Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo"

Transcriptie

1 Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad augustus 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site

2 Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum de Trefhoek aan de Ootmarsumsestraat. Maandagavond: Donderdagavond: Zaterdagmiddag: tot uur. Is alleen voor de activiteiten tot uur. Voorzitter: Bert Morsink Elhorsterweg RX Zenderen morsi156@planet.nl Secretaris: Cornelis Vreulink Oosteres AM Almelo cornelis@vreulink.nl Penningmeester: Peter Soer Poptastate XP Almelo avbs@beowolf.nl Public Relations: Martin Ekkerink Burcht JA Almelo ekkerinkm@gmail.com Redactie clubblad: Frans Verweg Oosteres AR Almelo (copy clubblad) f.verweg@gmail.com Technische commissie: Bertus Uitzetter Uitzetter1@kpnmail.nl En voor het volgende jaar: 19 maart 2017 zondag Aquariumbeurs in wijkcentrum 'Schelfhorst" Een regionale beurs voor de aquariumliefhebber.

3 Contributie rekeningnummer: NL 21 INGB Voor leden die niet via het automatische incasso betalen komt er 2,00 per acceptgiro bij. Uw lidmaatschap gaat pas in als de betaling van de contributie bij de penningmeester is voldaan. De opzegtermijn is uiterlijk voor 01 November van het kalender jaar. Dit is door de N.B.A.T. per ingevoerd. Alleen lid Betta Splendens 35,00 NBAT lid zonder het Aquarium 47,50 Volwaardig lid van de NBAT 60,00 Er volgt geen restitutie van de reeds betaalde contributie gelden. Na de vernieuwingen bij de NBAT moeten we de contributieregeling aanpassen. Iedereen betaalt in het vervolg van januari tot en met december van het lopende jaar. Dus begin december wordt voor iedereen de contributie afgehouden voor het jaar daarop. De reden om de contributie begin december te innen is dat er nog steeds leden zijn die niet op tijd betalen en de vereniging wel een bedrag af moeten staan aan de NBAT. Wie nu niet betaalt kunnen we voor 1 januari nog afschrijven bij de bond en kost het de vereniging geen geld zonder inkomsten te ontvangen. We hopen op uw begrip hiervoor. de Penn.mr. van Betta Splendens. Erelid: D. Egberts Zwolle Lid van verdienste J. Kruger Almelo Het bedrijf voor al uw bestratingen

4 Vallisneria Vallisneria ################################################################################## De miniruilbeurs begint in verband met de zomer en vakantie maanden weer op de laatste zaterdag in september. Als het goed is wordt er eind deze maand of begin september een nieuwe agenda gemaakt. Dit betreft dan het 2 e halfjaar van 2016.

5 Agenda 2016 voorjaar Aquariumvereniging "Betta Splendens", Rappersweg 79a in Almelo. Woensdag 24 februari Achter de schermen bij Veldhuis te Enschede Een excursie in de verbouwde winkel en werkplaats Zaterdag. 27 februari Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Vrijdag. 18. maart 20.00? District-uitslag avond in Enschede Betta Splendens wordt vertegenwoordigd door Joke en Fred Zaterdag. 26 maart Minibeurs en inloopspreekuur In - en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Woensdag 27 april Lezing door Hans Wilderink vervolglezing Aquascaping Zaterdag 30 april Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Woensdag 11 mei Bak kijken bij dhr. Scharphof Excursie naar een lid van Betta Splendens, gezelschapsbak Zaterdag. 28 mei Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Zaterdag Juni Excursie naar winkels in Duitsland Aquariumwinkel Zajac te Duisburg en Aquahaus te Dulmen Zaterdag 25 juni Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies En alvast voor de agenda in het najaar: Zaterdag 24 sept Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Zaterdag 22 okt Minibeurs en Landelijke aquariumdag In- en verkoop aquariumbenodigdheden en loterij Zaterdag 26 nov Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies Zaterdag 17 dec. zaterdag Minibeurs en inloopspreekuur In- en verkoop aquariumbenodigdheden en advies En voor het volgende jaar: 19 maart 2017 zondag Aquariumbeurs in wijkcentrum 'Schelfhorst" Een regionale beurs voor de aquariumliefhebber.

6

7 Over genomen van: Door Aquariumfans Aquarium vissen, top 10 voor beginners Aquarium vissen zijn er in vele soorten en maten. Ieder soort heeft zijn eigen behoeften en wensen. Als je begint met een aquarium is het raadzaam om te beginnen met aquarium vissen die relatief gemakkelijk te houden zijn. Dat wil zeggen: niet te veel eisen hebben om goed te overleven. Deze blog geeft je de top 10 aquarium vissen die weinig eisen stellen maar wel actief en decoratief zijn. Lees ook eens de blog over aquariumvissen houden als je meer wilt weten. Snelle oplossing voor zeer nuttige informatie over aquariumvissen? Wil je precies weten waar je aan toe bent rondom aquariumvissen? Zorg allereerst dat jeje waterkwaliteit test met goed werkende teststrips. Zelf gebruik ik altijd deze via Bol.com. Dan is het belangrijk dat je de juiste informatie leest. Twee boeken zijn aanraders. De ene is goedkoop, de ander duurder. Maar beide een must have. De ene geeft zeer nuttige algemene informatie. Deze kun je hier via Bol.com vinden. De ander is een encyclopedie met fantastische en specifieke informatie. Deze kun je hier via Bol.com vinden. Makkelijk geschreven ook! 1. Kegelvlekbarbeel (Rasbora Heteromorpha) Kegelvlekrasbora s zijn aquarium vissen met een herkomst uit Zuidoost Azië. Ze worden ongeveer 4 tot 5 cm groot en verblijven in het onderste- en midden gedeelte van je aquarium. Aquarium vissen zoals de Kegelvlekbarbeel zijn lekker actief. Deze vissen voelen zich prettig bij een watertemperatuur van 22 tot 25 graden. Zorg voor voldoende verlichting maar wel een dichtbegroeid aquarium. Let op: het is een scholenvis dus houdt minimaal 10 stuks.

8 2. Guppy (Poecilia Reticulata) Guppen zijn aquarium vissen met een oorsprong uit het noorden van Zuid Amerika en de Centraal Amerikaanse Cariben. Ze worden ongeveer 4 tot 6 cm groot en zwemmen in het midden- en bovenste gedeelte van je aquarium. Ze gedijen goed bij een watertemperatuur van 19 tot 25 graden. Het is een schoolvis die graag groepen vormt. Zorg voor een gemiddeld begroeid aquarium. Leuk weetje, deze vis vermeerdert zich redelijk gemakkelijk. 3. Zebravis (Danio Rerio of Brachydanio) De Zebravis vindt zijn oorsprong in Zuidoost Azië en worden tussen de 4 en 6 cm groot. Ze zwemmen in het midden en bovendeel van je aquarium en voelen zich prettig bij een watertemperatuur van graden. Het is een schoolvis die van veel licht houdt en een aquarium met rand beplanting. Een zeer actieve vis die op latere leeftijd wel onderling agressief kan worden. Ondanks dat kan deze vis wel worden gehouden als een beginnersvis. Over Guppies hebben we een blog geschreven.

9 4. Zwaarddrager (Xiphophorus Helleri) Zwaarddragers zijn vissen die leven in Mexico en Guatemala. Ze worden tussen de 6 en 10 cm groot en zwemmen in het midden- en bovendeel van je aquarium. Het zijn vrij actieve leuke beginnersvissen. Ze voelen zich prettig bij een watertemperatuur van 22 tot 26 graden. Het is een schoolvis dus houdt in ieder geval 12 zwaarddragers bij elkaar. Verder voelen ze zich het lekkerst in een redelijke begroeid aquarium. Let op: zorg voor een goede harmonie dat er altijd meer wijfjes zijn dan mannetjes. 5. Endler gup (Poecilia Wingei) De Endler gup komt uit het noordoosten van Venezuela. Deze vis wordt tussen de 2 en 5 cm groot en zwemt door het hele aquarium heen. Het zijn kleine visjes en daarom het mooiste als ze zich in een school voortbewegen. Een temperatuur van 22 tot 27 graden is ideaal. Zoals gesteld zijn ze een scholenvis waar bij er altijd meer vrouwtjes dan mannetjes moeten zijn. Het best is om minimaal een school van stuks te hebben. Zorg voor voldoende beschutting en schuilplaatsen voor de jongen.

10 6. Roodvinzalm (Aphyocharax Anisitsi) De Roodvinzalm is een vis die zijn oorsprong heeft in Zuid-Amerika. Ze worden ongeveer 5 cm groot en het is een zeer actieve vis die door het midden- en bovendeel van je aquarium zwemt. De ideale watertemperatuur is tussen de 19 en 27 graden. Het is een scholenvis die ook goed bij andere vissoorten gehouden kan worden. Wel houden ze van voldoende beschutting in het aquarium. Dat is belangrijk omdat ze door de beschutting minder gestresseerd in je aquarium rondzwemmen. 7. Chinese Danio (Tanichthys Albonubes) De Chinese Danio is een vis met, zoals de naam al zegt, de oorsprong in (Zuid) China. Deze aquarium vissen worden ongeveer 4 cm groot en zwemmen overal in je aquarium rond. Ze stellen weinig eisen aan de watertemperatuur, tussen de 15 en 24 graden is prima. Let er wel op dat de temperatuur niet te snel schommelt. Deze aquarium vissen zijn schoolvissen die voldoende beschutting nodig hebben. Let op: deze vis heeft nog wel eens de neiging om uit het aquarium te springen.

11 8. Platy (Xiphophorus Maculatus) De platys zijn aquarium vissen die oorspronkelijk leven in Centraal-Amerika. Ze zijn ongeveer 6 cm groot en verblijven overal in het water. Platys planten zich redelijk gemakkelijk in een aquarium voort en dat is een leuk tafereel om eens mee te maken. Ze voelen zich goed bij een watertemperatuur van 21 tot 25 graden. Zorg voor een aquarium met een dichte rand beplanting. Het is een schoolvis die graag groepen vormt. Leuk weetje, ze eten algen! Lees ook eens de blog over andere algen etende vissen. 9. Siamese kempvis (Betta Splendens) De Siamese kempvis komt uit Cambodja en Thailand en wordt ongeveer 6 cm groot. Hij verblijft in het midden- en bovendeel van je aquarium. Met zijn felle kleuren en sierlijke vinnen een echte blikvanger. Een goede watertemperatuur is tussen de 26 en 30 graden. Het is een haremvis. Dat wil zeggen, zorg dat geen 2 mannetjes bij elkaar komen maar er wel meerdere vrouwtjes zijn. Een redelijk begroeid aquarium met drijfplanten is nodig. Het is werkelijk een prachtige vis. 10. Sumatraan (Puntius (Barbus) Tetrazona) De Sumatraan komt uit Indonesië en Borneo. Het zijn aquarium vissen die ongeveer 7 cm groot worden en met hun verticale zwarte strepen een mooie verschijning in je aquarium zijn. Ze zwemmen in het midden deel van je aquarium en voelen zich goed bij een watertemperatuur van tussen de graden.

12 De Sumatraan is een scholenvis die schuilplaatsen nodig heeft om zich veilig te voelen. Let op: deze aquarium vissen hebben de neiging om de vinnen van andere soorten aquarium vissen af te bijten.

13 Over genomen van: Door Aquariumfans Het opstarten van een aquarium Het opstarten van een aquarium is niet gemakkelijk, door onwetendheid maken beginners veel fouten, die fataal kunnen zijn voor de vissen. In dit artikel zullen de belangrijkste onderwerpen worden beschreven met betrekking tot het opstarten van een aquarium. Wat je van te voren al moet bedenken Voor je een aquarium koopt, moet je al verschillende dingen bedacht hebben; Hoe groot moet het aquarium zijn? (houdt hierbij rekening met de ruimte die je hebt, en het bedrag dat je eraan wilt besteden) Welke vissen wil ik gaan houden, en passen deze in mijn bak en passen ze bij elkaar? Wat moet je aanschaffen? Een aquarium Zand of grind voor de bodem Een filter met verschillende filtermaterialen (voor de meeste aquaria voldoet een grove filterspons, keramische pijpjes en filterwatten) Een verwarmingselement Een thermometer Aquariumplanten (neem in ieder geval meerdere snelgroeiers zoals Cabomba) Eventueel decoratiemateriaal (kienhout, stenen etc.) Achterwand Heel nuttig maar niet absoluut noodzakelijk; een aquariumvissen-encylopedie Een TL-balk wordt meestal al bij het aquarium geleverd, zo niet dan moet je ook een TL-balk aanschaffen. * Koop nog geen vissen!!!!!!

14 De opstartprocedure Als je eenmaal een aquarium hebt gekocht, kan het echte werk beginnen! Installeer het aquarium, de filter, het verwarmingselement en de thermometer. Let op; sluit deze nog niet aan in verband met gevaar voor kortsluiting! Zorg ervoor dat het aquarium waterpas staat, anders kan het glas gaan scheuren. Controleer ook of de ondergrond sterk genoeg is om het aquarium te tillen, aquaria zijn zwaar! Het is het beste je aquarium niet bij een raam te plaatsen, door het invallende zonlicht is de kans op algen zeer groot. Hierna voeg je de bodem toe. Spoel het zand of het grind wel eerst goed uit om het schoon te krijgen. Vul nu de bak tot ongeveer 1/3 met water, hierna kun je de planten en de decoratiematerialen in het aquarium zetten en de bak verder vullen tot hij helemaal vol is. Zorg ervoor dat je het water niet rechtstreeks in de bak gooit, maar houdt er bijvoorbeeld een schoteltje onder, anders ontwortel je de planten. Als dit alles gedaan is sluit je de apparaten aan en begint het moeilijkste deel van het opstarten: je moet nu namelijk 3 weken wachten tot er zich genoeg bacteriën hebben gevormd, pas dan is het aquariumwater geschikt voor vissen. Het is raadzaam in deze periode je water te testen, dit kun je bij de meeste aquariumwinkels laten doen, of koop zelf een testsetje. Het belangrijkste is de NO2-waarde (nitriet). Als deze te hoog is, zullen je vissen hieraan overlijden. Nitriet waarde (in mg/l) Betekenis voor het aquarium <0.1 Normale waarde, geen gevaar voor de vissen. 0.2 Het water is giftig voor de vissen, ververs 20% van je water en meet opnieuw. 0.5 Nitriet waarde is kritiek, ververs 50% van het water en meet opnieuw 2.0 Dodelijk voor de meeste vissen, meteen 50% water verversen, en blijf dit dagelijks doen tot de waarde weer normaal is.

15 Viskeuze Omdat je drie weken moet wachten voor de eerste vissen er in kunnen, heb je alle tijd om je viskeuze te bepalen! Ga eens naar een aquariumwinkel, en schaf een encyclopedie aan over aquariumvissen. Ook op het internet zijn diverse databases te vinden met aquariumvissen. De keuze voor vissen is natuurlijk heel persoonlijk, daarom is daar weinig advies over te geven. Let in ieder geval op de volgende dingen; Vissen moeten minimaal 10x hun lengte aan ruimte hebben. In een bak van 60cm lang kunnen dus alleen vissen van maximaal 6cm. Houd je aan deze stelregel: 1cm vis per liter water. In een bak van 54 liter kan dus 54cm vis, wat ongeveer neerkomt op 11 visjes van 5cm lang. Overigens kun je bij kleine visjes iets meer vissen houden, bij grotere vissen minder. Geschikte vissen voor beginners De volgende vissen stellen weinig eisen aan de watersamenstelling en zijn gemakkelijk te houden. Guppy Black Molly Platy Tetra s (waaronder kardinaaltetra en neontetra) Barbeelsoorten (waaronder sherrybarbeel) Ongeschikte vissen voor beginners De volgende vissen zijn absoluut ongeschikt voor beginners. Discusvissen Maanvissen Killivissen Regenboogvissen

16 Aanschaf van de vissen Voor je naar de winkel gaat moet je al weten welke vissen je wilt gaan kopen. Koop niet alle vissen in een keer, maar koop er eerst een stuk of 5, een week later weer een paar, en weer een week later de rest. Zo kan je bak rustig wennen aan alle afvalstoffen, dit is ook beter voor de vissen. Zoals gezegd: bepaal vooraf welke vissen je wilt gaan kopen, niet alle verkopers zijn even eerlijk en proberen je vissen te verkopen die helemaal niet in jouw bak kunnen! Het is raadzaam je aan te melden op een aquariumforum en daar het visbestand te posten wat je graag zou willen hebben. Dan hoor je vanzelf of dit geschikt is of niet. Let er bij het kopen op of de vissen er goed uitzien, als er dode vissen in de bak liggen, of de vissen zich vreemd gedragen, koop dan geen vissen uit die bak! Als je een zieke vis koopt, kan die je hele bak besmetten. Als je de vissen hebt gekocht, laat ze dan niet meteen los in je aquarium. Leg eerst het zakje waar de vissen inzitten ongeveer een kwartier lang in je aquarium, daarna maak je het open en voeg je elke 5 minuten een klein beetje aquariumwater toe, om de vissen te laten wennen aan de watersamenstelling. Dit doe je gedurende ongeveer een half uur. Hierna kun je de vissen uitvangen en in je aquarium loslaten. Gooi het water waarin ze werden vervoerd weg, dit is namelijk sterk vervuild. Hoe nu verder? Dagelijks onderhoud Voeren Voer je vissen iedere dag, maar last eens per week een vastdag in. Zorg ervoor dat je afwisselend voert, heb altijd minimaal 3 verschillende soorten droogvoer in huis, en geef af en toe ook diepvries- en levend voer. Vissen tellen Tel elke dag je vissen. Ontdek je een dode vis, verwijder deze dan onmiddelijk en test je water op een eventuele hoge nitrietwaarde. Vissen controleren Bestudeer elke dag je vissen even. Zien ze er goed uit? Eten ze goed? Verstoppen ze zich niet in een hoekje? Wordt een vis opgejaagd door andere vissen? Temperatuur controleren Mocht je verwarmingselement kapot zijn (te zien aan een te lage/te hoge temperatuur,) koop dan onmiddelijk een nieuwe. Filter controleren Controleer even of de filternog werkt. Is dit niet het geval, kijk dan of hij echt kapot is. Is dit het geval, koop dan onmiddelijk een nieuwe, knijp de bacteriën uit de oude filterspons en controleer de waterwaardes (met name nitrietwaarde) Licht controleren Kijk of je TL-balken het nog doen.

17 Wekelijks onderhoud Water verversen Ververs elke week ongeveer 20% van het aquariumwater. Bodem reinigen Dit gaat heel makkelijk met een bodemreiniger, hiermee hevel je direct water af. Verwijderen van dode plantenresten Als je deze laat liggen gaan ze rotten en vervuilen het water. Plantenvoeding toevoegen Voeg elke week een dosis vloeibare plantenvoeding toe als je dat nodig vindt. Water testen Test je water iedere week om je waterwaardes in de gaten te houden. Doe dit ook als je ziet dat je vissen zich anders gedragen dan normaal. Maandelijks onderhoud Vervang het filtermateriaal Let hierbij goed op. Niet al het filtermateriaal mag tegelijk vervangen worden, omdat je anders de bactieriecultuur in je aquarium om zeep helpt. Vervang de materialen dus omstebeurt. Overigens volstaat het uitspoelen van het materiaal meestal ook, spoel het uit in aquariumwater en niet in kraanwater! Onderhoud per kwartaal Plantenvoeding Gebruik je kleibolletjes als plantenvoeding, voeg dan elke drie maanden nieuwe bolletjes toe. Jaarlijks onderhoud Vervang je TL-lampen Na ongeveer een jaar verliest een TL-lamp zijn kracht. Hierdoor kunnen algen ontstaan. Vervang daarom elk jaar alle TL's in je aquarium. Deze special gaat over het (onder)houden van aquaria. De special is niet alleen voor beginners, ook gevorderden zullen er interessante informatie in vinden over allerlei uiteenlopende onderwerpen met betrekking tot het houden van een aquarium. Het opstarten en houden van een aquarium Het probleem met aquaria is dat mensen er te vaak spontaan aan beginnen. Ze kopen een aquarium, een paar mooie vissen en een plantje, en denken klaar te zijn. Na enkele dagen zijn de visjes dood en is de bak door algen overwoekerd, waarna ze snel weer stoppen met deze mooie hobby. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, en daarom wil ik je graag meer informatie geven over deze hobby, zodat je straks met een goed advies kunt gaan genieten van een prachtig aquarium, met vissen die bij elkaar passen en een weelderig plantenbestand! De Special is speciaal gericht op beginnende aquarianen, maar de wat meer gevorderden zullen er ook iets aan hebben. De Special beslaat de gehele aquariumhobby, van het opstarten van een aquarium tot de filtermaterialen tot het voeren van je vissen. Kortom: na het lezen van deze artikelen weet je alles om een goede start te maken met je aquarium!

18 Een aquarium opstarten Ben je een beginnende aquariaan? Lees dan de artikelen over het opstarten van een aquarium en het onderhoud van een aquarium. Zo weet je precies wat je moet aanschaffen, waar je aquarium moet staan, en ook kom je te weten dat je niet meteen vissen kunt aanschaffen, je aquarium moet namelijk eerst een paar weken 'indraaien' om goede bacteriën aan te maken. Een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt, met dode vissen tot gevolg! Aquariumplanten Het artikel over aquariumplanten kan je helpen een keuze te maken bij het beplanten van je aquarium, een zeer belangrijk aspect van deze mooie hobby! Niet alle planten zijn even makkelijk in het onderhoud, dus het is erg belangrijk dat je hierin een weloverwogen keuze maakt. En natuurlijk hangt het soort planten dat je kiest, ook weer af van de soort vissen die je wilt gaan houden. Het visbestand In de artikelen kun je ook meer informatie vinden over de verschillende soorten vissen, zodat je een goede keuze kunt maken voor je visbestand. Niet alle vissen kun je namelijk klakkeloos bij elkaar in een aquarium zetten, elke vis heeft weer zijn eigen type waterwaardes nodig, en sommige vissen zullen met elkaar gaan vechten of elkaar zelfs opeten, Ook hier kun je dus absoluut geen impulsaankoop doen! Natuurlijk worden er ook veel tips gegeven over hoe je je vissen dient te verzorgen, wat ze het liefste eten, wat je kunt doen om te voorkomen dat ze ziek worden, en wat je kunt doen als ze ondanks je zorgen toch ziek worden. Biotoopaquarium Gevorderde aquarianen zijn misschien wel toe aan een nieuwe uitdaging, kies bijvoorbeeld voor het maken van een biotoopaquarium om de natuurlijke omgeving van je aquariumvissen na te bootsen. Ik wens je veel plezier met deze mooie hobby! Algen, oorzaak en bestrijding Algen behoren tot de oudste plantensoorten ter wereld. In de meeste aquaria zijn wel sporen van algen te zien, heel vervelend en vaak niet mooi. In totaal zijn er ongeveer algensoorten, die ik hier uiteraard niet allemaal zal bespreken. Ik beperk mij tot de soorten die vaak in zoetwateraquaria ontstaan. In aquaria met veel planten en weinig vissen, die bovendien matig gevoerd worden, zullen niet snel algen ontstaan. Het moge duidelijk zijn dat de meeste aquarianen zich hier niet aan houden. Men wil zoveel vis als mogelijk houden, wat ook logisch is. Het is ook belangrijk om regelmatig het water te verversen, om ophoping van stoffen die algen veroorzaken tegen te gaan. Behalve dat ze vaak lelijk zijn, zijn algen over het algemeen niet schadelijk. In sommige aquaria is het zelfs noodzakelijk om algen te hebben, omdat dit een belangrijke voedingsstof is voor de vissen. Er zijn diverse middelen op de markt die algen tegengaan, over het algemeen werken deze goed. Het is echter niet raadzaam deze te gebruiken. Het ontstaan van alg heeft altijd een oorzaak, en het is belangrijk om die te achterhalen om het zo op te lossen.

19 Het voorkomen van algen Het helemaal voorkomen van algengroei is bijna onmogelijk. Toch kun je het zoveel mogelijk voorkomen door de volgende aanwijzingen op te volgen: 1. Zet het aquarium niet in direct zonlicht, dus niet bij, naast, of tegenover een raam. 2. Was planten altijd heel goed uit voor je ze in je aquarium zet. 3. Gebruik veel snelgroeiende planten in het aquarium. 4. Voer niet te veel. 5. Ververs wekelijks 20% van het aquariumwater. 6. Vervang elk jaar je TL-balken, slecht licht zorgt voor algengroei. 7. Wees er vlug bij. Zie je een begin van alg? Verwijder het direct. 8. Neem minstens één algetende vis- of garnalensoort in het aquarium. Groene Alg Op bladeren is een egaal groene laag alg te zien, met daarin zwarte puntjes. Oorzaak Een te hoog nitraatgehalte. (5-10mg/liter is ideaal) Dit is op te lossen door snelgroeiende planten aan te brengen, het water te verversen en minder te voeren. Een te laag fosfaatgehalte. (max 0,5mg/liter) Bestrijding Ph verlagen, bijvoorbeeld door filteren over turf. Algenetende vissen eten deze algensoort vrijwel altijd. Zweefalg Zoals de naam al zegt: deze algen zweven door het hele aquarium. Na verloop van tijd kleurt het water groen. Oorzaak Zweefalg komt vaak voor als het erg warm is, je ziet het ook vaak in vijvers en kanalen. Bestrijding Schakel het licht 48 uur lang uit en zorg dat er van buiten ook geen licht in het aquarium komt. Hierna het filter (filter over kool!) schoonmaken en dit regelmatig blijven doen. Let op: deze methode kan je planten doden door lichttekort. Levende watervlooien in de bak doen helpt ook. Denk er wel om dat je de dode dieren daarna verwijdert. Ook UV-licht aanbrengen is een goede oplossing, echter de vissen vinden dit niet fijn. Maar tijdelijk inzetten dus.

20 Blauwalg Een blauw-groene, vaak plakkerige laag die afgezet wordt op de planten. Vaak worden er bellen in gevormd. Deze alg stinkt erg als hij uit het water wordt gehaald. Oorzaak Teveel vissen in de bak, die teveel worden gevoerd. Ook vaak te zien in net opgestarte aquaria. Dit duidt op een te hoog fosfaatgehalte. 0,5mg/liter is het maximum. Verhelp dit door het afhevelen van vuil van de bodem, het schoonmaken van de filter en minder voeren. Een andere oorzaak kan een te laag nitraatgehalte zijn, 5-10mg/liter is ideaal. Dit is te verhelpen door het toevoegen van KNO3. Bestrijding Vaak verhelpen een optimale verzorging en ideale waterwaardes deze alg. Is dit niet het geval, verlaag dan de Ph. Bruinalg (kiezelwieren) Een bruine, soms wat slijmerige laag die op de ruiten, bladeren en alle andere voorwerpen in het aquarium te zien is. Deze alg komt vaak voor bij pas opgestarte bakken. Vaak verdwijnt de bruine laag vanzelf. Je kunt bruine alg handmatig verwijderen met een algenmagneet. Oorzaak Een te korte verlichtingsduur of een te hoog SiO2-gehalte (kiezelzuur) Bestrijding Het verlengen van de verlichtingsduur werkt vaak goed. Vaak trekt deze alg vanzelf weg als het een pas opgestarte bak betreft. Baardalg, Penseelalg, Borstelalg (Rode algen) Hoewel deze algen samen behoren tot de Rode algen, zijn ze niet rood van kleur. Baardalg vormt korte, groene haartjes. Ze zijn te zien op planten, glas en alle andere voorwerpen in het aquarium. Borstel- en penseelalg zijn donkerder van kleur, soms tegen zwart aan. Oorzaak Vaak is licht de oorzaak: zonlicht, andere TL-balk, langere belichtingsduur. Bestrijding Met thee! Voeg elke week 1 kopje per 100 liter water toe. Ook algenetende vissen kunnen helpen. Deze algensoort is erg lastig te bestrijden, beter voorkomen dan genezen dus. Een middagpauze, het licht s middags een uur uit doen, helpt soms ook. Echter de vissen vinden dit niet fijn. Radicaal: haal de besmette planten etc. uit het water.

21 Draadalg De draden van deze alg kunnen tot wel 50cm lang worden, ze slingeren door de hele bak heen. Draadalgen zijn groen van kleur. Oorzaak Hoe lastig ook: deze algensoort komt alleen voor in aquaria die in superconditie zijn. Het is dus een zeer goed teken als je deze alg in je bak krijgt. Bestrijding Algetende vissen inzetten. Je kunt de meeste alg zelf ook wegscheppen door het op te rollen met behulp van een stokje. Welke algeneters voor welke alg Algen in een aquarium kunnen niet alleen esthetisch storend zijn, maar kunnen ook nog eens flink wat schade aanrichten aan zowel planten als vissen. Om algengroei zoveel mogelijk te beperken, of tegen te gaan, zijn er verschillende mogelijkheden. Algeneters inzetten is hier één van. Algemeen De meeste echt schadelijke soorten algen groeien niet zomaar in een aquarium. Deze kunnen ontstaan door overvoeren van vissen, teveel vissen, een verkeerde locatie van het aquarium, teveel licht, enz. Een algeneter inzetten zonder de oorzaken van de algengroei weg te nemen heeft dus ook weinig zin; de alg zal immers gewoon blijven groeien zolang deze genoeg voeding kan vinden. Daarnaast onderscheiden we diverse soorten algen, die we weer kunnen indelen in een aantal groepen. Deze grotere groepen zijn groenwieren, roodwieren en bruinwieren. Er wordt ook wel eens gesproken over blauwwieren, echter is dit geen officiële groep. Iedere soort algen heeft weer een andere manier om ze te verwijderen, zo zijn er ook verschillende algeneters die verschillende algen eten. Puntalg Puntalgen zijn kleine groene vlekjes die op de ruit van het aquarium ontstaan. Deze vlekjes zijn soms nog weg te krijgen met een ruitmagneet, maar vaak zijn deze zeer hardnekkig. Ze ontstaan bij bijna ieder aquarium en zijn voor de rest niet schadelijk, ze geven het aquarium wel een onverzorgd uiterlijk. Er zijn diverse algeneters die van deze algen eten, maar de beste bij deze soort algen zijn de Siamese algeneter (Crossocheilus Siamensis) en de Otocinclus algeneters. De eerste kan zo n 14cm groot worden en heeft een temperatuur nodig van 24 tot 26 graden. Deze soort heeft wel voldoende schuilplekken nodig en moet met meerdere tegelijk gehouden worden. De Otocinclus wordt maximaal zo n 4 à 5 cm groot en heeft temperaturen nodig van tussen de 21 en 26 graden. Deze algeneters kunnen beiden de puntalgen terugdringen, echter de beste manier om de algen te verdelgen is het inzetten van slakken. Slakken kunnen echter wel weer planten aantasten.

22 Zwarte puntalg Zwarte puntalg ziet er ongeveer hetzelfde uit als de gewone puntalg, echter dan met zwarte vlekken. Deze soort valt onder de roodwieren en is zeer moeilijk te bestrijden. De reden van het ontstaan van deze soort is een teveel aan nitraat en fosfor, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld overvoeren. De enige manier om deze snel groeiende alg tegen te gaan is dan ook het water weer terug te brengen tot normale waardes. Bruine alg Bruine alg, ook wel kiezelalg genoemd, komt uit de groep der bruinwieren. Deze algen ontstaan meestal bij een nieuwe bak, of in een aquarium waar nog geen goed evenwicht is ontstaan. Een andere reden kan zijn dat een aquarium langer dan 12 uur belicht is. Hierdoor ontstaat een bruinachtige substantie op stenen en decoratie. Het verwijderen van bruine alg is eenvoudig; herstel het evenwicht in het aquarium (het water kan meestal gratis getest worden bij een aquariumzaak) en controleer de belichting, die moet niet langer dan 12 uur aan staan. Algeneters zijn bij deze algensoort niet nodig. Blauwe alg Deze blauwe alg is te herkennen aan een slijmerige groen/bruine substantie. Hij wordt veroorzaakt door een teveel aan voedingsstoffen, waarbij dus bijvoorbeeld overvoeren een oorzaak kan zijn. Ook een teveel aan vissen of rottende bladeren/dode vissen kunnen een voedingsbodem voor deze alg creëren. Blauwalg kan weggeveegd worden, echter verspreid dit de alg slechts. Het beste is om het voorzichtig weg te halen en de waterkwaliteit op peil te brengen. Hiervoor zijn geen algeneters of slakken te gebruiken; het is zelfs slecht voor vissen. Baardalgen Baardalgen vallen onder de roodwieren en zijn zeer lastig te verwijderen. Ze bestaan uit lange draden op de randen van bladeren en ontstaan door een teveel aan nitraat en fosfor. Het weer op niveau brengen van de waterwaardes en het toevoegen van CO2 in het water kan deze algen terugdringen. Ook Japonica garnalen eten deze baardalgen, naast algeneters als de Siamese Algeneter die deze algen op effectieve wijze terugdringt. Ook visjes als de Black Molly, Guppen, Zwaarddragers en Plaatjes eten wel eens van deze algen, echter zijn deze minder effectief dan de algeneters en de Japonica. Groene zweefalg Groene zweefalg is makkelijk te herkennen: Het hele water kleurt dan groen. Deze algensoort behoeft geen algeneters, de soort ontstaat namelijk door een teveel aan en te fel zonlicht. Het verplaatsen of afschermen van het aquarium doet deze soort snel verdwijnen. Kluwalgen Deze algen zitten op de bodem en verspreiden zich snel. Het terugdringen van deze soort kan door middel van de Japonica garnaal, of door de Ancistris Dolichopterus. Deze laatste soort kan 12cm groot worden en heeft een temperatuur van tussen de 24 en 26 graden nodig. Bij het houden van deze vissen moet er wel rekening mee worden gehouden dat er niet meer dan één mannetje gehouden wordt: Anders gaan deze onderling vechten. Overigens zijn bijna alle Ancistrus soorten geschikt tegen deze algensoort. Afsluiting Veel algen zijn goed terug te dringen zonder het inzetten van een specifieke algeneter. Enkele minder schadelijke soorten algen zijn echter goed terug te dringen door middel van algeneters of visjes zoals de Guppy's en Zwaarddrager. Bedenk wel goed welke soorten bij elkaar gezet kunnen worden. Het inzetten van Japonica garnalen in een bak met een maanvis is bijvoorbeeld gedoemd om te mislukken. De overige genoemde soorten zijn zeer vredelievend en kunnen bijna bij alle overige vissen geplaatst worden.

23

A.V. Betta Splendens Almelo

A.V. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Clubblad april 2017 jaargang 58 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad april 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER

SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER SPREEKBEURT ZWAARDDRAGER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZWAARDDRAGER

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Clubblad oktober 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT PLATY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLATY l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLATY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden

SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden SPREEKBEURT Vissengroep Cichliden l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VISSENGROEP

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Capt n Sharky Coppenrath Verlag, Münster, Germany Ahoi piraat! Je hebt nu je eigen Capt n Sharky Aquarium. Laten we op avontuur gaan en een spannende onderwaterwereld

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen

Kardinaaltetra. Paracheirodon axelrodi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Kardinaaltetra Paracheirodon axelrodi De kardinaaltetra is een veel gehouden aquariumvis die behoort tot de familie van de karperzalmen. Kardinaaltetra s zijn scholenvissen, afkomstig uit

Nadere informatie

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen

Neontetra. Paracheirodon innesi. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi De neontetra is een veel gehouden aquariumvis. Hij behoort tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de bovenloop van het Amazonegebied

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Februari 2014 jaargang 55 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Juni 2013 jaargang 54 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT BETTA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT BETTA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BETTA BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Guppy. Poecilia reticulata. Serie vissen

Guppy. Poecilia reticulata.  Serie vissen Serie vissen Guppy Poecilia reticulata De guppy is één van de bekendste aquariumvissen. Het zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Zuid-Amerika. De mannetjes hebben

Nadere informatie

Diverse algensoorten.

Diverse algensoorten. Groene alg Algenetende vissoorten in het aquarium zetten. Ook de zuurgraad verlagen tot ph 6,3 tot 6,5 helpt vaak. U kunt dit doen door Factor S van Frickinger, Torumin (werkt alleen in zacht water) of

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad februari 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen

Sumatraan. Capoeta tetrazona. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Sumatraan Capoeta tetrazona De Sumatraan is een populaire aquariumvis uit de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Hij wordt in de literatuur teruggevonden onder de namen Capoeta tetrazona,

Nadere informatie

Barbelen, danio s en rasbora s

Barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissengroepen Barbelen, danio s en rasbora

Nadere informatie

SPREEKBEURT SUMATRAAN

SPREEKBEURT SUMATRAAN SPREEKBEURT SUMATRAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SUMATRAAN BIJ

Nadere informatie

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen

Pleco algeneter. Hypostomus plecostomus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus De pleco algeneter, ook wel zuignapharnasmeerval genoemd, behoort tot de familie van de harnasmeervallen. De naam pleco algeneter wordt ook wel gebruikt

Nadere informatie

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen

Maanvis. Pterophyllum scalare. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare De maanvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Maanvissen heten zo omdat hun lichaam een ronde, vertikaal

Nadere informatie

Platy. Xiphophorus maculatus. Serie vissen

Platy. Xiphophorus maculatus.  Serie vissen Serie vissen Platy Xiphophorus maculatus De platy, ook wel plaatje genoemd, is een bekende aquariumvis. Platy s zijn sterke vissen die zich gemakkelijk voortplanten. Van oorsprong komen ze uit Mexico,

Nadere informatie

Keuzeopdracht Biologie Guppy's

Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht Biologie Guppy's Keuzeopdracht door een scholier 1683 woorden 29 januari 2003 6,5 100 keer beoordeeld Vak Biologie 1. DETERMINEREN VAN EEN GUP De Guppy behoort tot de orde van de dieren omdat

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad december 2014 jaargang 55 NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

A.V. Betta Splendens Almelo

A.V. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging A.V. Betta Splendens Almelo Clubblad Februari 2017 jaargang 58 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM

SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM SPREEKBEURT MARMERBIJLZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MARMERBIJLZALM

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKOPZALM

SPREEKBEURT ROODKOPZALM SPREEKBEURT ROODKOPZALM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKOPZALM

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Marmerbijlzalm Carnegiella strigata

Nadere informatie

Het tropisch zoetwateraquarium. Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken:

Het tropisch zoetwateraquarium. Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken: Het tropisch zoetwateraquarium Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op twee manieren aanpakken: Als u vooral in een specifieke vissoort geïnteresseerd bent, let u vooral op de eisen die deze soort

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VUURNEON VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VUURNEON l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURNEON BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen

Vuurneon. Hemigrammus erythrozonus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus De vuurneon is een vrij populaire aquariumvis. Vuurneons behoren tot de familie van de karperzalmen. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit de Essequibo rivier

Nadere informatie

PRAKTISCH HET TROPISCH ZOETWATERAQUARIUM

PRAKTISCH HET TROPISCH ZOETWATERAQUARIUM PRAKTISCH HET TROPISCH ZOETWATERAQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Als u een aquarium gaat opzetten, kunt u dit op

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist.

10 Tips voor Beginners. De Beginnende. Aqauriaspecialist. Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt. Aquariaspecialist. 10 Tips voor Beginners De Beginnende Aqauriaspecialist Een introductie handleiding voor iedereen die een aquarium wilt Aquariaspecialist.nl Gratis ebook TABLE OF CONTENTS Inhoud Introductie Tip 1 Tip 2

Nadere informatie

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN Algen in een aquarium kunnen mooi zijn, als deze alleen op decoratiemateriaal of op de wanden groeien. In sommige speciaal aquaria zijn algen een must om de vissen

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad oktober 2014 jaargang 55 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Pleco algeneter Hypostomus plecostomus

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Roodkopzalm Hemigrammus bleheri

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissengroepen Levendbarenden De groep

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen

2.3 Familie De familie van de Corydoras panda is de Callichthyidae of terwijl, pantsermeervallen Corydoras panda Geschreven door: Jeto 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel: Ik heb dit artikel geschreven, omdat ik zelf de Corydoras panda een leuk beestje vind om te houden maar

Nadere informatie

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen

Discusvis. Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Discusvis Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus De discusvis behoort tot de familie van de cichliden. Het zijn scholenvissen, afkomstig uit het Amazonegebied. Discusvissen zijn genoemd

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum.

2.2 Beschrijver van de vis Deze killivis werd in 1846 door Cuvier en Valenciennes wetenschappelijk beschreven onder de naam Panchax lineatum. Aplocheilus lineatus Geschreven door: RomboNUB 1. Inleiding 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel De Aplocheilus lineatus heb ik ontmoet op de beurs in Veenendaal. Daar had ik er die dag 6 gekocht

Nadere informatie

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen

Roodkopzalm. Hemigrammus bleheri. www.licg.nl. Serie vissen Serie vissen Roodkopzalm Hemigrammus bleheri De roodkopzalm behoort tot de familie van de karperzalmen. Deze scholenvissen, afkomstig uit Brazilië en Colombia, zijn bruingrijs tot zilverkleurig met een

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Zwaarddrager Xiphophorus helleri

Nadere informatie

Fout 1: Te veel voeding geven

Fout 1: Te veel voeding geven Fout 1: Te veel voeding geven De eerst fout die we gaan bespreken, is er een die vrijwel elke koi hobbyist vroeg of laat gemaakt heeft namelijk het overvoeden van de koi. En het is niet eens zo heel gek,

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad juni 2016 jaargang 57 Clubblad nu weer via onze site te lezen INTERNET Site www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad augustus 2015 jaargang 56 NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo

Nadere informatie

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri. Serie vissen

Zwaarddrager. Xiphophorus helleri.  Serie vissen Serie vissen Zwaarddrager Xiphophorus helleri De zwaarddrager is een veel gehouden tropische vis. Het is een sterke vis die zich gemakkelijk voortplant. Van oorsprong komen zwaarddragers uit Mexico, Guatemala

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Maanvis Pterophyllum scalare Maanvissen

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Vuurneon Hemigrammus erythrozonus

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Pterophyllum altum Orinoco

Pterophyllum altum Orinoco Pterophyllum altum Orinoco Categorie: Bijvissen De discusvis is dan wel de keizer van het Amazonegebied, maar wat is een keizer zonder onderdanen? De Pterophyllum altum Orinoco wordt ook wel eens de koning

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Biotoopstudie THEMA 7

Biotoopstudie THEMA 7 THEMA 7 Biotoopstudie In dit thema ga je op ontdekking in een biotoop. Door waarnemingen zoek je naar biotische factoren. Door metingen bepaal je enkele abiotische factoren van de lucht en de bodem. Je

Nadere informatie

Apistogramma cacatuoides

Apistogramma cacatuoides Apistogramma cacatuoides Geschreven door: Dirkje (man) (vrouw) 1.1 Aanleiding tot het schrijven van het artikel het is een leuke vis die steeds bekender aan het worden is. Maar er is nog geen artikel over,

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody)

Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco. Geschreven door: Sonja (Pasody) Chaetostoma cf. thomsoni - Bulldog pleco Geschreven door: Sonja (Pasody) Wetenschappelijke naam: Chaetostoma CF. thomsoni. Afwisselende Namen: Rubber Lip Plecostomus, Bulldog Plecostomus, Rubber neus Plecostomus.

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria

I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria I feel goo o d! De wetenschap achter helder water voor tropische zoetwateraquaria Philips ontwikkelde dit Zuiveringsapparaat voor tropische aquaria in samenspraak met aquarium- en waterexperts. Wetenschappelijke

Nadere informatie

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER

SPREEKBEURT PLECO ALGENETER l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT PLECO ALGENETER VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE PLECO ALGENETER

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Betta Betta splendens Betta s

Nadere informatie

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS

SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS SPREEKBEURT BRUINE ANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BRUINE

Nadere informatie

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT

ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT ONDERZOEK NAAR DE WATERKWALITEIT Naam: Klas: Datum: 1 Situering van het biotoop Plaats: Type water: vijver / meer / ven / moeras/ rivier / kanaal / poel / beek / sloot / bron Omgeving: woonkern / landbouwgebied

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad april 2015 jaargang 56 NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl 1 info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN

DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n LICG HUISDIERENBIJSLUITER DE HANDLEIDING VOOR HET HOUDEN VAN HUISDIEREN Serie vissen Neontetra Paracheirodon innesi

Nadere informatie

Alles over algen. Microscopische foto van algen

Alles over algen. Microscopische foto van algen Alles over algen Alhoewel we geen algen in het aquarium willen hebben, moeten we wel meer over ze willen weten, omdat we door die kennis kunnen voorkomen dat ze optreden. Microscopische foto van algen

Nadere informatie

DEEL 5: VISSEN KOPEN. Vissen in het aquarium. Vissen kopen

DEEL 5: VISSEN KOPEN. Vissen in het aquarium. Vissen kopen DEEL 5: VISSEN KOPEN Als de bak na het inrichten goed draait, kunnen we na 2 weken voorzichtig vissen aanschaffen. We kunnen beginnen met een paar vissen, zoals groepjes plaatjes, guppen of zwaarddragers.

Nadere informatie

Mijn eerste aquarium. Leidraad voor beginners. Voor meer informatie: www.tetra.net

Mijn eerste aquarium. Leidraad voor beginners. Voor meer informatie: www.tetra.net Mijn eerste aquarium Leidraad voor beginners Voor meer informatie: www.tetra.net Mijn eigen onderwate Educatief Creatief Ontspannend Leuk Leerzaam Decoratief 2 rwereld Wat maakt aquaria zo bijzonder? Er

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad december 2015 jaargang 56 Clubblad nu weer via onze site te lezen NIEUWE INTERNET NAAM www.bettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.bettasplendens.nl

Nadere informatie

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 Onderhoudsplan Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 E-Mail: info@aquaja.nl Website: www.aquaja.nl ONDERHOUD AQUARIUMSTELLINGEN:

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Omgekeerde osmose installatie

Omgekeerde osmose installatie Omgekeerde osmose installatie Categorie: Waterwaarden en filtratie Voor veel aquarianen is osmosewater een begrip, waar mythische krachten aan worden verbonden. Voor een ander is het kweekwater met een

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven

WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven Danio Rerio Del 145 September 2014 WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven De bedoeling van dit arkel is, net als van al mijn andere, alleen maar

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

DEEL 6: ONDERHOUD. Hoe gaan we nu te werk:

DEEL 6: ONDERHOUD. Hoe gaan we nu te werk: DEEL 6: ONDERHOUD Elk aquarium, groot en klein, heeft onderhoud nodig. De planten groeien, er sterven bladeren af en de vissen scheiden afvalstoffen uit die gedeeltelijk niet in plantenvoeding worden omgezet

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden

SPREEKBEURT Vissengroep Levenbarenden SPREEKBEURT Vissengrep Levenbarenden l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 45 ste jaargang Seizoen 2015-2016 De Hobbyavond Op elke 1e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum "De Kern" aan de Rembrandtlaan

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo

Aquarium & Terrarium Vereniging. Betta Splendens Almelo Aquarium & Terrarium Vereniging Betta Splendens Almelo Clubblad Juni 2014 jaargang 55 www.avbettasplendens.nl info@avbsalmelo.nl www.avbettasplendens.nl Rappersweg 79a 7603 VP Almelo Achter het wijkcentrum

Nadere informatie