'Verwarde personen' en RACT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "'Verwarde personen' en RACT"

Transcriptie

1 'Verwarde personen' en RACT Het verward mij, de discussie rond ogenschijnlijke toename aan verwarde personen binnen ons straatbeeld. Wie zijn deze verwarde personen, op welke manier zijn ze verward, zijn ze onderling vergelijkbaar, hebben ze mogelijk dezelfde wensen, hoe staan ze in het leven? Het media geweld over verwarde personen is hoofdzakelijk gekleurd door een eenzijdige berichtgeving waaruit al bij voorbaat vast staat dat er sprake is van toename, zonder dat helder wordt waaruit deze toename zou bestaan. Zeker is dat achter deze cijfers mensen schuilgaan, mensen die ernstig lijden, deze mensen zijn zonder uitzondering in geestelijke nood. Hoe anders dan bij lichamelijk lijden, nood zoals bij een acuut hartfalen waarbij je niemand hoort spreken in termen van overlast, er worden terecht twee ambulances ingezet, ruimte gemaakt, veelal ondersteund door politieinzet voor een spoedig aftocht naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis binnen de regio. Zo nodig buiten de regio waarbij de inzet van een helikopter niet ongewoon is. Logisch het gaat om een mogelijk levensbedreigende situatie waarbij elke seconde telt. Na uw opname zullen uw familie en vrienden zich met spoed begeven naar het ziekenhuis waar u gelegen bent, u voorzien van bloemen en steun om u door uw dagen van verblijf te helpen, u zult vanaf uw ziekenhuisbed gebruik kunnen maken van alle faciliteiten om in verbinding te blijven met uw betekenisvolle naasten. Als u thuiskomt zult u geholpen door uw naasten vervolgens helemaal tot herstel komen.

2 Mocht u echter geestelijk in acute nood verkeren ziet het plaatje tijdens en na het verkrijgen van hulp er anders uit, u zult naar alle waarschijnlijkheid bij een acute psychose door angst en mogelijke achterdocht naar mensen al snel worden opgemerkt. Als u zich op de openbare weg bevind zult u binnen niet al te lange tijd in beeld van de politie komen die u zal meenemen naar het dichts bijzijnde politiebureau. Vervolgens zult u daar mogelijk meerdere uren moeten wachten, zonder dat iemand u verteld wat men aan het doen is. Terwijl u in een wachtruimte (afgesloten) wacht, of celruimte zult u in begin uw omgeving meenemen in uw psychotische beleving, zo kan het zijn dat u kogelgaten ziet in de muur en vermoed dat men u zal gaan executeren. Omdat niemand met u communiceert en men slechts af en toe door een luikje naar binnenkijkt, veelal met een erg vrolijke blik, waardoor u nog meer wantrouwen ontwikkeld. Nog steeds begrijpt u niet waarom u daar bent en wat men met u voorheeft. (Daar zou een gezond mens nog achterdocht bij krijgen) 4 uur wachten is geen uitzondering en mogelijk bent u na dit wachten in een prikkelarme ruimte al weer zo rustig geworden dat bij de uiteindelijke beoordeling u zo weer de straat op kunt. Uiteraard merkt u dat u opnieuw verward raakt en u komt al snel opnieuw in beeld van politie die u wederom naar het bureau begeleid om u opnieuw weer te laten wachten voor een volgende beoordeling. Als u dan tenslotte van 'verward persoon' na de beoordeling een In Bewaar Stelling (IBS) krijgt, bent u van burger, naar verward persoon, naar psychiatrisch cliënt getransformeerd, uw oude rollen zullen voorlopig minder prominent op de voorgrond staan. Als u door de ambulance onder begeleiding van politie op een acute crisisafdeling word overgebracht, loopt u groot risico dat men u opnieuw zal afzonderen, namelijk zal gaan separeren. U kunt verwachten dat u zeker in het begin geen bezoek krijgt en men zal gaande weg ook steeds minder van zich laten horen, zodat u tegen de tijd dat u bent behandeld voor u psychische klachten u mogelijk zonder betekenisvolle contacten thuis komt te zitten. Uw contacten zullen dan vooral bestaan uit contact met een FACT team, mogelijk heeft u een rechterlijke machtiging met voorwaarden die dit contact min of meer verplicht zodat u eigenlijk ook geen keuze heeft.

3 Door gebruik van medicatie heeft u mogelijk ook geen zin meer om nog actief na te denken over het leven, uw leven, een leven dat ooit ogenschijnlijk vanzelf leek te verlopen. U besluit te stoppen met uw medicatie u te ontrekken aan zorg, want u heeft geen idee hoe u weer terug kunt naar uw oude leven dat ogenschijnlijk zo gemakkelijk verliep. Binnen enkele dagen zult u door het plots zonder afbouwen staken van uw medicatie versneld verward raken en zult u opnieuw uw inmiddels bekende gang richting acute zorg gaan maken, opnieuw mogelijk gesepareerd worden, geïsoleerd, waarbij dit maal mogelijk geen betekenisvolle bekenden u zullen bezoeken, louter nog contact met professionals die vanuit het hulpverleningsperspectief u zullen overtuigen van juist is voor u. Als ik als 'voormalig verwarde man' het niet aflatende nieuws volg over de verwarde personen, dan bedenk ik mij wie is deze verwarde persoon, wat was de aanleiding voor zijn verwardheid, waar ontbrak het aan, waar had een betekenisvolle bekende, een rol kunnen spelen. Daarbij vraag ik mij af waarom de bijna automatische koppeling tussen psychiatrische problematiek, gevaar en overlast bestaat, anders dan bij het voorbeeld van somatische klachten. Stigma zal hier ongetwijfeld een bepalende rol spelen, onwetendheid, onder burgers en professionals over het echte gevaar dat samengaat met psychiatrisch klachten. Maar zelfs onze wetgever die uitgaat van gevaar voor de persoon zelf of derden, waaruit dat gevaar voor derden uit bestaat is veelal verwaarloosbaar, de gemiddelde psychiatrische patiënt/cliënt is juist vele malen vaker slachtoffer, ook slachtoffer binnen de maatschappij voor dat men ziek word en mede oorzaakhoudend voor datzelfde ziek worden (trauma) De mogelijke toename van verwarde personen en de schijnbare onmogelijkheid van ons gangbare systeem van hulpverlenen om adequaat te reageren op wat nodig is om de verwarde persoon, snel van straat te halen, beoordeeld te krijgen, en binnen de keten op de juiste plek te krijgen, wordt gefrustreerd tegen de achtergrond van een beddenreductie probleem en onvoldoende opbouw van ambulante teams.

4 Ligt het werkelijke probleem gezien vanuit cliëntperspectief niet in het feit dat bij het verlenen van hulp er amper wordt geredeneerd vanuit de cliënt, en zijn actuele steunsysteem, het is de cliënt die het aanbod moet volgen zonder dat dit aanbod mogelijk aansluit bij wat die mens op dat moment in crisis nodig heeft. Zo kan ik mij nog herinneren dat bij mijn eerste opname, helemaal geen cel heb gezien, maar op het bureau in de kantine kon zitten met een agent, wat wilt u eten, wat heeft u nodig, hoe kunnen we de tijd in afwachting tot de ambulance komt zo goed mogelijk afwachten? Elk volgende crisisopname startte in een cel, mogelijk het nadeel van een grote plaats waar je anoniem bent want tijdens mijn eerste opname kende ik de agenten en zij mij. Het contact was daarmee persoonlijk evenals de oplossing die volgde. Persoonlijke wijze van crisisopvolging zou mogelijk kunnen bijdragen en minder inzet van ons druk bezette dure zorgsysteem, zou kunnen ontzorgen, en daar waar het toch misgaat, zou het eigen persoonlijke steunsysteem wel eens als basis, uitgangpunt, van keuze voor persoonlijke hulp kunnen zijn. Daarbij laten we niet vergeten dat een groot aantal herhaalde opnames samen gaan met mensen die 'stabiel' door het leven gaan, maar geen enkele levensinvulling kunnen vinden die aansluit bij dat wat een mens nodig heeft om zich verder maatschappelijk staande te kunnen houden. Eenzaamheid is een 'killer' en vraag om betekenisvolle anderen, waarbij men aansluit bij wat die ander nodig heeft, anders dan die ander te dwingen om ons bestaande zorgaanbod op onze voorwaarden te volgen. Als elke vorm van zorg van 1e crisiscontact tot vervolg van behandeling/begeleiding meer vanuit het cliënt/familieperspectief zou worden ingericht, financiering niet dominant leidend zou zijn, zou dit wel eens kunnen leiden tot persoonlijke zorg die nieuwe verwarde personen zou kunnen doen verminderen. Een daling van 'verwarde personen' zal echter om genoemde reden geen nieuwswaarde zijn, en het eerst volgende incident met patiëntbetrokkenheid weer wel.

5 Wat heeft zou gezien bovenstaande mogelijk kunnen bijdragen aan de positie van de mens die na opname, zonder of met een beperkt netwerk zich in zijn eigen omgeving staande wil houden. Vrije ruimte om zijn leven naar eigen idee invulling te geven daarbij een weg vinden voor klachten die worden ervaart. Ondersteuning in bestaand netwerk/opbouw netwerk vanuit de mens die het betreft, want waarom zou deze zijn leven vanuit hulpverleningsperspectief moeten vormgeven. Betekenisvolle anderen het ontbreekt in veel gevallen aan een netwerk, een persoonlijk netwerk dat uiteindelijk meer zal ontzorgen dan de bestaande hulpverleningscontacten. Betekenisvolle anderen zullen het perspectief van de persoon als uitgangspunt nemen, waarom? Omdat ze niet geleerd hebben om als hulp verleners 'te denken en te handelen, hoe iemand zijn leven moet leiden'. Anders dan dat de omgeving de professionele taal en gewoonten aanleerd. Als het lukt om te investeren in het persoonlijk netwerk van de andere, waarbij deze zelf het tempo bepaalt, slechts word geholpen met het beter mogelijk maken van eigen wensen hierbij. Als we dit persoonlijk netwerk zouden kunnen aanvullen met betekenisvolle vormen van hulp, getraind om vanuit de cliënt te ondersteunen, zouden we uiteindelijk een persoonlijke vorm kunnen vinden die opschaalt vanuit de cliënt zelf in plaats opschaalt vanuit het systeem van hulpverlenen. Als u mij vraagt hoe we zorg vanuit de beleving, behoeften, van cliënten meer effectief en persoonlijker kunnen organiseren, voor, tijdens en na een crisis dan is mijn antwoord RACT, werken met Resource Groups binnen een aangepaste vorm geschikt voor Nederland en maximaal cliëntgestuurd. Peter Pierik, Bijdrage geïnspireerd uit ruime eigen ervaringen als 'verward persoon' Stuurgroep RACT

6

NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP

NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP NAAR HERSTEL EN GELIJKWAARDIG BURGERSCHAP VISIE OP DE (LANGDURENDE) ZORG AAN MENSEN MET ERNSTIGE PSYCHISCHE AANDOENINGEN Maart 2009 GGZ Nederland 2 Voorwoord Met veel plezier bied ik u de definitieve versie

Nadere informatie

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen

Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Programma Veilige Publieke Taak 2 Handreiking effectieve opvang na schokkende gebeurtenissen Voorwoord Personen met een publieke taak kunnen geconfronteerd

Nadere informatie

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit

Meldactie. Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit Meldactie Bezuinigingen in de ggz: meer pillen, minder kwaliteit januari 2015 Landelijk Platform GGz Maliebaan 87, 3581 CG Utrecht Ontwerp: Suggestie & illusie Voorwoord Aanleiding: klachten over de kwaliteit:

Nadere informatie

Beleidsidealen in de praktijk

Beleidsidealen in de praktijk Beleidsidealen in de praktijk Kansen en risico s vanuit het perspectief van cliënten bij de decentralisatie zorg en ondersteuning Auteur(s) Datum MOVISIE Marjet van Houten, Wilco Kruijswijk en Anita Peters

Nadere informatie

Ketensamenhang langdurende ggz: Maatschappelijk steunsystemen

Ketensamenhang langdurende ggz: Maatschappelijk steunsystemen Cliëntenmonitor AWBZ Ketensamenhang langdurende ggz: Maatschappelijk steunsystemen Eindrapportage Anne Walraven en Nic Vos de Wael / Landelijk Platform GGz Utrecht / 18 maart 2011 De verkenning naar ketensamenhang

Nadere informatie

BLOWEN WETEN WAT U DOET. Informatie over cannabisgebruik bij een psychose

BLOWEN WETEN WAT U DOET. Informatie over cannabisgebruik bij een psychose BLOWEN WETEN WAT U DOET Informatie over cannabisgebruik bij een psychose INLEIDING Ervaring van een gebruiker "Ik blow sinds mijn dertiende. En ik weet nu dat ik psychotisch ben geweest. Lang dacht ik

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding

Inhoudsopgave. Inleiding >> > Inleiding Inhoudsopgave 3 U, als slachtoffer, staat centraal 8 Respectvol met elkaar omgaan 13 De schadebehandeling inzichtelijk houden 17 Overleggen in harmonie 20 Een goed tempo in de schadebehandeling

Nadere informatie

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015

Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 Rapportage Monitor Transitie Jeugd Kwartaal 2, 2015 De Monitor Transitie Jeugd brengt de onbedoelde effecten en knelpunten van de transitie van de jeugdhulp naar de gemeenten vanuit cliëntperspectief in

Nadere informatie

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar.

Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Gezond? Dat is als je je goed voelt. Een verkenning van de behoefte aan preventieve gezondheidszorg onder jongeren van 13 tot 19 jaar. Een publicatie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) Churchilllaan

Nadere informatie

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR

centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR centrum voor verstandelijke beperking en psychiatrie MET ELKAAR VOOR ELKAAR De Swaai is een samenwerking tussen GGZ Friesland en Talant en biedt volwassenen met zowel een verstandelijke beperking als

Nadere informatie

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname

De rechter komt... maar laat zijn toga thuis. De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname Nieuwsbrief van de Stichting PVP 22e jaargang nummer 3 winter 2012/2013 De rechter komt... maar laat zijn toga thuis De gang van zaken tijdens een rechtszitting bij dwangopname REDACTIONEEL Het zal je

Nadere informatie

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam

Waarderen. Mensen. Verbondenheid. Inspireren. Delen. Goede Dingen. Leider. Missie. Empathie. Erkennen. Peter van Dam Waarderen ESSENTIES Zingeving LEIDERSCHAP Delen Goede Dingen Missie Verbondenheid Resultaatgericht Bewustzijn VAN Inspireren Visie Leider Samen Empathie Erkennen Mensen Peter van Dam Versie 2, Februari

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

23. Vragen bij reanimatie

23. Vragen bij reanimatie 23. Vragen bij reanimatie Mijn dochter is ernstig gehandicapt. Kort geleden hadden we een gesprek met onze arts over -haar gezondheid. Toen kregen we te horen dat ze niet gereanimeerd wordt als ze een

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU

DEEL 1. BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten. 2015 Monique van Dam DEEL 1: YOU DEEL 1 1 BOUWSTEEN 2 Theorie Je Gedachten BOUWSTEEN 2 Je Gedachten Inhoud 2 Introductie bouwsteen 2: Gedachten 3 ANDERS denken 4 Wist je dat? 5 2 Ezelsbruggetjes 10 Nieuwe kansen 12 Van toen naar nu 14

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

Ons Droomhuis. i.s.m: s Heeren Loo

Ons Droomhuis. i.s.m: s Heeren Loo Ons Droomhuis Stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP) Auteur: Saskia Moerbeek Willem de Zwijgerlaan 350 B/2 1055 RD Amsterdam E: info@stichtingbmp.nl W: www.stichtingbmp.nl i.s.m: s Heeren

Nadere informatie

Verbetering pleegzorg in Limburg

Verbetering pleegzorg in Limburg Verbetering pleegzorg in Limburg Prima Pleegzorg. Een kreet die u het komende jaar en in 2012 steeds vaker zult horen, als het gaat om de pleegzorg in Limburg en de pleegzorg die Rubicon jeugdzorg aanbiedt

Nadere informatie

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties.

Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport. Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties. Zelf kiezen voor zorg? Eindrapport Een onderzoek in opdracht van Samenwerkende cliënten- en ouderenorganisaties Marieke Hollander Projectnummer: B3826 Zoetermeer, 22 maart 2011 De verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

Utrecht November 2009. Bagaimana hoe gaat het? een verkenning van kwetsbaarheid bij oudere migranten

Utrecht November 2009. Bagaimana hoe gaat het? een verkenning van kwetsbaarheid bij oudere migranten Utrecht November 2009 Bagaimana hoe gaat het? een verkenning van kwetsbaarheid bij oudere migranten 2 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Wie zijn de oudere migranten? Hoofdstuk 2 Levensterrein

Nadere informatie

Wie is de cliënt? Veranderingen in de AWBZ

Wie is de cliënt? Veranderingen in de AWBZ Wie is de cliënt? Veranderingen in de AWBZ CIZ werkt mee De toegang tot zorg in Nederland verandert. Het CIZ zet zich in om gemeenten en zorgverzekeraars te onder steunen bij hun nieuwe taken op dit gebied.

Nadere informatie

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist

Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist ERVARINGSPROFESSIONALS IN EETSTOORNISSEN Iedereen zei dat het onmogelijk was, totdat er iemand langs kwam die dat niet wist Kennismaken met Human Concern 1 Als je een muur opricht, denk dan aan wat er

Nadere informatie

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan

Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Als het niet kan zoals het hoort, zijn er nog duizenden manieren waarop het wél kan Eerste druk Schrijf- en Adviesbureau Yvette den Brok, juli 2014. Alles uit deze brochure mag worden gebruikt of openbaar

Nadere informatie

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1

Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 V&VN i.s.m. NU 91 Hoe ga je om met het beroepsgeheim? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden i.s.m. Hoe ga je om met het beroepsgeheim? 1 Inhoud Pagina Inleiding 2 Het beroepsgeheim 3 Wat houdt

Nadere informatie

Weergave van 33 gesprekken. Werkconferentie / 18.11.09 / Den Haag

Weergave van 33 gesprekken. Werkconferentie / 18.11.09 / Den Haag Weergave van 33 gesprekken Werkconferentie / 18.11.09 / Den Haag Weergave van 33 gesprekken Werkconferentie / 18.11.09 / Den Haag 4 Werkconferentie 18.11.09 bijzonder dichtbij bijzonder dichtbij We zijn

Nadere informatie

FACT- De eigen bijdrage: stevige maatregel van de regering!

FACT- De eigen bijdrage: stevige maatregel van de regering! FACT- De eigen bijdrage: stevige maatregel van de regering! De regering heeft een groot tekort op de begroting en ook de gezondheidszorg moet bijdragen aan het terugdringen van dit tekort. Daarom moeten

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

De juiste instelling. Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid

De juiste instelling. Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid De juiste instelling Wat gebruikers moeten weten over opiaatafhankelijkheid INHOUDSOPGAVE 1. Hoezo de juiste instelling? 4 2. Opiaatafhankelijkheid 6 3. Als je begint met behandeling 9 4. Je gezondheid

Nadere informatie