Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma"

Transcriptie

1 Karmelkring Boxmeer Jaarprogramma Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinningsbijeenkomsten. Dit programma is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in vragen die betrekking hebben op leven en geloven. Eveneens is het bedoeld voor hen die geïnteresseerd zijn in de Karmel en haar spiritualiteit. Ook parochianen en vrijwilligers in de Karmelparochie zijn van harte welkom. VIERINGEN De Boxmeerse Karmelgemeenschap komt driemaal daags in gebed bijeen in de Bloedkapel van de Petrusbasiliek. Deze vieringen zijn openbaar. U bent van harte uitgenodigd om met ons mee te bidden. Psalmviering: Stilteviering: Eucharistieviering: Gebedsviering: Viering rond de Karmelregel: uur uur uur uur (woensdag) uur (zaterdag)

2 BEZINNINGSBIJEENKOMSTEN Samen Bijbel lezen Voor onze bezinning is steeds het uitgangspunt: de tekst van het Evangelie dat op de zondag na de bijeenkomst centraal staat in de viering. De bezinning verloopt in twee fasen. Eerst vragen we ons af: wat staat er in de tekst, wat wil de auteur overbrengen? Vandaaruit stellen we ons de vraag: wat is de betekenis voor mij, voor ons nu? Begeleiding: Jos Boermans o.carm. Data: vrijdag 18 sept., 30 okt., 27 nov., 18 dec., 29 jan., 19 febr., 18 mrt., 29 apr., 27 mei en 24 juni Tijd; plaats: uur; Parochiehuis Meditatief dansen Meditatief dansen biedt de mogelijkheid mensen tot bezinning te brengen en vertrouwd te maken met het Geheim van het Leven. Meditatief dansen kan ons in contact brengen met onszelf en met de Ander. Bovendien is het zo dat dansen ontspant en vreugde geeft. Deze ervaring met elkaar delen is ook elkaar ontmoeten. Wie (jong en oud) interesse heeft in beweging, meditatie en ontmoeting is van harte welkom. Er is geen danservaring nodig. Zuster Wilma Schür zal deze dansbijeenkomsten leiden. Zij heeft hierin deskundigheid en ervaring. Begeleiding: Zr. Wilma Schür op. Data: maandag 14 en 28 sept., 12 en 26 okt., 16 nov., 7 en 21 dec. Tijd: uur Mediteren Heeft u behoefte aan stilte, aan ruimte om te luisteren naar de Stem van God? En wel eens aan mediteren gedacht? Op deze avonden krijgt u een vorm aangeboden. U kunt proeven aan een meditatievorm en onderzoeken of dit bij u past. Er zal uitwisseling zijn en er is ruimte om vragen te stellen. Begeleiding: Marion Loermans o.carm. Data: dinsdag 15, 22, 29 sept. en 6 okt. Tijd: uur uur Namen voor Hem Spreken over onze ervaring met God is niet vanzelfsprekend. Het is een ander soort spreken dan het gesprek over wat waar is. In onze ervaring wordt een ander soort waarheid zichtbaar. Een waarheid die zich onthult en ontvouwt; een waarheid die steeds wijkt en aan ons trekt, en ons zo in haar diepte lokt. Mensen hebben steeds geprobeerd hun ervaring met God uit te drukken. Het besef dat deze ervaring en beleving teer en intiem is, bewerkt een sfeer van eerbied en respect voor elkaars beleving. We treden op heilige grond. Het Heilige is steeds het Andere en het Overstijgende. We kunnen daarom niet over het Heilige beschikken. Daarom kunnen we ook niet over het Heilige discussiëren. We kunnen alleen onze ervaringen delen. En misschien dat de geraaktheid van de ander ons raakt en ons opbouwt. In drie bijeenkomsten willen we spreken over onze ervaringen met God. We doen dat aan de hand van teksten uit de traditie die gaan over ons spreken over God. We verkennen wat deze teksten te zeggen hebben, en we houden onze eigen ervaringen er naast. Begeleiding: Huub Welzen o.carm. en Nicola v.d. Rakt, o.carm. Data: dinsdag 13 en 27 okt. en 10 nov.

3 Tijd: uur Meditatieve wandeling Lopen zonder haast en in stilte geeft ruimte om de gedachten los te laten en op een diepere laag te komen in jezelf, in de natuur of dichterbij de Bron van alle leven. We beginnen met een meditatief moment rond het thema van de wandeling. Begeleiding: Frida Koopman o.carm. en Cecile Vertegaal geassocieerd Data: zaterdag 17 oktober Tijd: uur Een bezinnende wandeling door de basiliek De St. Petrusbasiliek leent zich uitstekend om met een groep in deze basiliek een bezinnende wandeling te houden. Er is heel veel te zien in de basiliek. Maar als we de verhalen horen achter alles wat er te zien is gaat de basiliek leven. Meer nog, dan ontdekken we dat heel veel van wat er te zien is te maken heeft met alles wat we in ons leven meemaken. Een bezinnende wandeling door de basiliek kan een verrijking zijn voor ons leven. Tevens beseffen we hoe wezenlijk het is dat deze basiliek hoort bij Boxmeer en bij ons leven. Iedere bezinnende wandeling staat op zichzelf. Begeleiding: Tjeu Timmermans o.carm. Data: zondag 25 okt., 6 maart en 22 mei Tijd; plaats: zondag uur; St. Petrusbasiliek Kosten: vrije gift Zangdag onder leiding van Chris Fictoor Na de enthousiaste ontvangst van de zangdag vorig jaar biedt Karmelkring ook dit jaar een zangdag aan. Zang en liederen zijn een wezenlijk onderdeel van onze vieringen. Een zangdag is bedoeld om enerzijds aandacht te besteden aan nieuwe liederen en anderzijds om de spiritualiteit van liederen op het spoor te komen. Een zangdag is dus geen zangrepetitie maar een kennis maken; een vertrouwd raken met de kracht van het zingen zelf, met de spiritualiteit van liederen en met repertoire dat voortdurend groeit. Chris Fictoor is musicus. Hij componeert liederen. Hij is vele jaren directeur geweest van een conservatorium. Hij is vertrouwd met de liederen van veel componisten. Hij kent ook de verschillende stijlen en genres. Hij dirigeert koren. Hij heeft aandacht voor de spiritualiteit van liederen. Met ervaring en deskundigheid kan hij ons binnenvoeren in de spiritualiteit van liederen en ons kennis laten maken met een nieuw repertoire. Eind oktober verschijnt een nieuwe oecumenische bundel Zangen van zoeken en zien. In overleg met hem zal er voor deze zangdag een programma worden gemaakt. Begeleiding: Chris Fictoor Data: zaterdag 14 november Tijd; plaats: uur; St. Petrusbasiliek kosten: 12,50 inclusief koffie, thee en soep, s.v.p. brood meenemen. Paus Franciscus over het milieu In de jongste Encycliek Laudato si (wees geprezen) spreekt paus Franciscus een origineel belangrijk woord over onze zorg voor de aarde. Hij wil deze zorg niet los maken van de zorg voor de mens, vooral de arme mens. Daarom wordt gesproken over Integrale Ecologie. Want er moet een verhouding zijn tussen zorg voor de schepping, integrale ontwikkeling van de mens, en zorg voor de armen.

4 De paus schrijft nú deze Encycliek omdat dit jaar 2015 een heel cruciaal jaar is voor het welzijn van onze planeet, het gemeenschappelijk woonhuis van alle mensen, dat in crisis verkeert. Er zijn bijeenkomsten van regeringsleiders en organisaties die beslissen over zorg voor de aarde die er slecht aan toe is. Maatregelen worden voorbereid voor internationale ontwikkeling. Maar onze planeet beschermen en elke levende mens, is de roeping van ieder van ons. Wij willen en wij moeten zorg hebben voor wat ons dierbaar is, en waar we eerbied voor hebben. Begeleiding: Falco Thuis o.carm. Datum: dinsdag 17 november Van verwachting klopt ons hart Advent, tijd van stil verwachten; van laten groeien in het verborgene. Advent is omgeven met een glans van stille vreugde, vanuit het besef van de zo genaderijke verborgen nabijheid van God, die komen wil in het leven van ieder van ons, barmhartig en met een rijkdom aan verlossing. Die in ieder van ons geboren wil worden, aan het licht wil komen Op deze gedenkdag van Maria beschouwen wij, aan de hand van teksten, beeldmeditatie en stilte het verhaal van de ontmoeting van Maria met Elisabeth. Een jonge en een oude vrouw die beide ja zeggen op Gods gave. Een jonge en een oude vrouw die geloven dat in vervulling zal gaan wat hen namens de Heer is gezegd en niets liever willen dan voltooien wat Hij in hen begonnen is Zo mogen ook wij in deze Advent uitzien naar een verlossende geboorte. Wat geen oog heeft gezien, wat geen oor heeft gehoord, wat in geen mensenhart is opgekomen, hebt Gij God bereid voor allen die U beminnen Begeleiding: Minie Pasop o.carm. Datum: dinsdag 8 december Kerk en Actualiteit: Synode over het Gezin Met grote aandacht, maar ook met een grote bijdrage van alle kanten vanuit onze wereldwijde kerk wordt de volgende Synode over het Gezin in oktober vervolgd. Wat zal daar worden beslist over het materiaal, over de voorstellen, aanbevelingen en afwijzingen die door de bijzondere Synode van vorig jaar werden aangedragen? Wat zullen de reacties zijn van de Synode op wat dit jaar uit de wereldkerk naar Rome is verzonden? Hoe zal deze Synode omgaan met de veelheid van morele opvattingen omtrent de vormgeving van menselijke relaties en samenlevingsvormen? Is er pastorale ruimte voor kerkelijk meeleven van gescheiden en burgerlijk hertrouwde medegelovigen? Het zal een spannende Synode zijn. Begeleiding: Falco Thuis o.carm. Datum: dinsdag 19 januari Tekstlezing: Eindelijk Thuis van Henri Nouwen

5 In Eindelijk thuis beschrijft Henri Nouwen in een kritisch zelfonderzoek zijn onrust, twijfel en worsteling met het leven. Dat doet hij aan de hand van Rembrandts schilderij De verloren zoon waarbij de schrijver steeds een ander perspectief kiest. Nu eens ziet hij de verloren zoon in zichzelf, dan weer de zoon die in een hoek van het schilderij thuisbleef en tot slot spiegelt hij zichzelf aan de vaderfiguur. Hij nodigt ons uit om dit schilderij, dat de scheppende, onvoorwaardelijke en bevrijdende liefde van God op onnavolgbare wijze afbeeldt, op een heel directe manier te zien en te begrijpen. Op zes zaterdagmiddagen zullen wij kernpassages uit dit boek lezen en in gesprek gaan over de betekenis voor onze eigen weg in het leven. Inschrijving geschiedt in principe voor 6 bijeenkomsten. Het is echter niet erg als een enkele bijeenkomst gemist moet worden. Begeleiding: Susan van Driel o.carm. Data: zaterdag 23 jan., 6 en 20 febr., 5 en 19 maart en 2 april Tijd: uur Dansdag Levensvreugde Op deze dag willen we, door middel van dansen op een meditatieve manier, ervaringen op doen wat levensvreugde kan betekenen in je persoonlijke levenssituatie. Daarnaast biedt bezinning aan de hand van enkele (bijbel-)teksten de mogelijkheid meer zicht te krijgen op de vreugde waarmee het Evangelie Blijde Boodschap - je hart kan vullen. Paus Franciscus schrijft in zijn apostolische brief Evangelii Gaudium hoe de vreugde van het Evangelie het hart en het hele leven zal vullen van allen die Jezus ontmoeten. Dans, bezinning en onderlinge uitwisseling met elkaar over de opgedane ervaringen kunnen een verrijking betekenen voor ieder persoonlijk en ons de moed geven om onze levensvreugde ook in eigen levenssituatie met mensen die we ontmoeten te delen. Begeleiding: Zr. Wilma Schür op. Data: zaterdag 30 januari Tijd: uur Kosten: 7,50, incl. soep Barmhartigheid zien, bewogen worden, in beweging komen Op 11 april 2015 kondigde paus Franciscus in de bulle Misericordiae Vultus ( Aangezicht van Barmhartigheid ) het heilig Jaar van Barmhartigheid aan. Dit jaar begint op 8 december 2015, het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, en sluit af op 20 november 2016, het hoogfeest van Christus Koning.

6 Geen gelegenheid laat Paus Franciscus voorbijgaan aandacht te vragen voor een houding van barmhartigheid, je te laten raken door de mensen in nood, de mensen aan de randen van de samenleving, niet binnen te blijven zitten in onze comfort-zones maar naar buiten te gaan naar wie aan de randen van die samenleving moeten leven. Hij voegt ook zelf voortdurend de daad bij het W(w)oord. We willen aan de hand van (Schrift)teksten, beelden en verhalen bezinnend stilstaan bij: de bewogenheid door barmhartigheid - de barmhartigheid van God - jaar van barmhartigheid een kerk van barmhartigheid zoals paus Franciscus die ziet - zeven werken van barmhartigheid. Begeleiding: Luc Janssens o.carm. en Bep de Vreede o.carm. Data: dinsdag 16 en 23 februari Tijd: uur Film en Spiritualiteit Zoals we al jaren gewend zijn gaan we met elkaar in gesprek over dat wat we zien bij ons oproept om zo onze eigen geloofsbeleving en religieuze ervaring te verdiepen. 12 years a slave Deze film won drie Oscars. Jan Willem Otten schreef toen hij deze film gezien had: Ik herinner me niet ooit zo massaal eendrachtig zwijgend naar buiten gelopen te zijn. En, vreemd genoeg, zo vol, zo vervuld. Helemaal niet terneergeslagen of bedremmeld. De laatste twee woorden die gesproken worden, een keer of drie, dat wel: vergeef me. Dat was ongelooflijk. Dat is het woord: niet te geloven. Bij benadering zo ongelooflijk als het paasverhaal. The tree of life Bekroond met de Gouden Palm in Cannes. Een modern tijdloos meesterwerk, een overweldigende ervaring, een genot voor de zintuigen. We horen de moeder van de film zeggen dat ze van de nonnen geleerd heeft dat er twee manieren zijn om in het leven te staan. De ene weg is de weg van de natuur van het overleven en overwinnen. De andere manier is de weg van de genade. (Zij vertegenwoordigt met haar onvoorwaardelijke liefde de genade en levensvreugde, terwijl de controlerende vader met geweld en strengheid de natuur vertegenwoordigt.) Een film over zingeving, goed en kwaad, hoop en wanhoop en die eeuwige waarom vraag. Waar was U toen mijn zoon stierf? Willem Jan Otten: De film is een twee en een half uur durend gebed om erbarmen. Volgens hem is deze film geknipt om de Goede Week mee in te gaan, wanneer het eind van de Weg van de Genade wordt afgelegd en volbracht. Deux jours, une nuit vraagt om een keuze van de personages én van ons. Het is kiezen tussen twee samenlevingsmodellen, één gebaseerd op solidariteit en één op individualisme en prestatievermogen, zeggen de gebroeders Dardenne. En zo blijven ze opnieuw trouw aan hun leermeester, de joodse filosoof Levinas, die zei: Geloof is geen kwestie van het wel of niet bestaan van God. Het is het vertrouwen dat onbaatzuchtige liefde van waarde is. Met deze film hadden ze bijna voor de derde keer een Oscar gekregen, hetgeen een unicum zou zijn geweest Begeleiding: Gerard Westendorp o.carm. Data: vrijdag 26 februari vrijdag 11 maart vrijdag 1 april

7 Tijd: uur Kosten: 12,50 per avond, 30,00 voor drie avonden, inclusief koffie, thee en soep, s.v.p. brood meenemen. Wilt u zich voor elke avond s.v.p. apart aanmelden? Bach s grote Passie; een spiritueel-liturgische benadering van de Matthäuspassion. Hoe is het mogelijk dat de Matthäuspassion van J. S. Bach ( ) een van de mooiste muziekwerken aller tijden, zoveel mensen gelovigen en niet gelovigen, zoekers naar zin, jong en oud - diep blijft raken? Ad de Keyzer, wetenschappelijk medewerker van het Titus Brandsma Instituut, houdt zich al twintig jaar bezig met deze vraag en schreef het boek: Bachs grote Passie. Vanuit de blikrichting van spiritualiteit presenteert hij een nieuwe nog niet eerder beschreven structuur van Bachs Matthäuspassion. Bach componeerde deze Passion, de muzikale vertelling van het lijden en sterven van Jezus Christus, voor de vespers van Goede Vrijdag. Ad de Keyzer zal ons deze avond aan de hand van enkele fragmenten meenemen door deze Passion van Bach. Ontdek met hem hoe tekst en muziek samen ongekende emotie oproepen. Hoe liturgie zijn eigen dynamiek heeft en hoe dit een ander licht werpt op de wisselwerking tussen de compositie, uitvoerders en hoorders van de Matthäuspassion. Begeleiding: Ad de Keyzer Data: dinsdag 1 maart Tijd: uur Meditatie 40 dagentijd: Aangezicht van Barmhartigheid voor Wiens Gelaat ik sta - zoeken we Gods Gelaat in het hart van onze wereld Aan het begin van de Goede Week op weg naar Pasen een meditatieve avond waar we op zoek zijn naar en stil staan bij barmhartigheid als een kracht die alles overwint, leven wint op dood. Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is. (Lk 6,36) In (Schrift)woorden, teksten die klinken, in stilte, beeld en muziek ontdekken en overwegen we Gods barmhartigheid. In dit heilig jaar van barmhartigheid op weg naar Pasen worden we uitgenodigd ons te openen voor wie wonen en leven aan de randen van de samenleving, wier lijden en waardigheid worden ontkend en te zoeken Gods Gelaat in het hart van de wereld. Begeleiding: Hans Lucassen, geassocieerd en Bep de Vreede o.carm. Datum: maandag 21 maart Tijd: uur Karmelheiligen: Daniel a Virgine Maria ( ) en Michael van de H. Augustinus ( ) Sinds 1653 staat in het centrum van Boxmeer het monumentale Karmelklooster. Aan de oorsprong van dit huis stonden, behalve de bekende pastoor Peelen en de graaf van de Berg, twee vooraanstaande karmelieten uit Vlaanderen. Bij het zenden van de eerste karmelbroeders naar Boxmeer waren beiden provinciaal. In de orde, ook buiten Vlaanderen, zijn zij bekend als toegewijde religieuzen. Beiden waren kenners van het geestelijk leven. Zij hielpen in hun tijd mensen groeien op hun geestelijke weg. Hun boeken en geschriften worden tot in onze tijd bestudeerd. P. Daniel schreef over de inspiratie van de profeet Elia in de vroomheid van de Karmel. P. Augustinus heeft veel mensen verrijkt met zijn boek over de

8 plaats van de Moeder Gods in het christelijk geloof. De signatuur van deze indrukwekkende mannen tekent de begintijd van de Karmel van Boxmeer. Begeleiding: Falco Thuis o.carm. Datum: donderdag 7 april Bewogen door Barmhartigheid bibliodrama Bibliodrama is een manier om je persoonlijke levensverhaal en het Bijbelverhaal bij elkaar te brengen. Wil je door een Bijbelverhaal geraakt worden, je geloofsleven verdiepen, verlevendigen, voeden en/of meer ontdekken wie je bent als gelovig mens, dan nodig ik je graag uit mee te doen. Het verhaal van de barmhartige Samaritaan zal centraal staan. Begeleiding: Marion Loermans o.carm. Data: dinsdag 12 april Tijd: uur uur Maria in het leven van Titus Brandsma Titus Brandsma had een bijzondere liefde voor Maria. Voor hem was Maria het beeld bij uitstek van de liefde die God voor iedere mens heeft. Susan van Driel o.carm. zal een inleiding houden over de betekenis van Maria in het geloofsleven van Titus Brandsma. Hierna is gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over het thema van deze avond. Begeleiding: Susan van Driel o.carm. Data: 3 mei Kloosterdagen voor zinzoekers Het zoeken naar zin in het leven is van alle tijden. Je terugtrekken in je binnenkamer en even afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen geeft ruimte aan vragen die zich in elk leven voordoen. Soms stoten we onverhoeds op de geheime mysterievolle kant van het overbekende en krijgt het vertrouwde zomaar een nieuw gezicht. Een onzichtbare Aanwezigheid wordt ervaren. Soms noemen we dit uitdrukkelijk God Het programma van het kloosterweekend biedt, naast een inhoudelijk aanbod door leden van de Karmelgemeenschap, deelname aan maaltijden en gebedsmomenten, ook ruimte voor stilte en ontmoeting met de gemeenschap. Begeleiding: Karmelgemeenschap Data en tijd: vrijdag 15 jan uur zaterdag 16 jan uur Kosten: 25,00 Karmelretraite Los van de routine van alledag verlang je naar verdieping van je geestelijk leven. Deze retraite geeft je de kans die weg te gaan in drie midweken met inspirerende teksten uit de Bijbel en uit de Karmeltraditie. In de Advent op weg naar Kerstmis. In de veertigdagentijd op weg naar Pasen en in de paastijd op weg naar Pinksteren. Uitdagend en confronterend door de weg die Jezus is gegaan met Maria in zijn voetspoor. De retraite veronderstelt een enigszins vertrouwde omgang met Bijbelse teksten en het besef dat deze teksten verdiepend kunnen werken voor het eigen geloofsleven. Het aanbod is bedoeld als een individuele stille retraite met persoonlijke begeleiding.

9 Inschrijving is in principe voor het hele traject. Begeleiding: Sanny Bruijns o.carm. en Ton Bun s.m. Data: woensdag 9 dec uur zaterdag 12 dec uur; maart en mei Kosten: 200,00 per midweek voor verblijf en begeleiding Informatie en Opgave: voor 1 november bij s.bruijns@karmel.nl Als religieus leven trekt Een weekend voor jonge mannen en vrouwen, om stil te staan bij je verlangen, je roeping, je zoeken op de geestelijke weg. En kom zeker ook om anderen te ontmoeten die met dit soort vragen bezig zijn! Begeleiding: Minie Pasop o.carm en Fer van der Reijken ofm. Data en tijd: vrijdag 30 okt uur zondag 1 nov uur Kosten: 30,00 (naar draagkracht) Als de Karmel u trekt Wie zich wil oriënteren op het karmelitaanse leven als mogelijke levenskeuze, of als richtlijn voor het leven, is van harte welkom op de kennismakingsdagen op zaterdag 7 november en 7 mei. Opgave en inlichtingen: Minie Pasop of Ben Wolbers, Steenstraat 39, 5831 JA Boxmeer, tel / , vormingshuis@karmel.nl INFORMATIE EN AANMELDING Informatie en het meest recente aanbod vindt u op onze website: De bijeenkomsten zijn in het Karmelklooster, te Boxmeer; ingang Kerkpad 1, bij de parkeerplaats achter de kerk. Voor elke bijeenkomst wordt een vergoeding van 5,- gevraagd (tenzij anders vermeld staat). Indien de kosten een bezwaar zijn, neemt u rustig contact op met Minie Pasop of Bep de Vreede. U kunt zich opgeven voor het bezinningsaanbod van de Karmelkring, bij voorkeur een week voor aanvang van de betreffende activiteit, bij het secretariaat van de Karmelkring, Steenstraat 39, 5831 JA Boxmeer, , karmelkringboxmeer@karmel.nl. Betaling kan contant bij aanvang van de bijeenkomst. Ook de regionale werkgroep Vorming en Toerusting van de PKN heeft een eigen bezinningsaanbod. Meer informatie vindt u op de website:

KARMELKRING BOXMEER. voorjaar 2015 PROGRAMMA

KARMELKRING BOXMEER. voorjaar 2015 PROGRAMMA KARMELKRING BOXMEER PROGRAMMA voorjaar 2015 Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinnings-bijeenkomsten. Dit programma is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in de vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma Karmelkring Boxmeer Jaarprogramma 2016 2017 Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinningsbijeenkomsten. Dit programma is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma 2013 2014

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma 2013 2014 Karmelkring Boxmeer Jaarprogramma 2013 2014 Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinningsbijeenkomsten voor ieder die zich verder wil verdiepen in de vragen die leven en geloven met zich brengen

Nadere informatie

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma Karmelkring Boxmeer Jaarprogramma 2017 2018 Karmelkring Boxmeer heeft een aanbod van bezinningsbijeenkomsten. Dit programma is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in vragen die betrekking hebben

Nadere informatie

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma

Karmelkring Boxmeer. Jaarprogramma Karmelkring Boxmeer Jaarprogramma 2018 2019 Karmelkring Boxmeer biedt u hierbij het programma aan van onze bezinningsbijeenkomsten. Het is bedoeld voor ieder die zich wil verdiepen in vragen die betrekking

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Karmelkring Twente. Centrum van Spiritualiteit. Vormen van verdieping. programma

Karmelkring Twente. Centrum van Spiritualiteit. Vormen van verdieping. programma Karmelkring Twente Centrum van Spiritualiteit Vormen van verdieping programma 2013-2014 Presentatie Bezinningsprogramma Vormen van verdieping Vrijdag 23 augustus - Inleiding door Jo Nibbelke Karmel Zenderen,

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God

Stilteviering zondag 9 november Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne. Huis van God Stilteviering zondag 9 november 2014 Geloofsgemeenschap H. Theresia Borne Huis van God Opening Welkom allemaal in deze stilteviering. Een moment van gebed en bezinning. Moge Gods vrede rusten op ons samenzijn,

Nadere informatie

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp

Gerecht van je keuze. Kaarten op tafel. Hartstochten en verlangens. Uit je eigen keuken. Om aan te proeven. je eigen onderwerp Uit je eigen keuken Gerecht van je keuze je eigen onderwerp We gaan rond de tafel met elkaar in gesprek over dat onderwerp dat jij graag aan wil kaarten in gezelschap van een groep vrienden en bekenden

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag

Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Eucharistieviering van 13 oktober 2013 Achtentwintigste zondag door het jaar (C) Nationale ziekendag Intredelied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting P. In de naam van de Vader, de Zoon en de

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen)

(zie: Orde van Dienst voor de viering van de initiatiesacramenten voor volwassenen) Dag van het Woord OPNAME IN DE KERKGEMEENSCHAP & overhandiging Evangelie/ Woord van God Opname in de Kerkgemeenschap Catechumenen of geloofsleerlingen zijn volwassenen die een lange weg afleggen om christen

Nadere informatie

Karmelkring Twente. Najaarsprogramma 2011. www.karmelcentra.nl

Karmelkring Twente. Najaarsprogramma 2011. www.karmelcentra.nl Karmelkring Twente Najaarsprogramma 2011 www.karmelcentra.nl Karmel in Nederland De Karmel is een beweging van mensen die de betekenis van het Goddelijk Geheim dieper in hun leven trachten toe te laten

Nadere informatie

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4

om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 ZONDAG 4 NOVEMBER om met blijdschap vervuld te worden. 2 Timotheüs 1:4 Ik hoop dat u vandaag een kerkdienst kon bezoeken. Zag u er ook naar uit om broeders en zusters te ontmoeten; of vindt u dat niet

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding

Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde. Woord ter inleiding Gebedsdienst dinsdag 20 oktober 1987 Thema: Maria, moeder van liefde Openingslied God groet u, zoals bloemen Woord ter inleiding De genade van onze Heer Jezus Christus, de liefde van God en de gemeenschap

Nadere informatie

Laten we alvast deze viering beginnen met een moment van inkeer. Laten we even vertoeven in de stilte van ons hart.

Laten we alvast deze viering beginnen met een moment van inkeer. Laten we even vertoeven in de stilte van ons hart. EMMAÜSVIERING 24 JUNI 2012 INLEIDING Welkom in de laatste Emmaüsviering van dit werkjaar. De vakantie wenkt. De lezingen van vandaag sluiten goed aan bij de komende zomertijd van onthaasting en verstilling.

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

VAN DE MAALTIJD VAN DE HEER

VAN DE MAALTIJD VAN DE HEER WITTE DONDERDAG 18 april 2019 Aanvang 19:00 uur VIERING VAN DE MAALTIJD VAN DE HEER Thema: Mens, wees dienstbaar Voorganger: ds. Elly Wisselink Organist/pianist: Willy Misker Werkgroep liturgisch bloemschikken

Nadere informatie

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst

Op weg naar pastorale eenheden. Doelstellingen van deze bijeenkomst Op weg naar pastorale eenheden Korte verkenning van de visie en de pastorale keuzes die staan uitgeschreven in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM Op weg naar pastorale eenheden Doelstellingen

Nadere informatie

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN

AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN Gebedsviering juni 2017 AMEN OM MET KRACHT TE BEVESTIGEN LIED: LICHT DAT ONS AANSTOOT IN DE MORGEN ZJ 825 In ons midden kunnen we verschillende kaarsjes plaatsen, in de vorm van een kruis. Bij het zingen

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

WELKOM. presentatie van het visioen. bespreking. gebedsmoment. presentatie van de visie. groepsgesprek. afsluitend gebed 10/09/2015

WELKOM. presentatie van het visioen. bespreking. gebedsmoment. presentatie van de visie. groepsgesprek. afsluitend gebed 10/09/2015 Kennismaken met visioen en visie die uitgeschreven staan in de beleidstekst voor de territoriale pastoraal WELKOM presentatie van het visioen bespreking gebedsmoment presentatie van de visie groepsgesprek

Nadere informatie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie

Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Analyse van de tien waarden voor een cultuuromslag in de parochie Bron: Fr. James Mallon, Divine Renovation Guidebook, 2016, p. 74-79. Bewerkt door Alpha Nederland en Centrum voor Parochiespiritualiteit,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Woord van Welkom. Woorden op de drempel

Woord van Welkom. Woorden op de drempel Oecumenische geloofsgemeenschap Het Brandpunt 6 maart 2016, 10.45 uur Voorganger: Ellen Hogema Welkom: Majanne Wolters Vleugel: Marijke van Leerzem Woord van Welkom -we gaan staan- Woorden op de drempel

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Misschien heeft u er iets van meegekregen: afgelopen dinsdag is in de Rooms-katholieke kerk een Buitengewoon Jubeljaar begonnen: het Heilig Jaar van

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Maart e jaargang #3. Van de redactie

Maart e jaargang #3. Van de redactie Van de redactie Op weg naar Pasen is er zoveel te delen dat we nog een vervolg op de vorige nieuwsbrief ontvangt. De inmiddels vaste rubriek uit het domineeslaantje. Uitnodiging avonden over Pasen door

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015

Op verhaal komen. Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin. september-december 2015 Op verhaal komen Activiteiten van de Protestantse Gemeente te Schoorl-Groet-Camperduin september-december 2015 In en rond de kerkjes van Schoorl en Groet gebeurt meer dan je denkt. In dit boekje vind je

Nadere informatie

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus

Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015. Onderweg met Franciscus Leren en inspireren in de Emmaüsparochie Apeldoorn 2014-2015 Onderweg met Franciscus We gaan iets nieuws beginnen... Deze folder gaat over iets nieuws. In het komend seizoen bieden we een aantal activiteiten

Nadere informatie

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Zondag 19 augustus 2012 22.56u Ik wil jullie dat jullie allemaal beginnen met een nieuwe litanie van gebeden om bescherming tegen de Valse Profeet en bid

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Zondag 20 december 2015 om uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode

Zondag 20 december 2015 om uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode Zondag 20 december 2015 om 10.00 uur in de Knoptorenkerk te Sint-Oedenrode VOORBEREIDING In stilte bereiden wij ons voor Aanvangswoord Vandaag is het de vierde zondag van de Advent, de tijd van bezinning,

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren.

Wie iets van de diepe lagen van het Johannesevangelie wil begrijpen, moet goed lezen en goed luisteren. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het evangelie volgens Johannes een moeilijk evangelie. Soms moet ik 2, 3 keer lezen wat er staat en dan nog vraag ik me af of ik er iets van

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Persoonlijke impressie

Persoonlijke impressie Persoonlijke impressie Gebedsverhoring Dit jaar zijn we als gemeente begonnen met Focus. Een tweejarig traject dat erop gericht is om gemeenteleden te leren de grote woorden van het christelijk geloof

Nadere informatie

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart

Heb elkaar onvoorwaardelijk lief uit een zuiver hart Votum en groet Zingen Ps 133 Gebed Zingen GK 138: 1,2,5 Heer laat het licht zijn Schriftlezing 1 Petrus 1: 10-25 Zingen GK 23 Uw Woord is een lamp Prediking 1 Petrus 1: 22-25 Zingen GK 22 Uw Woord omvat

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter.

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesentwintigste zondag door het jaar C 24-25 september 2016 Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534, 1-2-3) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde

Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Liturgie zondag 24 februari H.A viering Thema: Dan zal rouw veranderen in vreugde Voorganger: Ds. Doddy van Leeuwen Organist: Cor van Kooten Welkom door de ambstdrager van dienst psalm 98: 1 en 2 allen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017

10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 10 jaar NEGENUURGEBED maandag 9 januari 2017 Gebed bij het aansteken van de kaarsen Ik hoop dat dit het licht zal zijn dat straalt uit onze ogen zodat we elkaar kunnen zien zoals we bedoeld zijn. dat straalt

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 10 mei 2015 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk, Vlaardingen voorganger : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten orgel : Kees van den Berg 2 De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016

Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december november 2016 Heilig Jaar van Barmhartigheid 8 december 2015-20 november 2016 Kalender bisdom van Breda (versie 17-12-2015) Datum Basilieken Bisdom en Sint Franciscuscentrum Parochies Activiteiten in Rome 26/12/2015

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Een nieuw seizoen ( )

Een nieuw seizoen ( ) Een nieuw seizoen (2017-2018) In september starten we weer met het nieuwe seizoen. Het gaat niet alleen om een nieuw seizoen in de betekenis van een nieuwe periode van september 2017 t/m augustus 2018.

Nadere informatie

Het gaat om de vreugde

Het gaat om de vreugde Protestants Kralingen Het gaat om de vreugde Zondag 31 augustus 2014, Hoflaankerk verwelkoming door de ouderling VOORBEREIDING aanvangspsalm 100 [allen gaan staan] Juich Gode toe, bazuin en zing stilte,

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Vorming & Gesprek 2018-2019 St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Voorwoord Mede gezien de kosten ervan, zullen er dit jaar geen boekjes

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER

Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Verzoeningsviering UIT DE DIEPTE ROEP IK, HEER Deze verzoeningsviering is bedoeld om in de aanloop naar Pasen gehouden te worden. Parochies binnen eenzelfde federatie kunnen samenwerken om ze te organiseren

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK

Liturgie. stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie stille week HANDLEIDING VOOR INVULLING VAN DE STILLE WEEK Liturgie voor de Stille Week Steeds meer kerken stellen tijdens de laatste week voor Pasen hun kerkgebouw open voor een korte dagelijkse

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij

Bijbelrooster 19 februari 25 februari. Thema: Jij en de gemeente. Dinsdag 19 februari - Dichtbij Bijbelrooster 19 februari 25 februari Thema: Jij en de gemeente Dinsdag 19 februari - Dichtbij En in het midden van de zeven kandelaren Een, de Zoon des mensen gelijk zijnde, bekleed met een lang kleed

Nadere informatie

Witte Donderdag 18 april avondgebed om uur

Witte Donderdag 18 april avondgebed om uur Protestantse gemeente Michaëlkerk Leersum Witte Donderdag 18 april 2019 avondgebed om 19.30 uur Sadao Watanabe: De voetwassing voorbereid door de Werkgroep Liturgie van onze gemeente voorganger: lector:

Nadere informatie

Liturgie gezamenlijke morgendienst in de Bethelkerk zondag 18 november 2018

Liturgie gezamenlijke morgendienst in de Bethelkerk zondag 18 november 2018 Deze dienst kun je op twee manieren meebeleven. Via www.kerkdienstmeebeleven.nu ontvang je beeld en geluid (kies Koningskerk Langerak). Via www.kerkdienstgemist.nl ontvang je alleen geluid (kies Langerak

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd

Ontmoetingskerk zondag 22 februari e zondag in de Veertigdagentijd Ontmoetingskerk zondag 22 februari 205 e zondag in de Veertigdagentijd Dienst van Schrift en Tafel Johannes 9 God wint, dat kun je zien voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Marja van der Feest / organist:

Nadere informatie

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013

Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Paulus II. Parochietour 2013 Noveengebed op voorspraak van de Zalige Paus Johannes Parochietour 2013 NOVEENGEBED PAROCHIETOUR 2013 Beste meebidder! Het gebed is van onschatbare waarde. Waarom bidden we dan zo weinig? Dat is een vraag

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard

Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard Zondag 28 september 2014 gaan we in ballingschap wel of niet aan het werk in de wijngaard De Heilige Teresia van Lisieux, wier feest gevierd wordt op 1 oktober, zei eens: "Al had ik alle mogelijke zonden

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

Op weg naar PINKSTEREN

Op weg naar PINKSTEREN Op weg naar PINKSTEREN Vurig en eensgezind wijdden ze zich aan het gebed voorbeeld liturgie: voor het avondgebed in de kerk (19.15-19.45 uur) voor het gebed thuis voor het gebed in twee- of drietallen

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Oecumenische Viering. 15 januari, 2017, St. Joseph kerk. Thema: Tijdgeest

Oecumenische Viering. 15 januari, 2017, St. Joseph kerk. Thema: Tijdgeest Oecumenische Viering 15 januari, 2017, St. Joseph kerk Thema: Tijdgeest Met medewerking van: Voorganger: Henk van den Berg Orgel: Johan Dijkman Oecumenisch projectkoor o.l.v. Gert Jansen Werkgroep Vieren

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

zondag 12 februari uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken

zondag 12 februari uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken zondag 12 februari 2017 9.30 uur Bevestiging van Arie de Moes tot diaken Organist: Joop van Oordt Voorganger: ds. Adri van der Wal Intocht De kerkenraad komt binnen. We worden stil. Welkom door de ouderling

Nadere informatie

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch

Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Cursusaanbod Diocesaan Vormingscentrum `s-hertogenbosch Studiejaar 2012-2013 CURSUS GROEIEN IN GELOOF In september 2012 opnieuw van start Wil jij Jezus Christus als leidraad van je leven? Vind je het moeilijk

Nadere informatie

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam

Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Initiatiefgroep Roze Vieringen Rotterdam Oecumenisch Roze Viering zondag 6 maart 2016 om 15.00 uur THEMA Hoe ik ook ben Voorganger ds. Ilse Hogeweg Paradijskerk Nieuwe Binnenweg 25, Rotterdam Gedachten

Nadere informatie

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu)

Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Catechese 1 ste leerjaar (Tuin van Heden.nu) Mag ik zijn wie ik ben? De leerlingen uit welke thuis, cultuur of geloofsovertuiging ze ook komen voelen zich benaderd, aanvaard, uitgedaagd en bemind als iemand

Nadere informatie

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid

Liturgie. PGA wijkgemeente. Arnhem Zuid Liturgie PGA wijkgemeente Arnhem Zuid Vierplaats De Kandelaar mei 2015 APOSTOLISCHE GELOOFSBELIJDENIS Ik geloof in God, de Vader, de Almachtige, Schepper des hemels en der aarde. En in Jezus Christus,

Nadere informatie

Wat een grote vragen stelt deze viering elk jaar weer. Paasmorgen is voor mij eerlijk gezegd in toenemende mate zoeken naar woorden.

Wat een grote vragen stelt deze viering elk jaar weer. Paasmorgen is voor mij eerlijk gezegd in toenemende mate zoeken naar woorden. Ontmoetingskerkgemeente, Paasmorgen 2018 Liederen voor de dienst: Lied 630: 1, 2, 3, 4 (Sta op, een morgen ongedacht) Tussentijds Lied 155: 1, 2, 3 (Graan dat in de aarde) (melodie komt terug na preek

Nadere informatie

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA

WORKSHOPS SEPTEMBER MEGEN FRANCISCAANS JONGEREN TREFFEN (FJT) OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA 23 25 SEPTEMBER MEGEN OCHTEND EN MIDDAGPROGRAMMA Tijdens het ochtend programma worden we meegenomen door franciscaan Guy Dilweg (links) en jezuïet Nikolaas Sintobin (rechts) in hoe hun ordestichters de

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B

Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 7 oktober e zondag doorheen het jaar B Viering voor de 1e zondag van de missiemaand 27 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Deze viering is een uitgave van Missio vzw: Vorstlaan 199, 1160

Nadere informatie

Meditatieviering zondag 12 maart Theresiagemeenschap Borne. Op een hoge berg en weer naar beneden

Meditatieviering zondag 12 maart Theresiagemeenschap Borne. Op een hoge berg en weer naar beneden Meditatieviering zondag 12 maart 2017 Theresiagemeenschap Borne Op een hoge berg en weer naar beneden Opening Net zoals de apostelen worden we vandaag door Jezus uitgenodigd om samen met Hem de berg op

Nadere informatie

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden.

DE VOORBEREIDING We gaan staan; nadat de Paaskaars is aangestoken zingen we: MUZIEK Wanneer de muziek zwijgt proberen we stil te worden. Protestantse gemeente De Bron Groningen Zondag: 11 december 2016 Aanvang 10:00 uur 3 e zondag van Advent kleur: paars viering voorbereid door gemeenteleden piano: Vincent van Ravels Wilt U zich voorzien

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie

WELKOM 10/09/2015. De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie De pastorale keuzes in de pastorale eenheid verkennen en ontdekken hoe ze een concretisering zijn van visioen en visie WELKOM Welkom en gebed Herhalen van visie en visioen Samen lezen van basisoptie en

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

Orde van dienst voor de viering van zondag 14 mei 2017 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen

Orde van dienst voor de viering van zondag 14 mei 2017 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen 1 Orde van dienst voor de viering van zondag 14 mei 2017 Wijkgemeente Ambacht-Oost Bethelkerk Vlaardingen voorganger orgel : ds. Freek L. Bakker, Voorschoten : Kees van den Berg De kaarsen worden aangestoken

Nadere informatie