Versjes en prentjes voor het kleine volkje

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versjes en prentjes voor het kleine volkje"

Transcriptie

1 Versjes en prentjes voor het kleine volkje Simon Abramsz. bron. P. van Belkum Az., Zutphen 1913 Zie voor verantwoording: dbnl / erven Simon Abramsz. i.s.m.

2 3 Een boek vol versjes en mooie prentjes, Voor kleine meisjes en kleine ventjes.

3 4 1. Precies een boertje. Trip, trap... dat is mijn broertje; Hij heeft zijn klompjes aan; Daar mag hij nu vanmorgen Voor 't eerst mee wandlen gaan. Nu is mijn kleine broertje Precies een boertje.

4 5

5 6 2. In 't kippenhok. Wat hoor ik daar in 't kippenhok? Tok, tok - tok, tok! Wat wil dat zeggen? De kippetjes zijn aan 't eitjes leggen: Een eitje voor Papaatje, Een eitje voor Mamaatje, Een eitje voor mijn jongste zus, Een eitje voor mijn oudste zus, Een eitje voor klein Jantjebroer, Een eitje voor mijn grooten broer En ook een ei Voor mij.

6 7

7 8 3. Een knappe dokter. DE DOKTER. Dag mevrouwtje, doet uw maagje Altijd nog een beetje zeer? MEVROUW. Och, wat zal 'k u zeggen, dokter: Soms wat minder, soms wat meer. DE DOKTER. Weet u, wat u eens moest nemen? Ieder uur een groot stuk taart En 't zal goed zijn, als u telkens Ook een stuk voor mij bewaart.

8 9

9 10 4. Sinterklaasavond. Tinglinglingling - daar gaat de bel! 't Is Sinterklaas, dat weet ik wel - En zwarte Piet komt zeker mee... O, wat een feest - hoezee, hoezee!

10 11

11 12 5. Voor moe. Zie nu eens, wat ik heb geplukt: Een ruiker madeliefjes! Wat zijn ze mooi en - wist u 't al? 't Zijn Moeders hartediefjes! Nu, al die bloempjes zijn voor Moe En 'k geef haar nog een kusje toe.

12 13

13 14 6. Poesje in de sneeuw. Mauw, mauw, mauw, miauw!... Och, daar zit een poesje buiten! 't Is zoo koud daar in de sneeuw - Gauw de voordeur opensluiten! Poesjelief, kom toch in huis - Daadlijk mee naar 't warm fornuis!

14 15

15 16 7. Muisje, wat doe je? HET JONGETJE. Muisje, wat doe je? HET MUISJE. Ik ruik aan het spekje. HET JONGETJE. Muisje, toe, blijf er Toch af met je bekje. Luister eens, kleintje: Snoepen is dom! Ga naar je moesje En kom niet weerom. * * * 't Muisje liet het spekje staan En is gauw naar moes gegaan.

16 17

17 18 8. Het portretje van zus. Twee lieve, blauwe oogjes, Een neusje fijn, Twee wangetjes als appeltjes, Een mondje klein, Twee rozeroode lipjes, Een kopje rond. Met allerliefste krulletjes, Heel zacht en blond.

18 19

19 20 9. In 't vriendlijk kamertje. Daar slaapt in 't vriendlijk kamertje Een aardig, mollig ventje - En wie dat ventjen óók wil zien, Die kijkt maar naar het prentje.

20 21

21 Vijf achter elkaar. Voorop loopt Tom, Die slaat de trom; Daarachter Bet, Die blaast de trompet; De derde is Teuntje, Die fluit een deuntje; Dan heb je Fietje, Die zingt een liedje; Dan komt een hondje, Dat houdt zijn mondje.

22 23

23 Raadseltje. Daar zit hij in zijn kamertje; Daar klopt hij met zijn hamertje; Wat doet hij dan, Die brave man? - Hij klopt het leer. - En wat nog meer? - Hij slaat de spijkers op hun kop - Klop klop - klop klop! En als hij klaar is, dan doet Moetje Het aan je voetje.

24 25

25 Voor zijn straf. Bello zag een muschje Aan den waterkant, En die stoute Bello Had aan muschjes 't land. Bello nam een grooten sprong, Maar... wat àl te groot! Musch vloog weg en stoute Bel Tuimelde in de sloot.

26 27

27 Verdwaald. Twee jongetjes en een meisje Die waren in 't bosch verdwaald. Toen is hun moeder gekomen, Die vond ze tusschen de boomen En heeft ze teruggehaald.

28 29

29 Als ik groot ben. Als ik groot ben, koop ik een olifant; Daar rijd ik dan mee door 't heele land! En 'k leer hem de moeilijkste kunstjes die 'k ken, Omdat ik zoo dol op een olifant ben.

30 31

31 Koop zoutevisch. DE KOOPMAN. Koop zoutevisch, koop zoutevisch! Een gulden maar een pond! DE JUFFROUW. Een gulden?... Veel te duur! Dat is Geen kostje voor mijn mond. - DE KOOPMAN. Een halve gulden dan, juffrouw... DE JUFFROUW. Nee man, dat's nòg te duur!... DE KOOPMAN. Och, lieve juffrouw, wees niet boos, U kijkt zoo vreeslijk zuur! Wat zegt u van een kwartje dan? DE JUFFROUW. Een kwartje? - Dat gaat beter, man! Geef nu maar gauw een pondje visch, Ten minste - als ze lekker is!

32 33

33 Mevrouw en de koetsier. DE KOETSIER. Kom, mevrouwtje, haast u wat! 't Is al over achten, En we kunnen toch maar niet Op u blijven wachten! MEVROUW. Hè, koetsier, wat ben je boos! 'k Sta er van te beven! 'k Moet mijn kleine poesje toch Eerst wat drinken geven! KOETSIER. O, dat wist ik niet, mevrouw! 'k Zal geduldig wachten; 'k Wou dat alle menschen zóó Aan hun poesjes dachten.

34 35

35 Marietje en de poes. MARIETJE. Poes, ik hoor je dikwijls spinnen; 't Is zoo'n vreemd geluid! Ga eens zitten en vertel me, Wat dat toch beduidt. DE POES. Als ik spin, dan wil dat zeggen: 'k Ben zoo in mijn schik! Niemand is op heel de wereld Zoo tevreê als ik.

36 37

37 Jan z'n broek is stuk. DE JUFFROUW. Baasje, Jan z'n broek is stuk - Is dat nu geen ongeluk? DE KLEERMAKER. Ongeluk? - Wel nee, juffrouw: 'k Neem een naald en naai het gauw! DE JUFFROUW. Baasje, baasje, is dat duur? DE KLEERMAKER. Neen - een kwartje maar in 't uur. DE JUFFROUW. Baasje, duurt het lang dat werk? DE KLEERMAKER. Wel een uur, maar - 'k maak het sterk. DE JUFFROUW. Baasje, lap me 't broekje maar. DE KLEERMAKER. Goed - vanavond is het klaar.

38 39

39 Zoo'n stoute Jan. (een heel klein tooneelstukje) (Kleine Jan is onder de dekens gekropen. Moe doet net, of ze 't niet heeft gezien.) MOE. Waar is Jantje toch gebleven? Wel, zooëven zag 'k hem nog. Is hij onder 't bed gekropen? Ach, waar is die jongen toch!

40 41 (Ineens komt Jantje met zijn hoofd onder de dekens uit.) JANTJE. Boe, boe boe!!!... MOE (ontsteld). Is dàt nu schrikken! Vreeslijk!... hè, ik beef er van! Had ik dàt nu kunnen denken... Zeg, je bent een stoute Jan! Wat je voor je straf moet doen? Geef me op iedre wang een zoen!

41 Ik weet een wiegje. Ik weet een wiegje; Het is maar klein, Maar o, zoo keurig En o, zoo fijn. 't Hangt tusschen bloempjes En blaadjes in; Twee vogels vonden 't Zoo naar hun zin! En 't vrouwtje legde In 't wiegje teer Heel, heel voorzichtig Vier eitjes neer. En na een poosje Een zacht geluid: Vier kopjes keken Het wiegjen uit.

42 43

43 Arme Wim. Kleine Willem ging eens wandlen Met zijn Zondagsch broekjen an; 't Was nog maar een heel klein ventje, Maar hij stapte als een man. Daar kwam Bello aangeloopen; Bello was een stoute hond En die blafte tegen Willem Met een vreeslijk grooten mond. Maar hij deed nog heel wat erger - Hoor eens wat een ongeluk: Hij beet Willem in zijn broekje... En zijn broekje dat was stuk! Kleine Wim begon te huilen En liep op een draf naar Moe. Moeder gaf hem gauw een kusje En een pepermuntje toe.

44 45

45 A.B.C. A.B.C. De meisjes drinken thee; D.E.F. Een mantel met een bef;

46

47 47 G.H.I. Mijn zusje heet Marie; J.K.L. Wie trekt daar aan de bel?

48 48 M.N.O. Als 'k nies, dan doe ik zóó: P.Q.R. Een mooie, groote ster: S.T.U. Een dikke paraplu;

49

50 49 V. en W. Een meisje met een slee; X.Y.Z. Nacht, Moes, ik ga naar bed.

51 Daar was ereis een kat. Daar was ereis een kat, Die kwam een hondje tegen; En 't hondje en de kat Die gingen saam op 't pad.

52 51 Het hondje en de kat Die kwamen een bokje tegen; En 't bokje en 't hondje en de kat Die gingen saam op 't pad.

53 52 Het bokje, het hondje en de kat Die kwamen een varken tegen. En 't varken en 't bokje en 't hondje en de kat Die gingen saam op 't pad.

54 53 Het varken, het bokje, het hondje en de kat Die kwamen een koetje tegen. En 't koetje en 't varken en 't bokje en 't hondje en de kat Die gingen saam op 't pad.

55 54 Toen is de jager gekomen; Die heeft voor een grapje zijn geweer genomen En legde aan. Toen zijn 't koetje en 't varken en 't bokje en 't hondje en de kat van schrik op den loop gegaan.

Bennie's prentenboek

Bennie's prentenboek Bennie's prentenboek B. Midderigh-Bokhorst en S. Maathuis-Ilcken bron B. Midderigh-Bokhorst, Bennie's prentenboek. G.B van Goor Zonen, Gouda ca. 1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/midd035benn01_01/colofon.php

Nadere informatie

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919]

Broertje's boek. Maren Koster. bron Maren Koster, Broertje's boek. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Broertje's boek Maren Koster bron. B. van Goor Zonen, Gouda z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012broe01_01/colofon.htm 2005 dbnl / erven Maren Koster 3 Broertje speelt.

Nadere informatie

Kindjes boek. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Kindjes boek. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909)

Kindjes boek. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Kindjes boek. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909) Kindjes boek Rie Cramer bron. De Boekerij, Amsterdam 1987 (eerste druk 1909) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006kind01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Rie Cramer 5 [Kindjes boek]

Nadere informatie

Winter. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Winter. W. de Haan, Utrecht dbnl / erven Rie Cramer

Winter. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Winter. W. de Haan, Utrecht dbnl / erven Rie Cramer Winter Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1911 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006wint01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [Wiesje, wil jij rijen] Wiesje, wil jij

Nadere informatie

S.M. Bouman-van Tertholen

S.M. Bouman-van Tertholen Max en Tax S.M. Bouman-van Tertholen bron. C.A.J. van Dishoeck, Bussum 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/boum029maxe01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Max en Tax] Marietje kreeg twee

Nadere informatie

In den hoenderhof. Betsy Blitz-Kater. bron Betsy Blitz-Kater, In den hoenderhof. Uitgevers-Maatschappij "De blauwvoet", Hilversum ca

In den hoenderhof. Betsy Blitz-Kater. bron Betsy Blitz-Kater, In den hoenderhof. Uitgevers-Maatschappij De blauwvoet, Hilversum ca In den hoenderhof Betsy Blitz-Kater bron. Uitgevers-Maatschappij "De blauwvoet", Hilversum ca. 1925 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/blit013inde01_01/colofon.php 2011 dbnl 3 In den Hoenderhof.

Nadere informatie

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes

Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes Kinderdeuntjes en wiegeliedjes. Kinderrijmpjes J.J.A. Goeverneur bron. A.W. Sijthoff, Leiden ca. 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001kind03_01/colofon.php 2011 dbnl i.s.m.

Nadere informatie

De spreeuw en de musch

De spreeuw en de musch De spreeuw en de musch Een boek voor een kind dat al leest W. Haanstra bron. Mej. L. Hardenberg, Leiden 1890-1900 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haan040spre01_01/colofon.php 2011 dbnl

Nadere informatie

December, wintermaand

December, wintermaand December, wintermaand Rie Cramer bron. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1938 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006dece01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 2 3 December - Wintermaand

Nadere informatie

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen

Moeders bloemen. Agatha Snellen. bron Agatha Snellen, Moeders bloemen. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926. 2010 dbnl / erven Agatha Snellen Moeders bloemen Agatha Snellen bron. Gebr. Kluitman, Alkmaar 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/snel011moed02_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Agatha Snellen 1 2 Moeders bloemen. Het

Nadere informatie

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording:

Het olifantenboekje. het eigenwijze Fantje. C.A. Leembruggen. Zie voor verantwoording: Het olifantenboekje het eigenwijze Fantje C.A. Leembruggen bron. W. van Hoeve, Deventer 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/leem026olif01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [Het olifantenboekje.

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Jetje's poppen. Jo Kruyder-Bouman. bron Jo Kruyder-Bouman, Jetje's poppen. W. de Haan, Utrecht z.j. [1919]

Jetje's poppen. Jo Kruyder-Bouman. bron Jo Kruyder-Bouman, Jetje's poppen. W. de Haan, Utrecht z.j. [1919] Jetje's poppen Jo Kruyder-Bouman bron. W. de Haan, Utrecht z.j. [1919] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kruy006jetj01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Jo Kruyder-Bouman schutbladen voor

Nadere informatie

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860

bron Moeder Hubbard en haar hond. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 bron. P.M. van der Made, Amsterdam 1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_moe003moed01_01/colofon.php 2010 dbnl 1 2 [.] Vrouw Hubbard had een hond, De schoonste, die men vond, Hij sprong

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?...

Thema hatsjoe Kleine Puk wat is er nou... 4 Au! Mijn vinger doet zeer... 4 Dag dokter... 5 Kortjakje... 5 Waar heb je pijn?... 1 Inhoud Thema Lente... 3 Goedemorgen...... 3 Hallo...... 3 De wielen van de bus... 3 Op een houten bruggetje... 4 Heb je al gezien het is lente... 4 Liedje over twee hazen:... 4 Bolletjes:... 4 Een koetje

Nadere informatie

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording:

Pannekoeken bakken. Anna Sutorius. Zie voor verantwoording: Pannekoeken bakken Anna Sutorius bron. Met illustraties van B. Midderigh-Bokhorst. Uitg. Venn. v/h erven Martin G. Cohen, Den Haag 1929 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/suto002pann01_01/colofon.php

Nadere informatie

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905.

Roodkapje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Roodkapje. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905. Roodkapje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1905 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001rood01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 [Roodkapje] Er was eens

Nadere informatie

Per vliegtuig naar droomland

Per vliegtuig naar droomland Per vliegtuig naar droomland J.P.J.H. Clinge Doorenbos bron. Mulder & Zoon, Amsterdam ca. 1950 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001perv01_01/colofon.php 2012 dbnl / erven J.P.J.H.

Nadere informatie

Fabelen en gedichtjes

Fabelen en gedichtjes Fabelen en gedichtjes J.J.A. Goeverneur bron. Hugo Suringar, Leeuwarden 1873 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001fabe01_01/colofon.htm 2005 dbnl 1 De Raaf 2 De Raaf. Zie daar dien

Nadere informatie

Van goeden morgen tot slaap wel

Van goeden morgen tot slaap wel Van goeden morgen tot slaap wel Henriëtte Blaauw bron. Gebroeders Kluitman, Alkmaar 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/blaa012vang01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 3 Goeden Morgen. 't

Nadere informatie

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel.

Toen ze buiten stond, knipperde Sabien met haar ogen. Overal zag ze sneeuw en ijs, zelfs op de vijver en op de heuvel. Aaoh, gaapte meneer Schildpad. Het wordt winter. Vooruit Sabien, je moet naar bed. Maar ik heb helemaal geen slaap, zei Sabien. Belachelijk! riep meneer Schildpad uit. Alle schildpadden slapen in de winter.

Nadere informatie

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente...

Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 1 Inhoud Thema Lente... 4 Goedemorgen...... 4 Hallo... 4 De wielen van de bus... 4 Op een houten bruggetje... 5 Heb je al gezien het is lente... 5 Liedje over twee hazen:... 5 Bolletjes:... 5 Een koetje

Nadere informatie

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag.

Brandweerman. 1 Brandweerman, brandweerman. Red die kat, als je kan. Zet je ladder neer en draag snel die kat omlaag. vanaf 4 jaar tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof ouplet Brandweerman Intro D7 G man, Refrein brand -weer - man. Red die kat, Brand-weer Œ Œ Œ G Œ Ó als je kan. Zet je lad - der neer en draag snel

Nadere informatie

Miauw! Miauw!

Miauw!  Miauw! Onderbouw Thema: jaloezie Miauw! Een verhaal over een meisje dat jaloers is op haar babyzusje. Sinds Dian een zusje heeft moet ze de aandacht van moeder delen. Dat vindt Dian soms heel moeilijk. Miauw!

Nadere informatie

Het buitenleven. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23 Het buitenleven. I. de Haan, Haarlem

Het buitenleven. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23 Het buitenleven. I. de Haan, Haarlem bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: 1087 F 23. I. de Haan, Haarlem 1880-1890 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_bui002buit01_01/colofon.htm 2010 dbnl 1 [] Kijk

Nadere informatie

Kinderliedjes. Bertha Velderman. bron Bertha Velderman, Kinderliedjes. Z.n., z.p. ca dbnl / erven Bertha Velderman

Kinderliedjes. Bertha Velderman. bron Bertha Velderman, Kinderliedjes. Z.n., z.p. ca dbnl / erven Bertha Velderman Kinderliedjes Bertha Velderman bron. Z.n., z.p. ca. 1925 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/veld146kind01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Bertha Velderman 1 De glazenmaker Hoor eens welk

Nadere informatie

April, grasmaand. Rie Cramer. bron Rie Cramer, April, grasmaand. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

April, grasmaand. Rie Cramer. bron Rie Cramer, April, grasmaand. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939. 2014 dbnl / erven Rie Cramer April, grasmaand Rie Cramer bron. G.B. van Goor Zonen, Den Haag 1939 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006apri01_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 2 3 April - Grasmaand April...

Nadere informatie

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land

dan stonden we hier nu niet zo verloren in het land Goh, wat is de wereld groot, of zijn wij zo klein? En waar zou de brievenbus zijn? Want ik wil zo graag mijn brief posten voor de poes, is de brievenbus soms achter de roze bloem? Waarom heeft ze die er

Nadere informatie

Sinterklaas liedboek

Sinterklaas liedboek Sinterklaas liedboek Hij komt, hij komt Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint: mijn beste vriend, jouw beste vriend, de vriend van ieder kind. Mijn hartje klopt, mijn hartje klopt zo blij. Wat brengt

Nadere informatie

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording:

De kleine wildebras. Th. Storm. Magda Stomps. Zie voor verantwoording: De kleine wildebras Th. Storm Magda Stomps bron (vert. Magda Stomps). De Pelgrim, Eindhoven 1943 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/stor047klei01_01/colofon.php 2010 dbnl / erven Else Wenz-Viëtor

Nadere informatie

Voor we slapen gaan. Helen Hay Whitney. Netty Weetjen. Zie voor verantwoording:

Voor we slapen gaan. Helen Hay Whitney. Netty Weetjen. Zie voor verantwoording: Voor we slapen gaan Helen Hay Whitney Netty Weetjen bron (vert. Netty Weetjen). H.J. van de Garde & Co. Zalt-Bommel 1909 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/whit002voor01_01/colofon.php

Nadere informatie

Lucie en hare moeder

Lucie en hare moeder Lucie en hare moeder Reinoudina de Goeje bron. Jacs. G. Robbers, Rotterdam 1870 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001luci01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Lucie en hare moeder, door Agatha.

Nadere informatie

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet

Sinterklaas. en de. smikkelende Smulpiet en de smikkelende Door Maarten Stevens http://www.cts-producties.nl http://www.schooltoneel.net http:// Rollen: Behoeft geen verdere uitleg De baas van alle pieten. Een verantwoordelijke, rustige piet.

Nadere informatie

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer Lente Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006lent02_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [In de Mei] In de Mei, in de Mei, Zijn de

Nadere informatie

Zie ginds komt de stoomboot

Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot, uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje, het dek op en neer. Hoe waaien de wimpels al heen

Nadere informatie

Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad

Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad Klein-Jantje en de kinderen van Modderstad Otillia Adelborg Vertaling Johanna Wildvanck bron (vert. Johanna Wildvanck). C.A.J. van Dishoeck, Amsterdam 1902 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/adel025klei01_01/colofon.php

Nadere informatie

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe.

Als Jasmijn weer eens verliefd is, komt ze meteen naar Lonnie toe. Nieuwe buren Er zijn nieuwe buren bij ons in de straat komen wonen. Jasmijn hijgt van het harde fietsen. Ze wil het nieuwtje zo gauw mogelijk aan haar vriendin vertellen. En?, vraagt Lonnie lachend. Leuke

Nadere informatie

Prentjes bij versjes

Prentjes bij versjes Prentjes bij versjes Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht z.j. [1913]. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006pren01_01/colofon.htm 2004 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 Taartjes eten. Tontijntje

Nadere informatie

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school.

Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. Luister allemaal goed, zegt de juf. Want ik heb heel leuk nieuws. Over een paar weken is het juffendag. Dan is het groot feest op school. We vieren de verjaardag van elke juf. We gaan spellen doen op het

Nadere informatie

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.

De gelaarsde kat. Charles Perrault. Vertaald door: Simon Abramsz. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon. De gelaarsde kat Charles Perrault Vertaald door: Simon Abramsz. bron (vert. Simon Abramsz.). S.L. van Looy, Amsterdam 1915 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/perr041gela01_01/colofon.php

Nadere informatie

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl

Onze oude versjes. C. Spoor. bron C. Spoor, Onze oude versjes. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906. 2010 dbnl Onze oude versjes C. Spoor bron. H. Meulenhoff, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spoo015onze01_01/colofon.php 2010 dbnl 5 [Onze oude versjes] Daar was ereis een vrouw Die

Nadere informatie

Liedjesboek met gebaren

Liedjesboek met gebaren Liedjesboek met gebaren 15 liedjes met ondersteunende gebaren 2017 Baby- en kindergebaar Illustraties: Liedee (Lisanne van Osch) Uitgegeven door: Baby- en kindergebaar, www.babygebaar.nl Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie

Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie Cursistenboek Taalklas.nl Hoofdstuk 4 De familie 1 Woorden 1 de baby 2 de broer 3 de familie 4 de fles 5 de luier 6 de melk 7 de moeder 8 de oma 9 de opa 1 10 de vader 11 de zus 12 de hond 2 Schrijf de

Nadere informatie

Mapje en Papje in het Hazenbosch

Mapje en Papje in het Hazenbosch Mapje en Papje in het Hazenbosch Marie Hildebrandt bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1906 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hild004mapj01_01/colofon.php 2011 dbnl 2 [Mapje en Papje

Nadere informatie

Annie M.G. Schmidt. Met tekeningen van FiepWestendorp. Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV

Annie M.G. Schmidt. Met tekeningen van FiepWestendorp. Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV Annie M.G. Schmidt Jip en Janneke 3 Met tekeningen van FiepWestendorp Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Uitgeverij BV 2009 Inhoud Pum en Poem 7 Vadertje en moedertje 10 Jip zit vast 13 Ruspen vangen 16

Nadere informatie

in het holst van de nacht

in het holst van de nacht Imme Dros & Margriet Heymans Annetje Lie in het holst van de nacht Q Amsterdam Antwerpen Em. Querido s Kinderboeken Uitgeverij 2016 1 Oma zingt liedjes. Rare liedjes uit de tijd dat oma een klein meisje

Nadere informatie

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee

Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee Lees wat Bennie Burgers dee en doe er uw voordeel mee J.P.J.H. Clinge Doorenbos Harry van Piggelen bron. Burgers Deventer, Deventer 1930-1940 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/clin001lees01_01/colofon.php

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De geschiedenis van de vijf biggetjes

De geschiedenis van de vijf biggetjes De geschiedenis van de vijf biggetjes Een leerzaam en grappig prentenboek voor kinderen, oud en jong J.J.A. Goeverneur bron. C. Kooyker, Leiden 1871 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goev001gesc01_01/colofon.php

Nadere informatie

De gebroeders Leeuwenhart

De gebroeders Leeuwenhart Astrid Lindgren De gebroeders Leeuwenhart vertaald door Rita Törnqvist-Verschuur met tekeningen van Ilon Wikland Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Hoofdstuk 1 Wat ik nu ga vertellen gaat over mijn broer. Over

Nadere informatie

Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot

Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot Daar zaten zeven kikkertjes al in een boerensloot Jan Pieter Heije bron. Johannes Müller, Amsterdam 1910-1920 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/heij007daar01_01/colofon.php 2011 dbnl 2

Nadere informatie

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug.

Op hun knieën blijven ze wachten op het antwoord van Maria. Maar het beeld zegt niets terug. 1950 Het huilende beeld De zon schijnt met hete stralen op het kleine dorpje. Niets beweegt in de hitte van de middag. De geiten en koeien slapen in de schaduw. De blaadjes hangen stil aan de bomen. Geen

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot

Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot Torentje torentje bossekruid, of het eerste prentenboek op Moeders schoot Jan Schenkman bron. J. Vlieger, Amsterdam 1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/sche039tore01_01/colofon.php

Nadere informatie

Het boek met verrassingen

Het boek met verrassingen Het boek met verrassingen Thérèse Hoven bron. L.J. Veen, Amsterdam 1897 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hove006boek01_01/colofon.php 2010 dbnl 3 Hoe piet verdween. Piet, Henk en kleine

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Het feest van Koning Beer

Het feest van Koning Beer Het feest van Koning Beer Louis Moe bron. G.B. van Goor Zonen Den Haag 1930 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/moe_001fees01_01/colofon.php 2010 dbnl 2 [Het feest van koning Beer] De winter

Nadere informatie

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording:

Hansje en Fransje. F.A. Haak-Ochsendorf. Zie voor verantwoording: Hansje en Fransje F.A. Haak-Ochsendorf bron. J. Philip Kruseman, Den Haag 1947 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/haak018hans01_01/colofon.php 2012 dbnl / F.A. Haak-Ochsendorf i.s.m. binnenkant

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

2

2 2 Het kerstverhaal Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.viviandenhollander.nl www.miesvanhout.nl ISBN 978 90 216 7085 0 / NUR 227 Tekst: Vivian den Hollander 2012 Illustraties: Mies van Hout 2012 Vormgeving:

Nadere informatie

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen,

De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, De eekhoorn kon niet slapen. Hij liep van zijn deur om zijn tafel heen naar zijn kast, bleef daar even staan, aarzelde of hij de kast zou opendoen, deed hem niet open, liep langs de andere kant van de

Nadere informatie

Het allerleukste meisje

Het allerleukste meisje > > 0 0 0 Het allerleukste meisje Er zijn meisjes die het liefst met poppen spelen er zijn meisjes die vaak voor de spiegel staan er zijn meisjes die zich als een bruid verkleden en dan wensen dat ze ooit

Nadere informatie

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje

Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Appeltje en Eitje Een postpakket uit Spanje Voor kinderen van 3 tot 8 jaar Geschreven door Elisabeth Roodenburg Er zijn nog meer verhalen van Elisabeth Roodenburg Copyright: Elisabeth Roodenburg Vermaat

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Een nieuw aardig prentenboek

Een nieuw aardig prentenboek Een nieuw aardig prentenboek Heinrich Hoffmann Vertaald door: W.P. Razoux bron (vert. W.P. Razoux). J. Vlieger, Amsterdam ca. 1885 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/hoff049nieu01_01/colofon.php

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Niemand op mijn kerstfeest

Niemand op mijn kerstfeest Niemand op mijn kerstfeest Das liep zijn hol uit en voelde de sneeuw eerder dan hij het zag. Hij sprong achteruit zijn sneeuwvrije hol weer in en maakte een sissend geluid van onvrede. Bah, ook dat nog,

Nadere informatie

Van Sinterklaas en Pieterbaas

Van Sinterklaas en Pieterbaas Van Sinterklaas en Pieterbaas Simon Abramsz. bron. Met illustraties van J.G. Kesler. P. van Belkum Az., Velp 1926 (3de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/abra007vans03_01/colofon.php

Nadere informatie

1. De tuin wordt opgeruimd

1. De tuin wordt opgeruimd 1. De tuin wordt opgeruimd Wat gaan jullie doen? vraagt mama. Ze is iets lekkers aan het maken: zoute bolletjes. Dat doet ze elke vrijdagmiddag als Joas, Aron en Lisa uit school komen. Vaak helpt een van

Nadere informatie

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg

Deel 2. Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg Deel 2 Begrijpend lezen Smoetie zoekt haar weg IN H ET BO S Wat valt er op Smoeties kopje? Hoe komt dat? Welk seizoen zou het nu zijn? Hoe weet je dat? Wat zal er nu nog allemaal op de grond liggen denk

Nadere informatie

Groep 4. Beoordelingstoets begrijpend lezen. Toets 1 (na thema 2) 2. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin.

Groep 4. Beoordelingstoets begrijpend lezen. Toets 1 (na thema 2) 2. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin. Groep 4 Beoordelingstoets begrijpend lezen Toets 1 (na thema 2) 1. Dit is een verhaaltje, maar de zinnen staan door elkaar. Zoek de eerste zin. A. Want in het nest wachten drie hongerige mereltjes B. Hij

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele

Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele Teksten Peuterplein Liedjes bij cd Dirk Scheele De bekende kinderliedjescomponist en zanger Dirk Scheele heeft speciaal voor Peuterplein 8 themaliedjes geschreven. De liedjes staan op de Peuterplein liedjes-cd.

Nadere informatie

Tommie, Dik en Esmeralda

Tommie, Dik en Esmeralda Tommie, Dik en Esmeralda Een tijd gelden woonden twee meisjes genaamd Marieke en Ineke met hun vader en moeder op een boerderij in Afrika. Er was geen televisie, er was geen school, er was geen bibliotheek

Nadere informatie

Fidel en zijn kameraadjes

Fidel en zijn kameraadjes Fidel en zijn kameraadjes Reinoudina de Goeje bron. G. Theod. Bom, Amsterdam 1870-1880 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/goej001fide01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Fidel en zijn kameraadjes.

Nadere informatie

~Toon Hermans VRIEND. ~Bas Rompa Ik zie op het perron twee mensen lekker kussen. Er klinkt een schril gefluit. Dat zit er even tussen.

~Toon Hermans VRIEND. ~Bas Rompa Ik zie op het perron twee mensen lekker kussen. Er klinkt een schril gefluit. Dat zit er even tussen. GEDICHTEN EERSTEJAARS Portfolio 2013-2014 ~Toon Hermans VRIEND Je hebt iemand nodig, stil en oprecht, die als het erop aan komt voor je bidt of voor je vecht. Pas als je iemand hebt, die met je lacht en

Nadere informatie

Gertrude van Walstijn

Gertrude van Walstijn Gertrude van Walstijn 21 lange dagen 21 lange dagen zat ik in een kippenei, Ik wil eruit, ik wil vrij, Ik prik een gaatje in het ei. Ik wil eruit, ik wil vrij, Ik prik een gaatje in het ei. Nog een stukje,

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860.

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860. Gelukkig Hansje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. D. Noothoven van Goor, Leiden 1850-1860 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001gelu01_01/colofon.php 2011 dbnl 1 Gelukkig Hansje. Wilt

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm

Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm Sambo, ga je mee? Leonard Roggeveen bron G.B. van Goor Zonen's Uitgeversmaatschappij N.V., Den Haag/Batavia z.j. [1939] Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/rogg009samb01_01/colofon.htm 2005

Nadere informatie

Onze lievelingen. Maren Koster. bron Maren Koster, Onze lievelingen. G.B. van Goor Zonen, Gouda ca. 1927. 2010 dbnl / erven Maren Koster

Onze lievelingen. Maren Koster. bron Maren Koster, Onze lievelingen. G.B. van Goor Zonen, Gouda ca. 1927. 2010 dbnl / erven Maren Koster Onze lievelingen Maren Koster bron. G.B. van Goor Zonen, Gouda ca. 1927 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012onze01_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Maren Koster 2 [Onze lievelingen]

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869

De drie beeren. bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304 De drie beeren. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 bron exemplaar Koninklijke Bibliotheek Den Haag, signatuur: Ki 4304. K.H. Schadd, Amsterdam 1869 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_dri007drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl *1 [] 1 Een zeer

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink

Poekie is verdrietig. Want zijn papa en mama gaan scheiden. Geschreven door. Mariska van der Made. Illustraties van. Dick Rink Poekie is verdrietig Want zijn papa en mama gaan scheiden Geschreven door Mariska van der Made Illustraties van Dick Rink Poekie is een lief klein monstertje van vijf jaar oud. Hij woont samen met zijn

Nadere informatie

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. Johannes Guykens, Amsterdam

Gelukkig Hansje. Jacob Grimm en Wilhelm Grimm. bron Jacob Grimm en Wilhelm Grimm, Gelukkig Hansje. Johannes Guykens, Amsterdam Gelukkig Hansje Jacob Grimm en Wilhelm Grimm bron. Johannes Guykens, Amsterdam 1840-1850 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/grim001gelu02_01/colofon.php 2011 dbnl 2 Gelukkig Hansje. Wilt

Nadere informatie

Nieuwsbrief van: Sinterklaas

Nieuwsbrief van: Sinterklaas Sinterklaas Wat was het weer een mooi feest vandaag op Meander. Vanmorgen mochten we de Sint met zijn Pieten weer ontvangen en we stonden met de hele school klaar om hen te begroeten. Allemaal stralende

Nadere informatie

Voor Cootje. de vuurtoren

Voor Cootje. de vuurtoren Voor Cootje de vuurtoren De Koos Meinderts vuurtoren Lemniscaat & Annette Fienieg Nederlandse rechten Lemniscaat b.v. Rotterdam 2007 isbn 978 90 5637 909 4 Tekst: Koos Meinderts, 2007 Illustraties: Annette

Nadere informatie

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster

Liedjes Kerstmusical: Volg die ster 14-1: Waar ben je geboren Waar ben je geboren, waar kom je vandaan Waar is het begonnen, waar is het ontstaan Waar ken jij de weg zelfs met je ogen dicht Waar ben je geboren, waar zag jij het licht Iedereen

Nadere informatie

Drie flinke rakkers. Maren Koster. bron Maren Koster, Drie flinke rakkers. G.B. van Goor Zonen, Gouda dbnl / erven Maren Koster

Drie flinke rakkers. Maren Koster. bron Maren Koster, Drie flinke rakkers. G.B. van Goor Zonen, Gouda dbnl / erven Maren Koster Drie flinke rakkers Maren Koster bron. G.B. van Goor Zonen, Gouda 1926 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/kost012drie01_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Maren Koster 2 [Drie flinke rakkers]

Nadere informatie

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN

ALFA A ANTWOORDEN STER IN LEZEN STER IN LEZEN ALFA A LES 1: NAAR SCHOOL 1 Ziek 1 b 2 3 b 4 a a B maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag C Dit is een vraag Hoe gaat het? Het gaat wel. En met jou? Waarom kom je niet?

Nadere informatie