Gebruik van extra zuurstof thuis

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gebruik van extra zuurstof thuis"

Transcriptie

1 Longziekten Gebruik van extra zuurstof thuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis

2 Algemeen Ons lichaam heeft zuurstof nodig bij elke basisactiviteit, zoals het verbranden van voedsel, lopen en denken. Bij deze activiteiten komen afvalstoffen vrij, onder andere koolzuur. De zuurstof die we inademen, komt via de longen in het bloed en gaat met het bloed naar de plaatsen waar energie nodig is. Het bloed vervoert de afvalstoffen naar de longen en de longen zorgen ervoor dat deze afvalstoffen worden uitgeademd. Heeft u (ernstige) COPD-klachten, dan gaat er minder zuurstof via de longen naar uw bloed. Het gevolg kan zijn dat er te weinig zuurstof bij uw organen komt. Als dat zuurstoftekort maanden duurt, kunnen er problemen met het hart en andere organen ontstaan. Het gebruik van extra zuurstof kan deze problemen tegengaan of voorkomen. In deze folder leest u: wat het doel is van extra zuurstofgebruik; welke soorten zuurstofbronnen er zijn; hoe de zuurstof wordt toegediend; hoe u extra zuurstof aanvraagt; welke bijwerkingen er kunnen zijn; welke aandachtspunten er zijn bij het gebruik van extra zuurstof thuis. Het doel van extra zuurstofgebruik Het belangrijkste doel van de zuurstofbehandeling is dat uw levensverwachting toeneemt. Bovendien kunt u zich waarschijnlijk iets beter inspannen en raakt u minder snel vermoeid. Daardoor kunt u weer meer doen. Extra zuurstof kan dus voor een betere kwaliteit van leven zorgen. Het kan voorkomen dat niet iedereen dit merkt. COPD is niet te genezen met extra zuurstofgebruik.

3 Soorten zuurstofbronnen Wanneer u extra zuurstof nodig heeft, krijgt u zuurstofapparatuur bij u thuis. Een zuurstofapparaat noemen we een zuurstofbron. De meest voorkomende soorten zuurstofbronnen zijn: de concentrator de mobiele concentrator de draagbare cilinder het homefill systeem het vloeibare zuurstofsysteem De concentrator is bedoeld voor in huis. Deze is namelijk moeilijk te verplaatsen. De draagbare cilinder en het vloeibare zuurstofsysteem zijn bedoeld voor gebruik buitenshuis. In principe krijgt iedereen een concentrator met daarnaast een draagbare cilinder of een vloeibaar zuurstofsysteem. De concentrator De concentrator is een elektrisch apparaat dat zuurstof uit de omgevingslucht haalt. Het is een apparaat op wieltjes. De concentrator kan maximaal ongeveer 6 liter zuurstof per minuut leveren. Omdat een concentrator lucht nodig heeft om zuurstof te kunnen produceren, mag deze niet in een afgesloten ruimte staan. Er moet goede ventilatie in de ruimte zijn. De mobiele concentrator Een mobiele concentrator is een verrijdbare/draagbare concentrator. De concentrator functioneert op 220 volt of op een bijbehorende batterij. De draagbare cilinder Buitenshuis kunt u gebruik maken van draagbare cilinders. Deze 'meeneemflessen' bevatten 2 liter zuurstof en wegen minder dan 5 kg. U kunt een aantal uren met een cilinder doen, afhankelijk van uw gebruik. U kunt de cilinder meenemen op een degelijk boodschappenkarretje of op een rollator.

4 Het homefill systeem Het thuisvulsysteem. Hiermee kunt u zelf uw eigen cilinders vullen. Het vloeibare zuurstofsysteem Buitenshuis kunt u gebruik maken van het vloeibare zuurstofsysteem. De vloeibare zuurstof zit opgeslagen in een basistank van 35 liter. Er hoort een kleine draagtank (stroller) bij van maximaal 2 liter. Deze vult u steeds bij vanuit de moedertank. De draagtank is goed voor een aantal uren zuurstof (ongeveer 8 uur bij een verbruik van 2 liter per minuut). De toediening De zuurstof wordt via een slangetje in uw luchtwegen gebracht. Daar vermengt de zuurstof zich met de lucht die u inademt. Meestal gaat de voorkeur uit naar toediening via de neus met een neusbril. Het slangetje lijkt op een bril: het hangt over de oren en steekt een stukje in beide neusgaten. Er zijn verschillende type neusbrillen. Als u problemen heeft met een neusbril, vraag dan aan de leverancier een ander type. U krijgt de neusbrillen van de leverancier. Vervang de neusbrillen zeker elke twee weken om te voorkomen dat deze hard wordt en gaat schuren. Rechtstreekse toediening van zuurstof via een halsslangetje is ook mogelijk. De zuurstof wordt dan rechtstreeks in de luchtpijp gebracht. Deze methode wordt niet veel toegepast. De zuurstof kan via een continu systeem worden gegeven of via een bespaarder. De bespaarder, ook wel on-demand systeem genoemd. Dit systeem is niet voor iedere gebruiker geschikt. Zuurstof wordt alleen afgegeven bij inademing door de neus. Voor gebruik hiervan is altijd toestemming nodig van uw longarts of longverpleegkundige. Aanvragen van extra zuurstof thuis Uw arts of verpleegkundig specialist bepaalt de hoeveelheid zuurstof die u moet gaan gebruiken. De verpleegkundig specialist voert naast verpleegkundige taken ook medische taken uit onder supervisie van een medisch specialist.

5 De verpleegkundig specialist overlegt met de leverancier welke vorm van zuurstof het meest geschikt is in uw situatie. De zuurstofleverancier is verantwoordelijk voor de keuze van de zuurstofbron. De leverancier spreekt met u af wanneer het zuurstofapparaat wordt geleverd. Ook geeft de leverancier instructie over de werking van het apparaat. Binnen twee weken nadat u zuurstof thuis heeft gekregen, komt een longverpleegkundige van Sensire bij u langs. Hij/zij maakt hiervoor een afspraak met u. De longverpleegkundige bespreekt met u hoe het gebruik van zuurstof gaat, hoe u met zuurstof op vakantie kunt etc. Ook overlegt hij/zij met u of vervolgafspraken wenselijk zijn. Aanvullen van zuurstof De leverancier vervangt de cilinders met zuurstof regelmatig voor nieuwe volle cilinders. De leverancier spreekt met u af op welke dag dit gebeurt. Bijwerkingen Het gebruik van extra zuurstof geeft nauwelijks bijwerkingen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn: Irritatie van de slijmvliezen van de luchtwegen De zuurstof droogt de slijmvliezen van de luchtwegen enigszins uit. Het slijmvlies kan geïrriteerd raken waardoor u een bloedneus kunt krijgen. Gebruikt u meer dan 4 liter zuurstof per minuut, dan kunt u een bevochtiger aanvragen bij uw zuurstofleverancier. Irritatie van de huid Bij mensen met een gevoelige huid kan het zuurstofslangetje plaatselijk irritatie geven. U mag vanwege brandgevaar niet met vette zalf (bijvoorbeeld vaseline) smeren zolang u zuurstof gebruikt of dat pas heeft gedaan. Eventueel kunt u vetvrije crème van de apotheek gebruiken. Te veel zuurstof Het gebruik van te veel zuurstof kan tot klachten leiden, zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnstoornissen.

6 Let op: gebruik dus nooit meer zuurstof per minuut dan voorgeschreven is door de longarts. Aandachtspunten bij het gebruik van zuurstof thuis Hieronder vindt u een aantal aandachtspunten bij het gebruik van zuurstof thuis. Gebruik van zuurstof Gebruik de zuurstof minimaal 15 uur per dag (tenzij uw longarts anders heeft voorgeschreven). Hanteer strikt de voorgeschreven hoeveelheid zuurstof. Controleer regelmatig de voorgeschreven hoeveelheid op het apparaat. Vervang de neusbril minimaal één keer per 14 dagen. De verlengslang mag maximaal 15 meter lang zijn. U wordt geacht niet te roken omdat de zuurstof dan niet kan worden opgenomen in het bloed. Bij een concentrator: stofzuig wekelijks het filter van de concentrator. Brandgevaar Er mag absoluut niet worden gerookt. Gebruik geen open vuur. Gebruik geen vet en/of oliehoudende producten (vaseline, zalven, aftershave, etc.). De brandweer moet op de hoogte zijn van de aanwezigheid van extra zuurstof in huis. Overleg met de leverancier of u dat zelf doet of dat zij dat voor u doen. Informeer uw inboedel/brandverzekeraar over de aanwezigheid van extra zuurstof in huis. Plaats stickers met de tekst 'zuurstof aanwezig' en 'verboden te roken' op uw voor- en achterdeur. Deze stickers zijn verkrijgbaar bij de leverancier. Vergoeding Een zuurstofapparaat wordt vergoed door uw zorgverzekering. Als u met zuurstof op vakantie gaat, kan het zijn dat u moet bijbetalen omdat het gebruik van zuurstof in het buitenland duurder kan zijn. Overlegt u dit met de longverpleegkundige.

7 Vragen Heeft u vragen over het gebruik van zuurstof bij u thuis, belt u dan naar het algemene telefoonnummer van Sensire, U kunt vragen naar de longverpleegkundige.

8 Slingeland Ziekenhuis Kruisbergseweg 25 Postadres: Postbus AD Doetinchem Telefoon: (0314) Internet: Nr jun 16

Zuurstoftherapie in de thuissituatie informatie voor COPD- patiënten

Zuurstoftherapie in de thuissituatie informatie voor COPD- patiënten Zuurstoftherapie in de thuissituatie informatie voor COPD- patiënten Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 4 Waarom extra zuurstof? 4 Wat houdt het in? 5 Belangrijk 5 Voorwaarden 6 Hoeveel en hoelang?

Nadere informatie

longgeneeskunde Zuurstof thuis

longgeneeskunde Zuurstof thuis Zuurstof thuis Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u thuis zuurstof gaat gebruiken. In deze informatiefolder leest u daar meer over. Zuurstoftherapie wordt gebruikt bij mensen die lijden aan

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen.

Zuurstof thuis. Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Zuurstof thuis Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Waarom zuurstof thuis? 1 Werkwijze 2 Hoeveel en hoelang extra zuurstof thuis? 2 Zuurstofbronnen 3 Brand voorkomen 5 Vergoeding 6 Zuurstof

Nadere informatie

H.303476.0215. Zuurstof thuis (meer lucht voor mensen met ernstige COPD)

H.303476.0215. Zuurstof thuis (meer lucht voor mensen met ernstige COPD) H.303476.0215 Zuurstof thuis (meer lucht voor mensen met ernstige COPD) Waarom extra zuurstof thuis Zuurstof is onontbeerlijk voor elke basisactiviteit in het lichaam, zoals het verbranden van voedsel

Nadere informatie

Thuisbehandeling met zuurstof

Thuisbehandeling met zuurstof Thuisbehandeling met zuurstof De longarts heeft met u besproken dat u thuis zuurstof gaat gebruiken. In deze folder leest u meer over het gebruik van zuurstof thuis. Waarom extra zuurstof? Zuurstof is

Nadere informatie

Zuurstoftherapie bij COPD-patiënten in de thuissituatie

Zuurstoftherapie bij COPD-patiënten in de thuissituatie Zuurstoftherapie bij COPD-patiënten in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Longziekten september 2007 pavo 0581 Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u thuis zuurstof gaat

Nadere informatie

Zuurstoftherapie thuis

Zuurstoftherapie thuis Zuurstoftherapie thuis 2 Zuurstof is onmisbaar voor elke basisactiviteit in het lichaam, zoals voor de verbranding van voedsel en het werken van spieren en hersenen. Bij deze activiteiten komen afvalstoffen

Nadere informatie

Inhoudsopgave Pg. Extra zuurstof 3 waarom extra zuurstof 3 hoe weet u of u extra zuurstof nodig hebt? 3 wat is het doel van het zuurstofgebruik?

Inhoudsopgave Pg. Extra zuurstof 3 waarom extra zuurstof 3 hoe weet u of u extra zuurstof nodig hebt? 3 wat is het doel van het zuurstofgebruik? Zuurstof thuis Inhoudsopgave Pg Extra zuurstof 3 waarom extra zuurstof 3 hoe weet u of u extra zuurstof nodig hebt? 3 wat is het doel van het zuurstofgebruik? 3 Zuurstof behandeling 4 wat houdt het in?

Nadere informatie

Zuurstoftherapie. Poli Longziekten

Zuurstoftherapie. Poli Longziekten 00 Zuurstoftherapie Poli Longziekten Inleiding Zuurstof is een reuk-, kleur- en smaakloos gas. De dampkring rond de aarde en dus de lucht die wij inademen, bestaat voor 21% uit zuurstof. Wij hebben zuurstof

Nadere informatie

Longgeneeskunde Zuurstof thuis

Longgeneeskunde Zuurstof thuis Longgeneeskunde Zuurstof thuis 2 Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u zuurstof thuis gaat gebruiken. Bij verschillende ziektes kan het geven van extra zuurstof noodzakelijk zijn. Belangrijk

Nadere informatie

Zuurstof thuis: wat u moet weten

Zuurstof thuis: wat u moet weten Longziekten Patiënteninformatie Zuurstof thuis: wat u moet weten U ontvangt deze informatie, omdat uw longarts met u heeft besproken dat u zuurstof thuis gaat gebruiken. Bij verschillende ziektes kan het

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE ZUURSTOF IN DE THUISSITUATIE

PATIËNTENINFORMATIE ZUURSTOF IN DE THUISSITUATIE PATIËNTENINFORMATIE ZUURSTOF IN DE THUISSITUATIE 2 ZUURSTOF IN DE THUISSITUATIE Door middel van deze informatiefolder wil Maasstad Ziekenhuis u informeren over het gebruik van zuurstof thuis. Wij adviseren

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Meer lucht voor mensen met ernstig COPD. Waarom extra zuurstof nodig. Wanneer heeft u extra zuurstof nodig

Zuurstof thuis. Meer lucht voor mensen met ernstig COPD. Waarom extra zuurstof nodig. Wanneer heeft u extra zuurstof nodig Zuurstof thuis Meer lucht voor mensen met ernstig COPD Zuurstof is van levensbelang Leven kost energie. Voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Alleen al onszelf warm houden

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Hart-long centrum. mca.nl

Zuurstof thuis. Hart-long centrum. mca.nl Zuurstof thuis Hart-long centrum mca.nl Inhoudsopgave Waarom extra zuurstof? 3 Wanneer is zuurstof thuis zinvol? 3 Hoeveel en hoelang zuurstof 3 Mogelijkheden voor zuurstof thuis 4 Heeft u nog vragen?

Nadere informatie

Extra zuurstof. Poli Longziekten

Extra zuurstof. Poli Longziekten Extra zuurstof Poli Longziekten Inleiding U heeft door de longarts zuurstof voorgeschreven gekregen. Een ingrijpende verandering in uw dagelijks leven. Deze folder zal u informatie geven over de reden

Nadere informatie

Informatie. Zuurstof in de thuissituatie

Informatie. Zuurstof in de thuissituatie Informatie Zuurstof in de thuissituatie Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u thuis zuurstof gaat gebruiken (onderhoudsbehandeling met zuurstof thuis). Deze folder geeft u meer informatie over

Nadere informatie

Extra zuurstof. Poli Longziekten. Locatie Purmerend/Volendam

Extra zuurstof. Poli Longziekten. Locatie Purmerend/Volendam Extra zuurstof Poli Longziekten Locatie Purmerend/Volendam Inleiding U heeft door de longarts zuurstof voorgeschreven gekregen. Een ingrijpende verandering in uw dagelijks leven. Deze folder zal u informatie

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Inleiding

Zuurstof thuis. Inleiding Zuurstof thuis Inleiding Vanwege uw klachten heeft de longarts u zuurstof voorgeschreven. Een ingrijpende verandering in uw dagelijkse leven. Deze folder informeert u over de reden waarom u zuurstof krijgt,

Nadere informatie

Alleen door uitgebreid onderzoek kan uw longarts dit vaststellen.

Alleen door uitgebreid onderzoek kan uw longarts dit vaststellen. Longgeneeskunde Zuurstof thuis Inleiding U heeft in overleg met uw behandelend arts besloten dat u zuurstof thuis moet krijgen. Dit kan tijdelijk zijn bijvoorbeeld voor drie maanden tot aan de volgende

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Afdeling longziekten

Zuurstof thuis. Afdeling longziekten Zuurstof thuis Afdeling longziekten Inhoudsopgave 1. Zuurstof, nodig voor het lichaam 2 2. Zuurstoftekort 2 3. Wanneer is zuurstoftherapie nodig? 3 4. Doel van zuurstoftherapie 3 5. Zuurstof tijdens training

Nadere informatie

Zuurstof Wanneer heeft u extra zuurstof nodig? Voorw aarden voor zuurstof thuis Hoeveel en hoelang zuurstof?

Zuurstof Wanneer heeft u extra zuurstof nodig? Voorw aarden voor zuurstof thuis Hoeveel en hoelang zuurstof? ZUURSTOF THUIS Bij een ernstige hart- of longaandoening is de aanvoer van zuurstof via de longen naar het bloed verminderd. Hierdoor kan er een zuurstoftekort ontstaan. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Patiënteninformatie

Zuurstof thuis. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Zuurstof thuis Informatie over de adviserende en begeleidende mogelijkheden van de longverpleegkundige bij het omgaan met zuurstof thuis 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Waarom

Nadere informatie

Zuurstof thuis Radboud universitair medisch centrum

Zuurstof thuis Radboud universitair medisch centrum Zuurstof thuis Zuurstof Bij een ernstige hart- of longaandoening is de aanvoer van zuurstof via de longen naar het bloed verminderd. Hierdoor kan zuurstoftekort ontstaan. Een langdurig tekort kan leiden

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Longgeneeskunde

Zuurstof thuis. Longgeneeskunde Zuurstof thuis Longgeneeskunde Inhoudsopgave Zuurstof in de thuissituatie 5 Zuurstof is van levensbelang 5 Waarom extra zuurstof? 5 Klachten door zuurstoftekort 6 Wanneer krijgt u zuurstof thuis? 6 Wat

Nadere informatie

Als u thuis extra zuurstof nodig hebt

Als u thuis extra zuurstof nodig hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u thuis extra zuurstof nodig hebt z Uw arts heeft u zuurstof voorgeschreven omdat het zuurstofgehalte in uw bloed te laag

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Afdeling longziekten

Zuurstof thuis. Afdeling longziekten Zuurstof thuis Afdeling longziekten Inhoudsopgave 1. Zuurstof, nodig voor het lichaam 2 2. Zuurstoftekort 2 3. Wanneer is zuurstoftherapie nodig? 3 4. Doel van zuurstoftherapie 3 5. Wat betekent zuurstof

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Zuurstof is van levensbelang. Waarom extra zuurstof? Wanneer heeft u extra zuurstof nodig?

Zuurstof thuis. Zuurstof is van levensbelang. Waarom extra zuurstof? Wanneer heeft u extra zuurstof nodig? Zuurstof thuis Zuurstof is van levensbelang Leven kost energie: voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Alleen al onszelf warm houden vraagt energie door het verbranden van

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Patiënteninformatie

Zuurstof thuis. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Zuurstof thuis Informatie over de adviserende en begeleidende mogelijkheden van de longverpleegkundige bij het omgaan met zuurstof thuis 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Waarom

Nadere informatie

Leven kost energie: voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Alleen al onszelf warm houden vraagt energie.

Leven kost energie: voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Alleen al onszelf warm houden vraagt energie. Zuurstof thuis Zuurstof thuis De arts heeft met u gesproken over de noodzaak om zuurstof in de thuissituatie te gaan gebruiken en gezamenlijk bent u tot een besluit gekomen om tot levering van de zuurstofapparatuur

Nadere informatie

Zuurstof bij training en inspanning

Zuurstof bij training en inspanning Zuurstof bij training en inspanning Afdeling longziekten Deze brochure is bestemd voor longpatiënten die op advies van de longarts zuurstof moeten gaan gebruiken tijdens training en inspanning. In deze

Nadere informatie

Zuurstof thuis. Meer lucht voor mensen met ernstig COPD. Zuurstof is van levensbelang. Waarom extra zuurstof nodig?

Zuurstof thuis. Meer lucht voor mensen met ernstig COPD. Zuurstof is van levensbelang. Waarom extra zuurstof nodig? Zuurstof thuis Meer lucht voor mensen met ernstig COPD Zuurstof is van levensbelang Leven kost energie. Voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Alleen al onszelf warm houden

Nadere informatie

LONGGENEESKUNDE. Zuurstof thuis BEHANDELING

LONGGENEESKUNDE. Zuurstof thuis BEHANDELING LONGGENEESKUNDE Zuurstof thuis BEHANDELING Zuurstof thuis Uw arts heeft u zuurstof voorgeschreven omdat het zuurstofgehalte in uw bloed te laag is. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Een tekort aan zuurstof

Nadere informatie

Zuurstof thuis en onderweg

Zuurstof thuis en onderweg Zuurstof thuis en onderweg Zuurstof is van levensbelang Leven kost energie. Voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is energie nodig. Ons lichaam maakt energie door het verbranden van voedsel.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Zuurstof in de thuissituatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Zuurstof in de thuissituatie PATIËNTEN INFORMATIE Zuurstof in de thuissituatie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het gebruik van zuurstof thuis. Wij adviseren

Nadere informatie

Zuurstofgebruik in het ziekenhuis

Zuurstofgebruik in het ziekenhuis Zuurstofgebruik in het ziekenhuis Waarom is gebruik van extra zuurstof nodig Leven kost energie. Voor lopen, praten en zelfs voor niksdoen is energie nodig. Ons lichaam maakt energie door het verbranden

Nadere informatie

Zuurstoftherapie. Imeldaziekenhuis

Zuurstoftherapie. Imeldaziekenhuis Zuurstoftherapie Imeldaziekenhuis imelda omringt u met zorg Inhoud Zuurstoftherapie 3 Het belang van zuurstof 3 Medisch voorschrift 4 Zuurstofbronnen 5 Toedienen van zuurstof 8 Veiligheid 9 Rookstop 10

Nadere informatie

Zuurstof. Longgeneeskunde. alle aandacht

Zuurstof. Longgeneeskunde. alle aandacht Zuurstof Longgeneeskunde alle aandacht Zuurstof Bij sommige longaandoeningen is de aanvoer van zuurstof via de longen naar het bloed verminderd. Dan kan er een zuurstoftekort ontstaan. Een langdurig tekort

Nadere informatie

Zuurstof thuis. adviezen Meer na lucht een voor mensen met ernstig. hernia-operatie COPD. ZorgSaam

Zuurstof thuis. adviezen Meer na lucht een voor mensen met ernstig. hernia-operatie COPD. ZorgSaam Zuurstof thuis adviezen Meer na lucht een voor mensen met ernstig hernia-operatie COPD ZorgSaam 2 Zuurstof is van levensbelang Leven kost energie. Voor lopen, denken, praten en zelfs voor niks doen is

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Zuurstof in de thuissituatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Zuurstof in de thuissituatie PATIËNTEN INFORMATIE Zuurstof in de thuissituatie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over het gebruik van zuurstof thuis. Wij adviseren

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Zuurstoftherapie

Patiënteninformatie. Zuurstoftherapie Patiënteninformatie Zuurstoftherapie Inleiding In deze brochure vindt u meer informatie over zuurstoftherapie. We hebben deze brochure ontworpen om u wegwijs te maken vanaf het voorschrift van de arts

Nadere informatie

Patiënteninformatie Zuurstoftherapie

Patiënteninformatie Zuurstoftherapie Patiënteninformatie Zuurstoftherapie AZ Turnhout Maatschappelijke zetel Steenweg op Merksplas 44 2300 Turnhout www.azturnhout.be Inleiding In deze brochure vindt u meer informatie over zuurstoftherapie.

Nadere informatie

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw familielid/naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care. Op dit moment

Nadere informatie

Onderhoudsbehandeling met Zuurstof Thuis (OZT)

Onderhoudsbehandeling met Zuurstof Thuis (OZT) Onderhoudsbehandeling met Zuurstof Thuis (OZT) A D E M B E N E M E N D 2 9 j a n u a r i e n 3 0 j a n u a r i 2 0 1 5 J u d i t h V e r m e u l e n K a r i n A u l b e r s Disclosure belangen spreker

Nadere informatie

Opname in verband met toename COPD-klachten

Opname in verband met toename COPD-klachten Longziekten Opname in verband met toename COPD-klachten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent opgenomen op verpleegafdeling A1/B1 (Longziekten) of verpleegafdeling N0 (Acute Opname

Nadere informatie

Zuurstoftherapie i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Zuurstoftherapie i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n INLEIDING 3 BELANG VAN ZUURSTOF 4 MEDISCH VOORSCHRIFT 5 KORTE TERMIJN ZUURSTOFTHERAPIE 6 LANGE TERMIJN ZUURSTOFTHERAPIE 6 ZUURSTOFBRONNEN 6 TOEDIENEN VAN ZUURSTOF

Nadere informatie

DOSSIER Met informatie over onder meer: Indicatie zuurstof, thuisgebruik, systemen, zuurstof op reis en veiligheidsvoorschriften.

DOSSIER Met informatie over onder meer: Indicatie zuurstof, thuisgebruik, systemen, zuurstof op reis en veiligheidsvoorschriften. DOSSIER Met informatie over onder meer: Indicatie zuurstof, thuisgebruik, systemen, zuurstof op reis en veiligheidsvoorschriften. In samenwerking met: Longfibrosepatiëntenvereniging Stichting Pulmonale

Nadere informatie

Behandelplan 1. Medicijnen gebruiken

Behandelplan 1. Medicijnen gebruiken Behandeling van COPD Als de diagnose COPD is gesteld, krijgt u te maken met verschillende zorgverleners die hun best doen voor een goede behandeling van COPD. Ook verwachten zij iets van u als patiënt.

Nadere informatie

Polikliniek Stoppen-metroken

Polikliniek Stoppen-metroken Longziekten Polikliniek Stoppen-metroken i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij de polikliniek Stoppen-met-roken kunt u terecht als u: van uw specialist of huisarts dringend advies heeft

Nadere informatie

Informatie voor patiënten

Informatie voor patiënten Zuurstoftherapie Informatie voor patiënten INLEIDING 3 BELANG VAN ZUURSTOF 4 MEDISCH VOORSCHIFT 5 ZUURSTOFBRONNEN 6 Gasflessen Zuurstofconcentrator Vloeibare zuurstof TOEDIENEN VAN ZUURSTOF 8 Neusbril

Nadere informatie

Voorheen Astma Fonds. Zuurstof thuis: wat moet ik weten?

Voorheen Astma Fonds. Zuurstof thuis: wat moet ik weten? Voorheen Astma Fonds Zuurstof thuis: wat moet ik weten? 1 Zuurstof thuis, wat moet ik weten? Door adem te halen krijgen we normaal gesproken voldoende zuurstof binnen. Maar als de longen niet goed functioneren

Nadere informatie

Weer naar huis - algemeen

Weer naar huis - algemeen Verpleegafdeling A1 Weer naar huis - algemeen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Binnenkort mag u naar huis. De verpleegkundige heeft u adviezen gegeven over wat u kunt doen om verder

Nadere informatie

Onderzoek door de geriater

Onderzoek door de geriater Geriatrie Onderzoek door de geriater i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw huisarts of specialist heeft u voor onderzoek doorverwezen naar de geriater. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Endoscopische echografie via de luchtwegen

Endoscopische echografie via de luchtwegen Longziekten Endoscopische echografie via de luchtwegen i Patiënteninformatie Endo Bronchial Ultra Sound (EBUS) Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een endoscopische

Nadere informatie

PATIËNTENINFO ZUURSTOFTHERAPIE

PATIËNTENINFO ZUURSTOFTHERAPIE PATIËNTENINFO ZUURSTOFTHERAPIE PNEUMOLOGIE INHOUD 1 Belang van zuurstof... 6 2 Medisch voorschrift... 7 3 Zuurstofbronnen... 8 4 Toedienen van zuurstof...10 5 Veiligheidsvoorschriften...12 6 Rookstop...13

Nadere informatie

DOSSIER Z U U R S T O F

DOSSIER Z U U R S T O F DOSSIER Z U U R S T O F Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Wanneer medische zuurstof 3 3. Gebruik van zuurstof thuis 3 4. Leveranciers en vergoedingen 3 5. Zuurstof systemen 4 Cilinders Concentrator

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1

Patiënteninformatie. Longfunctieonderzoek longfunctie onderzoek hj.indd 1 Patiënteninformatie Longfunctieonderzoek 749869 longfunctie onderzoek hj.indd 1 11-02-13 11:31 Longfunctieonderzoek Afdeling Longfunctie, route 1.5 Telefoon (050) 524 5392 Algemeen Neemt u bij ieder bezoek

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch onderzoek

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Snurken. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie. Oorzaken en behandelingen

Patiënteninformatie. Snurken. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie. Oorzaken en behandelingen Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Snurken i Patiënteninformatie Oorzaken en behandelingen Slingeland Ziekenhuis Algemeen In deze folder leest u over de oorzaken

Nadere informatie

Bisfosfonaten bij borstkanker

Bisfosfonaten bij borstkanker Oncologie i Bisfosfonaten bij borstkanker Patiënteninformatie Adjuvante therapie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw specialist heeft met u besproken dat u, naast de behandeling met hormonale therapie, in

Nadere informatie

Compliance-onderzoek

Compliance-onderzoek Compliance-onderzoek 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een longfunctie-onderzoek in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Longfunctie-onderzoeken vinden plaats op de longfunctie-afdeling

Nadere informatie

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek

Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek Neurologie Verpleegkundige spreekuren Verpleegkundige TIA-/CVAnazorgpolikliniek i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent onlangs op de afdeling Neurologie opgenomen geweest omdat u een

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Bronchoscopie met een roesje. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Bronchoscopie met een roesje i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft met u afgesproken dat u binnenkort een bronchoscopie krijgt. Door middel van een bronchoscopisch

Nadere informatie

Longpunt UCCZ Dekkerswald Vrijdag 16 september 2016

Longpunt UCCZ Dekkerswald Vrijdag 16 september 2016 Longpunt UCCZ Dekkerswald Vrijdag 16 september 2016 Henk Hoekstra Accountmanager www.westfalenmedical.nl pagina 1 Zuurstoftherapie Presentatie van vanmiddag: Westfalen Medical Redenen voor zuurstoftherapie

Nadere informatie

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE HET GEBRUIK VAN EEN PORTABLE Vul de portable kort voordat u weg gaat. Vloeibare zuurstof verdampt. Als u de gevulde portable niet gebruikt, zal deze toch in ongeveer 24 uur leeglopen. 1. Zorg er altijd

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING EENHEID MEE? HOELANG GAAT EEN ZUURSTOFFLES MEE? 12 HOELANG GAAT EEN DRAAGBARE EENHEID MEE? 12

INHOUD INLEIDING EENHEID MEE? HOELANG GAAT EEN ZUURSTOFFLES MEE? 12 HOELANG GAAT EEN DRAAGBARE EENHEID MEE? 12 Zuurstoftherapie INHOUD INLEIDING 3 BELANG VAN ZUURSTOF 4 MEDISCH VOORSCHIFT 5 ZUURSTOFBRONNEN 6 GASFLESSEN 6 ZUURSTOFCONCENTRATOR 6 VLOEIBARE ZUURSTOF 7 TOEDIENEN VAN ZUURSTOF 8 NEUSBRIL 8 MASKER 9 NEUSKATHETER

Nadere informatie

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis Kindergeneeskunde Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde

Nadere informatie

Insuline Tolerantie Test (ITT)

Insuline Tolerantie Test (ITT) Interne Geneeskunde Insuline Tolerantie Test (ITT) i Patiënteninformatie Onderzoek naar de werking van de hypofyse Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met een Insuline Tolerantie Test (ITT) kunnen we onderzoeken

Nadere informatie

Behandeling met Ilomedine

Behandeling met Ilomedine Chirurgie i Behandeling met Ilomedine Patiënteninformatie Bij vaatvernauwende aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend specialist heeft, in overleg met u, besloten om u te behandelen

Nadere informatie

Zuurstoftherapie. informatie voor patiënten

Zuurstoftherapie. informatie voor patiënten Zuurstoftherapie informatie voor patiënten Zuurstoftherapie 2 Z uur st o ft her apie 3 Zuurstoftherapie 2 Z uur st o ft her apie 3 INLEIDING 5 BELANG VAN ZUURSTOF 6 MEDISCH VOORSCHIFT 7 ZUURSTOFBRONNEN

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Mediastinoscopie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Mediastinoscopie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Bij een mediastinoscopie onderzoekt de chirurg of langs de luchtpijp afwijkend weefsel of zieke lymfeklieren aanwezig zijn.

Nadere informatie

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Behandelingen bij Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uit slaaponderzoek

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het vernevelen

Aandachtspunten bij het vernevelen Vernevelen thuis Verneveltherapie is een methode om medicatie aan de longen toe te dienen wanneer inhalatiemedicatie niet via de gangbare vormen (poederinhalator en dosis-aërosol met voorzetkamer) gegeven

Nadere informatie

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Zorg aan huis na een ziekenhuisopname. Slingeland Ziekenhuis

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Zorg aan huis na een ziekenhuisopname. Slingeland Ziekenhuis Algemeen Transmurale zorg Zorg aan huis na een ziekenhuisopname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Mogelijk wilt u na uw opname in het ziekenhuis zorg aan huis ontvangen. In deze folder

Nadere informatie

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis

Reumatologie. Patiënteninformatie. Azathioprine. Bij reumatische aandoening. Slingeland Ziekenhuis Reumatologie Azathioprine i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoening Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u azathioprine voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Hyperventilatie-provocatietest

Hyperventilatie-provocatietest Hyperventilatie-provocatietest 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een longfunctie-onderzoek in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Longfunctie-onderzoeken vinden plaats op

Nadere informatie

Urologie. Patiënteninformatie. Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Slingeland Ziekenhuis

Urologie. Patiënteninformatie. Zelfinjectie bij erectiestoornissen. Slingeland Ziekenhuis Urologie Zelfinjectie bij erectiestoornissen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met uw uroloog hebt u gekozen voor zelfinjectie om een erectiestoornis te behandelen. In deze

Nadere informatie

Allergeen-provocatietest

Allergeen-provocatietest Allergeen-provocatietest 2 In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een longfunctie-onderzoek in Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). Longfunctie-onderzoeken vinden plaats op de longfunctie-afdeling

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis

Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis Kindergeneeskunde Uw kind zelf sondevoeding geven in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind ligt in het ziekenhuis en krijgt sondevoeding toegediend. Onder bepaalde

Nadere informatie

patiënteninformatie Interne 3 Zuurstoftherapie GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Interne 3 Zuurstoftherapie GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Interne 3 Zuurstoftherapie GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw, mijnheer In deze brochure vindt u meer informatie over zuurstoftherapie. We hebben deze brochure ontworpen om u wegwijs

Nadere informatie

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie. Patiënteninformatie. Pijnbestrijding. Behandeling van aangezichtspijn. Sweetprocedure. Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding Behandeling van aangezichtspijn Sweetprocedure Slingeland Ziekenhuis Patiënteninformatie i Anesthesiologie Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw

Nadere informatie

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HYGIËNISCHE VOORSCHRIFTEN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN. Wekelijks de zuurstofapparatuur schoonmaken.

Zie achterzijde voor bijkomende informatie HYGIËNISCHE VOORSCHRIFTEN VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN. Wekelijks de zuurstofapparatuur schoonmaken. HYGIËNISCHE VOORSCHRIFTEN Wekelijks de zuurstofapparatuur schoonmaken. De uiteinden van de neusbril dagelijks met stromend water spoelen (de neusuiteinden naar beneden). De vochtigheid in de slang verwijderen

Nadere informatie

Slaapcentrum Slingeland

Slaapcentrum Slingeland Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Het Slaapcentrum Slingeland is er voor mensen met

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie. Azathioprine / 6-mercaptopurine. Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten Azathioprine / 6-mercaptopurine i Patiënteninformatie Bij de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa Slingeland Ziekenhuis Algemeen Azathioprine (merknaam Imuran ) en 6-mercaptopurine

Nadere informatie

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter

Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Langdurige pijnbestrijding via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is besloten om uw pijn te bestrijden door middel

Nadere informatie

Zuurstoftherapie. informatie voor patiënten

Zuurstoftherapie. informatie voor patiënten Zuurstoftherapie informatie voor patiënten Zuurstoftherapie 2 Z uur st o ft her apie 3 INLEIDING 5 BELANG VAN ZUURSTOF 6 MEDISCH VOORSCHIFT 7 ZUURSTOFBRONNEN 8 Gasflessen Zuurstofconcentrator Vloeibare

Nadere informatie

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? Slingeland Ziekenhuis

Algemeen Transmurale zorg. Patiënteninformatie. Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? Slingeland Ziekenhuis Algemeen Transmurale zorg Wat regelt u zelf na een ziekenhuisopname? i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Mogelijk heeft u na uw opname in het ziekenhuis extra zorg nodig. Het Transferbureau

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie

Patiënteninformatie. Polysomnografie in het ziekenhuis. Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Slaapcentrum Slingeland Keel-, neus- en oorheelkunde Longziekten Neurologie Polysomnografie in het ziekenhuis i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Met u is afgesproken dat de polysomnografie

Nadere informatie

Toedieningswijzen van zuurstof

Toedieningswijzen van zuurstof Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Zuurstof toedienen Toedieningswijzen van zuurstof Via de neus en/of mond Zuurstof kan worden toegediend via een zuurstofneusbril, een (nasofaryngeale)

Nadere informatie

24-uurs elektrocardiogram

24-uurs elektrocardiogram Cardiologie 24-uurs elektrocardiogram i Patiënteninformatie Holter recorder Slingeland Ziekenhuis Algemeen De arts heeft, in overleg met u, een 24-uurs elektrocardiogram (ECG) aangevraagd. Uw hartslag

Nadere informatie

Ergotherapie. Patiënteninformatie. Vermoeidheid na hersenletsel. Slingeland Ziekenhuis

Ergotherapie. Patiënteninformatie. Vermoeidheid na hersenletsel. Slingeland Ziekenhuis Ergotherapie Vermoeidheid na hersenletsel i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Vermoeidheid is één van de meest voorkomende klachten na hersenletsel. Als u hersenletsel heeft gehad, kunt

Nadere informatie

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Welke problemen ervaart u als gevolg van uw longaandoening?

UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Welke problemen ervaart u als gevolg van uw longaandoening? UMCG Centrum voor Revalidatie Locatie Beatrixoord Welke problemen ervaart u als gevolg van uw longaandoening? Stap 2: Onderzoeken, gesprekken en tests om te beoordelen of longrevalidatie u kan helpen UMCG

Nadere informatie

Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling

Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie i Informatie na afloop van een kaakchirurgische behandeling Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een kaakchirurgische behandeling gehad.

Nadere informatie

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur

Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur Maag-, Darm- en Leverziekten Verpleegkundige spreekuren Het verpleegkundige Maag-, Darm- en Leverspreekuur i Patiënteninformatie Voor aanvullende informatie en begeleiding Slingeland Ziekenhuis Algemeen

Nadere informatie

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist

Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Bezoek aan de longverpleegkundige of verpleegkundig specialist Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje en een geldig identiteitsbewijs mee. Bent u verhinderd, neemt u dan

Nadere informatie

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter

Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter Anesthesiologie Pijnbestrijding Pijnbestrijding na een operatie via een epiduraal katheter i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Pijnbestrijding na de operatie Binnenkort wordt u geopereerd. De anesthesioloog

Nadere informatie

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis

Anesthesiologie Pijnbestrijding. Patiënteninformatie. Zenuwblokkade. Slingeland Ziekenhuis Anesthesiologie Pijnbestrijding Zenuwblokkade i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met u is een afspraak gemaakt voor een zenuwblokkade. Een anesthesioloog die gespecialiseerd

Nadere informatie

Opname en ontslag bij COPD

Opname en ontslag bij COPD Opname en ontslag bij COPD Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten met COPD-gerelateerde klachten. In deze brochure krijgt u informatie over de aandoening maar ook over de behandeling tijdens

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis

Kindergeneeskunde. Patiënteninformatie. Buikgriep bij kinderen. Slingeland Ziekenhuis Kindergeneeskunde Buikgriep bij kinderen i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis omdat het een buikgriep heeft. Lang niet alle kinderen worden opgenomen

Nadere informatie

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn)

Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) Oncologie Centrale katheter via de arm (PICC-lijn) i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Inleiding De arts of verpleegkundige heeft voorgesteld om bij u een katheter via de arm (PICC-lijn) in te

Nadere informatie