DORPEN IN BEWEGING ACTIVITEITEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DORPEN IN BEWEGING ACTIVITEITEN 2014 2015"

Transcriptie

1 DORPEN IN BEWEGING ACTIVITEITEN

2 HET HEUVELLAND LANDSCHAP IN DE WESTHOEK De Westhoek is een regio waar de opeenvolging en veelheid van verschillende landschappen de regio typeert. Van duinen en polders over IJzer en Handzamevallei, Hoppeland, tot aan de West-Vlaamse Heuvels. Gepolijst en gevormd door de eeuwen heen zijn er nog heel veel aangrijpingspunten in het landschap om de vele verhalen te vertellen. De oorlogen, zijn ligging aan de grens en het water zijn de 3 grote thema s waar de Westhoek zich onderscheidt van andere regio s. Zo ook de West-Vlaamse Heuvels.

3 Jaarlijks wordt één van de verhalen uitgediept en verteld aan de hand van een tentoonstelling en een programma. In 2013/2014 was De Grens het thema. In 2014/2015 staan de dorpen binnen dat landschap in de kijker. En zo zal de volgende jaren telkens één thema belicht worden. Een programma over de regio voor de regio. Algemene organisatie: Gemeente Heuvelland, Regionaal Landschap West- Vlaamse Heuvels, Provinciebestuur West-Vlaanderen (gebiedswerking), Westtoer, Toerisme Poperinge, Toerisme Mesen.

4 Tentoonstelling Dorpen in beweging Zaterdag 7 juni 2014 maandag 30 maart 2015 Kerk Kemmel De tentoonstelling Dorpen in beweging vertelt je op een visuele en interactieve manier het boeiende verhaal van de dorpen in de gemeente Heuvelland en net daarbuiten. De tentoonstelling stelt vragen over het wonen en leven in een (Westhoek)dorp in verleden, heden en vooral in de toekomst. Er is een platform om ideeën uit te wisselen over wat verloren ging, behouden bleef of zich recent ontwikkelde. Een bezoek aan de tentoonstelling zet je aan om na te denken over de toekomstige rol van het dorp als samenlevingsmodel. Aan de tentoonstelling zijn onder meer een app (onderdeel van de app De Bergen) en een hele resem thematische activiteiten verbonden. De openingsuren van de tentoonstelling zijn gelijklopend met de openingsuren van Toerisme Heuvelland, onder voorbehoud van kerkelijke plechtigheden. In samenwerking met de kunstacademie Poperinge. Met dank aan de kerkfabriek Sint-Laurentius.

5 App De Bergen: slim wandelen, nu ook in het dorp De Bergen is een applicatie voor smartphone of tablet. Je verkent het wandelnetwerk Heuvelland op een originele en intelligente manier. Op een aantal knooppunten krijg je boeiende verhalen die verband houden met W.O. I, de natuur, het landschap of de geschiedenis van de dorpen. Een kaartje wijst je de weg en via een QR-code bekom je de info die past bij een bepaalde plek. Dankzij deze app wandelt er steeds een ervaren gids met je mee. Ter gelegenheid van het thema dorpen in beweging werd de app nu uitgebreid. Je krijgt nu ook verhalen over Dranouter en Westouter, gebundeld in een handige wandellus. Je start de wandeling telkens aan de kerk. De app De Bergen is gratis te downloaden via Google Play en de App Store (je zoekt via De Bergen Heuvelland ).

6 PROGRAMMA Verloren dorpen Heuvelland 1914 Tentoonstelling 16 april augustus 2014 Bibliotheek Wijtschate In de bibliotheek vind je een kleine tentoonstelling die je terugneemt naar het leven in onze dorpen net voor de Eerste Wereldoorlog. Dit gebeurt precies nu de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog er aan komt. Deze oorlog zou de 8 dorpen van Heuvelland ingrijpend veranderen. Door middel van enkele mooie foto s, documenten en voorwerpen wordt het dagelijks leven van de periode tussen 1900 en 1914 geëvoceerd. Door de oorlog is dit tijdvak immers uitgewist en wordt vergeten dat het een tijd van langzame modernisering was: plak en stak maakte plaats voor bakstenen, men telefoneerde en nam de tram, sporten als wielrennen en voetbal raakten ingeburgerd. Niettemin bleef het ook een tijd van hard werken en beperkte sociale bescherming. Je wordt ook uitgenodigd om verder te lezen over het onderwerp of sterker nog, zelf mee te speuren naar de die tijd. Tijdens openingsuren van de bibliotheek.

7 Groetjes uit Lampernisse Kindertheater Maandag 9 juni om 14u en om 15.30u - Duur: ± 35 minuten Park De Warande (bij regenweer in OC De Gaper) te Kemmel Olapaloma brengt kindertheater voor kleine (+5 jaar) en grote mensen. Het is er stil, daar in Lampernisse. Enfin, alles gaat z n ontspannen en zorgeloze gangetje. Het is het decor voor de intense vriendschap tussen het kleine meisje Elisabeth en een wel heel speciaal iemand. Maar dan... komt de drilboor. Er beweegt iets, er broedt iets. Het kleine meisje groeit, de wereld verandert en haar vriend vliegt uit. Eenmaal per jaar zien ze elkaar terug in... Lampernisse. En maar babbelen en vertellen, het is telkens een verrassend, blij, maar ook ontroerend weerzien. Een voorstelling over verstedelijking, ontgroening, rozijnen en het kleine België. In samenwerking met de Gezinsbond Kemmel.

8 Het DNA van een dorp Toelichting en dorpswandeling Donderdag 19 juni u O.C. De Walvis - Wulvergem Deze avond verdiepen we ons in de geboorte van de dorpen in de Westhoek in het algemeen en de dorpen van de West-Vlaamse Heuvels in het bijzonder. Hoe zijn onze dorpen ontstaan? Welke patronen kun je nu nog lezen? Hoe bouw je verder aan een dorp? Een korte inleiding met boeiend kaart- en fotomateriaal geeft ons voldoende honger om dan daarna aan de hand van een wandeling door het dorp Wulvergem het ontstaan en de groei te duiden. Begeleiding: Johan Termote (historicus)

9 Avond-uren in Wijtschate Avondwandeling Donderdag 31 juli u 6,2km Kiosk Sint-Medardusplein Wijtschate De tentoonstelling Dorpen in beweging vertelt je op een visuele en interactieve manier het boeiende verhaal van de dorpen in de gemeente Heuvelland en net daarbuiten. De tentoonstelling stelt vragen over het wonen en leven in een (Westhoek)dorp in verleden, heden en vooral in de toekomst. Laat je meeslepen door het verleden, heden en de toekomst van zo n Westhoekdorp. Wijtschate heeft je heel wat te vertellen. Ontdek het allemaal tijdens deze zomerse avondwandeling. Onder begeleiding van de regiogids Westhoek Johan Dierynck. Inschrijven via toerisme@heuvelland.be

10 Westouter, dorp in beweging Dorpswandeling Woensdag 20 augustus u tot 12.30u t Peenhof - Westouter Midden in een prachtig heuvelachtig landschap, leunend tegen de Franse grens, ligt het landelijke en rustige Westouter. We verkennen de benedendorpskern en de bovenkern met toponymische, geologische, geografische en historische situeringen. Diverse woontypes, sporen van WOI en de wederopbouw vertellen verhalen. Ook de relatie van het dorpsleven met het omgevende landschap is belangrijk. Oude foto s en kaarten ondersteunen dit alles. Daarnaast bekijken we enkele aspecten van het actuele dorpsleven van dichterbij. Hoe zit het met de mobiliteit, de dienstverlening,...? Tevens gaan we na wat de impact van het toerisme is op het dagelijks leven van dit grensdorp. Gids: Jef Hoornaert (landschaps- en cultuurhistorische gids) én dorpsinwoner In samenwerking met Vormingplus Westhoek-Oostende Vooraf inschrijven op of

11 Kinderen de baas Familiefestival Zondag 31 augustus u tot 18u Kinderbrouwerij - Reningelst Voor de 3de keer op rij organiseert de Kinderbrouwerij in Reningelst een groots Familiefestival. Dit jaar staan o.a. op het programma: Riet Muylaert met première theatervoorstelling - Piv Huvluv en vrienden - Kartje Kilo - Jeugdharmonie Poperinge - Tina Tyrant en Evy van Eynde. Er zijn ook workshops, circus, een kleuterterras, enz. Een jaarlijkse afspraak voor kinderen van alle dorpen! Organisatie: De kinderbrouwerij - Reningelst

12 Wonen op maat van het dorp Inspiratieavond Donderdag 18 september u Kerk Kemmel Deze avond is een inspiratiemoment voor inwoners van de West-Vlaamse Heuvels die nadenken over bouwen, wonen en leven in gemeenschap in een dorp. Na een bezoek aan de tentoonstelling kun je mee nadenken over het aspect bouwen in je dorp. Het spel Mo(r)gen bouwen is hierbij een handige tool. Elke fase in het leven van een bewoner vraagt ook een andere manier van wonen. Een familie met kinderen heeft ruimte nodig, zowel binnen als buiten (vele kamers, grote tuin). Eenmaal de kinderen het nest verlaten hebben, is het huis plots te groot en de tuin te ruim. Voorbeelden inspireren ons om hierover te gaan nadenken. In samenwerking met vzw Samenhuizen en Vormingplus Oostende-Westhoek

13 Mesen - de stad Stads -wandeling Zondag 26 oktober u Cultuurhuis - Markt Mesen Met zijn 358 ha en zijn 1000 inwoners mag Mesen zich een stad noemen. Een stad met een rijke geschiedenis. Hoe traag zijn er de wegen, hoe wordt het rijke landschap beheerd, hoe sterk is er de roep van WOI, hoe is de stad geëvolueerd van een groothandelsdorp met befaamde jaarmarkt tot een stadje met dorpsallures (of is het andersom?), waar de burgemeester iedereen bij zijn voornaam kent Een stads -wandeling met bezoek aan het nieuwe Cultuurhuis en Infopunt.

14 Help of Hoera!? De toeristen komen er aan! Debat en infoavond Dinsdag 2 december u De Lork Kemmel Gedurende de maand december 2014 vieren we 125 jaar bestaan van toerisme in Heuvelland. Een terugblik, een stand van zaken en een blik op de toekomst. Een boeiend debat doorspekt met foto en filmmateriaal uit vervlogen tijden.

15 Blaas eens hoog van de (charmante) toren Open kerktoren Zondag 21 december u Kerk Reningelst Kerk Kemmel Zeg niet zomaar dorp tegen een charmant dorp. Hoe krijgt een Westhoekdorp het label Charmant Dorp en waar kun je een charmant dorp aan herkennen? Zijn bewoners er charmanter, de kerktorens hoger, de bloemen kleuriger? Enige verduidelijking én mogelijkheid om een blik te werpen op zo n dorp vanop de kerktoren. In samenwerking met de kerkfabriek van Reningelst en Kemmel.

16 Samen delen op maat van het dorp Inspiratieavond Donderdag 26 februari u OC De Galloye - Loker Delen is hét woord van de toekomst. Al gehoord van een meepluktuin, fietsen delen, letzen, cohousing, Swishen en Swappen,? Allemaal voorbeelden van actief burgerschap die inwoners kan inspireren om het leven op het platteland en in de dorpen aangenamer te maken. Een avond waarbij je tal van ideeën opdoet om problemen samen met andere dorpsbewoners aan te pakken. Actief burgerschap. Je komt tevreden terug.

17 Cinema Nostalgie Film, muziek en toelichting Dinsdag 24 maart u Cinemazaal Familial - Markt Nieuwkerke Een lekker nostalgische avond met oud film- en fotomateriaal uit de dorpen van de West-Vlaamse Heuvelland. De voormalige cinemazaal van Nieuwkerke is hiervoor een uitstekend kader. Opgeluisterd door passende muzikale begeleiding en becommentarieerd door een dorpskenner beloven we jullie een interessante en geanimeerde avond. In samenwerking met erfgoedcel CO7, Davidsfonds Kemmel en Davidsfonds WIjtschate-Mesen.

18 Smoefelen en roefelen in t dorp Fietsen, proeven en genieten Zondag 12 april 2015 Dorpen uit Heuvelland Poperinge Mesen Zin om op ontdekking te gaan in onze dorpen? We bieden de mogelijkheid om te fietsen, te proeven, te genieten, te ontdekken en te bewonderen. In elk dorp een aantrekkelijke beleving. Elk dorp haalt zijn beste troeven boven. De activiteiten gaan door in volgende dorpen: Kemmel, Dranouter, Westouter, Loker, Wijtschate, Reningelst, Abele en Mesen. Kom met de fiets of verplaats je naar de verschillende activiteiten met de auto. Meer info bij: Toerisme Heuvelland, Toerisme Poperinge of Toerisme Mesen.

19

20 V.u.: Etienne Cloet, Dries 13, 8950 Heuvelland Kemmel Ontwerp: Provincie West-Vlaanderen Druk: Provincie West-Vlaanderen Fotografie: Provincie West-Vlaanderen, Westtoer, De Kinderbrouwerij, Daniël De Kievith, Gemeente Heuvelland, Westhoek Verbeeldt, Giswest, Toerisme Poperinge, kunstacademie Poperinge, Toerisme Mesen, Wolf & Wolf en Christine Warlop

Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem

Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem Wandelroutes Kemmelbergwandelroute - Kemmel 9,4 km Dranouter- Kemmel- Wulvergem 1 Tweebergenwandelroute - Westouter 7,1 km Westouter 2 Flankrijkwandelpad-Loker 8 km Loker- Westouter 3 Kraters en Mijnenwandelroute

Nadere informatie

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps!

ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! ONTDEK WOI MET JE KLAS in drie boeiende apps! Wil je met je klas een project uitwerken rond WOI en gebruik maken van nieuwe media? Dan zijn deze drie apps

Nadere informatie

Activiteitenkalender Charmante Dorpen

Activiteitenkalender Charmante Dorpen Activiteitenkalender Charmante Dorpen Activiteitenkalender Charmante Dorpen 1 2 De Charmante Dorpen In de Vlaamse Westhoek liggen zowat negentig kleine dorpskernen in prachtige landschappen. Mensen leven

Nadere informatie

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014

KureghemNet is een project van MAKS vzw. Computerles Programmaboekje sep dec 2014 @ KureghemNet is een project van MAKS vzw Computerles Programmaboekje sep dec 2014 2 Iedereen mee met de PC Heb je nog nooit een computer gebruikt en wil je de basis leren? Zoek je werk of wil je beter

Nadere informatie

Jeugdlokalen Ravels-Eel

Jeugdlokalen Ravels-Eel 1/7 Jeugdlokalen Ravels-Eel Eelstraat 4 2380 Ravels-Eel De jeugdlokalen van Ravels-Eel zijn nieuwbouwlokalen, volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, voorzien van een volledig ingerichte keuken,

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie

Niets vragen, niets weigeren

Niets vragen, niets weigeren Franciscus van Sales (1567-1622) leefde in het Franse stadje Annecy, in een tijd van politieke verwarring en godsdienstoorlogen. Hij is bekend als schrijver van twee belangrijke en invloedrijke handleidingen

Nadere informatie

Positie van en perspectieven voor toerisme in Watou

Positie van en perspectieven voor toerisme in Watou Positie van en perspectieven voor toerisme in Watou Logiesaanbod in Watou 6 gastenkamers: capaciteit 20 kamers 2 hotels: capaciteit 42 kamers 16 vakantiewoningen: capaciteit 223 personen Watou- logiesarrangement

Nadere informatie

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen

Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Toerisme in tips voor scholen en families met kinderen Copyright Toerisme Oost-Vlaanderen David Samyn 1 HET BEZOEKERSCENTRUM VAN BOEKHOUTE Het bezoekerscentrum van Boekhoute heeft tal van troeven. Op de

Nadere informatie

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE WAT ZIJN GREETERS? Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Lijnen & boeiend landschap

Lijnen & boeiend landschap Lijnen & boeiend landschap Hoe beleef je je wandeling? Sylvia Tuinder 20 juni 2013 Samenwerken aan het landschap. Doel wandelnetwerk is: breed netwerk van wandelpaden landschap toegankelijk en aantrekkelijk

Nadere informatie

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23 Edwin Aerts Van: KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni 2019 13:23 Aan: edwin.aerts@pandora.be Onderwerp: KOERS kleurt geel! juli 2019 1 2 Vive Merckx! Vive

Nadere informatie

SPORT ACTIEF. De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie

SPORT ACTIEF. De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie SPORT ACTIEF NAJAAR 2015 De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie Sporten met Sport Actief onder begeleiding van bekwame

Nadere informatie

KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT.

KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT. KRUMB, DE ALLEREERSTE SOCIALE SMARTPHONE APPLICATIE DIE JE VERTELT WAT ER OM JE HEEN LEEFT. De vele metro-kunstwerken van de MIVB bekijken terwijl je in de Brusselse straten rondloopt; nu al het toekomstige

Nadere informatie

Kemmelstraat. Kemmelbergweg. Dikkebusstraat. Markt. Hollebekestraat. Markt. Dikkebusstraat. Planciusplein

Kemmelstraat. Kemmelbergweg. Dikkebusstraat. Markt. Hollebekestraat. Markt. Dikkebusstraat. Planciusplein s s in Heuvelland: Naam American memorial stone in the 27th and 30th division the French soldiers killed in action near Mount Kemmel the victims of Loker (WW I and WW II) the victims of Wijtschate (WW

Nadere informatie

onze facebook 1 naar startpagina 2 Min. prijs lang weekend Westouter 1 24 24 950 1050 Aantal personen per woning Westouter 1 18 18 750 1100

onze facebook 1 naar startpagina 2 Min. prijs lang weekend Westouter 1 24 24 950 1050 Aantal personen per woning Westouter 1 18 18 750 1100 Vakantiewoningen onze facebook 1 naar startpagina 2 Volg Terug Een vakantiewoning is een uitgeruste woning, studio of appartement, waarvoor een persoonlijk gebruiksrecht wordt verleend. toerist krijgt

Nadere informatie

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen

Kloeg SmartApp kan véél meer dan een RouteApp alleen Kloeg SmartApp kan véél meer dan een outeapp alleen Kent vele mogelijkheden in het veld oute Met een gids op pad Boeiend: route vol leuke weetjes, kijkje achter de schermen. Ontdek, luister en beleef,

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen

Vers Bloed. diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum. A-ha Mee-maken en Samen Vers Bloed diensten bib, cultuur, jeugd, kermissen, markten, toerisme & museum Jan Vaerten en Heemkundig museum A-ha Mee-maken en Samen Rechterboezem - bewaren Archief Musea Gemeente Bibliotheek Gemeenschappelijk

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt?

Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? Beste kinderen, Mijn naam is Fons. Ze noemen me een groene jongen. Weet je hoe dat komt? In mijn vrije tijd ben ik natuurgids. Met mijn verrekijker en vergrootglas trek ik naar allerlei plekjes om de natuur

Nadere informatie

Hoekstra & van Eck. Huizen van. In het Twiske. Rustig gelegen. Aan het water. Onlangs gerenoveerd. Landelijk en toch centraal

Hoekstra & van Eck. Huizen van. In het Twiske. Rustig gelegen. Aan het water. Onlangs gerenoveerd. Landelijk en toch centraal Huizen van Hoekstra & van Eck De Haal 26, 1511 AR Oostzaan Rustig gelegen Onlangs gerenoveerd Aan het water In het Twiske Landelijk en toch centraal H16 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Nieuwsbrief mei

Nieuwsbrief mei Nieuwsbrief mei 2011 Met de uitgave van een nieuwsbrief zullen we u in de toekomst regelmatig informeren over interessante activiteiten van de Historische Vereniging Den Dolder. Website Historische Vereniging

Nadere informatie

Antwoordenbundel fietszoektocht

Antwoordenbundel fietszoektocht Groepsnaam:. Groepsleden:.. Opdracht 1: De Eerste Wereldoorlog mag dan wel al 100 jaar geleden zijn, vandaag zijn de sporen nog duidelijk zichtbaar. Daarom noemen we het landschap ook de laatste ooggetuige

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

CO7: cultuur erfgoed archeologie

CO7: cultuur erfgoed archeologie CO7: cultuur erfgoed archeologie Cultuurraad Poperinge Woensdag 22 oktober 2014 OPZET Waarvoor staat CO7? Waarvoor kan je bij CO7 terecht? Welke acties en projecten staan op stapel? Vlaamse Cultuurprijs

Nadere informatie

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles

CODE R. Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles CODE R Reflecteren over keuzes & dilemma s in persoonlijke oorlogsverhalen basisles LESBRIEF CODE-R BASISLES In deze lesbrief staan tips en suggesties voor het gebruik van Code-R. Aan de hand van de voorbeeldles

Nadere informatie

75 16 vrijdag > zon - en feestdagen De Bralle Dranouter woensdag > zondag De Hollemeersch

75 16 vrijdag > zon - en feestdagen De Bralle Dranouter woensdag > zondag De Hollemeersch Restaurants Restaurants in Heuvelland: Naam Dorp Tel. Capaciteit Menu vanaf Open De Rentakker De Klijte 057 44 45 38 70 - donderdag > (avond gesloten) In De Zon De Klijte 057 21 26 26 50 49 woensdag >

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school

V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. open-school V.U.: Kristof Beuren, stadssecretaris, Vindictivelaan 1, open-school Niet op de openbare weg gooien Kennismaking met computer en internet (3 lessen van 3 uur) Je hebt nog nooit op de computer gewerkt en

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Forum logies Brugse Ommeland

Forum logies Brugse Ommeland Forum logies Brugse Ommeland Op de agenda 14u00 14u40 Maak optimaal gebruik van de website van het Brugse Ommeland en Westtoer Valérie Van Haute, projectmanager Brugse Ommeland (Westtoer) De kracht van

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Juli - augustus 2011 - nr 335

Juli - augustus 2011 - nr 335 Juli - augustus 2011 - nr 335 Kijker nr 335 : zomer 2011 Voor sommigen zit het er misschien al bijna op. Voor anderen is het nog maar pas begonnen en voor nog anderen duurt het nog enkele weken. Eén ding

Nadere informatie

MYSTERIES VAN HET VENERABEL

MYSTERIES VAN HET VENERABEL MYSTERIES VAN HET VENERABEL Elke tweede donderdag na Pinksteren viert de Katholieke Kerk Sacramentsdag. Men herdenkt de instelling van de eucharistie, waarbij Jezus Christus zichzelf onder de gedaanten

Nadere informatie

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007 Maand van het Bos Ieper Heuvelland Poperinge Zonnebeke Mesen - Vleteren 24 september 26 oktober 2007 Speciaal voor de lagere scholen van Ieper wordt in de herfstperiode een Maand van het Bos PROGRAMMA

Nadere informatie

REPRESENT YOUR CULTURE

REPRESENT YOUR CULTURE REPRESENT YOUR CULTURE Team: 16043, De studenten van tegenwoordig Anwar, Bas, Danielle, Jasser, Noor en Yara Inleiding In de laatste jaren is er een sterke groei van toerisme in de stad Amsterdam. Het

Nadere informatie

Digitale week 2017 digidak Kalmthout. Digitaal is het nieuwe normaal

Digitale week 2017 digidak Kalmthout. Digitaal is het nieuwe normaal Digitale week 2017 digidak Kalmthout Digitaal is het nieuwe normaal DIGIDAK KALMTHOUT DIGIDAK KA Spelletjes spelen op de computer Iedereen doet het wel eens om even te ontspannen en je verstand op nul

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 3 en 4 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Uitstekend onderhouden Instapklaar

Uitstekend onderhouden Instapklaar Huizen vanhendriks de Koppele 147, 5632 LH Eindhoven Uitstekend onderhouden Royaal 3-kamer appartement Royaal balkon op het westen Instapklaar Fraai uitzicht H51 H51 Kenmerken Soort Kamers Woonoppervlakte

Nadere informatie

Voorbereiding Heilig Avondmaal

Voorbereiding Heilig Avondmaal Voorbereiding Heilig Avondmaal Delen (bijlage) MAANDAG: voor de jongere kinderen MAANDAG: voor de oudere kinderen Stel je bent in het buitenland op vakantie en je bezoekt daar een kerk. Bij binnenkomst

Nadere informatie

Cultuur 21 27 Parochie Lutselus PROGRAMMA D I E P E N B E E K ZATERDAG 11 JULI 18:30 Bende Gek 20:30 BRAHIM 21:45 THE TWINSBAND 24:00 Averechts ZATERDAG 30 MEI 2009 VAN 9 u. tot 18 u. de kleine kunstenaars

Nadere informatie

internet is gemakkelijk

internet is gemakkelijk internet is gemakkelijk september 2013 internet gids Inhoud tip 1: Bespreek met je ouders of begeleider als je op internet kan 4 tip 2: Maak samen internetafspraken waar iedereen zich kan in vinden 6 tip

Nadere informatie

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem

voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! Bent u al lid? extra voordeel Arnhem 2015 De voor ieder wat wils bibliotheek is van altijd dichtbij gemak & inspiratie iedereen! extra voordeel Bent u al lid? Arnhem voor ieder wat wils Onbegrensde collectie Lezen, luisteren, kijken en leren:

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

De Gentbrugse Meersen in boek gegoten

De Gentbrugse Meersen in boek gegoten De Gentbrugse Meersen in boek gegoten Er is verrassend veel te vertellen over de Gentbrugse Meersen. In recente jaren werd het gebied stap voor stap omgetoverd tot een echte groenpool waar Gentenaars naar

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST

NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST NIEUWE INSPIRATIEBIJEENKOMST Na de herfstvakantie starten we met de eerste inspiratiebijeenkomst van dit schooljaar. Woensdag 25 oktober vertellen Jet en Suus van het Onderwijspakhuis ons alles over SEPPO,

Nadere informatie

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom

Eerste overleg, 22 oktober 2014. Welkom Eerste overleg, 22 oktober 2014 Welkom Introductie Uit welke personen bestaat het feestweek comité? Hans Wind, Alex Mollema, Esther Ottens, Luit Oomkes, Paul Witkamp Doel van deze avond? Toelichting geven

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2017

Nieuwsbrief december 2017 Nieuwsbrief december 2017 Appwijs - ontdek tientallen onmisbare apps voor je tablet en smartphone Heb je een smartphone of een tablet? Dan heb je ongetwijfeld al enkele apps uitgeprobeerd! Maar zo zijn

Nadere informatie

SEIZOEN : een overzicht

SEIZOEN : een overzicht SEIZOEN 2014-2015: een overzicht Het is weer zover. Het seizoen werd op 1 augustus op gang geblazen. De instrumenten zijn opgepoetst, de pupiters weer opengevouwd en de eerste partituren werden heropgefrist.

Nadere informatie

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug

Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Zomeraanbod - programma week 33 10 aug t/m 16 aug Deze week: activiteit: Improvisatietheater door: Alludens, trainingen en entertainment leeftijd: 2 groepen: 12+ en 18+ activiteit: Speelse muzikale workshop

Nadere informatie

VERKAVELINGEN en NIEUWBOUW

VERKAVELINGEN en NIEUWBOUW VERKAVELINGEN en NIEUWBOUW DE KLIJTE Nog 2 loten te koop In de rust en stilte van het gehucht De Klijte, verborgen in de glooiende hellingen van Heuvelland, bieden wij 3 loten bouwgrond aan voor alleenbouw.

Nadere informatie

Sportreeksen in het najaar 2018

Sportreeksen in het najaar 2018 Heuvelland 2018 Sportreeksen in het najaar 2018 Zumba voor Dames D Voor +15-jarigen D Iedere dinsdag van 20u 21u in het OC de Galoye in Loker 25/30 (12 lessen) D De eerste les start op 25 september Omnisport

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

V O O R J A A R 2 0 1 6

V O O R J A A R 2 0 1 6 WWW.CCSINT-NIKLAAS.BE FAMILIE V O O R J A A R 2 0 1 6 We Document Art Metro Boulot Dodo NEVSKI PROSPEKT 5-8 zondag 15 januari 2016-15u - Een onopmerkelijke en ietwat wereldvreemde man, Herman, komt thuis

Nadere informatie

AANBOD. Lokaal Dienstencentrum De Lelie. Tablet/smartphonelessen. Ipad/Iphonelessen Computerlessen. Handwerk. Schilderen

AANBOD. Lokaal Dienstencentrum De Lelie. Tablet/smartphonelessen. Ipad/Iphonelessen Computerlessen. Handwerk. Schilderen AANBOD Lokaal Dienstencentrum De Lelie Tablet/smartphonelessen Ipad/Iphonelessen Computerlessen Handwerk Schilderen TAALCURSUSSEN * Onderlinge communicatie in concrete situaties als toerist via een vraag-antwoordsysteem

Nadere informatie

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING?

FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D AMSTERDAM STEDELIJK MUSEUM WAT IS BEWEGING? STEDELIJK MUSEUM FAMILIES EN KINDEREN 2012 2013 G R O E N E R U I T E R O P B L A U W P A A R D WAT IS BEWEGING? AMSTERDAM WELKOM! Het Stedelijk, Nederlands grootste museum voor moderne en hedendaagse

Nadere informatie

Activiteiten Kemados.

Activiteiten Kemados. Activiteiten Kemados. Zaterdag 23 januari: Jaarlijkse feestbanket + 90 jaar bestaat kemados Onze jaarlijkse viering ter ere van priester zaliger De L Elpée. We nodigen u daarvoor op zaterdag 23 januari

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

De Wilg. Programmaboekje Activiteiten. Lokaal Dienstencentrum. De Wilg

De Wilg. Programmaboekje Activiteiten. Lokaal Dienstencentrum. De Wilg Lokaal Dienstencentrum De Wilg J A A R G A N G 1, N R. 4 J U L I A U G U S T U S 2 0 1 6 Programmaboekje Activiteiten De Wilg Witvrouwenveldstraat 1 2550 Kontich 03 450 82 82 OF 03 450 82 80 (onthaal)

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vrije Tijd

Nieuwsbrief Vrije Tijd Nieuwsbrief Vrije Tijd week 14 7 april 2017 Nieuws Agenda 9 april: FC Utrecht- Twente 22 april: Vogelwandeling Zeist. 23 april: FC Utrecht- Roda JC. 27 april: Koningsdag. 28 april: optreden van Doornvogels

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013

PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013 PROGRAMMABOEKJE 3-15 maart 2013 Wapenen tegen borstkanker... Gezond zijn is belangrijk voor iedereen. Ook voor jou! Draag zorg voor jezelf en geniet van het leven. Maak tijd voor jezelf en let op je gezondheid.

Nadere informatie

Vakantiegangers in de Westhoek

Vakantiegangers in de Westhoek Vakantiegangers in de Westhoek Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten

Open Monumentendag Hoogeveen 2012: Groen van Toen Deel 2: Overige activiteiten Het groen in Hoogeveen: Van Park naar Park. Wandeltocht langs oud en jong groen. Speciaal voor Open Monumentendag 2012 is er een tweedaagse wandelroute door Hoogeveen ontwikkeld. Deze route is voor de

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

Wonen in Blankenberge

Wonen in Blankenberge Wonen in Blankenberge Prachtige of appartementen vanaf 000 euro Kerkstraat 88 Centrale ligging. Gemakkelijk bereikbaar. Gezellige buurt. Uit in Blankenberge alle info p. Blankenberge leeft! lees meer p.

Nadere informatie

Reningelstplein 8970 Reningelst

Reningelstplein 8970 Reningelst Attracties Attracties in : Naam Straat Postcode Dorp Avonturenparcours - Gemeente Avontuurlijke buiten - Outside travel Avontuurlijke buiten - Sporttrack Blaaspijpschieten - Blaaspijpschieten - Redmond's

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM

ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM ACTIVITEITENKALENDER LDC Den Dries HOUTEM Juli, augustus en 2017 Karel Trekelsstraat 46a- 1800 Houtem Kleurplaat en Binaire puzzel op de laatste bladzijde Dienstencentrum Den Dries De ontmoetingsruimte

Nadere informatie

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan?

Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën. Ga jij de uitdaging aan? Het Brielse Meer zoekt ondernemers met sprankelende ideeën Ga jij de uitdaging aan? Nieuw elan voor het Brielse Meer Het Brielse Meer is een rustig recreatiegebied op het eiland Voorne-Putten. Met schoon,

Nadere informatie

Vakantieganger in Vlaamse Regio s

Vakantieganger in Vlaamse Regio s Vakantieganger in Vlaamse Regio s Wie is die vakantieganger in Vlaamse regio s? Onderzoek bij Belgische (Vlaamse) en Nederlandse vakantiegangers die logeren in Vakantiewoning Camping Kortkampeer Vakantiepark

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

Toeleidingsmechanismen naar een archief

Toeleidingsmechanismen naar een archief Toeleidingsmechanismen naar een archief Vrijwilligerswerking, educatie en reminiscentie Tijs Goethals, intergemeentelijk archivaris Poperinge-Vleteren Situatieschets Intergemeentelijke archiefdienst, opgericht

Nadere informatie

Heuvelklas in Westouter

Heuvelklas in Westouter K L A S N I E U W S U I T K L A S 4! Jaargang 9, nummer 31 23 mei 2016 Heuvelklas in Westouter De maandag na de heuvelklas stonden we nog even stil bij de heuvelklas. We speelden een heuvelklasquiz en

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!!

Jouw werkstuk lever je uiterlijk in op donderdag 20 maart 2014!! Hoe maak ik in groep 8 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

September Miguel 10u30 Wijtschate GEEN VIERING 15u Dranouter Zwarte Molen Kruis Miguel

September Miguel 10u30 Wijtschate GEEN VIERING 15u Dranouter Zwarte Molen Kruis Miguel September 2017 dag datum uur kerk info lector misdienaar koster Preek/Voorganger Organist zaterdag 2/09/17 15u30 Wijtschate WZC St Medard - gebedsviering Luc 17u Mesen Igor 19u Loker Matthias - Roeland

Nadere informatie

De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie

De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie SPORT ACTIEF 4 ( NAJAAR 2014 (sept-dec) De hele week lang Voor alle leeftijden Voor iedereen toegankelijk Plezier gegarandeerd Houd je in beweging Verzorgt je conditie Sporten met sport actief onder begeleiding

Nadere informatie

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt.

De Kar wil ook beleidsbeïnvloedend werken vanuit de noden en signalen die zij bij mensen opvangt. De Kar Folder Wat is De Kar? Soms kan je leven plotseling veranderen door een tegenslag (ziekte, werkloosheid, scheiding, een overlijden binnen je gezin...) en word je verplicht om met weinig geld rond

Nadere informatie

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren

Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Tevredenheid bij bezoekers van infokantoren Regionale infokantoren algemene resultaten Onderzoek uitgevoerd door Guidea in samenwerking met Toerisme Vlaanderen 1 Doelstellingen en Methodologie 3 1 Achtergrond

Nadere informatie

Dranouter vendredi > dimanche et jours féries De Bralle Dranouter mercredi > dimanche De Hollemeersch

Dranouter vendredi > dimanche et jours féries De Bralle Dranouter mercredi > dimanche De Hollemeersch Restaurants à Heuvelland Restaurants à Heuvelland: Naam Dorp Tel. Capaciteit Menu vanaf Open De Rentakker De Klijte 057 44 45 38 70 - jeudi > lundi ( soir fermé) In De Zon De Klijte 057 21 26 26 50 49

Nadere informatie

40 dagen sparen voor ons goede doel

40 dagen sparen voor ons goede doel Scheurkalender Vastentijd 40 dagen sparen voor ons goede doel. Hoe goed heb JIJ het? Misschien kun je een ander helpen, die het niet zo goed heeft als jij. Scheur elke dag een blaadje af En lees wat je

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Tweede Holsbeekse. Vredesweek

Tweede Holsbeekse. Vredesweek 30/9-3/10 15 Tweede Holsbeekse Vredesweek Voorwoord Beste inwoner van Holsbeek, De eerste grote herdenkingsgolf van 100 jaar Groote Oorlog ligt achter ons. Desondanks blijft oorlogsvoering brandend actueel

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

portreeksen Sportreeksen in het najaar 2017 Sportkampen in het najaar

portreeksen Sportreeksen in het najaar 2017 Sportkampen in het najaar Heuvelland. Sportreeksen in het najaar 2017 Zumba D Voor +15 jarige dames D Iedere dinsdag van 20-21 uur in het OC de Galoye in Loker D De deelnameprijs bedraagt 25/30 euro (12 lessen) D De eerste les

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week.

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de Digitale Week. De Digitale Week is een jaarlijkse campagne om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

Toeristen in Nederland

Toeristen in Nederland Toeristen in Nederland Het is bijna zomer. Veel Nederlanders gaan lekker op vakantie naar het buitenland. Maar er komen ook heel veel buitenlandse toeristen naar Nederland. Hoeveel zijn dat er eigenlijk?

Nadere informatie

Persmap Politiezone Westkust

Persmap Politiezone Westkust Persmap Politiezone Westkust Agendapunten Jaarverslag 2013 Geplande snelheids-en alcoholcontroles maand oktober Verkeerslessen voor de laatste graad van de lagere school Startschot campagne Veilig fietsen

Nadere informatie

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk?

Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Hoe maak ik in groep 6 een werkstuk? Jij gaat de komende weken thuis een werkstuk maken. Een werkstuk is een lange weettekst. Het wordt geschreven om iemand iets te leren of te laten weten. Net als in

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie