Goed horen op het werk

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goed horen op het werk"

Transcriptie

1 Goed horen op het werk Life is on We laten ons inspireren door de wensen van iedereen die vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door op een creatieve manier de grenzen van de technologie op te zoeken, ontwikkelen we innovaties waarmee mensen kunnen horen, verstaan en meer van het leven en de geluiden kunnen genieten. Voel je vrij. Communiceer met vertrouwen. Leef zonder beperking. Life is on /V1.00/ /FO Phonak AG All rights reserved

2 2 3 Concentreer u op uw werk en niet op uw gehoor Phonak stelt zich als doel het algemene hoorvermogen en het vermogen tot spraakverstaan van slechthorenden aanzienlijk te verbeteren, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Met deze gedachte is deze brochure ontwikkeld, zodat hoortoesteldragers op het werk volledig kunnen participeren en niets hen in de weg staat voor een succesvolle loopbaan. De moderne werkplek vormt een dynamische geluidsomgeving. Grote ruimtes met overal gesprekken en lawaai op de achtergrond vormen geen ideale omgeving voor mensen met een gehoorverlies. U moet deze uitdaging dagelijks aangaan om goed te kunnen functioneren. Met Dynamic FM van Phonak kunt u deze uitdaging aan! De Dynamic FM-technologie voegt een nieuwe dimensie toe aan horen ten opzichte van uw huidige situatie waarin u alleen hoortoestellen draagt. Doordat omgevingslawaai wordt weggedrukt en de geluiden die u wel wilt horen naar voren worden gehaald, verstaat u beter dan ooit tevoren en dat maakt werken een stuk meer ontspannen. En dat leidt tot betere resultaten voor u en uw werkgever. Hoe werkt Dynamic FM? Een losse richtmicrofoon vangt de spraak op van uw gesprekspartner. U richt de microfoon naar de spreker of legt deze in het midden van de tafel om meerdere personen te kunnen horen. Een nog beter resultaat wordt gehaald als de spreker de richtmicrofoon om de hals draagt of zelf vasthoudt. De richtmicrofoon vangt alleen de spraak op die u wilt horen en verstuurt dit via (FM-)radiogolven naar de miniatuur FM-ontvangers die onder uw hoortoestellen zijn bevestigd. Het resultaat? U hoort duidelijk wat er wordt gezegd en u hebt geen last van vervelend achtergrondlawaai, zodat u volledig kunt deelnemen aan het gesprek.

3 4 5 Tijdens vergaderingen en presentaties Luisteren tijdens een vergadering kan soms lastig zijn. Mensen praten vaak door elkaar heen, waardoor het lawaainiveau toeneemt. De afstand tussen u en een collega aan het andere eind van de tafel maakt het ook al niet eenvoudiger. Tijdens presentaties en trainingen is er sprake van een nog grotere afstand tot de spreker en het verstaan wordt er niet beter op als de spreker heen en weer loopt en zijn gezicht van u afwendt. Met Dynamic FM hoort u uitsluitend de spraak die u wilt horen, ongeacht de afstand tot de spreker of het omgevingslawaai. Tijdens presentaties en trainingen draagt de spreker een losse richtmicrofoon. Deze verzendt alles wat de spreker zegt rechtstreeks naar de FM-ontvangers onderaan uw hoortoestellen. U kunt daarnaast ook de DynaMic doorgeefmicrofoon gebruiken zodat u de vragen van de andere deelnemers ook kunt verstaan. Hier is een Phonak richtmicrofoon (SmartLink+ of ZoomLink+) strategisch in het midden van de tafel geplaatst. Deze is voorzien van drie microfoonstanden. Hier is gekozen voor de zgn. rondomgevoelige stand wat betekent dat geluiden uit alle richtingen worden opgevangen. De Dynamic SoundField zaalversterking van Phonak zorgt ervoor dat iedereen in de ruimte de spreker beter hoort en betrokken blijft tot de laatste minuut. Dankzij de geïntegreerde Dynamic FM-functie van de microfoon hoort u als slechthorende de spreker rechtstreeks via uw FM-ontvangers. Voor zeer grote ruimten, zoals theaters of congreszalen, is de speciale wide area FM-zender TX-300V van Phonak zeer geschikt. U draagt uw FM-ontvangers gewoon zoals altijd om de stem van de spreker te horen, waar u ook zit.

4 6 7 Grote vergaderingen? Geen probleem Jac Sander uit Stockholm (Zweden) werkt als technicus bij vastgoedbeheerder Tornberget Fastighetsförvaltnings AB. Hij neemt vaak deel aan vergaderingen met tien tot twintig mensen. In dergelijke grote gezelschappen, die vaak door elkaar heen praten waardoor er veel geroezemoes op de achtergrond ontstaat, is het met alleen een hoortoestel soms moeilijk voor Jac om te bepalen wat hij precies wil horen. Hoewel Jac van mening is dat zijn Phonak hoortoestel perfect functioneert onder normale omstandigheden, gebruikt hij daarnaast zijn SmartLink+ richtmicrofoon voor dergelijke grote vergaderingen, meerdere keren per dag. Hij legt uit: Mijn richtmicrofoon werkt perfect en zonder dit systeem zou ik gewoonweg nauwelijks iets meekrijgen van de vergadering. Ik leg de SmartLink+ gewoon op tafel en ik kan iedereen aan tafel goed verstaan. Jac gebruikt zijn FM-systeem zelfs voor grote evenementen, zoals conferenties. Hij kan tijdens een één-op-één gesprek het achtergrondlawaai wegfilteren door de SmartLink+ als een richtmicrofoon in de richting te houden van de persoon die aan het woord is. Zo hoeft hij geen woord te missen. inspiro inspiro is onze Dynamic FM-zender die op de heup wordt gedragen en waarbij een klein reversmicrofoontje opgespeld wordt. DynaMic De DynaMic doorgeefmicrofoon maakt de perfecte vergaderoplossing mogelijk doordat u bij elke deelnemer een aparte microfoon kunt plaatsen. Ik leg de SmartLink+ gewoon op tafel en ik kan iedereen goed verstaan. Jac Sander, Zweden

5 8 9 Gesprekken op de werkplek Gesprekken tussen twee mensen of in een kleine groep zijn goed te volgen in een stille ruimte. Helaas worden dergelijke gesprekken vaak gevoerd in openbare gelegenheden, zoals een kantine of op de gang, en dat betekent dat achtergrondlawaai u parten gaat spelen. En dan komt Dynamic FM goed van pas. Dynamic FM analyseert het omgevingsgeluid en drukt de storende bijgeluiden weg. Op tafel ligt de Phonak ZoomLink+ om spraak op te vangen. In deze situatie is de microfoon ingesteld op de stand Zoom. Dat is de standaardinstelling voor normale situaties, zoals gesprekken tussen twee personen. Hier draagt uw collega (R) een Phonak richtmicrofoon (SmartLink+ of ZoomLink+) om de hals. Deze vangt de spraak direct op bij de bron en verzendt dit naar uwneklus FM-ontvanger, de MyLink+. Dit type ontvanger is met vrijwel alle merken en modellen hoortoestellen, CI en BAHA te combineren, waarbij het T/MT-programma gekozen moet worden.

6 10 11 De stap naar Dynamic FM Elektromonteur Runar Pedersen uit Oppegård in Noorwegen beschouwt zijn richtmicrofoon als een onmisbaar hulpmiddel. Bij grotere klussen moet hij vaak met collega s communiceren over een afstand van enkele meters of meer. Het is dan afhankelijk van het stemvolume en de akoestiek van de ruimte of ik mijn collega kan verstaan, maar in de meeste gevallen gebruik ik gewoon mijn richtmicrofoon, legt Runar uit. Deze geeft zo n geweldig geluid dat hij nagenoeg onmisbaar is. Ook tijdens trainingen en presentaties heeft Runar niet langer het gevoel dat hij op de eerste rij moet gaan zitten. Hij kan nu gaan zitten waar hij wil. Ik ging altijd vooraan zitten omdat ik wilde liplezen, maar nu kan ik verder weg gaan zitten en de spreker goed verstaan. Ik vertel de spreker gewoon dat ik een gehoorverlies heb en de spreker doet de microfoon dan meestal wel om, zonder enig probleem, vervolgt hij. Ik heb een coaching-cursus van zestien weken gevolgd en zonder de inspiro zou dat voor mij erg moeilijk zijn geweest. Het enige waar Runar spijt van heeft is het feit dat hij de FM-technologie niet eerder had ontdekt, omdat dat zowel voor zijn loopbaan als zijn hobby s minder vervelende gevolgen zou hebben gehad. Ik had vroeger mijn eigen transportbedrijf, vertelt hij, maar toen ik mijn gehoor kwijtraakte, raakte ik ook mijn werk kwijt. Ik was ook bijrijder bij rally s, maar daar ben ik mee gestopt vanwege de stress die ontstond omdat ik niet goed kon verstaan. Met de Phonak FM-apparatuur van vandaag de dag had ik dit allebei gewoon kunnen blijven doen. Ik heb een coaching-cursus van zestien weken gevolgd en dat zou erg moeilijk zijn geweest als de trainer mijn richtmicrofoon niet had gedragen. Runar Pederson, Noorwegen ZoomLink+ Een veelzijdige draadloze richtmicrofoon met Dynamic FM-techniek en drie microfoonstanden voor uiteen-lopende luistersituaties. Design-geïntegreerde ontvangers Het geluid van de richtmicrofoon wordt opgevangen door een FM-ontvanger. De unieke design-geïntegreerde ontvangers zijn speciaal ontwikkeld voor de hoortoestellen van Phonak. Dit geeft de beste is zeer stijlvol.

7 12 13 Telefoneren Telefoneren kan echt een probleem zijn voor mensen met een gehoorverlies. Zelfs met goede hoortoestellen kan effectief communiceren moeilijk zijn doordat omgevingslawaai het gesprek onverstaanbaar maakt. De bluetooth-technologie die in de SmartLink+ is geïntegreerd, is een handige oplossing waarmee de gesprekken rechtstreeks via uw hoortoestel worden gevoerd. De Phonak SmartLink+ (hier om de hals gedragen) is via Bluetooth draadloos verbonden met een mobiele telefoon, waarbij de SmartLink+ het hele telefoonverkeer afhandelt. De FM-ontvangers ontvangen het gesprek en zo vormen uw hoortoestellen een headset. Het voeren van een telefoongesprek was nog nooit zo eenvoudig. Hier ziet u een SmartLink+ gecombineerd met een DECT-telefoon (voorzien van Bluetooth). Dat betekent dat de gebruiker ieder woord duidelijk kan horen, in elke werkomgeving. SmartLink+ Phonak s meest geavanceerde Dynamic FM-zender beschikt over drie microfoonstanden voor uiteenlopende situaties, geïntegreerde Bluetooth-functie en een afstandsbediening voor Phonak hoortoestellen.

8 14 15 Computers en multimedia Op kantoor komen vandaag de dag technologieën als video meetings en conference calls via Skype steeds vaker voor. Het is natuurlijk belangrijk dat collega s met een gehoorverlies ook kunnen profiteren van deze communicatiekanalen. Gelukkig is dat eenvoudig te realiseren. Alle Phonak richtmicrofoons zijn immers voorzien van een audio input waardoor deze via een kabel aangekoppeld kan worden. Vervolgens wordt het geluid door de richtmicrofoon naar uw oren verstuurd. Met één kabel koppelt u de richtmicrofoon aan de audio-uitgang van de computer. Zo hoort u via uw FM-ontvangers alle geluiden van de computer, zoals gesprekken via Skype.

9 16 17 In de auto Voor veel werknemers is de auto meer dan alleen een vervoermiddel; een auto is vaak hun mobiele kantoor. Alle verkeersgeluiden maken de auto doorgaans tot één van de moeilijkste luisteromgevingen voor mensen met gehoorverlies. Handsfree telefoneren, aanwijzigen van de navigatie horen en een gesprek met anderen kunnen daarom problematisch zijn in de auto. Het antwoord daarop is de SmartLink+. De SmartLink+ met Bluetooth kunt u eenvoudig draadloos een mobiele telefoon koppelen voor kristalheldere gesprekken onderweg. De SmartLink+ is voorzien van een audio input. Sluit de SmartLink+ aan op de audio-uitgang van uw navigatie en u ontvangt de aanwijzingen rechtstreeks in uw oor. Overhandig de microfoon aan uw (goedhorende) bijrijder en u verstaat ieder woord zonder dat uw collega boven het lawaai van de motor uit hoeft proberen te komen.

10 18 19 Dynamic FM van Phonak De Phonak Dynamic FM-productlijn laat de concurrentie ver achter zich. Omdat de microfoon voortdurend spraak en omgevingsgeluiden meet en vervolgens van elkaar scheidt, zorgt elk Dynamic FM-product ervoor dat u veel beter verstaat, ook in rumoerige omgevingen en over een grotere afstand. Gebruik onderstaand overzicht om te bepalen wat de beste oplossing is. Zenders inspiro inspiro is de zender die op de heup wordt gedragen in combinatie met een klein reversmicrofoontje. De inspiro heeft de unieke mogelijkheid om met maximaal 8 DynaMic doorgeefmicrofoons samen te werken, de perfecte vergaderoplossing. SmartLink+, ZoomLink+ Deze richtmicrofoons zijn het meest populair in de werkomgeving. Beide be-schikken over meerdere microfoonstanden. De SmartLink+ biedt daarnaast nog de mogelijkheid voor bluetooth en een afstandsbedieningfunctie. DynaMic U kunt deze handige doorgeefmicrofoon gebruiken in combinatie met inspiro, zodat u ook de opmerkingen van alle deelnemers in een ruimte via Dynamic FM kunt horen.

11 20 21 Ontvangers Zaalversterking Design-geïntegreerd Als u al een hoortoestel van Phonak draagt, dan is een design-geïntegreerde Dynamic FMontvanger de meest fraaie en praktische oplossing. Deze ontvangers sluiten precies aan bij de vorm van uw hoortoestel, zodat de oorspronkelijke subtiele lijnen behouden blijven. Universeel Als u een hoortoestel van een ander merk draagt, kunt u een van onze universele ontvangers aanschaffen om te profiteren van de voordelen van Dynamic FM. Cochleair implantaat Ook gebruikers van een cochleair implantaat (CI) ondervinden veel voordeel bij Dynamic FM. Daarom bestaat er voor nagenoeg elk CI-model wel een geschikte Dynamic FM-ontvanger. TX-300V De TX-300V is onze traditionele (niet-dynamic) FM-zender voor zeer grote congres-, vergaderen theaterzalen. Dynamic SoundField De intelligente zaalversterking zorgt ervoor dat elk woord van de spreker tijdens een training of presentatie zeer goed verstaanbaar is. Dynamic Sound- Field maakt versterkte spraak hoorbaar via een luidspreker en kan daarnaast ook spraak rechtstreeks naar de FMontvanger onderaan uw hoortoestel sturen.

12 22 23 Kies het juiste FM-product Smartlink+ ZoomLink+ inspiro DynaMic TX-300V Presentaties en trainingen Vergadering met veel deelnemers Vergaderingen met een kleinere groep Eén-op-één gesprekken Gesprekken in kleine groepen Gesprekken via een mobiele telefoon (via Bluetooth) Informele gesprekken via een DECT-telefoon (via Bluetooth) Gesprekken in de auto Computer, multimedia en navigatie Theaters

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging

Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging Sting, maart 2008 Koppen bij elkaar! Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging. Tekst: Ineke Bakx, Rineke Sturm,

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? elfredzaameid: Hoe akt u het an? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Inspirerende voorbeelden van acht zorgorganisaties Voorwoord Het versterken van zelfredzaamheid

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Henry Mostert Postbus 8228, 3503 RE Utrecht Telefoon: (030) 789 2300, e-mail: h.mostert@vilans.nl Website:

Nadere informatie

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma.

ING Klantenraad. behoeften. Zwolle. Zwolle. wensen. wensen. verbeteren hypotheken. oud luisteren. September 2013. Programma. wensen wensen beleggen beleggen geld geld Zwolle Zwolle Amsterdam Amsterdam vragen mening vragen mening Den Bosch financiële sector Den Bosch financiële sector Op 17, 24 en 26 september hebben de eerste

Nadere informatie

Motiveren van medewerkers

Motiveren van medewerkers PROFICIENCY Motiveren van medewerkers Voor de middenkaderleidinggevende die succesvol wil worden in het leiding geven. Jeroen Engelaer Motiveren van Medewerkers geeft in heldere en praktische taal kort

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt?

Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Zelfmanagement, wat betekent het voor de patiënt? Monique Heijmans Geeke Waverijn Lieke van Houtum ISBN 978-94-6122-248-0

Nadere informatie

Een school kiezen voor uw dove of ernstig slechthorende kind

Een school kiezen voor uw dove of ernstig slechthorende kind Een school kiezen voor uw dove of ernstig slechthorende kind met of zonder CI Maart 2007 FODOK Inhoud Over deze brochure. 2 Deel 1 - Een persoonlijke benadering van de schoolkeuze Goed onderwijs voor mijn

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken

Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken Omgaan met eenzaamheid onder mantelzorgers Herkennen, bespreken en aanpakken Auteur: Wilco Kruijswijk Met dank aan: Anita Peters, Theo Royers en Roos Scherpenzeel Colofon Auteurs: Jan Willem van de Maat,

Nadere informatie

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Handleiding focusgroep onderzoek

Handleiding focusgroep onderzoek Handleiding focusgroep onderzoek In deze handleiding komt aan de orde: 1. wat een focusgroep is; 2. wanneer een focusgroep onderzoek bruikbaar is; 3. plaats van het focusgroep onderzoek in de verbeter

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs

Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs Studenten over succesfactoren en verbeterpunten in hun rekenonderwijs Amsterdam, 28 april 2015 Voorwoord Ook wel eens gehad dat je docent een cruciale rekenfout maakte, waardoor de klas dacht dat ze het

Nadere informatie

De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst

De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst De loopbaanarchitect (dat ben je zelf) Aan de tekentafel voor een solide toekomst Hoe blijf je zeker van je (loop)baan

Nadere informatie

EEN10 voor patiënten participatie

EEN10 voor patiënten participatie EEN10 voor patiënten participatie 10 bloopers 10 hindernissen 10 smoezen 10 goede redenen 10 vragen over 10 handige afspraken 10 hindernissen 10 tips om het leuk te houden 10 manieren 10 kre ntenuit de

Nadere informatie

Shimon Whiteson over robotica in de zorg We willen een sociaalvaardige robot maken

Shimon Whiteson over robotica in de zorg We willen een sociaalvaardige robot maken MAGAZINE winter 2013-2014 8 Shimon Whiteson over robotica in de zorg We willen een sociaalvaardige robot maken Nu al kan een robot namens iemand die ziek thuis op de bank zit naar bijvoorbeeld school of

Nadere informatie

Functionerings- of portfoliogesprek met kinderen

Functionerings- of portfoliogesprek met kinderen Functionerings- of portfoliogesprek met kinderen Jaap Meijer Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Voorwaarden en valkuilen 2.1 Schoolleider aan het woord 2.2 Stamgroepleider aan het woord 2.3 Schoolleider aan het

Nadere informatie

Bouwstenen voor een goed gesprek

Bouwstenen voor een goed gesprek Bouwstenen voor een goed gesprek Handreiking participatie binnen de prestatievelden 7, 8 en 9 van de Wmo colofon Colofon Dit is een uitgave van Panteia in samenwerking met de Werkplaats Maatschappelijke

Nadere informatie