Het wordt ons opgedragen om te bidden. Of dat te doen is, daar gaat deze dienst over.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het wordt ons opgedragen om te bidden. Of dat te doen is, daar gaat deze dienst over."

Transcriptie

1 Goutum zondag 21 mei Zondag Rogate Rogate betekent: Bidt, in de gebiedende wijs. Deze zondag bepaalt ons bij het feit dat het na Pasen geen hemel op aarde situatie is. De verzuchtingen van de wereld zijn niet gestopt na de verrijzenis. Het spant er nog steeds om, we weten er in onze tijd alles van. Het wordt ons opgedragen om te bidden. Of dat te doen is, daar gaat deze dienst over. Gemeente van Jezus, Bidden helpt niet. Tenminste dat is de ervaring van velen. De ene keer wordt een gebed verhoord, een andere keer niet. Het lijkt willekeurig. Nood leert bidden. Maar grote nood kan je het bidden ook afleren, Je bidt voor een ernstig zieke, om genezing en herstel, om toekomst; maar de zieke sterft, het gebed is niet verhoord. En als je geliefde is overleden, als je gebed schijnbaar niet verhoord werd, blijf je dan bidden, en zo ja, wat bid je dan? Heeft bidden wel zin? Dertig jaar geleden zouden deze vragen in kerkelijke kring als onfatsoenlijk zijn afgedaan. Dit soort vragen stelde je niet als je bij de kerk hoorde. Je nam het als waarheid aan, dat je moest bidden, dat er in de kerk gebeden werd. Maar verder werd daarover niet kritisch gesproken. Ik herinner me nog mijn catechisatietijd, en dat dominee eigenlijk geen tegenspraak duldde, het boekje werd gevolgd, en uit het hoofd geleerd, en verder werd er niet over gesproken. 1 En bidden, dat deed mem bij je bed, toen je klein was, en heit bij de tafel als we gingen eten. Dat was gewoon, en het was ook goed. Maar het gesprek over dit soort zaken, dat is totaal veranderd. Ik ben sinds 1 september weer actief als gemeentepredikant en er valt mij in dat werk één ding heel bijzonder op: er is een heel groot verschil met 40, 50 jaar geleden: Toen werd er nauwelijks gepraat over geloof. En in deze tijd kan ik met iedereen een goed gesprek hebben over geloof en over de zin en betekenis van dit leven. Toen ik kind was, dan sprak de dominee over geloof, thuis werd er uit de Bijbel gelezen, maar we hadden er geen gesprekken over. Er was geen gedachtewisseling, geen reflectie. In de huidige tijd wel: Ik hoor mensen op hoge leeftijd, met een goed christelijke opvoeding, zeggen: Dominee, ik weet niet hoor, of het allemaal wel waar is. En een catechisant van 14 zegt: Dominee, ik geloof niet in God, want ik denk dat God niet bestaat, maar ik snap wel hoe Hij het leven bedoeld heeft.

2 Ik vind het winst dat jong en oud het geestelijke gesprek weten te voeren. En ik denk dat het vruchtbaar is, ook voor de kerk. Veel geloofsgesprek dus, maar ik heb het vermoeden dat het met het bidden de andere kant op is gegaan. Ik vermoed, maar ik kan het niet bewijzen, dat christenen in Nederland minder bidden dan 40 jaar geleden. In ieder geval kan onze vraag serieus besproken worden. Het is mogelijk om een vruchtbaar en kritisch gesprek te voeren over deze vraag: heeft bidden wel zin, en helpt het? De Bijbel is doortrokken van gebedsleven: In Jesaja horen we dat er droogte is in Israël en dat hun gebed verhoord wordt, God maakt de woestijn tot waterplas, en daarmee zal Israël erkennen dat God de Heilige is. Gebedsverhoring werkt dus ook een beetje als een godsbewijs. Jezus zegt eenvoudigweg: Bidt en gij zult ontvangen, opdat uw blijdschap vervuld zij, een blijdschap die niemand je af kan nemen. Inderdaad, zo voelt het: Als gebed wordt verhoord, dan denk je, er is een God en Hij helpt mij. Maar wat denken en zeggen we als gebeden niet verhoord worden? Deugt ons gebed niet, of bestaat God niet, of bestaat God wel, maar luistert Hij niet meer? Dit was de ervaring van Job immers. Het is lastig. En wat is onze kerkervaring? Als we hier een mooie dienst hebben gehad dan hebben we een groot deel van die tijd gebeden. Maar voelen we dat ook als we huiswaarts keren? Zijn we het ons bewust, of doet het ons niets of weinig? 2 Misschien moeten we eerst eens vagen: Wat is bidden eigenlijk? Dan kijk ik naar mensen die mij het bidden hebben geleerd. Mijn eigen heit. Hij bad altijd bij het eten, met gesloten ogen, en dan keek ik stiekem wel, en nu begrijp ik wat ik toen zag: Mijn vader bad met overgave, wat hij zei dat meende hij met heel zijn wezen, ik zag dat aan zijn gezicht, hij meende het helemaal als hij bad voor de wereld en voor ons zijn kinderen. Maar wat heb ik toen gezien? Ik heb de diepste energie van ons gebed gezien, hetzelfde zie je bij Jezus. De diepste energie van ons gebed dat is: Verlangen. Daaruit wordt, als het goed is ons gebed geboren. En dan is gebed universeel, niemand kan zich het bidden toe-eigenen, het bidden laat zich niet in hokjes plaatsen, protestant, katholiek, islamitisch, boeddhistisch, het bidden is wereldwijd dezelfde oefening. Het gebedsleven van deze wereld put als het goed is uit de bron van verlangen. En de richting van ons bidden is de toekomst, en het bidden opent als het goed is de toekomst voor ons. Als ons bidden tot effect heeft dat we ons hart sluiten, of we bidden niet richting toekomst, dan heeft het niet zoveel zin.

3 Nog een tweede aanwijzing wil ik u geven: Stel dat er in de hele wereld helemaal niet meer gebeden zou worden, hoe zou de mensheid er dan aan toe zijn? Als ik de Bijbel mag geloven, en dat doe ik, dan is het leven in een wereld waarin geen gebed is volledig overgeleverd aan honger, aan driften, aan kortzichtigheid en dan verwilderd het leven tot primitiviteit en uitroeiing. Voor die chaos wil God ons behoeden, en daarom gaf Hij ons Jezus. De Geest die na Jezus Hemelvaart in de wereld komt, die Geest stuurt ton naar een levensspoor van waarachtig mens zijn, van getuigen en vertolken, van geloven en hopen. Dat is toch de wereld waarnaar wij verlangen? Niet naar de chaos? Jesaja zegt: God is met de schepping van de mens een zee risicovol avontuur gestart. Want Hij gaf die mens eigen verantwoordelijkheid en wijsheid. Maar al vele malen heeft de mensheid laten zien, dat ze die verantwoordelijkheid verkwanselen, en kiezen voor verwildering en de dood. U en ik staan in dat risicovolle avontuur van God de Schepper. Welke richting willen we dan kiezen? Waar wil je naar toe met je leven, en op welke wijze? Hoe wil je hier vertoeven onder zon? Alleen aangejaagd door drift en macht? Of toch liever verbonden met de bron van ons verlangen. En op dit punt, bij deze vragen, voel ik er wel voor, om niet zelf de weg uit te stippelen, maar vanaf deze vragen zou ik willen voorstellen dat we ons geheel openstellen voor de weg die Jezus ons wijst. 3 Jezus zegt: Er is bemiddeling tussen hemel en aarde, tussen Vader en de mensen, die bemiddeling dat is de onvoorstelbaar grote liefde van God, zichtbaar geworden in het wezen, het leven, de dood en de verrijzenis van Jezus. Van deze bemiddeling was mijn heit heilig overtuigd. Dat wil ik ook zijn. Zo wil ik ook leven en in de wereld staan. Ik wil niet stoppen met leven en geloven als een keer een gebed niet beantwoord lijkt te worden. Daar is dit leven als geschenk van God veel te kostbaar voor. Jezus zegt ook: Kijk naar de natuur, die redden zich, de natuur staat vanzelfsprekend altijd te bidden, de schepping herstelt zich steeds weer, een zaadje sterft en kiemt en komt tot leven. Zou God niet voor jullie zorgen, zegt Hij dan. Dat wil ik geloven. Daaraan wil ik me overgeven. Jezus leert ont toch bidden? Lees de Bergrede maar. En als we niet weten wat we moeten bidden, dan zegt Hij, bidt het Onze Vader. Dat wil ik doen. Ik wil niet leven zonder gebedsleven, want dat is een koud en kil leven. Ik wil met heel mijn wezen verbonden zijn met de Schepper, die Liefde is, ik wil verbonden zijn met geliefden op aard en in de hemel.

4 En daarom wil ik blijven bidden. Ook al besef ik heel goed dat ook mijn leven een risicovol avontuur is. Ik hoop dat u met mij meevoelt, dat geloven en biddend leven voortkomt uit een besluit. Een weloverwogen besluit om Jezus op zijn woord te geloven als Hij zegt: Bidt en je zult ontvangen. En als Hij zegt: vertrouw op de Geest. Vertrouw erop dat God voor je zorgt, ik zal blijven bidden voor jullie. Het vraagt een moedig persoonlijk besluit om zo te willen leven, niet los van God. Ik wil dat wel, ik wil het nu misschien wel veel meer dan 20 jaar geleden. Ik wil het, ik wil het proberen, ik wil het als pastor blijven oefenen, ook al vind ik het ontzaglijk moeilijk om te bidden als ik alleen ben. Maar ik wil ervoor gaan. Dat is toch het minste dat we kunnen doen, als we kind van God zijn. Ik denk dat ik begin te begrijpen waarom er in onze tijd in onze westerse cultuur steeds minder gebeden wordt terwijl er wel veel meer gesprek is over geloof en spiritualiteit. Ik heb het vermoeden dat discussiëren en reflecteren over hemel en aarde wel comfortabel is. We worden er niet meer op afgerekend, ieder mag het in vrijheid doen, en denken en geloven wat hij of zij wil. Maar bidden is van een andere orde. Bidden, dat zie je ook aan Jezus, bidden heeft te maken met leven en dood, met je hele existentie, bidden heeft te maken met je diepste verlangengs en met het grote verlangen van God dat op deze aarde zijn Koninkrijk zal blijven groeien. Bidden heeft te maken met verbinding en met hoop. 4 Bidden is van een totaal andere orde en inhoud dan nadenken en filosoferen. En als wij Jezus op zijn woord geloven dan zien en horen we hoe Hij ons voorgaat in een leven van gebed. Mijn Vader, zegt Hij, is altijd nabij. Bereikbaar en Hij geeft kracht en liefde. De persoonlijke vraag aan u en mij is: Durf ik deze kern van het evangelie, zonder verdere discussie in mijn hart te sluiten? Ik hoop het. Ik hoop dat we dat besluit nemen. En dat we biddend durven leven. En bij de een is dat een gebed in woorden, de ander bid in stilte in de natuur, ik zal veel bidden in muziek maken. En in dat bidden weten we dat we verbonden zijn met velen over de hele wereld, die bidden. En er is ook dat andere perspectief. Bij bidden denken wij allereerst aan woorden die in een gebed tot God gesproken worden. Maar ik denk: Als een mens in zijn hele leven nooit één woord gebeden heeft, maar de wijze waarop hij leeft is wel een gebed, dan is het toch ook goed.

5 En misschien is dat voor u ook wel een mogelijke weg. Als ik geen woorden vind om te bidden, laat dan mijn leven een gebed zijn. En ook dan hoeven we alleen maar Jezus ten voorbeeld te nemen, en dan weten we hoe het moet en waar we langs moeten. Ik vind dat we wel weer een persoonlijk besluit mogen nemen, om met toewijding te leven en te bidden. Als een bewuste geloofskeuze. Ik besluit met een laatste aanwijzing, misschien wel de belangrijkste. Vaak associëren wij bidden met woorden en met denken. Maar Jezus laat zien dat het gebed woont in onze adem, meer dan in onze gedachten. Ik nodig u uit om hierover naar Pinksteren toe in gesprek te gaan met elkaar en met jezelf. En gewoon ook oefenen: Probeer te bidden, en breng dan het bidden binnen in je adem. En ontvang dan wat de hemel je geeft. En heb geduld. Stop niet met bidden als de hemel niets terug lijkt te geven. Blijf bidden, blijf die verbinding voelen met alle mensen die bidden. Ik ben er van overtuigd dat het helpt en dat het werkt. Geduldig blijven bidden. Ik wens u daarbij zegen en blijdschap. AMEN 5

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed

Handelingen 4: februari 2018 Vrijmoedig op het gebed Preek Gemeente van Christus, Twee weken geleden was het de week van gebed. In veel gemeenten en kerken is daar op aandacht aan besteed. Maar niet in onze gemeente. Terwijl dat jarenlang wel gebeurd is.

Nadere informatie

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet?

Is het moeilijk voor de mensen om de opdrachten van Jezus uit te voeren? Zo ja, waarom, zo nee waarom niet? Bidden, praten met God LES 5 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Hand 1:12-14, Hand 2:42, Hand 4:23-31 Hand 6:3-6 Hand 8:17, Hand 16:18, Hand 28:8

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep

Zondagmiddag 28 december 2008 Welkomkerk Ds. J. Schep Preek over het Bidden - bij Zondag 45 Lezingen: Lucas 11: 1-11 Zondag 45 Intro Waarom heeft een christen het gebed nodig? Het is eigenlijk een wat vreemde vraag, die we uit de Catechismus horen. Hebben

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Marcus 8, Middagdienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Marcus 8, 21-26 Middagdienst Broeders en zusters, de Here wil ons in deze dienst voor de vraag stellen of wij Hem werkelijk liefhebben. Of wij zijn liefde ook willen

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest

God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus: Zijn opstanding De Heilige Geest Basiscursus Christelijk geloof Module 1 Les 1: Les 2: Les 3: Les 4: Les 5: Les 6: Les 7: Les 8: God bestaat en Hij is belangrijk We hebben God nodig in ons leven Jezus: Zijn leven Jezus: Zijn dood Jezus:

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt.

Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Zondag 46 Zondag 46 gaat over : Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Lees de tekst van Zondag 46 Vraag 120 : Waarom heeft Christus geboden God alzo aan te spreken : Onze Vader? Antw : Opdat Hij van stonden

Nadere informatie

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel!

Kinder Woord Dienst van Oase. Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Oase viering 22 oktober 2016 Bidden Liedje: Wees eens even stil Wees eens even stil,

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Marcus 1:12,13 35-38. Jesaja 30:15-18. Gemeente van onze Here Jezus Christus

Marcus 1:12,13 35-38. Jesaja 30:15-18. Gemeente van onze Here Jezus Christus Marcus 1:12,13 35-38 Jesaja 30:15-18 Gemeente van onze Here Jezus Christus Het gebedsleven van Jezus is voor ons een wat onbekend terrein. Dat moet het ook wel een beetje blijven. Hoe Hij met zijn Hemelse

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Eredienst 17 juni 2018 16.30 uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Liturgie Votum / zegengroet Psalm 42: 1, 5 Gebed Romeinen 8: 18-30 Opw. 770: Ik zal er zijn Kindermoment Preek Romeinen 8: 26-27 Gezang 151:

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen!

Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Op weg naar Pasen Thema van vandaag : Vraag iemand je te helpen! Eerste lezing:

Nadere informatie

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen

Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; Zingen GK 227: 1,4,5 GK Alles Alles Preek HC 45 (mn ) Zingen Als votum Ps 121: 1,2 Na groet Ps 121: 3,4 Gebed Lezen Matt 6: 1-9; 31-34 Zingen GK 227: 1,4,5 GK06 110 Alles Alles Preek HC 45 (mn 117-119) Zingen Ps 138: 1,4 Gebed GK 180d GK06 181d Onze Vader Collecte

Nadere informatie

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17)

Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Begrijp je wel waarom je bidt? (Mc.8,16-17) Collecte voor Benin vanavond. Flyer in postvakjes: Benin bidt! (achterkant: bidt u mee?) Eerste aandacht hierin naar groei in geloof / kerk-zijn / uitstraling.

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

Psalm 31 Marknesse, 30 oktober 2011 Thema: bidden met de psalmen Serie over het gebed (4e) Gemeente van onze Here Jezus Christus,

Psalm 31 Marknesse, 30 oktober 2011 Thema: bidden met de psalmen Serie over het gebed (4e) Gemeente van onze Here Jezus Christus, Psalm 31 Marknesse, 30 oktober 2011 Thema: bidden met de psalmen Serie over het gebed (4e) Gemeente van onze Here Jezus Christus, Zeven miljard. Dat is een getal dat je deze vast niet voor het eerst hoort!

Nadere informatie

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen

Voorbereiding Orgelspel. Welkom. Aanroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 Votum en Groet. Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID. v: voorganger a: allen oorbereiding Orgelspel Welkom anroeping en inkeer Zingen: Psalm 72: 1,4 otum en Groet Gebed om eenheid GEBED OM EENHEID v: voorganger a: allen v God roept ons tot eenheid. Keren wij met onze gedachten,

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

PINKSTERNOVEEN Tussen Hemelvaart en Pinksteren Eensgezind gebed Werking van de Geest

PINKSTERNOVEEN Tussen Hemelvaart en Pinksteren Eensgezind gebed Werking van de Geest Pinksternoveen 1 PINKSTERNOVEEN De Pinksternoveen is het kerkelijk gebed om de werking van de Heilige Geest, dat wordt gebeden gedurende de negendaagse periode tussen Hemelvaart en Pinksteren. Een noveen

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente te Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente te Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag.

De schijf begint met Woord en Gebed - De Bijbel en Bidden - we leren het onze kinderen: Lees je Bijbel, bid elke dag. PREEK DOOR DE WEEK+ ZONDAG 23 OKTOBER 2016 Thema: dat zij U kennen... Spreker: Wigle Tamboer Bijbeltekst: Johannes 17:1-9 (HSV) 1 Dit sprak Jezus, en Hij sloeg Zijn ogen op naar de hemel en zei: Vader,

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

blijdschap na droefheid

blijdschap na droefheid blijdschap na droefheid Het evangelie naar Johannes 16:16-33 Terugblik (1) Jh 1:1-34: intro van het Woord (Jezus) en van zijn heraut (Johannes de Doper) Jh 1:35-12:50: openbare optreden van Jezus 7 (wonderen

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk

Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Kruistocht van gebed (22) Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari 2012 23.50u Mijn dochter, Ik geef de wereld dit kruistochtgebed (22) om gebeden te worden door de katholieke

Nadere informatie

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd!

In de bijlage vind je de verhalen van Floris (16), Hiltje (13), Joshua (16) en Wietske (46). Ze komen uit het boekje Ik ben geliefd! Het kwaad Verdieping: Persoonlijke verhalen Leeftijd: 13-16 Thema: Tijdsduur: 20+ min. In de verdiepingsfase ga je met de jongeren in op hun persoonlijke verhalen Duur: 30 minuten Nodig: twee verhalen

Nadere informatie

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente Menaam

Dit boekje wordt u aangeboden door. de Protestantse gemeente Menaam 1 Dit boekje wordt u aangeboden door de Protestantse gemeente Menaam Het is bedoeld om onderwerpen te behandelen die te maken hebben met het dopen en de doopdienst. Daarnaast is geprobeerd enige vragen

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest

1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Liturgie gebedsbijeenkomst t.b.v. 3D- Day 2017 1 OPENING Openingsgebed, bidden om de leiding van de Heilige Geest Degene die voorgaat leest de tekst, de vetgedrukte tekst lezen we hardop met elkaar lezen:

Nadere informatie

Pastoraat wat is dat?

Pastoraat wat is dat? Pastoraat wat is dat? Eigenlijk best een lastige vraag! Pastoraat daar zijn heel veel dikke boeken over geschreven. Maar na het lezen weet je het soms nog niet!? Daarom mogen jullie een paar minuten daar

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I

Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Belijdenis en doop van volwassenen Orde I Indien mogelijk verzamelen allen zich rond de doopvont De doopvont is of wordt nu gevuld met water onderwijzing Niemand leeft voor zichzelf en niemand sterft voor

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ]

Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Gemeente van Christus, gasten, Ik pak m n boodschappentas er weer even bij. ns kijken wat er in zit. Een brood. Tomaten, enz. Lekker! Ook andere dingen [ ] Maar wat heeft dit met God te maken? Nou, heel

Nadere informatie

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8)

Rivieren van levend water zullen stromen uit het hart van wie in mij gelooft (Joh. 7:3 8) - Identiteit - Hogeschool Viaa heeft als grondslag de Bijbel. Zij erkent deze als het betrouwbare en geïnspireerde Woord van God, zoals dat verwoord is in het gereformeerde belijden en zij beschouwt de

Nadere informatie

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel

SOAKEN. Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t. Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft. S u btitel Thema s N i e u w L e v e n M a a s tri ch t SOAKEN Rust vinden bij degene die werkelijke rust geeft Soms ben je zo druk met rennen en vliegen voor Hem. En natuurlijk weet je dat het zijn veel belangrijker

Nadere informatie

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar

Vraag 6 Moeder van de dode baby zegt: dat is goed Moeder van de levende baby zegt: nee, geef hem dan maar aan haar Antwoorden 22.1: Gods geschenk aan koning Salomo a. Eigen antwoord b. Dat we het aan de Heere vragen. Hij voelt zich (te) jong om leiding te geven aan dit grote volk. Hij erkent en belijdt dat hij de hulp

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam.

Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. 1 1 Johannes 4:7-12 Preek 1 Geliefde gemeente, Los zand of heilig vuur? Zo heet het project waar we mee bezig zijn in de gemeente. Laten we even terugkijken wat er aan de orde kwam. Het eerste thema was

Nadere informatie

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen.

Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Lezen: Joh 6:1-15 Ik wil vanmorgen eens beginnen bij de kinderen. Ik ga jullie eerst iets vragen, en daarna ga ik iets uitleggen. Maar eerst een vraag. Wie heeft er een paar weken geleden meegedaan met

Nadere informatie

zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!)

zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!) Protestants Kralingen zesde zondag van de Paastijd: Zondag Rogate (Vraagt!) 25 mei 2014, Hoflaankerk ds Rian Veldman orgelspel: Zeuch ein zu deinen Toren J.L. Krebs verwelkoming door de ouderling aanvangslied

Nadere informatie

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV

Want Gods medearbeiders zijn wij. 1Kor. 3:9 HSV Want Gods medearbeiders zijn wij 1Kor. 3:9 HSV Gods visie: Hij wil niet dat er iemand verloren gaat, maar dat alle mensen tot bekering komen. 2Petr. 3:9 HB Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en

Nadere informatie

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED

DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De tweede zondag na Epifanie 14 januari 2018 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 816 (Gezangboek) Tijdens

Nadere informatie

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke

11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke 11 februari 2018; Immanuëlkerk; ds. Gerrit van Dijk; Piet George Klootwijk De kaarsen worden aangestoken Moment van stilte voor persoonlijke bezinning Aanvangslied: Hemelhoog 391 staande 1 2x: 2 2x: Bemoediging

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting:

Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: 1 Om je al warm te maken voor de inhoud geven we nu al een korte samenvatting: Onze Vader in de hemel, laat uw naam geheiligd worden : God is onze Vader en wij bidden als geliefde dochters en zonen Laat

Nadere informatie

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar)

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) Negen gezinsmomenten om met je kinderen stil te staan bij de kerk. Kies zelf wat bij jouw kinderen het beste past: elke dag een momentje of elke week

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016

Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Baalderdienst Zondag 24 januari 2016 Welkom! Verbonden 1 Ouders; Johan Harlaar & Marjolein Katsma Minke Harlaar Kyaro Jan Johannes Maathuis Ouders; Marcel Huisman & Marieke Maathuis 2 Orde voor de Baalderdienst

Nadere informatie

Stramien voor een nooddoop

Stramien voor een nooddoop Stramien voor een nooddoop Beste ouder(s), Jullie hebben gevraagd om jullie kindje nu te dopen. Het wordt een nooddoop jullie kindje is in nood. Haar/zijn leventje is bedreigd, de toekomst is onzeker.

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes

Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes Maar de engel zei tegen hem: Wees niet bang, Zacharias, je gebed is verhoord: je vrouw Elisabet zal je een zoon baren, en je moet hem Johannes noemen. 14 Vreugde en blijdschap zullen je ten deel vallen,

Nadere informatie

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant)

Zondag 8 mei Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Zondag 8 mei 2016 Voorganger: P.W.A. Overdiep (Bussum/Remonstrant) Ouderling: Pieter van der Wulp Diaken: Ineke Pufflijk Organist: Bram Brandemann Lector: Anne Marie Hille Ris Lambers 2 Als het orgel zwijgt

Nadere informatie

God is good... All the time

God is good... All the time Preek van Vincent Zandvliet d.d. 13 juli 2003 God is good... All the time Het woord Genade staat ruim 180x in de Bijbel, waarvan 125 x in het Nieuwe testament. Wat is genade eigenlijk? Van Dale woordenboek

Nadere informatie

Thema: Jij telt mee!

Thema: Jij telt mee! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 24 februari 2019 Thema: Jij telt mee! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep diensten met en voor mensen met een verstandelijke beperking

Nadere informatie

Contact houden met onze Schepper

Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper ZEVENDE ZONDAG VAN PASEN 20 mei 2007 Woord- en Communieviering met Mariaverering Woord van welkom Wij komen samen in de naam van de Vader,

Nadere informatie

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!!

Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden en toekomst!! 1 Preek 24 januari 2010 Schriftlezing Jesaja 61:1-9 en Lucas 4:14-21 Tekst: Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan!! Thema: De vervulling van Gods beloften, in verleden, heden

Nadere informatie

Openluchtdienst! speelruimte om te leven!

Openluchtdienst! speelruimte om te leven! Openluchtdienst speelruimte om te leven liturgie bij de openluchtdienst op zondag 15 juni 2014 in de tuin van het Wooldhuis uitgaande van de Protestantse Gemeente Heino-Laag Zuthem voorganger: ds. Hans

Nadere informatie

WEES NIET BANG. m.m.v. het kerkkoor van de Oude Jeroenskerk o.l.v. Jaco van Leeuwen en Regina van Leeuwen

WEES NIET BANG. m.m.v. het kerkkoor van de Oude Jeroenskerk o.l.v. Jaco van Leeuwen en Regina van Leeuwen WEES NIET BANG Welkom in de Oude Jeroenskerk voor het feest van Pinksteren op zondag 15 mei 2016 in de Protestantse Gemeente te Noordwijk m.m.v. het kerkkoor van de Oude Jeroenskerk o.l.v. Jaco van Leeuwen

Nadere informatie

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK?

WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? WIE IS JEZUS? EN WIE BEN IK? Zondag 5 maart 2017 in het Kruispunt in Voorschoten Orgelspel Welkom en mededelingen VOORBEREIDING Zingen: Lied (Psalm) 91a. Bemoediging: voorganger : Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

De zondag van de talenten

De zondag van de talenten DIENST VAN SCHRIFTLEZING EN GEBED De zondag van de talenten 12 november 2017 Oud- Katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Welkom door de kerkmeester Openingslied: 571 (Gezangboek) Tijdens het

Nadere informatie

Hoe komt iemand tot geloof, of hoe ontstaat nu eigenlijk die relatie met God?

Hoe komt iemand tot geloof, of hoe ontstaat nu eigenlijk die relatie met God? 1 Zo was er een Farizeeër, een van de Joodse leiders, met de naam Nikodemus. 2 Hij kwam in de nacht naar Jezus toe. Rabbi, zei hij, wij weten dat u een leraar bent die van God gekomen is, want alleen met

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet.

De hemel geeft wie vangt die heeft. God is een royale en gevende God. En aan ons mensen geeft Hij de keus, om Zijn gaven aan te nemen of niet. - 1 - De hemel geeft wie vangt die heeft God is een gevende God. Om het met een aards voorbeeld te kunnen weergeven, zie ik Hem als Iemand die een feestzaal heeft ingericht ter ere van Zijn enig geboren

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse Dienst van Schrift en Tafel Zondag van de Drie-Eenheid 31 mei 2015 voorganger: ds. H.J.Elzenga ouderling: J.J. de Greef organist : L. Vilmane-Fioreze koster: M.Slomp

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie