Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek"

Transcriptie

1 ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: ADEMHALING Observation: Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.4 Status: Submitted Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 ballot 8 & 9 Auteur: Ir. A.M. Fleurke, Dr. W.T.F. Goossen, E. J. Hoijtink, Drs. J. van der Kooij, Dr. Swen, Drs. M. Vlastuin & Dr. Weinstein. Brondocument: 1. Versiebeheer versie datum wijzigingen auteurs Aanvulling: geschikt voor andere domeinen binnen Dr. I. Jonkersz Care Provision Kleine aanpassingen n.a.v de eindcontrole van de Drs. Judith van der Kooij Engelse vertaling van dit zorginformatiemodel Aanpassingen naar aanleiding van een project met Drs. Judith van der Kooij het Erasmus MC SNOMED code toegevoegd. Drs. Judith van der Kooij Document naar final status. Drs. Judith van der Kooij In eerste instantie is dit zorginformatiemodel ontwikkeld voor het CVA-Ketenzorg, maar het blijkt ook geschikt voor andere domeinen binnen Care Provision. 2. Doel van de observatie Doel is het bestuderen van de ademhaling om deze levensnoodzakelijke functie te controleren. In het bijzonder voor de zuurstofvoorziening in alle weefsels is een goede circulatie van de ademhaling van belang (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Daarnaast is het belangrijk dat kooldioxide uitgeademd wordt, omdat dit schadelijk is voor het lichaam (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). 3. Onderbouwing Ademhalen is een natuurlijk en onbewust fysiologisch proces dat door verschillende oorzaken verstoord kan worden. Het is van belang dat de verpleegkundige bij ademhalingsproblemen een accurate meting doet en de verpleegkundige diagnose stelt om de oorzaak van de ademhalingsproblemen vast te stellen (McFarland & McFarlane, 1989). Veel patiënten in het ziekenhuis hebben problemen met de ademhaling. Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn: vernauwing van de luchtwegen door bijvoorbeeld ontstekingen of tumoren; ziekten van de luchtwegen, de longen of het hart; de narcosegassen die nodig waren voor een operatie (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). blad 1 van 8 blad(en)

2 4. Beschrijving meting De ademhaling heeft verschillende aspecten: Frequentie. Een normale ademhaling van een gezond persoon heeft een ademhalingsfrequentie van ongeveer 15 maal per minuut (van Achterberg, Eliens & Strijbol, 1999). Wanneer de ademhaling verandert van frequentie of diepte kan dit duiden op een obstakel in de ademstroom (McFarland & McFarlane, 1989). Wanneer er sprake is van zuurstoftekort gaat de frequentie omhoog, zoals bij een verhoogde stofwisseling bijvoorbeeld (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). De frequentie kan omlaag gaan wanneer er minder zuurstof nodig is, zoals bijvoorbeeld tijdens de slaap of in een bosrijke omgeving (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Regelmaat. Met regelmaat wordt de duur van de pauzes tussen in- en uitademing bedoeld (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Gelijkmatigheid. Hierbij wordt gekeken naar de hoeveelheid lucht per inademing. Wanneer elke keer dezelfde hoeveelheid lucht wordt ingeademd, spreekt men van gelijkmatig (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Diepte. Dit is de diepte van in- en uitademing. Normaalgesproken wordt er ongeveer 500 ml lucht ingeademd (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Hoorbare tekenen van obstructie (specifiek geluid bij afwijkende ademhalingstypen). Afwijkende ademhalingstypen: Cheynne-Stokes ademhaling Kussmaulse ademhaling gaspende ademhaling hyperventilatie (te snel ademen) wheezing (bv bij astma) reutelende ademhaling apneu (ademhalingsstilstand) dyspnoe (moeilijk ademhalen) snurken respiratoire stridor anders,.. Zichtbare tekenen van obstructie, zoals het versterkt gebruik van de ondersteunende of hulpademhalingsspieren (bv. m.sternocleidomastoideus (van der Meer & van t Laar, 2004)), neusvleugelen (bron: protocollen), optrekken van schouders (bron: protocollen). Geur. Via de ademhaling kunnen geuren opgevangen worden die kunnen wijzen op lichamelijke problemen (website Wikipedia, van der Meer & van t Laar, 2004). Slechte adem (Latijn: halitose) is vooral bekend bij mensen die een niet goed behandelde suikerziekte hebben. Bij deze mensen ruikt de adem naar nagellakoplosmiddel (aceton). Sommige ziekten kunnen een slechte adem geven. Als bijvoorbeeld. de nier (veroorzaakt urinegeur) of de lever (geur bedorven eieren) niet goed werkt. Ontsteking van tandvlees of een ontsteking elders in mond. Onvoldoende mondhygiëne: overmatige groei van bacteriën, met name op het achterste gedeelte van de tong. Eten van bepaald voedsel (eenzijdig) bijvoorbeeld uien en knoflook of ander voedsel met vluchtige oliën (vanuit bloedbaan in de longen weer uitgeademd). Aandoeningen van het maagdarmkanaal (bijv. maagzweer). Chronische longaandoeningen, bijvoorbeeld een longabces. Sommige geneesmiddelen. blad 2 van 8 blad(en)

3 5. Werkinstructie Het bestuderen van de ademhaling kan door te kijken, te luisteren en/of te voelen (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Kijken houdt in dat men de beweging van de borst en buik bekijkt. Bij luisteren luistert men naar het ademgeruis. Voor het voelen van de ademhaling kan men de handpalm iets bevochtigen en deze daarna voor de mond van de patiënt houden. Men kan dit ook met de wang doen. Bovenstaande manieren geven informatie over de regelmaat, de diepte en de gelijkmatigheid. Voor de frequentie is een andere methode nodig. Hiervoor heeft men een horloge met secondewijzer nodig. Gedurende 30 seconden wordt het aantal inademingen geteld. Daarna wordt dit met twee vermenigvuldigd om de ademhalingsfrequentie per minuut te krijgen. De ademhalingsfrequentie wordt net als temperatuur, hartslag, gewicht en bloeddruk genoteerd op de lijst voor lichamelijke gegevens. De andere te observeren aspecten van de ademhaling worden genoteerd in de rapportage van de patiënt. Voor het bestuderen van alle aspecten van ademhaling geldt dat de ademhaling altijd gedurende enige tijd gecontroleerd moet worden alvorens de daadwerkelijke beoordeling te beginnen. Dit omdat het feit dat men controleert de ademhaling van de patiënt kan beïnvloeden (Arets, Vaessen & Gijselaers, 1988). Een andere mogelijkheid is om de ademhaling ogenschijnlijk gelijktijdig met de pols te tellen (waarbij de pols van de patiënt op diens buik ligt om de ademhaling te voelen). Uitvoering (gebaseerd op de protocollen van verschillende ziekenhuizen) Licht de patiënt niet in (geef bij kinderen wel uitleg aan de ouders). Tellen als de patiënt in rust is (zo mogelijk na rustperiode van een half uur). De ademhaling bij voorkeur tellen voor (het geven van) de voeding. Minstens een halve minuut tellen, bij onregelmatige ademhaling 1 minuut tellen. Bij voorkeur de meting koppelen aan pols tellen Iedere ademhaling is een in- en uitademing. Ademhaling waarnemen aan borst en buik (zo nodig met stethoscoop of hand). Observeer alle bovengenoemde aspecten 6. Interpretatierichtlijnen De auteurs hebben geen informatie kunnen vinden over de interpretatie van de aspecten van ademhaling. Dit wordt veelal gekoppeld aan de kennis van de ziekteverschijnselen bij bepaalde specialismen. 7. Literatuur/bronvermelding Achterberg, van, Th, Eliens, A. M. & Strijbol, N. C. M (1999). Effectief verplegen1. Leerboek ter onderbouwing van het verpleegkundig handelen. Dwingeloo: Kavanah. Arets, J. R. M., Vaessen, J. P. & Gijselaers, H. (1988). Met zorg verplegen. Deel 1b. Spruyt, Van Mantgem & De Does: Leiden. McFarland, G. K. & McFarlane, E. A. (1989). Nursing diagnosis & intervention. Planning for patient care. United States of America: The C.V.Mosby company. Meer, van der, J. & Laar, van t, A. (2004). Anamnese en lichamelijk onderzoek. Elsevier Gezondheidszorg. Protocol Erasmus MC, AZN, UMCU blad 3 van 8 blad(en)

4 Bezocht: begin september Een voorbeeld van het instrument Niet van toepassing. 9. Model en beschrijving Het R-MIM model voor de ademhaling begint met de naamgeving boven (entry-point), met daarin de naam Ademhaling. De Ademhaling Organizer (centrale klasse) groepeert de zeven observatieklassen waarin elke observatie van ademhaling kan worden uitgedrukt. Elk van deze zeven observaties kan onafhankelijk van de Organizer worden gebruikt. Elk van deze zeven observaties kan bijvoorbeeld onafhankelijk van de anderen gedocumenteerd en elektronisch vastgelegd worden. NB: het Visio model heeft hetzelfde nummer gekregen als deze final ZIM (v1.3), in het onderstaande model staat het oude versienummer (v0.5). Ademhaling (UUDD_RMnnnnnn) Breathing V0.6 Geur methodcode: SET<CE> CWE [0..*] <= Zichtbare tekenen Hoorbare tekenen value: CS [0..1] component 0..* geur component 0..* zichtbare tekenen component 0..* hoorbare tekenen Ademhaling Organizer classcode*: <= ORGANIZER id: SET<II> [0..*] derivationexpr: ST [0..1] text: ED [0..1] (Deze organizer houdt alle kenmerken van ademhaling bij elkaar.) statuscode: CS CNE [0..1] <= ActStatus componentof2 componentof3 0..* frequentie componentof2 0..* regelmaat componentof1 0..* diepte Frequentie code: CD CWE [..] <= LogicalObservationIdentifierNamesAndC odes " " value: PQ [0..1] Regelmaat code: <= ActCode effectivetime: Diepte 0..* gelijkmatigheid Gelijkmatigheid blad 4 van 8 blad(en)

5 10. Mapping tabel uittreksel en OID voor vocabulaire Voor de opname van de observatie, actie, meting of instrument in een HL7 v3 bericht is een correcte weergave van de schaal, de codes en de mapping naar HL7 v3 noodzakelijk. Een voorbeeld van Ademhaling is in onderstaande tabel opgenomen. De in deze tabellen opgenomen codes zijn verplicht! Een tweede belangrijk onderdeel hier is de HL7 OID (unique Object Identifiers). De vraag is uitgezet bij het secretariaat van HL7 Nederland. De OID voor CVA-KIS is: ******** blad 5 van 8 blad(en)

6 Sub-onderdeel Variabele uit instrument Mapping Domeingegevens, systemen, Vocabulaire en R-MIM CVA verplicht/ optioneel / reden verplicht DMIM Plaats in HL7 Model Datatype HL7 Cardinaliteit Vocabulaire Code Vb SNOMED Detail van Ademhaling Organizer Lichamelijk onderzoek Organizer Algemeen lichamelijk onderzoek Organizer Ademhaling Condition Node element O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG10001 O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG02001 O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG Frequentie O OBS value PQ 0..* LOINC Regelmaat O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOReg Gelijkmatigheid O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOGel Diepte O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOdiep Hoorbare tekenen O OBS value CS 0..* CVA-KIS ALOhotek van obstructie Zichtbare tekenen O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOzitek van obstructie Geur O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOgeur De mapping tabel uit de Engelse versie is hier weergegeven. Subpart Variable from instrument Mapping Domain data, systems, Vocabulary and R-MIM CVA mandatory/ optional / reason mandatory DMIM Place in HL7 Model Datatype HL7 Cardinality Vocabulairy Code Vb SNOMED Detail of Breathing Condition blad 6 van 8 blad(en)

7 Node element Organizer Physical O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG10001 exam Organizer General O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG02001 physical exam Organizer Breathing O ORG Value - 0..* CVA-KIS ORG Frequency O OBS value PQ 0..* LOINC Regularity O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOReg Constancy O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOGel Depth O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOdiep Audible signs of O OBS value CS 0..* CVA-KIS ALOhotek obstruction Visible signs of O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOzitek obstruction Odeur O OBS value ST 0..* CVA-KIS ALOgeur blad 7 van 8 blad(en)

8 11. Nadere toelichting De Organizer Lichamelijk onderzoek groepeert de organizers Algemeen lichamelijk onderzoek en Neurologisch onderzoek. De Organizer Algemeen lichamelijk onderzoek groepeert de doc_obsen Lichaamslengte, Lichaamsgewicht, Bloeddruk, Ademhaling, Lichaamstemperatuur, Hartslag en Status praesens. De Organizer Ademhaling groepeert de variabelen die onder Ademhaling vallen. De SNOMED CT code voor tekenen van obstructie (respiratory obstruction) is De SNOMED CT code voor zichtbare tekenen van obstructie is Er is meer werk nodig voor zichtbare en hoorbare tekenen blad 8 van 8 blad(en)

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSGEWICHT

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSGEWICHT ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSGEWICHT Observation : Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.2 Status: Submitted Draft Request for Comments Final

Nadere informatie

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSLENGTE

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSLENGTE ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSLENGTE Observation: Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.2 Status: Submitted Draft Request for Comments Final Standaard:

Nadere informatie

Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: HARTSLAG Observation: Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.2 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: Versie

Nadere informatie

Drs. Judith van der Kooij 1.0 30-08-2005 Document naar final status. Drs. Judith van der Kooij

Drs. Judith van der Kooij 1.0 30-08-2005 Document naar final status. Drs. Judith van der Kooij PIJNSCORE Observation Pijnscore File Doc_Obs_Pijnscore_Meting_V1.2.doc Versie documentatie 1.2 Status Draft/ Recquest for Comments / Final Standaard HL 7 Versie 3 (februari 2005) Auteur Nelleke Plaisier

Nadere informatie

4. Beschrijving variabelen van de Sociale Netwerk Score. Was de patiënt 1x per week langer dan 1 uur samen met familie of nauwe Ja = 1 vrienden?

4. Beschrijving variabelen van de Sociale Netwerk Score. Was de patiënt 1x per week langer dan 1 uur samen met familie of nauwe Ja = 1 vrienden? SOCIAAL NETWERK SCORE (SNS) Observation: Sociaal_Netwerk_Score_R01 File: Doc_Obs_Sociaal_Netwerk_Score_R01_V1.1.doc Versie doc.: 1.1 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus

Nadere informatie

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSTEMPERATUUR

ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSTEMPERATUUR ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: LICHAAMSTEMPERATUUR Observation: Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.3 Status: Submitted Draft Request for Comments Final

Nadere informatie

Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek ALGEMEEN LICHAMELIJK ONDERZOEK: BLOEDDRUK Observation: Lichamelijk onderzoek: Algemeen lichamelijk onderzoek File:.doc Versie documentatie: 1.4 Status: Submitted Draft Request for Comments Final Standaard:

Nadere informatie

Goedkeuring dr. Rambaran, naar finaal gemaakt Dr. William Goossen

Goedkeuring dr. Rambaran, naar finaal gemaakt Dr. William Goossen CONSULT REVALIDATIEARTS: SOMATISCH Observation: CRA_Somatisch_R01 File: Doc_Obs_CRA_Somatisch_R01_V1.2.doc Versie documentatie: 1.2 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus

Nadere informatie

Doc_Obs_CRA_Maatschappelijk_R01_V1.1

Doc_Obs_CRA_Maatschappelijk_R01_V1.1 CONSULT REVALIDATIEARTS: MAATSCHAPPELIJK Observation: CRA_Maatschappelijk_R01 File:.doc Versie documentatie: 1.1 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus 2004) Auteurs:

Nadere informatie

Door op een eenduidige wijze de juiste graad van de decubitus te definiëren, kan de juiste behandeling worden ingezet.

Door op een eenduidige wijze de juiste graad van de decubitus te definiëren, kan de juiste behandeling worden ingezet. DECUBITUS WONDBESCHRIJVING Observation Decubitus_Wond_Beschrijving File Doc_Obs_Decubitus_Wond_Beschrijving_R1_V1.1.doc Versie documentatie 1.1 Status Draft/ Recquest for Comments / Final Standaard HL

Nadere informatie

Bron: www.zorginformatiemodel.nl Toestemming: L. Mook Status: Final (08-06-05)

Bron: www.zorginformatiemodel.nl Toestemming: L. Mook Status: Final (08-06-05) FATIGUE SEVERITY SCALE (FSS) Observation: Fatigue_Severity_Scale_R01 File: Versie doc.: 1.0 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus 2004) Auteurs: Ir. A.M. Fleurke, Dr.

Nadere informatie

Brondocument: Functionele beschrijving CVA keteninformatiesysteem, versie 0.9 van M. Geldof; Portavita, februari 2004.

Brondocument: Functionele beschrijving CVA keteninformatiesysteem, versie 0.9 van M. Geldof; Portavita, februari 2004. CONSULT REVALIDATIEARTS: PSYCHISCH Observation: CRA_Psychisch_R01 File: Doc_Obs_CRA_Psychisch_R01_V1.3.doc Versie documentatie: 1.3 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus

Nadere informatie

FUNCTIONAL AMBULATION CATEGORIES (FAC) 1. Versie beheer

FUNCTIONAL AMBULATION CATEGORIES (FAC) 1. Versie beheer FUNCTIONAL AMBULATION CATEGORIES (FAC) Observation: Functional_Ambulation_Categories_R01 File: Doc_Obs_Functional_Ambulation_Categories_R01_v1.2.doc Versie doc.: 1.2 Status: Draft Request for Comments

Nadere informatie

ONDERZOEK PERSOONLIJKE VRAAG WMO VERSTREKKING

ONDERZOEK PERSOONLIJKE VRAAG WMO VERSTREKKING ONDERZOEK PERSOONLIJKE VRAAG WMO VERSTREKKING Observatie: Project Indicatieproces: Onderzoek Persoonlijke vraag WMO verstrekking SRE digitaal begrepen Kader VWS Wmo pilot File: Onderzoek persoonlijke vraag

Nadere informatie

ADVIES WMO-VOORZIENINGEN. 1. Versie beheer. 2. Doel

ADVIES WMO-VOORZIENINGEN. 1. Versie beheer. 2. Doel ADVIES WMO-VOORZIENINGEN Observatie: Project Indicatieproces: Advies WMO-voorzieningen SRE digitaal begrepen Kader VWS Wmo pilot File: AdviesWMOvoorzieningen_v08.xls Versie doc.: 0.8 Status: Submitted

Nadere informatie

Finaal gemaakt na opmerkingen en goedkeuring dr. Rambaran

Finaal gemaakt na opmerkingen en goedkeuring dr. Rambaran CONSULT REVALIDATIEARTS: COMMUNICTIE Observation: CRA_Communicatie_R01 File:.doc Versie documentatie: 1.3 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus 2004) Auteurs: Ir. A.M.

Nadere informatie

versie datum wijzigingen auteurs Aanvulling: geschikt voor andere domeinen binnen Dr. I. Jonkersz

versie datum wijzigingen auteurs Aanvulling: geschikt voor andere domeinen binnen Dr. I. Jonkersz BARTHEL INDEX Observation: _Index_R01 File: Doc_Obs Index_R01_V1.4.doc Versie doc.: 1.4 Status: Submitted Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus 2004) Auteurs: Ir. A.M. Fleurke,

Nadere informatie

Door middel van de decubitus risico-inventarisatie lijst kan de zorgprofessional een inschatting maken van het decubitusrisico van patienten.

Door middel van de decubitus risico-inventarisatie lijst kan de zorgprofessional een inschatting maken van het decubitusrisico van patienten. DECUBITUS RISICO INVENTARISATIE Observation Decubitus Risico Inventarisatie File Doc_Obs_Decubitus_Risico_Inventarisatie_R1_V1.1.doc Versie documentatie 1.1 Status Draft/ Recquest for Comments / Final

Nadere informatie

Het toepassen van de juiste behandeling bij de juiste gradatie van de decubitus wond.

Het toepassen van de juiste behandeling bij de juiste gradatie van de decubitus wond. DECUBITUS WONDBEHANDELING Observation Decubitus_Wond_Behandeling File Doc_Obs_Decubitus_Wond_Behandeling_R01_V1.1.doc Versie documentatie 1.1 Status Draft/ Recquest for Comments / Final Standaard HL 7

Nadere informatie

Indicatieproces: Advies WMO vervoersvoorziening

Indicatieproces: Advies WMO vervoersvoorziening ADVIES WMO VERVOERSVOORZIENING Observatie: Project Indicatieproces: Advies WMO vervoersvoorziening SRE digitaal begrepen Kader VWS Wmo pilot File: AdviesWMOvervoersvoorziening_v05.xls Versie doc.: 0.5

Nadere informatie

Bron: Toestemming: L. Mook Status: Request for comments ( )

Bron:  Toestemming: L. Mook Status: Request for comments ( ) FRENCHAY ACTIVITIES INDEX (FAI) Observation: Frenchay Activities Index FAI File: Versie doc.: 0.8 Status: Draft Request for Comments Final Standaard: HL7 Versie 3 (augustus 2004) Auteurs: Ir. A.M. Fleurke,

Nadere informatie

Door het toepassen van preventieve maatregelen kan decubitus voorkomen worden of verergering van reeds ontstane decubitus worden tegengegaan.

Door het toepassen van preventieve maatregelen kan decubitus voorkomen worden of verergering van reeds ontstane decubitus worden tegengegaan. DECUBITUS PREVENTIE MAATREGELEN Observation Decubitus Preventie Maatregelen File Doc_Obs_Decubitus_Preventie_Maatregelen_R1_V1.1.doc Versie documentatie 1.1 Status Draft/ Recquest for Comments / Final

Nadere informatie

ALLERGIEEN EN ONGEWENSTE MIDDELEN CVA en PERINATOLOGIE

ALLERGIEEN EN ONGEWENSTE MIDDELEN CVA en PERINATOLOGIE ALLERGIEEN EN ONGEWENSTE MIDDELEN CA en PERINATOLOGIE Observation: Allergie & ongewenste middelen_r01 File: Doc_Obs_Allergie_R01_0.91.doc ersie documentatie: 0.91 Doel document Dit document is bedoeld

Nadere informatie

Drs L. van Beek Variabelentabel en Mapping tabel aangepast. 0.3 21-02-06 HL7 v3 model Battery toegevoegd en Mapping Drs A.

Drs L. van Beek Variabelentabel en Mapping tabel aangepast. 0.3 21-02-06 HL7 v3 model Battery toegevoegd en Mapping Drs A. WMO ONDERZOEK ZORGBEHOEFTE: MOBILITEIT Observation: Project Onderzoek zorgbehoefte: mobiliteit SRE digitaal begrepen Kader Doel document File: VWS, Wmo pilots Eenduidig beschrijven van gegevens ten behoeve

Nadere informatie

Aanvraag indicatie via loket van de gemeente

Aanvraag indicatie via loket van de gemeente Aanvraag indicatie via loket van de gemeente Observation: Project Aanvraag indicatie via loket van de gemeente SRE Digitaal Begrepen Kader VWS WMO pilot File: Doc_zim_AanvraagIndicatievialoketGemeente_R01_V06.doc

Nadere informatie

ALGEMENE DAGELIJKSE LEVENSVERRICHTINGEN (ADL) DELFT

ALGEMENE DAGELIJKSE LEVENSVERRICHTINGEN (ADL) DELFT ALGEMENE DAGELIJKSE LEVENSVERRICHTINGEN (ADL) DELFT bservation: Algemene_Dagelijkse_Levensverrichtingen_R01 File: Doc_bs_Algemene_Dagelijkse_Levensverrichtingen_R01_V1.1.doc Versie documentatie: 1.1 Status:

Nadere informatie

INDICATIEPROCES: ONDERZOEK ZIEKTE, AANDOENING, FUNCTIESTOORNIS

INDICATIEPROCES: ONDERZOEK ZIEKTE, AANDOENING, FUNCTIESTOORNIS INDICATIEPROCES: ONDERZOEK ZIEKTE, AANDOENING, FUNCTIESTOORNIS Observation: Project Indicatieproces: Onderzoek Ziekte,, functiestoornis SRE digitaal begrepen Kader VWS, Wmo pilots Doel document Eenduidig

Nadere informatie

Bij de aanvraag van een woonvoorziening kan met behulp van het productenboek worden vastgelegd welke voorziening wordt aangevraagd.

Bij de aanvraag van een woonvoorziening kan met behulp van het productenboek worden vastgelegd welke voorziening wordt aangevraagd. WMO WOONVOORZIENING PRODUCTENBOEK Onderwerp: Project WMO woonvoorziening Productenboek SRE digitaal begrepen Kader VWS Wmo pilot File: WMOwoonvoorzieningProductenboek_R01_V07.doc wmowoonvoorzieningproductboek_v07.xls

Nadere informatie

Detailed Clinical Models: van standaardspecifiek naar technologieonafhankelijk

Detailed Clinical Models: van standaardspecifiek naar technologieonafhankelijk Detailed Clinical Models: van standaardspecifiek naar technologieonafhankelijk 13 e EPD dag 12 juni 2008 Drs Anneke Goossen Results 4 Care results4care@cs.com Opzet Wat is een EPD Historie DCM Detailed

Nadere informatie

voor het bepalen en interpreteren van de ademhaling. In paragraaf 6.3 is de inhoudelijke analyse opgenomen van het observeren van de ademhaling.

voor het bepalen en interpreteren van de ademhaling. In paragraaf 6.3 is de inhoudelijke analyse opgenomen van het observeren van de ademhaling. Je hebt muziekles. Het is al laat, dus je moet hard fietsen om op tijd te komen. Hijgend kom je bij de muziekschool aan, nog net op tijd. Je speelt trompet en dat vraagt een goede ademtechniek; vandaar

Nadere informatie

De ademhaling van een zorgvrager opnemen

De ademhaling van een zorgvrager opnemen OPDRACHTFORMULIER De ademhaling van een zorgvrager opnemen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Erratumgegevens 12 december definitief Gegevens betrokken document v HL7v3-domeinspecificatie Primary Care

Erratumgegevens 12 december definitief Gegevens betrokken document v HL7v3-domeinspecificatie Primary Care Erratum Datum Volgnr. Status Publicatie Titel Erratumgegevens 12 december 2016 03 definitief Gegevens betrokken document v6.10.1.0 HL7v3-domeinspecificatie Primary Care shistorie: RfC Erratum Datum volgnr.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis 2 PATIËNTENINFORMATIE Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Buikverpleging. Informatie voor bezoek. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Buikverpleging Informatie voor bezoek Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging.

Nadere informatie

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit

NEUROLOGIE. Opname op de Stroke Unit NEUROLOGIE Opname op de Stroke Unit Opname op de Stroke Unit U bent opgenomen op de Stroke Unit, een onderdeel van de afdeling Neurologie. De Stroke Unit is bedoeld voor mensen die speciale neurologische

Nadere informatie

THEMA 6 Gaswisseling EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 4 VMBO-bk

THEMA 6 Gaswisseling EXAMENTRAINER OEFENVRAGEN 4 VMBO-bk Examentrainer Vragen vmbo-bk Uitademing meten Bij een onderzoek naar de conditie van een aantal leerlingen wordt gemeten hoeveel lucht ze kunnen uitademen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een spirometer.

Nadere informatie

Een datamodel voor zeldzame ziekten

Een datamodel voor zeldzame ziekten Een datamodel voor zeldzame ziekten ABC model van ziekte en zorg Aandoening Diagnose Symptomen Genetische afwijkingen etc. Behandeling Medicatie Operaties Onderzoek etc. Care en Cure Verwijzing Financiën

Nadere informatie

Snurken en slaapapneu. Afdeling KNO

Snurken en slaapapneu. Afdeling KNO Snurken en slaapapneu Afdeling KNO Snurken komt voor op alle leeftijden, maar op oudere leeftijd neemt het snurken toe en wordt het snurkgeluid harder. Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer 1 op de 5 mannen

Nadere informatie

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com

AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com AG eerste hulp opleidingen Best 0499-397404 agopleiding@gmail.com Algemeen De mens kan ongeveer normaal 1 minuut zonder zuurstof. Hersenen zijn het meest gevoelig voor een tekort aan zuurstof. Typerend

Nadere informatie

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN

RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN RESPIRATOIR SYNCYTIEEL VIRUS BIJ KINDEREN 17241 Wat is het RS virus? Respiratoir Syncytieel Virus, kortweg RS virus genoemd, is een virus dat infecties veroorzaakt aan de luchtwegen (neus, oren, keel,

Nadere informatie

Buikverpleging. Informatie voor bezoek

Buikverpleging. Informatie voor bezoek Buikverpleging Informatie voor bezoek Inleiding Het is nodig uw familielid of naaste op de buik te leggen. We noemen dat buikverpleging. In deze folder staat wat buikverpleging is, waarom we dit doen

Nadere informatie

NIPPV Non Invasive Positive Pressure Ventilation

NIPPV Non Invasive Positive Pressure Ventilation Longgeneeskunde NIPPV Non Invasive Positive Pressure Ventilation www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De ademhaling... 3 Oorzaken van respiratoire insufficiëntie... 3 Behandeling... 4 Waar vindt NIPPV plaats?...

Nadere informatie

Snurken Oorzaken en behandeling. Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis

Snurken Oorzaken en behandeling. Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Snurken Oorzaken en behandeling Maatschap KNO IJsselland Ziekenhuis Inleiding Deze folder heeft tot doel u informatie te geven over oorzaken en behandeling van snurken. Als u recent voor deze aandoening

Nadere informatie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie

Hyperventilatie. Afdeling Psychiatrie Hyperventilatie Afdeling Psychiatrie Deze folder geeft informatie over hyperventilatie. U vindt antwoord op de volgende vragen: wat is hyperventilatie? wat zijn de oorzaken? welke klachten kunnen zich

Nadere informatie

OSAS. Obstructief Slaap-Apneu Syndroom

OSAS. Obstructief Slaap-Apneu Syndroom OSAS Obstructief Slaap-Apneu Syndroom Slaap is even belangrijk als eten en drinken. Alleen met een regelmatig slaap- waakritme blijven we lichamelijk en geestelijk gezond. Het probleem is echter dat ons

Nadere informatie

Bloedvergiftiging (sepsis)

Bloedvergiftiging (sepsis) Bloedvergiftiging (sepsis) Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 0661 Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt meestal

Nadere informatie

Ademhalingsondersteuning

Ademhalingsondersteuning LONGGENEESKUNDE Ademhalingsondersteuning Non Invasive Positive Pressure Ventilation (NPPV) BEHANDELING Ademhalingsondersteuning U of uw familielid/naaste heeft tijdelijk ondersteuning van de ademhaling

Nadere informatie

Errata Publicatieversie Zorginformatiebouwstenen Registratie aan de Bron

Errata Publicatieversie Zorginformatiebouwstenen Registratie aan de Bron Errata Publicatieversie 2015 Zorginformatiebouwstenen Registratie aan de Bron Datum: 16-07-2015 Auteur Fred Smeele, Albert-Jan Spruyt, Andra Schmohl Versie: 2.00 Status: Definitief Nictiz is het landelijke

Nadere informatie

Pasgeborene, Apgar, Score, Geboorte, Neonaat, Beoordeling, Index.

Pasgeborene, Apgar, Score, Geboorte, Neonaat, Beoordeling, Index. DCM Name Apgar score Observation: Apgar score DCMiD: DCMR4C6 DCM Oid: DCM Repository Id: File name DCMApgarScore_V_081NL.doc Version doc.: 0.81 Code/Keyword: Pasgeborene, Apgar, Score, Geboorte, Neonaat,

Nadere informatie

NEUROLOGIE. De eerste hulp bij een beroerte. trombolyse DRUKPROEF BEHANDELING

NEUROLOGIE. De eerste hulp bij een beroerte. trombolyse DRUKPROEF BEHANDELING NEUROLOGIE De eerste hulp bij een beroerte trombolyse BEHANDELING De eerste hulp bij een beroerte U bent via de Spoedeisende Hulp (SEH) het St. Antonius Ziekenhuis binnengekomen, omdat de artsen vermoeden

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD

FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD FYSIOTHERAPIE OP DE LONGAFDELING BIJ EEN EXACERBATIE COPD Wat is COPD? COPD is een ongeneeslijke chronische aandoening aan de luchtwegen (Chronic Obstructive Pulmonary Diseases). Deze longaandoening kan

Nadere informatie

Zorginformatiebouwsteen:

Zorginformatiebouwsteen: Zorginformatiebouwsteen: nl.zorg.hartfrequentie-v3.1 Status:Final Publicatie:2017 Publicatie status: Published Beheerd door: Inhoudsopgave 1. nl.zorg.hartfrequentie-v3.1 3 1.1 Revision History 3 1.2 Concept

Nadere informatie

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing Thuisbeademing Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis Thuisbeademing Inleiding 3 Ademhaling 3 Ademhalingsproblemen 5 Thuisbeademing 6 neus-, mond-, maskerbeademing 6 endotracheale beademing 7

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Longontsteking BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Longontsteking BEHANDELING Longontsteking U bent in het ziekenhuis opgenomen vanwege een longontsteking. Maar wat is dat precies en wat kunnen we ertegen doen? In deze folder vindt u de

Nadere informatie

NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER

NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER Intensive Care, afdeling R1 NON-INVASIEVE BEADEMING KUNSTMATIGE BEADEMING MET EEN MASKER Informatie voor naasten Uw familielid of naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment is het

Nadere informatie

Opname en ontslag bij COPD

Opname en ontslag bij COPD Opname en ontslag bij COPD Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten met COPD-gerelateerde klachten. In deze brochure krijgt u informatie over de aandoening maar ook over de behandeling tijdens

Nadere informatie

https://www.isala.nl/patientenfolders/7280-acutealvleesklierontsteking-pid-h3-diagnose-en-onderzoeken/ Acute alvleesklierontsteking (PID): H3 Diagnose en onderzoeken Wanneer u klachten heeft die duiden

Nadere informatie

Interstitiële longziekten Onderzoek.

Interstitiële longziekten Onderzoek. Interstitiële longziekten Onderzoek www.nwz.nl Inhoud Wat zijn interstitiële longziekten? 3 Onderzoeken 3 Afspraak longarts 5 Uw vragen 6 Notities 7 2 U heeft mogelijk een zogenoemde interstitiële longziekte.

Nadere informatie

Ademhalingsondersteuning

Ademhalingsondersteuning LONGGENEESKUNDE Ademhalingsondersteuning Non Invasive Positive Pressure Ventilation (NPPV) BEHANDELING Ademhalingsondersteuning U of uw familielid/naaste heeft tijdelijk ondersteuning van de ademhaling

Nadere informatie

Het fundament van HL7v3: het RIM en de data types. Tom de Jong co-voorzitter HL7 Pharmacy

Het fundament van HL7v3: het RIM en de data types. Tom de Jong co-voorzitter HL7 Pharmacy Het fundament van HL7v3: het RIM en de data types Tom de Jong co-voorzitter HL7 Pharmacy 1 11-6-2012 Definitie van Health Level Seven Health Level Seven (HL7) is een applicatieprotocol voor elektronische

Nadere informatie

INTAKE ADEMSPECIALIST

INTAKE ADEMSPECIALIST INTAKE ADEMSPECIALIST Datum: Voornaam.. Geboortedatum Achternaam......... Beroep. Adres...... Postcode en Plaats Telefoon (overdag) ( s avonds) E-mail adres Huisarts.. BSN. Medisch specialist MEDISCHE

Nadere informatie

OSAS ( = obstructief slaapapneu

OSAS ( = obstructief slaapapneu OSAS ( = obstructief slaapapneu syndroom) Inleiding Slaap is even belangrijk als eten en drinken. Alleen met een regelmatig slaap- waakritme blijven wij op de lange duur lichamelijk en geestelijk gezond.

Nadere informatie

Een beroerte, wat nu?

Een beroerte, wat nu? Een beroerte, wat nu? U bent opgenomen in het VUmc op de zorgeenheid neurologie, omdat u een beroerte heeft gehad. Wat is een beroerte? Een beroerte wordt in vaktaal een CVA genoemd: een Cerebro Vasculair

Nadere informatie

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant

Chiropractie Brunssum intake formulier nieuwe klant 1. ALGEMENE EN PERSOONLIJKE GEGEVENS MEISJESNAAM: GESLACHT: M F GEBOORTEDATUM: LEEFTIJD: LENGTE: GEWICHT: ADRES: POSTCODE: WOONPLAATS: TELEFOON: PRIVE MOBIEL WERK E-MAIL ADRES: AANTAL KINDEREN: BEROEP:

Nadere informatie

Wat is de oorzaak van hyperventilatie?

Wat is de oorzaak van hyperventilatie? Hyperventilatie 2 Wat is hyperventilatie? Hyperventilatie betekent overmatige ademhaling. Iemand die hyperventileert haalt te snel en te diep adem. Het lichaam reageert hierop. Dit geeft verschillende

Nadere informatie

Fysiotherapie en ademhaling

Fysiotherapie en ademhaling Paramedische afdeling Fysiotherapie en ademhaling Inleiding Het is voor u erg belangrijk om ademhalingsoefeningen te doen. Dit is omdat u het risico loopt op het krijgen van longproblemen of omdat u longproblemen

Nadere informatie

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie?

LONGFUNCTIE-ONDERZOEK. Wat is hyperventilatie? LONGFUNCTIE-ONDERZOEK Wat is hyperventilatie? Wat is hyperventilatie? Als je hyperventileert, adem je te veel. In het bloed raakt de verhouding tussen zuurstof en kooldioxide (CO 2 ) uit balans. Hierdoor

Nadere informatie

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten

Ademhalingsorganen/luchtwegen. Ademhaling. De neus. De neus. De keelholte. De keelholte 16-9-2014. Bouw algemeen Van binnen naar buiten Ademhaling Lesstof Beauty Level Basics 2 Blz. 132-141 Ademhalingsorganen/luchtwegen algemeen Van binnen naar buiten Slijmvlies en trilhaarepitheel Circulair verlopend glad spierweefsel Bindweefsel De neus

Nadere informatie

Slechte adem. Is uw adem fris?

Slechte adem. Is uw adem fris? Slechte adem Is uw adem fris? Een frisse adem. Dat wil iedereen. Maar is uw adem ook fris? De meeste mensen met een slechte adem, ook wel halitose genoemd, merken het zelf niet. Ze ruiken het zelf niet.

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening. Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Ademhalingsoefeningen bij een longaandoening Afdeling fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen? Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining

Nadere informatie

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt.

U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Hyperventilatie Inleiding U heeft last van hyperventilatie. Hyperventilatie heeft te maken met uw ademhaling. Dat wil zeggen dat u te snel en/of te diep ademt. Ademhaling Om te kunnen ademen gebruiken

Nadere informatie

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN ASTMA ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom op de afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op deze afdeling omdat uw klachten van uw astma onverwacht erger zijn geworden. Vaak is

Nadere informatie

Non invasieve beademing

Non invasieve beademing Non invasieve beademing Deze folder geeft uitleg over non invasieve beademing (NIV). Heeft u na het lezen van deze folder vragen of zijn er onduidelijkheden, dan kunt u terecht bij de verpleegkundige

Nadere informatie

Zorgpad Stervensfase. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam

Zorgpad Stervensfase. Lia van Zuylen, internist-oncoloog. Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam Zorgpad Stervensfase Lia van Zuylen, internist-oncoloog Kenniscentrum Palliatieve Zorg Erasmus MC, Rotterdam Inhoud Herkenning stervensfase Inhoud van Zorgpad Stervensfase Onderzoeksresultaten Zorgpad

Nadere informatie

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten

Vreemde voorwerpen in slokdarm en/of maagdarmstelsel bij honden en katten Omschrijving Oorzaken Verschijnselen Diagnose Therapie Prognose Omschrijving Vreemde voorwerpen in slokdarm of maagdarmstelsel zijn niet eetbare en onverteerbare dingen die zich in de slokdarm, maag of

Nadere informatie

Wat bevordert het snurken

Wat bevordert het snurken Snurken Inleiding Deze folder geeft u informatie over oorzaken en behandeling van snurken. Als u recent voor deze aandoening bij een keel-, neus- en oorarts (kno-arts) bent geweest, dan kunt u in deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis

PATIËNTEN INFORMATIE. Bloedvergiftiging. of sepsis PATIËNTEN INFORMATIE Bloedvergiftiging of sepsis Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw naaste een bloedvergiftiging heeft, ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe aandoening. In deze

Nadere informatie

Doel van deze netwerkbijeenkomst

Doel van deze netwerkbijeenkomst Ademhaling, Koude en Mindset: meer controle over je gezondheid Netwerkbijeenkomst Masseurs Netwerk Nederland Wim Kuijs Doel van deze netwerkbijeenkomst Kennis maken met ademhaling, koude-training en mindset

Nadere informatie

Slaapdienst Verstoorde nachtrust

Slaapdienst Verstoorde nachtrust Slaapdienst Verstoorde nachtrust Tips voor een goede slaap. Ik kan niet slapen! Woelen, draaien, het maalt maar door in uw gedachten. Steeds bent u bezig met wat er die dag allemaal gebeurd is of wat u

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie Fysiotherapie na een okselklierdissectie U heeft een okselklierdissectie, eventueel gecombineerd met een borstoperatie, achter de rug. In deze folder krijgt u instructies en oefenadviezen. Belangrijk bij

Nadere informatie

COPD. en uw opname in het ziekenhuis van dag tot dag. Samen werken aan uw herstel. Uw Opname. Opname via de spoedeisende hulp of polikliniek

COPD. en uw opname in het ziekenhuis van dag tot dag. Samen werken aan uw herstel. Uw Opname. Opname via de spoedeisende hulp of polikliniek COPD en uw opname in het ziekenhuis van dag tot dag U bent via de Spoedeisende Hulp of via de polikliniek Longgeneeskunde opgenomen in Gelre ziekenhuizen Zutphen in verband met hevige benauwdheidsklachten.

Nadere informatie

Ademhalingsoefeningen. neuromusculaire aandoeningen

Ademhalingsoefeningen. neuromusculaire aandoeningen Ademhalingsoefeningen bij neuromusculaire aandoeningen In overleg met uw behandelend fysiotherapeut en/of revalidatiearts komt u in aanmerking voor ademhalingsoefeningen. Zoals u weet kan dit bij Neuromusculaire

Nadere informatie

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis)

H.40009.1115. Bloedvergiftiging (Sepsis) H.40009.1115 Bloedvergiftiging (Sepsis) Inleiding De arts heeft u verteld dat u of uw familielid een bloedvergiftiging heeft. Een bloedvergiftiging wordt ook wel sepsis genoemd. Een sepsis is een complexe

Nadere informatie

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Longontsteking. Behandeling via het zorgpad. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Longontsteking Behandeling via het zorgpad Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Dit wordt ook wel een

Nadere informatie

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND

OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND OPNAME IN EEN COPD ZORGPAD FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Welkom in het Vlietland ziekenhuis en op afdeling longgeneeskunde. U bent opgenomen op de afdeling longgeneeskunde omdat uw klachten van de COPD

Nadere informatie

Hoe zorginformatiebouwstenen de wereld veroveren. Dr. William Goossen Projectleider ISO 13972 DCM

Hoe zorginformatiebouwstenen de wereld veroveren. Dr. William Goossen Projectleider ISO 13972 DCM Hoe zorginformatiebouwstenen de wereld veroveren Dr. William Goossen Projectleider ISO 13972 DCM Overzicht Noodzaak voor generieke reusable bits 15 jaar waarde toevoegen aan klinische modellen Detailed

Nadere informatie

Dr. William Goossen Co-chair HL7 international Patient Care WG Results 4 Care b.v. Stichting HL7 Nederland

Dr. William Goossen Co-chair HL7 international Patient Care WG Results 4 Care b.v. Stichting HL7 Nederland Het Care Provision model in de diabeteszorg Dr. William Goossen Co-chair HL7 international Patient Care WG Results 4 Care b.v. Stichting HL7 Nederland Opbouw presentatie Nictiz e-diabetes project HL7 v3

Nadere informatie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie

Fysiotherapie na een okselklierdissectie Fysiotherapie na een okselklierdissectie 1 U heeft een okselklierdissectie, eventueel gecombineerd met een borstoperatie, achter de rug. In deze folder krijgt u instructies en oefenadviezen. Belangrijk

Nadere informatie

Sepsis of bloedvergiftiging

Sepsis of bloedvergiftiging Sepsis of bloedvergiftiging Inleiding De arts heeft u vertelt dat uw familielid of naaste een sepsis doormaakt. Sepsis wordt in de volksmond ook wel bloedvergiftiging genoemd. Bloedvergiftiging is een

Nadere informatie

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC)

Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Het kunstmatig overnemen van de ademhaling (IC) Eén van de behandelingsmogelijkheden op de IC is het kunstmatig overnemen of ondersteunen van de ademhaling. Dit wil zeggen dat de ademhaling wordt geregeld

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen bij COPD

Oefeningen en adviezen bij COPD Oefeningen en adviezen bij COPD U bent opgenomen bij Rijnstate omdat u COPD heeft. COPD is de Engelse afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel chronische obstructieve longziekte. U

Nadere informatie

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker

Ik ben zo benauwd. Titia Klemmeier/Josien Bleeker Ik ben zo benauwd Titia Klemmeier/Josien Bleeker dyspneu ademnood kortademigheid benauwdheid Bemoeilijkte ademhaling Programma Inventarisatie leerdoelen Kennis over de praktijk? Alarmsymptomen Achtergrond

Nadere informatie

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand OPDRACHTFORMULIER Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Peri-operatieve fysiotherapie. ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten

Peri-operatieve fysiotherapie. ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten Peri-operatieve fysiotherapie ademhalingsoefeningen en bewegingsactiviteiten Inleiding Binnenkort ondergaat u een buik- of longoperatie in Orbis Medisch Centrum. Afhankelijk van de soort operatie verblijft

Nadere informatie

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak.

Een persoon raakt opgewonden en begint te hyperventileren. Om de hyperventilatie te stoppen, pakt hij een plastic zak. Examentrainer Vragen Hyperventilatie Het overmatig snel verversen van de lucht in de longen wordt hyperventilatie genoemd. Door bewust of onbewust snel in en uit te ademen, daalt de concentratie van CO

Nadere informatie

vwo gaswisseling en ademhaling 2010

vwo gaswisseling en ademhaling 2010 vwo gaswisseling en ademhaling 2010 Machinale kunstmatige beademing Machinale kunstmatige beademing wordt toegepast als een patiënt, bijvoorbeeld tijdens of na narcose, niet zelf kan ademhalen. De principes

Nadere informatie

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Longembolie Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling

Nadere informatie

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care

Doel. Definities. Indicatie. Werkwijze/beslisboom. Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Doel Uniforme opvang van de trauma patiënt op de Intensive care Definities Het protocol begint met hetgeen de patiënt het meest bedreigd (treat first what kills first). Treft men tijdens de opvang een

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1

Patiënteninformatie. Slaapapneu Syndroom Slaapapneu Syndroom.indd 1 Patiënteninformatie Slaapapneu Syndroom 1260428 Slaapapneu Syndroom.indd 1 30-09-16 13:16 Slaapapneu Syndroom Martini Slaapcentrum Tel. (050) 524 5930 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie