OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen"

Transcriptie

1 Voegen perfect aanbrengen

2

3 Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Planning en bepaling van de voegdimensie 4 Voorbereiding van de voeg 5 Voorbehandeling bij problematische ondergronden 6 Rugvulling bij verschillende soorten voegen 7-8 Selectiecriteria voor afdichtingskitten 9-10 Beginselen van voegafdichting 11 Aanbrengen en afmessen van afdichtingskit 12 Voegen perfect saneren Onderhoud en reiniging van de voegen 16 Definitie van begrippen Literatuurverwijzingen 17 en 19 Inleiding De behoefte om het eigen huis tegen ongewenste invloeden van de natuur te beschermen bestaat al sinds mensenheugenis. Onze voorvaderen gebruikten daarvoor geschikte natuurlijke materialen om voegen en kieren te vullen en dicht te stoppen. Ook de moderne afdichtingskit moet tegen stof, wind en water beschermen. Door de ontwikkeling van speciale afdichtingskitten voor afzonderlijke toepassingsgebieden zijn grondstoffen voor betrouwbare verbindingen ontstaan. De afdichtingskitten hebben een groot aantal eigenschappen: behalve de eigenlijke verbinding van de hechtflanken van de voeg maakt een afdichtingskit dat optimaal aangepast is aan waarvoor het bedoeld is, een hoge bestendigheid tegenover invloeden van buiten, de compatibiliteit tot aangrenzende materialen en de bewegingsopname, bijvoorbeeld bij thermische lengtewijzigingen van de bouwdelen mogelijk. Kort gezegd: hij houdt dicht. Om een duurzame verbinding te garanderen, moeten enige punten in acht worden genomen. De grondbeginselen voor de opbouw van een perfecte voeg kunt u uit deze professionele handleiding van OTTO halen.

4 4 Planning en bepaling van de voegdimensie Reeds bij de basisplanning moet rekening gehouden worden met de juiste bepaling van de voegdimensie. Dit geldt voor de aansluitvoeg tussen vloer en wand evenzo als voor een hoogbouwvoeg in de buitengevel. Beslissende criteria voor adequate voegdimensioneringen zijn onder andere: - thermische, statische, of door gebruik veroorzaakte bewegingen van bouwdelen - afstand van de bewegingsvoegen ten opzichte van elkaar - bewegingen die ontstaan door uitzetten en drogen van de bouwdelen - beweging die door bezinking ontstaat - verandering van de lengte van de bouwdelen door vocht - fabricagetoleranties van de delen - uitvoeringstoleranties van de delen - toegestane totale vervorming van het voegafdichtingsmateriaal Tabel Bepaling van de voegdimensies Voegafstand in m Nominale afmeting¹ ) vb in mm Voegbreedte Minimum afmeting² ) in mm Diepte van het voegafdichtingsmateriaal 3) vd in mm Grensmaatafwijking in mm tot ± 2 meer dan 2 tot 3, ± 2 meer dan 3,5 tot ± 2 meer dan 5 tot 6, ± 3 meer dan 6,5 tot ) ± 3 1) Nominale afmetingen voor de planning 2) Minimum afmeting op het tijdstip van de voegafdichting 3) De aangegeven waarden gelden voor de eindtoestand, daarbij moet ook rekening gehouden worden met de volumeverandering van het voegafdichtingsmateriaal 4) Bij grotere voegbreedtes moeten de instructies van de fabrikant van het afdichtingskit in acht worden genomen Een ander belangrijk punt is de verhouding van voegbreedte ten opzichte van voegdiepte. Exacte informatie hiervoor krijgt u in hoofdstuk 4 Rugvulling bij verschillende soorten voegen.

5 Voorbereiden van de voeg 5 Vóór het afvoegen moet een aantal belangrijke voorbereidende werkzaamheden worden verricht. Het stofvrij maken van voeg en hechtflanken is absoluut noodzakelijk. Als de voeg nat werd schoongemaakt, moet men deze beslist afdrogen of wachten, tot de voeg vanzelf opgedroogd is. Bij natuursteen, en dit geldt vooral voor zandsteen, is het verder van elementair belang, dat de voegen onmiddelijk na het schoonmaken en drogen afgeplakt worden. Vooral deze steensoorten zijn gevoelig voor vlekken veroorzaakt door de grondering, de afwerkzeep of ook door restanten van niet goed opgebracht afdichtingkit. Maar ook bij andere soorten natuursteen is het aan te raden de voegen netjes af te plakken om een optimaal resultaat te krijgen. De volgende afbeeldingen laten de optimale voorbereiding van een voeg aan de hand van een tegelvoegwerk zien. Wij raden aan, de tegels voor het gronden re en voegen af te plakken. 1. Reiniging van de hechtflanken met de passende OTTO Cleaner en een zachte doek. De voegflanken moeten vrij van vuil, stof en vet zijn. 2. Rugvulling van de voeg met passend OTTO PE-rondsnoer. Het rondsnoer moet wat afmeting betreft zo worden gekozen, dat het met een bepaalde druk moet worden aangebracht. Alleen op die manier wordt gegarandeerd, dat de voeg geheel wordt gevuld en de voegdiepte zodoende beperkt is. 3. Eventueel gronderen van de hechtflanken met de passende OTTO Primer of Cleanprimer met een zacht kwastje bij zuigende ondergronden of met een zachte doek bij niet zuigende ondergronden.

6 6 Voorbehandeling bij problematische ondergronden Wanneer er een bitumineuze ondergrond onder de voeg is, is het afsluiten van deze laag zeer belangrijk. De vlakken respektievelijk voegen moeten vrij van vet en losse delen zijn. Voor de afsluiting tussen bitumenlaag en siliconevoegwerk wordt OTTOSEAL A 250 direct op de bitumenlaag aangebracht. Ongeveer 1/3 van de voeghoogte wordt met OTTOSEAL A 250 opgevuld. De voegbreedte is hierbij op 5 tot 15 mm begrensd. Vóór het opbrengen van de silicone moet beslist een droogtijd van 1 uur aangehouden worden. OTTOSEAL S 100 en OTTOSEAL S 110 werden getest en zijn compatibel met het uitgeharde OTTOSEAL A 250. OTTOSEAL A 250 bevat oplosmiddel en vormt ca. 1 minuut na het opbrengen een dunne harde laag. Het is daarom van begin af aan regenbestendig. Bij de verwerking binnen moet voor voldoende ventilatie worden gezorgd. Nabijheid van open vuur of andere onstekingsbronnen moet worden vermeden. Om de verdamping van het oplosmiddel niet te veel te activeren is het bij gebruik buiten aan te bevelen, voor zover mogelijk, niet in de volle zon te voegen. Hierbij kunnen in het voegmateriaal scheuren ontstaan, die weliswaar makkelijk weer hergesteld kunnen worden door er nog een keer met OTTOSEAL A 250 overheen te gaan. Het opspuiten dient met de juiste spuitkopopening en een gelijkmatige pistooldruk te gebeuren, om te veel uitvloei van materiaal te vermijden, dat vanwege de buitengewone hechting van OTTOSEAL A 250 zeer moeilijk weer kan worden verwijderd. OTTOSEAL A 250 kan door veel water te gebruiken afgewerkt worden. Het oppervlak plakt ook na de uitharding nog een beetje. Gereedschappen e.d. kunnen met OTTO Cleaner T gereinigd worden. Bij voegondergronden van EPDM verzoeken wij u, contact op te nemen met onze technische afdeling, omdat betrouwbare uitspraken hieromtrent alleen maar mogelijk zijn na het uitvoren van tests die betrekking op zowel de toepassing als ook het materiaal hebben.

7 Rugvulling bij verschillende soorten voegen 7 De optimale verhouding van voegbreedte ten opzichte van voegdiepte is een belangrijke basis voor de duurzamheid van het voegwerk. De meeste voegen in de bouw zijn naar verhouding te diep. Daarom is het beslist nodig voor een begrenzing van de diepte van de voeg te zorgen. Dit vindt plaats met het geslotencellige OTTO-PE-rondsnoer, waarvan de diameter zo groot moet zijn, dat hij door te drukken in de voeg kan worden aangebracht en in de voeg dan in een ovale vorm blijft-. (afb. 1). Bij het inbrengen mogen geen scherpe voorwerpen worden gebruikt, om een beschadiging van het geslotencellige oppervlak te vermijden. d b t Afb. 1 Is bij vlakke voegen voor een rondsnoer niet voldoende ruimte voorhanden, dan moet om de drieflankhechting tegen te gaan een PE-folie worden geplaatst (afb. 2). De hechtvlakken, dus de beide voegpartners die door de afdichtingskit moeten worden verbonden, moeten aan constructieve en functiegebonden eisen voldoen. De afdichtingkit moet tussen de twee voegflanken vrij kunnen bewegen, om de treken drukbewegingen van beide voegdelen te kunnen compenseren. Daarom moet de afdichtingskit aan de achterzijde, dat wil zeggen aan de derde zijde, vrij kunnen bewegen. Is dit niet het geval, dan ontstaan kerfachtige scheuren, waardoor de afdichtingskit geheel kan scheuren of de hechting kan losraken (afb. 3). Afb. 2 Afb. 3

8 8 Rugvulling bij verschillende soorten voegen Diverse voegen en hun vorming Vloer-wandvoeg rechthoek- en driehoeksvoegen De in de praktijk gebruikelijke afdichting met vloeibare folies en het dunbedlegwerk van keramiek zorgt voor smalle voegen. Een rechthoeksvoeg is in dit geval vaak niet meer realiseerbaar. De enige mogelijkheid is de uitvoering van een driehoeksvoeg (afb. 4). In dit geval is een afdichtingskit met een hoge toegestane totale vervorming (TTV) van 25 %, zoals bijvoorbeeld OTTOSEAL S 100, beslist noodzakelijk. Op grond van vervormingen van de estrik ( zetten ) kunnen voegbreuken ontstaan, wanneer de TTV van de afdichtingskit wordt overschreden. Deze voegen zijn onderhoudsvoegen (definitie zie pag. 16). Afb. 4 Aansluitvoegen in sanitaire ruimtes Bij vloer-wandvoegen in deze omgevingen kan vanwege de smalle voegdiameters slechts in enkele gevallen een rechthoeksvoeg worden gevormd, die tussen de wand- en vloertegel loopt en waarbij de drieflankenhechting door een PE-folie tegen de wand wordt verhinderd. In de meeste gevallen wordt een driehoeksvoeg (afb. 4) gevormd, die op vakkundige wijze met behulp van een rondsnoer kan worden uitgevoerd. Aansluitvoegen op gevels Bij gevels moet men twee verschillende soorten voegen onderscheiden. Aan de ene kant de eigenlijke gevelvoeg, waarbij bijvoorbeeld platenelementen voor de bekleding van de gevel worden afgedicht. De vorming van deze buitenwandvoegen moet voldoen aan de eisen van DIN 18540/EN Deze voegen kunnen met OTTOSEAL P 305 of OTTOSEAL M 360 worden uitgevoerd. Aan de andere kant moeten de gebouwscheidingsvoegen worden genoemd die bijvoorbeeld tussen twee na elkaar gebouwde bouwdelen ontstaan. Dit soort voegen wordt NIET met spuitbare afdichtingsmaterialen, maar met elastomeer-banden afgedicht. De eisen voor DIN 18540/EN gelden hier niet.

9 Selectiecriteria voor afdichtingskitten 9 Aansluitvoegen tussen natuurstenen De capillaire structuur van het oppervlak van natuursteen maakt de keuze van een afdichtingkit noodzakelijk, welke geen verkleuringen door het binnendringen van bestanddelen veroorzaakt. OTTO biedt met OTTOSEAL S 70 een afdichtingskit, welke gegarandeerd geen verontreiniging van randzônes veroorzaakt. Vanwege het grote aantal soorten en type stenen moeten de verwerkingsinstructies en primertabellen steeds vóór de voegwerkzaamheden in acht worden genomen. Bij het gebruik van standaard afdichtingkitten voor het voegen van natuur-steen, betonwerksteen en kunststenen kunnen door het uitvloeien van weekmakers verontreinigingen van randzônes optreden. De verwijdering van verontreinigingen van de randzones is uiterst tijdrovend en arbeidsintensief. Het meest geschikte product hiervoor is OTTO StainEx. Aansluitvoegen bij vloeren Bij vloeren (bijvoorbeeld natuursteen, platen, beton enz.) moet er beslist op worden gelet, dat de afdichtingkit zonder leemtes in de voeg gespoten wordt. Afdichtingkitdiktes van minder dan 10 mm en meer dan 20 mm moeten worden vermeden. De voegbreedte is afhankelijk van de veldgroottes, de verschillende belastingen en de fysische eigenschappen van de materialen. Het gevaar dat de kanten afbreken moet bij voegen waarop wordt gelopen eveneens in acht worden genomen. Berijdbare voegen De zijden van de voegflanken moeten in dit geval afgekant zijn en het kitoppervlak moet zich onder het rijdniveau bevinden (afb. 5). De voegbreedte moet overeenkomen met de tabel Bepaling van de voeg-dimensies en niet groter zijn dan maximaal 20 mm. Afb.5 Corrosie bij non-ferrometalen Bij non-ferrometalen zoals bijvoorbeeld koper, maar ook bij onbehandeld staal, ijzer en zink bestaat het gevaar, dat acetaatvernettende silicone-afdichtingkitten een corroderende werking hebben. Voor deze metalen kunnen daarom alleen neutraalvernettende afdichtingskitten, zoals bijvoorbeeld OTTOSEAL S 110, worden gebruikt. Bij onbehandeld aluminium, geëloxeerd aluminium of roestvrij staal bestaat dit gevaar niet. Hier tast het azijnzuur het oppervlak van de hechtflanken niet aan.

10 10 Selectiecriteria voor afdichtingskitten Aansluitvoegen voor kozijnen en buitendeuren Deze voegen moeten zorgen voor afdichting tegen het weer, wind, schokken en lawaai van buitenaf en ook voor de bewegingscompensatie tussen ramen en het gebouw. De afdichting vindt plaats volgens het principe Binnen dichter dan buiten, wat (bij de spuitbare afdichtingkitten) het gebruik van acrylaat OTTOSEAL A 710 aan de binnenkant en van polyurethaan OTTOSEAL P 720 of van het silicone OTTOSEAL S 730 aan de buitenkant betekend. De zogenaamde RAL-Montage-Richtlijn kan echter ook met het bouwaansluitband BAB/A voor buiten en het bouwaansluitband BAB/I voor binnen worden uitgevoerd, die met het acrylaat OTTOCOLL A 770 met het gebouw en zelfklevend met het kozijn worden verbonden. Bij de bepaling van de voegbreedte moeten de op pagina 11 aangegeven uitzettingscoëfficiënten van de gebruikte bouwonderdelen in acht worden genomen. De voeg mag niet te smal zijn, om het mogelijk te maken, dat de afdichtingkit de bewegingen van het gebouw opneemt. De afdichting van beglazingen De afdichting moet glas en venstervleugel met elkaar verbinden, zodat een weersbestendige verbinding ontstaat. De maatgevende normen voor de kwaliteitscriteria en de indeling bij de glassystemen zijn DIN / EN ISO Bij het afdichten van houten ramen moet in elk geval een aanschilderbare afdichtingskit worden gebruikt. OTTOSEAL S 110 of OTTOSEAL S 120 voldoen aan deze eis. Daarbij moet er op worden gelet, dat niet over de afdichtingskit mag worden geverfd, maar dat slechts een overlapping van 1 mm is toegestaan.

11 Beginselen van voegafdichting 11 Warmteuitzetting Onder warmteuitzetting verstaat men de lengte- en volumewijziging van een voorwerp, welke ontstaat door een verandering van zijn temperatuur. De omvang van de lengtewijziging van een voorwerp is afhankelijk van een materiaal- resp. stofspecifieke constante, die lineair uitzettingscoëfficiënt of ook warmte-uitzettingscoëfficiënt wordt genoemd. Om de lengtewijziging van een materiaal afhankelijk van een bepaalde temperatuurswijziging te kunnen berekenen, moet de lineaire uitzettingscoëfficiënt, als α aangegeven, bekend zijn. In principe beschrijft deze uitzettingscoëfficiënt om welk getal in verhouding tot de totale lengte een vast voorwerp bij een temperatuurswijziging van 1 C groter of kleiner wordt (normaal wordt er met 1K gerekend, waarbij een temperatuurswijziging van 1K met een temperatuurswijziging van 1 C gelijk kan worden gesteld). De lengtewijziging van een staaf, bij gelijkmatige verwarming of afkoeling met een temperatuursverschil (ΔT) kan berekend worden, doordat de lineaire uitzettingscoëfficiënt (α) van het staafvormig materiaal met de totale lengte van de staaf (L) en het temperatuursverschil (ΔT) wordt vermenigvuldigd. De volgende formule geldt: L = α x L x T Voorbeeld: vergelijking van een staaf van 1,5 m (= 1500 mm) lengte van aluminium en glas bij een temperatuurswijziging van +40 C 1.) Glas Lineaire uitzettingscoëfficiënt (α) glas = 8 mm/mm C x 10-6 (= 0, mm/mm C) In overeenstemming hiermee zou dit een lengtewijziging voor de glasstaaf van: L = 0, mm/mm C x 1500 mm x 40 C = 0,48 mm 2.) Aluminium Lineaire uitzettingscoëfficiënt (α) aluminium = 23,5 mm/mm C x 10-6 (= 0, mm/mm C) In overeenstemming hiermee zou dit een lengtewijziging voor de aluminium staaf van: L = 0, mm/mm C x 1500 mm x 40 C = 1,41 mm De resultaten betekenen, dat aluminium in vergelijking tot glas bijna drie keer meer uitzet. Deze op die manier berekende waarden voor de lengtewijziging, afhankelijk van temperatuurveranderingen, zijn belangrijk, zodra verschillende materialen met elkaar een gebouw vormen. Blijven wij bij het voorbeeld aluminium en glas, dus bij een aluminium raam. Schijnt nu bijvoorbeeld de zon op het raam, dan kan de temperatuur makkelijk tot 40 C oplopen en ontstaan er uiteenlopende warmteuitzettingen in het betreffende gebouw. Hierdoor ontstaat een mechanische spanning, die in een extreem geval een beschadiging of vernieling van het gebouw tot gevolg kan hebben. Om nu de optredende spanningen te compenseren, is het noodzakelijk de afzonderlijke materialen zo met elkaar te verbinden respectievelijk het gebouw zo te construeren, dat een elastische afdichtingskit de te verwachten bewegingen in het gebouw kan compenseren.

12 12 Aanbrengen en afmessen van het afdichtingsmateriaal De volgende beelden tonen het aanbrengen en afmessen van de afdichtingskit aan het voorbeeld van een tegelvoeg. 1. Het uitspuiten van de afdichtingskit Na het aanbrengen van een rugvulling met het passende OTTO PE-rondsnoer wordt de resterende ruimte in de voeg met OTTOSEAL S 100 opgevuld. De voeg moet zo gelijkmatig mogelijk worden gevuld. 2. Afmessen en in vorm brengen De OTTO Standaardafwerkzeep in een schone bak vullen van waaruit men de OTTO Fugenboy bevochtigd. De bij de voeg passende kant van de OTTO Fugenboy uitkiezen en deze met gelijkmatige druk over de gevulde voeg trekken. De overtollige afdichtingskit in een afvalbak verwijderen. Met OTTO Fugenboy opnieuw bevochtigen en de voeg met dezelfde techniek afmessen. Het resultaat is een perfecte voeg. Opgelet: Voor het gebruik op marmer en natuursteen moet beslist OTTO Marmerafwerkzeep worden gebruikt. Let erop dat bij het glad maken geen holkeel mag ontstaan. Alleen een juiste driehoekige, in de kant afgeschuinde voeg garandeert, dat op voegwerk, bijvoorbeeld in sanitaire ruimtes, geen restanten van lichaamsverzorgende middelen of schoonmaakmiddelen achterblijven, die een optimale voedingsbodem voor de vorming van schimmels zijn.

13 Voegen perfect saneren 13 Wanneer voegen zo door schimmel aangetast zijn dat deze niet meer mit Anti-Schimmel spray te verwijderen valt, moet de voeg vernieuwd worden. De volgende beelden laten stap voor stap het verloop van een nieuwe vervoeging zien. 1. Een door schimmel aangetaste voeg in een sanitaire omgeving moet vervangen worden. 2. Zorgvuldig verwijderen van de aangetaste afdichtingkit met een scherp mes. 3. OTTO SilOut dik op de te behandelen voeg opbrengen rupsdikte minstens 5 mm. OTTO SilOut laten inwerken en daarna de opgeloste siliconenmassa met een spatel en een vochtige doek verwijderen.

14 14 Voegen perfect saneren 4. Reinigen van de voeg met OTTO Cleaner T. Voegflanken en ondergrond moeten goed droog zijn. 5. De nog overgebleven schimmelsporen met Anti-Schimmelspray onschadelijk maken. Minimala 10 minuten laten inwerken. De opgespoten film moet voor de volgende stap goed opgedroogd zijn. 6. Opvullen van de holruimte door middel van een passende OTTOCORD PE-B2 rondsnoer.

15 Voegen perfect saneren Voorbereiden van de voegflanken met OTTO Cleanprimer Opbrengen van de sanitairsilicone OTTOSEAL S Afmessen van de voeg met OTTO Fugenfux en OTTO afwerkzeep.

16 16 Onderhoud en reiniging van de voegen Bij het onderhoud van siliconevoegen hoort ook steeds de nauwgezette reiniging van de voegen met een huishoudelijk schoonmaak-middel. Gebruik bij voorkeur neutrale of alkalische reinigingsmiddelen, omdat schimmels zich in een zuur milieu sterk vermeerderen. De voegen moeten regelmatig met een in de handel verkrijgbaar desinfectiemiddel, zoals bijvoorbeeld Dettol (Let op: niet bij OTTOSEAL S 130 / S 140), behandeld worden. Een goede ventilatie van de ruimtes om de luchtvochtigheid te verminderen is eveneens een noodzakelijke maatregel. Een ander deel van de onderhoudswerkzaamheden is het regelmatige gebruik van Anti-Schimmelspray, om een eventuele aantasting te voorkomen. Meer informatie in het IVD-merkblad Nr. 15 Onderhoudsvoegen. Mochten de voegen een schimmelaantasting vertonen, die niet meer met Anti-Schimmel spray kan worden verwijderd, dan moet de voeg worden vervangen. De eerste stap van een noodzakelijke sanering is steeds de totale verwijdering van de oude siliconevoeg. Hiervoor wordt de afdichtingskit eerst mechanisch, daarna met OTTO SilOut geheel verwijderd. De vernieuwing van een voeg verloopt zoals beschreven vanaf pagina 13 Voegen perfect saneren. Het opnieuw voegen gebeurt, zoals vanaf hoofdstuk 2 Voorbereiden van de voeg is beschreven. Soms wordt de siliconevoeg geel. Dit kan door sterk gekleurde reinigingsmiddelen of door eventuele onverdraagzaamheid met aan de voeg grenzende materialen ontstaan. Neem voor vragen contact op met onze technische afdeling. Definitie onderhoudsvoegen volgens DIN 52460: (zie ook IVD-merkblad nr. 15) De onderhoudsvoeg is een voeg die aan sterke chemische en/of fysische invloeden blootgesteld wordt, waarvan de afdichtingkit op regelmatige tijdstippen gecontroleerd en eventueel vernieuwd moet worden, om gevolgschade te vermijden. Afdichtingkitten hebben voor wat de belastbaarheid betreft grenzen, die bij normaal gebruik meestal niet bereikt of zelfs overschreden worden. Er zijn echter toepassingsgebieden of bijzondere gevallen, waarbij van te voren met een overbelasting en daarbij schade aan de afdichtingkit en dus, afhankelijk van de betreffende belasting, rekening moet worden gehouden met een sterk verminderde gebruiksduur. Let erop, dat een voeg reeds VÓÓR de uitvoering van de werkzaamheden, dus al in de aanbieding, als onderhoudsvoeg moet worden gedefinieerd, en zodoende niet onder de algemene garantie valt. Na uitvoering van de werkzaamheden is een latere definitie niet mogelijk.

17 Definitie van begrippen Literatuurverwijzingen 17 De huidvormingstijden De huidvormingstijd is de periode van het opbrengen van de afdichtingkit tot aan het tijdstip, waarop zich een droge oppervlaktefilm heeft gevormd die niet meer glad gemaakt kan worden. De tijd nodig voor vorming van de huid is bij de verschillende types afdichtingsmateriaal verschillend. Bovendien verandert de huidvormingstijd met de omgevingsomstandigheden (temperatuur, relatieve luchtvochtigheid). Dispersie-acrylaat, bijv. OTTOSEAL A 205: ca. 10 minuten bij 23 C en 50 % rlv. Polyurethaan, bijv. OTTOSEAL P 305: ca. 120 minuten bij 23 C en 50 % rlv. Silicone, bijv. OTTOSEAL S 100: ca. 10 minuten bij 23 C en 50 % rlv. Hybride, bijv. OTTOSEAL M 360: ca. 40 minuten bij 23 C en 50 % rlv. Toegestane totale vervorming De elasticiteit is pas na de volledige uitharding van de afdichtingskit aanwezig. De toegestane totale vervorming (TTV) is de maximale duurzame uitzetting en verlenging van de afdichtingkit met betrekking tot de voegbreedte. Deze is bij de verschillende afdichtingskitten anders: Dispersie-acrylaat, bijv. OTTOSEAL A 205: Oplosmiddel-acrylaat, bijv. OTTOSEAL A 250: Polyurethaan, bijv. OTTOSEAL P 305: Silicone, bijv. OTTOSEAL S 100: Hybride, bijv. OTTOSEAL M 360: 18 % TTV 10 % TTV 25 % TTV 25 % TTV 25 % TTV Terugveervermogen De elasticiteit geeft aan, hoeveel de afdichtingskit bij een bepaalde uitzetting rekt. Elastische afdichtingsmaterialen kunnen zowel uitzettingen als ook lengteveranderingen en zware belastingen beter en vaker opnemen dan plasto-elastische of elasto-plastische afdichtingskitten. Ze nemen dus beter hun oorspronkelijke vorm aan. Slijtvastheidt Bij beglazingen is de slijtvastheid van de gebruikte afdichtingkit zeer belangrijk. De afdichtingskit moet resistent tegen in de handel verkrijgbare reinigingsmiddelen zijn, dat wil zeggen er mogen zich geen slierten op de ruit vormen. OTTOSEAL S 110 en S 120 is volgens de desbetreffende norm DIN gecontroleerd en voldoet aan de belastingsgroep E. Literatuurverwijzingen DIN EN ISO hoogbouw voegafdichtingsmaterialen indeling en eisen van afdichtingsmaterialen. DIN Afdichten van voegen in de buitenmuur in de hoogbouw met voegafdichtingsmaterialen, DIN Afdichten van beglazingen met afdichtingsmaterialen (T1 tot T3) DIN Voegen en glasafdichtingen begrippen, IVD Merkbladen Nr. 1 tot Nr. 16 te bestellen bij: Industrieverband Dichtstoffe, Düsseldorf EN Parts 1 5 Praktijkhandboek afdichtingsmaterialen; Industrieverband Dichtstoffe Düsseldorf, 5. opnieuw bewerkt en uitgebreide oplage 2004

18 18 Notities

19 Afdichtingkitten Lijmen Afdichtingkitten Lijmen Klebstoffe perfekt auswählen NL indd :46:21 Afdichtingkitten Lijmen Afdichtingkitten Lijmen Afdichtingkitten Lijmen Afdichtingkitten Lijmen Geklebte Fenster perfekt ausführen NL indd :46:31 Afdichtingkitten Lijmen Afdichtingkitten Lijmen 1 en 19 Vloerbedekkingen perfect afdichten Schimmelaantasting perfect voorkomen Voegen perfect aanbrengen Gelijmde ramen perfect uitvoeren Hybride afdichtingkitten & lijmen perfect toepassen Art.-nr Art.-nr Art.-nr Art.-nr Art.-nr Hout en houtproducten perfect afdichten en lijmen Energie besparen door perfecte afdichting Hout-glas verbindingselementen perfect uitvoeren Spiegels perfect afdichten en verlijmen Perfect afdichten in natte ruimtes Art.-nr Art.-nr Art.-nr Art.-nr Art.-nr Lijmen perfect selecteren Handleiding voor flexibele voegafdichtingen kit verwerking Art.-nr Art.-nr

20 20 Verkoop (offertes, informatie etc.) tel.: fax: U aangeboden door: Toepassingstechniek tel.: fax: Opdrachtafhandeling (bestellingen) tel.: fax: Voor een snelle en nauwkeurige afhandeling van uw opdrachten verzoeken wij u deze per fax of per naar ons toe te sturen. Bij voorbaat onze hartelijke dank. Opmerking: De gegevens in dit document zijn in overeenstemming met de stand van zaken op het moment van de druk, zie index. Bij een nieuwe editie vervalt deze editie. Vanwege het grote aantal toepassingen voor onze producten en voorwaarden voor deze toepassingen is het in elk geval noodzakelijk, alle voor het betrokken gebruiksdoel belangrijke producteigenschappen vóóraf te testen en in de praktijk te toetsen. Let hierbij op de gegevens in de desbetreffende technische specificatiebladen! U vindt deze op het Internet onder Vergissingen en drukfouten onder voorbehoud. voor meer informatie: Hermann Otto GmbH Krankenhausstr Fridolfing, GERMANY Tel.: Fax: info@otto-chemie.de Internet: Index: NL Hermann Otto GmbH 2016

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen Voegen perfect aanbrengen Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Planning en bepaling van de voegdimensie 4 Voorbereiding van de voeg 5 Voorbehandeling bij problematische ondergronden 6 Rugvulling bij verschillende

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Schimmelaantasting perfect voorkomen

OTTO professionele handleiding. Schimmelaantasting perfect voorkomen 1 Schimmelaantasting perfect voorkomen OTTO SILVER TECHNOLOGY 2 De geschiedenis van zilver Oorzaken van de schimmelvorming 3 De oprichter van het Persische Rijk, Kyros (559 529 voor Chr.) voerde op zijn

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen OTTO professionele handleiding Voegen perfect aanbrengen 2 Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Beginselen van voegafdichting 4-19 Planning van voegen 4 Warmteuitzetting 5 Opbouw voeg 6 Bepaling voegdimensies

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen

OTTO professionele handleiding. Voegen perfect aanbrengen OTTO professionele handleiding Voegen perfect aanbrengen 2 Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Beginselen van voegafdichting 4-19 Planning van voegen 4 Warmteuitzetting 5 Opbouw voeg 6 Bepaling voegdimensies

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding Hybride afdichtingkitten & lijmen

OTTO professionele handleiding Hybride afdichtingkitten & lijmen Hybride afdichtingkitten & lijmen perfect toepassen Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Karakterisering von hybride afdichtingkitten en lijmen 4-6 Aanbevolen OTTO Producten 7-8 Professionele toebehoren van OTTO

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding 1. Vloerbedekkingen perfect afdichten

OTTO professionele handleiding 1. Vloerbedekkingen perfect afdichten OTTO professionele handleiding 1 Vloerbedekkingen perfect afdichten 2 Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Basisregels voor de afdichting van vloervoegen 4-7 Planning 4 Bepaling voegdimensies 5 Opbouw voeg 7 Differentiatie

Nadere informatie

Verwerkingshandleiding Gevel voegafdichtingen / SIKA NEDERLAND B.V.

Verwerkingshandleiding Gevel voegafdichtingen / SIKA NEDERLAND B.V. Gevel voegafdichtingen 11-2016 / SIKA NEDERLAND B.V. INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 1.1 Compatibiliteit van voegafdichtingstechnologieën Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 1.2 Dimentionering van de voeg

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding 1. Voegen in sanitaire ruimtes perfect afdichten en onderhouden

OTTO professionele handleiding 1. Voegen in sanitaire ruimtes perfect afdichten en onderhouden OTTO professionele handleiding 1 Voegen in sanitaire ruimtes perfect afdichten en onderhouden Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Het OTTOFLEX systeem Optimale afdichting voor sanitaire ruimtes 4-5 Basisregels

Nadere informatie

Hybride afdichtingkitten & lijmen

Hybride afdichtingkitten & lijmen OTTO professionele handleiding Hybride afdichtingkitten & lijmen perfect toepassen Afdichtingkitten Lijmen Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Karakterisering von hybride afdichtingkitten en lijmen 4-6 Lijmen

Nadere informatie

Producteigenschappen. Leveringsvorm. 290 ml koker. wit, grijs, zwart. Technische gegevens PM-290-UL. door reactie op luchtvochtigheid

Producteigenschappen. Leveringsvorm. 290 ml koker. wit, grijs, zwart. Technische gegevens PM-290-UL. door reactie op luchtvochtigheid Borgh Industries PM-290-UL Lijmkit Omschrijving PM-290-UL Lijmkit is geschikt voor verbinding van metalen delen in de gevelbouw, bevestiging van elementen en verlijmen van de meeste materialen in binnenruimtes

Nadere informatie

P 270 De oplosmiddelvrije folielijm op dispersiebasis OTTOCOLL P 270 Technisch specificatieblad 1K-dispersie-lijm Duurzaam lijmende eigenschappen

P 270 De oplosmiddelvrije folielijm op dispersiebasis OTTOCOLL P 270 Technisch specificatieblad 1K-dispersie-lijm Duurzaam lijmende eigenschappen P 270 De oplosmiddelvrije folielijm op dispersiebasis OTTOCOLL P 270 Technisch specificatieblad 1K-dispersie-lijm Voor binnen Kenmerk en Gebruiken: Duurzaam lijmende eigenschappen Kan worden losgemaakt

Nadere informatie

Verwerkingshandleiding Voegonderhoud, reinigen en renoveren / SIKA NEDERLAND BV.

Verwerkingshandleiding Voegonderhoud, reinigen en renoveren / SIKA NEDERLAND BV. Voegonderhoud, reinigen en renoveren 11-2016 / SIKA NEDERLAND BV. INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 3 2 Voegonderhoud en schoonmaken 3 2.1 Hechttesten op locatie 3 2.2 Inspectie 4 2.3 Schoonmaken 5 3 Voegrenovatie

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud

Handleiding PVC-kliktegels. Leginstructies Reiniging en onderhoud Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Leginstructies Voorbereiding De PVC-kliktegels van Rubbermagazijn bieden eindeloze mogelijkheden om uw persoonlijke voorkeur te geven aan

Nadere informatie

Vloerbedekkingen perfect afdichten

Vloerbedekkingen perfect afdichten OTTO professionele handleiding Vloerbedekkingen perfect afdichten Afdichtingkitten Lijmen Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Belasting bij vloeren en voegen 4-7 Lijmen en afdichtingkitten 8-10 Professionele

Nadere informatie

Technisch informatieblad StoSeal F 505

Technisch informatieblad StoSeal F 505 Voegenmateriaal voor gevels, stabiel Kenmerk Toepassing voor afdichting van gevelvoegen, kozijn- en deuraansluitingen voor verlijming van holle profielen Eigenschappen zeer elastisch optimaal standvermogen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12

Inhoudsopgave. 6306553 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NLFR 12 Inhoudsopgave 6306530 - Bison Poly Max Original Wit Koker 425 g NL 2 6306534 - Bison Poly Max Original Grijs Koker 425 g NL 4 6306536 - Bison Poly Max Original Bruin Koker 425 g NL 6 6306538 - Bison Poly

Nadere informatie

ACRYLATEN. Superior Outdoor 130: Hoogwaardige acrylaatkit voor binnen en buiten. Crackle Free 120: Unieke acrylaatkit die verfproblemen voorkomt.

ACRYLATEN. Superior Outdoor 130: Hoogwaardige acrylaatkit voor binnen en buiten. Crackle Free 120: Unieke acrylaatkit die verfproblemen voorkomt. ACRYLATEN Superior Outdoor 130: Hoogwaardige acrylaatkit voor binnen en buiten. Hercuseal Superior Outdoor 130 is een hoogwaardige acrylaatkit die na het aanbrengen snel regenbestendig is. Na het aanbrengen

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Schimmelaanslag perfect voorkomen & saneren

OTTO professionele handleiding. Schimmelaanslag perfect voorkomen & saneren OTTO professionele handleiding Schimmelaanslag perfect voorkomen & saneren 2 Inleiding Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Processen bij het ontstaan van schimmel 5 Silicone bij sanitaire toepassingen 6 De OTTO

Nadere informatie

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen Leginstructies voor norament vloerbedekkingen De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. norament tegels moeten vóór het verlijmen geklimatiseerd zijn, d.w.z. de temperatuur van de norament

Nadere informatie

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen Leginstructies voor norament vloerbedekkingen De ondergrond moet voldoen aan de eisen van de land-specifieke normen met betrekking tot de gereedheid voor de verwerking. norament tegels moeten vóór het

Nadere informatie

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen

Leginstructies voor norament vloerbedekkingen Leginstructies voor norament vloerbedekkingen De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. norament tegels moeten vóór het verlijmen geklimatiseerd zijn, d.w.z. de temperatuur van de norament

Nadere informatie

Schimmelaantasting perfect voorkomen

Schimmelaantasting perfect voorkomen 1 Schimmelaantasting perfect voorkomen Afdichtingkitten Lijmen OTTO SILVER TECHNOLOGY 2 De geschiedenis van zilver De oprichter van het Persische Rijk, Kyros (559 529 voor Chr.) voerde op zijn veldtochten

Nadere informatie

LuWaDi. Spuitbare luchtdichting. A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw

LuWaDi. Spuitbare luchtdichting. A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw LuWaDi Spuitbare luchtdichting Bewezen techniek toegankelijk voor de bouw A++++ of Passief bouwen De toekomst = nu! Snel Eenvoudig luwadicht@gmail.com Zeer efficiënt +31 (0) 620324715 Luchtdicht Bouwen

Nadere informatie

voor de montage van ter Hürne vloerlamellen

voor de montage van ter Hürne vloerlamellen Vereisten aan de ondergrond belangrijke aanwijzingen voor de montage van ter Hürne vloerlamellen Neemt U aub. ook de afzonderlijke gegevens voor het volledige verlijmen van de producten in acht. Deze zijn

Nadere informatie

ZETTEX MS POLYMERS. Stick with us for a stronger world

ZETTEX MS POLYMERS. Stick with us for a stronger world MS POLYMEER ZETTEX MS POLYMERS Wat betekent MS Polymeer nu eigenlijk? De betekenis van MS Polymeer is letterlijk: Modified Silane Polymer. Dit is eenvoudig gezegd dus een lijm van gemodificeerde silaan

Nadere informatie

Infoblad 301 Aanbrengen van SABA Construseal Plus

Infoblad 301 Aanbrengen van SABA Construseal Plus Infoblad 301 Aanbrengen van SABA Construseal Plus Versienummer: 2011-01-01, hiermee vervallen alle eerdere versies Pagina 1 van 7 1. Algemene instructie aanbrengen SABA Construseal Plus Let op: Tijdens

Nadere informatie

Schimmelaantasting perfect voorkomen

Schimmelaantasting perfect voorkomen 1 Schimmelaantasting perfect voorkomen Afdichtingkitten Lijmen OTTO SILVER TECHNOLOGY 2 De geschiedenis van zilver De oprichter van het Persische Rijk, Kyros (559 529 voor Chr.) voerde op zijn veldtochten

Nadere informatie

Infoblad 300 Aanbrengen van SABA Building Seal

Infoblad 300 Aanbrengen van SABA Building Seal Infoblad 300 Aanbrengen van SABA Building Seal Op onze adviezen en gebruiksvoorschriften en de levering van onze producten zijn voorts van toepassing de Algemene Voorwaarden van. Versienummer: 2011-01-01,

Nadere informatie

Lijm & Kit. Nummer 24

Lijm & Kit. Nummer 24 Nummer 24 Art.nr. 912689 Lijmen en kitten indelen naar gebruiksdoel is nauwelijks mogelijk, want iedere moderne lijm of kit heeft een veelheid aan gebruiksdoelen. Welke lijm bij uitstek geschikt is voor

Nadere informatie

Handleiding PVC-kliktegels

Handleiding PVC-kliktegels Handleiding PVC-kliktegels Leginstructies Reiniging en onderhoud Vragen of advies Wij streven altijd naar de best mogelijke service voor onze klanten en willen daarom ook benadrukken dat u ons altijd kunt

Nadere informatie

IPERCO lijmen. Introductie

IPERCO lijmen. Introductie IPERCO lijmen Introductie Het is aan te raden de basis begrippen te kennen voor een goede lijmverbinding. Doormiddel van deze handleiding geven wij u inzicht in het vulcaniseren en het noodzakelijk uit

Nadere informatie

Infoblad 203 Afdichten van teakhouten scheepsdekken met Sabacaulk en Sabatack 780

Infoblad 203 Afdichten van teakhouten scheepsdekken met Sabacaulk en Sabatack 780 Infoblad 203 Afdichten van teakhouten scheepsdekken met Sabacaulk en Sabatack 780 Op onze adviezen en gebruiksvoorschriften en de levering van onze producten zijn voorts van toepassing de Algemene Voorwaarden

Nadere informatie

Infoblad 308 Aanbrengen van SABA MS Floor (SL)

Infoblad 308 Aanbrengen van SABA MS Floor (SL) Infoblad 308 Aanbrengen van SABA MS Floor (SL) Versienummer: 2011-01-01, hiermee vervallen alle eerdere versies Pagina 1 van 7 1. Algemene instructie aanbrengen SABA MS Floor en MS Floor SL SABA MS Floor

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE Sikasil Pool

TECHNISCHE FICHE Sikasil Pool TECHNISCHE FICHE SILICONENKIT VOOR ZWEMBADEN EN NATTE RUIMTES PRODUCTOMSCHRIJVING is een 1-component neutraal uithardende siliconenkit voor gebruik in zwembaden en permanent natte ruimtes. PRODUCTINFORMATIE

Nadere informatie

S40 Pro. Product. Volumes. Eigenschappen

S40 Pro. Product. Volumes. Eigenschappen Product Elastische montagelijm en afdichtingskit op basis van MS polymeren. Elastisch afdichten en verlijmen in bouw en sanitair. Geschikt voor natuursteen, meer bepaald blauwe hardsteen en speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem

Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem Infoblad 323 Aanbrengen van het SABA Sealflex systeem adviezen en gebruiksvoorschriften en de levering van onze producten zijn voorts van toepassing de Algemene Voorwaarden van. Versienummer: 2011-01-01,

Nadere informatie

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer RubberShell SA RubberShell is een innovatief zelfklevend EPDM membraan. Opgebouwd uit een (compleet vernieuwende) EPDM toplaag, interne glasvezelwapening en een polymeer onderlaag voorzien van een gesiliconiseerde

Nadere informatie

Spiegels perfect afdichten en verlijmen

Spiegels perfect afdichten en verlijmen Spiegels perfect afdichten en verlijmen 9999598 Spiegel perfekt dichten und kleben NL 01.01.2017.indd 1 12.12.2016 10:55:39 2 9999598 Spiegel perfekt dichten und kleben NL 01.01.2017.indd 2 12.12.2016

Nadere informatie

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006

Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Plaatsingsvoorschriften DELTA -THENE: Afdichting in de spouwmuur Conform EN 14967:2006 Algemene informatie: Het product is CE-gecertificeerd: prestatieverklaring op www.doerken.be. De folie beantwoordt

Nadere informatie

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies

Plano. Het tegelelement voor de wandafwerking. Verwerkingsinstructies Plano Het tegelelement voor de wandafwerking Verwerkingsinstructies Algemeen Toepassingsgebied Deze verwerkingsinstructies beschrijven het gebruik en de verwerking van JACKOBOARD Plano als tegel-, plaat-

Nadere informatie

OTTOTAPE Trio-BKA BA/T-BKA. Het multifunctionele afdichtband voor raam- en deurmontage. Technisch specificatieblad. Eigenschappen:

OTTOTAPE Trio-BKA BA/T-BKA. Het multifunctionele afdichtband voor raam- en deurmontage. Technisch specificatieblad. Eigenschappen: BA/T-BKA Het multifunctionele afdichtband voor raam- en deurmontage OTTOTAPE Trio-BKA Technisch specificatieblad Eigenschappen: - PU-schuim, doordrengt met gemodificeerde acrylhars impregnering - Geïmpregneerd

Nadere informatie

Verwerkingshandleiding Sikaflex

Verwerkingshandleiding Sikaflex 2016-11 / VERSION / SIKA NEDERLAND B.V. / RENS BURGHGRAAFF AFDICHTEN VAN VLOEREN, BESTRATING EN ANDERE SPECIALE VOEGEN INHOUD 1 Introductie 3 1.1 Compatibiliteit van afdichtingstechnologiën 3 1.2 Voegdimentionering

Nadere informatie

Tegelen op hout. www.omnicol.info

Tegelen op hout. www.omnicol.info Tegelen op hout www.omnicol.info TEGELEN OP HOUT Tegelen op hout ligt niet voor de hand. Immers, keramische tegels en houten ondergronden zijn materiaalsoorten die niet goed samen gaan. Tegels zijn hard

Nadere informatie

Luchtdicht Bouwen in nieuwbouw en renovatie

Luchtdicht Bouwen in nieuwbouw en renovatie Luchtdicht Bouwen in nieuwbouw en renovatie Luchtdicht bouwen Wat is luchtdicht bouwen? Luchtdicht bouwen is het dichten van alle ongewenste kieren in een woning of gebouw. Het wordt zowel toegepast bij

Nadere informatie

nora 1-componenten voegpasta

nora 1-componenten voegpasta nora 1-componenten voegpasta Lees aandachtig de instructies op de verpakking! In de meeste gevallen hoeven de naden bij nora rubber vloerbedekking niet over het gehele oppervlakte gevoegd te worden. Uitzonderingen:

Nadere informatie

Reaxyl. Topor. 2- componenten vloeibare waterdichting voor platte daken Zonder primer of grondlaag Droog in 1 uur

Reaxyl. Topor. 2- componenten vloeibare waterdichting voor platte daken Zonder primer of grondlaag Droog in 1 uur Reaxyl Topor 2- componenten vloeibare waterdichting voor platte daken Zonder primer of grondlaag Droog in 1 uur Toepassing: Reaxyl Topor is een lichtgrijze, weerkaatsende, Uv-bestendige, blijvend elastische

Nadere informatie

Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen

Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen Reinigings- en onderhoudstips voor gevelbeglazingen September 2007 Regelmatig bijgewerkte informatie over onze producten en hun beschikbaarheid, met richtlijnen voor hun onderhoud, zijn te vinden op onze

Nadere informatie

ORYX Silicone FR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Silicone FR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Silicone FR PASSIVE FIRE PROTECTION Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise

Nadere informatie

Primertabel Sikaflex / SikaBond Beschrijvingen van de Sika-primers

Primertabel Sikaflex / SikaBond Beschrijvingen van de Sika-primers Editie 1, 2011 Versie no. 25072011 Construction Primertabel Sikaflex / SikaBond Beschrijvingen van de Sika-primers Inhoud: Sika (Sika Cleaner-205)... 2 Sika Primer-3 N... 2 Sika Primer-215... 2 1-Component

Nadere informatie

ORYX Grafite FR PRODUCTBESCHRIJVING

ORYX Grafite FR PRODUCTBESCHRIJVING ORYX Grafite FR PASSIVE FIRE PROTECTION Versie., 0-05-07 (Dutch) ORYX, passie voor passieve brandbescherming ORYX is de specialist in passieve brandbescherming van gebouwen. Dankzij zijn gedreven expertise

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton

MONTAGEHANDLEIDING. :metselwerk of beton MONTAGEHANDLEIDING model type :ZEELAND :metselwerk of beton => Lees voordat u overgaat tot montage van het product eerst deze handleiding zorgvuldig door. = => Volg gedurende de montage de 6 stappen in

Nadere informatie

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten

Montage-instructies nora plinten en hoekplinten Montage-instructies nora plinten en hoekplinten De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. Ondergronden mogen mag geen structuur bevatten die hoger is als 0,6 mm. Oneffenheden of een te

Nadere informatie

ONDERHOUDSRICHTLIJNEN. voor een gerust gevoel

ONDERHOUDSRICHTLIJNEN. voor een gerust gevoel ONDERHOUDSRICHTLIJNEN voor een gerust gevoel ONDERHOUDSRICHTLIJNEN Met Sprimoglass koos u voor beglazing van hoge kwaliteit. U koos ook voor een feilloze klantenservice en daarom krijgt u er een gerust

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. SikaHyflex -250 Facade. PRODUCTOMSCHRIJVING SikaHyflex -250 Facade is een 1-component, vochtuithardende, lage

TECHNISCHE FICHE. SikaHyflex -250 Facade. PRODUCTOMSCHRIJVING SikaHyflex -250 Facade is een 1-component, vochtuithardende, lage TECHNISCHE FICHE PROFESSIONELE, HOOGKWALITATIEVE, OVERSCHILDERBARE, WEERSBESTENDIGE, 1-COMPONENT VOEGKIT VOOR BETON, METSELWERK EN BUITENISOLATIESYSTEMEN MET PLEISTERWERK PRODUCTOMSCHRIJVING is een 1-component,

Nadere informatie

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen De ondergrond moet volgens aan de eisen van de land-specifieke normen met betrekking tot de gereedheid voor de verwerking. noraplan vloerbedekkingen moeten

Nadere informatie

1-Component elastische kit op basis van polyurethaan

1-Component elastische kit op basis van polyurethaan Technische fiche Editie 1, 2010 Identificatie no. 02 05 01 01 009 0 000002 Versie no. 15112010 1-Component elastische kit op basis van polyurethaan Product Omschrijving Sikaflex-TS Plus is een 1-component

Nadere informatie

Zwaluw Hybriseal Façade. The New Generation High Performance Sealant

Zwaluw Hybriseal Façade. The New Generation High Performance Sealant Zwaluw Hybriseal Façade The New Generation High Performance Sealant Zwaluw Hybriseal Façade De nieuwe High Performance kit De markt van de kitten en afdichtingsmiddelen maakt de laatste jaren een groei

Nadere informatie

Productblad. fermacell Diepgrond. Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden.

Productblad. fermacell Diepgrond. Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden. fermacell Productblad Versie november 2009 Universele diepgrond voor het gronderen en versterken van de meest diverse ondergronden. Toepassingsgebied dient voor het gronderen en verstevigen van zuigende

Nadere informatie

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN.

KITTEN 1 : 1. AANSLUITVOEGEN : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. KITTEN 1 : Kitten worden gebruikt voor het dichten van: 1. AANSLUITVOEGEN. Dit zijn kieren of naden tussen hout - hout, hout - steen en steen - steen. Deze aansluitvoegen kan men verdelen in : A. AANSLUITVOEGEN

Nadere informatie

1-Component polyurethaan, vochtuithardend. Densiteit ~ 1,3 kg/l (DIN 53 479) ~ 2 mm / 24 uur (+23 C / 50% r.v.)

1-Component polyurethaan, vochtuithardend. Densiteit ~ 1,3 kg/l (DIN 53 479) ~ 2 mm / 24 uur (+23 C / 50% r.v.) Technische fiche Editie 1, 2013 Identficatie no.02 05 05 01 100 0 000011 Versie no. 12022013 Hoogwaardige, zelfnivellerende, 1-component vloerkit Product Omschrijving is een 1-component, vochtuithardende,

Nadere informatie

Chemical. 2- componenten vloeibare waterdichting voor platte daken Zonder primer of grondlaag Droog in 1 uur

Chemical. 2- componenten vloeibare waterdichting voor platte daken Zonder primer of grondlaag Droog in 1 uur Cruysberghs bvba Chemical Producent van bouwchemische specialiteiten Erkend BASF Construc on Chemicals partner Dealer van PCI tegellijmsystemen en bouwchemische hulpstoffen Voor bouwprofessionals Reaxyl

Nadere informatie

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC

Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC MONTAGEHANDLEIDING BELANGRIJKE INFORMATIE Voor de montage van de Bear County schutting Garden Design WPC Lees de hele handleiding aandachtig. Als de hierin vermelde instructies niet worden opgevolgd, is

Nadere informatie

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren

MATTEN SYSTEEM. Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren MATTEN SYSTEEM Waterdichte ontkoppelingsmatten onder tegelwanden en vloeren HOMELUX (BENELUX) BV FRANKWEG 20 2153 PD NIEUW VENNEP T 0252 713 100 F 0252 713 109 WWW.HOMELUX.NL Inhoudsopgave Het probleem

Nadere informatie

performance detail assist3 3 perfection sticker gebruikshandleiding ontvangst plaatsing reiniging

performance detail assist3 3 perfection sticker gebruikshandleiding ontvangst plaatsing reiniging 1 2 performance detail assist3 3 4 perfection sticker gebruikshandleiding ontvangst plaatsing reiniging Gefeliciteerd met uw Van Ruysdael aankoop. Wij vertrouwen erop, dat deze levering in goede orde

Nadere informatie

»U wilt zekerheid bij het verlijmen van grootformaat tegels?«

»U wilt zekerheid bij het verlijmen van grootformaat tegels?« SCHÖNOX»U wilt zekerheid bij het verlijmen van grootformaat tegels?wij ook.«www.schoenox.nl Formaten in nieuwe dimensies Foto: MOSA Naar grote formaten is meer vraag dan ooit. Ruimtes krijgen daardoor

Nadere informatie

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001

Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Applicatiemethoden voor Avery zelfklevende films uitgebracht: 20/09/2001 Avery zelfklevende films zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende kwaliteiten voor even zovele verschillende toepassingen.

Nadere informatie

WERKBESCHRIJVING Onderhoud, reiniging en renovatie van voegen FEBRUARI 2018 / VERSIE 4 / SIKA BELGIUM NV

WERKBESCHRIJVING Onderhoud, reiniging en renovatie van voegen FEBRUARI 2018 / VERSIE 4 / SIKA BELGIUM NV WERKBESCHRIJVING Onderhoud, reiniging en renovatie van voegen FEBRUARI 2018 / VERSIE 4 / SIKA BELGIUM NV INHOUD 1 Inleiding 3 2 Voegonderhoud en -reiniging 3 2.1 Hechtingsproef op locatie 3 2.2 Inspectie

Nadere informatie

Verwerkingshandleiding Sikaflex brugvoegsysteem / VERSIE 1 / SIKA NEDERLAND B.V. / RENS BURGHGRAAFF

Verwerkingshandleiding Sikaflex brugvoegsysteem / VERSIE 1 / SIKA NEDERLAND B.V. / RENS BURGHGRAAFF 2016-11 / VERSIE 1 / SIKA NEDERLAND B.V. / RENS BURGHGRAAFF TABLE OF CONTENTS 1 Scope 3 2 Systeem omschrijving 3 2.1 literatuur 3 2.2 Beperkingen 3 3 Ondergrond voorbereiding 4 3.1 poreuze cementgebonden

Nadere informatie

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking

Handleiding PVC-trapleuningprofielen. Installatie instructies Afwerking Handleiding PVC-trapleuningprofielen Installatie instructies Afwerking Installatie instructies De hoogwaardige PVC-trapleuningprofielen van Rubbermagazijn zijn gemaakt van thermoplastisch materiaal. Hierdoor

Nadere informatie

3.4 Waterdichting Opkanten

3.4 Waterdichting Opkanten 3.4 Waterdichting Opkanten 3.4.1 Waterdichting Opkanten Algemeen De waterdichting van de opkanten is afgeleid van de eerder beschreven methodes van kimfixatie. Ofwel wordt de EPDM folie verlijmd op de

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE Sikaflex -84 UV +

TECHNISCHE FICHE Sikaflex -84 UV + TECHNISCHE FICHE Sikaflex -84 UV + OVERSCHILDERBARE POLYURETHAAN BEGLAZINGSKIT PRODUCTOMSCHRIJVING Sikaflex -84 UV + is een duurzaam elastische en UV- bestendige 1- component beglazingskit op polyurethaanbasis.

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Energie besparen door perfecte afdichting

OTTO professionele handleiding. Energie besparen door perfecte afdichting OTTO professionele handleiding Energie besparen door perfecte afdichting Ter oriëntatie 3 Inleiding 3 Renovatie en energiebesparing 4 Energiebesparende maatregelen 5 Basistoepassingen voor de afdichting

Nadere informatie

fermacell Technische tip

fermacell Technische tip Technische tip Versie september 2013 Powerpanel Douchegoot element 2.0 De eis Architecten en ontwerpers zoeken naar moderne en economische oplossingen voor natte ruimtes, als trendy en eigentijdse variant

Nadere informatie

OTTO professionele handleiding. Lijmen perfect selecteren

OTTO professionele handleiding. Lijmen perfect selecteren OTTO professionele handleiding Lijmen perfect selecteren Ter oriëntatie 3 Voorwoord 3 Lijmen en hun eigenschappen 4 5 Soepel, taai en kan tegen een stootje. Silicone lijmen 6 Tussen twee werelden. Hybride

Nadere informatie

Handleiding Pure & Original Classico Façade

Handleiding Pure & Original Classico Façade Handleiding Pure & Original Classico Façade Inhoud Algemene informatie over Pure & Original Classico Façade...1 Gebruikersinformatie voor Pure & Original Classico Façade...1 Benodigde materialen...1 Pure

Nadere informatie

Gevelbeglazing REINIGINGS- EN ONDERHOUDSGIDS

Gevelbeglazing REINIGINGS- EN ONDERHOUDSGIDS Gevelbeglazing REINIGINGS- EN ONDERHOUDSGIDS VERSIE 1.0 SEPTEMBER 2013 Deze versie vervangt alle eerdere versies. Op www.yourglass.com kunt u geregeld actualisaties vinden. WAARSCHUWING Gelieve deze handleiding

Nadere informatie

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen

Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen Leginstructies voor noraplan vloerbedekkingen De ondergrond moet legklaar volgens VOB, DIN 18 365 zijn. noraplan vloerbedekkingen moeten vóór het verlijmen geklimatiseerd zijn, d.w.z. de temperatuur van

Nadere informatie

EMICODE EC1 PLUS R LEED v4 EQc 2: materialen met lage VOS uitstoot EN F EXT-INT CC 25 HM ISO F 25 HM. Polymeren met silaan-eindgroep

EMICODE EC1 PLUS R LEED v4 EQc 2: materialen met lage VOS uitstoot EN F EXT-INT CC 25 HM ISO F 25 HM. Polymeren met silaan-eindgroep TECHNISCHE FICHE UNIVERSELE VOEGKIT VOOR AANSLUITVOEGEN IN DE BOUW PRODUCTBESCHRIJVING is een 1-component, vochtuithardende, elastische voegkit. TOEPASSINGEN is ontwikkeld voor aansluitvoegen tussen poreuze

Nadere informatie

Hoogwaardige afdichtingskit voor uitzettingsvoegen

Hoogwaardige afdichtingskit voor uitzettingsvoegen Technische fiche Editie 1, 2013 Identificatie no. 02 05 01 01 015 0 000008 Versie no. 12022013 Hoogwaardige afdichtingskit voor uitzettingsvoegen Construction Product Omschrijving Toepassingen Eigenschappen

Nadere informatie

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten

Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten www.deryckbyweser.com Decoratieve stenen elementen voor binnen en buiten Notities Het aanbrengen geschiedt op een stevige, vaste ondergrond (gips, gipskarton, beton, houtvezelplaat, enz). Voor alle andere

Nadere informatie

1052 Universal. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied

1052 Universal. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied Product Gebruiksklare, tolueenvrije spuitbare contactlijm, roze of transparant, op basis van polychloropreen (Neopreen ). Volumes 20 l Eigenschappen Gebruiksklaar, op spuit viscositeit Onmiddellijk vast

Nadere informatie

Afmetingen standaardontwerp voor betonnen elementen volgens DIN / tabel 3: Voegafstand [m] 2 2 3,5 3, ,5 6,5-8

Afmetingen standaardontwerp voor betonnen elementen volgens DIN / tabel 3: Voegafstand [m] 2 2 3,5 3, ,5 6,5-8 SIKAHYFLEX -250 FACADE Professionele, hoogkwalitatieve, overschilderbare, weersbestendige, 1-component facadevoegkit voor beton, metselwerk en bepleistering Productomschrijving SikaHyflex -250 Facade is

Nadere informatie

Epoxy Vloeibaar Staal 2K. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied

Epoxy Vloeibaar Staal 2K. Product. Volumes. Eigenschappen. Toepassingsgebied Ultra-snelle 2-komponent epoxylijm voor buitengewone sterke hechting van metalen: staal, ijzer, inox, alu, koper, enz., maar ook beton, hout en kunststof. Kan ook gebruikt worden voor het vullen en herstellen

Nadere informatie

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1209 FloorSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Voor het verlijmen van textiel vloerbedekking met jute-, vilt- en actionback rug. Uitermate geschikt voor het bekleden van trappen. Volumes 22,1 l Eigenschappen TOEPASSINGENVerlijmen van textiel

Nadere informatie

Chemical. 5 laags damp- en luchtdichte bouwfolie voor energieneutraal en passief bouwen

Chemical. 5 laags damp- en luchtdichte bouwfolie voor energieneutraal en passief bouwen Cruysberghs bvba Chemical Producent van bouwchemische specialiteiten Erkend BASF Construc on Chemicals partner Dealer van PCI tegellijmsystemen en bouwchemische hulpstoffen Voor bouwprofessionals Reaxyl

Nadere informatie

PYRAMIDE [1/8] Wij bieden u persoonlijk advies via onze infotelefoon.

PYRAMIDE [1/8] Wij bieden u persoonlijk advies via onze infotelefoon. PYRAMIDE [1/8] De pinta PYRAMIDE is een hoogwerkzaam product voor geluidsabsorptie in een aantrekkelijk ontwerp. Door de structuur wordt het oppervlak vergroot en dat levert goede geluidsabsorptiewaarden

Nadere informatie

KEMPEROL 2K-PUR. De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu

KEMPEROL 2K-PUR. De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu KEMPEROL 2K-PUR De oplosmiddelvrije vloeibare afdichting voor het gevoelige milieu KEMPEROL 2K-PUR is een geurneutrale, oplosmiddelvrije vloeibare afdichting die speciaal voor gevoelige gebieden is ontwikkeld.

Nadere informatie

ZONWERING. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het

ZONWERING. Deze documentatie maakt onderdeel uit van het ZONWERING Deze documentatie maakt onderdeel uit van het Technisch magazine - TMA01-012015 ZONWERENDE ELEMENTEN ALGEMEEN Algemene richtlijnen Zonwerende panelen Draagwijdte 1300 mm. met een dikte van 8

Nadere informatie

DL CHEMICALS DECO SNJF PARAFILL PARQUET EXTERIOR TRANSPARENT STRUCTURE

DL CHEMICALS DECO SNJF PARAFILL PARQUET EXTERIOR TRANSPARENT STRUCTURE NL DL CHEMICALS DECO SNJF PARAFILL PARQUET EXTERIOR TRANSPARENT STRUCTURE VLUG OVERSCHILDERBAAR NON-CRACKING MAT BLIJFT MAT MAKKELIJK VERWERKBAAR Een vlug overschilderbare elastische afdichtingskit op

Nadere informatie

Epoxy Steel. Product. Volumes. Eigenschappen. Beperkingen

Epoxy Steel. Product. Volumes. Eigenschappen. Beperkingen Supersnelle, 2-component epoxylijm in metaalgrijze kleur voor extra sterke hechtingen, afdichtingen en reparaties van metalen: staal, ijzer, aluminium, koper, brons, enz., maar ook beton, hout en kunststof.

Nadere informatie

1-Component elastische kit voor vloervoegen.

1-Component elastische kit voor vloervoegen. Productinformatieblad Editie Identificatienummer 02 05 01 01 005 0 000001 Versie NL: 14/12/2011 Sikaflex PRO-3 Sikaflex PRO-3 1-Component elastische kit voor vloervoegen. Productomschrijving Toepassingsgebieden

Nadere informatie

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Inhoudsopgave 6302986 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 2,5 kg NL/FR 2 6302987 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel Emmer 5 kg NL/FR 4 6302988 - Bison Wand&Klaar Behanglijm Glasweefsel

Nadere informatie

illbruck i3 systeem Eigenschappen Materialen Toepassings Zone i3 Externe Zone i3 Midden Zone i3 Interne Zone

illbruck i3 systeem Eigenschappen Materialen Toepassings Zone i3 Externe Zone i3 Midden Zone i3 Interne Zone Luchtdicht bouwen Tijdens het ontwerp van een laagenergiewoning (EPC 0,6) of een passiefhuis (EPC 0,4), moet rekening worden gehouden met de meest efficiënte manier van isoleren en het voorkomen van koudebruggen.

Nadere informatie

Technisch HEXA FLOORING

Technisch HEXA FLOORING Technisch HEXA FLOORING MASSIEF NT - I T S ALL IN Deze documentatie maakt onderdeel uit van het Informatief magazine Massief NT - TMA02-082017 HEXA FLOORING HEXA FLOORING De balkonbodemplaat van Massief

Nadere informatie

1069 PowerSpray. Product. Volumes. Eigenschappen

1069 PowerSpray. Product. Volumes. Eigenschappen Product Universele contactlijm op basis van synthetische rubbers en harsen in een draagbare canister voor het onmiddellijk verspuiten zonder spuitinstallatie.ontdek de Rectavit 1069 PowerSpray dankzij

Nadere informatie

Duurzame Gevelafdichtingen

Duurzame Gevelafdichtingen Duurzame Gevelafdichtingen Duurzame Gevelafdichtingen tremco illbruck is op de Europese markt een innovatieve en oplossingsgerichte producent en leverancier op het gebied van duurzame geveldichtingen en

Nadere informatie

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen.

Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichten zeker en duurzaam Het op de juiste manier afdichten van privé badkamers behoort in Nederland tot de weinig toegepaste werkwijzen. Afdichtingen in badkamers worden over het algemeen alleen bij

Nadere informatie

HIGH GLOSS. PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden.

HIGH GLOSS. PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden. HIGH GLOSS Product Artikelnummer High Gloss 88672 Verharder 48256 PRODUCTOMSCHRIJVING Recoat High Gloss is een blanke, hoogglans, water gedragen, 2k coating, geschikt voor vele ondergronden. Recoat High

Nadere informatie

Bepaling van hechting van verflagen op hout

Bepaling van hechting van verflagen op hout Bepaling van de hechting van verflagen volgens de dubbele Andreas-kruissnede 1. Algemeen De hechting van verflagen in de praktijk op hout en houtachtige materialen kan bepaald worden door het maken van

Nadere informatie

TECHNISCHE FICHE. Sikasil -670 Fire. PRODUCTOMSCHRIJVING Sikasil -670 Fire is een brandwerende, 1-component, vochtuithardende, PRODUCTINFORMATIE

TECHNISCHE FICHE. Sikasil -670 Fire. PRODUCTOMSCHRIJVING Sikasil -670 Fire is een brandwerende, 1-component, vochtuithardende, PRODUCTINFORMATIE TECHNISCHE FICHE 1-COMPONENT BRANDWERENDE VOEGAFDICHTING PRODUCTOMSCHRIJVING is een brandwerende, 1-component, vochtuithardende, elastische voegkit met lage elasticiteitsmodulus voor bewegings- en aansluitvoegen.

Nadere informatie