BENNY DE GROVE. ben jij cool met alcohol? ben jij cool met alcohol? Help, je ouders willen met je praten! Help, je ouders willen met je praten!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BENNY DE GROVE. ben jij cool met alcohol? ben jij cool met alcohol? Help, je ouders willen met je praten! Help, je ouders willen met je praten!"

Transcriptie

1 ben jij cool met alcohol? ben jij cool met alcohol? Help, je ouders willen met je praten! Help, je ouders willen met je praten!

2 ben jij cool met alcohol? alcohol, wat is dat eigenlijk? (En wat doet t met je lichaam?) genieten met mate(n) mag! (Maar hou het wel verstandig) Colofon Deze uitgave is een voorlichtingsinitiatief van de Belgische Federatie van Wijn en Gedistilleerd, Livornostraat 13 b 5, 1060 Brussel en wil aanzetten tot verantwoord alcoholgebruik. Verantwoordelijke uitgever: Jean- Jacques Delhaye, Livornostraat 13 b 5, 1060 Brussel Copyrights: Alle rechten voorbehouden. Meer informatie en reacties? Surf naar EDITO help, informatie over alcohol! Een glas drinken met je vrienden kan supergezellig zijn. Toch zolang je je alcoholgebruik cool houdt, natuurlijk. Want wat minder cool is, zijn de problemen die ontstaan wanneer mensen overdrijven met alcohol. Ongelukken in het verkeer (ook met de fiets en de scooter!), onbeschermd seksueel contact, vrienden die in het ziekenhuis terecht komen, black-outs... Lastige zaken om uit te leggen aan je ouders wanneer je thuiskomt na een avondje stappen. Ga dus cool om met alcohol. Er slim mee omspringen, heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Hoe? Lees bijvoorbeeld de volgende pagina s. En vorm je eigen mening. In alle vrijheid. 20 ken jezelf (Een paar interessante vragen) 30 feesten als de beesten(tips voor een superavond met je vrienden) 24 (Een bezopen combinatie!) 36 conclusie

3 alcohol, wat is dat eigenlijk? hoe wordt alcohol gemaakt? 5 Alcohol is puur natuur, maar soms ook weer niet helemaal. Het ontstaat door een natuurlijk gistingsproces van fruit of suikerhoudende graansoorten. Als je bijvoorbeeld druiven spontaan laat gisten, krijg je na verloop van tijd een drankje dat verdacht veel op wijn lijkt. Dat natuurlijke gistingsproces stopt echter zodra Moeder Natuur zo n vijftien procent alcohol geproduceerd heeft. Wie een steviger drankje wil brouwen, moet het natuurlijk verkregen goedje gaan distilleren. Zo gaan professionele distilleerders aan de slag met graan om wodka te maken, en wordt er suikerriet gebruikt om rum te produceren.

4 alcohol, wat is dat eigenlijk? 7 wat doet alcohol met je? Wat gebeurt er in je lichaam als je iets alcoholhoudends drinkt? Via de slokdarm komt het drankje snel in je maag terecht. Langs de maagwand wordt al zo n twintig procent van de alcohol in het bloed opgenomen, de rest wordt na de passage langs de dunne darm opgenomen. Je lichtjes benevelde bloed stroomt nu verder naar je lever, die de alcohol langzaam afbreekt. Een deel van de alcohol reist bovendien met je bloed mee naar je hersenen. Daar arriveert hij zo n kwartiertje na je eerste slokken en op dat moment ben je dus min of meer onder invloed. Als je pas een hamburger of een flinke biefstuk met frietjes gegeten hebt, duurt de opname van de alcohol iets langer. Maar belangrijker om te weten is dat alcohol invloed heeft op de manier waarop je hersenen werken. Als je samen met je vrienden één of twee alcoholhoudende drankjes gebruikt, is die invloed minimaal. Je zal je hoogstens een beetje vrolijker, minder geremd en wat meer ontspannen voelen. Vaak zelfs zonder dat je dat beseft. Pas echter wel op, want hoe jonger je bent, hoe groter het effect van alcohol is. En meisjes hebben dubbel pech, want zij zijn eerder tipsy dan jongens. We weten het, da s niet eerlijk, maar t heeft nu eenmaal te maken met het verschil in lichaamssamenstelling. Voor iedereen geldt hoe dan ook dit: alcohol beïnvloedt steeds je reflexen. Aan het verkeer deelnemen of een precisiewerkje uitvoeren, worden algauw gevaarlijke en lastige ondernemingen. wat gebeurt er als je een glaasje te veel op hebt? Als je een paar (of meer) glazen te veel drinkt, verdoof je je hersenen die op hun beurt je lichaam aansturen. Dat heeft natuurlijk allerlei effecten op je humeur en op je gedrag. Langzaam maar zeker vallen je remmingen weg, vaak zonder dat je het zelf in de gaten hebt. Maar intussen praat je wel met een dubbele tong want alcohol ontspant je spieren, je concentratie vermindert en je wordt steeds minder kritisch voor jezelf. Hoe meer glazen je drinkt, hoe sterker die effecten worden. En omdat je verstandelijk de situatie niet meer kan beoordelen, schat je ook niet meer in wat er in je lichaam zoal gebeurt. Tricky! Een overdosis alcohol is namelijk altijd giftig en kan je hele systeem volkomen tilt doen slaan. Als je heel veel drinkt, kan dat zelfs levensgevaarlijk worden. En: hoe jonger je bent, hoe sneller dronken je wordt. Dat heeft te maken met je lengte, je lichaamsgewicht en je organen die nog niet volwassen zijn. Soms kunnen de effecten zelfs onomkeerbaar zijn. Zo kan een zwaar nachtje uit gevolgen hebben voor de rest van je leven.

5 9 frederik (17) vertelt: we willen het wel Écht gezellig houden, hé! genieten met mate(n) mag maar hou het wel verstandig Gisteren ben ik met mijn vrienden uit de klas een paar glaasjes gaan drinken. Dat doen we elke vrijdag na school. Sinds we in het vijfde jaar zitten, is dat een traditie geworden. Tussen vier en half zeven drinken we een paar glazen, en maken we ons vrolijk over onze leerkrachten en over de domme grappen die we uitgehaald hebben. Dat is gewoon keitof. Hoeveel ik dan drink? Een paar glazen. Wat heb je er tenslotte aan als je jezelf lazarus drinkt? En mijn ouders vinden mijn vrijdagavondritueel niet erg, nee. Waarom zouden ze? Mijn pa en ma deden in hun tijd juist hetzelfde. We hebben ook duidelijke afspraken gemaakt: als ik ooit boven mijn theewater thuiskom, is het uit met de pret. Daar kan ik best mee leven. Eerlijk gezegd is er niemand van mijn vrienden die op die vrijdagse bijeenkomsten zich lazarus drinkt. We willen het wel écht gezellig houden, hé. Slimme jongen, die Frederik!

6 genieten met mate(n) mag 11 nog eentje voor onderweg? ben je helemaal gek geworden! Ook al zijn sommige waarheden zo groot als een koe, toch kunnen ze niet genoeg herhaald worden. Bij dezen, dus! wanneer drink je met mate? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO heeft heel wat studies laten uitvoeren over drankgebruik. Jongeren drinken best zo weinig mogelijk alcohol en wanneer je nog geen zestien bent, helemaal niets. Wie regelmatig alcoholhoudende drankjes consumeert moet zich bewust zijn van de gevaren en er steeds op letten dat hij of zij met mate drinkt. Blijf altijd uit de gevarenzone! de eerste keer dronken charlotte (16) getuigt Gisteren was het raak. Ik had al eerder op feestjes alcohol gedronken, maar nooit zoveel als op die party van dus - euh gisteren. Maar nu is het vandaag en zit ik met een knallende kop te chatten met mijn vrienden, en ik weet niet meer wat ik moet doen. Eerlijk gezegd herinner ik me niets meer wat ik gisteren allemaal heb uitgestoken, behalve dat mijn ouders me vannacht hebben betrapt en heel boos op me zijn. Ik heb blijkbaar ook gehuild, want dat hoorde ik daarnet van een paar vrienden. Het is heel raar allemaal. Ik herinner me niets meer van wat er gebeurd is De Wereldgezondheidsorganisatie stelt dat je uit de gevarenzone blijft als je: als man nooit meer drinkt dan 24 gram zuivere alcohol per dag, en twee dagen per week als een geheelonthouder door het leven gaat. als vrouw nooit meer drinkt dan 16 gram zuivere alcohol per dag en ook twee dagen per week als een geheelonthouder door het leven gaat. Een glas bier aan 5% alc. vol = = = = Een glas wijn aan 12% alc. vol = = = = = 10 GRAM ZUIVERE ALCOHOL Een glas sterke drank aan 40% alc. vol Twee glazen cider aan 6% alc. vol 250 ml premix aan 5% alc. vol Goed om te weten. Er zit evenveel alcohol in: een glas bier (33 cl aan 5% alcohol) een glas wijn (12 cl aan 12% alcohol) een glas sterke drank (4 cl aan 40% alcohol) twee glazen cider (24 cl aan 6% alcohol) als in een fles van 25 cl premix. Bekijk altijd met aandacht het etiket op de fles. Het alcoholpercentage van geestrijke drank hangt af van het soort drank en schommelt tussen 2,5% en 55%. Je zal er snel het belang van inzien!

7 genieten met mate(n) mag 13 binge drinking help! mijn vrienden zuipen zich te pletter! Verhalen over wanneer drankgebruik misloopt, scoren natuurlijk goed op tv of in de krant. Maar soms gaat het ook écht goed fout. Want in de Top Tien van Hippe Flauwiteiten stijgt met stip: binge drinking of drinken tot je erbij neervalt. Jong én oud organiseren in het weekend ware drinkgelagen, en chronometreren zelfs hoeveel glazen alcohol ze op een uur door hun keelgat kunnen gieten. Wat ze precies naar binnen werken maakt niet uit, zolang ze er maar dronken van worden. Het schijnt een trend te zijn. Stoer of oliedom, dokter? Oerdom en soms zelfs levensgevaarlijk. Alcohol is een genots- en gezelligheidsmiddel, en moet ook zo geconsumeerd worden. Trop is te veel! Roesdrinken kan zware gevolgen hebben. Als je gigantische hoeveelheden alcohol op zeer korte tijd naar binnen giet, riskeer je jezelf helemaal buiten westen te drinken en kan je zelfs in een coma raken. Als je op jonge leeftijd met binge drinking begint, en er regelmatig aan toegeeft, is de kans bovendien groot dat je een stevige alcoholverslaving ontwikkelt. Je kan er zelfs een onomkeerbaar hersenletsel aan overhouden. Misschien hoor je je ouders of je vrienden wel eens praten over een gezin waar het misgaat omdat een van de partners verslaafd is aan alcohol. So not cool!

8 genieten met mate(n) mag 15 de nare gevolgen van een nachtje stevig doordrinken het mooie kotsende meisje not! Sommige jongeren drinken overdreven veel, vaak om anderen te imiteren, nog vaker om hun verlegenheid weg te drinken. Maar de directe gevolgen van snel en overmatig drinken, zijn geen pretje. Zo kan alle drank er in een geut samen met de rest van je maaginhoud weer uitkomen, op de prachtjeans van die blitse jongen of die knappe griet waar je indruk op wou maken. Blijf dus liever jezelf; je bent goed zoals je bent. En met overgeven heeft nog nooit iemand een goeie indruk nagelaten. Waarom we teruggeven als we te veel drinken? Omdat alcohol het slijmvlies van de maag prikkelt. Als je in korte tijd veel drinkt, raakt dat slijmvlies geïrriteerd. De maag wil de alcohol dan zo snel mogelijk lozen, de maagwand trekt samen en de drank gaat vervolgens langs de ingang weer naar buiten. Overgeven is bovendien lang niet altijd onschuldig en zeker niet als het vaker gebeurt. Je bezorgt je organen immers een bijtende zuurdouche. Soms is zelfs dringende verzorging in het ziekenhuis nodig. manon (20) getuigt: toen ben ik heel hard beginnen nadenken. Het begon op mijn achttiende verjaardag. Daarna was het elke zaterdagavond hetzelfde liedje: drinken tot ik erbij neerviel. Het was verbazingwekkend hoeveel liters mijn lijf kon opnemen ik ben 1m73 en woog toen amper vijftig kilo Die eerste glazen waren fijn. Ik werd er allemachtig manisch en creatief van, en uitermate welsprekend. Ik lulde iedereen onder tafel. Maar na nog een paar glazen meer ontaardde het gelul in gelal. Achteraf gezien, vind ik het feit dat ik mezelf elk weekend zo voor schut zette, en dat ik danste en kweelde en mezelf in de spotlights plaatste, niet eens het ergste. Nee, het ergste waren de buitensporige emoties die ermee gepaard gingen. Soms werd ik agressief, en begon ik te roepen en te slaan, gooide ik dingen stuk. Maar veel vaker werd ik verdrietig, liet ik mijn tranen de vrije loop en klampte ik me vast aan onbekende, vaak heel foute jongens en meisjes. >>

9 genieten met mate(n) mag 17 >> s Zondags worstelde ik dan met een kater en voelde ik me een nul. Dat heeft zo een half jaar geduurd, tot ik op een zondag wakker werd in het ziekenhuis. Ik had me helemaal bewusteloos gedronken. Toen ben ik heel hard beginnen nadenken. Wie wil er nu bij vrienden en kennissen bekendstaan als een zielige dronkaard? Dus ben ik gestopt met het oeverloze zuipen. Nu drink ik nog altijd op zaterdag, maar stop ik op tijd. Ik wil geen zielenpoot worden en er afhankelijk van zijn. Zoals ik nu bezig ben, is het ook veel leuker. En als ik toch weer in de verleiding zou komen, dan weet ik dat ik er met iemand die ik vertrouw over moet praten. Ook met de dokter in het ziekenhuis heb ik lang gesproken. Zo heb ik geleerd dat je altijd de keuze hebt tussen drinken en niet drinken. Manon had een probleem. Herken jij jezelf of een van je vrienden in deze situatie? Aarzel niet om een goede vriend in vertrouwen te nemen. Meer informatie vind je op pagina 23. opgepast, gevaar! Jongens en meisjes die slecht omgaan met alcohol, riskeren mogelijk zware en onherstelbare gevolgen: je kan verbaal of fysiek gewelddadig worden, je riskeert seksuele problemen, je loopt kans op zware stemmingswisselingen, chronische vermoeidheid en zelfs een depressie. Stel je dus op tijd de vraag of alcohol drinken niet te belangrijk wordt in je leven, want je kan er een grote prijs voor betalen. Wanneer alleen drank nog telt, heeft dat immers fatale gevolgen voor je studies, je werk, je sociale leven en je centen. Want raak maar eens betrokken in een ongeluk wanneer je volgens oom agent te veel hebt gedronken; zie p.28. het fabeltje van de antikatermiddeltjes Een zaterdagavond stevig doorzakken zorgt de volgende ochtend vaak voor een stevige kater. Helpen koude kompressen dan, dokter? Of luister ik naar de gouden raad van de tante Kaats van deze wereld en bestrijd ik mijn kater door een pekelharing op mijn nuchtere maag te eten? Zegt de dokter: Overmatig alcoholgebruik droogt het lichaam uit en zorgt voor vochttekort in de hersenen. Na een avond doordrinken botsen je hersenen de volgende ochtend gegarandeerd tegen je schedel. En al helemaal als je weinig water hebt gedronken. >>

10 genieten met mate(n) mag 19 >> Hoe dan ook: de rest van de dag lijkt het alsof er een mannetje met een voorhamer op je hoofd inhakt. Je kan je ook niet concentreren, want te veel alcohol drinken, tast tijdelijk je langetermijngeheugen aan. Dat heeft ernstige gevolgen; denk maar aan het feit dat alcoholisten vaak hun geheugen verliezen voor ze door een andere ziekte worden geveld. De enige manier om een kater (en erger) te voorkomen, is dus op een slimme manier met alcohol omgaan. Drink als je met vrienden op café zit niet de hele avond alcohol, maar zeker ook veel water. Een goede vuistregel is: wissel elk glas alcohol af met een alcoholvrij drankje. En mix niet te veel drankjes. Drink ook enkele glazen water vlak voor je gaat slapen. Wat moet ik doen als ik toch een kater heb? Blijf zo lang mogelijk in bed, neem een stevig ontbijt, drink geen koffie maar een sapje en eet veel vers fruit. Kunt u me een antikaterpil voorschrijven, dokter? Sinds mensenheugenis zijn er middeltjes die pretenderen dat ze een kater voorkomen. Van douchegel tot pillen, van drankjes tot poeders: het antikatermedicijn bestaat niet. Het enige wat helpt, is verstandig drinken. En wat je zeker niet mag doen, is massaal aspirine of andere pijnstillers slikken, want dat verhoogt het risico dat je spijsverteringsorganen een bloeding krijgen. Je hele lichaam heeft al genoeg geleden. black-out: fade to grey Bij binge drinking kun je een black-out krijgen; een tijdelijke stoornis van de hersenen. Tijdens het drinken lijkt er niets aan de hand. Maar de volgende ochtend herinner je jezelf niets meer van wat er de avond voordien gebeurd is. Is zo n black-out een enkeltje richting psychiatrische instelling, dokter? Zo n vaart loopt het niet. Buitensporig drinken kan ervoor zorgen dat het kortetermijngeheugen een tijdje geen informatie meer doorgeeft aan het langetermijngeheugen. Grey-outs komen vaker voor dan black-outs: bij een grey-out kun je je wel nog flarden herinneren. Als je regelmatig blackof grey-outs hebt, zal dat op langere termijn wel schadelijke én onherstelbare gevolgen voor je hersenen hebben. Onthoud dat wanneer hersencellen net zoals cellen van je netvlies overigens sneuvelen, ze zich niet kunnen herstellen. Dood is echt morsdood

11 ken jezelf. wat geldt voor jou? 21 wanneer ben je lichamelijk afhankelijk van alcohol? Als je lichaam protesteert als je geen alcohol meer drinkt. Als je jezelf niet prettig meer voelt zonder alcohol. Als je last hebt van ontwen ningsverschijnselen: je transpireert, bent misselijk, slaapt slecht en hebt een angstig en gespannen gevoel, of bent voortdurend moe. Als je verlangen naar alcohol zo groot is dat je geen controle over je gebruik meer hebt. hou er bovendien rekening mee: dat een cocktail van alcohol, geneesmiddelen, drugs en pepdrankjes levensgevaarlijk kan zijn. Sommige medicijnen reageren op alcohol als een rode lap op een stier de schadelijke effecten worden vermenigvuldigd. Als je toch met combinaties experimenteert, kan je er beter eens over praten met een volwassene die je vertrouwt (je huisdokter, je ouders, een leraar...) dat je zeker niet drinkt als je zwanger bent. Alcohol heeft direct invloed op de foetus, en kan groeistoornissen en zelfs alcoholafhankelijkheid bij je kind tot gevolg hebben.

12 ken jezelf wat is van toepassing op jou? Ik drink minstens drie keer per week. Mijn vrienden zeggen me soms dat ik te veel drink. Het kan me de laatste tijd allemaal niet veel schelen. Het gebeurt wel eens dat ik stiekem alcohol drink. Ik kan moeilijk stoppen: na de eerste glazen heb ik veel zin om verder te drinken. Ik denk vaak aan alcohol. Als ik drink, eet ik te weinig. Sinds ik meer alcohol drink, kan ik me minder goed concentreren. Ik voel me soms schuldig omdat ik gedronken heb. Ik doe soms dingen onder invloed van alcohol waarvan ik later spijt heb. Ik denk dat ik te veel drink. Ik drink alcohol om rustig te worden. Als ik weet dat ik een avond niet mag drinken omdat ik moet rijden, blijf ik eerlijk gezegd liever thuis. Mijn vrienden op school hebben al eens gezegd dat ik naar alcohol ruik. als mijn vriend niet drinkt, voelt hij zich rot. is hij verslaafd? Niet iedereen kan even afhankelijk worden van alcohol. Sommigen hebben nooit geleerd hoe ze slim met alcohol moeten omgaan. Andere mensen zijn zelfs genetisch belast, en geven hun verslavingsgevoeligheid door van ouder op kind. Als je merkt dat een vriend of vriendin niet genoeg heeft aan een paar drankjes, of drinkt om zich goed te voelen, mag je niet treuzelen. Praat met hem of haar, met zijn of haar ouders, of ga samen te rade bij een dokter of psycholoog. Die zijn verplicht tot geheimhouding. praten met mijn ouders? Het helpt en lucht op. Oké: natuurlijk is praten met je ouders over jouw drankgebruik niet makkelijk. Voor je het weet, ontaardt zo n gesprek in wederzijdse verwijten. Maar misschien hebben ze zelf al gemerkt dat er iets aan de hand is, en durven ze er niet goed over te beginnen. Blijf vooral rustig, en praat respectvol met elkaar. Laat je ma en pa weten dat je hen graag ziet, en dat je hun hulp nodig hebt. Dat zullen ze enorm waarderen. Zoek samen met hen naar de reden waarom je te veel drinkt, en probeer het ook samen met hen op te lossen. Kan je er niet met je ouders over praten? Praat er dan met je dokter of leraar over. Drinken lost je problemen niet op! Als je je niet goed in je vel voelt, zal alcohol je er niet bovenop helpen

13 l l l l l drinken en rijden een bezopen combinatie! 25 Met een glaasje drinken is niets mis, en met deelnemen aan het verkeer is ook niets mis, maar hoe je het ook draait of keert: alcohol en rijden samen vormen een bezopen combinatie. Het maakt niet uit of je na een avondje feesten met de fiets, de brommer, skates of de auto naar huis trekt: zo gauw je gedronken hebt, ben je een gevaar op de weg. Welk vervoermiddel je ook gebruikt, je mag niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben. En daar ben je héél snel. Het slimste is: rij nooit als je drinkt. De cijfers spreken boekdelen: bij heel wat dodelijke verkeersongevallen heeft de chauffeur te veel gedronken. Wees dus niet stoer, en huldig het oeroude adagio: Glaasje op, laat je rijden. Akkoord, het klinkt wat lullig, maar het is wel waar. En nog iets: stap nooit in een auto waarvan de bestuurder gedronken heeft. Ga te voet, neem de bus, bel je ouders of blijf bij een vriend slapen.

14 drinken en rijden 27 de invloed van drank op je rijcapaciteiten Denk hier even over na: je reflexen vertragen. Wanneer je hebt gedronken, zijn je reflexen langzamer dan wanneer je nuchter bent. Als je plots alles dicht moet gooien op bijvoorbeeld je fiets, scooter of in de wagen, dan kan een milliseconde het verschil tussen leven en dood betekenen. je ziet minder. Als je te veel drinkt, heb je de neiging om recht voor je uit te staren. Dan is het alsof je in een gevaarlijke tunnel zit. Je let minder op wat er links en rechts van je gebeurt. je concentratie gaat erop achteruit. Te veel alcohol maakt je suf en vermindert je concentratie. Dat is ook gevaarlijk als er weinig verkeer is; dan krijg je al snel het gevoel dat er niets mis kan gaan. Met onbegrijpelijke ongevallen als gevolg, zoals een auto die op een rustige weg in een flauwe bocht frontaal tegen een boom knalt. je wordt overmoedig. Als je onder invloed bent, durf je vaak grotere risico s nemen. Je wordt overmoedig, rijdt roekelozer en je schat situaties verkeerd in. thierry (16) deed de reactietest: Thierry is een fanatieke skater. Altijd wel te vinden op de ramp. Ooit deden we een niet zo slim spelletje, zegt hij. Op een bepaalde manier het parcours afleggen, en dan nog eens met een drankje op, en met nog een extra drankje. Niet te geloven wat voor een verschil het maakte. Na het tweede drankje bracht ik er gewoon niks meer van terecht terwijl ik altijd de snelste ben. Dus: nada, niks hé. En na mijn derde drankje ben ik dan serieus op mijn smoel gegaan. Drie hechtingen. Zo n spelletje spelen we dus niet meer. Nuchter ben ik toch de beste van de buurt!

15 drinken en rijden 29 nina (18) getuigt: Het was midden in de nacht, na een te gekke fuif. Ik was moe, wou naar huis, maar er reed geen bus meer. Een vriend van een kennis bood me aan om me met zijn nieuwe blitse auto naar huis te rijden. Ik blij, maar het duurde niet lang of ik merkte dat hij te veel op had. Af en toe zigzagde hij, en als hij iets zei, sprak hij met een dubbele tong. Uitstappen ging niet meer, want hij vertikte het om te stoppen. Bange trut, sliste hij. Ik ben nog nooit zo blij geweest om eindelijk thuis te komen. Nooit rij ik nog met iemand mee die gedronken heeft! Nu probeer ik altijd met vrienden af te spreken wie er bloednuchter zal blijven om te rijden. t Is zelfs best leuk als het mijn beurt is je neemt verantwoordelijkheid voor je vrienden. Akkoord, feesten zonder een glaasje is anders. Maar nu ook niet zo anders, hé! Als ik rij, ga ik een hele avond loos op de dansvloer. Daar geniet ik dan heel bewust van. En dan zie je hoe stom mensen doen die zichzelf niét onder controle hebben. Klink ik nu als een trut als ik zeg dat ik dat best leerrijk vind? betaal het gelag Als je bij een politiecontrole beneveld achter het stuur geklist wordt, kost je dat een flinke zak geld. Ook achter het fiets- of brommerstuur overigens. Ook zonder stuur, op een skateboard zelfs maakt niet uit met welk vervoermiddel. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) rekent de geldende / volgende tarieven in 2007 voor: 0,5 tot 0,79 promille 0,8-1,19 promille 1,2 promille en meer 137,5 tot euro tot euro en drie maanden rijverbod tot euro en minstens drie maanden rijverbod dit is wat er kan gebeuren: Als je gedronken hebt en je krijgt een ongeval, betaalt de verzekering niets. Die kan zich zelfs tegen jou of je ouders keren om kosten terug te vorderen. - Afhankelijk van de omstandigheden en je leeftijd kun je voor de rest van je leven je rijbewijs kwijtraken en een strafblad krijgen. Recidivisten moeten in het slechtste geval in de gevangenis gaan brommen om er na te denken over hun daden.

16 fuiven als de beesten. tips voor een superavond met je vrienden Je wil een smashing party organiseren? Pak het dan van a tot z goed aan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je uitnodigingen ook smashing zijn. Elke fuif staat of valt immers met de juiste aanpak en organisatie. Dus zijn je vrienden skaters of metalheads? Stuur hen dan geen uitnodiging met een aandoenlijk emodesign. Ze lachen je vierkant uit. Echt waar. tip 1: Zoek of maak de juiste uitnodiging. Wat er zeker op moet staan: de datum, plaats en het aanvangsuur. Als je ouders je een fuifeinduur opgelegd hebben, kun je dat beter eerlijk vermelden. Zo vermijd je gehakketak op het feest zelf. Je ouders zijn toch op de hoogte hé? Gaan ze akkoord? Hebben jullie afspraken gemaakt over het aantal vrienden? En over wie er opruimt? Vindt de fuif in een zaaltje 31 plaats? Steek dan een routebeschrijving bij je uitnodiging. Vraag je vrienden ook voor een bepaalde datum te reageren. Zo kan je perfect inschatten hoeveel hapjes en drankjes je nodig zal hebben. Nog zo n tip: eventueel kan je hen de catering mee laten verzorgen. Kan de ene een fles meebrengen, de andere een paar zakken chips? Een goed idee, want zo hoef je niet alle kosten zelf te dragen. tip 2: Ga op tijd op zoek naar een goeie deejay. Zorg er zeker voor dat je duidelijke afspraken maakt met de deejay, zowel over wat voor soort muziek hij moet draaien, als over hoelang hij mag spelen, en hoeveel dat dan zal kosten. Misschien wil een van je vrienden plaatjes draaien? Zorg dan alleszins voor een goeie muziekinstallatie. Breng je buren op de hoogte! Zo laat je zien dat je rekening houdt met hun nachtrust. Als ze op voorhand gewaarschuwd zijn, zullen ze niet zo snel klacht indienen en zijn ze sneller geneigd naar een compromis te zoeken als ze vinden dat de muziek te hard staat. Of nog beter: nodig ze gewoon uit.

17 fuiven als de beesten 33 tip 3: Neem je verantwoordelijkheden als gastheer of -vrouw. Merk je dat een van je vrienden te veel drinkt? Aarzel dan niet en spreek hem of haar aan. Laat je benevelde vriend even chillen in een aparte, rustige kamer en serveer een paar glazen spuitwater met ijs. Het is te laat en je vriend is helemaal boven zijn theewater? Laat je vriend(in) niet in die toestand vertrekken, maar bel zijn of haar ouders en zeg hun dat je vriend(in) bij jou kan logeren. tip 4: Zorg voor lekkere alcoholvrije alternatieven. Natuurlijk mag er op een spetterend feest een glas gedronken worden. Maar spreek met je vrienden op voorhand, of bij het begin van het feest af wie van jullie niet drinkt en zal rijden. Verwen de uitverkorene rijkelijk een avondlang met superlekkere alcoholvrije cocktails. een superavond wanneer je niet drinkt! moet ik echt de hele avond uitfreaken op water en cola? tip 1: Daag jezelf uit. Op wie heb jij een oogje? Met wie wil je al jaren zo graag op de tonen van de Duitse slijmschlager Du een stevige plakker dansen? Gooi het op een akkoordje met de deejay, trek je stoute schoenen aan en vraag hem of haar ten dans. tip 2: Word dronken van muziek. Van sommige muziek ga je echt helemaal uit je dak. Geef de deejay een lijstje met jouw favoriete nummers en vraag hem of hij die lekker luid wil spelen. tip 3: Laat de practical joker of de stand-up comedian in jezelf los. Denk een hele week na over hoe je je vrienden een feest lang zal entertainen of te grazen zal nemen. Verzamel grappen en grollen, en lach je een bult. Of schrijf een speech en haal iedereen door de mangel. leer nee zeggen Je kent ze wel, die stoere gasten die je proberen te overhalen om snel-snel een paar glazen ad fundum te drinken. Doe toch gezellig en drink met ons mee. Durf je niet? Water is goed voor planten! Keer ze gewoon de rug toe. Laat je nooit verleiden om ook de coole uit te hangen. Zo drinken ìs gewoon idioot. Je bent pas cool als je zulke kerels negeert. Jij durft nee te zeggen? Respect!

18 fuiven als de beesten zorgt alcohol voor betere seks? melissa (18) getuigt: 35 verlies nooit je hoofd tijdens het vrijen Wie te veel gedronken heeft, schat de risico s niet altijd even goed in. De kans bestaat dat dronken geliefden in het heetst van de strijd vergeten om een condoom te gebruiken. De kans op het krijgen van een seksueel overdraagbare aandoening vergroot daardoor, om van ongewenste zwangerschap nog maar te zwijgen. Probeer ook als je iets te veel gedronken hebt je hoofd koel te houden in bed. die avond werd een nachtmerrie Er was een feestje, want mijn vader werd veertig. Ik had 3 weken een vriendje. Ik was nog maagd en wilde het rustig aan doen omdat de eerste keer me best pijnlijk leek. Dus wou ik wachten tot ik er echt klaar voor was en dat accepteerde mijn vriendje. Maar ja, we waren dus op dat keitoffe feest, en dronken wat. Iedereen werd losser, waaronder ik en mijn vriend. Na het feest bleven mijn vriend en een vriendin slapen. We gingen naar boven en ik voelde me super. Mijn vriendin sliep in de kamer van mijn zus en mijn vriend sliep bij mij in bed. Ik werd helemaal warm en kreeg een raar gevoel. Hij kwam op bed en we begonnen te zoenen. Van het één kwam het ander. Door de alcohol weet ik niet zo goed meer wat er allemaal gebeurd is. Maar uiteindelijk hebben we het gedaan. Veel herinner ik me er niet meer van. Behalve dit: twee dagen later heeft mijn vriendje me laten zitten. Hij heeft zonder enige twijfel gekregen wat hij eigenlijk wou.

19 conclusie Nu je iets meer weet over alcohol Nu je meer weet hoever je kan en mag gaan met drank Nu je de risico s kent... Nu ben je dus cool met alcohol. Aarzel dus niet om je kennis te delen met je vrienden, kennissen, familie... Zo kan je trots zijn op jezelf! En bedenk altijd dat een glas alcohol drinken op zich geen probleem is, maar dat het zeker geen problemen oplost. ben je cool met alcohol? surf naar

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE

BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE BIJSLUITER LEVEN MET HIV-MEDICATIE LOTGENOTEN Roland (59) Toch ongelofelijk hé, wat die pillen doen pag.4 An (38) Met de therapietrouw gaat het denk ik wel lukken pag.7 Pieter (28) Door de medicatie voel

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

ALCOHOL ERNSTIG SCHADEN KAN DE GEZONDHEID. Pfff Alsof we dat nog niet wisten!

ALCOHOL ERNSTIG SCHADEN KAN DE GEZONDHEID. Pfff Alsof we dat nog niet wisten! ALCOHOL KAN DE GEZONDHEID ERNSTIG SCHADEN Pfff Alsof we dat nog niet wisten! Alcohol, wat is dat? Alcoholische dranken bevatten allemaal dezelfde molecule die ethanol of zuivere alcohol wordt genoemd.

Nadere informatie

ALCOHOL EN DRUGS. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

ALCOHOL EN DRUGS. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt ALCOHOL EN DRUGS Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Jan Bemelmans Illustraties: AA, CMO en zijn licentiegevers, Channel 4, Dependency, High Amsterdam, Jellinek, MedicalFacts,

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Kinderen en posttraumatische dystrofie

Kinderen en posttraumatische dystrofie Kinderen en posttraumatische dystrofie Dit boekje is tot stand gekomen met de medewerking van Sander Keppel, mevr. W. Hagenbeek, prof. dr. W. Kuis, fysiotherapeute mevr. E. de Bont, mevr. J. Stor-Luijmes

Nadere informatie

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud LES ENNISMAKING MET ALCOHOL WAT IS ALCOHOL? HOEVEEL ALCOHOL PER DRANKJE? ALCOHOL: GEVOLGEN KORTE TERMIJN COMAZUIPEN ALCOHOL: GEVOLGEN LANGE TERMIJN RIJDEN ONDER INVLOED

Nadere informatie

Essaywedstrijd FACULTEIT DER LETTEREN. Samengesteld door Ingrid Stassen. Radboud Universiteit Nijmegen

Essaywedstrijd FACULTEIT DER LETTEREN. Samengesteld door Ingrid Stassen. Radboud Universiteit Nijmegen Essaywedstrijd FACULTEIT DER LETTEREN Samengesteld door Ingrid Stassen Radboud Universiteit Nijmegen Juni 2014 INHOUD Voorwoord Prof.dr. Odin Dekkers Dit vinden we NIX Melanie de Munnik Vroeg zat of vroeg

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

WIL JE MINDER BLOWEN?

WIL JE MINDER BLOWEN? WIL JE MINDER BLOWEN? Uitgave van Stichting Be Aware Maart 2015 Ik wil minderen. Je vindt dat je teveel wiet/hasj of cannabis rookt. Je beseft dat je hierdoor minder goed functioneert: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Een ongewoon gesprek met sla

Een ongewoon gesprek met sla Een ongewoon gesprek met sla Memoires van een drugsverkenner Intro De duistere bossen (1) Soorten drugs Alcohol Gevaar! Nieuwe designerdrug De waarschuwing van de uil Tabak In de fik Cannabis De eerste

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA

jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA jongeren en drugs Nuttige Info voor ouders OVER DRUGS, ALCOHOL, GOKKEN EN NIEUWE MEDIA 1 Wegwijs Je maakt je zorgen over het druggebruik van je zoon of dochter. Je wilt meer informatie over bepaalde producten.

Nadere informatie

LESBRIEF OVER ALCOHOL

LESBRIEF OVER ALCOHOL LESBRIEF OVER ALCOHOL UITGAVE: STICHTING VOORKOM! POSTBUS 91 3990 DB HOUTEN TELEFOON 030-6373144 Lesbrief over alcohol INHOUDSOPGAVE pagina Inleiding 2 Vriend of vijand 2 Wat is alcohol en hoe wordt het

Nadere informatie

De effecten, de risico s en de wet. Cover

De effecten, de risico s en de wet. Cover Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet NL Cover introductie Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet Iedereen komt wel eens in aanraking

Nadere informatie

INHOUD. M.E.G.A. - Max (Kennismaking) Afspraak of ruzie... 4. Mooi vanbinnen... 10. Goed? Beter? Best!... 12. Mijn Eigen Goed Antwoord...

INHOUD. M.E.G.A. - Max (Kennismaking) Afspraak of ruzie... 4. Mooi vanbinnen... 10. Goed? Beter? Best!... 12. Mijn Eigen Goed Antwoord... INHOUD M.E.G.A. - Max (Kennismaking) 9 0 Afspraak of ruzie... Mooi vanbinnen... 0 Goed? Beter? Best!... Mijn Eigen Goed Antwoord... Wanneer ga jij te ver?... 0 Cool of foute boel?... Megaveilig... 0 Reclame!

Nadere informatie

Verslavingszorg onder jongeren

Verslavingszorg onder jongeren Verslavingszorg onder jongeren Naam leerlingen: Rutger van der Wal Manon van Duinen School: Piter Jelles!mpulse Onderwerp: Verslavingszorg onder jongeren. Datum: 5 januari 2014 Klas: 4 Vmbo-t Inhoud Blz.

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens?

Als je ouder. drugs gebruikt. Tips. Wat kan ik doen? Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Als je ouder Wat kan ik doen? drugs gebruikt Hoe ga ik om met mijn gevoelens? Tips Inhoud Wie ben ik? Waarom gebruikt mijn vader of moeder drugs? Wat is het? Wat doet het? Wanneer zijn drugs een probleem?

Nadere informatie

BIG Win! Gokken. Altijd Prijs! Gratis! SUPER Bonus!

BIG Win! Gokken. Altijd Prijs! Gratis! SUPER Bonus! BIG Win! Gokken Altijd Prijs! Gratis! SUPER Bonus! Inhoud Moet ik mij zorgen maken over mijn gokgedrag?.... p. 2 Wanneer gok ik en wat kost het mij?.... p. 14 Hoe kan ik minderen, stoppen of blijven stoppen

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie