Een ander vaderland Liturgie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een ander vaderland Liturgie"

Transcriptie

1 Een ander vaderland Liturgie Gezang 328: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 84: 1/2 OB Gebod Psalm 84: 3 OB Schriftlezing Gezang 459: 1-4 LvdK Preek Gezang 459: 5-8 LvdK Gedachtenis overledenen Psalm 90: 1 NB Gebed Gezang 327: 1/8 LvdK Zegen

2 Preek Gemeente van Christus, Intro Door de nacht van strijd en zorgen, schrijdt de stoet der pelgrims voort, en helemaal vooraan in die stoet loopt Abraham. Hij was de eerste die op weg ging naar het land van de belofte en daarom wordt hij de vader genoemd van alle gelovigen genoemd. Vanaf de zomer hebben we hem als gemeente op de voet gevolgd. Samen met hem zijn met hem op reis gegaan uit Ur der Chaldeeën naar het land van de belofte. Samen met hem verdwaalden we in Egypte. We hebben samen met hem en Lot op de berg gestaan om te kiezen tussen het groene paradijs bij de Jordaan of dat stoffige landschap dat toch het land van de belofte is. Samen met hem hebben we naar de sterren gekeken. De sterren die hem vertelden dat Gods goedheid hoog is als de hemel. En samen met hem hebben we de fakkel gezien die hem ons vertelde dat God het meent. Vorige week nog hebben we samen met hem gelachen. Gelachen om die dwaze belofte, want zou een bejaarde nog een kind kunnen krijgen. Vandaag gaan we afscheid nemen van Abraham. We nemen afscheid van Abram en van zijn vrouw Sara. We nemen afscheid door het verhaal te lezen waarin zij afscheid moeten nemen van elkaar.

3 Overlijden Het verhaal begint met de mededeling dat Sara honderzeventwintig jaar oud is. Sara is een stokoude vrouw als zij sterft. Hoe bijzonder haar leven ook was, ook aan haar levensdagen komt een einde. Sara sterft. Het is net alsof je de rouwbrief zit te lezen. De leeftijd wordt genoemd en naast de leeftijd wordt er ook melding gedaan van de plaats van overlijden. Sara is overleden in Kirjat Arba. Dat is het huidige Hebron. Zesendertig kilometer ten zuiden van Jeruzalem in het land Kanaän. Op de rouwbrief van Sara staat het land waar zij in is gestorven. De meesten van ons sterven in het land van onze geboorte. Dat is zo vanzelfsprekend dat we het niet op onze rouwbrief hoeven te vermelden. Maar Sara sterft niet in het land van haar geboorte. Ze sterft in het land Kanaän. Ver van het huis waar zij geboren was. En om daar aandacht voor te vragen wordt het hier even benoemd. Het verre vreemde land waarin zij overlijdt. In het verhaal noemt Abraham zichzelf niet voor niets een vreemdeling en een bijwoner. Abraham en Sara zijn mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het zijn zwervers maar dan wel zwervers met een doel voor ogen. En zwervers die op weg zijn ergens naartoe noem je pelgrims. Maar terwijl ze onderweg zijn komt Sara te overlijden. Abram trekt zich terug in zijn tent om rouw te bedrijven. Als een geliefde komt te overlijden staat alles even stil. We trekken ons terug in de kring van familie en bekenden.

4 Abraham trekt zich terug in zijn tent om rouw te bedrijven over Sarai. Hij laat zijn tranen daarbij de vrije loop. Hij beweent zijn vrouw want wat hebben ze samen al niet meegemaakt. Samen hebben ze gehoor gegeven aan de stem. Samen zijn ze op weg gegaan naar het land van de belofte. Samen hebben ze geloofd en samen hebben ze getwijfeld. Samen hebben ze gehuild en samen hebben ze gelachen. Abram trekt zich terug in zijn tent om rouw te bedrijven over Sara. Het regelen Maar nadat hij zich heeft teruggetrokken om te rouwen staat hij op. Hij verlaat de tent waar zijn overleden vrouw in ligt. Letterlijk staat er hij zich losmaakt van het aangezicht van zijn dode. Met dat woord hebben we tegenwoordig niet meer zoveel. Met het woord aangezicht. In de bijbel wordt het heel vaak gebruikt. Mensen leven voor het aangezicht van God. En hier lezen we dat Abram zich losmaakt van het aangezicht van zijn vrouw. Hij moet afscheid nemen van het gezicht dat hem meer vertrouwd is dan welk ander gezicht dan ook. Eerst was het stralend van jeugdigheid. Later werd het getekend door de ouderdom. In goede en in slechte dagen in rijkdom en armoede heeft hij met dit gezicht geleefd. Abram staat op van voor het aangezicht van zijn dode. Hij staat op want hij moet nog iets doen. Er moet van alles geregeld worden. Degenen van wie het afgelopen jaar een geliefde is overleden zullen dat herkennen. Er moet ontzettend veel gebeuren in die paar dagen die je hebt voor de begrafenis. Er moet een rouwbrief worden verstuurd, de afscheidsdienst moet worden geregeld.

5 Abram staat op van het aangezicht van zijn dode omdat ook hij zijn voorbereidingen moet treffen en zijn belangrijkste zorg is het graf. Nu was het graf iets wat mensen uit zijn tijd normaal gesproken al lang voor hun dood hadden geregeld. U kent misschien wel het verhaal van Jozef van Arimathea. Hij was bij zijn leven al in het bezit van een nieuw nog niet gebruikt graf waar Jezus in begraven werd na zijn kruisiging. In dat verhaal gaat het over een nieuw graf. Vaker nog werden mensen bijgezet in een familiegraf. Je werd begraven in het graf waar je ouders ook in begraven waren. Daar past de uitdrukking dat je werd verzameld tot je vaderen ook heel mooi bij. Maar dat is nu juist het probleem. Sara kan niet bij haar ouders of bij de ouders van Abram begraven worden. Want ze hebben hun ouderlijk huis ver achter zich gelaten toen ze op weg gingen naar het land van de belofte. Omdat Abraham een vreemdeling is heeft hij geen graf waar hij zijn vrouw in kan begraven. Om aan een graf te komen zoekt Abraham de poort op waar de hoge heren van de locale bevolking hun vergaderingen houden. De onderhandeling Ik woon maar als vreemdeling bij u. Geeft u mij hier een eigen graf, dan kan ik mijn overleden vrouw uitdragen en begraven. Wat volgt is de onderhandeling. De inwoners van het land bieden Abram in antwoord op zijn vraag het beste graf aan dat ze hebben. Niemand van ons zal u zijn graf weigeren en u beletten haar daarin te begraven. Abram buigt zich diep voor de landeigenaars en maakt zijn vraag concreter. Als u er dus mee instemt dat ik mijn vrouw uitdraag en begraaf

6 Wees dan zo goed er bij Efron op aan te dringen dat hij mij de grot van Machpela afstaat. Die grot is zijn eigendom en ligt aan de rand van zijn akker. Laat hij mij die geven voor de volle prijs zodat ik bij u een eigen graf heb. Toevallig bevindt de eigenaar van de akker die Abraham wil kopen zich onder de mensen die Abraham aanspreekt. Het antwoord dat hij geeft op de vraag van Abram is luid en duidelijk. Iedereen in de stadspoort kan het horen. U hoeft het graf niet te kopen heer! Die akker schenk ik u en ook de grot die erop ligt. Ten overstaan van mijn volksgenoten geef ik u die. U kunt uw vrouw daarin begraven. Opnieuw buigt Abraham zich diep voor de landeigenaars. En terwijl iedereen meeluistert geeft hij antwoord: Luister naar wat ik voorstel, ik wil de prijs betalen die de akker waard is neemt u dat geld van mij aan en laat mij er mijn vrouw begraven. Daarmee maakt hij de weg voor Efron vrij om heel concreet een prijs te noemen. Och luister, heer, een stuk grond van vierhonderd sjekel zilver, wat betekent dat nu voor mij of voor u? U kunt er gerust uw vrouw begraven. Efron buit het moment uit. Hij vraagt van een rouwende weduwnaar zeker de helft te veel, - maar Abraham vertrekt geen spier en weegt het zilver af, want het land van de belofte is hem wel wat waard. Zo ging de akker van Efron in Machpela, in de buurt van Mamre, met de grot en met alle bomen op dat stuk land als rechtmatig eigendom over op Abraham ten overstaan van alle Hethieten die in de stadspoort aanwezig waren.

7 De akker Aan het begin van het verhaal dachten we dat Abraham een graf ging kopen. Als hij wegloopt bij de poort heeft hij niet alleen een graf maar ook een akker in zijn bezit. Waarom gaat Abram onderhandelen over een akker terwijl zijn vrouw net overleden is? Is dat nu het moment u je druk te maken over de aankoop van een lapje grond? Dat is toch wel vreemd. Misschien wordt het minder vreemd als we bedenken dat land voor Abraham en Sara al heel erg lang een issue was. Want naast een zoon is hen ook land beloofd. Een zoon hebben ze inmiddels gekregen. Maar van land is er nog steeds geen sprake. Nu heb je met een akker nog steeds geen land in je bezit maar het is er wel een eerste stukje van. Abraham onderhandelt niet alleen over een graf. Hij wil er ook een akker bij. Dat is een daad van geloof. Want als hij er vanuit zou gaan dat hij altijd een vreemdeling zou blijven in het land van de belofte dan had het geen zin een akker te kopen. Een akker koop je alleen als je weet dat er ook iets mee gedaan zal worden. Abram zal zelf niets meer met het stukje grond kunnen doen want daar is hij te oud voor. Maar blijkbaar gaat hij er vanuit dat zijn nageslacht er wel iets mee zal kunnen. Hij en zijn nageslacht, ze zullen niet altijd vreemdelingen zijn, ze zullen ooit thuis zijn in dit vreemde land. Het kopen van grond is een daad van vertrouwen. Het kopen van een familiegraf is een daad van geloof. Abram koopt een akker en een stukje land omdat hij gelooft dat zijn nageslacht zal wonen in het land dat hem beloofd is. Na de rompslomp van de onderhandeling begraaft Abraham zijn vrouw Sara in de grot op de akker in Machpela.

8 Afsluiting Abraham kijkt bij de begrafenis van zijn vrouw dus niet alleen maar terug. Ook nu zijn vrouw is overleden is hij bezig met de toekomst, want dat wat hem beloofd is heeft hij geen werkelijkheid zien worden. Van die toekomst heeft hij niet meer dan een glimp gezien, zegt de schrijver van de Hebreeënbrief. Het stukje grond dat hij heeft gekocht, het is niet meer dan een glimp van het land dat hem gegeven zal worden. En die ene zoon die hij samen met Sara heeft gekregen, het is niet meer dan een glimp van het ontelbare nageslacht dat hem is beloofd. En daarom kijkt Abram bij de begrafenis van zijn vrouw niet alleen maar terug. Bij de begrafenis van zijn vrouw is hij ook bezig met de toekomst. Het is belangrijk dat in het achterhoofd te houden als we zo meteen gaan gedenken. Gedenken is nooit alleen maar terugkijken op wat geweest is. Gedenken heeft altijd te maken met de toekomst. Vorige week hebben we hier aan tafel gezeten om de dood van Christus te gedenken. Zijn dood is voor ons geen afgesloten hoofdstuk. We gedenken zijn dood met het oog op de toekomst. Wij gedenken zijn dood totdat hij komt. Als we gedenken kunnen we niet alleen maar terugdenken. Als we gedenken dan gedenken we altijd met het oog op de toekomst. Daarbij gaat het niet alleen om de degenen die het afgelopen jaar zijn overleden. We mogen het veel breder zien. Vandaag staan we stil bij een niet te tellen menigte van mensen. Mensen die ons zijn voorgegaan in de stoet van de pelgrims.

9 Gedenken is bemoedigd worden door de wolk van geloofsgetuigen. Hun voorbeeld moedigt ons aan niet te blijven steken onderweg. Hun voorbeeld moedigt ons aan de wedstrijd helemaal uit te lopen. Door de nacht van strijd en zorgen schrijdt de stoet der pelgrims voort, vol verlangen naar de morgen, waar de hemel hen verhoort. Amen

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Mensen rondom de Mensenzoon

Mensen rondom de Mensenzoon Mensen rondom de Mensenzoon STILLE WEEK 13, 14 en 15 april 2017 Gereformeerd Kerkelijk Centrum De Bron te IJsselmuiden STILLE ZATERDAG Jozef uit Arimatea Ds. Evert van der Veen, voorganger Jan Vrieswijk,

Nadere informatie

Naar buiten. Gemeente van Christus,

Naar buiten. Gemeente van Christus, Liturgie dankdag Gezang 44:1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 8: 1/2/3/4 OB Geloofsbelijdenis Psalm 8: 5/6/7/8/9 OB Schriftlezing (Genesis 15:1-6) Psalm 77: 1/5 OB Preek Psalm 16: 1/4 NB Gebed Psalm 27: 7

Nadere informatie

Welke wens had Jakob?

Welke wens had Jakob? Welke wens had Jakob? Genesis 49:29-30 29 Daarna gebood hij hun en zei: Ik word met mijn volk verenigd. Begraaf mij dan bij mijn vaderen in de grot die op de akker van Efron, de Hethiet, ligt; 30 in de

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Eredienst 12 maart 10.00 uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Intochtslied: U maakt ons één Mededelingen en welkom Votum/groet Sela Gebed Opwekking 237 Jezus wij verhogen U Kaarsen doven Psalm Project

Nadere informatie

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: 8-19 Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel

Nadere informatie

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre

Collecten: 1. Evangelisatie 2. Bijzonder doel: Stichting Mirre 30 oktober 10.00 uur ds A. de Snoo orgel Harry Kroeske schriftlezing Anny Runhaar Begroeting Gez.1: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a Lezen van de wet Ps.105:3,5,6 Gebed Schriftlezing: Genesis 50:15-26 Ps.103:6,7

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Exodus 29: 1-4; 9-12; 15-21; 29; 36-38 Psalm 92 : 1 en 2 ELB 299 Psalm 66 : 3 Lied 103 : 1, 2 en 3 Die ons in t hart geschreven staan Gezang 108

Nadere informatie

Genesis 23 : 1 9 en Hebr. 11 : 11 16 RBK, 2 november 2014

Genesis 23 : 1 9 en Hebr. 11 : 11 16 RBK, 2 november 2014 Genesis 23 : 1 9 en Hebr. 11 : 11 16 RBK, 2 november 2014 Allerheiligen; herdenking van de overledenen. Tekst Genesis 23 : 19 Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, 1. We hebben vanmorgen een stukje gelezen

Nadere informatie

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN

ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Zondag 10 / gehouden op 21-06-2009 / p.1 ONZE HEMELSE VADER ZORGT VOOR ALLE DINGEN Liturgie Votum en groet Zi: Psalm 118:1.5 Gebed Schriftlezing: Gen. 22:1-19 Zi: Psalm 33:2 Schriftlezing:Gen: 50:17-21:

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod

Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lezen : Prediker 4:17-5:6 Tekst : Het 7e gebod Lied 434 : 1, 2 en 3 Psalm 27 : 4a en 5b Lied 8a (2013) Lied 341 : 1, 2 en 3 Psalm 105 : 5 Gezang 160 : 1 en 2 (NG 81) Votum en groet Onze hulp is in de naam

Nadere informatie

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen.

dat hij geboren zou worden, was er al voor die tijd. Hebreeën 11 (deel 1) 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. - 1 - Hebreeën 11 (deel 1) 1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. Geloof is een vaste grond, niet onzeker! Geloof is de zekerheid

Nadere informatie

14 mei uur kinderdienst AA Kramer muziekgroep olv Walther Zwart orgel: Harry Kroeske. Orde van dienst:

14 mei uur kinderdienst AA Kramer muziekgroep olv Walther Zwart orgel: Harry Kroeske. Orde van dienst: 14 mei 16.00 uur kinderdienst AA Kramer muziekgroep olv Walther Zwart orgel: Harry Kroeske Orde van dienst: Welkom veel gelopen: -Avondvierdaagse. -Atletiek soms 100 meter sprint soms marathon Nu: we zitten

Nadere informatie

Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in

Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in Openbaring 22:7 Vol verwachting 2018 in Wat gaat het nieuwe jaar brengen? Veel over de toekomst weten we niet. Wel weten we dat Jezus zegt: ik kom spoedig! Wat betekent die belofte voor jouw plannen voor

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp

27 november uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp 27 november 17.00 uur RJ Heij orgel Johan Volk Schriftlezing: Mijndert Blijdorp votum en groet LB 314 = LvdK 328,1-3 [Here Jezus, om uw Woord] gebed lezen: 1 Kon 8,22-26 + 54-61 GK psalm 40,3.7 = LB 40:3,

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Liturgie 14 juli 2019, afscheid kindernevendienst

Liturgie 14 juli 2019, afscheid kindernevendienst Liturgie 14 juli 2019, afscheid kindernevendienst Votum en groet Zingen Hemelhoog 420 Heer, wijs mij uw weg Heer, wijs mij uw weg en leid mij als een kind dat heel de levensweg slechts in U richting vindt.

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld

Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld Preek op zondag 20 november Maranathakerk Zondag Voleinding (gedenken overledenen) Voorganger: ds. Martine Nijveld Woord vooraf bij de lezingen: Twee lezingen op deze dag. Eerst een kort gedeelte uit Genesis

Nadere informatie

3 februari / 10.30

3 februari / 10.30 3 februari 2019 9.00 / 10.30 Intochtslied: Psalm 139 1 Heer, die mij ziet zoals ik ben, dieper dan ik mijzelf ooit ken, kent Gij mij, Gij weet waar ik ga, Gij volgt mij waar ik zit of sta. Wat mij ten

Nadere informatie

Rond het sterven MOMENT VAN OVERLIJDEN

Rond het sterven MOMENT VAN OVERLIJDEN Rond het sterven MOMENT VAN OVERLIJDEN 28. Onthoud uw eeuwig licht niet, God, aan deze mens. Hier is ons het lichaam nog gelaten, van haar/hem die wij hebben liefgehad, van wie wij de kracht hebben gekend,

Nadere informatie

p1625 Terneuzen, 2/10/16 Thema: Abraham onderweg met God Gemeente van de Heer Jezus Christus,

p1625 Terneuzen, 2/10/16 Thema: Abraham onderweg met God Gemeente van de Heer Jezus Christus, p1625 Terneuzen, 2/10/16 Thema: Abraham onderweg met God Liturgie Votum en groet op de melodie van Sela (https://www.sela.nl/liederen/1/votum-en-groet.html) LB 802 : 1 allen, 2 mannen, 3 vrouwen, 4 mannen,

Nadere informatie

De geboorte. Verkondiging

De geboorte. Verkondiging De geboorte Gezang Votum en groet Psalm 868: 2/3/4 LB Geloofsbelijdenis Psalm 33: 11 OB Schriftlezing (Genesis 21:1-7) Psalm 65: 6/8/9 OB Preek Psalm 126: 1/3 NB Gebed Gezang 302: 1/3/4 LB Zegen Verkondiging

Nadere informatie

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed.

1 februari uur JH Smit. Liturgie bij Leerdienst Het doel van God. Votum: gezongen Groet Amen: gezongen. LvdK 434, (LB 868) Gebed. 1 februari 17.00 uur JH Smit Liturgie bij Leerdienst Het doel van God Votum: gezongen Groet LvdK 434, 1.2.5 (LB 868) Gebed Woord Startvragen (zie ppt) Preek (Schriftlezingen in preek: o Deut. 8,7-9 en

Nadere informatie

Voorbereiding heilig avondmaal

Voorbereiding heilig avondmaal Voorbereiding heilig avondmaal Gezang 454: 1/3 LvdK Votum en groet Psalm 111:1/3 OB Gebod Psalm 111: 5/6 OB Schriftlezing (Genesis 15:7-21) Psalm 130: 1/3 NB Preek Psalm 86: 1/5 NB Gebed Psalm 97:7 OB

Nadere informatie

Maria Wiebenga-van Staal

Maria Wiebenga-van Staal Liturgie voor de dienst van woord en gebed bij de begrafenis van Maria Wiebenga-van Staal * Maasdriel, 10 juli 1923 Wieringerwerf, 30 april 2016 in de Ontmoetingskerk te Middenmeer op 6 mei 2016 Voorganger:

Nadere informatie

Het verbond van God met Abram.

Het verbond van God met Abram. Het verbond van God met Abram. Hoe oud was Abram toen God nogmaals een verbond aanging met Abram? Genesis 17:1-4 1 Toen Abram negenennegentig jaar oud was, verscheen de HEERE aan Abram en zei tegen hem:

Nadere informatie

De Bijbel open (01-12)

De Bijbel open (01-12) 1 De Bijbel open 2012 47 (01-12) In de komende adventsweken staan we stil bij vier personen uit Hebr. 11. Het gaat om Henoch, Noach, Abraham en om Mozes. In het leven van deze mensen in het OT wordt iets

Nadere informatie

Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de

Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de Liturgie voor de avonddienst van 3 mei 2015 Hoop doet leven En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God uitgestort is in onze harten door de Heilige Geest, die ons gegeven is. (Rom.5: 5) Lied (staande):

Nadere informatie

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters 17 december 2017 PBoonstra 17.00 uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters Votum Zegengroet GK psalm 40: 2 en 7 = LB 40:2, 7 Lezen: Psalm 121 GK psalm 121 = LB 121 Tekst: Zondag 9 en 10. Preek

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty

Welkomslied: We hebben iets te vieren. Woord van Welkom door Hetty Welkomslied: We hebben iets te vieren Woord van Welkom door Hetty Nieuwe gezichten, gelukkig ook oude bekenden, een nieuw huis, voor ons ook. Geen kerk, maar een school. Hier kun je je misschien nog meer

Nadere informatie

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent,

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent, Eens, als de bazuinen klinken, uit de hoogte, links en rechts, duizend stemmen ons omringen, ja en amen wordt gezegd, rest er niets meer dan te zingen, Heer, dan is Uw pleit beslecht. Scheurt het voorhang

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Arie de Bruin. Orde voor de afscheidsdienst van. Geboren: 26 december 1939 Overleden: 21 april 2014

Arie de Bruin. Orde voor de afscheidsdienst van. Geboren: 26 december 1939 Overleden: 21 april 2014 Orde voor de afscheidsdienst van Arie de Bruin Geboren: 26 december 1939 Overleden: 21 april 2014 Op maandag 28 april 2014 in de Maranathakerk te Lunteren Voorganger : Ds. A. Groeneveld Organist : Mw.

Nadere informatie

Eredienst 17 maart uur Voorganger: Ds. H. Lopers

Eredienst 17 maart uur Voorganger: Ds. H. Lopers Eredienst 17 maart 2019 16.30 uur Voorganger: Ds. H. Lopers Liturgie Votum / zegengroet Gezang 145 : 1-4 Gebed Gezang 164 (2x) Schriftlezing Matteüs 19 : 16-30 Psalm 86 : 4 Verkondiging Gezang 62 : 1 4

Nadere informatie

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017

Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Liturgie voor PG Wieringerwerf op 26 febr 2017 Afbeelding vanaf 9.15 uur laten zien WOORD VAN WELKOM en mededelingen AANVANGSLIED: Word stil nu de Ene tot ons komt (Sytze de Vries, melodie: Wees stil voor

Nadere informatie

Thema Liturgie (Pnr. 924) Psalm 121 Uitgesproken 29 augustus 2010 in het Open Hof te Kampen Kerkelijk jaar

Thema Liturgie (Pnr. 924) Psalm 121 Uitgesproken 29 augustus 2010 in het Open Hof te Kampen Kerkelijk jaar Thema Liturgie (Pnr. 924) Psalm 121 Uitgesproken 29 augustus 2010 in het Open Hof te Kampen Kerkelijk jaar 11 e zondag van de zomer Hoor mij, HEER, en antwoord mij, red uw dienaar die op u vertrouwt. Wees

Nadere informatie

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham

Liturgie 24 maart Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Liturgie 24 maart 2019 Geert Jan van Dijk (TEAR) / Evert ten Ham Mededelingen en welkom Votum en groet Zingen Hemelhoog 44 Uit de diepte roep ik U Uit de diepten roep ik u HEER, mijn God. Ik heb u nodig,

Nadere informatie

Zondag 26 november 2017 Laatste zondag van het kerkelijk jaar

Zondag 26 november 2017 Laatste zondag van het kerkelijk jaar Zondag 26 november 2017 Laatste zondag van het kerkelijk jaar voorganger: organist: koster: Ds. Gert Kwakkel Dhr. Michiel de Leeuw van Weenen Dhr. Peter Stravers 1 Woord van welkom Aanvangslied: 23 B:

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 49 ( 15-12)

De Bijbel open 2012 49 ( 15-12) 1 De Bijbel open 2012 49 ( 15-12) Vandaag valt het licht op Abraham. Hij is de derde persoon bij wie we in deze adventstijd stilstaan. We zagen al hoe Henoch en Noach mensen van advent waren. Mensen van

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Jezus, de Zoon van God Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,,

Nadere informatie

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen

Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen Eredienst 12 februari 2017 Voorganger: Ds. M. van Leeuwen 10.00 uur Liturgie Votum / zegengroet Sela Opwekking 574 Groot is Hij Gezang 171: 1, 3 Gebed Wet Gezang 158 Schriftlezing Johannes 2: 1 11 Romeinen

Nadere informatie

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen!

Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! Exodus 17:8-16 Geloven doe je samen! 5e Preek in het gemeenteproject feest van genade bij het weekthema verbondenheid. De duivel wil je geloof graag aanvallen. Maar samen sta je sterk en kun je elkaar

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham

LEVEN MET LEF. Bijbelstudie 1: Abraham LEVEN MET LEF Bijbelstudie 1: Abraham Bijbelstudie1 Leven met lef Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds. W. Bevelander, (0547) 381222 Mail: predikant@hervormdenter.nl Internet: www.hervormdenter.nl

Nadere informatie

Liturgie 30 april 2017

Liturgie 30 april 2017 Liturgie 30 april 2017 Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog 617a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij

Nadere informatie

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente Haaksbergen-Buurse Verheerlijking op de berg Evangeliarium Otto III, na 970 2 e zondag van de 40-dagentijd Zondag "Gedenk uw barmhartigheid" 16 maart 2014 voorganger: ds. N.J. Pronk

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Lucas 24: Geloof jij het?!

Lucas 24: Geloof jij het?! Lucas 24:13-35 - Geloof jij het?! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve ook dan zou het duister voor u niet donker zijn - de nacht zal oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht. Psalm 139 : 12 Gedachtenisdienst Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk

Nadere informatie

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen,

1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen, KERKDIENST OP ZONDAGAVOND 13 AUGUSTUS 2017 OM 18.30 UUR IN DE WESTERKERK TE VEENENDAAL WELKOM EN MEDEDELINGEN ZINGEN: PSALM 138 : 1 OB 1. 'k Zal met mijn ganse hart Uw eer Vermelden, HEER', U dank bewijzen.

Nadere informatie

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!!

Viering van Schrift en Tafel. 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! Viering van Schrift en Tafel 30 augustus 2015 Knoptorenkerk in St. Oedenrode Thema: Komt dat zien!! VOORBEREIDING Begroeting en aanvangswoord. Hoe onmisbaar zijn je ogen! Elke dag begint er mee. Je slaat

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Licht in het donker, leven na de dood. Leerdienst over Dordtse Leerregels - hoofdstuk 3/4, artikelen 11 en 12

Licht in het donker, leven na de dood. Leerdienst over Dordtse Leerregels - hoofdstuk 3/4, artikelen 11 en 12 Licht in het donker, leven na de dood Leerdienst over Dordtse Leerregels - hoofdstuk 3/4, artikelen 11 en 12 Lezen : Genesis 1: 1-5 Johannes 11: 39-44 Handelingen 16: 11-15 Psalm 51 : 5 en 7 Psalm 104

Nadere informatie

doop begraaft Romeinen 6:3-11

doop begraaft Romeinen 6:3-11 bevrijdt En ik wil niet, broeders, dat u er geen weet van hebt dat onze vaderen allen onder de wolk waren en allen door de zee zijn gegaan, en dat allen in Mozes get zijn in de wolk en in de zee, en allen

Nadere informatie

Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5. Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167

Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5. Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167 Lezen : 1 Petrus 1 : 1-6 Tekst : Openbaring 21 : 5 Psalm 25 : 6 Gezang 73 Psalm 87 Gezang 179a Gezang 167 Heeft u al zin in die overheerlijke oliebollen? Dit jaar bakken wij ze tbv Stichting Colours: geef

Nadere informatie

Gods verbond met Abraham

Gods verbond met Abraham Gods verbond met Abraham Inhoud GESCHIEDENIS VAN ABRAHAM...3 GODS VERBOND MET ABRAHAM...4 Een belofte over zijn nageslacht...4 Een landsbelofte...4 Een belofte over alle volken der aarde...4 Een overwinningsbelofte...4

Nadere informatie

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017

Hartelijk welkom in deze kerkdienst. 31 december 2017 Hartelijk welkom in deze kerkdienst 31 december 2017 Lezen : Lukas 2: 22-35 Liedboek 903 : 1,3,5 en 6 Opwekking 595 Gezang 73 : 1, 2, 3, 4 en 5 Gezang 164 : 1 Lied 456 : 1 en 2 Lied 456 : 3 Hartelijk

Nadere informatie

Liturgie voor zondag 10 januari Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist.

Liturgie voor zondag 10 januari Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist. Liturgie voor zondag 10 januari 2016 Waarin we afscheid nemen van Dinie Kossink als organist. Voorganger: ds. H. W. Bouwman Ouderling van dienst: Hieke Meutstege Organist: Paul Jalink Koster: Eduard Meutstege

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 2 juli 2017 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Johannes

Orde van dienst zondag 2 juli 2017 Grote Kerk 9.30 uur. wijkgemeente Johannes Orde van dienst zondag 2 juli 2017 Grote Kerk 9.30 uur wijkgemeente Johannes Voorganger: ds. H.L. Versluis Organist: Leen Verboom 2 Orgelspel Welkom en mededelingen kerkenraad Zingen: Psalm 8 : 1, 3 en

Nadere informatie

Stille Zaterdag 20 april avondgebed om uur

Stille Zaterdag 20 april avondgebed om uur Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Stille Zaterdag 20 april 2019 avondgebed om 19.30 uur Sadao Watanabe: de Kruisafname voorganger: lector: begeleiding: Pieter Goedendorp Marjon van den Ham Frank

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 3 juli 2016 in de Westerkerk te Veenendaal Psalm 122 : 1 en 2 (NB) 1.Hoe sprong mijn hart hoog op in mij, toen men mij zeide: "Gord u aan om naar des Heren huis

Nadere informatie

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer Protestants Kralingen De reis van je leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli 2015 4 de zondag van de zomer Protestants Kralingen orgelspel: Toccata septima (van Georg Muffat) 4 de zondag

Nadere informatie

Thema: Voor jong en oud. 24 september uur. Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl

Thema: Voor jong en oud. 24 september uur. Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl 24 september 2017 18.00 uur Thema: Voor jong en oud Medewerking: Kinderkoor Op pad Hardinxveld o.l.v. Annelies van der Pijl Organist: Bastiaan van der Pijl Verbindende teksten: Johan Crezee Inleidend orgelspel

Nadere informatie

Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst. Opwekking 194: U maakt ons één. U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U.

Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst. Opwekking 194: U maakt ons één. U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U. Liturgie 2 oktober 2016 Morgendienst Opwekking 194: U maakt ons één U maakt ons één, U bracht ons te samen, wij eren en aanbidden U. (2x) Wordt Uw wil gedaan, dan bindt het ons saam, iedereen zal deel

Nadere informatie

Ik ben de hand en jij de voet

Ik ben de hand en jij de voet Ik ben de hand en jij de voet Aangepaste dienst Zondag 30 maart 2014 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Gezang 45 : 1 en 2 l Laat de kind' ren tot Mij komen, alle alle kind'ren Laat

Nadere informatie

Lezen : Prediker 12 : 1-8 2 Korintiërs 4 : 7-18 Tekst : Spreuken 16 : 31 Spreuken 20 : 29

Lezen : Prediker 12 : 1-8 2 Korintiërs 4 : 7-18 Tekst : Spreuken 16 : 31 Spreuken 20 : 29 Lezen : Prediker 12 : 1-8 2 Korintiërs 4 : 7-18 Tekst : Spreuken 16 : 31 Spreuken 20 : 29 Psalm 68 : 8 Psalm 92 : 7 en 8 Gezang 75 : 1, 2 en 6 Psalm 90 : 5 en 6 Gezang 179a Gezang 137 Votum en groet Onze

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

Adriana Dikkeschei - Hoogendoorn

Adriana Dikkeschei - Hoogendoorn Adriana Dikkeschei - Hoogendoorn Ik schep vreugde in Uw belofte als de vinder van een rijke buit Psalm 119 : 162 Dankdienst voor het leven voorafgaande aan de begrafenis van ADRIANA DIKKESCHEI - HOOGENDOORN

Nadere informatie

In schema zien de verschillende orden er als volgt uit: Inleiding

In schema zien de verschillende orden er als volgt uit: Inleiding Niemand leeft voor zichzelf, niemand sterft voor zichzelf. Wij leven en sterven voor God onze Heer: aan Hem behoren wij toe. (naar Rom. 14:7-8) De kerk spreekt van leven dat sterker is dan de dood. Gedachtig

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 5-7 Ochtenddienst Broeders en zusters, deze dienst staat in het thema: God zegt u: u mag er zijn. Dit naar aanleiding van de gemeenteschets die op 13

Nadere informatie

Abram en Lot. Gemeente van Christus, Intro

Abram en Lot. Gemeente van Christus, Intro Abram en Lot Gezang 457: 1 en 3 Votum en groet Psalm 139: 1/2 NB Gebod Psalm 139: 14 NB Schriftlezing (Genesis 13:1-18) Psalm 84: 3/4 OB Preek Psalm 4:4 OB Gebed Psalm 73:9/10 NB Zegen Abram en Lot Gemeente

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

Orde II Schrift, zegen en gebed

Orde II Schrift, zegen en gebed Orde II Schrift, zegen en gebed begroeting Vrede voor jou N en vrede voor jou N. Alles wat goed is en gelukkig maakt, het kome over jullie beiden. Vrede voor u allen, zoals wij hier bij elkaar gekomen

Nadere informatie

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons!

Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Johannes 20,1-18 Jezus is opgestaan en zoekt ons! Liturgie Voorzang: - Gez 96,1-3 - Weet je dat de lente komt Aansteken nieuwe kaars Zingen: Gez 95,1.2.4 Stil gebed Votum / groet Zingen: Opw 488 Gebed

Nadere informatie

De grote familie. Foto s van het materiaal

De grote familie. Foto s van het materiaal De grote familie Focus van dit verhaal De focus in dit verhaal ligt bij God en het volk van God (Genesis 12 15, 24). Dit verhaal is één van de heilige verhalen en behoort tot de Kernpresentatie. Lesdoelen

Nadere informatie

Eredienst 21 juli 2019 Voorganger: ds. J. Boerma

Eredienst 21 juli 2019 Voorganger: ds. J. Boerma Eredienst 21 juli 2019 Voorganger: ds. J. Boerma 10.00 uur Liturgie Votum en groet Psalm 118: 1, 5 Gebed 1 Petrus 1:3 2:3 GK 251: 1, 2, 3, 4 1 Petrus 1: 22-25 Preek LB 802: 1, 2, 3, 4, 5, 6 Wet Psalm 119:7

Nadere informatie

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17)

Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Liturgie bij de jeugddienst 12- op Zondagochtend 29 september 2015 OTH 459 Kinderen van de Vader (Opw. Voor Kids 17) Wij willen samen vieren dat God van mensen houdt en dat Hij in ons midden zijn rijk

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. H.J.J. Pomp Lezen : Psalm 124 Psalm 100 : 1, 2, 3 en 4 Gezang 176a : 1 en 2 Gezang 176a : 12 en 13 Psalm 65 : 1 en 3 Psalm 124 Gezang 145 Welkom in de Hoeksteen

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Menze Fernandus van Houten

Menze Fernandus van Houten Liturgieboekje bij het afscheid van Menze Fernandus van Houten * Groningen, 10 februari 1931 Tolbert, 21 februari 2016 in een samenkomst op donderdag 25 februari 2016, om 11.00u in de Gereformeerde Kerk

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan.

Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen. Muziek. De gemeente gaat staan. Liturgie voor de kerkdienst op 27 maart 2016 Welkom en mededelingen en aansteken van de kaarsen De gemeente gaat staan Votum en groet Gez. 630 Sta op een morgen ongedacht De gemeente gaat zitten Inleiding/

Nadere informatie