Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding Wat is een epidurale injectie? Voorbereiding voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet"

Transcriptie

1 Epidurale injectie

2 Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een epiduraal injectie toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke resultaten. Wat is een epidurale injectie? De epidurale ruimte bevindt zich in het wervelkanaal. Deze ruimte ligt tussen het harde ruggenmergvlies en de binnenzijde van het wervelkanaal dat het ruggenmerg omgeeft. De epidurale ruimte bevat bindweefsel, bloedvaten en de uit het ruggenmerg uittredende zenuwwortels. Het kan nodig zijn om in deze ruimte medicamenten in te spuiten, bijvoorbeeld pijnstillers of ontstekingremmende geneesmiddelen om zodoende de pijn proberen te behandelen. De epidurale ruimte is vanaf de onderkant van de schedel tot aan de stuit. Daarom kan de epidurale injectie, afhankelijk van de plaats van de pijn over dit gehele traject gebeuren: ter hoogte van de lendenen (lumbaal) ter hoogte van de borst (thoracaal) ter hoogte van de nek (cervicaal) Voorbereiding voor de behandeling Informeer uw arts vóór de behandeling over een (mogelijke) zwangerschap. Informeer uw arts over medicijnen die u gebruikt en of u allergisch bent voor medicijnen als jodium, contrastmiddel, pijnstillers en of antibiotica. Indien u antistollingsmiddelen (bloedverdunners) gebruikt zoals Sintrom, Acenocoumarol, Marcoumar, of Fenprocoumon waarvoor controle bij de trombosedienst noodzakelijk is, moet u deze tijdelijk stoppen. Hoelang u moet stoppen, wisselt per persoon. Voor meer details kunt u het beste contact opnemen met de trombosedienst (tel ) zodra u de datum van behandeling weet. Indien u bloedverdunners gebruikt buiten de trombosedienst om zoals Ascal, Acetylsalicylzuur of Plavix dan dient u hier één week voor de behandeling mee te stoppen. Na de behandeling kunt u deze medicijnen weer innemen. Nogmaals: uit voorzorg is het niet toegestaan dat u zelf naar huis rijdt, dus wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis kan brengen. Verhindering Als u ziek bent, koorts heeft of om andere redenen verhinderd bent om op het afgesproken tijdstip voor de ingreep te komen, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met Medisch Centrum Amstelveen, tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer In uw plaats kan dan iemand anders geholpen worden. Met u maken we dan een nieuwe afspraak.

3 De dag van de behandeling Een kwartier voor de behandeling wordt u verwacht in het ziekenhuis, waar u na aanmelding bij de balie, plaats neemt in de wachtruimte. Deze grenst aan de behandelkamer, waar u wordt binnen gehaald door de verpleegkundige en/of de behandelend arts voor uw behandeling. Bij sommige individuele omstandigheden wordt vooraf aan de behandeling een infuus in de hand geplaatst. De behandeling Tijdens de behandeling zit u op de rand van de behandeltafel. De arts zal de huid op de rug plaatselijk verdoven, waarna met een speciale naald de epidurale ruimte wordt opgezocht. Als de juiste positie van de naald bereikt is, geeft de arts via de naald een injectie met een ontstekingsremmend middel (80 mg depomedrol) in de epidurale ruimte. Dit kan een zeer kortdurend moment van pijn of druk geven in de ledematen door de druk die de vloeistof uitoefent of de zenuwen. Op indicatie van de arts wordt er soms tevens 2 ml lidocaine 2% in de epidurale ruimte achtergelaten. Op de plaats van de injectie wordt een pleister geplakt, deze mag u na een paar uur verwijderen. De behandeling duurt doorgaans ongeveer 5 minuten. Het resultaat is pas na enkele dagen te beoordelen. Na de ingreep Na de ingreep brengt de verpleegkundige u terug naar de wachtruimte. Na de behandeling blijft u voor controle ongeveer nog 15 minuten in de wachtruimte naast de behandelkamer zitten. Een kortdurend gevoel van duizeligheid is mogelijk. De verpleegkundige van Medisch Centrum Amstelveen zal u hier verder begeleiden en mogelijke vragen beantwoorden. Gewoonlijk ondervindt men nauwelijks klachten van de behandeling en mag u 15 minuten na de behandeling weer naar huis. Gedurende de dag van de behandeling is het raadzaam om het rustig aan te doen. U mag doen wat u kunt, maar zwaar werk wordt u sterk afgeraden. Hoelang de epiduraal injectie werkt, is niet te voorspellen. Er kan tijdelijk krachtsverlies in de armen optreden als u in de nek geprikt bent of wanneer u laag in de rug geprikt bent, kan krachtsvermindering in de benen optreden. U kunt daardoor geen auto besturen. Het is daarom noodzakelijk dat u met een begeleider naar het ziekenhuis komt die u na afloop van de behandeling naar huis kan brengen. Resultaat Het resultaat van de behandeling is pas na enkele dagen tot weken te beoordelen. Het is echter goed mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten bemerkt. In een aantal gevallen zal een herhaling of een aanvullende behandeling noodzakelijk zijn. Tijdens een belafspraak 4 tot 6 weken ná de behandeling zal de verpleegkundige het resultaat en mogelijke verdere behandeling met u bespreken.

4 Bijwerkingen Doof gevoel: in armen, borst, benen of schaamstreek. Dit verdwijnt na enkele uren als de verdoving is uitgewerkt. Krachtsvermindering: in armen of benen. Dit is tijdelijk van aard en dient te verdwijnen binnen ongeveer 8 uur na de behandeling. Napijn als gevolg van de injectie. Deze kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiertegen pijnstillers innemen. Dit kan uw eigen pijnmedicatie zijn of paracetamol volgens de dosering die op de bijsluiter staat. Het ontstekingsremmende medicijn kan als bijwerking bij vrouwen opvliegers veroorzaken en kan de menstruatie korte tijd verstoren. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar! Patiënten met suikerziekte die insuline gebruiken merken soms dat hun bloedsuikers gedurende enkele dagen verhoogd zijn. Complicaties We voeren de epidurale injectie vanzelfsprekend zorgvuldig uit. Toch bestaat er een geringe kans op het optreden van een complicatie. Bij de behandeling kan onbedoeld het ruggenmergvlies worden aangeprikt. Dit kan hoofdpijnklachten veroorzaken. De hoofdpijn gaat meestal vanzelf over. In zeldzame gevallen treedt een infectie op die kan leiden tot een hersenvliesontsteking of een ontsteking in de rug. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een arts. In enkele gevallen dient u direct contact op te nemen met Medisch Centrum Amstelveen, uw huisarts of de dichtstbijzijnde eerste hulp: Indien u na de behandeling koorts (boven de 39 C) ontwikkelt. Als er plotseling krachtsverlies in arm of been optreedt, gerelateerd aan uw behandeling. Indien u problemen krijgt met plassen. Medisch Centrum Amstelveen is op werkdagen telefonisch te bereiken van 8.00 uur uur op: Voor noodgevallen zijn wij de eerste 24 uur na de ingreep zijn wij tussen uur op: Mochten er langer dan 24 uur na de ingreep complicaties ontstaan, neem dan contact op met uw huisarts of de dichtstbijzijnde eerste hulp. Tot slot Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Medisch Centrum Amstelveen via Zorgkaart Nederland Zorgkaart Nederland biedt een compleet en onafhankelijk overzicht van zorgaanbieders in Nederland. Bent u behandeld in Medisch Centrum Amstelveen? Waardeer ons dan op Zorgkaart Nederland ( Hiermee helpt u andere bezoekers die op zoek zijn naar een zorgverlener en met uw feedback kunnen wij onze dienstverlening verder verbeteren. Alvast bedankt.

5 Medisch Centrum Amstelveen Burgemeester Haspelslaan NC Amstelveen Volg ons ook op Facebook en Twitter

Inleiding Wat is een wortelblokkade?

Inleiding Wat is een wortelblokkade? Wortelblokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een zenuwwortelblokkade toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Inleiding Wat is een behandeling met ozon? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een behandeling met ozon? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Ozonbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een behandeling met ozon toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Inleiding Wat is een Stel atum Blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een Stel atum Blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Stellatum Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een stellatumblokkade toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke resultaten.

Nadere informatie

Inleiding Wat is een facetdenervatie? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een facetdenervatie? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet Facetblokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een facetblokkade of SI-denervatie toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Inleiding Wat is een SI-blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een SI-blokkade? Voor de behandeling Nogmaals: uit voorzorg is het niet SI blokkade Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een SI-blokkade toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke resultaten.

Nadere informatie

Inleiding Wat is een Diskitbehandeling? Voor de operatie Uit voorzorg is het niet

Inleiding Wat is een Diskitbehandeling? Voor de operatie Uit voorzorg is het niet Diskitbehandeling Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld een diskitbehandeling toe te passen. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Pijncentrum. De epidurale injectie

Pijncentrum. De epidurale injectie Pijncentrum De epidurale injectie Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een epidurale injectie. In deze folder willen wij u informeren over deze

Nadere informatie

Pijncentrum. Epidurale injectie

Pijncentrum. Epidurale injectie Pijncentrum Epidurale injectie Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een epidurale injectie. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Zenuwwortelblokkade

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Zenuwwortelblokkade Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Algemeen U heeft in overleg met uw behandelend anesthesioloog-pijnspecialist besloten dat uw pijnklachten behandeld worden met een blokkade van de zenuwwortel. In

Nadere informatie

Epidurale corticosteroïden Injectie

Epidurale corticosteroïden Injectie Epidurale corticosteroïden Injectie U heeft met uw arts afgesproken dat u voor de pijnklachten in uw rug of nek in aanmerking komt voor een injectie met corticosteroïden. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Behandeling van de nervus occipitalis

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Behandeling van de nervus occipitalis Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Behandeling van de nervus occipitalis Algemeen U heeft in overleg met uw anesthesioloog-pijnspecialist besloten om over te gaan tot behandeling van de nervus occipitalis.

Nadere informatie

Afbeelding 1: Een gezonde kern van de tussenwervelschijf. Afbeelding 2: De zenuw raakt bekneld door de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf.

Afbeelding 1: Een gezonde kern van de tussenwervelschijf. Afbeelding 2: De zenuw raakt bekneld door de uitpuilende kern van de tussenwervelschijf. Nucleoplasty Inleiding De anesthesioloog heeft in overleg met u besloten tot een nucleoplasty behandeling. In deze folder vindt u informatie over de behandeling, de mogelijke complicaties en de uiteindelijke

Nadere informatie

Transforaminale corticosteroïden injectie

Transforaminale corticosteroïden injectie Transforaminale corticosteroïden injectie U heeft met uw arts afgesproken dat u voor de pijnklachten in uw rug in aanmerking komt voor een injectie met corticosteroïden. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

1 Inleiding Wat is een epidurale injectie Belangrijk Voorbereiding Dagopname Behandeling...

1 Inleiding Wat is een epidurale injectie Belangrijk Voorbereiding Dagopname Behandeling... Epidurale injectie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een epidurale injectie... 1 3 Belangrijk... 2 4 Voorbereiding... 3 5 Dagopname... 3 6 Behandeling... 3 7 Na de behandeling... 4 8 Bijwerkingen

Nadere informatie

Paravertebraal blokkade

Paravertebraal blokkade Paravertebraal blokkade Bij pijnsyndromen ter hoogte van de borstkas, pijnsyndromen aan een borst of pijn aan litteken na een borstoperatie kan er een paravertebrale blokkade gedaan worden. Hierbij worden

Nadere informatie

Gordelroos. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Gordelroos. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Gordelroos Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Gordelroos Deze folder is bestemd voor patiënten die behandeld worden voor gordelroos door middel van een epidurale corticosteroïd injectie Inleiding Gordelroos

Nadere informatie

Pijnbehandeling met een epidurale injectie

Pijnbehandeling met een epidurale injectie Pijnbehandeling met een epidurale injectie De specialist van het pijnteam heeft voorgesteld uw pijnklachten te bestrijden met een epidurale injectie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Gordelroos. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Gordelroos. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Gordelroos Uw arts heeft bij u gordelroos geconstateerd. Gordelroos (herpes zoster) is een virusinfectie die ontstaat als gevolg van een besmetting met het waterpokkenvirus. In deze folder vindt u meer

Nadere informatie

Pijnbehandeling volgens RACZ

Pijnbehandeling volgens RACZ Pijnbehandeling volgens RACZ In overleg met uw arts heeft u besloten dat u, in verband met pijnklachten aan onderrug en been, een RACZ-behandeling zult ondergaan. Tijdens deze behandeling probeert de anesthesioloog

Nadere informatie

Epiduroscopie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Epiduroscopie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Epiduroscopie U heeft samen met uw arts besloten dat u - in verband met pijnklachten aan onderrug en been - een epiduroscopie zult ondergaan. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nadere informatie

Gordelroos door middel van een epidurale corticosteroid injectie

Gordelroos door middel van een epidurale corticosteroid injectie Gordelroos door middel van een epidurale corticosteroid injectie Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven Gordelroos of herpes zoster is een virusinfectie en wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

Nadere informatie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Epidurale injectie met corticosteroïden Epidurale injectie met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een epidurale injectie met corticosteroïden. Dit is een behandeling om pijn te verminderen

Nadere informatie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Epidurale injectie met corticosteroïden Epidurale injectie met corticosteroïden Informatie voor patiënten F0898-2173 september 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Epidurale injecties. Pijnbestrijding

Epidurale injecties. Pijnbestrijding Epidurale injecties Pijnbestrijding Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een epidurale injectie met medicamenten. Ook is het mogelijk dat u deze behandeling

Nadere informatie

Epidurale injectie met corticosteroïden

Epidurale injectie met corticosteroïden PIJNBESTRIJDING Epidurale injectie met corticosteroïden BEHANDELING Epidurale injectie met corticosteroïden Deze folder geeft u informatie over de behandeling van pijnklachten via een epidurale injectie

Nadere informatie

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Gordelroos.

Anesthesiologie & Pijngeneeskunde. Gordelroos. Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Gordelroos www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE013 / Gordelroos / 04-02-2014 2 Gordelroos Deze folder is

Nadere informatie

Wortelblokkade met corticosteroïden

Wortelblokkade met corticosteroïden PIJNBESTRIJDING Wortelblokkade met corticosteroïden BEHANDELING Wortelblokkade met corticosteroïden Deze folder geeft u informatie over de behandeling van pijnklachten via een wortelblokkade met corticosteroïden.

Nadere informatie

Pijnbestrijding. Epidurale injectie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Pijnbestrijding. Epidurale injectie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Pijnbestrijding Epidurale injectie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Epidurale injectie U bent op het spreekuur geweest vanwege uw pijnklachten.

Nadere informatie

H Pijnbestrijding (Epidurale injectie)

H Pijnbestrijding (Epidurale injectie) H.291245.0218 Pijnbestrijding (Epidurale injectie) Inleiding In overleg met uw behandelend arts, uw klachtenpatroon en aanvullend onderzoek is besloten dat er bij u een epidurale injectie wordt gegeven.

Nadere informatie

Racz-procedure. Pijnkliniek

Racz-procedure. Pijnkliniek Racz-procedure Pijnkliniek U hebt met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een Racz-procedure (epidurale adhesiolyse). Of misschien hebt u deze behandeling zojuist al ondergaan.

Nadere informatie

Epidurale injectie op de verkoeverkamer

Epidurale injectie op de verkoeverkamer Epidurale injectie op de verkoeverkamer Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2015 pavo 0939 Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een epidurale injectie.

Nadere informatie

Pijnbestrijding epidurale injectie

Pijnbestrijding epidurale injectie Pijnbestrijding epidurale injectie Vakgroep Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is een epidurale injectie? Dit is een injectie met een verdovings- en/of ontstekingsremmend

Nadere informatie

(Proef)wortelblokkade met corticosteroïden

(Proef)wortelblokkade met corticosteroïden (Proef)wortelblokkade met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een proefwortelblokkade. Dit is een behandeling om pijn te verminderen van een bepaalde

Nadere informatie

Caudale injectie. Pijnpoli. mca.nl

Caudale injectie. Pijnpoli. mca.nl Caudale injectie Pijnpoli mca.nl Inhoudsopgave Wat is een caudale injectie? 3 Voorbereiding op de behandeling 3 De behandeling 4 Bijwerkingen 5 Complicaties 5 Controle 5 Uw vragen 6 Notities 7 Colofon

Nadere informatie

Polikliniek Pijngeneeskunde EPIDURALE INJECTIE

Polikliniek Pijngeneeskunde EPIDURALE INJECTIE Polikliniek Pijngeneeskunde EPIDURALE INJECTIE Uw pijnspecialist heeft voorgesteld om u een epidurale injectie te geven. U krijgt deze behandeling om uw pijnklachten te verminderen. In deze folder leest

Nadere informatie

Epiduroscopie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling

Epiduroscopie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat de oorzaak van uw pijnklachten beoordeeld en mogelijk ook behandeld gaan worden middels een epiduroscopie. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Epidurale injectie bij gordelroos Op de verkoeverkamer

Epidurale injectie bij gordelroos Op de verkoeverkamer Epidurale injectie bij gordelroos Op de verkoeverkamer Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld

Nadere informatie

Spinale pijnbestrijding bij oncologie

Spinale pijnbestrijding bij oncologie Spinale pijnbestrijding bij oncologie Uw behandelend pijnspecialist heeft met u afgesproken om te starten met spinale pijnbestrijding. In deze folder vindt u informatie over het doel, het verloop en de

Nadere informatie

Epidurale injectie Op de operatiekamer onder doorlichting

Epidurale injectie Op de operatiekamer onder doorlichting Epidurale injectie Op de operatiekamer onder doorlichting Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld

Nadere informatie

PRF van de zenuwwortel

PRF van de zenuwwortel PRF van de zenuwwortel U heeft samen met uw arts besloten dat u voor uw pijnklachten een PRF behandeling van het sensibele dorsale ganglion zult ondergaan. In deze folder vindt u informatie over het doel

Nadere informatie

onderdeel van MCA Gemini Groep Epidurale injectie in de rug of nek

onderdeel van MCA Gemini Groep Epidurale injectie in de rug of nek onderdeel van MCA Gemini Groep Epidurale injectie in de rug of nek Behandeling van pijn in de rug of nek Inhoudsopgave Wat is een epidurale injectie? 3 Voorbereiding op een epidurale injectie 3 De epidurale

Nadere informatie

Wortelblokkade met warmte (PRF)

Wortelblokkade met warmte (PRF) Wortelblokkade met warmte (PRF) In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een wortelblokkade met warmte, een verdovingsmiddel en met corticosteroïden. Dit is een behandeling

Nadere informatie

IDET discus behandeling. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling

IDET discus behandeling. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een warmtebehandeling van de tussenwervelschijf. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Nadere informatie

Facetgewrichtspijn. Centrum voor Pijngeneeskunde. Doel van de behandeling

Facetgewrichtspijn. Centrum voor Pijngeneeskunde. Doel van de behandeling De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een blokkade van de facetgewrichten. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Doel van de behandeling

Nadere informatie

Blokkade van het ganglion stellatum bij opvliegers

Blokkade van het ganglion stellatum bij opvliegers Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Blokkade van het ganglion stellatum bij opvliegers www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE028 / Blokkade van

Nadere informatie

Wortelblokkade met corticosteroïden

Wortelblokkade met corticosteroïden PIJNBESTRIJDING Wortelblokkade met corticosteroïden BEHANDELING Wortelblokkade met corticosteroïden Deze folder geeft u informatie over de behandeling van pijnklachten via een wortelblokkade met corticosteroïden.

Nadere informatie

Epidurale injectie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Epidurale injectie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Epidurale injectie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een epidurale injectie. Dit

Nadere informatie

PIJNBESTRIJDING. Epiduroscopie ONDERZOEK

PIJNBESTRIJDING. Epiduroscopie ONDERZOEK PIJNBESTRIJDING Epiduroscopie ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken. Wij verzoeken u om 10 minuten

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van de facetgewrichtjes

Pijncentrum. Behandeling van de facetgewrichtjes Pijncentrum Behandeling van de facetgewrichtjes Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een behandeling van de facetgewrichtjes (steungewrichtjes).

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij gordelroos. Herpes zoster

Pijnbestrijding bij gordelroos. Herpes zoster Pijnbestrijding bij gordelroos Herpes zoster Inleiding U heeft zojuist een behandeling ondergaan om uw pijnklachten als gevolg van gordelroos te bestrijden, of u zult deze behandeling binnenkort ondergaan.

Nadere informatie

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven

RF facet denervatie Voorbereiding op de behandeling Belangrijk om vóór de behandeling door te geven RF facet denervatie In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een zogenoemde RF facet denervatie. Uw pijnklachten worden mogelijk veroorzaakt door een probleem van de de

Nadere informatie

Injectie in het heupgewricht. Marcaïnisatie

Injectie in het heupgewricht. Marcaïnisatie Injectie in het heupgewricht Marcaïnisatie 2 Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om een injectie van het heupgewricht te ondergaan om zo de klachten in de heup en/of benen te verbeteren. Deze injecties

Nadere informatie

Behandeling van pijn bij gordelroos/herpes zoster

Behandeling van pijn bij gordelroos/herpes zoster Pijnbestrijding Behandeling van pijn bij gordelroos/herpes zoster Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Herpes zoster of gordelroos U bent op het spreekuur

Nadere informatie

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Plexus coeliacus blokkade

Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum. Plexus coeliacus blokkade Maatschap Anesthesiologie / Pijncentrum Algemeen De anesthesioloog/pijnspecialist adviseert u een blokkade van de plexus coeliacus. In deze folder vindt u algemene informatie over de behandeling. Wat is

Nadere informatie

Lumbalesympathicusblokkade

Lumbalesympathicusblokkade PIJNBESTRIJDING Lumbalesympathicusblokkade BEHANDELING Lumbale-sympathicusblokkade Deze folder geeft u informatie over de lumbale-sympathicusblokkade. Lumbaal betekent dat de behandeling plaatsvindt ter

Nadere informatie

Injectie in het heupgewricht. Marcaïnisatie

Injectie in het heupgewricht. Marcaïnisatie Injectie in het heupgewricht Marcaïnisatie Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om een injectie van het heupgewricht te ondergaan om zo de klachten in de heup en/of benen te verbeteren. Deze injecties

Nadere informatie

Lokale injectie met corticosteroïden

Lokale injectie met corticosteroïden Lokale injectie met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een lokale injectie met corticosteroïden. Dit is een behandeling om uw pijn te verminderen

Nadere informatie

Pijnbestrijding bij gordelroos. Herpes zoster

Pijnbestrijding bij gordelroos. Herpes zoster Pijnbestrijding bij gordelroos Herpes zoster Inleiding U heeft zojuist een behandeling ondergaan om uw pijnklachten als gevolg van gordelroos te bestrijden, of u zult deze behandeling binnenkort ondergaan.

Nadere informatie

Epiduroscopie. Pijnbestrijding

Epiduroscopie. Pijnbestrijding Epiduroscopie Pijnbestrijding Beter voor elkaar 2 Epiduroscopie In overleg met uw arts hebt u besloten dat u in verband met pijnklachten aan onderrug en been een epiduroscopie zult ondergaan. Tijdens deze

Nadere informatie

Proeffacetblokkade met corticosteroïden

Proeffacetblokkade met corticosteroïden Proeffacetblokkade met corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met een proeffacetblokkade. Uw pijnklachten worden mogelijk veroorzaakt door een probleem van

Nadere informatie

Iliolumbaalband injectie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling

Iliolumbaalband injectie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een injectie van een van de iliolumbaalbanden. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Doel van

Nadere informatie

Behandeling van een zenuwwortel

Behandeling van een zenuwwortel Pijncentrum Behandeling van een zenuwwortel Rhizotomie Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een behandeling van een zenuwwortel. In deze folder

Nadere informatie

(Proef)blokkade van het ganglion stellatum

(Proef)blokkade van het ganglion stellatum (Proef)blokkade van het ganglion stellatum In overleg met uw arts heeft u besloten om het ganglion stellatum tijdelijk of voor langere periode te laten verdoven. In deze folder vindt u informatie over

Nadere informatie

Pijncentrum. Infiltratie musculus piriformis

Pijncentrum. Infiltratie musculus piriformis Pijncentrum Infiltratie musculus piriformis Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een infiltratie van de musculus (spier) piriformis.

Nadere informatie

PRF behandeling caudaal. Pijnbestrijding

PRF behandeling caudaal. Pijnbestrijding PRF behandeling caudaal Pijnbestrijding Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een caudaal epidurale injectie met PRF behandeling caudaal. Ook is het mogelijk

Nadere informatie

Epidurale injectie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Epidurale injectie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Epidurale injectie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een epidurale injectie. Dit

Nadere informatie

Intercostaal blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling

Intercostaal blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een blokkade van een of meerdere intercostaal zenuwen. Dit kan zowel met een tijdelijk werkende lokale

Nadere informatie

RF-discusbehandeling. Pijnkliniek

RF-discusbehandeling. Pijnkliniek RF-discusbehandeling Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF Discusbehandeling' (RadioFrequente Discusbehandeling). Ook is het mogelijk dat

Nadere informatie

RF-discusbehandeling. Pijnkliniek

RF-discusbehandeling. Pijnkliniek RF-discusbehandeling Pijnkliniek Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een 'RF Discusbehandeling' (RadioFrequente Discusbehandeling). Ook is het mogelijk dat

Nadere informatie

Caudaal injectie. Pijnverlichtende injectie in de caudale ruimte

Caudaal injectie. Pijnverlichtende injectie in de caudale ruimte Caudaal injectie Pijnverlichtende injectie in de caudale ruimte 2 Met uw behandelend anesthesioloog/pijnspecialist is besproken dat u in aanmerking komt voor een caudaal injectie. De caudale ruimte bevindt

Nadere informatie

Pijnbestrijding. Anesthesiologie. Zenuwwortelblokkade. Inleiding. De behandeling

Pijnbestrijding. Anesthesiologie. Zenuwwortelblokkade. Inleiding. De behandeling Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwwortelblokkade Inleiding Pijnbestrijding De anesthesioloog heeft met u afgesproken dat uw pijnklachten behandeld worden met een zenuwwortelblokkade. Deze folder kan

Nadere informatie

Epidurale infiltratie

Epidurale infiltratie Patiënteninformatie Epidurale infiltratie 1234567890-terTER_ Epidurale infiltratie U heeft een afspraak in Tergooi voor de behandeling van pijnklachten door middel van een epidurale infiltratie. Onze

Nadere informatie

Sympatectomie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Inleiding. Doel van de behandeling

Sympatectomie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Inleiding. Doel van de behandeling De anesthesioloog heeft met u besproken uw pijnklachten te behandelen met een sympatectomie. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Inleiding Met een Sympatectomie wordt bedoeld

Nadere informatie

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie.

Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Oorcorrectie Inleiding In overleg met u is besloten een oorcorrectie uit te voeren. Deze folder geeft u een overzicht van de gang van zaken rondom deze operatie. Bent u niet blij met uw oren? Staan ze

Nadere informatie

Racz-procedure. Afdeling Pijnbestrijding. Locatie Purmerend/Volendam

Racz-procedure. Afdeling Pijnbestrijding. Locatie Purmerend/Volendam Racz-procedure Afdeling Pijnbestrijding Locatie Purmerend/Volendam Inleiding In deze folder vindt u informatie over de Racz-behandeling. Na een ontstekingsreactie en/of operatie van de rug ontstaat soms

Nadere informatie

Plexus Coeliacus blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Wat is de plexus coeliacus. Doel van de behandeling

Plexus Coeliacus blokkade. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Wat is de plexus coeliacus. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een blokkade van een zenuwknoop. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Wat is

Nadere informatie

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Rhizotomie (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een '(Pulsed) RadioFrequente behandeling van het ganglion

Nadere informatie

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale

Rhizotomie. (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Rhizotomie (Pulsed) RF-behandeling van het Ganglion Dorsale Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u in aanmerking komt voor een '(Pulsed) RadioFrequente behandeling van het ganglion

Nadere informatie

Injectie in het schouder- of AC-gewricht

Injectie in het schouder- of AC-gewricht Injectie in het schouder- of AC-gewricht 2 Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om een injectie van het AC-gewricht (acromioclaviculair: gewricht tussen schoudertop en sleutelbeen) of het schoudergewricht

Nadere informatie

Ganglion Sphenopalatium Blokkade

Ganglion Sphenopalatium Blokkade Centrumlocatie De behandelend arts van het Pijnbehandelcentrum heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een zenuwblokkade. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling.

Nadere informatie

prf sinus tarsi Pijnbestrijding

prf sinus tarsi Pijnbestrijding prf sinus tarsi Pijnbestrijding Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken, dat u in aanmerking komt voor een 'prf sinus tarsi ' (gepulseerde RadioFrequente behandeling van de sinus tarsi).

Nadere informatie

Behandeling pijnklachten aan onderrug en been Epiduroscopie

Behandeling pijnklachten aan onderrug en been Epiduroscopie Behandeling pijnklachten aan onderrug en been Epiduroscopie Centrum voor pijngeneeskunde Locatie Eindhoven In overleg met uw pijnspecialist is besloten dat u een epiduroscopie ondergaat. Wat is een epiduroscopie?

Nadere informatie

Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling

Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling Pijnbestrijding zenuwwortelblokkade PRF-behandeling Maatschap Anesthesiologie IJsselland Ziekenhuis www.anesthesiologie-ysl.nl Wat is een zenuwwortelblokkade? Heeft u pijnklachten die uitgaan van uw wervelkolom

Nadere informatie

Pijnbestrijding door middel van een epidurale sleeve injectie

Pijnbestrijding door middel van een epidurale sleeve injectie Anesthesiologie & Pijngeneeskunde Pijnbestrijding door middel van een epidurale sleeve injectie www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl ANE006 /

Nadere informatie

Wortelblokkade met corticosteroïden

Wortelblokkade met corticosteroïden Wortelblokkade met corticosteroïden met behulp van een CT-scan Informatie voor patiënten F1025-4410 oktober 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het SI gewricht

Pijncentrum. Behandeling van het SI gewricht Pijncentrum Behandeling van het SI gewricht Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een behandeling van het SI gewricht. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel. Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug

Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel. Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug Behandeling pijnklachten door een blokkade van een lumbale zenuwwortel Bij een blokkade van een zenuw laag in de rug Met uw behandelend pijnspecialist-anesthesioloog is besproken dat u in aanmerking komt

Nadere informatie

Ganglion Impar (Walther) Centrum voor Pijngeneeskunde. Ganglion Impar (Walther) Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling

Ganglion Impar (Walther) Centrum voor Pijngeneeskunde. Ganglion Impar (Walther) Doel van de behandeling. Afspraak voor behandeling De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden met een blokkade van het Ganglion Impar. In deze folder willen wij u informeren over deze behandeling. Ganglion Impar (Walther)

Nadere informatie

Racz-procedure. Epidurale adhesiolysis. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Racz-procedure. Epidurale adhesiolysis. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Racz-procedure Epidurale adhesiolysis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten worden behandeld met een zogenaamde

Nadere informatie

Lokale injectie met warmte (PRF) en corticosteroïden

Lokale injectie met warmte (PRF) en corticosteroïden Lokale injectie met warmte (PRF) en corticosteroïden In deze folder vindt u uitleg over de behandeling van uw pijnklachten met warmte (PRF) en met corticosteroïden. Dit is een behandeling om uw pijn te

Nadere informatie

Pijncentrum. Racz-procedure. Epidurale adhesiolysis

Pijncentrum. Racz-procedure. Epidurale adhesiolysis Pijncentrum Racz-procedure Epidurale adhesiolysis Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een Racz-procedure (epidurale adhesiolysis).

Nadere informatie

Pijncentrum. Behandeling van het temporomandibulaire gewricht

Pijncentrum. Behandeling van het temporomandibulaire gewricht Pijncentrum Behandeling van het temporomandibulaire gewricht Inleiding Op het pijncentrum is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een behandeling van het temporomandibulaire

Nadere informatie

Percutane facetdenervatie

Percutane facetdenervatie Percutane facetdenervatie Pijnpoli mca.nl Inhoudsopgave Wat is een percutane facetdenervatie? 3 Voorbereiding op de behandeling 3 De behandeling 5 Bijwerkingen 5 Complicaties 6 Controle 6 Uw vragen 7 Colofon

Nadere informatie

PRF-behandeling van het Sacro Iliacale gewricht (SI-gewricht) Pijnpoli. mca.nl

PRF-behandeling van het Sacro Iliacale gewricht (SI-gewricht) Pijnpoli. mca.nl PRF-behandeling van het Sacro Iliacale gewricht (SI-gewricht) Pijnpoli mca.nl Inhoudsopgave Wat is een PRF-behandeling van het SI-gewricht? 3 Voorbereiding op de behandeling 3 De behandeling 4 Bijwerkingen

Nadere informatie

Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie)

Aangezichtspijn (trigeminus neuralgie) Centrumlocatie De behandelend arts van het Centrum voor Pijngeneeskunde heeft met u besproken dat de pijnklachten van de aangezichtszenuw (nervus trigeminus) behandeld gaan worden met een zenuwblokkade.

Nadere informatie

Chordotomie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling

Chordotomie. Centrum voor Pijngeneeskunde. Centrumlocatie. Doel van de behandeling Centrumlocatie De anesthesioloog heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld zullen worden door middel van een chordotomie. In deze folder willen wij u graag informeren over deze behandeling. Doel

Nadere informatie

Injectie in het AC-gewricht

Injectie in het AC-gewricht Injectie in het AC-gewricht Uw behandelend arts heeft u geadviseerd om een injectie van het AC-gewricht (acromioclaviculair: gewricht tussen schouderdak en sleutelbeen) te ondergaan om zo uw pijnklachten

Nadere informatie

Ganglion Impar blokkade

Ganglion Impar blokkade Ganglion Impar blokkade Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Ganglion Impar blokkade Deze folder is bestemd voor patiënten die in aanmerking komen voor een ganglion impar blokkade. Inleiding Ganglion van

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale injectie

PATIËNTEN INFORMATIE. Epidurale injectie PATIËNTEN INFORMATIE Epidurale injectie 2 PATIËNTENINFORMATIE Deze folder geeft u informatie over de behandeling. Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is uw pijn te verminderen. Dit wordt

Nadere informatie