Voorstel. Mirjam Killian

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstel. Mirjam Killian"

Transcriptie

1 Voorstel Vandaag zit Elisa achter de kassa. Ik vraag haar of ze de bonuskaart van de zaak voor mij wil scannen. Dat wil ze niet. Gelukkig staat er iemand achter mij in de rij die mij zijn kaart wil lenen. Daar steekt Elisa een stokje voor. Dat mag niet, zegt ze. Ik merk iets op over NSA en Google en dat ik niet begrijp dat Albert Heijn in deze tijd nog doorgaat met zo veel mogelijk gegevens van klanten verzamelen. Dan komt de man na mij met een voorstel. Laten we elke zaterdag, met heel veel mensen, alle bonuskaarten in een hoge hoed doen en ze dan uitdelen. Gewoon in de kroeg. Als Elisa niet kijkt.

2 Homohuwelijk Op ongezette tijden waaien er kinderen uit de buurt bij ons aan. Zoals Marcia van zeven. Haar ouders vechten elkaar de tent uit. Marcia is vroegwijs en nieuwsgierig en vandaag blijft ze eten. Het onderwerp komt op trouwen. Wie met wie mag trouwen, wil ze weten, en of je dan ook altijd kinderen mag. Als het homohuwelijk ter sprake komt, vraagt ze: Maar hoe doen ze het dan? Mijn man en ik kijken elkaar zenuwachtig aan. Die vraag hadden we niet verwacht. Wat bedoel je?, vraagt mijn man om tijd te rekken. Nou gewoon, zegt Marcia, hoe weten ze nou wie de jurk aan moet en wie het pak?

3 (On)geluk Mijn moeder stelde zich een wereld voor waarin de inwoners een lampje op hun hoofd droegen. Mijn lampje zou fel licht verspreiden, vertelde ze eens, om uit te drukken hoe gelukkig ik ben. In mijn dochter herken ik mijn moeder. Na het aandachtig beluisteren van een smartlap op de autoradio, zegt ze: Die meneer hoeft toch niet verdrietig te zijn? Hij kan toch gewoon gaan knutselen? Geluk is er al. Je vindt het vanzelf als je knutselt, een vrolijk liedje zingt of een spontaan dansje waagt in een drukke supermarkt. De tijden zijn veranderd. Mijn moeder werd ongelukkig na een ongeluk. Mijn dochter werd een puber. Ik mag niet neuriën.

4 Zinloos geweld Mijn kind is een heks. Dat ontdekte ik toen ze samen met haar vriendinnetje Sanne soep maakte in een emmer. In nauw overleg werden er allerhande ingrediënten aan het dropwater toegevoegd: schelpjes, gras, lego, besjes, bloemblaadjes en confetti. Het zag er vreedzaam uit. Totdat ik mijn dochter, driftig roerend, hoorde vragen: Sanne, heb jij het lieveheersbeestje al doodgeknipt?

5 Beroemd Aan het begin van een gastles over buitensluiten, willen de leerlingen weten of ik ook beroemde mensen heb geïnterviewd. Liever vertel ik over mijn interview met de schoonmaakster die analfabeet was. De zwerver die in een doos woonde. Of de moeder van een verslaafde zoon die andere ouders was gaan helpen. Maar het kan ze slechts matig boeien, verzucht ik later tegen een bevriend sportjournalist. Die toont onbegrip. Waarom vertel je dan niet gewoon over Dirk Kuijt? Dat is toch óók een mooi verhaal? Hij merkt dat zijn opmerking verkeerd valt en zegt dan, lachend: Ik heb kabouter Plop nog geïnterviewd. Nou jij weer. Ik troef hem af met de bekentenis dat ik ooit zelf ben geïnterviewd. Door Stan Huijgens.

6 Slokdarm Een organisatieadviseur had mij eens uitgelegd dat je een organisatie kunt zien als een organisme. Het gebouw vergeleek hij met een lichaam. Met een hart, longen, hersens, zintuigen, noem maar op. Ik moest daaraan denken toen ik in de lift stapte. Veel collega s wurmden zich door de liftdeuren die zich als een mond voor ons hadden geopend. Haastig drukte ik op het knopje BG, waarna de lift even stokte. De hik, wist ik nu.

7 Pikorde Kaatje de kip is nog niet de oude. Hele dagen ligt ze te suffen op de vensterbank van de bijkeuken. Toch vindt de dierenarts het tijd voor re-integratie. Zet haar maar terug in de ren, zegt ze, want als je te lang wacht, accepteren de andere kippen haar niet meer. Vol spanning kijk ik toe hoe Kaat de ren betreedt. Kaat is gespannen, ze staat hoog op haar poten. De andere kippen komen nieuwsgierig buurten. Als ze te dichtbij komen, pikt Kaat van zich af. Alleen de haan is haar de baas. Ten overstaan van alle kippen bestijgt hij haar, tot driemaal toe in de eerste minuut.

8 Bij Ooit werd ik in een ziekenhuis behandeld door een oorarts met zeiloren. Zijn collega, ook KNO-arts, had een opvallend grote neus. Maar het bijzonderste staaltje van vergroeiing met de professie maakte ik mee in een honingwinkel. Met haar dunne polsen, haar iele nek, haar wollige trui en haar grote, donkere ogen smeerde de verkoopster me haar honing aan. Zzzzeven euro, zoemde ze bij het afrekenen.

9 Lot Het lot hangt je in het ziekenhuis letterlijk boven het hoofd. Overal hangen bordjes met aandoeningen. Ik volg Overige bestemmingen en herinner me ineens dat ik nog een brief op de bus moet doen. Ik loop door tot ik de juiste bestemming voor mijn aandoening gevonden heb. Het lot wil dat ik word behandeld door dokter Post.

10 Eureka! Het was in de tijd dat ikzelf in een dip zat waar ik maar niet uit kwam. Mijn dochter, toen een jaar of drie, leerde mij een lesje. Verschillende blokken had ze, in verschillende maten, en daar speelde ze mee, zittend in de douchebak, terwijl de zon haar en haar werkje uitbundig verlichtte. Het grote rode blok eerst, dan het kleinere oranje blok, het gele, groene, blauwe en ten slotte het paarse blokje bovenop. Vaker had ze geprobeerd het voor elkaar te krijgen; nu was het haar gelukt. Mama!, riep ze, ik heb het geluk gevonden!

11 Straf Ondanks ons gezeur, was dochterlief meermaals te laat op school gekomen. Nu moest ze zich, net als gisteren en eergisteren, om 8 uur melden. Terwijl ze de eerste uren geen les had. Nadat ze zich had gemeld, stapte ze daarom op de fiets richting opa en oma. Die vonden het maar al te leuk, dit onverwachte bezoek van hun kleindochter en maakten een feestontbijt klaar met heerlijke broodjes en zelfgemaakte jam. Er werd gepraat over pesten, schelden, oorlog en hoe de wereld te verbeteren. Waarna hun kleinkind, een en ander relativerend en met het gevoel dat ze door haar grootouders tenminste wél werd begrepen, op haar gemak naar school toe fietste. En te laat kwam.

12 Crisis Zaterdagmiddag in de Koopgoot. Klodders mayonaise, gigazakken friet en emmers vol milkshake plakken aan kauwende, slurpende, rokende, telefonerende en schommelende lijven die ik passeer. Vaders en moeders sjokken van shop naar shop. Terwijl hun kinderen, gevangen in buggy s en weggemoffeld achter megamarkt- en schoenenreustassen, worden zoet gehouden met flesjes, spenen, lolly s en ijsjes. Ik observeer de mensen, hun lelijkheid en hun troep. Pas als er een hond voor mijn neus stopt om een stevige drol te draaien, zie ik in dat ook ikzelf in de goot ben beland.

13 Realiteit Mijn vriendin heeft een dochter, Isabella, die eind december tweede is geworden in de talentenshow Holland s Got Talent. Samen met een stuk of vijftig anderen, want ze maakte onderdeel uit van een dansgroep, Reality! genaamd. Mijn vriendin en ik zaten op de tribune in de studio en hebben alles gezien. Bijna alles. Want na afloop kwam een opgewonden Isabella op ons af. Ze zei: Ik heb geknuffeld! Met Dan Karety en Gordon! Nuchter als ze is, merkte mijn vriendin op: En dat vonden ze zeker wel fijn?

14 Nakomertje Als kind schreef ik geïllustreerde verhaaltjes. Lekker op de achtergrond. Maar als de spanning moest worden gebroken -wat vaak zo was in het puberrijke gezin- hing ik als nakomertje de clown uit. Tegen wil en dank. Want om de sfeer te verbeteren, speelde ik zelf liever schooltje. Met mijn broers en zussen die veel fouten maakten, zodat ik die fijn kon aanstrepen. Eenmaal zelf in de puberteit, probeerde ik de rol van jongste van me af te schudden, wat me uiteindelijk is gelukt. Ik heb de indruk dat mijn familie mij serieus neemt. Maar toen ik laatst mijn moeder vertelde over de cursus die ik geef, zei ze: Zo. Dus je hebt lekker schooltje gespeeld?

15 Lieve NS Kunnen alle conducteurs zo lekker zoenen of is dat alleen als je geen kaartje hebt?

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag

LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE. Ik wilde zo graag LIENEKE STOND VOOR EEN LASTIGE KEUZE Ik wilde zo graag mama worden Als blijkt dat Lieneke s man geen kinderen kan verwekken, stort hun wereld in. Gerrit komt al snel met de optie kid, dus zaad van een

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar

De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De PAAZ, wat is dat? Informatie voor kinderen van 8 tot 12 jaar De afgelopen weken was het niet zo leuk bij Pim thuis. Zijn moeder lag de hele dag in bed. Ze stond niet meer op, deed geen boodschappen

Nadere informatie

Waarom dit boek? Niet lang na het overlijden van mijn ouders zaten mijn broer Jalbert en ik in de trein. Hij zuchtte vaak en diep, en begon

Waarom dit boek? Niet lang na het overlijden van mijn ouders zaten mijn broer Jalbert en ik in de trein. Hij zuchtte vaak en diep, en begon Waarom dit boek? Op verschillende momenten in mijn leven had ik graag willen weten dat ik niet de enige was met een broer met een handicap. En ik heb vaak met vragen rondgelopen over hoe andere brusjes

Nadere informatie

Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music

Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music Hé, hallo welkom op dit feest Ben je al wel vaker of nooit eerder hier geweest? Dat maakt niet uit we gaan er tegenaan Doe je met ons mee? Ga dan

Nadere informatie

Het lievelingsboek van de koning

Het lievelingsboek van de koning Het lievelingsboek van de koning beslist, zeker Er was eens een koning die nog nooit een wedstrijd gewonnen had. Toch blééf de koning aan allerlei wedstrijden meedoen, want hij wilde absoluut G een keer

Nadere informatie

Les 1 Een ander Achterhuis

Les 1 Een ander Achterhuis Les 1 Een ander Achterhuis Doelstellingen: - Na het lezen de brief van Lammie Drenth kunnen de leerlingen aangeven welke stukken uit het brief indruk maken. - De leerlingen kunnen benoemen welke gevoelens

Nadere informatie

Inspirerende verhalen

Inspirerende verhalen Inspirerende verhalen LEVENSPOTLOOD Er was eens een jongetje die naar zijn oma keek terwijl zij een brief aan het schrijven was. Op een bepaald moment vroeg hij: "Oma, schrijf je een verhaaltje over wat

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

In Betlehem moet je zijn!

In Betlehem moet je zijn! Muzikaal kerstverhaal door Annette Doggen In Betlehem moet je zijn! 1 Inhoud Er komen veel toeristen in Betlehem. Op de markt ontmoeten ze elkaar en de inwoners van de stad. Ze ontdekken dat er in de geschiedenis

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011

1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 1 Korinthiërs 15:14, 17b-19 Pasen 2011 Z. Opw. 46 (Vader, ik aanbid U) Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God Z. Opw. 207 ( Mijn God, ik zal U verhogen) Wetslezing Z. Opw. 244 (welzalig de man)

Nadere informatie

Wanneer één van je ouders ALS heeft

Wanneer één van je ouders ALS heeft Wanneer één van je ouders ALS heeft Introductie ALS komt niet zo vaak voor en het is onwaarschijnlijk dat je nog iemand kent die een ouder of stiefouder heeft met deze ziekte. Het is gemakkelijk te begrijpen

Nadere informatie

Proloog. Andermans dromen

Proloog. Andermans dromen Proloog Andermans dromen De ziekenhuiskamer zag er net zo miserabel uit als de zieke die er lag. Alles had de kleur van pasgevallen sneeuw, maar toch wekten de muren, het plafond, de vloer en het linnengoed

Nadere informatie

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi Erfelijkheid Wil je meer weten over erfelijkheid? Deze verhalen gaan over Bogi en over Kim. En over wat ze van hun ouders meegekregen hebben. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Het verhaal van

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Zie je jezelf al zitten?

Zie je jezelf al zitten? 28 stad & esch & diever & meppel 29 Bij ons ben je in een omgeving waar leren en ontdekken als vanzelf gaat. Een omgeving die je de ruimte biedt die je nodig hebt. En wat je nodig hebt, is niet elk moment

Nadere informatie

Verhalen voor onder je kussen

Verhalen voor onder je kussen Verhalen voor onder je kussen Tweede druk 2014 isbn 978 90 216 7448 3 / nur 285 Tekst: Khadija Arib, Caja Cazemier, Daniëlle Bakhuis, Khalid Boudou, Joost Heyink en Manon Sikkel 2014 Strips: Gerrit de

Nadere informatie

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden?

Hoe kun je als leerkracht pesten in je klas voorkomen en bestrijden? Waarom ik werd gepest? Ik was anders dan de rest. Had niks met roze en speelde nooit met poppen. Op de middelbare school werd het pesten zo erg dat ik in de pauzes niet meer de kantine in durfde. Als de

Nadere informatie

Hoe concreter hoe beter

Hoe concreter hoe beter 8 Tekst Ronny Vink Foto s Arthur de Mie Thema: Communiceren met lvb-ers Reportage over een cursus communicatie voor ambulante begeleiders Hoe concreter hoe beter Ambulante begeleiders van zorgorganisatie

Nadere informatie

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties

Hand in hand. Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw relaties Hand in hand Methode over diversiteit in relaties met speciale aandacht voor man/man en vrouw/vrouw

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Op reis met tante Felicia

Op reis met tante Felicia Op reis met tante Felicia G i P a 3 leg uit/synoniem doe voor laat zien het cijfer verwijst naar de bijbehorende verhaalplaat in anker 12 kinderen niet aardig vinden iemand die er griezelig uitziet en

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus,

p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Gemeente van Christus, p1424 Terneuzen, 16 november 2014 Thema: dankbaarheid maakt je een ander mens Liturgie Votum en groet Gezang 140 : 1,2,3 GK Gebed Schriftlezing door Eric Roose 2 Korintiërs 5,11-21 Psalm 116 : 1,2,10 Preek

Nadere informatie

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda

Zwart op wit. 10 jaar FOVIG-columns. Iris Stekelenburg-van Halem. Voor Nanda Zwart op wit 10 jaar FOVIG-columns Stekelenburg-van Halem Voor Nanda Nanda Rief, voormalig hoofd van het FOVIG-bureau, heeft mij gestimuleerd voor elk FOVIG- Nieuws een column aan te leveren. Achteraf

Nadere informatie