereen bij creatieve therapie zat. Zo stil ik kon sloop ik langs de kantoren, ik leek wel een voortvluchtige. Bij de receptie kon ik niet verder omdat daar iemand zat. Een mevrouw met grijs haar en een paars jurkje. Ze zou vast willen weten wie ik was omdat zij de enige was die de deur kon opendoen. Als gek kwam je Jelgersstate wel in, maar niet zomaar uit. De receptioniste moest op een knop drukken om de buitendeur te openen. En dat deed ze pas als ze zeker wist dat je niet gek was. Vlug draaide ik me om en liep richting de waskamer die speciaal bedoeld was voor het personeel, cliënten mochten daar niet komen. David had me een keer laten zien waar die waskamer zich bevond. Voor als je zelf eens schone lakens wilt pakken, had hij tegen me gezegd. Ik had hem er niet naar gevraagd, natuurlijk niet. Maar David wist precies wat ik

6 nodig had. Hij was niet gek, hij hield alleen niet van het leven. Dat kan toch? Sindsdien pakte ik zo nu en dan schone lakens, meestal iedere dag. In de waskamer hingen ook de witte jasjes van de therapeuten. Niet iedereen droeg er eentje, maar sommige therapeuten vonden het fijn om te worden herkend als heel belangrijk en dus droegen zij wel een wit jasje. Ik glipte de waskamer in, haalde de vier staarten uit mijn haar en maakte er één van. Toen trok ik een jasje van een kledinghanger. Ik inspecteerde de kraag op haren en bruine randjes en rook aan de binnenkant van de mouwen waar de oksels horen te zitten. Geen haren, geen randjes, geen zweetlucht. Het jasje was schoon en dus trok ik het aan. Ik bekeek mezelf in de spiegel die boven de wastafel hing. Hallo dokter Pijpers, fluisterde ik, aangenaam kennis te maken. Ik zwaaide naar mezelf, wreef met mijn handpalmen over mijn wangen om ze wat kleur te geven en liep het washok uit, richting de receptie. Daar zat nog altijd de grijze mevrouw met het paarse jurkje. Ze keek op toen ze me zag en lachte naar me. Zonder iets te zeggen wees ik richting de deur. Ik hoopte maar dat ze geen rare vragen zou stellen. Naar buiten?, vroeg ze. Ik knikte en glimlachte terug. Momentje, zei ze vrolijk. Ze drukte waarschijnlijk op de knop achter de balie want de buitendeur ging met een klik open. Mijn hart maakte een sprongetje, ik was verbaasd hoe gemakkelijk dit ging. Waarschijnlijk liepen onbekende therapeuten in en uit. Net toen ik de deur verder opentrok om naar buiten te kunnen stappen, riep de vrouw naar me. Wacht! Ik liep door. Mevrouw, wacht! Ik hoorde hoe het paarse jurkje haar stoel naar achteren schoof en opstond. Snel trok ik de deur achter me dicht en liep de stenen trap af. Op een drafje liep ik de voortuin in. Lisa, ik moest haar vinden. Maar ik wist niet waar de parkeerplaats was. Toen Stefan me bij Jelgersstate bracht, zong ik keihard het Wilhelmus met mijn ogen dicht. Ik had die hele parkeerplaats nooit gezien. Achter me hoorde ik voetstappen in het grind. Mevrouw! Ik wilde rennen, sprinten, maar het lukte me niet. Mijn benen voelden alsof ze van spaghetti waren. Mijn keel werd dichtgeknepen en mijn hart schoot bijna mijn borstkas uit.

7 Ineens werd ik bij de schouder gegrepen. Ik dacht dat ik doodging. Dit wilde ik niet. Niet weer terug. Niet meer naar Jelgersstate, niet meer naar Gijs. Net toen ik wilde gaan gillen, begon de vrouw tegen me te praten. Mevrouw, hijgde ze. U hebt iets laten vallen. Ik draaide me naar haar om. Misschien is het wel belangrijk, zei ze terwijl ze me een pakketje papier overhandigde. Ik hoefde er niet eens naar te kijken, ik wist al wat het was. Het was de kleurplaat van David en mij. Hij was uit mijn zak gevallen. Ik stak mijn hand uit, pakte het pakketje aan en stopte hem in de zak van het therapeutenjasje. Bedankt, zei ik zacht. Toen draaide ik me om en liep zo rustig mogelijk weg. Graag gedaan hoor, riep de vrouw me na. Het zou vervelend zijn als u speciaal voor die papieren moest terugkomen. Dat vond ik ook. Lisa zat al in de auto op me te wachten. Het was niet moeilijk om de parkeerplaats te vinden. Als je Jelgersstate uitloopt, moet je gewoon rechtdoor lopen, het tuinhek door en dan is daar aan de rechterkant de parkeerplaats. Lisa zwaaide naar me. Ze had de deur van de passagiersplek opengezet. Snel keek ik naar de zitting. Schoon. Gelukkig maar. Toen ik instapte zei Lisa niets. Zelf deed ik dat ook niet. Ik wilde nog niet praten, het lukte me ook niet, want ik wist niet wat er ging gebeuren. Wat zou Lisa met me doen? Wilde ze nog altijd dat ik Laetitia Gonfroe ging vermoorden? Hoe moest ik dat ooit doen als ik het niet eens wilde? Ik durfde Lisa niet te vragen hoe het zat. Eigenlijk durfde ik niet eens bij haar in de buurt te zijn, maar ze was mijn enige kans om aan Gijs te ontsnappen. Gijs was op dat moment enger dan Lisa. Met mijn hand omklemde ik de kleurplaat alsof die me kracht zou geven. Ik dacht aan de geel met blauwe tijger. Nog één keer keek ik om naar Jelgersstate en ik vroeg me af of David daar nog lag, in zijn stinkende kamertje in de kelder. Waar Lisa me naartoe zou brengen, wist ik niet. Ik kon het haar natuurlijk gewoon vragen. Dat zou heel simpel zijn. Waar gaan we naartoe? Maar dat betekende dat ik dan ook vragen terug kreeg, en dat wilde ik niet. En dus hoopte ik maar dat, waar we ook naartoe gingen, dat Abby en Faiza er ook zouden zijn. Lisa reed weg en ik kon het grind onder de auto horen knerpen. En ineens voelde ik me heel erg schuldig. Over dat ik was gevlucht en dat ik lekker in Jelgersstate zat terwijl Stefan thuis alleen met de meisjes was en mijn vriendinnen met de moordclub zaten. Wat

8 stom, dacht ik bij mezelf, wat ongelooflijk stom. Ik ben geen goede vriendin. Ik moet het goedmaken. Ik weet nog dat ik dat dacht. Dat is alles wat ik me kan herinneren. Vanaf dat moment is mijn hele leven zwart. Echt.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan.

Geelzucht. Toen pakte een vrouw mijn arm. Ze nam me mee naar de binnenplaats van het huis. Naast de deur van de binnenplaats was een kraan. Geelzucht Toen ik 15 was, kreeg ik geelzucht. De ziekte begon in de herfst en duurde tot het voorjaar. Ik voelde me eerst steeds ellendiger worden. Maar in januari ging het beter. Mijn moeder zette een

Nadere informatie

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht

Ze zouden haar treiteren! Gegiechel achter haar rug. Gemene opmerkingen. Flauwe geintjes. Misschien wel een spin in haar cola... Ze zag het gezicht Ik ga niet! Jullie begrijpen er helemaal niets van! Carlijn liep stampvoetend de trap op. Ze was woedend. Haar hoofd bonkte. Ik ga niet! En daarmee uit! Carlijn smeet de deur van haar kamer achter zich

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02

Voor Indigo en Nhimo Papahoorjeme_bw.indd :02 Papahoorjeme_bw.indd 2 05-05-11 15:02 Papahoorjeme_bw.indd 3 05-05-11 15:02 Voor Indigo en Nhimo Tamara Bos Papa, hoor je me? met tekeningen van Annemarie van Haeringen Leopold / Amsterdam De liefste

Nadere informatie

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten.

Bert staat op een ladder. En trekt aan de planten die groeien in de dakgoot. Hij verstopt de luidspreker en het stopcontact achter de planten. Helaas Wanneer besloot Bert om Lizzy te vermoorden? Vreemd. Hij herinnert zich het niet precies. Het was in ieder geval toen Lizzy dat wijf leerde kennen. Dat idiote wijf met haar rare verhalen. Bert staat

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen.

We hebben verleden week nog gewinkeld. Toen wisten we het nog niet. De kinderbijslag was binnen en ik mocht voor honderd euro kleren uitkiezen. Woensdag Ik denk dat ik gek word! Dat moet wel, want ik heb net gehoord dat mijn moeder kanker heeft. Niet zomaar een kankertje dat met een chemo of bestraling overgaat. Nee. Het zit door haar hele lijf.

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!).

l Wouter mag Floor niet slaan. l Wouter mag geen alcohol drinken (geen druppel!). 3. Net keek mama heel beteuterd toen ze me een nachtzoen kwam geven. Vind je het echt erg dat ik zoveel moet werken? vroeg ze. Wat moest ik daarop zeggen? Ze keek zo droevig! Valt wel mee, hoor, zei ik.

Nadere informatie

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4

Televisie. binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_ indd 4 Televisie 4 binnenwerk_herrie 64 pagina s inclusief schutbladen_26 03 2014.indd 4 Weet jij wat ik nou weleens zou willen weten? riep Herrie. Ik zou weleens willen weten waarom ik weer geen televisie mag

Nadere informatie

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden

Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden Gijsje zonder staart geschreven door Henk de Vos (in iets gewijzigde vorm) Er was eens een klein lief konijntje, dat Gijs heette. Althans, zo noemden zijn ouders hem, maar alle andere konijntjes noemden

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam

Hans Kuyper. F-Side Story. Tekeningen Annet Schaap. leopold / amsterdam Hans Kuyper F-Side Story Tekeningen Annet Schaap leopold / amsterdam De eerste woorden Naomi was geen bang meisje. Nou ja, meestal niet. Extreem grote spinnen ging ze liever uit de weg, en al te opdringerige

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang.

Die nacht draait Cees zich naar me toe. In het donker voel ik heel zachtjes zijn lippen op mijn wang. Vanavond ga ik mijn man vertellen dat ik bij hem wegga. Na het eten vertel ik het hem. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van deze laatste maaltijd. Met vlaflip toe. Ik hoop dat de klap niet te hard

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten

Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten Doortje Eerste druk, september 2009 2009 Tiny Rutten isbn: 978-90-484-0769-9 nur: 344 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgenomen

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

www.queridokinderboeken.nl

www.queridokinderboeken.nl www.queridokinderboeken.nl Copyright 2013 Joke van Leeuwen Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt, in enige vorm of op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

Vlinder en Neushoorn

Vlinder en Neushoorn Vlinder en Neushoorn Hoi, zei Vlinder. Hoi, zei Neushoorn, hoewel hij meestal niets zei. Maar hij was in een goede bui. Vlinder streek neer op de hoorn van Neushoorn en leek erg zenuwachtig. Hoi! zei Vlinder

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin

Hoofdstuk 1. De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Hoofdstuk 1 De eerste dag op een nieuwe school met een nieuw begin Rosanne is een meisje niet te dik niet te dun met lang donker bruin haar een meisje net zoals alle andere meisjes. Ze heeft vroeger gewoon

Nadere informatie

1 Kussen over mijn hoofd

1 Kussen over mijn hoofd 1 Kussen over mijn hoofd De woonkamerdeur valt met een klap achter mij dicht. Ik ren de trap op, sla hier en daar een tree over. Niet vallen, denk ik nog, of misschien wel vallen. Mijn been breken en dan

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker

Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker Het paaltje van Oosterlittens Er stond weer een pot met bonen! Elke avond kreeg de schoenmaker van Oosterlittens bonen te eten. Maar de schoenmaker klaagde nooit. Hij was te arm om vlees te kopen. Elke

Nadere informatie

Inhoud Stoelendans 7 De onderbroek van Superman 13 Een zwart schaap 19 Ergens in Amsterdam 25 Wat kost die tosti? 30 Met de kermis mee 34 Moppermoeder 39 Stinkzwam 43 Met de billen bloot 47 Vechten, vocht,

Nadere informatie

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau

Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen. En zei: vandaag word mevr. Catharina. 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Een buik van wol. Tom! Tom! Cato kwam hard aan rennen En zei: vandaag word mevr. Catharina 90 jaar en ik wil haar een heel mooi cadeau Geven. Ja maar wat zei Tom. Umm wacht ik Weet het zei Cato een herinnering.

Nadere informatie

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen.

Nooit had zijn moeder over haar vader gesproken en nu hij dood was, moest ze de hele dag huilen. 9-12 jaar De villa van Spoek De villa van Spoek was een grote villa aan de Tapijtweg nummer elf in het stadje Sonsbeek. Het huis stond aan een brede rivier en had een lange oprijlaan van glimmende witte

Nadere informatie

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders

Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders Leo Leeuwtje Eerste druk, 2013 2013 Arinka Linders AVI E5 M6 Illustraties: Michiel Linders isbn: 9789048431052 nur: 282 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja

Voorwoord. Veel leesplezier! Liefs, Rhijja Voorwoord Verliefd zijn is super, maar ook doodeng. Want het kan je heel onzeker maken. En als het uiteindelijk uitgaat, voel je je intens verdrietig. In dit boek lees je over mijn liefdesleven, de mooie,

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Tussen de palen I E F

Tussen de palen I E F Gerard van Gemert Tussen de palen KIEF I E F D E G O ALT J E S D Rotjongens Fietsen we samen? vroeg Joeri. Is goed, antwoordde Daan. Even mijn tas pakken. Oké, zei Joeri. Dan loop ik vast naar de fietsen.

Nadere informatie

2. Het kistje. Joost weet niet wat hij hoort. Geadopteerd. Hij!

2. Het kistje. Joost weet niet wat hij hoort. Geadopteerd. Hij! 1. Ziek Ademt hij nog wel? Angstig kijkt Joost naar zijn vader. Het zal toch niet nu gebeuren, net nu zijn moeder even een boodschap doet. Hij buigt zich voorover tot heel dicht bij het gezicht van zijn

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

JANA BAESKENS VERONICA. Dagboek van een moordenaar

JANA BAESKENS VERONICA. Dagboek van een moordenaar JANA BAESKENS VERONICA Dagboek van een moordenaar Proloog Ik ben Veronica. Dat is precies de zin waarmee ik mijn dagboek moet beginnen. Een eenvoudige zin waar niemand veel van verwacht. Een onschuldige

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

De gelukkige olifant

De gelukkige olifant De gelukkige olifant Voor Geesje, Mats, Rinke en Samuel Youp van t Hek De gelukkige olifant TEKENINGEN GEORGIEN OVERWATER Leopold / Amsterdam Eerste druk 2011 2011 tekst: Youp van t Hek Omslag en illustraties:

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn

Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Het tweede avontuur van Broer Vos en Broer Konijn Oom Remus bron. Z.n., z.p. ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/remu001twee01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven J.C. Harries 2 [Het

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden.

Ik moet Claire nu niet aankijken. Wij kennen elkaar te goed. Mijn ogen zouden me verraden. 1. We gaan eten in een restaurant. Serge heeft gereserveerd; dat doet híj altijd. Het is zo n restaurant waar je drie maanden van tevoren moet bellen. Of nog langer. Serge belt nooit drie maanden van tevoren.

Nadere informatie

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder

Edward van de Vendel. De grote verboden zolder Edward van de Vendel De grote verboden zolder Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2017 www.queridokinderboeken.nl www.edwardvandevendel.com Copyright 2017 Edward van de Vendel Niets

Nadere informatie

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis.

Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. 1 Weer loop ik door de draaideur van het Lucasziekenhuis. Dat is nu al de derde keer in een paar dagen. We moeten vandaag op de eerste verdieping zijn, kamer 105. Mevrouw dr. W.H.F. Scheltema, internist,

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al

tje was saai. Haar ouders hadden een caravan, waarmee ze ieder jaar in de zomer naar Frankrijk gingen. Ook voor deze zomer was de camping al Hoofdstuk 1 Echt? Saartjes mond viel open van verbazing. Maar dat is supergoed nieuws! Ze sloeg haar armen om haar vriendin heen. Waaah, helemaal te gek. We gaan naar Frankrijk. Zon, zee, strand, leuke

Nadere informatie

Buitengewoon bijzonder buitenaards

Buitengewoon bijzonder buitenaards Hoofdstuk 1 Buitengewoon bijzonder buitenaards Zijn verhaal had hij geschreven op een kladblok, maar dat kladblok was hij kwijt. Hij wist nog wel hoe het begon: schreef hij. Zijn achternaam deed er eigenlijk

Nadere informatie

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?!

!!!!! !!!!!!!!!!!! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams)! (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel)! Hoe voel je je nu? Beter?! Uit: Glazen Speelgoed (Tennesse Williams) Jim Laura Jim Laura Jim wijn aan) Laura Hallo Laura (zacht) Hallo. (Ze schraapt haar keel) Hoe voel je je nu? Beter? Ja. Ja, dankje. Dit is voor jou. Een beetje

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Krabbie Krab wordt Kapper

Krabbie Krab wordt Kapper E-boek Geschreven en Vormgeving Esther van Duin Copyright Esthers Atelier www.esthersatelier.nl email info@esthersatelier.nl Krabbie Krab wordt Kapper Krabbie krab was een kunstenaar. Hij maakte beelden

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

Het verhaal van. de bomen

Het verhaal van. de bomen Het verhaal van de bomen 24 Mr finney liep fluitend het bos in. Hij snoof een paar keer heel diep. Niets ruikt lekkerder dan een bos waar het net geregend heeft! Pinky Pepper zou het hier vast mooi vinden.

Nadere informatie

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.

't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail. 't gummybeertje le journal D' Hoge School redactie: Tom & Senne 24-10-08 jaargang 3 nr. 7 http://zevensprong.org frankieweyns@hotmail.com Het aapje en de sleutels Er was eens een man en die had de sleutels

Nadere informatie

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets.

Stomme trutten. Qatar, Qatar!, giechelen de meisjes voor het huis aan de overkant. Kelly heeft gelijk. Nu zijn ze op de fiets. Stomme trutten Kijk, die stomme trutjes zijn er weer. Kelly wijst naar buiten. Sanne kijkt nieuwsgierig uit het raam. Voor het huis aan de overkant staan twee meisjes. Meisjes met blonde paardenstaartjes.

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong

Twee blauwe vinkjes. Door: Lenneke Sprong Twee blauwe vinkjes Door: Lenneke Sprong Nog steeds maar een vinkje. Buiten begon de zon te schijnen, waardoor er schaduwen op de lichtblauwe muur ontstonden. Waarom ontvangt hij niet mijn berichtje vroeg

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival

Zombie! Tommy Donbavand. Met tekeningen van Tom Percival Zombie! Tommy Donbavand Met tekeningen van Tom Percival Spannend Zombie! Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: Zombie! Oorspronkelijke uitgever: Barrington Stoke Ltd Auteur: Tommy Donbavand

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug.

veeg de tranen van me weg. Ik kijk nog eens rond en er valt een hoop spanning van me af. Er komt zelfs een kleine glimlach op me gezicht terug. Het DOC Ik kruip in één van de buikpijn terwijl ik in bed lig. Mijn gedachten gaan uit naar de volgende dag. Ik weet wat er die dag staat te gebeuren, maar nog niet hoe dit zal uitpakken. Als ik hieraan

Nadere informatie

Er waren eens vier kleine konijntjes. Ze heetten Flopsie, Mopsie, Wipstaart

Er waren eens vier kleine konijntjes. Ze heetten Flopsie, Mopsie, Wipstaart Er waren eens vier kleine konijntjes. Ze heetten Flopsie, Mopsie, Wipstaart en Pieter. Ze woonden met hun moeder in een diep hol onder de wortels van een grote, dikke dennenboom. Kinderen, zei moeder Konijn

Nadere informatie

Ik dacht even dat het weer een droom was. Maar dat is niet zo. Je bent me niet vergeten. Ondanks alles. Kom je nog een keertje langs?

Ik dacht even dat het weer een droom was. Maar dat is niet zo. Je bent me niet vergeten. Ondanks alles. Kom je nog een keertje langs? Brieven aan Nathalie Door: Margo Hoogenberk Wat was het fijn je weer te zien. Ik geloofde het niet toen ze zeiden dat er bezoek voor me was, ik ben dat niet gewend. Het was niet eens bezoekuur. Ik droom

Nadere informatie

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen.

Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. 6-9 jaar Dolfje Weerwolfje en de verdwenen dierentuindieren Op een avond besloot Dolfje naar de dierentuin te gaan. Er stond een mooie volle maan aan de hemel, dus Dolfje was geen gewone jongen. Hij had

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier.

TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. TONEELSTUK Marama en de krokodillenrivier. AKTE I Scène 1 In een Afrikaans dorpje staan wat hutjes en zijn de mensen bezig met alledaagse dingen: er wordt water gehaald, eten gemaakt, kinderen spelen buiten...

Nadere informatie

Noah(een kerstverhaal)

Noah(een kerstverhaal) Noah(een kerstverhaal) Josja loopt mopperend tussen de tafeltjes door. Hij heeft een hotelletje aan de rand van Bethlehem. Het is druk in zijn hotel en alles loopt in het honderd. Daarom is hij binnensmonds

Nadere informatie

De jongen die niet griezelen kon

De jongen die niet griezelen kon De jongen die niet griezelen kon Er was eens een jongen die niets griezelig vond. Als er verhalen verteld werden waar iedereen kippenvel van kreeg, begreep hij niet wat daar eng aan was. Als mensen hem

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Louis van Dievel. De onderbroek

Louis van Dievel. De onderbroek DE ONDERBROEK Louis van Dievel De onderbroek 2015 Louis van Dievel & Uitgeverij Vrijdag Jodenstraat 16, 2000 Antwerpen www.uitgeverijvrijdag.be In samenwerking met Wablieft Kardinaal Mercierplein 1, 2800

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24.

LES 10. Sluipaanval. Doe Lees 1 Samuël 24. LES Sluipaanval Ben je wel eens gepest? Is er iemand die altijd vervelend tegen jou doet? Heb je ooit geprobeerd om die persoon terug te pakken? (Zie 1 Samuël 24; Patriarchen en Profeten, blz. 603-615)

Nadere informatie

Extra Materiaal groep 1-2

Extra Materiaal groep 1-2 Extra Materiaal groep 1-2 Les 1, extra. Verhaal van de zon en de wind Les 3, begin. Gedichten met poppen Les 3, extra. Verhaal De Tempel met de 1000 spiegels Les 5. Kleurplaat Wie is de sterkste? Het was

Nadere informatie

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige.

Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Burn out Verslag van een ervaringsdeskundige. Nu GAP-deskundige. Ik was al een tijd druk met mijn werk en mijn gezin. Het viel mij zwaar, maar ik moest dit van mezelf doen om aan de omgeving te laten zien

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN

WAAROM DIT BOEKJE? VERBODEN WAAROM DIT BOEKJE? Dit boekje gaat over seksuele intimidatie op het werk. Je hebt te maken met seksuele intimidatie als een collega je steeds aanraakt. Of steeds grapjes maakt over seks. Terwijl je dat

Nadere informatie

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur De soapstory van Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur door Margriet Keller Zwabber & Spons Inhoud: Die keer dat Zoë Zwabber terechtkwam bij haar Samuel Augustinus Melchior Spons gabber 2 Die

Nadere informatie

Paul van Loon. Allemaal Onzin. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam

Paul van Loon. Allemaal Onzin. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam Paul van Loon Allemaal Onzin Tekeningen Hugo van Look Leopold / Amsterdam Onzin Vladimir kan niet slapen. Hij ligt in bed en staart naar het raam. De maan schijnt door de gordijnen. Plotseling ritselt

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

D Artagnan gaat naar Parijs

D Artagnan gaat naar Parijs D Artagnan gaat naar Parijs Artagnan reed op zijn oude paard, een uitgeputte knol met een trieste blik. Ook al was zijn paard op zijn minst vreemd te noemen en ook al waren de kleren die hij droeg verbleekt,

Nadere informatie

Kom jij ook uit een ei?

Kom jij ook uit een ei? Kom jij ook uit een ei? Er was eens een prachtig bos. Er groeiden de hoogste bomen en allerlei prachtige bloemen. Er was een vijver en een groot grasveld, waar je lekker kon spelen. Maar om het bos stond

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8

De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 De Man van de Toekomst Module Theater Groep 7-8 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl De

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

In dit gebouw vragen ze je: Kan je op je rug in slaap vallen? Ze vragen je: Zie je vaak iets vanuit je ooghoek dat er later niet blijkt te zijn?

In dit gebouw vragen ze je: Kan je op je rug in slaap vallen? Ze vragen je: Zie je vaak iets vanuit je ooghoek dat er later niet blijkt te zijn? Loopdrang De gangen in dit gebouw beginnen alweer nog voordat ze zijn geëindigd. Het zijn cirkels. Dit gebouw was vroeger een opvanghuis voor demente bejaarden. En de gangen hier lopen rond, omdat sommige

Nadere informatie

HANDIG SPELEN MET EEN HOND

HANDIG SPELEN MET EEN HOND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG SPELEN MET EEN HOND OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER SPELEN MET EEN HOND. JE

Nadere informatie

Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1. Brieven aan bijna niemand anders

Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1. Brieven aan bijna niemand anders Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 1 Brieven aan bijna niemand anders Ahlberg en Tellegen 13-12-11 14:29 Pagina 2 ander werk van toon tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006

Nadere informatie

Plakzijde Schutblad links Schutblad rechts Ziek Eerder verscheen: Niks zeggen! Bekroond met een Vlag en Wimpel 2008 www.gideonsamson.nl www.leopold.nl Gideon Samson Ziek Leopold / Amsterdam Voor Jolijn,

Nadere informatie