gortcoaching.nl kvk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "info@gortcoaching.nl gortcoaching.nl kvk 62827839"

Transcriptie

1 Vitaliteitstraining

2 Iedereen wil zich vitaal voelen. Geen last van belemmerende gedachten, in balans zijn en genoeg levensenergie om te stralen: zowel op werk- als privé- gebied. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Als verjaardagscadeau willen wij je een stuk op weg helpen, zodat jij je vitaliteit naar een hoger niveau kan tillen! Vitaliteit stamt af van het Latijnse woord vita, oftewel leven. Een andere benaming voor vitaliteit is dan ook levenskracht of levensenergie. Vitaliteit zit niet alleen geworteld in de mens. Bomen kunnen namelijk door middel van vitaliteit herstellen van aanslagen die op hen zijn gepleegd. Na het afhakken van veel wortels zal de boom conditievermindering laten zien. Een vitale boom kan hiervan herstellen en weer opbloeien, terwijl een niet- vitale boom achteruit zal blijven gaan. Het effect van vitaliteit op je leven reikt verder dan je denkt. Vitaliteit is namelijk een even grote succesfactor als kennis, methoden en technieken en heeft een positieve invloed op je productiviteit en prestaties. Wanneer je je vitaal voelt zul je beter in staat zijn de juiste keuzes te maken, op een goede manier met dilemma s om te gaan en creatief te zijn. Het enthousiasme dat je hierbij uitstraalt zal aanstekelijk en motiverend werken voor de mensen om jou heen. In deze training krijg je tips aangereikt gebaseerd op jarenlange wetenschappelijke studies naar vitaliteit. Deze training helpt je om meer rust in je leven te creëren, je spanning en stress te verminderen en anders tegen de dingen aan te kijken. Je zult alerter worden op signalen die je krijgt als je uit evenwicht dreigt te raken. Met deze training kun je met de volgende 10 tips de eerste stappen zetten in de richting van een vitaal leven!

3 1: Kijk met een zachte blik naar de wereld Stel dat je een verhaal aan het vertellen bent aan iemand. Steeds als je een zin afmaakt, geeft die ander commentaar over wat er net verteld is. Om de paar woorden word je onderbroken door een reactie. Vermoeiend toch? Maar soms zijn we zelf die vermoeiende persoon in onze eigen gedachten. We zijn constant aan het oordelen over anderen of gebeurtenissen om ons heen. Deze oordelen zijn echte energie- verspillers en leiden ons af van wat er echt toe doet. Vooral oordelen die negatief zijn over anderen of jezelf in een slechter daglicht plaatsen, eisen veel energie op. Hoe zou het zijn als deze energie niet geblokkeerd zou zijn door oordelen? Het zal je dichter tot jezelf en tot je omgeving brengen, omdat je met een open blik de situatie instapt. : Loop eens door de stad en word je bewust van de oordelen die voorbijkomen in je hoofd. o Wat voor opmerkingen heb je over de rest van de wereld? o Zijn het energieverspillende oordelen? o Zijn er oordelen die jouw dagelijks functioneren negatief beïnvloeden? Probeer eens wat milder naar de mensen en de wereld om je heen te kijken. Wees ook mild voor jezelf. Stop met jezelf te vergelijken. Wees mild in je oordeel naar jezelf. 2: Ga bewust de dag door Tegenwoordig is men continu aan het werk waardoor de hersenen overdag geen tijd krijgen om alles te verwerken. Vaak lig je zelfs in bed nog de hele dag te overdenken, waardoor je onvoldoende nachtrust krijgt. Wanneer je echter jouw hersenen overdag de kans geeft om alle informatie te verwerken hoeft dit s nachts niet meer te gebeuren en kun je de rust pakken die je hersenen nodig hebben. Rustmomenten zorgen ervoor dat je kunt herstellen, voorkomen vermoeidheid en verhogen je prestaties. Rustmomenten hoeven niet per se heel lang te duren, vaak zijn korte pauzes genoeg om je batterij weer op te laden. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag korte pauzes inbouwt. Voorkom de vermoeidheid in plaats van de vermoeidheid te laat te compenseren. Als de vermoeidheid al is opgetreden zijn er langere pauzes nodig. Een andere mogelijkheid is om met anderen te praten over jouw zorgen zodat je deze al hebt verwerkt en hier niet later op de dag nog tegenaan loopt. Jezelf meer tijd geven om informatie te verwerken is al een eerste stap naar een vitaler leven.

4 A) Herken jij je in de volgende punten? Kan je moeilijk in slaap komen? Raak je snel vermoeid? Heb je minder eetlust? Heb je last van concentratieproblemen? Ben je vaak rusteloos? Ja Soms Nee B) Indien je 3 of meer van de vragen met Ja hebt beantwoord, betekent dit dat je waarschijnlijk te weinig rustmomenten neemt gedurende de dag. Loop een doordeweekse dag door en bedenk op welke momenten jij eventueel een rustmoment had kunnen inbouwen. Probeer dit rustmoment in het vervolg daadwerkelijk tijdens een doordeweekse dag in te plannen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het inplannen van één pauze van 5 minuten per uur.

5 3: Zorg voor prikkeling en stimulering Vermoeidheid treedt het snelst op in een eentonige taak en in een niet stimulerende omgeving. Met een optimale afwisseling van taken word je gestimuleerd om lang en intensief te kunnen werken. Al ben je nog zo moe van een bepaalde mentale activiteit, na een korte rust kun je een andere taak nog goed uitvoeren. Dit is vooral het geval als het karakter van de taak en de omgeving compleet anders zijn. Probeer jezelf door de dag heen te stimuleren door afwisselende taken uit te voeren. Door erachter te komen wat jou stimuleert en energie geeft kun je jezelf prikkelen om je vitaler te voelen. Wanneer je jezelf de hele dag mentaal hebt ingespannen kan er s avonds nog voldoende energie over zijn om je te storten op je hobby s of sociale contacten, als je je dag maar goed indeelt. Schrijf je dagelijkse dagindeling op. Merk je dat er veel eentonige taken opstaan en niet veel variatie is binnen je dagindeling, dan zijn hier een paar kleine variaties die je kunt toepassen op je dagindeling om je zo vitaler te voelen. o Bedenk welke activiteiten jou energie geven en ga na op welke manier je meer variatie kan creëren in je werk. Denk hierbij aan uitwisseling van projecten of samenwerking met collega s. Wees creatief! o Probeer de activiteiten die jou energie geven in te zetten, wanneer je het gevoel hebt in een sleur van taken terecht te komen. o Plan een wandeling in tijdens je lunchpauze. Wandelen is gezond en vermindert stress. Veel mensen wandelen om er even uit te zijn. Zo kun je ontspannen en even ontkomen aan de drukte van de dag. 4: Herken jouw stress- signalen Stress kan veel energie opeisen en daarmee je gevoel van vitaliteit in de weg staan. Je hebt vaak niet eens in de gaten dat je gestrest bent met het gevolg dat je jezelf structureel te veel belast. Als je lange tijd achter elkaar gespannen of gestrest bent, kan dit voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Door hier bewuster mee om te gaan, kan je deze negatieve gevolgen van stress verminderen.

6 Er vinden drie soorten reacties plaats wanneer we met een stressvolle situatie worden geconfronteerd, namelijk: o Gedachten: piekeren, niet kunnen focussen, steeds aan problemen denken o Gevoel: onprettig, onrustig, dreigend, angstig, geïrriteerd, huilerig, apathisch, machteloos gevoel o Lichaam: hoofdpijn, buikpijn, stijve nek- en rugspieren, misselijk, versnelde ademhaling Herken je deze punten? Op welke manier reageert jouw lichaam onder stress? Het kan goed zijn dat je achteraf beseft dat je deze momenten weleens meemaakt. Maar besef je dat ook op het moment zelf? Wanneer je deze signalen niet ter plekke herkent, ga je waarschijnlijk gewoon door met je dag met het gevolg dat je 's avonds uitgeput bent. Door stil te staan bij deze bovengenoemde kenmerken, kan je jouw stressreacties de volgende keer beter herkennen. Hierdoor voorkom je dat je jezelf voorbij rent, met het gevolg dat je jezelf vitaal kan gaan (of blijven) voelen. De eerst volgende keer als je stress ervaart kan je jezelf afvragen: o Gedachten: Wat ging er door je hoofd? o Gevoel: Wat voor gevoel had je daarbij? o Lichaam: Wat voor reactie gaf je lichaam? Neem nu het voornemen om de volgende keer direct na een heftige stressreactie niet door te lopen maar even rustig de tijd te nemen om jouw stressreacties te begrijpen en hier realistische en helpende gedachtes over te ontwikkelen. 5: Leer omgaan met je frustraties Heb je weleens het gevoel dat alles moet gaan zoals jij het wilt, zonder al te veel tegenslag of inspanning, gezien je anders het gevoel hebt dat je er niet tegen kan of dat het je niet gaat lukken? Dan is het heel goed mogelijk dat je te maken hebt met een lage frustratietolerantie. Je reageert dan snel emotioneel als iets tegenzit. Lasten en mogelijke tegenslagen groeien in je gedachtegang uit tot onoverkomelijke bezwaren. Deze lage frustratietolerantie zorgt er niet alleen voor dat je snel gefrustreerd raakt, maar ook dat je snel opgeeft. Een hoge frustratietolerantie is dus essentieel om gezond en effectief te kunnen functioneren.

7 Herken je dit bij jezelf? o Denk je in alles of niets- termen? o Concentreer jij je op je zwakke punten en negeer jij je sterke punten? o Kom je er weleens achter dat je te snel conclusies trekt? Zo ja, stel jezelf de volgende vragen: o Welke impact heeft deze manier van denken op jou? o Is er enige vorm van bewijs tegen je belemmerende gedachten? Tip: - Test je gedachtes regelmatig met behulp van de bovenstaande vragen. - Bedenk wat je tegen jezelf zou kunnen zeggen op het moment dat je last hebt van belemmerende gedachtes. 6: Erken wat je wilt veranderen Over negatieve gevoelens wordt vaak gedacht dat ze er niet mogen zijn. Men drukt regelmatig gevoelens van verdriet, boosheid, depressie of angst weg. Dit kost een hoop energie en kan op den duur leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Wanneer je jouw gevoelens niet toelaat, blijf je in hetzelfde patroon hangen en verlies je de keuzevrijheid om anders te reageren. Indien je je gevoel probeert te onderdrukken, blijft deze juist om aandacht vragen. Juist wanneer je jouw gevoelens toelaat en accepteert, kunnen ze in kracht afnemen. Het is het beste om je gevoelens toe te laten zonder dat je gebruik maakt van methodes om deze te onderdrukken. In plaats van de afwijzende reactie Dit wil ik niet voelen, dit moet weg zou een betere houding zijn: dit is in orde, het hoort bij mij en deze situatie. Laat het me maar ervaren. De energie die je eerst gebruikte om de gevoelens te onderdrukken kan je nu inzetten voor een stappenplan om je beter te gaan voelen. Richt je aandacht volledig op je ademhaling, probeer rust te vinden in deze regelmatigheid, ga vervolgens met je aandacht naar je gevoelens. Stel je open voor wat je voelt, geef het een naam en laat het bestaan. Wat voel je precies en waar in je lichaam bevinden deze emoties zich? Besef dat er continue (afleidende) gedachten of oordelen kunnen opkomen; onderzoek kort of deze gedachten iets in je lichaam teweeg brengen. Accepteer deze gevoelens van je lichaam en accepteer de situatie zoals deze nu is. Gevoel mag gevoeld worden!

8 7: Ken je maximale capaciteit Op je werk, in de stad of in de supermarkt. Overal waar je bent, komt er ontzettend veel informatie op je af. Er is energie nodig om die informatie te verwerken. Gelukkig doen onze hersenen nuttig en energiebesparend werk door de belangrijkste signalen uit deze massa te selecteren en te ordenen. Echter je hersenen kunnen niet alles aan en hebben een maximale capaciteit. Je brein kan namelijk ongeveer zeven taken tegelijk verwerken dus wanneer je meer dan zeven taken tegelijk doet raakt je brein in verwarring. Je ziet dan door de bomen het bos niet meer. Probeer daarom realistische eisen te stellen en plan je taken zo dat je niet teveel dingen tegelijk doet. Als je een grote taak moet doen, deel deze dan op in kleine stappen anders wordt je geheugen te veel belast. Het is van belang dat je doelen opstelt waarbij de kans van slagen redelijk is en je voldoende uitdaging hebt. Op deze manier levert de taak je zowel een optimale ervaring als een gevoel van tevredenheid op. Schrijf de taken op waar je vandaag of morgen mee bezig bent of moet zijn. Schrijf de taken met de hoogste prioriteit bovenaan. Wanneer je er achter komt dat dit meer dan 7 taken zijn moet je voor jezelf nagaan welke taken het minste prioriteit hebben. Deze kun je dan uitstellen naar later zodat de 7 taken met de hoogste prioriteit goed afgerond kunnen worden en jij je vitaler kunt voelen. Bovendien zorgt het opschrijven van deze taken naar mate van prioriteit dat je meer rust krijgt in je planning omdat je de taken helder hebt voor jezelf. Je weet waar je mee aan de slag moet en maakt je dus minder zorgen over de andere taken. 8: Goed voorbereid zijn is het halve werk Ga je weleens nieuwe situaties uit de weg? Heb je weleens het gevoel dat de taak waaraan je wilt beginnen op je af komt? Een nieuwe grote opdracht kan beangstigend zijn. Het kan fijn zijn om inzicht te krijgen in zo n opdracht zodat de drempel lager wordt om te beginnen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Voorbereiding kan je een heel stuk op weg helpen om een realistisch beeld te krijgen van de omvang van de taak. Deze lijkt namelijk soms groter en complexer dan deze in werkelijkheid is. Bovendien vermindert voorbereiding de mate van stress en begin je hierdoor rustiger aan de opdracht. Doordat je het gevoel hebt controle te hebben over de taak die gaat komen, ga je er meer zelfverzekerd mee aan de slag. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wanneer je goed voorbereid bent, je van spanning nog beter gaat presteren. Wanneer je slecht voorbereid bent, ga je echter nog slechter presteren.

9 Hoe kan je je dan voorbereiden op zo n belangrijke uitdaging? o Zet voor jezelf een strategie uit en stel een planning op die helder weergeeft hoe taken worden uitgevoerd en in welke volgorde. Waar kan speciaal rekening mee gehouden worden? o Probeer je ook emotioneel voor te bereiden wanneer een taak veel van je gaat eisen. Probeer jezelf voor te stellen wat er gaat gebeuren en hoe je daarop zal gaan reageren. Wanneer je onvoldoende gemotiveerd bent en niet genoeg betrokken bent bij de situatie, is het vrijwel onmogelijk jezelf voor een veeleisende taak in te zetten. o Zorg voor een uitgeruste fysieke conditie. Je kan geen mentale topprestatie leveren, als de toestand van je lichaam niet goed is. 9: Zie in wanneer je de lat te hoog legt voor jezelf Wanneer regelmatig gedachten door je heen gaan als Ik moet dit als beste afleveren, want anders faal ik of Ik moet beter kunnen dan dit kan dit een continu gevoel van ontevredenheid over jezelf geven. Het gevoel van het kan altijd meer en altijd beter kan eveneens leiden tot langdurige stress, onrust en een negatief zelfbeeld. Met deze gedachten in je achterhoofd ben je bezig je prestaties af te leveren richting een 9 of 10 terwijl die 7 of 8 ook goed zou zijn. Sterker zelfs: op het moment dat je je werk aflevert met een 9 of 10 merken anderen dit verschil qua prestatie nauwelijks. Op deze manier verlies je veel tijd. Het zou daarom relevanter zijn te kijken naar de punten die je goed hebt afgeleverd. Liever een 8 dan een 10 voor efficiënte productiviteit. Zo heb je ook nog tijd over voor de zaken die er echt toe doen. De lat voor jezelf zo hoog leggen is daarom op langere termijn een killer voor je gezond functioneren en welzijn. Aan de andere kant is het laten varen van al je gedrevenheid eveneens niet bevorderlijk voor jouw effectief functioneren. Het is dus de kunst een balans te vinden tussen het laten varen van je gedrevenheid en de lat te hoog leggen. Maar wat is hier de formule voor? Wanneer je regelmatig hoge eisen stelt aan jezelf, kan dit efficiënt werken belemmeren. Deze opdracht kan je hierover meer inzicht geven. Ga voor jezelf na: o Wat is de reden dat je aan deze hoge verwachtingen zou moeten voldoen? o Wat is het ergste dat kan gebeuren, wanneer je niet aan je gestelde eisen voldoet? o Wat zou jij tegen een vriendin/vriend zeggen die deze eisen aan zichzelf zou stellen?

10 10: Blijf dicht bij jezelf De wereld zit vol verwachtingen. Dit kunnen verwachtingen zijn van jouw ouders, vrienden, familie of vanuit de maatschappij. Soms is het moeilijk om te kiezen voor iets wat bij jou past, omdat je beïnvloed wordt door de verwachtingen die anderen over jou hebben. Het kost veel energie en moeite om activiteiten die anderen van jou verwachten uit te voeren wanneer je een innerlijke weerstand ervaart. Je kan veel energie verliezen door een rol te spelen en niet jezelf te zijn. Daarentegen kan je juist energie winnen wanneer je voor activiteiten kiest die dicht bij jouw interesses liggen. Op deze manier hoef je minder aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen. Jij hebt een unieke toevoeging in deze wereld, het is daarom waardevol deze te benutten. Durf voor jezelf te kiezen. Daar wordt iedereen uiteindelijk het gelukkigst van! Aan welke verwachtingen van mensen om je heen wil je niet meer voldoen? Schrijf op welke verwachtingen er bestaan over jou. Schrijf op wat je echt wilt, zodat je een idee krijgt wat het verschil daartussen is. Op deze manier kan je beter kiezen voor je eigen pad. Succes! Met bovenstaande opdracht ben je aan het einde gekomen van de vitaliteitstraining. We hopen dat het je geïnspireerd heeft tot het toepassen van meer vitaliteit in je leven. Een hele fijne verjaardag namens GORTcoaching gewenst! gortcoaching.nl kvk

11 Ps. Nog niet genoeg gekregen van onze training? Bij deze dan de allerlaatste opdracht die je inzicht kan geven in de huidige en gewenste aandacht naar levensgebieden. Bonusopdracht: Balans in je leven Het levenswiel kan helder aangeven waar je aandacht nu heengaat en wat voor jou de gewenste verdeling is van je aandacht. Wanneer er een verandering plaatsvindt binnen een van de levensgebieden heeft dit altijd invloed op de mate van tevredenheid op de andere gebieden. Om vitaal in het leven te staan is het dus van belang deze gebieden in balans te houden. Ga in het wiel na: o Welke levensgebieden krijgen nu veel aandacht? Zet een streep in elk gebied om aan te geven hoeveel aandacht (tot welke hoogte in de punt) het krijgt in het levenswiel. o Welke levensgebieden zouden meer/minder aandacht mogen krijgen? Zet met een andere kleur een streep in het gebied om aan te geven hoeveel aandacht je eraan zou willen besteden.

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen

Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Kenmerken van werkstress en werkplezier en tips en handreikingen Ten aanzien van de kenmerken van de gevolgen van werkstress werkplezier wordt een viertal categorieën onderscheiden, t.w. 1. emotionele

Nadere informatie

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld:

Hoe je je voelt. hoofdstuk 10. Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: hoofdstuk 10 Hoe je je voelt Het zal je wel opgevallen zijn dat je op een dag een heleboel verschillende gevoelens hebt. Je kunt bijvoorbeeld: zenuwachtig wakker worden omdat je naar school moet, vrolijk

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht:

Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten. Algemeen. Overzicht: Oefeningen om om te gaan met moeilijke momenten Algemeen In dit document vind je een overzicht terug van oefeningen die je kan doen om de psychologische vaardigheden te versterken en de deelnemers te ondersteunen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners

Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Behandeling chronische pijn en vermoeidheid bij tieners Afdeling revalidatie mca.nl Inhoudsopgave Wat is chronische pijn en vermoeidheid? 3 Chronische pijn en vermoeidheid bij tieners 4 Rustig aan of toch

Nadere informatie

7Omgaan met faalangst

7Omgaan met faalangst DC 7Omgaan met faalangst 1 Inleiding Faalangst kan jouw leerprestaties behoorlijk in de weg staan. In dit thema lees je iets over de oorzaken van faalangst en geven we je tips om ermee om te gaan. De inhoud

Nadere informatie

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl

Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken. coaching en energetische therapie. www.pranakompas.nl Nieuwsbrief 2015-3: Een nieuw jaar nieuwe kansen en 9 tips die je helpen je doelen te bereiken coaching en energetische therapie www.pranakompas.nl Een nieuw jaar nieuwe kansen! 9 Tips die je helpen je

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Beter omgaan met STRESS. E-book

Beter omgaan met STRESS. E-book Beter omgaan met STRESS E-book In het kort - - - - - X 1. Bij stress helpt het om op een rij te zetten wat bij u spanning geeft en wat u juist energie geeft. 2. Praat er met iemand over die u vertrouwt.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out

Online Psychologische Hulp Overspanning & Burn-out Online Psychologische Hulp 2 Therapieland 3 Therapieland Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Overspanning & Burn-out van Therapieland. Je krijgt uitleg

Nadere informatie

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen?

Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? Chronische pijn, wat kunt u zelf doen? CHRONISCHE PIJN, WAT KUNT U ZELF DOEN U heeft chronisch pijn. Chronische pijn is pijn die langer bestaat dan drie tot zes maanden, die (afhankelijk van het soort

Nadere informatie

BURN- OUT RISICO CHECK

BURN- OUT RISICO CHECK BURN- OUT RISICO CHECK Vul onderstaande vragenlijst in door ja of nee aan te kruisen. VRAAG JA NEE 1 Nemen jij en je gezin s ochtends rustig de tijd om op te staan en goed te ontbijten? 2 Zie je vaak tegen

Nadere informatie

HEADS LARGER THAN HANDS

HEADS LARGER THAN HANDS HEADS LARGER THAN HANDS Op zoek naar meer balans Drs. Annemarije Struik Psycholoog HOE ZIT HET MET JOU?? Quotes uit de praktijk Ik vind het allemaal zo leuk Ik geef dingen niet graag uit handen Als ik

Nadere informatie

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel.

Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Goed in je vel zitten Vandaag: 1) Wat is geestelijk gezond? 2) Fit in je Hoofd en 10 positieve stappen 3) Slot en doel 1) Wat is geestelijk gezond? Wie zich mentaal goed

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan

Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan Kwaliteit van leven Een hulpmiddel bij de voorbereiding van een zorgplan De zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking moet erop gericht zijn dat de persoon een optimale kwaliteit

Nadere informatie

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben.

Bewustwording dag 1 Ik aanvaard mezelf zoals ik nu ben. Het meditatieprogramma duurt veertig dagen en bestaat uit tien affirmaties. Het is fijn om gedurende dit programma een dagboek bij te houden om je bewustwordingen en ervaring op schrijven. Elke dag spreek

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Terrorisme en dan verder

Terrorisme en dan verder Terrorisme en dan verder Hoe kunt u omgaan met de gevolgen van een aanslag? - Ga zo veel mogelijk door met uw normale dagelijkse activiteiten. Dat geeft u het gevoel dat u de baas bent over de situatie.

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS

WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS WERKSTRESSOREN ENERGIEBRONNEN BALANS 2 ENERGIEBRONNEN 3 Inleiding 1 Feedback 2 Waardering 3 Positief gedrag 4 Een fijne werkplek 5 Pauzes nemen 6 4 GEDRAG 1 INLEIDING Je hebt een drukke baan en natuurlijk

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig?

Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Wie ben ik? krantenkoppen Wat is het verschil tussen geluk hebben en gelukkig zijn? Hoe voelt het om gelukkig te zijn? Wat maakt jou gelukkig? Sonja Lyubormirsky definieert geluk als de ervaring van vreugde,

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

een dierbare verliezen

een dierbare verliezen een dierbare verliezen een dierbare verliezen U heeft kort geleden iemand verloren. Dat kan heel verwarrend zijn. Vaak is het moeilijk te accepteren dat iemand er niet meer is. Soms is het verdriet of

Nadere informatie

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen

Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Na de opname Intensive Care/High Care voor Kinderen Beste ouders en/of verzorgers, Inmiddels ligt de opname van uw kind op de Intensive Care achter u en bent u weer thuis, op de verpleegafdeling of in

Nadere informatie

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende?

E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? E-learning: Hoe krijgen ze me zo gek als leidinggevende? Module 3/9 1 Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan?

Nadere informatie

Voormeting kandidaat

Voormeting kandidaat K1 Voormeting kandidaat Beste kandidaat, Het CBR is aan het onderzoeken of het nieuwe faalangstexamen voldoet aan de verwachtingen en aan de eisen van de minister van Verkeer en Waterstaat. Dit onderzoek

Nadere informatie

Ursula Walravens Inge Klijs. Ergotherapeuten ParkinsonNet Roosendaal en Bergen Op Zoom

Ursula Walravens Inge Klijs. Ergotherapeuten ParkinsonNet Roosendaal en Bergen Op Zoom Ursula Walravens Inge Klijs Ergotherapeuten ParkinsonNet Roosendaal en Bergen Op Zoom ! Ergotherapie biedt de cliënt mogelijkheden dagelijkse activiteiten op optimale wijze uit te voeren, in de eigen omgeving.

Nadere informatie

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training

Training: Mindfulness. 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Training: Mindfulness 22 september 2015 NOG 1 PLEK! 23 september 2015 NOG PLEK! 1 december 2015 start extra training Waarom? Leven in deze hectische tijd vraagt veel van ons dat maakt dat we ons vaak uitgeput

Nadere informatie

EEN DIERBARE VERLIEZEN

EEN DIERBARE VERLIEZEN EEN DIERBARE VERLIEZEN 994 Inleiding Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt zorgen. U heeft kort

Nadere informatie

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015!

Hieronder vind je informatie over de mindfulness trainingen die starten op 23 september en 1 december 2015! Agenda 2015 SEPTEMBER 22 september Start training: Mindfulness VOL! 23 september Start training: Mindfulness NOG 2 PLAATSEN! DECEMBER 1 december start extra training: Mindfulness In de onderstaande pagina

Nadere informatie

Vermoeidheid bij MPD

Vermoeidheid bij MPD Vermoeidheid bij MPD Landelijke contactmiddag MPD Stichting, 10-10-2009 -van Wijlen Psycho-oncologisch therapeut Centrum Amarant Toon Hermans Huis Amersfoort Welke verschijnselen? Gevoelens van totale

Nadere informatie

BIJLAGE. Slapeloosheid

BIJLAGE. Slapeloosheid BIJLAGE B Slapeloosheid Een van de vervelendste gevolgen van een angststoornis - en van de depressie die daar vaak mee samenhangt - is slapeloosheid. Sommige mensen hebben moeite met in slaap vallen (inslaapstoornis;

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens

Eerst je eigen toekomst bedenken, voordat je samen een toekomst bedenkt. Aantrekkelijk voelen Pak je echte wens Trainen en coachen Psycholoog Mirella Brok Skype Tilburg Made Den Bosch psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 KvK 51743256 Lid Nederlandse Beroepvereniging voor Toegepaste Psychologie Opwarmoefening

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie?

Denk jij dat je. vastloopt tijdens. je studie? Denk jij dat je vastloopt tijdens je studie? Soms loopt het leven niet zoals jij zou willen. Misschien ben je somber, twijfel je erover wie je bent, loopt het niet zo met contacten of worstel je met je

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

DE BURN-OUT SPECIALIST

DE BURN-OUT SPECIALIST DE BURN-OUT SPECIALIST Naar de wortels van het probleem voor een snel en duurzaam herstel BROCHURE bestemd voor MEDEWERKERS MET EEN BURN-OUT De Burn-out Specialist Marne 55-1186 PC AMSTELVEEN E. info@deburnoutspecialist.nl

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte

Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte Vermoeidheid na een beroerte Adviezen na een beroerte Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Tijdens of na de opname in het ziekenhuis kunt u merken dat u last heeft

Nadere informatie

MODULE #7 CORE PURPOSE

MODULE #7 CORE PURPOSE MODULE #7 CORE PURPOSE Welkom bij het 90 dagen mindset coachings programma. Dit programma heeft de potentie om jouw leven compleet te veranderen de komende 90 dagen. Daarin is het belangrijk dat je de

Nadere informatie

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap

Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Leermodule 8: Terugblik op zelfleiderschap Zelfleiderschap is dat je jezelf aanstuurt. Je doet wat jij belangrijk, waardevol, leuk of interessant vindt. Je kiest je eigen weg en je zorgt goed voor jezelf.

Nadere informatie

Online Psychologische Hulp Depressie

Online Psychologische Hulp Depressie Online Psychologische Hulp Depressie 2 Online Psychologische Hulp In deze brochure maak je kennis met de online behandeling Depressie van. Je krijgt uitleg over wat een depressie is en hoe jou kan helpen

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

Faalangst. Informatie en tips voor ouders en verzorgers

Faalangst. Informatie en tips voor ouders en verzorgers Faalangst Informatie en tips voor ouders en verzorgers Wat is faalangst? Faalangst is angst die optreedt in situaties waarin er bepaalde prestaties van uw kind worden verlangd. Het is de angst om niet

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Rapport Duurzame Inzetbaarheid

Rapport Duurzame Inzetbaarheid Rapport Duurzame Inzetbaarheid Naam Adviseur Piet Pieterse Reinier van der Hel Datum 31-08-2015 Inleiding Duurzame inzetbaarheid is talenten optimaal benutten, gezond en met plezier werken, nu en in de

Nadere informatie

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training

AGRESSIE EN WEERBAARHEID. Overzicht Elementen Training AGRESSIE EN WEERBAARHEID Overzicht Elementen Training Voorwoord Hier is een overzicht van Agressie en Weerbaarheid Wat leuk dat je interesse hebt in onze training Agressie en Weerbaarheid! In deze training

Nadere informatie

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten.

Deze gevoelens en emoties blijven bestaan totdat jij er aan toe bent om ze te uiten. Ik wil EmoKnallen. Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met jongeren en volwassenen. Benodigdheden: een sjoelbak en sjoelschijven. Te spelen op school, in jongeren en opvangcentra, in het gezin, bij

Nadere informatie

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan.

<prikkelaar toevoegen> Compaen pakt aan. Compaen pakt aan. Ik weet hoe ik jou kan bereiken Versterk je leerkracht: Hoe bereik ik de kinderen in mijn klas? 19 maart 2014 Jelte van der Kooi trainer/ adviseur schoolbegeleider

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Huiswerk week 5. Formele oefeningen

Huiswerk week 5. Formele oefeningen Huiswerk week 5 Formele oefeningen 1. Dagelijks ca. 45 minuten oefenen. De ene dag de zit- of loopmeditatie en de andere dag de staande yoga-oefeningen. Meditatie betekent oefenen met de zijnmodus. Toelaten

Nadere informatie

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten

Susanne Hühn. Het innerlijke kind. angst loslaten Susanne Hühn Het innerlijke kind angst loslaten Inhoud Inleiding 7 Hoe ontstaat angst? 11 Wegen uit de angst 19 Het bange innerlijke kind leren kennen 35 Meditatie Het bange innerlijke kind leren kennen

Nadere informatie

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen

Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Beste webbezoeker, Op basis van onderstaande items kan je nagaan welke toegevoegde waarde de trainingen Selfcoaching for business Selfcoaching voor privé gebruik Slaapschool voor jou kunnen hebben. Per

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 verschillende gebieden. Met deze vragenlijst krijg je inzicht

Nadere informatie

Stress & Burn Out. ubeon Academy

Stress & Burn Out. ubeon Academy Stress & Burn Out ubeon Academy Programma Stress & Burn Out, twee thema s die tot voor kort taboe waren in vele werkomgevingen, vragen vandaag de dag extra aandacht. Naast opleidingen gericht op individuele

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Denkt u. vast te lopen. in uw werk?

Denkt u. vast te lopen. in uw werk? Denkt u vast te lopen in uw werk? Het leven kan veel van u vragen. Soms misschien teveel. Zeker als u langdurig onder druk staat of een tegenslag te verwerken krijgt. U heeft bijvoorbeeld al lange tijd

Nadere informatie

Onderzoek je energiebalans*

Onderzoek je energiebalans* Onderzoek je energiebalans* Om je gevoel van stress aan te pakken, is het van belang dat je eerst ziet hoe je energiebalans er uit ziet op 5 gebieden: Lichamelijk, mentaal, emotioneel, werk en privé. Het

Nadere informatie

Stressloos leren.

Stressloos leren. Stressloos leren Wat gaan we doen? Stress Vecht en vlucht reactie Herkennen van stress, het verloop, herstel Oorzaken van veel STRESS Hersenen en STRESS Optimaal leren: talentontwikkelingsmodel leren

Nadere informatie

Psychomotorische Therapie

Psychomotorische Therapie Expertisecentrum Psychomotorische Therapie 2 Psychomotorische Therapie (PMT) Voor wie Psychomotorische Therapie (PMT) is een behandelvorm voor mensen met psychische klachten of psychosociale problemen.

Nadere informatie

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM

EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM EUROPESE DAG VAN DE BEROERTE VAN HARTE WELKOM Programma Welkomstwoord door Anja van Enckevort, ketenregisseur Film: CVA-keten Noord-Limburg Vermoeidheid na CVA door Anja Kuperus, geriatriefysiotherapeut

Nadere informatie

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018

Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten. Joyce Vermeer 21 September 2018 Geen energie, moe, ernstig vermoeid, uitgeput Bij (ex) oncologische patienten Joyce Vermeer 21 September 2018 Oefening Ga eens met je blik naar binnen Let op de beweging van je adem. Hoe is het eigenlijk

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost

Deel 12/12. Ontdek die ene aanpak waarmee je al je problemen oplost Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer

Preventie van werkdruk in de bouwsector. Werknemer Preventie van werkdruk in de bouwsector Werknemer Inhoud Wat is werkdruk/stress? Welke factoren bevorderen stress op het werk? Hoe herken ik stress-symptomen bij mezelf? Signalen van een te hoge werkdruk

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel

Onderzoek Stress. 5 Juni 2014. Over het 1V Jongerenpanel Onderzoek Stress 5 Juni 2014 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 20 mei tot en met 5 juni 2014 in samenwerking met 7Days, deden 2.415 jongeren mee. Hiervan zijn er 949 scholier en

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. Whatever comes. Let it come. Whatever stays. Let it stay. Whatever goes. Let it go YOGA LIFESTYLE FEBRUARI 2017 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf Ga mee op reis in dit avontuur van zelfontwikkeling en persoonlijke groei!

Nadere informatie

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer

Stress uit de bouw. Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress. Informatie voor de werknemer Stress uit de bouw Maak als UTA-werknemer gebruik van gratis advies en begeleiding bij de aanpak van stress Informatie voor de werknemer In de bouw wordt hard gewerkt, geen project verloopt hetzelfde.

Nadere informatie

Leeratelier: Stress. Hoe kan ik hiermee omgaan?

Leeratelier: Stress. Hoe kan ik hiermee omgaan? Leeratelier: Stress Hoe kan ik hiermee omgaan? Doe de stress-test! Wat is stress? Hoe (examen)stress voorkomen en ermee omgaan? < 7: Ook jij hebt af en toe last van zenuwen tijdens de examenperiode, maar

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Deel 10/12. Angst is de motor van ineffectief gedrag. ecourse; Moeiteloos leren leidinggeven

Deel 10/12. Angst is de motor van ineffectief gedrag. ecourse; Moeiteloos leren leidinggeven Beantwoord eerst de volgende vragen: 1. Welke inzichten heb je gekregen n.a.v. het vorige deel en de oefeningen die je hebt gedaan? 2. Wat heb je er in de praktijk mee gedaan? 3. Wat was het effect op

Nadere informatie

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld

Werkbeleving 21 maart Bea Voorbeeld Werkbeleving 21 maart 2018 Bea Voorbeeld Hoe beleef je je werk? De meeste mensen functioneren het best en beleven het meeste plezier aan hun werk wanneer er evenwicht is tussen de eisen die aan hen gesteld

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

Stressloos leren.

Stressloos leren. Stressloos leren Wat gaan we doen? Stress Vecht en vlucht reactie Herkennen van stress, het verloop, herstel Oorzaken van veel STRESS Optimaal leren: talentontwikkelingsmodel leren vanuit je hart Hartkracht

Nadere informatie

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness?

Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness? Wellness Ontwikkelings Activiteit Assertief zijn Hoe deze techniek je leven kan verbeteren Voordelen Meer zelfvertrouwen Meer geloof in je eigen kunnen Eerder nee durven te zeggen Vermindering van Weinig

Nadere informatie

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering.

Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. Bij SNAP leren we ouders en kinderen vaardigheden om problemen op te lossen en meer zelfcontrole te ontwikkelen. Deze folder legt uit hoe je SNAP kan gebruiken voor een blijvende verandering. SNAP (STOP

Nadere informatie

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT

INZETBAARHEIDS ASSESSMENT INZETBAARHEIDS ASSESSMENT Hoe werkt dat? INSTRUCTIE: Vragenlijst: Dit is een vragenlijst die is gemaakt om een beeld te krijgen van je inzetbaarheid. Het is hierom belangrijk dat je de vragenlijst zo eerlijk

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg

6.2.1 Dealen met afleiding onderweg Stap 6: Deel 2 6.2.1 Dealen met afleiding onderweg In het tweede deel van jullie experiment ga je verder met het ondernemen van ACTies die je met de anderen hebt afgesproken te doen. Daarnaast krijg je

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les twee Welkom bij les twee van deze e-cursus waarin we je willen laten zien hoe je groter kunt worden zodat je problemen

Nadere informatie

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek

Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Uw kind tijdens/na het ziekenhuisbezoek Reacties tijdens een ziekenhuisopname Kinderen kunnen op verschillende manieren reageren op hun ziekenhuisopname. Een opname is altijd een ingrijpende gebeurtenis.

Nadere informatie