Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness?"

Transcriptie

1 Wellness Ontwikkelings Activiteit Assertief zijn Hoe deze techniek je leven kan verbeteren Voordelen Meer zelfvertrouwen Meer geloof in je eigen kunnen Eerder nee durven te zeggen Vermindering van Weinig zelfvertrouwen Sociale verlegenheid Angst om afgewezen te worden/ sociaal niet worden geaccepteerd Wat is assertiviteit en hoe kan het je helpen met je persoonlijke wellness? a Assertiviteit is iets anders dan agressief gedrag, het gaat om de juiste balans. a Het is je recht om je persoonlijke gevoelens, interesses en doelen aan te geven rekening houdend met de rechten en gevoelens van anderen, zonder boos te worden en ook de ander de kans te geven om zijn/haar gedachten en gevoelens te uiten. a Assertiviteit betekent dat je niet altijd toegeeft aan anderen, maar betekent ook niet dat je altijd je gelijk moet halen. Het heeft dus niets te maken met agressie en dominantie/overheersen. a Voordat je eigen wensen en doelen kunt uitdragen moet je weten wat je rechten zijn. Je basisrechten zijn: o Het recht om je eigen interesses op de eerste plaats te zetten o Het recht om nee te zeggen o Het recht op een eigen mening o Het recht om het wel eens bij het verkeerde eind te hebben a Assertiviteit is een sociale eigenschap die kan worden aangeleerd. Je kunt tijdens het aanleren van assertiviteit tevens leren om te gaan met ongemakkelijke gevoelens zoals: o Boosheid o Irritatie o Contactangst o Depressie. a Als resultaat blijf je rustiger als zich problemen voordoen. a Sommige mensen hebben problemen met assertiviteit bij sociale evenementen en voelen zich genegeerd en gefrustreerd, en zijn kwaad op zichzelf en voelen zich misschien zelfs minderwaardig. a Dit is vaak het geval als iemand omgaat met moeilijke personen of als iemand werkzaamheden moet verrichten die men niet leuk vindt. a Dit kan iemand demotiveren, leiden tot ontevredenheid in je werk en toename van stress.

2 Maak hier een lijst van specifieke situaties waar je meer assertief zou willen zijn en waarom. Tien stappen tot assertiviteit a Stap 1: Maak een lijst van specifieke situaties waar je je niet op je gemak voelt, je niet lekker, onzeker of opgedrongen voelt. a Neem ook situaties mee waar je je ineffectief voelt en waar je je onderdanig en niet-assertief gedraagt. Je hebt misschien spijt dat je je mening niet hebt geuit, of niet gediscussieerd hebt over hoe een probleem kan worden opgelost, of dat je geen nee hebt gezegd op een vraag die je belast met (extra) werk. a Stap 2: Maak een lijst met mensen waarmee je problemen hebt om assertief te zijn, ouders, partner, collega, vreemden etc. a Stap 3: Schrijf de reden(en) op die je belemmeren om je mening te geven en assertief te zijn. o Het kan zijn dat je graag aardig gevonden wilt worden o Niet tegen een dominant persoon wilt ingaan o De angst dat je de enige bent met een andere mening o Het gevoel dat je mening niet telt en geen toegevoegde waarde heeft en men niet zal luisteren o Je vraagt goedkeuring voor elke taak. o Je sluit continu compromissen of je bent niet in staat zijn om een nieuw takenpakket te vragen. a Nadat je de lijst hebt gemaakt geef de verschillende situaties een cijfer van 1 tot 5 die de mate van ongemak of bedreiging aangeeft. (1 is laag, 5 is hoog.) a Stap 4: Kies een relevante situatie en persoon waarvan je denkt dat je door meer assertief te zijn de situatie/contact met deze persoon voor jou beter zal verlopen en waarna je je prettiger zult voelen (toename van je Wellness). a Stap 5: Bereid je voor! o Schrijf puntsgewijs 3 à 4 algemene zaken die belangrijk zijn. o Maak een samenvatting voor jezelf van de feiten en argumenten vanuit jouw oogpunt. a De argumenten moeten jouw zienswijze omvatten. Let wel op dat je geen waardeoordeel velt of iemand beschuldigd. a Maak een IK lijst, maak je verhaal duidelijk door de volgende zaken te benoemen o Gedrag Wat is het precies dat de andere persoon gedaan heeft of doet? o Effect Wat is het gevolg van dat gedrag? o Gevoelens Wat voor gevoel roept dat gedrag bij jou op? a Door het op bepaalde wijze te vertellen weet de ander precies waar hij/zij aan toe is.

3 Bijvoorbeeld: "Als jij te laat komt op de bespreking/meeting (gedrag) dan wordt ik boos (gevoel) omdat we dan besproken zaken moeten gaan herhalen die de rest al gehoord heeft (effect)." o Dit is veel zinvoller en assertief dan het probleem simpelweg te negeren of alleen je boosheid en frustratie te tonen. a Schrijf op wat de belangrijkste gevoelens zijn/waren, en schrijf deze op vanuit IK, zoals Ik ben teleurgesteld, Ik voel spanning. a Dan schrijf je jouw wensen en behoeften op. Doe dit op een begrijpelijke manier, zoals: Ik kan niet meer dan 7 uur werken aan deze opdracht, Ik wil niet overwerken en Ik wil mijn vakantiedagen als mijn kinderen ook vakantie hebben. a Geef nu aan wat de gevolgen als jouw wensen worden ingewilligd o Als je me meer tijd geeft zullen we een beter uitgewerkt verkoopplan kunnen schrijven, o Door een aantal taken over te dragen aan mijn collega kan ik werken aan meer complexe zaken. a Stap 6: Het is raadzaam om deze confrontatie te oefenen. Loop in je hoofd alle mogelijke gevolgen na (positief en negatief) en ontwikkel een strategie hoe je hiermee om zult gaan, zodat je goed voorbereid het gesprek in gaat. a Stap 7: Maak een aparte afspraak met de persoon waar je niet assertief genoeg tegen bent geweest. a Stap 8: Maak aantekeningen tijdens de ontmoeting en wees open, probeer je notities niet geheim te houden, wees er open mee. Zorg ervoor dat alle punten die jij besproken wilt hebben ook besproken worden. a Stap 9: Als je discussieert/praat met iemand dan is er een aantal gouden regels o Gebruik geen kwetsende of onfatsoenlijke taal o Zorg ervoor dat hetgeen je wilt vertellen duidelijk en precies is o Beheers je stem en lichaamstaal. o Spreek duidelijk en constant, probeer ook de toonhoogte en snelheid constant te houden. o Als je klaar bent met hetgeen je wilt zeggen Hou daarna je mond! o Probeer geen stiltes te vullen of nog verder uit te wijden o Behoud de prietpraat tot een minimum op dit moment o Je bent hier met een boodschap, voorkom afleiding. a Stap 10: Evalueer de ontmoeting o.b.v.: o Het behaalde resultaat ten opzichte van het resultaat dat je wilde behalen o De manier waarop de ontmoeting verliep o Hoe jij denkt dat de relatie met de ander is veranderd vanuit jouw perspectief en die van de ander. o Je getoonde assertiviteit, hoe tevreden ben je? In welke 2 situaties zul je de 10 stappen tot meer assertiviteit gaan toepassen?

4 Andere assertiviteitstechnieken a Met sociale contacten onderhandelen is een beetje zoals schaken. De ander heeft wellicht een andere strategie om jou te weerhouden om bepaalde zetten te doen. Men kan daarbij ook verschillende manipulatietechnieken gebruiken om jou je rot te laten voelen, of schuldig, opgewonden of geïrriteerd en proberen daarmee jou je mening te laten herzien (dus doen wat zij willen). Het is belangrijk te onthouden dat een ander niet in staat is om jou iets specifieks te laten voelen. Jouw gevoelens zijn een reactie op iemands gedrag. a Er zijn vele technieken om met moeilijke (manipulatieve) mensen om te gaan inclusief: o Druk van de ketel afhalen door vrij te nemen o Verschuiven van de focus van de inhoud naar het proces van de discussie o Twee van de meest favoriete methoden zijn overwinnings blokkeer methodes. a Methode 1: Broken record dit is net als een kapotte plaat waar de naald blijft hangen en herhaalt zodanig een bepaald stuk van het liedje. M.a.w. je herhaalt o hetgeen je wilt zeggen zonder je te laten beïnvloeden door de eisen van een ander Bijvoorbeeld, Sorry, maar ik kan momenteel niet meer werk aannemen. Ik weet dat je dat problemen oplevert maar ik heb geen mogelijkheid dit in te passen zonder dat het ten koste gaat van mijn eigen werk. Onthoud dat hoewel je boodschap hetzelfde moet uitdragen je niet elke keer dezelfde zin woord voor woord hoeft te herhalen. Bijvoorbeeld: Op dit moment heb ik zoveel werk te doen, dat ik geen ander werk meer aan kan nemen. a Methode 2: Fogging, dit is een techniek om met kritiek om te gaan zonder zenuwachtig en onzeker over te komen. Het is een kalme manier van goedkeuring waarbij je iets zegt in de trant van er zit wellicht een waarheid in hetgeen jij zegt maar je beslist zelf, je laat je niet beïnvloeden.

5 Additionele informatie ð Aanverwante Wellness technieken: o Actief Luisteren o Problemen oplossen ð Andere wellness technieken: o Vechtsporten Noteer hier informatiebronnen van jezelf of die jezelf hebt gevonden:

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6

Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 Inhoud van de opleiding 4 Sessie 1: Wie ben ik? Wat wil ik? Wat zoek ik? Wat is mijn droom? 6 Inleiding 6 Oefening 1: Kennismaking Wie ben ik? 6 Oefening 2:

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken

Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Coachend Leidinggeven Waaier met informatie en tips voor gezond en efficiënt werken Relatie Coachen Communicatie Aan de slag Aandacht geven Aandacht aan iemand geven betekent jezelf open stellen voor wat

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg

Goed in Gesprek. Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Goed in Gesprek Communiceren in de langdurige zorg Henry Mostert Postbus 8228, 3503 RE Utrecht Telefoon: (030) 789 2300, e-mail: h.mostert@vilans.nl Website:

Nadere informatie

HANDLEIDING. Assertief gedrag. TFC TrainingsMedia

HANDLEIDING. Assertief gedrag. TFC TrainingsMedia HANDLEIDING Assertief gedrag TFC TrainingsMedia Video Arts Nederlandstalige bewerking: TFC TrainingsMedia Oorspronkelijke titel: Straight Talking In Nederland en België uitgebracht door: TFC TrainingsMedia,

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van ERAcademy. ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Hand-out behorende bij de training ERAcademy Zwarte Woud 2 3524 SJ UTRECHT 030-2899900 www.teamera.nl Een nadere kennismaking ERAcademy is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl

SPECIALE UITGAVE. door Gertrud de Witte. www.esenzia.nl SPECIALE UITGAVE Doe de Assertiviteits- Check! door Gertrud de Witte www.esenzia.nl Inhoud 1. Waar ligt jouw grens? 3 2. Is dit E-book interessant voor jou? 4 3. De AssertiviteitsCheck! 5 4. Wat betekent

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

Effectieve gespreksvoering ACADEMIE. www.pgosupport.nl

Effectieve gespreksvoering ACADEMIE. www.pgosupport.nl Effectieve gespreksvoering ACADEMIE www.pgosupport.nl 2 Effectieve gespreksvoering Locatie: Organisatie: Uitvoering: Vergader- en cursusruimte PGOsupport Daltonlaan 600 3584 BK Utrecht PGOsupport Daltonlaan

Nadere informatie

HANDLEIDING. Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken. TFC TrainingsMedia

HANDLEIDING. Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken. TFC TrainingsMedia HANDLEIDING Richtlijnen voor slechtnieuwsgesprekken TFC TrainingsMedia Melrose Film Productions Nederlandstalige bewerking: TFC TrainingsMedia Oorspronkelijke titel: Tough Interviews In Nederland en België

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

Het lichaam reageert eerst

Het lichaam reageert eerst Het lichaam reageert eerst 1. De reden dat ik dit heb gemodelleerd Er zijn in NLP technieken voor moeizame interacties en relaties, bijvoorbeeld het uitzuiveren van waarnemingsposities. Ik had de behoefte

Nadere informatie

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan.

RET...Wat is het? Iedereen heeft wel eens last van zichzelf. Zit zichzelf in de weg, of baalt ervan dat hij dingen niet anders heeft gedaan. Rationele Effectiviteits Training (RET) "Niet de dingen zelf maken de mensen van streek, maar hun gedachten erover." - Epictetus (filosoof, 55-135 n. Chr.) Wat is RET? De Rationele Effectiviteits Training

Nadere informatie

Ouderinformatie Kanjertraining

Ouderinformatie Kanjertraining Ouderinformatie Kanjertraining Leerlingen, leerkrachten en ouders willen een schoolomgeving waar het veilig is, waar goed geleerd kan en mag worden en waar respect is voor elkaar. Doel van de Kanjertraining:

Nadere informatie

5 Assertiviteit. 1 Inleiding

5 Assertiviteit. 1 Inleiding DC 5 Assertiviteit 1 Inleiding Als SAW er zul je regelmatig in situaties terecht komen waarin je duidelijk moeten maken wat je wel of niet wilt. Bijvoorbeeld omdat een cliënt op een activiteitenafdeling

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT?

Namens alle medewerkers van Houthoff Training & WAT IS ASSERTIVITEIT? NIEUWSBRIEF V O O R J A A R 2 0 0 5 Krachtig in het contact maken met ieders (verborgen) talenten. Beste lezer, deze voorjaarsnieuwsbrief staat geheel in het teken van assertiviteit. Waarom, vraagt u zich

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van www.itasc.nl. ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.

Hand-out behorende bij de training. Ten behoeve van www.itasc.nl. ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc. Hand-out behorende bij de training ITASC BV Aalsterweg 289 5644 RE Eindhoven 040 2115020 www.itasc.nl Een nadere kennismaking Itasc is een partner in ontwikkeling van mensen en organisaties. Trainen is

Nadere informatie

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling?

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hieronder volgen enkele aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling, met daarbij enkele adviezen hoe ouders hun kinderen daarin

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Over Dingerdis Customer Care

Over Dingerdis Customer Care Ronald Dingerdis Over Dingerdis Customer Care Met onze oplossingen kan je de verwachtingen van je klanten overtreffen en de werkdruk in de organisatie verminderen. Dit betekent MEER klanten en MINDER gehaast

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

www.kwaliteit.com minder bureaucratie meer kwaliteit

www.kwaliteit.com minder bureaucratie meer kwaliteit Dit rapport krijg je toegestuurd door Kwaliteit.com. Kwaliteit.com helpt organisaties in de professionele dienstverlening verbeteren. Behalve het artikel Sleutel Tot Betere Samenwerking is in dit rapport

Nadere informatie