Oorlogsslachtoffers Parochie Pey in de Tweede Wereldoorlog

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oorlogsslachtoffers Parochie Pey in de Tweede Wereldoorlog"

Transcriptie

1 1 Sjaek Baaten Hoogveldsweg Hingen 35 jaar Sjaek woonde in Voerendaal, dat al bevrijd was en hij kwam door de oorlogslinie heen kijken hoe thuis de situatie was. Achter zijn ouderlijk huis werd hij getroffen door een granaat en is de dag erna in het ziekenhuis te Sittard overleden 2 Pit Baaten Hoogveldsweg Hingen 36 jaar Moeder Baaten verhuisde met haar gezin daags voor de bevrijding nog naar familie in Berkelaar, dat al bevrijd was. Pit is nog teruggegaan naar het Hingen om nog wat benodigde spullen op te halen en dat is hem noodlottig geworden, want op de terugweg werd hij aan de kerk in Echt dodelijk getroffen door granaatvuur. 3 Theo Beunen Echterstraat Hingen 37 jaar Theo Beunen, echtgenoot van Trui Smeets, werd te Coquelle bij Calais doodgeschoten. Hij was lid van de vrijwillige luchtwachtgroep. Bij de inval van de Duitsers zijn zij gevlucht naar Frankrijk. Zijn eregraf ligt op het kerkhof te Pey 4 Wullem Beunen St. Joosterweg Hingen 48 jaar Hij is door granaatvuur om het leven gekomen op de dag van de bevrijding. Hij was achter zijn eigen boerderij bieten aan het schoonmaken. Hingen kwam onder hels granaatvuur te liggen en hij werd dodelijk getroffen. Zijn oudste zoon Graad was mee aan het helpen en werd met dit afschuwelijke drama geconfronteerd. Hij liet een weduwe achter met 10 kinderen en nummer 11 op komst. 5 Willem Beunen Rijksweg Pey 35 jaar Is om het leven gekomen toen Pey vanaf de andere kant van de Maas onder hevig granaatvuur kwam te liggen. Hij werd toen evenals zijn plaatsgenote Mientje Giesberts dodelijk getroffen. Willem was chauffeur bij de Vadah. 6 Leo van Bezel St. Joosterweg Hingen 9 jaar Sjrake van de Ven Op de Dijk Hingen 9 jaar Leo, zoon van Baerke van Bezel, is tesamen met Sjrake, zoon van Pit van de Ven, door het ontploffen van achtergebleven munitie, waarmee ze aan het experimenteren waren in een wei tussen -toen- Graadje Vergoossen en Sjang van Bezel dodelijk gewond. Leo is direct overleden en Sjrake daags daarna in het ziekenhuis te Sittard 8 Toni Brouwers Dorpstraat Pey 4 jaar Tonie was een zoon van Tjeu Brouwers die met zijn familie op St. Joost geëvacueerd was. Tonie had bij een granaatbeschieting een scherf in zijn buik gekregen. Zijn vader Tjeu, die zelf ook lichtgewond was, heeft Toni met een fietskar naar het ziekenhuis in Roermond gebracht. Dit heeft echter niet mogen baten.

2 9 Sjan Dircks-Willems Kerkveldsweg Oost Pey 42 Jaar Tillie Dircks Kerkveldsweg Oost Pey 3 weken Familie Dircks was geëvacueerd bij de familie van Herten op St. Joost. Tijdens de bevrijdingsaktie van de Britten waren zij in een schuilplaats gedoken die door de Duitsers gemaakt was. De bevrijders hebben waarschijnlijk gedacht dat er nog Duitse sluipschutters in de kelder zaten en gooiden er handgranaten naar binnen en dit kostte Sjan en Tilly het leven. Sjan is nog naar het ziekenhuis vervoerd maar deze moeite bleek tevergeefs, want ze was niet meer te redden. 11 Mien Giesberts Houtstraat Pey 24 jaar Mien was naar huis gegaan na de begrafenis van de fam Vullings, waarbij ze nog de opmerking had gemaakt : "Wie zal het volgend slachtoffer zijn". Zij zat nauwelijks aan de keukentafel toen er granaatscherven door het bovenlicht van het keukenraam naar binnen vlogen en haar dodelijk verwondden aan het hoofd. 12 Sjeng Hausmans Op den Drees Pey 24 jaar Van het Rode Kruis is op 19 augustus 1946 bericht ontvangen dat Sjeng op gesneuveld is in Schirwindt in Ost Preusen ( dus aan het Oostfront) en aldaar ook begraven is. 13 Lambert Hausmans Op den Drees Pey 23 jaar vermist Via het Duitse Rode Kruis is het volgende bericht ontvangen: "Aangenomen moet worden dat Hausmans A.L.L. geb is gesneuveld tussen 14 januari en 20 februari 1945 ten noordwesten van Warschau." (Ook aan het Oostfront) 14 Jacoba Hawinkels Wolfsberg Pey 5 mnd Jacoba was een dochtertje van de familie Hawinkels-Jutten van de Wolfsberg en is overleden bij het grote bombardement op Montfort en in het massagraf begraven. 15 Graad Heythuijsen 3e Bolvennerweg Slek 23 jaar Bertje Heythuijsen 3e Bolvennerweg Slek 31 jaar Het ouderlijk huis kwam op 19 januari onder granaatvuur te liggen vanuit Susteren. Bertje werd hierbij op slag gedood en Graadje ging hulp zoeken en werd bij het oude voetbalterrein van RIOS neergeschoten. 17 Sjang Hochstenbach Brugweg te Pey 44 jaar Sjang Hochstenbach oet "de Brök" is gedood door een bom die afgeworpen is door een geallieerd vliegtuig. Men had waarschijnlijk een groene watertank en dorskas aangezien voor Duits oorlogs-materiaal. 18 Adriaan Jans Heerdstraat St Joost 21 jaar Hij werd door de Duitsers opgepakt en moest hout gaan hakken in een bos op St. Joost en is daar, bij een granaataanval om het leven gekomen.

3 19 Driek van Kempen Dorpstraat Pey 62 jaar Toos van Kempen Dorpstraat Pey 21 jaar De familie van Kempen was met een hele colonne evacuees op weg van Vlodrop naar het inmiddels bevrijde Posterholt. Deze "karavaan" kwam onder een hels granaatvuur te liggen en Driek en Toos lieten hierbij het leven. Driek was direct dood en Toos overleed naderhand in een klooster. Zij werden met Herman Koenen in een noodgraf, een aardappelenkuil, begraven en zijn op 22 maart 1945 herbegraven op het kerkhof van Pey. Moeder van Kempen kreeg alleen de zorg voor 4 kinderen. 21 Theo Knarren Houtstraat Pey 34 jaar vermist Theo Knarren was een halfbroer van Frenske Heythuijsen en had de Duitse nationaliteit en is naar Duitsland afgevoerd en daarna vermist. 22 Hendrik Koenen Dorpstraat Pey 45 jaar Hendrik is omgekomen bij het granaatvuur op de evacuees in Vlodrop. Hij was tijdens de razzia van 22 oktober in Pey opgepakt en tewerkgesteld in Kirchoven en van daaruit is hij gevlucht naar zijn gezin, dat in Vlodrop geevacueerd was. Hij liet een weduwe met 7 kinderen achter. 23 Pit Konings Dorpstraat Pey 28 jaar Pit is omgekomen door granaatvuur in zijn ouderlijke woning. Zijn moeder wilde niet mee evacueren naar Diergaarde. Pierre(Pit) liet zijn moeder niet alleen en dat is hem noodlottig geworden. 24 Huub Leurs Pey 22 jaar Huub is gearresteerd op vermoeden van sabotage in de mijn van Hückelhoven in Duitsland. Hij is op 14 juli 1943 om het leven gekomen in Mülheim in het Ruhrgebied. Hij is na de oorlog herbegraven op het erekerkhof te Loenen van de Oorlogsgraven Stichting 25 Graad Maessen Hoogstraat Slek 35 jaar Graad Maessen zat in de beruchte evacuatietrein op weg naar Friesland. Deze trein werd onderweg beschoten door Britse jachtvliegtuigen die waarschijnlijk dachten dat het een Duitse munitie trein was. Dit gebeurde in Wesel. Graad zat in deze trein, waarin tientallen doden en gewonden vielen, samen met zijn vrouw Nèske en 5 kinderen, waarvan de jongste negen maanden en ernstig ziek. Graad werd zwaar gewond in het ziekenhuis opgenomen samen met zijn dochter Trieneke die in shocktoestand verkeerde. Hij overleed op 9 februari Bij gebrek aan medicijnen en voldoende voedsel overleed Elly diezelfde nacht in de armen van Tante Nèske.

4 26 Peter Maessen Dorpstraat Pey 33 jaar Peter is omgekomen bij het opruimen van landmijnen. Hij was vrijwilliger bij de mijnopruimingsdienst. In de buurt van Roermond aan de Roer heeft dit vrijwilligerswerk hem het leven gekost door een mijnontploffing. Hij werd ook in Roermond begraven. Zijn vrouw bleef met 4 kinderen achter. 27 Sjeng Meerten Dorpstraat Pey 22 jaar De familie Meerten-Gerrits, moeder en zes kinderen waren geëvacueerd op Maria Hoop. De oudste zoon Sjeng moest aldaar werken voor de Arbeidseinsatz. Op 17 januari 1945 kwam Maria Hoop onder een verschrikkelijk granaatvuur te liggen. Sjeng vluchtte met zijn companen het bos in maar helaas te laat. Hij werd ernstig gewond en overleed nog diezelfde dag in het klooster. Voor de familie was dat een bittere pil want Sjeng was kostwinner, omdat vader in mei 1940 al overleden was. 28 Sjang Meerten Wolfsberg Pey 27 jaar Sjang was een zoon van Kueëb Meerten van de Wolfsberg. Hij was gehuwd met Mia Kohlen van de Rijksweg. Zij waren naar Vlodrop geëvacueerd. Daar werd Sjang bij een granaatbeschieting aan een been gewond. Hij werd per kruiwagen vervoerd naar het lazaret bij St. Ludwig. Omdat hij bloedvergiftiging kreeg is hij overgebracht naar het ziekenhuis te Sittard, waar hij op 7 april 1945 overleed. Zijn vrouw Mia was hoogzwanger en is op 19 april 1945 bevallen van hun zoon Jan Meerten 29 Nól Meuwissen Boschtraat Pey 24 jaar Omgekomen als evacué te Vlodrop. Hij was tijdens de evacuatie al ernstig ziek en hij is overleden in het klooster St. Ludwig te Vlodrop 30 Sef Meuwissen Houtstraat Pey 25 jaar Hij was als dwangarbeider tewerkgesteld in Werniskirchen (Hilgen) Duitsland, maar ivm het naderende einde van de oorlog was hij vrijgekomen en stond met enkele companen van Echt klaar om naar huis gebracht te worden, toen zij verrast werden door een bomaanval van geallieerde vliegtuigen waardoor hij het leven liet 31 Harie Rullenraad Heerdstraat St. Joost 45 jaar Harie was landbouwer te St. Joost. Hij werd bij een razzia op 11 oktober 1944 opgepakt en tewerkgesteld in Wuppertal. Daar is hij om het leven gekomen. De omstandigheden waaronder zijn nooit helemaal duidelijk geworden.

5 32 Toon Rijks Hoogveldsweg Hingen 44 jaar Toon was in zijn tuin naar de granaatbeschietingen vanaf Montfort naar Pey aan het kijken. Hij is toen getroffen door een "Afzwaaier" en raakte zwaar gewond en in coma. Er kwam toevallig een Engelse Jeep langs en werd eerste hulp geboden. Ze namen de gewonde Toon mee, naar een onbekende bestemming. Enkele maanden later werd pas bekend waar Toon overleden en begraven was. Hij is op 30 maart herbegraven op het kerkhof van Pey. Zijn vrouw was heel pril in verwachting van het vijfde kind Anton die in september 1945 geboren is. 33 Bert Schoenmakers Hingenderstraat St. Joost 54 jaar Bert is omgekomen bij een granatbeschieting. Hij was landbouwer en was, nadat hij de gier over het land gespreid had, bezig zijn paard te verzorgen en wilde daarna beschutting zoeken want het granaatvuur werd steeds heviger. Het was echter te laat want een voltreffer maakte een eind aan zijn leven. De oudste zoon Wil was ooggetuige van dit lugubere voorval. 34 Mathijs Schulpen kruispunt Pey. 54 jaar Mathijs raakte zwaargewond bij de beschieting van het kruispunt te Pey die na de de bevrijding nog plaatsvond vanuit de richting Montfort. Hij overleed in het ziekenhuis te Sittard 35 Pit Slangen Hoogstraat Slek. 30 jaar Pit kwam vanaf de Slek naar het evacuatie-adres van zijn familie op het Hingen op de St. Joosterweg. Aangezien de Slek al bevrijd was op 19 januari 1945, zei hij tegen zijn familie dat ze de spullen konden gaan pakken om naar huis te gaan. Hij had deze woorden nauwelijks uitgesproken toen er enkele voltreffers op het huis neerkwamen en Pit een granaatscherf door zijn keel kreeg en is overleden. Zijn broer Mat werd ook zwaar gewond en een aantal andere evacué's ook. 36 Jan Theunissen Hingenderstraat St. Joost. 24 jaar Jan werd op de dag van de bevrijding door een fanatieke Fallschirmjäger vanuit een schuttersputje aan de voorkant van hun huis neergeschoten. Hij was met zijn vader het vuur aan het blussen aan het dak van de schuur dat door de vluchtende Duitsers was aangestoken. De Engelsen maakten korte metten met deze fanatiekeling en liquideerden hem ter plekke. 37 Joke Vergoossen (van Dil) Dorpstraat Pey 5 jaar Jan Zeelen Houtstraat Pey 14 jaar Joke en Jan zijn allebei omgekomen door het ontploffen van achtergebleven munitie van de FLAK,s (Flug Abwehr Kanonne). Zij waren met een aantal jongelui met deze munitie aan het experimenteren toen een ontploffing volgde. Thei Valkenburg kwam ook in het ziekenhuis terecht, enkele ander jongens hadden slechts lichte letsels.

6 39 Harrie Ververgaert Schoolstraat Pey 21 jaar Harrie was in militaire dienst en is omgekomen in Ned. Militaire fort Holland bij Utrecht. Zij werden verrast door een groep "Nederlandse" motorrijders, hetgeen achteraf Duitsers bleken te zijn. Hij was ingedeeld bij de wielrijders van de P.A.G. (Pantser Afweer Geschut) Harrie was geboren op 25 december Theo Vullings Patersweg Slek 39 jaar Triene Vullings-Jeuken Patersweg Slek 34 jaar Lèneke Vullings 2 jaar De Duitsers hadden een aantal verrijdbare kanonnen in stelling gebracht nabij de boerderij van Driek Jeuken op de Patersweg Ze vuurden een aantal salvo's af op de vijandelijke troepen in richting Susteren en verdwenen spoorslags. Er werd vrij snel tegenvuur gegeven en de familie Vullings had nog geen dekking kunnen zoeken en dat werd hen fataal. Theo, Triene en Lenèke bleven op slag dood en Nellie werd zwaar gewond aan een hand en is onder begeleiding van Betje Dircks-Jeuken met een Duitse ambulance naar het ziekenhuis te Roermond gebracht. 43 Graad Wessels Boschtraat Pey 39 jaar Graad werd in zijn woning getroffen door granaatbeschieting en was op slag dood. Hij liet een vrouw en vier kinderen na. Hij woonde in het huis waar later de friture van "Fin van Simons" was gevestigd. 44 Mèchel Zeelen-van Wegberg Houtstraat Pey 49 jaar Mèchel werd op haar evacuatie-adres op Maria Hoop door granaatscherven in haar been getroffen waarbij zich nogal wat complicaties hebben voorgedaan, die haar uiteindelijk het leven hebben gekost. Sjang Oelers had haar door de vuurlinie heen nog met paard en wagen naar het Ziekenhuis in Roermond gebracht maar dat heeft niet meer mogen baten. Toen zoon Jan verongelukte wist de familie nog niet dat Moeder Mèchel al overleden en begraven was in Roermond op een noodkerkhof. 45 Sjaak Leurs Kerkveldsweg Echt. 37 jaar Het evacuatie-adres van de familie Leurs was bij Sjang Graus op het Hingen. Hij werd achter een handkar, waarmee hij al spulletjes naar huis had gebracht, Op de Dijk te Hingen door een Duitse sluipschutter doodgeschoten. Gezien het gevaar kon het lijk overdag niet weggehaald worden. Dit is toen 's avonds moeten gebeuren. Door de felle vrieskou was het lichaam aan de grond vastgevroren. Bron: * 4 mei Stichting * Zij die er bij waren Copyright: Pejjerlandj René Rutten 17 januari 2012

Kroniek Oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de Parochie Pey

Kroniek Oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de Parochie Pey Kroniek Oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in de Parochie Pey Samengesteld bij gelegenheid van het Honderdvijftig jaar bestaan van de Parochie Copyright: Pejjerlandj.nl R.Rutten Hingen: 20

Nadere informatie

Bewogen Oorlogsherinnering van de familie Zeelen van Wegberg

Bewogen Oorlogsherinnering van de familie Zeelen van Wegberg Bewogen Oorlogsherinnering van de familie Zeelen van Wegberg uit Pey Als in een familie een zoon van 13 jaar, samen met zijn neefje van vijf jaar, om het leven komt door ontploffing van achtergebleven

Nadere informatie

Burgerslachtoffers tijdens WO II op het Hingen

Burgerslachtoffers tijdens WO II op het Hingen Burgerslachtoffers tijdens WO II op het Hingen De bevrijding op, 21 januari 1945, van t Hènge werd met gemengde gevoelens beleefd, omdat deze dag en de dagen daarvoor een enorme impact hebben gehad op

Nadere informatie

De bevrijders werden met open armen ontvangen, dat is het bekende gegeven.

De bevrijders werden met open armen ontvangen, dat is het bekende gegeven. De bevrijding, op 21 januari 1945, van t Hènge werd met gemengde gevoelens beleefd, omdat deze dag en de dagen ervoor een enorme impact hebben gehad op de bevolking en de honderden evacué s. Maar de Duitse

Nadere informatie

Wegkruis aan de Echterstraat op t Hingen.

Wegkruis aan de Echterstraat op t Hingen. Wegkruis aan de Echterstraat op t Hingen. Het wegkruis staat bij het kruispunt Echterstraat, Hoogveldsweg, Op den Dijk en St. Joosterweg.Nabij café t Hingen en het standbeeld van de schaap herder Lei Wolfs

Nadere informatie

Hingen werd in de evacuatietijd WO II toevluchtsoord voor bijna 2000 mensen uit de omgeving die gastvrij werden opgevangen.

Hingen werd in de evacuatietijd WO II toevluchtsoord voor bijna 2000 mensen uit de omgeving die gastvrij werden opgevangen. Hingen werd in de evacuatietijd WO II 1940 1945 toevluchtsoord voor bijna 2000 mensen uit de omgeving die gastvrij werden opgevangen. Op 6 november 1944 maakte de burgemeester van Echt, A. den Rooyen,

Nadere informatie

Bevrijdingsperiode Hingen van 17 jan. tot 21 jan WO II

Bevrijdingsperiode Hingen van 17 jan. tot 21 jan WO II Bevrijdingsperiode Hingen van 17 jan. tot 21 jan. 1945 WO II De St. Joosterweg kreeg het zwaar te verduren. De vrijheid werd heroverd boven de hoofden van de bewoners die in de schuilkelders zaten. Vlammenwerper

Nadere informatie

De kroniek van het Hingen in W.O. II door Né Rutten. is op de site Pejjerlandj opgesplitst in 2 delen.

De kroniek van het Hingen in W.O. II door Né Rutten. is op de site Pejjerlandj opgesplitst in 2 delen. De kroniek van het Hingen in W.O. II door Né Rutten is op de site Pejjerlandj opgesplitst in 2 delen. Kroniek van het Hingen in W.O. II deel 1 en Kroniek van het Hingen in W.O. II deel 2 U hebt nu deel

Nadere informatie

Vanaf deze plaats werd geëvacueerd op 7 november 1944

Vanaf deze plaats werd geëvacueerd op 7 november 1944 De tragische gebeurtenissen tijdens de evacuatie, van de familie Maessen Slangen Hoogstraat 96 te Slek, hebben diepe wonden geslagen bij de familie die nooit geheeld zijn. Vanaf deze plaats werd geëvacueerd

Nadere informatie

De bevrijding van Houthem

De bevrijding van Houthem De bevrijding van Houthem Zondag 17 september 1944 Samengesteld door Fons Heijnens Duitsers in Houthem Vanuit Geulhem komend, trekken de Duitsers Houthem binnen in mei 1940 Foto uit archief van Jacquo

Nadere informatie

Mijn mond zat vol aarde

Mijn mond zat vol aarde Mijn mond zat vol aarde Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER

LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER RAALTE LUCHTVERKEER Luchtverkeer (vliegtuigcrashes & bombardementen) Inleiding Vliegtuigen werden zowel door de Duitse bezetters

Nadere informatie

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip

Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip Het vergeten monument Halifax DT-694 in het Sweibergerbos; lokaal beter bekend als Soeterknip In 2018 is het 75 jaar geleden dat een RAF bommenwerper met het identificatienummer DT-694 vanaf het vliegveld

Nadere informatie

Het gezin van Joannes en Catharina Helena Verstraeten Smeets van de Bosstraat 57 te Pey,

Het gezin van Joannes en Catharina Helena Verstraeten Smeets van de Bosstraat 57 te Pey, Het gezin van Joannes en Catharina Helena Verstraeten Smeets van de Bosstraat 57 te Pey, evacueerde op 7 november 1944 naar St. Joost en kwam uiteindelijk in Enschedé terecht en daar werden zij bevrijd

Nadere informatie

Ingrijpende oorlogsgebeurtenissen in de tweede Wereld Oorlog Biej Houbeke aan de Prinsenbaan op Koningsbosch

Ingrijpende oorlogsgebeurtenissen in de tweede Wereld Oorlog Biej Houbeke aan de Prinsenbaan op Koningsbosch Ingrijpende oorlogsgebeurtenissen in de tweede Wereld Oorlog Biej Houbeke aan de Prinsenbaan op Koningsbosch Klooster van Koningsbosch nog in volle glorie I In WO II toevluchtsoord voor alle mensen in

Nadere informatie

Visie op de tweede Wereldoorlog van H. (Bair) Theunissen, Hingenderstraat 1 te St. Joost in dichtvorm

Visie op de tweede Wereldoorlog van H. (Bair) Theunissen, Hingenderstraat 1 te St. Joost in dichtvorm Hoofdstuk W: Visie op de tweede Wereldoorlog van H. (Bair) Theunissen, Hingenderstraat 1 te St. Joost in dichtvorm Woning familie Theunissen Hingenderstraat 1, op de grens van Hingen St Joost. Bair (geboren

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Herinneringen aan de evacuatietijd en de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog periode van 7 november tot 20 januari 1945

Herinneringen aan de evacuatietijd en de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog periode van 7 november tot 20 januari 1945 I. S Herinneringen aan de evacuatietijd en de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog periode van 7 november tot 20 januari 1945 samengesteld door de toen 12 jarige (29 7 1932) Sef van Wegberg Zoon van Sjaak

Nadere informatie

Kroniek van de bewogen jeugd van Mevrouw Maria Mechtildis Maessen Slangen van de Slek

Kroniek van de bewogen jeugd van Mevrouw Maria Mechtildis Maessen Slangen van de Slek Kroniek van de bewogen jeugd van Mevrouw Maria Mechtildis Maessen Slangen van de Slek Familie Slangen-Vaessen Hoogstraat 94 Slek Achterste rij v.l.n.r. Matje, Lena, Betje, Harie, Piet, Sjang, Neske, Til

Nadere informatie

DORST IN DE OORLOGSJAREN.

DORST IN DE OORLOGSJAREN. DORST IN DE OORLOGSJAREN. De aanwezigheid van vliegveld Gilze-Rijen heeft voor de bewoners van Dorst de hele oorlog door steeds grote ongemakken en vele gevaren opgeleverd. Praktisch de hele oorlog waren

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

De Slag om het Hingen in de tweede wereldoorlog speelde zich in alle hevigheid af in de periode van 17 januari tot 21 januari 1945

De Slag om het Hingen in de tweede wereldoorlog speelde zich in alle hevigheid af in de periode van 17 januari tot 21 januari 1945 Hoofdstuk D: De Slag om het Hingen in de tweede wereldoorlog speelde zich in alle hevigheid af in de periode van 17 januari tot 21 januari 1945 Bij het onderzoek naar de evacué s die in de periode tussen

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren.

groetjes Thijs Bezoek kasteeltje Geijsteren. Bezoek kasteeltje Geijsteren. 7 Juni bezocht groep 6 het kasteeltje in Geijsteren. Cynthia Siefers heeft de kinderen rondgeleid. Ze heeft een boek geschreven: een trots kasteel. Ze heeft verteld wat er

Nadere informatie

Mevr. Habets-Abrahams

Mevr. Habets-Abrahams NIEUWSBRIEF Nr.24-4 e JAARGANG uitgave nr.6 van 2015 opmaak: oktober 2015 info@heemkunde-margraten.nl www.heemkunde-margraten.nl Verenigingslokaal: Rijksweg 68 Margraten (naast feestzaal het Kroontje en

Nadere informatie

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG KACHTEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog De kerk van Kachtem, toen alles nog rustig was. 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat het dorp in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt

Nadere informatie

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen.

Daarachter bevindt zich het monument met het opschrift: Ter nagedachtenis van de in 1940-1945 voor het vaderland gevallenen. ENKELE BESPIEGELINGEN BIJ HET OORLOGSMONUMENT TE WASSENAAR Op 4 mei vindt in ons land de nationale dodenherdenking plaats: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen burgers en militairen

Nadere informatie

Dramatische oorlogsgebeurtenissen van de. Familie Hausmans-Tholen. Op de Drees te Pey. Tijdens de tweede Wereldoorlog

Dramatische oorlogsgebeurtenissen van de. Familie Hausmans-Tholen. Op de Drees te Pey. Tijdens de tweede Wereldoorlog Hoofdstuk X Dramatische oorlogsgebeurtenissen van de Familie Hausmans-Tholen Op de Drees te Pey Tijdens de tweede Wereldoorlog Samengesteld door: Pejjerlandj René Rutten Gegevens verkregen van: Pierre

Nadere informatie

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven.

Maar de grootste held was oma die bij de huiszoeking zo rustig is gebleven. Aufmachen! Voor de deur staan een paar Duitse soldaten en Nederlandse landwachten (gewapende hulppolitie). Een jonge vrouw doet open en de mannen stormen binnen. Het kleine meisje begint van schrik te

Nadere informatie

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS

Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Herinnering aan Elisabeth Bangert - tante Betje (1870-1964) FREEK DIJS Van wie ben jij er één? Dat was telkens de vraag van tante Betje als ik bij mijn oma, haar zuster, kwam logeren in Baarn. Die vraag

Nadere informatie

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015

OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 OORLOG IN OVERIJSSEL 2015 Opdrachten bij de film Naam Groep.. BEZETTING duur: ca. 15 minuten In de film zie je beelden van Hitler. Wie was hij? In welk jaar kwam Hitler aan de macht en welke plannen had

Nadere informatie

Hoofdstuk Z: Oorlogsverhalen Pejjerlandj e.o. In dit hoofdstuk zal aan de orde komen:

Hoofdstuk Z: Oorlogsverhalen Pejjerlandj e.o. In dit hoofdstuk zal aan de orde komen: Hoofdstuk Z: Oorlogsverhalen Pejjerlandj e.o. In dit hoofdstuk zal aan de orde komen: Het dramatische oorlogsverhaal van Teun van Tieske Op het Veld van Echterbosch, die op het verkeerde moment op de verkeerde

Nadere informatie

"Kapelletje op de Hei" 1 van 6 WIJ RIEPEN DE HEER AAN IN ONZE NOOD EN HIJ VERLOSTE ONS VAN ONZE ANGSTEN

Kapelletje op de Hei 1 van 6 WIJ RIEPEN DE HEER AAN IN ONZE NOOD EN HIJ VERLOSTE ONS VAN ONZE ANGSTEN "Kapelletje op de Hei" 1 van 6 "Kapelletje op de Hei" a/d Broekweg Waarom is het kapelletje gebouwd? De bevrijding van Nederland begon 17 september 1944 met de operatie Market Garden:. Middels grote luchtlandingen

Nadere informatie

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers,

Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, De eerste jaren van de oorlog was het een bezetting van de Duitsers, Verhaal van Jo Koonings Litjens over Wereld Oorlog 1940 1945. Wij woonden op een boerderij aan de weg naar de Heide. Mijn vader en moeder,mijn zus Annie en mijn broers, Piet, Thijs, Jan, Harry en Ton.

Nadere informatie

Op één voetje en één kleppertje

Op één voetje en één kleppertje Op één voetje en één kleppertje Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum,

Nadere informatie

Inleiding: Harie Vergoossen geeft op de plek waar hij opgepakt werd uitleg. Midden Sef Offermans, links René Rutten.

Inleiding: Harie Vergoossen geeft op de plek waar hij opgepakt werd uitleg. Midden Sef Offermans, links René Rutten. Razzia door de Duitse SS op zondag en maandagmiddag 22/23 oktober 1944 te Pey op zoek naar jongens en mannen, van 16 tot 60 jaar, om in Kirchoven schanzwerk te gaan doen. Inleiding: Op zondagmiddag 22

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Beslan

Werkstuk Maatschappijleer Beslan Werkstuk Maatschappijleer Beslan Werkstuk door een scholier 1864 woorden 11 oktober 2004 7,7 24 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inhoudsopgave Inleiding Eigen werk Nawoord Bronvermelding INLEIDING

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus

Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag Nederlands Het verborgen dorp door Ron Langenus Boekverslag door een scholier 1775 woorden 21 september 2004 7 206 keer beoordeeld Auteur Genre Ron Langenus Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak

Nadere informatie

Hotel Zilven (1930-1945)

Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven (1930-1945) Hotel Zilven voor 1940 Dit verhaal is opgetekend door de kleindochter naar informatie van Ina Hermina Peeters, geboren op 5 december 1928 Sumatra, Indonesia en rond 1930 naar Nederland

Nadere informatie

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont.

Het boek gaat over een gezin dat in een dorpje, Beringe, in het zuiden van Limburg woont. Boekverslag door een scholier 1625 woorden 13 juni 2003 4,1 61 keer beoordeeld Auteur Genre Ton van Reen Jeugdboek Eerste uitgave 2001 Vak Nederlands Verslag van het verhaal Het boek gaat over een gezin

Nadere informatie

Kinder - slacht offers

Kinder - slacht offers Kinderslacht offers Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

Op dat moment (maart 1945) opereerde zijn eenheid van op Y-29, het Amerikaanse vliegveld te Zutendaal.

Op dat moment (maart 1945) opereerde zijn eenheid van op Y-29, het Amerikaanse vliegveld te Zutendaal. Tijdens de tweede wereldoorlog gebeurde het wel vaker dat militairen ingekwartierd werden bij burgers. Na de bevrijding in september 1944 was dit ook het geval met de geallieerde militairen. Een van hen

Nadere informatie

WERKBOEK. Lest we Forget

WERKBOEK. Lest we Forget 1 WERKBOEK Lest we Forget 2 Lest we Forget Dit is een uitgave van de stichting Aircraft Recovery Groep 1940-1945 Contact: Secretaris Stichting A.R.G. 1940-1945, Dorpsstraat 204H, 1566 AT Assendelft. Website:

Nadere informatie

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche

Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Incidenten die de NOODZAAK van VEILIG WERKEN duidelijk maken! Veilig werken op hoogte in de Solar-branche Auteur: Edwin Petersen Veiligheidskundige (MVK) Versie: Solar Solutions 2017 Inleiding Voorstellen

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven

Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven Een vriendenschaar van zwagers (1920) Martin Cleven Van links naar rechts: Gehuwd met: 1. Frederik Aarts Catharina Vergoossen 2. Pieter Cleven Gertrudis Vergoossen 3. Naardus Vergoossen Gertruda de Haan

Nadere informatie

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG IZEGEM TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de stad in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat, de mensen staan allemaal op straat. De volgende

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen.

Vandaag is het 4 mei Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Vandaag is het 4 mei 2017. Tweeënzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog. We herdenken nog steeds de mensen die in de oorlog omkwamen. Maurice Vanderfeesten is een van hen. Zijn nieuwsgierigheid

Nadere informatie

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG HOOGLEDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Het is oorlog! Het brandweerkorps wordt snel samengeroepen voor het gemeentehuis. De brandweermannen moeten de jongens gaan waarschuwen

Nadere informatie

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd

D88, Voorhei 3. Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd D88, Voorhei 3 Geplaatst in de Heise Krant augustus 2015, gewijzigd 23-01-2017 De geschiedenis van boerderij D88, nu Voorhei 3, begint bij Theodorus van Asseldonk. Theodorus (Dirk) van Asseldonk (1797-1845),

Nadere informatie

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad

Waar gebeurde het? Korte omschrijving. Lesdoel. Lesbeschrijving. Materiaal. Docentenblad Docentenblad Waar gebeurde het? Korte omschrijving In de strip worden vaak plaatsen genoemd. Er zijn drie kaartjes (Nederland, Europa en de wereld) en een aantal stripplaatjes waarin plaatsen genoemd worden.

Nadere informatie

Lesbrief Roermond in de frontlinie. C.A.H.M. (Cor) van Helvoort Gemeentearchief Roermond

Lesbrief Roermond in de frontlinie. C.A.H.M. (Cor) van Helvoort Gemeentearchief Roermond Lesbrief Roermond in de frontlinie C.A.H.M. (Cor) van Helvoort Gemeentearchief Roermond Roermond 2015 Roermond in de frontlinie De bezetting In de nacht voorafgaande aan 10 mei 1940 werden op de Kapellerlaan

Nadere informatie

Mijn vader Nicolas Gurowitsch is bevrijd in kamp Westerbork. Over zijn geschiedenis is een mooi bevrijdingsportret

Mijn vader Nicolas Gurowitsch is bevrijd in kamp Westerbork. Over zijn geschiedenis is een mooi bevrijdingsportret Bijdrage Rob Gurowitsch Mijn vader Nicolas Gurowitsch is bevrijd in kamp Westerbork. Over zijn geschiedenis is een mooi bevrijdingsportret geschreven, u kunt dat nalezen op de website van de bevrijdingsportretten.

Nadere informatie

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861).

Bernard Molenkamp. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik Molenkamp (geb. 3-8-1860), landbouwer van beroep en Willemina Ooijman (geb.10-11-1861). Bernard Molenkamp Mijn opa BERNARD MOLENKAMP wordt 14-3-1897 geboren te Zelhem (een klein dorpje in de provincie Gelderland op een grote boerderij De Molenkamp ) in Holland. Zijn ouders waren Gerrit Hendrik

Nadere informatie

Overlijdensadvertenties 2012, bewoners gemeente Echt en overige bekenden.

Overlijdensadvertenties 2012, bewoners gemeente Echt en overige bekenden. 1 Beckers, Baer 83 14-07-2012. Ida Mestrom kinderen p/a Roodtstraat 35 Slek 2 Beckers, Frans 65 13-04-2012. Jos Ubben Loes,Gaby p/a Palmstraat 5,Echt 3 Beckers-Schoenmakers, Til 84 11-11-2012. Harie Beckers

Nadere informatie

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument

Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Tarcisiusschool adoptieschool Cain-monument Op 6 oktober 2012 werd in Nijmegen, een monument onthuld ter ere van de Nieuw-Zeelander Ivan William Cain. In 2011 besteedt weekkrant de Brug uit Nijmegen aandacht

Nadere informatie

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943)

TANTE BETSIE. Charles & Herman Horsthuis. (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) Charles & Herman Horsthuis TANTE BETSIE (Elisabeth Helena Henriëtte Issels) (Arnhem 11 oktober 1885 Haarlem 29 oktober 1943) De kunstzinnige familie Issels, waaruit wij mede voortgekomen zijn, telde één

Nadere informatie

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 )

Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) Notariële Akten na Overlijden Klaas Breedijk (172 ) (Tussen haakjes de RIN nummers in de stamboom www.breedijk.net. ) Klaas Breedijk: ik heb opgezocht wat ik op internet allemaal gevonden heb over zijn

Nadere informatie

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje

Blad 1. Kwartierstaat van Betje Hendriks ( ) De ouders van Betje Blad 1 Kwartierstaat van Betje Hendriks (1880-1955) De ouders van Betje Website: Stamboom familie Van den Berg > Generatie II De ouders van 01. Betje Hendriks (1880-1955) 02. * Gemert 04-03-1850 + Helmond

Nadere informatie

the daily news Op donderdag 18 januari was een heftige storm in antwerpen met windstoten tussen 90 en 105 km/u.

the daily news Op donderdag 18 januari was een heftige storm in antwerpen met windstoten tussen 90 en 105 km/u. the daily news 500 oproepen en 4gewonden na heftige storm Op donderdag 18 januari was een heftige storm in antwerpen met windstoten tussen 90 en 105 km/u. Meer dan 500 oproepen waren er binnengekomen rond

Nadere informatie

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940)

Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Naam: NEDERLAND IN OORLOG Begin WO2 (1932 tot 1940) Adolf Hitler In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hij was de leider van de nazi-partij. Hij zei tegen de mensen: `Ik maak van Duitsland

Nadere informatie

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG INGELMUNSTER TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG 31 juli 1914: ten oorlog! Op 31 juli 1914 staat de gemeente in rep en roer: het is oorlog! Overal wordt erover gepraat. De volgende dag al moeten de dienstplichtigen

Nadere informatie

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog

Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Mariekerke tijdens de eerste wereldoorlog Voor de oorlog Mariekerke is vooral een vissersdorp waar de inwoners hun brood verdienen door op de Schelde te gaan vissen. 4 augustus 1914 : ten oorlog! Mariekerke

Nadere informatie

Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog

Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog Registratie Mondelinge Geschiedenis Het leven van de bevolking tijdens de Tweede Wereldoorlog IDENTIFICATIE GEÏNTERVIEWDE PERSOON Algemeen Naam: Adres: Telefoonnummer: E-mail: Bovenstaande gegevens niet

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf.

Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bevestiging oorlogsgraf Piet Pater Vrijdag 13 april om 15.00 uur wordt op de begraafplaats aan de Kerkstraat in Waarland het graf van Piet Pater officieel bevestigd als oorlogsgraf. Bij de ingang van de

Nadere informatie

Slachtoffers Tweede Wereldoorlog die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal

Slachtoffers Tweede Wereldoorlog die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal Slachtoffers Tweede Wereldoorlog die begraven liggen of hebben gelegen op de Algemene Begraafplaats aan de Munnikenweg te Veenendaal Grafnr.* Naam slachtoffer Geboren Overleden 214 Achterberg, Jan 18 10

Nadere informatie

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG

LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG LICHTERVELDE TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG Voor de oorlog LI_07 Er is veel volk op de dorpsplaats samengekomen en overal hangen vlaggen. Niemand is aan het werken. Het is waarschijnlijk zondag, en mooi

Nadere informatie

D85, Past. van Haarenstraat 4

D85, Past. van Haarenstraat 4 D85, Past. van Haarenstraat 4 Geplaatst in de Heise Krant van november 2015, gewijzigd 20-04-2017 Op 14 mei 1907 trouwde Martinus (Tinus) Schepers met Adriana (Jaont) Schepens. Een bijzonderheid van dit

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Herinnering aan de oorlogstijd. E.D.W. Verboon-Mobach

Herinnering aan de oorlogstijd. E.D.W. Verboon-Mobach Herinnering aan de oorlogstijd E.D.W. Verboon-Mobach Herinnering aan de oorlogstijd E.D.W Verboon-Mobach Bestemd voor: Familie Mobach Fotograaf Bokhoven 1943/44 І Ik was 4 jaar toen dit begon Vanuit

Nadere informatie

Dodenherdenking en onthulling naamborden Antoon Schraderpedje en Stientje Janspedje 4 mei van 10

Dodenherdenking en onthulling naamborden Antoon Schraderpedje en Stientje Janspedje 4 mei van 10 Dodenherdenking en onthulling naamborden Antoon Schraderpedje en Stientje Janspedje 4 mei 2018 1 van 10 Dodenherdenking en onthulling naamborden Antoon Schraderpedje en Stientje Janspedje 4 mei 2018 2

Nadere informatie

Princelijke Vierschaar

Princelijke Vierschaar Het huis beneden aan de trap aan de linkerkant was vroeger de herberg t Schaeck, het schepenhuis van de Princelijke Vierschaar. Deze Princelijke Vierschaar groepeerde enkele lenen in de omgeving en ressorteerde

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Verblijf en ontsnapping uit Arbeitslager in Uerdingen Krefeld

Verblijf en ontsnapping uit Arbeitslager in Uerdingen Krefeld F.4 Verblijf en ontsnapping uit Arbeitslager in Uerdingen Krefeld door G.H Rutten Foto Familie Rutten anno 1930 kinderen van v.l.n.r. Sef, Graad, Mia en Antje met in hun midden Opa Zeelen, ook opa van

Nadere informatie

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje

mirjam prinsen Door de ogen van mijn moeder Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mirjam prinsen Door de ogen van Oorlogsherinneringen van een Rotterdams meisje mijn moeder Kom vanavond met verhalen hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen, alle malen zal ik wenen Uit

Nadere informatie

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8

Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 Fotopresentatie bij lesmateriaal Herdenking 2019 Operatie Market Garden in Oss voor groep 6, 7 en 8 FOTO 1. 17 SEPTEMBER 1944: OPERATIE MARKET GARDEN IS BEGONNEN. ER KOMEN VEEL VLIEGTUIGEN OVER OSS, DIE

Nadere informatie

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts'

Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' Originele stereofoto: 'Douamont. Cheveaux morts' In de conflicten voor de Eerste Wereldoorlog speelden paarden een belangrijke rol. De cavalerie was tot dan het speerpunt van de legers. Maar vanaf 1914

Nadere informatie

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan.

Maurits de Leeuw, mijn grootvader, werd in 1887 in Steenwijk geboren als oudste zoon van Simon de Leeuw en Kaatje Kan. Stolpersteine of Struikelstenen bij Kornputsingel 28 Mijn naam is Moshé Lewkowitz. Ik ga iets vertellen over de Joodse bewoners van dit huis en na afloop daarvan ter nagedachtenis het Kaddisj gebed uitspreken.

Nadere informatie

D77, thans Kruisstraat 04

D77, thans Kruisstraat 04 D77, thans Kruisstraat 04 Geplaatst in de Heise Krant van oktober 2013, gewijzigd 30-11-2013 In 1999 verkochten Noud en Mien Aarts hun boerderij aan de Kruisstraat met huisnummer 4, voorheen D77, aan Henk

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis De Eerste Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 1764 woorden 15 november 2002 6,2 311 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdstuk 1: De aanleiding voor de 1e W.O. Het gekke is dat

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Tour De France - Toto Voetbalvereniging St. Joost

Tour De France - Toto Voetbalvereniging St. Joost Tour De France - Toto Voetbalvereniging St. Joost Eindstand 1 Ernst Peter Brachterzijde 14 Sint Joost 918 2 Maessen Richard Beatrixlaan 6 Maasbracht 910 3 Engelen van Erwin Wijerstraat 9 Sint Joost 901

Nadere informatie

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij.

Dit zijn de eerste vijf namen op de bladzijde die is omgeslagen, in de kleine kapel hier achter mij. 1 Ieder mens telt Toespraak Commandant der Strijdkrachten, Generaal T.A. Middendorp, ter gelegenheid van de herdenking op het Ereveld Loenen, op 4 mei 2017. Let op: Alleen gesproken woord geldt! Debora

Nadere informatie

LEMELERVELD TIJDENS WO2

LEMELERVELD TIJDENS WO2 LEMELERVELD TIJDENS WO2 ROUTE 4,5 km Ontdek tijdens deze route hoe Lemelerveld de tweede wereldoorlog beleefde. Werkgroep Doc. '39-'45 van de Historische Kring Dalfsen. 20 17 Lemelerveld tijdens WO2 4

Nadere informatie

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld

6,1. Boekverslag door R woorden 26 juli keer beoordeeld Boekverslag door R. 2024 woorden 26 juli 2013 6,1 7 keer beoordeeld Auteur Tatiana de Rosnay Genre Psychologische roman, Oorlogsroman Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Methode Op nieuw niveau A. Boekgegevens

Nadere informatie

Bijdrage. tot de geschiedenis. van de familie S M E E T S. Bewerkt door : Th.H.J.Verstraeten. januari 2007

Bijdrage. tot de geschiedenis. van de familie S M E E T S. Bewerkt door : Th.H.J.Verstraeten. januari 2007 Bijdrage tot de geschiedenis van de familie S M E E T S Bewerkt door : Th.H.J.Verstraeten januari 2007 1 26-6-2016 Bijdrage tot de familiegeschiedenis Smeets I. Gerardus, Hubertus, Smeets Hij werd geboren

Nadere informatie

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot,

Daags nadat Momgomery's troepen over de Rijn waren, stak Church.1i de rivier over in een Amerikaanse stormboot, 23g2.. passeerden vanmiddag veel bommenwerpers en jagers in oostelijke richting. Vanavond naar Simonse geweest. Toen ik terug naar huis ging en nog maar juist de poort uit was, hoorde ik opeens iets, alsof

Nadere informatie

Oorlogsverhaal Geert Loosman

Oorlogsverhaal Geert Loosman Oorlogsverhaal Geert Loosman De familie Loosman Geert wordt geboren op 3 november 1935 op Urk in het gezin van Jacob Loosman (Jawek 1904) en Aaltje Loosman-Kramer (1908) Naast Geert zijn er nog drie jongens:

Nadere informatie

Bijlage VMBO-GL en TL

Bijlage VMBO-GL en TL Bijlage VMBO-GL en TL 2019 tijdvak 1 geschiedenis en staatsinrichting CSE GL en TL Bronnenboekje GT-0125-a-19-1-b 1 / 14 lees verder bron 1 Een zin uit het programma van een politieke partij (1894): Het

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land.

Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Thema: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. Op 6 juni 1944 is het D Day, dat wordt nog steeds gevierd want het is het begin van de bevrijding van West Europa. Eigenlijk betekent D Day de

Nadere informatie

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop.

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. WEST JAVA- Bantam 1949. Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. Het is 19 december 1948. De legercommandant, de generaal S. Spoor, komt met zijn dagorder, waarin

Nadere informatie

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd

D93,Gemzeweide 2. Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd D93,Gemzeweide 2 Geplaatst in de Heise Krant van juni 2016, gewijzigd 28-10-2017 Dit artikel gaat over een Heise boerderij met een Veghels adres, namelijk Gemzeweide 2, voorheen Wethouder Donkersweg 4,

Nadere informatie

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog

Lesbrieven WOI. 100 jaar Groote Oorlog Lesbrieven WOI 100 jaar Groote Oorlog De Ginter gemeenten 1 Gistel 2 Oudenburg 3 Ichtegem 4 Torhout 5 Zedelgem 6 Koekelare 7 Kortemark 2 Kortemark tijdens de Eerste Wereldoorlog Kortemark vóór de oorlog

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar

HOOFDSTUK 2. Cornelis van de Ven. Cornelis van de Ven. * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar HOOFDSTUK 2 Cornelis van de Ven Cornelis van de Ven GEBOREN 08-07-1842 Nistelrode OVERLEDEN 13-10-1906 Veghel, 64 jaar GEHUWD 26-02-1867 Johanna Driessen * 25-04-1842 Horst +30-04-1875 Lith, 34 jaar KINDEREN

Nadere informatie

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel

Inleiding. Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Begraafplaats bij Providentia in Sterksel Inleiding In 1919 besloten de Broeders van de Heilige Joseph in Heerlen om in Sterksel een terrein te kopen voor de stichting van een nieuw verpleeghuis voor epileptici.

Nadere informatie

Fragment-genealogie familie Wouters

Fragment-genealogie familie Wouters 21 Fragment-genealogie familie Wouters Fon Weusten De naam Wouters komt van Walt(h)er, wat zoveel betekent als heerser over het leger, legeraanvoerder. Verwante namen zijn onder andere: Welters, Wolter(s),

Nadere informatie

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud Willem Buskermolen Een Kudelkop vertelt Opgetekend door Atie van Lieshoud Uitgave: familie Buskermolen april 2013 Tekst: Atie van Lieshoud Vormgeving: Roel Mulder Omslagillustratie: Christa Logman Foto

Nadere informatie