Bewoners en hun huizen Kanaaldijk 85 HUIS MET DE KLOK MANUFACTURENWINKEL TUINDERSWONING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bewoners en hun huizen Kanaaldijk 85 HUIS MET DE KLOK MANUFACTURENWINKEL TUINDERSWONING"

Transcriptie

1 KANAALDIJK 85 HUIS MET DE KLOK MANUFACTURENWINKEL TUINDERSWONING GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS Op het huidige adres Kanaaldijk 85 wonen Bruno Visser en Anja Bijpost. Zij zijn sinds 1990 de trotse eigenaren van het huis, dat nu op deze plek staat Zijn zij zich ook bewust van de mensen die voor hun op deze plek op het Noordeinde van Koedijk hebben gewoond, gewerkt en geleefd? De oudste gegevens die ik van deze woonplek heb kunnen vinden, dateren van 1713 en dat betreffen geen gegevens over het huis zoals dat er nu staat. Het huis, dat zij nu zo mooi hebben verbouwd, dateert van na de grote brand in Het buurtje in 2002 met in het midden Kanaaldijk 85 (met de rode dakpannen) HET HUIS MET DE KLOK Met de verdeling op 5 augustus 1713 van de nalatenschap van wijlen Maartje Jans, huisvrouw van Jan Pietersz Volkers wordt aan hun dan meerderjarige zoon Arent een van de huizen uit de nalatenschap toebedeeld. Het is het huijs met werve, dat dan staat op het huidige adres Kanaaldijk 85. Met het huis ontvangt hij ook twee rietbosjes in de Kleimeer, enkele akkers zaadland en een stuk weiland. Zijn broer Jacob ontvangt ook een huis uit de nalatenschap met daarnaast drie koeien en een bed met toebehoren en zijn vader Jan Pietersz Volkers een paar akkers, een paar stukjes bosland onder Bergen, inboedel en gereedschap. De nalatenschap is dan tot ieders tevredenheid verdeeld, de vader de ene helft en de beide zoons Arent en Jacob de andere helft.

2 Arent Jansz Volkers verkoopt in 1748 het huijs en werf voor 100 gulden aan Cornelis Claasz Abbeteijt (of Appeteijt). Met het huis wordt ook een klok verkocht, die zich op dat moment in het bewuste huis bevindt. Dat ook een klok wordt verkocht is een bijzonderheid in deze tijd en zeker in Koedijk. Was het een klok die de tijd aangaf of was het een klok die kon worden geluid om iets aan te kondigen? Er wordt nadrukkelijk vermeld, dat de klok zich nu in het huis bevindt. Bevond de klok zich normaal dan buiten het huis? Het staat er helaas niet bij vermeld. Cornelis Appeteijt koopt in 1768 een gang of strook land van het erf van buurman Maarten Mulder, die ten zuiden van hem woont. Deze strook tussen hun huizen is breed 8 voeten en lang 17 voeten en Appeteijt kan hierover dan met zijn hooiwagen achter zijn huis komen en daar vrij draaien en zwaaien. Kennelijk had Appeteijt dus niet alleen land in het Geestmerambacht, want hooi uit het Ambacht zal per schuit zijn vervoerd. Mogelijk had hij dus (ook) land aan de dijk, in Bergen of in Schoorl, plaatsen waar hij met paard en wagen kon komen. In 1804 verkoopt Cornelis Appeteijt zijn huis en erf voor 202 gulden aan Louris Cornelisz Blaauw, in die tijd de stierendrijver van Koedijk, die het in 1810 weer verkoopt aan Jan van Duin, een watermolenaar/landbouwer uit de buurt. In 1819 woont de dan 66-jarige en ongehuwde Jan van Duin in het huis met een vrouw en met 2 schapen. KLEERMAKER EN WINKELIER Van 1832 tot 1857 is de kleermaker Anthonij Kleine de eigenaar van het huis. Het huis heeft dan 3 deuren en vensters en één haardstede. Er woonde dan ook één gezin op dit adres Middelbuurt no. 40, namelijk dezelfde in Duitsland geboren kleermaker met zijn vrouw Leentje Evers uit Oudkarspel en hun kinderen. In 1846 wordt het huis voor de helft gesloopt en de De kleermaker aan het werk resterende helft wordt gedeeld in een voor- en achterhuisje, elk met een eigen erf (kadastrale nummers A541 en A542). Anthonij Kleine blijft eigenaar van het achterhuisje en de Gemene Armen [te vergelijken met de tegenwoordige sociale dienst] van Koedijk worden de nieuwe eigenaar van het voorhuisje of vanaf dan het armenhuisje. Deze veranderingen worden pas in 1857, na het overlijden van kleermaker Kleine, bij het kadaster volledig bekend en gecorrigeerd. Feit is, dat Dirk de zoon van Anthonij en Leentje, die in 1836 met Johanna Cardinaal trouwde, in 1850 al inwoonde bij zijn vader en moeder. Waarschijnlijk woonde deze dagloner echter al eerder bij zijn ouders in of is er nooit vertrokken en er na zijn huwelijk blijven wonen. De kleermaker Anthonij Kleine overlijdt in 1852 op 91-jarige leeftijd en zijn vrouw Leentje Evers overlijdt in dat zelfde jaar. Nieuwe eigenaar van het achterhuisje met erf wordt dan zoon Dirk, die dan tot zijn overlijden in 1873 koopman en winkelier van beroep is.

3 DE GROTE BRAND Op 28 augustus 1873 gebeurt er een ramp. Er vaart bij een stevige westenwind een stoomboot door het kanaal en hoogstwaarschijnlijk door de vonken van deze sleepboot ontstaat omstreeks 4 uur in de middag een felle brand. Twee boerenwoningen en een burgerhuis worden in de as gelegd, waaronder het huisje van Dirk Kleine. Verslag van de opperbrandmeester voor burgemeester en wethouders op 29 augustus 1873: Er bestaat geen enkel vermoeden van kwaadwilligheid, maar er bestaan wel gedachten, dat de brand door vonken van de sleepboot Amsterdam is ontstaan. De boot is gestopt en er is geen turf aan boord gevonden. [Turf op stoomschepen was verboden vanwege de extra vonkvorming die turf kon geven] De kapitein van de boot ontkent niet dat vonken van zijn boot de oorzaak zijn, maar wil dit ook niet bekennen. De percelen die door de brand verwoest werden zijn: Het huis van Jacob Jz. Stam, bewoond door Ptr. Geus. Huis en boet verzekerd bij Coster voor 4000 gulden en de inboedel met het hooi bij Coster voor 2800 gulden. [Huidige adres Kanaaldijk 87] Het huis van Jan Helder senior, bewoond door Jan Helder junior. Huis en boet verzekerd bij Eecen (De Noord- Hollandsche van 1816) voor 4000 gulden en inboedel en hooi bij Coster voor 3400 gulden. [Huidig adres Kanaaldijk 89] Huis en inboedel van Dirk Kleine is verzekerd bij Eecen voor 1100 gulden. [Huidig adres 85] Het voorhuisje van de armenvoogden bewoond door de weduwe Jacob Willegrijp is niet verzekerd. Haar inboedel is wel verzekerd bij Eecen voor 500 gulden.[huidig adres Kanaaldijk 86] Verder hebben de spuiten goed gewerkt en waren zij goed in orde. De brandweer van St. Pancras is ook nog bij de brand geweest met een spuit, maar heeft niet geholpen, omdat op dat moment het grootste gevaar al was geweken. [Na de brand werden alle vier huizen weer DE EERSTE STEEN IS GELEGD DOOR MARGARETHA HOOGWATER OUD 7 JAAR 17 SEPTEMBER 1873 herbouwd, het laatst het armenhuisje ] Dirk Kleine is twee dagen voor deze brand op 62- jarige leeftijd overleden en zijn vrouw en zoon zijn dan dus erfgenamen van een totaal verloren gegaan huisje. Na de brand worden de in de loop der tijd wat vreemd gevormde erven van de verbrande huizen onderling geruild en worden er rechte stukken van gemaakt. Op 17 september 1873 wordt de eerste steen voor een nieuw huis gelegd door Margaretha Hoogwater, het 7 jarige dochtertje van Pieter Hoogwater en Maartje Stadegaard. Dat in deze tijd in Koedijk voor een dergelijk huisje een gedenksteen werd aangebracht voor het leggen van een eerste steen, mag zeker uitzonderlijk worden genoemd. Naar de reden hiervan kunnen wij alleen maar gissen.

4 (Pieter Hoogwater was veehouder en woonde op het huidige adres Kanaaldijk 75. De familie Hoogwater was evenals de familie Kleine rooms-katholiek) Het nieuwe huis wordt geërfd door zoon Antonius Kleine, koopman van beroep, die van 1874 tot 1875 de nieuwe eigenaar is. Na de verkoop van zijn huis begint Antonius een winkel in Bergen. Hier zal de familie Kleine vele jaren blijven wonen. HET NIEUWE HUIS Van 1875 tot 1897 is dan Pieter Swan, winkelier uit Warmenhuizen de eigenaar en in 1897 neemt Jacob IJfs, koopman en manufacturier van beroep, het pand over. Hij is getrouwd met Elisabeth Wildeboer. Op 30 november 1903 wordt er een woningonderzoek gedaan waarvan een rapport wordt opgemaakt. Hieruit blijkt het volgende: Het huis bestaat uit één woning en het huisnummer is 56. Eigenaar en bewoner is Jacob Yfs, winkelier te Koedijk en de woning wordt bewoond door twee volwassenen en drie kinderen. Daarnaast woont in hetzelfde huis Neeltje Hopman, dienstbode en haar zoon Albert Hopman Was het ook zo gezellig in het winkeltje van Nr. 85? De woning bestaat uit een kamer met 2 bedsteden, een winkel, zolder, werkplaats en bergplaats (aanbouw). In de woning is een eigen regenbak en het privaat is op 20 meter lopen boven de sloot. Het huis wordt net bewoond. In 1904 overlijdt de vrouw van Jacob IJfs en de twee kinderen Trijntje en Jan worden dan ieder voor een vierde deel mede-eigenaren van het huis. In 1905 kan Jacob zijn schulden niet meer betalen en hij wordt failliet verklaard. Op verzoek van de Firma J.C. Theissling uit Alkmaar, waarvan hij onder hypothecair verband 800 gulden had geleend tegen 5% rente per jaar, wordt zijn huis openbaar verkocht in café Het Vergulde Paard. Op 23 februari 1905 wordt in hetzelfde café, nu koffiehuis genoemd, de roerende goederen openbaar verkocht. Te koop zullen worden aangeboden manufacturen, wit en gekleurd katoen, pilow, molton, bever, baai, flanel, gebreide ondergoederen, safet, Sneeuwpret met vrouw Klein garen, band, borduursel, rokken, schortjes, avonddoeken, petten, barets, karpetten, hullen, hullenkantjes, enz. enz. en verder nog enige huisraad, een zilveren oorijzer met dito zijnaalden, gouden kapspelden en dito voorstukje.

5 Na dit alles is Pieter Klein van 1905 tot 1947 de eigenaar van het huis en erf. Pieter was arbeider en zijn vrouw Vrouwtje de Graaf was winkelierster. Ook zij verkocht nog enige manufacturen. Daarna is van 1947 tot 1990 hun zoon Jan Klein de eigenaar. Jan was tuinbouwer en hij was getrouwd met Geertruida de Haan. De verbouw van het huis in 1955 (nieuwe toestand) In 1955 werd een bouwvergunning afgegeven aan Jan Klein tot het verbeteren van zijn woonhuis. Het werk zou worden uitgevoerd door de Fa. C. de Geus en Zn te Broek op Langedijk en de begrotingssom was gulden. Kijkje in het huis van de familie Klein In 1990 kopen Bruno Visser en Anja Bijpost het huis. Het huis is dan oud en moet grondig worden opgeknapt. Er wordt stukje bij beetje vernieuwd en verbouwd en zo ontstaat een weer zo goed als nieuw huis waar zij al weer jaren met veel plezier in wonen. De herdenkingsplaat van de eerste steenlegging werd bij de verbouwing achter een muur gevonden, gerestaureerd en hangt nu te pronken in de hal.

6 KADASTRALE GEGEVENS (GEMEENTE KOEDIJK ) Eigenaren Anthonie Kleine, kleermaker (artikel 0098) Dirk Kleine, koopman en winkelier (artikel 0779) Antonius Kleine, koopman (artikel 0934) Pieter Swan, winkelier te Warmenhuizen (artikel 0962) Jacob IJfs, koopman en manufacturier (artikel 1347) Pieter Klein, arbeider (artikel 1628) Jan Klein, tuinbouwer (artikel 2990) Perceel huurwaarde gebouw(en): f 15,- -perceel: A0045 -oppervlakte: 410 m² splitsing huurwaarde gebouw(en): f 15,- -perceel: A0484 -oppervlakte: 210 m² rectificatie Situatie in 1832 met nr. 45 (is A0045) huurwaarde gebouw(en): f 15,- -perceel: A0541 -oppervlakte: 210 m² stichting en ruiling huurwaarde gebouw(en): vrijdom -perceel: A ruiling A splitsing (en gedeeltelijke verkoop) huurwaarde gebouw(en): vrijdom -perceel: A0695 A rectificatie (van de splitsing in 1846)

7 -1880 verval vrijdom huurwaarde gebouw(en): f 50,-/f 57,- -perceel: A bijbouw huurwaarde gebouw(en): f 69,- -perceel: A vernieuwing A stichting huizen en grondruil na de brand huurwaarde gebouw(en): f 79,- -perceel: A over naar Sint Pancras A grondruil (aanpassing erfgrens) A aanbouw schuur Situatie 1990

8 ANDERE GEGEVENS Adressen 1833 Middelbuurt 40 - Antoni Klijn 1897 Kanaaldijk 52 Jb. IJfs 1903 Kanaaldijk 56 Jacob IJfs 1935 Kanaaldijk 110 P. Klein 1946 Kanaaldijk 110 wed. P. Klein 1964 Kanaaldijk 85 Jn. Klein 1972 Kanaaldijk 85 J. Klein Overige zaken 1833 belasting -Middelbuurt 40, woonhuis -belastingschuldige: Antoni Klijn -huurwaarde: f 16,- -aantal deuren en vensters: 3 -aantal haardsteden: woningonderzoek -Kanaaldijk 56 -eigenaar en bewoner: Jacob Yfs, winkelier -aantal bewoners: 5 -medebewoonster: Neeltje Hopman, dienstbode en haar zoon Albert Hopman -oppervlakte woning 62,5 m² en oppervlakte bijgebouw 44 m² --kamer met 2 bedsteden en 2 vensters opzij -winkel, zolder, werkplaats en bergplaats (aanbouw) -voorerf 25 m² en achtererf 100 m² -dak van pannen, beschoten met hout en muren ½ waal -eigen regenbak in de woning -eigen privaat, op 20 meter, van hout, over de sloot 1955 bouwvergunning -tot het verbeteren van het woonhuis -aanvrager: J. Klein 1990 bouwvergunning -tot verbouw van het gehele huis -aanvrager: familie Visser-Bijpost 1993 bouwvergunning -tot het plaatsen van dakkapellen -aanvrager: familie Visser-Bijpost Dezelfde voorgevel in de loop der jaren

9 EN VERDER In 1990 kwamen er nieuwe eigenaren en die hebben het huis grondig verbouwd huis te koop 1991 de verbouw is begonnen 1991 de voormuur wordt vernieuwd In 1993 zijn er nog dakkapellen geplaatst. Zelfs makelaar en hijsbalk werden weer in ere hersteld! 1991 ook van binnen bleef weinig bij het oude Cor Visser Bronnen: Kadaster Gemeentearchief Koedijk Bevolkingsregister en burgerlijke stand Alkmaarsche Courant en De Grondwet Notarieel archief Alkmaar Met dank aan de familie Visser-Bijpost 1991 een nieuw huis

KRAMER - BAKKERIJ METSELBEDRIJF - SMEDERIJ TUINDERSWONING

KRAMER - BAKKERIJ METSELBEDRIJF - SMEDERIJ TUINDERSWONING KANAALDIJK 84 EN 84A KRAMER - BAKKERIJ METSELBEDRIJF - SMEDERIJ TUINDERSWONING GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS De bewoninggeschiedenis van het perceel Kanaaldijk 84 begint in 1713 met Sijmon

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD

STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 1 STOLPJE A.C. DE GRAAFWEG 4 HEERHUGOWAARD 2016-4 Dirk van Zoelen uit Opmeer had land aan de Westerlangereisdijk. Deze dijk vormt het noordelijk deel van de ringdijk om Heerhugowaard. Beneden deze dijk

Nadere informatie

E70, Goordonksedijk 4

E70, Goordonksedijk 4 E70, Goordonksedijk 4 Geplaatst in de Heise Krant januari 2014, gewijzigd 13-04-2016 Wanneer we op de kadasterkaart van 1832 kijken, waar nu de Goordonksedijk loopt, zien we aan weerszijden een grote vlakte

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Laurentius Mattheus (Johannes) Hoebe 15 jan 1910, Castricum, Nh Overlijden: 27 maa 1991, Akersloot, Nh Begraven: maa 1991, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Johannes (Matthijs) Hoebe (3

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1

Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1 Het karakteristieke pand op de hoek Molenstraat-Denekamperstraat 1 Henk Eweg Een Bijzondere Stadshoek Velen van ons zullen zich wel eens afgevraagd hebben wat voor een huis is dat, daar op de hoek van

Nadere informatie

Parenteel van Ari (Arien) Jansz Kwant (ook: Quant)

Parenteel van Ari (Arien) Jansz Kwant (ook: Quant) Parenteel van Ari (Arien) Jansz Kwant (ook: Quant) I Ari (Arien) Jansz Kwant (ook: Quant) is geboren in 1790 in Heer Huijgenwaert, zoon van Joannes (Jan) Claasz Quant (Quand, Kwant) en Trijntje (Catherina)

Nadere informatie

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf.

De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. De Bergse geboorte van een Haags juweliersbedrijf. In 2018 wil het Haags juweliersbedrijf Backers en Zoon haar 100-jarig jubileum vieren. Het bedrijf, gespecialiseerd in het vervaardigen van sieraden met

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE

NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE 1 NA DE ENGELS-RUSSISCHE INVASIE VERGOEDINGEN VOOR DE KOEDIJKER BURGERS NA DE OORLOG IN 1799 ENGELS-RUSSISCHE INVASIE Op 27 augustus 1799 landden Engelse en Russische troepen bij Callantsoog in Noord-Holland,

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Petrus Nicolaas (Johannes) van der Steen 27 feb 1886, Limmen, Nh Overlijden: 4 apr 1979, Limmen, Nh Woonplaats: 1979, Limmen, Nh Johannes (Petrus) van der Steen (11 feb 1856-) Aaltje

Nadere informatie

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19

TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 TUINDERSWONING DE GOORN 19 DE GOORN 19 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Bewoners Het huis dateert uit 1896. Het werd (vermoedelijk) gebouwd in opdracht van Klaas Groot. Klaas Groot was getrouwd met Antje

Nadere informatie

Een doktersrekening uit 1875.

Een doktersrekening uit 1875. Een doktersrekening uit 1875. Een rekening uit 1975 van P. Stolp, geneesheer, bestemd voor Jan Wildeboer was aanleiding om uit te zoeken: Wie was en waar woonde dokter Stolp en wie was en waar woonde Jan

Nadere informatie

KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS

KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS 1 KANAALDIJK 207A VAN WONING VAN DE SECRETARIS TOT BRANDWEERGARAGE GESCHIEDENIS VAN HET HUIS EN ZIJN BEWONERS De bewoningsgeschiedenis van het perceel Kanaaldijk 207a begint al vroeg met als eerst bekende

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH RIETDIJK 19 Arie van den Bogaart een landbouwer uit Schijndel is in 1832 de eigenaar van dit huis (sectie: E130). Hij bezit ook het huis er naast Rietdijk D (verdwenen

Nadere informatie

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert

Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert Cultuurhistorische en bouwhistorische quick-scan Oudestraat 8 in Gemert 1. Korte geschiedenis Hoeve Keizersbosch is gesticht in de middeleeuwen en genoemd naar het klooster Keizersbosch in Limburg. Alhoewel

Nadere informatie

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede.

Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Het leven van Petronella Kortenhof (l8 1 1-1885), een Haarlemse vondelinge en inwoonster van Heemstede. Inleiding Bij het invoeren van een Heemsteedse huwelijksakte van het echtpaar Hooreman-Kortenhof

Nadere informatie

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN

BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN Familie Frans in Warmenhuizen BOERDERIJEN WORDEN MONUMENTEN In de tweede helft van de 19 e eeuw laat de familie Frans in Warmenhuizen drie boerderijen bouwen, die thans een monumentenstatus hebben. Een

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN

BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN 1 BOERDERIJ DE KREIL 30 - BARSINGERHORN 2015-4 De statige stolpboerderij van het (Noord-Hollandse) normaaltype is in zijn huidige vorm als melkveebedrijf en kaasmakerij gebouwd in 1863, middenin de bloeiperiode

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 1 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Antonius van Hooft, tuinman te Vorstenbosch, eigenaar van deze boerderij. De woning werd in deze periode

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Johanna (Cornelis) Mulder 23 jul 1900, Heiloo, Nh Overlijden: 26 dec 1985, Castricum, Nh Cornelis (Pieter) Mulder (1 nov 1870-20 okt 1939) Agatha (Rembertus) Stam (27 okt 1875-23 sep

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Aaltje (Gerardus) Beentjes 17 dec 1913, Castricum, Nh Overlijden: 19 dec 1988, Castricum, Nh Gerardus (Jan) Beentjes (1 sep 1875-18 aug 1944) Catharina (Dirk) Morsch (18 nov 1875-16

Nadere informatie

De oudste generaties Stoel in Dordrecht

De oudste generaties Stoel in Dordrecht De oudste generaties Stoel in Dordrecht In het Regionaal Archief Dordrecht bevindt zich onder Toegang 116 (Collectie van familiepapieren en genealogische aantekeningen), Inventarisnummer 763 een dossier

Nadere informatie

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING

Gerardus BESSELING Anna, Mactiae CRAMER (KRAEMETS) Joannis CRAMER (CREMER) Mariae HOEVEN Hendrick BESSELING Annitje BESSELING III.9 Gerardus (Gerrit) Hendriksz BESSELING (BISSELINGH), smid in Edam, Amsterdam en baassmit te Wognum, geboren op 04-09-1694 te Emmerik, gedoopt (rk) op 04-09-1694 te Emmerik (getuige(n): nv), overleden

Nadere informatie

D67, Hintelstraat 12

D67, Hintelstraat 12 D67, Hintelstraat 12 Geplaatst Heise Krant maart 2014, gewijzigd 04-06-2016 De boerderij D67 aan de Hintel wordt op dit moment bewoond door de familie Rikken, maar is beter bekend als de boerderij van

Nadere informatie

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld.

Boven in het pand bevinden zich twee platte gevelstenen. In een van de gevelstenen (boven de voordeur) is de tekst 'HUIZE LOUISE' gebeiteld. Huize Louise. Inleiding. Vanuit het zuiden, even voorbij de Markt en de Protestante kerk in de Grotestraat, staat op de nummers 92 tot 94 een pand dat de naam draagt 'Huize Louise'. In dit pand waren eerder

Nadere informatie

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda

Familie Olgers HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM. Het Oldambt GESCHREVEN DOOR. Albert Olgers en Jochum Roosma. Kerk te Midwolda HET GESLACHT OLGERS IN EN RONDOM Het Oldambt GESCHREVEN DOOR Albert Olgers en Jochum Roosma Kerk te Midwolda Gegevens van nog levende personen in dit overzicht mogen niet zonder toestemming van de betreffende

Nadere informatie

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan

Cornelis Dros ( ), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Cornelis Dros (1800-1874), keldergraf 135, vak B Mede-eigenaar van de zeepziederij De Gekroonde Haan Personalia Cornelis Dros Geboren: 3 juli 1800 te Nigtevecht Zoon van: Dirk Dros en Marritje de Vries

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat?

Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Ruim 300 jaar in de St. Janstraat? Het pand St. Janstraat 10, tot 1995 bewoond door Bep Buijs (1951-2000) en haar gezin, mogen wij als nakomelingen van Michiel Bernardus Buijs (1866 1955) ons voorvaderlijk

Nadere informatie

Stamboom Families Bronder, Korevaar, Walter

Stamboom Families Bronder, Korevaar, Walter een genealogieonline publicatie Stamboom Families Bronder, Korevaar, Walter door 4 maart 2017 Stamboom Families Bronder, Korevaar, Walter Generatie 1 1. Dirk Bronder, zoon van Dirk Jansz Brons en Lijsbeth

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Het voormalige Liefdegesticht Sint-Adrianus aan de Torenstraat in Sint-Michielsgestel

Het voormalige Liefdegesticht Sint-Adrianus aan de Torenstraat in Sint-Michielsgestel Het voormalige Liefdegesticht Sint-Adrianus aan de Torenstraat in Sint-Michielsgestel In 1875 geeft pastoor Lambertus Godschalk te kennen dat het wenselijk is om te komen tot een Liefdegesticht tot opvoeding

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Adrianus (Theodorus) Meijer 27 mei 1914, Castricum, Nh Woonplaats: 1978, Limmen, Nh Overlijden: 21 feb 1985, Limmen, Nh Theodorus (Arie) Meijer (27 nov 1886-3 feb 1973) Wilhelmina (Dirk)

Nadere informatie

VIIc - 2. o.tr./tr. Berkel (Gerecht) 1/18.5.1739 (impost man f 15), scheiding van tafel en bed Berkel (Gerecht) 13.5.1761

VIIc - 2. o.tr./tr. Berkel (Gerecht) 1/18.5.1739 (impost man f 15), scheiding van tafel en bed Berkel (Gerecht) 13.5.1761 VIIc - 1 Na het overlijden van Annetje Arensdr Ham op 2.6.1762 te Berkel en Rodenrijs zijn Arij en Willem van Rijt en Geertje Cornelisdr Brederode, dochter van Marijtje van Rijt, als nakomelingen van Catharina

Nadere informatie

VIIi - 1. Zie resp. Oud notarieel archief Delft, inv. nr. 2533A, f. 12, inv. nr. 2595, f. 146 en inv. nr. 2856, f.

VIIi - 1. Zie resp. Oud notarieel archief Delft, inv. nr. 2533A, f. 12, inv. nr. 2595, f. 146 en inv. nr. 2856, f. VIIi - 1 Op 9.1.1721 maken Arij Claesz van Rijt, bouwman, en Annetje Hermansdr Berkel, wonende te Hof van Delft, hun testament op. Het betreft een testament op de langstlevende, waarbij deze wordt verplicht

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

Project Koolschuur - Stroet 49 - Sint Maarten. Beschrijving

Project Koolschuur - Stroet 49 - Sint Maarten. Beschrijving Project 17.14 Koolschuur - Stroet 49 - Sint Maarten Beschrijving Deze omvangrijke koolboet staat dicht aan de weg op het erf van een grote boerderij die dateert uit 1873. Het betreft een koolboet met twee

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HEUVEL 1 Vóór 1800 zou deze boerderij, die stamt uit 1648, in bezit zijn van de erven Joosten (info: Jo van den Berg). In 1832 zijn erven van Johannes van Veghel eigenaar

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17

Marten Kanters (1761?), timmerman en kroeghouder In de patentregisters van 1815 t/m 1818 woont Marten Kanters op Plaats nr. 17 Nieuwstraat 40/42 Bewoners van 1815 tot heden : Kanters -van der Meijden Knicknie van den Biggelaar van de Coevering Immens (café Victoria) supermarkt Boxer (de Kroon) en vervolgens de Jumbo kindsheidoptocht

Nadere informatie

Project 17.7 Koolschuur - Zuiderpad 2 - Opperdoes

Project 17.7 Koolschuur - Zuiderpad 2 - Opperdoes Project 17.7 Koolschuur - Zuiderpad 2 - Opperdoes Omschrijving Een van de oudste koolboeten van Opperdoes staat aan het Zuiderpad nummer 2. Het pand, daterend uit 1901, bevindt zich vlak bij de Tuinsloot.

Nadere informatie

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST

PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST PIETER CORNELIS ENGEBRECHTSZ., GENAAMD KUNST door IR. A. F. DE GRAAF Een der weinig geraadpleegde registers in het Leidse Gemeentearchief is nr. I 188 van het secretariearchief vóór 1574, waarin sinds

Nadere informatie

De Canon van Langedijk. De Canon van Nederland

De Canon van Langedijk. De Canon van Nederland De Canon van Langedijk Vanaf ca. 800 Ontginning van het Geestmerambacht vanuit het westen (Schoorl, Petten, Egmond) en vanuit het zuiden (Alkmaar, Oudorp) 889 : Eerste vermelding van Oudkarspel 800 850

Nadere informatie

Het Rollandse-Huis. Zie tekening.

Het Rollandse-Huis. Zie tekening. Het Rollandse-Huis. In de maand mei 1986 werd een intense studie afgesloten van een historisch en bouwtechnis onderzoek van het z.g. `Rollandse-Huis` in opdracht van de firma Hendrix Internationaal B.V.

Nadere informatie

OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH LENDERSGAT 11 (voorheen Erpsche steeg, later Brakkensedijk) In 1832 is Christiaan Thomas van de Leijgraaf de eigenaar van deze woning met herberg (sectie: E111/1118/1116).

Nadere informatie

G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L

G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L G E S C H I E D E N I S V A N O D I J K. N L 12.000 Odijkers en 2.000 jaar dorpsgeschiedenis B R O N P U B L I C A T I E NUMMER 01 PLAATS ARCHIEF Regionaal Historisch Centrum Zuidoost-Utrecht T210 Gemeente

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Anna (Anthonius) de Graaf 26 feb 1917, Castricum, Nh Overlijden: 19 feb 1994, Castricum, Nh Begraven: feb 1994, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Anthonius (Jan) de Graaf (31 aug 1882-4

Nadere informatie

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd

D37, Scheiweg 2. Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd D37, Scheiweg 2 Geplaatst in de Heise Krant februari 2015, gewijzigd 12-10-2016 De boerderij aan de Scheiweg met huisnummer 2, voorheen D37 is vanuit Maria-Heide gezien een vrij onbekende boerderij. Op

Nadere informatie

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24

Written by Yvonne Roeling Wednesday, 31 December :00 - Last Updated Tuesday, 06 January :24 Familie de Vette uit Kethel en Spaland. (Fragmenten uit eigen onderzoek en dat van Dhr. A. v.d. Tang) De eerste voorouder de Vette kom ik tegen in een Notariële Acte van 18 Januari 1655 wanneer er een

Nadere informatie

Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch,

Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch, Nummer Toegang: 806 Plaatsingslijst van de collectie van vredenburch, 1480-1883 Archief Delft 806 Collectie Van Vredenburch 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5 BESCHRIJVING

Nadere informatie

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787

Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Genealogie Van Eyndhoven 's-hertogenbosch 1606 tot 1787 Zegel wapenschild uit één van de protocolboeken van Notaris van Eijndhoven Nicolaes Adriaenszn van Eijndhoven is de verste rechtstreekse stamvader

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Inventaris van het archief van. familie De Vor te Vianen,

Inventaris van het archief van. familie De Vor te Vianen, T00443 Inventaris van het archief van familie De Vor te Vianen, 1785-1914 D. Ruiter Oktober 2013 Inleiding De in deze inventaris genoemde leden van de familie De Vor waren grondeigenaren en landbouwers.

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Anna (Hendrik) Tromp 11 jun 1905, Uitgeest, Nh Overlijden: 31 okt 1980, Heemskerk, Nh Begraven: nov 1980, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Hendrik (Gerrit) Tromp (17 dec 1875-7 jan 1941)

Nadere informatie

NT00064_2004. Nadere Toegang op inv. nr 2004. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64)

NT00064_2004. Nadere Toegang op inv. nr 2004. uit het archief van de. Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) NT00064_2004 Nadere Toegang op inv. nr 2004 uit het archief van de Dorpsgerechten, 1515-1813 (64) H.J. Postema Januari 2015 Inleiding In dit document zijn regesten opgenomen van de dorpsgerechten van Tull

Nadere informatie

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd D93,Gemzeweide 2 Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd 28-10-2017 Dit artikel gaat over een Heise boerderij met een Veghels adres, namelijk Gemzeweide 2, voorheen Wethouder Donkersweg 4,

Nadere informatie

Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel

Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel Oudarchieven voor 1811 Nieuwerkerk a/d IJssel Bevat samenvattingen uit akten in Rechterlijke, notariele en weeskamer archieven. De transcripties staan in afzonderlijke documenten. Recht. Arch. N ad IJ

Nadere informatie

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam HENK VAN HEES Grietje de Ruijter-Raven (1876-1945) met kleinzoon Kees, zoon Gijs en schoondochter Mia Reuser. Foto mei 1942. Evenals de muisjestak

Nadere informatie

Concordans wijknummers

Concordans wijknummers Concordans wijknummers 1860-1880 Op 1.1.1860 werd het Bevolkingsregister opnieuw aangelegd. Dit stond ongetwijfeld in direct verband met de algemene herziening van de huisnummers, die op die datum inging.

Nadere informatie

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek

Geweldigershoek 2. Langs- en dwarsdoorsnede kapconstructie en zolderplattegrond van het hoofdhuis op de hoek. Geweldigershoek GEWELDIGERSHOEK 2 Het huis ligt op de zuidoosthoek van de Geweldigershoek en de Dieserstraat en bestaat eigenlijk uit twee huizen, een groter witgepleisterd hoekhuis en een heel klein huisje daar links

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Jacoba Wilhelmina (Job) Zonneveld 17 okt 1902, Castricum, Nh Overlijden: 16 dec 1983, Heemskerk, Nh Begraven: dec 1983, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Job (Cornelis) Zonneveld (20 mei

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament

Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Wezep / Oldebroek Erfrecht, eigen baas met testament Notariaat Kremer Wezep, Stationsweg 87a, tel (038) 376 00 80 Oldebroek, Beeklaan 10, (0525) 63 13 35 Wet of testament De meeste zekerheid over verdeling

Nadere informatie

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet funktioneert en is opgegeven welke gebouwen in Hilversum door het Rijk beschermd zijn (de z g n o Rijksmonumenten) Van de mogelijkheid om voor objekten

Nadere informatie

BOERDERIJ DORPSSTRAAT 69 OOSTWOUD boerderij Oostwoud. Bouw- en bewoningsgeschiedenis Oostwouderdorpsstraat 69 te Oostwoud

BOERDERIJ DORPSSTRAAT 69 OOSTWOUD boerderij Oostwoud. Bouw- en bewoningsgeschiedenis Oostwouderdorpsstraat 69 te Oostwoud BOERDERIJ DORPSSTRAAT 69 OOSTWOUD 1 Bouw- en bewoningsgeschiedenis Oostwouderdorpsstraat 69 te Oostwoud Op dit perceel stonden twee stolpboerderijen. De voorste boerderij dateerde uit de 17 e eeuw. In

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni herberg Ut Krom. Inleiding

STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni herberg Ut Krom. Inleiding STOLP (HERBERG) WINKELERWEG 7 WINKEL juni 2013 1 Inleiding Vanuit de tekst in de overdrachtsakte van 1900, mogen we aannemen dat de boerderij, vanaf het begin tot aan de tijd dat paard en wagen en de hondenkar

Nadere informatie

Café Kerkemeijer te Rekken

Café Kerkemeijer te Rekken -17- Café Kerkemeijer te Rekken Inleiding Café Kerkemeijer, aan de Rekkenseweg te Rekken, is in de gehele regio een bekende locatie en één om wat voor bijeenkomst dan ook te houden. Iedereen in Rekken

Nadere informatie

Verwersdijk oz 164 B 475 Wijk 6-562 en 568 Verp.nrs 599-608 Stadsmelkbedrijf van de familie Van Witteloostuijn

Verwersdijk oz 164 B 475 Wijk 6-562 en 568 Verp.nrs 599-608 Stadsmelkbedrijf van de familie Van Witteloostuijn Verwersdijk oz 164 B 475 Wijk 6-562 en 568 Verp.nrs 599-608 Stadsmelkbedrijf van de familie Van Witteloostuijn Verwersdijk 164, een oud zestiende of vroeg zeventiende-eeuws pandje met trapgevel, was de

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Petrus (Hermanus) de Graaf 4 jun 1913, Castricum, Nh Overlijden: 17 apr 1994, Castricum, Nh Begraven: apr 1994, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Hermanus (Jan) de Graaf (27 sep 1880-12

Nadere informatie

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11

E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 E48, Nieuwe Veldenweg 9-11 Geplaatst in de Heise Krant februari 2014, gewijzigd 21-04-2016 Wanneer we de historie van de boerderij aan de Nieuwe Veldenweg met de huisnummers 9 en 11 onderzoeken, blijkt

Nadere informatie

BOERDERIJ Oosteinde 42 Oostwoud

BOERDERIJ Oosteinde 42 Oostwoud BOERDERIJ Oosteinde 42 Oostwoud Deze boerderij staat op een markante plek midden in het dorp, naast de kerk. Opmerkelijk is de hoge ligging. Dit heeft in de eerste plaats te maken met het feit dat de stolp

Nadere informatie

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur

Johann Friederich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners ( ) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Johann Friederich Meiners (1857-1908) zandgraf 766, vak K; notaris Johann Friedrich Meiners (1891-1918) zandgraf 766, vak K; bankdirecteur Personalia Johann Friederich Meiners Geboren: 20 februari 1857

Nadere informatie

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk

De straat van toen. Kerkstraat Naaldwijk De straat van toen Kerkstraat Naaldwijk 1910; de woningen in de Kerkstraat tot de Kerklaan, nrs. 1 t/m 4 1933; op de hoek van het Wilhelminaplein en de Kerkstraat was in deze tijd de eerste Naaldwijkse

Nadere informatie

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts,

Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, Nummer Toegang: 584 Plaatsingslijst van het archief van de familie liebregts, 1838-1921. Archief Delft 584 Familie Liebregts 3 I N H O U D S O P G A V E Inhoudsopgave BESCHRIJVING VAN HET ARCHIEF...5

Nadere informatie

CABAUWSEKADE 86 LOPIK

CABAUWSEKADE 86 LOPIK CABAUWSEKADE 86 LOPIK Ontzettend mooie landelijk gelegen woonboerderij, op korte afstand van Schoonhoven aan de idyllische Cabauwsekade. Traditioneel gebouwde boerderij met bijzondere portieken, met kelder

Nadere informatie

De geschiedenis van het Padje thans Badhuisweg

De geschiedenis van het Padje thans Badhuisweg De geschiedenis van het Padje thans Badhuisweg Het Padje in 1820 Het padje is echter al veel ouder Op een document uit het jaar 1690, waarin de kerkelijke bezittingen worden genoemd, wordt het Padje al

Nadere informatie

Vijftiende kind van Cornelis.

Vijftiende kind van Cornelis. Vijftiende kind van Cornelis. Marinus (Krijn) Krijn & Jaan 15 Krijn werd geboren op 16 juni 1905 en is vernoemd naar de oudste broer van zijn moeder, die Krijn genoemd werd maar eigenlijk Marinus Quirinus

Nadere informatie

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING.

BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. BESCHRIJVING VAN DE BOERDERIJEN EN BIJGEBOUWEN T.B.V. DE INSTANDHOUDING OF SLOOP VAN DE BIJGEBOUWEN EN ERFVERBETERING. In het algemeen kan worden opgemerkt dat de hierna te beschrijven en te handhaven

Nadere informatie

ZANDVLIET (onder Schijndel)

ZANDVLIET (onder Schijndel) ZANDVLIET (onder Schijndel) Gegevens per perceel Laatste verandering: 18-11-2012 Rekonstruktie van Veghel Martien van Asseldonk Perceel nr. 1 Beschrijving: Een kleyn huijsken met den hoff ende aangelag,

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Johannes (Frederik) Wulp 27 jan 1890, Castricum, Nh Overlijden: 28 okt 1980, Castricum, Nh Frederik (Hendrik) Wulp (1 jan 1853-26 maa 1943) Moeder: Willemijntje (Wulbert) de Munnik

Nadere informatie

Muschart, Grafzerken en Grafmonumenten in de Groote of St. Stevenskerk te Nymegen (Bijdragen en Mededeelingen Gelre 39, 1936)

Muschart, Grafzerken en Grafmonumenten in de Groote of St. Stevenskerk te Nymegen (Bijdragen en Mededeelingen Gelre 39, 1936) Van der Vaart, inventarisatie grafzerken 1998-2000 ligging 26z05 Van Schevichaven, Grafschriften, Familiewapens en Gilde-Teekens in de S.Stevenskerk, 1893 Kleijntjens, Grafschriften in de Stephanuskerk

Nadere informatie

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh?

Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Wie was Schafrat(h)? En wat was de relatie met Van Gogh? Soms weten bezoekers ons tijdens rondleidingen te vermelden dat Vincent van Gogh ooit een kamertje bewoonde in hotel Schafrath aan het Park in Nuenen.

Nadere informatie

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT

OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT OUDERS EN KINDEREN: HET ERFRECHT Sinds 1 januari 2003 is de wetgeving met betrekking tot het erfrecht gewijzigd. Het grootste deel van de wijzigingen in het erfrecht heeft betrekking op gehuwden (of geregistreerde

Nadere informatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie

Voorouders Rapport. Eerste generatie Eerste generatie 1. Hendrikus Jacobus (Johannes) Kloes 30 sep 1912, Heemskerk, Nh Overlijden: 20 nov 1985, Castricum, Nh Memo: Onderlangs Johannes (Jacob) Kloes (22 apr 1875-25 jul 1961) Jacoba (Hendrikus)

Nadere informatie

CATHARINAHOEVE DE BURG 1 DE GOORN oktober 2012. 2012-2 boerderij De Goorn. Hoofdstuk I Bewoningsgeschiedenis Catharinahoeve, De Burg 1, De Goorn

CATHARINAHOEVE DE BURG 1 DE GOORN oktober 2012. 2012-2 boerderij De Goorn. Hoofdstuk I Bewoningsgeschiedenis Catharinahoeve, De Burg 1, De Goorn CATHARINAHOEVE DE BURG 1 DE GOORN oktober 2012 1 Hoofdstuk I Bewoningsgeschiedenis Catharinahoeve, De Burg 1, De Goorn A. Eigenaren Vanaf 2011 Ed Peerdeman Van 1956 tot 2011 Johannes Petrus Tessel (Jan)

Nadere informatie

KOEDIJKER GASTARBEIDERS

KOEDIJKER GASTARBEIDERS KOEDIJKER GASTARBEIDERS KOEDIJKERS ALS GASTARBEIDERS NAAR DUITSLAND IN BEGIN 20 E EEUW DUITSE LANDBOUWERS IN NOORD-HOLLAND In september 1907 brachten dertig leden van het Deutsche Landwirtschaft Gesellschaft

Nadere informatie

www.vorstenbosch-info.nl

www.vorstenbosch-info.nl OUDE WOONPLEKKEN IN VORSTENBOSCH HONDSTRAAT 4 Jan Rut Kluijtmans koopt op 24-12-1792 een huis en aangelag, gestaan en gelegen op Vorstenbosch onder Nistelrode, groot 2 L, 45 R, van Maria Sijmen Rijkers,

Nadere informatie

De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel.

De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel. De jeugdjaren van pater Jan ( Johannes Henricus, geb. datum 28 dec. 1860) van de Westelaken in Sint-Michielsgestel. De vader van pater Jan was Franciscus Antonius van de Westelaken (geb. datum 13 april

Nadere informatie

Het Paayenborchsteegje in Utrecht

Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborchsteegje in Utrecht Het Paayenborch steegje is een van de steegjes tussen de Oude Gracht en de Lange Nieuwstraat. De toegang aan de Oude Gracht lag tussen de Smeebrug en Geertebrug, ten noorden

Nadere informatie

Juridische begrippen in begrijpelijke taal

Juridische begrippen in begrijpelijke taal Juridische begrippen in begrijpelijke taal Aanverwanten De (groot)ouders, ooms, tantes, broers en zussen van uw partner zijn uw aanverwanten, ofwel de aangetrouwden, ook wel de koude kant. Akte Een akte

Nadere informatie

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen

HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) HET SAMENLEVINGSCONTRACT. Partnerpensioen HET SAMENLEVINGSCONTRACT EN DE TESTAMENTEN DAARBIJ (UITGAVE 2012) Tegenwoordig wonen veel mensen ongehuwd samen, maar vergeleken met het huwelijk is voor mensen die ongehuwd (gaan) samenwonen weinig bij

Nadere informatie

VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN

VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN VERKIEZINGEN IN KOEDIJK VAN DE STATEN DER PROVINCIE HOLLAND IN 1819 STUKJE GESCHIEDENIS IN HET KORT Holland was na de Franse periode uit het departement Monden van de Maas

Nadere informatie