Mijn dank gaat uit naar de Stichting Martinikerk voor de uitnodiging. Het is een eer om vanavond hier te mogen spreken.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mijn dank gaat uit naar de Stichting Martinikerk voor de uitnodiging. Het is een eer om vanavond hier te mogen spreken."

Transcriptie

1 Henk Helmantel, Martinikerk, 4 juli 2013 Andreas Blühm Mijn dank gaat uit naar de Stichting Martinikerk voor de uitnodiging. Het is een eer om vanavond hier te mogen spreken. U kent het werk van Henk Helmantel vast beter dan ik. Zelf heb ik de kunstenaar drie keer ontmoet: Gisteren bij een bezichtiging van de zo goed als voltooide tentoonstelling. De eerste keer op bezoek bij hem in het atelier, en eergisteren toevallig bij zijn favoriete haringkraam op de Vismarkt. Alle ontmoetingen waren boeiend, maar dat ik onder het genot van kibbeling op de Vismarkt met de Henk Helmantel over Romaanse kerken in Frankrijk kon spreken, dat was dan toch onverwacht. Ik ben kunsthistoricus en zal vanavond een beetje proberen te laten zien dat mijn studie niet totaal vergeefs was. Ik zal het hebben over de paragone en over de oude Grieken, maar uiteraard altijd met het oog op het werk van Henk Helmantel. Wat is de paragone? Paragone is Italiaans en betekent vergelijking, maar dan in de zin van confrontatie of wedstrijd. In de kunstgeschiedenis gaat het daarbij vooral om de wedstrijd tussen schilderkunst en beeldhouwkunst. Leone Battista Alberti en Leonardo da Vinci zijn ermee begonnen en hebben een eeuwenlang durend debat geïnitieerd. Het ging er in wezen om de vraag welke kunst de betere, de meer wetenschappelijke was. Wat was intellectueel uitdagender, het maken van beelden of schilderijen? Het zal u niet verbazen dat de schilders de voorkeur aan de schilderkunst gaven en de beeldhouwers aan de beeldhouwkunst. Maar wat waren hun argumenten? De beeldhouwers noemden in eerste instantie de drie dimensies van hun scheppingen. Een beeld moest voor tenminste zeven verschillende posities gemaakt worden waar vanuit je het kon bekijken. Dat betekent dus zeven keer moeilijker dan de platte schilderkunst. Bovendien werd Adam door God gebeeldhouwd en niet geschilderd De schilders daarentegen beweerden dat het juist veel moeilijker was om drie dimensies, ruimte en perspectief op het platte doek weer te geven. Zij konden motieven zoals landschap, wolken en vuur weergeven wat beeldhouwers nooit zou lukken. Het grootste voordeel was uiteraard het gebruik van kleur dat oneindig meer mogelijkheden gaf dat het wit van marmer of zwart van brons. Beeldhouwers moesten bovendien hard werken in een stoffig atelier en daarbij zweten. Schilders hoefden dat niet.

2 Denk aan het beroemde atelier van Vermeer. Een schilder in fijnste kleding, duidelijk een bewijs voor zijn superioriteit. De antieke beeldhouwkunst werkte in het voor- en in het nadeel van de beeldhouwers. Ze konden wel naar beroemde voorbeelden verwijzen, werk van Phidias en Praxiteles, terwijl van de Griekse schilderkunst niets bewaard was gebleven. De schilders antwoordden met antieke teksten: Apelles, Zeuxis en Parrhasios waren beroemdheden in het oude Griekenland. Zo heeft Zeuxis zijn beroemde druiven geschilderd waarop vogels af kwamen vliegen om ze op te eten. En om Zeuxis op zijn verdiende tweede plek te zetten, maakte Parrhasios een schilderij met een gordijn dat zijn collega Zeuxis wilde wegschuiven. De illusie was dus nog geslaagder, een paragone onder schilders. De discussie om de paragone was allesbehalve beperkt tot de kunstenaars zelf. In het Louvre hangt een van de mooiste portretten uit de Renaissance, Baldassare Castiglione van Raffael. U kunt het makkelijk vinden door achter de toeristen aan te lopen die op weg zijn naar de Mona Lisa. Castiglione hangt er naast, maar niemand staat u daar in weg. De geportretteerde was in schrijver in dienst aan het hof van Mantua en later Urbino. Zijn meest beroemde boek is het 1528 verschenen Libro del Cortegiano" (Het boek van de Hoveling). Daarin wordt beschreven hoe de perfecte gentleman zich moest gedragen en wat hij moest weten. De Cortegiano wordt naast Machiavelli s Principe als het meest invloedrijke boek uit de Renaissance genoemd. Castiglione laat personages aan het hof van Urbino gesprekken voeren, een soort intellectuele small talk. De paragone hoort daarbij vanzelfsprekend tot de onderwerpen met alle genoemde argumenten en nog veel meer. Het boek is verspreid geweest over heel Europa en werd pas in de 17 de eeuw in het Nederlands vertaald. Deze vertaling werd opgedragen aan Jan Six, de beroemde regent in Amsterdam, die door Rembrandt werd geschilderd. We mogen er dus van uitgaan dat de paragone ook onder de schilders van de Gouden Eeuw bekend was. De kunstgeschiedenis heeft zich in de jaren zeventig van de vorige eeuw echter sterk gefocust op de verborgen symboliek van de stillevens en genre scenes. Dat was ook terecht want het disguised symbolism was enigszins in vergetelheid geraakt. Wat daarbij dan wederom werd vergeten is dat de schilders zelfs dat soort symbolisme waarschijnlijk dusdanig conventioneel was dat het niet eens heel vaak het onderwerp van gesprek geweest zal zijn. Schilders onderling praatten toen en nu waarschijnlijk meer over hun laatste trucjes en waar je de beste verf kon laten maken.

3 En de paragone leeft nog steeds en zeker in Nederland. Daarvan getuigen Henk Helmantels schilderijen die u later in de koor van deze kerk kunt bewonderen. Naast zijn bekende stillevens ziet u zeer toepasselijk vooral grote schilderijen van kerkinterieurs. Ook daar mag de verwijzing naar de traditie van de Gouden Eeuw niet ontbreken. De beroemdste en de beste schilders van kerkinterieurs waren Emanuel de Witte en Pieter Saenredam die onderling ook met een soort paragone bezig waren. Ik veronderstel dat Henk Helmantel een voorkeur voor Saenredam heeft, omdat zijn kerken soms vrijwel leeg blijken te zijn. Bij Emanuel de Witte zijn veel te veel mensen met dingen bezig die je in een kerk eigenlijk niet hoort te doen. Daar ging het de schilder soms ook om, dus over wat er wel of niet mocht en over de losse zeden van zijn tijd. Maar ook bij Saenredam is meer aan de hand. Dat weten we allemaal uit het boek van Hans Jantzen, Das niederländische Architekturbild, geschreven in 1908 en nog steeds een standardwerk. Ik moest het in mijn tweede jaar kunstgeschiedenis lezen om aan een excursie naar Nederland mee te mogen. Saenredam geeft namelijk ook heel subtiel commentaar op de liturgie en het gebruik van kerken. Vaak zie je in zijn schilderijen het deel van een orgel of een eenzame persoon die naar de orgel kijkt. Dat kun je interpreteren als statement voor het gebruik van muziek in kerken. Het is nauwelijks nog voorstelbaar, maar de streng gereformeerden een soort Taliban avant la lettre wilden niet alleen de beelden maar ook de muziek uit de kerken bannen, tenminste buiten de godsdiensten. Hoe was dat in Groningen? Ik citeer stadshistoricus Beno Hofman: In de katholieke middeleeuwen klinkt er overal muziek; op straat, in de kerken, tijdens processies en op vrijmarkten. Met de reformatie lijkt alles te veranderen omdat voor hard-line calvinisten theater en muziek uit den boze zijn. Zo bepaalt de Synode van Dordrecht in 1574 dat er in de gereformeerde eredienst geen orgelspel mag klinken. Als Groningen 20 jaar later gereformeerd wordt, valt dus het ergste te vrezen, maar het loopt anders. Het stadsbestuur is nu eigenaar van het orgel van de Martinikerk en is daar zo trots op dat het orgelbespelingen organiseert en het orgel ook tijdens en direct na de eredienst is te horen. In 1640 merken stadhouder Frederik Hendrik en zijn secretaris Constantijn Huygens bij een bezoek aan de stad dat de gemeentezang in de Martinikerk door het orgel wordt begeleid. Huygens vindt hier eigenlijk niets mis mee en schrijft dit aan de echtgenote van de stadhouder, Amalia van Solms. Ongetwijfeld heeft Huygens mening invloed op de synode, die terugkomt op het

4 besluit van 1574 en nu bepaalt dat iedere gemeente voortaan naar eigen inzicht het orgel wel dan niet mag gebruiken. Groningen staat dus aan de basis van deze verandering! Tot zover Beno Hofman. Mede dankzij Pieter Saenredam mogen we nu dus in de Martinikerk niet alleen naar muziek luisteren maar ook naar de kunst van een van zijn opvolgers kijken. En nu komen de verschillen tussen de oude meesters en de moderniteit van Henk Helmantel: Er mag dus muziek in kerken gespeeld worden en ook buiten de diensten. Dan mag een kerk ook buiten haar traditionele functie mooi gevonden worden. Henk Helmantel schildert zijn kerken als mooie gebouwen, leeg, bijna abstract en heel meditatief. Wat is Henk Helmantels paragone? Volgens mij is dat niet een, maar zijn het meerdere. De eerste paragone is de wedstrijd met de 17 de eeuw. Als je een 17 de -eeuws stilleven naast een van Helmantel laat zien zal niemand twijfelen welke van de twee de hedendaagse is. Motieven, kleurgebruik, formaat, compositie, houding en techniek zijn bij de Groninger totaal anders. Het klinkt misschien paradox maar ik denk dat het de abstracte kunst is die Helmantels stijl van schilderen pas mogelijk gemaakt heeft. De tweede paragone van Henk Helmantel is de wedstrijd met de avantgarde. De gewone musea voor hedendaagse kunst, biennales en documenta s laten nog maar weinig schilderkunst zien, laat staan realistische. Henk Helmantels technische vaardigheid is uiteraard adembenemend en in de 21 ste eeuw zeer zeldzaam geworden. Een troost is misschien dat twee van de meest succesvolle kunstenaars van nu ook schilders zijn: Gerhard Richter en David Hockney, die beide zeer realistisch kunnen werken. David Hockney was trouwens zo gefrustreerd over de vaardigheden van de oude meesters dat hij niet wilde rusten voor dat hij achter hun geheimen was gekomen publiceerde hij het boek Secret Knowledge. Rediscovering the Lost Techniques of the Old Masters. Volgens hem hebben de oude meesters met allerlei trucjes en technische instrumenten hun meesterwerken vervaardigd en dat dan aan niemand verteld. We kunnen ons iets bij de Camera Obscura voorstellen, maar Hockney toont ook aan hoe Caravaggio met spiegels gewerkt kan hebben om zijn weergaloos realisme te bereiken. Ooit heb ik met David Hockney over Joshua Reynolds Camera Obscura gesproken. Die kon worden samengevouwen zodat ze op een boek leek. Ik dacht dat dit zelf een mooi trucje was om de studenten aan de Royal Academy te verrassen. Maar volgens Hockney was dat alleen nog een bewijs van de

5 geheimhouding van het gebruik van een technisch hulpmiddel. Toen ik bij Henk Helmantel op bezoek was, viel me trouwens niets op. Hij heeft zijn trukendoos goed weten te verbergen Ik denk dat de paragone tussen de zich zelf repeterende avant-garde en ouderwetse schilderkunst langzamerhand een beetje begint te vervelen. De ene of andere richting kan in onze pluralistische tijd sowieso niet meer opeisen de tijdsgeest exclusief te vertegenwoordigen. Het gaat uiteindelijk om kwaliteit. Goede kunst van welke stroming dan ook moet naar mijn idee aan twee eisen voldoen: Ten eerste moet de kunst een effect op de ruimte hebben waar zij te zien is. Toen ik gisteren de tentoonstelling zag wordt dat ten zeerste bevestigd. De kooromgang lijkt gemaakt voor deze schilderijen. Zeker na het betreden van de koor zelf met een triptiek van kerkinterieurs zult u de Martinikerk anders waarnemen dan daarvoor, ook als de schilderijen weer weg zijn. Ze laten een onuitwisbaar spoor achter! De schilderijen hangen niet op gladde museumwanden, maar op oude kerkmuren. De echte kerkmuren en de geschilderde kerkmuren gaan een soort dialoog aan. U ziet op eens dat ook de schilderijen van Henk Helmantel helemaal niet glad zijn! Ten tweede moet goede kunst uw waarneming van de gewone dingen veranderen. Het kan niet anders, maar U zult uw omgeving, nu hier en later bij u thuis en de objecten daar, opeens met de ogen van Henk Helmantel gaan bekijken. Dat is, denk ik, een van de grootste complimenten die je een schilder kunt geven. Ik hoop dan ook dat niet alleen de reeds overtuigde liefhebbers van zijn kunst zich daarin bevestigd zien maar dat anderen ook daarvoor open staan.

Gerrit Breeuwsma MAKKELIJK IS OOK MOEILIJK Portretten op het tweede gezicht

Gerrit Breeuwsma MAKKELIJK IS OOK MOEILIJK Portretten op het tweede gezicht Gerrit Breeuwsma MAKKELIJK IS OOK MOEILIJK Portretten op het tweede gezicht Lezing voor de opening van Le Bois d=amis, AZG 2001 Na alle moeite en inspanningen die de schilder zich heeft getroost om zijn

Nadere informatie

Rembrandtlezing 2014. Peter Hecht. Van en voor de stad. Een pleidooi voor onze stedelijke musea

Rembrandtlezing 2014. Peter Hecht. Van en voor de stad. Een pleidooi voor onze stedelijke musea Rembrandtlezing 2014 Peter Hecht Van en voor de stad Een pleidooi voor onze stedelijke musea TEYLERS MUSEUM, 18 NOVEMBER 2014 Zonder burgers gaat het niet De Vereniging Rembrandt zet zich al meer dan 130

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Bedankt voor jullie inzet!

Bedankt voor jullie inzet! Uitnodiging Zet je in voor mensen die wel wat afleiding kunnen gebruiken! Doe wat goeds voor je medemens en word bijvoorbeeld buddy van een jongere met psychiatrische problemen. Je kunt dit doen door je

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen

Speaking Circles * met Stef de Beurs. Bijzondere ontmoetingen Speaking Circles * met Stef de Beurs Bijzondere ontmoetingen Met voorwoord van Hans Otjes en met medewerking van: Paula Koekkoek en Peter Paul van de Beek * Speaking Circles is een geregistreerd handelsmerk

Nadere informatie

Wat is een narratief? En wat wordt er bedoeld met Narrating the Self?

Wat is een narratief? En wat wordt er bedoeld met Narrating the Self? TRANSCRIPTIE INTERVIEW VINCENT DE ROOIJ Amsterdam 19/05/2009 00:00 Ik ben Vincent de Rooij. Ik ben hier aan de afdeling antropologie/ sociologie verbonden als universitair docent. Ik heb ooit lang geleden

Nadere informatie

BRIEF AAN EEN STARTENDE PROMOVENDUS

BRIEF AAN EEN STARTENDE PROMOVENDUS BRIEF AAN EEN STARTENDE PROMOVENDUS Deze brief werd geschreven op basis van bijdragen van: L. Aper, S. Buzink, J. de Feijter, M. Leliveld, M. van Lohuizen, S. Ramaekers, M. Westerman, en vele promovendi

Nadere informatie

Marta, Maria en Jezus (NBV Lucas 10: 38-42) 38 Toen ze verder trokken ging hij een dorp in, waar hij gastvrij werd ontvangen door een vrouw die Marta heette. 39 Haar zuster, Maria, ging aan de voeten van

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar

Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik. gratis e-book. Palaysia. door Edith Hagenaar Felix en Lenette presenteren: Mijn wolf en ik gratis e-book Palaysia door Edith Hagenaar Voor je ouders De wolf op deze cd staat voor iedereen met wie je kind een moeilijke relatie heeft. Dat kan een juf

Nadere informatie

De dag van de Heer. de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee

De dag van de Heer. de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee De dag van de Heer de sabbat of de eerste dag van de week? door Watchman Nee Ik kwam in vervoering des geestes op de dag des Heren, en ik hoorde achter mij een luide stem, als van een bazuin. Openbaring

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING

Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: DOCENTENHANDLEIDING Dit lesmateriaal bestaat uit drie delen: HANDLEIDING Deze bevat handvatten om de documentaire te behandelen. U kunt zelf op basis van tijd, behoefte en niveau bepalen hoeveel u uit dit materiaal gebruikt.

Nadere informatie

Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10

Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10 Preek Joh. 20:8-9, Hoofddorp 12-4 (Pasen, middag) Thema: zien is geloven!? Aanwijzingen voor de liturgie: GK 158; GK 95; psalm 136; GK 89; LB 215. Lezen: Johannes 20:1-10 Preek Een paar weken geleden las

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8

Van Gogh in de groep. Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Van Gogh in de groep Lespakket voor groep 3 tot en met 8 Inhoud Voorwoord 3 Opdrachten De patat-friet-eters 4 Verzamelen 5 Brieven schrijven 6 Zelfportret 7 Bloemstilleven 8 De kunsthandel 9 Stippels 10

Nadere informatie

Gods Doel met de Gelovige

Gods Doel met de Gelovige Gods Doel met de Gelovige Miles J. Stanford (1914-1999) Oorspronkelijke uitgave: Christian Correspondence, U.S.A. Uitgegeven, in 22 periodieke afleveringen, door Brood voor een hongerig hart Mandolinehof

Nadere informatie

memo januari 2013 Onverwachts

memo januari 2013 Onverwachts memo januari 2013 Onverwachts In feite is dit de tijd van het kleine onverwachtse. Buiten ziet alles er schraal en troosteloos uit, roerloos en onbewogen, tenzij de wind gaat trekken. Zelfs als de zon

Nadere informatie

beermediation Ik voel me niet de tegenpartij Interview Astrid Ales, ASR Verzekeringen

beermediation Ik voel me niet de tegenpartij Interview Astrid Ales, ASR Verzekeringen beermediation Interview Astrid Ales, ASR Verzekeringen Vroeger dacht je bij een verzekeringsmaatschappij aan een afstandelijke, nors kijkende, oudere man. Astrid Ales (48) is in alles het tegendeel. Zij

Nadere informatie

Dat ik mijn gordijnen opendoe, dat is mijn grootste engagement Interview met David Van Reybrouck

Dat ik mijn gordijnen opendoe, dat is mijn grootste engagement Interview met David Van Reybrouck Maarten van der Graaff en Emy Koopman Dat ik mijn gordijnen opendoe, dat is mijn grootste engagement Interview met David Van Reybrouck In het parkje bij de Hallepoort, vlakbij station Brussel-Zuid, schieten

Nadere informatie