HALLUX VALGUS OPERATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HALLUX VALGUS OPERATIE"

Transcriptie

1 DR J DE VOS HALLUX VALGUS OPERATIE Praktische informatiegids

2 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie voor hallux valgus en bevat alle informatie over de voorbereiding, het verloop en de herstelperiode na de operatie. Het doel hiervan is u zo goed mogelijk te informeren, zodat de opname en de revalidatie zo vlot mogelijk verloopt. Zo u toch nog vragen heeft, kan u ze steeds stellen aan de artsen of verpleegkundigen die u te zien krijgt tijdens uw verblijf in het ziekenhuis.

3 3 1. De periode voor de operatie Als u deze folder ontvangen heeft, bent u al bij de arts op consultatie geweest en werd er eventueel reeds een afspraak gemaakt voor uw opname en ingreep. De papieren hiervoor krijgt u van de secretaresse. Op dat papier staat datum en uur van opname. De ingreep gebeurt in campus H. Hart. Voor de opname dienen er nog, afhankelijk van uw leeftijd en gezondheidstoestand, onderzoeken te gebeuren (hartonderzoek en bloedonderzoek). Dit kan meestal via de huisarts gebeuren, of door een hartspecialist bij wie u reeds in behandeling bent. De huisarts wordt op voorhand verwittigd van de operatie en weet welke onderzoeken er dienen te gebeuren. Zo u bij de huisarts gaat, krijgt u van hem/haar de uitslag mee en brengt u deze mee de dag van uw opname. Het maakt niet zo veel uit wanneer deze onderzoeken gebeuren, maar ze mogen liefst niet ouder zijn dan 6 maand; Indien u na de operatie de wonde zal laten verzorgen door een thuisverpleegkundige, kan u misschien reeds een afspraak maken hiervoor. 2. De opname U wordt de dag van de ingreep zelf opgenomen, meestal op de afdeling kortverblijf, 6 e verdieping van campus H. Hart. U dient steeds nuchter te zijn. Zo u medicatie tegen hoge bloeddruk, tegen epilepsie of voor de schildklier neemt, mag u deze wel nog nemen de ochtend van de opname. Bij uw opname brengt u zeker 2 krukken mee. Deze kan u o.a. verkrijgen bij de thuiszorgwinkel via uw ziekenfonds. Het uur van opname wordt op het blad vermeld dat u krijgt bij de consultatie. U meldt zich aan bij de dienst opname op het gelijkvloers van het ziekenhuis. Hiervoor hebt u uw SIS kaart nodig. Bij aankomst op uw kamer zal u een vragenlijst dienen in te vullen over uw gezondheidstoestand.

4 4 3. De ingreep De ingreep gebeurt in de meerderheid der gevallen onder een volledige verdoving, vermits dit in het algemeen de meest veilige verdoving is. Zo u een ruggeprik of epidurale verdoving wenst, kan dit echter op voorhand besproken worden met de anesthesist, die u ziet vlak voor de operatie. In de voorbereidingskamer naast de operatiezaal wordt er door de verpleging een infuus geplaatst en een knelband rondom het te opereren been gelegd. Deze dient om tijdens de operatie ervoor te zorgen dat er geen bloed in de voet komt. Bij de ingreep wordt een insnede gemaakt aan de binnenzijde van de grote teen over de knobbel. Na verwijderen van de knobbel wordt het bot van de grote teen kunstmatig gebroken en verschoven tot de teen recht staat. Vervolgens wordt deze breuk vastgezet met schroefjes of een plaatje met schroeven zodat het bot in deze nieuwe stand aan elkaar kan vastgroeien. Er wordt ook een spier die de grote teen scheeftrekt via een tweede insnede tussen grote teen en 2 e teen, losgemaakt. Op dat moment oordeelt de chirurg of de correctie voldoende is. Zo er nog bijkomende correctie nodig is, wordt er nog een wigje bot verwijderd in het grondkootje van de grote teen. Dit gebeurt via dezelfde insnede. Tenslotte worden de wonden gesloten en een dik (gips)verband aangelegd rondom de voet. Voor u ontwaakt wordt er nog een pijnstillend middel ingespoten in de voet dat verschillende uren werkt, zodat de pijn bij het wakker worden zo minimaal mogelijk is. Op de ontwaakzaal krijgt u een zogenaamde pijnpomp, dat is een apparaat dat ervoor zorgt dat u een constante pijnstilling krijgt in het infuus. Indien er dan nog pijn is, kan u zelf op een knopje duwen, zodat er nog extra pijnstilling gegeven wordt. Indien de anesthesist oordeelt dat u voldoende wakker bent, mag u van de ontwaakzaal overgebracht worden naar uw kamer. Dezelfde dag nog van de ingreep krijgt u na een aantal uren een (lichte) maaltijd. Het geopereerde been blijft het beste in hoogstand liggen. Zodra u kan mag u de enkel en knie bewegen. Dit is goed ter voorkoming van flebitis.

5 5 4. De eerste dag na de ingreep In de loop van de voormiddag wordt u naar de dienst radiologie gebracht voor een controle radiografie van de geopereerde voet. Eens de pijnpomp en baxter verwijderd worden, is het belangrijk dat u zelf voldoende pijnstilling neemt, vooral ook thuis. Deze zal door de arts voorgeschreven worden. In de namiddag wordt het gipsverband op de consultatie verwijderd en de wonde voor de eerste maal verzorgd. Het is normaal dat de hele voorvoet flink gezwollen staat. Deze zwelling kan verschillende weken duren. Soms wordt er een wit steunverband rondom de tenen aangelegd. U krijgt tevens een speciale schoen mee, die u gedurende 4 weken moet dragen bij het stappen. Deze schoen dient om de geopereerde voet te beschermen. Van de secretaresse krijgt u voorschriften voor thuisverpleging, medicatie en een volgende afpraak. Nadien mag u, zo de pijn onder controle is, het ziekenhuis verlaten.

6 6 5. De volgende dagen na de ingreep Zoals eerder vermeld, kan er flink wat zwelling zijn in de geopereerde voet. Hiervoor is het nodig dat u de voet bij het neerzitten zoveel mogelijk omhoog legt. Ook s nachts plaatst u best een kussen onder de voet. Bij ontslag wordt er een combinatie van verschillende pijnstillende en ontstekingswerende medicamenten voorgeschreven. Het is best deze medicatie zowieso de eerste week te nemen. Het is belangrijk de pijn voor te zijn en dus de medicatie te nemen alvorens de pijn optreedt. De dosering is hierbij de volgende : 1. Paracetamol (bvb dafalgan, algo stase, perdolan, ) : 1g elke 6u 2. Een ontstekingswerend medicijn (bvb Ibuprofen, Biofenac, ) : 2x per dag bij het eten 3. Indien nodig : een extra pijnstillend middel (vb. Zaldiar, Oxycontin,..), dit enkel op aanwijzing van de arts. De verzorging van de wonde gebeurt best dagelijks of om de 2 dagen, door uzelf of door de thuisverpleegkundige. De tenen worden best appart ingewonden (beter voor de oefeningen, zie verder). Belangrijk is dat de grote teen in de juiste richting wordt getrokken door het verband (zie tekenening).

7 7 Na 2 weken verzorging mag de wonde onbedekt gelaten worden. Van dat moment mag u tevens een douche nemen en de wonde wassen. De hechtingen zijn resorbeerbaar en de knoopjes zullen bij het wassen afvallen. Wanneer er echter pinnetjes in de kleinere tenen geplaatst zijn, dienen deze nog ontsmet en afgedekt te worden. Ook het witte steunverband rondom de tenen dient nog verder gedragen te worden. In principe mag u vanaf de eerste dag na de operatie reeds met behulp van de speciale schoen stappen op de geopereerde voet. Door de zwelling en pijn is het echter de eerste week moeilijk hierop volledig te belasten. Het is beter in het begin te stappen met 2 krukken. Houdt hiermee rekening. Kinesitherapie is in de meeste gevallen niet nodig. Wel is het zeer belangrijk dat uzelf verschillende keren per dag oefeningen doet. De arts zal u uitleggen bij de eerste verbandwissel hoe dit te doen : De grote teen verschillende keren naar boven (naar de neus toe) bewegen. De kleine tenen dienen verschillende keren per dag naar beneden (naar de voetzool) geduwd te worden. De voet naar boven en beneden trekken door de enkel te bewegen. Tenslotte de voet in zijn geheel ronddraaien in het enkelgewricht. 6. De eerste controle consultatie. In principe komt u na 4 weken op controle bij de arts. Op dat moment worden de pinnetjes verwijderd in de kleinere tenen (in het geval van hamerteenoperatie). Net voor de consultatie laat u een controle Rx van de voet nemen op de dienst radiologie. De wonden worden nagekeken, evenals de beweeglijkheid van de tenen. Zo deze onvoldoende is, wordt een voorschrift gegeven voor kinesitherapie. Na 4 weken mag de postoperatieve schoen afgelaten worden. Best voorziet u vanaf dan een wat wijdere schoen (vb. sportschoen) gezien de voet nog verschillende weken zwelling zal vertonen. Van dat moment wordt er dus terug druk gezet bij het stappen op de geopereerde teen. Belangrijk hierbij is ook effectief te steunen op de teen en niet de voet naar buiten te kantelen. In het begin kan dit soms het gevoel geven dat de grote teen in de weg zit.

8 8 7. De 2 e controle consultatie Na 2 maand komt u voor de 2 e maal op controle. Meestal bent u reeds in staat om normaal schoeisel aan te doen. Ook worden eventuele problemen met het stappen verder besproken. De littekens worden nagekeken en eventueel worden speciale pleisters hiervoor voorgeschreven.

HALLUX VALGUS OPERATIE

HALLUX VALGUS OPERATIE DR J DE VOS HALLUX VALGUS OPERATIE Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie voor hallux valgus en bevat alle informatie over de voorbereiding, het verloop en de

Nadere informatie

HET PLAATSEN VAN EEN DUIMPROTHESE

HET PLAATSEN VAN EEN DUIMPROTHESE DR J DE VOS HET PLAATSEN VAN EEN DUIMPROTHESE Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling van het plaatsen van een duimprothese en bevat alle informatie

Nadere informatie

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN DR J DE VOS INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling bij een operatie voor de ziekte van dupuytren en beval alle

Nadere informatie

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN

INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN DR J DE VOS INGREEP VOOR ZIEKTE VAN DUPUYTREN Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling bij een operatie voor de ziekte van dupuytren en beval alle

Nadere informatie

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie.

U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Welkom Geachte patiënt Geachte familie U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een arthroscopie van de knie. Wellicht roept deze behandeling bij u toch wel wat vragen op. Met deze brochure

Nadere informatie

DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR. Praktische informatiegids

DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR. Praktische informatiegids DR J DE VOS ACHILLESPEESRUPTUUR Praktische informatiegids 2 Deze informatiefolder is een leidraad bij de operatie en nabehandeling voor een scheur van de achillespees en bevat alle informatie over het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE

PATIËNTEN INFORMATIE. Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE PATIËNTEN INFORMATIE Ingreep in het dagziekenhuis: CYSTE 2 Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Patiënteninformatie Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) rkz.nl Voor Na Uw orthopedische chirurg heeft u geadviseerd om een voetoperatie te ondergaan om zo uw voetklachten te verminderen. Deze

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsen Verwijderen OSM PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsen Verwijderen OSM Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen)

MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) MTP 1 arthrodese (vastzetten grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om een MTP-1 arthrodese te laten uitvoeren. Dit is een operatie aan de grote teen waarbij het gewricht tussen de voet

Nadere informatie

HALLUX VALGUS OPERATIE

HALLUX VALGUS OPERATIE HALLUX VALGUS OPERATIE 1. Inleiding. Deze brochure heeft tot doel U nadere uitleg te verstrekken over de operatie die U kortelings zal ondergaan. Deze informatie heeft u ongetwijfeld al besproken met de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE

PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE PATIËNTEN INFORMATIE CYSTE 2 Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten Voorvoetchirurgie

bewegingsstelsel info voor patiënten Voorvoetchirurgie bewegingsstelsel info voor patiënten Voorvoetchirurgie 01. Inleiding Antiflebitiskousen en postopschoen, als u die al hebt. Zoniet worden die op de afdeling besteld. Deze handleiding geeft u informatie

Nadere informatie

info voor patiënten Voorvoetchirurgie

info voor patiënten Voorvoetchirurgie info voor patiënten Voorvoetchirurgie 01. Inleiding Deze handleiding geeft u informatie over de voorbereiding en nabehandeling bij een voorvoetoperatie alsook over de ingreep zelf. 02. Voorbereiding Na

Nadere informatie

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS UW OPNAME IN HET ZIEKENHUIS WAT U MOET WETEN Wanneer? Datum: Uur: Waar meldt u zich aan? De kassa van kliniekgebouw K1 - K2 De kassa van kliniekgebouw K12 U wordt opgenomen op de dienst:.. Oncologie/0153

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux valgus).

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (Halux valgus)

Scheefstand van de grote teen (Halux valgus) Orthopedie Behandeling Scheefstand van de grote teen (Halux valgus) 2 Patiëntenvoorlichting 040 239 8413 patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Ort/ Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)/03

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Hallux valgus - dr. Cuypers

orthopedie informatiebrochure Hallux valgus - dr. Cuypers orthopedie informatiebrochure Hallux valgus - dr. Cuypers Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5 5. De operatie 5 6. Na de

Nadere informatie

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis

Infobrochure. Chirurgisch. dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch dagziekenhuis Infobrochure Chirurgisch Dagziekenhuis Mevrouw, mijnheer, Deze onthaalbrochure is opgesteld om uw verblijf in het dagziekenhuis zo aangenaam vlot mogelijk te laten

Nadere informatie

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen)

Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Hallux Valgus (scheefstaande grote teen) Uw orthopedisch chirurg heeft u geadviseerd om de grote teen recht te laten zetten. In deze folder wordt u informatie gegeven over de operatie, de periode na de

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Hallux valgus operatie. Dienst orthopedie-traumatologie

Hallux valgus operatie. Dienst orthopedie-traumatologie Dienst orthopedie-traumatologie Geachte heer Geachte mevrouw Met deze informatiebrochure wensen wij u te informeren over hallux valgus. Deze brochure helpt u om een beeld te vormen van de aandoening en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN

PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN PATIËNTEN INFORMATIE ZIEKTE VAN DUPUYTREN Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen

Nadere informatie

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus

Orthopedie. Hallux valgus en Hallux rigidus Orthopedie Hallux valgus en Hallux rigidus Inleiding Hallux valgus betekent een scheefstand van de grote teen. Hallux rigidus betekent verstijving van het grote teengewricht. Het gewricht van de grote

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan de grote teen (hallux

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Polsfractuur

orthopedie informatiebrochure Polsfractuur orthopedie informatiebrochure Polsfractuur Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5 5. De operatie 5 6. Na de operatie 6 7. Pijnmedicatie

Nadere informatie

Dagziekenhuis Heelkunde

Dagziekenhuis Heelkunde Dagziekenhuis Heelkunde Orthopedie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie patiënteninformatie algemene heelkunde Blindedarmoperatie ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Enkelfractuur

orthopedie informatiebrochure Enkelfractuur orthopedie informatiebrochure Enkelfractuur Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5 5. De operatie 5 6. Na de operatie 6 7.

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE

PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE PATIËNTEN INFORMATIE HYDROCÈLE Mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

Gebruik van een poortkatheter

Gebruik van een poortkatheter Gebruik van een poortkatheter Inhoud 1. Waarom heb ik een poortkatheter nodig? 2. Wat is een poortkatheter? 3. Hoe gebeurt de plaatsing van een poortkatheter? 4. Het gebruik van een poortkatheter 4.1.

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus

Voetoperatie. Orthopedie. Hallux Valgus Orthopedie Voetoperatie Hallux Valgus Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort in het ziekenhuis wordt opgenomen voor een operatie. Uw behandelend arts en de orthopedieconsulent

Nadere informatie

Droogspuiten van spataders op teelbal

Droogspuiten van spataders op teelbal Droogspuiten van spataders op teelbal INFORMATIEFOLDER Binnenkort zal uw kind een ingreep ondergaan waarvoor hij/zij een dag wordt opgenomen in het ziekenhuis. De ingreep van uw zoon noemen we een antegrade

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Tibiaplateaufractuur

orthopedie informatiebrochure Tibiaplateaufractuur orthopedie informatiebrochure Tibiaplateaufractuur Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 4 4. Dag van de opname 4 5. De operatie 5 6. Na de operatie

Nadere informatie

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4)

Orthopedie. Voorvoet operatie. Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Orthopedie Voorvoet operatie Hallux valgus (1) Hallux rigidus (2) Hamerteen (3), Klauwteen (4) Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw voet: een standcorrectie van de grote teen en/of een van de

Nadere informatie

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten

Tese: testiculaire sperma-extractie. informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie informatie voor patiënten Tese: testiculaire sperma-extractie 2 Tese: testiculaire sperma-extractie 3 INLEIDING 5 Wat houdt een teelbalbiopsie in 6 Ingreep Verdoving

Nadere informatie

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen

Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie Operatie bij een afwijkende stand van de grote teen Hallux valgus-operatie U heeft met uw orthopedisch chirurg afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een operatie aan

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus

Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Operatie aan een scheefstand van de grote teen Operatie hallux valgus Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een hallux valgus? 1 Waarom een operatie? 1 Voor de opname 2 2 Opname

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

PATIËNTEN INFORMATIE. Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) PATIËNTEN INFORMATIE Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Basis osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese

Orthopedie. Enkelartrodese of triple artrodese Orthopedie Enkelartrodese of triple artrodese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Het enkelgewricht wordt vastgezet. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

PATIËNTEN INFORMATIE. Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) PATIËNTEN INFORMATIE Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog

Nadere informatie

Gebroken enkel (Enkelfractuur)

Gebroken enkel (Enkelfractuur) Gebroken enkel (Enkelfractuur) Gebroken enkel (enkelfractuur) Het enkelgewricht wordt gevormd door de botdelen van het onderbeen en de voetwortel. Een gebroken enkel ontstaat vaak door een draaiende of

Nadere informatie

Otoplastie (correctie van afstaande oren) versie neus-keel-oorartsen

Otoplastie (correctie van afstaande oren) versie neus-keel-oorartsen Otoplastie (correctie van afstaande oren) versie neus-keel-oorartsen 0 B506 12-2018 Afstaande oren (ook flaporen genoemd) komen vaak voor. Een correctie van afstaande oren kan gebeuren bij volwassenen

Nadere informatie

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335

Slijmbeursoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Slijmbeursoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Chirurgie februari 2012 pavo 0335 Inleiding De chirurg heeft met u besproken dat bij u een slijmbeursoperatie nodig is. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Standscorrectie been. Ziekenhuis Gelderse Vallei Standscorrectie been Ziekenhuis Gelderse Vallei Bij u is een slijtage van het kniegewricht aan één zijde geconstateerd, een veel voorkomend probleem. Vaak is veroudering de oorzaak. Deze slijtage in het

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Tibiafractuur

orthopedie informatiebrochure Tibiafractuur orthopedie informatiebrochure Tibiafractuur Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5 5. De operatie 5 6. Na de operatie 8 7.

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

BOVENOOGLIDCORRECTIE

BOVENOOGLIDCORRECTIE BOVENOOGLIDCORRECTIE In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over een bovenooglidcorrectie in ons ziekenhuis. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Indien

Nadere informatie

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie)

abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) abdominale heelkunde informatiebrochure Blindedarmoperatie (appendectomie) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een blindedarmoperatie of appendectomie 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Mogelijke

Nadere informatie

VOETOPERATIES INLEIDING ALGEMENE INFORMATIE OVER VOETOPERATIES

VOETOPERATIES INLEIDING ALGEMENE INFORMATIE OVER VOETOPERATIES Voetoperaties VOETOPERATIES INLEIDING U bent op de wachtlijst geplaatst voor een voetoperatie. Deze operatie vindt meestal plaats in dagverpleging, maar kan ook gepaard gaan met een kortdurende opname.

Nadere informatie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie

Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Tibiakop osteotomie / knieoperatie Orthopedie Beter voor elkaar Hartelijk welkom op afdeling 5A Om tijdens uw opname alles goed te laten verlopen, willen wij u door deze folder van een aantal zaken op

Nadere informatie

Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus)

Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus) Orthopedie Scheefstand van de grote teen (Hallux valgus) www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Hallux valgus... 3 Mogelijke behandelingen... 3 Voorbereiding op de operatie en de opname... 4 Pre-operatieve

Nadere informatie

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie

Voetcorrectie. Hallux valgus of hallux rigidus. Orthopedie Voetcorrectie Hallux valgus of hallux rigidus Orthopedie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Voetcorrectie 3 2. Na de operatie 8 Voetcorrectie In deze brochure vindt u informatie over een voetcorrectie;

Nadere informatie

Hallux valgus voetoperatie

Hallux valgus voetoperatie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Hallux valgus voetoperatie Dienst kwaliteit E-mail: kwaliteit@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis vzw Maatschappelijke

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70

Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Opname voor een gynaecologische operatie Gynaecologie VE70 050 45 30 70 Inhoudsopgave Wat brengt u mee? 2 De opname 3 Bij opname de dag vóór de operatie 3 Bij opname de dag van de operatie zelf 4 Net vóór

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT

PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT PATIËNTEN INFORMATIE CORRECTIE NEUSTUSSEN- SCHOT Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog

Nadere informatie

Kijkoperatie van de enkel

Kijkoperatie van de enkel Orthopedie Behandeling Kijkoperatie van de enkel www.catharinaziekenhuis.nl 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl Ort/Kijkoperatie van de enkel/01-02-2010 Inhoud Bouw van

Nadere informatie

Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling

Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling Ontslagadviezen orthopedie na opname op de afdeling dagbehandeling Orthopedisch Centrum Máxima 1 Materiaal verwijderen uit arm de dag van de behandeling licht verteerbaar voedsel gebruiken. De volgende

Nadere informatie

De behandeling De behandeling van een enkelfractuur hangt af van de plek waar de breuk zit en hoe de botdelen ten opzichte van elkaar staan.

De behandeling De behandeling van een enkelfractuur hangt af van de plek waar de breuk zit en hoe de botdelen ten opzichte van elkaar staan. Gebroken enkel Het enkelgewricht wordt gevormd door de botdelen van het onderbeen en de voetwortel. Een gebroken enkel ontstaat vaak door een draaiende of een andere onnatuurlijke beweging. Een gebroken

Nadere informatie

Inhoudstafel 01. Voorwoord 02. Algemene informatie 03. Tips als voorbereiding op de ingreep 05. Noodzakelijke onderzoeken 06. De dag van opname 07

Inhoudstafel 01. Voorwoord 02. Algemene informatie 03. Tips als voorbereiding op de ingreep 05. Noodzakelijke onderzoeken 06. De dag van opname 07 inhoud Inhoudstafel 01 Voorwoord 02 Algemene informatie 03 Tips als voorbereiding op de ingreep 05 Noodzakelijke onderzoeken 06 De dag van opname 07 Opname op de afdeling 08 De dag van de ingreep 09 De

Nadere informatie

INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock)

INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock) INFOBROCHURE Locoregionale verdoving (Perifeer Zenuwblock) Beste patiënt, Je ondergaat binnenkort een operatie waarbij we mogelijks gebruikmaken van een locoregionale verdoving, ook zenuwblock genoemd.

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Dagziekenhuis Heelkunde

Dagziekenhuis Heelkunde Dagziekenhuis Heelkunde T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus)

Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) Standscorrectie en/ of verstijving grote teen (hallux valgus en hallux rigidus) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het ondergaan van een operatie waarbij uw grote teen wordt rechtgezet.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hallux valgus. (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie PATIËNTEN INFORMATIE Hallux valgus (scheefstand grote teen) Scarf osteotomie en Akin osteotomie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode

Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode 00 Kromstand grote teen Hallux Valgus Operatie, Chevronmethode Poli Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een standscorrectie van de grote teen. Dit wordt correctie van een hallux valgus

Nadere informatie

Wat houdt de ingreep in?

Wat houdt de ingreep in? Rhinoplastie U hebt interesse in een rhinoplastie of esthetische neuscorrectie. Deze folder vat de belangrijkste aspecten van de ingreep nogmaals samen. Wat houdt de ingreep in? Het doel van de rhinoplastie

Nadere informatie

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek

DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN. campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek DAGZIEKENHUIS VOOR KINDEREN campus Sint-Lucas, campus Volkskliniek Beste ouder, Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een dagopname.

Nadere informatie

X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers

X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers orthopedie informatiebrochure X-incisie (verwijderen slijmbeurs heup) dr. Jansegers Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5

Nadere informatie

Infofolder liesbreuk

Infofolder liesbreuk Infofolder liesbreuk Wat is een liesbreuk? Het lieskanaal is van nature een zwakke plek in de buikwand en een liesbreuk kan dus aangeboren zijn. Ze kan echter ook mede in de hand gewerkt worden door zwaar

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS

PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS PATIËNTEN INFORMATIE FIMOSIS Mijnheer Binnenkort word je opgenomen in het dagziekenhuis van het AZ Lokeren. Wij vragen je om deze folder aandachtig te lezen. Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk

heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk heelkunde 2 informatiebrochure Abdominale breuk Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een abdominale hernia of breuk 4 3. Voorbereiding 5 4. De operatie 5 5. Pijnmeting 6 6. Mogelijke verwikkelingen 7

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

Dagziekenhuis heelkunde

Dagziekenhuis heelkunde Dagziekenhuis heelkunde Infofolder daghospitalisatie Zorg dragen 2 Inleiding Binnenkort komt u naar het chirurgisch dagziekenhuis voor een kleine, heelkundige ingreep of een bepaalde therapie. Uw opname

Nadere informatie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie

Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie 00 Verplaatsen aanhechting knieschijfpees De tuberositas transpositie poli Orthopedie U krijgt een operatie aan de knie. Bij deze operatie wordt de aanhechting van de pees van de bovenbeenspieren verplaatst.

Nadere informatie

Verwijderen van een kwaadaardige huidtumor

Verwijderen van een kwaadaardige huidtumor Verwijderen van een kwaadaardige huidtumor In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over het verwijderen van een kwaadaardige huidtumor in ons ziekenhuis. Wij adviseren

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Hallux valgus correctie volgens Lapidus (operatie aan de voet)

Hallux valgus correctie volgens Lapidus (operatie aan de voet) Hallux valgus correctie volgens Lapidus (operatie aan de voet) Inleiding In samenspraak met uw orthopeed heeft u besloten een hallux valgus correctie volgens Lapidus uit te laten voeren. Een hallux valgus

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Arthroscopie. of kijkoperatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Arthroscopie. of kijkoperatie PATIËNTEN INFORMATIE Arthroscopie of kijkoperatie Inhoudsopgave De arthroscopie 4 De verdoving 4 Voordelen van een arthroscopie 5 Beperkingen van arthroscopie 5 Praktisch 6 Voor de ingreep 6 Na de ingreep

Nadere informatie

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen)

Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Hallux valgus (Scheefstand van de grote teen) Orthopedie OLV Ziekenhuis Aalst-Asse-Ninove Campus Aalst Moorselbaan 164 9300 Aalst T. 053 72 41 11 orthopedie@olvz-aalst.be Inleiding Een hallux valgus is

Nadere informatie

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen

Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen Voorvoetreconstructie Correctie hamertenen H15.029-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 De voet... 2 Wat is een hamerteen?... 2 Klachten bij een hamerteen... 3 Voorbereidingen voor uw opname... 3 Extra hulp

Nadere informatie

kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols

kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols kindergeneeskunde informatiebrochure Gebroken voorarm/pols Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorbereiding 4 3. In de operatiezaal 4 4. Na de ingreep 4 5. Nazorg thuis 5 6. Contactgegevens bij vragen 5 7.

Nadere informatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie

Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie Orthopedie Verwijderen van bevestigingsmateriaal na een botbreuk operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Verdoving... 4 Voorbereiding... 4 De opname... 4

Nadere informatie

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma

heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure AV Fistel informatiebrochure Sluiten laterale stoma heelkunde 2 heelkunde 2 informatiebrochure informatiebrochure AV Fistel Sluiten laterale stoma Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Voorstelling van de dienst 3. Ingreep: AV fistel 4. Preoperatieve onderzoeken

Nadere informatie

Vlot herstel na een darmoperatie

Vlot herstel na een darmoperatie Vlot herstel na een darmoperatie INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 DE OPNAME...5 1.1 Wat brengt u mee naar het ziekenhuis? 1.2 Wat gebeurt er de dag van de opname? 2 DE OPERATIE...6 2.1 Voor

Nadere informatie

orthopedie informatiebrochure Rotator cuff

orthopedie informatiebrochure Rotator cuff orthopedie informatiebrochure Rotator cuff Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Uitleg over de aandoening 4 3. Voorbereiding op de operatie 5 4. Dag van de opname 5 5. De operatie 5 6. Na de operatie 6 7. Pijnmedicatie

Nadere informatie

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis)

urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) urologie informatiebrochure Sachse/otis-urethrotomie (het opheffen van vernauwingen in de plasbuis) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Anatomie 4 3. Voorbereiding van de operatie 5 4. Uitleg over de ingreep

Nadere informatie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie

UZ LEUVEN. I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n. Neustussenschotoperatie. Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie UZ LEUVEN I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie Dienst neus-, keel- en oorziekten, gelaats- en halschirurgie I n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Neustussenschotoperatie

Nadere informatie

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum:

KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum: KINESITHERAPEUTISCHE BEHANDELING NA EEN TOTALE KNIEPROTHESE NAAM PATIENT: Datum: Aantal sessies:60 Sessies per week: 3-5/week DAG 0: Operatie DAG 1: Kinetec minstens 0-50 Extensiecontrole Circulatie-oefeningen

Nadere informatie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie

Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Poliklinische operaties Plastische Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis Afdeling Plastische Chirurgie december 2013 pavo 1005 U heeft een afspraak voor een poliklinische operatie op de polikliniek Plastische

Nadere informatie

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID )

Thyroidectomie. Wegname van de schildklier. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie maart 2016 (Object-ID ) Thyroidectomie Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Wegname van de schildklier Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 33 55 11 Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Dienst Gynaecologie Verloskunde

Dienst Gynaecologie Verloskunde Dienst Gynaecologie Verloskunde Informatie voor de patiënte Vaginale hysterectomie Vaginale hysterectomie is een operatie waarbij de baarmoeder wordt weggenomen langs vaginale weg. Een vaginale hysterectomie

Nadere informatie