Gen. 9:7 wees vruchtbaar en wordt talrijk; breid u overvloedig uit op de aarde, en word talrijk daarop.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gen. 9:7 wees vruchtbaar en wordt talrijk; breid u overvloedig uit op de aarde, en word talrijk daarop."

Transcriptie

1 Dit stelt de toren van Babelvoor geschilderd door Pieter Breughel. U kent de gebeurtenissen in verband met de toren van Babel, wij lezen er al in Genesis over. Babel was de eerste stad die de nakomelingen van Noach bouwden in de vlakte van Sinear. Nimrod, een achterkleinzoon van Noach, was hun leider en onder zijn bewind wilde men een stad bouwen en een toren bouwen die tot aan de hemel zou reiken. Nimrod handelde daarmee tegen de wil van God die had bevolen dat de mensen zich na de zondvloed moesten verspreiden over de aarde. Gen. 9:7 wees vruchtbaar en wordt talrijk; breid u overvloedig uit op de aarde, en word talrijk daarop. Babel is het grote voorbeeld van de opstandigheid van de mens tegen God. In plaats van zich zoals God het bevolen had over de aarde te verspreiden, verkozen de mensen om dat niet te doen en bouwden ze een stad en een toren om hun eigen macht en kunnen te tonen. Genesis 11:4 Welaan, laten wij ons een stad bouwen met een toren, waarvan de top tot de hemel reikt, en laten wij ons een naam maken, opdat wij niet over de gehele aarde verstrooid worden. Nimrod liet de toren bouwen die tot aan de hemel zou reiken. Die toren was bedoeld als overlevingsplaats voor het geval God opnieuw een zondvloed over de aarde zou brengen. Nimrod dacht op deze manier God te slim af te zijn. Maar God greep in. Hij deed spraakverwarring ontstaan. Het bouwen van de stad en de toren viel stil en de bevolking werd verspreid over de aarde.

2 De boodschap is helder: hoogmoed komt voor de val. Dat is een boodschap zowel voor iedere mens afzonderlijk als voor organisaties die zich niets van God of gebod aantrekken. Dit is het Europese Parlement : de ontwerpers zich hebben overduidelijk laten inspireren door Breugel s schilderij. De buitenkant van het gebouw in Straatsburg is geïnspireerd door de Toren van Babel. Binnen was het Colosseum de inspiratiebron. Babylon en Rome. Europa, het Romeinse rijk, Babel of Babylon. Daar doen ze trouwens niet geheimzinnig over, wel integendeel. Op een door de Europese Unie uitgegeven poster die bedoeld was om de Europese eenheid te promoten is de toren van Babel te zien. Op de poster staat de slogan: vele tongen (talen), één stem.

3 De hoogmoed waaraan Lucifer en waaraan Babel te gronde ging nu ook herkenbaar in de Europese Unie. De Europese leiders in Brussel zijn net als Nimrod bezig God uit te dagen en zijn zo overmoedig en arrogant te denken dat zij daarin ook zullen slagen. Opvallend is dat de Europese Raad besliste dat in de nieuwe grondwet van Europa geen enkele verwijzing naar God noch naar de christelijke tradities en waarden die al die landen eeuwenlang gevormd hebben mocht voorkomen. Romeinen 1:21-22 waarschuwt dat wanneer mensen God niet verheerlijken, hun hart duister wordt en ze dwaas worden, hoewel ze menen wijs en verstandig te zijn. Het besluit van de Europese Raad om God totaal uit de grondwet te verbannen is heel bewust gekozen. In ons land en bij al teveel mensen is God totaal uit beeld verdwenen, en dat is in gans Europa zo. Europa wil het zonder God waar maken. Dat is een eerste gegeven dat ik onder de aandacht wilde brengen: Wij en miljoenen mensen rondom ons leven in een wereld, in een maatschappij die God opzij geschoven heeft. Een wereld, een maatschappij die met God en Zijn geboden geen rekening meer houdt. Een wereld met gezagsdragers die goddeloze wetten uitvaardigen. Een wereld die ons dag na dag confronteert en via alle media wil beïnvloeden met opvattingen die radicaal tegen Gods opvattingen en wet ingaan. Een Babelse hoogmoed is duidelijk aanwezig in al die regeringen die samen de Europese raad vormen en ons land draagt daar in heel grote mate aan bij. In die wereld leven wij, als christen en leven al die mensen die wij zo graag met de Blijde Boodschap willen bereiken. Geen wonder dat het zo moeilijk geworden is om mensen met het evangelie te bereiken. Daarnaast maken wij ook deel uit van wat men de evangelische christenen noemt. De ervaring heeft mij geleerd hoe belangrijk het ook is oog te hebben voor wat er in die wereld allemaal aan het gebeuren is. Een tijd geleden trok een stroming in de christenwereld mijn aandacht: de emerging church.

4 De Emerging Church is een beweging, geen organisatie en is ontstaan in Amerika in de jaren negentig. De beweging wordt ook wel de opkomende kerk genoemd. Het is een stroming die nu al enkele jaren in verschillende denominaties en dus gemeentes in meer of mindere mate op kousenvoeten binnensluipt. Tijd dus om die stroming eens nader te bekijken. De leer van de Emerging Beweging is postmodern. Je zult meteen wel begrijpen wat dat betekent. Ze stellen vast dat wij de mensen niet meer bereiken. En dus besloten ze dat het christelijk geloof vernieuwd moest worden. Onze manier van gemeente zijn moet veranderd worden. De basisleer van de Emerging Church is dat er geen absolute zekerheid is. Er is niets dat absoluut zeker is. Maar als je alle zekerheden uit de Bijbel wegneemt kom je met een heel andere blijde boodschap. Ook geen moeilijke confronterende zaken meer, denk maar aan hel en oordeel, maar een aangename vooral vrijblijvende boodschap. Een paar van de kenmerken van de Emerging church : Onderlinge relaties zijn belangrijker dan de juiste leer, door ervaring met anderen leert men God kennen. Afwijkende leer( dwaalleer) wordt niet vermeden. Iedereen is welkom, ook met een ander geloof.

5 De Emerging Church wil de ongelovigen bereiken op een wereldse manier. Gevoel en ervaring vervangen de Bijbelse waarheid zoals wij die kennen. Zo komt men met een vals evangelie en wordt het evangelie uitgehold. De waarheid van het evangelie wordt vervangen door de gedachte dat er geen absolute zekerheid is. De emerging church is post-evangelisch'. Post betekent 'voorbij'. Ze vinden dat de evangelische christenen zijn blijven steken zijn in het verleden en zij gaan verder. Er is tussen de aanhangers van de beweging op een aantal punten wel verschil van mening. Niet iedereen die het gedachtegoed van de emerging church beweging genegen is gaat zo ver als wat leidinggevende figuren van de beweging in hun boeken en publicaties durven verkondigen. Maar toch is er eenheid. Die eenheid onder de aanhangers van de emerging church is dat uitgegaan wordt van het postmoderne standpunt dat we niets absoluut zeker kunnen weten. Daar zijn ze het allemaal wel over eens. Dat beweren - dat we nergens zeker van kunnen zijn- is volledig in strijd met wat wij in de bijbel lezen. Uit boeken en artikelen van de belangrijkste leiders van de emerging church blijkt bovendien duidelijk dat de bijbel bij hen geen fundament is. De bijbel is niet langer de uiteindelijke norm. De mensen van de emerging church wijzen onze manier om met de Bijbel om te gaan af. Volgens de emerging church moeten wij ons aanpassen aan de postmoderne cultuur waarin we leven want als we dat niet doen zullen we de komende generaties verliezen. Om de jongeren te winnen zullen we ook postmodern moeten gaan denken. Als wij dat niet doen zullen de jongeren de kerk links laten liggen. Een van de meest ingrijpende gevolgen van wat de emerging church leert is daarom de verandering van zekerheid naar onzekerheid. Onzekerheid wordt verheerlijkt en zekerheid wordt afgekeurd. En dus gaat de emerging church voluit voor tolerantie en oecumene. Iedereen die zich christen noemt wordt aanvaard als medechristen. Protestants, evangelisch, roomskatholiek, oosters-orthodox, het doet er niet toe welk evangelie of wat men gelooft. Gelovigen uit alle verschillende godsdiensten zijn toch allemaal op weg naar God. Ze zijn toch allemaal bezig met een zoektocht naar God. Dat is het standpunt van de emerging church beweging. Maar dat is meteen ook de valkuil waar de mensen van de emerging church de christenen naar toe leiden. Welk evangelie heb je nog als de leer van de bijbel niet meer met zekerheid is vast te stellen, en als je verwerpt dat de informatie die in de bijbel staat absoluut waarheid is? De oecumene van de emerging church verwelkomt dus ook de andere godsdiensten. Tolerantie, eenheid. Alsof men nooit gehoord of gelezen heeft over dwaalleer en over de waarheid.

6 De waarheid. Jezus ging confrontatie over de waarheid niet uit de weg. Er zijn grenzen aan eenheid. Scheiding is onvermijdelijk. Jezus brengt nog steeds tweedracht. De bijbel waarschuwt herhaaldelijk. Denk ook aan Gal. 1:6-9 Misschien denk je dat dit toch allemaal ver van ons bed ligt? Misschien denk je dat dit ons allemaal toch niet raakt. Sorry, maar dan denk je verkeerd. O ja, de Emerging church is niet officieel in Vlaanderen opgekomen. Maar toch. Een gedeelte van het gedachtegoed van de emerging church komt ook in de evangelische wereld rondom ons stilaan meer en meer aan de oppervlakte, al wordt het niet direct met de emerging church beweging in verband gebracht. In het midden van de jaren negentig hebben evangelische leiders waaronder Medema en Ouweneel en de EO voorop plotseling het postmodernisme ontdekt en daarmee de evangelische wereld voorbereid op de komst van een beweging zoals de emerging church.

7 Onder invloed van het postmodernisme is de evangelische manier van denken en begrijpen van de bijbel door sommigen ondermijnd. Het moet gezegd dat niet allen die het gedachtegoed van de emerging church genegen zijn daar even ver in gaan. Wij horen bij ons nog niet die extreme uitspraken van belangrijke leiders van de beweging die zelfs de opstanding van de Heer in vraag durven stellen. Wij worden voorlopig nog niet geconfronteerd met het radicale gedachtengoed van de emerging church, maar sommige opvattingen zijn dichterbij dan wij denken. Soms worden wij geconfronteerd met dingen die toch een alarmbelletje zouden moeten doen rinkelen. Een paar voorbeelden maar. Al enkele jaren valt het op dat sommige leidinggevende personen in de evangelische wereld van mening zijn dat de leer, de juiste leer, wat wij geloven, niet zo belangrijk meer is. Wij moeten niet zozeer meer met de juiste leer bezig zijn. Soms zeggen ze het vlakaf, soms wordt er in stilte naar gehandeld. Plots vindt je per toeval op het internet dat het aanspreekpunt voor de emerging church in Vlaanderen een bekende persoon is uit onze evangelische kring. In het Bijbelinstituut Heverlee wordt de katholieke kerk door sommigen( Patrick Nullens) al gezien als een zusterkerk. Er wordt stilaan een opening gemaakt naar Rome. Lees maar aandachtig hun publicaties en nieuwsbrieven. Ook tussen de regels lezen. Onder druk van enkele mensen in het bestuur is het ecv bezig om eenheid te realiseren. Er worden gezamenlijke diensten met denominaties met afwijkende leer georganiseerd. Tolerantie, oecumene. Er zijn plannen om samen met andere ( ook afwijkende ) denominaties een geloofscatechismus op te stellen. ( vanuit de emerging gedachtewereld geen probleem natuurlijk ). Voor wie aandachtig toekijkt en luistert is het duidelijk dat in de evangelische wereld rondom ons heel wat leeft van het gedachtegoed van de Emerging Church. Ik vrees dat nog wel meer op ons af komt en dat wij bijzonder waakzaam moeten zijn. Een woordje uitleg over eenheid en oecumenische eenheid is waarschijnlijk niet overbodig. Johannes 17:21 is een favoriet bijbelvers van de oecumenische beweging

8 Aanhangers van oecumenische eenheid beweren dat de eenheid waarvoor Christus bad een oecumenische eenheid is van alle christenen ongeacht hun bijbelse doctrine of leer ( want de leer verdeelt ). De eenheid die Jezus in Joh. 17:21bedoelt, is geen eenheid van naamchristenen samen met wedergeboren christenen, geen eenheid van ware en valse leer. Het is geen eenheid die verschil in leer negeert om toch maar met velen te zijn. De eenheid van Johannes 17 is een door God-gecreëerde eenheid Er is niets in Christus gebed dat aangeeft dat mensen iets moeten doen om de eenheid die Hij bedoelt te realiseren. Johannes 17 is een vraag aan God de Vader, geen gebod gericht tot mensen. Het is niet iets wat mensen moeten doen; het is trouwens iets wat God reeds gedaan heeft. Dit gebed werd 2000 jaar geleden verhoord. Het is een geestelijke werkelijkheid die door God werd gecreëerd onder echte gelovigen, niet een mogelijkheid die georganiseerd moet worden door mensen. Ieder wedergeboren kind van God is geadopteerd in Gods familie en is een deel van Christus koninkrijk. Dat is de eenheid waarover het gaat. De eenheid waarvoor Jezus bad in Johannes 17. is een eenheid in Waarheid, niet van aantallen.

9 Christus benadrukte dat Hij bad voor hen die het Woord van God liefhebben en gehoorzamen en de leer van het Woord handhaven. Het is een eenheid van hen die strijden voor het geloof dat eenmaal aan de heiligen overgeleverd is waarvoor wij opgeroepen worden in Judas1: 3. Niet om door aan te sluiten bij de oecumenische beweging die Gods Woord ontkracht zodat al die verschillenden kerken en stromingen en denominaties zich er kunnen in vinden en een eenheid vormen die de Heer absoluut niet bedoeld heeft. Eenheid in het essentiële, verscheidenheid in het niet- essentiële is een slogan die je tegenwoordig zo vaak hoort en die door zoveel christenen geslikt word. Het is een goed voorbeeld van hoe gemakkelijk het is om mensen iets wijs te maken. Waar ergens in Gods Woord wordt het onderscheid gemaakt tussen wat essentieel is en wat nietessentieel is? Je vindt het nergens. Integendeel :

10 Wij leven tegenwoordig als christen in een goddeloze wereld en daarbij dan nog in een evangelische wereld waarin velen een weg zijn ingeslagen waar geen heil van te verwachten is, wel integendeel. Meer dan ooit nodig dus om waakzaam te zijn zoals de bijbel ons op zoveel plaatsen waarschuwt. Ik denk soms aan wat Luther zei toen hij zich moest verantwoorden voor de rechtbank waar hem de doodstraf boven het hoofd hing. Hij zei: Ik ben een gevangene van Gods Woord. Hier sta ik, ik kan niet anders. Gevangen zijn door Gods Woord. De grondslag voor ons geestelijk leven. Sola scriptura. Alleen Gods Woord, maar dan ook gans Gods Woord, van kaft tot kaft en Gods Woord zoals de Heilige Geest het geïnspireerd heeft en bedoelt. Zo vasthouden aan de Schrift. Zo gevangen zijn door Gods Woord Dat wens ik ons allemaal toe.

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 24 (22-06)

De Bijbel open 2013 24 (22-06) 1 De Bijbel open 2013 24 (22-06) In Mattheus 16 komen we een bijzondere uitdrukking tegen. Jezus zegt daar tegen Petrus en de andere discipelen dat zij zullen binden en ontbinden. Dat roept bij iemand

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader.

Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Les 3 voor 20 oktober 2018 Voor Zijn offer deed Jezus voorbede voor zijn discipelen (en voor ons) voor de Vader. Dit gebed staat bekend als het Hogepriesterlijke Gebed. Eenheid is een van de belangrijkste

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige?

Getuige zijn geeft de opdracht tot verantwoording, tot verantwoordelijkheid. Jij daar, ja jij, zeg het maar, waarvan ben jij nu getuige? Overweging in de Oecumenische viering 24 januari 2010: Lezing uit Lucas 24 (stemmenspel) Geliefde zusters en broeders, getuigen van onze Heer, Jij bent mijn getuige. Je zult maar zo n opdracht krijgen,

Nadere informatie

De Bijbel Open (02-03)

De Bijbel Open (02-03) 1 De Bijbel Open 2013 9 (02-03) Ik kreeg een vraag van een luisteraar die nogal persoonlijk van aard is. Ik denk dat het gaat om een vraag die bij veel meer mensen leeft. De luisteraar zegt: ik mag uit

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

"En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde.

En Kaïn sprak met zijn broer Abel. En het gebeurde, toen zij op het veld waren, dat Kaïn zijn broer Abel aanviel en hem doodde. Les 1 voor 6 oktober 2018 De eenheid en harmonie die God voor de mensheid had gepland, werd verstoord door de zonde. God toonde echter Zijn liefde voor ons door een plan te ontwerpen om de eenheid te herstellen.

Nadere informatie

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017

DE WIL VAN GOD. Intro. Wat zegt de Bijbel? Erwin van Bavel 10 juni 2017 DE WIL VAN GOD Erwin van Bavel 10 juni 2017 Intro Bidt gij dan aldus: Onze Vader die in de hemelen zijt, uw naam worde geheiligd; uw Koninkrijk kome; uw wil geschiede, gelijk in de hemel alzo ook op de

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Dopen - in het Nieuwe Testament

Dopen - in het Nieuwe Testament In deze studie wordt stilgestaan bij enkele teksten uit het Nieuwe Testament in verband met dopen/onderdompelen op, of in de naam van Handelingen 2:38 - dopen op (Grieks: epi) de naam van Jezus Christus

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Johannes 1, 1 Middagdienst Broeders en zusters, we zullen vanmiddag luisteren naar hoe het Woord, onze Here Jezus Christus, in de prediking tot ons komt. Daarom zullen

Nadere informatie

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling

Pastorale Theologie Soteriologie. Soteriologie Inleiding. Indeling Pastorale Theologie Soteriologie Centrum voor Pastorale Counseling v.z.w. Soteriologie Inleiding Indeling Algemene genade Uitverkiezing Het reddende Evangelie De wedergeboorte Bekering Rechtvaardigverklaring

Nadere informatie

Johannes 17. Johannes 14. Johannes 16. Johannes 15. Johannes 13

Johannes 17. Johannes 14. Johannes 16. Johannes 15. Johannes 13 Johannes 14 Johannes 17 Johannes 15 Johannes 16 Johannes 13 Het gebed van Jezus 24 februari - Johannes 17:1-26 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader, het uur is gekomen,

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt

Jezus en jij. Eerste Communieproject - les Jij bent gedoopt Eerste Communieproject - les 9 57 Jezus en jij Jij bent gedoopt In les 8 hebben we geleerd dat Jezus bij ons blijft. Hoe doet Hij dat? Dat kan omdat Hij de KERK heeft gesticht. De kerk is niet alleen een

Nadere informatie

Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk.

Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk. Overweging 12 oktober 2014. Zoals in het begin al gezegd, dit stuk evangelie is in de Middeleeuwen het paradigma geweest van de missionaire opdracht van de kerk. Ga en nodig ieder uit om binnen te komen,

Nadere informatie

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel.

Heel de aarde had. één taal en eendere woorden. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? De toren van Babel. De toren van Babel. De toren van Babel. Hoeveel talen werden op aarde voor de zondvloed gesproken? Genesis 11:1 Heel de aarde had 1 één taal en eendere woorden. Welke opdracht had God de mens gegeven?

Nadere informatie

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God.

5 opdat uw geloof niet zou bestaan in wijsheid van mensen, maar in kracht van God. Hoor gemeente!! 1Korinthiers 2: 4 En mijn spreken en mijn prediking bestonden niet in overtuigende woorden van menselijke wijsheid, maar in het betonen van geest en kracht, 5 opdat uw geloof niet zou bestaan

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.

- 1 - Werkelijk vrij. Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade. - 1 - Werkelijk vrij Wij zijn, zoals Galaten 5:13 het noemt, tot vrijheid geroepen. We zullen achtereenvolgens behandelen: * Geen slaaf meer van de zonde. * Geen slaaf meer van mensen. * Geen slaaf meer

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart

En ook had Jezus Zelf tegen de vrouwen gezegd toen Hij opgestaan was uit het graf en dat staat in vers 10: Hemelvaart - 1 - Hemelvaart Wat is het een voorrecht om Jezus' hemelvaart te gedenken en te vieren en het is zeer bemoedigend wat Jezus tot zijn discipelen sprak voordat Hij naar de hemel voer. We lezen daarover

Nadere informatie

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U.

Ik bid voor hen, Ik bid niet voor de wereld, maar voor hen die U Mij gegeven hebt, want ze zijn van U. 1 De Bijbel open 2013 2 (12-01) Vandaag nemen we de draad weer op en bespreken we weer een van de vragen die ik van de luisteraars ontving. Het is een vraag over Johannes 17: 9, uit het hogepriesterlijk

Nadere informatie

Een stukje hemel op aarde

Een stukje hemel op aarde Een stukje hemel op aarde Hudson Taylor (1832-1905) Want de liefde van Christus dringt ons (2 Kor. 5:14) Graf van Johannes te Efeze Geliefden, laten wij elkaar liefhebben, want de liefde is uit God; en

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Gods Geest en het echte leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God?

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? 1 VRAAG 1: Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? (In 5 artikelen) Om een goed fundament te leggen voor de analyse van ons thema, moeten wij eerst duidelijkheid verkrijgen over het

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus

Preek 2 Timotheüs 2: februari 2019 Zoek je kracht in Christus Preek Gemeente van Christus, Welke mensen inspireren je? Door wie ze zijn en hoe ze in het leven staan? Of door hoe ze hun werk doen? Of door hoe ze bezig zijn met hun sport? Welke mensen inspireren je?

Nadere informatie

Avond over de toren van Babel

Avond over de toren van Babel Avond over de toren van Babel Ontmoeting 20.00-20.15 Iedereen wordt van harte welkom geheten. Er is tijd voor een bakje koffie en even bijkletsen. 20.15-20.35 Bekijken schilderij de bouw van de toren van

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Bouw Uw Koninkrijk. Het Fundament

Bouw Uw Koninkrijk. Het Fundament Bouw Uw Koninkrijk Het Fundament Dit jaar is het jaarthema Bouw Uw Koninkrijk, waarin we als gemeente nadenken over evangelisatie. Hoe vertellen we aan anderen de blijde boodschap van Christus? Als eerste

Nadere informatie

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God

Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God DBO 46 Zondag 8 november 2015 Zeven struikelblokken bij het binnengaan van het Koninkrijk van God Welkom bij het programma De Bijbel Open. Dit is een wekelijks programma, waarin we samen de Bijbel lezen

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

Jezus deed het voor jou

Jezus deed het voor jou Jezus deed het voor jou Gemeenteschets voor jongeren van 12-15 jaar Je best doen Zeg, ben jij al begonnen met dat proefwerk Engels? Nee, nog niet. Veel te druk met andere dingen. Jij? Ja, ben al even bezig.

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Geloof tegenover gevoelens

Geloof tegenover gevoelens Kenneth Hagins Geloofsles nr. 7 Geloof tegenover gevoelens Centrale waarheid: Een formule voor geloof is: 1) Zoek in Gods Woord naar een belofte die betrekking heeft op wat u nodig heeft, 2) Geloof Gods

Nadere informatie

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015

Groeien naar volwassenheid. Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Groeien naar volwassenheid Bijbelstudieweekend Vierhouten - 9 oktober 2015 Wat is (geestelijke) volwassenheid? Teleios: volgroeid, volwassen, voltooid, volmaakt, volledig Efeze 4:13 totdat wij allen komen

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Over leiding gesproken

Over leiding gesproken Over leiding gesproken Hoe leidt de Heilige Geest mij? Ankerlezing Gouda 20 februari 2017 Dr G.C. Vreugdenhil 1 Verlangen en verlegenheid Wat wil God dat ik doe? (werk, wonen, relatie, etc.) Hoe leiding

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep Preek over het Bidden - bij Zondag 45 Lezingen: Lucas 11: 1-11 Zondag 45 Intro Waarom heeft een christen het gebed nodig? Het is eigenlijk een wat vreemde vraag, die we uit de Catechismus horen. Hebben

Nadere informatie

Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress

Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress GEESTELIJK BOUWEN 1 Geestelijk bouwen 2015 Alexander Eberson & Uitgeverij Partizaan /BOXPress www.partizaan.be www.boxpress.nl ISBN: 9789462952478 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst

Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN Godsdienst Praktische opdracht Levensbeschouwing PKN G Praktische-opdracht door een scholier 2195 woorden 21 januari 2005 7,4 73 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 2. Probleemstelling en de deelvragen We hebben

Nadere informatie

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016

De andere trooster. Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 De andere trooster Het evangelie naar Johannes 14:15-31 19-01-2016 Wie is Parakletos? Wist u dat op verzoek van Jezus een belangrijke gast bij u thuis woont? Niet alleen op uw adres, maar zelfs diep in

Nadere informatie

Het wordt ons opgedragen om te bidden. Of dat te doen is, daar gaat deze dienst over.

Het wordt ons opgedragen om te bidden. Of dat te doen is, daar gaat deze dienst over. Goutum zondag 21 mei Zondag Rogate Rogate betekent: Bidt, in de gebiedende wijs. Deze zondag bepaalt ons bij het feit dat het na Pasen geen hemel op aarde situatie is. De verzuchtingen van de wereld zijn

Nadere informatie

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A)

Bekering van zonde deel 2. Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) Bekering van zonde deel 2 Voorwaarden om vergeving te krijgen (A) We hebben geleerd dat alle mensen hebben gezondigd, en daardoor het oordeel van de eeuwige straf op zichzelf brengen. Maar door de genade

Nadere informatie

Stel jezelf niet onder de Wet!

Stel jezelf niet onder de Wet! Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vereenvoudigen. Daarom

Nadere informatie

DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL

DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL DE GEMEENSCHAP VAN HET AVONDMAAL Zondag 30 / Gehouden op 12-06-2005 / p.1 Liturgie: Votum & groet Zi: Ps. 40:1.2 Gebed Schrijflezing; Hebr. 10:1-18 Zi: Ps. 40:3.4 Preek: Zondag 30 Zi: Ps. 32:1.3 Credo

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018

Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte. november 2018 Bijbelstudieserie met als thema: De Wedergeboorte november 2018 Baptisten Gemeente De Fontein Ds. J. van der Zeeuw Kruitmolenlaan 70 Prinsenlaan 75 4337 KS MIDDELBURG 4336 HK MIDDELBURG Tel. 0118 370005

Nadere informatie

Het oude verhaal. Het oude verhaal

Het oude verhaal. Het oude verhaal Het oude verhaal In De Gereformeerde Kerken worden een drietal kenmerken beleden (zuivere prediking, sacramentsbediening en tuchtuitoefening) waaraan de ware kerk te herkennen is (zie bijv. art. 29 NGB).

Nadere informatie

Liefde tussen verraad en verloochening

Liefde tussen verraad en verloochening Liefde tussen verraad en verloochening Het evangelie naar Johannes 13:21-13:38 15-december 2015 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend,

Nadere informatie

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN

EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN EEN PAAR BELANGRIJKE VRAGEN Vaak wordt u zelf niets wijzer van vragen die aan u gesteld worden. Hier willen we u een paar heel belangrijke vragen voorleggen, die juist wel vooral voor uzelf van belang

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

Hoe? Hand. 2: Waarom? Matt. 28: We lezen: Matt

Hoe? Hand. 2: Waarom? Matt. 28: We lezen: Matt Hernieuwde visie: Als leerlingen van Jezus met elkaar op weg om Gods Koninkrijk zichtbaar te maken op aarde Gemeente zijn = leerlingen/discipelen zijn Hoe? Hand. 2: 37-47 Waarom? Matt. 28: 18-20 We lezen:

Nadere informatie

De rijkdom van het evangelie

De rijkdom van het evangelie 22 sep 07 20 okt 07 17 nov 07 15 dec 07 12 jan 08 23 feb 08 22 mrt 08 De rijkdom van het evangelie De gerechtigheid van God God maakt levend Ik ervaar meer dood dan leven Het herstel van Israël Leven als

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M.

Inhoudsopgave. Woord vooraf. Ds. J.A. van den Berg. Ds. D. Jongeneel. Ds. J. Lohuis. Ds. E. Gouda. Ds. M. Goudriaan. Ds. M. Inhoudsopgave Woord vooraf Ds. J.A. van den Berg Week 1 God Week 2 Schepping Week 3 Zonde(val) Week 4 Welbehagen Ds. E. Gouda Week 5 Genade Week 6 Wet Week 7 Evangelie Week 8 Belofte Ds. M. Goudriaan Week

Nadere informatie

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave:

5,6. Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober keer beoordeeld. Levensbeschouwing. Inhoudsopgave: Werkstuk door een scholier 1133 woorden 12 oktober 2004 5,6 36 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoudsopgave: Voorwoord Het Christendom Het ontstaan van het Christendom Christelijke stromingen Video

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017

DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST. Les 8 voor 25 februari 2017 DE HEILIGE GEEST EN DE GAVEN VAN DE GEEST Les 8 voor 25 februari 2017 De gaven van de Geest zijn anders dan de vrucht van de Geest. Geestelijke gaven zijn vaardigheden die op bovennatuurlijke wijze door

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

7 bijzondere uitspraken van Jezus

7 bijzondere uitspraken van Jezus 7 bijzondere uitspraken van Jezus Ik ben het brood dat leven geeft. (Joh. 6:35) Ik ben het licht voor de wereld. (Joh. 8:12) Ik ben de deur voor de schapen. (Joh. 10:7) Ik ben de goede herder. (Joh. 10:14)

Nadere informatie

Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare.

Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare. Licht op Maria Maria gezien vanuit de oecumenische gemeenschapsspiritualiteit van Focolare. Mijn naam is Hanneke Steetskamp, ik maak deel uit van een van de leefgemeenschappen hier op het terrein, ben

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 14-10-15 De Bijbel open 14-10-15 Mijn hoop is op U Heer, G mijn kracht is in U Heer, mijn hart is van U Heer, van U. Ik prijs U met heel mijn hart, ik prijs U met al mijn kracht. Met heel mijn hart, met al mijn

Nadere informatie

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11)

Hij is van plan om mensen voorspoed te brengen (Jeremia 29:11) Hij heeft behagen in Zijn volgelingen (Psalm 147:11) Les 4 voor 28 april 2018 En ik zag een andere engel, die hoog aan de hemel vloog. En hij had het eeuwige Evangelie, om dat te verkondigen aan hen die op de aarde wonen, en aan elke natie, stam, taal en

Nadere informatie

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente

Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien. De Driehoek. Evangelische Gemeente Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudie-serie: Leven om te groeien De Driehoek Evangelische Gemeente Leven om te groeien Studie 3: Leven uit de kracht van Jezus opstanding Uitgangspunt Romeinen 6: 1-8

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

62007 De kenmerken van een echte relatie met God

62007 De kenmerken van een echte relatie met God I. Wanneer wij die al een poosje meedraaien in het christendom het over ons geloof hebben, dan beweren wij dat het bij ons gaat om een persoonlijke relatie met God in tegenstelling tot religie. A. Door

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Kennismaking met de bijbel

Kennismaking met de bijbel Kennismaking met de bijbel 1. De Bijbel, wat is dat voor boek? 2. Wat heb ik met God te maken? 3. Wie is Jezus Christus? 4. Hoe kom ik in de hemel? 5. Wat is de christelijke doop? 16 Wat heb ik met God

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Ik ben de ware wijnstok

Ik ben de ware wijnstok Ik ben de ware wijnstok Het evangelie naar Johannes 15: 1-17 Inleiding (1) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus de Christus, dezoon van Godis dat je, gelovend, het leven hebt in zijn naam. Tekenen

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is Preek Gemeente van Christus, De ene na de andere golf slaat op het strand. Een zee met een flinke branding. Je ziet het wel voor je, denk ik. Wat is er mooier dan spelen met de krachten van de golven?

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

De Bijbel open (06-07)

De Bijbel open (06-07) 1 De Bijbel open 2013 26 (06-07) Het is op het eerste gezicht een wonderlijke tekst waarover we vanmorgen nadenken. Een tekst waarin Paulus zegt dat hij blij is dat hij lijdt als apostel van Christus.

Nadere informatie

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade

HRB. Redding voor allen nu? Romeinen 1-8. Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade Hemelse Reddings Brigade stopt binnenkort! Hand. 17 : 30, 31 omdat Hij een dag bepaald heeft, waarop Hij het aardrijk in gerechtigheid zal oordelen door een man die Hij daartoe

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten Heer

Nadere informatie

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10

Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Preek over de opdracht: Laat de Geest u vervullen (Efeziërs 5:18b) Van drs Ton de Ruiter. Lees vooraf eerst: Efeziërs 5:1,2 en 5:15-33 en 6:1-10 Bedrinkt u niet (5:18a) is duidelijk een opdracht waar we

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping

het Woord was bij God en het Woord was God. Christus, Eerstgeborene van heel de schepping - 1 - Christus, Eerstgeborene van heel de schepping Paulus beschrijft in de Kolossenzen brief wie Jezus is en wie Jezus was. We gaan lezen in Kolossenzen 1:15 en verder: 15 Hij is het Beeld van de onzichtbare

Nadere informatie

4. Jakobus, de zoon van Kleopas en Maria, werd gestenigd. 2 e Johannesbrief

4. Jakobus, de zoon van Kleopas en Maria, werd gestenigd. 2 e Johannesbrief - 1-2 e Johannesbrief Johannes is de enige van de 12 apostelen, die een natuurlijke dood gestorven is. De andere apostelen zijn allemaal als martelaren gestorven, blijkt uit de christelijke geschiedschrijving

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie