Het mooie en rustige Sint Maarten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het mooie en rustige Sint Maarten"

Transcriptie

1 Het mooie en rustige Sint Maarten In het halve jaar dat ik in Sint Maarten stage heb gelopen, heb ik veel van het eiland gezien. Veel meer dan de gemiddelde toerist. Door regelmatig soms wel langer dan 2 uur te gaan hardlopen en in de weekenden veel te gaan wandelen, ben ik op plaatsen geweest waar de meeste mensen niet zo snel zullen komen. Tenslotte ben ik het eiland helemaal rondgelopen langs alle stranden. Maar dan ook echt alle stranden! Hierbij heb ik gemerkt dat ik steeds minder mensen tegenkwam, naarmate ik de mooiste plaatsen bereikte. Daarom ook dat ik dit lijstje heb opgesteld, om ook de mooie en rustige kant van Sint Maarten te laten zien. Allereerst kan ik op zondagavond aanraden om naar de strandtent La Bamba te gaan. Hier is elke week op zondag van tot een live band met Rock Classics. Met blote voeten door het zand lopen en een druk bezochte dansvloer. Een echte aanrader! Maar ik moet ook even waarschuwen voor de criminaliteit in sommige wijken. Op het hele eiland is het niet echt aan te raden om s avonds nog over straat te lopen, zeker als je alleen bent. Maar blijf vooral uit de buurt van: St. Peters, Middle Region, Cole Bay, Sandy Ground en Quartier D Orléan en omstreken. Met de auto is het niet zo n probleem, maar het zijn niet de gezelligste buurten. Bart Heiligers, januari 2012

2 Uitkijkpunt in de bergen Wat: Mooi uitkijkpunt voor een korte pauze. Locatie: Op de pas tussen St. Peters en Marigot. Bereikbaarheid: Ga niet te voet, want je moet door St. Peters. Dus met de auto rij je het dal van St. Peters in over de hoofdweg. Achteraan in het dal bij St. Peters sla je linksaf achter de Chinese supermarkt, de St. Peters Road. Rij deze weg helemaal uit, tot je bij de pas bent. Ga hier rechtdoor en je komt direct op een pleintje uit met een boom in het midden. Dit is het. Tijd: Houdt hier even een korte pauze om aan de drukte van het eiland te ontsnappen. Waarom: Je hebt hier een mooi uitzicht over Marigot en je kunt er lekker in de schaduw zitten en genieten van de rust. Tip: De boom is een mangoboom en verse mango s zijn lekker.

3 Uitkijkpunt in de bergen

4 Groot en rustig strand bij een resort Wat: Anse Marcel, een mooi en groot strand in een kleine en rustige baai. Locatie: Helemaal in het noorden van het eiland, aan de Franse kant, ligt een kleine baai genaamd Anse Marcel. Bereikbaarheid: Rij met de auto over de hoofdweg door Cul-de-Sac, de Rue de Cul de Sac. In het centrum buigt de weg opeens in een kuil met een slecht wegdek scherp naar rechts, net voordat hij bij de zee uitkomt. In die bocht moet je links inrijden en dan alsmaar rechtdoor de berg opklimmen. Onderaan de helling staat een bord van het Radisson resort en een claxon verbod (geloof ik). Het lijkt niet te kloppen, maar het is de juiste weg. Eenmaal bij het resort aangekomen aan het einde van de weg, zijn er genoeg parkeergelegenheden om de auto buiten het Radisson resort te parkeren. Het strand is vanaf hier gemakkelijk te voet bereikbaar via het resort. Het is zelfs (gedeeltelijk) bewegwijzerd. Tijd: Ca. 5 tot 10 minuten van de auto tot aan het strand. Waarom: Anse Marcel is een mooi, groot en vrij rustig strand in een kleine baai, omringd door bergen. Het enige minpunt is dat het personeel van de strandtenten daarentegen erg Frans en onbehulpzaam is. Tip: Neem een eigen voedselvoorraad mee. Zo kun je het onvriendelijk personeel ontwijken. Hoe de prijzen zijn, weet ik niet, want ik ben weggelopen voordat ik ook maar iets had besteld.

5 Groot en rustig strand bij een resort

6 Verlaten strandje om leuk te snorkelen Wat: Bell s Beach, een klein verlaten strandje. Locatie: Een paar honderd meter ten noordwesten van Anse Marcel. Bereikbaarheid: Vanuit het strand van Anse Marcel, is het een korte zwemtocht of wandeling over de rotsen noodzakelijk. Gewoon het water volgen en de makkelijkste route zoeken. Hierbij is licht klimwerk soms wel nodig, maar er kan desnoods altijd een stukje worden gezwommen. Na een kwartiertje tot 20 minuten kom je bij Bell s Beach uit. Tijd: Ca. 15 tot 20 minuten vanaf Anse Marcel tot Bell s Beach. Waarom: Het is een rustig en onbekend strand, waarschijnlijk vanwege de bereikbaarheid. Er is af en toe een bootje te vinden dat hier het anker heeft uitgegooid en er grazen enkele koeien rond in de buurt van het strandje. Tip: De route is te doen op teenslippers, maar ik kan je aanraden om met schoenen over de rotsen naar het strand te klimmen. Bij het strand is het ook aan te raden om te gaan snorkelen. De bodem blijft vrij ondiep, ook als men verder de zee in gaat. Let echter wel op voor zee-egels bij het betreden en het verlaten van het water. Het zandstrand verandert namelijk al snel in een rotsstrand als je enkele meters het water in loopt.

7 Verlaten strandje om leuk te snorkelen

8 Rotskust wandeling met touw voor de laatste klim Wat: Korte, maar ruige kustwandeling. Locatie: Van Little Bay naar Cay Bay. Bereikbaarheid: Bij het Belair Beach Hotel is het mogelijk om de auto te parkeren, maar dan sla je wel Little Bay over. Ben je te voet, dan is het eigenlijk mooier om door het Divi Little Bay resort naar het strand te lopen. Volg dit strand in westelijke richting (is wel duidelijk), langs het Belair Beach Hotel. Hierna wordt het strand rotsachtig en dit blijf je volgen. Tegen het einde is nog een rotswand, waarlangs iets meer moet worden geklommen, maar het is allemaal goed te doen. Ik ging hier regelmatig hardlopen en sprong van rotsblok naar rotsblok. Dus al wandelend is het zeker te doen. Als het strand naar recht afbuigt is het strand ineens op en hangt rechts een dik touw dat duidelijk zichtbaar is. Volg dit (kijk uit voor de cactussen) en je komt uit op een bouwterrein voor een nieuw resort. Vanaf hier kun je omdraaien, of over het bouwterrein (werkt toch nooit iemand) teruglopen naar de hoofdweg, die je dan kunt zien liggen. Tijd: Tussen 20 minuten (hardlopen) en een uur (wandelen) van het Divi Little Bay resort tot aan de bouwplaats. Waarom: Het is een mooi en rustig stukje kust, anders dan alle andere stranden. Bovendien is de hele tijd alleen maar natuur te zien, op het goed verzorgde resort na. Tip: Neem goede schoenen mee met een zachte zool voor goede wrijving. Dan kun je echt genieten en van rotsblok naar rotsblok springen. Ga s morgens vroeg voor 7 uur en je kunt nog enkele lokale vissers tegenkomen die altijd wel in zijn voor een praatje en misschien kun je zelfs wat vis voor het avondeten regelen.

9 Rotskust wandeling met touw voor de laatste klim

10 Vanaf de rotsen in het helderblauwe water duiken Wat: Snorkelen en van de rotsen springen in diep helderblauw water. Locatie: Ten noorden van Maho Beach en ten zuiden van Mullet Beach. Bereikbaarheid: Het makkelijkste is om bij Mullet Beach de auto te parkeren en dan langs het water blijven lopen in zuidelijke richting. Het hele stuk rotskust bevat inhammen (kleine baaitjes) met diep water. Doordat de rotsen loodrecht naar beneden lopen en vaak 5 tot 10 meter onder water pas uitvlakken, is het een ideale plaats om vanaf de rotsen in het water te springen en te gaan snorkelen. Tijd: Ca. 5 tot 10 minuten vanaf Mullet Beach. Waarom: Helder blauw water met veel vissen en soms zelfs een schildpad. Bovendien komt hier bijna niemand, op een verdwaalde wandelaar en soms wat lokale bevolking na. Veel mooier en leuker dan een gewoon zandstrand. Tip: Zoek naar een goede plaats om uit het water te komen, voordat je erin springt. Erin springen gaat vrijwel overal, maar eruit komen kan moeilijk worden. Neem ook schoenen mee, want de koraalrotsen zijn vlijmscherp. Denk eraan om een handdoek klaar te leggen bij het punt waar je het water wilt verlaten. Gebruik deze om je handen te beschermen tijdens het uit het water klimmen. Die rotsen snijden anders je handen open, geloof me!

11 Vanaf de rotsen in het helderblauwe water duiken

12 Vliegtuigen spotten zoals het nergens kan Wat: Vliegtuigen spotten vanaf het strand. Locatie: Maho Beach en Simpson Beach, bij Princess Juliana International Airport. Bereikbaarheid: Bij Maho zijn enkele parkeerplaatsen langs het water, maar bij Bliss (club ten zuiden van Maho Beach) kan men overdag gratis parkeren. Bij Simpson Beach zijn overal meer dan genoeg parkeergelegenheden. Tijd: Een uur op Maho is zo voorbij. Waarom: Er zijn niet veel plaatsen zoals Maho Beach waar je zo kort op de vliegtuigen kunt komen dat je ze bijna aan kunt raken. Bovendien is achter een opstijgende Boeing 747 staan een ervaring die je niet mag missen. Simpson Beach is niet echt een bijzonder strand. Je kunt er ideaal hardlopen vanwege de lengte en de rust, maar het is niet echt mooi door de vele bebouwing er omheen. Je hebt wel een mooi uitzicht op de landingsbaan van het vliegveld. Tip: Kijk van tevoren op de website van het vliegveld voor de dienstregeling. In het algemeen komen in de namiddag de meeste grote vliegtuigen. Zo kwamen op zondag binnen 2 uur tijd een stuk of 10 grote vliegtuigen, terwijl doordeweeks soms in 3 uur geen enkele grote komt.

13 Vliegtuigen spotten zoals het nergens kan

14 Naked Boy Hill Wat: Een korte klim naar de top met uitzicht over de mooiere kant van Sint Maarten. Locatie: Naked Boy Hill ligt tussen Guana Bay en Sucker Garden. Bereikbaarheid: Rij met de auto richting Guana Bay en ga onderaan de berg in Guana Bay naar links. Aan het einde van deze straat rij je tegen een muur op. Hier kun je ergens de auto parkeren. Plek genoeg in de villawijk. Loop vervolgens links omhoog. Er staat een bordje met privéweg of doodlopend o.i.d., maar dat is wel de juiste weg. Niet nogmaals naar links afslaan dus, maar rechtdoor omhoog lopen. Tijd: Zelf was ik 50 minuten onderweg, inclusief 10 minuten toptijd. Gewoon wandelend gok ik dat het zo n uurtje klimmen is en een half uurtje voor de terugweg. Waarom: Mooi uitzicht over Guana Bay, Quartier D Orléan, Philipsburg, St. Barth en de bergkam die in het midden van het eiland ligt. Tip: Het is ook met een 4x4 te doen, want de radiomasten bovenop de berg zijn per auto bereikbaar. Echter kan ik dit niet aanraden.

15 Naked Boy Hill

16 Kustwandeling door droog natuurlandschap Wat: Korte en vrij gemakkelijke wandeling langs een van de mooiste kusten op het eiland. Locatie: Langs de kust bij Guana Bay, Geneve Bay, Back Bay en Pointe Blanche. Bereikbaarheid: Rij met de auto richting Guana Bay en ga onderaan de berg in Guana Bay naar rechts. Aan het einde van deze straat is een pleintje waar je de auto kunt parkeren. Aan de rechterkant is een bouwval te zien van de villa van Stallone. De bovenste etage is verwoest na een orkaan. De route is vrij eenvoudig te vinden door gewoon de geitenpaden te blijven volgen langs het water. Bij Geneve Bay kom je aan het water uit, waarna je weer moet stijgen om de steile rotswand te vermijden. Het wijst allemaal voor zich. Alleen de laatste honderd meter is een beetje zoeken, maar de huizen zijn goed te zien, dus gewoon recht door de struiken lopen tot aan de asfaltweg is vaak het makkelijkst. Het eenvoudigste en mooiste is om de route heen en terug te lopen. Dan kan de auto gewoon in Guana Bay blijven staan. Tijd: Anderhalf uur (enkel). Waarom: Het is een heel mooi en rustig stukje natuur dat gemakkelijk bereikbaar is. Tip: Een lange broek is aan te raden, vanwege de vele cactussen en doornstruiken.

17 Kustwandeling door droog natuurlandschap

18 Een strand zoals je het alleen op foto s ziet Wat: Verborgen pareltje onder de stranden. Locatie: Happy Bay, ten westen van Grand Case aan de Franse kant. Bereikbaarheid: Vanuit Marigot passer je een rotonde als je in noordelijke richting wegrijdt. Hierna gaat de hoofdweg lang en rustig omhoog, waarna hij weer daalt. Onderaan deze helling aan de andere kant buigt de weg af naar rechts. Ga in die bocht linksaf en volg het bordje Friar s Bay. Op dit strand kom je dan ook uiteindelijk uit via een zandweg met kuilen. Loop dit strand (dat overigens ook niet verkeerd is) af in noordelijke richting. Als het zandstrand in een rotsstrand veranderd, moet je zo n 20 meter van het water vandaan in de bosjes een pad zien liggen. Er staat geloof ik zelfs een bordje bij. Volg dit pad en na een tijdje bereik je het strand van Happy Bay. Tijd: Vanaf Friar s Bay is het zo n 15 minuten lopen over heel makkelijk terrein. Waarom: Het strand van Happy Bay is een strand van de ansichtkaarten. Zonder de drukte van de bekende stranden, enkel mooier. Tip: Neem zelf wat te eten en te drinken mee, want er zijn geen strandtenten. Het is ook een prachtige snorkel locatie met helderblauw water en veel vissen en koraal.

19 Een strand zoals je het alleen op foto s ziet

20 Het strand van de filmsterren Wat: Lang en rustig strand met de grootste kans om beroemdheden te zien. Locatie: Baie Longue, bij de villawijk Les Terres Basses. Bereikbaarheid: Rij met de auto over de hoofdweg voorbij Porto Cupecoy, de berg omhoog. Dan is bij de eerste zijstraat naar links, aan de rechterkant (bij de afvalcontainers) een mogelijkheid om te parkeren. Loop deze straat aan de linkerkant in en wacht even tot er een auto komt die het hek opent. Dan met de auto meelopen en aan het einde van het meer aan de rechterkant komt een doorgang naar het strand aan de linkerkant. In het geval van een vriendelijke portier kun je ook proberen om via La Samanna op het strand te komen. Door dit strand helemaal af te lopen (3km) in westelijke richting, kom je uiteindelijk weer terug op diezelfde hoofdweg door de villawijk. Deze weg gewoon teruglopen en je vindt de auto vanzelf weer terug. Tijd: Anderhalf tot 2 uur. Waarom: Mooi en rustig strand met overal kleine poeltjes met vissen, krabjes en andere dieren. Bovendien is in deze buurt de kans om een bekend iemand tegen te komen het grootst, terwijl het een van de rustigste stranden is. Tip: Als het warm is, is het meteen heel erg warm op de terugweg door de villawijk. Langs het water koel je goed af door de wind, maar tussen de muren en bomen is geen zuchtje wind te bekennen. Neem voldoende drinken mee en vermijdt de warme middagzon als het even kan.

21 Het strand van de filmsterren

22 Twee verborgen stranden, helemaal voor jezelf Wat: Leuk strand met twee kleine verrassingen om de hoek. Locatie: Baie Rouge, ten noorden van de villawijk Les Terres Basses. Bereikbaarheid: Vanuit Marigot richting Les Terres Basses heeft de hoofdweg één kaarsrecht stuk. Aan het einde van dit rechte stuk moet je niet de hoofdweg naar links vervolgen, maar rechtdoor het zandweggetje volgen. Dit eindigt op een parkeerplaats met trappen naar het strand. Op het strand aangekomen is links het gewone strand, maar rechts zijn enkele rotsen. Klim hierop en loop iets verder. Na 30 meter houdt het op en is om de hoek het eerste verborgen strand al te zien. Dit is echter alleen zwemmend te bereiken. Zwemmen dus. Achter de tunnel door de rotsen ligt het volgende strand. Dit is eigenlijk nog mooier. Bovendien is deze hele kuststrook een mooie locatie om te snorkelen. Tijd: Parkeren aan het strand en een paar minuten zwemmen naar het strand. Waarom: Het strand van Baie Rouge is wel mooi en rustig, maar niet echt bijzonder. De twee verborgen stranden zijn echter heel erg aan te raden vanwege de privacy en de hoge rotswanden die de stranden omringen. Echt de moeite waard! Tip: Neem een waterdichte zak mee om enkele spullen droog mee te kunnen nemen. En neem eigen eten en drinken mee, want op beide verborgen stranden is natuurlijk geen strandtent te vinden.

23 Twee verborgen stranden, helemaal voor jezelf

24 Ingestorte grot, ofwel David s Hole Wat: Ingestorte grot aan het water. Locatie: Tussen Baie Rouge en Baie Aux Cayes. Bereikbaarheid: Parkeer de auto bij het strand van Baie Rouge. Loop van daaruit terug naar de hoofdweg en volg de andere kleine zandweg in oostelijke richting. Volg deze voor zo n 500 meter tot je bij het water uitkomt. Hier is aan de linkerkant het gat al te zien. Tijd: Ca. 5 minuten vanaf de parkeerplaats van Baie Rouge. Waarom: Mooi, rustig en uniek stukje natuur. Tip: Zwem er omheen om in de grot te komen. Het is niet ver.

25 Ingestorte grot, ofwel David s Hole

26 Mooiste kustwandeling op Sint Maarten Wat: De mooiste en rustigste kustwandeling op Sint Maarten. Locatie: Langs de kust tussen Anse Marcel en îlet Pinel. Bereikbaarheid: Parkeer de auto bij het Radisson Resort (zie Groot en rustig strand bij een resort ). Loop de weg iets terug omhoog en sla bij de eerste kruising linksaf om de kust in oostelijke richting te volgen. Uiteindelijk kom je bij een kleine zuiveringsinstallatie uit. Hierachter staat een bordje dat de route (Sentier des Froussards) aangeeft, maar het is eigenlijk gewoon het enige pad blijven volgen, tot je weer bij de toegangsweg naar het resort in Cul de Sac uitkomt. Tijd: Twee tot drie uur. Waarom: Deze kustroute komt langs een paar heel mooie en verlaten stranden. Ondertussen heb je prachtig uitzicht naar Tintamarre en Anguilla. Deze route begint eigenlijk in Grand Case (zoals het nog op veel kaarten staat aangegeven), maar deze bewegwijzerde route is niet meer bewegwijzerd en de route is bijna niet meer te vinden. Bovendien loopt deze door vrij moeilijk en gevaarlijk terrein, waardoor ik hem niet echt kan aanbevelen. Hij is daarentegen wel heel erg mooi! Tip: Een lange broek is aan te raden, vanwege de vele cactussen en doornstruiken.

27 Mooiste kustwandeling op Sint Maarten

28 Een absolute must met prachtige vergezichten Wat: De mooiste wandeling met de mooiste uitzichten over bijna het gehele eiland. Locatie: Over de bergrug tussen St. Peters en het vliegveld van de Cakehouse Road tot aan South Reward. Bereikbaarheid: Rij vanuit de Grand Marché (aan de rotonde aan het einde van het dal van St. Peters) langs de Kooyman. Rechts ligt nu een bushalte. Hierachter loopt rechts een straatje steil omhoog. Volg dit tot boven en op het punt waar de weg weer omlaag duikt, is aan de rechterkant het begin van de route. Dit is gemarkeerd met wat verf op de rots. Het begin is het moeilijkst te vinden, de rest van de route is redelijk goed te vinden en soms zelfs bewegwijzerd. Gewoon bovenlangs de bergkam blijven volgen. Onderweg kom je drie rode lichten voor de vliegtuigen tegen (let op de kwaliteit hiervan), een radarstation en een door de orkaan verwoest radiostation o.i.d. Tijd: Minstens drie uur tot aan South Reward. Waarom: Dit is gewoon de mooiste en ruigste wandeling met prachtige uitzichten over bijna het hele eiland en alle omliggende eilanden. Bovendien kun je de vliegtuigen zien opstijgen en vervolgens komen ze erg mooi langsvliegen. Tip: Een lange broek is aan te raden, vanwege de vele cactussen en doornstruiken. Neem ook voldoende eten en drinken mee, want het is een zware tocht. Wat ook erg mooi is om hier tegen de avond te komen. Het wordt langzaam donkerder, de lampjes gaan overal aan en de zon gaat onder in de zee. Echt prachtig! s Avonds is een vest ook aan te raden vanwege de voortdurend aanwezige wind. En de fotocamera natuurlijk niet vergeten! Er is een alternatief dat met de auto bereikbaar is. Volg dan bovenaan de berg niet rechts de wandelroute, maar rij met de auto aan de linkerkant de zeer steile helling op. Bovenaan is het 20 meter lopen naar een zendmast met ook redelijk mooi uitzicht over het eiland en een prachtige zonsondergang.

29

30 Een absolute must met prachtige vergezichten

31 Saba The Unspoiled Queen Wat: Het Nederlandse eiland Saba. Locatie: Een kleine 50 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Bereikbaarheid: Saba is met de boot of het vliegtuig bereikbaar. Met het vliegtuig is iets duurder, maar zeer zeker de moeite waard. Op Saba is de kortste landingsbaan in gebruik, wat het landen en opstijgen een unieke ervaring maakt. Tijd: Vanaf Sint Maarten is het een half uurtje vliegen. Binnen drie dagen kun je het hele eiland hebben gezien, inclusief een dag duiken. Maar een week genieten en tot rust komen is ook goed te doen. Waarom: Het is gewoon het mooiste en vriendelijkste eiland in de Caraïben. Het heeft 6 klimaatzone s, is maar 5 kilometer in doorsnede en toch 877 meter hoog. Het is eigenlijk gewoon één berg midden in de oceaan, tussen het koraal. Tip: Overnachten in de Eco Lodges in het regenwoud is zeer zeker aan te bevelen. Net als de klim naar de top, het hoogste punt van Nederland. Bij de Sandy Cruz trail zijn de uitzichten en de natuur prachtig, terwijl de route vrij gemakkelijk is. Duiken op Saba behoort tot de top 3 van beste duiklocaties en ik kan bevestigen dat het zeer zeker de moeite waard is!

32

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM

ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM ROUTE VOORBESPREKING GROEN 32 KM Algemeen: Limburg en zeker Zuid-Limburg is erg toeristisch. Je bent dus zelden of nooit alleen op een pad en de wegen en paden worden ook door wandelaars en mountainbikers

Nadere informatie

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm

Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Rondwandeling van Densberg naar de Kellerwaldturm Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 8,9 km.(± 2,5 uur) 429 meter (laagste punt is 376

Nadere informatie

VILLA EVORA! MEI 2015

VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA! MEI 2015 VILLA EVORA In de meivakantie van 2015 hadden wij het geluk om 12 dagen door te brengen in Villa Evora te Gazipasa van Maria en Sjef de Vries! Het bleek een geweldige plek voor een

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

Karpathos stranden Oostkust:

Karpathos stranden Oostkust: Karpathos stranden Oostkust: Vananda Beach ligt ten noorden van Diafani. Als je de boulevard afloopt richting het noorden kun je tussen de huizen door omhoog lopen. De weg loopt door een stukje bos en

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Drakia Chania Drakia Deze wandeling begint en eindigt in Drakia, een sfeervol en authentiek dorp boven Agria. Drakia heeft twee pleinen. Vanaf het bovenste plein is uitzicht over een deel van de route

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling

Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont 'De Twee Ourthes' wandeling Grande Mormont - Ourthe - Uitzichtpunt 'Twee Ourthes' - Uitzichtpunten Barrage de Nisramont - Filly - Grande Mormont ***** - 11,5 Km - 400 Hm - 4:00 uur Deze

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart

Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart Van de Maas (Givet) naar de Heilige Maagd met gouden Hart U kan Givet bereiken vanuit Beauraing of Dinant met de bus. Uitrusting : wandelschoenen en fluorescerend hesje voor de wandelaars; fietshelm en

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

KORTE STRUIN 13. Mei 2017

KORTE STRUIN 13. Mei 2017 Door het Nederrijkswald Door: Frans Sijben - Nijmegen KORTE STRUIN 13 Mei 2017 Kent u het Duitse Reichswald? Het grote bos tussen Gennep, Groesbeek, Kranenburg en Kleef? Het is een overblijfsel van een

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez

Trailrunning. RCN Camping Belledonne. Verleg je grens! Omgeving Alpe d Huez Omgeving Alpe d Huez Trailrunning RCN Camping Belledonne Verleg je grens! Trailrunning RCN camping Belledonne De omgeving van de Alpe d Huez is vooral bekend bij wielrenners. Toch zijn er veel indrukwekkende

Nadere informatie

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers

Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Vertrek te Felenne, voor avontuurlijke stappers Afgelegd parcours Het parcours is zeer gevarieerd, met steile beklimmingen en afdalingen Uitrusting : wandelschoenen, fluorescerend hesje. Respecteer de

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

La Palma Zaterdag 2 september

La Palma Zaterdag 2 september La Palma 2005 Zaterdag 2 september Om 02:00 uur staan we op. Berry zal ons wegbrengen naar Schiphol en ze staat prompt om 02:45 voor de deur. Er is bijna niemand op de weg en om 03.15 uur komen we bij

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens

STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4. Rondje Mook Anders. Aangepaste Versie Maart 2011. Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens STRUIN BULLETIN KORTE STRUIN 4 Rondje Mook Anders Aangepaste Versie Maart 2011 Zicht op de Mookerheide Een wandeling langs de Limburgs Gelderse Grens Door: Frans Sijben - Nijmegen Korte Struin 4: Rondje

Nadere informatie

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving

Luistertocht Burg-Reuland. Wegbeschrijving Luistertocht Burg-Reuland Burchtlieden uit Reuland, Eifel-gotiek en snelle postkoetsen Wegbeschrijving Start: Tourist Info Reuland-Ouren, Kulturhaus, Dorf 135 in Burg- Reuland (vroeger Dorf 106 a). Parkeermogelijkheden

Nadere informatie

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Doordat we het vertikt hebben om de Gele Berg te beklimmen dienen we wel

Nadere informatie

Wandelroute café du Midi (9,5 km)

Wandelroute café du Midi (9,5 km) Wandelroute café du Midi (9,5 km) 7 Wandelroute Café du Midi (9,5 km) Stempelplaats Café du Midi, Noordeindseweg 70, Delfgauw. wwwdumididelfgauw.nl Openingstijden: maandag t/m vrijdag vanaf 10.00 uur zaterdag

Nadere informatie

ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS

ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS ALPE D HUEZ DE REISGIDS VOOR FIETSERS Stijn Vanbosseghem V 1.0 20.04.2018 A. COL DE SARENNE CIJFERS Westzijde Lengte 3,0 km Gemiddeld % 7,5 % Hoogteverschil 227 m Voet 1.769 m Top 1.996 m Moeilijkheid

Nadere informatie

Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY

Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY Swingend curacao GEMAAKT DOOR MANDY Curacao Altijd al naar Curaçao willen reizen, maar staat de lange vlucht of de reissom u tegen? Zet deze gedachten even opzij! Het klinkt erg cliché, maar u stelt zich

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Wijzigingen voor de Topo-Gids

Wijzigingen voor de Topo-Gids Wijzigingen voor de Topo-Gids Grote Routepad van de trappisten abdijen van Wallonië : De volgende bladzijden vervangen sommige bladzijden van de numerieke versie. De huidige numerieke versie is nu geüpdatet.

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Routebeschrijving van Roma Ciampino (vliegveld G.B. Pastine) naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Roma/Firenze

Routebeschrijving van Roma Ciampino (vliegveld G.B. Pastine) naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Roma/Firenze Routebeschrijving van Pisa vliegveld Galileo Galilei naar Pienza: Volg de Strada Granda richting Firenze Volg op de randweg bij Firenze de snelweg (TOL) A1 richting Roma Neem de afslag Val di Chiana/Bettole

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel --

Bijzonderheden : Aekingerzand, Kale Duinen, Canadameer en de ven Grenspoel -- Afstand : 13 km Provincie : Drenthe Plaats : Appelscha Vertrekpunt : Buitencentrum Drents- : : Friese Wold : Terwisscha 6a : 8426 SJ Appelscha Bijzonderheden : 80% onverhard : Heide, bos en vennen RA =

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 7,4 km.(± 2,5 uur) 158 meter (laagste punt

Nadere informatie

Voettocht Pont de Molins Llers

Voettocht Pont de Molins Llers Voettocht Pont de Molins Llers ± 10 km. Kaart 8 3 uur 30 min à 4 uur. Omgeving: langs rivier Muga, heuvelachtig, soms steil klimmen en dalen. Stevige wandelschoenen nodig (geen bergschoenen) Voorzien van

Nadere informatie

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm

Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm Bijzondere vakantie op Cyprus Ans van den Helm In 2011 gingen mijn man en ik 10 dagen op vakantie naar Cyprus. Toen we geland waren, stond er een taxi klaar, om ons naar ons vakantieverblijf, te brengen.

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

REISBESCHRIJVINGEN

REISBESCHRIJVINGEN REISBESCHRIJVINGEN 2018-2019 Nadat de Full Circle weer haar onderhoud heeft gehad op Aruba varen we via de zuidelijke eilanden weer terug naar de West Indies. Eerst naar Sint Maarten, dan zakken we af

Nadere informatie

Routebeschrijving. Algemeen De exacte lengte van het parcours bedraagt 72 kilometer.

Routebeschrijving. Algemeen De exacte lengte van het parcours bedraagt 72 kilometer. Routebeschrijving Algemeen De exacte lengte van het parcours bedraagt 72 kilometer. Algemene informatie Maximale looptijd bedraagt 9 uur, dat is 8 km/u Er wordt getracht om iedereen voor 07.00 uur te laten

Nadere informatie

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon

Camping Caravaning. Pointe de Kerbihan. Bretagne Sud. Bretagne Sud. In LA TRINITE vanaf pasen tot de herfstzon Bretagne www.camping-de-la-baie.fr Camping Caravaning La Trinité sur Mer Rivière de Crac h...de schoonheld van haar stranden, haar stranden van fijn zand, het milde klimaat, haar gastvrijheid, haar gastronomie,

Nadere informatie

Tukhut. Algemene informatie

Tukhut. Algemene informatie Tukhut Algemene informatie Slechts 40 km ten zuiden van Luik kun je de sfeer van een echte berghut beleven. In Sy, een plaatsje in het beboste dal aan de rivier de Ourthe, vind je de berghut van de NKBV.

Nadere informatie

Rondwandeling Brand II

Rondwandeling Brand II Rondwandeling Brand II Dorfbahn Brand - Panoramabahn - Burtschasattel - Parpfienzsattel - Innere Parpfienzalpe - Niggenkopf - Palüdhütte - Palüdmaisäss - Innertal - Dorfbahn Brand ***** - 12 Km - +380/-1030

Nadere informatie

Reisverslag Helgoland

Reisverslag Helgoland Reisverslag Helgoland Op donderdagochtend om 4 uur ben ik met een goede vriend vertrokken naar Bremerhaven in Duitsland waar we om half tien de boot moesten hebben naar Helgoland. Doordat we door de Duitse

Nadere informatie

BieRun hindernissen en routebeschrijving

BieRun hindernissen en routebeschrijving BieRun hindernissen en routebeschrijving Per team heb je een autoband en een ei, en per persoon heb je een beker water. Deze dien je mee te menen door de hindernissen. Foto s en/of filmpjes mogen zeker

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug

Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug Route 10: Via het Kellerwald naar Altenlotheim en via het Lorfetal terug Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 11,5 km.(± 3 uur) 239 meter

Nadere informatie

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA

VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA VAKANTIE NOVEMBER 2015 MADEIRA Madeira (Portugees voor hout) is een eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 700 kilometer ten westen van Afrika en 1000 kilometer ten zuidwesten van de Portugese kust.

Nadere informatie

Wandelingen Casa Careel

Wandelingen Casa Careel Wandelingen Casa Careel Ervaar één dag bij de herder Om de boerderij te bereiken sla je rechtsaf en je gaat linksaf voor de brug als je het pad inslaat aan de zuid oostzijde van Casa Careel. De herder

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Wandelingen in en rond Bemelen

Wandelingen in en rond Bemelen Wandelingen in en rond Bemelen wandeling naar de Amerikaanse begraafplaats (openingstijden kerkhof 09.00 uur 17.00 uur) duur; ± 3 uur (excl. bezoektijd kerkhof) ± 12 km Café de Baskuul Oude Akerstraat

Nadere informatie

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Gelderland : Heerde : Uitspanning : De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri.

Nadere informatie

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!

De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie!  De Fietstocht. Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! De Fietstocht Op zoek naar de West Brabantse Waterlinie! Benodigdheden: Fiets Een mooie dag (anders een regenjas of paraplu) Pen of potlood De routebeschrijving en opdrachten (print daarom dit formulier

Nadere informatie

Schneekopf Gehlberg Ilmenau

Schneekopf Gehlberg Ilmenau Schneekopf Gehlberg Ilmenau Gehlberg - Meininger Hütte - Uitzicht rots - Dürrenberger Hütte - Plänckners Aussicht - Grosser Beerberg - Suhler Ausspanne - Hohe Geiersberg - Suhler Hütte - Sneekopf - Neue

Nadere informatie

Natuur & geur. geur ooit. Voor de rest van mijn leven zullen mijn hersenen rozemarijn associëren met het eiland en mijn jeugd. 121 ~ Natuur & geur

Natuur & geur. geur ooit. Voor de rest van mijn leven zullen mijn hersenen rozemarijn associëren met het eiland en mijn jeugd. 121 ~ Natuur & geur 120 De geur van rozemarijn, dat is voor mij de geur van Ibiza. Als kind speelde ik in de tuin van ons vakantiehuis: een rotsige oppervlakte gevuld met cactussen en dorre planten. Die dorre planten waren

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

WAT BIEDT CURAÇAO Willemstad 35 Stranden 45 Er op uit 55 Landhuizen 69 Shopping 77 Curaçao by night 85 Curaçao onder water 105 Stranden GROOT AANTAL STRANDEN Curaçao heeft voor zonaanbidders een uitgebreide

Nadere informatie

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek

Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek Mr Dim Turkije Zuid-Egeïsche kust Göcek 1. Algemene informatie Eliza was here - Mr Dim - /turkije/_zuid-egeische_kust/gocek_/mr_dim.htm 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Mr Dim - (Turkije Zuid-Egeïsche

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Tour de Vézelay - Noord ( Cure ) - 21 km

Tour de Vézelay - Noord ( Cure ) - 21 km Tour de Vézelay - Noord ( Cure ) - 21 km Dit deel wordt beschreven vanaf de camping van Saint-Père en gaat naar Vézelay (Porte du Barle). Tussendoor worden twee alternatieven beschreven om de wandeling

Nadere informatie

1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou - Sérignac (46700)

1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou - Sérignac (46700) Routebeschrijvingen 1. Vanaf Parijs naar Sérignac 2. Vanaf Dordogne (Sarlat) naar Sérignac 3. Vanaf Toulouse naar Sérignac 4. Vanaf Bordeaux naar Sérignac 1. Routebeschrijving van Parijs naar La Maïsou

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder

STRUIN BULLETIN STRUINROUTE Augustus Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder STRUIN BULLETIN STRUINROUTE 26 16 Augustus 2015 Nijmeegse Waal-Wildernis en Boerenland Ooijpolder Door Frans Sijben Nijmegen Deze Struinroute start midden in de bewoonde wereld van de stad Nijmegen. Maar

Nadere informatie

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen.

Outback Australië. Je kunt een auto huren of kopen. Dat kan op veel plaatsen. Outback Australië Voor mij is Australië een heel bijzondere plek. Waarom? Dat zal ik uitleggen. Het begon al toen ik voor het eerst in Australië kwam. Ik stapte uit het vliegtuig. Meteen merkte ik dat

Nadere informatie

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone),

DE CACHE MEER POLDER. De volgende attributen zul je zeker nodig hebben: - natuurlijk een GPS (al dan niet in de vorm van een smartphone), Met de cache Meer Polder beleef je het heden en verleden van de Meerpolder. Het is een prachtige tocht van ca. 9 km die je lopend of met de fiets kunt doen. Bij Zoetermeer ligt een polder die is heel bijzonder

Nadere informatie

Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze

Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze Ora langs de 'kurkentrekker' naar de top van de Zugspitze Een Zwitserse Witte Herder op de hoogste top van Duitsland Augustus 2011. In de Hohe Tauern was het al een hele tijd wisselvallig weer, maar in

Nadere informatie

Wandelroute dag 1. Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen

Wandelroute dag 1. Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen Routeboekje Dag 1 1 Wandelroute dag 1 Schematische weergave, niet op schaal Geschatte wandeltijd exclusief pauzes: 5,5 uur rustig wandelen 41 29 85 12 28 74 93 92 82 94 95 2 De gebruikte symbolen en hun

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring

Beschrijving route Noorderwijk. Start Klavertje Ring Beschrijving route Noorderwijk Start Klavertje Ring Gebruik de achteruitgang van de school. Neem de fietsoversteek en rij naar links. Let op! Op een fietsoversteek heb je geen voorrang, goed uitkijken

Nadere informatie

De bossen tussen Manhay en Mormont

De bossen tussen Manhay en Mormont De bossen tussen Manhay en Mormont Grandmenil - Petite-Hoursinne - Mormont - Grandmenil ***** - 17,5 Km - 530 Hm - 5:30 uur Wandelen langs de bosranden is vaak veel interessanter dan door de bossen zelf,

Nadere informatie

Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim

Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 4,1 km.(± 2 uur) 100 meter (laagste punt is 292 meter; hoogste

Nadere informatie

Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum.

Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum. Met de (OV-)fiets van station Hilversum naar het Autisme Expertisecentrum. Van tevoren: Vanaf station Hilversum (centraal) is het nog ongeveer 50 minuten lopen. Mocht u het niet kunnen vinden, bel ons

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri

Hello sunshine! Reizen langs de Amafi -kust betekent de hee dag buiten zijn. Capri Dit soort romantische terrassen kom je overal tegen. Dit is het terras van La Caffeteria op de Piazza del Martiri in Napels. Rechts het strand van beachclub Bagno di Tiberio op Capri. Hello sunshine! Reizen

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda

Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda Parador de Cruz de Tejeda Spanje Gran Canaria Tejeda 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Parador de Cruz de Tejeda - (Spanje Gran Canaria Tejeda) - 4 sterren 1.2. Faciliteiten en

Nadere informatie