B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g"

Transcriptie

1 B l i n d e d a r m o n t s t e k i n g

2 Deze folder geeft u informatie over een blindedarmontsteking en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. Algemeen De blinde darm of beter gezegd de appendix (letterlijk: aanhangsel) bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen rechtsonder in de buik. Een appendicitis is een (meestal plotseling ontstane) ontsteking van de blinde darm. Waarom deze ontstoken raakt, is niet duidelijk. De pijnklachten beginnen meestal geleidelijk op, rond of boven de navel. Uiteindelijk zakt de pijn naar de rechter onderbuik. Soms worden de pijnklachten voorafgegaan door misselijkheid en braken. Er kan een lichte temperatuurverhoging zijn en een algeheel onwel bevinden. Wanneer de verschijnselen duidelijk zijn, is het aanraken van de buik en het daarna loslaten pijnlijk, met name rechtsonder. Ook hoesten en lachen doet soms pijn. Dikwijls wordt ook vervoerspijn aangegeven, bijvoorbeeld wanneer met de auto over een hobbel wordt gereden. De blinde darmontsteking kan soms zeer heftig verlopen en aanleiding geven tot buikvliesontsteking. In dat geval kan de pijn in de gehele buik voelbaar zijn. Diagnose en onderzoek Vaak kan op grond van het verhaal en de symptomen de diagnose appendicitis acuta gemakkelijk worden gesteld. Wanneer het ziektebeeld minder duidelijk is, moeten andere oorzaken worden uitgesloten, bijvoorbeeld een darminfectie, voedselvergiftiging of gynaecologische oorzaken zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een eierstokontsteking. Het onderzoek Vanzelfsprekend is het lichamelijk onderzoek door de arts van belang, waartoe meestal ook het inwendig onderzoek via de anus behoort en bij de vrouw eventueel ook het inwendig gynaecologisch onderzoek. Daarnaast wordt vaak nog bloed en urine in het laboratorium onderzocht. Meestal wordt nog een echografisch onderzoek of een CT-scan op de röntgenafdeling gemaakt. Door middel van geluidsgolven kunnen echografisch de organen in de onderbuik zichtbaar gemaakt en bekeken worden. Bij twijfel of onzekerheid over de juiste aandoening kan een kijkoperatie (laparoscopisch onderzoek) onder narcose aan de eventuele operatie vooraf gaan. Voorbereidingen op de operatie Bloedverdunners Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit vóór de behandeling aan de arts melden. Deze medicijnen geven namelijk een verhoogd risico op nabloedingen en zullen derhalve tijdelijk gestopt dienen te worden in overleg met de arts.

3 Pijnstillers Pijnstillers zoals Paracetamol zijn te koop bij de apotheek en drogist en het is raadzaam om deze voor de ingreep alvast in huis te halen. Meenemen Neem bij een opname het volgende mee: uw zorgpas; een geldig identiteitsbewijs (id-kaart, paspoort of rijbewijs); dieetvoorschriften en/of medicijnen (eventueel); nachtkleding, extra sokken en ondergoed, ochtendjas, pantoffels; badslippers en eventueel douchemuts voor de douche; toiletartikelen; boek, tijdschrift, schrijfgerei, handwerk of spelletje. U mag een laptop, mobiel of andere apparatuur meenemen maar altijd voor uw eigen verantwoording. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor schade of verlies van deze zaken. Echt kostbare spullen kunt u altijd beter thuislaten, neem zeker ook geen waardevolle sieraden mee. Nuchter - niet nuchter? Bij operaties is het belangrijk dat u op het moment van de ingreep nuchter bent. Dit betekent dat u slechts bepaalde dingen van tevoren mag eten en drinken. Soms moet u hier thuis al rekening mee houden. U krijgt hierover tevoren meer informatie mee van de polikliniek of van het Bureau Opname. Twijfelt u of u wel of niet nuchter naar het ziekenhuis moet komen? Neem contact op met het Bureau Opname of met de polikliniek van uw behandelend specialist. Verhinderd Bent u verhinderd voor de operatie? Wilt u dit dan zo snel mogelijk melden aan het opnamebureau. Dit kan voor locatie Goes tijdens werkdagen via het telefoonnummer en voor locatie Vlissingen via telefoonnummer In het ziekenhuis Als u voor de eerste keer naar het ziekenhuis komt, kunt u zich bij de receptie in de centrale hal laten inschrijven. Zorg dat u uw zorgpas en identiteitsbewijs (geldig paspoort, rijbewijs of ID-kaart) bij de hand heeft. Uw persoonlijke gegevens worden gevraagd. Bent u al ingeschreven maar zijn er veranderingen in uw gegevens, bijvoorbeeld nieuwe ziektekostenverzekeraar of een verhuizing, geef deze dan altijd door bij de receptie. De identificatieplicht is ook dan van toepassing. De opname Melden Op de opnamedag meldt u zich op het afgesproken tijdstip op de verpleegafdeling. Anesthesie De operatie wordt altijd onder algehele verdoving verricht.

4 De operatie Als de diagnose appendicitis acuta is gesteld, is het verwijderen van de ontstoken blinde darm de beste behandeling (appendectomie). Deze operatie kan uitgevoerd worden door middel van een kleine snee rechts in de onderbuik of door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Bij de kijkoperatie worden via een aantal gaatjes in de buikwand instrumenten en een camera, die verbonden is met een tvmonitor, in de buik gebracht. De arts kan via de camera zijn handelingen zien op het tv-scherm en zo de operatie uitvoeren. Bij tekenen van een duidelijke buikvliesontsteking in de onderbuik waarbij de diagnose appendicitis acuta niet zeker is, kan de chirurg er voor kiezen te opereren door een snee midden in de onderbuik. Daarbij kan ruimere toegang tot de buik verkregen worden om eventuele andere oorzaken van de pijnklachten op te sporen en te behandelen. Welke methode wordt gekozen, is van vele factoren afhankelijk, zoals de ernst van het ziektebeeld of de voorkeur en ervaring van de operateur. Wanneer bij operatie blijkt dat er pus als gevolg van de blinde darmontsteking in de buik is ontstaan, kan de chirurg besluiten om de huidwond open te laten. Daarmee wordt de kans op een latere wondontsteking kleiner. De wondgenezing duurt dan weliswaar wat langer, maar dat hoeft niet vanzelfsprekend een lelijker litteken op te leveren. Appendiculair infiltraat Soms is de ontsteking van de blinde darm in de loop van de tijd al afgedekt door verkleving met buikvet en darmlissen. Dit is soms bij het onderzoek als een zwelling in de rechteronderbuik te voelen. Men spreekt dan van een appendiculair infiltraat. Dit ontstaat meestal na enige dagen ziek zijn. In zo'n geval moet de ontsteking en het infiltraat eerst 'tot rust komen'. Het is de vraag of daarna nog moet worden overgegaan tot een operatie om de blinde darm alsnog te verwijderen. De duur van de operatie is gemiddeld 45 minuten. Na de operatie Na de operatie heeft u een infuus voor vocht- en medicijntoediening. De eerste dagen krijgt u drinken en eten naarmate het maag- darmstelsel dat kan verdragen. Daar is geen vast schema voor. Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo is ook bij deze operatie een normale kans op complicaties aanwezig, zoals een nabloeding, wondinfectie, longontsteking, trombose of longembolie. Soms kan na een forse appendicitis acuta met pus in de buik later nog een abces in de buik ontstaan. De mogelijkheid bestaat dat dit abces chirurgisch moet worden behandeld of onder röntgencontrole kan worden aangeprikt. Ontslag Naar huis In het algemeen kunt u na één tot vijf dagen worden ontslagen, vaak is dan de normale voeding weer mogelijk. Controleafspraak Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle.

5 Adviezen voor thuis Pijn Bij pijn kunt u pijnstillers zoals Paracetamol gebruiken. Hiervan mag u per dag maximaal vier keer twee tabletten gebruiken. Ook een warm zitbad kan de pijn tijdelijk verlichten. Herstel Het herstel thuis neemt meestal nog een paar dagen tot weken, afhankelijk van hoe ernstig de ontsteking is geweest. Daarna kunt u uw normale activiteiten hervatten. Tot slot Deze folder kan nooit volledig zijn. Heeft u na het lezen hiervan nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie. Telefoonnummers poliklinieken Chirurgie Wanneer onverhoopt problemen ontstaan waarover u zich zorgen maakt, kunt u bellen naar de polikliniek Chirurgie. Goes / Vlissingen Buiten werktijden kunt u bellen naar het algemene nummer van het ADRZ: Voor overige informatie:

6

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie

Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Acute blindedarmontsteking Appendicitis acuta Chirurgie Beter voor elkaar Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie wegens een acute blindedarmontsteking (appendicitis acuta). Het is goed

Nadere informatie

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta)

Chirurgie. Acute blindedarm ontsteking. (Appendicitis Acuta) Chirurgie Acute blindedarm ontsteking (Appendicitis Acuta) Inhoudsopgave Inleiding 4 Klachten bij appendicitis acuta 4 De diagnose 5 Het onderzoek 5 De chirurg 6 De behandeling 6 Het appendiculair infiltraat

Nadere informatie

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA)

ZorgSaam. darmontsteking. acuta (APPENDICITIS ACUTA) appendicitis blinde darmontsteking acuta (blinde darm (APPENDICITIS ACUTA) ontsteking) ZorgSaam 1 APPENDICITIS ACUTA (Blinde darmontsteking) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de operatie vanwege

Nadere informatie

acute blindedarmontsteking

acute blindedarmontsteking acute blindedarmontsteking De arts heeft vastgesteld dat u een acute blindedarmontsteking heeft. Een andere naam hiervoor is appendicitis acuta. Wat is een blindedarmontsteking? Hoe verloopt een operatie?

Nadere informatie

B e s n i j d e n i s

B e s n i j d e n i s B e s n i j d e n i s Deze folder geeft u informatie over de besnijdenis (circumcisie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

L i t t e k e n b r e u k

L i t t e k e n b r e u k L i t t e k e n b r e u k Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

A r t e r i e e l v a a t l i j d e n

A r t e r i e e l v a a t l i j d e n A r t e r i e e l v a a t l i j d e n Deze folder geeft u informatie over arterieel vaatlijden en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

H a p e r e n d e v i n g e r

H a p e r e n d e v i n g e r H a p e r e n d e v i n g e r Deze folder geeft u informatie over een haperende vinger en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. A m p u t a t i e Deze folder geeft u informatie over een amputatie van een lichaamsdeel en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. L i e s b r e u k Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Het is

Nadere informatie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking. Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten van blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Hou er rekening mee

Nadere informatie

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m

C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m C a r p a a l t u n n e l s y n d r o o m Deze folder geeft u informatie over een carpaal tunnelsyndroom en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. S t o m a Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Blindedarmontsteking (Appendicitis)

Blindedarmontsteking (Appendicitis) Blindedarmontsteking (Appendicitis) Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en de oorzaak van een blindedarmontsteking (appendicitis) en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Blindedarmoperatie (appendectomie) Bij volwassenen. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Blindedarmoperatie (appendectomie) i Patiënteninformatie Bij volwassenen Slingeland Ziekenhuis Inleiding U heeft een (acute) blindedarmontsteking. In deze folder vindt u informatie over de aandoening

Nadere informatie

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen)

Dit onderzoek wordt als volgt benoemd: 1. Inspectie (kijken) 2. Auscultatie (horen) 3. Palpatie (voelen) 4. Percussie (kloppen) Appendicitis 2 Inleiding Deze folder geeft u een overzicht van de klachten en de oorzaak van appendicitis en hoe dit behandeld kan worden. Het is goed u te realiseren dat de situatie voor iedereen anders

Nadere informatie

M a a g o p e r a t i e

M a a g o p e r a t i e M a a g o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een maagoperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

B i j s c h i l d k l i e r

B i j s c h i l d k l i e r B i j s c h i l d k l i e r Deze folder geeft u informatie over operaties aan de bijschildklier en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e

S c h i l d k l i e r o p e r a t i e S c h i l d k l i e r o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een schildklieroperatie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

O p h e f f e n s t o m a

O p h e f f e n s t o m a O p h e f f e n s t o m a Deze folder geeft u informatie over het opheffen van uw stoma en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan

Nadere informatie

C h o l e c y s t e c t o m i e

C h o l e c y s t e c t o m i e C h o l e c y s t e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een galblaasoperatie (cholecystectomie) en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

S t r u m e c t o m i e

S t r u m e c t o m i e S t r u m e c t o m i e Deze folder geeft u informatie over een strumectomie en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Het is in uw eigen belang dat u de folder goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen. B o t b r e u k e n Deze folder geeft u informatie over botbreuken (fracturen) en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis

Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Blindedarm ontsteking (Appendicitis) Maatschap Chirurgie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Wat is blindedarmontsteking? 2 2. Het stellen van de diagnose 3 3. De operatie 5 4. Na de operatie 6 5. Weer

Nadere informatie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie

Blindedarmontsteking Appendicitis. Poli Chirurgie 00 Blindedarmontsteking Appendicitis Poli Chirurgie Wat is een blindedarm (appendix)? De appendix (letterlijk aanhangsel) bevindt zich daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, dat wil zeggen

Nadere informatie

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS

BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS BLINDEDARMONTSTEKING APPENDICITIS Inleiding In deze folder leest u meer over de klachten, oorzaak en behandeling van een blindedarmontsteking. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

S p e e k s e l k l i e r e n

S p e e k s e l k l i e r e n S p e e k s e l k l i e r e n Deze folder geeft u informatie over operaties aan de speekselklieren en de meest gebruikte behandeling. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren

Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren Blindedarmontsteking bij kinderen en jongeren De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat de buikklachten van uw kind worden veroorzaakt door een ontstoken blindedarm (appendicitis). Waar in deze folder

Nadere informatie

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking

Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Abdominale Chirurgie Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking Inleiding Deze brochure geeft u een globaal overzicht van wat een blindedarmontsteking is, welke klachten hierbij horen, welke

Nadere informatie

F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e

F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e F e m o r a l e b y p a s s o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over arterieel vaatlijden aan de benen en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis

CHIRURGIE. Blindedarmontsteking. Appendicitis CHIRURGIE Blindedarmontsteking Appendicitis Blindedarmontsteking In deze folder kunt u lezen wat een blindedarmontsteking is, wat de klachten zijn en hoe de behandeling verloopt. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

E t a l a g e b e n e n

E t a l a g e b e n e n E t a l a g e b e n e n Deze folder geeft u informatie over etalagebenen en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Appendicitis (Blindedarmontsteking)

Appendicitis (Blindedarmontsteking) Appendicitis (Blindedarmontsteking) 1. Inleiding Vandaag of morgen ondergaat u een operatie aan de blinde darm in het ETZ TweeSteden op locatie Tilburg of Waalwijk. In deze folder leest u informatie over

Nadere informatie

Blindedarmontsteking bij kinderen

Blindedarmontsteking bij kinderen Blindedarmontsteking bij kinderen De arts heeft na onderzoek geconstateerd dat de buikklachten van uw kind worden veroorzaakt door een ontstoken blindedarm (appendicitis). Waar in deze folder over ouders

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE KINDEREN

KINDERGENEESKUNDE KINDEREN KINDERGENEESKUNDE Acute blindedarmontsteking (bij kinderen) KINDEREN Acute blindedarmontsteking (bij kinderen) In deze folder kunt u lezen wat een blindedarmontsteking is, wat de klachten zijn en hoe de

Nadere informatie

R e c t u m o p e r a t i e

R e c t u m o p e r a t i e R e c t u m o p e r a t i e Deze folder geeft u informatie over een operatie aan de endeldarm wegens een kwaadaardig afwijking en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Verwijderen van de blindedarm. Appendectomie

Verwijderen van de blindedarm. Appendectomie Verwijderen van de blindedarm Appendectomie 2 Uw behandelend arts heeft u voor blindedarmklachten naar de spoedeisende hulp of poli heelkunde van het CWZ verwezen. Deze folder geeft u informatie over wat

Nadere informatie

Operatie vanwege blindedarmontsteking

Operatie vanwege blindedarmontsteking Chirurgie Operatie vanwege blindedarmontsteking www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie... 3 Ontstaan van een blindedarmontsteking... 3 Symptomen... 4 Diagnose en onderzoek... 4 Lichamelijk

Nadere informatie

G e b r o k e n h e u p

G e b r o k e n h e u p G e b r o k e n h e u p Deze folder geeft u informatie over een gebroken heup en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Blindedarm onsteking

Blindedarm onsteking Blindedarm onsteking Uw behandelend arts heeft een blindedarmontsteking bij u geconstateerd. In deze folder vindt u informatie over deze aandoening en de behandelingsmogelijkheden. Wat is een blindedarmontsteking

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren

Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Verwijderen blindedarm bij kind en jongeren Ziekenhuis Gelderse Vallei Jij bent opgenomen met een blindedarmontsteking op de kinder- en jongerenafdeling. De medische naam voor blindedarm is appendix. De

Nadere informatie

Navelbreuk / bovenbuikbreuk

Navelbreuk / bovenbuikbreuk Navelbreuk / bovenbuikbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een breuk? 3 Wat is een navelbreuk? 3 Wat is een bovenbuikbreuk? 4 Uw voorbereiding 5 Opname 5 Na de operatie 6 Complicaties 6 Controleafspraak

Nadere informatie

Blindedarmoperatie leefregels na ontslag

Blindedarmoperatie leefregels na ontslag Blindedarmoperatie leefregels na ontslag Inleiding Binnenkort komt u met uw kind bij ons voor een blindedarmoperatie. Voor kinderen is een ingreep geen kleinigheid. Daarom is het van belang dat u uw kind

Nadere informatie

Blindedarmverwijdering Laparoscopisch

Blindedarmverwijdering Laparoscopisch Blindedarmverwijdering Laparoscopisch Afdeling algemene chirurgie U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor het verwijderen van uw blindedarm. In deze brochure informeren

Nadere informatie

V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r

V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r V e r n a u w d e h a l s s l a g a d e r Deze folder geeft u informatie over een vernauwde halsslagader en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten

Galblaas verwijderen. Chirurgie. Uitleg over de galblaas. Galstenen of ontstoken galblaas. Klachten Chirurgie Galblaas verwijderen Uitleg over de galblaas In deze informatie leest u meer over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Het verwijderen van de blindedarm bij kinderen

Het verwijderen van de blindedarm bij kinderen Het verwijderen van de blindedarm bij kinderen Informatie voor ouders Uw kind is met een blindedarmontsteking (in medische taal appendicitis) opgenomen op de kinderen jongerenafdeling. In deze folder vindt

Nadere informatie

Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis)

Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Geneesmiddelengebruik Gebruikt u medicijnen, zoals antistollingsmiddelen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Wellicht zijn aanpassingen nodig voorafgaande

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Chirurgie

Galblaas verwijderen. Chirurgie Galblaas verwijderen Chirurgie Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1. Uitleg over de galblaas 3 2. De galblaasoperatie 4 3. Instructies en adviezen 9 Uitleg over de galblaas Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes

H.366333.1215. Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes H.366333.1215 Laparoscopisch verwijderen van eileiders en/of eierstokken met cystes 2 Inleiding Uw gynaecoloog heeft u een eierstok en eileiderverwijdering via een kijkoperatie geadviseerd. Op deze manier

Nadere informatie

Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Binnenkort wordt u opgenomen in HMC Bronovo voor het verwijderen van uw galblaas. Met deze folder geven wij u informatie over de mogelijke oorzaak en de gang van

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) 1 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon

Nadere informatie

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl

Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie. Urologie. mca.nl Lymfeklierverwijdering uit uw bekken via een kijkoperatie Urologie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een laparoscopische lymfeklierverwijdering? 1 Uw voorbereiding 1 Dag van opname en operatie 2 Tijdens de operatie

Nadere informatie

Poliklinische operatiekamer

Poliklinische operatiekamer CHIRURGIE Poliklinische operatiekamer Kleine ingrepen onder plaatselijke verdoving U heeft een afspraak op de Poliklinische operatiekamer. Datum: Tijd: uur U mag zich melden op de afgesproken dag en tijd

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Een liesbreukoperatie Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Een liesbreukoperatie EEN LIESBREUKOPERATIE INLEIDING Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u

Nadere informatie

Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen

Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen bij wie de blindedarm wordt verwijderd. Uw kind is opgenomen in Tergooi voor het verwijderen

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen

Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen Patiënteninformatie Appendectomie (het verwijderen van de blinde darm) bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers van kinderen bij wie de blindedarm wordt verwijderd Inhoudsopgave Pagina Algemeen

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas INFORMATIE OVER DE OPERATIE VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS INLEIDING Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie. 3954i CHI.010/0510

Liesbreukoperatie. Chirurgie. 3954i CHI.010/0510 Liesbreukoperatie Chirurgie Inleiding Deze brochure geeft u informatie die u nodig heeft om goed voorbereid te zijn op uw operatie en uw herstel. In een telefonisch gesprek heeft de assistente u het volgende

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis

Chirurgie. Liesbreukoperatie. Hernia inguinalis Chirurgie Liesbreukoperatie Hernia inguinalis Inleiding Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk,

Nadere informatie

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk

H.291407.0713. Laparoscopisch herstel van een liesbreuk H.291407.0713 Laparoscopisch herstel van een liesbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een kijkoperatie om de liesbreuk te herstellen. Het is een operatie die meestal in dagbehandeling

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk

H Laparoscopisch herstel van een navelbreuk H.331675.0214 Laparoscopisch herstel van een navelbreuk 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om uw navelbreuk te laten herstellen. U wordt voor één dagverpleging opgenomen. Een

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis)

H Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) H.40063.0119 Haarnestcyste (Sinus Pilonidalis) 2 Inleiding Een haarnestcyste (sinus pilonidalis) is doorgaans gelegen in de bilspleet. Het is een holte onder de huid die een verbinding heeft door de huid

Nadere informatie

Kijkoperaties in de buik. Laparoscopie

Kijkoperaties in de buik. Laparoscopie Kijkoperaties in de buik Laparoscopie Uw chirurg heeft u met u besproken dat de operatie die u moet ondergaan via een kijkoperatie (laparoscopie) kan worden uitgevoerd. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Blinde darmoperatie (Appendectomie)

Blinde darmoperatie (Appendectomie) Blinde darmoperatie (Appendectomie) Informatiebrochure 2 Beste mevrouw, meneer Welkom in het Sint-Andriesziekenhuis. U bent opgenomen voor het verwijderen van de blinde darm of appendectomie op de dienst

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie)

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie) H.253118.0116 Galblaas verwijderen (kijkoperatie) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen door middel van een kijkoperatie. Het is een operatie waarvoor

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek. De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Inleiding De gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede) ruimer gemaakt gaat worden. Dit wordt een introïtusplastiek genoemd.

Nadere informatie

Behandeling van marisken

Behandeling van marisken Chirurgie Behandeling van marisken www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI061 / Behandeling van marisken / 17-07-2014 2 Behandeling van marisken

Nadere informatie

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken

Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Introïtusplastiek De ingang van de vagina ruimer maken Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Uw gynaecoloog heeft met u besproken dat de ingang van uw vagina (schede)

Nadere informatie

Patiënteninformatie. (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk. Operatie voor een liesbreuk

Patiënteninformatie. (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk. Operatie voor een liesbreuk Patiënteninformatie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Operatie voor een liesbreuk 1 Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon (050) 524 5810

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen Galblaas verwijderen Ligging en functie van de galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden

Nadere informatie

Kijkoperaties in de buik. Laparoscopie

Kijkoperaties in de buik. Laparoscopie Kijkoperaties in de buik Laparoscopie 2 Uw chirurg heeft u met u besproken dat de operatie die u moet ondergaan via een kijkoperatie (laparoscopie) kan worden uitgevoerd. Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm (Gastro) enterostomie Omleidingsoperatie van maag met dunne darm 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een omleidingsoperatie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie

PATIËNTEN INFORMATIE. Verwijderen van de. galblaas. Cholecystectomie PATIËNTEN INFORMATIE Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u een globaal overzicht geven van de klachten en

Nadere informatie

Operatie liesbreuk 1

Operatie liesbreuk 1 Operatie liesbreuk 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de klachten en oorzaak van een liesbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN

INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN Appendectomie INFORMATIEFOLDER VOOR PATIËNTEN U wordt opgenomen voor een appendectomie of een blindedarmoperatie. In deze folder vindt u hierover meer informatie. Heeft u na het lezen van deze folder toch

Nadere informatie

Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen

Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen Verwijderen van de blindedarm bij volwassenen Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0332 Inleiding U wordt in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van uw blindedarm. In deze folder leest

Nadere informatie

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols

Carpale tunnelsyndroom. Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Carpale tunnelsyndroom Beknelling van de middelste zenuw aan de binnenkant van de pols Aan de binnenkant van de pols ligt in het midden een tunnel; de carpale tunnel. De nervus medianus is een zenuw die

Nadere informatie

Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Nierverwijdering door kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het verwijderen van een nier door middel van een kijkoperatie (laparoscopische

Nadere informatie

Afdeling dagverpleging Chirurgie

Afdeling dagverpleging Chirurgie Afdeling dagverpleging Chirurgie Binnenkort wordt u verwacht op de Dagbehandeling. In deze folder leggen wij uit wat u kunt verwachten voor, tijdens en na de behandeling. Algemene informatie Dagbehandeling

Nadere informatie

ZorgSaam. AAMBEIEN acuta. appendicitis. (blinde darm ontsteking) (haemorrhoïden)

ZorgSaam. AAMBEIEN acuta. appendicitis. (blinde darm ontsteking) (haemorrhoïden) appendicitis AAMBEIEN acuta (haemorrhoïden) (blinde darm ontsteking) ZorgSaam 1 AAMBEIEN (Haemorrhoïden) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de behandeling van aambeien. Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering

H Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering H.366326.1215 Laparoscopische baarmoeder en/of eierstokken en eileiders verwijdering 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten dat uw baarmoeder en/of eierstokken en eileiders, worden verwijderd

Nadere informatie

Cholecystectomie. Chirurgie. Galblaas verwijderen. Inleiding

Cholecystectomie. Chirurgie. Galblaas verwijderen. Inleiding Chirurgie Cholecystectomie Galblaas verwijderen Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat uw galblaas wordt verwijderd. Dit wordt ook wel cholecystectomie genoemd. Uw arts heeft u al informatie

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale

Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale Urologie Kijkoperatie voor het herstel van een vaginale verzakking Laparoscopische sacrocolpopexie Inleiding De organen in de onderbuik (de baarmoeder, de blaas en de endeldarm) worden op hun plaats gehouden

Nadere informatie

Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie

Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie Verwijdering van de nier Laparoscopische nefrectomie Afdeling urologie U heeft met uw specialist afgesproken dat er binnenkort tijdens een kijkoperatie een nier wordt verwijderd. Dit noemt men ook wel

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie)

Galblaas verwijderen. (cholecystectomie) Galblaas verwijderen (cholecystectomie) Welkom Welkom in het St. Anna Ziekenhuis. U ontvangt deze folder omdat uw galblaas verwijderd wordt (ook wel cholecystectomie genaamd). Hier kunt u lezen hoe deze

Nadere informatie