Naar buiten. Gemeente van Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Naar buiten. Gemeente van Christus,"

Transcriptie

1 Liturgie dankdag Gezang 44:1/2/3 LvdK Votum en groet Psalm 8: 1/2/3/4 OB Geloofsbelijdenis Psalm 8: 5/6/7/8/9 OB Schriftlezing (Genesis 15:1-6) Psalm 77: 1/5 OB Preek Psalm 16: 1/4 NB Gebed Psalm 27: 7 NB Zegen

2 Naar buiten Gemeente van Christus, Intro Op dankdag denken we aan alles wat we het afgelopen jaar hebben ontvangen. We danken God voor al zijn goede gaven. We danken hem voor dagelijks brood en meer dan dat. We danken hem voor kracht en gezondheid. Het gaat op dankdag over alle positieve dingen die we het afgelopen jaar ontvangen hebben. Probleem is dat we niet alleen maar positieve dingen ontvangen. Er kunnen omstandigheden zijn die het ons moeilijk maken om dankbaar te zijn. Als je net je man hebt verloren zou het zomaar kunnen zijn dat je niet in de stemming bent om dankdag te vieren. Als je net je baan kwijt bent sta je er misschien niet om te springen om vanavond naar de kerk te gaan. Daarom wil ik vanavond met u nadenken over drempels die het ons moeilijk kunnen maken dankbaar te zijn. Dat is niet alleen zinvol voor mensen voor wie het niet vanzelfsprekend is dankdag te vieren. Het is ook zinvol voor mensen voor wie het helemaal vanzelf spreekt om dat te doen want het zou ook wel eens zo kunnen zijn dat we te makkelijk danken. We denken hierover na aan de hand van het verhaal dat we gelezen hebben. We gaan dankdag vieren met Abram. Schild en loon Als we even terug lezen zou je denken dat Abram er alle reden toe heeft te danken, want het vorige verhaal was een verhaal over geven. Het ging over negen koningen die met geweld namen.

3 Maar de tiende koning kwam om te geven. Hij kwam uit zijn vredestad om Abram te voorzien van brood en wijn. En Abram, op zijn beurt, gaf bevrijding aan de inwoners van Sodom en Gomorra. Gratis en voor niets. Het was een verhaal over geven. En als er veel gegeven wordt, is er veel reden om te danken. Maar als Abram in zijn tent ligt stroomt hij niet over van dankbaarheid. Integendeel, hij maakt zich zorgen. Dat hij zich juist in de nacht zorgen maakt, is niet vreemd. Dat herkennen we want de hele dag ben je bezig met van alles en nog wat, maar als je dan stil wordt, als je in je bed ligt en niet kan slapen, dan begin je te piekeren. Dan komen de zorgen opzetten. In de nacht zijn we daar kwetsbaar voor. Zo ook Abram maar terwijl hij in zijn tent ligt te piekeren krijgt hij een visioen. Vrees niet Abram, ik ben voor jou een schild, je loon zal vorstelijk zijn. Vrees niet Abram, wees niet bang, deze oproep komen we vaker tegen als God verschijnt en dat is niet voor niets. Wij mogen van God een teddybeer hebben gemaakt, in het besef van mensen van toen was dat anders. Het is niet vanzelfsprekend een ontmoeting met God te overleven want hij is heilig en als we in zijn aanwezigheid verkeren worden we ons er van bewust dat wij niet heilig zijn. Vandaar de oproep niet te vrezen. Maar in dit verhaal lijkt er nog meer aan de hand te zijn, het gaat om meer dan enkel de schrik van de ontmoeting. De oproep niet te vrezen sluit aan bij de gemoedstoestand van Abram want Abram is inderdaad bang. Hij maakt zich zorgen over de toekomst, maar terwijl hij zich zorgen maakt hoort hij de stem zeggen: Vrees niet Abram, wees niet bang, want ik ben voor jou een schild, ikzelf zal je beschermen, en je loon zal vorstelijk zijn.

4 Het probleem In antwoord op deze troostende woorden is Abram niet zomaar dankbaar. Zijn zorgen zijn door dit woord niet van tafel. Abram laat zich niet troosten. Hij laat zich zijn zorg niet zomaar ontnemen. Vooralsnog voelt hij zich niet serieus genomen. Dit is niet het woord wat hij op dit moment nodig heeft. Het overtuigt hem niet. Vooralsnog vergroot het alleen maar zijn frustratie. HERE mijn God, wat voor zin heeft het mij te belonen, ik zal kinderloos sterven. En alles wat ik bezit zal het eigendom worden van Eliëzer uit Damascus. U kunt mij wel belonen voor het feit dat ik mijn familie achter me heb gelaten. U kunt mij wel land in het vooruitzicht stellen omdat ik u gehoorzaam ben geweest. Maar wat heb ik aan land als ik het aan niemand door kan geven. Dit probleem zit Abram heel erg hoog. Je merkt het aan het vervolg van zijn klacht. Eigenlijk kan je het geen klacht meer noemen. Het is eerder een aanklacht. Een beschuldiging. U hebt mij geen nakomelingen gegeven. U hebt mij een groot volk beloofd, maar daar merk ik nog niets van en omdat ik er nog niets van merk heb ik mijn zaakjes vast geregeld. Ik zal kinderloos sterven en alles wat ik bezit zal het eigendom zijn van Eliëzer uit Damascus. Het is wel duidelijk dat Abram er op dit moment even niet aan moet denken dankdag te vieren en daarin staat hij niet alleen. Er zijn in ieders leven momenten waarin we mooie woorden even niet kunnen verdragen. Bij Abram is dankbaarheid onvanzelfsprekend door kinderloosheid en dat is nog steeds iets wat ontzettend moeilijk is voor veel mensen. Misschien gaat het je verder voor de wind, maar wat heeft het voor zin als je geen kinderen hebt. Of misschien is het een ziekte die je je hele leven lang met je meedraagt. Soms weet je er mee om te gaan en zie je ook wel de mooie dingen die je ontvangt.

5 Maar er zijn ook momenten dat het je gewoon niet lukt om dankbaar te zijn. Er kunnen talloos veel dingen zijn die maken dat we niet in de stemming zijn om dankdag te vieren. We zullen niet ontkennen dat er heel veel dingen zijn die misschien wel goed gaan. Als je maar lang genoeg nadenkt zijn er in ieders leven wel dingen om voor te danken. Maar dat ene, dat ene zet op alles een domper, dat ene geeft je het gevoel dat al het andere tevergeefs is. Onvruchtbaarheid Op deze manier herkennen we dus wel iets van het probleem van Abram en dat lijkt me belangrijk om het verhaal te begrijpen. Maar dat neemt niet weg we ook niet zomaar een is gelijk teken kunnen zetten tussen onze problemen en de zorgen van Abram. Aan het begin van de serie preken over Abram hebben we het daar al een keer over gehad naar aanleiding van de kinderloosheid van Abram en Sarai. Die kinderloosheid is niet alleen een persoonlijk drama. In de kinderloosheid van Abram en Sarai gaat het over de onvruchtbaarheid van heel de wereld. Wij brengen niet de vruchten voort waar de eigenaar van de wijngaard op hoopt. Wij zijn niet de mensen die hij in gedachten had toen hij de wereld maakte. De eigenaar van de wijngaard heeft Abram verandering beloofd. Hij heeft hem vruchtbaarheid in het vooruitzicht gesteld. Maar Abram ziet er niets van, want nog steeds heeft hij geen zoon gekregen. Nog steeds is dat nieuwe begin er niet waar de wereld zo dringend behoefte aan heeft. Als je op deze manier naar de onvruchtbaarheid van Abram en Sarai kijkt zie je dat dit verhaal de huiselijke zorgen overstijgt.

6 En als het goed is gebeurt dat ook hier in de kerk als we bij elkaar komen om dankdag te vieren. Als we dankdag vieren kan het niet alleen maar gaan om huiselijk wel en wee. In de verkondiging en de gebeden komt heel de wereld in beeld. En als we oog krijgen voor de wereld zien we heel veel dingen om te danken maar we zien ook wat onvruchtbaar is. Paulus zegt met andere woorden precies hetzelfde als hij zegt dat de wereld steunt en zucht als in barensnood omdat alles tevergeefs lijkt. Iets van die tevergeefsheid zou je hieraan kunnen zien dat wij overvloed hebben aan voedsel terwijl er ontelbaar veel mensen zijn die honger lijden. Iets van het tevergeefsheid zou je hieraan kunnen zien dat wij een dak hebben boven ons hoofd terwijl er miljoenen zijn die geen huis hebben om in te wonen. Als dat tot je doordringt wordt het toch wat minder vanzelfsprekend om dankdag te vieren. Vrees niet Abram, ik ben voor jou een schild en je loon zal vorstelijk zijn. Wat heeft Abram aan deze mooie woorden zo lang de zoon van de belofte niet heeft ontvangen? Wat hebben we aan Gods goede gaven zolang we niet vruchtbaar zijn? Wat heeft het leven voor zin als het koninkrijk niet komt? Here mijn God, wat heeft het voor zin? Ik zal kinderloos sterven en alles zal het bezit worden van Eliëzer uit Damascus. Uit zijn tent Abram, sta op, kom uit je tent. Kom uit je tent want die tent van jou zou wel eens het probleem kunnen zijn. Als jij s nachts in je tent ligt te piekeren kan het zijn alsof er niets anders is dan die ene zorg. De zorg maakt zich breed en de hele tent is er vol van. Onze zorgen maken onze wereld klein. En in de kleine wereld van de tent is het net alsof er niets anders meer is. Dat gevaar ligt altijd op de loer als je ziek wordt of in rouw bent om een verlies.

7 Het gevaar is dat we geen oog meer hebben voor andere dingen en het kan zelfs zo ver gaan dat we ook geen oog meer hebben voor andere mensen. Terwijl we andere mensen juist dan nodig hebben sluiten we ons op in een wereld waar wij zelf het middelpunt van zijn. Abram, sta op, kom uit je tent en ga naar buiten. Die tent is trouwens niet alleen te klein als je zorgen hebt. Die tent is ook te klein als het je denkt dat het je goed gaat. Als je met dankdag in je eigen tent blijft zitten ben je veel te snel klaar met danken. Dan heb je niet meer om voor te danken dan het dagelijks brood en wat centen, terwijl er een psalm is die zegt dat Gods goedheid hoog is als de hemel. Uw goedheid Heer is hemelhoog, uw waarheid als de wolkenboog, uw recht is als Gods bergen. Zijn goedheid past niet in onze kleine tentjes want daar is ze veel te groot voor en daarom moeten we naar buiten. Abram, sta op, kom uit je tent en ga naar buiten. Sterren Zie je de hemel, het werk van mijn vingers, de maan en de sterren, door mij daar bevestigd, kan je ze tellen Abram, dat lukt je toch niet, of wel? Zoals jij de sterren niet kunt tellen, zo zal het ook wezen met jouw nakomelingen. Zoals je die sterren niet kunt tellen zo zullen jou nakomelingen niet te tellen zijn. Als Abram naar de sterren kijkt ziet hij geen grote en kleine Beer. Hij kijkt niet naar de sterren als een sterrenkundige. Hij bestudeert de sterren ook niet om de toekomst te voorspellen zoals de astrologen uit het zijn tijd. Abram kijkt met andere ogen. De sterren vertellen hem iets over God. Het is als met de vogels in de hemel en met de lelies op het veld. Ze verkondingen hem dat er een vader in de hemel is die voor hem zorgt en die voor hem zorgen zal. Naast het zand in zijn baard en het stof om hem heen zijn er nu ook de sterren aan de hemel. Ze verkondigen hem dat hij niet tevergeefs zal leven.

8 Abram lag zo-even in zijn tent nog te tellen. Hij probeerde alles op een rijtje te krijgen. En in zijn tent had hij het idee dat het nog lukte ook. Ook al was de uitkomst van zijn rekensom dan bepaald niet positief te noemen. Maar het kringetje was rond. Eliezer moest het maar overnemen. Maar de stem heeft hem in zijn berekeningen onderbroken. Abram, stop met rekenen, kom naar buiten, zie je de sterren, kan je ze tellen. Ik ben niet na te rekenen, Abram. Mijn wegen zijn ondoorgrondelijk. En Abram geloofde en de HERE rekende hem dat toe als gerechtigheid. Niet het begrijpen brengt Abram tot geloof. Het is geen helder inzicht dat hem overtuigt. Abram kijkt naar de sterren die hij niet kan tellen en hij gelooft. Geloof Hoe komt het dat je op het ene moment twijfelt en op het andere moment gelooft? Hoe komt het dat je op het ene moment totaal niet in de stemming bent om dankdag te vieren en dat je op het andere moment je dankbaarheid niet op kunt? Dit verhaal vertelt ons dat het niet te verklaren is uit dat wat je ziet. De omstandigheden zijn bij Abram niet gewijzigd. Een zoon heeft hij nog steeds niet. Waar haalt hij dat geloof ineens vandaan? In principe heeft God hem niets nieuws gezegd. Dat wat hij hem hier belooft heeft hij hem al eerder beloofd. Abram heeft niet meer ontvangen dan woorden en wat heb je nu aan woorden? Maar midden in de nacht hebben die woorden doel geraakt. God zelf schept het geloof in hem door zijn woord te spreken. Het is net als aan het begin van de bijbel. God spreekt en het is er. Zo is het ook hier. God spreekt en Abram gelooft. Dat het niet vanzelf gaat hebben we ook gezien.

9 Op het eerste spreken is er geen reactie maar bij zijn tweede spreken gebeurt het. God spreekt en Abram gelooft. Abram vertrouwt de stem en de wanhoop die klonk in zijn klacht... Ze is geweken nadat hij de belofte opnieuw heeft gehoord. Abram geloofde en God rekende het hem tot gerechtigheid. Zijn geloof betekende niet dat hij het nu op een rijtje heeft. Hij heeft het juist niet op een rijtje. Want de tel is hij kwijtgeraakt. Geloven betekent dat je verder kijkt dan dat wat je kan zien. Ook al zijn de omstandigheden er niet naar, Abram krijgt fiducie in de toekomst. Want hij gelooft dat God het verschil kan maken. Tussen onvruchtbaarheid en vruchtbaarheid. Jezus Wat voor Abram toekomstmuziek was is voor ons geschiedenis. Een zoon heeft hij gekregen en uit zijn zoon is eeuwen later de zoon geboren die gekomen is om de vrucht te dragen waar de eigenaar van de wereldakker op wachtte. Abram moest uit zijn tent komen om naar de hemel te kijken. Ook wij worden uit onze tent gelokt en het kan geen kwaad om naar de sterren te kijken, maar ik zou u vooral willen aanraden om op zoek te gaan naar Jezus. Als we vertrouwen willen krijgen in de toekomst van de wereld zullen we moeten zien op Jezus. Als we willen geloven dat de hele wereld eens goede vrucht zal dragen zullen we hem moeten zien als degene die sterft en die opstaat. Snappen we hoe het zit, als we naar Jezus kijken? Nee, we snappen het nog steeds niet, want zoals ik de sterren niet kan tellen, zo kan ik ook de wegen niet volgen die God in Jezus ging. Als zijn wegen ergens ondoorgrondelijk zijn dan is het wel in hem. Want wat heeft het kruis te maken met vruchtbaarheid? Hoe kan daar nu opstanding uit geboren worden? Ik kan dat niet narekenen, maar het gaat er ook niet om dat wij het narekenen, het gaat erom dat wij het geloven.

10 Dat we geloven dat God goed is. Dat is niet vanzelfsprekend. Dankdag vieren spreekt niet vanzelf. Maar als ik uit mijn tent wordt gelokt, als ik Jezus Christus zie hangen aan het kruis, dan zou het me kunnen gaan dagen. Gods goedheid is te groot voor het geluk alleen, zij gaat in alle nood door heel het leven heen. Als Gods goedheid alleen maar te zien zou zijn in vervulde beloften, dan zouden er inderdaad heel erg veel mensen zijn die buiten de boot van dankdag vallen. Als Gods goedheid alleen maar zichtbaar zou zijn in levens zonder zorgen, dan zouden de meesten van ons maar beter naar huis kunnen gaan, want wij allemaal, we hebben allemaal zo onze zorgen. Maar het kruis waaraan de zoon van Abram heeft gehangen maakt alles anders. Als God dat verschrikkelijke kruis vruchtbaar weet te maken, zou hij dan niet ieder kruis vruchtbaar weten te maken op manier die wij niet na kunnen rekenen? Gods goedheid is te groot voor het geluk alleen, zij gaat in alle nood door heel het leven heen. Alleen als dat waar is kunnen we dankdag vieren zonder de ogen te sluiten voor de grote en kleine zorgen van het leven. Abram geloofde en de HERE rekende hem dat toe als gerechtigheid. Amen

Hagar hoort er ook bij

Hagar hoort er ook bij Hagar hoort er ook bij Gezang 169: 1 (met refrein) OTH Stil gebed Votum en groet Psalm 75: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 75: 2 NB Gebed Schriftlezing Genesis 16 Psalm 146: 1/5 OB Preek Psalm 68: 11 NB Lezen

Nadere informatie

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah

Ouderling v. dienst. : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer. Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : Ds. E. van Gulik : mw. W. Brinkhuis : mw. P. Meijer : dhr. H. Dorsman Welkom in de Menorah Lied voor de dienst: Lied 8b (NLB) Lied voor de dienst: Lied

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Preek. Gemeente van Christus, Intro

Preek. Gemeente van Christus, Intro Schuld? Gezang 75: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 65: 1 NB Geloofsbelijdenis Psalm 65: 2 NB Gebed Schriftlezing Psalm 130: 2/4 NB Preek Psalm 32: 1/4 OB Lezen van het formulier tot en met het

Nadere informatie

Eén naam onder de hemel

Eén naam onder de hemel Eén naam onder de hemel Gezang 1:1 Stil gebed Votum en groet Psalm 43: 2/3 Geloofsbelijdenis Psalm 43: 4/5 Gebed Schriftlezing Genesis 12: 4-9 Psalm 135: 1/2 NB Preek Psalm 135: 8/10 NB Lezen formulier

Nadere informatie

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen'

Viering Heilig Avondmaal -lezen formulier, 2e deel -brood en wijn door de rijen -zingen GK 125 'Alles in allen' Liturgie preek ochtenddienst over Psalm 46,1-3 -GKv Loppersum-Westeremden, 08-12-2013, viering HA -2e advent Welkom en mededelingen door ouderling Komen tot de Here Oproep om de Here te aanbidden, Stil

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Genesis 15 Geloven: vragen verbond vertrouwen vallen

Genesis 15 Geloven: vragen verbond vertrouwen vallen Genesis 15 Geloven: vragen verbond vertrouwen vallen Geloven als Abram (2) Liturgie Voorzang: Gez 165 Ps 105,1.2 Votum / groet Zingen: Ps 105,3.4 Wet Zingen: Ps 105,17.21 Gebed Schriftlezing (en tekst):

Nadere informatie

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth Eredienst 14 mei 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. R. Roth Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Gezang 161: 1, 2 Gebed Gezang 161: 3, 4 Schriftlezing 1 Samuël 17 Psalm 25: 1, 2 >> Regenboog Preek Opwekking

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 7 november 2018 Dienst: Avonddienst Dankdag Voorganger: ds. D. Dunsbergen Liturgie: Voorzang: Gezang 488 B: 1. 3. 5 Zolang er mensen zijn

Nadere informatie

De geboorte. Verkondiging

De geboorte. Verkondiging De geboorte Gezang Votum en groet Psalm 868: 2/3/4 LB Geloofsbelijdenis Psalm 33: 11 OB Schriftlezing (Genesis 21:1-7) Psalm 65: 6/8/9 OB Preek Psalm 126: 1/3 NB Gebed Gezang 302: 1/3/4 LB Zegen Verkondiging

Nadere informatie

Een ander vaderland Liturgie

Een ander vaderland Liturgie Een ander vaderland Liturgie Gezang 328: 1/2 LvdK Stil gebed Votum en groet Psalm 84: 1/2 OB Gebod Psalm 84: 3 OB Schriftlezing Gezang 459: 1-4 LvdK Preek Gezang 459: 5-8 LvdK Gedachtenis overledenen Psalm

Nadere informatie

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21

Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Zondag 8 mei 2016 Wezenzondag Bij 1 Samuël 12 : 19-24, Johannes 14 : 15-21 Deze zondag de zondag voor Pinksteren wordt wel Wezenzondag genoemd. Dat komt natuurlijk doordat Jezus tegen zijn leerlingen zei:

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps 33,2

Nadere informatie

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil

Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Eredienst 11 juni 2017 Voorganger: Ds. R. Vreugdenhil Liturgie 16.30 uur Votum / zegengroet Psalm 18: 1, 8, 9 Gebed Schriftlezing Jeremia 17: 1 18 Opwekking 244 Tekstlezing Jeremia 17: 5 8 Preek Gezang

Nadere informatie

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers

Liturgie 23 juni bevestiging ambtsdragers Liturgie 23 juni 2019 bevestiging ambtsdragers Votum en groet Zingen Hemelhoog 475 God maakt vrij In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus

Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Genesis 28,10-22 God is dichtbij alleen in Jezus Christus Derde zondag van de adventstijd Liturgie Voorzang LB 125,1.3.5 Aansteken derde adventskaars Stil gebed Votum / groet Zingen: Ps 99,1.4 Wet Zingen:

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 7, 14 Middagdienst Dopen Broeders en zusters, 1. Zingen : Gezang 25 : 1 en 3 2. Gebed voor de opening van het Woord 3. Bediening van de Heilige Doop

Nadere informatie

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2, Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 - Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus,

Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10: Gemeente van Christus, Ruimte voor God - thema 1: Eén ding is nodig! Preek over Lukas 10:38-42 Gemeente van Christus, Het gaat vanmorgen over Jezus. Dat zal je waarschijnlijk ook niet verrassen. Maar als het gaat over Jezus,

Nadere informatie

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse

30 oktober 2016 Voorganger : Ds. H.D.Bondt Begeleiding : Jeugdband / Els Cornelisse 30 oktober 2016 Voorganger : Begeleiding : Ds. H.D.Bondt Jeugdband / Els Cornelisse Welkom mededelingen Luisteren: groep 1-3 Wie liefde heeft - Jezus! Wie vrede geeft - Jezus! Dat Jezus leeft Want iedereen

Nadere informatie

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud

1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud 1 Johannes 2,12-14 Hij is een God van jong en oud Radiokerkdienst Zendtijd voor Kerken (20 juli radio 5) Preekverwerking 01 Matt 20,28a 2007 03 18 (78.5 KiB) Liturgie Gezang 158 Votum en groet Ps 118,1.5

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Zondag 7 oktober 2018 Welkom en mededelingen Zingen Psalm 8: 1, 2 en 3 Heer, onze Heer, hoe heerlijk 1. Heer, onze Heer, hoe heerlijk en verheven hebt Gij uw naam op aarde uitgeschrevenmachtige

Nadere informatie

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader!

Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Johannes 20,17 Hemelvaart: Jezus is onze weg naar de Vader! Hemelvaart en Alphadienst Liturgie Voorzang Opw 488 Kaars aansteken Stil gebed Votum Zegengroet Zingen: Gez 167 Gebed Schriftlezing: - Hand 1,1-14

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars,

Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, Gemeente van Jezus Christus, gasten, luisteraars, We zijn begonnen aan een bijbelboek dat niet makkelijk is, dat was ook de ervaring van sommigen vorige week, toen ik heb uitgelegd over die schijnapostelen,

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 28 en 29 Ochtenddienst / H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Psalm 106 : 1 en 2 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 106 : 3 en

Nadere informatie

Zondagmorgen 10 januari

Zondagmorgen 10 januari Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. Bastiaan van der Pijl Dienst van de Voorbereiding Orgelspel Mededelingen door de kerkenraad

Nadere informatie

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus,

Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1: Preek Gemeente van Christus, Ruimte voor God thema 5: Écht ontvangen Preek over Matteüs 13:8 & 23 & Lukas 1:26-38 Preek Gemeente van Christus, Want Jezus vertelt over een zaaier die aan het zaaien is. Hij strooit het zaad wijd en

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 12, Bidstond voor gewas en arbeid. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Lucas 12, Bidstond voor gewas en arbeid. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Lucas 12, 13-34 Bidstond voor gewas en arbeid Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Psalm 23 : 1, 2 en 3 4. Gebed voor de opening van het Woord

Nadere informatie

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen

Orde van dienst Hervormde Gemeente te Sellingen Orde van Dienst Kerk en Schooldienst Zondag 15 oktober 2017 Predikant: Organist: Pianist: Met medewerking van: ds. Klaas Meijer en ds. Bram Verduijn Margriet Withaar Gea Wolters alle kinderen en leerkrachten

Nadere informatie

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper

Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk. Aanvang uur dinsdag 11 april Sterk en dapper Liturgie avondgebed in de Stille Week in de Michaëlskerk Voorbereid door gemeenteleden Aanvang 19.30 uur dinsdag 11 april 2017 Sterk en dapper Sterk en dapper is jezelf, anderen en situaties accepteren.

Nadere informatie

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner?

10 december uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries. Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? 10 december 17.00 uur AP vd Velde orgel: Piet Noort schriftlezing: Marina de Vries Liturgie thema relaties: hoe ben ik een goede partner? Welkom Stil gebed Votum en groet Zingen: GK psalm 62.3,4 Wees stil,

Nadere informatie

Jeremia 1: Vertel het door!

Jeremia 1: Vertel het door! Jeremia 1:4-19 - Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint

Nadere informatie

Jeremia 1:4-19 Vertel het door!

Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Jeremia 1:4-19 Vertel het door! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij City Harmonic Wedding Day Votum en Groet (Sela) Votum Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg Eredienst 31 december 19.30 uur Voorganger: ds H. van den Berg Thema: Weet u hoe groot God is? Votum / zegengroet Psalm 90: 1 en 3 Gebed Jesaja 40: 12-31 Liedboek 460: 1, 4 en 5 Jesaja 40: 28 Verkondiging

Nadere informatie

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115

Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Lezen : Genesis 12: 1-9 Hebreeën 11: 8-19 Gezang 164 Gezang 3 Psalm 27 : 1 en 3 (NPB) LvK 657 Opwekking 520 Gezang 115 Welkom en mededelingen Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal

Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Liturgie 20 januari 2019, Heilig Avondmaal Votum en groet Zingen Hemelhoog 545 Onze Vader in de hemel Onze Vader in de Hemel heilig is Uw naam Laat Uw Koninkrijk spoedig komen Laat Uw wil worden gedaan

Nadere informatie

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen

Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Genesis 12,1-9 Ga achter Abram aan en krijg Gods zegen Geloven als Abram (1) Radiokerkdienst Radio Eenhoorn Liturgie Voorzang: Ps 134 Votum / groet Zingen: Ps 135,1.12 Gebed Lezen: Genesis 11,27-12,9 Hebr

Nadere informatie

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God?

1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? 1 Korintiërs 2 - Help, ik twijfel! Waar vind ik God? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom

MORGENGEBED. in de morgen van de achtste dag. Volheid der dagen. Gereformeerde Kerk Nieuwe Pekela 1 januari Welkom MORGENGEBED Welkom -2- in de morgen van de achtste dag Volheid der dagen Openingswoorden Wij zijn hier bijeengekomen op de vroege ochtend in dit nieuwe jaar om God te bidden om licht en wijsheid, om vuur

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst

Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Welkom in de Menorah bij de Kerk, school en gezinsdienst Voorganger Ouderling v. dienst Organist : ds. A. H Boschma : mw. F. Hovius : dhr. P. de Jong M.v.v. Kinderen en personeel van Het Mozaïek Thema

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar

Liturgie 18 augustus Br. Roel van Swetselaar Liturgie 18 augustus 2019 Br. Roel van Swetselaar Votum en Groet Zingen Hemelhoog 291 Al wat ik ben Al wat ik ben, leg ik in uw hand, ik geef mijzelf volledig. Mijn leven rust in de palm van uw hand, ik

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Eredienst 4 juni :30 uur Voorganger: Ds. J.B. de Rijke

Eredienst 4 juni :30 uur Voorganger: Ds. J.B. de Rijke Eredienst 4 juni 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. J.B. de Rijke Liturgie Votum / zegengroet Psalm 139 : 3 Lied 680 (gebed) Schriftlezing Handelingen 2 : 1-13 Tekstlezing Handelingen 2 : 2 Verkondiging Lied

Nadere informatie

Eredienst 18 december u Voorganger: Ds. J. R. Geersing

Eredienst 18 december u Voorganger: Ds. J. R. Geersing Eredienst 18 december 2016 16.30u Voorganger: Ds. J. R. Geersing Liturgie Votum / zegengroet Opwekking 428 Genade zo oneindig groot Gebed Schriftlezing Zondag 38 Kolossenzen 2: 16 3: 17 Psalm 119: 63,

Nadere informatie

Lucas 2:15-20 Hij is het echt!

Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Lucas 2:15-20 Hij is het echt! Kerst: Gods Zoon komt op aarde. Maar Gods Zoon blijkt een heel gewone baby. Is hij het wel echt? Door de herders geeft God een bevestiging: ja, hij is het! Aanbid hem met

Nadere informatie

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p.

LET OP WAT JE HOORT! LET OP WAT JE VAN DE HERE HOORT! 1. dan vind je Hem. 2. dan wordt je rijk met Hem. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. Markus 4:24.25 / Gehouden op 06-02-2011 / p. 1 LET OP WAT JE HOORT! Liturgie: Votum & groet Zingen: Psalm 145:1.3 Wet Zingen: Psalm 40:2.3 Gebed Schriftlezing: 1 Kor. 1:18-25 & 2:6-9 Zingen: Gezang 91

Nadere informatie

Eredienst 30 juli uur Voorganger: Arjan de Gelder

Eredienst 30 juli uur Voorganger: Arjan de Gelder Eredienst 30 juli 2017 16.30 uur Voorganger: Arjan de Gelder Liturgie Votum / zegengroet Gezang 165 Gebed: Gezang 157 Schriftlezing Psalm 8 Psalm 8: 1, 2 Hebreeën 2: 5-9 Psalm 21: 2, 7 Preek Gezang 145:

Nadere informatie

God legt zich vast: hierbij geef Ik jou

God legt zich vast: hierbij geef Ik jou God legt zich vast: hierbij geef Ik jou PREEK OVER GENESIS 15:17-21 orde morgendienst welkom zingen: Psalm 146,1.3.4.8 zingen: Alleen bij U (Roeland Smith stil gebed votum en groet zingen: Psalm 100 gebed

Nadere informatie

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM

GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Bijbel voor Kinderen presenteert GODS BELOFTE AAN ABRAHAM Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Tammy S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Orde van de doopdienst. op zondag 19 juni in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Léon Missche. gedoopt wordt

Orde van de doopdienst. op zondag 19 juni in de Hervormde kerk te Sellingen. waarin. Léon Missche. gedoopt wordt Orde van de doopdienst op zondag 19 juni 2016 in de Hervormde kerk te Sellingen waarin Léon Missche gedoopt wordt Voorganger : Ds. Bram Verduijn. Organist : Mevrouw M. Withaar-Boomsma. Medewerking : Kinderen

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: "Ik geloof in

dieper weg, in het moeras van zonde en ongerechtigheid. De mens kan zichzelf niet redden. Daar hoor ik iemand zeggen: Ik geloof in Ik wil! Onlangs zij iemand tegen mij, "Ik wil wat jij wilt". Ik antwoordde daarop, "als jij wilt wat ik wil, dan ziet het er goed voor je uit". Ik wil, dat het doel van God openbaar wordt op deze aarde.

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 - Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen

Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Genesis 20 Kleingeloof, angst? In Christus is het ja en amen Abraham II (2) Liturgie Voorzang Gez 165 Stil gebed Votum Groet Zingen Ps 31.1.2.14 I.p.v. wetslezing: Kolossenzen 3,1-17 Zingen Gez 22,1.2.4

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED

Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Bijbel voor Kinderen presenteert PETRUS EN DE KRACHT VAN HET GEBED Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Amos 8, 12 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, we mogen vandaag weer met elkaar het Heilig Avondmaal vieren waardoor de Here ons geloof in Hem wil versterken.

Nadere informatie

Lieuwe Manuel Klamer. Machteld Hannah Klamer

Lieuwe Manuel Klamer. Machteld Hannah Klamer Liturgie voor de dienst waarin de Heilige Doop bediend zal worden aan Lieuwe Manuel Klamer en Machteld Hannah Klamer op 2 juni 2019 in de Ichthuskerk te Tholen ~ 0 ~ Voorganger: Ds. Peter Broere Organist:

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Voorbereiding heilig avondmaal

Voorbereiding heilig avondmaal Voorbereiding heilig avondmaal Gezang 454: 1/3 LvdK Votum en groet Psalm 111:1/3 OB Gebod Psalm 111: 5/6 OB Schriftlezing (Genesis 15:7-21) Psalm 130: 1/3 NB Preek Psalm 86: 1/5 NB Gebed Psalm 97:7 OB

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar

29 oktober uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar 29 oktober 2017 17.00 uur J Boersma orgel: Harry Kroeske; muziekgroep schriftlezing: Anny Runhaar Votum en groet GK gezang 163 (Ik bouw op U) Lezing: Joz. 1,1-11 GK psalm 105,20.21 Preek Opw. 687 (Heer,

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017

Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017 Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017 Deze dienst is in het bijzonder gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Het thema is: Hé, je wordt geroepen! Voorganger: Ds.

Nadere informatie

Liturgie aangepaste kerkdienst

Liturgie aangepaste kerkdienst Liturgie aangepaste kerkdienst JAKOB IN BETHEL Zondagmiddag 4 november 2018 Aanvang: 14:30 uur Voorganger: Ds. A.J. Post 1 2 Voorzang (2 kinderliederen) Weerklank 595 vers 1, 2 en 3 1 s Zondags gaan we

Nadere informatie

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters

17 december 2017 PBoonstra uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters 17 december 2017 PBoonstra 17.00 uur orgel: Harry Kroeske schriftlezing: Jaap Wolters Votum Zegengroet GK psalm 40: 2 en 7 = LB 40:2, 7 Lezen: Psalm 121 GK psalm 121 = LB 121 Tekst: Zondag 9 en 10. Preek

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag

Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Liturgie 1 januari 2017 Nieuwjaarsdag Votum en Groet Zingen Hemelhoog 667 Wees stil voor het aangezicht van God Wees stil voor het aangezicht van God, want heilig is de Heer. aanbid Hem met eerbied en

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis

Eredienst 17 juni uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Eredienst 17 juni 2018 16.30 uur Voorganger: ds. J.M. Oldenhuis Liturgie Votum / zegengroet Psalm 42: 1, 5 Gebed Romeinen 8: 18-30 Opw. 770: Ik zal er zijn Kindermoment Preek Romeinen 8: 26-27 Gezang 151:

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen

1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen 1 Korintiërs 12:12-13 Iedereen is nodig bij Jezus leerlingen Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen

Verkondiging Lied: Gezang 477 Geloofsbelijdenis Lied: Gezang 95:3 Gebed Inzameling van de gaven Lied: Psalm 33: 7,8 (NB) Zegen Liturgie zondagavond 1 mei 2016 Binnenkomst kerkenraad Muzikale inleiding Welkom en mededelingen Lied: Op Toonhoogte 216 Stil gebed Bemoediging en Groet Lied: Psalm 89: 6,8 (NB) Gebed Schriftlezing: Efeziërs

Nadere informatie