O p h e f f e n s t o m a

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "O p h e f f e n s t o m a"

Transcriptie

1 O p h e f f e n s t o m a

2 Deze folder geeft u informatie over het opheffen van uw stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. Algemeen Het streven is dat u drie tot vijf dagen na de operatie weer naar huis kunt. Doordat u kort in het ziekenhuis verblijft, voorkomt u de kans op complicaties zoals ziekenhuisinfecties, herstelt uw conditie sneller en kunt u sneller uw normale leven weer oppakken. U speelt zelf een belangrijke rol in uw herstel. Het is belangrijk dat u snel na de operatie weer in beweging komt. De verpleegkundigen van de afdeling begeleiden u hierbij. Op de dag van de operatie mag u al in een stoel zitten. Als u naar huis gaat, moet u weer zo zelfredzaam zijn als voor de opname. Na de operatie mag u weer snel drinken en eten. Hierdoor herstelt u eerder en komt u sneller in uw normale leefritme. U kunt kauwgom meenemen, het kauwen van kauwgom stimuleert de darmen om weer sneller in beweging te komen. De operatie Voor het terugleggen van de stoma zijn verschillende mogelijkheden: de stoma wordt teruggelegd via de stomawond; de stoma wordt teruggelegd via een laparoscopische ingreep (een kijkoperatie); de stoma wordt teruggelegd via een klassieke operatie (de buik wordt opgemaakt via een buiksnede). Uw arts vertelt u welke techniek hij/zij bij u gaat toepassen. Dit is afhankelijk van uw situatie. Voorbereidingen op de operatie Bloedverdunners Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen en zullen derhalve tijdelijk gestopt dienen te worden in overleg met de arts. Pijnstillers Pijnstillers zoals Paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen.

3 Meenemen Neem bij een opname het volgende mee: uw zorgpas; een geldig identiteitsbewijs (ID-kaart, paspoort of rijbewijs); dieetvoorschriften en/of medicijnen (eventueel); nachtkleding, extra sokken en ondergoed, ochtendjas, pantoffels; badslippers en eventueel douchemuts voor de douche; toiletartikelen; boek, tijdschrift, schrijfgerei, handwerk of spelletje. U mag een laptop, mobiel of andere apparatuur meenemen maar altijd voor uw eigen verantwoording. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor schade of verlies van deze zaken. Echt kostbare spullen kunt u altijd beter thuislaten, neem zeker ook geen waardevolle sieraden mee. Nuchter - niet nuchter? Bij operaties is het belangrijk dat u op het moment van de ingreep nuchter bent. Dit betekent dat u slechts bepaalde dingen van tevoren mag eten en drinken. Soms moet u hier thuis al rekening mee houden. U krijgt hierover tevoren meer informatie mee van de polikliniek of van het Bureau Opname. Twijfelt u of u wel of niet nuchter naar het ziekenhuis moet komen? Neem contact op met het Bureau Opname of met de polikliniek van uw behandelend specialist. Verhinderd Bent u verhinderd voor de operatie? Wilt u dit dan zo snel mogelijk melden aan het opnamebureau. Dit kan voor locatie Goes tijdens werkdagen via het telefoonnummer en voor locatie Vlissingen via telefoonnummer In het ziekenhuis Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing. Meldt u zich vervolgens op de afgesproken tijd op de verpleegafdeling. De opname Melden Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling. Anesthesie De operatie vindt plaats onder algehele narcose, soms in combinatie met een ruggenprik. De oude stomawond kan worden gehecht, voor een deel worden gehecht of worden open gelaten. Dit beslist de arts. Een verpleegkundige verzorgt de wond tot ongeveer 48 uur na de operatie. Zij zal u uitleggen hoe u de wond thuis het best kunt verzorgen. Het opheffen van de stoma is doorgaans een kleinere operatie dan het plaatsen ervan.

4 De opnamedag De verpleegkundigen van de afdeling maken u en uw partner/familie wegwijs op de afdeling en bereiden u voor op de operatie. Er wordt bloed bij u afgenomen voor onderzoek. Het is van belang dat u voor de operatie voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Daarom krijgt u (tenzij u diabetespatiënt bent) de avond voor de operatie Pre-op te drinken, een koolhydraatrijke voorbereidingsdrank. Goede voeding zorgt voor een goed herstel na de operatie. Deze voorbereidingsdrank krijgt u ook de ochtend van de operatie aangeboden. Afhankelijk van de operatie krijgt u de dag voor de operatie een klysma om het laatste stukje van de darm schoon te maken, soms in combinatie met een klysma via de stoma. Gebruikt u medicijnen? De verpleegkundige of arts vertelt u welke medicijnen u gewoon mag innemen en welke u eventueel (tijdelijk) niet mag innemen. Een verpleegkundige vertelt u hoe laat u ongeveer geopereerd wordt. Tijdens de opname kunt u met al uw vragen bij de afdelingsverpleegkundigen terecht. De operatie Voorbereidingen Tot zes uur voor de operatie mag u gewoon eten en drinken. Tot twee uur voor de operatie mag u nog heldere vloeistoffen drinken. U krijgt van de verpleegkundige nog twee pakjes Pre-op te drinken. Daarna mag u niets meer eten of drinken. U hoort van de afdelingsverpleegkundige of u voor de operatie nog medicijnen krijgt. Die kunt u dan met een klein slokje water innemen. Ter voorbereiding op de operatie krijgt u een operatiejasje aan. Na de operatie Als alle controles stabiel zijn, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Het kan zijn dat u een slangetje in de neus heeft voor extra zuurstof. Als u goed wakker bent en niet misselijk bent, mag u al wat water of andere heldere vloeistoffen drinken. Via het infuus krijgt u de eerste dagen extra vocht toegediend totdat u zelf voldoende drinkt. Als u voldoende drinkt wordt het infuus verwijderd. Het kan zijn dat u na de operatie een slangetje in de blaas (urinekatheter) heeft, hierbij wordt de urine opgevangen in een zak. Op deze manier kan ook bijgehouden worden hoeveel u plast. Deze katheter wordt na een of twee dagen verwijderd. Het slangetje in de rug tegen de pijn blijft eventueel twee dagen zitten.

5 Eten en drinken Zodra u op de afdeling bent, mag u beginnen met het drinken van heldere dranken. Ook krijgt u pakjes bijvoeding aangeboden. Per dag zal het dieet worden uitgebreid. De dag na de operatie mag u vloeibaar voedsel en brood eten. De dagen hierna wordt het dieet uitgebreid naar licht verteerbaar. Het is van belang om goed naar uw lichaam te luisteren. Als u misselijk bent, meldt dit dan bij de verpleegkundige. Het dieet zal desgewenst worden aangepast. Kauwgom stimuleert de darmen. Weer in beweging Om complicaties te voorkomen en om uw conditie te verbeteren gaat u op de dag van de operatie al even uit bed. De dagen na de operatie wordt dit uitgebreid. Het is belangrijk voor uw herstel om zoveel mogelijk in beweging te komen. Wondbehandeling De eerste 48 uur blijft het verband op de wond zitten. Als de arts uw wond open heeft gelaten, moet deze gespoeld worden onder de douche. De verpleegkundige helpt u hierbij en vertelt hoe u thuis de wond het beste kunt verzorgen. Desgewenst kan de thuiszorg worden ingeschakeld om u in de thuissituatie te ondersteunen. Hechtingen Na de operatie heeft u op de plek waar de stoma zat een litteken van ongeveer zeven centimeter. Als er hechtingen in de wond zitten dan worden deze na ongeveer tien dagen verwijderd. Dit kan poliklinisch of bij huisarts worden gedaan. Ontlasting Nu de stoma is opgeheven, krijgt de ontlasting weer zijn normale verloop. In het begin kan de aandrang tot ontlasting frequent en onregelmatig zijn. Vaak herstelt dit binnen enkele weken. Het kan ook gebeuren dat u ongewild wat ontlasting verliest. Soms komen de darmen juist moeizaam op gang. In beide gevallen kunnen medicijnen helpen. Meld eventuele problemen bij de verpleegkundige zodat hier op tijd wat aan gedaan kan worden. Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico s. Zo is ook bij een operatie aan de darm de kans op complicaties aanwezig, zoals trombose, longontsteking, nabloeding of wondinfectie. Een specifieke complicatie die kan voorkomen bij het opheffen van een darmstoma, is een lekkage van de darmnaad (anastomose). Dit is het gebied waar de twee darmdelen weer aan elkaar gezet zijn. In dit geval volgt er een nieuwe operatie en wordt er opnieuw een stoma aangelegd. Dit om het gebied waar de lekkage is opgetreden met rust te laten en te laten genezen. Als u veranderingen opmerkt in het genezingsproces, meld dit dan bij de verpleegkundige.

6 Ontslag Naar huis Als uw herstel voorspoedig verloopt, kunt u na drie tot vijf dagen weer naar huis. Controleafspraak Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. Adviezen voor thuis Pijn Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten gebruiken. Dieet U mag alles eten en drinken. Herstel Om de wond te ontzien, mag u de eerste zes weken na de operatie niet meer tillen dan twee tot drie kilo. Wat u verder wel en niet kunt doen, voelt u zelf het beste aan. Het kan een tijd duren voordat u weer volledig bent hersteld. Zo kunt u zich nog een tijd moe voelen. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de grootte van de operatie, de aard van de aandoening en uw conditie vooraf. Tot slot Deze folder kan nooit volledig zijn. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Neem in de volgende situaties altijd contact op: koorts (boven 38,5C) overgeven hevige buikpijnen wondproblemen als u zich ergens onzeker over voelt of vragen over heeft Telefoonnummers poliklinieken Chirurgie Wanneer onverhoopt problemen ontstaan waarover u zich zorgen maakt, kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie. Locatie Goes / Locatie Vlissingen Buiten werktijden kunt u bellen naar het algemene nummer van het ADRZ: Voor overige informatie:

7

B e s n i j d e n i s

B e s n i j d e n i s B e s n i j d e n i s Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. S t o m a Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. L i e s b r e u k Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Het is

Nadere informatie

H a p e r e n d e v i n g e r

H a p e r e n d e v i n g e r H a p e r e n d e v i n g e r Deze folder geeft u informatie over een haperende vinger en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

L i t t e k e n b r e u k

L i t t e k e n b r e u k L i t t e k e n b r e u k Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

A r t e r i e e l v a a t l i j d e n

A r t e r i e e l v a a t l i j d e n A r t e r i e e l v a a t l i j d e n Deze folder geeft u informatie over arterieel vaatlijden en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. A m p u t a t i e Deze folder geeft u informatie over een amputatie van een lichaamsdeel en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m Deze folder geeft u informatie over een carpaal tunnelsyndroom en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

M a a g o p e r a t i e

M a a g o p e r a t i e M a a g o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een maagoperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

C h o l e c y s t e c t o m i e

C h o l e c y s t e c t o m i e C h o l e c y s t e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een galblaasoperatie (cholecystectomie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e S c h i l d k l i e r o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een schildklieroperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

B i j s c h i l d k l i e r

B i j s c h i l d k l i e r B i j s c h i l d k l i e r Deze folder geeft u informatie over operaties aan de bijschildklier en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. B o t b r e u k e n Deze folder geeft u informatie over botbreuken (fracturen) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

S t r u m e c t o m i e

S t r u m e c t o m i e S t r u m e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een strumectomie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e

F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over arterieel vaatlijden aan de benen en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

E t a l a g e b e n e n

E t a l a g e b e n e n E t a l a g e b e n e n Deze folder geeft u informatie over etalagebenen en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

S p e e k s e l k l i e r e n

S p e e k s e l k l i e r e n S p e e k s e l k l i e r e n Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

R e c t u m o p e r a t i e

R e c t u m o p e r a t i e R e c t u m o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een operatie aan de endeldarm wegens een kwaadaardig afwijking en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

G e b r o k e n h e u p

G e b r o k e n h e u p G e b r o k e n h e u p Deze folder geeft u informatie over een gebroken heup en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Blaasoperatie (Bricker-operatie)

Blaasoperatie (Bricker-operatie) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urologie Blaasoperatie (Bricker-operatie) 1 Blaasoperatie (Bricker-operatie) Binnenkort gaat u naar het ziekenhuis voor een blaasoperatie.

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via de vagina

H Baarmoederverwijdering via de vagina H.85068.0219 Baarmoederverwijdering via de vagina 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een vaginale baarmoederverwijdering. Wachtlijst U komt op de wachtlijst bij het Bureau patiënten

Nadere informatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie

Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie Patiënteninformatie Fast Track, versneld herstel na een dikke darm (colon) operatie rkz.nl Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een dikke darm operatie ondergaat. U neemt

Nadere informatie

Colonherstelprogramma

Colonherstelprogramma Colonherstelprogramma Nazorgformulier colon herstel programma. Als u eenmaal thuis bent is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft. Voor u is het belangrijk om te weten welke activiteiten u

Nadere informatie

Gedeeltelijke verwijdering van een nier

Gedeeltelijke verwijdering van een nier Gedeeltelijke verwijdering van een nier Open partiële nefrectomie Uw nier wordt gedeeltelijk verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een gedeelte van uw nier verwijderd (open partiële nefrectomie).

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Opheffen van een dubbelloops ileostoma terTER_

Patiënteninformatie. Opheffen van een dubbelloops ileostoma terTER_ Patiënteninformatie Opheffen van een dubbelloops ileostoma 1234567890-terTER_ Opheffen van een dubbelloops ileostoma U heeft een afspraak in Tergooi voor een operatie waarbij uw stoma wordt opgeheven.

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.1115 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie

Nierbekkenplastiek. Kijkoperatie Nierbekkenplastiek Kijkoperatie Inleiding Binnenkort wordt u een aantal dagen in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw nierbekken. In de folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

H.334316.0314. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.0314. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.0314 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Verwijderen van een blaassteen Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen om een blaassteen te laten verwijderen.

Nadere informatie

E R A S, her s t e l p r o g r a m m a n a e e n d i k k e d a r m o p e r a t i e

E R A S, her s t e l p r o g r a m m a n a e e n d i k k e d a r m o p e r a t i e E R A S, her s t e l p r o g r a m m a n a e e n d i k k e d a r m o p e r a t i e Deze informatiefolder geeft u informatie over het ERAS herstelprogramma na een dikke darmoperatie. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt.

Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog. De anesthesioloog beoordeelt of u de operatie lichamelijk aankunt. Otis/Sachse Inleiding U wordt opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis om een operatie aan uw plasbuis te ondergaan. Deze operatietechniek wordt een Otis of Sachse genoemd. De uroloog heeft u op de

Nadere informatie

V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r

V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r Deze folder geeft u informatie over een vernauwde halsslagader en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen)

H.331690.0715. Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) H.331690.0715 Verwijderen van pennen, schroeven, platen (volwassenen) 2 Inleiding In overleg met uw arts heeft u besloten dat u opgenomen wordt om pennen, schroeven of metalen platen die in uw lichaam

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Chirurgie. Een darmoperatie met het ERAS-programma

Chirurgie. Een darmoperatie met het ERAS-programma Chirurgie Een darmoperatie met het ERAS-programma U wordt binnenkort opgenomen voor een darmoperatie. Bij deze operatie wordt het ERAS- programma toegepast. In deze folder krijgt u eerst informatie over

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreukoperatie. In deze folder leest u meer over de opname in het ziekenhuis en de operatie. Een littekenbreuk

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Sneller beter na een darmoperatie in het MCL

Sneller beter na een darmoperatie in het MCL Deze brochure is bestemd voor mensen die binnenkort een darmoperatie ondergaan. Het is gebleken dat door een goede bestrijding van pijn en misselijkheid u eerder kunt starten met bewegen en eten. Dit leidt

Nadere informatie

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE

VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Urologie VERWIJDERING VAN EEN NIER VIA EEN OPEN OPERATIE Open (radicale) nefrectomie Polikliniek Urologie, volg route 12 Ziekenhuisopname Polikliniek Anesthesie, volg route 07 Binnenkort wordt u opgenomen

Nadere informatie

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker)

Maatschap Urologie. LKD (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Maatschap Urologie (lymfeklier dissectie bij prostaatkanker) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Operatie aan de plasbuis

Operatie aan de plasbuis Operatie aan de plasbuis Otis of Sachse Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. 1 Inleiding Uw uroloog heeft met u besproken dat u een vernauwing heeft in uw plasbuis en daaraan

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie, de opname in het ziekenhuis en de periode na de

Nadere informatie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie

Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken. Pelviene lymfeklierdissectie Operatief verwijderen van lymfeklieren in het kleine bekken Pelviene lymfeklierdissectie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

Colonherstelprogramma

Colonherstelprogramma Colonherstelprogramma Chirurgie alle aandacht Patiënteninformatie Colon Herstelprogramma (incl. nazorg) Chirurgie Colon Herstelprogramma 2 NAZORGFORMULIER COLON HERSTEL PROGRAMMA. Als u eenmaal thuis bent

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm (Gastro) enterostomie Omleidingsoperatie van maag met dunne darm 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een omleidingsoperatie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie

Nadere informatie

Littekenbreukoperatie

Littekenbreukoperatie Littekenbreukoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2014 pavo 0207 Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een littekenbreuk operatie. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Versneld herstel na een dikke darmoperatie

Versneld herstel na een dikke darmoperatie Versneld herstel na een dikke darmoperatie ERAS Kwaliteitsprogramma Inleiding U wordt binnenkort opgenomen voor een dikke darmoperatie. Bij deze operatie wordt het ERAS Kwaliteitsprogramma toegepast. Dit

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten Chirurgie Galblaas verwijderen Uitleg over de galblaas In deze informatie leest u meer over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie

Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Operatie aan de liesslagader Liesdesobstructie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft bij u een vernauwing in de liesslagader vastgesteld. In overleg

Nadere informatie

Millin prostaatoperatie

Millin prostaatoperatie Binnenkort komt u naar het MCL voor een prostaatoperatie. Deze ingreep wordt de prostaatoperatie volgens Millin genoemd. De uroloog heeft deze methode voorgesteld omdat de prostaat te groot is voor een

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling)

Maatschap Urologie. TVT-O procedure (stressincontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stressincontinentie behandeling) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie

Galblaas verwijderen. Chirurgie Galblaas verwijderen Chirurgie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over de galblaas 3 2. De galblaasoperatie 4 3. Instructies en adviezen 9 Uitleg over de galblaas Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname

Kromstand van de penis Voorbereiding Medicijnen Preoperatief spreekuur Nuchter zijn De opname Nesbitt Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een operatie van de penis. In deze folder leest u over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Kromstand van de penis Bij sommige mannen

Nadere informatie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie

TVT/TVT-O procedure (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie (stress-incontinentie behandeling) Maatschap Urologie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van het Diaconessenhuis.

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging Chirurgie

Afdeling dagverpleging Chirurgie Afdeling dagverpleging Chirurgie Binnenkort wordt u verwacht op de Dagbehandeling. In deze folder leggen wij uit wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de behandeling. Algemene informatie Dagbehandeling

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Penoplicatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Penoplicatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot UROLOGIE Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot BEHANDELING Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u nierkanker

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneller beter na een. dikkedarmoperatie. ERAS-programma

PATIËNTEN INFORMATIE. Sneller beter na een. dikkedarmoperatie. ERAS-programma PATIËNTEN INFORMATIE Sneller beter na een dikkedarmoperatie ERAS-programma 2 PATIËNTENINFORMATIE Introductie U wordt binnenkort opgenomen voor een dikkedarmoperatie. Het Maasstad Ziekenhuis past bij deze

Nadere informatie

Opheffen van een stoma. Chirurgie

Opheffen van een stoma. Chirurgie Opheffen van een stoma Chirurgie Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen. In deze folder leest u meer over de gang

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Informatie voor patiënten F0309-3415 mei 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie)

Maatschap Urologie. Colposuspensie volgens Burch (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Maatschap Urologie (operatieve behandeling bij stressincontinentie) Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht. Plaats U meldt zich op de afgesproken tijd bij de receptie van de hoofdingang van

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

Navelbreuk / bovenbuikbreuk

Navelbreuk / bovenbuikbreuk Navelbreuk / bovenbuikbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een breuk? 3 Wat is een navelbreuk? 3 Wat is een bovenbuikbreuk? 4 Uw voorbereiding 5 Opname 5 Na de operatie 6 Complicaties 6 Controleafspraak

Nadere informatie

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis

Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina. Opname in het ziekenhuis Het verwijderen van de baarmoeder via de vagina Opname in het ziekenhuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat uw baarmoeder

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

St. Antonius Ziekenhuis

St. Antonius Ziekenhuis UROLOGIE Nierverwijderingsoperatie (Nefrectomie) BEHANDELING Nierverwijderingsoperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het om uw nier te laten verwijderen. De medische term voor een nierverwijderingsoperatie

Nadere informatie

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening

Inleiding. Een penoplicatie. Pré-operatieve screening Penoplicatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie aan uw penis. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de operatie en de nazorg. Een penoplicatie Een

Nadere informatie

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man

Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Hersteloperatie na sterilisatie bij de man Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor een hersteloperatie na een sterilisatie. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen, de

Nadere informatie

Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker Baarmoederslijmvlieskanker (endometrium carcinoom) Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de baarmoeder, met de eierstokken en eventueel het omliggend weefsel

Nadere informatie

aanleggen van een pouch (IPAA)

aanleggen van een pouch (IPAA) patiënteninformatie aanleggen van een pouch (IPAA) U heeft met uw arts gesproken over het maken van een verbinding tussen de dunne darm en de anus. Dit heet een Ileo Pouch Anale Anastomose (IPAA), in het

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

ERAS (herstelprogramma na een dikke darmoperatie

ERAS (herstelprogramma na een dikke darmoperatie ERAS (herstelprogramma na een dikke darmoperatie Deze folder geeft u informatie over het ERAS herstelprogramma na een dikke darmoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP)

Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Verwijderen van prostaatweefsel via de urinebuis (TURP) Onderzoek heeft aangetoond dat uw prostaat vergroot is. Een vergrote prostaat kan klachten geven bij het plassen. Daarom heeft de arts u een prostaatoperatie

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie

Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie Urologie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie / laparoscopische nefrectomie polikliniek urologie = route 12 polikliniek anesthesie = route 07 Inleiding Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie

Nadere informatie

Opheffen van een stoma

Opheffen van een stoma Opheffen van een stoma Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0206 Inleiding U heeft bij een vorige operatie een darmstoma gekregen. In overleg met de chirurg is besloten dit stoma op te heffen.

Nadere informatie

Operatie bij vernauwing van de plasbuis

Operatie bij vernauwing van de plasbuis Operatie bij vernauwing van de plasbuis In de plasbuis kan een vernauwing ontstaan. De uroloog heeft met u besproken de vernauwing weg te halen met een operatie. In deze folder leest u over de voorbereidingen,

Nadere informatie