gortcoaching.nl kvk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "info@gortcoaching.nl gortcoaching.nl kvk 62827839"

Transcriptie

1 Vitaliteitstraining

2 Iedereen wil zich vitaal voelen. Geen last van belemmerende gedachten, in balans zijn en genoeg levensenergie om te stralen: zowel op werk- als privé- gebied. Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Als verjaardagscadeau willen wij je een stuk op weg helpen, zodat jij je vitaliteit naar een hoger niveau kan tillen! Vitaliteit stamt af van het Latijnse woord vita, oftewel leven. Een andere benaming voor vitaliteit is dan ook levenskracht of levensenergie. Vitaliteit zit niet alleen geworteld in de mens. Bomen kunnen namelijk door middel van vitaliteit herstellen van aanslagen die op hen zijn gepleegd. Na het afhakken van veel wortels zal de boom conditievermindering laten zien. Een vitale boom kan hiervan herstellen en weer opbloeien, terwijl een niet- vitale boom achteruit zal blijven gaan. Het effect van vitaliteit op je leven reikt verder dan je denkt. Vitaliteit is namelijk een even grote succesfactor als kennis, methoden en technieken en heeft een positieve invloed op je productiviteit en prestaties. Wanneer je je vitaal voelt zul je beter in staat zijn de juiste keuzes te maken, op een goede manier met dilemma s om te gaan en creatief te zijn. Het enthousiasme dat je hierbij uitstraalt zal aanstekelijk en motiverend werken voor de mensen om jou heen. In deze training krijg je tips aangereikt gebaseerd op jarenlange wetenschappelijke studies naar vitaliteit. Deze training helpt je om meer rust in je leven te creëren, je spanning en stress te verminderen en anders tegen de dingen aan te kijken. Je zult alerter worden op signalen die je krijgt als je uit evenwicht dreigt te raken. Met deze training kun je met de volgende 10 tips de eerste stappen zetten in de richting van een vitaal leven!

3 1: Kijk met een zachte blik naar de wereld Stel dat je een verhaal aan het vertellen bent aan iemand. Steeds als je een zin afmaakt, geeft die ander commentaar over wat er net verteld is. Om de paar woorden word je onderbroken door een reactie. Vermoeiend toch? Maar soms zijn we zelf die vermoeiende persoon in onze eigen gedachten. We zijn constant aan het oordelen over anderen of gebeurtenissen om ons heen. Deze oordelen zijn echte energie- verspillers en leiden ons af van wat er echt toe doet. Vooral oordelen die negatief zijn over anderen of jezelf in een slechter daglicht plaatsen, eisen veel energie op. Hoe zou het zijn als deze energie niet geblokkeerd zou zijn door oordelen? Het zal je dichter tot jezelf en tot je omgeving brengen, omdat je met een open blik de situatie instapt. : Loop eens door de stad en word je bewust van de oordelen die voorbijkomen in je hoofd. o Wat voor opmerkingen heb je over de rest van de wereld? o Zijn het energieverspillende oordelen? o Zijn er oordelen die jouw dagelijks functioneren negatief beïnvloeden? Probeer eens wat milder naar de mensen en de wereld om je heen te kijken. Wees ook mild voor jezelf. Stop met jezelf te vergelijken. Wees mild in je oordeel naar jezelf. 2: Ga bewust de dag door Tegenwoordig is men continu aan het werk waardoor de hersenen overdag geen tijd krijgen om alles te verwerken. Vaak lig je zelfs in bed nog de hele dag te overdenken, waardoor je onvoldoende nachtrust krijgt. Wanneer je echter jouw hersenen overdag de kans geeft om alle informatie te verwerken hoeft dit s nachts niet meer te gebeuren en kun je de rust pakken die je hersenen nodig hebben. Rustmomenten zorgen ervoor dat je kunt herstellen, voorkomen vermoeidheid en verhogen je prestaties. Rustmomenten hoeven niet per se heel lang te duren, vaak zijn korte pauzes genoeg om je batterij weer op te laden. Zorg er dus voor dat je gedurende de dag korte pauzes inbouwt. Voorkom de vermoeidheid in plaats van de vermoeidheid te laat te compenseren. Als de vermoeidheid al is opgetreden zijn er langere pauzes nodig. Een andere mogelijkheid is om met anderen te praten over jouw zorgen zodat je deze al hebt verwerkt en hier niet later op de dag nog tegenaan loopt. Jezelf meer tijd geven om informatie te verwerken is al een eerste stap naar een vitaler leven.

4 A) Herken jij je in de volgende punten? Kan je moeilijk in slaap komen? Raak je snel vermoeid? Heb je minder eetlust? Heb je last van concentratieproblemen? Ben je vaak rusteloos? Ja Soms Nee B) Indien je 3 of meer van de vragen met Ja hebt beantwoord, betekent dit dat je waarschijnlijk te weinig rustmomenten neemt gedurende de dag. Loop een doordeweekse dag door en bedenk op welke momenten jij eventueel een rustmoment had kunnen inbouwen. Probeer dit rustmoment in het vervolg daadwerkelijk tijdens een doordeweekse dag in te plannen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het inplannen van één pauze van 5 minuten per uur.

5 3: Zorg voor prikkeling en stimulering Vermoeidheid treedt het snelst op in een eentonige taak en in een niet stimulerende omgeving. Met een optimale afwisseling van taken word je gestimuleerd om lang en intensief te kunnen werken. Al ben je nog zo moe van een bepaalde mentale activiteit, na een korte rust kun je een andere taak nog goed uitvoeren. Dit is vooral het geval als het karakter van de taak en de omgeving compleet anders zijn. Probeer jezelf door de dag heen te stimuleren door afwisselende taken uit te voeren. Door erachter te komen wat jou stimuleert en energie geeft kun je jezelf prikkelen om je vitaler te voelen. Wanneer je jezelf de hele dag mentaal hebt ingespannen kan er s avonds nog voldoende energie over zijn om je te storten op je hobby s of sociale contacten, als je je dag maar goed indeelt. Schrijf je dagelijkse dagindeling op. Merk je dat er veel eentonige taken opstaan en niet veel variatie is binnen je dagindeling, dan zijn hier een paar kleine variaties die je kunt toepassen op je dagindeling om je zo vitaler te voelen. o Bedenk welke activiteiten jou energie geven en ga na op welke manier je meer variatie kan creëren in je werk. Denk hierbij aan uitwisseling van projecten of samenwerking met collega s. Wees creatief! o Probeer de activiteiten die jou energie geven in te zetten, wanneer je het gevoel hebt in een sleur van taken terecht te komen. o Plan een wandeling in tijdens je lunchpauze. Wandelen is gezond en vermindert stress. Veel mensen wandelen om er even uit te zijn. Zo kun je ontspannen en even ontkomen aan de drukte van de dag. 4: Herken jouw stress- signalen Stress kan veel energie opeisen en daarmee je gevoel van vitaliteit in de weg staan. Je hebt vaak niet eens in de gaten dat je gestrest bent met het gevolg dat je jezelf structureel te veel belast. Als je lange tijd achter elkaar gespannen of gestrest bent, kan dit voor serieuze gezondheidsproblemen zorgen. Door hier bewuster mee om te gaan, kan je deze negatieve gevolgen van stress verminderen.

6 Er vinden drie soorten reacties plaats wanneer we met een stressvolle situatie worden geconfronteerd, namelijk: o Gedachten: piekeren, niet kunnen focussen, steeds aan problemen denken o Gevoel: onprettig, onrustig, dreigend, angstig, geïrriteerd, huilerig, apathisch, machteloos gevoel o Lichaam: hoofdpijn, buikpijn, stijve nek- en rugspieren, misselijk, versnelde ademhaling Herken je deze punten? Op welke manier reageert jouw lichaam onder stress? Het kan goed zijn dat je achteraf beseft dat je deze momenten weleens meemaakt. Maar besef je dat ook op het moment zelf? Wanneer je deze signalen niet ter plekke herkent, ga je waarschijnlijk gewoon door met je dag met het gevolg dat je 's avonds uitgeput bent. Door stil te staan bij deze bovengenoemde kenmerken, kan je jouw stressreacties de volgende keer beter herkennen. Hierdoor voorkom je dat je jezelf voorbij rent, met het gevolg dat je jezelf vitaal kan gaan (of blijven) voelen. De eerst volgende keer als je stress ervaart kan je jezelf afvragen: o Gedachten: Wat ging er door je hoofd? o Gevoel: Wat voor gevoel had je daarbij? o Lichaam: Wat voor reactie gaf je lichaam? Neem nu het voornemen om de volgende keer direct na een heftige stressreactie niet door te lopen maar even rustig de tijd te nemen om jouw stressreacties te begrijpen en hier realistische en helpende gedachtes over te ontwikkelen. 5: Leer omgaan met je frustraties Heb je weleens het gevoel dat alles moet gaan zoals jij het wilt, zonder al te veel tegenslag of inspanning, gezien je anders het gevoel hebt dat je er niet tegen kan of dat het je niet gaat lukken? Dan is het heel goed mogelijk dat je te maken hebt met een lage frustratietolerantie. Je reageert dan snel emotioneel als iets tegenzit. Lasten en mogelijke tegenslagen groeien in je gedachtegang uit tot onoverkomelijke bezwaren. Deze lage frustratietolerantie zorgt er niet alleen voor dat je snel gefrustreerd raakt, maar ook dat je snel opgeeft. Een hoge frustratietolerantie is dus essentieel om gezond en effectief te kunnen functioneren.

7 Herken je dit bij jezelf? o Denk je in alles of niets- termen? o Concentreer jij je op je zwakke punten en negeer jij je sterke punten? o Kom je er weleens achter dat je te snel conclusies trekt? Zo ja, stel jezelf de volgende vragen: o Welke impact heeft deze manier van denken op jou? o Is er enige vorm van bewijs tegen je belemmerende gedachten? Tip: - Test je gedachtes regelmatig met behulp van de bovenstaande vragen. - Bedenk wat je tegen jezelf zou kunnen zeggen op het moment dat je last hebt van belemmerende gedachtes. 6: Erken wat je wilt veranderen Over negatieve gevoelens wordt vaak gedacht dat ze er niet mogen zijn. Men drukt regelmatig gevoelens van verdriet, boosheid, depressie of angst weg. Dit kost een hoop energie en kan op den duur leiden tot lichamelijke en psychische klachten. Wanneer je jouw gevoelens niet toelaat, blijf je in hetzelfde patroon hangen en verlies je de keuzevrijheid om anders te reageren. Indien je je gevoel probeert te onderdrukken, blijft deze juist om aandacht vragen. Juist wanneer je jouw gevoelens toelaat en accepteert, kunnen ze in kracht afnemen. Het is het beste om je gevoelens toe te laten zonder dat je gebruik maakt van methodes om deze te onderdrukken. In plaats van de afwijzende reactie Dit wil ik niet voelen, dit moet weg zou een betere houding zijn: dit is in orde, het hoort bij mij en deze situatie. Laat het me maar ervaren. De energie die je eerst gebruikte om de gevoelens te onderdrukken kan je nu inzetten voor een stappenplan om je beter te gaan voelen. Richt je aandacht volledig op je ademhaling, probeer rust te vinden in deze regelmatigheid, ga vervolgens met je aandacht naar je gevoelens. Stel je open voor wat je voelt, geef het een naam en laat het bestaan. Wat voel je precies en waar in je lichaam bevinden deze emoties zich? Besef dat er continue (afleidende) gedachten of oordelen kunnen opkomen; onderzoek kort of deze gedachten iets in je lichaam teweeg brengen. Accepteer deze gevoelens van je lichaam en accepteer de situatie zoals deze nu is. Gevoel mag gevoeld worden!

8 7: Ken je maximale capaciteit Op je werk, in de stad of in de supermarkt. Overal waar je bent, komt er ontzettend veel informatie op je af. Er is energie nodig om die informatie te verwerken. Gelukkig doen onze hersenen nuttig en energiebesparend werk door de belangrijkste signalen uit deze massa te selecteren en te ordenen. Echter je hersenen kunnen niet alles aan en hebben een maximale capaciteit. Je brein kan namelijk ongeveer zeven taken tegelijk verwerken dus wanneer je meer dan zeven taken tegelijk doet raakt je brein in verwarring. Je ziet dan door de bomen het bos niet meer. Probeer daarom realistische eisen te stellen en plan je taken zo dat je niet teveel dingen tegelijk doet. Als je een grote taak moet doen, deel deze dan op in kleine stappen anders wordt je geheugen te veel belast. Het is van belang dat je doelen opstelt waarbij de kans van slagen redelijk is en je voldoende uitdaging hebt. Op deze manier levert de taak je zowel een optimale ervaring als een gevoel van tevredenheid op. Schrijf de taken op waar je vandaag of morgen mee bezig bent of moet zijn. Schrijf de taken met de hoogste prioriteit bovenaan. Wanneer je er achter komt dat dit meer dan 7 taken zijn moet je voor jezelf nagaan welke taken het minste prioriteit hebben. Deze kun je dan uitstellen naar later zodat de 7 taken met de hoogste prioriteit goed afgerond kunnen worden en jij je vitaler kunt voelen. Bovendien zorgt het opschrijven van deze taken naar mate van prioriteit dat je meer rust krijgt in je planning omdat je de taken helder hebt voor jezelf. Je weet waar je mee aan de slag moet en maakt je dus minder zorgen over de andere taken. 8: Goed voorbereid zijn is het halve werk Ga je weleens nieuwe situaties uit de weg? Heb je weleens het gevoel dat de taak waaraan je wilt beginnen op je af komt? Een nieuwe grote opdracht kan beangstigend zijn. Het kan fijn zijn om inzicht te krijgen in zo n opdracht zodat de drempel lager wordt om te beginnen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Voorbereiding kan je een heel stuk op weg helpen om een realistisch beeld te krijgen van de omvang van de taak. Deze lijkt namelijk soms groter en complexer dan deze in werkelijkheid is. Bovendien vermindert voorbereiding de mate van stress en begin je hierdoor rustiger aan de opdracht. Doordat je het gevoel hebt controle te hebben over de taak die gaat komen, ga je er meer zelfverzekerd mee aan de slag. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat wanneer je goed voorbereid bent, je van spanning nog beter gaat presteren. Wanneer je slecht voorbereid bent, ga je echter nog slechter presteren.

9 Hoe kan je je dan voorbereiden op zo n belangrijke uitdaging? o Zet voor jezelf een strategie uit en stel een planning op die helder weergeeft hoe taken worden uitgevoerd en in welke volgorde. Waar kan speciaal rekening mee gehouden worden? o Probeer je ook emotioneel voor te bereiden wanneer een taak veel van je gaat eisen. Probeer jezelf voor te stellen wat er gaat gebeuren en hoe je daarop zal gaan reageren. Wanneer je onvoldoende gemotiveerd bent en niet genoeg betrokken bent bij de situatie, is het vrijwel onmogelijk jezelf voor een veeleisende taak in te zetten. o Zorg voor een uitgeruste fysieke conditie. Je kan geen mentale topprestatie leveren, als de toestand van je lichaam niet goed is. 9: Zie in wanneer je de lat te hoog legt voor jezelf Wanneer regelmatig gedachten door je heen gaan als Ik moet dit als beste afleveren, want anders faal ik of Ik moet beter kunnen dan dit kan dit een continu gevoel van ontevredenheid over jezelf geven. Het gevoel van het kan altijd meer en altijd beter kan eveneens leiden tot langdurige stress, onrust en een negatief zelfbeeld. Met deze gedachten in je achterhoofd ben je bezig je prestaties af te leveren richting een 9 of 10 terwijl die 7 of 8 ook goed zou zijn. Sterker zelfs: op het moment dat je je werk aflevert met een 9 of 10 merken anderen dit verschil qua prestatie nauwelijks. Op deze manier verlies je veel tijd. Het zou daarom relevanter zijn te kijken naar de punten die je goed hebt afgeleverd. Liever een 8 dan een 10 voor efficiënte productiviteit. Zo heb je ook nog tijd over voor de zaken die er echt toe doen. De lat voor jezelf zo hoog leggen is daarom op langere termijn een killer voor je gezond functioneren en welzijn. Aan de andere kant is het laten varen van al je gedrevenheid eveneens niet bevorderlijk voor jouw effectief functioneren. Het is dus de kunst een balans te vinden tussen het laten varen van je gedrevenheid en de lat te hoog leggen. Maar wat is hier de formule voor? Wanneer je regelmatig hoge eisen stelt aan jezelf, kan dit efficiënt werken belemmeren. Deze opdracht kan je hierover meer inzicht geven. Ga voor jezelf na: o Wat is de reden dat je aan deze hoge verwachtingen zou moeten voldoen? o Wat is het ergste dat kan gebeuren, wanneer je niet aan je gestelde eisen voldoet? o Wat zou jij tegen een vriendin/vriend zeggen die deze eisen aan zichzelf zou stellen?

10 10: Blijf dicht bij jezelf De wereld zit vol verwachtingen. Dit kunnen verwachtingen zijn van jouw ouders, vrienden, familie of vanuit de maatschappij. Soms is het moeilijk om te kiezen voor iets wat bij jou past, omdat je beïnvloed wordt door de verwachtingen die anderen over jou hebben. Het kost veel energie en moeite om activiteiten die anderen van jou verwachten uit te voeren wanneer je een innerlijke weerstand ervaart. Je kan veel energie verliezen door een rol te spelen en niet jezelf te zijn. Daarentegen kan je juist energie winnen wanneer je voor activiteiten kiest die dicht bij jouw interesses liggen. Op deze manier hoef je minder aan de verwachtingen van andere mensen te voldoen. Jij hebt een unieke toevoeging in deze wereld, het is daarom waardevol deze te benutten. Durf voor jezelf te kiezen. Daar wordt iedereen uiteindelijk het gelukkigst van! Aan welke verwachtingen van mensen om je heen wil je niet meer voldoen? Schrijf op welke verwachtingen er bestaan over jou. Schrijf op wat je echt wilt, zodat je een idee krijgt wat het verschil daartussen is. Op deze manier kan je beter kiezen voor je eigen pad. Succes! Met bovenstaande opdracht ben je aan het einde gekomen van de vitaliteitstraining. We hopen dat het je geïnspireerd heeft tot het toepassen van meer vitaliteit in je leven. Een hele fijne verjaardag namens GORTcoaching gewenst! gortcoaching.nl kvk

11 Ps. Nog niet genoeg gekregen van onze training? Bij deze dan de allerlaatste opdracht die je inzicht kan geven in de huidige en gewenste aandacht naar levensgebieden. Bonusopdracht: Balans in je leven Het levenswiel kan helder aangeven waar je aandacht nu heengaat en wat voor jou de gewenste verdeling is van je aandacht. Wanneer er een verandering plaatsvindt binnen een van de levensgebieden heeft dit altijd invloed op de mate van tevredenheid op de andere gebieden. Om vitaal in het leven te staan is het dus van belang deze gebieden in balans te houden. Ga in het wiel na: o Welke levensgebieden krijgen nu veel aandacht? Zet een streep in elk gebied om aan te geven hoeveel aandacht (tot welke hoogte in de punt) het krijgt in het levenswiel. o Welke levensgebieden zouden meer/minder aandacht mogen krijgen? Zet met een andere kleur een streep in het gebied om aan te geven hoeveel aandacht je eraan zou willen besteden.

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag Albert Sonnevelt 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Uitstelgedrag? 3 Hoofdstuk 2 - Uitstellen is menselijk 16 Hoofdstuk 3 - Leer keuzes maken 28 Hoofdstuk

Nadere informatie

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl SPECIALE UITGAVE Doe de Assertiviteits- Check! door Gertrud de Witte www.esenzia.nl Inhoud 1. Waar ligt jouw grens? 3 2. Is dit E-book interessant voor jou? 4 3. De AssertiviteitsCheck! 5 4. Wat betekent

Nadere informatie

deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43

deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43 Inhoud Inleiding 7 deel a organiseren 11 Inleiding deel A Organiseren: Hoe ga ik om met tijd en stress? 1 3 1 Gripopstress 15 2 Gripoptijd 30 deel b zelfmanagement 43 Inleiding deel B Zelfmanagement: Welke

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen?

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen? Traumatisch hersenletsel Wat kunt u zelf doen? 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Het doel van deze brochure 4 1.2 Wat u vooraf moet weten 4 1.3 Tien tips bij het lezen van deze brochure 4 1.4 Tenslotte 5 2.

Nadere informatie

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS Cursus gezond omgaan met stress 1998 Rob Olk Pagina 1 Cursus gezond omgaan met stress Deze training gaat over stress. U zult leren hoe stress in goede banen te leiden en

Nadere informatie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie

Veerkracht in je werk. Werkboek voor zelfonderzoek en actie Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Welkom Veerkracht in je werk Werkboek voor zelfonderzoek en actie Leren heeft een persoonlijk karakter. Wij vinden dat daar een persoonlijke aanspreekvorm

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

WERKBOEK VOOR COACHING

WERKBOEK VOOR COACHING WERKBOEK VOOR COACHING door Mieke Voogd 2013 Mieke Voogd (5e herziene versie, geringe inhoudelijke wijzigingen, digitale vorm) Omslag: Vormgeving: Uitgeverij: Frank Straatman (www.frankstraatman.nl) Mieke

Nadere informatie

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl

Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl Samenvatting boek: Dromen, Durven, Doen - Ben Tiggelaar Gemaakt door: Nelleke Griffioen, depassiepraktijk.nl 1. Bewust en onbewust gedrag De meeste mensen houden hun voornemens niet vol, en zeker niet

Nadere informatie

Burnout bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen

Burnout bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen Burnout bij je personeel: herkennen, voorkomen en genezen In drukke tijden is je personeel vatbaar voor stress. Hoe herken je een burnout, hoe voorkom je dat je personeel een burnout krijgt en wat doe

Nadere informatie

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier]

~Flow~ Massagetherapie. [Typ hier] ~Flow~ en Massagetherapie Heb je het geduld om te wachten tot de modder zakt en het water weer klaar is? Kun je onbewogen blijven tot de juiste actie ontstaat door zichzelf? Lao Tze Minne van Woersem Eindopdracht

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress

Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress 2011 Mini Stress Cursus 101 Deel 3 Routines = Minder tijdverspilling + Meer energie+ Minder stress O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m 1 Routines = Minder Tijdverspilling + Meer energie + Minder

Nadere informatie

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...

Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen... Archief studentenvraagbaak...2 Afstuderen...2 Afstuderen en vage klachten...2 Assertiviteit...3 Assertiviteit...3 Concentratieproblemen...4 Afleidende gedachten...4 Concentratiestoornissen...5 Depressieve

Nadere informatie

Werkboek De weg naar jezelf

Werkboek De weg naar jezelf Werkboek De weg naar jezelf Tips en oefeningen in de zoektocht naar jezelf. Suam Coaching Authentiek zijn Waarden en drijfveren Zelfbeeld Behoeften en gevoelens Los laten Acceptatie 1 Inleiding Dit werkboek

Nadere informatie

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER

Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Als je slachtoffer wordt van een schokkende gebeurtenis EEN WEG- EN VERWERKWIJZER Slachtofferhulp is een aanbod van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk 2 Slachtoffer van een schokkende gebeurtenis? Je

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

werken met de curve in drie stappen naar een uitdagend en evenwichtig dagprogramma Deel 1 amerpoort werkt Matthijs Heijstek en Nicole Makker

werken met de curve in drie stappen naar een uitdagend en evenwichtig dagprogramma Deel 1 amerpoort werkt Matthijs Heijstek en Nicole Makker werken met de curve in drie stappen naar een uitdagend en evenwichtig dagprogramma Deel 1 Matthijs Heijstek en Nicole Makker amerpoort werkt werken met de curve in drie stappen naar een uitdagend en evenwichtig

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht

De 10 tips voor. Impactvol Presenteren. Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht De 10 tips voor Impactvol Presenteren Spreek vanuit jouw kracht Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat De 10 tips voor

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Reader De zeven gewoontes voor een hoge persoonlijke effectiviteit van Steven Covey

Reader De zeven gewoontes voor een hoge persoonlijke effectiviteit van Steven Covey Reader De zeven gewoontes voor een hoge persoonlijke effectiviteit van Steven Covey De basis Deze reader is kun je een spirituele reader noemen. Welke kwaliteiten heb ik in me, wat wil ik, wat kan ik,

Nadere informatie

Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan

Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan Informatie over de gevolgen van hersenletsel en hoe hiermee om te gaan Informatie voor patiënten en direct betrokkenen F0866-1180 oktober 2009 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove,

Nadere informatie

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag!

Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Slimmer met Outlook 1 uur tijdwinst per dag! Auteur: Hugo Bakker Dit e-book is geschreven door Hugo Bakker en beschrijft hoe jij FOCUS kunt creëren en MS Outlook gebruiken om je daarbij te ondersteunen

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie

'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie 6 'Ik kan me nergens toe zetten' Werk aan je motivatie Jennifer zat alleen thuis en kon zichzelf niet motiveren om ook maar iets te doen. Sinds ze depressief was geworden, bracht ze steeds meer tijd thuis

Nadere informatie