Gemeente van Christus, 1 Johannes 3:2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente van Christus, 1 Johannes 3:2"

Transcriptie

1 Gemeente van Christus, 1 Johannes 3:2 Vanmorgen staat het onder de spanning van nu en straks. De spanning tussen nu en straks, dat is toch herkenbaar in het leven van velen van ons, denk ik. Dat wat je nu bent, wie je bent, wat het leven jou tot nog toe heeft gebracht. En at er gaat gebeuren, wat er met jou gaat gebeuren: plannen, verwachtingen die je hebt. Wat je heel graag zou willen, wat je zou willen worden: als dat nou eens zou kunnen Misschien zijn ook wel angsten voor wat er zou kunnen gebeuren. In deze wereld daar wordt je niet blij van: zoveel onrust, dreiging, gevaar, en het is al lang geen ver-van-je-bedshow meer. In je eigen leven misschien ook: als ziekte en verlies een rol spelen. Hoe zal dat verder gaan? Hoe kom ik er doorheen? Kom ik er wel doorheen? Of je ziet naar dingen uit, maar tegelijk zie je er ontzettend tegenop Dat kan ook, vreemd zoals in een mens en in een mensenleven het soms ook allemaal door elkaar kan lopen. De spanning tussen nu en straks. Ja, wat zijn we nu? Vader, moeder, opa, oma. We zijn rijk of juist niet. We zijn succesvol of juist niet. We zijn kerngezond of juist niet. Als puber droomde je ervan, wat je allemaal niet worden kon. Je fantaseerde soms een eind weg. Toen kwam de beroepskeuze: je wilt iemand worden, je wilt iets bereiken, je wilt ergens voor staan, je wilt iets betekenen voor een ander. Maar er is ook de ontnuchtering: je leven vult zich met hele gewone en alledaagse gebeurtenissen. Je moet voor je gezin zorgen, je moet boodschappen doen. Je rijdt elke morgen naar kantoor, waar je bekende stapel papier voor je klaar ligt... Soms zit je niet goed in je vel en lukt het niet. En o schrik, als je tegen de 40 loopt, ja je leven begint pas, roept iedereen, en je krijgt een leuk shirt met een pakkende tekst ofzo. Maar ondertussen 50 jaar nog zo n drempel, een Abraham of een Sara in de tuin, ja maar de klok tikt wel door. En als je over de 70 bent en tegen de 80 loopt. Wat is er van die hooggestemde verwachtingen terecht gekomen? En je idealen van vroeger, zijn ze er nog...? De gedrevenheid van je geloof misschien ook, zoals je daar in jongere jaren instond, is het er nog? Ja, hoe staat er daar mee, je relatie met God, zijn relatie met jou. Is het er nog, brandt het vuur van geloof nog? Of is het allemaal wat weggeëbd, weggesleten door je dagelijkse beslommeringen? En terugkijkend lijkt het allemaal zo middelmatig, zo vlak... In de ogen van jezelf... Van de ander... Van God ook? Want daarover gaat het vanmorgen in ons Bijbelgedeelte Wat als Gods grote toekomst daar is, en wij staan voor Hem. Daar spreekt de oude apostel Johannes over in dat briefje waaruit we lazen. Daar begint onze Bijbellezing van vanmorgen mee. Dat wanneer Jezus terugkomt, wij ons niet hoeven te schamen.

2 Dat wanneer je denkt aan de voltooiing zijn Koninkrijk, en je zult dan voor Jezus staan, dat je dan vol vertrouwen kunt zijn, zo staat het in vers 28. Ik vind dat heel mooi, zoals de apostel erover schrijft, maar het klinkt ook wel heel hoog. De lat ligt wel heel hoog, als je dan verder leest in ons gedeelte Het gaat over God die rechtvaardig is, maar dan ook over mensen die rechtvaardig leven, die zichzelf rein hebben gemaakt en Gods geboden doen, die niet meer zondigen, staat er zelfs in de laatste verzen die we lazen. Dat roept toch vragen op: Is dat nou ook zo voor mij, voor u, voor jou? Kan het überhaupt zo, is dit reëel? En als dat niet reëel is, wat wie trekt dit? Hoe moet dat dan als Gods toekomst daar is? Wie zullen we zijn? Wat zal er van ons worden? Hoe zit dat met mij en God nu, en met mij en God straks? We worden door de brief van Johannes wel bij de hand genomen. Jezus komt terug. Hij zal opnieuw verschijnen. Maar je hoeft daar niet bang voor te zijn, want - en dan vertaal ik Johannes' woorden uit onze tekst even in m'n eigen woorden: Je hoeft daar niet bang voor te zijn, want je weet wat je nu bent. En wat ben je nu dan? Johannes zegt: Nu zijn we kinderen van God Leest u, lees jij maar mee in 1 Johannes 3, vers 1 en 2. Wij worden kinderen van God genoemd, en dat zijn we ook, staat er. En dan volgt er nog een keer daar achteraan: Geliefde broeders en zusters, wij zijn nu al kinderen van God. Wij zijn nu al kinderen van God, schrijft de oude apostel Johannes. Dat is je houvast Daar houden we het op. Daar mag je van uitgaan, zegt hij daarmee tegen zijn gemeenteleden. Nou, dat is nog al wat. Het is misschien wel het belangrijkste om te weten: dat je een kind van God bent. Dat Gods liefde en genade er voor jou zijn. Dat jij daar in mocht gaan staan, en dat je dat steeds weer mag doen. Dat gaat nog veel verder dan al je eigen verwachtingen en vroegere en nieuwe idealen over misschien wel honderd-en-één dingen. Dan valt het licht van Christus over je heen. Hoe hij je ziet. Hoe hij je bedoeld heeft. Hoe Hij een bestemming voor je heeft. Wij zijn nu al kinderen van God. Dat roept misschien ook wel vragen bij ons op. Het roept misschien ook wel weerstand op. Want ja, kun je dat nou zo maar zeggen? Kunt je dat ooit wel van je zelf zeggen? Er zijn christenen die daar grote moeite mee hebben, ze zijn oprecht bezig met geloof en betrokken op de kerk, maar dit, ik een kind van God? Mag je dat wel zeggen, is dat niet veel te groot om te zeggen? Wat verbeeld jij je wel? Wat beeld je je misschien wel in? Kind van God, dat is een voorrecht voor enkelen die echt bekeerd zijn, de uitverkorenen of hoe je het ook maar noemen wilt? Die daarvan kunnen getuigen en Gods krachtdadige werk van nabij hebben meegemaakt, het liefst met datum en tijd erbij. Maar ik, met al mijn lek en gebrek? Maar Johannes zegt het vanmorgen:

3 Wij zijn nu al kinderen van God. Ja, die wij zijn dus zijn gemeenteleden. Gemeenteleden: mensen die staan in de lichtkring van het Woord van God, die op een of andere manier ook de keus hebben gemaakt in die lichtkring te gaan staan. Die zich daardoor aangesproken weten, aangeraakt door Jezus, ja ze hebben iets met Hem. Maar het zijn ondertussen wel heel gewone mensen. Niet maar een paar uitverkorenen, Johannes spreekt ze allemaal aan, ondanks hun feilen en falen. En dat feilen en falen was er volop. Je hoeft die drie briefjes van Johannes maar door te lezen, nou dan kun je een heel lijstje maken van wat daar loos was met het christelijk leven. Dat was toen echt niet zo anders of zoveel beter dan de kerk in onze tijd. Zat op aan te merken, het geloof en het leven uit het geloof zoals dat daar ging. En toch zegt de apostel Johannes tegen zulke helemaal niet perfect christenen in een helemaal niet perfecte gemeente: Wij zijn nu al kinderen van God. Ik kan het niet anders maken: het is het woord van de apostel. Het is Woord van God dat dit tegen ons zegt. Ja, hoe kan dat? Nou, het geheim staat in dat eerste vers: Wij worden kinderen van God genoemd. Als je wel eens twijfelt of jij een kind van God mag zijn, dan moet je deze tekst op een groot vel papier schrijven en boven je bed hangen. Wij worden kinderen van God genoemd, en dan moet je een streep zetten onder dat laatste woord: genoemd. Waarom mogen we in de gemeente van Christus zeggen dat we kinderen van God zijn. Waarom mag je dat tegen jezelf zeggen, als je het moeilijk hebt met je geloof? Waarom mag je dat ook tegen die mens naast jou zeggen, elkaar daarmee bemoedigen en troosten? Het antwoord is: omdat er een Vader met een hoofdletter is, die ons zo noemt. God noemt ons zo. God ziet ons zo. Waarom ben je een kind van God? Niet dus omdat je dat zelf zegt. Niet omdat jij zo n vrome jongen of vroom meisje bent. Niet omdat jij dat kindschap van God altijd waarmaakt. De Vader in de hemel roept het je toe. Dat we kinderen van God zijn, nee het is geen vanzelfsprekendheid of automatisme. Dat betekent dit zinnetje ook. Het zit ons niet in het bloed. We hebben het er ook helemaal niet naar gemaakt. We zijn het in de grond van de zaak helemaal niet en diep in jezelf kun er zelfs verzet tegen ervaren. Maar het is een kwestie van liefde. Dat staat ook in dat eerste vers: Bedenk toch, zegt Johannes, hoe groot de liefde is die de Vader ons geschonken heeft, dat wij kinderen van God genoemd worden. Het is een kwestie van liefde, van aangenomen worden in Gods genadige adoptie-plan, Hij noemt je kind van God. en dat zijn we ook, staat er best een beetje typisch achteraan. Ja, ze waren er kennelijk toen al ook, mensen die hun wenkbrauwen fronsten. Maar dat gaat toch zo maar niet Johannes, dan moet er toch eerst wel iets gebeuren in een mensenleven?

4 Maar Johannes zet er nog een extra uitroepteken achter: Wij worden kinderen van God genoemd, en we zijn het ook. Dat is dus ons houvast. Dat is het evangelie waar je door de Here God in bent gezet. Dat je voor waar mag houden, je mag het aanpakken. Die Vader in de hemel die ook tegen jou zegt: jij mag er zijn, ik heb je lief. En dan zul je die liefde in je leven ook ervaren, er uit leven, ervan doorgeven, liefhebben: God boven alles en je naaste als jezelf! Dan zal daarin ook leren en groeien! Dat zit ook in dat beeld van het kind. Een kind, ik kwam eens iemand tegen die vond dat in de Bijbel een moeilijk beeld want ja, een kind, dan dacht ie aan onmondig moet zijn, altijd klein gehouden worden. Een beetje het idee dat je als je gelooft in God eigenlijk een beetje simpel moet zijn en niet teveel moet nadenken, dat is dan geloven als een kind, zo wordt dat ook wel eens uitgelegd. Nou, dat is dus niet wat de Bijbel daarmee bedoelt. Als Jezus een kind tot voorbeeld stelt, dat gaat het Hem er niet om dat dat kind simpel alles voor zoete koek aanneemt en geen vragen zou stellen. Dat doet een kind ook helemaal niet, vele ouders en grootouders in de kerk die daar van kunnen getuigen denk ik. Juist een kind stelt vragen, soms zulke scherpe, diepe, onverwachte vragen, je kunt er misschien wel eens wanhopig van worden. Ja, dat is dus de openheid van een kind, de onbevangenheid van het kind. Een kind heeft nog niet al z n denken en voelen dichtgetimmerd met wat wel zou kunnen of niet zou kunnen. Een kind kan zich nog echt laten verrassen, kan echt ontvangen. Dat is nu waartoe de Bijbel het kind tot voorbeeld stelt. Zoals een kind openstaat voor de dingen, voor nieuwe, verrassende dingen ook die het nog niet kende, wil leren en groeien Zo nu roept Jezus ons op om open te staan voor Gods Koninkrijk. Dat is de kracht van dit beeld van een kind. En net zoals dat bij een kind is, mag het dan ook steeds meer werkelijk worden zoals het vanaf het begin al tegen je gezegd is. Ik las daar een mooi voorbeeld over: Als je steeds tegen een kind zegt: jij bent een mispunt. Jij deugt niet. Dan heb je een beste kans dat het ook een mispunt wordt, een deugniet. Maar een kind dat te horen krijgt, jij mag er zijn, ik heb je lief, dat leert ook er te mogen zijn en zelf lief te hebben en liefde te geven. Zo mag dat ook zijn in ons geloven, ons groeien in het leven uit het geloof. Wij zijn nu al kinderen van God. Dat wordt tegen ons gezegd, God ziet ons zo door zijn Zoon Jezus. Nee we maken het nog niet altijd naar. Het lukt nog niet altijd, soms lukt het helemaal niet. Maar het wordt tegen ons gezegd opdat het net als in dat voorbeeld je leven, je hart, je karakter, je houding steeds meer gaat stempelen. Merkbaar mag het worden, meer zichtbaar gaat worden. En zo zijn we onderweg naar straks. Ja hoe zal dat straks zijn, als Gods toekomst er is? Nu al zijn we kinderen van God, zegt Johannes, dat wordt je dus toegeroepen, daar mag je je aan vasthouden.

5 En straks? Dat weten we nog niet, zegt Johannes Wat we zullen zijn, is nog niet geopenbaard. Dat moet nog aan het licht komen. Dat wacht op de volle verwerkelijking! Er wordt wel een tipje van de sluier opgelicht. We zullen aan Hem gelijk zijn, staat er in vers 2 We zullen zijn liefde eindelijk helemaal begrijpen en helemaal in ons opnemen. Die liefde waar we nu vaak nog niet aan willen en niet aan kunnen. En we kunnen ons eigenlijk geen wereld voorstellen waarin niet ons eigen ik in het middelpunt staat. Maar dan zullen we helemaal vol zijn van deze liefde van Jezus. En wat we nu nog vooral zijn omdat God ons door de genade van Jezus zo wil noemen kinderen van God worden we genoemd -, dat zal dan ook ten volle in ons zijn. Nee, dat kun je je bijna niet voorstellen. De spanning tussen nu en straks Het moet nog geopenbaard worden, zegt Johannes niet voor niks. Het is Gods grote verrassing die nog uitstaat. Zijn toekomst waarnaar we onderweg zijn. En dat zijn we als mensen die dus vertrouwen mogen hebben. Die kwetsbaar en feilbaar zijn en nog blijven en toch is de macht van de zonde niet meer de sfeer waarin ze leven. Dat is de betekenis van die laatste, misschien wel weer wat vreemde verzen die we lazen. Wie zondigt komt uit de duivel voort, lazen we. En: Wie uit God geboren is, zondigt niet; hij kàn zelfs niet zondigen. Als je dat nou uit het verband van deze brief zou loshalen, dan zou je misschien wel moeten zeggen: nou, daar gaat al je vertrouwen dat je misschien net een beetje had getankt vanuit die eerste verzen van het hoofdstuk. Weg dat kind van God, weg dat dat ook voor mij ; we houden vrees ik ook heel weinig kinderen van God over als je dit los van z n verband op jezelf moet gaan toepassen. En er is nog iets vreemds aan de hand. Als u, als jij zich nog iets herinnert van wat we eerder lazen in deze brief, dat was precies tegenovergesteld als wat hier staat. Het eerste hoofdstuk, vanaf vers 8: Als we zeggen dat we de zonde niet kennen, misleiden we onszelf en is de waarheid niet in ons, stond daar. En in vers 10 van dat hoofdstuk: Als we zeggen dat we nooit gezondigd hebben, maken we God tot leugenaar en is zijn woord niet in ons. Nou dat zijn ook stevige teksten, maar je herkent er meer van je eigen leven in. Het is nuchter, het is eerlijk, en dat is de Bijbel toch ook. Bij wie gaat het nou nooit mis? En dan dat prachtige vers er tussen in, 1 Johannes 1 vers 9: Belijden we onze zonden, dan zal hij, die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad. Dat is evangelie, dat is toch de kern van alles. Hoe dan dit? Wie zondigt, komt uit de duivel voort? Wie uit God geboren is, kan zelfs niet zondigen? Spreekt de apostel zichzelf zo tegen? Dachten we misschien net binnen de kring te zijn, staan we er nu weer finaal buiten? Ik zeg u en jou maar eerlijk: het is niet zo n makkelijk stukje en in verschillende uitleggingen die ik lees wordt het heel verschillend uitgelegd. Eén ding wordt mij daarbij wel duidelijk dat Johannes hier spreekt met het ook op dwaalleraren die daar rondgingen in de gemeente.

6 We kwamen ze al eerder tegen, mensen die het evangelie van Jezus hadden omgeturnd tot een wat zweverig, mystiek pad van geheime ervaringen en bijzondere kennis die je kon opdoen en die je tot verlichting moesten brengen. Hoe je in de praktijk leefde, dat deed er volgens deze lieden niet erg toe. Hoe je de ook heel praktische geboden van God hield en de heel praktische liefde van Jezus navolgde, dat vonden ze maar aards, laag bij de grond, ongeestelijk. Tegen die dwaalleer richt Johannes zich hier, en hij doet dat met een enorme kracht, op het scherpst van de snede. Als je van het geloof van Jezus zoiets maakt, waarbij je ondertussen maar raak zondigt, dat kan niet, stelt de apostel. Dat is niet uit God, dat is van de duivel. Dan ben jij ook niet uit God maar heeft de boze je te pakken, zo stelt de apostel het heel radicaal. En dat doet dus niets af van wat hij al eerder uitlegde. Dat je je fouten en zonden maar steeds eerlijk moet erkennen, en vooral dat je ze dan ook steeds maar weer bij God moet brengen die door Jezus jouw leven dan zal reinigen van alle kwaad. En, levend dichtbij Hem, mag ook jijzelf dat spoor elke dag weer gaan. Ik denk aan wat er in ons Bijbelgedeelte in vers 3 staat: jezelf rein maken, zoals ook Jezus rein is. Of anders gezegd: je mag nu al steeds meer gaan lijken op wat je straks zult zijn: gelijk aan Jezus. En de beloning? Beter: het geschenk, het grote cadeau van God? Die heb je eigenlijk nu al. Want je wordt kind van God genoemd. Hij zegt het zelf! Amen

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12

Uit God geboren. Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen:

- 2 - Dat is dus de reden van het niet zondigen: - 1 - Uit God geboren Wat een voorrecht om uit God geboren te zijn. We lezen hierover in Joh. 1:12 Doch allen, die Hem aangenomen hebben, hun heeft Hij macht gegeven om kinderen Gods te worden, hun, die

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden

Deel het leven Johannes 9: februari 2015 Thema 6: De last van het verleden Preek Gemeente van Christus, Het is een vreemde vraag, die de discipelen stellen: Heeft hij zelf gezondigd of zijn ouders? Ze zien iemand aan de kant van de weg zitten. Iemand die al vanaf zijn geboorte

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk

Preek Matteüs 18: mei 2017 Themadienst Feest van het Koninkrijk Preek Gemeente van Christus, Zesentwintig was hij nu. Vrolijk en vol levenslust. Tenminste, zo leek het van de buitenkant. Van binnen was het anders. Er waren wonden in zijn leven, littekens. In zijn jeugd

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen:

Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Het nieuwe Mirjam en Michalied de Paasversie om opgewekt te zingen: Brieflezing Hebreeën 13, 9 21 2 Evangelie Lucas 24, 13 35 Preek Onze hogepriesters en leiders hebben hem overgegeven om hem ter dood

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19

Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Ruimte voor God thema 2: Het raadsel van het ongeloof Preek over Matteüs 13:1-23 m.n. vers 4 & 19 Gemeente van Christus, Op de foto zie je een lachende man. Zwart wit. Lang geleden. Lange regenjas. Stropdas.

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

De Bijbel Open (09-03)

De Bijbel Open (09-03) 1 De Bijbel Open 2013 10 (09-03) Vanmorgen openen we de bijbel bij een gedeelte waarin het gaat over de zonde van de lastering van de Heilige Geest. Daarover lezen we in Lukas 12. Daar staat van die lastering

Nadere informatie

Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Gemeente van onze Here Jezus Christus, Gemeente van onze Here Jezus Christus, Echt gelukkig! Dat is het thema waar we vanochtend over na gaan denken. En misschien denkt u wel: Wat heeft dat thema nu met deze tekst te maken, Die gaat toch over

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God

kan geven aan zijn vleselijke begeerten. Bewaar uzelf in de liefde van God - 1 - Bewaar uzelf in de liefde van God We gaan lezen in de brief van Judas. Judas is de halfbroer van Jezus, geboren in het gezin van Jozef en Maria. We lezen daarover eerst in Marcus 6:3 waar staat:

Nadere informatie

Johannesbrieven. Nergens noemt de schrijver zijn eigen naam, maar wie hij is kan worden afgeleid uit verschillende herkenningspunten:

Johannesbrieven. Nergens noemt de schrijver zijn eigen naam, maar wie hij is kan worden afgeleid uit verschillende herkenningspunten: Johannesbrieven Algemeen Johannes lijkt op een levende spiegel, niet alleen in staat de glans van Jezus majesteit op te nemen, maar ook om die te weerspiegelen. In heel eenvoudige bewoordingen, zonder

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK

GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK GEBEDSWORKSHOPS Werkgroep Gebed CGK / NGK INLEIDING bij de drie workshops Als je christen bent zijn er een paar wezenlijke zaken die bij je horen, n.l. : de bijbel lezen en bidden! Het is de bedoeling

Nadere informatie

De apostel Johannes, die dat Bijbelstukje dat we lazen schreef, zet dan toch opvallend bescheiden in.

De apostel Johannes, die dat Bijbelstukje dat we lazen schreef, zet dan toch opvallend bescheiden in. Gemeente van Christus, 1 Johannes 4:15 en 13, Pinksteren/belijdenis Beste Annelies, Wouter, Suzan, Jorinda en Tom, Mark en Zelia, "Niemand heeft God ooit gezien" Dat staat in de Bijbel, we lazen het daarnet.

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Ik wil gaan kijken naar de eerste brief van Johannes. Ik wil een stukje daarvan vers voor vers doorlopen.

Ik wil gaan kijken naar de eerste brief van Johannes. Ik wil een stukje daarvan vers voor vers doorlopen. Luister naar het lied: City on the hill de eerste brief van de apostel Johannes (NBV) (H1 en H2) Naastenliefde Sinds een tijdje ben ik werkzaam in Guernsey een van de kanaal eilanden tussen de Franse en

Nadere informatie

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee?

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? vaak wordt gezegd: God zorgt voor ons als een Vader dat is waar maar het is meer Johannes legt het uit in vers

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 44 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 44 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 100 : 1-4 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : Lucas 18 : 9-17

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Geliefde mannen,

Inhoudsopgave. Geliefde mannen, Geliefde mannen, De mannenconferentie van 2014 staat voor de deur. En het gekozen thema roept bij mij gelijk vragen op en bij jullie wellicht ook. Heb ik wel hart voor Koning Jezus?, Is Hij wel de Koning

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus Preek Gemeente van Christus, Welke mensen inspireren je? Door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan? Of door hoe ze hun werk doen? Of door hoe ze bezig zijn met hun sport? Welke mensen inspireren je?

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe

1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe 1 Korintiërs 13:13 Liefde doet ertoe Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE

DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE DANKEN VOOR DE RIJKDOM VAN DE GEMEENTE 1 Kor. 1:4-9 / Gehouden op 26-08-2007 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 122:1.3 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 103:1.5 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:1-9 & Openb.

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog.

z03.12 Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. Rinze IJbema - Zondag 3. [1] God neemt ons serieus, nu wij zelf nog. [2] Hoe heb jij dat, als je het verhaal van Adam en Eva leest? Het kán zomaar zijn dat je het leest en dat je het snapt en dat je aan

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Les 1: het kruis, bekering en geloof

Les 1: het kruis, bekering en geloof Les 1: het kruis, bekering en geloof Deel 1: Terugkijken 1. Omzien naar elkaar Iedereen vat kort samen hoe de afgelopen week is geweest. 2. Aanbidding Dank en prijs God met gebed en zang. 3. Visie Ontwikkel

Nadere informatie

Gemeente van Christus, 1 Johannes 1:1-4

Gemeente van Christus, 1 Johannes 1:1-4 Gemeente van Christus, 1 Johannes 1:1-4 In rechtszaken zijn getuigen nodig. Mensen die kunnen vertellen wie er wat gedaan heeft. Wat ze zelf hebben gezien van een verdachte gebeurtenis of andere informatie

Nadere informatie

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees.

Geheimenissen. In 1 Tim. 3:16a staat: En buiten twijfel, groot is het geheimenis der godsvrucht: Die Zich geopenbaard heeft in het vlees. - 1 - Geheimenissen Er wordt in het nieuwe testament op verschillende plaatsen gesproken over "geheimenissen". Een geheim is een verborgenheid, die niet iedereen weet. Als wij vroeger als kind tegen elkaar

Nadere informatie

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd.

[1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Rinze IJbema - 2 Timoteüs 1, 14 [1] Bewaar door de heilige Geest, die in ons woont, het goede dat je is toevertrouwd. Kracht en genade. Ik had twee week terug een gesprekje met Nynke hier over deze belijdenisdienst.

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

HC zd. 42 nr. 31. dia 1

HC zd. 42 nr. 31. dia 1 HC zd. 42 nr. 31 weinig mensen zullen zeggen dat ze leven voor het geld geld maakt niet gelukkig toch zeggen we er graag achteraan: wel handig als je het hebt want waar leef ik voor? een christen mag zeggen:

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8:

y06 Romeinen 08.8 Rinze IJbema - Romeinen 8: Rinze IJbema - Romeinen 8: 26-30. [1] Ik las vorige week een leuke mop. Die ging zo: Wat mij nou is overkomen: gister ging de telefoon en ik nam op en toen had ik de koning aan de lijn! Echt waar? Ben

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april

NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Verboden toegang voor onbevoegden NGB Artikel 26 dinsdag 16 april Wij geloven dat de toegang gesloten. Er is geen toegang tot God voor je. Want hoe kun jij als zondig mens tot de heilige God naderen? Wie

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN

VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN VIEREN DOOR/VOOR JONGEREN GEBED OM VERGEVING De schuldbelijdenis heeft in de openingsritus van elke viering een belangrijke betekenis en functie. De afstand die in het dagelijkse leven tussen God en mens

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB.

Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Preek zondag 1523, voor 23 juni 2019mi, nr 599, JWB. Votum en zegengroet Zingen Ps 33: 1,4,5,8 Gebed Lezen Romeinen 3:21-30; 4:5-8; 5:1,9 Zingen Gk 185:1,2,3,4 (Heer, wij loven en aanbidden) Tekst Zondag

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en Rikkert)

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd

Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Preek Jona 4 // Johannes 1 (eerste kerstdag 2010) // Waarom God mens werd Gemeente van de HEER Jezus Christus, gasten en luisteraars, Eigenlijk vind ik wat er gebeurt in Jona ongelofelijk. Ongemakkelijk,

Nadere informatie

De Bijbel open (20-07)

De Bijbel open (20-07) 1 De Bijbel open 2013 28 (20-07) 1 Korinthe 15 is het hoofdstuk waarin Paulus het machtige feit van de opstanding van Jezus bezingt en ook onze toekomstige opstanding. Daarover kreeg ik een vraag. Het

Nadere informatie

Door wie laat jij je leiden?

Door wie laat jij je leiden? Overdenking zondag 7 februari 2016 Zin op Zondag in de Terskflierkerk Door wie laat jij je leiden? Lezing Romeinen 8:12-17 Door Ds. A.J.Wouda Geliefde kinderen van God, Wat mooi dat jullie er allemaal

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

Preek Genesis 25: oktober 2015

Preek Genesis 25: oktober 2015 Preek Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen in de preek over een tweeling. En als het over tweelingen gaat, gaat het over gelijkenis en verschil. Ondertussen heb ik enige ervaring met een tweeling

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus

Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1311 zondag: 5 e zondag van Pasen, Cantate datum: 19-05-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Deuteronomium 6:1-9; Johannes 13:31-35 liederen: ps

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Preek Job 18 juni 2017

Preek Job 18 juni 2017 Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren. Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Want het

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding-

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Fundamenten van het Christelijk geloof Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal Fundamenten

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 10, 15 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, de Here wil ons deze morgen weer laten horen en ervaren dat wij, ondanks al onze zonden toch burgers

Nadere informatie