WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven"

Transcriptie

1 Danio Rerio Del 145 September 2014 WAT ERVARINGEN MET PLANTEN, ONDERHOUD EN BESTRIJDING HARDNEKKIGE ALGEN door J.A.M. Kouwenhoven De bedoeling van dit arkel is, net als van al mijn andere, alleen maar om wat ervaringen aan te reiken, waar men wellicht wat aan hee, of dat men er niets aan hee en het beter weet. Enige algemene opmerkingen: 1. Lang niet alle planten houden van CO2-toevoeging. Na enige jd wat minder CO2 gaf dat een wat bescheidener groei te zien, wat leidde tot wat minder frequent inkorten. Dat ligt natuurlijk wel aan het sorment planten, want er zijn planten die min of meer niet buiten CO2-toevoeging kunnen. 2. Lang niet alle planten houden van veel licht. Fijn gevederde planten verlangen meer licht en CO2, terwijl grof bladerige planten met wat minder toe kunnen. Ook de kleur speelt daarbij een rol. Donkere, grovere, bladeren hebben vaak minder licht nodig dan licht gekleurde, fijn gevederde en rode planten. 3. Een voedingsbodem is aan te bevelen voor moerasplanten, al zal een bodem in de loop der jd vanzelf wel voedselrijker worden. Voor planten zonder echte wortelvorming en drijfplanten is een voedingsbodem minder nodig, maar dat spreekt vanzelf. Het is wel van belang dat de bodem luch- g is en blij, met een gelijkmage korrelgroo,e, zodat er voldoende zuurstof kan toetreden, waardoor de wortels gezond blijven en er geen snkende bodem ontstaat. Een te dikke bodem van een te fijne structuur lijkt niet gunsg, want hoe dikker een bodemlaag en hoe fijner de korrel des te moeilijker het wordt dat daarin zuurstof kan doordringen. Planten gebruiken hun wortels om zich vast te hechten en voedsel op te nemen; ze eten dus geen grond maar halen, in slechts zeer geringe hoeveelheden, voedingsstoffen uit de bodem. Het lijkt beter om de bodem in de dikkere lagen eerst te voorzien van een laag grof materiaal en daarover heen een laag met gelijke diameter van plm. 2 à 3 millimeter, wat de bodem luchg houdt en een snkende ondergrond voorkomt. Een bodem van fijn zand lijkt in eerste instane wel goed te voldoen door een mooie plantengroei, maar na verloop van jd zal die bodem dichtslaan en als je dan een plant eruit trekt komt de vieze walm je tegemoet. 4. Het toevoegen van eventuele meststoffen, ijzer enz. kan men het beste in heel kleine hoeveelheden dagelijks, i.p.v. wekelijks, laat staan maandelijks doen, dat gee een meer gelijkmage condionering van het water, bovendien doe ik dat via de oppervlakte-aanzuiging, zodat er d.m.v. van de pomp een nog betere vermenging plaatsvindt.

2 Danio Rerio Del 146 September Ook het gebruiken van drijfplanten is van belang. Drijfplanten halen hun voedsel direct uit het water en voegen zuurstof toe aan dat water. Bovendien zorgen zij voor schaduw- en schuilplekken voor vissoorten die liever niet in hel verlichte zones vertoeven. De hoeveelheid drijfplanten kan men ook makkelijk in de hand houden door zo nu en dan wat weg te nemen. De bovenstaande punten zijn algemeen omdat de natuur zich toch niet laat reglementeren en elke plantensoort hee eigen behoeen, vandaar ook dat in de natuur aljd maar een paar soorten samen voorkomen. Wil men toch meer soorten planten in het biotoopje, dan is daar geen bezwaar tegen, alleen zullen niet alle planten in opma condie blijven, gezien de vaak zeer uiteenlopende behoeen van de diverse plantensoorten. In dat geval zal men wellicht zo nu en dan een plantje ter aanvulling moeten aanschaffen, of dat men eens een andere soort plant wil uitproberen, wat niet verkeerd is, want ook hier doet verandering van spijs eten. Verder moet men bedenken dat het ontbreken van een constante stroom van vers water van een gelijke samenstelling in ons biotoopje wel degelijk een handicap is bij het vivarium houden en niet alleen omdat de kwaliteit van het water bij een circulerend systeem nooit kan wedijveren met de natuur, maar dat dit ook invloed hee op de bodem en daarom is het in de natuur wel mogelijk dat die goed blij terwijl de structuur van de grond daar wellicht wel fijner en ongelijkmager is, zonder dat die bodem beder. Algen Een lichte algenvorming hoe geen probleem te zijn, maar het wordt pas echt vervelend als die de overhand krijgen en dat is in onze hobby soms het geval. Oorzaken van overmage algenvorming zijn algemeen bekend: Te veel meststoffen. Te veel voederen. Een te groot bestand levende have. Te veel CO2. Te veel of te weinig licht. Te veel afvalstoffen. Geen goede doorstroming, zowel aan het oppervlak als in de bak als geheel en van de bodem. Te vaak of een te grote verstoring ineens van het milieu en opdwarrelend vuil. Overdreven algenvorming kan door regelmag en beheerst onderhoud meestal wel worden voorkomen. Algenbestrijding d.m.v. algen etende vissen lijkt toch meer een fabel; in de natuur zijn algen voedsel voor bepaalde vissen, maar vissen zijn er niet voor de algen.

3 Danio Rerio Del 147 September 2014 Anders wordt het bij reeds overvloedig aanwezige, hardnekkige algen, o.a. de beruchte baard-, pluis-, punt-, of hoe u die algen ook wilt noemen. Toen ik daarmee werd geconfronteerd heb ik eerst een mede-aquariaan in de vereniging gevraagd hoe hij dat probleem had aangepakt. Omdat ik wist dat hij daar in het verleden ook mee hee geworsteld. Hij gaf mij een algenbestrijdingsmiddel op, maar zei er bij dat het heel lang hee geduurd voordat hij die alg kwijt was. Maar ik ben nu eenmaal niet zo geduldig en opeens kreeg ik er genoeg van en heb het toen maar eens radicaal en met goed resultaat aangepakt. Al moet ik wel erkennen dat de prijs daarvoor is dat je plantenbestand wel iets terugloopt, maar dat hee zich na verloop van jd wel hersteld, want zo werkt de natuur. Wat heb ik gedaan: 1. Een goed algenbestrijdingsmiddel volgens de gebruiksaanwijzing toegepast. 2. De bak gedurende minimaal een week volkomen verduisterd. 3. De bak gedurende die week heel goed doorluchten. Daarna: 4. Goed afzuigen. 5. Filter schoonmaken en een aceve kool inbrengen om het algenbestrijdingsmiddel weer te verwijderen. 6. Weinig voeren. 7. Mag met CO Het vissenbestand beperkt gehouden. 9. Een niet te hoge temperatuur aanhouden: ⁰C is voor de meeste plantensoorten voldoende, bovendien handhaa CO 2 zich makkelijker in koud dan in warm water en uw vissen leven wellicht langer. 10. Minder verlichng, maar wel ongeveer gedurende 12 uur, dus minder intensief, wat weer als voordeel hee dat men de voorruit minder vaak hoe schoon te maken. 11. Na verloop van jd aceve kool uit het filter verwijderen en de bacteriefauna weer op peil brengen met liefst een goed vloeibaar middel. Nogmaals hiermee is niet beweerd dat dit hét middel is om een lasge algenvorming kwijt te raken, maar wellicht lukt het op deze manier. Wat de groo,e van het bestand levende have betre: er worden in de literatuur wel aanwijzingen gegeven van zoveel gram per liter, maar dat is toch

4 Danio Rerio Del 148 September 2014 vrijwel aljd veel te veel. In de natuur is de hoeveelheid levende wezens in verhouding tot het zeer grote biotoop, maar heel gering. Meestal gee jouw biotoop zelf wel aan wat het beste is en dat is wanneer het biotoopje zonder veel ingrepen over een langere periode toch mooi schoon blij, maar dat vraagt wel om zelceperking bij het aanschaffen van vissen en andere dieren. Een goed florerend biotoop snkt niet, dus geen blauwe alg-, maar ook geen vislucht. Conclusie: Bij een aquarium in goede condie moet het lukken om te volstaan met dagelijks een zeer geringe hoeveelheid dieren-, plantenvoeding toe te voegen en wekelijks een half uurtje/drie kwarer te besteden aan afzuigen, planten inkorten, maximaal een paar emmers water verversen en de voorruit aan voor- en achterzijde (met een stukje kunststof horrengaas of staalwol 0000 en pas op voor krasjes!) te reinigen. Een goed zelfreinigend aquarium, met weinig levende have en veel beplanng, hee ook minder waterverversing nodig. Dat verse water van ons kan ook niet ppen aan het verse water van een helder stromend beekje in de natuur, want in ons verse Nederlandse leidingwater zi,en, ondanks de grote zorg die aan ons drinkwater wordt besteed, toch nog aljd elementen die minder goed zijn voor een gezond biotoopje en ook ontbreken er weer stoffen die juist wel een gunsge invloed hebben op het watermilieu. Alle onderhoud moet bestaan uit voorzichg en heel geleidelijk handelen, anders wordt het milieu van jouw kleine biotoopje te veel verstoord. Het aquariumhouden mag ook nimmer leiden tot een soort moeten of enige vorm van stress, want dan ben je echt verkeerd bezig. Kortom: Om een goed florerend biotoopje te bereiken moet men beginnen met enkele soorten eenvoudige planten die snel groeien. Hoe meer soorten men hee des te moeilijker wordt het om al die soorten in goede condie te houden. Bij het inkorten van planten ook niet ineens radicaal te werk te gaan, maar houd het esthesch aspect in de gaten door de plantengroep een mooie vorm te laten behouden, dus ook hier geen al te drassche ingrepen; laat die planten eens lekker uitgroeien! Probeer ook niet te perfeconissch te zijn en laat dat lelijke blaadje e.d. even zi,en tot het wekelijks onderhoud. Niet te veel vis en andere levende have; beperk het aantal soorten tot b.v. drie, maar dan in een wat grotere school, al heb je er al gauw veel te veel om een klein kunstmag biotoopje zelfreinigend te houden. Slakken zijn over het algemeen behoorlijke vervuilers en tasten soms de planten nogal aan. Niet te veel voeren; in de natuur staat ook niet elke dag hun bordje gevuld. Laat Schraalhans keukenmeester zijn, dat houdt de vissen acef en fit. Niet te veel CO 2 en heel weinig andere plantenvoedingsstoffen; plantenvoedsel

5 Danio Rerio Del 149 September 2014 dat niet binnen korte jd wordt opgenomen is een voedingsbodem voor algenplagen en ander ongerief. Met andere stoffen als kalium, fosfor, nitro enz., enz. moet je helemaal voorzichg zijn; hoogstens eens per half jaar een heel klein beetje. Niet te veel licht; veel plantensoorten hebben echt niet zoveel licht nodig, gebruik anders drijfplanten om schaduwplekken te creëren, wat door sommige vis- en plantensoorten zeer op prijs wordt gesteld. Een niet te dikke, luchge bodem van een gelijkmage, niet te fijne korrelgroo,e. Een dikke, dichtgeslagen bodem met een te fijne structuur leidt op den lange duur tot problemen wegens gebrek aan doorstroming en zuurstof. Een goede filtering en oppervlakteafzuiging; je hoe ook niet dikwijls die filters te verschonen, want dan verstoor je eerder het bacteriebestand, wat weer schadelijk is voor de zelfreinigende werking van het aquarium. Zorg ook voor een behoorlijke waterbeweging aan het oppervlak voor het uitwisselen van zuurstof en gassen. Een afzuiging vanuit de bodem rechtstreeks naar het filter bevordert een goede doorstroming en dus de zuurstofvoorziening van die bodem. Het bacteriebestand goed op peil houden door periodiek wat aan te vullen met een goed vloeibaar middel, zodat de afvalstoffen beter en sneller in plantenvoedsel worden omgezet. Voorkom het opdwarrelen van stof, wat een bron van ellende kan opleveren. Ook het te radicaal in een keer wijzigen van de inrichng is niet gunsg; doe dat in heel kleine etappes. Ook het te veel in een keer water verversen werkt verstorend. Keuringen of niet? Het meedoen aan keuringen is een keuze die tot een beter biotoop houden kan leiden, mits men de gezondheid van planten en dieren maar belangrijker blij vinden dan het wedstrijdelement. De gezondheid van planten, dieren en een preoge onderlinge omgang van aquarianen en keurmeesters mag niet in het gedrang komen. Keurmeesters kunnen er ook wel eens naast zi,en of een oordeel hebben waar je het niet helemaal of helemaal niet mee eens bent en dan komt jouw sporviteit om de hoek kijken om dat gewoon te accepteren. Zo n uitslag is tenslo,e ook maar zo betrekkelijk en verschil van mening mag en zal er aljd blijven bestaan! Het gaat er tenslo,e toch om dat jij plezier belee aan je hobby?! Het niet meedoen aan keuringen is ook een keuze, waarbij men liever haar/zijn kennis vergroot door te luisteren en kijken naar wat anderen te bieden hebben en zich liever wil houden aan de eigen en niet aan de thans in de keuringswijzer gehanteerde esthesche criteria. Het belangrijkste is toch dat de vivariaan en zijn directe omgeving het mooi en leuk vinden, want daar gaat het toch uiteindelijk om?!

6 Danio Rerio Del 150 September 2014 Tot zover dit relaas dat wellicht discutabel en niet helemaal compleet is, maar waar uit blijkt dat ik beducht ben voor verstoring, omdat ons kleine biotoopje o, zo kwetsbaar is voor grote ingrepen en waarin ik heb gepleit voor veel minder vis, minder soorten en ook liever geen grote soorten. Te veel vis lijkt ook schadelijk voor planten, omdat zich dan veel te veel afval ophoopt, dat niet snel genoeg wordt omgezet in voor planten opneembare stoffen, met alle narigheid als gevolg en het zelfreinigend vermogen van je biotoopje schaadt. Beter lijkt niet meer dan 3 kleinere soorten vissen, maar dan wel met wat meer exemplaren. Grotere soorten vragen veel meer ruimte dan wij in zo n klein biotoopje beschikbaar hebben, ja ook die 3-meter-bak is maar een heel klein biotoopje. Nogmaals ik heb nog steeds de wijsheid niet in pacht en iedereen kan daar anders over denken. Het zijn allemaal maar ervaringen die ik aanreik en waar men al dan niet profijt van kan hebben.

Onderhoud zoetwateraquaria

Onderhoud zoetwateraquaria Danio Rerio Del 91 Mei 2014 Onderhoud zoetwateraquaria door J. A. M. Kouwenhoven Dit arkel is eigenlijk een aanvulling op een vorig arkel geteld: Algen! Algen?, omdat je na het schrijven en/of publiceren

Nadere informatie

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN

DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN DEEL 8: VOEDING VAN DE PLANTEN De voeding voor onze aquariumplanten? Ja, planten hebben ook voedsel nodig. Het plantenvoedsel dat in een aquarium ontstaat door omzetting van de afvalstoffen in voedingsstoffen

Nadere informatie

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden.

Zo het beton is gestoord en nu deze eerst even laten drogen voordat de staande binten er onder geplaatst kunnen worden. Al een tijd hadden wij het idee om een zeeaquarium aan te schaffen. Na veel informatie te hebben ingewonnen bij Waterweelde en op het Zeewaterforum gaat onze voorkeur uit naar een bak van 130x50x60 waterhoogte.

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

De vereniging en uw Aquarium

De vereniging en uw Aquarium De vereniging en uw Aquarium Aquarium houden is een veel eisende hobby. Maar al te veel mensen onderschatten dit, wat leid tot grote teleurstellingen en dat terwijl ze ooit zo lekker enthousiast waren

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT MAANVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MAANVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MAANVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D

M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D 1 M I J N Z E L F B O U W A Q U A R I U M A C H T E R W A N D Na wat rondkijken op internet, en vragen stellen aan andere aquarianen ben ik toch zelf begonnen. Ik had er ook in div. winkels al veel gezien

Nadere informatie

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GUPPY VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GUPPY BIJ ELKAAR

Nadere informatie

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM

HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM HANDIG HET TROPISCH ZOETWATER- AQUARIUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HET INRICHTEN

Nadere informatie

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:.

1e klas. BiNaSch slootwateronderzoek. Deze reader is van: Scala Rietvelden Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas. Klas:. 1e klas BiNaSch slootwateronderzoek Deze reader is van: Klas:. Docent: Vakgroepen natuurkunde, scheikunde en biologie 1e klas Waterkwaliteit In deze lessencyclus ga je naar de kwaliteit van het water van

Nadere informatie

DEEL 6: ONDERHOUD. Hoe gaan we nu te werk:

DEEL 6: ONDERHOUD. Hoe gaan we nu te werk: DEEL 6: ONDERHOUD Elk aquarium, groot en klein, heeft onderhoud nodig. De planten groeien, er sterven bladeren af en de vissen scheiden afvalstoffen uit die gedeeltelijk niet in plantenvoeding worden omgezet

Nadere informatie

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN

DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN DEEL 9: VOORKOMEN EN BESTRIJDEN VAN ALGEN Algen in een aquarium kunnen mooi zijn, als deze alleen op decoratiemateriaal of op de wanden groeien. In sommige speciaal aquaria zijn algen een must om de vissen

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT AXOLOTL AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE AXOLOTL BIJ

Nadere informatie

Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg

Terugblik verenigingsavond door Loy Sonnenberg Danio Rerio Del 183 December 2012 Terugblik verenigingsavond 20-11-12 door Loy Sonnenberg Pim Wilhelm: Het sprookje van het evenwicht. Aquarianen hebben het als ze het over een goed draaiende bak hebben,

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s

SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s SPREEKBEURT Vissengroep barbelen, danio s en rasbora s l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand

Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand Hoe Maak je zelf een 3D aquarium-achterwand 1/10 DIY Aquarium achtergrond. Ik heb een tijdje geleden een aquarium gekregen van mijn vrouw d'r overleden opa. Het is een Juwel Panorama LxBxH 80x 40 x 50.

Nadere informatie

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance

Lekker in je vel in 7 stappen. Life Balance Lekker in je vel in 7 stappen Welkom bij deze E-cursus Dank je wel voor het aanschaffen van deze E-cursus. Ik ga jou helpen zodat jij weer lekker in je vel komt te zitten. Wat ik zelf heb ervaren en waar

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Inspirerend Presenteren

Inspirerend Presenteren Inspirerend Presenteren Door Kai Vermaas & Charis Heising Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla Inleiding Wil je leren hoe jij een presentatie kunt geven waar je zeker bent van je verhaal? En

Nadere informatie

Er vaart een boot op het grote meer

Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer Er vaart een boot op het grote meer, met discipelen en de Heer. Maar bij storm en lelijk weer, roepen de vrienden: Help ons Heer! De Here zegt dan: Zwijg,wees stil.

Nadere informatie

SPREEKBEURT DISCUSVIS

SPREEKBEURT DISCUSVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT DISCUSVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE DISCUSVIS BIJ

Nadere informatie

Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties

Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties Brabant Water Les je dorst educatieplatform Verdiepende suggesties Voor groep 6 tot en met 8 Verdiepende suggesties voor de bovenbouw De volgende lessuggesties zijn veelal gericht op actief coöperatief

Nadere informatie

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder

Wervelbedfilters. Van glas kan je het dus ook maken zoals ik al eerder op merkte Voordeel het is goedkoper Nadeel het is kwetsbaarder Wervelbedfilters Een nieuwe ontwikkeling opgebied van filtering is een wervelbedfilter. Deze wordt al een geruime tijd toegepast op proffesioneelgebied denk maar aan Oceaan van Dierentuin Blijdorp te Rotterdam.

Nadere informatie

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel!

Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Tuin- en keukenresten composteren? Dàt is kinderspel! Hallo. Ik ben Jerom de compostworm. Ik eet alles wat in de natuur groeit. Ik ben verlekkerd op overschotjes uit de tuin en de keuken. Ik sabbel en

Nadere informatie

ONDERZOEKSBLAD WATER LEEFT GROEP 7-8

ONDERZOEKSBLAD WATER LEEFT GROEP 7-8 1 ONDERZOEKSBLAD WATER LEEFT GROEP 7-8 (WATERKWALITEIT EN NATUUR) DOCENT Ga nu zelf op onderzoek uit naar water in jouw omgeving! Welke planten groeien in het water, welke dieren leven er en hoe natuurlijk

Nadere informatie

Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten.

Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten. Danio Rerio Del 91 Mei 2015 Terugblik verenigingsavond 21-04-2015 door Loy Sonnenberg Erik Prins: het opmaal groeien van aquariumplanten. Er zijn vele soorten aquaria, tradionele bakken, maar ook de moderne

Nadere informatie

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander

SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander SPREEKBEURT Chinese vuurbuiksalamander l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Samenstelling en eigenschappen

Samenstelling en eigenschappen Samenstelling en eigenschappen Mest is onder te verdelen in kunstmest en natuurlijke mest. Natuurlijke mest is op zijn beurt weer onder te verdelen in mest van dierlijke herkomst en mest van plantaardige

Nadere informatie

KEUZE VAN DISCUSVISSEN

KEUZE VAN DISCUSVISSEN Uit de bibliotheek van DISCUS PASSIE.nl 1 januari 2014 INFOBLAD KEUZE VAN DISCUSVISSEN DISCUS PASSIE.nl Passie maakt het verschil Keuze van discusvissen Er zijn zeer veel verschillende soorten discusvissen

Nadere informatie

Handleiding. Zelf installatie

Handleiding. Zelf installatie Handleiding Zelf installatie Stroomvereisten spas met een Balboa GS of GL systeem > 2008 (met 3 fase aansluiting): 1x 220 volt 16 amp. C karakteristiek: (1x fase, 1x nul en aarde) (verwarming schakelt

Nadere informatie

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Danio Rerio Del 69 2013 Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Op zaterdagavond 23 maart was de uitslag van de Districtskeuring van het district Zuidholland Noord. Jos Koster verdedigde

Nadere informatie

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS

SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SLUIERSTAARTGOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE SLUIERSTAARTGOUDVIS

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing leerdagboek

Gebruiksaanwijzing leerdagboek Gebruiksaanwijzing leerdagboek Exempel Sporen van schimmels Afdrukken pagina 2-21 dubbelzijdig formaat A4 naar behoefte kunnen lege A4-pagina s worden tussengevoegd Aanwijzingen Schrijf- en tekenruimte

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie

Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen.

Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen. Hier gaan we uitleggen hoe je te werk gaat om het achterraampje van een cabrio kap te vervangen. Let op: dit geldt enkel voor ramen met een ritssysteem, dus niet de ingenaaide versie! Je kan het best zorgen

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

Waterplanten in het algemeen:

Waterplanten in het algemeen: Water in de tuin: In veel culturen wordt water gezien als bron van leven en een belangrijk onderdeel van tuinen. Water fascineert mensen en in een tuin met een vijver kan dit op verschillende manieren:

Nadere informatie

Diverse algensoorten.

Diverse algensoorten. Groene alg Algenetende vissoorten in het aquarium zetten. Ook de zuurgraad verlagen tot ph 6,3 tot 6,5 helpt vaak. U kunt dit doen door Factor S van Frickinger, Torumin (werkt alleen in zacht water) of

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen

SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen SPREEKBEURT Vissengroep Harnasmeervallen l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw

Kwelder. Planten en zout water. Proefje. VO onderbouw Kwelder Proefje Doel: Materialen: Leerlingen weten dat alleen speciale planten tegen zout water kunnen. De leerlingen weten dat zout, water aantrekt. Hierdoor gaan de meeste planten door uitdroging dood

Nadere informatie

SPREEKBEURT NEONTETRA

SPREEKBEURT NEONTETRA SPREEKBEURT NEONTETRA l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE NEONTETRA BIJ

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien:

Bewoners. Noordzee. Introductie. Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: Gemiddelde: diepte 94 meter Oppervlak: 572.000 km2 Bodem: hoofdzakelijk zand Bewoners van de Noordzee Introductie Als de Noordzee een paspoort zou hebben dan zou het er zo uitzien: De Noordzee is natuurlijk

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003

Onderhoudsplan. Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born. Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 Onderhoudsplan Neem voor meer informatie contact op: Aquaja B.V. Mortel 1c 6121 JT Born Tel: 0031- (0)46 4862000 Fax: 0031- (0)46 4862003 E-Mail: info@aquaja.nl Website: www.aquaja.nl ONDERHOUD AQUARIUMSTELLINGEN:

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem

TIPS & TRICKS. TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem TIP 5: Reinigen Bewateringssysteem Ongelijke waterafgiftes door leidingvernauwingen en/of verstopte druppelaars of sproei-installatie zijn een doorn in het oog van een kweker. Ongelijke bewatering verstoort

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

De bouw van mijn aquarium.

De bouw van mijn aquarium. De bouw van mijn aquarium. Inleiding: Dit document is bedoeld om ideeën op te doen voor een ieder die een aquarium wil beginnen. Er staan wat tips in en manieren hoe ik het gedaan heb, dit wil niet zeggen

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand

Nieuwsbrief Mei 2015. Deze maand in de nieuwsbrief. Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Nieuwsbrief Mei 2015 Deze maand in de nieuwsbrief Honden en Warmte Juni chipmaand Nieuwe collega *Actie* Huisdieren ras van de maand Honden en Warmte Honden transpireren niet Honden kunnen niet zoals mensen

Nadere informatie

Cliënten aan het woord

Cliënten aan het woord Cliënten aan het woord Instrument om ervaringen van cliënten in kaart te brengen Versie Wonen Naam cliënt : Woning cliënt : Datum : Je ontvangt deze vragenlijst omdat we graag willen weten hoe je het wonen

Nadere informatie

HET. ik ik ik. en...ik BOEK

HET. ik ik ik. en...ik BOEK HET en...ik BOEK Wie ben? Wie ben? Mijn naam weten jullie inmiddels. Ik ben nu...jaar oud. Ik ben nu...cm lang. Ik heb een tekening van mezelf gemaakt. Zoals jullie kunnen zien, zijn mijn ogen...en mijn

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons

Keukenapparatuur. Retail Trainingen. alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons alles over friteuses, keukenmachines, koffiezetapparaten, waterkokers en magnetrons Onderdeel van de opleiding Verkopen in de Gemengde Branche Retail Trainingen 2 Dit vakinformatieboek is een uitgave van:

Nadere informatie

Parelfeh en Geert Paasman

Parelfeh en Geert Paasman Parelfeh en Geert Paasman De parelfeh is een middenras en is ondergebracht bij de zevenrassenclub. Voor de prijsverdeling over de zeven groepen is het ondergebracht isn groep 3, verzilvering en pareling,

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Plantenmestcapsules zelf maken

Plantenmestcapsules zelf maken Plantenmestcapsules zelf maken Categorie: aquarium planten en bemesting Of je nu een liefhebber bent van een rijk beplante aquarium, of een ander type aquarium met planten. Zodra er planten in je aquarium

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

De juiste keus voor uw zwembadwater

De juiste keus voor uw zwembadwater De juiste keus voor uw zwembadwater Het kraanwater waarmee u het zwembad heeft gevuld, blijft helaas niet zo helder en betrouwbaar als het was. Als u het water niet behandelt, zal het snel vervuilen en/of

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO

SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO SPREEKBEURT VUURSTAARTLABEO l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VUURSTAARTLABEO

Nadere informatie

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2)

DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) DEEL 4: BAK INRICHTEN - (2-2) Beplanting (techniek) De planten die wortelen aan de onderkant van de stelen snijd je op lengte af met een scherp mesje, bijvoorbeeld een scheermesje. Verder haal je van het

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN..

ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. ZAAI- GOED DEZE LESBRIEF IS VAN.. DIT BOEKJE GAAT OVER ZADEN EN WAT ER MEE GEBEURT ALS JE ZE IN DE GROND STOPT Heb jij wel eens wat in de tuin gezaaid? ja / nee Misschien woon je in een huis zonder tuin

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8

Voorbereiding post 4. Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Voorbereiding post 4 Mondjes open mondjes dicht Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 4: Mondjes open mondjes dicht, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan:

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Wat gaat de tijd toch snel, alweer 3 maanden geleden dat onze laatste clubavond was. A.s. zal daarom in het teken staan van een grote vis en plantenveiling en tijdens de pauze vindt er nog

Nadere informatie

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter

Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Gebruikshandleiding Nitraat-/Fosfaat filter Categorie: Waterwaarden en filtratie Werkingsprincipe Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten

Nadere informatie

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar

Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar 17-1- Organisch (rest)materiaal als Bodemverbeteraar BODEM De Bodem Van Groot naar Klein tot zeer klein 2 1 17-1- Bodemprofiel Opbouw van de bodem Onaangeroerd = C Kleinste delen = 0 en A Poriënvolume

Nadere informatie

Belang van goed water

Belang van goed water Belang van goed water Dr Guillaume Counotte Wat is goed water? Smakelijk Beschikbaar Niet schadelijk voor dieren Niet schadelijk voor producten (ei, vlees) 1 Waterbehoefte Normale omstandigheden: 1,6-2

Nadere informatie

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid)

Geral Overbeek. Onkruid de baas. Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) Onkruid de baas Geral Overbeek 2011 Overbeek - Gardendesign Maasoord 17 0348-424305 [Geef het faxnummer op] 25 Tips voor duurzaam onderhoud (onkruid) 25 TUINTIPS ONKRUID DE BAAS Wil jij ook een tuin zonder

Nadere informatie

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden.

En rijke mensen werken niet. Die kunnen de hele dag doen wat ze leuk vinden. Warm in Verona Romeo loopt een beetje rond. Dat doet hij bijna elke dag. Hij vindt het leuk om door het stadje te lopen. Door de kleine straatjes. Langs de rivier waar de meisjes de was doen. En over de

Nadere informatie

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen.

het adres voor een compleet assortiment voor de kip Verstand van buiten leven. LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. het adres voor een compleet assortiment voor de kip LET OP! Het assortiment kan per winkel verschillen. Voer uw kip op een aangename en sportieve manier. De voerbal bevordert het natuurlijke scharrelgedrag

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud

Nature Spa. Spa Service Nederland. *Wateronderhoud Nature Spa Spa Service Nederland *Wateronderhoud HOE TE HANDELEN OM HET WATER SCHOON TE HOUDEN Sprankelend en fris water is een absolute must voor het heerlijk genieten van uw Nature spa vandaar dat een

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

De komende hobbyavond is op: maandag 5 september 2005

De komende hobbyavond is op: maandag 5 september 2005 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in De Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. Aanvang is om 19.30 uur. De komende hobbyavond is op: maandag 5 september

Nadere informatie

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen.

Voeding: Cichliden vlokken. Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen. Voeding: Er zijn vele soorten voer, van levend voer tot droogvoer en diepvries. Ik zal er een aantal noemen Droogvoer: Hikari droogkorrels rood en groen Cichliden vlokken Spirulina vlokken granulaat Diepvries:

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Veldwerk aquacultuur. Grootbrengen van katvisjes met Artemia (pekelkreeftje) als voedsel

Veldwerk aquacultuur. Grootbrengen van katvisjes met Artemia (pekelkreeftje) als voedsel Veldwerk aquacultuur Grootbrengen van katvisjes met Artemia (pekelkreeftje) als voedsel Belangrijk voor de leerkracht: Bij deelname aan dit veldwerk is het noodzakelijk om het Gentse Laboratorium voor

Nadere informatie

DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING

DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING DEEL 2: AANSCHAF EN INRICHTING Deze serie is bestemd voor mensen die met een aquarium willen beginnen en niet weten hoe ze moeten starten en hoe ze verder moeten handelen. Ook liefhebbers die al een aquarium

Nadere informatie

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON

Wijs Worden. werkboek. deel 1 DAMON Wijs Worden werkboek deel 1 DAMON WW wb deel 1 mei2009.indd 1 5/25/09 10:33:45 AM Hoofdstuk 1 Over wat echt belangrijk is Paragraaf 1 Inleiding Opdracht 1, p.8 Hieronder staan twaalf standpunten over wat

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KOI VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KOI l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KOI BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie