SVEN KIEST MOBILITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SVEN KIEST MOBILITEIT"

Transcriptie

1 SVEN KIEST MOBILITEIT

2 Lijkt het je wat om verschillende voertuigen op de weg te krijgen én te houden? Heb je gevoel voor techniek? Werk je graag met je handen? DAN IS een toekomst in de mobiliteit ECHT IETS VOOR JOU!

3 Werken met mobiliteit De mobiliteitsbranche is een van de grootste en belangrijkste branches van Nederland. Ga maar na: in Nederland rijden ongeveer 6,5 miljoen personenauto s, bedrijfsauto s, caravans, een half miljoen bromfietsen en motorfietsen rond! Om al die voertuigen te verkopen en te onderhouden zijn elke dag veel mensen bezig met interessant, afwisselend en goed betaald werk. Werken in deze branche vraagt om technisch inzicht, handigheid en geduld. Je moet zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken en goed kunnen samenwerken met collega s. Voor sommige beroepen zijn meer vaardigheden nodig, zoals het kunnen omgaan met klanten, leiding kunnen geven, commercieel inzicht hebben of een bedrijf kunnen leiden. Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de snelle technische ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche. Je kunt werken bij bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het bouwen en repareren van voertuigen of onderdelen daarvan. Voorbeelden zijn garages en dealers, autoschadeherstel- en autospuitbedrijven, carrosseriebouwbedrijven, caravan- en camperbedrijven. Ook bij tweewielerbedrijven met motoren, scooters en (brom)fietsen kun je terecht. Om in de mobiliteitsbranche te werken, heb je een diploma nodig en een goede beroepsopleiding, die aansluit bij de eisen van het bedrijfsleven. Zo n opleiding kun je volgen bij het Albeda College. Investeer in je eigen toekomst en kies bij ons de richting en de leerweg die bij jou past.

4 DE DAG VAN SVEN LOOP EEN DAG MEE MET SVEN EN ONTDEK OF DE OPLEIDING OOK WAT VOOR JOU IS...

5 Sven Groesbeek, 20 jaar Opleiding: Autotechniek, werkplaatsmanager, niveau 4 Duur: 4 jaar Zit in derde jaar Waarom heb je voor de opleiding Autotechnicus gekozen? Net als iedereen heb ik natuurlijk veel aan scooters gesleuteld, maar auto s hebben ook altijd mijn interesse gehad. Ik heb een abonnement op Autoweek en ik ben naar de autobeurs in Frankfurt geweest. Ik wil weten hoe het werkt en waarom een auto zo hard kan. Ik wil zelf ook in een mooie auto rijden. Ik zou nooit in een auto van honderd euro gaan zitten. Wat vind je van de opleiding? Wij waren de eerste lichting die aan competentiegericht onderwijs begon, dus het was in het begin een beetje wennen.

6 SVEN: Ik vind het erg leuk dat de opleiding praktijkgericht is en dat we veel in groepjes werken. De opleiding heette ook eerst commercieel bedrijfsleider, maar toen ik startte werd het technisch specialist of werkplaatsmanager. Na twee jaar kun je dan kiezen. Ik vind het erg leuk dat het praktijkgericht is en dat we veel in groepjes werken. Dat is beter dan alleen maar leren, met je hoofd boven een boek hangen en toetsen maken. Waarom kies je voor dit beroep? Ik vind computers en auto s leuk. Daarom wil ik niet zelf de monteur in een werkplaats zijn, maar de manager. Dan kan ik klanten helpen, een planning maken en contact onderhouden met leasemaatschappijen. Dat doe ik nu ook op mijn stage bij autodealer Ames in Ridderkerk. Mijn werkplek is in de showroom, dus ik zit iedere dag tegen mooie auto s aan te kijken! Wat zijn je toekomstdromen? Een Lamborghini! Of een Audi R8 sportwagen. Wat betreft werk wil ik graag een leidinggevende functie binnen een autobedrijf. Het liefst bij een goede autodealer. In de toekomst wil ik een eigen zaak, hopelijk is de crisis dan een beetje voorbij. Waarom heb je voor het Albeda College gekozen? Ik heb zelf op internet gezocht naar een goede opleiding. Ik kwam op de website van het Albeda terecht, waar ik mij herkende in het profiel van werkplaatsmanager. Je hebt verantwoordelijkheid, je moet om kunnen gaan met klanten en in staat zijn problemen op te lossen. Ik heb een mailtje gestuurd naar de decaan, een afspraak met de teamleider gemaakt, een intaketest gemaakt en na een gesprek met een intakedocent, ingeschreven. Ik wil nu echt mijn diploma halen, want anders kom je nergens binnen. Misschien wil ik nog verder leren op het HBO, richting autotechniek of bedrijfseconomie. Dan kan ik later een eigen bedrijf beginnen en mijn droomauto kopen.

7 Sven op zijn stage.

8 KIES JOUW OPLEIDING Wil je net als Sven aan de slag in de mobiliteit? Dan heeft het Albeda College voor jou de juiste opleiding. Je kunt bij ons een keuze maken uit verschillende richtingen: Autotechniek - Assistent Mobiliteitsbranche (niveau 1) - Autotechnicus (niveau 2) - Eerste Autotechnicus (niveau 3) - Technisch Specialist (niveau 4) - Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche (niveau 4) Bedrijfsautotechniek - Bedrijfsautotechnicus (niveau 2) - Eerste Bedrijfsautotechnicus (niveau 3) - Technisch Specialist Bedrijfsauto (niveau 4) VERBRANDINGSMOTORtechniek - Verbrandingsmotortechnicus (niveau 2) - Revisietechnicus (niveau 2) - Eerste Verbrandingsmotortechnicus (niveau 3) Tweewielertechniek - Assistent Mobiliteitsbranche Tweewielertechniek (niveau 1) - Fietstechnicus (niveau 2) - Bromfietstechnicus (niveau 2) - Motorfietstechnicus (niveau 2) - Eerste Motorfietstechnicus (niveau 3) Schadeherstel - Assistent Mobiliteitsbranche Schadeherstel (niveau 1) - Autoschadehersteller (niveau 2) - Autospuiter (niveau 2) - Autoschadehersteller (niveau 3) - Autospuiter (niveau 3) - Autoschadetechnicus (niveau 3) De opleidingen worden gegeven in de bbl en/of bol. Wanneer je kiest voor de beroepsopleidende leerweg, volg je lessen en loop je stage. Je hebt recht op studiefinanciering en een studenten OVchipkaart wanneer je 18 jaar wordt. Ben je aan het werk en kom je een of twee dagen naar school, dan heet dat de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan in loondienst bij een werkgever. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma. 8

9 Autotechniek Assistent Mobiliteitsbranche Autotechniek Niveau : 1 BOL en bbl Duur: 1 jaar Je kunt de opleiding volgen in de bol en de bbl. Wanneer je kiest voor de bol-opleiding, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je praktijklessen autotechniek. Je voert opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende auto's. Ook leer je over de verschillende auto-onderdelen waar je in je werk mee te maken hebt. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie, zoals techniek van de personenauto (bijvoorbeeld remmen en aandrijving), motorentechniek, elektro en elektronica. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. De lesdag bestaat uit zowel praktijklessen als theorielessen, vergelijkbaar met de lessen in de beroepsopleidende leerweg. Toetsing bij beide leerwegen Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Dit doe je zowel tijdens de theorielessen als in de praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding bij beide leerwegen Tijdens de opleiding word je in de bol en bbl begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je stage word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). WAT VOOR WERK GA JE DOEN? Je assisteert de technicus bij onderhoud en reparatie van personenauto's. Je werkt zelfstandig onder begeleiding. WAAR KUN JE WERKEN? Je kunt aan de slag bij een garagebedrijf of een bedrijf gespecialiseerd op het gebied van snelservice. Met het diploma kun je doorstromen naar een niveau 2 opleiding. Enkele opleidingen die je kunt volgen zijn Autotechnicus niveau 2, Bedrijfsautotechnicus niveau 2 en Dieseltechnicus niveau 2.

10 autotechniek Autotechnicus Niveau: 2 BOL en bbl Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je praktijklessen autotechniek. Je voert verschillende opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende auto's. Ook leer je over de verschillende auto-onderdelen waar je in je werk mee te maken hebt. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Ook volg je vaktheorie, zoals techniek van de personenauto (bijvoorbeeld remmen en aandrijving), motorentechniek, elektro en elektronica. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. De lesdag bestaat uit zowel praktijklessen als theorielessen, vergelijkbaar met de lessen in de beroepsopleidende leerweg. Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Dit doe je zowel tijdens de theorielessen als in de praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding (bol en bbl) Tijdens de opleiding word je in de bol en bbl begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je stage word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Je voert onderhoudswerkzaamheden uit aan personenauto's. Daarbij moet je denken aan een kleine of grote onderhoudsbeurt. Tijdens het uitvoeren van een onderhoudsbeurt kun je ook onderdelen tegenkomen die moeten worden vervangen of moeten worden gerepareerd. Als autotechnicus weet je veel van de ontwikkelingen in de techniek en houd je je kennis op peil. Daarnaast kun je goed omgaan met collega's en klanten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een dealer of een universeel garagebedrijf. Het diploma Autotechnicus geeft je toegang tot de opleiding Eerste Autotechnicus op niveau 3. Wanneer je de opleiding Autotechnicus in de bol volgt en je wilt naar de vervolgopleiding, kun je de opleiding op niveau 3 alleen in de bbl volgen. Je kunt ook je kennis verbreden met een andere basisberoepsopleiding op niveau 2. 10

11 11

12 Autotechniek Eerste Autotechnicus Niveau : 3 bbl Duur: 2 jaar Je werkt de hele week bij een bedrijf en gaat twee avonden per week naar school. Of je werkt viereneenhalve dag per week bij een werkgever en bent elke week aansluitend een middag en een avond op school. Op school krijg je vooral theorielessen, zoals vaktheorie op het gebied van voertuigentechniek, motorentechniek en elektronica. Toetsing Tijdens de opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Je wordt op school begeleid door je studieloopbaanbegeleider en bij je werkgever door een praktijkopleider. Als eerste autotechnicus werk je zelfstandig. Je voert onderhoud en ingewikkelde reparaties uit aan personenauto's. Je geeft bijvoorbeeld onderhoudsbeurten en je kunt alle reparaties uitvoeren die je daarbij tegenkomt. Daarbij moet je denken aan het vervangen van een distributieriem of onderdelen van de wielophanging. Ook kun je storingen uitlezen met testapparatuur. Elektronica is in de automobielbranche sterk in ontwikkeling. Je zult hier steeds meer mee te maken krijgen in je werk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een dealer of een universeel garagebedrijf. Met het diploma Eerste Autotechnicus kun je doorstromen naar de niveau 4 opleiding Technisch Specialist Personenauto's of Werkplaatsmanager Autotechniek. 12

13 autotechniek Technisch Specialist Niveau: 4 BOL en bbl Duur: 4 jaar in de bol en 2 jaar in de bbl, na niveau 3 Je kunt de opleiding volgen in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je praktijklessen autotechniek. Je voert verschillende opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende auto's. Ook leer je over de verschillende auto-onderdelen waar je in je werk mee te maken hebt. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie zoals elektro, elektronica, motorentechniek en techniek van de aandrijving. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een middag en een avond per week naar school om lessen te volgen. De lesmiddag en lesavond sluiten op elkaar aan. Op school volg je zowel praktijklessen als theorielessen, vergelijkbaar met de lessen in de beroepsopleidende leerweg. Toetsing (bol en bbl) Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Dit doe je zowel tijdens de theorielessen als in de praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding (bol en bbl) Tijdens de opleiding word je in de bol en bbl begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je stage word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Als technisch specialist los je complexe storingen op aan alle denkbare systemen, die in personenauto's kunnen voorkomen. Vaak zijn dit storingen op het gebied van elektronica. Soms geef je klanten of opdrachtgevers uitleg over de uitvoering van de opdracht. Je werkt bij grotere dealers en universele garagebedrijven, die het complete onderhoud en alle voorkomende reparaties uitvoeren aan personenauto's. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een technische hbo-opleiding. 13

14 Autotechniek Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche Niveau: 4 BOL en bbl Duur: 4 jaar in de bol en 2 jaar in de bbl, na niveau 3 Je kunt de opleiding volgen in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je de eerste twee leerjaren praktijklessen autotechniek. Je voert verschillende opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende auto's. Ook leer je over de verschillende auto-onderdelen waar je in je werk mee te maken hebt. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). De laatste twee leerjaren ben je vooral bezig met het ontwikkelen en aanleren van managementvaardigheden. Je stage speelt hierbij een belangrijke rol. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een middag en een avond per week naar school om lessen te volgen. De lesmiddag en lesavond sluiten op elkaar aan. Op school volg je vooral managementvakken en krijg je les in communicatie. Toetsing (bol en bbl) Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen tijdens de theorie- en praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding (bol en bbl) Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je stage word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Als werkplaatsmanager ben je verantwoordelijk voor wat er gebeurt in de werkplaats van het autobedrijf. Je geeft leiding aan de mensen die werken in de werkplaats. Je hebt veel te maken met klanten. Als er problemen zijn, ben jij de persoon die de problemen oplost. Je sociale en communicatieve vaardigheden zijn sterk ontwikkeld. Bij kleinere bedrijven werk je mee in het team. De werkplaatsmanager controleert daarbij de kwaliteit van zijn eigen handelen en dat van de (leerling) werkplaatsmedewerkers. Hij zorgt ervoor dat het duidelijk is wat hij van hen op dit gebied verwacht (doelstellingen) en spreekt hen daar ook op aan. Je werkt bij grotere dealers en universele garagebedrijven, die het complete onderhoud en alle voorkomende reparaties uitvoeren aan personenauto's. Na deze opleiding kun je doorstromen naar een technische hbo-opleiding. 14

15 Bedrijfsautotechniek Bedrijfsautotechnicus Niveau : 2 bbl Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de bbl. Dat betekent dat je gelijk aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. De lesdag bestaat uit zowel praktijklessen als theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie, zoals techniek van de vrachtauto (bijvoorbeeld remmen en aandrijving), motorentechniek, elektro en elektronica. Toetsing Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Dit doe je zowel tijdens de theorielessen als in de praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Je voert onderhoudswerkzaamheden uit aan bedrijfsauto's. Daarbij moet je denken aan een kleine of grote onderhoudsbeurt. Tijdens het uitvoeren van een onderhoudsbeurt kun je ook onderdelen tegenkomen die moeten worden vervangen of moeten worden gerepareerd. Als bedrijfsautotechnicus weet je veel van de ontwikkelingen in de techniek en houd je je kennis op peil. Daarnaast kun je goed omgaan met collega' en klanten. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een bedrijfsautodealer. Je kunt verder leren voor eerste bedrijfsautotechnicus op niveau 3. Ook kun je je kennis verbreden met een andere beroepsopleiding op niveau 2, waarbij je dan in aanmerking kunt komen voor vrijstelling van bepaalde vakken. 15

16 Bedrijfsautotechniek Eerste Bedrijfsautotechnicus Niveau: 3 BBL Duur: 2 jaar Je werkt viereneenhalve dag per week bij een werkgever en bent elke week aansluitend een middag en een avond op school. Op school krijg je vooral theorielessen, zoals vaktheorie op het gebied van voertuigentechniek, motorentechniek en elektronica. Verder volg je vakken zoals Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Toetsing Tijdens de opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Je wordt op school begeleid door je studieloopbaanbegeleider en bij je werkgever door een praktijkopleider. Als eerste bedrijfsautotechnicus werk je zelfstandig. Je voert onderhoud en complexe reparaties uit aan bedrijfsauto's. Je geeft bijvoorbeeld onderhoudsbeurten en je kunt alle reparaties uitvoeren die je daarbij tegenkomt. Daarbij moet je denken aan het vervangen van remsystemen of onderdelen van de wielophanging. Ook kun je storingen uitlezen met testapparatuur. Elektronica is in de automobielbranche sterk in ontwikkeling. Je zult hier steeds meer mee te maken krijgen in je werk. Je werkt in gespecialiseerde garagebedrijven of onderhoudswerkplaatsen voor bedrijfswagens. Je kunt doorstromen naar de niveau 4 opleiding Technisch Specialist Bedrijfsauto's en Werkplaatsmanager Mobiliteitsbranche. 16

17 17

18 Bedrijfsautotechniek Technisch Specialist Bedrijfsauto s Niveau : 4 bol en bbl Duur: 4 jaar in de bol en 2 jaar in de bbl, na niveau 3 Je kunt de opleiding volgen in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je praktijklessen bedrijfsautotechniek. Je voert verschillende opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende bedrijfsauto's, zoals vrachtwagens. Ook leer je over de verschillende auto-onderdelen waar je in je werk mee te maken hebt. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. De theorielessen worden vooral in projecten aangeboden. Tijdens de projecten komen de verschillende theorievakken samen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie zoals elektro, elektronica, motorentechniek en techniek van de aandrijving. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een middag en een avond per week naar school om lessen te volgen. De lesmiddag en lesavond sluiten op elkaar aan. Op school volg je zowel praktijklessen als theorielessen, vergelijkbaar met de lessen in de beroepsopleidende leerweg. Toetsing (bol en bbl) Bij beide leerwegen maak je tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Dit doe je zowel tijdens de theorielessen als in de praktijklessen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding (bol en bbl) Tijdens de opleiding word je in de bol en bbl begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je stage word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Als technisch specialist bedrijfsauto's los je complexe storingen op aan alle denkbare systemen, die in bedrijfsauto's kunnen voorkomen. Vaak zijn dit storingen op het gebied van elektronica. Soms geef je klanten of opdrachtgevers uitleg over de uitvoering van de opdracht. Je werkt in gespecialiseerde garagebedrijven of onderhoudswerkplaatsen voor bedrijfswagens. Vervolgopleiding)en) Met het diploma Technisch Specialist Bedrijfsauto's kun je doorstromen naar een technische hbo-opleiding. 18

19 VERBRANDINGSMOTORTECHNIEK VERBRANDINGSmotortechnicus Niveau: 2 BBL Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dat betekent dat je gelijk aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. De lesdag bestaat vooral uit theorielessen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie zoals motorentechniek, materialenkennis en gereedschapskennis. Toetsing Tijdens je opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Als dieselmotortechnicus voer je onderhouds-, herstel- en installatiewerkzaamheden aan dieselmotoren uit. Je doet dit onder verantwoordelijkheid van je leidinggevende. Je voert inspecties en controles uit en je houdt je bezig met metingen en afstellingen aan motoren en apparaten die door motoren aangedreven worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een aggregaat van een schip. Je werkzaamheden kunnen zowel in het bedrijf als op een andere locatie zijn. Je kunt ook in het buitenland aan het werk zijn. Je kunt aan de slag bij bedrijven die gebruikmaken van dieselmotoren of reparaties en onderhoud aan dieselmotoren in hun programma hebben. Denk hierbij aan de jachtbouw, scheepvaart, grondverzetmachines, heftrucks en treinen. Ook kun je werkzaamheden uitvoeren aan machines in de tuinbouw. Met het diploma Dieselmotortechnicus kun je doorstromen naar de opleiding Eerste Dieselmotortechnicus op niveau 3. Ook kun je je kennis verbreden met een andere basisberoepsopleiding op niveau 2, bijvoorbeeld Revisietechnicus. 19

20 VERBRANDINGSMOTORTECHNIEK Revisietechnicus Niveau: 2 BBL Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dat betekent dat je gelijk aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. De lesdag bestaat vooral uit theorielessen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie, zoals motorentechniek, materialenkennis en gereedschapskennis. Toetsing Tijdens je opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Je voert inspecties uit en houdt je bezig met metingen en afstellingen aan verbrandingsmotoren. Je demonteert, controleert en vervangt versleten of defecte onderdelen die in een verbrandingsmotor zijn toegepast. Je weet de verschillende speciale gereedschappen op de juiste manier te gebruiken. Je kunt aan de slag bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in het repareren en reviseren van verbrandingsmotoren. Met het diploma kun je doorstromen naar de niveau 3 opleiding Eerste Dieselmotortechnicus. 20

21 21

22 VERBRANDINGSMOTORTECHNIEK Eerste verbrandingsmotortechnicus Niveau: 3 BBL Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Dat betekent dat je gelijk aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je twee avonden per week naar school om lessen te volgen. De lesavonden bestaan vooral uit theorielessen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Verder volg je vaktheorie, zoals motorentechniek, materialenkennis en gereedschapskennis. Toetsing Tijdens je opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je beroepspraktijkvorming word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Je voert zelfstandig reparaties uit. Je analyseert motorstoringen, repareert ingewikkelde systemen, voert metingen uit en stelt motoren in werking. Als eerste dieselmotortechnicus ben je verantwoordelijk voor de werkzaamheden aan dieselmotoren die onder andere in de beroepsvaart, pleziervaart en industrie worden gebruikt. Je kunt aan de slag bij bedrijven die gebruikmaken van dieselmotoren of bedrijven die reparatie en onderhoud aan dieselmotoren in hun programma hebben. Denk hierbij aan de jachtbouw, scheepvaart, grondverzetmachines en treinen. Ook kun je werkzaamheden uitvoeren aan machines in de tuinbouw. Met dit diploma kun je doorstromen naar een specialistenopleiding Technisch Specialist of Werkplaatsmanager op niveau 4. Ook is het mogelijk om je kennis te verbreden met een andere opleiding op niveau 3. Je kunt dan soms een vrijstelling krijgen van bepaalde vakken. 22

23 Tweewielertechniek Assistent Mobiliteitsbranche Tweewielertechniek Niveau: 1 BBL Duur: 1 jaar Je kunt de opleiding volgen in de bbl. Dit betekent dat je gelijk aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. Op school krijg je praktijklessen fietstechniek. Je voert verschillende opdrachten uit. Daarbij werk je met verschillende fietsen. Naast de praktijklessen krijg je ook theorielessen. Je krijgt Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en eenvoudige vaktheorie van tweewielers. Toetsing Je maakt tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je werk word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Je assisteert de technicus bij onderhoud en reparatie van tweewielers (fietsen). Je werkt zelfstandig onder begeleiding. Je kunt aan de slag bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in de verkoop, het onderhoud en de reparatie van fietsen. Met het diploma kun je doorstromen naar de niveau 2 opleiding Fietstechnicus. 23

24 24

25 Tweewielertechniek Fietstechnicus Niveau: 2 BBL Duur: 2 jaar Je kunt de opleiding volgen in de bbl. Dat betekent dat je meteen aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf. Verder kom je een dag per week naar school om lessen te volgen. Op school krijg je theorielessen, aangevuld met praktijkopdrachten. De theorielessen die je krijgt zijn vaktheorie, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en afhankelijk van je niveau Nederlands en rekenen. De praktijkopdrachten die je maakt sluiten aan bij de vaktheorie. Daarbij moet je denken aan het demonteren en monteren van remsystemen, het opmeten van frames en het verhelpen van elektrische storingen (bijvoorbeeld verlichting). Toetsing Je maakt tijdens de opleiding een aantal voortgangstoetsen. Je sluit de opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je alle vaardigheden hebt geleerd die je nodig hebt om aan de slag te kunnen. Begeleiding Tijdens de opleiding word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider. De studieloopbaanbegeleider helpt je met je opleiding. Tijdens je werk word je begeleid door een bpv-begeleider (vanuit school) en een praktijkopleider (op je werkplek). Als fietstechnicus houd je je bezig met het repareren en onderhouden van fietsen. Je voert bijvoorbeeld zelfstandig reparaties en onderhoudswerkzaamheden uit aan een versnellingsmechanisme, remsysteem of maakt fietsen afleveringsklaar. Het kan voorkomen dat je schaderapporten op moet stellen of een reparatiebegroting moet maken. Naast het uitvoeren van reparaties en onderhoud kun je ook fietsen verkopen. Je gaat goed met klanten om en je weet precies hoe je een verkoopgesprek moet voeren. Het kan voorkomen dat je de klant moet adviseren bij aankoop van een nieuwe of gebruikte fiets. Ook kun je klanten adviseren over het aanschaffen van accessoires. Verder kan het voorkomen dat je een magazijn moet bijhouden. Als fietstechnicus ga je aan de slag bij een fietsbedrijf. Met het diploma Fietstechnicus kun je je kennis verbreden door een andere basisberoepsopleiding op niveau 2 te volgen, bijvoorbeeld Bromfietstechnicus of Motorfietstechnicus. 25

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

Voertuigentechniek. school voor techniek & technologie. voertuigentechniek

Voertuigentechniek. school voor techniek & technologie. voertuigentechniek Voertuigentechniek school voor techniek & technologie voertuigentechniek school voor techniek & technologie Voertuigentechniek Autotechnicus, bedrijfsautotechnicus of monteur mobiele werktuigen... Als

Nadere informatie

VERKOPEN IS DURVEN. Carrosserietechniek. Management en Commercie. Motorvoertuigentechniek. Transport en Logistiek. Tweewielertechniek

VERKOPEN IS DURVEN. Carrosserietechniek. Management en Commercie. Motorvoertuigentechniek. Transport en Logistiek. Tweewielertechniek automotive COLLEGE VERKOPEN IS DURVEN Wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding, breng ik hier dagelijks in de praktijk. >> PAG. 6 Met auto s, motoren, scooters en fietsen kun je ver komen in de wereld.

Nadere informatie

TECHNIEK KIEZEN VOOR. MBO College voor. Transport, Logistiek & Mobiliteit

TECHNIEK KIEZEN VOOR. MBO College voor. Transport, Logistiek & Mobiliteit WIJ KIEZEN VOOR TECHNIEK Verhalen van studenten van het MBO College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit MBO College voor Transport, Logistiek & Mobiliteit NHOUD 2 Inhoud 4 Inleiding 5 Anouk Scholthof

Nadere informatie

Mobiliteit & Logistiek

Mobiliteit & Logistiek Mobiliteit & Logistiek Opleidingen 2013-2014 Mobiliteit & Voertuigen - Autoschade en Autospuiten - Tweewielertechniek - Autotechniek Logistiek - Transport en Logistiek - Railvervoer 2 Mobiliteit & Logistiek

Nadere informatie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie

Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie MBO-Opleidingen 2015-2016 www.rocrivor.nl Startacademie - Entreeopleidingen Academie voor Zorg en Welzijn Academie voor Ondernemerschap en Dienstverlening Academie voor Ambacht en Technologie Aandacht

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Opleidingsgids. Techniek Assen. Autotechniek

Opleidingsgids. Techniek Assen. Autotechniek Opleidingsgids Techniek Assen Autotechniek locaties A.H.G. Fokkerstraat 7-9 9403 AM ASSEN 088 188 3101 Aziëweg 2 9407 TG ASSEN 088 188 4911 Opleidingsgids Autotechniek 1 1. Inleiding 3 2. Opleidingen van

Nadere informatie

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK

TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK TT-INSTITUUT (Auto- & Motorfietstechniek) TECHNIEK Techniek houdt wereld draaien VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

held van techniek Word ook een deheldenvantechniek.nl

held van techniek Word ook een deheldenvantechniek.nl Word ook een held van techniek Interesse Ontdek de wereld van techniek en technologie Interviews met de helden van techniek en technologie Wat leer je tijdens de opleidingen? Waar kun je gaan werken? Doorstuderen

Nadere informatie

De reis van je leven start hier!

De reis van je leven start hier! Kom verder bij Gilde Opleidingen De reis van je leven start hier! Gilde Opleidingen maakt kiezen makkelijker Meld je nu aan p.2 p.3 p.4 Wij maken kiezen makkelijker p.6 Leren bij Gilde Opleidingen p.11

Nadere informatie

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN

ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ONDERNEMEN, VERKOPEN & KLANTEN ECONOMIE & DIENSTVERLENING Verkoper en verkoopspecialist Ondernemer detailhandel Filiaalmanager detailhandel Logistiek medewerker Commercieel medewerker binnendienst Vestigingsmanager

Nadere informatie

economie & dienstverlening

economie & dienstverlening economie & dienstverlening 2013-2014 www.rocrivor.nl economie en administratie handel en ondernemerschap transport, scheepvaart en logistiek veiligheid en sport toerisme en recreatie media en vormgeving

Nadere informatie

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek

Handel. ROC Horizon College 2013-2014. Digitaal aanmelden? Detailhandel. Groothandel & Internationale Handel. Transport & Logistiek Beroepsopleidingen 2013-2014 Handel Detailhandel Groothandel & Internationale Handel Transport & Logistiek ROC Horizon College MET AANMELDINGSFORMULIER Digitaal aanmelden? Dat kan op horizoncollege.nl/aanmelden

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE

KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE KANTOOR, ORGANISEREN & ADMINISTRATIE ECONOMIE & DIENSTVERLENING Bedrijfs- of financieel administratief medewerker Assistent-accountant Salaris- of bedrijfsadministrateur Juridisch medewerker sociale zekerheid

Nadere informatie

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14

Opleidingen. Graafschap College. Administratie ADMINISTRATIE ED 1-14 ADMINISTRATIE Opleidingen ED 1-14 Administratie Graafschap College 2015-2016 Ga aan het werk in het hart van de organisatie Wil jij aan het werk in het hart van de organisatie? Ben je nauwkeurig? Zorg

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Marketing Medewerker

Marketing Medewerker Commerciële Dienstverlening niveau 4 Marketing Medewerker LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a / Zwolle: Dokterspad 2 Bedrijven,

Nadere informatie

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden?

Economie. ROC Horizon College 2014-2015. Digitaal aanmelden? Beroepsopleidingen 2014-2015 Economie Administratief Medewerker Uniformberoepen Secretariaat Financiële Beroepen Commerciële Dienstverlening Informatie & Communicatie Technologie Juridische Dienstverlening

Nadere informatie

Medewerker Marketing & Communicatie

Medewerker Marketing & Communicatie Commerciële Dienstverlening Medewerker Marketing & Communicatie LEERWEG: BOL NIVEAU: 4 DUUR: 3 jaar LESLOCATIE(S): Harderwijk: Westeinde 33 Raalte: Zwolsestraat 63a Zwolle: Dokterspad 2 Bedrijven, organisaties

Nadere informatie

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl

2015/2016. Hallo toekomst. Ik kom eraan. Handel & Ondernemerschap. >Check: www.roctop.nl 2015/2016 Hallo toekomst Ik kom eraan Handel & Ondernemerschap >Check: www.roctop.nl 3 10 12 14 16 18 19 20 22 inhoudsopgave Handel & Ondernemerschap Verkoper Verkoper detailhandel - niveau 2 / BOL Verkoopspecialist

Nadere informatie

Managementassistent/ Directiesecretaresse

Managementassistent/ Directiesecretaresse Secretariële Beroepen niveau 4 Managementassistent/ Directiesecretaresse LEERWEG DUUR PLAATS BOL/BBL* 3 jaar Harderwijk en Zwolle** * In Harderwijk alleen BOL ** Harderwijk: Westeinde 33 / Zwolle: Dokterspad

Nadere informatie

Thema Informatie vragen bij een instelling

Thema Informatie vragen bij een instelling http://www.edusom.nl Thema Informatie vragen bij een instelling Lesbrief 27. De vakopleiding. Wat leert u in deze les? Praten over het verleden, het heden en de toekomst. Een gesprek voeren met de studieadviseur.

Nadere informatie

ICT Beheerder. Laat jezelf zien. niveau 4

ICT Beheerder. Laat jezelf zien. niveau 4 niveau 4 ICT Beheerder LEERWEG DUUR PLAATS BOL 3-4 jaar Harderwijk, Raalte en Zwolle* * Harderwijk: Westeinde 33 / Raalte: Zwolsestraat 63a / Zwolle: Stadionplein 12 Bedrijven willen storingsvrije computers

Nadere informatie

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl

Handel & Ondernemen. opleidingen 2015 2016. Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap. www.rocva.nl Handel & Ondernemen opleidingen 2015 2016 Detailhandel & Groothandel Management & Ondernemerschap www.rocva.nl Welkom in een wereld die nooit stil staat Handel & Ondernemen Ben je een commercieel talent

Nadere informatie

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere

Economie. en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere 2015-2016 2012-2013 en voor veel klanten het eerste aanspreekpunt. Een commerciële instelling is een vere Economie Brede kantooropleiding Secretarieel Financiële beroepen Juridisch Marketing en communicatie

Nadere informatie