In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep."

Transcriptie

1 Endometriose

2 In overleg met u is besloten tot de endometriose behandeling. Deze folder geeft u meer informatie over de ingreep. Endometriose is baarmoederslijmvlies dat rond de eileiders in het buikvlies groeit en de eileiders in hun werk stoort. Verklevingen en endometriose kunnen meestal behandeld worden om zo de kans op zwangerschap te vergroten. De menstruatie De menstruatiecyclus duurt ongeveer 28 dagen. Halverwege komt er een eitje vrij uit één van de twee eierstokken. Als dit eitje niet wordt bevrucht, dan laat het baarmoederslijmvlies na ongeveer twee weken los en komt het inclusief wat bloed naar buiten. Dit is de menstruatie (ongesteldheid). Niet één menstruatie is hetzelfde. Menstruaties verschillen ten aanzien van hevigheid, hoeveelheid bloedverlies, pijnlijkheid en duur. Oorzaak en klachten Zogenaamde retrograde menstruatie is de meest voorkomende oorzaak van endometriose. Tijdens de menstruatie komt er niet alleen bloed naar buiten, er loopt vrijwel altijd ook wat bloed via de eileiders terug de buikholte in. Er wordt dan besproken van retrograde menstruatie. Dit komt bij de meeste vrouwen voor, maar bij slechts een klein deel ontstaat er ook endometriose. De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn: Menstruatieproblemen; Chronische buikpijn; Pijnlijke geslachtsgemeenschap; Darm- en blaasproblemen tijdens de cyclus; Vermoeidheid; Onvruchtbaarheid. Diagnose en onderzoek Het duurt enige tijd, waarschijnlijk enkele jaren, voordat endometriose voelbaar en zichtbaar is bij onderzoek. Op jonge leeftijd wordt er daardoor bij inwendig onderzoek meestal geen afwijking gevonden. Dit betekent echter niet dat er geen endometriose aanwezig is of ontwikkeld wordt. Door middel van een laparoscopie (kijkoperatie in de buik) kan een gynaecoloog vaststellen of en in welke mate er sprake is van endometriose.

3 Behandelingsmogelijkheden Voor de behandeling van endometriose is het belangrijk om vast te stellen of de vrouw een kinderwens heeft of niet. Heeft de vrouw geen kinderwens (meer), dan moeten er twee sporen worden gevolgd. Enerzijds is het belangrijk dat de vrouw niet meer menstrueert, zodat er geen nieuwe endometriose kan ontstaan. Anderzijds is het belangrijk zorg te dragen voor weinig vrouwelijke hormonen in de circulatie, zodat bestaande endometriose niet worden gestimuleerd. Is er wel een kinderwens, dan is het verstandig om langs de gynaecoloog te gaan. Een endometriose verlaagt de kans op een zwangerschap aanzienlijk. Een gynaecoloog kan u beter adviseren en eventueel behandelen. Die gynaecoloog kan u diverse behandelingen adviseren: - Symptomatische handeling. Hierbij wordt niet zozeer de endometriose behandeld, maar worden wel de symptomen aangepakt. - Hormonale behandeling. Bij de hormonale behandeling wordt er gebruik gemaakt van medicijnen, die de aanpak van hormonen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies, de eisprong en de menstruatie beïnvloeden. De verklevingen of cysten moeten wel kleine zijn dan 2 cm in doorsnede. Zijn deze groter, dan heeft een hormonale behandeling geen effect. - Mirenaspiraal. De Mirenaspiraal geeft een hormoon af, waardoor het baarmoederslijmvlies in een soort rustfase terecht komt. Hierdoor wordt het endometriose onderdrukt. Daarnaast voorkomt de spiraal zwangerschap en vermindert of verdwijnt de bloedingen. Een voordeel van de Mirenaspiraal ten opzichte van de pil is dat de hormonen zeer plaatselijk in het lichaam aanwezig is. - Chirurgische behandeling. Zie de operatie. - Gecombineerde behandeling. Bij een gecombineerde behandeling wordt er voor of na de chirurgische ingreep een hormonale behandeling toegepast, om het effect van de ingreep te verhogen. - Pijnbehandeling. Het belangrijkste symptoom van endometriose is pijn. Pijn kan op verschillende manieren bestreden worden; door middel van pijnstillers, TENS of pijnprogramma. De pijnstiller zorgt ervoor dat u tijdelijk minder of geen pijn voelt. Bij de TENS methode geeft een TENS apparaatje een elektrisch stroompje af, waarmee bepaalde zenuwen in de huid geprikkeld kunnen worden. Dit neemt niet de oorzaak van de klachten weg, maar werkt als pijnstiller. Een pijnprogramma heeft als doel de pijn te verminderen en u zo goed mogelijk leren omgaan met de pijn.

4 Voorbereidingen voor de operatie U heeft tijdens uw consult overlegd met uw behandelaar over de inname van medicijnen vóór de ingreep. Als de huid van het behandelgebied behaard is, verzoeken wij u het behandelgebied niet zelf te scheren of op een andere manier te ontharen. Als uw behandelaar scheren noodzakelijk acht, gebeurt dit op de behandelkamer. Verhindering Als u verhinderd bent om op het afgesproken tijdstip voor de ingreep te komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Medisch Centrum Amstelveen, tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden. Met u maken we dan een nieuwe afspraak. De dag van de operatie U meldt zich op de dag van de operatie nuchter op het afgesproken tijdstip bij de receptie van Medisch Centrum Amstelveen. Eventuele medicatie kan, volgens de afspraken die zijn gemaakt tijdens de preoperatieve screening, worden ingenomen met een slokje water. Nadat u zich gemeld heeft bij de receptie kunt u plaatsnemen in ons Atrium. Een medewerker brengt u naar de operatiekamers, alwaar u voorbereid wordt op de operatie. De opnametijd is niet altijd de operatietijd. Tijdens uw preoperatief consult en op de dag van de operatie heeft u overleg met de anesthesieassistent en anesthesist over welke anesthesietechniek bij u zal worden toegepast. De operatie Tijdens de operatie worden er zoveel mogelijke endometriosehaarden, cysten en verklevingen verwijderd. Er zijn drie vormen van chirurgie voor endometriose: - Laparoscopie Laparoscopische chirurgie betekent letterlijk: kijkoperatie in de buik. Dit is een vorm van minimaal invasieve chirurgie, wat betekent dat er slechts een aantal kleine snedes in de buik worden gemaakt. Dit heeft een aantal voordelen: de kans op infectie is aanzienlijk kleiner en de herstelperiode is korter. Daarnaast zijn er nauwelijks blijvende littekens. Via de kleine incisies worden een laparoscoop, ofwel kijkbuis en instrumenten ingebracht. De videobeelden worden op een scherm getoond en er wordt dus als het ware op scherm geopereerd. De gynaecoloog kan de cysten of verklevingen verwijderen door ze weg te snijden, te branden of te laseren. De hersteltijd van deze laparoscopische ingreep is ongeveer één week. - Conservatieve laparotomie Bij een conservatieve laparotomie wordt de buik, in tegenstelling tot de laparoscopische ingreep, volledig open gelegd. Tijdens de operatie verwijdert de gynaecoloog zoveel mogelijk endometriose en verklevingen. Doordat de buik volledig open ligt kunnen er grotere cysten en meer gecompliceerde endometriosehaarden worden verwijderd. Hierdoor is de herstelperiode aanzienlijk langer. Na de operatie verblijft de patiënt ongeveer 5 dagen in het ziekenhuis verblijven. Daarna duurt het herstel nog 3 tot 6 weken.

5 - Hysterectomie Mochten eerder genoemde behandelingen niet het gewenste effect hebben, dan kunt u een hysterectomie overwegen. Bij deze behandeling wordt de baarmoeder en daarmee zoveel mogelijk endometriosehaarden en verklevingen door de gynaecoloog verwijderd. Indien nodig kan ook één of beide eierstok(ken) en eileider(s) verwijderd worden. Bij een totale hysterectomie wordt naast de baarmoeder ook de cervix (baarmoederhals) verwijderd. Als de eierstokken niet worden verwijderd, dan is de kans groot dat de endometriose terugkeert. De achtergebleven haarden worden door de oestrogeen, die door de eierstokken wordt geproduceerd, gestimuleerd om te groeien. Worden de eierstokken verwijderd, dan kom je in een vervroegde menopauze terecht. De kans dat de endometriose terugkeert is hierdoor kleiner, maar er kunnen wel effecten van een te vroege menopauze optreden, zoals botontkalking. Om dit tegen de gaan kunt u hormoonvervangende therapie overwegen. U neemt oestrogeen in, waardoor de kans bestaat dat u endometriose houdt of dat deze terugkeert. Endometriose kan ook terugkeren doordat een ander orgaan, zoals de bijnierschors, oestrogeen aanmaakt. Direct na de operatie Direct na de ingreep wordt u naar de verkoever, de uitslaapkamer, gebracht. In de meeste gevallen verblijft u één of meerdere nachten bij Medisch Centrum Amstelveen. De buik kan pijnlijk en gezwollen zijn. Ontslag Afhankelijk van de uitgevoerde ingreep kunt u een dag na de ingreep of na ongeveer 5 dagen weer naar huis.

6 Weer thuis Nazorg U mag de eerste dagen niet baden en zwemmen. Droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. Na een week mag u weer douchen. Meestal heeft u geen pijnstiller nodig; zo nodig u mag paracetamol innemen. Poliklinische controle Ongeveer 6 weken na de ingreep komt u voor controle bij de gynaecoloog. Adviezen en leefregels Het is verstandig na de ingreep rust te houden, dus niet te sporten of fysiek werk te verrichten. Druk op uw buik moet u zoveel mogelijk vermijden. Complicaties Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico's van een operatie zoals trombose, nabloeding en wondinfectie. Mocht u een van bovenstaande complicaties opmerken na de operatie, bel dan met Medisch Centrum Amstelveen. Tussen uur zijn wij te bereiken op: Tussen uur zijn wij te bereiken op: Zorgkaart Nederland Zorgkaart Nederland biedt een compleet en onafhankelijk overzicht van zorgaanbieders in Nederland. Bent u behandeld in Medisch Centrum Amstelveen? Waardeer ons dan op Zorgkaart Nederland ( Hiermee helpt u andere bezoekers die op zoek zijn naar een zorgverlener en met uw feedback kunnen wij onze dienstverlening verder verbeteren. Alvast bedankt.

7 Medisch Centrum Amstelveen Burgemeester Haspelslaan NC Amstelveen Volg ons ook op Facebook en Twitter

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Oorcorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Bent u niet blij met uw oren? Staan ze

Nadere informatie

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Neuscorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een neuscorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De neus is een belangrijk onderdeel van

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie Buikwandcorrectie Inleiding Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn zwangerschap, sterk afslanken en veroudering. De buikhuid plus

Nadere informatie

Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren

Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren Lipofilling Verplaatsen van eigen vet om de contouren van het lichaam te verbeteren Inleiding Na een operatie, ongeval of bestraling, maar ook door veroudering kunnen afwijkingen en veranderingen ontstaan

Nadere informatie

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder

Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Cuff-repair schouderoperatie Ofwel Gescheurde pees/pezen in uw schouder Inleiding U heeft één of meerdere gescheurde pezen in uw schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u wordt geopereerd

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie

Voorbereiding vóór de operatie De dag van de operatie Buikwandcorrectie Inleiding Wanneer de buikwand wordt opgerekt kan deze slap worden. Veel voorkomende oorzaken van een slappe buikwand zijn zwangerschap, sterk afslanken en veroudering. De buikhuid plus

Nadere informatie

Arthroscopie Elleboog

Arthroscopie Elleboog Arthroscopie Elleboog Inleiding In overleg met uw orthopedisch chirurg heeft u besloten om een kijkoperatie van uw elleboog te ondergaan. Een kijkoperatie wordt ook wel een arthroscopie genoemd. Deze folder

Nadere informatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie Ooglidcorrectie Inleiding In overleg met u is besloten tot het ooglidcorrectie van het boven- of onderooglid. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. De huid van het

Nadere informatie

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet

Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Morton neuroom operatie Goedaardige zwelling van een zenuw aan de voorzijde van uw voet Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan goedaardige zwelling van een zenuw (neuroom) in de voorzijde

Nadere informatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie

Inleiding Voorbereiding vóór de operatie Liposuctie Inleiding Liposuctie (liposculpture) is het wegzuigen van abnormale vetophopingen. Deze vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen.

Nadere informatie

Achillespees- of kuitspierverlenging

Achillespees- of kuitspierverlenging Achillespees- of kuitspierverlenging Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie om uw achillespees of kuitspier (gastrocslide) meer lengte te geven. In deze folder vindt u meer informatie

Nadere informatie

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen

Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Calcaneus osteotomie Operatie aan uw hielbeen Inleiding In overleg met u is besloten tot een operatie aan uw hielbeen (calcaneus). Deze folder geeft u meer informatie over de gang van zaken rondom deze

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Ontslag Na de ingreep kunt u direct naar huis.

Ontslag Na de ingreep kunt u direct naar huis. Injectables Inleiding Injectables zijn injectievloeistoffen die met een dun naaldje onder de huid worden ingebracht. Het doel daarvan is om rimpels en plooien in het gezicht te laten verdwijnen en de gezichtscontouren

Nadere informatie

Hysteroscopie. Inleiding

Hysteroscopie. Inleiding Hysteroscopie Inleiding Deze brochure geeft informatie over een hysteroscopie. Hierin staat waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek kunt verwachten. De in deze brochure vermelde informatie

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Verwijderen van de eileider/eierstok met de laparoscoop (laparoscopische adnex extirpatie)

Maatschap Gynaecologie. Verwijderen van de eileider/eierstok met de laparoscoop (laparoscopische adnex extirpatie) Maatschap Gynaecologie Verwijderen van de eileider/eierstok met de laparoscoop (laparoscopische adnex extirpatie) Algemeen U arts heeft met u besproken dat uw eileider(s)/eierstok(ken) via een ingreep

Nadere informatie

Verwijderen van de baarmoeder

Verwijderen van de baarmoeder Verwijderen van de baarmoeder Inleiding Deze folder is bedoeld voor vrouwen die overwegen hun baarmoeder te laten verwijderen in verband met een goedaardige afwijking van de baarmoeder. Bij een goedaardige

Nadere informatie

Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder

Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder Neerplastiek schouderoperatie Ofwel Vernauwing in de schouder Inleiding U heeft een vernauwing in de schouder. Met uw behandelend arts heeft u afgesproken dat u een schouderoperatie, de zogenaamde Neerplastiek

Nadere informatie

Informatie Novasurebehandeling

Informatie Novasurebehandeling Informatie Novasurebehandeling Gynaecologie alle aandacht U heeft een afspraak voor een poliklinische Novasurebehandeling op...dag...... om...uur. U meldt zich bij de informatiebalie in de centrale hal,

Nadere informatie

Gynaecologie. Endometriose

Gynaecologie. Endometriose Gynaecologie Endometriose 1 Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat er bij u een endometriose aanwezig is. In deze folder wordt besproken wat endometriose is, welke verschijnselen als gevolg hiervan kunnen

Nadere informatie

Diagnostische laparoscopie. kijken in de buikholte

Diagnostische laparoscopie. kijken in de buikholte Diagnostische laparoscopie kijken in de buikholte 2 Inleiding In deze folder krijgt u uitleg over een laparoscopie (kijken in de buikholte). Laparoscopie betekent: in de buik (= laparo) kijken (= scopie).

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting

Patiëntenvoorlichting Patiëntenvoorlichting Sterilisatie van de vrouw In het kort Een sterilisatie is een operatie om definitief (voor altijd) te voorkomen dat u zwanger wordt. De eileiders worden afgesloten. Zo kunnen zaadcellen

Nadere informatie

Spataderen in de balzak

Spataderen in de balzak 00 Spataderen in de balzak Varicocele Poli Urologie 1 U krijgt binnenkort een varicocele-operatie. Deze folder kan u helpen zich goed voor te bereiden op de ingreep. Wat is een varicocele? Bij een varicocele

Nadere informatie

Laparoscopie en laparotomie

Laparoscopie en laparotomie juli 18 gynaecologie Laparoscopie en laparotomie De gynaecoloog heeft in overleg met u besloten een laparoscopische operatie (kijkoperatie) of een laparotomie (buikoperatie) uit te voeren. Bij een laparoscopische

Nadere informatie

Transvaginale HydroLaparoscopie (THL)

Transvaginale HydroLaparoscopie (THL) Transvaginale HydroLaparoscopie (THL) Afdeling gynaecologie en verloskunde In deze brochure informeren wij u over het onderzoek Transvaginale HydroLaparoscopie (THL). Uw arts heeft u verteld waarom het

Nadere informatie

NovaSure behandeling. Gynaecologie. alle aandacht

NovaSure behandeling. Gynaecologie. alle aandacht NovaSure behandeling Gynaecologie alle aandacht NovaSure behandeling Inleiding Vrouwen met (hevig/onregelmatig) menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens (meer) hebben, komen voor deze behandeling in

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Gescheurde achillespees

Gescheurde achillespees Gescheurde achillespees Inleiding In overleg met u is besloten tot operatief herstel van uw achillespeesruptuur (gescheurde achillespees). Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie Informatie voor vrouwen. Poli Gynaecologie

Laparoscopische sterilisatie Informatie voor vrouwen. Poli Gynaecologie 00 Laparoscopische sterilisatie Informatie voor vrouwen Poli Gynaecologie 1 Informatie voor vrouwen die een laparoscopische sterilisatie krijgen. U heeft gekozen voor een laparoscopische sterilisatie.

Nadere informatie

Kijkoperatie in de buik (Laparoscopie)

Kijkoperatie in de buik (Laparoscopie) Kijkoperatie in de buik (Laparoscopie) Inhoudopgave Reden om een laparoscopie uit te voeren.. 3 - Buikpijn... 3 - Sterilisatie...... 5 - Onderzoek bij onvruchtbaarheid.... 5 - Overige redenen voor een

Nadere informatie

Inleiding Wat is een Diskitbehandeling? Voor de operatie Uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een Diskitbehandeling? Voor de operatie Uit voorzorg is het niet Diskitbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een diskitbehandeling toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Inleiding Wat is een SI-blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een SI-blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet SI blokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een SI-blokkade toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke resultaten.

Nadere informatie

Laparoscopische tubectomie

Laparoscopische tubectomie Laparoscopische tubectomie In overleg met uw arts heeft u besloten om een laparoscopische tubectomie te ondergaan. Dit is een operatie waarbij, via kleine gaatjes in de buik, de eileider(s) verwijderd

Nadere informatie

Therapeutische laparoscopie. kijken in de buikholte

Therapeutische laparoscopie. kijken in de buikholte Therapeutische laparoscopie kijken in de buikholte Inleiding In deze folder krijgt u uitleg over een therapeutische laparoscopie. Laparoscopie betekent: in de buik (= laparo) kijken (= scopie). Bij een

Nadere informatie

Baarmoeder- operatie

Baarmoeder- operatie Baarmoeder- operatie Verwijdering van de baarmoeder via de vagina (vaginale uterus extirpatie) Verwijdering van de baarmoeder door middel van een kijkbuisoperatie (= Laparoscopische hysterectomie) Verwijdering

Nadere informatie

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn:

Laparoscopie Inleiding De redenen voor laparoscopie Sterilisatie Buikpijn Mogelijke oorzaken zijn: Laparoscopie Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Bij een laparoscopie kunnen de organen in de buikholte worden bekeken; ze komen ook binnen bereik voor eenvoudige

Nadere informatie

Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Epidurale injectie Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een epiduraal injectie toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Inleiding Wat is een wortelblokkade?

Inleiding Wat is een wortelblokkade? Wortelblokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een zenuwwortelblokkade toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Poliklinische Novasure behandeling bij hevig menstrueel bloedverlies

Poliklinische Novasure behandeling bij hevig menstrueel bloedverlies Poliklinische Novasure behandeling bij hevig menstrueel bloedverlies Afdeling gynaecologie U heeft met uw arts afgesproken dat u een Novasure behandeling gaat krijgen op de polikliniek onder lokale verdoving.

Nadere informatie

Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies

Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies Via de NovaSure-methode Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het slijmvlies

Nadere informatie

Transvaginale HydroLaparoscopie (THL)

Transvaginale HydroLaparoscopie (THL) Transvaginale HydroLaparoscopie (THL) Afdeling gynaecologie en verloskunde In deze folder informeren wij u over het onderzoek Transvaginale HydroLaparoscopie (THL). Uw arts heeft u verteld waarom het onderzoek

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Laparoscopie = kijkoperatie in de buik

Laparoscopie = kijkoperatie in de buik gynaecologie informatiebrochure Laparoscopie = kijkoperatie in de buik 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een laparoscopie? 4 4. Hoe wordt een laparoscopie uitgevoerd? 8 5. In de praktijk 8 6. Mogelijke

Nadere informatie

Verwijdering van de baarmoeder

Verwijdering van de baarmoeder Verwijdering van de baarmoeder In overleg met uw gynaecoloog heeft u besloten uw baarmoeder te laten verwijderen. Deze folder geeft u meer informatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering

Baarmoederverwijdering 00 Baarmoederverwijdering d.m.v. een kijkoperatie Poli Gynaecologie U heeft samen met uw arts de beslissing genomen dat uw baarmoeder verwijderd wordt via van een kijkoperatie (laparoscopische verwijdering).

Nadere informatie

Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. via de NovaSure methode

Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies. via de NovaSure methode Het verwijderen van het baarmoederslijmvlies via de NovaSure methode Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat het baarmoederslijmvlies verwijderd gaat worden via de NovaSure methode. In deze

Nadere informatie

Inleiding Wat is een facetdenervatie? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een facetdenervatie? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Facetblokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een facetblokkade of SI-denervatie toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE)

EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE) Gynaecologie EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE) INLEIDING De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument, de

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE

PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE PATIËNTENINFORMATIE ENDOMETRIOSE 2 ENDOMETRIOSE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de aandoening endometriose. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Laparoscopie door de gynaecoloog

Laparoscopie door de gynaecoloog Laparoscopie door de gynaecoloog Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Gynaecologie januari 2012 pavo 0395 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een laparoscopie (kijkoperatie)

Nadere informatie

Laparoscopie algemene informatie

Laparoscopie algemene informatie Laparoscopie algemene informatie 2 Bronvermelding Bij de tot standkoming van deze brochure is gebruik gemaakt van de brochure: de laparoscopische operatie.(nvog-1996, Utrecht) 3 Inleiding Uw gynaecoloog

Nadere informatie

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Albert Schweitzer ziekenhuis november 2007 pavo 0592 Inleiding U bent bij de gynaecoloog onder behandeling. Daarbij is gebleken dat u een of meer vleesbomen

Nadere informatie

Laparoscopie een kijkje in de buikholte

Laparoscopie een kijkje in de buikholte Laparoscopie een kijkje in de buikholte Inleiding Een laparoscopie is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte kan kijken. De arts maakt één of twee kleine

Nadere informatie

Poliepen Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in

Poliepen Poliepen zijn goedaardige slijmvliesgezwellen op een steeltje. Ze kunnen in Curettage Uw behandelend arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog verricht. In deze folder kunt u nalezen wat een curettage inhoudt. Wij adviseren u de informatie goed

Nadere informatie

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte

Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Patiënteninformatie Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte Diagnostische laparoscopie of kijkonderzoek van de buikholte In deze patiëntenbrochure vind je algemene informatie over

Nadere informatie

Inleiding Opname De behandeling

Inleiding Opname De behandeling LAPAROSCOPIE 17834 Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de specialist met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de buikholte

Nadere informatie

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde. U wordt verzocht uw afsprakenkaart mee te nemen.

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de polikliniek Gynaecologie & Verloskunde. U wordt verzocht uw afsprakenkaart mee te nemen. NOVASURE 1228 Inleiding U komt in aanmerking voor de NovaSure behandeling. Deze behandeling is bedoeld voor vrouwen met te hevig menstrueel bloedverlies, die geen kinderwens meer hebben. Voor de behandeling

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken. Algemene informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken. Algemene informatie Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Algemene informatie Inleiding U heeft met uw gynaecoloog gesproken over het verwijderen van uw baarmoeder en/of eierstokken. Deze folder geeft u algemene

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen Uterusextirpatie

Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen Uterusextirpatie Baarmoederverwijdering bij goedaardige aandoeningen Uterusextirpatie Afdeling gynaecologie en verloskunde 1 Inleiding Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor het verwijderen van de baarmoeder. In medische

Nadere informatie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Curettage. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Curettage Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Uw arts heeft een curettage geadviseerd. Deze ingreep wordt door de gynaecoloog in het ziekenhuis verricht. Tijdens de curettage wordt met een soort lepeltje,

Nadere informatie

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden

Besnijdenis. Informatie voor patiënten. F december Medisch Centrum Haaglanden Besnijdenis Informatie voor patiënten F0308-3415 december 2010 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44 44

Nadere informatie

Inleiding Wat is een behandeling met ozon? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een behandeling met ozon? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Ozonbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een behandeling met ozon toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE) FRANCISCUS VLIETLAND

EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE) FRANCISCUS VLIETLAND EEN KIJKJE IN DE BUIKHOLTE (LAPAROSCOPIE) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument,

Nadere informatie

Inleiding Wat is een gynaecologische laparoscopie?

Inleiding Wat is een gynaecologische laparoscopie? Laparoscopie Inleiding Deze brochure geeft informatie over een gynaecologische laparoscopie. Hierin staat waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek kunt verwachten. De in deze brochure vermelde

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over sterilisatie van vrouwen. Verschillende aspecten komen aan bod. De gynaecoloog

Nadere informatie

gynaecologie informatiebrochure Laparoscopie

gynaecologie informatiebrochure Laparoscopie gynaecologie informatiebrochure Laparoscopie 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een laparoscopie? 4 4. Hoe wordt een laparoscopie uitgevoerd? 8 5. In de praktijk 8 6. Mogelijke klachten na de laparoscopie

Nadere informatie

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden

Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent bij de gynaecoloog onder behandeling. Daarbij is gebleken dat u

Nadere informatie

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een hysteroscopie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Diagnostische laparoscopie. Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN

Diagnostische laparoscopie. Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN Diagnostische laparoscopie Kijkonderzoek van de buikholte INFORMATIE VOOR PATIËNTEN INHOUDSTAFEL Wat is een diagnostische laparoscopie? 3 Waarom een diagnostische laparoscopie? 3 Langdurige buikpijn 3

Nadere informatie

Laparoscopie kijkje in de buikholte

Laparoscopie kijkje in de buikholte Laparoscopie kijkje in de buikholte Inleiding Uw gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal instrument, de laparoscoop, in de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Kijkoperatie (laparoscopie) voor vruchtbaarheidsonderzoek

Patiënteninformatie. Kijkoperatie (laparoscopie) voor vruchtbaarheidsonderzoek Kijkoperatie (laparoscopie) voor vruchtbaarheidsonderzoek Patiënteninformatie Kijkoperatie (laparoscopie) voor vruchtbaarheidsonderzoek 1 Wat is een laparoscopie? 2 Wat is een hysteroscopie? 3 Welke afwijkingen

Nadere informatie

Voorbereiding vóór de operatie

Voorbereiding vóór de operatie Facelift Inleiding Naarmate men ouder wordt, treden er gelaatsveranderingen op. De spankracht van de gelaatshuid gaat verminderen. De continue samentrekking van de gelaat- en halsspieren leidt tot verdieping

Nadere informatie

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn?

Wat kunnen de klachten zijn bij chronische buikpijn? Chronische buikpijn In het kort Chronische buikpijn is pijn onder in de buik die langer dan drie maanden bestaat en de dagelijkse bezigheden meestal nadelig beïnvloedt. De gynaecoloog zal een onderzoek

Nadere informatie

Carpale-tunnel-syndroom

Carpale-tunnel-syndroom Chirurgie Carpale-tunnel-syndroom i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij het Carpale-tunnel-syndroom is een gevoelszenuw in de pols bekneld geraakt. De zenuw heet de Nervus Medianus of

Nadere informatie

Diagnostische Hysteroscopie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Diagnostische Hysteroscopie. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Diagnostische Hysteroscopie Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inhoudopgave Wat is een diagnostische hysteroscopie? 4 Redenen voor een diagnostische hysteroscopie 4 Wanneer vindt het onderzoek plaats? 4

Nadere informatie

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap Buitenbaarmoederlijke zwangerschap In overleg met uw gynaecoloog is er besloten om u op te nemen op de afdeling Bijzondere Chirurgie/Urologie omdat u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap heeft. Dit wordt

Nadere informatie

Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering. (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie)

Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering. (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie) Kijkoperatie voor lymfeklierverwijdering bij prostaatkanker (Laparoscopische Pelviene Lymfeklierdissectie) Inhoudsopgave Inleiding... 1 De operatie... 1 Voorbereiding... 1 De operatie... 1 Waarom een kijkoperatie?...

Nadere informatie

Vleesbomen in de baarmoeder

Vleesbomen in de baarmoeder Vleesbomen in de baarmoeder Behandelingsmogelijkheden Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent bij de gynaecoloog onder behandeling. Daarbij is gebleken dat u

Nadere informatie

Curettage na een miskraam

Curettage na een miskraam Curettage na een miskraam U hebt een miskraam gehad. Omdat er mogelijk nog weefsel in de baarmoeder is achtergebleven, adviseert uw behandelend arts een curettage. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog

Nadere informatie

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een hysteroscopie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Onderzoek en behandeling van myomen

Onderzoek en behandeling van myomen Onderzoek en behandeling van myomen Afdeling gynaecologie mca.nl Inhoudsopgave Wat zijn myomen? 3 Onderzoek 4 Behandeling 5 Behandeling met medicijnen 5 Operaties met behoud van de baarmoeder 7 Verwijdering

Nadere informatie

Endometriose. Afdeling Gynaecologie

Endometriose. Afdeling Gynaecologie Endometriose Afdeling Gynaecologie Endometriose Endometriose is de situatie waarbij baarmoederslijmvlies buiten de holte van de baarmoeder voorkomt. Ongeveer een op de tien vrouwen lijdt aan endometriose.

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken

Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Het verwijderen van de baarmoeder en/of eierstokken Algemene informatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft met uw gynaecoloog gesproken over het verwijderen

Nadere informatie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie 00 Nier verwijderen via een kijkoperatie Poli Urologie De uroloog heeft met u besproken wat de reden is om uw nier te verwijderen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nier te verwijderen zoals:

Nadere informatie

Haglundse exostose. Orthopedie

Haglundse exostose. Orthopedie Haglundse exostose Orthopedie Haglundse exostose Voor een operatieve behandeling van een Haglundse exostose of syndroom van Haglund wordt gekozen wanneer er sprake is van blijvende klachten, ondanks een

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie. Door de gynaecoloog

Laparoscopische sterilisatie. Door de gynaecoloog Laparoscopische sterilisatie Door de gynaecoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een laparoscopische

Nadere informatie

Myomen. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Myomen. Ziekenhuis Gelderse Vallei Myomen Ziekenhuis Gelderse Vallei Deze brochure geeft informatie over myomen. Er wordt beschreven wat myomen zijn en welke klachten ze kunnen veroorzaken. Ook onderzoeks- en behandelingsmogelijkheden komen

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Inleiding U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het A12 Oncologisch Centrum bent u zo goed mogelijk

Nadere informatie

Laparoscopische electrocoagulatie van de eierstokken (LEO)

Laparoscopische electrocoagulatie van de eierstokken (LEO) Laparoscopische electrocoagulatie van de eierstokken (LEO) Deze folder informeert u over de laparoscopische electrocoagulatie van de eierstokken (LEO). U kunt hierin lezen waarom deze operatie wordt uitgevoerd,

Nadere informatie

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2

p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e 2 Laparoscopie Inleiding In deze brochure leest u meer over de laparoscopie en krijgt u tips en adviezen voor na de ingreep. Een laparoscopie is een kijkoperatie waarbij een gynaecoloog met behulp van een

Nadere informatie

Laparoscopie. Door de gynaecoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Laparoscopie. Door de gynaecoloog. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Laparoscopie Door de gynaecoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een laparoscopie (kijkoperatie) in uw buik.

Nadere informatie

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder

Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie kijken in de baarmoeder Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder) Binnenkort komt u naar de Ommelander Ziekenhuis Groep voor een hysteroscopie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Hysteroscopie onder narcose

Hysteroscopie onder narcose Hysteroscopie onder narcose Uw behandelend arts heeft een hysteroscopie geadviseerd. Deze ingreep wordt door een gynaecoloog verricht. In deze folder kunt u nalezen wat een hysteroscopie inhoudt. Wij adviseren

Nadere informatie

Laparoscopie Diagnostisch of operatief

Laparoscopie Diagnostisch of operatief Dienst Gynaecologie Verloskunde Informatie voor de patiënte Laparoscopie Diagnostisch of operatief Laparoscopie is een kijkoperatie waarbij in de buikholte wordt gekeken. Wanneer de ingreep enkel dient

Nadere informatie

Tennisarm / Golfersarm

Tennisarm / Golfersarm Tennisarm / Golfersarm Algemeen In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een kleine operatie aan de arm wordt verricht. In deze folder leest u hoe de operatie in Bernhoven wordt uitgevoerd.

Nadere informatie

Patiënteninformatie Operatieve laparoscopie

Patiënteninformatie Operatieve laparoscopie Patiënteninformatie Operatieve laparoscopie Operatieve laparoscopie In deze patiëntenbrochure vind je algemene informatie over de operatieve laparoscopie. Deze brochure beschrijft de zorg die de gynaecoloog

Nadere informatie

Hysteroscopie. Kijken in de baarmoeder

Hysteroscopie. Kijken in de baarmoeder Hysteroscopie Kijken in de baarmoeder 1 De diagnostische hysteroscopie Deze brochure geeft informatie over de diagnostische hysteroscopie. Hierin staat waarvoor dit onderzoek dient en wat u van dit onderzoek

Nadere informatie

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder

Adviezen na een operatie aan de baarmoeder Adviezen na een operatie aan de baarmoeder U heeft zojuist een operatie aan de baarmoeder ondergaan. Hierdoor kunt u nog niet zoveel doen. In het Kankercentrum bent u zo goed mogelijk voorbereid op de

Nadere informatie